El nostre primer dia de l’escapada serà força intens. Començarem per anar amb metro fins a Trocadero, i d’allí, a peu, fins la Torre Eiffel on pujarem a la seva cima. Pels Champs de Mars farem unes fotos quasi tant bones com les de Trocadero amb la Torre Eiffel. Ens desplaçarem a la Place Charles de Gaulle per visitar l’impressionant Arc de Triomf i pujar a la seva terrassa-mirador. Descobrirem l’Avinguda dels Camps Elisis, plena de botigues luxoses, restaurants internacionals i grans edificis històrics. Passarem per davant del Grand i el Petit Palais, dos grans palaus modernistes, arribarem a la Place Concòrdia on hi ha un obelisc egipci de més de 3.000 anys d’antiguitat. Finalitzarem la ruta del dia en els Jardins de les Tulleries, ja avançada la tarda, on visitarem el Mercat de Nadal, molt visitat, i pujarem a la nòria de París gaudint de les seves magnífiques vistes, i varies atraccions pels més petits. |
Índex: 1. Trocadero, Torre Eiffel i Champ de Mars 2. Arc de Triomf i Camps Elisis 3. Grand & Petit Palais i Plaça Concòrdia 4. Jardins de les Tulleries (de nit) |
1. Trocadero, Torre Eiffel i Champ de Mars
Sortint del nostre apartament al Bastille Hostel, anirem a buscar el metro a l’estació de “Ledru Rollin” per anar a buscar la línia 8 que ens durà fins a la parada de “Richelieu Drouot” (després de 9 parades). Allí farem transbord de metro i agafarem la línia 9 que ens durà a la parada de “Trocadero” (després de 9 parades més). El trajecte, contant amb els trams que farem a peu, ens comportarà més o menys uns 28 minuts del temps que invertirem. |
Trocadéro
Arribarem el més d’hora possible a la Place de Trocadero, per tenir les millors vistes de la Torre Eiffel. Si arribes ben d’hora pots fer un agradable passeig sense molta gent pels Jardins de Trocadero, un conjunt d’espais verds, estanys i fonts decorades amb escultures com la famosa del “Brau i la Daina”, que baixen del palau de Chaillot i arriben al Pont d’Iéna sobre el riu Sena. Al final dels jardins et trobaràs amb un fotogènic carroussel i la riba del Sena, des d’on també tens una excel·lent perspectiva de la Torre Eiffel.


Busques les millors fotos de la Torre Eiffel? Doncs has d’anar a Trocadéro al clarejar o al capvespre. Trocadéro és una parada de metro que queda just enfront de la Torre Eiffel; està a la distància perfecta per a fer-li fotografies (en les que surti sencera) i posar junt a ella. Sembla una tonteria, però la Torre Eiffel té 300 metres d’alçada i si t’hi apropes molt no t’hi “cabrà en la foto”.

El passeig que uneix Trocadéro amb la Torre Eiffel passa pels Jardins del Trocadéro, un lloc preciós per a parar a fer un pícnic i descansar, si voleu.




Mercat de Nadal de la Torre Eiffel (Trocadéro) Un escenari icònic per a conèixer el mercat nadalenc de París als peus de la Torre Eiffel. Ubicat en l’esplanada del Trocadéro, aquest mercat nadalenc és un dels més espectaculars de París. La disposició de les casetes permet gaudir d’una vista inigualable del monument quan està il·luminat, creant una de les imatges més boniques de París per Nadal. En aquest mercat es poden trobar productes artesanals, joguines, decoracions i gastronomia típica de la temporada, com vins i formatges. |

A més, aquí solen muntar una pista de patinatge sobre gel, ideal per gaudir d’una activitat diferent mentres es contempla la Torre Eiffel en el fons. També s’organitzen espectacles i activitats per a nens, lo que el converteix en una destinació popular entre famílies. Obert des de mitjans de desembre fins a principis de gener. Tots els dies de 10h a 20h. |

Altres punts que ens agraden, des d’on pots veure la Torre Eiffel i que estan situats en els voltants, son la Rue de l’Université i el Camp de Mart, perfecte per a fer-hi un pícnic amb unes vistes inoblidables.
Torre Eiffel
La Torre Eiffel és el monument més icònic de París, la insígnia de la ciutat que es pot observar quasi des de qualsevol punt d’ella. Et semblarà curiós, però als parisencs no els hi va agradar el seu disseny després de ser construïda amb motiu de l’Exposició Universal de París en el 1889 per Gustave Eiffel. Tanmateix, amb el pas del temps, se li va anar agafant estima fins a convertir-se en l’edifici més emblemàtic de la ciutat i en el monument més visitat de París i del món, amb més de 7,1 milions de turistes cada any.


Té una alçada de 300 metres, prolongada per una antena fins arribar als 324 metres, lo que la va convertir en l’edifici més alt del planeta durant uns anys. Per això, les vistes que obtindràs des de lo més alt son meravelloses i, a més, podràs apreciar com és l’estructura de l’edifici. És possible pujar-hi caminant (1.665 graons) o amb ascensor. A més, conta amb un romàntic restaurant: “Madame Brasserie”, per si vols celebrar una ocasió especial.


On comprar les entrades per a la Torre Eiffel
Anem a començar per lo més important i essencial: saber on pots comprar les entrades i les característiques de cadascuna de les opcions que més endavant, desglossarem:
- Pàgina oficial: Aquesta és l’opció més barata però lamentablement la que en alguns moments, té menor disponibilitat. El calendari de compra s’obre amb 2 mesos d’antelació. Adjunto el seu enllaç
- Proveïdors intermediaris: en el cas de que no trobis disponibilitat en la pàgina oficial i vulguis pujar a la Torre Eiffel sí o sí, lo més recomanable és que busquis entrades en alguna web segura com “Civitatis”, “GetYourGuide” o “Tiqets” ja que aquestes solen tenir major disponibilitat encara que els preus son més elevats.
- Guixetes: Aquesta seria l’última opció que nosaltres escolliríem ja que, encara que el preu és igual que en la pàgina web oficial, la disponibilitat no sol ser molta, sobretot en temporada alta. A més hauràs de fer cua, normalment molta, especialment els caps de setmana i en temporada alta.
Si ja has consultat la pàgina oficial, no hi ha disponibilitat i vols estalviar-te tot el procés de comparar opcions, et recomanem reservar aquesta entrada a la segona planta o aquesta a la tercera planta (cima).

A tenir en compte abans de comprar les entrades a la Torre Eiffel
Encara que pujar a la Torre Eiffel, a l’igual que comprar les entrades no té molt de misteri, sí que hi ha certs aspectes que creiem, s’han de tenir en compte perquè l’experiència sigui lo més completa i interessant. A més d’això, tenir clar què vols fer exactament, t’estalviarà invertir molt temps buscant en les pàgines de tickets per a la Torre Eiffel quines tenen disponibilitat.

A quina planta de la Torre Eiffel vols pujar?
La Torre Eiffel medeix 330 metres d’alçada i els visitants tenen accés a les seves 3 plantes a més de l’atri, que és el nom amb el que es coneix a la base del monument. Saber fins a quina planta vols pujar pot estalviar-te molt de temps en el moment de decidir quina entrada a la Torre Eiffel vols comprar.
- Atri: Et recomano dedicar un temps a gaudir de les vistes de la Torre Eiffel des de la seva base. És impressionant la perspectiva. L’ascens a les plantes es realitza pels pilars en els que s’hi ubiquen els ascensors i les escales.
- Primera planta: aquesta planta està inclosa en totes les entrades. Amb un terra de vidre i unes vistes úniques dels voltants, et recomano gaudir-la ja que la sensació d’estar suspès en el buit és única.
- Segona planta: en aquesta planta ja podràs tenir unes vistes molt més àmplies dels monuments dels voltants de la Torre Eiffel. A més, aquí podràs trobar algunes botigues de souvenirs, espais de restauració i el restaurant Jules Verne, inclòs en la Guia Michelin. Pots reservar la teva entrada a la segona planta aquí.
- Cima (tercera planta): A 276 metres d’alçada i després de gaudir de la pujada en ascensors totalment acristallats, et sentiràs en la cima del món. Aquí podràs gaudir de dos miradors a dues alçades, un acristallat i l’altre a l’aire lliure a més d’un bar i varies botigues. Pots reservar aquí la teva entrada a la tercera planta
Tingues en compte que comprant aquestes entrades et saltaràs les cues de les guixetes, que són interminables sobretot a l’estiu, encara que hauràs de passar pels controls de seguretat. Una altra cosa molt important és saber que, un cop estiguis a la segona planta no podràs comprar els tickets per pujar fins a la cima. Has de comprar-los en les guixetes o on-line. A la primera i segona planta s’hi pot pujar caminant o en ascensor. A la tercera planta (cima) únicament es pot accedir-hi en ascensor. Tingue-ho en compte en el moment de comprar les entrades.

Val la pena pagar més per pujar a la cima?
Si. Encara que inicialment les vistes des de la segona planta i la tercera (cima) seran molt similars, la sensació de tenir l’experiència completa, sens dubte, és extraordinària. A més, aquest és un dels llocs a veure a París més icònics per lo que crec, val molt la pena.
Què és millor, comprar entrades per pujar a la Torre Eiffel en ascensor o per les escales?
Això depèn de cada persona i sobretot, de la forma física o el temps que vulguis invertir en visitar la Torre Eiffel. Inicialment, les entrades per pujar en ascensor son les més demandades per lo què solen tenir menor disponibilitat. Si no t’importa l’esforç, aquesta pot ser una bona estratègia si no trobes ticket per a la Torre Eiffel el dia que vulguis visitar-la. Malgrat això, és important tenir en compte que únicament es pot pujar per les escales (674 graons) fins a la segona planta. Un cop allí, si vols continuar cap a la cima, hauràs d’agafar l’ascensor. Encara que hi ha escales des de l’atri fins a la cima (1.665 graons) per seguretat no estan obertes al públic. Nosaltres és l’última opció que escolliríem tant per l’esforç, sobretot a l’estiu amb la calor, com per la inversió extra de temps.


Entrar a la Torre Eiffel amb reserva en el restaurant
Probablement, dinar o sopar en un dels restaurants de la Torre Eiffel, no sigui la primera opció en la que has pensat a l’intentar aconseguir entrades per a la Torre Eiffel però sens dubte, aquesta pot ser una gran alternativa si, després de revisar totes les opcions que incloem aquí, segueixes sense trobar entrades. És important saber que aquests sopars inclouen l’entrada únicament a la primera planta de la Torre Eiffel (pujada en ascensor):

Una altra opció molt recomanable, en el cas de que no t’encaixi cap de les propostes anteriors, és reservar aquest free tour pels voltants de la Torre Eiffel que, encara que no inclou la seva entrada, sí que et permetrà conèixer molt més sobre el monument.


Particularitats de la Torre Eiffel
Construïda per a la Exposició Universal de 1889 per Alexandre Gustave Eiffel i dissenyada per Maurice Koechlin i Émile Nouguier, la torre té una alçada de 324 metres, inclosa l’antena, i s’ha convertit, malgrat la controvèrsia inicial, en un símbol de la ciutat i el país a més d’un dels llocs més visitats del món. Ubicada en el Camp de Mart, prop de la riba del riu Sena, s’alça majestuosa la Torre Eiffel, una construcció emmarcada dins del projecte de la Exposició Universal de 1889, que segut a la controvèrsia que es va crear durant la seva edificació i considerar-se com una “mole de ferro” sense rendiment, es va arribar inclús a pensar en enderrocar-la. La seva construcció es va portar a terme en poc més de dos anys i dos mesos i després de l’exposició va servir com antena de comunicació per a l’exèrcit francès per actualment ser a més d’atractiu turístic, el lloc d’emissió d’alguns programes de ràdio i televisió.

Preu de l’entrada a la Torre Eiffel
El preu de l’entrada depèn del tipus de visita que vulguis fer. Adjunto l’apartat de la pàgina web on es mostren els diferents preus (l’entrada per adults a la cima amb ascensor val 35,30€):
És important tenir en compte varis aspectes:
- Els nens menors de 4 anys no paguen
- Les entrades en la pàgina web oficial son més barates però si compres l’entrada sense cues, tenen més disponibilitat en els intermediaris que hem indicat anteriorment. A més, la pujada a peu en la pàgina web oficial únicament es pot comprar amb 7 dies d’antelació.
- És molt important saber que un cop estiguis en la segona planta de la Torre Eiffel no podràs comprar els tickets per pujar fins a la cima. Has de comprar-los en les guixetes o on-line.

En resum, aquests son els preus 2024 per pujar a la Torre Eiffel per lliure:
- Ticket en ascensor 2ª planta: 22,60€ adult, 11,30€ (12-24 anys), 5,70€ (4-11 anys), gratis (0-4 anys)
- Ticket en ascensor cima: 35,30€ adult, 17,70€ (12-24 anys), 8,90€ (4-11 anys), gratis (0-4 anys)
- Ticket escales 2ª planta: 14,20€ adult, 7,10€ (12-24 anys), 3,60€ (4-11 anys), gratis (0-4 anys)
- Ticket escales 2ª planta i ascensor a la cima: 26,90€ adult, 13,50€ (12-24 anys), 6,80€ (4-11 anys), gratis (0-4 anys)
Horaris
L’horari de la Torre Eiffel és el següent:
- De l’1 de juny a l’1 de setembre: 9:30 a 23:45h
- Resta de l’any: 9:30 a 23:00h
Recorda que el monument obre tots els dies de l’any i si vols gaudir-lo sense molta gent el més recomanable és entrar a primera hora del matí o per la tarda-nit.

Com arribar a la Torre Eiffel
Pots arribar a la Torre Eiffel de vàries formes:
- Metro: línies 6 i 9 amb parada a Trocadéro i la línia 8 amb parada a École Militaire
- Autobús: les línies 42, 69, 72, 82 i 87 paren al costat del monument
- RER: línia C amb parada a Champ-de-Mars / Tour Eiffel
- Autobús turístic: si has reservat tickets per l’autobús turístic, aquest té parada en el monument
- Vaixell: si has comprat tickets pel vaixell turístic de París Batobus aquest també té parada en el moll al costat del monument.

Champ de Mars
El Camp de Mart (Champ de Mars) és un tranquil jardí situat als peus de la Torre Eiffel. En l’extrem oposat a la torre s’hi troba l’imponent edifici de l’Escola Militar. Després de visitar la cima de la Torre Eiffel hi anirem a passejar i a donar-hi una volta. La sessió de fotos continua…

En els seus inicis el Camp de Mart només era un camp dedicat al cultiu d’hortalisses. Després de la construcció de l’Escola Militar, va començar a utilitzar-se com a camp de maniobres. El nom procedeix d’aquesta època, en la que se li va donar en honor a Mart, déu romà de la guerra. Posteriorment l’esplanada ha estat el lloc de celebració de diferents esdeveniments, des de les festes revolucionaries fins a altres més dramàtics com la matança de 1.791. El Camp de Mart ha sigut l’escenari de les cèlebres exposicions mundials realitzades a París en els anys 1867, 1878 i 1889, vivint molt de prop el naixement del que es convertiria en el símbol de la ciutat, la Torre Eiffel. Darrera de l’Escola Militar s’hi troba el famós edifici de la UNESCO.

En l’actualitat el Camp de Mart és un dels llocs escollits tant pels parisencs com pels turistes per relaxar-se i gaudir d’un moment de tranquil·litat pràcticament sota els peus de la Torre Eiffel.

Un altre dels llocs que en els últims anys s’ha fet famós en les xarxes socials en referència a les fotos on hi surt la Torre Eiffel, és la Rue de l’Université (davant del Musée du Quai Branly), molt a prop de la Torre Eiffel. Des d’allí els instagramers gaudeixen de les panoràmiques del carrer i la torre de fons. Nosaltres també ens hi vam passar. Alguns diuen que és el millor carrer des d’on veure la Torre Eiffel a París. Ho vam poder comprovar. |

2. Arc de Triomf i Camps Elisis
La nostra ruta continua (el creuer pel Sena el deixem per un altre dia), i ara ens desplaçarem fins a l’Arc de Triomf, ubicat a la Place Charles de Gaulle. Hi anirem amb metro, agafant la línia 6 a la parada de “Bir-Hakeim” (ubicada a 10 minuts caminant de la Torre Eiffel) i baixant a la parada “Charles de Gaulle-Etoile”, després d’haver fet 5 parades. El trajecte amb metro i a peu té una durada d’uns 21 minuts. |
Arc de Triomf
I ens trobem en un altre dels monuments famosos de París, l’Arc de Triomf. Fou construït entre 1806 i 1836 per ordre de Napoleó Bonaparte per a celebrar la victòria en la batalla d’Austerlitz. Està ubicat en la Plaça Charles de Gaulle, una de les rotondes més grans del món, concretament en un dels extrems dels Camps Elisis. En la mateixa rotonda on s’hi troba la Tomba al Soldat Desconegut de la Primera Guerra Mundial.


Té unes dimensions de 50 metres d’alçada i a més, està inspirat en l’Arc de Tito de Roma. Gràcies a la seva alçada, és un dels millors miradors de París, per lo què també et recomano que hi pugis. Viatjar a París i no visitar l’Arc de Triomf és com no haver estat en la ciutat de l’amor. És per aquest motiu que la majoria de viatgers reserven part del seu temps a conèixer el què és un dels monuments de París més simbòlics i probablement, l’arc de triomf més famós del món. Ubicat en el VIII Districte de París, en la plaça Charles de Gaulle o la Place de l’Étoile, on també hi ha la que diuen és la rotonda més perillosa del món, durant la visita podràs gaudir de l’exposició interior i el seu mirador, un dels millors de la ciutat, amb unes vistes excel·lents de París.


A part de ser l’arc triomfal més famós del món és un emblema per a la ciutat junt a la Torre Eiffel. Dissenyat per Jean Chalgrin i Jean-Arnaud Raymond, que es van inspirar per la seva construcció en l’Arc de Tito de Roma com hem dit, el monument és un record a la victòria en la batalla d’Austerlitz i en el seu interior es pot visitar un museu en el que s’explica la seva història i un dels millors miradors de París. A més de l’interior, et recomano que prestis especial atenció a l’exterior, on podràs veure la Tomba del Soldat Desconegut, amb una flama sempre encesa en record als soldats francesos i la famosa rotonda en la que s’hi ubica l’arc, considerada com una de les més perilloses del món, per ser la confluència de 12 avingudes.


Entrades a l’Arc de Triomf
Tens disponibles diferents entrades a l’Arc de Triomf, depenent del tipus de visita que vulguis fer-hi:
- General: aquesta la pots comprar en les guixetes o on-line en la pàgina oficial (aquí adjunto l’enllaç). Tingues en compte que visitar l’Arc de Triomf és una de les experiències a París recomanables per lo què en temporada alta o els caps de setmana poden haver-hi llargues cues en les taquilles.
- Entrada sense cues: aquesta és l’opció més recomanable si vols estalviar temps. Pots comprar l’entrada sense cues aquí.
- Free Tour: l’opció més econòmica, encara que en aquest cas no es visita l’interior ni el mirador, és reservar aquest free tour pels voltants de la Torre Eiffel i l’Arc del Triomf considerat com un dels millors free tours a París.
- Paris Pass: en cas de que hagis comprat aquest passi turístic, tindràs l’entrada inclosa a l’Arc de Triomf. Pots comprar-lo aquí.


Preu de l’entrada a l’Arc del Triomf
El preu de l’entrada a l’Arc del Triomf depèn del tipus d’entrada que vulguis comprar:
- General: 16 euros
- Sense cues: 16 euros
- Free Tour: els free tours son unes activitats que no tenen un preu fixat en el seu inici i és el viatger el que decideix quin import deixar al guia, a modo de propina, depenent de quina hagi estat la seva valoració final de l’excursió.
Els menors de 18 anys i els ciutadans de la Unió Europea entre 18 i 25 anys tenen l’entrada gratuïta.


Horaris de l’Arc del Triomf
L’horari de l’Arc del Triomf depèn de l’època de l’any:
- 2 de gener al 31 de març: 10 a 22:30h
- 1 d’abril a 30 de setembre: 10 a 23h
- 1 d’octubre a 31 de desembre: 10 a 22:30h
Tancat l’1 de maig i l’1 de gener.


Com anar a l’Arc del Triomf
L’Arc del Triomf està ubicat en la Place de l’Etoile o Plaça de l’Estrella, en un dels extrems de l’Avinguda dels Camps Elisis, en el centre d’una de les rotondes més famoses i perilloses del món, en la que conflueixen dotze avingudes. Pots anar a l’Arc del Triomf de les següents formes:
- Metro: línies 1, 2 i 6 amb parada a “Charles de Gaulle – Etoile”
- RER: línia A amb parada a “Charles de Gaulle – Etoile”
- Autobús: les línies 22, 30, 31, 52, 73 i 92 paren al costat del monument.
- Autobús turístic: si has comprat tickets per l’autobús turístic, aquest té parada a “Champs-Elysées”, just al costat de l’Arc.
- Vaixell: si has comprat tickets per el vaixell turístic de París Batobus aquest té parada en els Camps Elisis, prop del monument.

Consells per fer la visita
- Aquest és un dels monuments més visitats de la ciutat per lo que és interessant reservar l’entrada sense cues si vols estalviar molt de temps
- La visita completa té una durada de més o menys 45-60 minuts i el més recomanable és fer la visita a primera hora del matí ja que és quan hi ha menys gent i encara no han arribat els grups organitzats
- Recorda que l’accés a l’Arc del Triomf es fa a través dels passos soterrats. No intentis creuar la rotonda per la zona de circulació perquè és molt perillós.
- Per pujar al mirador hauràs de pujar 286 graons. Encara que les vistes no son tant espectaculars com les de la Torre Eiffel, creiem que val la pena recomanar-te la seva visita.

Camps Elisis
Visitat el mirador i l’Arc de Triomf, baixarem per l’Avinguda dels Camps Elisis en direcció a la Plaça de la Concòrdia. Aquest trajecte que farem caminant son uns 2,2 kilòmetres de recorregut en línia recta i en suau baixada. A mesura que anem avançant per l’avinguda, et donaràs compte dels innombrables aparadors de botigues luxoses, restaurants internacionals i grans edificis històrics com el Petit i el Grand Palais.



Al final del passeig arribaràs a la Plaça de la Concòrdia, en la que durant la Revolució Francesa fóren executades mitjançant guillotina més de 1.000 persones i en la que en l’actualitat es pot veure un obelisc egipci de més de 3.000 anys d’antiguitat.

3. Grand & Petit Palais i Plaça Concòrdia
Quasi al final del nostre recorregut de baixada pels Camps Elisis, a mà dreta apareix una avinguda anomenada de Winston Churchill, en la qual hi sobresurten dos palaus modernistes espectaculars. Es tracta del Grand i el Petit Palais.

Grand Palais
El Grand Palais fou construït a finals del segle XIX com escenari de l’Exposició Universal que tindria lloc en l’any 1900. La idea era crear dos palaus a París dedicats a les Belles Arts: el Grand Palais i el Petit Palais. En tant sols tres anys, més d’un miler d’operaris van aconseguir convertir aquest solar situat a ple centre de París en un conjunt monumental que està declarat Monument Històric. Els materials més utilitzats en la seva estructura fóren l’acer i la pedra, que li dónen a l’edifici una arquitectura eclèctica molt típica de l’època. La causa d’aquesta barreja d’estils que caracteritzen el Grand Palais de París fou la falta de consens sobre un sol projecte (encara que es va convocar un concurs públic per a dissenyar-lo, no hi va haver un projecte guanyador), així que fóren varis els elements que es van incorporar de cadascuna de les propostes presentades.

Amb el pas dels anys la seva estructura va sofrir greus danys producte de errors estructurals, per lo que en els anys noranta el Grand Palais va tancar les seves portes al públic per iniciar un llarg procés de restauració que el dotaria de l’aspecte amb el que avui el contemplem. Però lo més significatiu de l’edifici és sens dubte la nau central amb la seva coberta de vidre voltada, que el converteix en una icona inconfusible de París. Les façanes, per la seva part, fóren decorades per desenes de frisos i escultures d’artistes internacionals. Durant la Primera Guerra Mundial, el Grand Palais es va transformar en hospital militar, i en les seves galeries s’amuntegaven les camilles plenes de malalts i ferits de guerra que, quan es recuperaven, tornaven a entrenar-se en la nau central abans de tornar al front.


La visita al Grand Palais resulta molt interessant en quan a que abasta diferents camps del coneixement: la zona de la nau central acull a diferentes exposicions; les galeries adjacents (conegudes com Galeries Nacionals), per la seva part, estan dedicades a les exposicions temàtiques de l’obra d’artistes de renom i per últim, la zona de Palais de la Découverte (Palau del Descobriment) funciona com a Museu de Ciències. T’aconsello visitar el Grand Palais si tens temps suficient com per a dedicar-li un parell d’hores: sempre val la pena veure les seves exposicions temporals, de gran repercussió internacional, i conèixer de prop la seva meravellosa arquitectura. Per altra banda, si viatges a París amb nens, visitar el Museu de Ciències amb ells pot convertir en un pla molt entretingut per ells, doncs disposa amb espais dedicats als més petits perquè puguin tocar, provar i experimentar al seu aire.

El preu de l’entrada al Grand Palais varia en funció de l’exposició que hi hagi en aquest moment. Entrada gratuïta al Palais de la Découverte amb la tarja Paris Museum Pass. Els horaris son tots els dies de 10:00 a 20:00 hores (tancats els dimarts, 1 de maig, 14 de juliol i 25 de desembre). Adjunto la seva pàgina web.
Un altre lloc molt conegut per patinar és el Grand Palais, que alguns anys es transforma en una pista de gel coberta per la seva enorme cúpula de vidre. Aquest 2024 així ha succeït. Es tracta d’una pista de gel gegant al cor de la capital. Amb el seus 3.000m² de gel, aquesta pista és la pista de gel coberta més gran del món. Cada detall ha estat pensat per oferir una experiència màgica. Pots patinar durant el dia. Hi ha tres franges horàries diferents amb diferent durada i diferent preus. Us adjunto la pàgina web perquè pugueu veure els preus i els horaris. |

Petit Palais
Davant del Grand Palais, a l’altra costat de l’Avinguda Winston Churchill, ens trobem al Petit Palais. És un preciós edifici en el que s’exposen col·leccions artístiques des de l’Antiguitat fins al 1920. El Petit Palais també és conegut com el Museu de Belles Arts de la Ciutat de París.

Ubicat entre els Camps Elisis i Els Invàlids, el Petit Palais fou construït entorn a un preciós pati ajardinat per a l’Exposició Universal de 1.900. Té una gran semblança amb el Grand Palais, situat just a davant seu. El palau posseeix una excel·lent decoració en els vestíbuls i les zones de pas, que fou elaborada durant més de vint anys. Les exposicions es troben ordenades cronològicament, exhibint tant pintures, com escultures i objectes decoratius procedents de l’època del Renaixement i l’Edat Mitjana, el París del segle XIX, o la capital durant l’any 1.900. Encara que el Museu del Petit Palais conta amb exposicions molt variades, lo més interessant és el propi edifici, decorat d’una manera molt vistosa. També val la pena visitar el jardí central, recés de pau on es troba situada la cafeteria del museu.

Els horaris son de dimarts a diumenge de 10:00 a 18:00 hores (divendres i dissabte fins a les 20:00 hores). El dilluns tancat. L’entrada és gratuïta a l’exposició permanent. Adjunto la seva pàgina web.

Plaça Concòrdia
I ara sí, arribem a la Plaça de la Concòrdia, la de l’obelisc egipci, final del nostre recorregut pels Camps Elisis. Es tracta, gràcies a la seva història, d’una de les places més representatives de París. Per tamany, la Plaça de la Concòrdia és la segona plaça més gran de França després de la de Quinconces, a Bordeus. La Plaça de la Concòrdia fou construïda entre 1757 i 1779 sota el nom de Plaça de Lluis XV. En el centre es trobava una estàtua eqüestre del rei per a celebrar la seva millora després d’una greu malaltia. En el 1792 l’estàtua és enderrocada i fosa i la plaça és rebatejada com la “Plaça de la Revolució”. Durant la Revolució Francesa es va convertir en un sagnant escenari degut a la instal·lació de la guillotina en la que fóren executades més de 1.200 persones. Alguns dels personatges més destacats entre els decapitats fóren Maria Antonieta, Lluis XVI o Robespierre. Amb el final del règim del terror, en el 1795 la plaça fou rebatejada definitivament com a Plaça de la Concòrdia.


La Plaça de la Concòrdia va adquirir el seu aspecte actual entre 1836 i 1840, quan es va col·locar en el seu centre un enorme obelisc provinent de Lúxor de més de 3.000 anys d’antiguitat donat pel virrei d’Egipte. Enmarcant l’obelisc es troben dues fonts monumentals d’estructura romana, que presenten escultures en les que es barregen figures humanes amb animals marins. La Plaça està tancada només per un dels seus costats, on es troben els imponents edificis de la seu del Ministeri de la Marina i l’Hôtel de Crillon, un dels més antics i luxosos del món. Des de l’obelisc s’obtenen unes precioses perspectives dels Jardins de les Tulleries amb el Museu del Louvre de fons, i en el sentit contrari es poden contemplar els Camps Elisis i l’Arc del Triomf.

4. Jardins de les Tulleries (de nit)
Travessem la Plaça de la Concòrdia i entrem als Jardins de les Tulleries. En aquest espai és on finalitza la nostra ruta del primer dia de l’escapada. Es tracta d’uns jardins magnífics d’estil florentí, creats per Catalina de Mèdicis, a partir de 1564, com a jardí del palau de les Tulleries. Val la pena passejar per l’avinguda central, decorada amb arbres, estàtues, fonts i estanys, fins arribar a l’Arc de Triomf de Carroussel, construït per ordre de Napoleó encara que per nosaltres el millor del jardí és comprar un gelat (a l’estiu) o una crêpe en algun dels seus posts i asseure’t en les seves còmodes cadires situades al voltant dels dos estanys. Lo millor que vàrem fer, però, va ser pujar a la gran Nòria de París, delectant-nos amb unes superbes vistes del centre de la ciutat.




Mercat de Nadal del Jardí de les Tulleries (abans als Camps Elisis) Traslladat dels Camps Elisis al Jardí de les Tulleries, aquest és un dels millors mercats nadalencs de París i també un dels més visitats. I amb raó. La seva ubicació al costat del Museu del Louvre i les seves decoracions li dónen un ambient que és realment bonic. El mercat conta amb un fotimer de casetes de fusta, on els venedors ofereixen una àmplia gamma de productes artesanals, decoracions i regals. La gastronomia també té un lloc destacat, amb especialitats franceses com crepes, gofres, tartiflettes i foie gras, a més d’opcions internacionals. Aquí també t’hi trobaràs una gran roda de la fortuna (nòria) anomenada “La Roue de París” i atraccions per a nens, com carrussels i espectacles de titelles, lo que el converteix en un lloc perfecte per a una visita familiar. |

Els horaris son des de mitjans de novembre fins a principis de gener. Tots els dies de 11h a 23:45h i fins la mitjanit els divendres i dissabtes.

Ens vam decidir a pujar a la nòria. Creiem que és un dels millors miradors de París, sobretot durant l’hivern i una vegada avançat el capvespre. Mentres tot s’enfosqueix, els espais il·luminats de la ciutat presenten una màgia inusual.



No vam haver de fer gaire cua per a pujar a la nòria. El preu de la mateixa és de 15€ per persona, i et fa dues voltes únicament perquè hi pugui pujar molta gent. Les vistes son magnífiques, sobretot si hi vas al capvespre com nosaltres.








Com hem dit anteriorment, els Jardins de les Tulleries uneixen la Plaça de la Concòrdia amb el Museu del Louvre. Al ésser un lloc tant cèntric, sol haver-hi gent a totes les hores del dia. El meu consell és que els recorris per la seva avinguda principal plena d’estàtues i arbres.

L’horari dels Jardins de les Tulleries son els mesos de juny, juliol i agost de 7 a 23h, i a l’abril, maig, setembre i octubre de 7 a 21h. La resta de l’any, de 7:30 a 19:30h.
El dia ha estat força intens i és el moment d’acostar-nos al nostre allotjament. Ho farem amb metro, anant a buscar la parada “Concorde” (a 5 minuts a peu dels Jardins des Tulleries), on ens trobem amb la mateixa línia 8 que ens deixarà a la nostra més propera parada de l’allotjament, “Ledru-Rollin” (fent un total de 12 parades). El trajecte contant els trossos a peu i amb metro, son d’uns 24 minuts. |
Adjuntem en un mapa de Google Maps, el recorregut detallat del dia d’avui, amb el marcatge dels principals atractius i monuments visitats: