Categories
SUÏSSA

12. Matterhorn Glacier Paradise: Matterhorn Glacier Paradise + Glacier Palace + Zermatt

Ens hem hagut de fer la pregunta de: i si comencem per…? Finalment ha pesat més el motiu de la climatologia i producte de les previsions que no son prou bones per a Zermatt, hem decidit guardar-nos el dia de Gornergrat i començar per una altra cosa, com per exemple per l’activitat de més alçada (a veure si així estem per sobre els núvols, jeje…).

La idea d’avui, doncs, és pujar en el telefèric més alt dels Alps, i a la tarda, explorar a fons Zermatt. També hi havia la possibilitat de realitzar al migdia una gran caminada, però no ho vam realitzar. La caminada, però, la descriurem per si a algú li interessa.

En realitat és que el Matterhorn Glacier Paradise és l’estació més alta d’Europa a la que es pot pujar còmodament en telefèric en uns 45 minuts. Estem parlant de 3.883 metres, i per tant, no està permès viatjar amb nens menors de 3 anys per si sofrissin mal d’altura. El Matterhorn Glacier Paradise és una estació d’esquí en la qual es pot practicar l’esquí durant tot l’any, inclús a l’agost hi ha gent pujant amb esquís des de Zermatt. Per arribar a dalt (parada de Klein Matterhorn) és necessari passar per 3 parades:

El primer que farem, com ahir, serà veure l’estat del temps a dalt de l’estació. Sembla que a l’àrea del poble de Zermatt no hi haurà gaire bon temps, però no veiem si a la zona de l’estació hi farà bon temps o no. Ho anirem a comprovar.

L’estació del telefèric del Matterhorn Glacier Paradise està al final del poble cap al sud. Ens hi dirigirem a peu o en bus (línia verda 571 – Bergbahnen). Des de la parada de bus de “Rothornbahn”(“Sunnegga-Rothorn”) o de “Getwingbrücke” son uns 1000 metres de distància que es poden fer a peu en 14 minuts. En el bus de la línia verda tardarem uns 7 i 6 minuts respectivament. Per tant, potser sí que val la pena agafar el bus elèctric, en qualsevol d’ambdues parades, ja que son correlatives. I així ho varem fer, varem agafar el bus elèctric.

Estació de Zermatt per pujar al Matterhorn Glacier Paradise

El primer tram és fins a Furi, i els horaris de pujar cabines son de 6:30 a 17:50h (última baixada de Furi a les 18:00h).

De Furi es continua a Trockener Steg, i els horaris d’obertura son de 6:45 a 16:30h (última baixada de Trockener Steg a les 16:45h). I finalment, l’últim tram, de Trockener Steg fins a Klein Matterhorn, on els horaris son de 7:00 a 16:15h (última baixada de Klein Matterhorn a les 16:30h). Hi ha tres trams però només un cop hem de canviar de cabina, és a Trockener Steg (De Zermatt a Trockener Steg, i de Trockener Steg a Klein Matterhorn).

El preu del bitllet d’anada i tornada a Klein Matterhorn ens costaria 114,50chf, però amb la PEAK PASS és gratuït.

Pujant des de Zermatt, abans d’arribar a Furi
Passem Furi
Ens enfilem cap a Trockener Steg
Aparició de les primeres glaceres a la vista
Zermatt a baix de tot
Més glaceres. Aparició dels primers núvols de perturbació
Vistes de les glaceres pujant
S’observa la perturbació a dalt del cim de Kleine Matterhorn
Vistes impressionants pujant
Pugem i passem per sobre de glaceres
A punt d’arribar a Kleine Matterhorn
Finalment entrem a dins del núvol de la perturbació. Llàstima, ho haurem d’intentar un altre dia si podem
Un cop arribem a dalt de l’estació, veiem que en aquell moment entrem dins l’afectació d’una perturbació, i producte de la mateixa no podrem veure gairebé res. Únicament les activitats i atraccions que estan a l’interior. Ens haurem de conformar, doncs, amb la climatologia que tenim.
Cal dir que l’estació de Klein Matterhorn té una plataforma d’observació de 360º que és com estar al paradís. En dies assolellats pots arribar a veure el Montblanc. Pots veure uns increïbles 38 pics de quatre mil metres i 14 glaceres. I una visita obligada és el paradís glaciar de Zermatt, que està format per varies atraccions:
1) Cinema Lounge: Sala futurista amb projeccions de documentals. Per fer una escapada de l’exterior. Com que feia mal temps, ens hi varem estar força estona i crec recordar que varem veure 3 o 4 documentals.
2) Glacier Palace: Palau de gel on tot està fet de gel i hi ha moltes atraccions. Durada de la visita, entre 30 i 45 minuts. El varem poder gaudir totalment.
3) Restaurant
4) Snowtubbing: Atracció estrella. Es poden fer curses de tubs de neu. En aquest dia no estava operativa.
5) Esquí d’estiu: Sobre la glacera Theodul, hi ha 21km de pistes. En aquest dia no estava operativa, producte del temps. És l’estació d’esquí d’estiu més alta i més gran d’Europa. El forfait d’1 dia d’esquí costa uns 88,00chf (nens al 50%) És important anar abrigats amb roba d’hivern, encara que a Zermatt faci calor, ja que l’entorn del Matterhorn Glacier Paradise es de neu i gel.
Estació de Kleine Matterhorn, mentres nevava
No es veia res a més de 50 metres

A causa del temps i la precipitació, la nostra intenció serà visitar el complet de l’estació interior a la muntanya.

Començarem per la visita al Glacier Palace:

Figures de gel
Interior del Glacier Palace
Glacier Palace

Un cop visitat el Palau de Gel, varem dirigir-nos cap al Cinema Lounge on es projectaven documentals relacionats amb el Matterhorn i entorns:

Sala del cinema lounge, amb la gran pantalla

Seguidament, varem entrar a la botiga de records ubicada en el restaurant, i poca cosa més varem poder fer aquest dia aquí a dalt. Ens disposarem a baixar, doncs, cap a Zermatt a veure si un altre dia tenim més sort.

Seguidament us passarem a anunciar la caminada que en principi havíem previst i que varem tenir que anul·lar. L’inici de la mateixa és en l’emplaçament de Furi. Furi és un petit llogaret del qual hi parteixen moltes caminades. La nostra proposta d’avui era realitzar-ne una, la qual l’hem muntat a partir de 3 caminades diferents:

 • Furi suspension bridge trail: Caminada circular de 3km que passa per un pont penjant de 100m. Durada: 1h
 • Furi – Zmutt – Zermatt: Caminada fins a un llogaret típic amb l’essència dels Alps de Zermatt, i baixada a Zermatt. Durada: 1h 45min
 • Furi – Blatten – Zermatt: Caminada fins a un llogaret típic amb l’essència dels Alps de Zermatt, i baixada a Zermatt. Durada: 1h 45min
Furi

La caminada que ens ha resultat és la següent: Furi – Suspension Bridge – Zmutt – Blatten – Zermatt. Durada total: 2h 45min. La caminada es compon de 3 parts diferenciades:

 • Furi – Suspension bridge – Furi: La primera hora de la caminada correspon a la caminada circular del pont penjant que hem descrit anteriorment. La passarel.la penjant s’eleva 90 metres verticals sobre el congost de Gornerschlucht. La vista fins a l’aigua espumosa del riu Gornera revela les tremendes forces naturals en acció. Començant la caminada a Furi, el camí primer travessa el llogaret i continua fins trobar-se una passarel.la de fusta que condueix a un petit rierol. Més endavant, el pont penjant de 100m de llarg, fet de gelosia i cables d’acer, condueix d’un cantó de la vall a l’altre.
Pont penjant, a Furi

Una vegada s’ha creuat, els caminants es troben un cop més en un idíl·lic bosc de muntanya amb pins pinyoners, làrixs i esquirols. Es tracta d’una excursió molt tranquil.la ja que pocs turistes la fan. En canvi és molt popular entre la gent local. També es visita un “jardí glaciar” (formacions antigues de quan la glacera arribava a aquestes cotes de muntanya), i per un parc infantil amb barbacoes. Ideal per fer pícnic.

 • Furi – Zmutt: Arribada a l’assolellat llogarret d’Zmutt (1.936m), per on el camí segueix el rierol de muntanya Zmuttbach. Zmutt, amb les seves casetes de fusta i la seva petita capella barroca rectangular de color blanc, és un altre dels punts escollits per a molts fotògrafs que desitgin capturar la màgia i l’essència de la vall de Zermatt en tot el seu esplendor. La capella d’Zmutt, amb el seu petit campanar sobre l’entrada, està dedicada a Santa Catalina d’Alexandria, la segona patrona del cantó del Valais, i és un lloc de calma que als pastors i guies de muntanya de la regió, els hi agrada visitar. Zmutt va ser la llar de l’històric Ulrich Inderbinen (ja mort), un dels guies més estimats a Zermatt, que amb 90 anys encara realitzava ascensions a la cima del Matterhorn.

La caminada comença a baixar i no s’aturarà fins a Zermatt.

Zmutt
Zmutt
 • Zmutt – Blatten – Zermatt: El llogaret de Blatten és un petit paradís dels Alps, i per nosaltres, un dels llocs més bonics que veure a Zermatt. Una dotzena de xalets, un restaurant amb hamaques i un parc infantil. Poc més necessita Blatten per a seduir, amb la imatge contínua del Matterhorn just a davant. Fins a Zermatt en una empinada baixada.
Blatten
Blatten

També hi ha la possibilitat de combinar aquesta caminada amb la visita a les gorges de Gorner Gorge que farem un altre dia a Zermatt, ja que el camí de Blatten a Zermatt hi passa per davant.

Un cop arribats a Zermatt i les forces totalment intactes, visitarem el poble de Zermatt. Tot el que puguem fer avui ja estarà fet. De la mateixa manera que si no ho podem fer tot, tindrem més dies per tornar-ho a intentar.

La nostra intenció avui és visitar el nucli antic primitiu de Zermatt, el qual es troba al carrer Hinterdorfstrasse. L’accés es fa per la via comercial i popular del poble, la Bahnhofstrasse. Un passeig per ella és quasi obligatori a Zermatt. Aquí, les botigues de roba de muntanya son les protagonistes, encara que també hi ha botigues de souvenirs i moltes botigues de luxe. Arribats a la confluència amb el carrer Hinterdorfstrasse, ens allunyarem del bullici, ja que aquest carrer és un dels més bonics a visitar a Zermatt perquè conserva els graners i les cases de quan Zermatt era tant sols un llogaret en el segle XIX.

Hinterdorfstrasse
Hinterdorfstrasse
Hinterdorfstrasse

És un petit entramat de cases antigues de fusta que et permet perdre’s una bona estona dels carrers més comercials i poblats. En definitiva, però, el centre històric de Zermatt és un bucòlic entramat de carrers amb cases de fusta i flors de colors.

A qualsevol hora del dia, hi ha molt ambient de gent que puja i baixa de les muntanyes. Altres, prefereixen assentar-se en alguna de les terrasses i reposar forces amb un bon cafè.

Dels llocs imprescindibles que veure a Zermatt, no et perdis l’església de Sant Maurici, l’església original de la qual és de 1.285, ja que l’actual està reformada el 1.980. També hi ha un cementiri on estan enterrats alguns dels alpinistes que varen perdre la vida escalant els Alps.

Església de Sant Maurici

I ben a prop de l’església i el cementiri, es troba el Matterhorn Museum-Zermatlantis, el qual és un museu dedicat al Matterhorn i de com ha estat i és la vida a Zermatt. És un dels llocs més interessants que visitar a Zermatt. S’hi explica la vida dels habitants de Zermatt abans de que existissin els funiculars i els telecabines. Hi ha una representació de cases antigues, on es pot veure com ha evolucionat el material d’esquí, i es projecta un audiovisual sobre el Matterhorn.

Museu del Matterhorn

L’entrada és uns 10,00chf per persona, i està obert cada dia de 15:00 a 18:00h de la tarda.

De totes les coses que encara es poden fer a Zermatt, les deixarem per un altre dia ja que avui ha estat una jornada força completa.

Categories
SUÏSSA

10. Lauterbrunnen: Schilthorn + Birg + Caminada de Mürren a Gimmelwald

Després de gaudir del minigolf i les muntanyes de la vall, avui arriba un dia molt complet que pot arribar a ésser força intens.

La intenció del dia d’avui és pujar a un cim mític com el “Schilthorn” i poder recórrer tots els seus entorns i racons com es mereix. La intenció del dia d’avui és també arribar i visitar a totes les parades del telefèric de l’Schilthorn, com Birg. A Mürren hi baixarem per fer una caminada molt interessant en baixada fins al poble de Gimmelwald. Finalment, de Gimmelwald a Stechelberg ho farem amb el mateix telefèric de l’Schilthorn.

Agafarem l’autobús de la línia 141 de color groc (ja ens el coneixem) que ens portarà a la parada de Stechelberg (la estació inferior del telefèric de l’Schilthorn).

Gràcies a la bona coordinació dels mitjans de transport suïssos, no ens haurem d’esperar gaire a l’estació del Schilthorn a Stechelberg. A més, també tindrem en compte que es tracta d’una sortida molt popular i que per tant, a certes hores deu estar molt massificada, convenint doncs, anar-hi amb uns horaris adequats per evitar les cues.

Arribada a la cima de l’Schilthorn

El Schilthorn està eclipsat per la merescuda fama que té l’excursió en tren al Jungfrau (que ja varem fer en un altre dia). De totes maneres, l’ascens en telefèric a la cima de l’Schilthorn (o dit també Piz Gloria), és un dels grans “highlights” d’aquestes vacances a Suïssa. El panorama des del cim és senzillament excepcional i permet obtenir algunes de les vistes més boniques dels Alps. A més, la muntanya està una mica mitificada pel fet d’haver-se rodat escenes d’una pel·lícula de James Bond.

Des de l’estació de Stechelberg (a baix la vall de Lauterbrunnen) surt un telefèric de gran capacitat (40-50 persones) fins a la seva cima, salvant un desnivell de més de 2.000m. A part de les estacions de sortida i d’arribada, hi ha tres estacions intermèdies més: Gimmelwald, Mürren (la que hi accedirem) i Birg. En aquestes estacions s’ha d’anar canviant de telefèric per anar salvant els diferents trams de muntanya. El trajecte dura aproximadament uns 40 minuts des de baix i és d’una gran bellesa.

Telefèric de l’Schilthorn al seu pas pel poble de Mürren

Només sortir de Stechelberg, el telefèric s’eleva vertiginosament entre les imponents parets de la Vall de Lauterbrunnen. Les vistes aèries del mateix no deixen a ningú indiferent i es pot observar com el deliciós poble alpí de Mürren va passant als nostres peus. Arribant a la seva destinació, sents com pots tocar al cel i a les grans cimes de neus eternes.

El trajecte en el telefèric va amenitzat amb la famosa melodia de les pel·lícules de l’agent 007, recordant-nos que anem a viure una aventura a l’estil de les del famós espia. L’estat d’ànim de la gent anirà depenent de les condicions climatològiques, que en aquesta alta muntanya son bastant variants. A nosaltres ens va fer un dia de nassos, amb un sol espatarrant.

Pujant al Schilthorn

L’horari de les sortides son cada 30 minuts i surten a l’hora i 25min i a i 55min. La primera sortida és a les 5,55h del matí.

El bitllet d’anada i tornada fins a l’estació de Mürren (de Stechelberg a Mürren) ens costaria 22,40chf, però amb la BORP és gratuït. En canvi el bitllet d’anada i tornada de Mürren al Schilthorn ens costaria 85,60chf, i amb la BORP se’ns redueix a la meitat, és a dir, a 42,80chf.

Arribats a l’estació superior de l’Schilthorn trobem l’immens mirador cap a les muntanyes Eiger, Mönch i Jungfrau i passant per més de 200 pics muntanyosos. A més hi ha una exposició interactiva anomenada “Bond World 007” que porta als visitants a un mon propi i ofereix emocionants detalls sobre el rodatge de la pel·lícula “Al servei secret de Sa Majestat” amb l’actor Agent 007 George Lazenby. També trobem el restaurant giratori “360º Piz Gloria”, el qual en 45 minuts gira sobre el seu propi eix.

Schilthorn
L’Schilthorn i el 007
L’Schilthorn i el 007
Schilthorn
Plataforma-mirador de l’Schilthorn
Schilthorn
Vistes des de l’Schilthorn
L’Eiger, el Mönch i la Jungfrau
Vistes des de l’Schilthorn

Després d’explorar-ho tot i de sotmetre’ns a una previsible i espectacular sessió de fotos, amb la pràctica totalitat dels pics més famosos dels Alps, i en la totalitat de les plataformes-mirador existents, ens decidirem a baixar. Això ho farem de diferent forma que en la pujada. La idea és que pararem a totes les estacions per extreure el màxim rendiment a l’emplaçament.

Els horaris de baixada son similars als de pujada. Baixa una cabina cada 30 minuts, a l’hora i 3min i a i 33min, sent l’última cabina per baixar a les 17:55h. Cal anar amb compte, doncs.

Baixem, i al cap de 7min parem a la següent parada, Birg. El més impressionant que té aquesta estació, a part de les vistes, és la seva ubicació i tots els elements que en formen part. L’estació de Birg està orgullosament situada en un massís rocós, 1000m per damunt de Mürren (la següent estació). Aquesta estació proporciona molta adrenalina perquè hi ha varies atraccions exposades. Sense fer la parada no s’hagués pogut veure.

L’atracció principal és “Thrill Walk”, una enorme estructura d’acer de 200m de llarg que baixa per les parets verticals de l’imponent massís rocós. S’adhereix a les roques abans de virar sota la plataforma d’observació i el telefèric, i acabar per sota de l’estació del telefèric. La passarel.la del penya-segat té una gran varietat de seccions, i proporciona una interacció entre l’aire, el vidre reforçat i la reixeta d’acer. També s’ha instal·lat un pont de corda estil Nepalí, de 9m de llarg, i un túnel d’arrossegament de 8m de llarg especialment dissenyat pels nens. Aquest últim però, està tancat i no el podrem gaudir. Nens i adults voldran provar-ho, segur.

Vistes imponents des de Birg
Vistes de l’Schilthorn des de Birg
Thrill Walk de Birg
Thrill Walk de Birg
Thrill Walk de Birg
Thrill Walk de Birg
Thrill Walk de Birg
Thrill Walk de Birg
Thrill Walk de Birg
Thrill Walk de Birg
Thrill Walk de Birg
Thrill Walk de Birg
Thrill Walk de Birg

La plataforma d’observació és l’”Skyline Walk”, on pots veure molta gent fent-se selfies. Et porta sobre l’abisme vertical i brinda un panorama increïble i vistes al buit. La plataforma s’estén des de l’actual terrassa Birg. Està construïda d’acer i vidre, amb un terra enreixat de quadradets, que s’integra amb el paisatge rocós irregular.

L’Skyline Walk de Birg

Finalment, també hi ha un restaurant amb una gran terrassa per prendre el sol i tenir les vistes de l’Eiger, Mönch i Jungfrau.

Segons els horaris abans esmentats, un cop es decideixi, es baixarà a la següent parada que és al poble de Mürren. Mürren és un poble que a l’igual que Wengen, no es permet circular amb cotxes, com varem veure l’altre dia. El medi ambient i la salut de les persones ho agraeixen.
L’objectiu de la parada a Mürren és iniciar una caminada fins a la següent estació del telefèric, el poble de Gimmelwald (també sense cotxes). Es tracta d’una caminada panoràmica bastant popular.

La caminada té una durada aproximada de 45 minuts i una llargada de 2Km, i es baixen un total de 275 metres. En si mateixa, és una caminada súper espectacular, on es veu clarament com de mica en mica ens anirem encabint en les parets de la Vall de Lauterbrunnen. Son caminades aptes per a tothom. En aquest cas, el terra està pavimentat i tot per fer-la més senzilla.

Poble de Gimmelwald
Caminada panoràmica Mürren-Gimmelwald
Caminada panoràmica
Caminada panoràmica
Caminada panoràmica
Caminada panoràmica a les faldes de la Jungfrau
Caminada panoràmica
Caminada panoràmica
Caminada panoràmica
Caminada panoràmica
Arribant a Gimmelwald

Arribem a Gimmelwald i ens adonem de la multitud de camins i corriols que discorren per l’entorn, i potser ens vindran ganes de continuar caminant. No hi ha cap problema perquè hi ha camins suficients i de sobres.

A Gimmelwald, però, agafarem el telefèric per baixar directament a Stechelberg, ja l’última parada de tot. Si volguéssim també es pot caminar fins a Stechelberg, però no ho aconsellem pel tema de guardar-nos les forces.

El telefèric de l’Schilthorn passa per Gimmelwald a les hores en punt i a i mitja, i l’última baixada hi passa a les 18:30h, per la qual cosa es tindrà en compte. Amb els horaris del telefèric a la mà, veiem que a Stechelberg hi arribem sobre les hores i 5min i les hores i 35min (cada mitja hora).

Baixant a Stechelberg
Baixant a Stechelberg

La idea és agafar l’autobús, des de la parada de bus més propera, en aquest cas la tenim a la mateixa estació de Stechelberg (“Stechelberg Schilthornbahn”). Agafarem el bus de la línia 141, el qual és de l’empresa Post Bus, i de color groc. El trajecte passa pel centre de la Vall de Lauterbrunnen.

Post Bus

L’autobús groc de la casa Post Bus hi passa a les hores i 12, i a i 42min. Això vol dir, que si volem continuar el camí amb bus, només ens haurem d’esperar un total de 7 minuts.

El bitllet d’autobús ens costaria 2,20chf, però amb la BORP és gratuït. L’últim bus passa a les 23:58h, o sigui que tenim molt de temps encara.

Així doncs, agafarem l’autobús groc de la línia 141, que en 9 minuts ens portarà directament a Lauterbrunnen. Ara bé, si tornéssim al nostre allotjament, hauríem de baixar 2 parades abans de “Lauterbrunnen Bahnhof”, a “Lauterbrunnen, Kirche” (església) i caminar menys de 100 metres fins al lloc.

Categories
SUÏSSA

15. Zermatt – Annecy

Un cop esmorzats i fetes les maletes, anirem cap a l’estació central de tren a buscar el nostre tren-llançadora, el “Matterhorn Gotthard Bahn”, que farà el recorregut fins a Täsch en només dotze minuts, segons l’horari que aquí adjuntem, recordant bàsicament que hi ha un tren cada 20 minuts:

El preu del bitllet és 8,20chf pels adults, i 4,10chf pels nens. Arribats a Täsch, anirem a buscar el cotxe a l’edifici “Matterhorn Terminal Täsch”, i pagarem el total de les 4 nits, uns 64,00chf. Serà el moment, doncs, de dir adéu als Alps suïssos, però encara continuarem disfrutant de lo què ens queda abans d’arribar a Manresa.

La ruta de tornada serà diferent que la de l’anada, ja que estem en una altra ubicació (Interlaken és lleugerament més al nord de Suïssa). Un cop haguem desfet la vall de Zermatt, arribarem a Visp i aquí agafarem l’autopista nº9 que ens durà fins a vorejar el Llac Leman i arribant a Lausanna cambiarem d’autopista i agafarem la nº1 la qual ens portarà passant per Ginebra, a la frontera de Suïssa i França. A partir d’aquí, farem el mateix recorregut que vàrem fer a l’anada, però al revés, és clar.

[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m25!1m12!1m3!1d703955.8719622858!2d6.418827401819792!3d46.43229607223251!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m10!3e0!4m4!1s0x478f37d0359f9207%3A0x6c54d9da9b2e6e40!3m2!1d46.0679148!2d7.7754436!4m3!3m2!1d45.9003533!2d6.1202597!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1642519649820!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]

El total de la ruta d’avui serà uns 276 kilòmetres que es preveuen realitzar en 3 hores i 16 minuts.

Un cop arribats a Annecy, reprendrem la visita que vam iniciar a la mateixa ciutat, passejant pel carrer Rue Sainte-Claire i tornant a veure els millors monuments de la ciutat, com el Palais de l’île,…

Rue Sainte-Claire
Le Palais de l’île
Annecy
Categories
SUÏSSA

D. Zermatt

Zermatt és el nom d’un municipi del cantó suís del Valais, ubicat al districte de Visp. El municipi és conegut per tenir en el seu terme el mont Cerví o Matterhorn. L’estació alpina és de les més famoses d’Europa. Zermatt es troba situat a 1.620m sobre el nivell del mar, i entre els seus atractius turístics destaquen el Gornergrat, un mirador situat a 3.090m d’alçada des d’on es poden contemplar impressionants vistes del Matterhorn, el Mont Rosa i l’entorn en general.

https://www.zermatt.ch/en/Lifts-pistes/Panoramakarten-Facts/Summer-panorama-map

Dins els 3 dies que pernoctarem a Zermatt, es poden desglossar els mateixos en 3 zones visitables sense comptar amb la mateixa població de Zermatt, que la veurem una mica cada dia:

En principi, cadascuna de les 3 zones seran visitades i es dedicaran els dies que s’indiquen. Tot des del “camp base” de Zermatt, ja que les zones es consideren suficientment a prop com per desestimar un canvi de localització d’allotjament.

Categories
SUÏSSA

11. Tram ruta dels 3 Ports: Grimselpass + Zermatt

La Ruta dels 3 Ports és un dels recorreguts per carretera més espectaculars d’Europa, i sense cap dubte, el més famós de Suïssa. Una ruta que els amants de les vacances en cotxe tenen marcada en el calendari d’estiu.

Preparats per el kilometratge per tres ports de muntanya i per les corbes més endiablades que us podeu imaginar: una meravella de esses que ens permetran admirar des de la finestra del cotxe, muntanyes nevades, llacs, boscos i fins i tot, una glacera. No la farem tota, però, per evitar que ens estiguem tot el dia a la carretera. Només farem la part que ens vé de pas de la ruta, i allargarem fins al segon port, Furkapass. És a dir, farem la ruta dels 2 Ports en comptes dels 3 Ports.

La ruta dels 3 Ports està situada aproximadament en el centre de Suïssa. Uneix els cantons de Uri, Valais i el de Berna. La ruta pròpiament dita comença des d’Innertkirchen, i d’allà cap al port de Grimsel, continuar per els ports del Furka i el de Susten, per acabar tornant al punt inicial, a Innertkirchen. Com hem dit, només farem els ports de Grimsel i de Furka.

Per tant, compartimentarem la jornada en 3 parts:

 • De Lauterbrunnen a Innertkirchen: 44,2Km i 43 minuts de temps. Si volem, ens aturarem a les gorges de Aareschlucht, les quals son un punt imprescindible de les vacances.
[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m27!1m12!1m3!1d61927.16007083978!2d8.12236350648244!3d46.68955987222693!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m12!3e0!4m4!1s0x478fa1b51c900059%3A0xcdcefd74e9a1bd0d!3m2!1d46.5925644!2d7.907302499999999!4m5!1s0x478f88a6b204e8cb%3A0x61f42b168ba3ef55!2sInnertkirchen!3m2!1d46.705176599999994!2d8.227401!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1642517545209!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]
 • Ruta dels 3 Ports: la ruta en si és una volta circular fins a tornar a Innertkirchen (fent un total de 119 kilòmetres i 2h 20 minuts de temps). Nosaltres adaptarem la ruta en el nostre recorregut. Farem només 2 dels 3 ports. De Innertkirchen a Furkapass hi ha un total de 30 minuts recorrent uns 30 kilòmetres.
[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m27!1m12!1m3!1d175320.9800095486!2d8.181164015448434!3d46.638805866700196!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m12!3e0!4m5!1s0x478f88a6b204e8cb%3A0x61f42b168ba3ef55!2sInnertkirchen!3m2!1d46.705176599999994!2d8.227401!4m4!1s0x4785793591d898dd%3A0xa9ddb176a51ef422!3m2!1d46.572606099999994!2d8.4150942!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1642517634382!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]
 • De Furkapass a Täsch. 118 kilòmetres i 2 hores 20 minuts de temps
[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m26!1m12!1m3!1d1384.0941288480542!2d7.774901269144074!3d46.06728727387079!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m11!3e0!4m4!1s0x4785793591d898dd%3A0xa9ddb176a51ef422!3m2!1d46.572606099999994!2d8.4150942!4m4!1s0x478f37d0359f9207%3A0x6c54d9da9b2e6e40!3m2!1d46.0679148!2d7.7754436!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1642517780649!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]

Gorges de Aareschlucht: Gorges del riu Aar

Nosaltres, el dia de la ruta finalment no les varem poder fer. Tot i això, les anomenem i expliquem per si interessen.

Molt a prop d’Innertkirchen es troben aquestes gorges, en les quals el riu Aar ha esculpit una garganta de 200 metres de profunditat en les roques calcàries. Les gorges es recorren fàcilment amb passarel·les i túnels. Aquí, la potència de l’aigua mostra el seu costat més impressionant. El riu ha excavat un llit profund en la pedra calcària durant milers d’anys. La gorja Aareschlucht entre Meiringen i Innertkirchen té uns 200 metres de profunditat i tot just un metre d’amplada en el punt més estret. Aquest fascinant barranc es va originar a partir d’un tap de roques de pedra calcària, denominat “Kirchet”, que va impedir la sortida del Aare des de la regió de Grimsel.

El camí de 1,4 kilòmetres de llarg a través de la gorja pot recórre’s còmodament en uns 40 minuts. El camí és apte per a persones amb discapacitat i accessible amb cadira de rodes en les parts més boniques de la gorja Aareschlucht, des de l’entrada oest fins al centre de la gorja. Com alternativa, la tornada es pot realitzar per una ruta de senderisme pública. Aquesta ruta es recorre aproximadament en una hora.

Els horaris d’obertura de les gorges durant els mesos d’estiu son tots els dies de les 8:30h a les 18:30h, i els preus son de 10€ pels adults, 6,5€ pels nens de 6 a 16 anys, i gratuït pels menors de 6 anys. Existeix un bitllet combinat amb el funicular de Reichenbachfall, però en el nostre cas no hi anirem.

Port de Grimsel (Grimselpass): de l’Oberland Bernès al Valais

Els inicis del port de Grimsel es caracteritzen per un terreny agreste i àrid a on les preses i les centrals elèctriques estan molt presents en el paisatge. No és d’extranyar ja que la zona està contínuament esquitxada de llacs, cascades i nombrosos salts d’aigua.

En la cota 1.980m està el preciós Hospici de Grimsel, amb vistes al llac del mateix nom i amb l’impressionant Lauteraarhoorn de 4.042m com a teló de fons.

Després de moltes corbes arribem al port de Grimsel de 2.165m on l’element més destacable és el Totensee, el llac dels morts, anomenat així en referència a una batalla napoleònica.

Totensee
Vistes des de Grimselpass
Vistes des de Grimselpass del Furkapass i l’inici de la glacera del Roine

El descens del Grimselpass ens portarà a Goms (1.759m) ja en territori del Valais. En aquesta part de la ruta podrem divisar la glacera del Roina i sobretot les increíbles corbes de ferradura del pas del Furka que esperen pacientment la nostra arribada.

Port del Furka (Furkapass): Del Valais al cantó de Uri

Finalment, pel tema dels horaris i per arribar el més d’hora possible a Zermatt, varem decidir no realitzar aquesta branca del Furkapass, i varem continuar el viatge cap a Zermatt. Ara bé, ho expliquem per si a algú li interessa perquè val molt la pena acostar-s’hi.

Un cop passem el port de Grimsel i anem per iniciar “l’escalada” del port de Furka, apareix la carretera a mà dreta de la vall que haurem de fer per anar a Zermatt. Passem el trencall ja que anirem a fer el port de Furka i llavors ja tornarem enrere.

Mentres gaudim de la carretera, arribarem al Furkapass a 2.453m d’alçada i coronat pel mític Hotel Belvedere ubicat en plena corba. Just darrera de l’Hotel, la impressionant llengua de la segona glacera més llarga dels Alps.

Davant de l’Hotel podrem deixar aparcat el cotxe per a visitar la glacera. Entrarem per una botiga de souvenirs i pagarem 9,00chf d’entrada. Els nens de 5 a 16 anys en pagaran 6chf. Els menors a 5 anys és gratuït.

Ja al sortir, podrem contemplar la grandesa de la glacera del Roina. Mentres anem baixant podrem parar-nos en varis punts panoràmics des d’on podrem fer fotografies d’escàndol. També podrem apreciar que la part final de la glacera està tapada amb fundes, per a intentar pal·liar els efectes de l’escalfament global que sofreix el planeta.

Quan arribem a baix (uns 10 minuts des de la botiga), podrem entrar a la glacera i experimentar la sensació d’estar sota una muntanya de gel. Terra relliscós, parets de gel de blau lletós, i al fons, la bandera suïssa. Benvinguts al món de gel, només ens faltarà trobar-nos amb l’Ana o l’Elsa de Frozen, encara que segur que no ens sorprendria…

Interior de la Glacera del Roina

Després de quedar-nos meravellats amb la visita a la glacera del Roina, retornarem enrere fins al trencall d’Obergoms. Entrarem a la vall del Roina.

Recorregut fins a Zermatt

Finalitzada el tros de ruta dels 3 Ports posarem rumb a Zermatt, o més ben dit, a Täsch, el qual és l’últim poble de la vall en el que deixen entrar els cotxes. Per arribar-hi farem la vall inicial del Roina passant per una sèrie de poblets amb encant, com Goms, Fiesch, Grengiols, Filet, Morel, Bitsch, i Brig-Glis que és el més gran de tots i és llavors que un cop passat el mateix triarem la bifurcació a l’esquerra de la marxa per anar a la Vall de Zermatt. Ens quedaran uns 40 kilòmetres per arribar a Täsch.

Arribats a Täsch, anirem a aparcar el cotxe al pàrquing “Matterhorn Terminal Täsch”, el qual és un edifici ben visible passant per la carretera central. És un aparcament 24 hores amb un preu per dia de 16,00chf. En total el cotxe hi haurà d’estar 4 nits, per tant resulta un total a pagar de 64,00chf.

Matterhorn Terminal Täsch i Banhof Täsch
Matterhorn Terminal Täsch i Banhof Täsch
Banhof Täsch

Es tracta d’un tren llançadora de la casa “Matterhorn Gotthard Bahn”, el trajecte del qual dura uns 12 minuts. Cada 20 minuts surt un tren llançadora cap a Zermatt, de les 5:55h del matí fins a les 21:55h de la nit. Hi ha trens llançadora addicionals els quals funcionen de la nit de dijous a la nit de diumenge. El preu del bitllet d’anada és 8,20chf pels adults, i 4,10chf pels nens.

Finalment, arribem a l’estació de tren de Zermatt, i serà el moment per anar a buscar el nostre allotjament.

L’allotjament contractat a Zermatt és un apartament que s’anomena “Apartment Grillon”, el qual està contractat per la plataforma “booking”. Disposa de bany privat, cuina, balcó, i dos sofàs llit. Està en un edifici amb altres apartaments, a prop de l’estació inferior del funicular soterrat “Sunnegga”.
Edifici amb l’apartament Grillon

Un cop assentats a Zermatt, és moment d’anar a comprar la tarja-abonament PEAK PASS, la qual permetrà que ens poguem desplaçar il·limitadament i durant els propers 3 dies, per tots els mitjans de transport públics de la regió. Anirem a comprar-la a l’Estació de Tren de Zermatt, o a l’Oficina de Turisme del poble, les quals disten l’una de l’altre uns 80 metres (estan ubicades a la plaça de l’Estació de tren), i a una distància de 600 metres del nostre allotjament (uns 8 minuts a peu).

Ubicació de l’Oficina de Turisme de Zermatt
Ubicació de l’Estació de Tren i de l’Oficina de Turisme, de Zermatt, així com del Supermercat Coop més proper

Conjuntament amb la compra de l’abonament, anirem a comprar menjar, per carregar la nevera de l’allotjament. Com ja sabem per l’exemple de Lauterbrunnen, a tots els pobles com a les ciutats, a prop de l’estació central de tren s’hi troben els Supermercats Coop (son suïssos). En el cas de Zermatt no hi ha l’excepció, i està el supermercat a la mateixa plaça que l’Estació i l’Oficina de Turisme.

Supermercat Coop de Zermatt

Aquest supermercat el tenim a 650 metres (uns 8 minuts a peu). Cal dir, també, que a Zermatt hi ha un supermercat de la cadena “Migros”, i el tenim a la mateixa distància que l’altre. Per tant, és indiferent a quin supermercat anirem a triar (ho decidirem en funció d’altres factors: qualitat, preu, etc…). Finalment, varem triar per el dia a dia el Supermercat Coop, per un tema d’organització interna dels productes. Ens va semblar més adequat i més entenedor, vaja.

Ubicació dels 2 supermercats en relació amb el nostre allotjament

Havent comprat i planificat la resta del dia, ens podem dedicar a visitar tranquil·lament el poble, o el que puguem del poble.

S’adjunta el mapa de Zermatt, on es veuen les ubicacions de les diferents estacions de tren, funiculars, telefèrics, etc… que ens serviran a partir de demà. Per avui, ja n’hi ha hagut ben bé prou.

https://www.zermatt.ch/en/arrival/Getting-around-the-village/Ortsplan/Street-map-of-Zermatt
Categories
SUÏSSA

C. Jornada d’enllaç

Finalitzats els dies de pernoctar a Lauterbrunnen, avui ens desplaçarem amb cotxe fins a Zermatt, o més ben dit, fins a Täsch que és la última localitat de la vall per anar-hi amb cotxe.

La tarja-abonament “Berner Oberland Regional Pass (BORP)” ens ha funcionat la mar de bé, i a dia d’avui ja està acabada, per tant, anirem un dia sense targes d’abonament.

La proposta principal, doncs, és realitzar un dia de trasllat per les valls i les muntanyes de Suïssa, aprofitant que estem en aquest país tant bonic.

Una ruta que ens queda al mig de Suïssa és la Ruta dels 3 Ports. Ens anirà bé per enllaçar la zona de Lauterbrunnen amb la zona de Zermatt. No la farem tota sinó una part, concretament la idea és fer dos dels tres ports, ja que si no, correm el risc d’allargar-nos massa a la carretera.

Adjuntem l’itinerari proposat per el dia d’avui, totalment en cotxe (amb parades quan es vulgui):

Veiem que l’itinerari consta de 183 kilòmetres i un total de 3 hores i 22 minuts. Creiem que val la pena davant l’espectacularitat de la ruta proposada.

Categories
SUÏSSA

9bis. DIA ALTERNATIU – Grindelwald: First + Activitat d’aventura + First Cliff Walk + Caminada a Bachalpsee

Aquesta és una proposta alternativa al novè dia de les vacances (dia de les Trummelbach Falls i Mürren). Creiem convenient proposar una alternativa, encara que no la varem poder posar en pràctica, potser algú la trobarà convenient incloure-la en el seu programa.

Es tracta d’explorar una nova vall, al costat mateix de Lauterbrunnen, la vall de Grindelwald:

Després d’uns dies de conèixer Lauterbrunnen a fons, i obtenint petites pinzellades de la Vall de Grindelwald, avui anirem a passar el dia a la Vall de Grindelwald. Serà un dia força complet, amb la pujada a First i les activitats complementàries que es realitzaran allà. Bé, ara ho expliquem detalladament.

Ens presentem a l’estació de tren de Lauterbrunnen per agafar el tren “Berner Oberland Bahn”, de color blau i groc, que anirà en direcció a Interlaken Ost.

Surt cada mitja hora a les hores i 2 minuts i a i 32 minuts. El primer de sortir ho fa a les 5:32h, i l’últim a les 23:30h.

Recordem que hem de fer trasbord (canvi de tren) a l’estació de la intersecció amb la línia de Grindelwald (estació “Zweilütschinen”). Hi arribarem uns 10 minuts un cop hem sortit de Lauterbrunnen. El tren que va a Grindelwald Banhof passa per Zweilütschinen a les hores i 17 i a i 47min, per tant tindrem uns 5 minuts per fer el transbord:

El primer tren que vé d’Interlaken Ost passa per Zweilütschinen a les 6:17h, i l’últim passa a les 0:22h. Arribem a Grindelwald Banhof 21 minuts després de fer el transbord a Zweilütschinen, fent un total entre Lauterbrunnen i Grindelwald de 36 minuts, contant el temps de canvi de tren i tot.

El bitllet de Lauterbrunnen a Grindelwald Banhof ens costaria 9,00chf, però amb la BORP ens surt gratis.

Estació de tren de Grindelwald Banhof

Anirem a buscar l’estació del telefèric a First, la qual dista uns 850 metres (uns 12 minuts a peu).

[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m26!1m12!1m3!1d2604.549388898888!2d8.035492115494943!3d46.62422002913174!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m11!3e2!4m4!1s0x478f99544ae30f95%3A0x5d371c68df9c7ac7!3m2!1d46.6244228!2d8.0334896!4m4!1s0x478f9bfea802bad3%3A0xfaac5a5cff2ecda8!3m2!1d46.625116!2d8.041792!5e1!3m2!1sca!2ses!4v1638015009230!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]

Si no volem caminar, podem agafar el bus de color groc de la casa Post Bus i realitzar dues parades fins a l’estació inferior del telefèric de First (concretament és la línia 121, de Grindelwald Banhof a Grindelwald Firstbahn). Els busos passen cada 30 minuts, i per Grindelwald Banhof passen a l’hora i 14 minuts i a l’hora i 44 minuts, arribant a Firstbahn 3 minuts després.

El bitllet de l’autobús ens costaria 2,20chf, però amb la BORP ens surt gratis.

Caminant o amb bus, arribem a l’estació inferior del telefèric de First, i hi pujarem. Surten cabines a partir de les 8:30h fins a les 17:30h, per tant tenim un marge.

Hem de saber que pujant a Grindelwald First estem buscant una experiència plena d’adrenalina. Estem rodejats d’impressionants paisatges muntanyosos, i podem gaudir de la naturalesa salvatge i meravellosa, així com de diverses experiències d’aventura. Desconnectarem i gaudirem d’un dia d’aventures sense adulterar.

Les experiències que hi ha en l’estació de Grindelwald – First, son:

– First Flyer: Tirolina penjada en l’aire de First a Schreckfeld
– First Glyder: Fins a 4 persones que es sentiran tant lliures com una àliga. Primer es puja a First des de Schreckfeld, i llavors es vola a 70Km/h de tornada a Schreckfeld
– First Mountain Cart: Vehicle de 3 rodes que farà que ens desplacem costa avall desde Schreckfeld fins a Bort sobre un turó i una vall
– Scooter Adventure: diversió familiar impressionant amb un scooter modern, des de Bort a Grindelwald
– First Cliff Walk: espectacular pont mirador a First
– Restaurants de muntanya amb fabuloses terrasses, un a cada estació

Serem llestos i primer anirem a fer l’activitat d’aventura, ja que si no potser se’ns complica per les cues que hi puguin haver. Tal com hem vist abans, en podem triar fins a 4 (First Flyer; First Glyder; First Mountain Cart; i First Scooter Adventure), i per cadascuna hem de baixar a un lloc diferent, per tant hem de tenir molt clar quina activitat realitzarem.

Avui escollirem el First Glyder, ja que l’experiència de sentir-nos com una àliga deu ésser espectacular. Per tant, hem de baixar del telefèric a Schreckfeld. Repassem les estacions i el seu ordre:

Baixem del telefèric a 1.950m per tal de realitzar l’activitat de First Glyder. Ens col·locaran a tots 4 sota l’àliga i ens pujaran a poc a poc a First. Un cop a dalt, ens deixaran anar a 70Km/h fins a Schreckfeld. Tot molt espectacular. Esperem que tothom s’ho passi bé.

L’activitat First Glyder ens costa 31,00chf per adults (24,00chf per nens), i no entra en cap abonament.

First Glyder
First Glyder

Un cop hem baixat de l’àliga a Schreckfeld, tornarem a pujar al telecabina per arribar a l’última estació, First.

El bitllet del telefèric a First anar i tornar ens costaria 64,00chf, però amb la BORP ens surt gratis.

First és el punt de partida de vàries caminades, però abans tornarem a descarregar adrenalina en el First Cliff Walk de la casa Tissot. Es tracta d’una gran plataforma i balcó d’observació a prop de la terrassa del Bergrestaurant, la qual s’eleva 45 metres cap al buit. No només la vista de la vall és bonica, sinó que també ho és la vista de la vessant de la muntanya. Anirem seguint el recorregut de l’estructura d’acer fins que la plataforma s’eleva aquests 45 metres cap al buit. A la punta, si podem, farem la millor fotografia.

First Cliff Walk de Tissot
First Cliff Walk de Tissot

Un cop recuperats de les pujades i baixades d’adrenalina, anirem a fer una caminada revitalitzadora fins al llac Bachalp. No ens podem imaginar res en les muntanyes suïsses més idíl·lic que l’àrea al voltant del llac Bachalp. Els pics nevats dels Alps es reflecteixen en les cristallines aigües blaves.

És una caminada d’anar i tornar. Fins al llac hi ha 1h, i tornar una altra. És la caminada nº1 del catàleg de l’estació (De First a Bachalpsee).

Estacions i activitats a fer en l’estació de Grindelwald – First

Hem de tenir en compte que no trobarem aigua ni menjar per enlloc, per tant és important que en portem un bon aprovisionament (al llac no hi ha cap bar ni restaurant). També hem de tenir en compte que no és una caminada en baixada i/o plana com totes les que solem fer en les estacions d’estiu, sinó que l’anada és en pujada (passem dels 2.168m de First, als 2.265m del llac, o sigui uns 97m de desnivell) i la tornada en baixada.

Caminada a Bachalpsee
Caminada a Bachalpsee

Un cop arribats novament a First, agafarem el telefèric i baixarem a la parada de Bort (la que ens falta per conèixer), on ens trobarem un parc alpí de 700 metres quadrats, el Bort Alpine Playground. Els nens poden millorar el seu equilibri sobre xarxes i cordes, preparant-se així per a caminades en terrenys accidentats.

Bort Alpine Playground

Finalment, baixarem a Grindelwald amb el telefèric, on anirem a buscar l’estació de tren per tornar a Lauterbrunnen, la Grindelwald Bahnhof.

Un cop arribem a l’estació de tren Grindelwald Banhof, agafarem el tren “Berner Oberland Bahn” (de color blau i groc), que anirà en direcció Interlaken Ost, el qual surt cada mitja hora a les hores i 18min i a i 48min. L’últim tren surt a les 23:37h.

El canvi de tren el farem a Zweilütschinen a les hores i 9 minuts i a i 39min. El tren que va a Lauterbrunnen passa per Zweilütschinen a les hores i 16min i a i 46min, per tant, tindrem uns 7 minuts per fer el transbord. L’últim tren que ve d’Interlaken Ost passa per Zweilütschinen a les 23:16h.

Arribem a Lauterbrunnen 9 minuts després de fer el transbord a Zweilütschinen, fent un total entre Grindelwald i Lauterbrunnen de 37 minuts, contant el temps de canvi de tren i tot.

El bitllet de Grindelwald Banhof a Lauterbrunnen ens costaria 9,00chf, però amb la BORP ens surt gratis.

Categories
SUÏSSA

8. Lauterbrunnen: Jungfrau Top of Europe + Pfingsteeg (Grindelwald) + Rodelbahn

Avui si que és un dia per agafar-nos-el amb moltes ganes. Això voldrà dir que potser valdrà la pena matinar i llevar-nos ben d’hora per no desaprofitar les hores, pensant que així no trobarem gaires aglomeracions de gent.

És que en el dia d’avui la intenció és anar al Jungfrau, el qual n’hi diuen, el “Top of Europe”, referint-se a que és l’estació de tren més alta d’Europa, ubicada a 3.454 metres d’alçada. Pujar al Jungfraujoch a Suïssa és una meta per a molts viatgers, una experiència única i fascinant. Això si, abans de pujar al Sostre d’Europa o “Top of Europe”, és important tenir clars alguns detalls importants perquè l’excursió al Jungfrau sigui realment inoblidable.

Jungfraujoch
El primer que farem abans de tot, serà mirar el temps, i un cop esmorzats, ens n’assegurarem també que hi hagi bon temps a la Jungfrau (anirem a l’oficina de turisme o a la mateixa estació de tren ens ho diran), ja que és una excursió en la que s’invertiran moltes hores i també diners.

Patrimoni mundial de la UNESCO, “Alps suïssos Jungfrau-Aletsch”, està format per un conjunt de muntanyes, glaceres i valls, entre els que es troba el Jungfraujoch. Un altre dels llocs més impressionants de la zona és la glacera Aletsch, que és la més gran de la zona dels Alps amb quasi 24 kilòmetres, i que es pot veure al pujar al Jungfrau.

Per pujar a la Jungfrau Top of Europe, serà necessari agafar 2 trens diferents. En primer lloc agafarem el “Wengernalpbahn” fins a “Kleine Scheidegg”, i farem transbord en un tren cremallera que ens durà a la parada de “Jungfraujoch”, a 3.454 metres.

Wengernalpbahn

Per tant, anirem a l’estació de tren a buscar el tren característic de color verd i groc anomenat “Wengernalpbahn” que ens ha de portar a l’estació de “Kleine Scheidegg”. Surt de Lauterbrunnen cada mitja hora, a partir de les hores en punt i les mitges hores:

El primer tren operatiu que permetria arribar a Jungfraujoch és a les 7:30h. El bitllet d’anada a Kleine Scheidegg ens costaria 32,80chf, però amb la BORP és gratuït. El trajecte fins a Kleine Scheidegg és d’uns 40 minuts.

La idea que tenim és pujar per la banda de Lauterbrunnen (Wengen i Kleine Scheidegg), i quan baixem del Jungfraujoch fer-ho per la banda de Grindelwald, per així veure un paisatge diferent i igual d’espectacular. Com que l’anada la fem de Lauterbrunnen, aconsellem assentar-nos a la dreta del tren (en direcció a la marxa), i la tornada per Grindelwald a l’esquerra del tren (en direcció a la marxa), per tal d’obtenir les millors vistes.

A l’Estació de Kleine Scheidegg s’haurà de fer transbord i agafar un tren cremallera (el “Jungfraubahnen”), de color vermell, el qual recorre 9 kilòmetres amb un desnivell de quasi 1.400m i travessa un túnel de 7 kilòmetres. En aquest tren es faran dues parades d’uns minuts, durant les que podràs veure els paisatges que rodegen el túnel, amb la cara nord de l’Eiger i la glacera. Aquesta última la podràs veure en la parada “Eismeer” on ja estaràs a 3.160m, rodejat de gel.

Jungfraubahn
Jungfraubahn
Les parades també serveixen per l’aclimatació a l’alçada, per lo que és important que a mesura que vagis ascendint, no realitzis esforços innecessaris, així evitaràs el mal d’alçada. En cas de tenir algun símptoma com mal de cap, cansament o mareig, és important estar tranquil i seguir les següents recomanacions:

– Evitar fer qualsevol esforç innecessari
– Intentar prendre alguna cosa que contingui sucre, com xocolata, en el tren a mesura que vagis ascendint
– Hidratar-te
– No menjar massa abans i durant els temps que estiguis en alçada, ja que les digestions pesades poden provocar que els símptomes del mal d’alçada s’aguditzin.

El bitllet d’anada de Kleine Scheidegg a Jungfraujoch ens costaria 78,00chf, però amb la BORP ens costa 49,50chf.

Segons la taula de temps adjuntada anteriorment, s’arriba a Kleine Scheidegg a les hores i 8min i a i 38min. Per el transbord i la sortida amb el tren cremallera “Jungfraubahnen” tens 19 minuts (suficient per si es vol realitzar un petit reportatge fotogràfic, o similar), i se surt a les hores i 27min i a i 57min. El trajecte amb el Jungfraubahnen durarà uns 45 minuts incloent les dues parades que abans hem anunciat.

Vistes des de la parada “Eismeer”, a 3.160m
Arribada al Jungfraujoch, a 3.454m
A més del trajecte en sí que és espectacular, pujar al Jungfrau et permetrà gaudir d’altres coses un cop estiguis al cim, com el seu impressionant mirador, el Palau de Gel, l’Observatori Sphinx o algun dels seus restaurants més emblemàtics a més d’altres activitats:
 • Sphinx Observation Deck: És el lloc més conegut del Jungfrau. Es tracta d’una impressionant terrassa d’on es veuen 4 països (Itàlia, Alemanya, França i com no, Suïssa), juntament amb l’increïble glacera de l’Aletsch. S’hi arriba amb un ascensor que cobreix 108 metres en 25 segons. L’observatori està ubicat a 3.571 metres d’alçada, tractant-se de l’edifici construït a major alçada d’Europa.
Dalt de la plataforma, amb l’observatori
Vistes des de la plataforma. S’observa la Konkordiaplatz i la glacera de l’Aletsch
Vista panoràmica des de la plataforma
Konkordiaplatz i glacera de l’Aletsch
Plataforma-mirador de l’Sphinx
Glacera per la banda de Kleine Scheidegg
S’observa el camí marcat i seguit per muntanyencs cap al refugi Mönsjoch Hütte
Vistes de la glacera de l’Aletsch i les seves esquerdes
Vistes cap al Plateau, on s’observa la gent
 • Jungfrau Panorama: Es tracta d’un espai on es projecten imatges espectaculars del Jungfrau, a 360º
 • Alpine Sensation: Passadís de 250 metres en el que s’explica a través de 30 murals, com es va construir entre 1896 i 1912, el túnel de 7 kilòmetres per el que puja el tren cremallera des de l’estació “Eigergletscher” fins al “Jungfraujoch”.
 • Ice Palace: Ubicat al cor de la glacera, el Palau de Gel son passadissos i sales de gel, on hi ha escultures de gel increïbles immòbils.
Palau de Gel
Palau de Gel
Palau de Gel
 • Snow Fun Park: El lloc perfecte pels viatgers amants dels esports d’hivern i la neu, ja que aquí es pot gaudir del snowboard, esquí, tirolina, i trineu. El preu de cada activitat es paga com a extra (no està inclòs en el preu del tren al Jungfraujoch). S’ha de dir que quan hi varem pujar estava obert, i hi havia gent que es llançava amb tirolina.
Espai on hi ha el Parc de Neu
Espai on hi ha el parc de neu
S’observa com es llançaven en tirolina
 • Caminada fins a Mönchsjoch Hut: Caminada d’1 hora anada i 1 hora tornada que et porta fins al refugi Mönchsjoch a 3.657m. Es pot reservar habitació si és el cas. En el nostre cas, només vam fer una mica de passejada per estirar les cames i veure els entorns.
El camí s’inicia al costat mateix del Parc de Neu
Konkordiaplatz i glacera de l’Aletsch, des del camí al refugi
Màquina llevaneus per tal de consolidar el camí un cop neva
 • Plateau: Varem sortir a l’altre extrem de la muntanya que forma el Jungfraujoch, per trepitjar neu i obtenir altres vistes. També val molt la pena poder-hi arribar.
Plateau
Vistes de la Konkordiaplatz i la glacera de l’Aletsch des del Plateau
 • Restaurants en Top of Europe: Amb unes vistes increïbles, existeixen 4 restaurants-cafè a les instal·lacions: Restaurant Crystal (cuina suïssa i internacional); Restaurant Bollywood (cuina índia); Aletsch Self-Service; i Cafè-Bar.
Ubicació de tots els elements que conformen l’estació “Jungfraujoch”

Des del desembre de 2020 el telefèric Eiger Express es una altra forma de pujar al Jungfrau. S’agafa a la nova Terminal de tren de Grindelwald i et porta directament a la parada Eigergletscher, tardant uns 15 minuts (escurçant el temps dels trens en 47 minuts), havent de fer allà un transbord al tren Jungfraubahn (que et portarà a Jungfraujoch). Nosaltres el farem servir per baixar, cap a la banda de Grindelwald.

Eiger Express

Per baixar per el telefèric Eiger Express, haurem de tenir en compte els horaris de sortida del mateix des de l’estació “Eigergletscher”. Aquests son els horaris de sortida de la mateixa:

Baixarem a la parada de Eigergletscher, on anirem a buscar el telefèric Eiger Express

El telefèric Eiger Express té una durada de trajecte de 20 minuts i passa pels peus de tota la cara nord de l’imponent muntanya de l’Eiger. Només per això, val la pena agafar-lo. A més, al ésser quasi nou, presenta unes altes prestacions i comoditats que el fan únic.

Dins de l’Eiger Express
Dins de l’Eiger Express
Passem pels peus de la cara nord de l’Eiger
Des del mateix, també hi ha unes vistes impressionants de la vall de Grindelwald

Finalment s’arribarà a l’estació de Grindelwald Terminal al cap de 20 minuts d’haver sortit de Eigergletscher.

Grindelwald Terminal

El bitllet de tornada a Kleine Scheidegg des de Jungfraujoch ens costaria 78,00chf, però amb la BORP ens costa 49,50chf. I el bitllet d’anada a Grindelwald des de Kleine Scheidegg ens costaria 32,00chf, però amb la BORP ens surt gratis. En resum, tot i tenir la BORP, hem hagut de pagar un total de 99,00chf per realitzar l’excursió al Jungfraujoch.

Arribats a la nova terminal de l’estació Grindelwald Terminal, decidim que ja que estem a Grindelwald, anirem a fer una baixada amb el tobogan d’estiu de Pfingsteeg. N’hem sentit a parlar i pinta bé.

Ens dirigirem a l’estació de telefèric Grindelwald Pfingstegg. També hem de saber que podem agafar el bus de les línies 121 i 123, les quals ens deixaran a la parada “Kirche”, on només ens faltarà caminar uns 300 metres.

Grindelwald Pfingstegg

La línia blava 121 passa cada mitja hora a les hores i 17min i a i 47min. La línia groga 123 passa cada hora (a les hores i 37 minuts). Varem coincidir que arribava un bus de la línia groga 123.

Un cop a l’estació del telefèric de Pfingstegg pujarem al mateix fins a dalt, a la cota 1.386m. Surten cabines cada 15 minuts de les 8:30h a les 18:00h.

Pfingstegg
Estació del telefèric Pfingsteggbahn

El bitllet del telefèric a Pfingstegg anar i tornar ens costaria 28,00chf, però amb la BORP ens surt gratis. En menys de 5 minuts arribarem còmodament a Alp Pfingstegg en telefèric. Tampoc és accessible en automòbil, únicament en telefèric. Alp Pfingstegg és un popular punt de partida de vàries i boniques caminades per el patrimoni mundial de la UNESCO, i ofereix vistes impressionants sobre la vall de Grindelwald i les seves famoses muntanyes.

Vistes des del telefèric de Pfingsteeg
A dalt es puja en el tobogan d’estiu, anomenat “Toboggan run”, el qual és un viatge ràpid a través dels acolorits camps alpins amb un impressionant panorama muntanyós. El nostre tobogan d’estiu es troba darrera l’estació de muntanya del telefèric de Pfingstegg i condueix 725 metres costa avall. Un cop finalitzat el viatge, hi ha un ascensor que ens pujarà a la cota de sortida de Pfingstegg. Una experiència alegre tant per a joves com per a adults. El tobogan està operatiu entre les 10:30h i les 17:00h (i està tancat en cas de pluja). El bitllet del tobogan costa 6,00chf pels adults i 4,00chf pels nens, i no està inclòs en cap abonament.
Baixada amb el tobogan d’estiu
Tobogan run

També cal dir que Alp Pfingstegg té una altra atracció, el Fly Line:

Es tracta d’un vol de 2,5 minuts a més de 350 metres de distància en un paisatge alpí impressionant. El punt d’inici i finalització està just a sota de l’estació de muntanya del telefèric de Pfingstegg. Gràcies a un sistema de elevació especialment desenvolupat, aquesta és la única Fly Line en tot el món en la que et porten de tornada al punt de partida sense tenir de caminar (com el tobogan).

La Fly Line està construïda amb un sistema de tubs d’acer inoxidable que s’uneix als arbres en el bosc. Durant el vol, t’assentes còmodament en un seient fet de cinturons i et llances a 8-12Km/h sobre el sistema de tubs. La Fly Line té els mateixos horaris que el tobogan (de 10:30 a 17:00h) i costa 12,00chf pels adults i 8,00chf pels nens.

Fly Line

Nosaltres només pujarem al tobogan d’estiu. Un cop finalitzada la baixada amb el tobogan, va sent hora de tornar cap a Lauterbrunen. Primer de tot, baixarem amb el telefèric de Pfingstegg, i haurem de caminar uns 15 minuts (1,1Km) fins a l’estació de tren de Grindelwald Banhof. Com hem dit anteriorment, podem agafar diferents línies d’autobús. La que ens va millor és la línia vermella nº122, la qual l’agafaríem als peus de l’estació del telefèric de Pfingstegg (parada “Grindelwald, Pfingsteggbahn”), i realitzaríem un total de 4 parades més fins arribar a la parada “Grindelwald, Banhof”. Els horaris de pas de la mateixa son cada hora a les hores i 37 minuts, tenint una durada de 5 minuts amb bus (fins Grindelwald Banhof).

El bitllet de l’autobús ens costaria 2,20chf, però amb la BORP ens surt gratis.

Finalment cal dir que no varem poguer agafar l’autobús perquè no coincidia amb l’hora de pas de cap línia, i varem decidir fer el trajecte caminant, com hem dit, uns 15 minuts a peu.

Arribem a l’estació de tren Grindelwald Banhof, i agafarem el tren “Berner Oberland Bahn” (de color blau i groc), que anirà en direcció Interlaken Ost, el qual surt cada mitja hora a les hores i 18min i a i 48min. L’últim tren surt a les 23:37h.

El canvi de tren el farem a Zweilütschinen a les hores i 9 minuts i a i 39min. El tren que va a Lauterbrunnen passa per Zweilütschinen a les hores i 16min i a i 46min, per tant, tindrem uns 7 minuts per fer el transbord. L’últim tren que ve d’Interlaken Ost passa per Zweilütschinen a les 23:16h.

Arribem a Lauterbrunnen 9 minuts després de fer el transbord a Zweilütschinen, fent un total entre Grindelwald i Lauterbrunnen de 37 minuts, contant el temps de canvi de tren i tot.

El bitllet de Grindelwald Banhof a Lauterbrunnen ens costaria 9,00chf, però amb la BORP ens surt gratis.

Recorregut de tornada amb el Berner Oberland Bahn, amb l’estació d’enllaç de Zweilütschinen entremig

També us volem dir que a Grindelwald, en funció del temps i les ganes que tinguem, podem fer un volt pel poble, i inclús una partida de minigolf, si ens ve de gust. El minigolf es diu “Minigolf Grindelwald” i es troba al carrer principal (Dorfstrasse, 136) a prop de les parades de tren (5 minuts a peu – 450m), bus i telefèric.

[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m27!1m12!1m3!1d1302.2837990833943!2d8.03489145823466!3d46.62384154478296!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m12!3e2!4m5!1s0x478f9bfe522c84c5%3A0x25a5b5235aebdace!2sDorfstrasse%20136%2C%203818%20Grindelwald%2C%20Su%C3%AFssa!3m2!1d46.6231897!2d8.0384897!4m4!1s0x478f99544ae30f95%3A0x5d371c68df9c7ac7!3m2!1d46.6244228!2d8.0334896!5e1!3m2!1sca!2ses!4v1638014576665!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]

Categories
SUÏSSA

9. Lauterbrunnen: Trummelbach Falls + Grütschalp-Winteregg + Mürren + Allmendhubel + Wasserweg + Minigolf

La intenció inicial del dia d’avui és baixar una mica l’intensitat de visites i explorar més meticulosament la pròpia vall de Lauterbrunnen. Iniciarem el dia agafant l’autobús de la vall per anar a veure un fenòmen de la naturalesa que és a prop d’aquí, com son les cascades Trummelbach Falls.

Un cop de tornada amb l’autobús de la vall, baixarem a la plaça de l’estació de tren de Lauterbrunnen i combinarem un telefèric fins a Grütschalp amb un tren de via estreta, que ens durà al petit poble de Mürren. Des d’allí tindrem unes vistes de la vall i de les muntanyes super-espectaculars. Un cop visitat el poble, pujarem amb un funicular al mateix Mürren, que ens durà a un racó de cel, un lloc anomenat “Allmendhubel”, per encara més endinsar-nos en la naturalesa i el paisatge de la vall.

Així doncs, comencem el dia anant a buscar l’autobús groc de la casa Post Bus i de la línia 141, que travessa la vall de Lauterbrunnen. L’agafarem a qualsevol de les properes parades que tenim de l’allotjament, i hi ha la possibilitat de baixar a la parada de les cascades (“Trummelbach Falls”). El bitllet d’autobús ens costaria 2,20chf, però amb la BORP és gratuït. L’últim bus passa a les 23:58h, o sigui que tenim molt de temps encara. La freqüència de pas del bus és de mitja hora, i el trajecte son uns 8 minuts des de Lauterbrunnen.

Vistes del camí a la parada de bus a Lauterbrunnen, a prop de l’església
Ubicació de la cascada Trummelbach Falls, dins la Vall de Lauterbrunnen

Amb el bus arribarem a la cascada “Trummelbach Falls”. Es tracta d’unes cascades singulars, “amagades” a dins de la muntanya i que no es van fer accessibles fins el 1877. S’alimenten directament de les glaceres, tot i que la quantitat d’aigua en les cascades varia molt en funció de l’època de l’any. De desembre a març només hi ha un petit rierol que goteja sota grans capes de gel. Després de les gelades nits d’abril i octubre, el flux d’aigua mesura solament unes poques dotzenes de litres per segon. Però entre abril i juny, quan la neu es desfà, i entre juny i setembre, quan el gel del glaciar també es desfà, així com després de fortes pluges i tempestes elèctriques, fins a 20.000 litres per segon poden arribar a través de l’engorjat rocós. El petit rierol es converteix en un cabalós riu. L’aigua rugeix i cau a l’estiu, i a l’hivern es congela en silenci.

El preu per entrar a veure les cascades és de 12,00chf pels adults, i 5,00chf pels nens. L’horari és de 8:30h a 18:00h.

Pujada per l’interior de la muntanya mitjançant una plataforma-funicular
Trummelbach Falls
Trummelbach Falls
Trummelbach Falls
Trummelbach Falls
Trummelbach Falls

Un cop visitades, anirem a buscar l’autobús groc de la línia 141, que en 9 minuts ens portarà directament a la parada de “Lauterbrunnen Bahnhof”.

Un cop a Lauterbrunnen, anirem per agafar un nou mitjà de transport, que serà un telefèric combinat amb un tren alpí, per arribar al poblet de Mürren.

Ens presentarem al mateix Lauterbrunnen a l’estació del telefèric de Grütschalp, la qual la qual es troba a 50 metres de l’estació de tren, a l’altra banda de la carretera (a 700 metres del nostre allotjament).

El telefèric pot transportar fins a 100 persones en una cabina, i el viatge dura uns 4 minuts, portant-nos de la cota 795m de Lauterbrunnen, fins la cota 1.486m de Grütschalp.

Telefèric a Grütschalp, a Lauterbrunnen

Com veiem els horaris son força irregulars, hi ha hores que surten fins a 4 cabines. Però també veiem que la distància entre les sortides és com a molt de mitja hora. Ens indica també l’arribada a Mürren amb el tren, considerant el viatge de telefèric + tren, com una sola cosa.

El bitllet d’anada de Lauterbrunnen a Mürren passant per el telefèric de Grütschalp i pel tren, ens costaria 11,20chf, però amb la BORP ens surt gratis.

Telefèric de Grütschalp

Un cop a Grütschalp agafem el ferrocarril de muntanya Grütschalp-Mürren (BLM) cap a Winteregg (propera parada) i Mürren. El tren és de color vermell, amb una franja de gris i un tram de color blanc. La ruta del tren de via estreta té una longitud de quatre kilòmetres i una pendent màxima del cinc per cent. És de via única i els trens es poden creuar a l’estació de Winteregg.

El viatge en tren de via estreta des de Grütschalp a Mürren dura uns 12 minuts.

Tren de Grütschalp a Mürren
Vistes des del tren

A l’arribar a Mürren (1.650 metres d’alt), ho farem per la seva banda nord. A partir de l’estació de tren, i si ens interessa, podem organitzar una ruta passant per l’oficina de turisme, segons el plànol que adjuntem:

Mürren

Mürren és un poblet acollidor que no és gaire gran. Es considera un gran balcó cap a la Vall de Lauterbrunnen. Els cotxes també tenen prohibit accedir-hi, per tant es respira un aire molt pur i molta tranquil·litat.

Des de Mürren es pot gaudir d’una vista impressionant als pics que té enfront (Eiger, Mönch i Jungfrau, entre d’altres). El centre turístic és punt de partida per excursions (200 kilòmetres de camins per a excursionistes) i aventures. El poble és ple de parcs infantils pels nens, i llocs on fer pícnic. Aquí varem dinar en aquest dia, amb unes vistes panoràmiques espectaculars.

Visita al poble de Mürren
Visita al poble de Mürren
Visita al poble de Mürren
Vistes des del poble de Mürren
Vistes des del poble de Mürren
Vistes de l’imponent massís del Jungfrau des del poble de Mürren
Vistes de l’imponent massís del Jungfrau des del poble de Mürren
Vistes des de Mürren
Vistes des de Mürren

Un cop hem visitat el poble de Mürren, serà quan decidim de prosseguir amb la planificació del dia. Ha arribat el moment d’agafar un funicular vertical que ens portarà a Allmendhubel directament, el qual és un turó que està a sobre el poble de Mürren, a una alçada de 1.907m. Com es pot suposar, aquí tampoc trobarem cotxes i les vistes seran més espectaculars.

L’estació del funicular es troba a 550m de l’estació de tren (uns 8 minuts a peu per dins el poble de Mürren), i a 350m de l’estació del telefèric al Schilthorn (uns 4 minuts a peu, també per dins el poble).

Estació del funicular de Mürren a Allmendhubel

El bitllet d’anada i tornada de Mürren a Allmendhubel ens costaria 14,00chf, però amb la BORP ens surt gratis. El funicular (Standseilbahn) surt cada 20 minuts, de les 9:00h a les 17:00h, a tenir en compte per a l’últim viatge, tot i que una proposta seria de fer la tornada a peu, en funció de si s’hagi caminat o no abans durant el dia. Nosaltres varem fer la tornada també amb el funicular, reservant-nos forces.

Funicular a Allmendhubel

Des d’Allmendhubel s’ofereix des de la seva gran terrassa, un gran paisatge de pel·lícula i les millors vistes de la cara nord dels Alps Bernesos. És un autèntic paradís per a senderistes i sibarites, ja que conté un bon restaurant.

També, per les famílies, amb una zona de relaxació anomenada “Skyline Chill”, ofereix a l’aire lliure amb vistes a l’impressionant paisatge muntanyós.

Igualment, hi ha una zona de jocs infantil anomenada “Flower Park”, on les famílies amb nens s’introdueixen en un fantàstic món de flors alpines, herbes i insectes gegants.

Vista panoràmica amb Allmendhubel en primer pla
Allmendhubel
Allmendhubel
Allmendhubel
Allmendhubel

Finalment, quan arriba l’hora de marxar, ens dirigirem un altre cop al poble de Mürren baixant amb el funicular. Seguidament farem el camí invers al què hem fet amb anterioritat en el matí: pujarem al tren alpí que ens durà al telefèric a Grütschalp, i d’allí baixarem a Lauterbrunnen.

Un cop a Lauterbrunnen, volem explorar encara més la vall i la seva forma característica en “U”. Lo millor que podem fer és una passejada per un camí central de la Vall de Lauterbrunnen, el qual es diu “Wasserweg“, que vol dir, el camí de l’aigua.

El camí Wasserweg, segueix el curs del riu Lütschine, i travessa perpendicularment algun dels seus afluents que desboquen a la vall en forma de cascada, com per exemple, la cascada Staubbach Fall. És un camí quasi circular, pavimentat amb grava i asfalt, que té una longitud de 6,10Km, és pla, i es pot fer amb 1h i 30 minuts.

El camí discorre pel tram central de la vall i obté moltes panoràmiques i una gran visual de les seves vessants. El varem fer quasi tot al complet. Les vistes de la vall bé valen la pena.

Wasserweg
Vall de Lauterbrunnen, pel camí Wasserweg
Wasserweg
Wasserweg
Wasserweg
Wasserweg
Wasserweg
Wasserweg
Wasserweg
Wasserweg
Wasserweg

Empapats de la bellesa de la vall de Lauterbrunnen, i per casualitat, ens trobem amb un trencall força especial des del camí Wasserweg. El trencall diu “Minigolf” entre altres coses. I ara sí, com és tradició en la nostra família, anirem a jugar al minigolf de la vall de Lauterbrunnen. Ha estat la millor manera d’acabar el dia.

Minigolf de Lauterbrunnen
Minigolf de Lauterbrunnen
Categories
SUÏSSA

7. Lauterbrunnen: Wengen – Männlichen + Royal Walk + Caminada Panoramaweg + Kleine Scheidegg

Un cop assentats a Lauterbrunnen, comença el setè dia del viatge. La intenció del dia d’avui és conèixer la vessant Est de la Vall de Lauterbrunnen, i conseqüentment la població de Wengen i entorns.

Ens dirigirem a l’estació de tren per anar a buscar el tren “Wengernalpbahn”, que és el tren que va a “Kleine Scheidegg”, i d’aquí se n’agafa un altre per anar a la Jungfrau, però avui només anirem a Wengen, de moment. És un tren característic de color verd i groc.

Del nostre allotjament a l’estació de tren de Lauterbrunnen hi ha 650 metres i es poden fer perfectament caminant (uns 8 minuts). També cal dir que ens passen 3 línies d’autobús a prop (parada de “Lauterbrunnen, Kirche”), que son la 141, 143 i 144 i que ens durien a l’estació de tren en un plis. El transport en bus aquí a Lauterbrunnen també està inclòs en la BORP.

Surt de Lauterbrunnen cada mitja hora, a partir de les hores en punt i les mitges hores:

El bitllet d’anada a Wengen ens costaria 6,80chf, però amb la BORP és gratuït.

Cal dir que una de les característiques dels mitjans de transport suïssos, i concretament dels seus horaris, és que van totalment sincronitzats entre ells, i quan es tracta de combinar diferents trens, o altres mitjans, la combinació és lògica i raonable perquè puguis tenir un bon viatge.

De Lauterbrunnen a Wengen hi ha solament 16 minuts. La nostra intenció és pujar fins al cim de la muntanya més propera a Wengen, per obtenir grans vistes de les dues valls (Lauterbrunnen i Grindelwald) i sobretot, per iniciar una caminada panoràmica. Wengen està a 1.282m, i Männlichen a 2.222m.

La visita del poble de Wengen la deixarem per a la tornada. Ara anem a buscar el telefèric per pujar a Männlichen, el qual està proper a l’estació de tren, com no. El telefèric és especial i s’anomena “The Royal Experience”, ja que ens endinsa en una experiència “reial”, a més, té un balcó a sobre la cabina que fa que “coroni” la experiència.

Durant el viatge, els Alps de Berna i els tres pics famosos de la vall (Eiger, Mönch i Jungfrau) apareixen de forma impressionant. Si vols pujar al balcó, s’ha de reservar prèviament directament a l’estació o per internet. Reservar un seient a la corona reial del telefèric costa només 5,00chf.

Els horaris en els quals el telefèric funciona son de les 8:50h a les 17:10h (última baixada). Les cabines del telefèric van sortint contínuament en funció de la demanda. El viatge dura uns 10 minuts i s’arriba a l’estació de muntanya “Männlichen”. Per altra banda, des de Grindelwald també hi ha un telefèric amb un trajecte de 20 minuts des de Grindelwald a l’Estació.

A l’arribar a la cima, es pot admirar un paisatge que et deixa sense paraules, ja que diuen que no hi ha paisatge natural més espectacular que veure els tres pics Eiger, Mönch i Jungfrau des de Männlichen.

El bitllet d’anada Wengen-Männlichen amb el telefèric reial ens costaria 24,00chf, però amb la BORP és gratuït.

Un cop a dalt, anirem fins a la veritable cima del pic Männlichen, la qual s’hi arriba per una breu ruta de 30 minuts, la “Royal Walk”, que ens durà a 2342m d’alçada. Pel camí, ens anirem trobant panells informatius on s’aprenen coses fantàstiques de les muntanyes.

Telefèric fins a Männlichen
Mirador “reial” des del cim Männlichen
Vistes del camí “Royal Walk”, fins a la cima de Männlichen
Vistes des de la cima de Männlichen, un cop fet el camí “Royal Walk”

Després del temps necessari que es disposi per gaudir del lloc, iniciarem la nostra caminada que ens ha de dur fins a “Kleine Scheidegg”, passant majoritàriament per la “carena” de la muntanya que separa les dues valls de Lauterbrunnen i Grindelwald.

El camí és molt fàcil de seguir, ja que està senyalitzat com a “Panoramaweg”, i té una durada prevista inicial de 1h 20min. És pràcticament baixada o pla, ja que la cota de “Kleine Scheidegg” és de 2.061m d’alçada. Per tant, des de la cima del Männlichen fins a Kleine Scheidegg hi ha uns 281m en pendent favorable.

Panoramaweg
Vistes fent el Panoramaweg
Panoramaweg
Panoramaweg
Panoramaweg
Panoramaweg
Panoramaweg
Panoramaweg
Arribant a Kleine Scheidegg

Arribats a “Kleine Scheidegg”, el millor que podem fer és aturar-nos a contemplar l’entorn. Estem en un lloc on hi ha un hotel, restaurants i terrasses, per tant, podem aturar-nos a fer un mos o simplement a prendre alguna cosa, mentre contemplem la paret nord de l’Eiger, ja que estem als seus peus. Aquest lloc representa la divisòria d’aigües entre les dues valls, i és el lloc de trobada entre pastors alpins i alpinistes que desitgen escalar la paret nord de l’Eiger, així com amb turistes de tot el món. En aquest lloc varem aprofitar per fer un descans i dinar.

Kleine Scheidegg
Kleine Scheidegg

Abans de marxar cap al “Wengernalpbahn”, hi ha la possibilitat d’arribar-nos fins el llac Fallbodensee, el qual està a 1 kilòmetre de Kleine Scheidegg, costa amunt, a 2100 metres sobre el nivell del mar, on també s’hi ubica el remuntador entre les estacions de Kleine Scheidegg i la glacera Eigergletscher. Gràcies a la seva ubicació ideal just als peus de l’Eiger i el Mönch aquest és un “llac mirall” fantàstic en el que es pot contemplar el reflex d’aquests bessons a la perfecció. La capella situada en la riba del llac és actualment un monument commemoratiu ubicat en la famosa ruta d’ascens a l’Eiger.

Nosaltres, producte del cansament, varem decidir no pujar-hi, però aquí queda l’explicació i la fotografia.

Llac Fallbodensee

I ara sí, segons els horaris del tren “Wengernalpbahn”, ens dirigirem a l’Estació de tren per anar a Wengen.

Com hem comentat abans, el tren surt cada mitja hora, i des de l’estació de Kleine Scheidegg surt a i 14, i a i 44min, per arribar a Wengen 25 minuts després.

El bitllet entre “Kleine Scheidegg” i “Wengen” ens costaria 32,80chf, però amb la BORP és gratuït.

Wengernalpbahn
Vistes de la Jungfrau i el Mönch des del tren

Arribats a l’estació de Wengen, podem iniciar la visita del poble, el qual té una característica significativa, que és que no hi ha cotxes amb motor, només elements elèctrics. Això ho notarem en l’aire que respirem.

Es tracta d’un poble típic de muntanya dels Alps, amb 1.300 habitants censats i moltes cases de lloguer per estiuejants, arribant a l’estiu a ésser fins a 5.000 persones, i a l’hivern, producte de l’esquí, fins a 10.000 persones.

Es diu que des de Wengen es troba la fotografia panoràmica més espectacular de la vall de Lauterbrunnen. I la varem trobar, en el mirador corresponent:

Vall de Lauterbrunnen des del Mirador de Wengen

El mirador de la Vall de Lauterbrunnen es troba als peus de l’església del poble de Wengen, no té pèrdua. Val la pena acostar-s’hi.

Església de Wengen

Si ens ve de gust, a Wengen hi ha el millor mini golf de tota la Vall. Es diu “Lauberhorn Crazy Golf Wengen”. A més, tenint la tarja BORP ens fan descompte en l’entrada, arribant a costar-nos 5,00chf pels adults i 3,00chf pels nens (sense descompte és 8,00chf pels adults, i 5,00chf pels nens). L’horari de la instal·lació és de 9:00h a 21,00h, i la ubicació és immillorable ja que està ubicat al costat de l’estació del telefèric de Männlichen.

Nosaltres no hi varem jugar, ho volíem deixar per un altre dia, perquè el dia d’avui estàvem cansats.

Minigolf

Vist el poble i realitzades les altres activitats, ens encaminarem a l’estació de tren de Wengen per arribar-nos a Lauterbrunnen. Tal com hem dit a l’inici, el tren surt cada mitja hora (el nostre baixarà de Kleine Scheidegg), i el bitllet a Lauterbrunnen des de Wengen ens costaria 6,80chf, però amb la BORP és gratuït.

Com veiem surt a i 13 i a i 43 minuts de cada hora. L’últim tren no surt fins a les 23:13h, per això cal estar tranquils i gaudir de la tornada a Lauterbrunnen.