Categories
ALSÀCIA

Dia 10: Abbaye de Murbach + Guebwiller + Ecomusée d’Alsace + Mulhouse

I arribem a l’últim dia del nostre viatge. Avui hem deixat per visitar els atractius que estan a prop de Mulhouse. Començarem per l’Abadia de Murbach, una abadia benedictina fundada l’any 727. El poblet de Guebwiller està a tocar de l’abadia i aprofitarem aquesta proximitat per a visitar-lo. Seguidament visitarem el museu vivent a l’aire lliure més gran de tot França: Ecomusée d’Alsace. I acabarem les visites explorant el centre històric de Mulhouse.
Índex:
1. Abbaye de Murbach
2. Guebwiller
3. Ecomusée d’Alsace
4. Mulhouse

1. Abbaye de Murbach

Sortirem ja per últim cop des de l’allotjament de Colmar dirigint-nos al municipi de Murbach, a 38 kilòmetres al sud, per conèixer l’Abbaye de Murbach. També se’n diu Abadia de Sant Léger de Murbach. L’abadia benedictina de Murbach es va fundar en l’any 727. Fou el Bisbe San Primin qui es va encarregar de posar en marxa aquesta abadia que va jugar un paper important en la història de Alsàcia. Els monjos que varen viure en l’abadia, fóren durant segles, seleccionats entre la noblesa. L’abadia contava amb la protecció dels Habsburg que van formar una fortalesa catòlica per a protegir-la. En el 1759 l’abadia es trasllada a Guebwiller, en un lloc envoltat de vegetació. La veritat és que no es parla massa d’aquest lloc a visitar a Alsàcia, però si tens pensat fer una parada a Guebwiller, apuntat-ho perquè val la pena.

Abbaye de Murbach
Abadia de Murbach

2. Guebwiller

Guebwiller és un dels llocs imprescindibles d’Alsàcia pels amants del bon vi. Forma part de la ruta vinícola de l’Alsàcia i està envoltat de vinyes. En la meva opinió, els tres edificis que fan que aquest poble mereixi estar en aquesta llista d’atractius imprescindibles son l’església de Saint-Léger (del segle XII), l’església dels Dominics (del segle XIV) i l’església de Notre-Dame (del segle XVIII).

Guebwiller
Guebwiller

3. Ecomusée d’Alsace

A 15 kilòmetres al nord de Mulhouse hi ha el museu vivent a l’aire lliure més gran de França. Es tracta de l’Ecomusée d’Alsace, un museu a l’aire lliure de com era la vida en els pobles d’Alsàcia a principis del segle XX. Situat en la zona més al sud d’Alsàcia, aquest ecomuseu recrea un dels pobles alsacians de principis del segle XX. Dóna vida al patrimoni rural de la zona a través d’exposicions, activitats, arquitectura, etc…

Ecomusée d’Alsace

Tens que tenir en compte que el parc no està obert tot l’any, així que abans d’anar-hi consulta els seus horaris. Aquí adjunto la seva pàgina web amb tota la informació. Obre principalment a l’estiu/tardor i per Nadal. Visitar aquest interessant ecomuseu costa 16,5€ pels adults i 11€ pels nens de 4 a 17 anys. Si volguéssis podríes passar-te un dia sencer allí (hi ha activitats durant tota la jornada), sobretot si viatges amb nens, però en la nostra opinió, amb 3 o 4 hores hauria de ser suficient.

Ecomuseu d’Alsàcia

L’horari d’obertura del museu a l’aire lliure durant els mesos d’estiu és de dimarts a diumenge i festius de 10:00 a 18:00 hores. Amb l’abonament Pass’Alsace l’entrada és gratuïta.

4. Mulhouse

Vist l’Ecomuseu, només ens quedarà acostar-nos a Mulhouse i visitar el seu Centre Històric. Mulhouse és un dels llocs més infravalorats de tota l’Alsàcia. I és que és habitual que molts viatgers passin per Mulhouse perquè l’aeroport està molt a prop però no parin a fer una visita, encara que sigui curta. I és un gran error!

Mulhouse

No és que Mulhouse sigui el poble (és més aviat una ciutat) més bonic d’Alsàcia, però fer un passeig pel seu centre històric val la pena si tens temps. No et pots perdre la Catedral de Sant Esteve o l’antic ajuntament. I com et diem sempre: passejant pels carrers es troben els racons més bonics.

Mulhouse

Mulhouse està considerada una ciutat i el seu centre històric no segueix el patró de casetes de fusta de la regió. En el seu lloc, hi trobaràs carrers comercials. Tanmateix, per mi és un dels llocs que veure a Alsàcia imprescindibles per la Catedral de Sant Esteve. Aquesta enorme catedral situada en la Plaça de la Reunió és un dels monuments neogòtics més destacats de la regió.

Catedral de Sant Esteve a Mulhouse
Interior de la Catedral de Sant Esteve

Els horaris d’obertura de la catedral son de 14:00 a 20:00 hores tots els dies excepte els dilluns i els dimarts. Adjunto la seva pàgina web.

Adjuntem un mapa de google maps amb el recorregut realitzat en el dia d’avui i el marcatge dels principals imprescindibles a veure en aquest dia (hem recorregut 94,90 kilòmetres en 1 hora i 46 minuts). Incloem també el viatge fins a l’Aeroport de Basilea-Mulhouse-Friburg:

I fins aquí ha arribat el nostre viatge a Alsàcia en 10 dies. Només resta dir que espero que hagueu gaudit del viatge i que en pugueu fer molts més com aquest i de millors i tot.

Salut, i ens veiem de ruta…

Categories
ALSÀCIA

Dia 9: Neuf-Brisach + Munster + Château du Hohlandsbourg + Eguisheim

Som al penúltim dia del nostre viatge, i ahir varem visitar Colmar. Avui començarem les visites pel poble de Neuf-Brisach, molt a prop de la frontera alemanya, el qual té un museu que ens resulta interessant (Museu Mausa Vauban d’Art Urbà i Art del Carrer). Després seguirem amb la visita d’un altre poble, aquest cop més tradicional alsacià: Munster. Seguirem amb la visita d’un nou castell, el Château du Hohlandsbourg, el qual es troba al capdamunt d’un turó i disposa d’unes grans vistes panoràmiques. Finalitzarem el dia amb la visita més important. Es tracta del poble de Eguisheim, per molts, el poble preferit d’Alsàcia, que ja és dir!
Índex:
1. Neuf-Brisach
2. Munster
3. Château du Hohlandsbourg
4. Eguisheim

1. Neuf-Brisach

Sortim des del nostre allotjament de Colmar en direcció a la frontera alemanya i concretament en direcció al poble de Neuf-Brisach, el qual es troba a 15,7 kilòmetres al sud-est de Colmar. El poble en si, es troba una mica allunyat de les principals rutes turístiques per Alsàcia, però com pots suposar, per nosaltres val la pena que t’hi apropis si disposes de temps de sobres. I és que aquesta petita ciutat fortificada no és Patrimoni de la UNESCO per casualitat. Fou construïda per ordre de Lluis XVI a finals del segle XVII i és un dels llocs més curiosos d’Alsàcia. Per endevinar perquè només tens que veure com estan distribuïts els seus carrers formant un octàgon.

Poble de Neuf-Brisach

A part del poble en si, a nosaltres ens interessa la seva visita, perquè en ell s’hi troba un museu força interessant. Es tracta del Museu Mausa Vauban d’Art Urbà i Art del Carrer. En un lloc declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco: el Mausa Vauban és un Museu viu d’Art Urbà i Art de Carrer de quasi 1.200m², obert des del 7 de juliol de 2018 en forma progressiva en les muralles de la UNESCO de la històrica fortalesa de Neuf-Brisach construïda per Vauban entre 1698 i 1704. Des de llavors, artistes urbans de renom internacional pinten les parets enfront als visitants.

Museu Mausa Vauban
Museu Mausa Vauban

Els horaris d’obertura son de dimarts a diumenge de 11:00 a 19:00 hores, excepte el dimecres, que obre de 14:00 a 19:00 hores. El museu tanca pel gener per vacances anuals. El preu de l’entrada és de 10€ pels adults i 8€ pels nens, i amb l’abonament Pass’Alsace l’entrada és gratuïta. Adjunto la seva pàgina webper a més informació.

2. Munster

Visitat l’impressionant museu ubicat en les muralles del poblat-fortificació de Neuf-Brisach, ens dirigim al poble de Munster, a 19,9 kilòmetres a l’oest de Colmar. Ubicada en ple cor d’Alsàcia, la vil·la de Munster es troba en un entorn privilegiat envoltada d’un preciós paisatge.

Munster

Hi ha un fotimer de coses que fer en els voltants de Munster, però no et pots perdre la visita a les ruïnes de l’antiga abadia de Sant Gregori, el centre del poble, i les seves dues esglésies. La localitat de Munster és un dels llocs més famosos que veure a Alsàcia per el formatge que porta el seu mateix nom. Aquest fet, atrau cada any a turistes i locals. En el mateix poble, pots visitar com hem dit, les ruïnes de l’abadia de Sant Gregori, l’Església de Saint-Léger, la Plaça del Mercat i varis parcs. I, un dels seus grans atractius és la vall de Hautes-Vosges, on es troba. Si t’agrada la naturalesa, hi ha molt bons camins per la vall.

Poble de Munster

3. Château du Hohlandsbourg

Després de passejar per Munster i veure els seus atractius, ens dirigim al municipi de Wintzenheim, on es troba el Château du Hohlandsbourg. Si estàs buscant un castell per visitar bastant més a prop de Colmar que el de Haut-Koenigsbourg, aquí tens una molt bona opció. El castell de Hohlandsbourg es troba a dalt d’un turó per lo què des de dalt s’obtenen unes vistes brutals de Colmar i els entorns. El què més crida l’atenció en la visita a aquest castell és que encara avui es conserva intacta la seva muralla, que es pot recórrer per complet gaudint de les vistes a 360º.

Château du Hohlandsbourg

Es pot comparar aquest castell amb el seu veí del nord (Haut-Koenigsbourg)? Clarament, no, però és una visita interessant si estàs per la zona, tens temps de sobres i no t’importa pels 10€ per persona que costa l’entrada.

Château du Hohlandsbourg

Els horaris d’obertura son de 10:00 a 19:00 hores tots els dies en els mesos estivals, i el preu de l’entrada és de 10€ pels adults i 8€ pels nens. Amb l’abonament del Pass’Alsace l’entrada és gratuïta. Adjunto aquí la seva pàgina web per obtenir més informació.

4. Eguisheim

I visitat el castell ens acostem a Eguisheim, considerat per molts com el poble preferit d’Alsàcia. Es troba a 12,5km del sud-est de Colmar. Diuen que aquest fou el llogaret en el que es varen inspirar per l’univers de la pel·lícula de Disney “La Bella i la Bestia”. No sabem quant hi ha de real en això, però lo què sí és veritat és que Eguisheim és un poble senzillament preciós i amb un encant especial. No sabria dir-te si son les seves cases de fusta, les seves façanes de colors, les flors dels seus ampits o el seu terra empedrat, però Eguisheim és especialment bonic.

Eguisheim

Així que sí o sí tens que visitar Eguisheim en el teu viatge a Alsàcia. A més a Eguisheim es troba Le Pigeonnier, la casa més fotografiada d’Alsàcia i més mostrada en Instagram. En la teva visita tampoc et pots perdre l’Eglise Saints-Pierre-et-Paul d’Eguisheim i Les Trois Châteaux d’Eguisheim.

Eguisheim

Declarat el poble més bonic de França en el 2.013, aquest poble sorprèn per la distribució dels carrers en forma de cercles concèntrics que formen el casc antic a més de per les cases entramades de colors, que es presenten adornades amb flors, envoltades de carrers adoquinats i botigues artesanals, que l’han convertit en un dels llocs més visitats del país. Et dóna la sensació de que ja has passat per aquest lloc ja que, en tot moment, vas donant voltes.

Eguisheim Tourist Map

Com hem dit, el lloc més famós és el Pigeonnier, perquè és un xamfrà amb cases de fusta de colors molt fotogènic. També, t’aconsello visitar el Château Saint-Léon. A l’igual que en molts pobles d’Alsàcia, a Eguisheim has de deixar el cotxe en el pàrking abans d’arribar al poble. Els últims metres els faràs caminant i t’endinsaràs en una vil·la medieval molt ben conservada. Com a aparcaments gratuïts tens els del Parking Tuilerie (Rue de Malsbach) i Parkings du Millénaire Sud et Nord (Rue des Merles et Rue des Oiseaux). En canvi, aparcaments de pagament tens el Parking Mairie (Grand Rue).

Eguisheim

Adjuntem un mapa de google maps amb el recorregut realitzat en el dia d’avui i el marcatge dels principals imprescindibles a veure en aquest dia (hem recorregut 86,40 kilòmetres en 2 hores i 4 minuts):

Categories
ALSÀCIA

Dia 8: Colmar: Església i Plaça dels Dominics + Maison des Têtes + Església de Saint-Martin + Musée du Jouet + Rue des Marchands + Place de l’Ancienne Douane + Rue des Tanneurs + Quai de la Poissonerie + La Petite Venise

I avui passarem la totalitat del dia visitant i explorant Colmar, poble ubicat en el cor d’Alsàcia, que té la fama del poble més bonic d’Alsàcia i on nosaltres hi hem plantat un campament base on ens hi allotgem uns 5 dies. Començarem la visita per l’Església i la Plaça dels Dominics, seguirem per l’Església de Saint-Martin i el Museu del Jouet. Al migdia o tarda passejarem per la Rue des Marchands i la Place de l’Ancienne Douane, seguirem per la Rue des Tanneurs, i arribarem al Quai de la Poissonerie i la Petite Venise, que potser és el més gran dels imprescindibles de Colmar.
Índex:
1. De l’Estàtua de la Llibertat a l’Església i Plaça dels Dominics
2. De la Maison des Têtes a l’Església de Saint-Martin
3. Del Musée du Jouet a la Place de l’Ancienne Douane
4. De la Rue des Tanneurs a La Petite Venise

1. De l’Estàtua de la Llibertat a l’Església i Plaça dels Dominics

Si estàs preparant un viatge per Alsàcia, necessites saber què veure a Colmar, el seu poble principal. Allí és segurament on passaràs gran part del teu temps. De fet, i com nosaltres, moltes persones utilitzen Colmar com a base d’operacions i així descobrir els principals llocs que veure a Alsàcia. Encara que Colmar sigui petit, val la pena que li dediquis entre un i dos dies (nosaltres li dedicarem un dia sencer). I és que, l’encant de Colmar és únic. Prepara’t per passejar per carrers que semblen trets d’un conte i gaudir de les típiques cases alsacianes amb entramats de fusta. En aquests apartats volem compartir amb tu els llocs més importants que visitar a Colmar perquè els tinguis ben apuntats. A més, per Nadal, Colmar s’omple de mercats i s’ornamenten tots els carrers amb llums i motius nadalencs que et faran sentir com en un conte. L’inconvenient de viatjar en dates molt puntuals com el Pont de Desembre o durant els caps de setmana és la gran quantitat de gent que es concentra en tot el centre històric, algo que dificulta en certa manera el passeig pels seus carrers a determinades hores del dia.

Colmar

Començarem la descripció de la ruta turística que farem per Colmar, començant per la Plaça i Església dels Dominics i acabant a La Petite Venise (ruta de nord a sud del casc històric). Abans, però, descriurem un petit atractiu ubicat en una de les rotondes d’entrada a la ciutat, que segurament els dies que hem vingut a dormir a l’allotjament ja l’hem visitada. Es tracta de l’Estàtua de la Llibertat…

L’Estàtua de la Llibertat com a primer imprescindible que veure a Colmar?
Si, així és. Abans d’endinsar-te en el centre històric, has de passar per una de les rotondes d’entrada a Colmar, on s’hi ubica una curiosa rèplica de l’estàtua de la Llibertat, d’uns 12 metres d’alçada i 3 tonelades de pes. Sé que t’estàs preguntant què dimonis fa una rèplica de l’estàtua de la Llibertat en un petit poble de l’est de França. La resposta és molt senzilla: l’escultor que la va crear, Frédéric Auguste Bartholdi, procedia d’aquest poble. De fet, la seva casa natal s’ha convertit en un museu on pots trobar esbossos i altres elements de la seva obra. L’Estàtua de la Llibertat de Colmar és una rèplica de 2004 que commemora el 100 aniversari de la mort de Bartholdi. Un cop hagis visitat aquesta peculiar rotonda, dirigeix-te al centre històric, per conèixer alguns dels imprescindibles que veuràs a Colmar més icònics. Això sí, fixa’t bé en el terra, perquè podràs trobar unes petites plaques daurades triangulars amb la cara de l’Estàtua de la Llibertat. Es tracta d’una altra petita picada d’ullet a l’escultor, i si les segueixes, podràs fer una ruta circular per el Centre de Colmar.
Rèplica de l’Estàtua de la Llibertat en una rotonda d’entrada a Colmar

Doncs ara sí, anem a l’inici de la nostra ruta pel Centre Històric de Colmar. Ens hem de dirigir cap a l’Església i Plaça dels Dominics. Una recomanació que nosaltres aquest cop no varem seguir, és fer un Free Tour per Colmar (el vàrem fer per Estrasbourg perquè disposàvem de 2 dies per visitar la ciutat, però a Colmar no el vam trobar necessari fer), perquè coneixis més dels seus imprescindibles i de la seva història. Però, si no t’encaixa com nosaltres, una bona alternativa és que comencis la teva visita per la Place des Dominicains.

Place des Dominicains

Aquesta petita i bonica plaça s’ubica en ple centre de Colmar i conta amb un dels temple més importants i antics de la regió: l’Església i Convent dels Dominics. Data de 1289 i, tant l’Església com el Convent han tingut diversos usos al llarg de la història. Actualment, l’església ha tornat a ser lloc de culte i l’antic convent s’ha convertit en Biblioteca Municipal. A l’interior de l’Església d’estil gòtic podràs trobar-hi vidrieres del segle XV, un cor d’estil barroc i sobretot un retaule, “La Verge del Roser”, pintat per Martin Schongauer en el 1473.

Un altre dels temples religiosos interessants que veure a Colmar és l’Eglise de Saint-Matthieu, de 1292, que després de la reforma luterana va passar dels Franciscans als Protestants.

La Place des Dominicains és una de les localitzacions estrella de Colmar per Nadal, perquè s’instaura un famós mercat nadalenc. Encara que si el teu viatge no és per Nadal, no et preocupis perquè la plaça com hem dit, és coneguda per l’Església dels Dominics. Val la pena que entreu en el seu interior.

Claustre del Convent dels Dominics
Interior de l’Església dels Dominics

L’entrada a l’Església és gratuïta, però té uns horaris un xic estranys. El seu horari d’obertura és de 10:00 a 13:00 i de 15:00 a 18:00 hores. Tots els dies excepte dilluns i dimecres.

2. De la Maison des Têtes a l’Església de Saint-Martin

Ens arribem a la Rue des Têtes, i concretament en el seu nº19, on hi trobem la Maison des Têtes. Es troba a uns 240 metres de la Place des Dominicains. Es tracta d’un dels imprescindibles més curiosos de Colmar: La Maison des Têtes o Casa dels Caps. La seva curiosa façana, amb més de cent cares, crida l’atenció als turistes. La Maison des Têtes és un dels principals punts d’interès de l ciutat. Data de 1609 i en l’actualitat és un hotel i restaurant, per lo què dormir o menjar en ella és la única forma de visitar-la per dins. En la seva façana, a més dels seus més de 100 caps, hi destaca una estàtua de bronze, un toneler, firmada per el mateix Bartholdi. Sí, el mateix que t’explicava més amunt que firma l’Estàtua de la Llibertat, una autèntica celebritat de la localitat.

Maison des Têtes

La Maison des Têtes és un preciós edifici renaixentista de Colmar. Com hem dit, està ubicada en el número 19 de la Rue des Têtes. En l’actualitat, aquesta casa està declarada com a Monument Històric de França. Adjunto la pàgina web del monument. Es tracta d’una casa burgesa del 1609 que en la seva façana hi té esculpits 106 caps de pedra. L’hotel del seu interior té una decoració actual i elegant, i el restaurant és de cuina creativa i va rebre la seva primera estrella Michelin en el 2.022.

Maison des Têtes

I des de la Rue des Têtes ens podem escapar un moment fins al Museu Unterlinden, una de les joies de la ciutat. El museu es troba a 120 metres al nord de la Maison. El Museu Unterlinden, ubicat en un antic convent de monges dominiques del segle XIII, és el Museu més important que visitar a Colmar. Aquest museu, situat entre els millors de França, té com a gran joia el Retaule de Isenheim del segle XVI, obra de Matthias Grünewald. A més d’altres obres mestres d’aquest pintor renaixentista alemany, el museu té peces importants dels segles XV i XVI de pintors alemanys, alsacians i suïssos. Adjunto la seva pàgina web.

Museu Unterlinden
Museu Unterlinden

Els horaris d’obertura son de dimecres a dilluns de 9:00 a 18:00 hores (dimarts tancat), i el preu de l’entrada és de 13€ pels adults (pels nens és gratuït). Cal dir que amb l’abonament del Pass’Alsace et surt l’entrada gratuïta.

A 250 metres baixant de la Place des Dominicains, ens trobem a un altre monument dels imprescindibles de la ciutat de Colmar. Es tracta de l’Església de Saint Martin (o Collégiale de Saint Martin) que està ubicada a la Plaça de la Catedral.

Col·legiata de Sant Martí

D’un color i un encant especial, l’església data del segle XIII, encara que s’han trobat restes d’una església anterior en excavacions recents. Originàriament, es tractava de l’església d’un col·legi dedicat a aquest sant, Sant Martí. El seu estil és gòtic, encara que conta amb una torre renaixentista, reconstruïda després d’un incendi en el segle XVI. La col·legiata es va construïr entre el 1235 i el 1365. Els més de 130 anys de construcció, donàren lloc a aquesta imponent obra gòtica. El cert és que, encara que a Colmar tothom la coneix com “la Catedral”, no pot arribar a considerar-s’hi.

Col·legiata de Sant Martí

La façana destaca per la seva torre de 70 metres d’alçada, mentres que en l’interior de tres naus hi trobaràs unes vidrieres del segle XIII, l’orgue i unes boniques capelles laterals.

Interior de l’Església de Saint Martin

Els horaris d’obertura son de dilluns a dissabte de 8:00 a 18:45h i els diumenges de 10:00 a 19:00h excepte quan fan misses. L’entrada és gratuïta. Adjunto la pàgina web.

En la Place de la Cathedrale també s’hi troba la “Salle du Corps de Garde” o la Casa de la Policia, antic ajuntament i post de guàrdia de la policia. Un altre dels edificis més famosos d’aquesta plaça és la Maison Adolphe, la casa més antiga de la ciutat construïda en la segona meitat del segle XIV.
Maison Adolphe

3. Del Musée du Jouet a la Place de l’Ancienne Douane

I ara ens acostarem a un dels museus més apassionants i educatius de Colmar: el Musée du Jouet, ubicat a 450 metres al nord de la Place de la Cathedrale (uns 6 minuts a peu), encara dins del casc històric. El Museu presenta una col·lecció de joguines des del segle XIX fins als nostres dies, que diuen molt de l’evolució de la nostra societat. Inaugurat en el 1993 i ubicat en un antic cinema local, el Museu del Juguet de Colmar rep a petits i grans per a un recorregut lúdic i temàtic per les joguines que han marcat la nostra infància. Aquest museu municipal està gestionat per l’associació MAJEPT (delegació de servei públic). Aquest equip treballa amb passió per enriquir, conservar i revitalitzar les col·leccions de joguines antigues del museu. L’equip també conta amb les nombroses donacions de particulars sensibles a la conservació del nostre patrimoni infantil.

Musée du Jouet

Els horaris d’obertura del museu son de 10:00 a 18:00 hores pels mesos estivals. El preu de l’entrada és de 6,5€ pels adults i 5€ pels nens, i l’entrada és gratuïta si disposes del Pass’Alsace. Adjunto la seva pàgina web.

Sortint del Museu, anirem a buscar la Rue des Marchands, que segons el nostre criteri es tracta del carrer més famós i fotogènic de la ciutat. És un altre carrer imprescindible que veure a Colmar, a més d’ésser un carrer molt bonic. Aquest carrer es troba envoltat de cases tradicionals alsacianes senyorials entre les que hi destaquen la casa Pfister, la Casa Schongauer, la Casa Weinhof i el Museu Bartholdi, on va néixer el  creador de l’estàtua de la Llibertat de Nova York. També hi ha qui et recomanarà visitar el Museu Bartholdi, però personalment no em sembla atractiu a no ser que t’agradi l’arquitecte.

Rue des Marchands, vora Nadal

Recórrer aquest carrer empedrat és una passada ja que et vas trobant cases de colors amb entramats de fusta, petits negocis i un sense fi de decoració nadalenca (si véns per Nadal). Després de recórrer tot el carrer i entrar en alguna de les botigues amb més encant, arribaràs en un creuament amb la Gran Rue on podràs fer una fantàstica fotografia de postal. El racó és preciós.

Encreuament de la Rue des Marchands i de la Gran Rue
Un altre dels carrers més bonics que veure a Colmar és la Petite Rue des Tanneurs, un estret carrer envoltat de cases tradicionals de tres pisos amb entramats de fusta del segle XVII i XVIII.
Petite Rue des Tanneurs

Una menció especial es mereix la Casa Pfister que es va construïr en el 1537 i fou la primera casa renaixentista de Colmar. La va construïr el barreter Ludwig Scherer que es va fer ric pel seu ofici. Només la seva façana és una autèntica obra d’art: té dos pisos de fusta, una torre octogonal i pintures amb escenes profanes i bíbliques. És una de les cases més boniques de la ciutat al tindre una façana de dos pisos amb galeries de fusta i varis murals religiosos. Aquest lloc és tant important a veure a Colmar que el trobaràs en el número 11 de la Rue des Marchands. Es pot entrar al seu interior, per fer-hi un recorregut amb les visites guiades diàries que fan de 10:00 a 18:00 hores. Adjunto la seva pàgina web.

Maison Pfister

Aquesta casa es va construïr en el segle XV. Sí, som 100% conscients de que l’orígen d’aquesta casa convida a la imaginació, a l’estil dels contes clàssics. Però és que, a més, la seva façana sembla indicar-nos que és un lloc màgic al més pur estil Disney. D’aquesta fantàstica façana hi destaca el seu balcó de dues alçades de fusta, que combina amb la pedra arenisca de tons terrosos.

Maison Pfister
Detalls de la Maison Pfister

I continuem la nostra ruta fins arribar al final de la Rue des Marchands i trobar-nos amb la Place de l’Ancienne Douane. D’aquesta acollidora placeta hi ha poc a explicar, simplement has de passar per ella per gaudir de les cases que l’envolten, el seu ambient i per suposat, la petita font que corona el seu centre. Aquesta petita font representa a Lazare de Schwendi, un senyor i militar medieval. L’estàtua original es va perdre durant la 2ª Guerra Mundial, per a ésser substituïda per l’actual rèplica temps després.

Place de l’Ancienne Douane

La Place de l’Ancienne Douane, al nostre entendre, és la plaça més bonica que visitar a Colmar. L’edifici més important i que dóna nom a la plaça és el Koifhus, un enorme edifici d’estil gòtic construït en el segle XV i que està considerat l’edifici públic més antic de la ciutat, que va funcionar com a magatzem, mercat i antiga aduana, en el que s’examinaven els productes que s’enviaven a Itàlia. De fet, la planta baixa servia de magatzem i aduana, mentres que la planta superior s’utilitzava per a les reunions comercials. L’edifici Koifhus data de l’any 1480.

Per Nadal es monta en aquesta plaça el mercat nadalenc més bonic de Colmar i en el que es concentren més posts de menjar.

Als voltants d’aquesta plaça també hi trobaràs algun dels millors restaurants de Colmar, com el Bistrot Gourmand i La Soi.

Font Schwendi a la Place de l’Ancienne Douane
Edifici Koifhus, a la Place de l’Ancienne Douane

4. De la Rue des Tanneurs a La Petite Venise

Continuem la nostra ruta pel carrer Rue des Tanneurs. Si hi ha algo que ens agrada fer en un poble com Colmar, és passejar sense rumb pels seus carrers per empapar-nos de l’essència del lloc. Sense cap mena de dubtes, la Rue des Tanneurs, és un dels carrers principals d’aquest pintoresc lloc i la indicada per començar a vagar pel centre.

Rue des Tanneurs

El carrer de Tanneurs i els seus entorns estan envoltats de cases del segle XVII i XVIII. Aquesta zona conformava un barri dels curtidors i és avui, sens dubte, una de les zones amb més encant de Colmar. Passegem fins al final del carrer de Tanneurs, que dóna a la Quai de la Poissonerie, ja a la zona dels canals. Ens dirigim a la zona dels canals per descobrir un dels majors imprescindibles de Colmar: el Quai de la Poissonerie o el moll dels pescadors.

Quai de la Poissonerie

Aquesta zona està plena de pintoresques cases de colors amb bigues de fusta vista i és un dels barris més famosos de la ciutat. Sobretot, perquè el carrer de la Poissonerie, a un costat del canal, ens connecta amb un altre dels imprescindibles que veure a Colmar més famosos: la Petite Venice. El Quai de la Poissonerie és on residien els antics pescadors i barquers. Colmar contava antigament amb un moll on es venia el peix i, en la Rue de la Poissonerie, també s’emmagatzemava. En el 1706 va haver-hi un gran incendi que va destruïr l’entramat original de les cases del carrer. Per sort, s’han anat restaurant i és un dels carrers amb més encant de la ciutat.

Quai de la Poissonnerie

I ja som a La Petite Venice. La Petite Venice és l’imprescindible que veure a Colmar que més amor-odi ens produeix. Aquesta zona és, simplement, espectacular. Però també és, la zona més concorreguda de turistes de Colmar. I ja t’hem anticipat que aquest poble està sempre molt ple, sobretot per Nadal. Plena de canals, precioses cases de colors i ponts meravellosos, genera una estampa d’una bellesa singular. Però per a poder capturar-la en una fotografia, prepara’t per lluitar pel teu forat. Malgrat que pot estar molt concorregut, no et desanimis! I, sobretot, no deixis de perdre’t pels carrers dels canals, creuar els seus ponts i gaudir de la zona.

La Petite Venice

Lo millor que pots fer és apropar-t’hi a primera hora del dia o a última hora de la tarda, que és quan hi arribem nosaltres. La Petite Venice o Petita Venecia és un barri de casetes de colors a les ribes del riu Launch, que s’ha convertit en un dels llocs que visitar a Colmar més imprescindibles. Com hem dit abans, en aquesta pintoresca zona hi trobaràs precioses cases tradicionals amb entramats de fusta i flors en els balcons, que pertanyíen a la burgesia d’artesans i comerciants que havien fet fortuna amb els seus negocis i que estem segurs, t’enamoraran a primera vista. En els ponts del carrer Rue des Tanneurs i Rue des Écoles, pots fer les fotos del carrer Quai de la Poissonnerie que ompliran de likes la teva conta d’Instagram i també fer un petit passeig en barca pels canals.

La Petite Venise

El barri de la Petite Venise fou originàriament un barri de pescadors. En l’actualitat, és un dels llocs que veure a Colmar més romàntics amb les seves cases de colors i petites barques que et fan un passeig. En la Petite Venise també veuràs restaurants per a passar la velada perfecta a la llum de les espelmes. Ja et pots imaginar que l’experiència no és barata, però si estàs de celebració no se m’acut millor lloc per a sopar.

La Petite Venise

A prop també s’hi troba el Mercat Cobert de Colmar. Aquest és el lloc ideal per a comprar productes típics de la regió. També, tens varis restaurants i bars on prendre algo. Nosaltres som molt fans dels mercats i, si a més, tenen posts de menjar local, encara millor. El Marché Couvert és el mercat cobert del poble i uneix ambdós ingredients, per lo que, per nosaltres, és un dels imprescindibles que veure a Colmar. No t’enganyaré, però, ja que és un mercat bastant “normalet”, però sí que et diu molt de la vida real de la ciutat. A més, pels seus posts podràs trobar menjar i dolços típics, per lo que és una bona opció on menjar a Colmar.

El mercat cobert de Colmar
El Marché Couvert de Colmar
Mercats Nadalencs
Colmar és una de les millors ciutats per a viatjar per Nadal al tenir varis mercats de Nadal situats entre els més bonics d’Europa. Una altra de les millors coses que fer a Colmar és passejar per aquests mercats que habitualment es monten sobre el 22 de novembre fins a finals de desembre i gaudir de l’espectacular ambient nadalenc que s’hi forma. En els petits posts de fusta hi trobaràs tot tipus d’articles, perfectes per decorar la casa durant aquestes dates, posts de menjar i altres que serveixen el vi calent, que et farà molt més agradable i menys fred el passeig. Entre els llocs de la ciutat en els que es monten els mercats s’hi troben: la Place des Dominicains, la Place l’Ancienne Douane, La Petite Venise, al voltant de l’edifici Koïfhus i la Place de la Cathédrale. Si vols refugiar-te del fred disposes del Marché Couvert (l’hem explicat abans), el qual està obert tot l’any, en el que hi pots anar de tapes acompanyat d’una copa de vi d’Alsàcia o comprar algun producte de menjar típic de la regió.
Colmar per Nadal
Aparcaments a Colmar
No és el nostre cas, ja que disposem d’allotjament amb aparcament inclòs molt a prop del Centre Històric, i tenim previst fer totes les visites a la ciutat a peu. Ara bé, has de saber que si ho necessites, a Colmar hi ha previstos aparcaments gratuïts (Parking Lacarré, Parking Dreyfus i Parking Parc des Expositions entre molts d’altres), i aparcaments de pagament (Ajuntament i Parking Rapp). Si vas a allotjar-te aquí com nosaltres, et recomanem reservar un hotel amb pàrking ja que sol ser complicat aparcar en la ciutat sobretot en dates festives.

Adjuntem un mapa de google maps amb el recorregut realitzat en el dia d’avui i el marcatge dels principals imprescindibles a veure en aquest dia:

Categories
ALSÀCIA

Dia 7: Riquewihr + Kaysersberg + Turckheim

I arribem a un dels dies “top” del nostre viatge. Finalment visitarem alguns dels considerats millors pobles més bonics d’Alsàcia. Entre aquests, s’inclouen aquests tres que visitarem en el dia d’avui: Riquewihr, Kaysersberg i Turckheim.
Índex:
1. Riquewihr
2. Kaysersberg
3. Turckheim

1. Riquewihr

Partit en dos per el seu increïblement bonic carrer principal, la Rue du General de Gaulle, aquest petit poble alsacià també té un encant brutal. El seu principal protagonista és la Torre Dolder, que formava part de l’antiga estructura defensiva del poble i la façana interior de la qual és senzillament preciosa. Lo què més ens va agradar de Riquewihr, a més de que és un poble molt bonic, és lo acolorides que son les seves façanes i que el seu carrer principal està ple de comerços en els que comprar productes locals com embotits, formatges, dolços,… que a més tenen una decoració preciosa.

Carrer principal de Riquewihr

I recorda, quan visitis Riquewihr no et pots oblidar de conèixer la botiga de Pare Noël, un lloc perfecte per trobar decoració nadalenca en qualsevol moment de l’any. Inclús a l’estiu! La botiga s’anomena “Féerie de Noël” i la trobaràs a l’oest del carrer principal, al costat del Museu de Dolder. El poble també està envoltat de vinyes, i és una parada obligatòria en la famosa ruta dels Vins d’Alsàcia a més de tenir un casc antic medieval envoltat de muralles i fortificacions que es conserven des dels segles XIII i XIV.

Riquewihr

Passejar pels seus carrers, en els que abunden els monuments històrics, les torres de vigilància i les cases de colors decorades amb vells rètols i plantes trepadores, és una autèntica meravella, que estem segurs, es convertirà en un dels moments inoblidables d’aquest viatge.

Per cert, per Nadal no t’oblidis de provar el famós “vin chaud”, un vi calent amb un toc d’espècies molt agradable, que et mantindrà el calor corporal.
Riquewihr per Nadal

I definitivament, ara ho podem dir: un dels pobles més bonics a visitar a Alsàcia és Riquewihr. Alguns dels elements medievals com les seves muralles, les seves torres de vigilància i les seves portes d’entrada encara es conserven. Els carrers i les cases d’entramat de fusta son el principal atractiu turístic. T’aconsello que recórris Riquewihr per la Rue du General de Gaulle que és el carrer principal i anar visitant els carrers dels voltants. Et trobaràs petites esglésies, botigues de Nadal obertes a qualsevol època de l’any i cases amb decorats preciosos.

Riquewihr

Els aparcaments més propers son de pagament: a la Rue de la Piscine, Rue du Steckgraben i Place des Charpentiers. Els aparcaments gratuïts es troben en les zones més allunyades del centre.

2. Kaysersberg

I si Riquewihr és un dels nostres pobles preferits d’Alsàcia, Kaysersberg no es queda enrere. Perquè tenir un riu que el creua, un castell a dalt i un pont fortificat el fa realment especial. Aquest preciós llogaret fou escollit en l’any 2017 com el “poble preferit dels francesos” i la veritat és que no ens estranya gens ni mica. En serio, no podràs parar de fer fotos de les seves cases, del pont i dels seus preciosos comerços.

Kaysersberg

Per completar l’experiència de la visita a Kaysersberg, no pots deixar de visitar el castell (o lo què queda d’ell) que es troba sobre un turó just al costat del poble. Des de dalt hi ha unes vistes brutals del poble i de tota la zona que l’envolta. Envoltat d’un paisatge esquitxat de vinyes en la popular Ruta del Vi, Kaysersberg té un cuidat centre històric separat per el riu Weiss i unit per un pont fortificat, en el que hi destaquen les seves cases de colors amb balcons plens de flors, la Place de la Mairie, les ruïnes del castell, el pont de pedra, la Hosteria du Pont i la Catedral, que estem segurs, faran que es converteixi també en un dels teus pobles preferits d’Alsàcia.

Kaysersberg

Kaysersberg és possiblement un dels llocs que més ens varen agradar, i també cal dir que possiblement no et trobis a tanta gent com en altres pobles, i pots gaudir d’un ambient tranquil. El carrer principal és la Rue du General de Gaulle que té ambdues voreres ocupades per cases de colors alsacianes, restaurants i botigues de records. L’església de la Santa Creu és un altre dels punts que has de portar marcats. Per acabar, fes un passeig per la riba del riu perquè l’estampa és preciosa.

Kaysersberg

Hi ha algun aparcament gratuït, però es troba a les afores de la localitat. Els aparcaments de pagament es troben a la Porte Basse, Place des Malgré-Nous i Place Gouraud.

Abans de marxar de la zona de Kaysersberg, t’hem d’explicar que hi ha dos poblets més petits quasi a tocar de Kaysersberg, que també mereixen una visita. Primer et parlaré de Kientzheim, un petit poblet que queda eclipsat en totes les rutes per Alsàcia pel seu preciós veí Kaysersberg, però no és just, ja que Kientzheim també té el seu encant. Lo més interessant d’aquest bufó llogaret, a més de la seva plaça principal, és l’entorn privilegiat en el que es troba, envoltat de vinyes. Lo dit, no és imprescindible, però si tens temps, passa’t-hi perquè segur que t’encanta.
Kientzheim
L’altre encantador poblet és Ammerschwihr, situat també molt a prop de Kaysersberg (a 2,5 kilòmetres al seu sud-oest). Va tenir la mala sort de ser un dels llocs més afectats pels bombardejos de la Segona Guerra Mundial, però tot i així, conserva gran part del seu patrimoni. Com en tots els pobles alsacians, els racons més encantadors es troben passejant pels seus carrerons.
Ammerschwihr

3. Turckheim

I finalment, en el dia d’avui, visitarem també el poble de Turckheim. Ja saps que Alsàcia és principalment coneguda per albergar un enorme nombre de preciosos poblets per metre quadrat, així que encara ens en queden alguns més per recomanar-te. El poble de Turckheim és conegut principalment per les seves Cases d’Advent (les finestres de les quals funcionen per Nadal com un calendari d’advent a tamany real), però tampoc et pots perdre la seva església i les seves acolorides places i carrers. Com en tots aquests pobles alsacians, la millor opció és perdre’s i passejar pels carrers.

Turckheim

Turckheim està situat a 10 minuts en cotxe de Colmar. Quan aparquis a les afores del poble i creuis l’anomenada “Porta de França”, t’assegurem que et quedaràs sense paraules enfront a tanta bellesa. Els detalls en les portes de les cases, els carrerons i els escuts d’armes faran que tornis per un instant a l’Edat Mitjana, decidint a l’instant que la millor forma de conèixer-lo és passejant pels seus carrers fins a trobar els seus llocs més interessants, entre els que no pots perdre’t les tres portes de l’antiga muralla, la Place Turenne i la Grand Rue.

Place Turenne de Turckheim
Per Nadal munten un calendari d’Advent gegant i cada dia els nens es reuneixen per obrir una de les seves finestres.
Calendari d’advent a Turckheim per Nadal

Un lloc on pots aparcar gratuïtament el cotxe, és l’aparcament ubicat a la Porte de France, concretament a la Place de la Republique.

Adjuntem un mapa de google maps amb el recorregut realitzat en el dia d’avui i el marcatge dels principals imprescindibles a veure en aquest dia (hem recorregut 45,10 kilòmetres en 1 hora i 19 minuts):

Categories
ALSÀCIA

Dia 6: Bergheim + Ribeauvillé (+ Château de Saint-Ulrich) + Hunawihr

Passem l’equador de les vacances a Alsàcia, i en el dia d’avui visitarem 3 poblets una mica més famosos de la regió, i possiblement amb una mica més d’encant que els vistos fins ara. Es tracta de Bergheim, Ribeauvillé i Hunawihr. A Ribeauvillé visitarem el castell en runes de Saint-Ulrich, ubicat als entorns del poble. Aquesta nit ja la passarem a l’allotjament de Colmar, on ja no ens mourem en el que resta de viatge.
Índex:
1. Bergheim
2. Ribeauvillé (+ Château de Saint-Ulrich)
3. Hunawihr

1. Bergheim

I el dia el començarem a uns 10 kilòmetres de Sélestat, visitant el poble de Bergheim. Bergheim és un d’aquests pobles alsacians menys famosos que val la pena conèixer. Es troba molt a prop de Ribeauvillé i no és especialment gran, així que pots visitar-lo tranquil·lament.

Bergheim

A Bergheim no et pots perdre les restes de la seva muralla, les seves torres i les seves portes, la plaça del mercat, la Grand Rue, l’Antiga Sinagoga i l’Església de Notre-Dame de l’Assomption. Bergheim significa “poble de muntanya” i té tots els al·licients per considerar-se un dels pobles que veure a Alsàcia amb encant: cases típiques a base d’entramats de fusta, una muralla ben conservada i com hem dit abans, l’església de Notre-Dame de l’Assomption. Si entres al poble per la Porte Haute (la porta d’entrada d’estil gòtic), descobriràs els seus carrers i places amb encant. Per cert, per Nadal els habitants monten ni més ni menys que 100 pessebres en el poble.

Porte Haute de Bergheim

Trobarem un pàrking gratuït a 350 metres a l’oest de la Porte Haute, seguint la Route du Vin (ho deixarem marcat en el mapa de google maps al final del dia d’avui).

2. Ribeauvillé (+ Château de Saint-Ulrich)

Visitat Bergheim, ens acostarem ara a Ribeauvillé, que es troba molt a prop de l’anterior, a solament 3,6 kilòmetres de distància. Aquest típic llogaret alsacià, encara que no sol estar en els típics llistats dels pobles més bonics d’Alsàcia, no té res a envejar-li a altres pobles de la zona. A més, si tens sort i el visites algun dia en el que hi hagi mercat en la seva plaça podràs gaudir del lloc com si visquéssis allí. I això és lo millor de Ribeauvillé, que és un poble preciós que no sembla un decorat de pel·lícula d’època perquè té vida quotidiana.

Ribeauvillé

La nostra recomanació és que passegis pels carrers i et perdis pel poble perquè t’aniràs trobant a racons molt preciosos. Poble situat a uns 20 kilòmetres de Colmar, la millor forma de recórrer aquest pintoresc poble és passejant per la Grand Rue, un carrer que et permetrà veure els seus llocs més destacats, entre els que s’hi troben varis edificis, mansions i convents que formen part del patrimoni històric de França. A més, en les muntanyes properes al poble es troben els castells de Girsberg, Haut-Ribeaupierre i Saint-Ulrich de la família Ribeaupierre, que dóna nom al poble i als que si tens temps, pots apropar-te. La nostra intenció és solament acostar-nos al Castell de Saint-Ulrich.

Ribeauvillé des de la Grand Rue, amb el Château de Saint-Ulrich al fons

Com hem dit abans, Ribeauvillé té tres castells a visitar a Alsàcia i dels que els seus habitants estan molt orgullosos. A més dels castells, el centre històric està ple de cases típiques de la regió i de places amb molt bon ambient. En els voltants de Ribeauvillé et trobaràs vinyes i bodegues ja que forma part de la Ruta Vinícola d’Alsàcia.

Sabies que Alsàcia és una regió súper famosa pel seu vi?
Així que no pots marxar sense visitar alguna de les seves bodegues i sense provar algun dels seus famosos brous. Tant és així que inclús existeix a Alsàcia una ruta del vi. De fet, és un pla perfecte si vas a visitar aquesta regió francesa fora de l’època nadalenca. Hi ha un fotimer de bodegues a Alsàcia que ofereixen cates i visites als viatgers. Adjunto pàgina web perquè tinguis més informació.
Mapa de la Route des Vins d’Alsàcia

Com que tenim temps, hem decidit que volem acostar-nos a veure el Château de Saint-Ulrich, que es troba en un turó molt proper a Ribeauvillé. De fet, des del carrer principal del poble s’obtenen unes vistes genials de Saint-Ulrich. Junt amb el Château du Haut-Ribeaupierre i el Château du Giersberg, el castell de Saint-Ulrich forma part dels tres castells en ruïnes que dominen Ribeauvillé des de les altures.

Château de Saint-Ulrich

Construït durant el segle XI, aquest castell fou la llar dels senyors de Ribeaupierre i les seves pedres han vist nombroses batalles al llarg dels anys. De fet, aquestes pedres que el conformen (o lo què queda d’elles) son un dels millors exemples de l’arquitectura medieval d’Alsàcia. Visitar-lo és completament gratuït, però per arribar-hi tindràs que fer una caminada pel bosc d’entre 45 minuts i 1 hora.

Château de Saint-Ulrich

3. Hunawihr

I tornant als llogarets de conte, un altre dels pobles que tens que veure a Alsàcia és Hunawihr, un petit llogaret amb una església fortificada en la part alta del poble i situada en un entorn preciós envoltat de vinyes. Perdre’t pels seus carrers perquè encara que no sigui un poble molt gran, té moltíssim d’encant.

Hunawihr

Aquest poble congelat en el temps està situat en la vessant d’una vall entre Riquewihr i Ribeauvillé i destaca per les seves cases de colors que semblen acabades de pintar. Un altre dels seus emblemes és l’església fortificada de Saint-Jacques-le-Majeur del segle XIV i encara que és una parada que et portarà menys d’una hora, considerem que és un dels pobles més originals que hauries de visitar a Alsàcia.

Hunawihr

T’aconsellem que aparquis el cotxe en el Pàrking gratuït que es troba al nord del poble, al costat de la Sala de Festes de Hunawihr, en la Rue Roger Kuhlmann (marcat en el mapa).

Adjuntem un mapa de google maps amb el recorregut realitzat en el dia d’avui i el marcatge dels principals imprescindibles a veure en aquest dia (hem recorregut 38,90 kilòmetres en 1 hora i 20 minuts):

Categories
ALSÀCIA

Dia 5: Scherwiller + Sélestat (+ Biblioteca Humanista) + Castell de Haut-Koenigsbourg + Saint-Hippolyte

I ja som al cinquè dia per les terres d’Alsàcia. Hem vist castells i pobles encantadors, però encara no hem vist els millors de cada cosa. Avui potser ja veurem el millor Castell de la regió. Començarem el dia visitant el bonic poble de Scherwiller on també hi ha la possibilitat d’ampliar la visita visitant dos castells propers al mateix. Seguidament visitarem el poble on tenim l’allotjament aquests dies i que ens funciona com a campament base, el poble de Sélestat, on a part de passejar i descobrir racons i raconets farem una visita cultural a la seva Biblioteca Humanista, on descobrirem tresors del Renaixement. Seguidament anirem a veure el millor castell d’Alsàcia, al nostre entendre. Es tracta del castell de Haut-Koenigsbourg, està fins i tot moblat i en molt bones condicions de conservació. Acabarem amb les visites del dia explorant la vil·la de Saint-Hyppolyte, un altre poblet encantador d’Alsàcia.
Índex:
1. Scherwiller
2. Sélestat (+ Biblioteca Humanista)
3. Castell de Haut-Koenigsbourg
4. Saint-Hippolyte

1. Scherwiller

Iniciarem el dia acostant-nos al poble de Scherwiller, poble ubicat a meitat de camí entre Dambach-la-Ville i Sélestat. En aquest poble, a més de passejar pels seus carrerons, com sempre, pots visitar el preciós edifici de Corps de Garde, que actualment alberga l’oficina de turisme i que és potser l’edifici més famós del poble.

Edifici Corps de Garde, a Scherwiller

També hi ha vàries esglésies i capelles a les que val la pena apropar-s’hi, com la de Saint-Pierre-et-Saint-Paul. Si visites Scherwiller no et pots perdre també els castells de Ortenbourg i de Ramstein, ubicats molt a prop del poble.

La Mairie de Scherwiller

Visitem el poble però abandonem la idea de visitar els dos castells propers que hem dit, encara que estan força propers i al mateix municipi de Scherwiller. Ahir i abans d’ahir ja en vàrem fer uns quants, i en el dia d’avui ens guardem un bon exemplar, també.

2. Sélestat (+ Biblioteca Humanista)

La ruta continua i ara ens toca visitar el bonic poble on tenim l’allotjament aquests dies: Sélestat. El poble de Sélestat destaca sobretot pel seu patrimoni arquitectònic i és conegut perquè allí és a on es va trobar la primera referència escrita que es coneix a un arbre de Nadal. En l’any 1521!

Sélestat

Quan visitis Sélestat no et pots perdre la seva famosa biblioteca humanista, les seves cases renaixentistes, l’església romànica de Sainte-Foy, l’església gòtica de Saint-Georges i la Torre del Rellotge.

Torre del Rellotge, a Sélestat

A part d’explorar els seus carrers passejant, tenim clar que hem de visitar, ja que per nosaltres és un imprescindible, la Biblioteca Humanista del poble. Adjunto la seva pàgina web. Es troba al mateix Centre Històric de la localitat, no serà difícil localitzar-la. La Biblioteca Humanista de Sélestat reuneix els fons de la biblioteca parroquial de la ciutat, i els fons de la biblioteca personal de l’humanista alsacià Beatus Rhenanus (segle XVI), que els va donar a la seva ciutat natal. Es troba en l’antic edifici de la llotja de la ciutat, construït en el 1845.

Biblioteca Humanista de Sélestat

Descobreix els tresors del Renaixement en un museu en el cor d’Alsàcia. La Biblioteca Humanista et proposa una visita entre manuscrits medievals i impresos únics dels segles XVI i XVII. En un edifici dissenyat per l’arquitecte Rudy Ricciotti, la seva visita estarà esquitxada de moderns i innovadors dispositius al servei dels llibres i objectes d’art. Els dispositius interactius proposats al llarg de la visita permeten a tothom el poder entrar en el cor dels llibres i comprendre la riquesa de l’humanisme renà. Passareu un moment inoblidable en aquest equipament patrimonial idealment situat en la cruïlla de les rutes turístiques d’Alsàcia.

Interior de l’edifici de la Biblioteca Humanista de Sélestat

Els horaris d’obertura a l’estiu son de dimarts a diumenge de 10:00 a 12:30h i de 13:30 a 18:00 hores. El preu és de 6€ pels adults i 4€ pels nens. L’edifici està inclòs en el Pass’Alsace.

Per si us interessa a l’anar amb nens, a les afores del poble es troba “Cigoland”, un parc d’atraccions i oci que també està inclòs en l’abonament del Pass’Alsace. Està ubicat a Kintzheim, tocant al poble de Sélestat. Aquest parc alsacià ofereix als visitants de totes les edats la oportunitat de divertir-se amb nombroses atraccions, així com de descobrir les espècies animals sovint emblemàtiques de la regió. Lluny de la disbauxa de les atraccions emocionants, aquest parc privilegia les atraccions accessibles als més petits (de 2 a 12 anys) acompanyats dels seus pares i avis. Per a satisfer a grans i petits, el parc Cigoland ofereix nombroses atraccions i activitats per a tota la família. Podràs fer piragüisme, conduïr un atuell i muntar a cavall al galop. També hi trobaràs un carroussel, vaixells de xoc, el Tren de la Mina, així com els braços de King Kong. Cigoland també ofereix espectacles per a tota la família, inclosos dos espectacles de circ diferents al dia, durant la temporada alta. Per consultar els dies i els horaris d’obertura, adjunto la seva pàgina web. El preu per accedir-hi son 20€ pels adults, i 18€ pels nens. També està inclòs en la seva totalitat en el Pass’Alsace.
Mapa del Parc Cigoland
Carroussel de Cigoland

3. Castell de Haut-Koenigsbourg

Sortim de la Biblioteca Humanista de Sélestat i ens dirigim directament a l’impressionant Castell de Haut-Koenigsbourg, un altre dels nostres imprescindibles d’Alsàcia. Aquest castell erigit en el segle XII és un exemple brutalment conservat de la importància d’aquesta zona geogràfica al llarg de l’història no només de França, sinó també d’Alemanya i d’Europa. I és que Haut-Koenigsbourg ha estat testimoni de les batalles entre senyors, reis i emperadors.

Château de Haut-Koenigsbourg

Visitar el seu interior també és imprescindible. T’adjunto aquí la seva pàgina web perquè puguis tenir tota la informació. Com hem dit abans, el castell de Haut-Koenigsbourg, ubicat en el mont Stophanberch, és un altre dels llocs a visitar a Alsàcia imprescindibles, del que el seu orígen es remonta al segle XII quan era una fortificació que vigilava les rutes del vi i del blat. Després d’una època d’abandonament es va reconstruïr per complet respectant l’arquitectura medieval i per nosaltres fou una agradable sorpresa en el viatge a Alsàcia, del que encara que l’exterior no destaca, la decoració de les seves sales interiors i les vistes des de la terrassa, el converteixen en una visita imprescindible de la regió.

Château de Haut-Koenigsbourg

El castell més important que visitar a Alsàcia és el Castell de Haut-Koenigsburg. Et cridarà l’atenció el color vermellós de les seves muralles i lo gran que és. De fet, la visita al seu interior et portarà unes dues hores aproximadament. En la regió d’Alsàcia hi ha dotzenes de castells, però cap com el Castell de Haut-Koenigsbourg. Aquesta imponent fortalesa fou el lloc on es controlaven les rutes comercials de l’or, la plata, el vi i la sal. I encara que ha sofert saquejos al llarg de la seva història, la reconstrucció ha sigut tant bona que sembla que el castell estigui habitat. Estem segurs que si inclous el castell en la teva ruta en cotxe per Alsàcia, serà un gran descobriment.

Castell de Haut-Koenigsbourg

Se sap que el Castell de Haut-Koenigsbourg ja existia en el segle XII i que es va situar en un punt estratègic per controlar les rutes comercials de França. La fortalesa no va passar desaparcebuda en la Guerra dels Trenta Anys (1618-1648) i els suecs es varen marcar com a objectiu fer-se amb el castell. Després de més de 50 dies, varen aconseguir saquejar-lo i incendiar-lo. Varen passar quasi dos segles fins que van començar els treballs de reconstrucció i afortunadament es varen fer fidels a l’arquitectura medieval. A més, el castell es va dotar de mobiliari de l’època per lo que és una visita molt rica als ulls del turista.

Castell de Haut-Koenigsbourg

La forma més senzilla d’arribar al Castell de Haut-Koenigsbourg és en cotxe. Si viatges en cotxe, el castell es troba entre Colmar i Estrasbourg. Així que, el dia que recorris la zona és quan val la pena que facis la visita. Està a tant sols 30 kilòmetres de Colmar i pots aparcar en el pàrking del castell de forma gratuïta o bé als voltants en zona blava. En cas de que et sigui impossible arribar al Castell en cotxe, has de saber que el transport públic és limitat. De fet, hauríes d’arribar al poble de Sélestat i, un cop allí, agafar el bus 500 fins al castell, però la freqüència és escassa. Si no tens cotxe, una bona alternativa és fer aquesta excursió guiada en espanyol des de Colmar que et porta a conèixer els pobles de la regió i el Castell de Haut-Koenigsbourg.

Castell de Haut-Koenigsbourg

Mentre puges per la carretera del castell ja et dónes compte que l’exterior del Castell de Haut-Koenigsbourg és imponent. La gran muralla, les torres i les dimensions del castell s’aprecien des de l’exterior. Una de les característiques del castell és que és de color vermellós per el tipus de roca de gres que es va utilitzar en la seva construcció. Des del castell, en dies clars tindràs bones vistes cap a la regió d’Alsàcia. Però no et conformis amb això. Entra a veure’l per dins perquè et sorprendrà.

Castell de Haut-Koenigsbourg

El recorregut per l’interior del Castell passa a través de les estances nobles, l’armeria, la sala del trò i la bodega. La part que més em va agradar fou la Residència del Senyor que té mobiliari de l’època medieval i boniques estances com la Sala de Lorena o l’habitació de l’Emperatriu. I, el colofó d’or el trobaràs en el Saló del Kaiser (Guillem II) amb una enorme àguila dibuixada en el sostre. Quan ja hagis passat per un fotimer d’habitacions, cuines, patis i per l’armeria… encara et queda pujar al Gran Bastió a través d’uns 300 graons. El meu consell és que facis un últim esforç perquè des de dalt t’esperen unes vistes de 360 graus cap a les valls i la planície de l’Alsàcia. És aquí on et dónes compte que la situació del castell no podria ser millor ja que es veuen les terres a kilòmetres a la rodona.

Castell de Haut-Koenigsbourg

Calcula que tardaràs unes dues hores en visitar el castell per dins. Si vas a ritme ràpid, pots veure’l en menys temps, però val la pena que t’aturis en les seves sales per apreciar el mobiliari de l’època. L’entrada d’adult al Castell de Haut-Koenigsbourg costa 12€ (l’entrada de nens a partir de 6 anys és de 8€). Els menors de 6 anys entren gratuïtament. No fa falta que ompris l’entrada amb antel·lació ja que no se solen formar cues en les taquilles. L’horari del Cas

tell en els mesos estivals és de 9:15 a les 18:45 hores.

Castell de Haut-Koenigsbourg

Espero que l’experiència que aquí hem explicat visitant el Castell de Haut-Koenigsbourg t’hagi animat a incloure’l en la teva ruta per Alsàcia.

4. Saint-Hippolyte

Visitat el Castell de Haut-Koenigsbourg i per finalitzar amb la planificació del dia d’avui, ens acostarem al petit poble de Saint-Hippolyte, ubicat a 7,2 kilòmetres del castell (uns 10 minuts en cotxe). Aquest encantador llogaret va formar part durant 700 anys de la veïna regió de Lorena. Saint-Hippolyte és tant poc conegut com Barr o Andlau però a l’igual que ells, té també bastant encant.

Saint-Hippolyte

I és que son innombrables les acolorides cases amb entramat de fusta que et trobaràs en els seus carrerons. Però no només això. A Saint-Hippolyte també tens que visitar la seva església, la plaça de l’Ajuntament o la Maison Krumm, d’un característic color blau.

Adjuntem un mapa de google maps amb el recorregut realitzat en el dia d’avui i el marcatge dels principals imprescindibles a veure en aquest dia (hem recorregut 43,60 kilòmetres en 1 hora i 6 minuts):

Categories
ALSÀCIA

Dia 4: Barr (+ Château de Landsberg) + Andlau (+ Château de Haut-Andlau) + Dambach-la-Ville

En el nostre quart dia de vacances i segon dia de roadtrip pel territori, avui visitarem 3 encantadors pobles de la regió, que es troben a prop de Sélestat. Es tracta del poble de Barr, el d’Andlau, i el de Dambach-la-Ville. Si tenim temps, en els dos primers podem visitar també els castells que es troben als voltants de cada poble.
Índex:
1. Barr (+ Château de Landsberg)
2. Andlau (+ Château de Haut-Andlau)
3. Dambach-la-Ville

1. Barr (+ Château de Landsberg)

Barr serà la nostra primera aturada del dia. És curiós que un poble com Barr sigui tant poc conegut entre els turistes i tan oblidat en les principals rutes turístiques de la zona. Així que si encara no estàs fart/a de veure poblets encantadors plens de cases amb entramat de fusta (és això possible?), passa’t a donar una volta per Barr.

Barr

Lo més interessant de Barr és el petit canal que creua alguns dels seus carrers, però tampoc et pots perdre la seva plaça principal i les seves esglésies.

Barr

Suposem que ja te n’hauràs adonat de la importància geogràfica i històrica que té aquesta regió de França per la quantitat de castells que alberguen els seus turons. Uns han seguit una sort millor que altres al llarg de la història, i el castell de Landsberg, en el mateix municipi que Barr, és un dels menys afortunats. I és que ja queda poc del seu esplendorós passat. Tot i així és una visita interessant si arribes als voltants del poble de Barr. Aquest castell va començar a construïr-se en el segle XII, però per lo vist varen trigar 300 anys en acabar-lo. Tot perquè llavors els suecs el destruïssin en el segle XVII. Per arribar-hi tindràs que fer una caminada per el bosc d’uns 45 minuts, però val la pena.

Château du Landsberg, Barr

2. Andlau (+ Château de Haut-Andlau)

Seguim amb la ruta i anem a buscar el segon poble del dia, que per nosaltres també és una parada imprescindible. Es tracta del poble de Andlau, on també hi arribaràs si estàs fent la ruta del vi.

Andlau

I el mateix que ens passa amb Barr, lo què fa especial aquest poble és el petit riu que el creua i que et brindarà l’oportunitat de fer unes fotos precioses. A més del centre del poble i passejar pels seus carrers tot el què puguis, no et perdis l’abadia dels Sants Pierre et Paul. També, al mateix poble d’Andlau, ens trobem amb un museu o lloc de descoberta força original. Es tracta dels “Les Ateliers de la Seigneurie”. Adjunto aquí la seva pàgina web. Els horaris d’obertura a l’estiu son de dimarts a diumenge de 10:00 a 13:00 i de 14:00 a 18:00 hores. La tarifa per entrar-hi son 7€ pels adults i 5€ pels nens, i està inclòs en l’abonament del Pass’Alsace. Hi ha exposicions permanents i temporals, tallers d’iniciació, esdeveniments i concerts i fins i tot es poden contractar visites guiades.

Exposicions a la primera planta

Es tracta d’un lloc de visita obligada a Alsàcia per a descobrir i jugar amb el patrimoni. Sabíes que només es varen necessitar quatre anys per a construïr un castell? Coneixes les especificacions de les cases dels viticultors, planes o de muntanya? Tens una idea de la vida quotidiana i el treball d’orfebreria de viticultors, curtidors, ebenistes, ferrers? És un nou lloc per descobrir i jugar amb el patrimoni. Des del 23 d’Octubre de 2021, la Seigneurie ofereix una “Ruta de Visita per a Famílies”. Integrat en el recorregut de l’exposició permanent, una vintena de noves manipulacions tenen lloc en els pisos de la Seigneurie. Jocs de construcció, observació, reconeixement o associació, conviden al públic a descobrir el patrimoni regional d’una manera divertida i educativa. Charles Rouge, un antic resident de les instal·lacions, guiarà als visitants a través dels diversos temes abordats en les sales d’exposicions. Adaptats a joves i grans, aquestes noves eines de mediació son una nova experiència de visita independent de l’edifici.

L’edifici de la Seigneurie

I com ha passat en l’anterior poble de Barr, el poble d’Andlau també té un castell en runes on val la pena una visita. Es tracta del Château de Haut-Andlau. Encara que hem de dir que el castell de Haut-Andlau és bastant més que unes ruïnes. Construït a mitjans del segle XIII, aquest castell es pot visitar gratis i per lliure, encara que en la seva web hi ha un fotimer d’informació interessant sobre la història del castell i sobre com era la vida allí en la seva època. Tingues en compte que per a visitar-lo també s’ha de fer una petita caminada d’uns 45 minuts des del parking, per pistes forestals i per dins el bosc. Adjunto la pàgina web.

Château de Haut-Andlau

3. Dambach-la-Ville

I arribem a l’últim dels pobles que visitarem avui. Es tracta de Dambach-la-Ville. En realitat, com veureu en el mapa de google maps que adjuntarem al final, els tres pobles es troben bastant a prop entre ells. Nosaltres, cada dia la intenció que hem tingut ha estat agrupar els atractius a veure per proximitat. Aquest tercer poble, segons el nostre criteri, és el més bonic dels tres que avui us hem presentat. A més dels pobles més famosos com Eguisheim, Colmar o Kaysersberg, a Alsàcia també et trobaràs altres llogarets més petits i menys famosos que també tenen moltíssim d’encant.

Dambach-la-Ville

Dambach-la-Ville és un bon exemple: una vil·la fortificada que té les vinyes més grans de tota la ruta del vi d’Alsàcia. A més de visitar la plaça del mercat amb el seu Hôtel-de-Ville i la seva font renaixentista, no pots deixar de passejar entre les acolorides cases amb entramat de fusta tant típiques d’Alsàcia. Si vols completar la visita pots apropar-te a la Capella de Saint-Sébastien (que es troba a uns 15 minuts del centre del poble, a sobre un petit turonet) i al Castell de Bernstein (es troba en la vessant d’una muntanya més alta que l’anterior, més o menys a una caminada de 45 minuts des de la vora del poble). Nosaltres, per això, ja ens havíem apropat a altres castells durant el dia…

Dambach-la-Ville
Ajuntament de Dambach-la-Ville

Adjuntem un mapa de google maps amb el recorregut realitzat en el dia d’avui i el marcatge dels principals imprescindibles a veure en aquest dia (hem recorregut 75,50 kilòmetres en 1 hora i 52 minuts):

Categories
ALSÀCIA

Dia 3: Mutzig Fort + Château de Guirbaden + Camp de Concentració de Struthof-Natzweiler + Obernai + Sanctuaire du Mont Sainte-Odile

I en el nostre tercer dia a Alsàcia, deixarem Estrasbourg per començar la roadtrip pel territori. Durant el matí visitarem varis elements i fortaleses defensives, iniciant-nos en el Mutzig Fort amb una relació molt estreta amb la Primera Guerra Mundial, el Château de Guirbaden, una visita a les ruïnes d’un castell del segle XI, i acabarem el matí visitant l’únic Camp de Concentració nazi en territori francès. Després ens acostarem al poble d’Obernai, on ens introduïrem a l’encant i l’arquitectura de la regió. L’últim atractiu que ens quedarà serà la visita al Santuari del Mont de Sainte-Odile, el lloc de peregrinació més important a Alsàcia, on contemplarem, a part del monument, unes increïbles vistes de la regió. Així finalitzarem el dia, en un nou allotjament, ubicat al poble de Sélestat.
Índex:
1. Mutzig Fort
2. Château de Guirbaden
3. Camp de Concentració de Struthof-Natzweiler
4. Obernai
5. Sanctuaire du Mont Sainte-Odile

1. Mutzig Fort

Sortirem d’Estrasbourg en direcció al municipi de Dinsheim-Sur-Bruche, ubicat a 31,7 kilòmetres a l’oest d’Estrasbourg. La nostra intenció és visitar el Mutzig Fort, un antic fort que té una relació molt estreta amb la I Guerra Mundial. I és que en el seu moment, ammí per el 1914, era una de les fortificacions més grans d’Europa i la més poderosa de l’imperi alemany de l’època. Si t’agrada l’arquitectura bèl·lica, els búnkers i recórrer llocs que expliquin històries, estic convençut de que aquest fort t’agradarà.

Mutzig Fort

L’entrada per visitar el Mutzig Fort costa 12€ per persona (un pèl cara), i l’horari d’accés és de 10:00 a 17:00 hores cada dia. Tingues en compte que si fas la visita guiada (es pot recórrer el fort per lliure si ho prefereixes), necessitaràs almenys un parell d’hores per visitar-lo. Adjunto la seva pàgina web perquè puguis tenir més informació.

Mutzig Fort

2. Château de Guirbaden

Per introduïr-nos també en el món dels castells d’Alsàcia, aquesta propera visita pot ser molt interessant. Deixat el Mutzig Fort ens acostarem al municipi de Mollkirch on es troben les ruïnes d’un imponent castell del segle XI, el Château de Guirbaden.

Château de Guirbaden

També s’ha de dir que anomenar-lo castell és ésser un xic optimista, perquè lo què pots visitar és bàsicament lo què queda d’ell, que no és molt. Tanmateix, és una visita curta i interessant si tens alguna estona lliure en el teu viatge per Alsàcia. I és que aquí on el veus, en la seva època, allà pel segle XI, fou un dels castells més grans i imponents de la zona. Adjunto la seva pàgina web.

3. Camp de Concentració de Struthof-Natzweiler

Deixem el castell i ens acostarem a l’antic Camp de Concentració de Struthof-Natzweiler. Es troba al municipi de Natzwiller. Cal dir que amb aquesta visita potser trenquem una mica la màgia d’aquest viatge de conte, però s’ha de saber que també aquí va arribar el terror del nazisme. Visitar aquest tipus de llocs és algo molt personal, però la veritat és que a nosaltres ens sembla imprescindible conèixer a fons la nostra història més terrible per evitar repetir-la.

Camp de Concentració de Struthof-Natzweiler
Camp de Concentració de Struthof-Natzweiler

Obert a l’1 de maig de 1941, aquest camp de concentració fou un dels primers que els aliats varen descobrir segons anéssin recuperant-los-hi terreny als nazis. A més de les tortures típiques de les SS, a Struthof-Natzweiler també es duien a terme experiments amb éssers humans. Quan el visitis reserva almenys un parell d’hores per poder veure també el museu i les exposicions. La visita costa 8 euros per persona i obre tots els dies de 9:00 a 18:30 hores. Adjunto la seva pàgina web.

Memorial del Camp de Concentració de Struthof-Natzweiler

4. Obernai

Deixem l’antic Camp de Concentració força impactats i corpresos per lo què havia de ser aquell lloc, i ens dirigim al primer dels poblets que volem visitar de la regió d’Alsàcia. Es tracta de Obernai, un poble que no serà el més bonic d’Alsàcia, però és una bona introducció a l’encant i a l’arquitectura de la zona. Lo bò que té Obernai és que es troba de camí des d’Estrasbourg a la zona en la que es troben tots els pobles més famosos d’Alsàcia, per lo que si tens temps és una parada interessant.

Obernai

A més, Obernai és una de les parades importants si estàs fent la ruta del vi d’Alsàcia. Si finalment et decideixes a visitar aquest poble, especialment bonic en primavera, no et pots perdre la Plaça del Mercat, lo què queda de l’antiga Muralla i la Reconstrució del seu Pou Renaixentista. Obernai té un gran patrimoni arquitectònic, amb la plaça central del Mercat com a gran referent. A més, té un dels mercats de Nadal més importants d’Alsàcia, en el que es dedica una part als productes típics gastronòmics com el formatge, la xocolata, el foie gras o el vi, i l’altra part a articles de Nadal com pessebres, decoració pels avets i regals de tot tipus.

Obernai

Per aparcar, veureu que us fan deixar el cotxe a l’entrada del poble, i en pocs minuts arribaràs al Centre Històric. Com hem dit abans, passeja pel carrer principal i arribaràs a la Place du Marché. Gaudeix del bon ambient del poble i ves a visitar l’església de Sant Pere i Sant Pau.

5. Sanctuaire du Mont Sainte-Odile

I per acabar amb les visites programades del dia, ens acostarem al municipi de Ottrott, per arribar-nos al Sanctuaire du Mont Sainte-Odile. El Mont Sainte-Odile es troba a meitat de camí entre Estrasbourg i Colmar i és el lloc de peregrinació més important d’Alsàcia (rep milers de visitants cada any). Tanmateix, lo més interessant d’aquesta visita en la nostra opinió son les vistes de la zona que s’obtenen des d’allí. En un dia clar, podràs veure inclús la Selva Negra.

Mont Sainte-Odile

El santuari es pot visitar gratuïtament i per lliure, encara que també tenen audioguies disponibles i fan visites guiades. En la visita no et pots perdre la Basílica ni la infinitat de capelles repartides per el recinte. La visita al convent recorre diferents capelles decorades amb mosaics bizantins i la tomba de la patrona.

Mont Sainte-Odile

Per cert, sabies que Santa Odília és la patrona de la regió? El Mont Sainte-Odile es troba a 763 metres d’alçada. Des de lo alt, tindràs unes vistes fabuloses de l’Alsàcia i de la Selva Negra. Si hi vas en un dia clar, l’exterior del convent és una absoluta meravella. Adjunto la seva pàgina web perquè disposeu de més informació. Finalitzada la visita anem a buscar el nostre campament base (allotjament) ubicat en el poble de Sélestat.

Adjuntem un mapa de google maps amb el recorregut realitzat en el dia d’avui i el marcatge dels principals imprescindibles a veure en aquest dia (hem recorregut 152,00 kilòmetres en unes 3 hores i 1 minut):

Categories
ALSÀCIA

Dia 2: Estrasbourg: Batorama + Museu Històric de la Vil·la d’Estrasbourg o Museu Alsacià + Barri Imperial (Neustadt) + Barri Europeu i Parc de l’Orangerie

En el segon dia a Estrasbourg complementarem les visites del dia anterior. Primer de tot, tenim contractat una petita ruta en vaixell pels canals del Centre d’Estrasbourg, amb l’empresa Batorama. Seguidament, escollirem un dels dos millors museus de la ciutat per visitar-lo: un es tracta del Museu Històric de la Ville d’Estrasbourg i l’altre el Museu Alsacià. Vist un dels dos, ens arribarem al Barri Alemany o Barri Imperial (Neustadt), una “nova” ciutat plena d’edificis oficials i monumentals, al nord del Centre Històric. I per finalitzar amb les visites del dia, ens arribarem al Barri Europeu on veurem el Parlament Europeu, el Consell d’Europa i el Tribunal Europeu de Drets Humans. Si tenim temps, a última hora de la tarda ens acostarem al Parc de l’Orangerie, que és el parc més antic de la ciutat, ubicat en el mateix barri.
Índex:
1. Batorama
2. Museu Històric de la Vil·la d’Estrasbourg o Museu Alsacià
3. Barri Imperial (Neustadt)
4. Barri Europeu
5. Parc de l’Orangerie

1. Batorama

En el dia anterior, ja un cop comprada la tarja “Pass Alsace” de 5 dies, vam entrar a la Seu de l’Agència de Creuers “Batorama” ubicada a la mateixa plaça de la Catedral. Hi vàrem contractar un petit creuer per l’endemà al matí. L’activitat també es pot contractar “on-line” i és més recomanable fer-ho així. Disposen de vaixells descapotables i vaixells tancats amb aire acondicionat, creuers curts o creuers llargs. Nosaltres vam contractar i escollir un creuer curt, anomenat “Strasbourg, 20 centuries of history”. Té una durada de 1h i 10 minuts. Des del centre fins al Parlament Europeu, passant per el Barri Imperial de Neustadt, descobreixes Estrasbourg des d’una perspectiva única, fent un passeig pel passeig marítim. Durant tot l’any aquest tour es realitza, i et portarà al cor de 3 barris emblemàtics de la ciutat: la Grand-Ile, Neustadt, i the European Quarter.

Batorama
Batorama

Durant els mesos estiuencs hi ha varies sortides per dia, de les 9:00 a les 21:00 hores. El preu del creuer és de 15,7€ per adults, 14,50€ de 13 a 17 anys, i 8,70€ per nens de 4 a 12 anys. Nosaltres, al comprar la “Pass Alsace”, només ens gastarem 5€ extres a la tarja.

Batorama

L’embarcador de l’empresa Batorama es troba al “Pier Batorama Rohan Palace”, ubicat al costat del Museu Històric de la Vil·la d’Estrasbourg (ho marcarem en el mapa que adjuntarem al final del dia), el qual s’hi accedeix per la Place du Marché aux Poissons, a 180m de la Catedral (uns 3 minuts a peu).

2. Museu Històric de la Vil·la d’Estrasbourg o Museu Alsacià

Realitzat el petit creuer, escollirem un dels dos museus que aquí us proposem per visitar-lo. El primer que explicarem és el Museu Històric de la Vil·la d’Estrasbourg. Adjuntem aquí la pàgina web. El recorregut animat i atractiu del museu permet descobrir 9 segles d’història d’Estrasbourg gràcies a 1.700 obres exposades, més de 9 funcions lúdiques i 9 pantalles digitals. Fundat en el 1920, en el cor d’un edifici històric – l’antiga carnisseria construïda en el 1587-1588-, el Museu Històric de la Vil·la d’Estrasbourg va reobrir les seves portes en el 2013 completament renovat.

Museu Històric de la Vil·la d’Estrasbourg

Abarcant la història de la ciutat des de l’Edat Mitjana fins a la creació de les institucions europees, el museu proposa una aventura històrica i lúdica. Prenent com a punt de partida les col·leccions, explora el passat, convidant als visitants a reflexionar sobre les condicions de vida a totes les èpoques i oferint oportunitats d’interaciió amb les obres d’art. La peça central del museu és el famós pla-relleu de 1727 encarregat per Lluis XV. El museu mereix una visita en sí mateix. A més, el museu té una decidida vocació cívica: conèixer els habitants d’Estrasbourg, desxifrar les “marques” i els “símbols” d’Estrasbourg,… A través d’un ric programa cultural de visites guiades i manifestacions “Vis ma ville” i “Fenêtre sur cour”, el museu afirma el seu paper de museu urbà, cívic i contemporani.

Museu Històric de la Vil·la d’Estrasbourg

El Museu està obert tots els dies excepte els dilluns. L’horari és de 10:00 a 13:00 i de 14:00 a 18:00 els dies laborables. De 10:00 a 18:00 els caps de setmana. La tarifa completa és de 7,5€ i la tarifa reduïda de 3,5€. Com passava amb els Museus del palais Rohan, amb la tarja “Pass Alsace” et surt gratuït i amb la tarja “Strasbourg City Card” tens 4 euros de descompte i pagues el preu reduït.

Passem a explicar l’altre museu que segons el nostre parer val la pena visitar a Estrasbourg. Es tracta del Museu Alsacià. Adjuntem aquí la seva pàgina web. Amb les seves discretes façanes a les ribes del riu III, el Museu Alsacià és una autèntica invitació a perdre’s en el cor de la seva típica arquitectura d’entramat de fusta del segle XVII. Què significa ser alsacià, des del segle XVIII fins als nostres dies? Coneixes les històries que s’amaguen darrera de tots els objectes quotidians que semblen tant comuns com una cadira, un tocat o una gerra de vi? Què representen els rituals del Schiweschlawe, l’arbre de Nadal, la caça de “hamets” o els desitjos de bateig?

Museu Alsacià

En un ambient a la vegada familiar i sorprenent, el visitant descobreix reconstruccions, a la vegada fidels i més idealitzades, d’un Stùb (la sala d’estar), d’una cuina, d’una botiga… Al recórrer els tres edificis del museu, descobriràs testimonis de la vida quotidiana i objectes sorprenents, tant del passat com del present. El Museu Alsacià és un reflexe de la població de la regió: multicultural i en constant evolució. Al llarg de tot l’any, ofereix exposicions i un dinàmic programa d’actes per a totes les edats, tendint ponts entre tradició i modernitat.

Museu Alsacià

El Museu està obert tots els dies excepte el dimarts. L’horari és de 10:00 a 13:00 i de 14:00 a 18:00 els dies laborables, i de 10:00 a 18:00 els caps de setmana. La tarifa completa és de 7,5€ i la tarifa reduïda és de 3,5€. Com passava amb els Museus del palais Rohan i en l’anterior Museu Històric, amb la tarja “Pass Alsace” et surt gratuït i amb la tarja “Strasbourg City Card” tens 4 euros de descompte i pagues el preu reduït.

Ambdós museus es troben quasi de costat, separats únicament pel riu III.

3. Barri Imperial (Neustadt)

Visitat un d’ambdós museus (o els dos, segons el temps que disposeu i també les ganes), ens acostarem al Barri Alemany de la ciutat d’Estrasbourg. També se’n diu Barri Imperial o Neustadt. El barri és el resultat de l’ampliació de la ciutat realitzada per les autoritats alemanyes durant la seva annexió entre els anys 1880 i la Primera Guerra Mundial. Alemanya volia fer d’Estrasbourg una ciutat important dins del seu imperi i va construïr-hi una nova ciutat plena d’edificis oficials i monumentals, al nord del centre històric. Per conèixer millor la seva història i no perdre’t res interessant pots reservar aquest free tour que inclou també el Barri Europeu.

Palais du Rhin

El Barri Alemany està situat entre el Centre de la ciutat i el Barri Europeu. Com hem dit, l’arquitectura és molt diferent a la del casc històric ja que les cases típiques de la regió d’Alsàcia desapareixen per donar-hi cabuda a les grans avingudes i als palauets. Entre els seus edificis més destacats es troben la Biblioteca Nacional i Universitaria d’Estrasbourg, el Palais du Rhin, el Palais Universitaire, l’Òpera d’Estrasbourg, el Teatre Imperial i l’Estació de Tren.

Biblioteca Nacional d’Estrasbourg

El centre del barri alemany es troba a uns 700-800 metres del centre del Casc Històric de la ciutat. Al nostre entendre és perfectament visitable a peu, quedant més o menys a uns 10-12 minuts de distància.

4. Barri Europeu

Visitat el Barri Imperial o Neustadt i els seus edificis per fora, serà el moment de continuar la nostra ruta cap al nord de la ciutat per visitar també el Barri Europeu. Aquí sí que recomanem agafar el transport públic que ens brinda la ciutat d’Estrasbourg. Des del barri de Neustadt, i concretament des del Palais du Rhin, fins a l’edifici del Parlament Europeu, hi ha un xic més de 2 kilòmetres, significant aproximadament una mitja hora a peu. L’altra opció és que agafeu el transport públic, i concretament el tramvia de la ciutat, i en poc més d’uns 10 minuts us plantareu davant de l’edifici del Parlament Europeu. Concretament heu d’anar a la parada “Repúblique” ubicada davant el Teatre Nacional d’Estrasbourg i agafar la línia E, i baixar en la parada “Parlement Européen”, 4 parades més enllà.

Línia E del tramvia d’Estrasbourg (color lila), que ens duu a l’edifici del Parlament Europeu en el Barri Europeu

És en l’anomenat Barri Europeu on es concentren la seu de varies institucions de la Unió Europea com el Parlament Europeu, el Consell d’Europa o el Tribunal Europeu de Drets Humans. A pocs metres d’aquests edificis es troba el Parc de l’Orangerie, el qual visitarem després del Barri Europeu.

Parlament Europeu

Com hem dit, la zona on s’ubiquen els diferents organismes de la Unió Europea a Estrasbourg es diu Barri Europeu. Si vols conèixer més sobre la democràcia europea, pots visitar el Parlament de forma gratuïta amb una visita guiada “multimèdia” amb aturades interactives i audioguies en els 24 idiomes oficials de la Unió Europea.

Parlament Europeu

La visita al Parlament és força interessant, així que si tens temps, no te la perdis. Es tracta d’un dels edificis que visitar a Estrasbourg més emblemàtics. De fet, qualsevol pot assistir a una sessió plenària sense reserva prèvia. Les entrades individuals s’assignen per ordre d’arribada i pots seguir la sessió en qualsevol de les 24 llengües oficials. Si t’interessa visitar-lo, t’adjuntem la pàgina web amb la indicació de la seva possible visita i modalitats que hi ha, així com els horaris, etc…

5. Parc de l’Orangerie

El Parc de l’Orangerie és un lloc tranquil que visitar a Estrasbourg. També és on acabarem el recorregut del dia d’avui. Es tracta del parc més antic de la ciutat i és un lloc ideal per passar les tardes de primavera i estiu. Hi ha diferents zones de jocs infantils, un llac navegable i àmplis camins per anar en bicicleta. T’aconsellem la seva visita, tot i que està una mica allunyada dels llocs més turístics. El Parc és perfecte per passejar pels senders plens de naturalesa i relaxar-nos fent un píc-nic a la riba d’un llac. Enmig del parc s’hi troba el Palauet Josephine Pavilion, de principis del segle XVII, que va servir com a residència reial de l’emperatriu Josephine i com a hivernacle de tarongers.

Parc de l’Orangerie
Parc de l’Orangerie

Visitat i passejat el parc, i potser havent vist el capvespre i tot, emprendrem el camí de tornada a l’allotjament. Si estem al Parc de l’Orangerie i volem anar al nostre hotel (Hotel Graffalgar), el millor que podem fer és anar a buscar la línia del bus urbà nº2 (color vermell) anant a buscar la parada “Tauler” ubicada al sud-oest a uns 10 minuts a peu del parc, i baixar a la parada “Gare Centrale”, a uns 5 minuts del nostre hotel, havent realitzat unes 9 parades en total. El trajecte en autobús ens comportarà uns 20 minuts, on si sumem els trams que hem de fer a peu, estarem un xic més de 30 minuts per fer-ho tot. La freqüència de pas de les línies de bus son de 10 minuts aproximadament.

Mercats Nadalencs
Si viatges a Estrasbourg per Nadal, gaudiràs d’un dels millors ambients i decoracions nadalenques del món. La majoria dels 11 mercats nadalencs, repartits per les places més boniques de la ciutat, obren del 25 de Novembre al 31 de Desembre, inclòs el més antic de França, que es monta en la Plaça de la Catedral. A més d’aquest mercat de l’any 1570, val la pena apropar-se al mercat de la Petite France ple de productes artesanals, el de la Place Broglie amb tot tipus d’articles per Nadal i posts de menjar, el de la Place des Meuniers per comprar productes típics d’Alsàcia i el de la Plaça Gutenberg, que cada any va dedicat a un país o una regió.
Aparcaments a Estrasbourg
No és el nostre cas, ja que disposem d’allotjament amb aparcament inclòs molt a prop del Centre Històric, i tenim previst fer totes les visites en els dos dies que ens quedem a Estrasbourg tant a peu com en transport públic. Ara bé, has de saber que si ho necessites, a Estrasbourg hi ha el sistema d’aparcament P+R amb el que pots deixar el teu cotxe en una zona propera a una parada de tramvia i desplaçar-te en aquest mitjà de transport. Hauràs de pagar el pàrking per un dia (més o menys 5 euros) i a canvi tindràs un bitllet d’anada i tornada en tramvia (màxim per a 7 persones). Alguns d’aquests aparcaments estan ubicats a: Rue de la Rotonde, Place d’Étoile, Route Alfred Kastier, i Rue Charles Winter. Adjunto pàgina web.

Adjuntem un mapa de google maps amb el recorregut realitzat en el dia d’avui i el marcatge dels principals imprescindibles a veure en aquest dia:

Categories
ALSÀCIA

Dia 1: Estrasbourg: Catedral de Notre-Dame + Free Tour + Casa Kammerzell + Palais Rohan + Place Kléber + Església de Saint-Pierre-le-Jeune + Església de Saint-Thomas + La Petite France + Ponts Couverts i la Presa Vauban

Un cop hem aterrat a l’Aeroport de Basilea-Mulhouse i recollit el nostre cotxe de lloguer, començarem la ruta per Alsàcia en 10 dies, dirigint-nos a la ciutat d’Estrasbourg, on tindrem un parell de dies per visitar-la. De l’Aeroport al nostre allotjament d’Estrasbourg hi ha 130 kilòmetres, que nosaltres farem amb 1 hora i mitja. Adjuntem el mapa de google maps:

Durant el primer dia que visitem Estrasbourg, visitarem el Centre Històric que és Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Començarem la visita per la Catedral de Notre-Dame. Seguidament farem un free tour pel centre de la ciutat. Observarem els edificis que conformen la Place de la Cathedrale, com la Casa Kammerzell i el Palais Rohan, el qual alberga 3 museus importants de la ciutat. La visita seguirà pels carrers i places del casc històric fins arribar a la Place Kléber que és com un centre neuràlgic de la ciutat. Visitarem a dues de les millors esglésies de la ciutat ubicades al casc històric, l’església de Sant-Pierre-le-Jeune i l’església de Saint-Thomas. Finalment arribarem a la Petite France, potser la zona amb més encant d’Estrasbourg, i també visitarem els Ponts Couverts i la Presa Vauban.
Índex:
1.Catedral de Notre-Dame d’Estrasbourg
2. Free Tour
3. De la casa Kammerzell a la Place Kléber
4. De l’Església de Saint-Pierre-le-Jeune a l’Església de Saint-Thomas
5. La Petite France, els Ponts Couverts i la Presa Vauban

1. Catedral de Notre-Dame d’Estrasbourg

Arribarem a la Catedral per la Rue Mercière, on ens “topem” amb la façana principal de la mateixa. Hi arribarem per aquest carrer perquè així serem conscients de la seva dimensió a mesura de que et vagis acostant. Un dels principals tresors que amaga Estrasbourg és la seva catedral, ubicada en la “Place de la Cathédrale”. Aquest temple catòlic, d’estil gòtic, fou declarat Patrimoni de la Humanitat en el 1988 per la UNESCO, junt amb la zona centre de la ciutat, i és un dels principals punts d’interès a veure a Estrasbourg. També és la segona catedral més visitada de França, per darrera de la Catedral de Notre-Dame de París.

Façana principal de la Catedral d’Estrasbourg

La Catedral de Notre-Dame d’Estrasbourg destaca per la seva peculiar assimetria, amb una única torre com a campanar. Va arribar a ser l’edifici més alt del món, un títol que li va durar dos segles. La seva construcció va tenir lloc entre el segle IX i XV, per múltiples arquitectes de renom que es varen inspirar en altres temples gòtics com la Catedral de Notre-Dame de París. En la teva visita a la Catedral d’Estrasbourg, a més de la seva impressionant façana. Pujarem al seu campanar per gaudir de les vistes, i et recomanem que t’entretinguis en descobrir els detalls i escultures de la seva fantàstica façana. També has de visitar el seu interior, sobretot, per a descobrir el seu bonic rellotge astronòmic del segle XVI que és, en si mateix, un “Monument Històric” francès des de 1987, així com veure el púlpit i l’orgue. Si t’interessa, per a conèixer millor la història de la catedral i les seves curiositats, pots reservar aquesta visita guiada en espanyol

Catedral de Notre-Dame d’Estrasbourg

L’entrada a la Catedral de Notre-Dame és gratuïta, però si vols pujar a través dels 332 graons a la plataforma habilitada per a veure les vistes panoràmiques, has de comprar un ticket. L’horari de visita és de dilluns a dissabte de 8:30 a 11:15h i de 12:45 a 17:45h. Els diumenges obre de 14:00 a 17:15h. Adjuntem la pàgina web.

Vistes des de la torre de la Catedral
Mapa de visita de la Catedral d’Estrasbourg

També has de comprar un ticket per si vols veure el rellotge astronòmic. Aquest val 4€ pels adults i 2€ pels nens de 6 a 17 anys. Si vols pujar a la plataforma superior de la catedral per veure les vistes també has de comprar un ticket que val 10€. Els horaris per pujar a la plataforma son de 9:30-13:00h i de 13:30 a 20:00h.

2. Free Tour

Visitada la Catedral, vist el rellotge i havent pujat a la plataforma superior per veure les vistes de la ciutat, ens dirigim als exteriors de la Catedral d’Estrasbourg per iniciar el Free Tour pel Centre Històric d’Estrasbourg. Els Free Tour en espanyol els fan cada hora o hora i mitja. Creiem que en el nostre cas podrem agafar el de les 11:00 o 11:30h. La Catedral de Notre-Dame és una autèntica joia del gòtic tardà i està inspirada en les de Chartres, París o Reims. Podreu trobar la figura endimoniada que hi ha en la seva façana? Ens desvelaran les llegendes que poblen aquest edifici… A més, ens dirigiran cap al Palau Rohan. Enfront a ell ens explicaran la seva importància i els personatges que han passat per les seves habitacions, alguns de la talla de Napoleón o Maria Antonieta. Continuarem el passeig per el Barri de la Petite France, admirant la barreja d’arquitectura francesa i alemanya i imaginant com es va convertir Estrasbourg en escenari de guerres i la seva evolució fins a transformar-se en un símbol de pau per Europa. I tampoc podrem deixar de anar a veure els Ponts Couverts, un altre dels símbols de la ciutat. Allí aprendrem el significat de la Marsellesa, himne de França, i l’ús militar que tenia aquesta zona portuària d’Estrasbourg, a les ribes del Rin. El Free Tour té una durada d’entre dues hores i dues hores i 15 minuts, on es donarà per finalitzat el recorregut.

Els Free Tours no tenen un preu fixe. Cada persona valora el treball del guia i, al finalitzar el tour, entrega l’import que consideri a la seva voluntat en funció de la seva satisfacció.
Carrers del Centre d’Estrasbourg

3. De la casa Kammerzell a la Place Kléber

Ja som al migdia, i estem en la Plaça de la Catedral. En la mateixa plaça hi trobarem la Casa Kammerzell, un altre dels imprescindibles que veure a Estrasbourg. Estem segurs que aquesta antiguíssima casa de fusta no passarà desaparcebuda davant dels teus ulls. Lo cert és que la Casa Kammerzell, d’orígen medieval (data del segle XV), es conserva de forma excepcional. A més de la seva façana, també es pot visitar per dins. Això sí, hauràs d’hostatjar-te en el seu (caríssim) hotel o menjar en el seu (igualment car) restaurant. Com la pròpia Catedral de Notre-Dame, forma part de la zona declarada Patrimoni de la Humanitat de la Unesco i és Monument Històric de França.

Casa Kammerzell

La casa Kammerzell, ubicada en un xamfrà de la Plaça de la Catedral, és l’edifici medieval millor conservat i més bonic a veure de la ciutat. Aquesta casa de tons foscos i d’estil gòtic que es va construïr en el 1427, impressiona per les seves nombroses finestres envoltades d’escultures sacres i profanes, la seva planta baixa de pedra i l’ornamentat entramat de fusta dels pisos superiors. Com hem dit, per visitar el seu interior i veure els frescos del pintor Léo Schnug, tens que menjar en el seu restaurant o hostatjar-te en l’hotel.

Casa Kammerzell

En la Plaça de la Catedral també s’hi troba el Palau Rohan d’estil clàssic i que alberga en el seu interior el Museu de Belles Arts, el Museu Arqueològic i el Museu d’Arts Decoratives. La família Rohan fou una important família de la noblesa francesa que es féu construïr un palau al costat de la Catedral. Fou així com va néixer el Palais Rohan, l’antiga residència dels princeps-bisbes i que a dia d’avui alberga tres museus, com hem dit. La visita interior només te l’aconsello si estàs interessat en alguna de les temàtiques d’aquests museus. En cas contrari, aquest és un lloc que veure a la ciutat només des de l’exterior.

Palais Rohan

Si t’interessa entrar al Museu de Belles Arts, has de saber que aquest està situat en la primera planta del Palais Rohan, i el museu proposa un viatge a través dels segles i les diferents escoles pictòriques. Està obert tots els dies excepte els dimarts, de 10:00 a 13:00 i de 14:00 a 18:00 els dies laborables, i de 10:00 a 18:00 els caps de setmana. La tarifa completa és de 7,5€ i la tarifa reduïda és de 3,5€. Adjunto la seva pàgina web.

En canvi, si t’interessa entrar al Museu Arqueològic, aquest té les seves dependències allotjades en el soterrani del Palais Rohan des de finals del segle XIX, la seva varietat i el seu àmpli abast cronològic el converteixen en un dels museus arqueològics més importants de França. Aquí podràs descobrir la història d’Estrasbourg i d’Alsàcia, des dels primers temples prehistòrics fins els primers segles de l’Edat Mitjana. Està obert tots els dies excepte el dimarts. De 10:00 a 13:00 i de 14:00 a 18:00 els dies laborables, de 10:00 a 18:00 els caps de setmana. La tarifa completa és de 7,5€ i la tarifa reduïda és de 3,5€. Adjunto la seva pàgina web.

I per últim, si t’interessa entrar al Museu d’Arts Decoratives, has de saber que aquest és situat en la planta baixa del Palais Rohan, antiga residència dels prínceps-bisbes, construïda entre 1732 i 1742 per Robert de Cotte, primer arquitecte del rei, el museu ocupa els sumptuosos apartaments dels cardenals Rohan, així com les antigues cavallerisses i sales d’audiència. Les col·leccions d’arts decoratives tracen la diversitat i el desenvolupament de les arts aplicades en Estrasbourg de 1681 a 1870, en particular en els àmbits del mobiliari, la ceràmica, la rellotgeria i l’orfebreria. El museu també presenta una selecció de joguines mecàniques procedents de la donació Tomi Ungerer. Està obert tots els dies excepte els dimarts. De 10:00 a 13:00 i de 14:00 a 18:00 els dies laborables, i de 10:00 a 18:00 els caps de setmana. La tarifa completa és de 7,5€ i la tarifa reduïda de 3,5€.

L’entrada als tres museus està inclosa en el passi “Pass Alsace” de 5 dies, i també en la tarja-abonament “Strasbourg City Card” que et fan un descompte de 4€ (de 7,5€ t’ho rebaixen a 3,5€).
Cambra del Rei, en el Museu d’Arts Decoratives del Palais Rohan

Continuem amb el passeig pel Centre Històric, i ara prestarem atenció a una placeta, la Place du Marché aux Cochons de Lait, que ens agrada especialment perquè està envoltada de cases típiques alsacianes amb els seus entramats de fusta. A més, es monten varies terrasses per a prendre algo que fan que sigui el lloc perfecte per a fer un descans en la teva ruta.

Place du Marché aux Cochons de Lait

Seguidament anirem a buscar la Rue du Vieux Marché aux Poissons, i aquest carrer és famós perquè per Nadal es pengen aquí les famoses lletres de “Strasbourg, capitale de Noel” (Estrasbourg, capital del Nadal). D’aquesta forma, queda clar qui ofereix el major espectacle nadalenc de la regió. En altres èpoques de l’any, el carrer segueix éssent igual d’interessant ja que està ple de restaurants i botigues amb un ambient molt animat.

Rue du Vieux Marché aux Poissons, fent xamfrà amb la Rue Merciere

Un cop arribats a la Place Gutenberg, continuarem en la mateixa direcció pel carrer Rue des Grandes Arcades fins arribar en uns 350 metres a la Place Kléber. Aquesta plaça és la més important de la ciutat d’Estrasbourg, epl seu tamany, història i ubicació. Rep el seu nom del general francès Jean-Baptiste Kléber, els restes dels quals descansen a la seva pròpia plaça, a l’interior d’una estàtua dedicada a la seva persona. La Place Kléber es troba en el barri de la “Gran Illa”, on es troben altres imprescindibles de la nostra llista, com la Catedral de Nôtre-Dame. Tota aquesta zona forma part del conjunt declarat Patrimoni de la Humanitat de la Unesco, inclosa la pròpia Place Kléber.

Place Kléber

Si vas a visitar Alsàcia per Nadal, no deixis de passar per la Place Kléber per admirar l’arbre de Nadal més gran de la ciutat, amb més de 30 metres d’alçada. En la pròpia plaça, a més, es situa un dels mercats nadalencs més importants de la ciutat, dos autèntics imprescindibles que veure a Estrasbourg per Nadal. En la plaça hi destaquen l’estàtua del general Kléber, nascut en la ciutat, i l’edifici d’Aubette d’estil clàssic, de l’any 1928 que acull un museu modernista.

Place Kléber

Una altra de les places més famoses de la ciutat és la Plaça Gutenberg, que deu al seu nom a Johannes Gutenberg, l’inventor de l’impremta moderna. Per arribar a aquestes dues places et recomanem agafar la Rue du Vieux Marché Aux Poissons, una de les més concorregudes de la ciutat, plena de botigues i restaurants, per la que és un plaer passejar-hi. Pel desembre, en aquestes dues places es monten dos dels millors mercats de Nadal de la ciutat.

Place Gutenberg

4. De l’Església de Saint-Pierre-le-Jeune a l’Església de Saint-Thomas

De la Place Kléber enfilarem el camí fins a l’església de Saint-Pierre-le-Jeune, que es troba a 220 metres de l’anterior plaça. S’hi arriba pel carrer Rue des Grandes Arcades. L’església protestant de Saint-Pierre-le-Jeune, que té els seus orígens en el 1031 i està situada en el centre històric, és un dels edificis més interessants a visitar a Estrasbourg. A l’interior de l’església d’estil gòtic es troben varies joies com frescos del segle XIV, el claustre amb columnes del segle XI, la llotja i sobretot, els vestigis d’una antiga església del segle VII utilitzada, en l’actualitat, com a cripta. Pel fet d’estar a tant sols 500 metres de la Catedral, és un dels edificis religiosos més importants que veure a Estrasbourg.

Església de Saint-Pierre-le-Jeune
Interior de l’església Saint-Pierre-le-Jeune

Continuarem la nostra ruta cap a l’església de Saint-Thomas d’Estrasbourg, ubicada a uns 10 minuts al sud de l’anterior. Per això, hem de creuar tot passejant el centre del Casc Històric. Com podem observar, Estrasbourg està ple d’esglésies. I ara anem en busca de la tercera que visitarem en aquest viatge. L’església de Saint-Thomas és l’església luterana que visitar a Estrasbourg més coneguda perquè aquí es va crear la Unió d’esglésies protestants d’Alsàcia. En el seu interior, hi ha un orgue on hi va tocar Mozart en l’any 1.778.

Església de Saint-Thomas d’Estrasbourg

5. La Petite France, els Ponts Couverts i la Presa Vauban

I estem anant en direcció al barri de Le Petite France, una de les zones amb més encant de tot Estrasbourg i una excel·lent representació de l’esperit dels pobles de la regió d’Alsàcia, lo que la converteix en un autèntic imprescindible a veure a Estrasbourg. Sí, és possible que et resulti curiós que una ciutat francesa conti amb un barri que porta el nom del seu propi país. Lo cert és que Estrasbourg, com altres poblacions de la regió, es troba en la frontera amb Alemanya i ha format part del territori del país germànic en diverses ocasions. I és que Alsàcia és sens dubte una de les regions més disputades d’Europa. De fet, fins un poc després de la Segona Guerra Mundial, pertanyia encara a Alemanya.

La Petita França

Sens dubte, la Petite France, amb les seves cases blanques i de colors, amb fusta vista i moltes flors, és una perfecta representació de l’esperit dels pobles d’Alsàcia. El riu i els canals que creuen el barri, els seus carrers adoquinats i el seu peculiar encant, el converteixen en el lloc perfecte per a passejar. La Petite France, situada en la Gran Illa junt al riu III, és el nostre barri preferit d’Estrasbourg i un dels llocs a visitar de la ciutat més pintorescs. Passejar pels seus carrers empedrats, veure les cases de colors amb entramats de fusta que es reflexen en l’aigua, asseure’s en alguna de les seves terrasses amb vistes, fer un passeig en vaixell pels canals (això és el què farem demà al matí), son només algunes de les millors coses a fer en aquest antic barri de pescadors que estem segurs, t’encantarà i t’enganxarà a parts iguals.

La Petite France

Entre totes les cases típiques d’Alsàcia de La Petite France, hi destaca la Maison des Tanneurs, una antiga casa de curtidors convertida en restaurant, que et recomanem que no et perdis. Com hem dit, antigament fou un barri de pescadors i curtidors. El nostre guia del Free Tour que hem fet ens ha explicat que “La Petite France” és el nom del moll que hi havia en el segle XVI al costat d’un hospital en el que tractaven els casos de sífilis. La veritat és que és un barri molt tranquil i ple de racons amb encant. Per exemple, t’aconsello creuar el Pont de Sant Martí, caminar per la Rue des Moulins i per la Rue du Brain-aux-Plantes. Per un moment, t’oblidaràs que estàs en una gran ciutat perquè aquests carrers son més semblants als que et trobes en els petits pobles d’Alsàcia.

La Petite France

Tot passejant i explorant els racons del barri de la Petite France, arribem a un dels seus límits: els “Ponts Couverts”, un dels llocs més turístics d’Estrasbourg.  Els “Ponts Couverts” es composen de tres ponts custodiats per quatre torres per les que s’accedeix al barri de la “Petite France”. Els “Ponts Couverts” estan classificats des de 1928 com a Monument Històric de França. Aquesta edificació defensiva ens deixa amb una estampa singular perfecta per treure la càmara de fotos. El conjunt data del segle XIII i salva els canals del riu III d’Estrasbourg.

Els Ponts Couverts

Sense cap mena de dubte, és una zona preciosa per la que passejar i fer-hi un milió de fotografies. Aquests ponts es varen construïr entre 1230 a 1250 sobre el riu III, un afluent del Rin, com defensa per a repel·lir els atacs dels enemics i antigament estaven coberts per sostres de fusta, d’aquí vé el seu nom, i hi havia 5 torres, ja que una es va destruïr durant un incendi en el 1869.

Els Ponts Couverts

A pocs metres d’aquests ponts es troba la Presa Vauban, un altre dels llocs a visitar a Estrasbourg la finalitat de la qual era defensiva, a l’elevar, en cas d’atac, el nivell del riu i dificultar l’avançada de l’enemic mitjançant inundacions. A l’interior d’aquesta presa de 120 metres pots veure diferents escultures i gaudir de les vistes des de la seva terrassa als Ponts Couverts i al barri de La Petite France. El passejar per la presa és gratis.

Presa Vauban

I aquí donarem per finalitzada la planificació del dia d’avui, podent fer una bona passejada de camí a l’allotjament, tornant a creuar els Ponts Couverts i el barri de La Petite France…

Mercats Nadalencs
Si viatges a Estrasbourg per Nadal, gaudiràs d’un dels millors ambients i decoracions nadalenques del món. La majoria dels 11 mercats nadalencs, repartits per les places més boniques de la ciutat, obren del 25 de Novembre al 31 de Desembre, inclòs el més antic de França, que es monta en la Plaça de la Catedral. A més d’aquest mercat de l’any 1570, val la pena apropar-se al mercat de la Petite France ple de productes artesanals, el de la Place Broglie amb tot tipus d’articles per Nadal i posts de menjar, el de la Place des Meuniers per comprar productes típics d’Alsàcia i el de la Plaça Gutenberg, que cada any va dedicat a un país o una regió.
Aparcaments a Estrasbourg
No és el nostre cas, ja que disposem d’allotjament amb aparcament inclòs molt a prop del Centre Històric, i tenim previst fer totes les visites en els dos dies que ens quedem a Estrasbourg tant a peu com en transport públic. Ara bé, has de saber que si ho necessites, a Estrasbourg hi ha el sistema d’aparcament P+R amb el que pots deixar el teu cotxe en una zona propera a una parada de tramvia i desplaçar-te en aquest mitjà de transport. Hauràs de pagar el pàrking per un dia (més o menys 5 euros) i a canvi tindràs un bitllet d’anada i tornada en tramvia (màxim per a 7 persones). Alguns d’aquests aparcaments estan ubicats a: Rue de la Rotonde, Place d’Étoile, Route Alfred Kastier, i Rue Charles Winter. Adjunto pàgina web.

Adjuntem un mapa de google maps amb el recorregut realitzat en el dia d’avui i el marcatge dels principals imprescindibles a veure en aquest dia: