Categories
ALSÀCIA

Viatge a Alsàcia en 10 dies

Alsàcia és una terra de tradicions i gastronomia en el cor d’Europa, una destinació plena d’atractius que sens dubte sabran apreciar els amants dels descobriments i l’autenticitat. La regió no només és molt coneguda per el “flammekueche”, la “choucroute”, el “baeckeoffe”, els vins blancs i els fascinants mercats nadalencs, sinó també pels seus encantadors pobles plens de flors, els castells medievals i els museus prestigiosos.

Catedral de Notre-Dame d’Estrasbourg

En un recorregut per Alsàcia no poden deixar de visitar-se alguns dels llocs turístics més destacats, com Estrasbourg, amb la seva catedral gòtica i la pintoresca Petita França; Colmar, amb la romàntica Petita Venècia i el cèlebre Museu Unterlinden; el castell en la cima de l’Alt Koenigsbourg; la magnífica ciutat fortificada de Riquewihr; la ruta dels vins, amb els seus pintorescos pobles; Mulhouse, amb els seus grans museus; l’Ecomuseu d’Alsàcia, amb el seu aspecte de poble vell; la Col·legiata de Thann; l’Abadia de Murbach o el Convent del mont de Santa Odília.

Castell de Haut-Koenigsbourg

En quan a la naturalesa, els aficionats al senderisme cauran rendits davant els innombrables camins que surquen Hohwald, el Camp de Foc i els parcs naturals regionals dels Balons dels Vosgos i els Vosgos del Nord.

Eguisheim

Pot semblar Alsàcia una regió o territori petit, però a l’hora de planificar un viatge veus que hi ha una gran quantitat de llocs per a visitar. És difícil escollir entre tanta naturalesa i pobles i ciutats amb encant. La intenció del viatge ha estat escollir les millors zones d’Alsàcia i veure-les a fons, sense cap necessitat de voler veure tot el territori o el màxim d’ell. El concepte és el viatge “slow travel”, havent escollit prèviament les zones a visitar.

Es tracta d’una ruta per Alsàcia de 10 dies, una ruta en cotxe de lloguer per lliure per la regió d’Alsàcia, durant els mesos estivals. Adjuntem el detall del viatge amb les atraccions que visitarem:

Dia 1: Estrasbourg: Catedral de Notre-Dame + Free Tour + Casa Kammerzell + Palais Rohan + Place Kléber + Església de Saint-Pierre-le-Jeune + Església de Saint-Thomas + La Petite France + Ponts Couverts i la Presa Vauban

Dia 2: Estrasbourg: Batorama + Museu Històric de la Vil·la d’Estrasbourg o Museu Alsacià + Barri Imperial (Neustadt) + Barri Europeu i Parc de l’Orangerie

Dia 3: Mutzig Fort + Château de Guirbaden + Camp de Concentració de Struthof-Natzweiler + Obernai + Sanctuaire du Mont Sainte-Odile

Dia 4: Barr (+ Château de Landsberg) + Andlau (+ Château de Haut-Andlau) + Dambach-la-Ville

Dia 5: Scherwiller + Sélestat (+ Biblioteca Humanista) + Castell de Haut-Koenigsbourg + Saint-Hippolyte

Dia 6: Bergheim + Ribeauvillé (+ Château de Saint-Ulrich) + Hunawihr

Dia 7: Riquewihr + Kaysersberg + Turckheim

Dia 8: Colmar: Església i Plaça dels Dominics + Maison des Têtes + Església de Saint-Martin + Musée du Jouet + Rue des Marchands + Place de l’Ancienne Douane + Rue des Tanneurs + Quai de la Poissonerie + La Petite Venise

Dia 9: Neuf-Brisach + Munster + Château du Hohlandsbourg + Eguisheim

Dia 10: Abbaye de Murbach + Guebwiller + Ecomusée d’Alsace + Mulhouse

La Petite Venise, a Colmar

Es tracta d’una ruta amb cotxe de lloguer durant 10 dies, però no anirem canviant d’allotjament cada dia, sinó, que per les dimensions del territori, no fa falta canviar cada dia d’allotjament. Perquè us en feu una idea, d’Estrasbourg a Mulhouse (els 2 extrems de la ruta) hi ha 115 kilòmetres que per carretera, es fan en una hora i 20 minuts aproximadament. Es tracta de cada dos o tres dies, anar canviant d’allotjament. També es podria fer tota la ruta des d’1 o 2 allotjaments. Per exemple, un allotjament a Estrasbourg i l’altre a Colmar, pel fet de ser les ciutats més importants i on hi haurà més possibilitats d’escollir i trobar una cosa adequada en relació qualitat-preu. Més endavant en aquest mateix article, exposarem quins seran els nostres allotjaments en tota la ruta (escollirem 3 allotjaments diferents, únicament).

El sentit de la ruta hem pensat que sigui de nord a sud, d’Estrasbourg a Mulhouse, ja que els pobles amb més encant de la mateixa es troben més a prop de Mulhouse que d’Estrasbourg. Concretament, es troben a prop de Colmar i aquest està inclòs. Colmar es troba únicament a 40 kilòmetres de Mulhouse, i destinem els últims dies de la ruta per conèixer el millor en aquest aspecte. La nostra intenció ha estat d’anar “in crescendo” a l’hora de conèixer l’encant dels diferents pobles d’Alsàcia.

Ribeauvillé

També hem tingut en compte una premisa essencial i bàsica a l’hora de dissenyar aquesta ruta de 10 dies, i és que segons el nostre criteri, en una mateixa jornada no es podran visitar més de 3 pobles. És a dir, que per Alsàcia, aconsellem que el màxim de visites en 1 dia sigui de 3 pobles. Així és una forma que ens assegurem que visitarem amb calma tot el territori i no anirem tot el dia com estressats per cumplir amb la ruta.

Si selecciones cadascun dels dies els podràs anar veient a tots, un per un. A més, al final de cada dia et deixaré el recorregut pels llocs amb un mapa de google maps. I aquí mateix et deixo el mapa principal amb el marcatge de tots els llocs i atractius que pots visitar en el conjunt de la Ruta de 10 dies per Alsàcia:

Una ruta per Alsàcia en 10 dies és el temps ideal per conèixer la regió sense presses. Hi ha tants llocs a veure que la planificació és crucial en aquest viatge. Cada etapa ha d’estar molt ben estudiada per saber optimitzar el temps.  Et proposem de fer una “road-trip” per la regió francesa de l’Alsàcia amb inici a Estrasbourg i final a Mulhouse. Amb aquest article et vull ajudar a organitzar aquest viatge inoblidable. T’exposarem les atraccions que podrem visitar cada dia, l’allotjament que et recomanem, els kilòmetres que hauries de conduïr cada dia, etc… En definitiva, t’ho posarem fàcil perquè no et col·lapsis amb els preparatius.

Veuràs que en la planificació diària hi ha les atraccions que pots arribar a veure en el dia. Es tracta d’això, de les atraccions que pots arribar a veure, no les que veuràs, que és molt diferent. He pensat en posar-te les atraccions que hi ha per la zona i que tu puguis prioritzar a través dels meus comentaris. Aquí també prioritzarem quines son les més importants i quines valen més la pena que d’altres, segons el nostre criteri.

A part del detall del programa de viatge, t’adjuntaré alguns dels principals consells per viatjar per lliure per la regió d’Alsàcia francesa. Corresponen a 6 grans grups:

  1. Vols econòmics
  2. Cotxe de lloguer
  3. Allotjament
  4. Sanitat i assegurança de viatge
  5. Targes turístiques
  6. Viatge a Alsàcia en 5 i/o 7 dies

1. Vols econòmics

La clau és buscar els vols amb molta antelació. Com més t’apropis a les dates, més probabilitats tindràs de que els preus es dupliquin i augmentin. El nostre viatge és per als mesos estivals (juliol i/o agost), per tant, amb molta antelació fes una cerca exhaustiva dels millors preus a la plataforma de Skyscanner, per tal de mirar de trobar vols directes econòmics durant els mesos centrals de l’estiu:

Skyscanner

Els aeroports d’entrada per a viatjar a Alsàcia son Mulhouse-Basilea, o el de Estrasbourg. Depèn de la teva ciutat d’orígen, et serà més fàcil volar a un o altre. Des de Barcelona, per exemple, els vols més econòmics son fins a Mulhouse i és per això que nosaltres l’escolliríem. A nivell de ruta, qualsevol dels dos aeroports et va igual de bé, així que directament escull el que ofereixi millors preus per el teu trajecte. En quan als preus, un cop més depèn de la teva ciutat d’orígen, però també de quanta antelació reservis. Un dels consells per viatjar a Alsàcia que et vull donar és que, per viatges nadalencs o d’estiu, reservis amb uns dos o tres mesos d’antelació sempre que puguis. Perquè et facis una idea, un vol des de Barcelona fins a Mulhouse per aquestes dates ronda els 140€ anar i tornar.

2. Cotxe de lloguer

Un cop arribem a l’Aeroport de Basilea-Mulhouse, no tenim ni el més mínim dubte: fer una roadtrip per lliure amb cotxe de lloguer per la regió francesa d’Alsàcia. És la única forma d’arribar a tots els llocs, i gaudir de les carreteres i els seus paisatges com mai. Per reservar i escollir la companyia sempre recomanem utilitzar el comparador de cotxes de lloguer “Autoeurope”, per nosaltres és el que millors preus ofereix i més cobertures. També hi ha aquest altre, de “Rentalcars”. La intenció que tenim és arribar a l’aeroport de Basilea-Mulhouse i anar a buscar el cotxe de lloguer. Quan finalitzem la roadtrip a Mulhouse, el tornarem a deixar a la mateixa oficina de l’aeroport.

Hem fet una estimació del cost del lloguer de cotxe: la intenció és llogar-lo pels 10 dies sencers. El cotxe hauria de tenir unes dimensions de cotxe gran, o SUV, ja que nosaltres som una familia de 4 persones amb dues adolescents.

Cotxe proposat per la Roadtrip

El cost estimat total pel vehicle és de 436,92€ (Opel Mokka de categoria S.U.V.), i inclou kilometratge il·limitat, devolució de la franquícia i cobertura per danys a rodes, vidres, sostre i baixos del vehicle (categoria superior de la tarifa bàsica).

3. Allotjament

Per reservar allotjament, un cop més et recomano que ho facis amb molta antelació i comparis preus. Més encara si viatges en temporada alta:

A continuació, t’adjuntem un quadre de la planificació diària on veuràs les ciutats i pobles on tenim previst allotjar-nos, i la proposta d’allotjament a través de les dues plataformes anteriors:

Nº nitRuta de 10 diesCiutat allotjament proposadaAllotjament proposat
Nit 1EstrasbourgEstrasbourgHotel Grâffalgar
Nit 2EstrasbourgEstrasbourgHotel Grâffalgar
Nit 3Sanctuaire du Mont Sainte OdileSélestatB&B Hotel Sélestat Centre Alsace
Nit 4Dambach-la-VilleSélestatB&B Hotel Sélestat Centre Alsace
Nit 5Saint HippolyteSélestatB&B Hotel Sélestat Centre Alsace
Nit 6HunawihrColmarColmar Appart Vauban
Nit 7TurckheimColmarColmar Appart Vauban
Nit 8ColmarColmarColmar Appart Vauban
Nit 9EguisheimColmarColmar Appart Vauban
Nit 10MulhouseColmarColmar Appart Vauban

En cada allotjament hi pots accedir i veure totes les condicions de contractació (veuràs que tots disposen d’aparcament), així com els preus.

4. Sanitat i assegurança de viatge

Alsàcia pertany a França, i aquesta a la Unió Europea, per tant hi tindrà validesa la Tarjeta Sanitària Europea. Per altra banda, creiem que és necessari viatjar amb assegurança de viatge. Pots contractar la teva assegurança amb qualsevol de les companyies de confiança que tinguis. Un extra a tenir en compte és que inclogui cobertura Covid: despeses d’anul·lació en cas de resultar positiu, despeses d’hotel per a possibles quarantenes o tancament de frontera, proves PCR en destí i més.

5. Targes turístiques

Tant a la regió d’Alsàcia com a la seva capital, Estrasbourg, ens ofereixen targes turístiques que poden significar un estalvi econòmic en el cas que les comprem. Les hem estudiat totes i passem a adjuntar-vos un quadre amb els preus de les mateixes, l’import que ens estalviem o no, i les atraccions que s’hi inclouen i que són del nostre interès. També adjuntem els links amb les seves corresponents pàgines web.

Per la ruta per Alsàcia en 10 dies, lo què podríem agafar és la Tarja “Pass Alsace” de 5 dies. Es beneficia d’una entrada gratuïta (només una per lloc i per passi) a cadascun dels 60 llocs turístics associats. El Pass’Alsace de 5 dies, dissenyat per turistes presents durant varis dies a Alsàcia, és vàlid per 5 dies (consecutius o no) durant un període total de 14 dies. Per tant, amb el Pass’Alsace de 5 dies, tens 14 dies des del primer ús del Passi per utilitzar les teus 5 dies de visita. Els 5 dies es poden utilitzar com a 14 dies, és a dir, pots agafar descansos entre els dies de la visita com el que desitgis. Adjuntem el quadre amb els atractius que ens interessen i la comprovació de si val la pena o no el passi:

Atraccions incloses que ens interessaria ferPreu individual atraccions (per adult)
Andlau: “Les Ateliers de la Seigneurie”7,00 €
Orschwiller: “Castell de Haut-Koenigsbourg”12,00 €
Sélestat: “Biblioteca Humanista”6,00 €
Wintzenheim: “Château du Hohlandsbourg”10,00 €
Colmar: “Musée Unterlinden”13,00 €
Colmar: “Musée du Jouet”6,50 €
Neuf-Brisach: “Museu Mausa Vauban d’Art Urbà i Art del Carrer”10,00 €
Ungersheim: “Ecomusée d’Alsace”16,50 €
Total que t’estalvies81,00 €

El preu del Passi de 5 dies és de 65€ pels adults i 45€ pels nens. Si et quedes l’opció de Batorama (que a nosaltres ens interessa) has d’abonar 5€ més tant per adult com per nen. El preu real del Batorama d’Estrasbourg és de 15,70€ per adult. Per tant, podem comprovar que sí val la pena fer-te el passi “Pass Alsace” en el nostre cas per 5 dies no correlatius (les atraccions que hem escollit es realitzen durant aquests 5 dies no correlatius), i també val la pena pagar 5€ més i s’inclou el passeig en vaixell (Batorama).

També hi ha una altra tarja turística únicament per a la ciutat d’Estrasbourg. Es tracta de la “Strasbourg City Card”. La “Strasbourg City Card” és una tarja de descomptes vàlida durant 7 dies consecutius (que no serà el nostre cas ja que en principi només ens volem estar a Estrasbourg uns 2 dies9. Permet gaudir d’atractius descomptes en molts llocs. Per aconseguir-la només tens que anar a l’Oficina de Turisme d’Estrasbourg. Està a la venda al preu de 6€ pels adults i 4€ pels nens. Adjuntem el quadre amb els atractius d’Estrasbourg que ens interessen i amb el descompte que se li aplica a la tarja, per veure si val la pena o no:

Atraccions incloses que ens interessaria ferDescompte (per adult)
BatoramaDescompte de 3,14€ (de 15,70€ a 12,56€)
Pujar plataforma de la CatedralDescompte de 4€ (de 8€ a 4€)
Presentació del Rellotge AstronòmicDescompte de 1€ (de 4€ a 3€)
Admissió als museus municipalsDescompte, per museu, de 4€ (de 7,5€ a 3,5€)

Podem observar que sí que surt a compte si vols fer el Batorama i anar a algun dels Museus Municipals. En el nostre cas així és, tot i que el Batorama l’incloem en la tarja anterior del “Pass Alsace”. En definitiva, preveiem anar com a mínim a 1 dels museus municipals, i l’opció del Batorama no l’incloem aquí sinó en la “Pass Alsace”. Ens surt un descompte de 9€, superior als 6€ gastats per la tarja. O sigui, que també us la recomanem per fer.

6. Viatge a Alsàcia en 5 i/o 7 dies

En el cas que no pugueu disposar dels dies previstos en la nostra proposta de 10 dies, us adjuntem dues planificacions de viatge per a la regió d’Alsàcia, pensada amb menys dies (5 i 7 dies).

Per una banda us proposem una planificació d’un mínim de 7 dies si voleu veure lo més essencial:

Dia 1: Estrasbourg: Catedral de Notre-Dame + Free Tour + Casa Kammerzell + Palais Rohan + Place Kléber + Església de Saint-Pierre-le-Jeune + Església de Saint-Thomas + La Petite France + Ponts Couverts i la Presa Vauban

Dia 2: Estrasbourg: Batorama + Museu Històric de la Vil·la d’Estrasbourg o Museu Alsacià + Barri Imperial (Neustadt) + Barri Europeu i Parc de l’Orangerie

Dia 3: Obernai + Sanctuaire du Mont Sainte-Odile + Sélestat (+ Biblioteca Humanista) + Castell de Haut-Koenigsbourg

Dia 4: Bergheim + Ribeauvillé (+ Château de Saint-Ulrich) + Hunawihr

Dia 5: Riquewihr + Kaysersberg + Turckheim

Dia 6: Colmar: Església i Plaça dels Dominics + Maison des Têtes + Església de Saint-Martin + Musée du Jouet + Rue des Marchands + Place de l’Ancienne Douane + Rue des Tanneurs + Quai de la Poissonerie + La Petite Venise

Dia 7: Munster + Eguisheim + Ecomusée d’Alsace + Mulhouse

Per altra banda us proposem una planificació encara més reduïda, d’un mínim de 5 dies:

Dia 1: Estrasbourg: Catedral de Notre-Dame + Casa Kammerzell + Palais Rohan + Place Kléber + La Petite France + Ponts Couverts i la Presa Vauban + Barri Imperial (Neustadt) + Barri Europeu.

Dia 2: Castell de Haut-Koenigsbourg + Bergheim + Ribeauvillé + Hunawihr

Dia 3: Riquewihr + Kaysersberg + Turckheim

Dia 4: Colmar: Església i Plaça dels Dominics + Maison des Têtes + Església de Saint-Martin + Musée du Jouet + Rue des Marchands + Place de l’Ancienne Douane + Rue des Tanneurs + Quai de la Poissonerie + La Petite Venise

Dia 5: Munster + Eguisheim + Ecomusée d’Alsace + Mulhouse

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *