Categories
COPENHAGUE

Dia 3: Roskilde (Catedral i Museu de Vaixells Vikings) + Jardins de Tívoli

I ja som al últim dia (3r dia) de la nostra escapada a Copenhague. Aquí, nosaltres us proposem una petita sortida de la ciutat de Copenhague per poder visitar un poble típic danès amb el seu encant, i també poder visitar 2 atractius en el mateix poble: la seva Catedral que és Patrimoni de la Humanitat, i un museu singular, el Museu de Vaixells Vikings. La localitat és Roskilde i es troba a 30 kilòmetres de Copenhague. Per la tarda, un cop retornats a Copenhague, us proposem acabar de passar la resta del dia als Jardins Tívoli, un dels parcs d’atraccions més antics del món.
Índex:
1. Roskilde: Roskilde Domkirke i Vikingeskibsmuseet
2. Jardins de Tívoli

1. Roskilde: Roskilde Domkirke i Vikingeskibsmuseet

Un cop esmorzats ens acostarem a l’Estació Central de Copenhague, ubicada a uns 10-15 minuts del nostre allotjament, a peu és clar. Es troba ubicada darrera el Parc d’Atraccions de Tívoli. Allí hi agafarem un tren de rodalies que en uns 20 minuts ens portarà a Roskilde (separat uns 30 kilòmetres de Copenhague).

Estació Central de Tren de Copenhague

Roskilde és una petita ciutat danesa situada al final d’un fiord. És una altra de les millors excursions que pots fer des de Copenhague, amb la Catedral i el Museu dels Vaixells Vikings de Roskilde, com els seus dos principals reclams turístics.

Estació de tren de Roskilde

Un cop a Roskilde, realitzarem un petit recorregut pel Centre Històric d’aquesta ciutat. Bàsicament seguirem el carrer Algade, que ens portarà pel cor del barri històric. Farem uns 550 metres fins a trobar-nos amb els edificis de Byens Hus, actualment un Centre Cívic. Aquí, trencarem a mà dreta per anar a descobrir la seva imponent Catedral.

Byens Hus de Roskilde
Des del mateix carrer Algade es divisa la silueta de la Catedral de Roskilde (Domkirke).

La Catedral es troba a 900 metres de l’estació de tren, caminant son uns 12-15 minuts aproximadament. La seva façana és força imponent.

Domkirke de Roskilde

La Catedral de Roskilde és d’estil gòtic i fou declarada Patrimoni de la Humanitat. És la major catedral que veure a Dinamarca. Admirem la seva arquitectura exterior.

Catedral de Roskilde
Catedral de Roskilde
Façana principal de la Catedral de Roskilde
Catedral de Roskilde

En el seu interior es troben una gran part de les tombes de la família reial que van des de l’Edat Mitjana fins a l’actualitat.

Orgue a l’interior de la Catedral de Roskilde
Ens anem trobant tombes de la reialesa per tot l’interior de la Catedral
Una de les capelles més boniques i històriques de la Catedral
Altar i retaule espectaculars
Tombes per tot l’interior de la Catedral, no només per les seves capelles
Interior de la Catedral de Roskilde
Interior de la Catedral de Roskilde
Interior de la Catedral de Roskilde
Una altra de les capelles funeràries més espectaculars

L’horari de visita de la Catedral és de dilluns a divendres de 9:00 a 17:00 hores, dissabtes de 9:00 a 12:00 hores, i diumenges i festius de 12:30 a 17:00 hores. El preu de l’entrada és de 70kr pels adults i entrada gratuïta pels nens. Entrada també gratuïta amb la tarja-abonament Copenhague Card Discover. Adjunto la seva pàgina web.

Sortint de la catedral, anem en direcció nord i de baixada en busca del Museu dels Vaixells Vikings.

Casetes del casc històric de Roskilde

Continuem el nostre tour per Roskilde baixant pel carrer Skolegade i travessant el parc urbà de Byparken. En qüestió d’un quart d’hora passejant, arribem a la ubicació del Museu dels Vaixells Vikings. L’exposició dels vaixells es situa en el port que dóna accés al fiord, punt de partida per nombrosos navilis. Entre les embarcacions de la col·lecció hi podrem contemplar el vaixell viking més gran del món. Els seus 37 metres d’eslora podien albergar fins a un centenar de guerrers disposats a combatre allí on atraquéssin.

Taller en el port de Roskilde que està dins del mateix recinte que el museu
Reproducció exacta i real de vaixell viking

En el Museu també hi podràs veure cinc dels vaixells vikings reflotats en el 1960 després que passéssin més de 1.000 anys sota les aigües del fiord.

A l’interior d’una nau hi ha els vaixells reflotats per a la seva exposició al públic
Exposició dels Vaixells Vikings

L’horari d’obertura del museu a l’estiu és de tots els dies de 10:00 a 17:00 hores. El preu de l’entrada és de 160kr pels adults i entrada gratuïta pels nens. També és gratuïta l’entrada amb la tarja Copenhague Card Discover. Adjunto la seva pàgina web.

Visitat el museu és hora de tornar cap al centre de Roskilde per anar a dinar. Després agafarem el tren regional de tornada a Copenhague.

Una altra bona opció de conèixer millor la història de Roskilde és reservar una excursió amb guia en espanyol.

2. Jardins de Tívoli

Arribats a Copenhague, i depèn del temps que tinguem abans d’agafar el nostre avió de retorn, passarem les darreres hores del viatge en els Jardins de Tívoli, ben al costat de l’allotjament i de l’Estació Central de trens de Copenhague.

Parc d’Atraccions i Jardins de Tívoli, al centre de la ciutat de Copenhague

Un dels grans atractius de Copenhague son els seus espais verds i sense cap mena de dubte els Jardins Tívoli son el millor exemple per parlar del costat més “green” d’aquesta ciutat. Tant si viatgeu sols com si ho feu en família, gaudireu en el seu interior d’un dels parcs d’atraccions més antics del món. Impressionant, no?

Jardins Tívoli
Jardins Tívoli

Amb l’entrada als Jardins Tívoli podreu recórrer el parc i passejar entre les seves atraccions decimonòniques en un ambient tant divertit com únic. Dins de les seves nombroses atraccions hi destaquen algunes com “The Demon”, una espectacular muntanya russa ambientada a l’Imperi Xinès, o “Fatamorgana”, una torre de 45 metres d’altura amb 3 nivells de velocitat. No obstant, heu de tenir en conte que els Jardins Tívoli obren solament per Nadal, Pasqüa, a l’estiu i per Halloween.

Jardins Tívoli
Torre de l’Ajuntament des dels Jardins Tívoli

Muntanyes russes, cotxes de xoc, carrussels, jocs de fira, galeries de tir, formen part de la diversió que ofereix aquest parc que va obrir les portes en el 1843. A més de totes aquestes atraccions, aquest parc disposa d’una gran varietat de restaurants com el “Nimb”, situat en un palau d’estil àrab, o la Fragata de Sant Jordi en un vaixell. Uns altres llocs famosos del parc son la pagoda xinesa, el palau àrab o la magnífica porta d’entrada.

Atracció de “The Demon”, una de les més famoses

Entre les atraccions (no incloses en l’entrada general) més famoses es troben les muntanyes russes “The Demon” i “La Mina”, la “Golden Tower·, “Fatamorgana” i el “Grand Prix”, aquesta última per a totes les edats.

Jardins Tívoli, un parc d’atraccions amb elements molt bonics i icònics

Abans d’anar-te’n dels Jardins Tívoli t’aconsellem pujar al “The Star Flyer” per gaudir d’unes increïbles vistes mentres tens la sensació de volar i veure algun espectacle en el teatre a l’aire lliure. Una altra bona època de viatjar a Copenhague i visitar aquests jardins, és entre novembre i desembre quan es monta un bonic mercat nadalenc.

Atracció “The Star Flyer”
Atracció “The Star Flyer”

L’horari de visita dels Jardins Tívoli son durant l’estiu de 11:00 a 23:00 hores. El preu de l’entrada solament és de 160kr tant pels adults com pels nens. Amb la tarja Copenhague Card Discover s’hi inclou aquesta entrada als Jardins Tívoli. Lo què no està inclòs en l’entrada ni en la tarja, son les atraccions. Ho pots fer de dues maneres: pagar i pujar a la que t’interessi, o comprar un passi per pujar a totes les atraccions. El passi és el “Ride Pass” i el preu és a partir de 189kr pels adults. En temporada alta pot costar fins a 319kr pels adults. Has de mirar la web, per això l’adjunto aquí.

Entrada principal dels Jardins Tívoli

Nosaltres al final, al disposar de la Copenhague Card Discover, vam considerar pagar atracció per atracció, ja que teníem clar que no pujariem a moltes. Únicament vam pujar a la muntanya russa “The Demon” i a les cadiretes voladores “The Star Flyer”. Va valdre moltíssim la pena. No teniem temps per a res més. El preu de pujar a “The Demon” és de 90kr, i el preu per pujar a “The Star Flyer” és de 90kr més. En temporada alta hauràs de fer bastanta cua, com ens va passar a nosaltres.

Entrada principal dels Jardins Tívoli

I així finalitza el nostre viatge-escapadeta a Copenhague. Ens han quedat alguns racons per veure i alguns monuments i atraccions per acabar de pujar. Sempre podrem trobar la manera de tornar-hi algun altre dia.

En aquest últim dia, si us interessa, també hi ha altres opcions de fer escapades diferents com la què hem fet anant a Roskilde. Us adjunto algunes excursions que es poden fer possibles des de Copenhague:
Kronborg Slot

Adjunto en un mapa de google maps, el recorregut detallat del dia d’avui, amb el marcatge de les principals atraccions i monuments visitats:

I fins aquí ha arribat el nostre viatge-escapada a Copenhague en 3 dies. Només resta dir que espero que hagueu gaudit del viatge i que en pugueu fer molts més com aquest i de millors i tot.

Salut, i ens veiem de ruta…

Categories
COPENHAGUE

Dia 2: Osterbro, Christianshavn i Reffen: La Sireneta + Kastellet + Nyboder + Església de Marbre + Palau Amalienborg + Església de Sant Salvador + Christiania + Reffen Street Food

En aquest segon dia a Copenhague visitarem els monuments i atractius que es troben dins del Districte de Indre By, però fora del Centre Històric de la ciutat. Avui sí que caldrà que agafem mitjans de transport, i veurem que segons on sigui l’atracció, serà un o altre. El primer que farem serà anar a visitar La Sireneta, que s’ha convertit en la icona de la ciutat de Copenhague. Hi arribarem caminant de la parada de metro més propera, “Osterport”. Continuarem amb la passejada entrant a dins del “Kastellet”, una ciutadella construïda en el 1626 pel rei Christian IV. Sortint del Kastellet passarem per davant de l’església anglicana de Saint Alban i per davant d’una font preciosa anomenada “Font de Gefion”. Caminant arribarem al barri de Nyboder, un barri històric d’antigues cases de mariners famoses per les seves façanes grogues. Continuarem a peu fins arribar a l’Església de Marbre (Frederiks Kirke), un temple barroc amb una gran cúpula. El proper monument és el Palau de Amaliensborg, la residència oficial de la família reial durant l’hivern, on visitarem un dels 4 palaus que hi ha. També contemplarem un famós canvi de guàrdia. Ja serà hora de dinar, i anirem al parc de “The King’s Garden” a menjar-nos el nostre pícnic. Seguidament llogarem una bicicleta que ens durà a l’altra banda del canal de Copenhague, al Barri de Christianshavn, i concretament, als peus de l’església de Sant Salvador. Aquí, després de reservar hora, pujarem a la seva torre amb una escala exterior de vertigen que ens donarà les millors vistes panoràmiques de tota l’àrea metropolitana de Copenhague. El següent punt de la ruta és la Ciutat Lliure de Christiania, una zona de Copenhague autogovernada pels seus 1000 residents. Anirem després a buscar un bus aqüàtic (dit també ferry) per arribar-nos al Reffen Street Food, una antiga zona industrial que ha estat transformada en un lloc de moda amb un fantàstic mercat de menjar del carrer. Aquí hi soparem, i quan volguem tornarem a l’allotjament mitjançant un bus urbà. Aquest també ha estat un dia força complet.
Índex:
1. De La Sireneta a Kastellet
2. De Nyboder a l’Església de Marbre
3. Del Palau Amaliensborg a l’Església de Sant Salvador
4. De Christiania al Reffen Street Food

1. De La Sireneta a Kastellet

Sortim de l’Alberg cap a la Plaça de l’Ajuntament, on anem a buscar el metro. Agafarem les línies 3 o 4 que ens duran de Radhuspladsen a “Osterport”. D’allí ens quedarà entre 10 minuts i un quart d’hora a peu fins a poder contemplar l’estàtua de La Sireneta de Copenhaguen. Adjunto un mapa de google maps amb el recorregut fins a La Sireneta:

Recorregut amb Metro fins a La Sireneta

A part del metro, també s’hi podria arribar d’una altra manera fins a l’estàtua de La Sireneta. Podríem anar fins a la parada del bus aqüàtic “Det Kongelige Bibliotek” a l’alçada de la Biblioteca Reial a l’illa de Slotsholmen, i baixar a la parada de “Nordre Toldbod”, uns 2,5 kilòmetres més al nord. Encara ens quedaria, però, una passejada d’uns 8 minuts aproximadament. Creiem que és una bona alternativa per si encara no coneixes el Bus Aqüàtic de la ciutat.
Estàtua de La Sireneta (Den Lille Havfrue)

La Sireneta és probablement el monument més famós de Copenhague i, per tant, una visita a la ciutat no està completa sense apropar-nos a ella. L’esmentada escultura fou creada per l’escultor Edvard Eriksen a principis del segle XX i ret homenatge a un dels contes més populars de l’escriptor i poeta Hans Christian Andersen. La zona on està ubicada aquesta petita sirena de bronze, que medeix poc més d’un metre i pesa quasi 180 kilos, ofereix unes vistes privilegiades del port de Copenhague, que per cert, és el port més gran de Dinamarca. Una altra alternativa és fer el Free Tour de La Sireneta i comprovar com des de la seva postura sembla que vigili als vaixells que fondegen en les aigües del mar Bàltic.

La Sireneta, amb el port de Copenhague al fons

L’escultura de La Sireneta, basada com hem dit en un conte de Hans Christian Andersen, és l’icona de la ciutat i un altre dels llocs més bonics que visitar a Copenhague. Creada per l’escultor Eriksen a principis del segle XX per encàrrec dels Jacobsen, la família propietària de la fàbrica de cervesa Carlsberg, aquesta escultura de bronze de 1 metre d’altura, fou donada a la ciutat i col·locada sobre una roca a prop del port. Malgrat sofrir varis actes de vandalisme com l’amputació d’un braç o el llançament de pintura per sobre, La Sireneta continua éssent el monument més visitat de Dinamarca, per lo què és una cita imprescindible en la ciutat. Nosaltres recomanem visitar-la a primera hora si vols fer-te una foto sense gent o a la llum de la lluna per a tenir una preciosa imatge de record.

La Sireneta

Nosaltres, a l’anar-hi a primera hora no ens vam trobar gaire gent, només algun autobús de jubilats… Seguidament vam anar per entrar per l’entrada nord de la ciutadella de Kastellet, que es troba a uns 400m de La Sireneta. Considerem que després de la visita a La Sireneta no et pots perdre la fortalesa de Kastellet, una de les millor conservades del nord d’Europa i un altre dels llocs a veure a Copenhague.

Entrada nord de la ciutadella de Kastellet
Carrer principal de la Ciutadella de Kastellet

Construïda en el 1626 per el rei danès Christian IV per reforçar la seguretat de la muralla defensiva de Copenhague, aquesta fortalesa té forma d’estrella amb bastions en els seus xamfrans i encara que avui dia serveix com a àrea militar, s’utilitza com a parc públic.

Interior de la Ciutadella de Kastellet: La Casa del Comandant
Entrada sud de la ciutadella de Kastellet

Val la pena fer un tranquil passeig en un dia assolellat i observar alguns dels seus punts d’interès com la Casa del Comandant, una Església i la Presó, ah! I sobretot el fotogènic molí de vent d’estil holandès.

Molí de Vent dins de la Fortalesa de Kastellet

Els horaris d’obertura de la fortalesa son de les 6:00 del matí fins a les 20:00 hores del vespre. L’entrada és gratuïta. Adjuntem la seva pàgina web.

Sortida de la fortalesa de Kastellet
Espais exteriors de la Fortalesa de Kastellet

En els espais exteriors de la fortalesa de Kastellet s’hi troben alguns dels atractius que valen la pena visitar-los o si menys no, fer-hi una aturada. Primer ens trobem aquesta estàtua d’homenatge als soldats caiguts de Dinamarca. S’anomena “Vore Faldne”. Continuem caminant i ens apareixen imatges bucòliques dels canals que envolten la fortalesa. Aquí val la pena gaudir d’aquestes vistes una estona.

Canals que envolten la fortalesa de Kastellet

Al sortir del tot de la fortalesa pots apropar-te a l’església anglicana de St. Alban, on és curiós, l’entrada és gratuïta però accepten una donació. Si dius que ets català o de Barcelona et dónen un fulletó en… català! Ara, no pots marxar sense deixar almoina.

Església anglicana de St. Alban

Al costat de l’església hi ha la Font de Gefion, composta per nombroses figures d’animals inspirades en la llegendària deesa Gefjun de la mitologia nòrdica.

Font de Gefion

En aquest punt vam fer una temptativa de llogar una bicicleta de la casa “Donkey Republic” al carrer, però inicialment no ens en vàrem sortir a l’hora de desbloquejar la roda de darrera. Més endavant ho vàrem continuar intentant.

2. De Nyboder a l’Església de Marbre

Ens vam dirigir al barri de Nyboder, que es troba a uns 10 minuts a peu cap al sud-oest de la ciutat, ja en ple casc urbà. Es tracta d’un barri històric d’antigues cases de mariners, famoses per les seves façanes grogues.

Arribant a Nyboder

Construïdes des de mitjans del segle XVII fins a finals del segle XVIII per ordre del rei Christian IV, aquestes fileres de cases adossades varen servir com a vivenda pel personal i les seves famílies de la creixent Marina Reial Danesa. En l’actualitat encara alberguen a membres de la marina i les forces aèrees daneses, i pots visitar un petit museu en el número 24 amb objectes i records dels seus habitants.

Museu de Nyboder (Nyboders Mindestuer)

Va ser una llàstima, perquè a part de la pluja, el museu estava tancat, només obre de 11:00 a 14:00 hores els diumenges. El preu de l’entrada és de 20kr pels adults. Adjunto la seva pàgina web.

Tot seguit vam anar baixant pel carrer principal Store Kongensgade en direcció a l’Església de Marbre. En uns 500 metres hi vam arribar (uns 7 minuts de passeig).

Església de Marbre (Frederiks Kirke)
Església de Marbre (Frederiks Kirke)

Just enfront del Palau de Amalienborg es troba l’Església de Marbre, una de les més populars de la capital danesa i, per tant, imprescindible en la nostra llista de què veure a Copenhague. Aquest temple va començar a construïr-se per ordre del rei Frederic V en el 1749, però es va allargar durant més de 150 anys. De fet, l’arquitecte inicial, Nicolei Eigtved, havia dissenyat una església d’estil rococó que finalment va acabar éssent d’estil barroc.

Façana principal de l’Església de Marbre

Lo que més destaca de l’església és la seva gran cúpula de marbre, inspirada en la cúpula de la Basílica de Sant Pere del Vaticà, i la major dels països nòrdics, amb ni més ni menys que 31 metres de diàmetre i 50 metres d’alçada. El seu nom es deu en gran part també a les 12 columnes de marbre que suporten el seu pes. Us recomanem pujar a la cúpula i gaudir de les boniques vistes del centre de Copenhague.

Nosaltres no vam tenir aquesta sort, perquè quan hi vam anar, no es podia pujar a la cúpula. A més, no hi havia la opció de pagar entrada ni visita a la cúpula, era entrada gratuïta per tothom a l’església.
Façana principal de l’església de Marbre
Façana principal de l’església de Marbre

Entrar a l’interior de l’Església de Marbre, coneguda com església Frederic i situada enfront al Palau de Amalienborg, és una altra de les coses que fer a Copenhague. Aquest temple luterà d’estil barroc que va tardar més de 150 anys en construïr-se, impressiona per la seva gran cúpula de color verd de 50 metres d’alçada i 31 metres de diàmetre. A l’interior hi trobaràs un altar amb un bonic retaule, varis púlpits, piles baptismals, orgues, relleus medievals, a més d’observar els dotze apòstols pintats en l’interior de la cúpula.

Interior de l’Església de Marbre
Interior de l’Església de Marbre

L’horari de visita és de dilluns a dissabte de 10:00 a 17:00 hores i els diumenges de 12:30 a 17:00 hores. El preu de l’entrada és gratuïta, però no et deixen pujar a la cúpula. Quan hi vam anar així era. Adjunto la seva pàgina web. Sembla ser que feia poc que es podia pujar a la cúpula abonant uns 50kr pels adults.

Llàstima, les vistes des de la cúpula segur que eren espectaculars. Ens haurem de conformar amb les de la Torre de l’Església de Sant Salvador, que veurem a la tarda.

3. Del Palau Amaliensborg a l’Església de Sant Salvador

A davant mateix de l’Església de Marbre hi ha el complexe amb els Palaus de Amaliensborg. La monarquia danesa és la més antiga del món i una de les més importants d’Europa. Per això, un dels llocs imprescindibles que veure a Copenhague és el Palau de Amalienborg, residència de la reialesa danesa. Aquest elegant complexe està conformat per quatre edificis: el Palau de Frederick VIII, on viuen els reis Frederic i Mary de Dinamarca; el Palau de Christian VII, que s’utilitza per celebrar nombrosos esdeveniments reials; el Palau de Christian VIII, que alberga el Museu de Amalienborg; i el Palau de Christian IX, on resideix la exmonarca Margarita de Dinamarca.

Estàtua central al mig de la plaça del Palau de Amalienborg (Rytterstatuen: Estàtua del Rei Frederik V)
Palau d’Amalienborg

Aquest conjunt de palaus, distribuits entorn a la Plaça d’Amalienborg, està considerat un dels millors exemples de l’arquitectura danesa. Per tant, us recomanem aquesta visita guiada per el Palau d’Amalienborg perquè comproveu per vosaltres mateixos i descobriu totes les històries que guarden cadascuna de les seves estances. Us sorprendrà i encantarà a parts iguals.

Plaça d’Amalienborg amb els palaus al seu voltant
Palau de Christian VIII, que alberga el Museu d’Amalienborg

El Palau d’Amalienborg, residencia oficial de la família reial durant l’hivern, és un altre dels imprescindibles de Copenhague. Aquest palau d’estil rococó està format per quatre grans edificis que envolten una gran plaça presidida per l’estàtua del seu fundador, el rei Frederik V. Dels 4 palaus, el Palau de Christian VIII és l’únic que es pot visitar i alberga el Museu de Amaliensborg, que et permet fer un repàs a la història de la família reial danesa.

Interior de les estances del Palau d’Amaliensborg
Interior de les estances del Palau d’Amaliensborg
Interior de les estances del Palau d’Amaliensborg
L’interior de les estances del Palau de Christian VIII estan molt ben cuidades i ens va agradar força. Ara, no és gens comparable amb el Castell de Rosenborg que vam veure al dia anterior, que era molt més espectacular que aquest. A més, a Amaliensborg hi ha una exposició en positiu de lo què significa tenir una reialesa a Dinamarca i sota el nostre criteri hi ha massa ostentació de què és disposar d’una monarquia com la Danesa. Ho venen tot molt bé i molt bonic.

Eren prop de les 12:00 hores del migdia, éssent el moment en el que hi té lloc un curiós canvi de guàrdia. El vam estar observant una mica.

Canvi de Guàrdia al Palau d’Amaliensborg
Canvi de Guàrdia al Palau d’Amaliensborg

Vist el Palau i el canvi de guàrdia vam decidir anar a comprar menjar i fer-nos un pícnic als jardins que vam descobrir el dia anterior anomenats “The King’s Garden”. Es troben relativament a prop del Palau d’Amaliensborg, a 1 kilòmetre aproximadament (uns 10-15 minuts passejant). Pel camí ens vam trobar la guàrdia que venia del Palau d’Amaliensborg…

De camí cap al Parc de The King’s Garden

Els horaris de visita al Palau d’Amaliensborg son tots els dies de 10:00 a 17:00 hores, i els preus per entrar al Museu son de 125kr pels adults i entrada gratuïta pels nens. Amb la tarja Copenhague card Discover està la visita inclosa. Ara, la primera cua la vam haver de fer, que és quan et diuen a quina hora has de tornar per fer la visita. Només ens van fer esperar una mitja hora o tres quarts d’hora. Val la pena anar-hi d’hora per minimitzar l’espera. Adjunto la pàgina web.

The King’s Garden
The King’s Garden

Realment, disposar d’aquests espais al centre de la ciutat, a prop de tot, és una passada. Vindríem cada dia a fer un pícnic, en el cas que fes sol, és clar.

Després de dinar i fer una mica el ronso, era el moment de llogar les bicicletes a “Donkey Republic”. Finalment ens en vam sortir, vam saber desbloquejar la roda de darrera, i vam posar rumb a la següent atracció de la ruta: L’Església de Sant Salvador del barri de Christianshavn, a l’altra banda del canal de Copenhague.

Adjunto un mapa de google maps amb el recorregut que vam fer amb la bici:

Recorregut del passeig en bici

Vam fer un xic més de 2 kilòmetres per la ciutat en poc menys de 15 minuts. Vam trobar que la xarxa de carrils bici de Copenhague és infinitament millor a les que coneixem al nostre país. Ens ho vam passar molt bé, però ho vam deixar per un altre viatge degut a la responsabilitat que feia anar per un lloc sense apenes haver entrenat un xic abans…
Un cop aparcada la bicicleta, vam veure que teníem força temps encara abans de la visita a l’Església de Sant Salvador, ja que aquest cop vam ser molt previsors i vam reservar dia i hora per internet. Teníem la reserva a les 17:00h de la tarda, i encara faltava 1 hora i mitja. Vam decidir anar-nos-en caminant a la Ciutat Lliure de Christiania, que està ben bé al costat. Aquesta visita l’explicarem en el següent apartat. Ara i aquí, explicarem la visita que vam fer a la Torre de l’Església de Sant Salvador.
Vista de la Torre de l’Església de Sant Salvador
Vista de la Torre de l’Església de Sant Salvador
Torre de l’Església de Sant Salvador

Pujar els 400 graons fins al mític mirador de l’Església de Sant Salvador (Vor Freisers Kirke) és un dels plans més recomanats per fer a Copenhague. I és que, segons els propis habitants de la capital danesa, la torre d’aquesta església d’estil barroc ofereix les millors vistes panoràmiques de la ciutat a 90 metres d’alçada. Ho vam comprovar i és veritat!!!

Torre de l’Església de Sant Salvador
Pujant al capdamunt de la Torre de l’Església de Sant Salvador

Tanmateix, encara que la torre en forma d’espiral s’ha convertit en l’atracció més famosa de l’església de Sant Salvador, també us recomanem visitar el seu interior i contemplar el seu històric orgue de més de tres segles. Tota una joia. Anem a lo què anàvem: l’Església de Sant Salvador és un dels millors miradors de la ciutat, a més de ser un altre dels llocs que veure a Copenhague imprescindibles.

Mentres pugem per la torre apareix aquest arc de sant Martí
Continuació de l’arc de Sant Martí

Aquesta església d’estil barroc, visible des de molts punts de la ciutat, és coneguda per la seva escala exterior (no apta per a persones que sofreixin vertigen) en forma de cargol situada en la part superior des d’on tindràs les millors vistes panoràmiques de la ciutat. Per arribar fins a aquest punt, situat a 90 metres d’alçada, hauràs de pujar 400 graons que et porten fins a una esfera daurada culminada amb una escultura de Jesucrist.

Des de dalt la torre: Centre de Copenhague: S’observa la illa de Slotsholmen, Christiansborg Slot, etc…
Aquí s’observa el Teatre Reial, l’Església de Marbre, Amalienborg, etc…

I lo què més observem de prop és el mateix barri de Christianshavn, que reposa als nostres peus. Impressionant. A l’interior de l’església hi destaca l’altar de Nostre Salvador de marbre blanc i un orgue de tres plantes del segle XVII i com a curiositat, és interessant saber que en l’exterior s’hi va afegir un carilló, que és el més gran en el nord d’Europa, i sona tots els dissabtes a les quatre de la tarda.

Vistes des de la Torre
Vistes des de la Torre

L’Església de Sant Salvador es troba un xic allunyada del centre històric, prop de Christiania. A part del metro, la bicicleta i l’autobús, una bona opció per acostar-s’hi si no disposes de molt temps és reservar l’autobús turístic de Copenhague que para en tots els punts importants de la ciutat.

L’horari de visita de l’Església i la Torre de Sant Salvador és durant l’estiu tots els dies de 9:00 a 20:00 hores (recordeu fer reserva prèvia de dia i hora). L’entrada a la Torre és de 69kr pels adults i 20kr pels nens. L’entrada està inclosa en la tarja Copenhague Card Discover. Adjunto la pàgina web.

Torre de l’Església de Sant Salvador

Un cop pujada la torre i havent quedat aturdits per el lloc i les meravelloses vistes, continuem la nostra ruta cap al carrer de Sankt Annae Gade que ens durà a un embarcador molt especial. Més endavant ho comentem.

4. De Christiania al Reffen Street Food

Com hem dit bastant anteriorment, mentres fem temps per arribar a l’hora de la reserva per pujar a la Torre de l’Església de Sant Salavdor, tenim temps suficient per visitar el barri de Christiania. De l’Església de Sant Salvador a l’entrada del Barri de Christiania hi ha únicament 230 metres que es fan en uns 2-3 minuts.

Una de les entrades al Barri de Christiania

Probablement, aquest sigui un dels recorreguts més particulars del nostre viatge per Copenhague. I és que hi ha qui assegura que no conta com a visita a la capital danesa si no heu entrat en el seu barri hippie. O millor dit, en la Ciutat Lliure de Christiania. Al llarg dels seus quasi cinquanta anys de vida, Christiania ha sigut un barri autogestionat pels seus poc més de mil habitants. De fet, es consideren un “Estat dins d’un altre Estat” al marge de les lleis de Dinamarca i de la Unió Europea.

Passeig pel Barri de Christiania
Barri de Christiania

Si us ha entrat la curiositat per saber més sobre la història i l’estil de vida dels habitants d’aquest peculiar barri, llavors aquest free tour per Christianshavn és ideal perquè descobriu tots els seus secrets, mentres camineu pels exteriors de la Ciutat Lliure de Christiania. La ciutat lliure de Christiania és una zona de la ciutat de Copenhague que està autogovernada pels seus residents i que es considera independent de Dinamarca.

Informació, bandera i mapa del barri de Christiania
La Ciutat Lliure de Christiania

La seva història comença al 1971 quan varis pares ocupen aquest lloc per tenir un espai per jugar amb els seus fills i mica en mica, es va transformant en un moviment polític de ruptura amb la forma de vida més habitual en el país. Avui en dia, és una comuna de voltant 1000 persones, en les que es permet el consum de marihuana o haixís, encara que sempre amb la vigilància del govern danès.

Christiania, Pusher Street
Christiania

Christiania és un lloc curiós que veure a Copenhague, en el que recomanem fer un passeig per la tarda, sobre tot pel seu carrer principal Pusher Street, menjar en algun dels seus locals vegetarians com Morgenstedet, veure l’enorme troll de fusta Green George, el mural “The world is in our hands”, la Galeria d’Art de Christiania, a més de gaudir d’un ambient alternatiu.

Christiania
Christiania

Encara que no és ni moltíssim menys un lloc perillós, s’ha de tenir en compte que està prohibit fer fotos en molts llocs del seu interior i és algo que els habitants porten d’una manera bastant estricta. Per conèixer millor la història i curiositats d’aquesta zona et recomanem reservar aquest free tour en espanyol. Una forma divertida d’arribar a Christiania i altres punts de la ciutat és reservar aquest tour en bicicleta amb guia en espanyol.

Christiania

Bé, hem donat una volta i hem visitat el barri alternatiu de Christiania. Crec que val la pena acostar-s’hi i veure-ho per vosaltres mateixos. Hi ha coses bastant xocants i curioses, com habitacles o cases d’alt cost enmig del barri o d’una zona bastant degradada. És per observar força detingudament, crec jo.

Visitat Christiania i visitada la Torre de l’Església de Sant Salvador del barri de Christianshavn, seguirem el carrer Sankt Annae Gade perquè ens condueixi fins al canal principal de la ciutat, en busca de l’embarcador anomenat “Knippelsbro”.

Carrer de Sankt Annae Gade, amb la Torre de Sant Salvador al fons
Travessem el Canal de Christianshavn, on el dia anterior hi vam passar amb vaixell
Vistes des de Knippelsbro: el Diamant Negre de la Biblioteca Reial, i l’edifici “Blox”

Knippelsbro és un embarcador amb molt bones vistes del canal principal de Copenhague. Hi arribem perquè ens interessa agafar el ferry (dit d’altra manera, el bus aqüàtic) que ens portarà a l’última atracció de la ruta en el dia d’avui: a l’antiga zona industrial de “Refshaleoen”, on hi ha un mercat de menjar de carrer molt famós anomenat “Reffen Street Food”.

Arribada del Bus Aqüàtic a Knippelsbro

Adjuntem amb un mapa de google maps aquest recorregut que vam fer de Knippelsbro a Refshaleoen:

Trajecte d’uns 26 minuts per arribar al Reffen Street Food

Hem escollit aquesta opció també per gaudir de Copenhaguen des del seu canal i observar altres punts d’interès des d’una perspectiva peculiar i única. Val molt la pena. També voldríem fer la tornada amb ferry però quan acabem de sopar i es faci fosc el bus aqüàtic ja no passa. Durant el dia passen cada mitja hora aproximadament.

Canal de Copenhague
Entrada del canal de Nyhavn, vist i explorat el dia anterior
Teatre Nacional
Façana singular amb edificis singulars d’habitatges prop de l’Òpera
Edifici de l’Òpera de Copenhague

I finalment arribem a l’embarcador de la zona industrial Refshaleoen. D’aquí fins al mercat de Reffen (Reffen Street Food) hi ha un passeig d’uns 5 minuts a peu, per la riba del canal de Copenhague. Per si voleu caminar, Reffen es troba a uns 40 minuts a peu de Christiania. Com hem dit, Reffen, ubicat en el port de Refshaleoen, és una antiga zona industrial que ha estat transformada en un lloc de moda que atrau a locals i turistes gràcies al seu fantàstic mercat de menjar del carrer, el més gran dels Països Nòrdics.

Reffen Street Food
La zona de Reffen Street Food conta amb un Skate Park també

Aquest mercat sostenible (sistema de residus zero) on conviuen més de 50 xefs de 18 nacionalitats, ofereix menjar de tot el món i menjar danès basant-se en productes de proximitat i qualitat.

Reffen Street Food

Els horaris del mercat son a l’estiu tots els dies de 11:30 a 22:30 hores. L’entrada com podeu suposar és gratuïta. Adjunto la pàgina web.

Un cop sopats, anem a buscar la parada de bus més propera per tornar al centre en bus, ja que per l’hora que és és l’únic mitjà de transport públic que ens hi porta.

Vistes del Canal de Copenhague des dels molls del mercat de Reffen

Adjunto un mapa de google maps amb la ruta que vam fer de tornada en bus, que ens va deixar a 200 metres del nostre allotjament. La línia de bus que agafarem és la 2A:

Trajecte de 16 minuts en bus fins al centre històric de la ciutat

I així, entrada la nit, donem per acabada la ruta del dia. Demà més, que ens espera una sortida de Copenhague i la visita del seu Parc d’Atraccions històric anomenat Tívoli.

Cal dir que també haguéssim pogut accedir fins al mercat de Reffen amb un bus aqüàtic com hem fet, però des de davant mateix del moll on hi ha La Sireneta. L’embarcador s’anomena “Nordre Toldbod” i fins a “Refshaleoen” hi ha només 5 minuts de trajecte. Nosaltres vam preferir fer-ho des de Christianshavn perquè així és un trajecte molt més espectacular i pots veure llocs que habitualment no veus des de l’aigua.

Adjunto en un mapa de google maps, el recorregut detallat del dia d’avui, amb el marcatge de les principals atraccions i monuments visitats:

Categories
COPENHAGUE

Dia 1: Centre Històric: Rundetaarn + Rosenborg Slot + Canal Nyhavn + Carrer Stroget + Passeig d’1 hora pels canals de Copenhague + Christiansborg Slot + Biblioteca Reial Danesa + Radhuspladsen

Un cop arribem a l’Aeroport de Copenhague-Kastrup anirem a buscar el metro, concretament la línia 2 (groga) que ens portarà a Kongens Nytorv. Allí farem transbord a la línia 3 (vermella) o 4 (blava) que ens portarà de Kongens Nytorv a Radhuspladsen (plaça de l’Ajuntament). Des d’allí, i en uns 10 minuts aproximadament arribarem al nostre allotjament (l’Alberg Copenhague Downtown Hostel). El primer dia el dedicarem a visitar íntegrament el Centre Històric de la ciutat de Copenhague (concretament és el barri anomenat “City” del Districte del centre “Indre By”). Totes les atraccions, museus i altres elements d’interès, estan a una distància prudencial com per afirmar que el nostre mitjà de transport del dia d’avui seran les nostres cames. Començarem la visita per la torre rodona Rundetaarn (torre del segle XVII) on ens esperen unes vistes espectaculars de la ciutat que acabarem de conèixer. D’allí continuarem la ruta fins al Castell de Rosenborg, on després de fer cua ens donaran dia i hora per la seva visita. Tenim sort, i només ens fan esperar 1 hora. Aprofitem per anar a veure el Museu dels Rècords Guinness ubicat a l’inici del carrer peatonal Stroget, i visitat el mateix,  entrarem ara sí al Rosenborg Slot, un edifici renaixentista amb aspecte de castell de conte de fades. Al migdia i a la sortida del castell, ens acostarem al canal Nyhavn, el canal més famós a visitar a Copenhague. Ens perdrem en la seva bellesa de cases de colors i vaixells de fusta atracats en les seves ribes. La visita a Nyhavn finalitzarà i ens acostarem a la Plaça de Kongens Nytorv, una de les places més boniques de la ciutat. Començarem passejant pel carrer peatonal més llarg d’Europa, el carrer Stroget. A l’alçada de la font Storkespringvandet trencarem cap al moll Ved Stranden 26, on concertarem dia i hora pel nostre passeig en barca d’1 hora pels canals de la ciutat. En aquest cas, també tenim sort i ens faran esperar un xic més d’1 hora que aprofitem per visitar els punts d’interès de l’illa de Slotsholmen (Christiansborg Slot i Biblioteca Reial Danesa). Realitzat el tour pels canals, continuarem la nostra visita pel carrer Stroget i finalitzarem la mateixa a la Plaça de l’Ajuntament, la Radhuspladsen. Fins aquí arribarà la jornada del dia.
Índex:
1. De la Rundetaarn al Rosenborg Slot
2. Del canal Nyhavn al carrer Stroget
3. Passeig d’1 hora pels canals de Copenhague
4. De Christiansborg Slot a Radhuspladsen

1. De la Rundetaarn al Rosenborg Slot

Com hem dit anteriorment, aquest primer dia el dedicarem a passejar i visitar els atractius del Centre Històric de la ciutat de Copenhague. Ens dirigirem des del Copenhaguen Downtown Hostel fins a la torre rodona Rundetaarn.

Avinguda Gammel Strand

Per anar a la torre, creuarem l’avinguda Gammel Strand i ens dirigirem cap al nord fins a trobar-la. Son uns 10 minuts des del nostre allotjament.

Aspecte imponent de la Rundetaarn

Son quasi les 10:00h del matí i ja hi ha força cua per entrar a la Torre Rodona o Rundetaarn. La porta d’entrada és molt bonica també.

Porta d’entrada a la torre rodona Rundetaarn

La torre està construïda en el segle XVII per ordre del rei Christian IV com observatori astronòmic i forma part d’un dels llocs que veure a Copenhague imprescindibles.

Església Trinitatis Kirke

Adossada a la torre, es troba l’Església dels Trinitaris de Copenhague. Quan puges per la torre hi ha una obertura força gran on es veu l’interior de l’església.

En el l’interior de la torre es troba un telescopi de 1929, antics mapes de les constel·lacions i un planetari del segle XVII, encara que el més destacat és l’impressionant rampa interior en forma de cargol que recorre 7 voltes i mitja abans d’arribar a la part més alta, d’on s’obtenen unes fantàstiques vistes panoràmiques.

Pugem per la rampa interior de la Rundetaarn
Vistes des de la torre, on s’observa el carener de l’Església adossada dels Trinitaris

L’entrada a la Torre no està inclosa en la tarja-abonament “Copenhague Card Discover”, tot i que fa uns pocs anys sí hi estava inclosa. Curiós.

Vistes des de dalt la torre
Panoràmiques des de la Rundetaarn

L’horari d’obertura en els mesos estiuencs és tots els dies de les 10:00 a les 20:00 hores, i el preu és de 40Kr pels adults i 10Kr pels nens. Com hem dit, l’entrada no està inclosa en la tarja “Copenhague Card Discover”. Adjunto la seva pàgina web.

Panoràmiques des de la Rundetaarn
Panoràmiques des de la Rundetaarn

Un cop hem baixat de la torre, ens dirigim al Rosenborg Slot. De la torre al Castell de Rosenborg hi ha 10 minuts a peu, travessant els increïbles jardins del Castell anomenats “Kongens Have” (The King’s Garden).

The King’s Garden amb el castell de Rosenborg al fons

Si alguna vegada heu somniat amb veure un castell de conte de fades en la vida real, podríem dir que el Castell de Rosenborg és el vostre somni fet realitat. Aquesta construcció d’estil renaixentista va passar de ser la residència d’estiu del rei Christian IV al seu castell preferit. De fet, abans de morir, el monarca va demanar que el portéssin allí per a passar els seus últims dies.

Rosenborg Slot

Actualment, Rosenborg alberga una enorme col·lecció reial de joies i altres molts objectes de valor, que s’exposen en estances que han romàs intactes des del segle XVIII, com les alcoves reials o la sala del tron. Si voleu conèixer l’interior d’aquest imponent edifici, la millor forma de fer-ho és amb aquesta visita guiada per el Castell de Rosenborg.

Castell de Rosenborg

El primer contacte que hem tingut amb el castell de Rosenborg ha estat una llarga cua des d’on t’assignaven una hora de visita, per repartir millor la gent. Nosaltres hem tingut sort i ens han dit que podíem tornar en 1 hora i quart per entrar a visitar-lo. Per tant, no ens ho hem pensat gaire, i anem a aprofitar de veure un altre atractiu que es troba proper al castell: el Museu dels Rècords Guinness ubicat al començament del carrer peatonal Stroget.

Museu dels Rècords Guinness

El Museu dels Rècords Guinness és un museu on es recreen alguns dels rècords Guinness més famosos del món i amb molts jocs interactius perquè es distreguin els nens.

Museu dels Rècords Guinness

Els horaris d’obertura del museu a l’estiu son tots els dies de 10:00 a 19:00 hores i el preu de l’entrada és de 169kr pels adults i nens. Amb la tarja “Copenhague Card Discover” hi entres gratuïtament, i no et dónen hora per a més endavant. Hi entres en el moment. Adjunto la seva pàgina web, ja que creiem que val la pena si passes per allí.

Museu dels Rècords Guinness

Una hora passa volant, i de seguida ens n’adonem que tenim d’estar novament a la porta d’entrada del Castell de Rosenborg per a la nostra visita abans del migdia.

Entrada per les visites al Castell de Rosenborg

El Castell de Rosenborg, un antic palau del segle XVII amb un impressionant jardí, és un dels llocs que veure a Copenhague més bonics. Construït com a residència d’estiu del monarca Christian IV i la família reial, aquest palau envoltat per un fossar d’aigua destaca pel seu estil renaixentista que junt al seu bonic jardí li dónen un aspecte, com hem dit abans, de castell de conte de fades.

Impressionants estances interiors amb detalls de molta qualitat, com els sostres
Saló de marbre, increïble

Encara que les millors vistes del castell s’obtenen des dels jardins, val la pena entrar al seu interior per a veure les estances reials decorades amb mobiliari de l’època, com el saló del tron, la sala de tapissos reials i sobretot, la col·lecció de joies de la Casa Reial de Dinamarca.

Sala de tapissos reials
Arbre geneològic reial
Sales interiors que ens van deixar bocabadats

Per conèixer millor la història d’aquest castell t’aconsellem reservar aquesta visita guiada en espanyol. Si no vols fer un tour, recorda que l’entrada està inclosa en la Copenhague Card Discover, una tarja que inclou les entrades als museus i monuments més importants, a més de l’ús il·limitat del transport públic.

Decoració de les sales i mobles originals
La totalitat de les sales del castell estan moblades. És impressionant
Sostre del saló del tron
Sostre del saló del tron
Espectacular Saló del Tron
Saló del Tron

Els horaris de visita dels dies d’estiu son tots els dies de 9:00 a 17:00 hores. El preu per accedir al Castell és de 140kr pels adults i entrada gratuïta pels nens. Entra amb la Copenhague Card Discover. Adjunto la seva pàgina web.

Tresor reial

Vistes i visitades les principals cambres en les plantes del Castell, ens fan sortir a fora per entrar per una altra entrada a lo què serien les dependències que hi ha al soterrani, on es disposen els elements de més valor del castell, és a dir, les joies i el tresor reial.

Col·lecció d’armes
Espasa de la coronació amb incrustació de pedres precioses
Corona reial
Corones reials

Un cop sortim a l’exterior del castell, encara tenim ganes de veure’l per fora en la seva totalitat i observar bé els detalls arquitectònics que presenta.

Rosenborg Slot
Rosenborg Slot

Finalment decidim continuar la nostra ruta, ara en direcció als canals, i concretament a l’àmbit del canal Nyhavn.

Proper al Castell de Rosenborg, s’hi troba un altre dels atractius que val la pena visitar, sobretot si disposeu de temps. Es tracta del Jardí Botànic de la ciutat, anomenat Botanisk Have (Botanical Garden). Nosaltres no hi vam entrar perquè vam prioritzar entrar millor al Museu de Rècords Guinness i disposar de més temps per veure altres coses. Aquest jardí botànic és en part del Museu d’Història Natural de Dinamarca, i és un altre dels oasis verds del centre de Copenhague. Val la pena fer un agradable passeig pels seus camins envoltats de naturalesa fins la riba d’un bonic llac en el que s’hi troben varis hivernacles de vidre que alberguen nombroses plantes de Dinamarca i de tot el món.
Jardí Botànic de la ciutat

2. Del canal Nyhavn al carrer Stroget

Baixem i tornem a creuar el bonic parc que conformen els jardins del castell de Rosenborg, anomenat The King’s Garden (Kongens Have). Ara ens dirigim al canal Nyhavn. Hem de creuar també la plaça de Kongens Nytorv. Del Rosenborg Slot fins al començament del canal Nyhavn hi ha a peu uns 12 minuts que es fan tot passejant.

Memorial Anchor

Passem el lloc anomenat “Memorial Anchor” i arribem a la riba nord del canal Nyhavn. Decidim que primer passejarem per tota la riba nord, i després farem tota la riba sud.

Riba Nord del Canal Nyhavn
Vistes des de la riba nord cap a la riba sud del canal Nyhavn

Construït en el segle XVII sota les ordres del rei Christian V, el canal Nyhavn és un dels racons més bonics de veure a Copenhague i una aturada obligatòria. Va néixer com la principal porta d’entrada del mar a Copenhague, encara que aviat es va convertir en un lloc popular de festes per a mariners i locals de prostitució. No obstant, avui en dia la seva essència ha canviat radicalment.

Arribant al final (o millor dit l’inici) del canal Nyhavn en contacte amb el canal principal de Copenhague
Perspectiva de tota la riba nord del Nyhavn

La imatge típica de les postals de Copenhague actualment son les seves boniques cases del segle XVII, totes de diferents colors i tamanys, a les ribes del canal Nyhavn. No se’ns acudeix millor manera per a gaudir d’aquestes vistes que en aquest passeig en vaixell pels canals de Copenhague. No oblideu que nosaltres, amb la Copenhague Card Discover ja ens entra un creuer d’1 hora pels canals, però ull, que no és des d’aquest canal Nyhavn.

Vistes de la riba nord des de la riba sud del canal Nyhavn
Vistes de la riba nord des de la riba sud del canal Nyhavn

El Nyhavn o “Port Nou”, construït en el segle XVII, com a entrada a la ciutat per mar pels comerciants que venien a fer negocis a la ciutat, és el canal més famós que visitar a Copenhague.

Vistes de la riba nord des de la riba sud del canal Nyhavn

Durant molts anys fou habitat per prostitutes i mariners, encara que a dia d’avui és freqüentat a totes hores per hordes de turistes que queden fascinats amb les façanes de colors i els vaixells de fusta atracats en ambdues ribes.

Vistes de la riba nord des de la riba sud del canal Nyhavn

Com a curiositat, aquest lloc va servir a l’afamat escriptor Hans Christian Andersen per escriure alguns dels seus contes més populars com “La Princesa i el Pèsol”, durant la època que va viure en els edificis 6, 18 i 20.

Vistes de la riba nord des de la riba sud del canal Nyhavn

Entre els seus punts d’interès es troba, com hem dit abans, l’”Àncora Memorial”, una antiga àncora que recorda als mariners danesos caiguts durant la Segona Guerra Mundial.

Vistes del canal principal de Copenhague a l’hora d’arribar el bus aqüàtic davant la parada del canal Nyhavn

Després de l’experiència de recórrer el canal, et recomanem que ho facis de dia i de nit, prenent algo o sopant en alguna de les seves terrasses amb vistes al canal. T’asseguro que no te’n penediràs!

També és aconsellable estar-te una estona a la punta de l’inici del canal, allà on hi ha la parada del bus aqüàtic de Nyhavn. Les boniques vistes del canal Nyhavn es contraposen amb les vistes del canal principal de Copenhague, que des d’allí són si més no, singulars.

Vistes del canal principal des de la parada del bus aqüàtic Nyhavn, on s’observa l’edifici modern del Teatre Nacional a l’esquerra

Vist el canal Nyhavn, ens dirigim ara fins a la plaça Kongens Nytorv, des d’on comença el carrer peatonal més llarg d’Europa, el Stroget. Kongens Nytorv significa la Nova Plaça del Rei. Es tracta d’una de les places més grans de Copenhague i una de les més boniques de la ciutat. Aquesta plaça, presidida per l’estàtua eqüestre del rei Christian V, està envoltada de varis edificis històrics com el Teatre Reial i el Palau de Charlottenborg, a més d’un antic quiosc d’estil neobarroc.

Plaça Kongens Nytorv, amb el Teatre Reial

Un altre dels edificis amb més encant és el que alberga els grans magatzems Magasin du Nord que data de 1893 i fou reconstruït en estil del Nou Renaixement francès. Per conèixer millor la història de la ciutat i no perdre’t res important és molt recomanable reservar aquest free tour amb guia en espanyol, situat entre els millors free tours de Copenhague, o aquest tour privat en el que tu esculls l’itinerari.

Entrada al carrer peatonal Stroget

Una llista de coses a veure i fer a Copenhague no estaria completa sense una recomanació pels amants de les compres. I sí, la capital danesa també té un petit racó, o millor dit, un gran racó per aquest divertit pla. Es tracta del carrer Stroget, que és ni més ni menys que el carrer peatonal més llarg d’Europa. Aquest carrer, que en realitat no és un sol carrer, sinó més bé una zona amb ramificacions de carrers més petites, va des de la plaça Radhuspladsen, on s’ubica l’Ajuntament i l’escultura del famós autor Hans Christian Andersen, fins a la plaça Kongens Nytorv, on veureu edificis històrics com el Teatre Reial de Copenhague. En aquesta transitada zona, que recorren aproximadament unes 125.000 persones al dia, hi trobareu des de botigues de souvenirs fins als locals de les marques més luxoses.

Placeta d’Amagertorv, al carrer Stroget

Un cop arribem a la placeta d’Amagertorv, en el mateix carrer Stroget (ho coneixereu perquè hi ha una font espectacular, la font de bronze “Stork”), trencarem cap al sud en búsqueda de la plaça Hojbro Plads on s’hi troba el moll Ved Stranden 26. Aquí és on reservarem el creuer d’1 hora pels canals de Copenhague. Bé, ara fem un parèntesis, i continuem explicant el carrer Stroget.

Placeta d’Amagertorv amb la font de bronze “Stork”

Recórrer Stroget, el carrer peatonal més llarg d’Europa i un paradís pels amants de les compres, és una de les millors coses a fer a Copenhague. Com hem dit abans, durant el passeig per Stroget observaràs multitud de botigues entre les que hi destaquen la botiga de Lego i la de porcel·lana Royal Copenhaguen, a més d’altres moltes, que barregen les marques més conegudes, amb algunes realment encantadores i algo més alternatives. També hi trobaràs alguna botiga de souvenirs on comprar algun record com la figureta de La Sireneta o les delicioses galetes de mantega daneses.

Casa singular en el carrer Stroget (Royal Copenhague, prop de la placeta Amagertorv)

El carrer Stroget té 1.100 metres i es recorre en uns 15-20 minuts si no vols aturar-te enlloc. Nosaltres ens vam aturar força sovint a veure tot tipus de botigues, com la de Lego, souvenirs, etc… Al voltant d’aquest carrer es troben alguns dels millors restaurants de Copenhague com el Domhusets Smørrebrød, on pots provar el famós plat local smørrebrød, una llesca de pa negre amb mantega i diversos ingredients freds. Altres restaurants recomanats on provar plats locals com el Frikadeller (mandonguilles de carn molta de porc), Sild (areng), flaeskesteg (llesques fines de porc rostit) son el Paludan’s Book & Cafe, Schønnemann, The Olive Kitchen & Bar, Maple Casual Dining o el Smagsløget, on serveixen uns deliciosos sandwichs.

Carrer Stroget

Per el postre pots acostar-te a l’històrica cafeteria Conditori La Glace, oberta en el 1870 i que serveix xocolates servides en gerreta o els famosos Wienerbrød, una massa de pasta de full replena d’atmetlles i canela. Encara que totes aquestes opcions ens encanten, la nostra cafeteria preferida i en la que hi vam passar força estona és la Bastard Café, que conta amb una gran col·lecció de jocs de taula.

Interior de la botiga de Lego al carrer Stroget
Interior de la botiga de Lego al carrer Stroget

Mentres passeges per Stroget, també et recomanem anar parant en les boniques places de Gammeltorv, Hojbro Plads, Grabrodretorv o la ja coneguda Amagertorv, presidida per la popular font Stork. Sense cap mena de dubte, recórrer aquest carrer és un dels millors consells per viatjar a Copenhague.

Xamfrà del carrer Stroget amb la plaça Gammeltorv

Baixant per la mateixa plaça Gammeltorv, ens trobem amb un edifici que impressiona per la seva ubicació. És l’Antic Palau de Justícia d’estil neoclàssic envoltat de cases típiques del centre de la ciutat. Força impactant.

Antic Palau de Justícia de Copenhague

3. Passeig d’1 hora pels canals de Copenhague

Com hem dit anteriorment, a l’alçada de la plaça Amagertorv en el carrer Stroget anirem fins al moll Ved Strandet 26 per contractar el nostre passeig en vaixell. També després d’una bona cua, ens indiquen que hi ha la possibilitat d’agafar un vaixell que sortirà en poc més d’1 hora. Decidim en aquesta hora d’anar a visitar la illa de Slotsholmen, on ens hi trobem el Christianborg Slot, la seu actual del Parlament danès i dels 3 poders suprems de Dinamarca (només el veurem per fora, perquè no tindrem temps de visitar-lo), i la Biblioteca Reial Danesa, on farem una passejada pel seu impressionant interior d’arquitectura moderna. Al cap d’1 hora, tornarem a ser al moll Ved Strandet 26 per agafar el nostre vaixell. La sortida per l’illa de Slotsholmen l’expliquem en el pròxim punt d’aquesta redacció.

Passeig en vaixell pels canals de Copenhaguen de 1 hora de durada

El passeig en vaixell d’1 hora que ens entra en la Copenhague Card Discover córre a càrrec de l’empresa “Stromma Canal Tours”, ubicada al moll Ved Strandet 26, a tocar amb la plaça Hojbro Plads, una plaça presidida per l’estàtua eqüestre d’Absalón, el bisbe guerrer al que se li atribueix la fundació de Copenhague, i que com acabem de veure, té un dels molls des d’on surten els vaixells que recorren els canals, una altra de les coses que fer a Copenhague imprescindibles.

Ruta d’1 hora pels canals de Copenhague

Sortim amb un dels vaixells més plans (per salvar tots els desnivells dels ponts que s’ubiquen al canal de Slotsholmen), i ens dirigim cap al canal principal de la ciutat.

Ruta d’1 hora pels canals de Copenhague
Edifici del Teatre Nacional, a la sortida (o entrada) al canal Nyhavn, com hem vist al migdia

Aquests passejos en vaixell, que solen durar 1 hora, et permeten gaudir d’unes perspectives úniques de les cases que envolten els canals, com les acolorides del canal Nyhavn, a més d’edificis com l’Òpera, la Biblioteca Reial, el Palau de Amalienborg, la Borsa i l’Església de Sant Salvador, i escultures com la famosa Sireneta.

Edifici de l’Òpera
Edifici de l’Òpera, en línia recta amb els palaus d’Amalienborg i l’Església de Marbre de l’altra banda de la riba
Palaus d’Amalienborg i Església de Marbre, alineats amb l’edifici de l’Òpera com dèiem abans
Edificis d’habitatges singulars a la riba del barri de Christianshavn

Entre els tours en vaixell més recomanats pots reservar aquest creuer que surt del moll Ved Stranden 26. Concretament és un vaixell i sortida molt similar a la que vàrem fer nosaltres.

Canal de Christianshavn

Ens fiquem cap a l’interior del canal de Christianshavn, on se’ns obre un nou barri desconegut per nosaltres encara: el barri de Christianshavn, que demà descobrirem.

Torre de l’Església de Sant Salvador

La guia ens diu que passats un pont tindrem la torre de l’Església de Sant Salvador a mà esquerra per fer-li una bona foto: i així ho fem. Aquesta torre també la pujarem demà.

Canal de Christianshavn
Canal de Christianshavn

Arribem al pont que fa d’intersecció entre el Canal de Christianshavn i el canal principal central de Copenhague. Darrera s’observa l’edifici de la Biblioteca Reial, que és força impactant.

Biblioteca Reial Danesa

Una cosa que no hem dit, és que durant el creuer d’1 hora tenim els serveis d’1 guia que parla anglès. Per entendre-les, tenim la possibilitat d’escoltar una audioguia amb espanyol, i això és el què fem, escoltem les explicacions de tot el què fem en espanyol, endollant els auriculars que haurem de tornar, a un punt en concret darrera de cada seient.

Edifici Dansk Arkitektur Center, un edifici singular que és un museu cultural icònic, d’arquitectura i disseny
Hem trencat ja pel canal de Slotsholmen i ens acostem al punt d’inici
Arribem al moll d’inici, a tocar de Gammel Strand

Com hem dit, l’operador del tour és l’empresa “Stromma Canal Tours”. Hem fet el tour d’1 hora “Classic Canal Tour”. Es realitza concretant l’hora exacta amb els clients durant l’horari aproximat de 9:45 a 19:00 hores. Els preus son de 169kr pels adults i 84kr pels nens. Com sabeu, amb la Copenhague Card Discover hi ha l’entrada gratuïta, només has de concertar dia i hora. Adjunto la seva pàgina web.

4. De Christiansborg Slot a Radhuspladsen

Concertada l’hora d’inici del tour amb vaixell, decidim anar a l’illa de Slotsholmen (a tocar del carrer Stroget) i anar a visitar 2 imprescindibles de la ciutat: El Christiansborg Slot i la Biblioteca Reial Danesa.

Plaça de Hojbro Plads, amb l’estàtua eqüestre del Bisbe Absalon
Façana imponent del Christiansborg Slot

Realment ara, estem accedint a l’illa de Slotsholmen. En aquesta petita illa del port de Copenhague s’ubiquen tres edificis molt significatius de la capital danesa: el palau de Christiansborg, la Biblioteca Reial Danesa i l’antic edifici de la Borsa. El Palau de Christiansborg és la seu del Folketing, l’oficina del primer ministre danès i la Cort Suprema danesa. Actual seu del Parlament i dels tres poders suprems de Dinamarca: executiu, legislatiu i judicial, aquest palau fou construït en el segle XII com a residència de la família reial danesa encara que al llarg del temps ha sofert dos incendis que l’han destruït quasi per complet.

Christiansborg Slot

En l’actual edifici, acabat en el 1928, es poden veure les restes de les dues construccions anteriors, a més de les habitacions del rei i de la reina, el Saló del Tron, les cavallerisses reials, el Saló d’Alexandre i la impressionant sala de tapissos. Per acabar la visita pots pujar de forma gratuïta a la Christiansborg’s Tower, que ofereix unes fantàstiques panoràmiques des dels seus més de 100 metres d’alçada. Ens sap molt de greu de no haver tingut temps ni cap possibilitat de visitar aquest palau. Realment ho deixem per un altre viatge a Copenhague.

Christiansborg Slot

Per conèixer millor la història d’aquest palau t’aconsellem reservar aquesta visita guiada en espanyol. L’horari de visites és de 10:00 a 17:00 hores cada dia a l’estiu. El preu és de 195kr pels adults i entrada gratuïta pels nens. Amb la Copenhague Card Discover l’entrada hi està inclosa. Adjunto la seva pàgina web.

Garden of the Royal Library

Continuem caminant en direcció a la Biblioteca Reial, i ara estem creuant un jardí molt bonic i entranyable. És molt tranquil ja que està força amagat, i es diu “Det Kongelige Biblioteks Have” (en català, el Jardí de la Biblioteca Reial).

Garden of the Royal Library

Al mig del mateix parc hi ha una font escultural. Si mires a nord, tens el Palau de Christiansborg darrera, i si mires a sud, hi tens l’antiga Biblioteca Reial.

Edifici de l’antiga Biblioteca Reial, on ara hi alberga el Museu dels Jueus Danesos
Intersecció de l’antic edifici de la Biblioteca amb el Nou
Els dos edificis no tenen res a veure l’un amb l’altre (l’antic edifici de la Biblioteca i el Nou)

La Biblioteca Reial, per la seva banda, presumeix de ser la major biblioteca de tots els països nòrdics. És com el punt més llunyà del nostre recorregut que fem per la illa de Slotsholmen. La biblioteca és un altre dels llocs imprescindibles a visitar a la ciutat. Composta com hem dit per varis edificis entre els que hi sobresurt el conegut com a Diamant Negre (Det Kongelige Bibliotek), es tracta d’una obra mestra de l’arquitectura feta de marbre negre i vidre, en la que s’hi reflexa l’aigua, donant-li l’aspecte d’un diamant.

Façana principal que dóna al canal de la Biblioteca Reial
Vista de l’altra riba del canal principal de Copenhague, des de l’edifici “Diamant Negre”. S’observen edificis singulars d’oficines

Tingues en compte, que en l’edifici “Diamant Negre” de la Biblioteca Reial, encara que en el seu interior es poden fer fotografies, hi ha zones que estan restringides al públic ja que no podem oblidar que és un lloc d’estudi.

Det Kongelige Bibliotek

Això és el què ens trobem un cop entrem. Un espai magnífic de gran alçada amb rampes i balconades per tot arreu, i una façana única amb vistes al canal de Copenhague. Com hem dit, es tracta d’una obra mestra de l’arquitectura moderna.

Det Kongelige Bibliotek

El primer que fem un cop entrem és pujar per les rampes i ascensors fins a la part més alta i observar l’edifici des d’allí. La vista, tant interior com cap a l’exterior, és espectacular.

Det Kongelige Bibliotek
Det Kongelige Bibliotek
Det Kongelige Bibliotek

Els horaris de visita de la biblioteca son durant els mesos d’estiu de dilluns a divendres de 8:00 a 21:00 hores, i els dissabtes de 9:00 a 19:00 hores. Adjunto la seva pàgina web.

Al sortir de la Biblioteca, i abans d’arribar al nostre moll Ved Stranden 26 per agafar el vaixell per a fer el creuer d’1 hora, passarem per una última atracció a l’illa de Slotsholmen. Passarem per davant de l’edifici de la Borsa de Copenhague, d’estil renaixentista i maó vermell, que destaca per la coberta de la seva torre composada per quatre cues de drac que s’enrosquen en forma d’espiral.

Edifici de l’antiga Borsa de Copenhague

L’antic edifici de la Borsa, fou l’escenari d’importants negociacions comercials que el varen convertir en un dels eixos fonamentals de la vida econòmica danesa al llarg de la seva història.

Finalment, un cop acabem el tour amb vaixell pels canals de Copenhague, com hem dit, hem continuat visitant i passejant pel carrer comercial peatonal Stroget, fins que al vespre hem arribat al seu final, la plaça de l’Ajuntament de la ciutat.

Al final del carrer Stroget es troba la Plaça de l’Ajuntament o Radhuspladsen, presidida per una escultura de Hans Christian Andersen i considerada una altra de les places més boniques que veure a Copenhague.

Radhuspladsen

Antic mercat de fenc i una de les portes d’entrada a la ciutat, aquesta plaça està envoltada de varis edificis interessants com el Palace Hotel, el Politikens Hus i sobre tot, l’Ajuntament de Copenhague, que destaca per la seva façana vermellosa, l’estàtua daurada de Absalón i l’esbelta torre del rellotge de més de 100 metres d’alçada, que alberga el rellotge astronòmic de Jens Olsen.

Radhuspladsen

A més, aquesta plaça conta amb varies escultures curioses com la Font del Drac, una columna coronada per dos músics tocant el “lur” i la “Vejrpigerne”, una escultura daurada que rotava segons el temps que fes.

Radhuspladsen

Donem per acabada la ruta del dia, ara que s’està fent fosc a Copenhague, i ens en tornarem a l’allotjament a descansar i preparar-nos per anar a sopar pels voltants.

Un altre dels atractius que teniem pensat com a possibles per a realitzar en el dia d’avui, és la visita al Museu Nacional de Dinamarca. Creiem que val la pena, tot i que nosaltres no hem tingut temps de fer-ho. El Museu s’ubica dins del Casc Històric i es troba relativament a prop del nostre allotjament. Es tracta del Museu més important del país que alberga una valuosa col·lecció de peces de l’època vikinga, de la prehistòria i fins i tot mòmies de l’antic Egipte. Els horaris d’obertura en els mesos d’estiu son tots els dies de 10:00 a 17:00 hores. El preu de l’entrada és de 130kr pels adults i pels nens gratis. Adjunto la seva pàgina web.
Museu Nacional de Dinamarca

Adjunto en un mapa de google maps, el recorregut detallat del dia d’avui, amb el marcatge de les principals atraccions i monuments visitats:

Categories
COPENHAGUE

Escapada a Copenhague en 3 dies

Si diuen que Dinamarca és un dels paîsos més feliços del món, la seva capital tindrà algo que veure en això. Els seus edificis de disseny, els seus castells i palaus, els seus jardins, els seus canals,… Marcada pels seus orígens vikings, Copenhague s’ha convertit en una de les ciutats més boniques i encantadores d’Europa.

Canal de Nyhavn, Copenhague

Increïblement bella gràcies als seus canals i carrers envoltats de bonics edificis de façanes de colors, relaxants parcs, castells i palaus de conte de fades, miradors amb fantàstiques vistes panoràmiques i un parc d’atraccions per a recordar vells temps, la capital de Dinamarca és una de les millors escapades a Europa si disposes de 2 o 3 dies. A més, la ciutat conta amb un dels nivells de vida i benestar més alts del món i té en la bicicleta el seu mitjà de transport més habitual. Això sense mencionar un dels seus grans emblemes: el menjar saludable; algo que estem segurs, farà que t’enamoris d’ella a primera vista.

La Plaça de l’Ajuntament, Radhuspladsen

És important saber que la millor època per viatjar a Copenhague sol ésser entre maig i setembre quan els dies son molt llargs i les temperatures més agradables, encara que és imprescindible reservar l’allotjament amb bastant temps d’antel·lació si vols estalviar una bona quantitat de diners. A continuació us presentarem les raons per les que ja hauríeu d’estar planejant una escapada a aquesta ciutat nòrdica. Si estàs preparant una escapadeta per fer en un cap de setmana a Copenhague o en 2 o 3 dies, ets un afortunat. Perquè no només coneixeràs els principals barris de la ciutat i els seus llocs més turístics, sinó que et donarà temps per a fer alguna excursió fora del casc urbà de Copenhague.

Castell de Rosenborg Slot, Copenhague

Ho hem organitzat de la següent manera: 1 dia per visitar el Centre Històric de Copenhague, un altre dia per visitar als voltants d’aquest centre històric (barris de Osterbro, Christianshavn i Reffen), i un tercer dia per veure més detingudament aquest increïble Parc d’Atraccions històric que és el Tívoli, i amb el temps que ens quedi farem una petita excursió a la ciutat de Roskilde, a 30km de Copenhague, on veurem 2 meravelles que valen molt la pena…

Canals de Copenhague, a la zona del Kastellet

Lo mínimament ideal seria fer una estada de 2 dies a Copenhague, ja que els plans culturals son varis i hi ha un fotimer de llocs que visitar a la ciutat. A Copenhague és impossible avorrir-se i t’ho demostraré amb aquesta ruta que estàs a punt de llegir. En aquest article t’ensenyaré com organitzar cada dia de la teva escapada perquè aprofitis el temps al màxim. Organitzar cada jornada és un puzzle amb moltes variables, així que vull ajudar-te perquè surti perfecte. Nosaltres vam decidir anar-hi en plena temporada alta d’estiu, per allunyar-nos de la calor sufocant del nostre país. I vaja si ho vam encertar…

Església de Marbre (Frederiks Kirke), Copenhague

La intenció del viatge ha estat escollir les millors zones, atractius i espais que la ciutat de Copenhague disposa, i conèixer-los a fons, sense cap necessitat de voler veure la totalitat de la ciutat o el màxim d’ella. El concepte és el viatge “slow travel”, havent escollit prèviament les zones a visitar. Es tracta d’una escapadeta o un cap de setmana llarg per Copenhague amb la possibilitat d’acostar-nos a la ciutat de Roskilde en el tercer dia. Adjuntem el detall del viatge amb les atraccions que vam visitar:

Dia 1: Centre Històric: Rundetaarn + Rosenborg Slot + Canal Nyhavn + Carrer Stroget + Passeig d’1 hora pels canals de Copenhague + Christiansborg Slot + Biblioteca Reial Danesa + Radhuspladsen

Dia 2: Osterbro, Christianshavn i Reffen: La Sireneta + Kastellet + Nyboder + Església de Marbre + Palau Amalienborg + Església de Sant Salvador + Christiania + Reffen Street Food

Dia 3: Roskilde (Catedral i Museu de Vaixells Vikings) + Jardins de Tívoli

Canals de Christianshavn

Si selecciones cadascun dels dies els podràs anar veient a tots, un per un. A més, al final de cada dia et deixaré el recorregut pels llocs amb un mapa de google maps. I aquí mateix et deixo el mapa principal amb el marcatge de tots els llocs i atractius que pots visitar en la ciutat de Copenhague (també a Roskilde):

Una ruta per Copenhague en 3 dies és el temps ideal per conèixer la ciutat sense presses. Hi ha tants llocs a veure que la planificació és crucial en aquest viatge. Cada etapa ha d’estar molt ben estudiada per saber optimitzar el temps. Amb aquest article et vull ajudar a organitzar aquesta escapada inoblidable. T’exposarem les atraccions que podrem visitar cada dia, l’allotjament que et recomanem, el recorregut que hauries de caminar cada dia, etc… En definitiva, t’ho posarem fàcil perquè no et col·lapsis amb els preparatius.

Veuràs que en la planificació diària hi ha les atraccions que pots arribar a veure en el dia. Es tracta d’això, de les atraccions que pots arribar a veure, no les que veuràs, que és molt diferent. He pensat en posar-te les atraccions que hi ha per la zona i que tu puguis prioritzar a través dels meus comentaris. Aquí també prioritzarem quines son les més importants i quines valen la pena que d’altres.

A part del detall del programa de viatge, t’adjuntaré alguns dels principals consells per viatjar per lliure per la ciutat de Copenhague. Corresponen a 5 grans camps:

  1. Vols econòmics
  2. Trasllat de l’aeroport al centre
  3. Allotjament
  4. Com ens mourem per Copenhague
  5. Tarja turística “Copenhaguen Card Discover”.

1. Vols econòmics

La clau és buscar els vols amb molta antel·lació. Com més t’apropis a les dates, més probabilitats tindràs que els preus es dupliquin i augmentin. La nostra escapada va ser en plena temporada alta d’estiu, en el mes d’agost, per tant, amb molta antelació fes una cerca exhaustiva dels millors preus a la plataforma de Skyscanner, per tal de mirar de trobar vols directes econòmics durant aquestes dates. L’aeroport de Copenhague al qual vàrem volar és l’Aeroport Internacional de Copenhaguen-Kastrup.

Plataforma Skyscanner

Vam comprar vols força econòmics per les dates que vam viatjar. Els vols d’anada i tornada pel mig del més d’Agost ens van sortir per 275€ per persona, amb la companyia Norwegian Airlines.

2. Trasllat de l’aeroport al centre

L’aeroport de Copenhague-Kastrup té una connexió directa i molt bona fins al centre de la ciutat de Copenhague. Bàsicament, la millor forma per anar-hi és utilitzar el Metro, concretament la línia M2 (línia groga) que es troba situada a la Terminal 3. El trajecte fins al centre de la ciutat té una durada d’uns 15 minuts. I el preu del bitllet no supera els cinc euros. Nosaltres ja teníem la tarja-abonament “Copenhaguen Card” i entrava tot tipus de transport per Copenhague i entorns.

Pont de Connexió entre l’última estació de metro de la Línia 2 amb la Terminal 3 de l’Aeroport de Copenhague
Mapa de la línia M2 (groga) de Copenhague de l’Aeroport al centre de la ciutat. Nosaltres vam baixar a Kongens Nytorv i vam fer transbordament en una altra línia per acostar-nos al nostre allotjament.

3. Allotjament

Et recomano que t’allotgis en un apartament, alberg o hotel com més a prop possible del centre de Copenhague, és a dir, com més a prop del Districte de “Indre By”, millor. Indre Bay comprèn el Centre Històric (barri anomenat “City”), el barri de Frederiksstaden, el barri de Christianshavn, i el barri de Holmen (a l’altra banda del canal principal, junt amb Christianshavn).

Districte de Indre By a Copenhague

Si no és així, lo millor és que l’allotjament estigui a prop d’una parada de metro o inclús autobús que porti al centre de la ciutat. Nosaltres vam trobar una ganga. Vam trobar un alberg (Hostel) ben bé al Centre Històric, que va fer que per visitar els atractius del primer dia, per exemple, no haguéssim d’agafar cap mitjà de transport. Per reservar l’allotjament ho solem fer en qualsevol de les dues plataformes especialitzades:

  • Booking: Allotjament amb cancel·lació gratuïta
  • AirBnb: Allotjaments especialistes en apartaments, també amb l’opció de cancel·lació gratuïta.

Nosaltres ens vam allotjar en un autèntic Alberg (Hostel), anomenat “Copenhaguen Downtown Hostel”, que es troba a prop de tot arreu en el Centre Històric de la ciutat (a 5 minuts de la Plaça de l’Ajuntament, a 5 minuts del carrer Stroget, i a 10 minuts de Kongens Nytorv (Zona d’accés al canal Nyhavn, per exemple). Aquí us adjunto la pàgina web. És possiblement l’allotjament més econòmic que us pogueu trobar tant al centre. La relació qualitat/preu va ser fantàstica, comparat amb la resta de l’oferta hotelera de la zona, que és caríssima. A ple més d’agost, al centre de la ciutat, ens va costar 300€ per persona passar un total de 3 nits (100€ per nit per persona considera-ho econòmic quan parlis del Centre de Copenhague!!!).

Copenhague Downtown Hostel

En els baixos disposava d’un bar, i també hi vam contractar l’esmorzar, que ens va costar 7,5€ per persona i dia (també considera-ho econòmic pels preus que hi ha a Copenhaguen!!!).

4. Com ens mourem per Copenhague

Un cop contractat l’allotjament al centre del Districte d’Indre By, i a prop de varies estacions de metro i bus, hem de dir que el mitjà de transport que farem servir més durant els 3 dies que estarem aquí seran pràcticament les nostres cames. Al 100% del primer dia en el qual visitarem el Centre Històric (City), i pel segon dia utilitzarem Metro, Bicicleta i Ferry per acostar-nos als nostres atractius proposats. Pel tercer dia, per anar a la ciutat de Roskilde, utilitzarem el tren de rodalies danès, que surt de l’Estació Central de Tren ubicada a poc més de 10 minuts del nostre allotjament. El Transport Públic a Copenhague conta amb una infraestructura moderna i molt eficient. Gràcies al metro, el tren i als autobusos es pot arribar a qualsevol lloc de la ciutat de forma ràpida i puntual, amb una comoditat afegida: tots els mitjans de transport esmentats comparteixen el mateix bitllet.

Us expliquem seguidament quins son els principals mitjans de transport que hi ha per moure’s per Copenhague, relacionats amb lo què vam fer servir nosaltres realment:

  • Bicicleta: La nostra intenció inicial era llogar una bicicleta per la totalitat dels 3 dies que ens vam passar a Copenhague. Heu de tenir en compte que per a molta gent, Copenhague és la capital mundial de la bicicleta, a més d’una ciutat plena de racons i secrets per descobrir.
Com seria una ciutat perfecta?
Bons serveis, seguretat, zones verdes, transport públic de qualitat, feina, salaris alts, variada oferta cultural, facilitats per a les families… Aquests son només alguns dels factors que solen posar-se sobre la taula a l’hora de realitzar els múltiples estudis que analitzen quines son les millors urbs del planeta per viure. Llistats en els que, per suposat, sempre hi està present Copenhague. Però hi ha alguna cosa més, que poques vegades mencionen aquests anàlisis: el nombre de bicicletes que recorren els seus carrers. Un clar indicador de qualitat de vida en el que, amb permís d’Amsterdam i altres poques urbs en el món, Copenhague no té rival. Amb una població d’un xic més d’1 milió d’habitants, als que hi sumariem quasi un altre milió de la seva àrea metropolitana, a Copenhague hi ha més bicicletes que persones. Potser per això fins i tot hi ha un índex amb el seu nom, “Copenhaguenize”, que elabora des de 2.011 un rànking mundial amb les millors ciutats del món per pedalar. No fa falta dir quina d’elles està sempre en primer o segon lloc.

A Copenhague, la bicicleta és la forma més ràpida de moure’s pels seus carrers. Hi ha una xarxa integral i cohesiva de ciclovies protegides, que arriben als 1.000 kilòmetres en l’anomenat Gran Copenhague. Però no son kilòmetres inconnexos, sense sentit, sinó que formen una xarxa que permet als ciutadans arribar pedalant a qualsevol lloc. La bicicleta és, de fet, la forma més ràpida de moure’s pels seus carrers. Per això el 63% de la població de Copanhague l’escull per el dia a dia.

Nosaltres finalment vam llogar una bicicleta per hores, per tal de provar aquesta eficàcia. Volíem fer tot el dia, però no ens vam atrevir. Vam descarregar-nos l’aplicació de la casa “Donkey Republic” i vam llogar una bicicleta per fer un desplaçament en la ciutat: en el segon dia, després d’un pícnic a The King’s Garden, vam agafar una bici de “Donkey Republic” i ens vam traslladar a l’altra banda del canal, al barri de Christianshavn. Vam comprovar l’eficàcia de la xarxa ciclista i lo ben muntat que està tot. Ens va agradar moltíssim. No ho vàrem provar més, però, degut al nostre poc entrenament físic. Vam pensar que ja ho provaríem el pròxim cop…

Donkey Republic
  • Metro: La xarxa de metro de Copenhague, inaugurada en l’any 2.002, és molt ràpida i arriba a tots els llocs d’interès turístic malgrat disposar únicament de 4 línies, cadascuna associada a un color. Les tarifes son: bitllet individual de 2 zones: 24kr (3,2€). La validesa és de 60 minuts; bitllet individual de 3 zones: 36kr (4,80€). La validesa és de 90 minuts. Necessitareu aquest tipus de bitllet per arribar a l’Aeroport de Copenhague. Els menors de 12 anys viatgen gratis. Els bitllets es poden comprar en les parades de metro i de tren de Copenhague. Podeu pagar amb corones daneses o amb targeta de crèdit.
Vagó del Metro de Copenhague

Nosaltres, a part del viatge d’anada de l’aeroport a l’allotjament i del de tornada, a l’últim dia de retorn cap a l’aeroport, vam agafar 1 cop més el metro, en el segon dia de l’escapada per acostar-nos a l’emplaçament de La Sireneta. Vam agafar les línies M3 o M4 des de l’estació de Radhuspladsen a Osterport.

Estació de Metro de Copenhague
  • Autobús: Els busos son una bona alternativa per arribar a aquelles zones de Copenhague que no cobreix el metro o el tren. Hi ha varis tipus d’autobusos (regulars, exprés, nocturns i aqüàtics) i el preu és el mateix per a tots ells.

Vam agafar dos tipus d’autobús, els dos al mateix dia, al segon. Per anar al mercat de Reffen Street Food des del centre, vam provar d’agafar el bus aqüàtic de color groc. És el Ferry nº992 i el vàrem agafar de Knippelsbad fins a Refshaleoen. La tornada del mercat de Reffen, no la vam poder fer amb ferry (bus aqüàtic) ja que érem sobre les 21h i ja no operaven. Vam haver d’agafar un bus regular a prop de Reffen que ens va deixar a 200 metres del nostre allotjament al Centre de la Ciutat.

Autobús circulant per Copenhague
  • Tren: El tercer dia ens vam desplaçar caminant cap a l’Estació Central de Copenhague, ubicada a poc més de 10 minuts del nostre allotjament. Vam agafar un tren regional que en uns 20 minuts ens va portar a la ciutat de Roskilde, a 30 kilòmetres de Copenhague. La tornada la vam fer al revés, des de l’estació de Roskilde cap a la Central de Copenhague, sense cap tipus de problema.
Estació Central de Copenhague
Cal dir, que ens vam veure afavorits per la compra de la tarja-abonament “Copenhague Card Discover”, on tot el transport a la ciutat i a la seva rodalia, hi estava inclòs.

5. Tarja turística “Copenhaguen Card Discover”

Amb la targeta “Copenhague Card Discover” (en el nostre cas vam agafar-la d’una durada de 3 dies), la targeta turística de la capital danesa, obtindreu l’entrada gratuïta a nombrosos atractius i museus de la ciutat, a més del transport públic, una gran avantatja.

Copenhague Card Discover

La Copenhague Card Discover és una tarja turística que ofereix accés a diferents atraccions i museus de la ciutat a un preu reduït durant 24, 48, 72, 96 o 120 hores, segons escolliu. Una forma perfecta per estalviar fent turisme si teniu previst entrar a varis monuments. A més, el servei inclou transport il·limitat en la regió durant el temps de validesa de la targeta. Les principals atraccions que hi estan incloses son:

  • Passeig en vaixell pels canals de Copenhague
  • Jardins Tívoli (només l’entrada al Parc, ja que les atraccions van a part)
  • Castell de Frederiksborg
  • Castell de Rosenborg
  • Castell de Kronborg
  • Zoo de Copenhague
  • Museu Nacional

En el següent enllaç podeu veure totes les atraccions incloses en la Copenhague Card-Discover. Això sí, només podreu accedir un sol cop a cada atracció.

Per saber si l’havíem de comprar vam fer una previsó dels atractius que voldríem visitar i que estan inclosos en la tarja. Igualment havíem de tenir en compte el transport:

AtraccióPreu estalviat
1Rosenborg Slot140,00kr
2Museu dels Rècords Guinness169,00kr
3Jardins Tívoli (les entrades a les atraccions van a part)160,00kr
4Palau de Amalienborg125,00kr
5Passeig d’1 hora pels Canals (empresa Stromma Canal Tours)169,00kr
6Torre de l’Església de Sant Salvador69,00kr
7Catedral de Roskilde70,00kr
8Museu dels Vaixells Vikings de Roskilde160,00kr
 
 Total entrades estalviades1.062,00kr (142,38€)

El preu de la tarja “Copenhaguen Card Discoverper 3 dies és de 124,00€ (al canvi, unes 924,89 corones daneses). Ens surt a compte, tot i disposar encara del transport gratuït il·limitat.

Aconsellem que si us compreu la tarja abonament “Copenhague Card Discover”, a totes les atraccions que volgueu anar, mirar de passar-hi abans per concretar una hora i dia de visita, ja que ens vam trobar que pràcticament en totes les atraccions (hi vam anar al mig de l’Agost) es formen unes cues bastant llargues i llavors et dónen dia i hora de visita. Ho heu de tenir en compte per si hi aneu en temporada alta. A l’hora d’explicar el programa diari ja ho anirem repassant punt per punt.