Categories
FRANKFURT AM MAIN

Dia 2: Ribes i ponts del Main + Museumsufer (Riba dels Museus) + Cementiri Jueu + Main Tower + Alte Oper + Eschenheimer Turm + Palmengarten + Atracció Opcional

I al segon dia del cap de setmana el començarem a un dels llocs amb més visuals i més significats, en les ribes i ponts del riu Main al seu pas pel centre de Frankfurt. Descobrirem el pont de ferro Eiserner Steg, l’Alte Brücke, i la riba dels museus de la ciutat (Museumsufer), que es tracta d’una de les zones culturals més importants d’Europa. Contemplarem els millors museus per fora i el nostre recorregut seguirà fins al Cementiri Jueu, el qual visitarem, i ens dirigirem, creuant el cor de la ciutat antiga, a l’observatori de la Main Tower, un gratacels de 200 metres i un dels millors miradors que té la ciutat. Un cop a terra, continuarem la passejada pels jardins que envolten els gratacels de la ciutat i anirem a parar a la plaça de l’Òpera, on observarem l’Alte Oper (antiga òpera). Continuarem passejant fins a la Eschenheimer Turm, una antiga torre medieval del segle XV ubicada en un gran contrast amb els edificis de vidre. Finalment, agafarem el metro i ens dirigirem a Palmengarten, el famós jardí de palmeres de 1870 i un dels llocs on pots desconnectar de tot. En funció de l’hora que sigui i de les ganes que es tinguin, proposarem una sèrie d’atraccions i monuments per ampliar la visita en el dia d’avui. Només ens quedarà entornar-nos a l’Hostel i agafar les maletes cap a la Hauptbahnhof.
Índex:
1. Ribes i ponts del Main
2. Riba dels Museus (Museumsufer)
3. Cementiri Jueu
4. Main Tower
5. Alte Oper i Eschenheimer Turm
6. Palmengarten
7. Atracció Opcional i/o tornada

1. Ribes i ponts del Main

El primer que farem serà dirigir-nos a la riba del riu Main, per a creuar el pont de ferro anomenat Eiserner Steg. Es tracta d’una passejada d’uns 20 minuts. Nosaltres vam baixar directament a la riba del Main i vàrem creuar el riu per el Pont de Holbeinsteg. Les vistes dels gratacels i de la ciutat ja són espatarrants des d’aquí…

Pont de Holbeinsteg
Pont de Holbeinsteg
Pont de Holbeinsteg

Avancem i creuem el proper pont, aquest de pedra, l’Untermainbrücke.

Untermainbrücke

I finalment arribem al nostre objectiu, el pont de ferro de Eiserner Steg. En aquest pont t’aconsellem que contemplis les espectaculars vistes de la ciutat i del seu Skyline, així com juntament al seu pont veí, l’Alte Brücke. Els dos ofereixen magnífiques vistes del riu Main i d’ambdues ribes.

Eiserneg Steg

El pont peatonal de ferro és molt estimat pels seus ciutadans. El pont es va construïr en l’any 1868 en estil neogòtic per comunicar amb el sud de la ciutat, fins que fou destruït per els aliats en el 1945, juntament amb els altres. Uns anys després es va reconstruïr mantenint l’estructura original convertint-se en un dels imprescindibles a visitar a Frankfurt. Des d’ell es tenen unes boniques vistes de la ciutat de Frankfurt. Cap a un costat el centre històric i cap a l’altre els gratacels, purs contrastos.

Eiserneg Steg
Eiserneg Steg

I de pont a pont, ens apropem també a conèixer l’Alte Brücke o Pont Vell, potser no sigui tant evocador com l’anterior, però les vistes que des d’ell es tenen sens dubte valen la pena.

L’Alte Brücke en primer terme

2. Riba dels Museus (Museumsufer)

A part d’aturar-nos a tots els ponts que hi ha, també passegem per les ribes del riu Main. En ambdues ribes del riu Main es troba la coneguda Riba dels Museus (Museumsufer), una de les zones culturals més importants d’Europa, i on es concentren la majoria de museus a visitar de Frankfurt.

Riba dels Museus (Museumsurfer)

La riba dels museus està situada en les dues riberes del riu Main i destaca per ser una de les zones amb major concentració de museus de tot Europa, molts d’ells de gran prestigi internacional.

Riba dels Museus (Museumsufer)
Riba dels Museus (Museumsufer)

Entre els museus més imprescindibles, nosaltres n’escollirem a tres. Tot i que com hem dit, només els vàrem veure per fora i no els vam visitar. El primer és el Museu Städel, un museu dividit en varies plantes que disposa d’una de les col·leccions més importants del món amb obres que van del segle XV fins a l’actualitat. Hi trobarem quadres de Cézanne, Munch, Renoir, Degás, Monet, Andy Warhol, Velázquez, Murillo, etc… Així que com veieu la seva col·lecció és molt variada.

Museu Städel

L’horari d’obertura del museu és de 10:00 a 18:00 hores (dilluns tancat i dijous de 10:00 a 21:00h). Els preus son de 16€ l’entrada regular i 14€ l’entrada reduïda. Adjunto la pàgina web.

El segon museu és el Museu Liebieghaus, una col·lecció d’escultures d’Egipte, Grècia i Roma. Es tracta d’un museu municipal d’escultura, amb una col·lecció de 5.000 peces que abarca des de l’Antic Egipte fins al neoclassicisme.

Museu Liebieghaus

L’horari d’obertura del museu és de divendres a diumenge de 10:00 a 18:00h, de dimarts a dimecres de 12:00 a 18:00 hores i els dijous de 10:00 a 21:00 hores. El preu de l’entrada general és de 12€ pels adults i 10€ l’entrada reduïda. Adjunto la seva pàgina web.

I finalment, el tercer que us recomano, és el Museu Giersch, que és una galeria d’art amb exposicions temporals. El museu actualment és tancat per renovacions.

Museu Giersch

L’horari de visites al museu (quan aquest estigui en funcionament) serà de 10:00 a 18:00 hores (dilluns tancat i dijous de 10:00 a 20:00 hores). El preu de l’entrada és de 7€ pels adults i 5€ per l’entrada reduïda. Adjunto la seva pàgina web.

Hem de destacar que els tres museus es troben un al costat de l’altre, a la riba sud del Main, entre els ponts de Friedensbrücke i Holbeinsteg. Una de les coses que més ens va sorprendre d’aquesta zona a Frankfurt és la disponibilitat en ambdues ribes, de trobar-nos un sender per a passejar o fer esport i una zona de gespa ideal per a prendre el sol o fer un petit pícnic amb unes increïbles vistes del skyline de la ciutat. Moltes ciutats europees ho voldrien això.
Ribes del riu Main, a Frankfurt
Ribes del riu Main, a Frankfurt

3. Cementiri Jueu

Un cop haver-nos relaxat entre tants espais oberts i diàfans pel costat del riu Main, travessem i entrem al cas històric de Frankfurt, per anar a visitar una de les coses que potser ens fa més respecte, el Cementiri Jueu de la ciutat. Es troba a uns 10 minuts a peu de la riba dels museus (Museumsufer). Es tracta d’una de les coses a fer a Frankfurt més commovedores i imprescindibles. En el Cementiri Jueu recordarem a les víctimes de l’Holocaust. El cementiri està envoltat per un mur amb més de 11.000 plaques que tenen inscrites, en cada una d’elles, el nom dels ciutadans jueus de Frankfurt morts en els camps de concentració. A l’interior dels murs es troba un cementiri jueu ple de làpides desordenades, algunes d’elles molt antigues, que pots observar des d’una porta amb reixes o veure-les de prop si demanes les claus al Museu jueu, situat a pocs metres.

Cementiri Jueu de Frankfurt
Cementiri Jueu de Frankfurt

4. Main Tower

Vist el cementiri, continuem la nostra ruta, dirigint-nos a la zona financera de la ciutat, concretament al gratacels Main Tower, on pujarem al seu mirador i plataforma d’observació. El recorregut que fem per arribar-hi és pel mig del casc històric, tornant a passar per la Catedral i la plaça Römerberg. Hi ha uns 20 minuts de passejada. Els últims metres els fem pel jardí de Taunusanlage, envoltats de zones verdes i gratacels. Les imatges son espectaculars des de baix. Imagineu-vos des de dalt…

Des dels jardins Taunusanlage
La Main Tower des de sota
Gratacels de la zona financera de la ciutat
Gratacels de la zona financera de la ciutat

Entre els nombrosos gratacels que esquitxen la ciutat i que li han valgut el sobrenom de “Mainhattan”, sobresurt la Main Tower de 200 metres d’alçada i un dels millors miradors que veure a Frankfurt. Finalitzada en el 1999, aquesta construcció està formada per dos edificis: un és de forma circular i l’altre cúbic, connectats entre sí, i que alberguen en els seus 56 pisos a vàries seus de bancs i estudis de televisió.

Vistes de Frankfurt des de l’observatori de la Main Tower
Vistes de Frankfurt des de l’observatori de la Main Tower

La Main Tower forma part del districte financer que a més d’ésser la zona de negocis, concentra els gratacels més alts de la ciutat com l’Europaturm (337 metres), el Commerzbank Tower (259 metres) i la Westendtower (208 metres), entre d’altres. El millor moment per a pujar a la Main Tower és al capvespre per veure una impressionant posta de sol des de la seva fantàstica terrassa o sopar en el seu restaurant giratori.

Vistes de Frankfurt des de l’observatori de la Main Tower
Vistes de Frankfurt des de l’observatori de la Main Tower

L’horari d’accés al mirador és de 10:00 a 21:00 hores (divendres i dissabtes de 10:00 a 23:00 hores). A l’hivern, quan hi varem anar nosaltres, tanquen un parell d’hores abans. El preu per accedir al mirador és de 9€ per l’entrada general. Adjunto la pàgina web.

Vistes de Frankfurt des de l’observatori de la Main Tower
Vistes de Frankfurt des de l’observatori de la Main Tower, amb el Commerzbank en primer pla
Les torres bessones del Deustche Bank
L’edifici de la Borsa de Frankfurt
Vistes de Frankfurt des de l’observatori de la Main Tower

Ens va passar el temps súper ràpid i això que vàrem tirar fotos i més fotos. No ens haguéssim mogut mai del mirador, però era l’hora de continuar amb la nostra ruta per la ciutat. Un cop a baix, continuàvem tirant fotos a la Main Tower.

La Main Tower
La Main Tower

5. Alte Oper i Eschenheimer Turm

La nostra propera parada és a la plaça de l’Òpera, la Opernplatz. L’edifici que hi ha allí és l’Antiga Òpera de la ciutat, anomenada Alte Oper. Es troba a uns 500 metres al nord de la Main Tower (uns 7 minuts a peu).

Alte Oper

Recorrent l’Avinguda Neue Mainzer, que envolta tot el centre històric, arribes a la Plaça de l’Òpera presidida per l’imponent edifici de l’Antiga Òpera (Alte Oper). Pràcticament destruïda per complet durant els bombardejos de 1944, aquest edifici d’estil clàssic va reobrir en el 1981 com a sala de concerts i es permeten fer visites guiades pel seu interior (de durada uns 90 minuts i en alemany) reservant-ho des d’aquesta pàgina.

Alte Oper
Alte Oper

Ens vam conformar vorejant-la per fora i observant tot tipus de detalls. També és espectacular veure el contrast entre l’antiga òpera i els gratacels de la ciutat financera.

Gratacels de Frankfurt des de les immediacions properes de la Plaça de l’Òpera
Gratacels de Frankfurt

Ens dirigim a la propera atracció seguint l’avinguda Neue Mainzer uns 500 metres a l’est, i creuant també uns bonics jardins (jardins de Bockenheim), i arribem a l’emplaçament de la torre Eschenheimer Turm. Es tracta d’una antiga torre medieval del segle XV i un altre dels llocs més bonics a veure a Frankfurt. Aquesta antiga construcció, que contrasta amb els moderns i alts gratacels ubicats al seu voltant, formava part de l’entramat de muralles i torres que envoltaven la ciutat per a protegir-se dels atacs dels enemics durant l’època medieval. Encara que la majoria de fortaleses fóren destruïdes durant diferents etapes i guerres, la Eschenheimen Turm, de 47 metres d’alçada, s’ha conservat quasi intacta. Adjunto la seva pàgina web.

Contrast a l’Eschenheimer Turm
Contrast a l’Eschenheimer Turm
Contrast a l’Eschenheimer Turm

6. Palmengarten

I arribats aquí, és l’hora d’agafar el primer transport urbà públic de la ciutat de Frankfurt. La nostra intenció és visitar el Palmergarten, que és un ampli jardí botànic del segle XIX amb hivernacles plens de palmeres i orquídies, ubicat al barri de Westend Süd.

Agafarem l’autobús públic, concretament la línia M36 que agafarem a la parada de “Eschenheimer Tor” i tindrà un trajecte de 17 minuts i 13 parades, baixant a la parada de “Palmengartenstrasse”.

El Jardí de Palmeres és un parc perfecte per a desconnectar del tràfec de la ciutat passejant pels seus senders, espais verds i un gran estany amb una gruta. Aquest parc que va obrir les seves portes en el 1870, té una extensió de 22 hectàrees en el que pots veure plantes de diferents racons del món com Àsia, la Patagònia o Nova Zelanda.

Palmengarten
Palmengarten

Entre els seus llocs més destacats hi ha el jardí de roses, el jardí de roques, els jardins de bambú, el tropicarium i sobre tot el Palmenhaus, en el que sembla que et trobis enmig d’una selva tropical.

L’horari d’obertura del jardí és de 9:00 a 19:00 hores. El preu per accedir-hi és de 7€ els adults i 3€ per l’entrada reduïda. Adjunto la seva pàgina web.

Per tornar cap a l’Hostel, agafarem la línia U4 de metro des de la parada de “Bockenheimer Warte”. El trajecte serà de 3 minuts i realitzarem només dues parades, baixant a la parada “Frankfurt Hauptbahnhof”.

7. Atracció Opcional i/o tornada

Amb el Palmengarten hem arribat al final de la planificació del dia, ja que hem de contar que segurament tindrem el vol de tornada a sobre i haurem d’anar a buscar les maletes i cap a l’aeroport. Per si de cas, però, us indicarem varies atraccions i monuments opcionals, que poden anar bé per si tens el vol més tard, o disposes de més temps per passar a Frankfurt. Us anunciarem 10 atraccions més per a fer a Frankfurt, totes elles ubicades fora del casc històric:

Bethmann Park

En el barri de Nordend Ost ens trobem amb el Bethmann Park, un altre parc a visitar que té un preciós jardí xinès amb varies pagodes, un temple, un pont de jade i varis petits estancs. Des del nostre allotjament s’hi arriba en metro, agafant la línia U4 des de la “Hauptbahnhof”, fent un trajecte de 6 minuts (4 parades) i baixar a “Merianplatz”, on ens quedarà encara uns 300 metres per caminar. L’horari d’obertura del parc és de 7:00 a 21:00 hores (els dissabtes i diumenges de 10:00 a 21:00 hores). L’entrada és gratuïta.

Bethmann Park

Hammering Man

Es tracta d’una escultura en forma d’home que aguanta un martell. Per arribar-hi agafarem el metro a Hauptbahnhof amb la línia U4 i a la parada de Bockenheimen Warte farem transbord a la línia U6 o U7 que ens durà fins a la parada Frankfurt Kirchplatz. A part de Frankfurt, aquesta mateixa escultura està també en altres ciutats del món.

Hammering Man

Grünneburg Park

És el Central Park de Frankfurt. Està junt a la Universitat de Frankfurt. Per arribar-hi es pot fer amb el metro i concretament amb la línia U4. És una gran extensió de verd ideal per fer-hi un passeig. És un parc que està en els terrenys de l’antic castell de la família Rothschild, amb jardins botànics, teatre a l’aire lliure i jardí coreà.

Grünneburg Park

IG Farben Haus

És un edifici que forma part del Campus de la Universitat. S’hi arriba amb l’autobús públic, concretament amb la línia 64. La seva història, però, és un xic fosca. Aquest edifici fou en el passat seu d’una gran empresa de productes químics que, entre altres coses, fabricava el famós “Zyklon-B”, el gas amb base de cianur que s’utilitzava en els camps de concentració nazis. Una curiositat d’aquest edifici son els ascensors “paternoster”, sense parades, ni portes, per pujar i baixar només hauràs de… saltar! Ja saps, s’han acabat les llargues esperes davant de la porta de l’ascensor. Els horaris d’obertura de l’edifici son de 8:00 a 17:00 hores.

IG Farben Haus

Experiminta

És el Museu de la Ciència de Frankfurt. S’hi arriba amb metro amb la línia U4. És un Centre de Ciències per a totes les edats, amb divertits experiments interactius i descripcions senzilles. L’horari d’obertura del museu és de dilluns a divendres de 9:30 a 14:00h, i els dissabtes i diumenges de 10:30 a 17:30h. El preu de l’entrada és de 13€ pels adults i 8,5€ pels estudiants i els nens. Adjunto la pàgina web.

Experiminta

Naturmuseum Senckenberg

És el Museu d’Història Natural, el major Museu d’Història Natural d’Alemanya. Conta amb una gran col·lecció de fòssils de dinosaures  i aus dissecades, així com homínids i la resta d’animals d’èpoques antigues. L’edifici que alberga el Museu Senckenberg es va construïr entre 1904 i 1907 i està gestionat per la Societat d’Investigació Natural Senckenberg. S’hi arriba amb metro amb la línia U4. Els horaris d’obertura del museu son de 9:00 a 17:00 hores (els dimecres de 9:00 a 20:00 hores i els dissabtes i diumenges de 9:00 a 18:00 hores). El preu de l’entrada és de 12€ pels adults i 6€ per l’entrada reduïda. Adjunto la pàgina web.

Naturmuseum Senckenberg

Europaturm

L’Europaturm és una torre de telecomunicacions de 337,5 metres d’alçada. També és anomenada “Ginnemer Spaschel”, es troba a Bockenheim, un dels barris de la ciutat. Un altre nom que se li dóna és “Fernsehturm”, per ésser la torre de radiodifusió de Frankfurt. S’hi arriba amb la combinació de la línia 16 del tramvia i la línia M34 de l’autobús urbà.

Europaturm

Bergerstrasse

Carrer que està ple de botiguetes i restaurants amb molt d’encant. Per recórre-la moltes vegades amunt i avall i aprofitar per menjar un dels millors gelats de la ciutat en “Antipodean Gelato”. S’hi arriba amb metro amb la línia U4.

Bergerstrasse

Zoo de Frankfurt

El Zoo de Frankfurt am Main conta amb més de 14 hectàrees dividides en 13 sectors i és un dels més importants de tota Europa. Cadascuna de les àrees alberga gran diversitat d’animals, moltes espècies de les quals estan en perill d’extinció i que son portades des de tots els racons del món. Un dels punts més excel·lents del zoològic és el Grzimek Haus, que crea una foscor artificial perquè els visitants puguin apreciar als animals nocturns en el seu hàbitat. Per arribar-hi el millor mitjà de transport és el tramvia, concretament la línia 14, que creua el casc històric per la meitat. En la temporada d’estiu el zoològic funciona de 9:00 a 19:00 hores cada dia. A l’hivern l’horari és de 9:00 a 17:00 hores. L’entrada val 12€ pels adults (6€ per l’entrada reduïda). Adjunto la pàgina web.

Zoològic de Frankfurt

Justinuskirche (Höchst)

L’Església de Sant Justinià és una església ubicada a Höchst, una zona de Frankfurt a les afores, i destaca per ser una de les més antigues edificacions religioses de la ciutat i inclús de tot Alemanya. Aquesta església data de l’any 830, i la seva capella de l’any 1441, és una església medieval de l’època carolíngia que presenta un ardu treball en pedra i que subsisteix al pas del temps. La millor manera d’arribar-hi des del centre de Frankfurt és amb tren anant a l’Estació Central Hauptbahnhof. L’horari de visites de l’església és de dijous a diumenge de 14:00 a 17:00h. Adjunto pàgina web.

Justinuskirche
Finalment, també us volem anunciar tres de les excursions que es poden fer des de Frankfurt am Main i que realment valen la pena.  Si tens algun dia extra, i per acabar amb la llista de llocs a veure a Frankfurt, et proposo realitzar una excursió a algunes de les meravelles d’Alemanya més properes. Entre els tours més recomanats pels viatgers es troben:

Adjunto el mapa de google maps amb el recorregut peatonal realitzat aquest segon dia d’escapada, i amb el marcatge de les atraccions i monuments més importants (hem obviat les propostes opcionals):

Categories
FRANKFURT AM MAIN

Dia 1: Kleinmarkthalle + Plaça Römerberg + Kaiserdom + Willy-Brandt Platz + Casa-Museu de Goethe + Borsa de Frankfurt + Hauptwache + Avinguda Zeil + Passeig en vaixell pel Main + Barri Sachsenhausen

Iniciarem la nostra ruta per un mercat cobert molt famós, ubicat al cor del casc històric de la ciutat, anomenat Kleinmarkthalle. Veurem l’ambient local i un dels posts de salsitxes més mítics de la ciutat. La finalitat és començar la nostra visita del centre històric de Frankfurt pel seu centre mateix. En aquest cas, després del mercat ens n’anirem a buscar la plaça Römerberg, el veritable cor del centre històric de Frankfurt. Allí ens hi trobarem amb el Römer, l’ajuntament, el qual visitarem, la Paulskirche, l’Antiga església de Sant Nicolau i la Font de la Justícia. Continuarem pel cor del centre històric visitant la catedral de Frankfurt (Kaiserdom) i pujant a la seva torre des d’on s’obtenen unes grans vistes de la ciutat. Des de la mateixa catedral començarem un Free Tour amb espanyol d’unes 2 hores de durada, i finalitzant aquest serà hora de dinar. Passarem pel Museu d’Art Modern i ens anirem a explorar els primers gratacels, des de la Plaça de Willy-Brandt Platz. Veurem, entre d’altres, el Commerzbank Tower i arribarem per visitar la Casa-Museu de Goethe. Amb la mateixa entrada entrarem al museu romàntic alemany que es troba al costat, i després passarem per davant de l’edifici de la Borsa de Frankfurt on ens fotografiarem amb les seves escultures de l’ós i del brau. Passarem per Schillerstrasse on hi ha un mercat de menjar (el Schillermarkt) i arribarem a la plaça de Hauptwache, des de la qual veurem la dualitat de la ciutat, entre els gratacels i el seu skyline i la zona més d’edificis històrics, com la Katharinen Kirche i l’edifici de Hauptwache, ambdós es troben a la plaça. Ens endinsarem en l’Avinguda Zeil que és el carrer comercial de la ciutat, i entrarem a dos centres comercials, el Zeil Gallerie, on tindrem unes vistes al·lucinants des de la seva terrassa, i el Centre Comercial My Zeil, el qual té una arquitectura única i moderna. Acabarem al final de l’Avinguda Zeil amb la zona del Konstablerwache, un mercat de productes frescos, verdures i fruites que posen en aquesta plaça. Ja se’ns farà fosc, i en ple capvespre, caminarem cap al riu Main, amb l’objectiu de gaudir d’un passeig en vaixell d’1 hora. A la seva finalització, anirem a descobrir el barri de Sachsenhausen, passant primer per l’església dels Tres Reis (Dreikönigkirche). El barri de Sachsenhausen és el millor barri per gaudir de l’ambient i el menjar local. Aquí hi soparem i donarem per finalitzada la jornada del dia.
Índex:
1. Kleinmarkthalle
2. Plaça Römerberg
3. Kaiserdom
4. Willy-Brandt Platz
5. Casa-Museu de Goethe
6. Hauptwache i Avinguda Zeil
7. Passeig en vaixell pel Main
8. Barri de Sachsenhausen

1. Kleinmarkthalle

Frankfurt am Main és una ciutat amb molta història, art i tradició que val la pena visitar. Ha estat la llar de l’emperador Carlemany en bona part de la seva vida, fou seu de les eleccions imperials entre 1562 i 1792 i fou la ciutat de la coronació de l’emperador. Ha estat capital de la confederació del Rin, i més endavant, de la Confederació Germànica. Membre dels estats federats de Hesse després de la Guerra i fins i tot ha ostentat el títol de capital d’Alemanya. A més de ser el lloc de naixement del famós escriptor Johann Wolfgang von Goethe. Fou destruïda quasi en la seva totalitat durant la Segona Guerra Mundial, però ha aconseguit ressorgir de les seves cendres i convertir-se amb una ciutat moderna i cosmopolita, que a la vegada manté un sabor antic en el seu centre històric. Avui en dia Frankfurt és un dels centres financers més importants d’Alemanya, seu del Banc Central Europeu i allotja al “Deutsche Bundesbank”, a la Borsa de Frankfurt i a la “Messe Frankfurt”, aquesta última, seu d’importants exposicions, fires i salons internacionals, entre d’altres, el Saló de l’Automòbil de Frankfurt, el més gran del seu gènere, o el de la Fira del llibre, la més important del món.

Ben d’hora al matí, ens dirigim des del nostre Hostel cap al cor del Centre Històric, en busca del mercat cobert Kleinmarkthalle. Son uns 20 minuts seguint la Kaiserstrasse per entrar al casc històric.

Kleinmarkthalle

Es tracta d’un mercat històric cobert. Quan durant el segle XIX varen començar a augmentar les demandes d’higiene en la venda d’aliments, l’ajuntament de Frankfurt va decidir construïr un mercat municipal on es poguéssin controlar aquestes exigències. Construït entre els anys 1877 i 1879, aquest mercat és en l’actualitat un microcosmos de colors, olors i sabors de tot el món. No te’l pots perdre! És un mercat d’unes 60 botigues on es ven tot tipus d’aliments, flors, vi i menjar preparat. Els horaris d’obertura del mercat son de dilluns a divendres de 8:00 a 18:00h i dissabte de 8:00 a 16:00h. Adjunto la pàgina web.

2. Plaça Römerberg

Sortint del mercat i ens acostem per veure la famosa plaça Römerberg, que de bon matí ja està força ben animada.

Plaça Römerberg

Aquesta plaça és el lloc més bonic que veure a Frankfurt. Està plena d’edificis amb entramats de fusta i teulades a dues aigües, que fóren reconstruïts després d’haver estat destruïts en la Segona Guerra Mundial. En la plaça hi ha varis punts d’interès. Un d’ells és el de les dues fonts: la font de la justícia i la font de Minerva.

Font de la Justícia, Plaça Römerberg

Un altre dels edificis que destaca a Römerberg és l’església de Sant Nicolau, una de les poques que va sobreviure als bombardejos de la Segona Guerra Mundial.

Església de Sant Nicolau

Però, sens dubte, l’edifici estrella de la plaça és l’Ajuntament (Römer), format per tres edificis del segle XV i que reconeixereu per les banderes que onegen en la seva façana.

El Römer (l’Ajuntament)

En el Römer es celebraven les coronacions dels emperadors de l’Imperi Romà Germànic. És possible visitar el seu interior, en concret la sala Kaisersaal. El preu de l’entrada és de 2€ i obre tots els dies de 10:00 a 13:00 hores i de 14:00 a 17:00 hores, excepte si hi ha algun esdeveniment. Adjunto la pàgina web del Römer.

Sala Kaisersaal del Römer de Frankfurt
Plaça Römerberg

Continuem amb la visita i a darrera la plaça Römerberg (a la Paulsplatz) ens trobem amb l’Església Paulskirche (L’Església de Sant Pau). Es tracta d’una destacada església de la ciutat de Frankfurt doncs va tenir una important participació en la política de la ciutat a l’haver estat escollida com a Seu del Parlament de Frankfurt durant els anys 1848 i 1849.

Paulskirche

La Paulskirche fou construïda en l’any 1789 com a església protestant; per la seva forma ovalada fou seleccionada per albergar al Parlament de Frankfurt durant l’època de la Revolució del 1848, prenent el nom de Paulskirchenparlament i convertint-se en tot un símbol de la democràcia en el país. Durant la Segona Guerra Mundial, aquesta església, així com altres edificis fóren atacats i destruïts quasi en la seva totalitat, però per a després de la guerra, aquesta fou una de les primeres edificacions en ésser reconstruïdes a Frankfurt, reinaugurant-se al cumplir-se el centenari de la instal·lació del Parlament, en el 1948. Després d’això, i fins a l’actualitat, aquesta església va deixar d’ésser utilitzada com a tal, per albergar varies exposicions i esdeveniments.

Paulskirche

L’horari de visites de l’església és de 10:00 a 17:00 hores (els dijous de 13:00 a 17:00 hores). L’entrada és gratuïta. Adjunto la seva pàgina web.

3. Kaiserdom

Seguim caminant uns 300 metres per Krönungsweg Markt i arribem a la Catedral de la ciutat de Frankfurt (Kaiserdom). La Catedral de Frankfurt o Col·legiata de Sant Bartomeu, construïda entre els segles XIV i XV, és l’edifici religiós més important i gran que veure a Frankfurt. Lloc de coronació de reis i emperadors entre 1356 i 1792, aquesta impressionant església d’estil gòtic destaca per la seva façana de pedra arenisca vermella i per la seva torre de 95 metres d’alçada, des d’on tens unes excel·lents vistes del centre històric.

Catedral de Frankfurt

En els anys 50, la Catedral de Sant Bartomeu era l’edifici més alt de la ciutat de Frankfurt, amb més de 96 metres d’alçada, havent tingut lloc en el mateix, entre els anys 1562 i 1792 la coronació de varis emperadors alemanys, lo que li va donar orígen al seu nom: Kaiserdom (Catedral de l’Imperi). En el segle IX, fou l’època en que es va decidir crear aquesta església com una més de la ciutat. Per l’any 1239 es va consagrar al sant Bartomeu i en el segle XVIII va rebre el títol honorífic de “Església Imperial”, menció posada degut a la coronació dels emperadors alemanys. Des de lo més alt de la seva torre es poden apreciar meravelloses vistes de la ciutat i tant el seu interior com la façana, estan íntegrament construïdes en pedra arenisca vermella, constituïnt un dels majors símbols de la ciutat. Després d’haver-se finalitzat la Segona Guerra Mundial, la Catedral fou reconstruïda conservant varies talles originals. Junt a la Catedral es pot visitar el Dommuseum, on es poden apreciar diverses troballes arqueològiques antigues.

Torre de la Catedral de Frankfurt
Vistes des de la Torre de la Catedral de Frankfurt
Vistes des de la Torre de la Catedral de Frankfurt

Mentres que a l’interior (entrada gratuïta) hi destaca un retaule gòtic del segle XV en l’altar, la Capella de Santa Maria i la de l’Electorat, lloc on s’escollia a l’emperador.

Sostre de voltes

L’horari de visita és de dijous a dissabte de 9:00 a 12:00 i de 14:30 a 18:00h, i divendres i diumenge de 14:30 a 18:00 hores. L’entrada a la Catedral és gratuïta i l’accés a la torre és de pagament, així com al museu. Concretament la pujada a la Torre val 3,5€ l’entrada d’adult, i 1,5€ l’entrada reduïda (nens i estudiants). Adjunto la pàgina web.

Visitada la catedral i havent pujat els 328 graons de la seva torre, ens espera al mateix lloc, un Free Tour. Hem contractat amb l’empresa Civitatis un Free Tour per Frankfurt i el punt de trobada és la Catedral. A l’hora indicada, ens reunirem junt a la Catedral de Sant Bartomeu, que en el segle XVIII va rebre el títol d’”església imperial” per ser escenari de la coronació dels emperadors germànics. Allí es començarà la visita guiada pels llocs més emblemàtics de Frankfurt, capital financera de la Unió Europea.

Catedral de Frankfurt

Davant de l’Ajuntament de Frankfurt el guia del Free Tour ens explicarà com ha evolucionat la ciutat i , per suposat, quins fóren els seus orígens. Per això, passejarem pel casc antic, en el que ens cridarà especialment l’atenció les seves casetes de colors pastel amb entramats de fusta. A continuació, ens dirigirem cap a l’Església de Sant Pau, escollida com a seu del Parlament de Frankfurt a mitjans del segle XIX per la seva forma ovalada. Seguirem el free tour en el districte financer de la ciutat, on ens toparem amb impressionants gratacels. Allí es troba el Banc Central Europeu, seu financera de la Unió Europea, en l’entrada del qual podrem veure el símbol gegant de l’euro. Després de dues hores, finalitzarem el tour per Frankfurt en el Eisener Steg, un pont a la riba del riu Main famós per les seves vistes panoràmiques del skyline de la gran metròpolis.

Símbol de l’euro davant del Banc Central Europeu a Frankfurt

El free tour es fa cada dia a les 10:30h, 14:00h i 16:00h. Nosaltres varem fer el de les 14:00 hores. Adjuntem l’enllaç.

Acabarem de recórrer el cor del casc històric, passant per davant del Museu d’Art Modern, ubicat al carrer Domstrasse, a 120 metres al nord de la catedral. Aquest museu constitueix un dels principals atractius de la ciutat de Frankfurt i el seu disseny és obra de l’arquitecte vienès Hans Hollein. Inaugurat en l’any 1991 posseeix entre les seves parets una de les col·leccions destacades d’art contemporani d’Europa. El punt central de la col·lecció està en el Pop Art, Art-Objecte i instal·lacions. El museu completa constantment la seva presentació de l’art americà i europeu des de 1960 fins a les obres internacionals actuals i ofereix també espai a joves artistes i noves expressions de l’art. Quaranta sales son les que es recórren en aquest museu, i això sembla ser un viatge de descobriment als paisatges i connexions que obren noves i sorprenents perspectives. L’incidència de la llum fa destacar els objectes de forma òptima.

Exterior impressionant del Museu

El Museu d’Art Modern també procura, amb la seva barreja d’obres valuosíssimes i novetats sorprenents, establir una relació amb lo més actual i genera que els visitants que arribin surtin satisfets de lo què poden apreciar. Aquest museu alberga en el seu interior una increïble col·lecció d’art de la postguerra, amb obres d’artistes especialment americans i alemanys, com per exemple Joseph Beuys, Claes Oldenburg, Andy Warhol i Roy Lichtenstein. El museu conta amb una cafeteria i restaurant i roman obert de dimarts a diumenge de 11:00 a 18:00 hores (els dimecres de 11:00 a 19:00 hores). El preu de l’entrada és de 16€ pels adults i 8€ per l’entrada reduïda. Adjunto la pàgina web.

Façana Nord del Museu

4. Willy-Brandt Platz

Vist el centre del Casc Històric ens dirigirem a la Plaça Willy-Brandt Platz, per observar els edificis més alts i gratacels que marquen l’skyline de la ciutat. La Plaça es troba a 950 metres a l’oest travessant el casc històric (uns 12 o 13 minuts de suau passejada). Arribem a la plaça i ens adonem de la importància de que Frankfurt sigui la Seu del Banc Central Europeu, doncs en aquesta plaça hi ha l’euro-escultura, amb el símbol de l’euro envoltat de les estrelles que representen els estats membres.

L’euro-escultura de la Plaça Willy-Brandt Platz

Continuem amb la passejada fins al gratacels Commerzbank Tower, passant per els jardins de Gallusanlage.

Escultura de Goethe en els jardins
Contrast i diàleg entre els gratacels, els jardins i les escultures que ens anem trobant

A l’alçada de l’avinguda Taunustor (a uns 250 metres de la Plaça anterior), trencarem per l’avinguda i anirem a buscar l’edifici singular del Commerzbank Tower.

Passem per Grosse Gallusstrasse

I ara arribem als peus de la torre Commerzbank Tower. Es tracta d’un imponent i singular gratacels edificat entre 1994 i 1996. Té 9 jardins a diferents alçades dins de les instal·lacions. Fou dissenyada per Foster and Partners i construïda per la constructora Hochtief. Fou l’edifici més alt d’Europa, superant a la propera Messeturm. En el 2003, el Triumph-Palace de Moscou li va arrabassar-li el títol.

Commerzbank Tower
Commerzbank Tower

5. Casa-Museu de Goethe

I anem a trobar-nos amb el Frankfurter Goethe-Haus, la Casa-Museu de Goethe, la qual visitarem, ubicada a 350 metres de l’edifici Commerzbank Tower. És el lloc de naixement i on visqué Johan Wolfgang von Goethe, un dels grans de la història de la literatura i autor d’obres tant cèlebres com “Faust” i “Les desventures del jove Werther”. Malgrat de quedar destruïda durant els bombardejos de la Segona Guerra Mundial, es va aconseguir una impecable restauració i la recuperació de nombrosos objectes originals, retrats de la família, pintures i l’escriptori on Goethe va crear algun dels seus grans èxits. Durant la visita a aquesta casa burgesa de tres pisos veuràs les diferents habitacions de la família i espais comuns com la cuina, el menjador i la biblioteca.

Entrada per accedir a la Casa Goethe

L’horari de visita de la Casa-Museu és de 10:00 a 18:00 hores (i els dijous de 10:00 a 21:00 hores). Els preus son de 10€ pels adults, 6€ pels estudiants i 3€ l’entrada reduïda. Adjunto la pàgina web.

Casa Goethe, al costat de l’edifici que fa d’accés a la casa

Amb la mateixa entrada que hem pagat per la Casa Goethe, tens també accés al Museu Romàntic Alemany, ubicat al costat de la casa Goethe. Aquest museu es va inaugurar en el 2021 i sota el meu entendre, lo millor que té és una façana suggerent arquitectònicament parlant.

Façana del Museu Romàntic, al costat de la Casa Goethe

Els seus horaris de visita son de 10:00 a 18:00 hores (els dijous de 10:00 a 21:00 hores). Adjunto la pàgina web.

I continuant uns 500 metres cap al nord (uns 8 minuts passejant), anem a espetegar a la plaça de la Borsa de Frankfurt, amb l’edifici de la Borsa i les escultures de l’ós i el brau. L’edifici de la Borsa de Frankfurt impressiona per la seva façana d’estil neoclàssic i perquè a l’interior es mouen mils de milions d’euros cada any, al ser un dels mercats bursàtils més importants del món. Per entrar a l’interior d’aquest edifici de 1843 hauràs de fer una reserva en l’Oficina de Turisme i assistir en algun dels tours gratuïts que es realitzen pels matins, de dilluns a divendres. Adjunto la seva web.

Façana neoclàssica de l’edifici de la Borsa

A pocs metres d’aquest edifici es troben les fotogèniques escultures de l’Ós i el Brau, que simbolitzen les baixades i les alces de la borsa, respectivament, i que recorden al Brau de Wall Street de Nova York.

Escultures de l’Ós i el Brau a la plaça de la Borsa
Escultures de l’Ós i el Brau a la plaça de la Borsa

I al costat mateix de l’edifici de la Borsa ens trobem amb l’Schillermarkt, un mercat de menjar del carrer que el posen als divendres de 9:00 a 18:30 al carrer Schillerstrasse i també té un fotimer d’opcions gastronòmiques per a tots els gustos. A l’hora de dinar es nota perquè hi ha molt executiu vestit menjant salsitxes en els posts del mercat.

Mercat de Schillermarkt al carrer Schillerstrasse

6. Hauptwache i Avinguda Zeil

I en uns 200 metres cap al sud, arribem a la plaça de Hauptwache. El què més impressiona d’aquest lloc son les dimensions de la mateixa plaça. És un gran espai obert on hi ha dos edificis històrics (una església i una cafeteria) aïllats, on s’obre una gran avinguda (Avinguda Zeil) i on de fons, o més aviat de prop, es veuen les torres dels gratacels del barri financer de la ciutat.

Plaça Hauptwache

Com hem dit, hi ha una església, la Katharinen Kirche, l’Església de Santa Catalina. Es tracta d’una església evangèlica de la ciutat de Frankfurt. Porta el seu nom en honor a Santa Catalina, una màrtir cristiana que a vegades és representada amb una roda. Aquesta església fou construïda en l’any 1681, va sofrir els bombardejos de la Segona Guerra Mundial i posteriorment fou reconstruïda per l’any 1954. Adjunto la seva pàgina web.

Katharinen Kirche
Contrast i diàleg entre l’església i els gratacels

Al costat i tal com hem dit, aïllat també, apareix l’edifici Hauptwache, un edifici barroc construït en el 1730 que fou un quarter de la policia municipal. També en el passat fou una estació de vigilància i inclús una presó, i en l’actualitat és un Cafè, que hi és des de 1904. Fou dels pocs edificis de la ciutat que no es varen destruïr en la Segona Guerra Mundial.

Cafè Hauptwache

L’horari d’obertura del cafè és de 10:00 a 23:00 hores ( divendres i dissabte tanca a les 24:00 hores). Adjunto la seva pàgina web.

I en aquesta plaça comença l’avinguda Zeil, el principal carrer comercial de Frankfurt. El carrer està ple de botigues de marques nacionals i internacionals, començant en el mític Cafè Hauptwache. Nosaltres vàrem recórrer aquesta moderna avinguda parant en alguns dels seus centres comercials com la Zeil Gallerie, que té un mirador en la terrassa de l’últim pis amb vistes de la plaça Hauptwache i de l’skyline de Frankfurt, i el Centre Comercial My Zeil que sorprèn per la seva façana de miralls.

Avinguda Zeil des d’un dels seus centres comercials

De seguida ens trobem amb la Zeil Gallerie, on hi entrem, amb l’intenció d’anar a mirar les vistes panoràmiques des de la terrassa superior. Es tracta d’un modern centre comercial, exclusiu, amb productes d’alimentació i roba i accessoris de marca. Bé, a nosaltres només ens interessa per anar a la terrassa a observar les vistes panoràmiques, una de les millors i més icòniques de la ciutat de Frankfurt. El seu horari d’obertura és de 9:30 a 20:00h (diumenges tancat). Adjunto la pàgina web.

Zeil gallerie, a l’Avinguda Zeil
Interior de la Zeil Gallerie, pujant a la terrassa superior
Les vistes des de la Zeil Gallerie, amb la plaça Hauptwache i el barri financer a tocar
Vistes des de la Zeil Gallerie
Vistes des de la Zeil Gallerie

Sortim de la Zeil Gallerie, i arribem a un nou centre comercial, el My Zeil, el qual ens ofereix una espectacular arquitectura “futurista” de vidre, que simula en la façana un forat negre que dóna pas a la llum natural. També crida l’atenció per la seva moderna façana decorada amb miralls. El centre comercial és extens, amb una arquitectura única i moderna, que ofereix botigues de grans marques i restaurants. L’horari d’obertura del centre comercial és de dilluns a dijous de 10:00 a 20:00 hores i de divendres a dissabte de 10:00 a 21:00 hores. Adjunto la seva pàgina web.

Espectacular façana del Centre Comercial My Zeil
Els interiors no queden enrere. S’observa l’entrada de la llum natural
Arquitectura interior al Centre Comercial My Zeil

I empapats de grans perspectives i arquitectura moderna continuem el nostre passeig per l’Avinguda Zeil i a uns 500 metres (7 minuts a peu) arribem a la plaça de Konstablerwache. Es tracta d’una plaça on hi posen un mercat. En el mercat també hi trobaràs posts per comprar menjar però també plats cuinats per a menjar en el moment. És un mercat de productes frescos, verdures i fruites.

Mercat de Konstablerwache, Frankfurt

7. Passeig en vaixell pel Main

I ha arribat el moment de caminar cap al riu Maine, i anar a buscar la nostra barca per a fer-hi un passeig de 1 hora al llarg del riu. Tenim contractat amb l’empresa Civitatis, un creuer i un relaxant passeig per la riba del Main. El punt de trobada és a Mainkai. La riba del riu es troba a uns 550 metres del punt on estem de l’Avinguda Zeil (uns 8 minuts de passeig). El preu del creuer d’1 hora és de 14€ per persona.

Passeig en barca pel riu Main

Amb el creuer observarem des d’una perspectiva diferent el centre històric i la zona financera. El pots reservar des d’aquesta pàgina (creuer que dura 1 hora).

Grans vistes des del creuer pel Main

Sortim des de l’embarcador en el centre de Frankfurt, i iniciarem un recorregut pel riu Main, el riu que creua Frankfurt. Frankfurt és el centre financer d’Europa i és una ciutat famosa per el seu skyline, la riba dels museus (Museumsufer) i l’església de Sant Pau (Paulskirche), un temple desacralitzat que alberga exposicions i esdeveniments. Durant la hora que dura el creuer, podreu aprendre sobre els principals punts d’interès i la història de Frankfurt escoltant comentaris gravats en anglès. El passeig en barca per Frankfurt ens permetrà gaudir de les millors vistes de la ciutat mentres naveguem sota els seus ponts. Admirarem els bells edificis medievals de Römer, el barri medieval junt al riu Main que fou reconstruït després de sofrir un bombardeig en la II Guerra Mundial, i contemplarem l’espectacular skyline dels gratacels del districte financer. El creuer per el riu Main acaba retornant al punt d’inici.

Passeig en barca pel riu Main

8. Barri de Sachsenhausen

Realitzat el creuer, només ens queda arribar-nos al barri de Sachsenhausen. Deixarem per l’endemà al matí el passeig de la riba del riu Main i l’exploració de la riba dels Museus (Museumsufer), així com el pas pels diferents ponts amb vistes que creuen el riu. Ara el què ens interessa més és poder arribar al barri de Sachsenhausen per poder-lo descobrir i sopar-hi després.

Per arribar primer al barri, per la riba sud mateix del riu Main, passarem pel costat de l’Església dels Tres Reis (Dreikönigkirche), la qual és una església del 1338, però reconstruïda després de la 2ª Guerra Mundial. És un homenatge als tres reis mags.

Església dels tres reis Mags

Seguim i accedim ja al barri de Sachsenhausen, ubicat a uns 10 minuts a peu del cor del Centre Històric de Frankfurt. La visita al barri de Sachsenhausen és famosa per les tavernes de “Apfelwein”, una típica beguda alcohòlica elaborada a partir de la fermentació de suc de poma i que vindria a ésser algo bastant semblant a la sidra espanyola. Arribem a uns carrerons peatonals empedrats al voltant de Neuer Wall, plens de pintorescos edificis antics, els baixos dels quals son pubs. Està clar que ha de ser la zona amb més ambient nocturn de la ciutat.

Barri de Sachsenhausen

Es tracta del millor barri de Frankfurt per gaudir de l’ambient i del menjar local. Et recomano que t’acostis a la part més antiga per a passejar pels seus carrers empedrats, amb cases d’entramat de fusta, fonts i nombroses tavernes per a provar el Apfelwein, com hem dit, un tipus de sidra que s’ha convertit en la beguda més típica de la ciutat.

Barri de Sachsenhausen

Alguns dels carrers més famosos, on es concentren aquestes tavernes, en les que a més de la sidra pots provar la contundent cuina alemanya, son Rittergasse, Paradiesgasse, Klappergasse, Textorstrasse, l’esmentat Neuer Wall, Brückenstrasse i Schweizer Strasse, que tenen en la Apfelwein Wagner i Zum Gemalten Haus, a dos dels locals més antics. Una altra bona opció per a menjar la típica salsitxa de Frankfurt (Frankfurten Würstchen) és Best Worscht in Town o Worscht Company.

Barri de Sachsenhausen de nit
Barri de Sachsenhausen de nit

I passejant pels carrers esmentats del Barri de Sachsenhausen, entrarem a algun lloc a sopar i així s’acabarà la ruta d’avui, restant, però, la tornada fins al nostre Hostel. També s’ha de dir, que una bona forma de conèixer la història d’aquest barri de Sachsenhausen i les seves curiositats és reservar aquest free tour pel barri, amb un guia en espanyol. El Free tour té una durada de 2 hores, el seu punt d’inici és la plaça Römerberg (casc antic de la ciutat), i s’inicia sobre les 18:00 hores de la tarda. Creiem que és un bon pla també.

I només ens queda retornar cap a la zona de l’estació central Hauptbahnhof per anar a buscar el nostre Hostel. Passarem per les ribes del riu Main, sense perdre’ns les imatges nocturnes de l’skyline de la ciutat…

Frankfurt de nit des de les ribes del riu Main

També farem passar el nostre passeig pel centre del casc històric, per la plaça Römerberg de nit, i així poder gaudir dels monuments que hem gaudit de dia, doncs fer-ho també de nit…

Plaça Römerberg
Plaça Römerberg

I el passeig de tornada continua per la zona dels gratacels com el Commerzbank Tower…

Commerzbank Tower de nit

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge de les atraccions i monuments principals que hem vist en el dia d’avui i el recorregut que hem estat fent durant tot el dia:

Categories
FRANKFURT AM MAIN

Cap de Setmana a Frankfurt am Main

Si estàs preparant una escapadeta per fer en un cap de setmana a Frankfurt am Main en 2 dies, ets un afortunat. Perquè no només coneixeràs els principals barris de la ciutat i els seus llocs més turístics, sinó que també et donarà temps per a fer alguna excursió fora del casc històric de la ciutat.

Lo mínimament ideal seria fer una estada de 1 dia a Frankfurt, ja que els plans culturals son varis i hi ha varis llocs a visitar a la ciutat. A Frankfurt és impossible avorrir-se i t’ho demostraré amb aquesta ruta que estàs a punt de llegir. En aquest article t’ensenyaré com organitzar cada dia de la teva escapada de Cap de Setmana a Frankfurt am Main perquè aprofitis el temps al màxim. Sé que organitzar cada jornada és un puzzle amb moltes variables, així que vull ajudar-te perquè surti perfecte.

Skyline de Frankfurt am Main, anomenada popularment com “Mainhattan”

Podríem dir que qualsevol època és bona per a fer una escapada a Frankfurt i no ens equivocaríem i és que cada moment de l’any, és únic per a la ciutat. Nosaltres teníem algunes premises a l’hora de fer aquesta escapada a Frankfurt, com seria evitar els mesos d’estiu, degut a les temperatures i la humitat xafogosa de l’ambient, i evitar les festivitats com Nadal i Setmana Santa (evitar aglomeracions). Estratègicament ens vàrem escapar en un cap de Setmana a finals del mes de Gener, i creiem que va ésser un èxit, ja que no ens vàrem trobar amb masses de turistes pels llocs. Diguem, que va ser bastant “suportable”.

Plaça Römerberg

La intenció del viatge ha estat escollir les millors zones, atraccions i espais que la ciutat de Frankfurt disposa, i conèixer-los a fons, sense cap necessitat de voler veure la totalitat de la ciutat o el màxim d’ella. El concepte és el viatge “slow travel”, havent escollit prèviament les zones a visitar. Es tracta d’una escapada de cap de setmana a Frankfurt am Main, en un cap de setmana d’hivern (finals de gener). Adjuntem el detall del viatge amb les atraccions que vam visitar:

Dia 1: Kleinmarkthalle + Plaça Römerberg + Kaiserdom + Willy-Brandt Platz + Casa-Museu de Goethe + Borsa de Frankfurt + Hauptwache + Avinguda Zeil + Passeig en vaixell pel Main + Barri Sachsenhausen

Dia 2: Ribes i ponts del Main + Museumsufer (Riba dels Museus) + Cementiri Jueu + Main Tower + Alte Oper + Eschenheimer Turm + Palmengarten + Atracció Opcional

Antiga Òpera (Alte Oper)

Si selecciones cadascun dels dies els podràs anar veient a tots, un per un. A més, al final de cada dia et deixaré el recorregut pels llocs amb un mapa de google maps. I aquí mateix et deixo el mapa principal amb el marcatge de tots els llocs i atractius que pots visitar en la ciutat de Frankfurt am Main:

Una ruta per Frankfurt en 2 dies és el temps ideal per conèixer la ciutat sense presses. Hi ha bastants llocs a veure que la planificació és crucial en aquest viatge. Cada etapa ha d’estar molt ben estudiada per saber optimitzar el temps.

Amb aquest article et vull ajudar a organitzar aquesta escapada inoblidable. T’exposarem les atraccions que podrem visitar cada dia, l’allotjament que et recomanem, el recorregut que hauries de caminar cada dia, etc… En definitiva, t’ho posarem fàcil perquè no et col·lapsis amb els preparatius.

Veuràs que en la planificació diària hi ha les atraccions que pots arribar a veure en el dia. Es tracta d’això, de les atraccions que pots arribar a veure, no les que veuràs, que és molt diferent. He pensat en posar-te les atraccions que hi ha per la zona i que tu puguis prioritzar a través dels meus comentaris. Aquí també prioritzarem quines son les més importants i quines valen més la pena que d’altres.

A part del detall del programa de viatge, t’adjuntaré alguns dels principals consells per viatjar per lliure per la ciutat de Frankfurt am Main. Corresponen a 5 grans camps:

 1. Vols econòmics
 2. Trasllat de l’aeroport al centre
 3. Allotjament
 4. Com ens mourem per Frankfurt
 5. Tarja turística “Frankfurt Card”

1. Vols econòmics

La clau és buscar els vols amb molta antel·lació. Com més t’apropis a les dates, més probabilitats tindràs de que els preus es dupliquin i augmentin. La nostra escapada va ser per unes dates específiques, en un cap de setmana a finals del mes de gener, per tant, amb molta antelació fes una cerca exhaustiva dels millors preus a la plataforma de Skyscanner, per tal de mirar de trobar vols directes econòmics durant aquestes dates. A no ser que estiguis fent una ruta per Alemanya, arribaràs a Frankfurt en avió. Tingues en compte que hi ha dos aeroports a Frankfurt: l’aeroport Internacional de Frankfurt am Main, i l’aeroport Frankfurt Hahn. La distància del segon a la ciutat és de 125 kilòmetres, així que no t’equivoquis a l’hora de comprar el teu bitllet. L’Aeroport Internacional de Frankfurt am Main està ubicat a uns 12 kilòmetres del centre de la ciutat i serà aquest l’aeroport escollit per volar.

Plataforma Skyscanner

Aeroport Internacional de Frankfurt am Main

2. Trasllat de l’aeroport al centre

Per anar de l’aeroport al centre de Frankfurt teniu vàries opcions:

 • Trasllat privat: si no us voleu complicar la vida amb els transports, amb aquesta opció, un xofer us estarà esperant a la vostra arribada a l’aeroport i us portarà fins a la porta del vostre allotjament. Podeu reservar-lo aquí.
 • Tren: les línies S8 i S9 de tren us portaran des de la Terminal 1 de l’aeroport fins al centre de la ciutat en uns 15 minuts. Tenen parada en les tres estacions de tren principals: Hauptbahnhof, Hauptwache i Konstablerwache entre altres. El preu del bitllet és de 4,90 €.

Nosaltres vàrem optar per la opció del tren i vàrem baixar a l’Estació Central Hauptbahnhof, on tenim l’allotjament a prop.

Hauptbahnhof

3. Allotjament

Et recomano que t’allotgis en un apartament o en un hotel com més a prop possible del centre de Frankfurt am Main millor, és a dir, com més a prop de la Plaça Römerberg, millor. Si no és així, lo millor és que l’allotjament estigui a prop d’una parada de metro o tramvia que porti al centre de la ciutat. De fet, nosaltres vam buscar l’allotjament i a la zona del centre centre (Plaça Römerberg) era terriblement car. Vàrem optar per allotjar-nos a prop de l’Estació Central de trens (Hauptbahnhof), a uns 5 minuts de distància, amb parada de metro directa fins al centre, però també l’opció de fer una passejada de 20 minuts cap al centre. Al viatjar fora de temporada i, sobretot al fer-ho amb la màxima antelació possible i comparant preus, també va ajudar que el nostre allotjament tingués una bona relació entre qualitat i preu. Per reservar l’allotjament ho solem fer en qualsevol de les dues plataformes especialitzades:

 • Booking: Allotjament amb cancel·lació gratuïta
 • AirBnb: Allotjaments especialistes en apartaments, també amb l’opció de cancel·lació gratuïta

Nosaltres ens vam allotjar en un confortable Alberg anomenat “5 Elements Hostel Frankfurt”. Aquí us adjunto la seva pàgina web. El vam contractar per la plataforma Booking. La relació qualitat/preu va ser fantàstica. Per arribar-hi des de l’estació “Hauptbahnhof” hi ha uns 350 metres (son uns 5 minuts a peu aproximadament). Per arribar a la Plaça Römerberg s’hi tardava uns 20 minuts a peu (també hi ha la possibilitat d’agafar el metro.

De camí a l’Hotel

4. Com ens mourem per Frankfurt

Un cop contractat l’Hotel (en aquest cas “Alberg” o “Hostel”) a prop de l’Estació Central de Frankfurt (Hauptbahnhof), hem de dir que el mitjà de transport que farem servir més durant els 2 dies que estarem a la ciutat seran pràcticament les nostres cames, ja que hem planificat  cadascun dels dies de la nostra escapada tenint en compte aquest requisit, i que la ruta fos llògica per realitzar-la a peu. Només utilitzarem el metro per arribar-nos a alguna atracció fora del Centre Històric.

Quasi tots els llocs d’interès que visitarem a Frankfurt estan molt a prop uns dels altres, per lo que hi podrem anar caminant perfectament. Si el vostre allotjament està més allunyat o si necessiteu anar a algun lloc més apartat, podreu utilitzar el bus, el tramvia o el metro.

Un bitllet de metro costa entre 1,60 i 2,60€, en funció de la distància que recorris. També hi ha bitllets d’un dia, setmanals i mensuals. Els tickets es poden comprar en les màquines expenedores de les estacions. Recordeu validar el ticket o us posaran una multa si us enxampa el revisor. Si no teniu moltes ganes de caminar podeu reservar l’autobús turístic i recórrer els llocs més emblemàtics que veure a Frankfurt.

Metro de Frankfurt

5. Tarja turística “Frankfurt Card”

Amb la targeta “Frankfurt Card” tindreu accés gratuït al transport públic i descomptes en més de 40 atraccions de Frankfurt, incloent l’observatori Main Tower, el museu de Goethe, l’Òpera i molt més. Les 10 atraccions més populars incloses en la Frankfurt Card, son:

 • Museu Arqueològic
 • Casa-Museu de Goethe
 • Museu Jueu
 • Jardí botànic
 • Main Tower i observatori
 • Rebstockbad
 • Shopping Mall My Zeil
 • Museu de la Caricatura
 • Creuer per el riu Main
 • Museu d’Història de Frankfurt

Les entrades d’aquestes atraccions ja sumen més de 150 euros, però encara n’hi ha més, com per exemple, descomptes en gastronomia, el Museu de la Ciència o l’English Frankfurt Theatre. A més, podreu tenir fins a un 50% de descompte en alguns recorreguts guiats per la ciutat, entrades a museus i altres atraccions. En aquest enllaç podreu veure tots els descomptes inclosos.

La validesa de la targeta Frankfurt Card comença quan s’utilitza per primer cop. A partir d’aquest moment la podreu utilitzar durant els dies contractats (1 o 2 dies consecutius). La targeta permet utilitzar el descompte un cop en cada atracció i l’ús il·limitat del transport públic de Frankfurt, inclòs el transport cap a l’Aeroport Internacional de Frankfurt (zona 50 i 5090).

La targeta Frankfurt Card es pot recollir en les següents oficines:

 • Oficina de Turisme de l’estació de tren: oberta de dilluns a divendres de 8:00 a 16:00 hores. Els dissabtes, diumenges i festius obert de 9:00 a 16:00 hores.
 • Oficina de Turisme de Römer: oberta de dilluns a dissabte de 9:00 a 18:00 hores. Els diumenges i festius obert de 9:00 a 16:00 hores.

Aquestes oficines romandran obertes tots els dies de l’any. No obstant, aquests horaris poden sofrir canvis.

Targeta Frankfurt Card de 1 i 2 dies

El preu per una targeta individual Frankfurt Card de 1 dia és de 11,50€. El preu per grup (màxim de 5 persones) és de 24€. El preu per una targeta individual Frankfurt Card de 2 dies és de 17€. El preu per grup (màxim de 5 persones) és de 34€.

Comprovació per si surt a compte

Comprovarem mitjançant una taula si la targeta Frankfurt Card de 2 dies (preu de 17€ per persona) ens surt a compte o no. La clau està en els descomptes de les atraccions, és a dir, que no t’inclou cap atracció, només un descompte. Hem de tenir clar quins son els descomptes:

Atracció que volem visitarPreuPreu inclòs a la Frankfurt Card
Casa-Museu de Goethe10€50% dte.: 5€
Main Tower Observatory9€20% dte.: 1,8€
Creuer pel riu Main14€20% dte.: 2,8€
Transport de tren fins a l’aeroport (anada i tornada)4,9€ x 2 = 9,8€20% dte.: 1,96€
Tickets de Metro (mínim anar i tornar de Palmengarten)1,6€ x 2 = 3,2€20% dte.: 0,64€
 
Total inclòs que ens estalviem12,20 €

Per tant, no ens surt a compte la compra de la tarja turística Frankfurt Card (el preu per 2 dies és de 17€ i només n’estalviem d’inici uns 12,20€). No ens surt a compte perquè tampoc visitarem moltes atraccions ni utilitzarem el transport públic. Les rutes dels dos dies les farem pràcticament a peu.

Categories
MILÀ

Dia 3 (Opció B): Excursió per lliure al Llac de Como

La segona opció per aquest tercer dia, ha estat realitzar una excursió per lliure fins al Llac de Como. Aquest està considerat un dels llacs més bonics del món i un dels llocs increïbles que veure a Itàlia. Situat a 1 hora i mitja en cotxe o en bus i a menys d’una hora en tren de Milà, el Llac Como es pot visitar perfectament en un dia o dos des de Milà. Aquest llac d’orígen glaciar impressiona pels seus preciosos pobles antics i villes de somni que es varen construïr a la riba i a més es troba envoltat de muntanyes i de vegetació, lo que li dóna un encant especial per a passar uns dies de vacances ideals. El punt d’entrada en aquesta zona és la ciutat de Como, des d’on surten les barques que recorren tots els pobles i llocs que veure en el Llac de Como. A més, tingues en compte que aquesta petita ciutat també és una bona opció per allotjar-te uns dies i fer rutes en cotxe o en barca per conèixer millor aquest racó, una opció molt adequada si tens més dies. Entre els pobles més bonics del Llac Como, destacaríem Bellagio, Varenna, Nesso, Tremezzo i Menaggio a més de les luxoses villes de Balbianello i Carlota, tots ells imprescindibles en aquesta zona del país. Si disposes de cotxe pots anar parant en els pobles i miradors mentres envoltes el llac, encara que s’ha de tenir en compte que les carreteres son estretes i en temporada alta es solen trobar grans embussos. Per anar de Milà al Llac Como en transport públic la millor opció és agafar el tren en l’estació de Cadorna que et portarà en una hora a l’estació Como Nord Lago, situada en el centre de Como. La freqüència és de mitja hora i el preu total no supera els 5 euros. Una altra alternativa més còmoda és reservar aquesta excursió amb autobús amb guia en espanyol en la que s’inclou un passeig en barca fins al preciós poble de Bellagio.
Índex:
1. Com anar de Milà al Llac Como (tour o per lliure)
2. Què veure a Como en mig dia
3. Què veure en el Llac de Como

1. Com anar de Milà al Llac Como (tour o per lliure)

Situat a 50 kilòmetres al nord de Milà aquest famós llac amb forma de “Y” està envoltat de preciosos pobles com Bellagio i Varenna, luxoses villes com Balbianello i Carlota, i un entorn alpí amb abundant vegetació, que el fan un dels destins més famosos i demandats d’Itàlia. Si no vols llogar cotxe, disposes del transport públic que t’aproparà a la ciutat de Como, situada en un dels extrems del Llac i punt de sortida dels vaixells que recorren tots els pintorescos pobles de la riba. T’expliquem les diferents opcions d’arribar al Llac Como des de Milà, perquè escullis la que millor s’adapta a les teves necessitats.

Com anar de Milà al Llac Como en tren

La forma més habitual i econòmica d’anar de Milà al Llac Como és en tren des de l’Estació Central, Porta de Garibaldi i Milan Cadorna, les més properes al centre. Totes aquestes estacions estan ben connectades amb el centre de Milà en metro (línies 1, 2, i 3). Els trens de la companyia Trenitalia realitzen el trajecte en poc més de mitja hora per uns 10 euros, mentres que els trens regionals de Ferrovías del Norte tarden una hora i costen 5 euros. La gran majoria de trens paren en l’estació San Giovanni, situada a 10 minuts caminant del centre de Como o en la de “Como Nord Lago”, situada a pocs metres del Llac. Els trens comencen a sortir a partir de les 5:30h i tenen una freqüència d’uns 20 minuts, per lo que si solament disposes d’un dia pots aprofitar bé el temps. Et recomanem consultar els horaris i fer la reserva dels bitllets amb antelació en aquest buscador.

Llac de Como

Com arribar al Llac Como en excursió

Si no vols llogar cotxe ni agafar tren, pots anar de Milà al Llac de Como en autobús contractant un tour organitzat éssent aquesta la opció més còmoda si solament disposes d’un dia i vols conèixer millor la història d’aquesta zona d’Itàlia al tenir un guia en espanyol. Entre els tours d’un dia millor valorats pels viatgers, que inclouen el passeig en barca per el Llac Como, es troben els següents:

Bellagio en el Llac de Como

Consells per visitar el Llac Como

Abans de planificar un viatge al Llac de Como s’ha de tenir en compte que aquesta és una de les regions d’Itàlia més visitades per els locals, sobretot en els mesos d’estiu per lo que nosaltres recomanem viatjar en primavera o la tardor, quan els preus dels hotels estan més baixos, i hi ha molta menys gent. Si tens pensat conèixer tots els pobles més famosos del llac com Bellagio, Vernazza, Nesso, Menaggio i les villes Balbianello i Carlota, et recomanem dedicar a la zona un mínim de dos dies complets. Per visitar els pobles i villes situats a la riba del Llac de Como, la millor opció és comprar un bitllet de vaixell de tot un dia per uns 26 euros que et permet baixar i pujar totes les vegades que vulguis. A més dels pobles més pintorescs i famosos del llac, t’aconsellem invertir un matí per a conèixer el casc antic de Como, entrar en la seva preciosa catedral i pujar al Funicular de Brunate, que té unes vistes fantàstiques de l’entorn.

2. Què veure a Como en mig dia

Un cop arribats al Centre de Como, el primer que farem serà visitar l’embarcador, un dels racons de Como que no et pots perdre i no solament per les belles vistes del poble que hi ha des d’aquí, sinó per ser un dels llocs més concorreguts, sobretot als caps de setmana, especialment els diumenges, moment en el que podem trobar-nos amb moltíssima gent passejant i gaudint d’unes hores de relax en aquest dia festiu.

Como des del Passeig Villa del Olmo

En aquesta zona comença el Passeig Villa del Olmo, un dels passejos que no et pots perdre a Como, ja que et mostra una perspectiva única del llac i tot el què l’envolta. Des d’aquí tenim unes vistes increïbles de tot lo què és la part frontal de Como amb la catedral ressaltant entre la resta, a part de tenir unes vistes úniques del Funicular de Brunate on pujarem després, i de tota la ribera del llac. Sens dubte uns zona totalment recomanable. Una bona opció per conèixer la història i curiositats de Como és reservar aquest tour per el centre històricque inclou un passeig en barca.

Passeig Villa del Olmo, a Como
Vistes del funicular de Brunate, al fons
Wifi en el Llac de Como
Com a curiositat us direm que en molts llocs del Llac de Como ens vàrem trobar amb zones en les que el wifi és gratuït, algo que sens dubte és d’agraïr. Però no només en locals com bars o restaurants, sinó en ple carrer, com per exemple en tota la zona del Passeig Villa del Olmo, on disposen de wiki gratuït, per lo què pots connectar-te sense cap problema, inclús sense tindre que registrar-te. Un 10 per a Como per aquesta iniciativa.

Seguim passejant per el Passeig Villa del Olmo, passant per el conegudíssim Templo Voltiano, al voltant del que aprofitem per a asseure’ns una estona, per després seguir i apropar-nos fins la Villa del Olmo, una de les villes més famoses de la localitat de Como i un lloc que no et pots perdre si estàs per la zona.

Temple Voltiano, Como
Villa del Olmo, Como

És mig matí quan finalitzem aquesta passejada, i és quan ens decidim per anar al Centre Històric de Como, una de les zones que més ganes tenim de conèixer. Algo que ens crida molt l’atenció és que des de fora Como no ens va semblar gaire interessant i és que inevitablement el comparàvem amb Bellagio o Varenna, dos dels pobles que més agraden del Llac Como, encara que després de la visita a Como, tenim que dir que val molt la pena passar unes hores aquí i que Como és digne de visitar. El primer que fem és apropar-nos fins a la Catedral de Como, on entrem i ens delectem amb un espai realment bonic, on aprofitem per assaborir cada racó.

Catedral de Como
Interior Catedral de Como

Des d’aquí ens apropem a la Església de San Fedele, una de les esglésies més recomanades per visitar de la zona, on arribem pels pèls i és que just estan a punt de tancar. Malgrat això, ens deixen entrar i dedicar uns minuts a donar una volta bastant ràpida, que ens mostra un interior increíble i que s’adjudica un dels primers llocs de què veure a Como.

Església de San Fedele, a Como
Centre Històric de Como

Son pràcticament les 12:30 del migdia quan donem per finalitzada la visita al Centre Històric de Como i decidim que ha arribat el moment d’acostar-nos fins al funicular de Brunate, una de les coses que veure a Como, que es marquen com a imprescindibles en qualsevol viatge al Llac de Como i que nosaltres, sens dubte, no obviarem.

Estació superior del funicular de Brunate

Arribem a les guixetes del funicular de Brunate, que es troba a uns 500 metres de la zona centre de Como i on només arribar ens trobem amb un grup bastant ampli de gent que hi ha just davant nostre en la cua, encara que per sort, van bastant ràpid, per lo que no tenim que esperar més de 15 minuts a que ens arribi el torn de comprar els nostres tickets per 5,50 euros per el trajecte d’anada i tornada, per persona. Amb els tickets ja en la mà no tardem més de cinc minuts en accedir a lo que son les barreres de control, on posem el ticket i on arriba el funicular que ens porta en menys de cinc minuts, amb unes vistes realment impressionants, fins la part més alta, Brunate, des d’on podreu imaginar, les vistes sobre el Llac Como i Como son increíbles.

Vistes del Llac Como des de Brunate

Un cop a Brunate tenim dues opcions, anar directament al mirador on pots arribar si segueixes directament el carrer que hi ha al costat dels restaurants, i si no baixar una miqueta per la carretera, on des de la primera corba es tenen unes vistes molt més àmplies de Como i del Llac Como.

Increïbles vistes de Como des de Brunate
Como

Una altra de les opcions és agafar un autobús que et porta fins la zona del far, on es tarda en arribar uns 20 minuts més o menys, on nosaltres al final vàrem decidir de no anar-hi, ja que hem llegit que les vistes que realment valen la pena son les que hi ha des del mirador al que acabem d’anar, que està molt a prop del funicular de Brunate. Al final estem en aquesta zona uns 45 minuts aproximadament, temps en el que fem varies fotos i ens delectem amb les increïbles vistes que tenim de Como i el Llac Como. Som abans de les 14:00h de la tarda, i ens n’anem a dinar a Como, al Centre Històric, baixant amb el funicular de Brunate.

3. Què veure en el Llac de Como

El Llac de Como és totalment navegable, lo que permet fer un viatge en barca. En els seus voltants es troben els pobles de Bellagio, Varenna, Tremezzo, Menaggio i Como, que ja hem visitat durant tot el matí.

La nostra intenció és veure 1 o 2 pobles durant la tarda, mitjançant el ferry regular, concretament volem visitar Bellagio i si ens dóna temps, Varenna també.

En resum, aquestes son les atraccions que es poden veure en el Llac de Como:

Bellagio

És la localitat més famosa del Llac de Como. S’ubica en la intersecció dels dos ramals del llac, que té forma de “Y”. Aquesta preciosa localitat de carrers empedrats i luxoses residències, té innombrables racons d’encant. El Casc Històric i les seves acolorides façanes amaguen llocs com la Basílica de San Giacomo, la Piazza Mazzini i el passeig marítim. També hi ha construccions imprescindibles com els jardins de la Villa Melzi i la Villa Guilia.

Bellagio

Varenna

Ubicada just enfront de Bellagio, aquesta pintoresca localitat ofereix un ambient tranquil i menys turístic que la seva popular veïna. Amb un orígen que es remonta al segle XI, Varenna encara manté la tradicional vida d’un poble de pescadors. Ofereix petits carrerons pels que passejar, precioses villes i racons romàntics, així com monuments de la talla del Castell di Vezio. Des d’aquesta fortalesa del segle XII, la vista de les muntanyes i el llac és espectacular.

Varenna

Menaggio

Formant un triangle junt a Bellagio i Varenna, es troba Menaggio, una tranquil·la i coqueta localitat que encara conserva el seu llegat medieval. De visita obligada, a part dels seus pintorescs carrers, son les ruïnes del Castell de Menaggio, destruït en el 1561, des d’on s’aprecien vistes precioses del llac.

Menaggio

Tremezzo

Cap al sud de Menaggio es troba aquesta petita joia del llac. Tremezzo és famosa per les seves fastuoses villes a les ribes del llac. Dos exemples imprescindibles son Villa Carlota, una sumptuosa villa neoclàssica construïda en honor a Carlota de Prusia. Villa del Balbianello és un altre dels seus monuments més famosos. Aquesta residència del segle XVIII, construïda per el Cardenal Durini, ha acollit a intel·lectuals, escriptors i aventurers. Com a dada curiosa, aquí es varen filmar escenes de l’Episodi II de la saga de Star Wars.

Tremezzo

Categories
MILÀ

Dia 3 (Opció A):  Porta Venezia + Centrale + Porta Garibaldi i Porta Nuova + Isola + Cimitero Monumentale + Chinatown + San Siro + Piazza del Duomo de nit

Si triem aquesta opció, farem un nou dia de visites per Milà. La intenció del dia d’avui és veure aquelles zones que ho mereixen i que encara no hem visitat, bàsicament a llocs més moderns i espais fora del centre històric. Començarem anant fins a Porta Venezia, concretament al Bastioni di Porta Venezia, per veure, a part del bastió, la Casa Galimberti i la Cà dell’Oreggia. Seguirem cap al barri de Centrale on visitarem l’estació central de Milà i veurem la Torre Pirelli. Continuarem pels barris de Porta Garibaldi i Porta Nuova, on passejarem per l’Archi di Porta Nuova, els Jardins Indro Montanelli, la Villa Reale di Milano, el Corso Como i el seu nº10, i acabarem a la Piazza Gae Aulenti, observant els gratacels més moderns, com el Bosco Verticale. Visitarem també el barri de Isola, i després el Cementiri Monumental així com el proper i petit barri de Chinatown. Acabarem per agafar el metro i anar-nos-en a visitar l’estadi de San Siro, per tornar més tard a la zona de la Piazza del Duomo per veure els monuments de nit i sopar per la zona, a modo d’acomiadament de la nostra escapada. Si ens sobra temps, abans d’anar a la Piazza del Duomo, ens podem acostar al Museu del Còmic, o a la Fondazione Prada.
Índex:
1. Porta Venezia
2. Centrale
3. Porta Garibaldi i Porta Nuova
4. Isola
5. Cimitero Monumentale i Chinatown
6. Estadi San Siro
7. Piazza del Duomo de nit

1. Porta Venezia

Sortirem de l’Hotel Bolzano i aquest cop podem arribar a peu a la nostra primera destinació, el Bastioni de Porta Venezia. Hi ha uns 15 minuts a peu, però si no volem caminar “tant”, podem anar a buscar el metro a la parada de “Piazza Cincinnatto”, on agafarem la línia 1 i farem 1 única parada baixant a la següent, “Via Le Vittorio Veneto”, on haurem de caminar solament uns 5 minuts fins al Bastioni.

Arribem finalment al Bastioni de Porta Venezia, que son dos “caselli” (“casetes” neoclàssiques) de 1828 en el lloc d’una antiga porta d’entrada a la ciutat.

Bastioni di Porta Venezia

Ens acostarem a la Casa Galimberti, ubicada a 450 metres a l’est del Bastioni. Es tracta d’un dels millors exemples del Liberty italià, una corrent que equivaldria a l’Art Nouveau francès o al modernisme espanyol. Construïda entre 1903 i 1905 per l’arquitecte Giovanni Battista Bossi, per encàrrec dels germans Galimberti, aquest palau sorprèn per la seva façana plena de rajoles de ceràmica pintada al foc que combinen amb els seus balcons de ferro forjat decorats amb plantes i flors. Encara que són vivendes i no es poden visitar, sí que pots entrar en els negocis de les plantes baixes per observar l’arquitectura interior.

La veritat és que la façana és espectacular

Seguirem la ruta per anar a veure una altra casa, la Cà dell’Oreggia, ubicada uns 10 minuts avall pel Corso Venezia (a uns 850 metres). Una tradició molt milanesa és la de demanar un desig a la orella màgica de la casa de Cà dell’Oreggia, en la via Serbelloni nº10. És una casa construïda i projectada en el 1930 per Aldo Andreani. Just al costat de la porta principal hi trobaràs una gran orella de bronze, que originalment fou concebuda com a intercomunicador. Explica la llegenda que si xiuxiueges un desig a aquesta gran orella, aquest se’t cumplirà.

Cà dell’Oreggia, a la via Serbelloni nº10

2. Centrale

I ara ens acostarem a un lloc que aquests dies l’hem tingut ben present, a l’estar tant a prop de la parada del metro que ens portava al centre del Casc Històric. Es tracta de l’Estació Central de trens de Milà. Aquesta immensa estació inaugurada en el 1931 per el feixista Mussolini per a mostrar el seu poder, combina els estils Art Nouveau i l’Art Decó i destaca per les seves 24 plataformes cobertes per cúpules d’acer i vidre, a més de panells de rajoles en les parets que representen les principals ciutats italianes. Aquí t’hi pots passar l’estona que vulguis, sempre i quan no hagis d’agafar cap tren.

Interior de l’Estació Centrale de Milà, una meravella

Sortim de l’estació i ens fixem amb un dels gratacels més llegendaris que té Milà, la Torre Pirelli. La Torre Pirelli és un dels edificis més alts de Milà. També, com hem dit, és un dels més llegendaris ja que va arribar a ser el gratacels més alt de la Unió Europea i fins fa poc, el de Milà. A vegades, el mirador de la última planta l’obren al públic, permetent vistes espectaculars de la ciutat. Es troba junt a la Estació Central de Milà.

Torre Pirelli de Milà

El gratacels, conegut popularment com el “Pirellone”, alberga les oficines de la sala del consell, l’ajuntament i les oficines de la Regió de Llombardia. Inaugurat en el 1960, el Pirellone fou fins el 2009 el gratacels més alt de la ciutat, amb 127 metres. Éssent un edifici d’oficines governamentals, l’accés no està obert al públic. Tot i així, a vegades, el mirador de la última planta obre les seves portes per els visitants.

Gratacels Pirelli

En el 1950, el president de la companyia, Alberto Pirelli, va ordenar construïr en el mateix lloc una torre que fos el símbol de l’empresa. L’arquitecte Gio Ponti va portar el projecte a bon port. La construcció va començar en el 1956 quan Italia travessava un boom econòmic. En el 1960, any de la seva inauguració, es convertia en un símbol de la recuperació econòmica del país després de la II Guerra Mundial.

3. Porta Garibaldi i Porta Nuova

De l’estació de trens Centrale, a uns 15 minuts al sud es troba Porta Nuova, un Districte a prop de l’estació de trens Garibaldi. Es tracta d’un barri construït a base de gratacels d’acer i vidre. Un bon moment per a descobrir aquest modern barri de Milà és a última hora de la tarda, just quan el cel es torna de color rosat i es reflexa en l’aigua de les fonts i les façanes de vidre.

Districte de Porta Nuova

Anem caminant al sud i ens acostem als Jardins Indro Montanelli, els quals els voregem per el seu límit oest (baixant per la Via Daniele Manin). Ens trobarem amb l’Archi di Porta Nuova, l’antiga porta d’entrada a la ciutat.

Archi di Porta Nuova

Seguirem per entrar als jardins de Indro Montanelli, a 150 metres de l’arc de Porta Nuova. Es tracta d’un parc públic situat en el centre de Milà. Si viatges amb nens, és el lloc perfecte per portar-los a cremar energia. Hi ha tres zones de jocs amb gronxadors, tobogans, estructures per a trepar i un tren en miniatura. Està obert durant moltes hores tots els dies i la seva visita és gratuïta. A més, aquí és on es troba la fira nadalenca més important de la ciutat.

Jardins Indro Montanelli

L’horari d’obertura del parc és de 6:30 a 23:30 hores. L’entrada és gratuïta. A 400 metres a l’est de l’arc de Porta Nuova i vorejant els jardins pel sud, arribem a la Villa Reale di Milano, un palau i museu d’art modern d’estil neoclàssic amb obres d’art contemporani juntament a jardins anglesos. L’hora de visita del Palau-Museu és de 10:00 a 16:30h (dilluns tancat). Adjunto la seva pàgina web

Villa Reale di Milano, prop dels Jardins Indro Montanelli

I ara sí, ens dirigim a la Piazza Gae Aulenti, al cor de la modernitat de Milà. Es troba a una passejada de 1.200 metres pel centre del Districte de Porta Nuova (uns 18 minuts a peu). També s’hi pot arribar des del centre per el carrer comercial Corso Como. La Piazza Gae Aulenti és una plaça elevada d’estil futurista inaugurada en el 2012. Dissenyada per l’arquitecte argentí Cesar Pelli, aquesta plaça impressiona per estar envoltada de gratacels dels que sobresurt la Unicredit Tower que, amb una alçada de 231 metres, s’ha convertit en la més alta de Itàlia.

Piazza Gae Aulenti
Piazza Gae Aulenti

A prop, dins la mateixa plaça ens hi trobem “Egg”, una obra d’art feta amb tubs de llautó en els que podràs escoltar els sons de la ciutat. Està dissenyada per Alberto Garutti.

Egg, una obra d’art contemporani

Un altre dels imprescindibles d’aquesta plaça és el Bosc Vertical, un complexe composat per dues imponents torres cobertes per unes 2000 espècies de plantes, que s’ha convertit en un dels llocs més fotografiats de la ciutat en els últims temps.

Bosc Vertical

El Bosco Verticale, com hem dit, és un grup de dos gratacels de Milà que estan coberts d’una densa capa vegetal. L’obra, portada a terme per Boeri Studio, fou inaugurada com a part d’un projecte medioambiental, per augmentar les zones verdes de la ciutat, de forma vertical. Si t’agrada l’arquitectura moderna, val la pena apropar-se per a gaudir d’aquesta peculiar obra.

Bosco Verticale

Stefano Boeri se li va acudir aquesta innovadora idea al visitar Dubai i notar que la majoria de les torres estaven revestides de vidre i metall. En refús a les ciutats minerals, el dissenyador va iniciar al 2008 un projecte per a crear dues torres revestides de plantes i arbres. A la tardor de 2014 els complexos fóren inaugurats a Milà, en la zona de Porta Nuova Isola. Aquest ambiciós projecte consta de dues torres de 80 i 112 metres, més de 700 arbres, 11.000 plantes perennes i 5.000 arbusts. Els gratacels incrementen la biodiversitat vegetal en la ciutat, ajudant a repoblar la fauna i la flora. A més, permet la construcció d’un microclima i la filtració de partícules fines, les quals produeixen humitat, oxígen, absorbeixen el CO2 i protegeixen de la contaminació. El complexe conta amb més de dues mil espècies vegetals les quals estan distribuïdes en tota la seva façana.

El Bosc Vertical

Curiositats del Bosc Vertical:

 • El Bosco Verticale ha rebut dos importants reconeixements. El primer fou de l’International Highrise Award en el 2014. Aquesta competició internacional premia als millors gratacels del món.
 • El segon guardó fou concedit en el 2015 per el Consell d’Edificis Alts i Hàbitat Urbà per la “Millor Arquitectura del Món de 2015”.
 • La distribució i ubicació de cadascuna de les seves espècies es va aconseguir amb un exhaustiu estudi que va durar tres anys.
 • Cadascuna de les plantes fou sembrada prèviament en un viver perquè s’anés acostumant a les condicions climàtiques dels balcons.

Depenent de cada temporada, el Bosco Verticale va canviant de color. Lo que ofereix una bonica vista canviant a tota la població de Milà.

El Bosc Vertical

Sortim de l’influència de la Piazza Gae Aulenti per anar a buscar el Corso Como, i en concret, el seu número 10. Es tracta d’un espai multifuncional amb un jardí a la terrassa. Es troba a 290 metres de la plaça, a 5 minuts passejant.

Corso Como nº10

4. Isola

El mateix Corso Como i la Piazza Gae Aulenti ens introdueixen al barri de Isola. Anteriorment aïllat de Milà, aquest veïnat ha aconseguit retenir el seu caràcter després de la construcció de Porta Nuova, que ha ajuntat aquesta zona amb el centre de Milà. Pot ser un lloc interessant on perdre’s si t’agrada fer turisme alternatiu o ja si has visitat Milà anteriorment. Aquí t’hi trobaràs murals, graffitis i art urbà.

Vistes al modern barri de Porta Nuova des de Isola
Graffitis en el barri d’Isola

5. Cimitero Monumentale i Chinatown

I continuem passejant i ens acostem a un dels millors museus a l’aire lliure que té Milà. Es tracta del Cimitero Monumentale. Es troba a uns 20 minuts de passeig des del barri de Isola. Hem dit que sembla un museu a l’aire lliure ja que està ple de magnífiques tombes, mausoleus, escultures i temples, és un altre dels llocs que visitar a Milà més interessants. A més d’albergar les tombes d’alguns dels personatges més cèlebres del país en la coneguda com a “Sala de la Fama”, té altres obres de gran valor artístic com una torre amb escenes de la vida de Jesús, una petita Columna de “Trajano”, varies escultures que representen l’Últim Sopar i fins i tot una piràmide, totes elles pertanyents a importants famílies milaneses. Com a curiositat el cementiri conta amb dues entrades secundàries, una et portarà a les tombes dels jueus i l’altra és per els agnòstics.

Cementiri Monumental de Milà
Edifici amb la tomba d’Alessandro Manzoni al centre

L’horari de visita del cementiri és de 8:00 a 17:30h (els dilluns tancat). L’entrada és gratuïta. Adjunto la pàgina web.

Sortim del cementiri i anem a parar al barri de Chinatown. Es troba a tocar del cementiri. Com a molt caminarem uns 10 minuts i ja estarem al cor de Chinatown. El barri xinès de Milà és molt desconegut i la majoria de turistes no saben ni que existeix. És un barri molt petit, per lo que no t’esperis un Chinatown tipus NY o Londres. Tanmateix, hi trobaràs moltes botigues que venen joies a preus immillorables. A més podràs fer-te amb menjar xinès en els varis supermercats, restaurants i posts de menjar de carrer orientals. Un lloc imprescindible si viatges amb l’intenció de visitar algo més que els típics punts d’interès de Milà.

Barri de Chinatown de Milà

6. Estadi San Siro

I ha arribat el moment de visitar la primera atracció que es troba fora de les vies de circumval·lació de Milà. Ni més ni menys que l’estadi de San Siro. Per arribar-hi des de Chinatown (hi ha uns 5 kilòmetres) lo millor és agafar el metro, anant a la parada de “Monumentale” (Cementiri) i agafant la línia 5 (violeta) i fer un trajecte de 8 parades (uns 10 minuts) que ens portaran a la parada de “San Siro Ippodromo”. Després, però, encara ens faltarà caminar uns 5 minuts més fins a l’estadi.

L’Estadi de San Siro és conegut com l’Estadi Giuseppe Meazza. En aquest enorme estadi de futbol, el més gran d’Itàlia, amb una capacitat de 80.000 aficionats, juguen dos dels equips més importants de la lliga italiana i d’Europa com son l’Inter de Milà i el A.C. Milan. Si reserves aquest tour per l’interior de l’estadi pots visitar el camp, la sala de premsa, els vestuaris i el museu on es troben totes les copes i samarretes de jugadors llegendaris com Van Basten o Ronaldo. Adjunto la pàgina web.

Estadi San Siro
Vista panoràmica de l’interior de l’Estadi
La intenció que tenim un cop visitat San Siro, és agafar el metro i anar a la Piazza del Duomo a gaudir de les nostres últimes hores de l’escapada. A més, serà fosc i veurem els monuments de nit. Si encara quedés temps per alguna cosa més, us descrivim dues noves atraccions ubicades a les afores de la ciutat, que bé valen la pena visitar-les. Una és el Museu del Còmic, i l’altra és la Fondazione Prada, una galeria d’art contemporani propietat de Prada.

Museu del Còmic

Es tracta del Museu WOW Spazio Fumetto. I aquest, ofereix algo diferent. És una atracció moderna d’exposicions i esdeveniments relacionats amb el còmic, l’animació i la il·lustració. També abarca tot lo relacionat amb els superherois i és divertit tant per a nens com per a adults. El museu es va inaugurar en el 2011 i és un paradís per els aficionats al còmic. L’edifici també conté una biblioteca pública, una cafeteria i una llibreria especialitzada. Si et va el rotllo del còmic, assegura’t d’afegir aquest lloc a la llista de llocs que veure a Milà.

WOW Spazio Fumetto de Milà

L’horari d’obertura del museu és de dimarts a divendres de 15:00 a 19:00 hores, i dissabtes i diumenges de 14:00 a 19:00 hores. L’entrada val 8€ pels adults i 5€ l’entrada reduïda. Adjunto la pàgina web. Per arribar-hi amb transport públic, lo millor que podem fer és arribar-hi amb la línia 4 del metro (des del centre històric) que et deixa a la parada de “Susa”, i d’allí camines cap al sud uns 8 minuts.

Fondazione Prada

És una galeria d’art contemporani molt i molt xula. No només té una localització genial, dins d’una antiga destil·leria de ginebra, sinó que és propietat d’una de les cases de moda més famoses del món (Prada) i té un bar (Bar Luce) dissenyat per l’estrella del cinema de culte, Wes Anderson. Està clar que aquest paradís de l’art contemporani és una visita obligada per qualsevol falcó de la cultura que passi per Milà.

Fondazione Prada

L’horari d’obertura de la galeria és de 10:00 a 19:00h (dilluns tancat). Adjunto la pàgina web. Per arribar-hi amb transport públic, lo millor que podem fer és arribar-hi amb la línia 3 de metro des del centre del casc històric, i baixar a la parada de “Lodi Tibb”. Encara ens quedarà caminar uns 11 minuts a peu per arribar-hi (850m aprox.).

7. Piazza del Duomo de nit

Finalment, ens acostarem a la Piazza del Duomo i gaudirem de la nit i dels monuments il·luminats, com la Catedral del Duomo o les Galeries Vittorio Emanuele II.

Per arribar al centre des de San Siro, lo millor és agafar el metro a la parada “San Siro Ippodromo” i agafar la línia 5 (violeta) i fer transbord en la parada “Lotto” per continuar el nostre trajecte per la línia 1 del metro fins a la parada de “Duomo”. La durada del trajecte amb metro és d’uns 15 minuts aproximadament (contant amb el transbord).

Piazza del Duomo de nit
Duomo de Milà
Galeries Vittorio Emanuele II
Galeries Vittorio Emanuele II

I fins aquí amb la ruta del dia d’avui. Des de la mateixa Piazza del Duomo, anirem a buscar el metro que ens durà de tornada a l’Hotel Bolzano. Agafarem la línia 3 que ens durà en 4 parades més fins a l’estació de “Centrale FS”, durant uns 6 minuts de trajecte.

Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut detallat del dia d’avui, amb el marcatge de les principals atraccions i monuments visitats (marcarem de Bastioni  di Porta Venezia a Chinatown, ja que la resta l’hem anat adjuntant durant el dia en altres mapes de google maps):

Categories
MILÀ

Dia 2: Castello Sforzesco + Parco Sempione + Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore + Santa Maria delle Grazie (Cenacolo Vinciano) + Basílica de San Ambrogio + Basílica de San Lorenzo Maggiore + Barri Navigli

En el segon dia de la nostra escapada, farem un interessant recorregut pel casc històric de Milà, començant al Castello Sforzesco i acabant al barri de Il Navigli. Després del Castello Sforzesco visitarem el Parco Sempione amb les seves atraccions, com l’Arco della Pace, la Torre Branca, i l’Arena Cívica Gianni Brera. Continuarem la ruta fins a l’església de Sant Maurici al Monastero Maggiore, on també s’hi troba el Museu Arqueològic de Milà. Anirem cap a la Chiesa de Santa Maria delle Grazie, passant per el Palazzo Litta, a veure el Cenacolo Vinciano (el quadre de l’”Últim Sopar” de Leonardo Da Vinci), ubicat al convent dels dominics de Santa Maria delle Grazie. Seguirem fins a la Basílica di Sant’Ambrogio, passant pel Museu Nacional de Ciència i Tecnologia Leonardo da Vinci. Continuarem fins a la Basílica de San Lorenzo Maggiore, on a part de visitar-la també veurem les Columnes de Sant Llorenç, unes ruïnes romanes. I finalment arribarem al barri de Il Navigli, el barri dels canals, on concretament n’hi ha dos, el Naviglio Grande i el Naviglio Pavese. També visitarem altres atraccions del barri, com la Basílica de Sant’Eustorgio, l’Arco di Porta Ticinese, el Vícolo Privato Lavandai, i la Chiesa di San Cristóforo. També ens trobem molt a prop del barri de Guastalla, on hi ha l’únic bany termal de Milà (QC Termemilano), i una granja del segle XVIII enmig de la ciutat, la Cascina Cucagna.
Índex:
1. Castello Sforzesco i Parco Sempione
2. Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore
3. Santa Maria delle Grazie
4. Basílica de San Ambrogio
5. Basílica de San Lorenzo Maggiore
6. Barri Il Navigli

1. Castello Sforzesco i Parco Sempione

Ens dirigirem de bon matí cap al Castello Sforzesco, agafant el metro des del nostre Hotel, concretament la Línia 2 des de la parada “Centrale FS” baixant al cap de 4 parades a la parada de “Lanza”, que es troba a 2 minuts a peu del Castello. En total haurem invertit uns 12 minuts per arribar-hi:

Visitar el Castell Sforzesco és sumament recomanable, sobretot si ets un aficionat als racons misteriosos. En el jardí t’hi trobaràs un increïble laberint. En el Castell Sforzesco sentiràs com si viatgessis a una altra dimensió, t’ho asseguro! No et perdis tampoc els immensos jardins que envolten aquest lloc, perquè no els trobaràs tant verds ni immensos en cap altre lloc.

Castello Sforzesco de Milà

Al nord-oest del centre històric de Milà s’alça el Castell Sforzesco, també conegut com Castell Sforza. Es tracta d’una gran fortificació construïda en el segle XV a sobre de les ruïnes d’una fortalesa medieval anterior. Fou encarregat per Francesco Sforza, senyor de la ciutat en aquella època. D’aquí vé el seu nom. Al llarg del temps, el castell ha tingut molts senyors i governants. No només famílies milaneses com els Sforza, sinó també governants estrangers molt importants, com l’Emperador Carles V i Napoleón Bonaparte. Especialment a principis del segle XX, els milanesos tenien sentiments trobats cap al Castell Sforzesco. La raó era que al llarg dels segles es va convertir en la base militar d’exèrcits invasors que havien atacat als propis ciutadans, inclús disparant des de les torres. Destaquen els fets ocorreguts en el 1848 durant la rebel·lió dels milanesos contra els Habsburg d’Àustria. A aquest violent episodi se’l coneix com els Cinc Dies de Milà. Així, al llarg de la història, aquest imponent complexe ha desenvolupat moltes funcions: fortalesa defensiva, residència ducal i quarter militar. Després de vàries remodelacions (i de sobreviure als bombardejos de la Segona Guerra Mundial), el castell llueix l’aspecte arquitectònic de l’època dels Sforza.

Castell Sforzesco

Què veure en el castell Sforzesco

En l’actualitat, el seu robust interior alberga els museus municipals de Milà i altres institucions culturals. No obstant, el recinte del castell és fascinant en sí mateix, amb grans patis, muralles massisses de maó vermell, un fossar i la magnífica Torre del Rellotge, una obra de Antonio Averlino, natiu de Florència, construïda en l’any 1450. Aquí van alguns dels museus més destacats que es poden visitar en el Castell Sforzesco.

Castell Sforzesco

Museu d’Art Antic

En ell hi podràs trobar-te amb diferents elements de la història de Milà i conèixer secrets que no t’imagines. Hi ha frescos de la família Sforza i moltes escultures de diferents períodes històrics (de l’Antiguitat, el Medieval i el Renaixement). Entre lo més destacable podem mencionar la “Pietat Rondanini”, la última creació de Miquel Àngel, la qual l’artista no va tenir temps d’acabar.

La Pinacoteca

Una impressionant col·lecció d’art formada per més de 1.500 obres d’art creades entre els segles XIII i XVIII. Destaquen algunes de les obres mestres d’Andrea Mantegna, Giovanni Bellini, Lorenzo Lotto, Correggio, Tintoretto i Canaletto.

Museu Egipci

Aquest és un altre dels museus del castell en el que podràs observar objectes (estatuetes, mòmies, sarcòfags i màscares funeràries) procedents de l’Antic Egipte.

Museu d’Instruments Musicals

Aquest museu conté curiosos instruments de tot el món. És una de les majors col·leccions d’aquest tipus de tota Europa.

Castello Sforzesco

Col·lecció de Mobles

La Raccolta di Mobili exhibeix mobiliari dels segles XV al XX; el Museu d’Arts Decoratives ofereix una vasta col·lecció de ceràmiques, preciosos marfils de l’antiguitat tardana i vidre contemporani.

Museu de Prehistòria i Protohistòria

Gràcies a aquest museu, es pot conèixer més sobre el passat d’aquesta zona que actualment ocupa la ciutat. En ell s’hi troben objectes provinents de les principals cultures que varen habitar Llombardía al llarg del temps.

Museu d’Arts Decoratives

Alberga objectes artístics de diferents èpoques: obres en ceràmica, escultures i tapissos. En el Museu d’Instruments Musicals s’atresoren instruments procedents de diferents punts del planeta. Tenint en compte que aquest lloc fou un focus de concentració dels més importants artistes de l’època medieval, entre els que es trobava Leonardo da Vinci, hi trobaràs joies impressionants protegides darrere d’aquests murs. Entre elles et recomano “Nudo Vinciano”, un fresc que es troba en una de les sales més imponents d’aquest edifici, la Sala delle Asse.

La Sala delle Asse, és una gran sala del Castello Sforzesco de Milà, on s’hi troba una pintura al temple sobre guix de Leonardo da Vinci, que data aproximadament de 1498.
Sala delle Asse, en el Castello Sforzesco

El Castell Sforzesco ocupa un extrem del Parco Sempione i l’accés al complexe és gratuït. Per visitar els museus fa falta una entrada única que costa 5€ (3€ la tarifa reduïda), i gratis per a menors de 18 anys. Està obert de dimarts a diumenge de 10:00 a 17:30 hores (última entrada a les 17:00 hores). El Castell Sforzesco té entrada gratuïta els primers i tercers dimarts a partir de les 14:00 hores i tots els primers diumenges de cada més. Adjunto la pàgina web del castell.

Parco Sempione

Sortim del castell i anem a estirar les cames al Parco Sempione, que és un dels llocs d’esbarjo a l’aire lliure de Milà. Aquest parc, considerat el pulmó verd del centre de Milà, és un oasis de descans i pau per a passejar i gaudir en família. La seva visita és un imprescindible de Milà, ja que a més del parc, aquest hi alberga monuments de Milà com el Castello Sforzesco, la Torre Branca i l’Arco della Pace.

Parco Sempione, amb el Castello Sforzesco de fons

Arco della Pace

Aquest grandiós arc de triomf es troba al començament de Corso Sempione. Fou construït en el segle XIX i és un dels monuments de Milà més importants.

Arco della Pace

Com hem dit, l’Arc de Triomf de Milà data de principis del segle XIX i representa un dels moments clau de la història d’aquesta ciutat. Celebrador i simbòlic, l’Arco della Pace és una fita que commemora la sumptuosa i luxosa presència de Napoleón. Sabíes que Milà havia estat sota el domini francès durant alguns anys? En efecte! Des de 1796 fins a 1815 fou envaïda per el llegendari Bonaparte i el seu gran exèrcit. Aquest breu però intens període d’ocupació havia portat a la ciutat una sèrie d’èxits arquitectònics, i l’Arco della Pace, fundat en el 1807, és potser el més representatiu d’ells.

Arco della Pace

Aquari Cívic de Milà

Fou construït en el 1906 amb motiu de l’Exposició Universal de Milà. A dia d’avui, és l’únic edifici que hi perdura d’aquest esdeveniment. És un bon pla per anar-hi amb nens per a descobrir la vida submarina del Mediterrani i de les costes italianes.

Aquari Cívic de Milà

La Torre Branca

Originalment anomenada Torre Littoria, és una torre d’observació d’una alçada de 108,60 metres. En la seva part superior hi pots trobar un restaurant que ofereix vistes panoràmiques de Milà. També és un dels miradors més famosos de la ciutat. Per pujar-hi val uns 6€. Adjunto la pàgina web.

La Torre Branca
 El Castell Sforzesco des de la Torre Branca

Arena Cívica Gianni Brera

És un estadi multiusos utilitzat principalment per el futbol i el rugbi. Fou inaugurat el 18 d’Agost de 1807 i és un dels principals exemples de l’arquitectura neoclàssica de Milà, tenint una capacitat que varia entre els 10.000 i els 38.000 espectadors.

Tribuna principal de l’Arena Cívica Gianni Brera
El Parc Sempione fou construït entre l’any 1888 i 1894 per l’arquitecte i enginyer local Emilio Alemagna. És el més gran de la ciutat, amb una superfície de 386.000m², on podràs trobar corrents d’aigua, petits estanys i un pont romàntic. A més dels monuments abans mencionats, és un lloc ideal per a fer esports, descansar i passejar amb nens ja que posseeix vàries àrees de jocs infantils. L’horari d’obertura del parc és de 6:30 a 21:00 hores.

Sortim del Parco Sempione per la Via Dante, una avinguda del segle XIX amb vida molt animada. Si segueixes caminant i et gires, de fons veuràs el Castello Sforzesco.

Via Dante amb el castello Sforzesco al fons
Via Dante amb el castello Sforzesco al fons
També volem mencionar l’existència de la Via Broletto, una avinguda que conflueix com la Via Dante, a la Piazza Cordusio. També es tracta d’una avinguda del segle XIX plena d’edificis públics importants.

2. Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore

Ens disposem a passejar fins a la Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore. Aquesta s’ubica a 600 metres de la Via Dante i de la Piazza Cordusio. També hi podríem anar d’una forma més “directa” des del Castello Sforzesco, però ens perdríem les vistes de la Via Dante. Un cop arribem a la Chiesa, ens adonem que el lloc està dividit en dues parts: l’església mateixa i el monastir, que solia estar estrictament reservat a les monges i s’anomena el Saló de les Monges.

Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore
Altar i frescos sobre el mur que divideix la Nau Central
Interior de l’església de San Maurizio

L’entrada és per l’església, que té vuit capelles, distribuïdes en ambdós costats, cobertes per murals perfectament conservats. El “Saló de les Monges” és la veritable joia on es troben els frescos del segle XVI. També podràs veure un preciós orgue de 1554 que encara funciona.

Interior de l’església de San Maurizio, on s’observa l’obra “L’Últim Sopar” de Luini.

Deixant enrere una sobria façana de pedra, et quedes sense paraules quan veus els grans frescos realitzats per importants artistes del renaixement que cobreixen les parets interiors i es troben en tant bon estat de conservació, que li han valgut el sobrenom de “La Capella Sixtina de Milà”. Com hem dit abans, un altre aspecte sorprenent de l’interior és que està la nau central dividida en dos per un gran mur que es va utilitzar per separar la zona del públic general i el de les monges. Abans de sortir de l’església pots passar-te per el claustre que alberga el Museu Arqueològic de Milà.

Accés al Museu Arqueològic de Milà

L’horari de visites de l’església de San Maurici és de 10:00 a 17:00h (dilluns tancat). Adjunto la pàgina web.

El Museu Arqueològic de Milà està dedicat a la història de l’antiguitat. Aquest museu és realment perspicaç i permet donar un cop d’ull a una època passada. La primera part del museu detalla la història de l’antiga Mediolanum (així és com es coneixia a Milà en temps dels romans), mentres que la segona part, situada en el soterrani, conta amb una selecció d’obres d’art i escultures. L’extensa col·lecció inclou restes arqueològiques, màscares teatrals, ceràmica i armadures.

Museu Arqueològic de Milà

L’horari de visites és de 10:00 a 17:30h (dilluns tancat). El preu per accedir-hi és de 5€ pels adults i 3€ per l’entrada reduïda. Adjunto la seva pàgina web.

Sortint del museu i de l’església, a uns 170 metres cap a l’est del Corso Magenta, ens trobem amb la Pasticceria Marchesi (ubicada en la Via Santa Maria alla Porta, nº13). Es tracta d’un cafè-xocolateria tradicional, que va obrir en l’any 1824 regentada per la mateixa família, i inclou una selecció de reposteria i postres gourmet. L’horari de la botiga és de 7:30 a 20:00 hores tots els dies.

Pasticceria Marchesi

I anem en direcció oest cap a l’església de Santa Maria delle Grazie. A 200 metres de la pastisseria en direcció oest (i quasi a davant de l’església anterior de San Maurizio), passem pel Palazzo Litta, un palau rococó amb un antic teatre. També es coneix el palau com a Palazzo Arese-Litta, el qual en el 2018, va servir com a centre cultural, albergant espais d’exhibició, oficines i un teatre.

Palazzo Litta

Continuem passejant i a 240 metres del Palazzo Litta ens trobem amb el Bar Magenta (Via Carducci, nº13). Es tracta d’un famós cafè-bar d’estil parisenc. És un bar tradicional revestit de fusta amb taules rústiques i un mostrador que serveix paninis. L’horari d’obertura és de les 7:00 fins a les 2:00 hores. Aquest és un bon lloc per a fer el típic aperitiu milanès…

Bar Magenta

I continuem caminant pel Corso Magenta a només 500 metres d’arribar a Santa Maria delle Grazie.

Corso Magenta

3. Santa Maria delle Grazie

I ens trobem ja molt a prop de conèixer una de les joies d’aquesta ciutat, una de les peces artístiques més enigmàtiques que es coneixen fins al moment, “L’Últim Soparde Leonardo da Vinci. La mateixa s’ha tornat extremadament popular gràcies als llibres de Dan Brown. Aquesta obra d’art es troba en l’antic convent de Santa Maria delle Grazie i data de 1498, encara que al llarg del temps se l’ha restaurat de múltiples formes, per evitar que desaparegui. El refectori on es troba fou bombardejat durant la Segona Guerra Mundial, un moment que es va veure marcat per un esdeveniment sorprenent: tota l’església es va desplomar mentres que el Cenacle va romandre miraculosament en peu.

Chiesa di Santa Maria delle Grazie

Tant si t’agrada l’art com si no, no hauries de deixar de visitar aquest lloc, ja que estem segurs de que et resultarà sorprenent. Això sí, com que és un lloc sumament visitat has de reservar les teves entrades amb antelació perquè de cap altra forma no hi podràs accedir.

Santa Maria delle Grazie

En la paret del menjador d’aquest antic convent dels dominics, el geni Leonardo da Vinci va pintar el fresc de “L’Últim Sopar”, on destaca la figura que es troba a la dreta de Crist, amb trets molt femenins, que podria tractar-se de María Magdalena i de la que algunes teories diuen que era l’esposa de Jesús i que a més, fou un dels fils argumentals que va utilitzar Dan Brown en la seva famosa novel·la “El Código Da Vinci”. El pas del temps i les diferents guerres han causat un deteriorament en la pintura i encara que després d’una gran restauració, encara es troba en un fràgil estat de conservació, per lo que es limita l’accés a poques visites durant el dia.

Interior de l’església de Santa Maria delle Grazie

Tens varies opcions per a veure el Cenacolo Vinciano, depenent del tipus de visita que vulguis fer:

 • Guixeta: en cas de que hi hagi disponibilitat, algo molt estrany, pots intentar comprar les entrades el mateix dia directament en les guixetes. Aquestes estan obertes de dimarts a divendres de 9:30 a 18:30h.
 • Reserva online: Pots reservar les entrades per veure L’Últim Sopar a través de la pàgina oficial o escrivint un email en aquesta direcció: cenacologruppi@adartem.it. És important recordar que si compres les entrades online hauràs d’anar a les guixetes 15 minuts abans de la hora d’accés. En cas contrari perdràs l’entrada.
 • Visita guiada: Una altra de les opcions per veure el Cenacolo Vinciano, que a més és la més recomanada si vols conèixer tota la història i informació, és reservar aquesta visita guiada a l’Últim Sopar o aquesta oferta de visita guiada per Milà + L’Últim Sopar, amb lo que a més, no tindràs que fer cues. Si no hi ha disponibilitat pots buscar en aquesta pàgina de confiança.
L’Últim Sopar de Leonardo da Vinci

Els horaris per visitar l’església de Santa Maria delle Grazie son de 9:00 a 12:20h i de 15:00 a 17:50h (diumenges de 15:00 a 17:50h). L’entrada a l’església és gratuïta (es demana una donació de 5€). Adjunto la pàgina web de l’església.

Els horaris per veure el “Cenácolo Vinciano” (l’obra “L’Últim Sopar” de Leonardo da Vinci), son de dimarts a diumenge de 8:15 a 19:00h. El preu de l’entrada és de 15€ pels adults i 2€ l’entrada reduïda (joves de 18 a 25 anys). Adjunto la seva pàgina web.

Nosaltres finalment no vàrem poder reservar amb antelació per veure l’obra, i ens vam tenir que conformar en visitar únicament l’església. Les visites son d’un màxim de 30 persones i únicament es pot romandre en el refectori uns 15 minuts. A més d’això, la visita no es pot realitzar per lliure i sempre serà guiada. Això, unit a que és una de les obres més importants del món, fa que sigui imprescindible planejar la visita amb molt de temps d’antelació.

4. Basílica de San Ambrogio

Ens dirigirem ara a la Basílica de San Ambrogio, ubicada a 850 metres de Santa Maria delle Grazie (a uns 10-12 minuts a peu). Més o menys a mig camí, ens trobem amb el Museu Nacional de Ciència i Tecnologia Leonardo Da Vinci. Leonardo Da Vinci era molt més que un artista, era un geni avançat al seu temps: un veritable visionari, inventor i erudit. Aquí hi trobaràs moltes de les seves obres que et permetran entendre més sobre Leonardo. També hi trobaràs reconstruccions de les seves màquines voladores i una gran quantitat de dibuixos, plànols i esbossos. A més de les obres de Leonardo da Vinci, també hi ha una gran col·lecció d’invents i peces de tecnologia innovadora que varen canviar el món. Si t’agrada la ciència i la tecnologia, definitivament, no hauries de deixar de visitar aquest museu milanès.

Museu Nacional de Ciència i Tecnologia Leonardo Da Vinci

Els horaris d’obertura son de dimarts a divendres de 9:30 a 17:00h, i dissabtes i diumenges de 9:30 a 18:30h. El preu de l’entrada és de 10€ pels adults, i 7,5€ l’entrada reduïda. Adjunto la pàgina web del museu.

Arribem ara a la Basílica de Sant’ Ambrogio. Aquest és un dels edificis més antics de Milà i data del 379 d.C. Amb un disseny romànic simple, l’estil d’aquesta església no ha canviat molt des de la seva creació (per San Ambrogio) i la ciutat de Milà es va construïr al seu voltant, ja que va servir com a punt focal per a la població local. Dues grans torres emmarquen la façana frontal i un pati central s’emmarca a través d’una sèrie d’arcs ornamentats. Degut a la seva antiguitat, l’interior de l’església presenta interessants mosaics i obres d’art que inclouen el sostre de l’Oratori i la deliciosa representació de Crist en una de les cúpules. Una visita a aquesta església proporcionarà una excel·lent visió de la història de Milà i la seva importància religiosa.

Basílica de Sant’Ambrogio
Interior de la Basílica de Sant’Ambrogio

L’horari de visites és de dilluns a dissabte de 10:00 a 12:00h i de 14:30 a 18:00h, i diumenges de 15:00 a 17:00h. L’entrada és gratuïta. Adjunto la pàgina web.

5. Basílica de San Lorenzo Maggiore

La nostra propera aturada serà una altra Basílica, i un altre contacte amb la història de la ciutat. Es tracta de la Basílica de San Lorenzo Maggiore, que es troba a 900 metres de l’anterior (uns 10-12 minuts a peu). La Basílica de Sant Llorenç, un dels edificis religiosos més importants i antics de Milà, fou creada en l’any 402 i està situada en la part sud-oest del centre històric. L’entrada principal està emmarcada per una sèrie de columnates i en el pati es troba una estàtua de l’emperador Maximilià.

Basílica de San Lorenzo Maggiore

L’interior és bastant ombrívol i destaca l’absència de color. Tanmateix, hi ha un fantàstic altar major i la capella de San Aquilino, que conta amb boniques obres d’art en el sostre i mosaics. Si estàs per la zona, és interessant entrar a donar-li un cop d’ull.

Interior de la Basílica de San Lorenzo Maggiore

Un dels grans atractius de la basílica son les antigues ruïnes romanes del segle IV. Es tracta de 16 columnes (les Columnes de Sant Llorenç) que serveixen de punt de trobada entre locals i turistes. A més, aquesta és una bona zona per socialitzar i començar la nit, ja que té un fotimer de bars, restaurants i locals d’oci nocturn en els voltants.

Panoràmica de la Basílica i les Columnes de Sant Llorenç
Les columnes de Sant Llorenç

L’horari de visita de la Basílica és de dilluns a divendres de 8:00 a 12:30h i de 15:00 a 18:30h, i dissabtes i diumenges de 9:00 a 13:00h i de 15:00 a 19:00h. Adjunto la seva pàgina web.

6. Barri Il Navigli

Ens disposem a visitar el barri de Navigli, ubicat a 700 metres de la basílica, seguint cap al sud el Corso di Porta Ticinese. Abans d’arribar-hi completament ens trobem amb la Basílica de Sant’Eustorgio, una antiga basílica catòlica d’estil romànic, amb pintures històriques i un museu annexe.

Basílica di Sant’Eustorgio

L’horari de visita de la mateixa és de 7:45 a 12:00h i de 15:30 a 18:30h. Adjunto la pàgina web.

Es considera que la porta del barri dei Navigli és l’Arco di Porta Ticinese, un emblemàtic arc columnat d’estil neoclàssic i fet de granit rosa, que commemora la victòria de Napoleó a Marengo.

Arco di Porta Ticinese

I passat l’arc, ja veiem els canals del barri. Il Navigli és una de les zones més màgiques de tota la ciutat. Imperdible! Antigament aquest barri era l’entrada i sortida de la gent i les mercaderies de Milà al món, i gaudia d’una gran popularitat; de fet, el marbre utilitzat per construïr el Duomo va ingressar per aquest lloc. En aquesta època la ciutat era abraçada per extensos canals per on la gent podia navegar, era com una petita Venècia. Fou així fins que buidaren els canals que passaven pel centre de la ciutat quedant només aquest barri, ple de nostàlgia i història. El mateix es composa de dos canals principals: “el Naviglio Grande” i “el Naviglio Pavese”, que es connecten amb el Riu Ticino. És un lloc ideal per a passejar en bicicleta. Et recomano que hi vagis amb temps per fer fotografies i empapar-te de l’aire humit que envaeix el barri. Cal mencionar també que aquesta és una de les zones amb major vida nocturna de tota la ciutat, per lo que no has de quedar-te solament amb lo què hi vegis durant el dia. Nosaltres ja hi vam arribar de nit, i més tard vam sopar al mateix barri, que disposava de terrasses animades.

Barri il Navigli

Encara que és difícil imaginar Milà sense els cotxes o els seus icònics tramvies grocs, aquesta és una ciutat que solia funcionar per aigua enlloc d’asfalt. Dels molts kilòmetres de canals que creuaven la ciutat, només queden dues vies fluvials: Naviglio Grande i Naviglio Pavese. En el seu punt de confluència, la Dàrsena, és ara un barri en auge ple de llocs de moda, moltes vegades desconeguts pels turistes que viatgen a Milà.

Passejos en barca

El sistema de canals es va construïr originalment per a facilitar la construcció dels monuments que actualment defineixen Milà. El Duomo? Existeix gràcies als canals, sense els quals, el marbre que el sustenta mai hauria arribat al centre de la ciutat. Tanmateix, avui en dia, el què es transporta en els canals son els turistes. Durant l’estiu, és una de les activitats més populars que fer a Navigli. Hi ha passejos en barca que surten cada hora de Alzaia Naviglio Grande. Si busques algo menys convencional, pots optar per navegar en la primera (i única) góndola veneciana de Milà, propietat dels Canottieri San Cristoforo.

El Naviglio Grande

Restaurants en Navigli

En aquesta zona de Milà et trobaràs amb petits restaurants, bars i tavernes situats als laterals dels canals, traient-li partit a un entorn aqüàtic de postal. A més, com que hi ha espai, alguns tenen terrasses, ideals per a refrescar-se en les càlides nits d’estiu. Et passo a recomanar alguns dels restaurants que estan en els canals:

 • Le Striatelle di Nonna Mafalda: Un dels preferits dels milanesos. Situat a pocs passos de Naviglio Grande, aquest discret cafè ofereix plats típics de la regió amb un toc modern i creatiu. La seva especialitat és un tipus de sandwich de pa pla conegut com striatelle. També té opcions vegetarianes.
 • Zio Pesce: Un restaurant de referència per a menjar marisc a Navigli. La temàtica del restaurant és desenfadada, mentres que l’oferta gastronòmica és variada i imaginativa. Els preus son raonables, cosa que el converteixen en un punt de trobada per a locals i turistes. Inclús tenen un “Menú de Peix Inusual”.
 • The Brisket: Si et vé de gust algo diferent a la gastronomia italiana i t’agrada la carn… T’encantarà! Aquí hi trobaràs una excel·lent oferta en carns fumades a l’estil americà de Texas: pulled pork, les costelles, el moll de l’os i molt més. A més, tenen cerveses locals.
 • Rita: Més que menjar, aquí tens que vindre a prendre algo. A Rita serveixen els còctels més enginyosos de Milà, amb productes frescos i naturals. Si prefereixes les begudes més convencionals, també conten amb una àmplia selecció de vins i cerveses locals, així com alguns aperitius com el pop a la graella i hamburgueses.
 • Carlo al Naviglio: Situat en una antiga serradora, l’ambient i la decoració de Carlo al Naviglio és espectacular. Serveixen delicioses pastes i carns fetes a mà i còctels excepcionals. Un dels preferits és el “Desperados”: tequila, cervesa rosa, llimona, mel d’atzavara i pebrot crusc.
 • Backdoor 43: Els amos afirmen que és el bar més petit del món. Si els altres bars situats a les ribes de l’aigua a l’hora de l’aperitiu estan massa ocupats, pot ser que hi trobis lloc aquí (és tant petit que la majoria ni el veuen). Per venir aquí hauràs de reservar amb antelació.
Racons del barri il Naviglio

Prendre un aperitiu

La zona de Navigli no té res a veure durant el dia que per la nit. A partir de les 5 de la tarda, tot canvia. A aquesta hora, els milanesos s’acosten en massa als nombrosos bars junt al canal. I és que en els últims anys s’han convertit en el centre de la cultura de l’aperitiu. Com funciona? Et demanes una beguda i podràs gaudir de mini tapes i entrepanets de forma gratuïta. El menjar sol ser deliciós i és, sota el meu punt de vista, suficientment abundant com per saltar-te el sopar.

Postes de sol en els canals de Milà

I ja que estàs per aquí… Sabies que Milà conta amb un bonic capvespre? El problema és que no té espais oberts o gratacels amb miradors. Per aquest motiu, el millor lloc per veure la posta de sol, és sens dubte, el Naviglio Grande. Aquí es pot veure el cel multicolor reflexat en el canal. En dies clars, és espectacular.

Capvespre al Naviglio Grande

De compres: Roba Vintage

Milà és la capital mundial de la moda. Molts vénen aquí, precisament, per les compres. T’animo a que provis fora del Quadrilàter de la moda. Navigli és un barri amb una excel·lent escena vintage i de disseny independent. Les botigues de segona mà es troben a ambdós costats dels dos canals, i també hi ha molts ateliers independents i botigues d’antiguitats amagades en els petits carrerons laterals. De fet, un dels millors llocs per comprar aquest tipus de productes és en el mercat. El Mercato dell’Antiquario s’instal·la en les ribes del Naviglio Grande l’últim diumenge de cada més.

Altres punts d’interès turístic a Navigli

Aquí et faré una petita llista resumida amb altres llocs per visitar en els canals de Milà. Abans ja hem dit la Basílica de Sant’Eustorgio i l’Arco di Porta Ticinese:

 • Drassana: Construïda en el 1603, el port va arribar a tenir quasi un kilòmetre de longitud i fou un dels ports fluvials italians més actius. Tots els dissabtes pel matí es celebra aquí el mercat “Fiera di Sinigallia”.
 • Fondazione Arnaldo Pomodoro: Arnaldo Pomodoro és un dels escultors més importants de la postguerra italiana. En el 1995, Pomodoro, junt amb un consell d’administració, va crear una fundació dedicada per complet a la preservació de l’art modern; en concret, a conservar i millorar la seva pròpia obra premiada, al temps que proporciona un espai col·lectiu per recolzar la creativitat d’altres artistes joves i prometedors. La fundació té locals d’exposició per tota la ciutat, però la seva seu principal es troba a Via Vigevano. El propi estudi de treball de Pomodoro està a un parell de minuts a peu del Naviglio Grande.
 • Capella Portinari: Una de les millors obres del Renaixement de Milà. Fou encarregada per un banquer florentí anomenat Pigello Portinari que dirigia el Banc Mediceo de Milà.
Capella Portinari
 • Corso San Gottardo: Fou el primer gran barri de la ciutat i data del segle XVII. Des d’aquí també es pot accedir al Naviglio Pavese creuant els característics patis plens de tallers i estudis d’art.
 • Vicolo delle Lavandaie: El “carreró del safareig” es troba al principi de Naviglio Grande i és un dels llocs més encantadors del barri. Encara es pot veure l’antic safareig on les dones rentaven a mà.
Vicolo Delle Lavandaie
 • Chiesa di San Cristóforo: Església catòlica al sud del barri, en un gran emplaçament. Val la pena acostar-s’hi. Els horaris de visita son de dilluns a dissabte de 8:30 a 18:30h i els diumenges de 9:00 a 12:00h i de 17:00 a 19:00h. Adjunto la pàgina web de l’església.
Chiesa di San Cristoforo

Una mica d’història

En un intent per convertir la ciutat de Milà en una urbe accessible des del mar es va posar en marxa un projecte de canalització que tenia com fonamental objectiu portar l’aigua fins al mateix centre de la metròpoli. En l’any 1179 es va construïr una xarxa de canals artificials; tanmateix aquest projecte va durar molt poc temps. Es tractava d’una ruta per la que es transportava tant la mercaderia com els passatgers vinguts d’altres punts d’Europa. És important mencionar que gràcies a ells fou possible el trasllat dels marbres necessaris per a la construcció del Duomo, la Catedral del centre de Milà. Posteriorment també fóren una via per la que es traslladaven els rotlles de paper que serien utilitzats en els diaris més coneguts del país, com el Corriere della Sera. Si bé en l’actualitat aquests canals solament tenen una utilitat pictòrica, en el seu moment fóren fonamentals eixos de la industrialització del país. A més cal aclarir que varen treballar en aquest projecte els millors enginyers del seu moment i, la prova d’això és que, inclús mirant-ho des dels nostres dies, pot descobrir-se que es va tractar d’un sistema innovador de preses, l’inventor de les quals no fou altre que Leonardo da Vinci.

Drassana dels canals

Leonardo da Vinci i la millora en els canals

La construcció d’aquests canals va durar 35 anys i va consistir en una excavació al llarg de 90 kilòmetres, navegables malament gràcies a l’existència de 25 valls. Durant anys se’ls va utilitzar amb nombrosos problemes derivats de la mala construcció dels canals. Fins que va aparèixer en el segle XV un dels majors genis que ha donat la història, da Vinci, qui va proposar la millora de les preses que va convertir aquests canals, poc navegables, en veritables rutes d’accés al centre de Milà i inclús va connectar aquest centre amb el llac de Como. En el Museu dels Navigli poden apreciar-se els esbossos i dissenys realitzats per Da Vinci amb aquesta finalitat; et recomanem que no et perdis aquest lloc ple d’història, on s’ensuma l’aventura i l’afany de progrés que va caracteritzar sempre al poble italià. Durant tres o quatre segles, els canals fóren fonamentals per la comunicació de Milà amb el món, tanmateix a partir del segle XIX, aquest tipus de viatges fóren substituïts per trens i tramvies que eren més ràpids i els canals varen perdre rellevància per a la vida de la ciutat. Per millorar l’estructura de la ciutat totes les ramificacions d’aquests canals fóren tapats, això fou en l’any 1929.

I Navigli

Naviglio Grande i Naviglio Pavese

En el Naviglio Grande hi ha tres coses que no t’hauries de perdre: els seus preciosos restaurants, l’Església de San Cristòfor i el Carreró dels safareigs. Veuràs que tot es conserva en un estat admirable i conèixer una altra part de la història d’aquesta ciutat. En aquest petit carreró es reunien les dones de la classe més humil per rentar la seva roba. El Naviglio Pavese és més petit però també té coses interessants per veure; sobretot hi ha una gran quantitat de cases de menjar i restaurants que et deixaran embriagat. Tot aquest barri ha tingut un gran auge turístic en els últims anys, convertint-se en un punt de trobada imprescindible per els caps de setmana. És allí on es concentra lo millor de la vida nocturna de Milà.

El Naviglio Grande i l’església de Sant Cristòfor

A l’estiu, sobretot, els carrers s’omplen de joves gaudint i bebent en el carrer i terrasses i es crea un ambient preciós per aquells als que els hi agrada gaudir de la nit d’una forma diferent. Depenent de la teva edat et convindrà més una o altra zona; en el Naviglio Grande hi ha més polivalència mentres que en el Pavese solen reunir-se els nois i noies més joves i sol haver-hi ambient de bogeria adolescent. Per altra banda, com hem dit amb anterioritat, per si t’interessa, l’últim diumenge de cada més es celebra en el Naviglio Grande un mercat d’antiguitats. És un esdeveniment impressionant! En ell podràs veure tot tipus d’objectes curiosos a molt bon preu.

Mercat d’Antiguitats al Navigli
Cal dir que a prop del barri de I Navigli, existeix un altre petit barri, el de Guastalla, on s’hi troben dues atraccions o punts d’interès: Per una banda, l’únic bany termal de Milà, el QC Termemilano; i per l’altra, una extensa granja del segle XVIII, la Cascina Cucagna. Ambdues atraccions es troben a uns 2,5 kilòmetres cap a l’est del Navigli. S’hi podria arribar bé amb transport públic, sobretot si agafes la línia 9 del tramvia, que et porta de Porta Genova a Porta Romana, fent 10 parades en uns 15 minuts.

Qc Termemilano

Aquest és l’únic bany termal de Milà i pot ser una idea fantàstica si lo què vols és desconnectar. Les instal·lacions inclouen piscines d’hidromassatge, saunes, sales de relaxació i banys de vapor. També és possible reservar hora per a un massatge o un tractament facial. QC Termemilano ofereix un menú gastronòmic especialitzat i, per suposat, l’hora de l’aperitiu.

QC Termemilano

Els horaris de visita son de les 8:30 a les 23:00h. Hi ha varis tipus de tarifes. Adjunto la web per més informació.

Cascina Cucagna

Aquesta extensa granja del segle XVIII és una petita franja de camp enmig de la gran ciutat. Restaurada en el 2002, actualment alberga un restaurant que ofereix un menú de temporada. Com no és d’estranyar, tots els productes procedeixen de granges locals. També hi ha un jardí, un mercat d’agricultors, allotjament, espais comuns i un bar, que s’ha convertit en el lloc preferit dels joves creatius i les famílies per a prendre l’aperitiu. Si t’és possible, fes coincidir la teva visita amb el Mercato Di Campagna Amica (els dimecres i dissabtes per el matí) que té lloc molt a prop, en la Via Friuli.

Cascina Cucagna

Els horaris de visita son de les 9:00 a la 1:00h. Adjunto la pàgina web per a més informació.

I fins aquí amb la ruta del dia d’avui. Des del barri de I Navigli, anirem a buscar el metro que ens durà de tornada a l’Hotel Bolzano. Anirem a la parada de “Porta Genova FS” i agafarem la línia 2 que ens durà en 8 parades més fins a l’estació de “Centrale FS”, durant uns 14 minuts de trajecte.

Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut detallat del dia d’avui, amb el marcatge de les principals atraccions i monuments visitats:

Categories
MILÀ

Dia 1: Piazza del Duomo + Galeria Vittorio Emmanuelle II + Piazza dei Mercanti + Santa Maria Presso San Satiro + Pinacoteca Ambrosiana + Piazza della Scala + Quadrilatero d’Oro + Corso Vittorio Emmanuelle II + Barri de Brera

En el primer dia de la nostra escapada començarem per visitar els monuments que hi ha a la Piazza del Duomo, bàsicament la Catedral (Duomo) i les Galeries Vittorio Emmanuelle II. Comprarem l’entrada a la Catedral i la possibilitat de pujar a la seva terrassa amb ascensor. Seguidament passarem pel costat del Palazzo Reale i del Museu del Novecento, i anirem a treure el cap a l’església propera de San Bernardino alle Ossa, la qual presenta una decoració macabra d’ossos humans en el seu interior. Observarem la Torre Velasca i continuarem la nostra visita cap a les Galeries Vittorio Emmanuelle II. A dins d’elles, veurem el cafè històric Biffi, i donarem la possibilitat d’entrar al museu de Leonardo3 Museum. Després anirem a sortir a la Piazza dei Mercanti, on veurem el Palazzo della Ragione i al xamfrà amb Piazza Cordusio observarem la seu de Starbucks Roastery a Milà, ubicada en un edifici històric. Continuarem la visita cap a Santa Maria presso San Satiro, on observarem la il·lusió òptica que creà el seu arquitecte, Bramante, i ens dirigirem cap a la Biblioteca i també la Pinacoteca Ambrosiana, on hi entrarem amb la modalitat d’entrada combinada que ens donarà dret d’entrar a la Cripta di San Sepolcro. Sortint, observarem el Palazzo dell’Ambrosiana, i la botiga “Peck”, una de les botigues de delicatessen més famoses de Milà. Farem un cop d’ull a l’escultura L.O.V.E. i ens en tornarem a la zona de les Galeries Vittorio Emmanuelle II per anar a sortir a la Piazza della Scala, en la qual veurem el teatre alla Scala. En la plaça també observarem el Palazzo Marino, l’actual ajuntament, i seguirem la nostra ruta per la Chiesa di San Fedele, la Casa degli Omenoni i la Casa-Museu del Manzoni. Entrarem al Quadrilatero d’Oro, i veurem les botigues més luxoses de la ciutat disposades a Corso Venezia, Via Alessandro Manzoni, Via della Spiga, i Via Monte Napoleone. Tornarem a la Piazza del Duomo per el Corso Vittorio Emmanuelle II, i anirem cap al barri de Brera on entrarem a la seva famosa Pinacoteca di Brera. Passejarem pels carrers principals del barri i veurem també algunes de les seves millors esglésies, per acabar sopant per la zona. Així finalitzarem amb la planificació del dia i ens en tornarem al nostre hotel.
Índex:
1. Piazza del Duomo
2. San Bernardino alle Ossa
3. Galeria Vittorio Emmanuelle II
4. Piazza dei Mercanti
5. Santa Maria presso San Satiro, Biblioteca i Pinacoteca Ambrosiana
6. Piazza della Scala
7. Chiesa di San Fedele
8. Quadrilatero d’Oro
9. Barri de Brera i Pinacoteca de Brera

1. Piazza del Duomo

Sortirem ben d’hora de l’Hotel Bolzano i ens dirigirem amb metro a la Piazza del Duomo. Hem d’agafar la línia M3 a l’estació “Centrale” i baixar al cap de 4 parades a “Duomo”. En total tardarem uns 10 minuts des de que sortim de l’Hotel.

I som a la Piazza del Duomo. Milà és una ciutat bastant gran, tanmateix, la majoria de punts d’interès per el turisme es troben en el centre de la ciutat, cosa que simplifica la preparació del viatge i permet visitar els llocs importants amb major rapidesa, evitant grans desplaçaments i inclús, l’ús del transport públic. Sortint del metro a la Piazza del Duomo, pujarem unes extenses escales on notarem a la seva sortida, la presència impactant de la façana dels edificis de la Piazza del Duomo, i en particular de la façana de la seva Catedral (Duomo). A un extrem de la plaça veurem aquest monument que és el més icònic de la ciutat. Hem de dir que és la quarta catedral més gran del món i un lloc imprescindible de visitar.

Piazza del Duomo, al cor de Milà
Piazza del Duomo
Piazza del Duomo

Si viatges a Milà, molt probablement t’estiguis plantejant visitar la seva catedral, el Duomo. A continuació et redacto una petita guia pràctica amb consells, entrades i informació de primera mà perquè puguis organitzar i planificar la teva visita. El recinte consta de 6 zones diferents: la catedral en sí, les terrasses, la zona arqueològica, la cripta de Sant Carles i el Museu del Duomo. A part de la zona arqueològica i la cripta, cada lloc té la seva pròpia entrada.

Tipus d’entrades i tarifes

Potser que hagis llegit en alguna web que la catedral de Milà és un lloc gratuït per a visitar. No és del tot veritat. És cert que s’hi pot accedir, a través d’una porta especial, per a resar. Tanmateix, no és l’entrada per realitzar la visita al Duomo de Milà en la seva totalitat. Si aquest és el teu cas, tens 2 opcions. Pots adquirir entrades individuals per cada lloc o bé optar per les entrades combinades que et dónen accés al Duomo al complet, que és lo què vàrem fer nosaltres. Aquí tens un resum dels preus perquè puguis comparar i decidir quin tipus d’entrada t’encaixa millor.

Tickets d’accés individual i entrades combinades

La zona arqueològica i la cripta de Sant Carles son gratuïtes, però per accedir a elles es necessita una entrada per a la Catedral de Milà. La tarifa reduïda és aplicable a nens d’entre 6 i 11 anys. Menys de 6 anys és gratis, però és possible que et demanin la documentació. Els preus son orientatius i poden canviar:

 • Catedral Duomo: 6€ (3€ tarifa reduïda)
 • Terrasses (amb accés per les escales): 10€ (5€ tarifa reduïda)
 • Terrasses (amb accés per ascensor): 15€ (7€ tarifa reduïda)
 • Terrasses (amb accés per ascensor i saltant la cua): 26€ (13€ tarifa reduïda)
 • Passi cultural (sense terrasses): 10€ (4€ tarifa reduïda)
 • Entrada combinada catedral + terrasses per escales: 15€ (7€ tarifa reduïda)
 • Entrada combinada catedral + terrasses en ascensor: 20€ (9€ tarifa reduïda)
 • Entrada combinada amb accés prioritari (catedral i ascensor saltant la cua): 30€ (15€ tarifa reduïda)

Si només vols veure un dels llocs: l’interior de la catedral o les terrasses, és millor comprar l’entrada individual. Si tens previst visitar més d’un lloc, és millor comprar l’entrada combinada. Nosaltres vam comprar l’entrada combinada de catedral + terrasses en ascensor. No ens vàrem trobar gaire cua, per l’època en la que hi vam anar.

Façana lateral del Duomo

On comprar els tickets

Totes les entrades han de comprar-se amb antelació, ja sigui per internet o en una de les taquilles situades en el costat dret de la catedral. Normalment hi ha cua, per lo què et recomano fer-te amb les entrades per internet. Crec que costen un xic més, però pots estalviar-te molt de temps. I el temps és or, veritat?. Pots fer-ho directament aquí. També t’adjunto la pàgina web del Duomo, on tens la possibilitat de comprar-los igualment.

Val la pena comprar l’accés prioritari?

Sota el meu punt de vista, absolutament Si. Especialment si viatges per poc temps. Les cues son llargues, inclòs en dies plujosos. Amb la opció de la via ràpida, podràs utilitzar l’ascensor especial i accedir a la catedral saltant-te la cua. Et deixo aquest ticket aquí.

La millor manera de visitar el Duomo

Et recomano començar explorant les terrasses del Duomo. Es tarda entre mitja hora i una hora en explorar el terrat, depenent de les vegades que et paris a fer fotografies i a gausir de les vistes de Milà. Des de la terrassa, baixaràs a la Catedral i podràs veure el seu interior. Pot portar-te entre mitja hora i una hora aproximadament. Després dirigeix-te a la zona arqueològica i a la cripta, a la que s’accedeix directament des de la catedral. Finalitza la visita en el Museu del Duomo i a continuació, l’Església de San Gottardo. Si fas tota la visita al complet pots tardar unes 3 hores aproximadament, que és lo què vàrem tardar nosaltres.

Lo què més ens va agradar fóren les terrasses i les vistes increïbles que hi ha allí. Després, visitaríem la catedral per dins i deixaríem la zona arqueològica per el final. En aquest ordre. És la meva opinió personal, i pot ser que els teus gustos siguin diferents als meus.
Visita de les terrasses del Duomo

Consells, normes i coses que has de saber

Les Normes de Conducta de la Catedral estableixen que s’ha de vestir amb modèstia per entrar. No estan permesos els tops, les camisetes de tirants, les minifaldilles, els barrets i la roba escotada. També diuen que no estan permesos els pantalons curts. Tanmateix, he vist a molta gent amb pantalons curts (a l’alçada del genoll). Igual si véns amb uns shorts molt curts, pots tenir problemes. Una altra cosa que has de tenir en compte, és que no es pot accedir amb menjar i beure. El meu consell és que t’hidratis bé abans d’entrar, encara que no hi ha lavabos en la teulada ni en l’interior de l’església. Si no has comprat una entrada per Internet i tens que fer cua durant una bona estona, et recomano que compris aigua per a l’espera, especialment a l’estiu. Si tens por a les alçades, pujar a les terrasses pot ser que no sigui una bona idea. Encara que és totalment segur, el camí que envolta la vora és estret i pot estar molt concorregut.

Visitant les terrasses del Duomo

Tours guiats i audioguies

La terrassa del Duomo és un dels millors llocs, però tanmateix, no hi ha plaques ni senyals que expliquin el què estàs veient o lo què pots veure a la llunyania. Mentres deambulava per allí, vaig poder escoltar algunes de les visites guiades en anglès i vaig escoltar alguns detalls ocults i històries interessants sobre la terrassa. Si tens temps i algo de diners extra, segurament serà bona idea realitzar una visita guiada (crec que la fan en espanyol també). Per a l’interior de la catedral de Milà es poden llogar audioguies (el lloc està a prop de l’entrada). A menys que hagis comprat un ticket que estigui l’audioguia inclosa, necessitaràs diners en efectiu i el DNI o passaport com a dipòsit de l’equip. Si no tens previst fer un tour guiat al Duomo, però vols saber més sobre l’església, les audioguies son una bona forma de treure-li profit a la visita. A més, estan en espanyol.

Pujar a les terrasses del Duomo: Escales o Ascensor

L’opció més econòmica és pujar a peu per les escales. Son 251 graons per arribar a la part més alta de la terrassa. Si no recordo malament, menys que les de la Catedral de Sant Pau a Londres. No obstant, el més còmode i ràpid és pujar-hi amb ascensor. Hi ha 2 ascensors. El normal es troba en el costat nord de l’església i et portarà fins al primer nivell de la terrassa. Tindràs que pujar unes escales per arribar a la part més alta, però és poca cosa. L’ascensor ràpid, que es troba en el costat sud del Duomo, té menys cua i un cost extra. En ambdós hi caben unes 6 persones, lo què pot resultar un xic claustrofòbic, però el trajecte només dura un minut.

Diferents nivells de les terrasses del Duomo
Terrassa superior del Duomo
Impressionant vista des de les terrasses del Duomo

Història del Duomo de Milà

L’estructura més vella de la plaça del Duomo és la Basílica de Sant Ambrosio, que es va construïr abans del segle V. Posteriorment, es va edificar una basílica al seu costat que, havent estat arrasada per un violent incendi, fou substituïda per l’actual catedral que avui podem visitar. La primera pedra de l’imponent Duomo es va col·locar en l’any 1386. La construcció d’aquest edifici va durar moltíssims anys (més de 400). Durant aquest temps, va haver-hi períodes en els que es va aturar el treball per falta de diners o idees, i altres en els que es va treballar intensament. Donat el llarg temps de treball i l’evolució dels estils arquitectònics al llarg dels anys, en aquesta catedral podem trobar-hi nombrosos estils que es barregen per a formar un edifici bellíssim i carregat d’identitat.

Detalls de les façanes del Duomo

Per a que el treball estigués ben organitzat es va crear la famosa “Venerable Fàbrica del Duomo”, que era una institució que s’encarregaría d’ordenar el treball i que feu possible que aquest continués al llarg dels segles. La mateixa s’encarregaria tant del procés d’extracció del marbre, com del seu transport, col·locació, i tot lo relacionat amb el disseny i el manteniment d’aquesta gran mole: la segona catedral gòtica més gran del món (la primera, és la de Sevilla).

Contraforts del Duomo

La llum en la Catedral de Milà

Les finestres majors d’aquesta església es diu que son les més grans de tot el món, i a dir la veritat, sigui o no sigui així, son impressionants. En el Duomo podràs viure una experiència inigualable. La forma en la que han estat dissenyats els finestrals permet que la llum penetri d’una forma particular, acolorint les parets de tonalitats diverses i donant-li a aquest fred edifici un aspecte càlid; tenint en compte que la seva principal matèria prima és el marbre això resulta una mica estrany, no et sembla?

Interior del Duomo
Finestrals del Duomo

La barreja arquitectònica del Duomo

Gaudeix d’una arquitectura bastant particular, amb alguns trets propis de les estructures franceses de Bourges. És possible que aquesta peculiaritat es degui a un dels arquitectes que més es va implicar en la construcció de l’edifici, que fou Nicolau de Bonaventure, un fidel apassionat de l’estil gòtic, imprompta que es troba en totes les seves creacions.

Milà des de la terrassa del Duomo

L’obra va finalitzar al 1805, gràcies a la intercessió de Napoleón Bonaparte, qui va asegurar que el govern francès s’encarregaria de pagar el cost. Encara que el reemborsament dels diners mai es féu, es va aixecar una estàtua de Napoleón i, finalment, el Duomo va tenir la façana que es mereixía. Alguns anys després es varen construïr els arcs i capitells i se’ls hi va donar el toc final a les vidrieres i estàtues. També es féu un treball de remodelació, que va finalitzar en l’any 2008.

Interior del Duomo de Milà

És important mencionar que el Duomo de Milà és un edifici complexe arquitectònicament parlant: amb matisos del gòtic tardà, el gòtic francès i el renaixentista, el què el fa únic en el món i d’obligatòria visita per qualsevol persona que trepitja la ciutat. Cada dia, centenars de turistes s’apropen a les seves portes per gaudir de les seves obres artístiques i omplir-se de la llum dels seus finestrals…

Detalls en les façanes laterals
Piazza del Duomo des de les terrasses del Duomo

Naus i monuments a veure

Aquesta catedral està formada per cinc naus, una central i dues laterals de cada costat. Una de les característiques més cridaneres de la principal és la seva alçada: més de 45 metres; lo què li dóna un aspecte imponent a tot el seu recinte. Es troba fabricada de maó recobert amb marbre de color rosa i d’un aspecte rotundament massís. Un element que es destaca de la seva cúpula és la Madonnina, una estàtua de coure daurat dissenyada per Carlo Pellicani i inaugurada en el 1774.

Estàtua de la Madonnina

Entre els monuments més destacables del Duomo podem destacar l’Estàtua de Bartolomé l’Apòstol, el Sarcòfag de l’arquebisbe Diego Hualde i el de Gian Giacomo Medici di Marignano. A més, no podem deixar de mencionar l’altar del marbre que es troba decorat al millor estil renaixentista, amb estàtues daurades de bronze.

Interior del Duomo

A més, entre les obres d’art que allí s’hi troben podem citar l’estàtua de San Bartolomé de Marco da Agrate i alguns frescos de diferents períodes estètics. Ja sigui que t’agradi l’arquitectura, que siguis devot o que no t’interessi cap d’ambdues coses, et recomanem que visitis aquesta catedral. El Duomo és en definitiva, un dels llocs que cap turista hauria de perdre’s de Milà; l’eix per el que es mou la vida dels ciutadans. Enfront a la catedral hi ha un emplaçament enorme que s’utilitza per a fer esdeveniments a l’aire lliure i per a reunions amistoses. I, en quan als laterals es troben nombrosos i prestigiosos restaurants, botigues de roba, cases de música i tot tipus de botigues on gastar diners, gaudir i complementar el teu viatge: un veritable paradís per els aficionats a les compres.

Piazza del Duomo des de la terrassa de la catedral

Visitat el Duomo, donarem un cop d’ull a l’edifici del Palazzo Reale. El Palau Reial de Milà no solament ofereix una interessant història i arquitectura: també serveix com a museu d’art amb col·leccions famoses. El Museu del Palau comparteix la història del palau de forma segmentada, bàsicament dedicat a la era neoclàssica, la era napoleònica, la restauració i la unificació d’Itàlia. Una part del palau encara s’està restaurant. Aquesta secció inclou les habitacions de la reialesa del segle XIX que habitaven l’edifici.

Palazzo Reale

L’horari de visita del Museu del Palazzo Reale és de 10:00 a 19:30h, amb els dilluns tancat. El preu per accedir-hi és de 17€ l’entrada general i 13€ l’entrada reduïda. Adjunto la seva web perquè pugueu trobar més informació si us interessa.

Al costat del Palau Reial, a la mateixa Piazza del Duomo, s’hi troba el Museu del Novecento. Aquesta és una galeria d’art situada just al costat del Duomo dedicada a l’art del segle XX. Presenta no solament artistes italians com per exemple Amedeo Modigliani, Carlo Carrà i Umberto Boccioni, sinó també artistes internacionals de la talla de Pablo Picasso, Henri Matisse i Paul Klee. A més, des d’aquest museu obtindràs unes boniques vistes del Duomo. L’entrada només costa 5€, i per el preu, la veritat és que està bastant bé. A dues hores abans del tancament, i els dimarts a partir de les 14h, l’entrada és gratuïta.

Museu del Novecento, a la Piazza del Duomo

L’horari de visita és de 10:00 a 19:30h (els dilluns tancat). Com hem dit, l’entrada general costa 5€ (3€ la reduïda). Adjuntem la pàgina web per complementar la informació.

2. San Bernardino alle Ossa

Si disposem de temps, farem una petita escapada a l’església de San Bernardino alle Ossa, que es troba a uns 500 metres de la Piazza del Duomo (uns 6 minuts a peu). Per alguna raó, aquesta església no apareix en la majoria de guies de turisme sobre Milà. Aquí hi trobaràs algo que potser vulguis o no visitar. Per entendre-ho millor, has de saber que antigament era la llar d’un cementiri que es va quedar sense espai. Llavors, les restes (els ossos) s’emmagatzemaren en una habitació específicament construïda per a aquest propòsit. I quan diem “emmagatzemats”, ens referim a un apilament molt ordenat de ossos i cranis, amb alguns d’ells ensamblats de formes específiques perquè serveixin com a decoració. Aquesta església té una bona semblança a l’”Ossari de Kutná Hora” de Praga.

Vista de San Bernardino alle Ossa
Ossari de San Bernardino alle Ossa

L’horari de visites és de dilluns a divendres de 8:00 a 18:00h, els dissabtes de 9:30 a 18:00h i els diumenges i festius de 9:30 a 12:00h. Adjunto la pàgina web per a més informació i consultes.

Tornarem a la Piazza del Duomo per continuar amb la nostra ruta, però abans donarem un cop d’ull a la Torre Velasca de Milà. Es tracta d’un gratacels emblemàtic del 1950, que té forma de fong, i disposa de botigues, oficines i residències particulars. Es troba a uns 600 metres de l’església anterior, però és ben visible quasi de tot arreu.

Nosaltres ens hi varem acostar una mica més per tenir-la així de prop

3. Galeria Vittorio Emmanuelle II

I ens disposem a visitar, en la Piazza del Duomo, les galeries més famoses de Milà, la Galeria Vittorio Emmanuelle II. Segurament és un dels llocs més famosos de Milà; així que quan visitis aquesta centenaria ciutat, et recomanem que no te la perdis. Hi trobaràs una arquitectura que t’enlluernarà i podràs observar veritables obres d’art, úniques en el món. A més, podràs prendre’t un respir en algun dels històrics cafès que s’hi troben. Milà és la capital de la moda i la cultura d’Itàlia, i la Galleria Vittorio Emanuele II representa el seu nucli. Situada en la Piazza del Duomo, a l’esquerra de l’entrada principal, és fàcil donar-se de cara amb la impressionant i ornamentada galeria comercial.

Galeria Vittorio Emanuele II

L’estructura consta de dues arcades amb volta de vidre que es creuen en un octògon que cobreix el carrer que connecta la catedral amb la Piazza della Scala. Dins, hi ha lo què puguis esperar: una bona col·lecció d’emporis de luxe, cadenes internacionals, botigues de roba i restaurants gourmet. Per aquest motiu, la Galleria Vittorio Emanuele II està considerada una de les destinacions de compres més sofisticades de Milà.

Galeria Vittorio Emanuele II

Símbol de l’estil i la riquesa, la galeria presenta intrincats terres de mosaic i un magnífic arc que dóna pas als seus “carrers” coberts per pòrtics. Amb quasi 47 metres d’alçada i 389 tonelades de ferro (la major part utilitzat per construïr els esquelètics suports del sostre de vidre), la Galleria Vittorio Emanuele II és un lloc de visita obligada en qualsevol viatge a Milà. Sí, inclús si no t’interessa la moda i no tens planificat anar de compres. A continuació t’explico alguna curiositat sobre la galeria, el que hi ha per veure i quan. Al final tens un petit resum històric de l’edifici (que també és curiós).

Galeria Vittorio Emanuele II

Visitar la Galleria Vittorio Emanuele II

La Galleria Vittorio Emanuele II està oberta les 24 hores del dia (passejar-hi és gratuït) i set dies a la setmana. Evidentment, les botigues i restaurants tenen els seus propis horaris. Està més concorreguda els caps de setmana, sobretot els dissabtes, i també els dies laborables entre les 12h i les 18h. El centre comercial és una atracció important en una de les zones més concorregudes de Milà, per lo què és d’esperar que estigui molt més abarrotada i plena de turistes durant la temporada alta, entre juny i agost (també durant els esdeveniments de la setmana de la moda). Meca de les botigues d’alta costura i punt d’encontre de la jet set milanesa, la principal atracció de la Galeria és anar de compres. La seva abundància de boutiques d’alta gamma, botigues de dissenyadors caríssims i l’ambient de “veure i ésser vist” la converteixen en un lloc divertit per observar a la gent i fer teràpia de compres, o simplement per mirar aparadors. Si les compres no son lo teu, la visita vé acompanyada d’altres tradicions (ens explicarem) i moltes formes de gaudir de la seva impressionant arquitectura.

Galeria Vittorio Emanuele II

El brau de Torí

El terra de la galeria està decorat amb varis mosaics, i en el centre octogonal de l’edifici segurament veuràs a una multitud reunida entorn a una de les figures: El brau de Torí. Símbol agafat de l’escut d’armes de Saboya, es diu que el brau dóna bona sort als qui dónen 3 voltes amb el taló recolzat sobre els seus testicles. Això explicaria el profund forat que s’ha format en el paviment sota els atributs de l’animal. Sí, pot ser que te’l trobis de reformes, que passa de tant en tant.

Mosaic del brau de Torí

Les botigues més prestigioses de Milà

Elegància, bon gust, delicadesa, armonia, serenitat, son algunes de les qualitats d’aquest lloc. Fins i tot els guàrdies de seguretat semblen portar uniformes que no desentonen amb l’espai. Éssent un dels llocs de pas obligatori per connectar la plaça de la Catedral de Milà amb la de la Scala, ha sabut mantenir-se impecable al pas precipitat dels locals i a les mirades curioses dels turistes. En els quatre monumentals passadissos d’aquesta galeria, s’alberguen les botigues més importants de tota la ciutat (Armani, Prada, Gucci o Louis Vuitton) i alguns dels restaurants més prestigiosos. Entre els més coneguts s’hi troba el Restaurant Savini. Segons les crítiques, és el lloc on es menja molt bé, encara que lamentablement no és un lloc per qualsevol: un sopar allí pot costar com el lloguer d’una habitació durant tot un mes. Fa uns anys hi havia també un McDonald’s, encara que fa poc ha estat desplaçat per Prada, possiblement per a no trencar amb l’armonia d’aquest brillant lloc. En un altre dels laterals s’hi troba el Town House Galleria, un dels hotels més luxosos de la ciutat, només a l’abast d’uns pocs afortunats.

Galeries Vittorio Emanuele

Art i arquitectura

Possiblement, el més atractiu de la galeria siguin els mosaics del terra i la seva enorme cúpula acristallada, lo que la torna única en el món: a través dels cristalls hi passa el sol, creant formes i ombres en tot el recinte i donant calidesa a l’ambient. Per entrar, passaràs per una porta tant alta que et quedaràs una bona estona mirant-la, intentant calcular la seva alçada, encara que sense aconseguir-ho. Un cop a dins, tot el què vegis et transmetrà bellesa i bon gust; no és per a menys, tractant-se d’una de les obres arquitectòniques més meravelloses del món i una de les joies històriques de la ciutat de Milà. Una altra cosa per a ressaltar son les icones de les ciutats més importants d’Itàlia, il·lustrades sobre el terra de la galeria: el brau de Torí i la lloba de Roma son els més coneguts, però n’hi ha molts més. A més, sobre un dels laterals, s’hi troben dibuixats quatre continents (falta Oceania).

Galeria Vittorio Emanuele II

Bar Campari

Un altre lloc important és el Bar Campari; alguns diuen que és tant vell com la galeria. Durant la Segona Guerra Mundial el varen bombardejar, però fou reconstruït i mai va parar de funcionar. Solament fa uns anys va estar tancat perquè es va reestructurar, però ja es troba obert al públic. És un lloc increíble per prendre una tapeta a mitja tarda, encara que a l’igual que en la resta dels negocis de la Galeria, és exageradament car.

Bar Campari

Ricordi

A un costat de l’edifici, es troba la botiga de música Ricordi. Té tres pisos i tot sobre òpera, música de cambra i altres vessants de la música acadèmica, així com també un pis plè d’àlbums de cantants populars, tant d’Itàlia com de la resta del món. Un lloc que t’aconsello que no et perdis!

Galeries Vittorio Emanuele II

Llibreria Bocca

Es tracta d’una encantadora botiga històrica que ha estat un pilar de la Galeria Vittorio Emanuele II des de la seva obertura al 1930. La llibreria fou en el seu dia la imprempta oficial de la Casa de Saboya i va publicar a autors com Pellico, Nietzche, Jierkegaard i Freud. És una de les llibreries més antigues del seu gènere encara en actiu, conta amb una divisió de venda al detall (títols nacionals i estrangers) i segueix produïnt llibres i diaris, a més de promoure actes culturals, exposicions d’art, presentacions de llibres i conferències.

Galeries Vittorio Emanuele II

Un xic d’Història

La Galeria Vittorio Emanuele II fou dissenyada per l’arquitecte Giuseppe Mengoni en l’estil renaixentista de l’època. La construcció va començar en el 1865 i va acabar menys de dotze anys després, un assoliment sorprenent en aquells temps. Però un núvol fosc planava sobre la gran inauguració: apenes uns dies abans, el cos sense vida de Mengoni va aparèixer sota de les bastides. Alguns varen creure que s’havia mort d’un atac de cor, mentres que altres varen especular que s’havia suicidat per les crítiques a la galeria i per el fet de que el rei, Vittorio Emanuele II, ni tant sols havia vist l’estructura. Tanmateix, lo què ningú sabia era que el rei estava malalt i va morir poc després, el 9 de gener de 1878. Dins, pot veure’s-hi una placa dedicada a Mengoni. Cal mencionar que aquesta galeria fou font d’inspiració per altres de similars d’Europa com les que es troben a Brussel·les, Londres i París. De fet, gràcies a la galeria de Milà, es va introduïr el terme “galeria” en aquest tipus de recintes.

Panoràmica interior de la Galeria Vittorio Emanuele II

A finals del segle XIX i principis del XX, La Galleria Vittorio Emanuele II era coneguda com “el saló de Milà” per la seva popularitat entre la burgesia milanesa. A finals dels anys seixanta, la seva fisonomia va canviar dràsticament, dominada per manifestacions d’estudiants radicals, mítings, debats i enfrontaments amb la policia. Però la Galleria va aconseguir reinventar-se un cop més, i avui és un magnífic lloc per passejar, observar a la gent, comprar i menjar (lo últim, a preus bastant esbojarrats).

Nosaltres també ens vàrem fixar amb dos espais més a dins de la galeria: per una banda, el Caffè Biffi, un cafè restaurant històric ubicat als baixos dins la galeria.

Bar-Restaurant Biffi

I per altra, el Museu Leonardo3 Museum (el Món de Leonardo), ubicat fent xamfrà amb la Piazza della Scala. Es tracta d’un museu amb exposicions de quadres restaurats digitalment, i models d’invents del geni renaixentista. És un innovador museu dedicat completament a Leonardo da Vinci. Un viatge interactiu a través de models funcionals de les seves màquines i com hem dit, la restauració digital de les seves pintures. El Món de Leonardo permet als visitants descobrir l’autèntic Leonardo da Vinci com artista i com a inventor, amb reconstruccions mai vistes abans de les seves màquines i restauracions de les seves pintures en l’estrena mundial. El “Lleó Mecànic”, la “Ballesta de Foc Ràpid”, l’Àguila Mecànica”, el “Gran Orgue Continu” i el “Canó de Vapor” son només algunes de les noves incorporacions a l’exposició. Els visitants podran veure l’estrena mundial de la reconstrucció física de la pintura “L’Últim Sopar” i del refectori de Santa Maria delle Grazie en l’època de Leonardo.

Museu Leonardo 3

Els horaris de visita son de dilluns a divendres de 9:30 a 20:00h i els dissabtes i diumenges de 9:30 a 21:00h. El preu de l’entrada és de 14€ per la d’adults, i 11€ per la reduïda. Adjunto la seva pàgina web per obtenir més informació.

4. Piazza dei Mercanti

Visitada la galeria ens dirigirem a la Piazza dei Mercanti, una antiga plaça medieval on es feia un mercat. Durant l’Edat Mitjana aquesta era la plaça principal de la ciutat de Milà i un veritable centre d’activitat comercial. Ubicada entre la Piazza del Duomo i la Piazza Cordusio, a poca distància dels principals llocs d’interès de Milà, hauries de destinar uns minuts en veure-la. Varis edificis importants es troben en la Plaça Mercanti, incloent el Pallazzo della Ragione, el Palazzo delle Scuole Palatine i la Loggia degli Osii. També podràs veure algunes estàtues i monuments d’orígen romà.

Piazza dei Mercanti

Com hem dit, en la plaça observaràs el Palazzo della Ragione, un edifici del segle XIII que és l’antic ajuntament de la ciutat.

Palazzo della Ragione

Molt a prop d’aquí, en el xamfrà entre Via Orefici i Piazza Cordusio, s’hi troba l’Starbucks Roastery el qual es va inaugurar en el 2018. El cafè italià no té res a veure amb el que es consumeix en Estats Units. Aquí, lo més habitual és que es serveixi en forma de espresso. Així que Starbucks tenia que fer algo especial per a portar el seu estil a Itàlia. I segurament ho han aconseguit. La Starbucks Roastery es troba en l’edifici de l’antiga borsa i oficina central de correus de la ciutat. Un Starbucks Roastery no és un Starbucks qualsevol. És una experiència en la que pots veure tot el procés de torrat del cafè. Evidentment, també es poden prendre una gran varietat de begudes: tot tipus de cafè fins a còctels. Vagis o no a consumir, el disseny interior és preciós i no fa falta pagar per entrar.

Edifici del Starbucks Roastery

5. Santa Maria presso San Satiro, Biblioteca i Pinacoteca Ambrosiana

I en comptes d’anar cap a la Piazza della Scala, ens escapem un moment cap al barri de Cinque Vie a trobar l’església de Santa Maria Presso San Satiro. Es troba a 300m del Starbucks.

Santa Maria Presso San Satiro

La seva construcció fou empresa a finals del segle XV per voluntat del Duc Gian Galeazzo Sforza i més tard continuada per Ludovico el Moro com a part d’un ambiciós programa de renovació de l’art en el ducat, que contemplava entre altres coses cridar a la cort milanesa artistes de tota Itàlia. L’edifici fou projectat segons el nou estil renaixentista importat al ducat per Donato Bramante. L’església, construïda englobant el més antic saceli de San Sàtir que li va donar el nom, és cèlebre per albergar l’anomenat “fals cor” de Bramante, obra mestra de la pintura en perspectiva renaixentista italiana.

L’il·lusió òptica del “fals cor” de Bramante

Com que la mida del temple era molt reduïda, Bramante va decidir crear un absis fals. La il·lusió arquitectònica és tant bona que tens que apropar-te lateralment per veure que no és real. La veritat que ho aconsegueix!

Els horaris de visita de l’església son de dilluns a divendres de 7:30 a 12:00 i de 15:00 a 18:30h i els dissabtes de 15:30 a 19:00h i els diumenges de 9:30 a 12:00 i de 15:30 a 19:00h.

Ens dirigim ara al costat mateix, a veure la Pinacoteca Ambrosiana així com l’edifici de la Biblioteca Ambrosiana. La Biblioteca Ambrosiana és una de les fonts bibliogràfiques més emblemàtiques de Milà. Conté una gran varietat de manuscrits antics i alberga una galeria d’art anomenada la Pinacoteca Ambrosiana.

Edifici de la Biblioteca Ambrosiana

La Biblioteca Ambrosiana està considerada com la “joia de la corona” artística de Milà. Conta amb més de 750.000 volums, 2.100 incunables, 15.000 manuscrits, 60.000 cartes i documents i 10.000 pergamins. Entre els documents s’hi troba el Fragment Muratorià, que és la llista més antiga dels llibres considerats canònics del Nou Testament. Però una de les seves possessions més importants son els dotze manuscrits de Leonardo da Vinci, que inclouen el “Codice Atlanticus”, on es poden observar els seus invents.

En la Pinacoteca Ambrosiana, un dels museus més importants d’Itàlia, es poden visitar les 24 sales que segueixen un recorregut cronològic de tota la col·lecció del Cardenal Federico. A dins s’exhibeixen més de 1.500 obres d’artistes com Leonardo da Vinci, Bramantino, Jacopo Bassano, Ambrogio Bergognone, Tiziano, Bernardino Luini, Moretto, Giovanni Paolo Lomazzo, Jan Brueghel el Vell, Cerano, Morazzone, Daniele Crespi o Anton Raphael Mengs.

La Pinacoteca Ambrosiana
El cardenal Federico Borromeo, junt als seus agents, va recórrer tota Europa Occidental en busca de manuscrits i llibres. En el seu viatge va obtenir grans adquisicions com els pergamins del monastir benedictí de Bobbio i la cèlebre “Ilia Picta”. Després d’això, va decidir crear un espai per aquells erudits que estaven al servei de la contrarreforma catòlica. Va obrir les seves portes el 8 de desembre de 1609, convertint-se en la cinquena biblioteca més antiga d’Europa. Les constants adquisicions varen portar a ampliar la Biblioteca Ambrosiana, construïnt un nou edifici que inclouria una pinacoteca plena de pintures, escultures i dibuixos de diversos artistes com: Leonardo da Vinci, Bramantino, Botticelli, Tiziano, Brueghel o Caravaggio.
La Biblioteca i la Pinacoteca Ambrosiana

L’horari de visita de la Pinacoteca és de 10:00 a 18:00 hores, i el de la Biblioteca és de 9:00 a 16:50 hores. Pots entrar a la Pinacoteca Ambrosiana per 15€ i hi ha una entrada combinada per entrar també a l’edifici de la Cripta San Sepolcro que costa 20€ (l’entrada sola a la cripta costa 8€). Adjuntem la pàgina web per l’actualització de la informació, horaris i preus.

La Cripta San Sepolcro es troba ben bé al costat. Es tracta d’una església medieval hipogea de 1.030 amb una cripta romànica digne d’interès.  El paviment es va realitzar utilitzant les antigues pedres de l’antiga ciutat de Mediolanum: un autèntic viatge al cor de Milà a través de la història de la ciutat. Nosaltres vàrem comprar l’entrada combinada i vam accedir als dos espais.

Cripta di San Sepolcro

L’horari de visita de la Cripta San Sepolcro és de 10:00 a 18:00h (dimecres tancat), i els preus com hem dit son de 8€ per l’entrada general, 6€ l’entrada reduïda, i 20€ l’entrada combinada amb la Biblioteca i Pinacoteca Ambrosiana. 

I no ens allunyarem de la zona sense vorejar i veure per fora els edificis de la Biblioteca, Pinacoteca i Cripta San Sepolcro. La veritat és que val molt la pena la visita.

Vistes de la Cripta i de la Biblioteca Ambrosiana, durant la visita

També és interessant saber, que a escassos 100 metres de l’edifici de la Biblioteca Ambrosiana s’hi troba la botiga de delicatessen més famosa de Milà, anomenada “Peck”. Es troba a la Via Spadari, nº9. El seu horari d’obertura és de 9:00 a 19:30h (diumenge tancat).

Entrada de la botiga de “Peck”

I abans de marxar cap a la Piazza della Scala, ens acostarem un moment a veure una obra d’art contemporani, anomenada L.O.V.E. Es tracta d’una escultura que porta l’acrònim de “Libertá, Odio, Vendetta, Eternitá” (Llibertat, Odi, venjança i Eternitat). L’autor de l’obra és Maurizio Cattelan, i encara que ell mai ha comentat públicament el significat de la seva obra, nosaltres entenem que és un “que el fo-tin” al món capitalista dels banquers i les finances. I tu, què n’opines?

L.O.V.E.

Es tracta d’una atracció singular de la ciutat, ubicada a 350 metres de la Biblioteca i Pinacoteca Ambrosiana (uns 5 minuts a peu), a la Piazza degli Affari.

6. Piazza della Scala

Ens en tornem a creuar la Galleria Vittorio Emanuele II cap a la Piazza della Scala. La Piazza della Scala és una plaça peatonal de la ciutat, connectada a la plaça principal de la ciutat (Piazza del Duomo) mitjançant la Galeria Vittorio Emanuele II. Es diu així en honor al conegut Teatre alla Scala, que ocupa el costat nord-oest de la plaça; aquest edifici conté a més del teatre el Museu Teatrale alla Scala, dedicat a la història de La Scala i la òpera en general. En el cantó oposat a La Scala, al sud-est, hi ha el Palazzo Marino, l’ajuntament de Milà.

Piazza della Scala

Un altre edifici important situat en la plaça és el Palazzo della Banca Commerciale Italiana, en el costat nord-est. El cantó sud-oest de la plaça alberga l’entrada a la Galeria Vittorio Emanuele II i el Palazzo Beltrami. La major part dels edificis de la plaça son obra de l’arquitecte Luca Beltrami, que va dissenyar el palau homònim, la façana del Palazzo Marino, i l’edifici de la Banca Commerciale Italiana. En el centre de la plaça hi ha un monument a Leonardo da Vinci, obra de l’escultor Pietro Magni (del 1872).

Piazza della Scala, amb el Teatre en primer plà

El primer que farem serà anar a veure el Teatro alla Scala. Es tracta d’un dels teatres d’òpera més famosos del món. Està impregnat d’història, per això el volem veure (com a mínim per fora). Si t’agrada l’òpera, definitivament, no te’l pots perdre. Mentres puges les escales cap al teatre podràs trobar-te amb fotos històriques, com la de la primera vegada que Maria Callas va estar aquí i va cantar en públic, enlluernant-ho. També hi ha fotos de tenors distingidíssims com Alfredo Kraus i Luciano Pavorotti. I com no? Precioses fotografies de Joan Sutherland, Cecilia Bartoli i tantíssims altres cantants únics.

Teatre de La Scala

Hi ha una visita guiada que pots fer per conèixer més de la història del teatre i de l’òpera. I, al sortir, no deixis de passar per la petita botiga, on hi trobaràs records i peces úniques de la música que segurament t’agradarà conservar per sempre, junt al mini catàleg del teatre. També tens la opció de visitar el museu del teatre. L’horari del mateix és de 9:00 a 17:30 hores. Adjunto la pàgina web del teatre.

Teatre de La Scala

La construcció del Teatro alla Scala fou ordenada per l’arxiduc Fernando de Austria després de la destrucció de l’antic Teatre Ducale, en el 1776. El seu nom prové de l’Església de Santa Maria alla Scala, la qual es trobava anteriorment en el mateix emplaçament. El teatre ha tancat les seves portes en dues ocasions:

 • La primera vegada, entre 1943 i 1946, quan va tenir que ésser reconstruït després de patir danys importants en la seva estructura per els bombardejos durant la Segona Guerra Mundial.
 • La següent va succeïr entre 2002 i 2004, però en aquest cas només es va deure a una renovació. Per a la seva reobertura, es va presentar novament “L’Europa Riconosciuta” de Salieri, la primera obra presentada en la inauguració en el 1778.
Interior del Teatro alla Scala

El Teatro alla Scala conta amb una col·lecció artística relacionada amb el món de la música i l’òpera. En la visita podràs veure elements de decorat, postes en escena, vestits, busts i pintures. A més, podràs veure amb els teus propis ulls l’auditori, les llotges i el luxós vestíbul amb revestiments de vellut vermell, estucs daurats i una aranya de vidre amb 383 bombetes. Per conèixer el Teatro alla Scala en un recorregut guiat de 1 hora en espanyol, aquí. Nosaltres, al final, per falta de temps, vàrem acordar deixar la visita guiada per una altra ocasió.

En la mateixa Piazza della Scala hem dit que s’hi troba l’actual ajuntament, el Palazzo Marino, el qual és un palau manierista majestuós del segle XVI amb grans frescos que funciona com ajuntament i on s’ofereixen tours també. L’horari de visita del mateix és de 8:00 a 20:00h (diumenges tancat).

Palazzo Marino

7. Chiesa di San Fedele

Continuarem la nostra ruta en direcció al Quadrilatero d’Oro, passant per la Chiesa di San Fedele, una església jesuïta que data del segle XVI, amb una cripta i una col·lecció de quadres i relíquies que val la pena visitar.

Chiesa di San Fedele

Els horaris d’obertura de l’església son de dilluns a dimarts de 7:30 a 16:00h, de dimecres a divendres de 7:30 a 18:00h, els dissabtes de 14:00 a 19:00h i els diumenges i festius de 10:00 a 12:00h i de 14:00 a 19:30h. Per entrar a l’església cal abonar l’import de 5€ (entrada general), i 3€ per l’entrada reduïda. Adjunto la pàgina web.

Interior de la Chiesa di San Fedele

Entrarem a la Via degli Omenoni, per veure per fora la Casa degli Omenoni. Aquesta és una casa que val la pena descobrir a Milà. El seu nom formal és Palazzo Leoni-Calchi, però com que en la seva façana hi ha 4 grans escultures, els milanesos l’anomenen “casa dels homes”. Està darrera mateix de l’església de San Fedele i és molt bonica i molt curiosa de veure.

Casa degli Omenoni

I abans d’entrar al Quadrilatero d’Oro, passarem per davant de la Casa-Museu del Manzoni. Es tracta de la casa natal de l’escriptor Alessandro Manzoni, amb disposició de visites guiades i una biblioteca centrada en la història de la zona.

Casa-Museu del Manzoni

L’horari d’obertura és de dimarts a divendres de 10:00 a 18:00h i dissabtes de 14:00 a 18:00h. El preu per accedir-hi son 9€. Adjunto la pàgina web.

8. Quadrilatero d’Oro

Ara sí, ens disposem a entrar dins del Quadrilatero d’Oro, el quadrilàter de la moda, també conegut com a Quad d’Oro, on es troben les botigues de roba més sofisticades i cares de tot Milà i, possiblement, del món; les quals son visitades cada any per nombroses estrelles que van a buscar exquisits vestits i accessoris. Les botigues amb seu en aquest daurat espai son Dolce & Gabanna, Dior, Cavalli, Armani, Valentino,…, en locals d’un luxe excessiu i envoltats de cafès i perruqueries del mateix nivell. Et recomano que hi dónis una volta inicialment per la Vía Montenapoleone, on trobaràs fantàstiques botigues de Versace, Armani, Dolce & Gabbana, Valentino, Rolex, Dior…, per anomenar els millors i més prestigiosos representants de la moda italiana. En una mitja hora haureu recorregut tot el quadrilàter.

Quadrilatero d’Oro
Quadrilatero d’Oro

El Quadrilatero d’Oro està delimitat per 4 vies o carrers: el Corso Venezia, la Vía della Spiga, la Vía Alessandro Manzoni, i la Vía Montenapoleone. Recomanem que recorreu les 4 vies, tal com vàrem fer nosaltres… Però si n’haguéssim d’escollir 1 o 2, jo personalment recorreria la Via Alessandro Manzoni, ja que està plena de palaus (nº 6, 12, 30, i 39) així com també de botigues. També recorreria el Corso Venezia, en la qual també s’hi troben grans palaus (Palazzo Fontana-Silvestri en el nº10, Palazzo Serbelloni en el nº16, i Palazzo Castiglioni en el nº47). A la Via Montenapoleone nº8 ens hi trobarem un cafè-pastisseria tradicional que val la pena entrar. Es tracta de “Cova” (horaris d’obertura de dilluns a dissabte de 8:30 a 20:00h i els diumenges de 9:30 a 19:30h). Nosaltres ens el vàrem perdre…

Quadrilatero d’Oro
Quadrilatero d’Oro

Empapats de l’ambient de superluxe de la zona, baixarem per el Corso Vittorio Emanuele II per arribar fins a la Piazza del Duomo. Son uns 700 metres de recorregut, per un carrer principal i també molt comercial de Milà. Al final, tenim les imatges i vistes de la façana lateral del Duomo.

Corso Vittorio Emanuele II
Corso Vittorio Emanuele II, amb vistes al Duomo

9. Barri de Brera i Pinacoteca de Brera

Arribats a la Piazza del Duomo, ens dirigim ara cap a l’últim emplaçament de la nostra ruta en el dia d’avui: el Barri de Brera.  Des de la Piazza del Duomo fins al cor del barri de Brera hi ha uns 15 minuts de passeig (aproximadament 1 kilòmetre). Pujarem per la Via Brera, que és la via principal d’un barri bohemi, jove i animat. Aquest encantador districte es troba al nord del Duomo, entre Borgonovo i Broletto. Aquí, l’atmosfera és diferent, i té un aire bohemi, un barri ple de acadèmies d’art, galeries, restaurants i bars de moda. És un lloc perfecte per gaudir d’un bon àpat, un aperitiu milanès, sortir a prendre una copa, o simplement caminar pels carrers empedrats i admirar l’arquitectura.

Via en el Barri de Brera

Un bon motiu per visitar el Barri de Brera és poder entrar en una de les galeries d’art més importants d’Itàlia, la Pinacoteca de Brera. Per l’hora que era, nosaltres no hi vàrem poder entrar però és totalment recomanable. Ubicada en el Palazzo Brera, la Pinacoteca és una galeria d’art que conté una gran col·lecció d’art italià i és un dels museus més visitats de Milà. En el passat, el palau va servir com a convent i com a biblioteca nacional, però es va convertir en museu durant el segle XIX. Dins de la galeria, pots trobar obres tant famoses com el “Matrimoni de la Verge” de Rafael, “Pietá” de Bellini, “L’últim Sopar” de Rubens i “L’adoració dels mags” de Correggio. Ubicada a prop del Castell Sforzesco i de la Piazza del Duomo, et serà fàcil de trobar.

Pati interior de la Pinacoteca de Brera

Com hem dit, el Palazzo Brera fou el lloc escollit per l’Emperatriu Maria Teresa d’Àustria, per instal·lar-hi l’Acadèmia de Belles Arts a Brera. La seva missió era la d’oferir als estudiants d’art l’oportunitat d’estudiar de prop les obres mestres que allí s’hi trobaven. En el 1882, la Pinacoteca es va independitzar de l’Acadèmia i des de llavors la seva col·lecció s’ha expandit. Una dada interessant és que al contrari d’altres importants museus d’Itàlia, no v començar com una col·lecció d’art privada. En l’actualitat, les obres es troben distribuïdes en ordre cronològic al llarg de les 38 sales del museu. La Pinacoteca di Brera conserva més de 400 obres i és un dels museus més importants del món.

Si el vols veure només per la seva arquitectura, es pot recórrer el pati interior de l’edifici sense pagar entrada.
Pinacoteca de Brera

El Palau de Brera data dels segles XVI i XVII. Fou fundat per jesuïtes sobre el monastir de Santa Maria di Brera Humiliati. Quan l’ordre dels jesuïtes fou abolida en el 1773, el lloc va quedar com a seu de la biblioteca i de l’Observatori.

L’horari d’obertura de la Pinacoteca és de dimarts a diumenge de 8:30 a les 19:15h (l’última entrada és a les 18:00h). El preu de l’entrada general és de 15€, i 10€ per l’entrada reduïda. Adjunto la pàgina web per obtenir més informació.

Vista la Pinacoteca, esperarem l’hora de sopar fent un passeig per el Barri de Brera. Pujarem per la Via Brera i al cap de solament 100 metres de la Pinacoteca ens trobem amb el Bar Jamaica (Vía Brera, 32), el qual  té un caràcter de bar bohemi totalment integrat amb el barri.

Bar Jamaica, al nº32 de la Via Brera

Ara passarem pel costat de la Chiesa Santa Maria del Carmine, una església romànica del segle XV amb un interior barroc, amb molts quadres, frescos i estàtues. L’horari d’accés a l’església és de 7:15 a 19:15h. Està ubicada a uns 400 metres del bar Jamaica, cap al sud, a la Via del Carmine.

Interior de la Chiesa Santa Maria del Carmine

Continuem la nostra ruta anant a buscar la Vía Pontaccio, la qual fa xamfrà amb la Via Brera un xic més amunt del Bar Jamaica. Allí prop ens trobem (a uns 120 metres) una altra de les esglésies que val la pena visitar del barri de Brera, la Chiesa Parrocchiale di San Marco. Es tracta d’una imponent església catòlica construïda en el segle XIII, amb un interior d’estil barroc amb frescos. L’horari de visites és de les 7:00 a les 12:00h i de les 16:00 a les 19:00h.    

Interior de la Chiesa Parrocchiale di San Marco

Continuem la passejada per la Via Pontaccio. Hi passegem uns 300 metres cap a l’oest, fins a trobar l’enllaç amb la Via Garibaldi, que torna a pujar cap el nord. Aquí, ens trobem amb la Chiesa San Simpliciano, a uns 230 metres del xamfrà entre Via Garibaldi i Via Pontaccio. Aquesta és l’església dels primers cristians, amb art i elements arquitectònics de moltes èpoques en el seu elegant interior. L’horari de visites és de les 7:15 a les 12:00h i de les 15:00 a les 19:00h.

Parrocchia di San Simpliciano

Ens endinsem per carrerons del barri de Brera, en direcció nord-est, i al cap de 900 metres ens trobem amb l’última església que volem visitar. Es tracta de la Chiesa Santa Maria degli Angeli. És una església catòlica ubicada a la Piazza Sant Angelo, 2. Els horaris de visita son de les 6:30 a les 20:00h tots els dies.

Interior de Santa Maria degli Angeli

I finalment, arribem al Corso Como, ubicat a 900 metres al nord-est del barri. Hi entrarem per la Porta Garibaldi. És una via principal molt animada plena de botigues, bars i restaurants. En principi aquí és el lloc on hem previst buscar un restaurant per sopar.

Corso Como
Altres llocs interessants en el Barri de Brera son el Piccolo Teatro, el Jardí Botànic de Brera i l’Observatori Astronòmic, famós per ser el lloc on l’astrònom Giovanni Schiaparelli va observar els coneguts “Canals de Mart” per primera vegada. També és un barri ideal per a passar una tarda prenent el típic aperitiu milanès en algun dels seus bars, o sopar menjar tradicional en algun dels seus locals més recomanats, com “La Tasteria Milano” o el fantàstic “Taglieri e Bicchieri”, dos dels millors restaurants on menjar a la ciutat de Milà.

Havent sopat, fem una última volta cap al sud entrant un altre cop al cor del Barri de Brera, i més tard anirem a buscar el metro per entornar-nos-en al nostre Hotel. Tenim a prop la parada “Garibaldi FS”, on agafarem la línia 2 que ens durà fins a la nostra parada de “Centrale FS”. El trajecte és de solament uns 4 minuts (son dues parades), ja que estem força a prop del nostre Hotel.

Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut detallat del dia d’avui, amb el marcatge de les principals atraccions i monuments visitats:

Categories
MILÀ

Cap de setmana a Milà

Si estàs preparant una escapadeta per fer en un cap de setmana a Milà en 2 o 3 dies, ets un afortunat. Perquè no només coneixeràs els principals barris de la ciutat i els seus llocs més turístics, sinó que et donarà temps per a fer alguna excursió fora del casc històric de Milà.

Ho hem organitzat de la següent manera: 2 dies per visitar el centre històric de Milà, i un tercer dia on us proposem 2 opcions: per una banda, ampliar la visita i realitzar un tercer dia a Milà (opció recomanada), o realitzar una excursió per lliure al llac de Como.

Lo mínimament ideal seria fer una estada de 2 dies a Milà, ja que els plans culturals son varis i hi ha un fotimer de llocs que visitar a la ciutat. A Milà és impossible avorrir-se i t’ho demostraré amb aquesta ruta que estàs a punt de llegir. En aquest article t’ensenyaré com organitzar cada dia de la teva escapada de Cap de Setmana a Milà perquè aprofitis el temps al màxim. Sé que organitzar cada jornada és un puzzle amb moltes variables, així que vull ajudar-te perquè surti perfecte.

Catedral de Milà, el Duomo

Podríem dir que qualsevol època és bona per a fer una escapada a Milà i no ens equivocaríem i és que cada moment de l’any, és únic per a la ciutat. Nosaltres teníem algunes premises a l’hora de fer aquesta escapada a Milà, com seria evitar els mesos d’estiu, degut a les temperatures i la humitat xafogosa de l’ambient, i evitar les festivitats com Nadal i Setmana Santa (evitar aglomeracions). Estratègicament ens vàrem escapar en el cap de Setmana que coincidia amb el Pont de la Puríssima i la Constitució, als inicis del mes de Desembre, i creiem que va ésser un èxit, ja que no ens vàrem trobar amb masses de turistes pels llocs. Diguem, que va ser bastant “suportable”.

Bosco Verticale a Milà

La intenció del viatge ha estat escollir les millors zones, atraccions i espais que la ciutat de Milà disposa, i conèixer-los a fons, sense cap necessitat de voler veure la totalitat de la ciutat o el màxim d’ella. El concepte és el viatge “slow travel”, havent escollit prèviament les zones a visitar. Es tracta d’una escapada de cap de setmana llarg per Milà amb la possibilitat d’acostar-nos al Llac de Como en el tercer dia, en el Pont de la Constitució i la Puríssima de Desembre. Adjuntem el detall del viatge amb les atraccions que vam visitar:

Dia 1: Piazza del Duomo + Galeria Vittorio Emmanuelle II + Piazza dei Mercanti + Santa Maria Presso San Satiro + Pinacoteca Ambrosiana + Piazza della Scala + Quadrilatero d’Oro + Corso Vittorio Emmanuelle II + Barri de Brera

Dia 2: Castello Sforzesco + Parco Sempione + Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore + Santa Maria delle Grazie (Cenacolo Vinciano) + Basílica de San Ambrogio + Basílica de San Lorenzo Maggiore + Barri Navigli

Dia 3 (Opció A):  Porta Venezia + Centrale + Porta Garibaldi i Porta Nuova + Isola + Cimitero Monumentale + Chinatown + San Siro + Piazza del Duomo de nit

Dia 3 (Opció B): Excursió per lliure al Llac de Como

Galeries Vittorio Emmanuelle II

Si selecciones cadascun dels dies els podràs anar veient a tots, un per un. A més, al final de cada dia et deixaré el recorregut pels llocs amb un mapa de google maps. I aquí mateix et deixo el mapa principal amb el marcatge de tots els llocs i atractius que pots visitar en la ciutat de Milà:

Una ruta per Milà en 3 dies és el temps ideal per conèixer la ciutat sense presses. Hi ha tants llocs a veure que la planificació és crucial en aquest viatge. Cada etapa ha d’estar molt ben estudiada per saber optimitzar el temps.

Amb aquest article et vull ajudar a organitzar aquesta escapada inoblidable. T’exposarem les atraccions que podrem visitar cada dia, l’allotjament que et recomanem, el recorregut que hauries de caminar cada dia, etc… En definitiva, t’ho posarem fàcil perquè no et col·lapsis amb els preparatius.

Veuràs que en la planificació diària hi ha les atraccions que pots arribar a veure en el dia. Es tracta d’això, de les atraccions que pots arribar a veure, no les que veuràs, que és molt diferent. He pensat en posar-te les atraccions que hi ha per la zona i que tu puguis prioritzar a través dels meus comentaris. Aquí també prioritzarem quines son les més importants i quines valen més la pena que d’altres.

A part del detall del programa de viatge, t’adjuntaré alguns dels principals consells per viatjar per lliure per la ciutat de Milà. Corresponen a 5 grans camps:

 1. Vols econòmics
 2. Trasllat de l’aeroport al centre
 3. Allotjament
 4. Com ens mourem per Milà
 5. Tarja turística “Milan Pass”

1. Vols econòmics

La clau és buscar els vols amb molta antel·lació. Com més t’apropis a les dates, més probabilitats tindràs de que els preus es dupliquin i augmentin. La nostra escapada va ser per unes dates específiques, en el Pont de la Constitució de Desembre, per tant, amb molta antelació fes una cerca exhaustiva dels millors preus a la plataforma de Skyscanner, per tal de mirar de trobar vols directes econòmics durant aquestes dates. L’aeroport de Milà al qual vàrem volar és l’Aeroport Internacional de Milà – Malpensa (MXP). L’aeroport de Milà-Malpensa es situa en la província de Varese, prop de Gallarate, i a 35 kilòmetres de Milà. És un dels tres aeroports en l’àrea de Milà:

Plataforma Skyscanner

Vam comprar vols molt econòmics. Els vols d’anada i tornada més econòmics durant el Pont de la Constitució ens van sortir per 70€ per persona, amb la companyia Vueling.

2. Trasllat de l’aeroport al centre

L’aeroport de Milà en el que vàrem arribar nosaltres és l’Aeroport Internacional de Milà – Malpensa. S’hi pot arribar en tren, autobús, transfer, cotxe de lloguer i taxi. Veurem els preus i la durada del viatge per a totes les opcions disponibles. L’Aeroport Malpensa de Milà, és l’aeroport internacional més gran de la ciutat llombarda. Milà conta amb 4 aeroports, dels quals 3 d’ells cobreixen el trànsit aeri comercial: Aeroport de Milà Linate, Aeroport d’Orio al Serio, i l’Aeroport de Malpensa. Si arribes en avió, l’Aeroport de Malpensa és un dels més populars, gràcies a la gran quantitat de vols internacionals i nacionals, amb companyies de línia i low cost des de tota Europa, Itàlia i el món. Veurem com arribar a Milà des de l’Aeroport Malpensa (MXP), amb les millors opcions:

Aeroport Internacional de Milà-Malpensa (MXP)

Com arribar a Milà des de l’Aeroport Malpensa en Tren:

Per traslladar-se des de Malpensa al centre de Milà (o viceversa) es pot utilitzar el servei de trens, anomenat Malpensa Express, que en només 40 minuts i al preu de 13€ connecta l’aeroport amb l’Estació Central de Milà en ple centre de Milà. Aquest és el que vàrem utilitzar nosaltres. També para en altres estacions. El tren Malpensa Express surt amb una freqüència aproximada de 30 minuts, des de les 4a.m. fins la mitjanit. Aquest tren s’agafa des de la Terminal 1, pis -1, les escales o ascensors es troben en el lobby central, entre la sortida 5 i la sortida 6. També des de la Terminal 2. És bastant fàcil arribar-hi, hi ha molts rètols informatius. És important recordar que aquest servei NO és realitzat per Trenitalia (les ferrovies de l’estat) sinó per TreNord, una companyia ferroviària regional de la regió de la Llombardia. Així que els bitllets els podeu comprar directament a https://www.malpensaexpress.it/ en comptes de trenitalia.com. Podeu arribar a Milà (estacions de Milano Centrale o Milano Cadorna) des de l’Aeroport de Malpensa (terminals T1 i T2) en tren amb l’empresa TreNord. El cost des de la T2 cap a Milano Central és de 13€ i es tarda 58 minuts. Per consultar preus i horaris actualitzats del servei ferroviari Malpensa-Milà, aquí. Estigueu atents perquè el bitllet s’ha de validar en les màquines abans de pujar al tren. Passen bastant els controladors, i et posen multa si no portes el bitllet. Per això, et recomano que el compris i el validis abans de pujar.

Malpensa Express
Trajecte Malpensa Express

Com arribar a Milà des de l’Aeroport de Malpensa en Trasllat privat

Si desitges viatjar còmodament, pots optar per un trasllat privat des de l’Aeroport al vostre hotel en el centre de Milà. És ideal per si portes molt equipatge, sou almenys 3 persones o arribes/surts molt tard o molt d’hora. Reservar un trasllat privat amb conductor és l’opció més còmoda, amb un cost mitjà de 100 euros, des de l’Aeroport de Malpensa a l’horari d’arribada indicat, fins al vostre hotel en el centre de Milà. Pots reservar amb l’empresa Civitatis, aquí.

Com arribar a Milà des de l’Aeroport de Malpensa en autobús

Una altra alternativa per arribar a Milà des de l’Aeroport de Malpensa és agafar un autobús: hi ha vàries companyies que ofereixen servei regular:

Malpensa Shuttle

El preu mitjà del ticket per a totes aquestes companyies d’autobús és de uns 10€ (aproximadament només l’anada) des de les 4ª.m. fins la mitjanit, connecten Malpensa a l’estació de trens Milano Centrale en tant sols 1 hora. A vegades ofereixen ofertes d’anada i tornada, depèn de la temporada. Poden verificar en les pàgines oficials de cada companyia. També podeu veure-ho aquí per a comprar el bitllet online.

La pàgina oficial de Malpensa és https://www.milanomalpensa-airport.com/it/. Aquí hi trobaràs molta més informació útil per organitzar el teu viatge: conèixer l’estat dels vols en temps real, veure els mapes de l’aeroport, o satisfer qualsevol altre dubte sobre l’aeroport o sobre el teu viatge.

Com arribar a Milà des de l’Aeroport de Malpensa en Taxi

Si viatges amb molt equipatge, o en horaris difícils, pots utilitzar els taxis per moure’t. En l’Aeroport de Malpensa pots trobar-hi taxis en la zona de “Arrivi” (arribada) en la porta 6 de la Terminal 1, i en la porta 4 de la Terminal 2. Els preus per arribar a Milà en taxi des de l’Aeroport de Malpensa són fixes, i són aquests:

 • Tarifa fixa des de l’Aeroport de Malpensa al centre de Milà (i viceversa): 104€
 • Tarifa fixa des de l’Aeroport de Malpensa a la zona de Milà Fiera Rho (i viceversa): 86€
 • Tarifa fixa des de l’Aeroport de Malpensa a l’Aeroport de Linate: 116€
 • Tarifa fixa des de l’Aeroport de Malpensa a la ciutat de Varese (i viceversa): 74€

Algo súper important, preguntar sempre abans de pujar al taxi per el preu final, a vegades s’aprofiten una mica dels turistes, no tots, però podria passar, així que per evitar problemes o mals moments, lo millor és preguntar abans de pujar. Millor si porteu la direcció per escrit, i confirmeu el preu abans de pujar-hi.

3. Allotjament

Et recomano que t’allotgis en un apartament o en un hotel com més a prop possible del centre de Milà millor, és a dir, com més a prop de la Plaça del Duomo, millor. Si no és així, lo millor és que l’allotjament estigui a prop d’una parada de metro o tramvia que porti al centre de la ciutat. De fet, nosaltres vam buscar l’allotjament i a la zona del Duomo era terriblement car. Varem optar per allotjar-nos a prop de l’Estació Central de trens, a uns 5 minuts de distància, amb parada de metro directa fins al centre. Al viatjar fora de temporada i, sobretot al fer-ho amb la màxima antelació possible i comparant preus, també va ajudar que el nostre allotjament tingués una bona relació entre qualitat i preu. Per reservar l’allotjament ho solem fer en qualsevol de les dues plataformes especialitzades:

 • Booking: Allotjament amb cancel·lació gratuïta
 • AirBnb: Allotjaments especialistes en apartaments, també amb l’opció de cancel·lació gratuïta

Nosaltres ens vam allotjar en un petit i confortable Hotel de 3 estrelles molt a prop del Centre Històric de Milà, anomenat Hotel Bolzano. Aquí us adjunto la pàgina web. El vam contractar per la plataforma Booking. La relació qualitat/preu va ser fantàstica. Per arribar a la Piazza del Duomo s’hi tardava uns 10 minuts (5 minuts a peu fins la parada de metro “Centrale” de la línia M3 i 5 minuts amb metro fins a la parada de “Duomo”).

Hotel Bolzano

4. Com ens mourem per Milà

Un cop contractat l’Hotel a prop de l’Estació Central de Milà, hem de dir que el mitjà de transport que farem servir més durant els 3 dies que estarem a la ciutat seran pràcticament les nostres cames, ja que hem planificat  cadascun dels dies de la nostra escapada tenint en compte aquest requisit, i que la ruta fos llògica per realitzar-la a peu. Només utilitzarem el metro (4 parades de la línia M3) per arribar-nos al centre de la ciutat.

Conèixer les possibilitats que ofereix la nostra destinació de vacances és imprescindible. En el cas de Milà, i si t’allotges en el centre de la ciutat (o a prop d’ell), és probable que quasi no utilitzis el transport públic, ja que no és una ciutat massa gran i pot recórre’s a peu amb facilitat (almenys pels seus punts d’interès i llocs a veure a Milà). Únicament necessitarem el transport públic per anar de l’Hotel al centre de la ciutat, i per visitar alguna zona més allunyada del centre.

Bitllets de transport: Abonaments i tarifes

Els bitllets per el transport es compren en les parades de metro (hi ha màquines per això), quioscos i estancs. Si veus que necessitaràs varis tickets, pots comprar-los de cop ja que només s’activen en el moment de validar-los. Els bitllets més importants son:

 • Bitllets senzills (2€): Té una validesa de 90 minuts i es poden fer tantes combinacions com vulguis. Inclús pot servir d’anada i tornada (sempre que no passin els 90 minuts).
 • Abonament 10 viatges (18€): Son intransferibles, només els pot utilitzar una persona.
 • Abonament 1 dia (7€): Vàlid per a 24 hores amb ús il·limitat
 • Abonament 3 dies (12€): Vàlid per 72 hores amb ús il·limitat
 • Milano Card (12,5€): Abonament turístic amb transport inclòs. A mi no em convenç, però pots veure més informació sobre aquesta targeta turística aquí.

Nosaltres varem comprar l’abonament de 3 dies, ja que mínimament feiem 2 viatges amb metro al dia (un al matí per anar al centre de la ciutat, i l’altre a última hora del dia per tornar al nostre Hotel). En vam fer algun més per visitar alguna atracció més allunyada…

Transport públic de Milà

Moure’s a Milà és absolutament senzill; pots fer-ho aconseguint un abonament que et permeti viatjar còmodament en autobusos i metros sense tenir que preocupar-te per si portes o no efectiu a sobre o pots pagar la tarifa cada cop que decideixis viatjar. Una altra dada interessant i que pot ser que et sigui molt útil és que a Milà, a diferència de la majoria de les ciutats espanyoles fins al moment, les mascotes poden viatjar en el metro, així que si tens pensat viatjar amb el teu amiguet, és algo menys de lo què has de preocupar-te. En lo que respecta a les tarifes del transport públic, son molt coherents amb els serveis que presten. I també tens la opció d’adquirir una targeta diària il·limitada o un abonament amb 10 viatges (intransferibles). Si vols més informació, pots consultar en la web oficial de la xarxa de transports de Milà ATM: https://www.atm.it/en/. A continuació repassarem els tipus de transport disponibles per moure’s a Milà.

Metro

Existeixen 4 línies molt extenses de metro a Milà; cal mencionar que és la ciutat que millor distribuïdes té les estacions i que posseeix una major extensió en la seva línia de metro de tot el país. Es tracta d’una xarxa complexa de connexions que data dels anys 60 i que es manté en bon estat. El metro, és un mitjà de transport segur, fàcil d’utilitzar a nivell turístic i té bons serveis fins passada la mitjanit. Si tens pensat utilitzar molt aquest transport potser que et convingui comprar un abonament que et serveixi per realitzar els viatges que vulguis al llarg de la teva estança. Aquí pots consultar el mapa de la xarxa de metro de Milà

Mapa de la xarxa de metro de Milà

Viatjar en tramvia

Des de l’any 1876 els tramvies formen part de la vida de Milà, éssent una de les seves grans icones, a l’igual que ho son a Lisboa. És un altre mitjà de transport que et permetrà arribar a diferents punts de la ciutat, inclús en les zones més allunyades, com la regió de Brezzo, on es troba un parc conegut com “Parco Nord”, un lloc immens ple de verdor al que et recomanem visitar perquè no et decepcionaràs. Els tramvies ofereixen serveis durant tot el dia i connecten la ciutat a través d’una xarxa bastant àmplia. A més, és una bonica experiència viatjar en vehicles que tenen més de 80 anys; encara que si viatges a Milà a l’estiu voldràs agafar els més moderns, provistos d’aire acondicionat que faran que el teu viatge es converteixi en un alleugement enfront a l’esgotador calor de la ciutat.

Tramvia de Milà

Moure’s amb autobús

Si tens pensat viatjar a algun lloc i tornar de nit, et recomanem que miris els horaris dels autobusos per a quedar-te tranquil de que no tindràs inconvenient en tornar a l’hotel o al lloc on estiguis parant quan tú ho desitgis sense tenir que passar-te varies hores esperant en els carrers.

Autobusos de Milà

Autobusos nocturns a Milà

Si tens pensat viatjar a algun lloc i tornar de nit, et recomano que miris els horaris dels autobusos per a quedar-te tranquil de que no tindràs inconvenient en tornar a l’hotel o al lloc on estiguis parant quan tú ho desitgis sense tenir que passar-te varies hores esperant en els carrers. Hi ha 10 línies d’autobús nocturn que operen els divendres i dissabtes. Tanmateix, també és possible utilitzar el metro o el tramvia 0 i 91, ja que ofereixen servei nocturn tots els dies.

Autobús nocturn a Milà

Lloguer de bicicletes

Milà no té grans pujades pròpiament dites, encara que sí hi ha carrers que són difícils de transitar al ésser empedrats; tanmateix, si t’agrada anar en bicicleta és una alternativa fabulosa per a conèixer aquesta preciosa ciutat. Et trobaràs varis llocs on llogar una bicicleta i començar a pedalejar per aquesta ciutat metropolitana. Al realitzar la teva visita en bicicleta no solament respires aire pur sinó que a més fas exercici i pots passejar-te pels diferents racons verds de la ciutat i descansar una mica mentres escoltes el sò dels ocellets. Els diumenges, tots els parcs de la ciutat s’omplen de famílies que concorren amb les seves bicicletes a gaudir del dia lliure; podràs visitar així els canals i carrils de les zones campestres de les afores de la ciutat en un ambient agradable i familiar.

Lloguer de bicicletes a Milà

Taxis

Aquesta sempre és una de les últimes opcions que escollim, i és que en quasi totes les ciutats turístiques moure’t en taxi sol ésser car, i Milà no és l’excepció. El servei és impecable, sempre et trobes un taxi i els viatges resulten còmodes i agradables, encara que les tarifes no son gaire econòmiques. De totes formes ja saps, com en qualsevol altre lloc, un taxi sempre pot treure’t d’un compromís i portar-te a una destinació en particular en un temps rècord.

Taxis a Milà

5. Tarja turística “Milan Pass”

Amb la “Milan Pass”, la targeta turística de la capital llombarda, obtindreu l’entrada gratuïta a nombrosos museus de la ciutat i l’ús il·limitat del transport públic. Les atraccions que estan incloses en la tarja son:

 • Ascensor d’accés a les terrasses de la catedral de Milà
 • Teatre alla Scala: podreu escollir entre l’entrada gratuïta al seu museu o una reducció per a una visita guiada per el seu interior.
 • Pinacoteca Ambrosiana
 • Museu de la Ciència i la Tecnologia
 • Museu Casa Milan
 • Visita interactiva per l’exposició Leonardo 3: el món de Leonardo da Vinci
 • Visita per les vinyes de Leonardo da Vinci
 • Museu Bagatti Valsecchi
 • Museu de l’Art i de la Ciència
 • Trienal de Milà.

Aquestes entrades gratuïtes us permetran estalviar diners en la vostra visita a Milà, ja que la suma total dels tickets individuals de totes aquestes atraccions excedeix en més de 120€ al preu final de la targeta Milan Pass. Així mateix, s’inclouen altres activitats com els tours de compres als outlets de Seraville i Foxtown.

Transport

La targeta Milan Pass inclou transport, a escollir entre aquestes dues modalitats:

 • Autobusos turístics de City Sightseeing: podreu pujar i baixar tantes vegades com vulgueu en qualsevol de les parades de la seva ruta.
 • Autobusos turístics de City Sightseeing i transport públic: us permetrà viatjar il·limitadament en les línies urbanes de metro, tramvia i autobús (exceptuant els trajectes cap a l’aeroport), a més de l’autobús turístic.

Podreu viatjar de forma il·limitada durant 48 o 72 hores, segons la targeta que escolliu.

Descomptes

Presentant la vostra targeta Milan Pass obtindreu també importants descomptes i preus reduïts en visites guiades i atraccions, així com també en bars, restaurants, cafeteries i comerços de la ciutat.

Com funciona

La vostra Milan Pass té una validesa de 48 o 72 hores. La targeta s’activarà a l’utilitzar-la per primera vegada, ja sigui en un museu, en un comerç o en un mitjà de transport. A partir d’aquest moment, disposareu de 48 o 72 hores consecutives per a gaudir de totes les seves avantatges.

On es recull la targeta?

Heu de recollir la vostra targeta Milan Pass en el Milan Visitor Center, situat en el creuament entre Largo Cairoli i Via Cusani, a 10 minuts de la Piazza del Duomo de Milan, molt a prop del Castello Sforzesco.

Preus

Els preus son els següents:

 • Milan Pass de 48 hores amb l’Autobús Turístic Inclòs: 89€ pels adults i 39€ pels nens de 4 a 11 anys (menors de 4 anys gratis)
 • Milan Pass de 48 hores amb l’Autobús Turístic i el Transport Públic inclòs: 99€ pels adults i 39€ pels nens de 4 a 11 anys (menors de 4 anys gratis)
 • Milan Pass de 72 hores amb l’Autobús Turístic inclòs: 109€ pels adults i 39€ pels nens de 4 a 11 anys (menors de 4 anys gratis)
 • Milan Pass de 72 hores amb l’Autobús Turístic i el Transport Públic inclòs: 119€ pels adults i 39€ pels nens de 4 a 11 anys (menors de 4 anys gratis)

Opció recomanada

Farem un quadre amb les atraccions que volem visitar i entren a la tarja, juntament amb el transport públic, i veurem si ens estalviem gaires diners o no:

AtraccionsEuros
Ascensor accés terrasses a Catedral de Milà22,00 €
Teatre alla Scala: Entrada gratis al museu o Reducció visita guiada5,00 €
Pinacoteca Ambrosiana15,00 €
Leonardo 3 Museum14,00 €
Transport de 3 dies12,00 €
  
Total atraccions que ens interessa anar68,00 €

Com podeu observar, no ens surt gens a compte cap modalitat de la tarja Milan Pass. El què nosaltres varem fer va ser quedar-nos una tarja de transport il·limitat per 3 dies (que val 12€) i a part pagar les atraccions que ens interessi.

Categories
VENÈCIA

Dia 4: MURANO + BURANO + TORCELLO: Excursió per lliure a tres de les illes de la llacuna de Venècia

I finalment arribem a l’últim dia de la nostra escapada. I ens hem deixat pel final la visita que farem pel nostre compte de tres de les illes de la llacuna veneciana: Murano, Burano i Torcello. Murano és coneguda pel seu bonic cristall, Burano per les cases de colors i els seus encaixos i Torcello per la seva catedral. A Murano es pot fer una visita guiada a una de les fàbriques de bufat de vidre, veure en primera persona com es fabrica i comprar bonics productes fets amb aquest procediment. L’encaix de Burano, per la seva part, es considera el més exquisit de tot el continent, i l’illa és una bonica rèplica de la de Venècia. A Torcello, la catedral es va construïr en el segle VII, i les ruïnes del seu baptisteri son un sorprenent exemple d’art bizantí. Recorrerem les tres illes al mateix dia.
Índex:
1. Murano
2. Burano
3. Torcello

1. Murano

L’excursió a les illes de Murano, Burano i Torcello des de Venècia és tot un clàssic en qualsevol visita a la ciutat dels canals. Bé, és veritat que Torcello no sempre s’inclou però, qui no coneix el cristall de Murano o no ha vist una foto de les casetes de colors de Burano? Pots arribar-hi en vaporetto (inclòs en la Venezia Unica City Pass o en la Targeta de Transport que tenim de viatges il·limitats per 4 dies) o amb un tour organitzat, t’expliquem els pros i els contres d’ambdues opcions. En qualsevol cas… lo important és arribar!

Murano

Venècia no té perifèria, lo que té son les més de cent illes de la seva llacuna, no et perdis les tres més conegudes.

El primer que farem serà acostar-nos a la parada de vaporetto de Fondamenta Nuove, en el nord de l’illa de Venècia, que és per on surten els vaporettos (els autobusos aqüàtics) de Venècia, cap a Murano. Des del nostre Hotel Centauro ubicat en el barri de Sant Marc hem de fer una passejada de 16 minuts (un total de 1200 metres) per arribar a la parada de Fondamenta Nuove (la qual està ubicada al barri de Cannaregio). Hi ha molta freqüència de vaporettos i tarden solament uns 20 minuts per arribar-hi. Les línies 4.1, 4.2, i 12 fan el recorregut de Venecia-Fondamenta Nuove cap a Murano. Si tens un abonament de transport (com nosaltres) o la Venezia Unica City Pass, el bitllet a Murano està inclòs com la resta de transport per la ciutat de Venècia. En la pàgina web oficial de la “Azienda Veneziana della Mobilità” hi ha els horaris, però també pots consultar-los en el Google Maps.

Exemple: Horaris i freqüències de la Línia 12

Murano: la illa d’un dels cristalls més famosos del món

Murano, malgrat dels seus menys de 5.000 habitants, és la segona illa més poblada de la llacuna de Venècia després del Lido, a més de ser una de les majors en tamany. Però, sobretot, és la més coneguda a nivell internacional. No tant per lo què hi ha en la illa en sí, sinó per el seu nom. Un nom que en quasi qualsevol racó del món s’associa al vidre. No està clar quan es va començar a produïr cristall en la illa de Murano, encara que hi ha proves de que ja hi havia mestres vidriers en el segle X. Això sí, fou a finals del segle XIII quan la seva producció es va apoderar de la illa. En el 1291 un decret de la Sereníssima República de Venècia va prohibir la presència de fàbriques de cristall en la ciutat pels incendis que havien provocat en el passat. El decret preveia que totes les fàbriques de cristall de Venècia es transferíssin justament a Murano. Els secrets del seu ofici estaven tant gelosament guardats que els mestres no podien deixar la illa, sota amenaça de mort. Ja a l’arribar en vaporetto, notaràs les xemeneies dels forns de les fàbriques de cristall. I, al posar un peu en la illa, veuràs que totes les visites que pots fer a Murano estan, com no, relacionades amb aquest antic art.

Cristall de Murano

El museu del “vetro”: El museu del cristall de Murano

Com no podia ser d’una altra forma, hi ha un museu dedicat al cristall a Murano: el museu del vetro. Nosaltres hi vàrem entrar amb escepticisme, no pensàvem que ens fos a conquerir.

Museu del vetro a Murano

Doncs, al final, fou un dels museus més interessants que varem visitar a Venècia. Hi ha un recorregut cronològic sobre la història del cristall en el món i, en particular, a Venècia i obres espectaculars, algunes d’elles molt curioses. La més famosa i valuosa és la “coppa Barovier”, del segle XV, en cristall de color blau. Els detalls de la decoració en esmalts de diferents colors son increïbles. No et perdis la col·lecció de “conterie”: les peculiars perles de cristall de Murano.

Perles de cristall de Murano

El Palazzo Giustinian, l’edifici que l’acull, gòtic en estructura i reconstruït i decorat en època barroca, tampoc té desperdici. Els horaris de visita del museu son de 10:00 a 17:00h, i el preu és de 10€ pels adults (7,5€ l’entrada reduïda). Adjunto la pàgina oficial del museu del vetro per consultes.

Palazzo Giustinian de Murano

La Chiesa dei Santi Maria e Donato

Molt a prop del museu es troba una joia de Murano que no tothom visita: creiem que és la única església de Venècia que vàrem gaudir quasi en soletat. També s’ha de dir que era un xic tard i els grups ja se n’havien tornat al centre, però no va deixar de sorprendre’ns. Es tracta de la Basílica dels Sants María i Donato, chiesa dei Santi Maria e Donato en italià. És perfectament visible amb el seu campanar romànic i el seu àbsis ple d’arcs bizantins sustentats per columnes de marbre rosat.

Basílica dels Sants Maria i Donat a Murano

La basílica es va fundar probablement en el segle VII i es va reconstruïr en el segle XII. Es considera una de les esglésies bizantines més boniques del Vèneto. Hem de fixar-nos en tots els seus detalls, com els capitells de les seves columnes de marbre grec o el mosaic de la Mare de Dèu del segle XIII en l’interior de l’àbsis. Però la seva peça més preuada és el mosaic en el terra, de 1140 (de la mateixa època que el de Sant Marc a Venècia), amb els seus animals, les seves plantes i les seves referències a la Bíblia.

Interior de la Basílica dels Sants Maria i Donat
Mosaic del terra dins la basílica

Visita d’una fàbrica de cristall de Murano

Moltes de les fàbriques de cristall de Murano organitzen visites amb demostracions. És una bona ocasió per entendre el procés de fabricació del cristall de Murano. Les visites son sempre per a grups, normalment d’un mínim de 10 persones. Per això, una bona alternativa és contractar un “tour a Murano des de Venècia, que inclou també Burano i Torcello”. Aquí pots veure preus i a baix t’explico més.

Treball amb cristall de Murano

Lo que sí que férem fou entrar en una botiga just quan estaven fent una demostració: la artesana estava treballant amb objectes de pocs centímetres i amb una maestria que ens deixà estupefactes. Sembla mentida que poguéssin sortir aquestes figuretes d’uns tubs de cristall…

Figuretes de cristall de Murano

Més coses que veure a Murano

La illa és bastant petita i podràs veure-ho quasi tot fent un passeig tranquil. Passaràs per davant del Palacio Da Mula, un palau gòtic amb parts bizantines; creuaràs el Canal Grande de Murano (sí, aquí també hi és); visitaràs més esglésies com la de Sant Pere Màrtir amb els seus quadres de Bellini i Veronese; i arribaràs fins la Fondamenta dei Vetrai i la Fondamenta Manin, en la zona en la que s’instal·laren les primeres fàbriques de cristall en la illa.

Canal Grande de Murano

I, per suposat, en el camí et trobaràs amb desenes de botigues per on podràs comprar el teu record de cristall de Murano, però ves amb compte, compra només productes artesanals! La concentració més alta d’artesans vidriers segueix estant en la Fondamenta Vetrai i el Ramo di Mula.

Fondamenta dei Vetrai de Murano

2. Burano

Visitat Murano, anirem a buscar el nostre vaporetto que serà el número 12 (que vé de Venècia de la Fondamenta Nuove i tarda uns 35 minuts d’anar de Venècia a Burano, passant per Murano). Els bitllets a Burano també estan inclosos en l’abonament dels transports i en la Venezia Unica City Pass, i també pots trobar els horaris en la pàgina web oficial de la “Azienda Veneziana della Mobilità” o en el Google Maps.

Horaris i freqüències de la Línia 12 del vaporetto que va de Venècia a Burano, passant per Murano

Burano: La illa de les cases de colors més conegudes d’Itàlia

Si la illa de Murano és petita, la de Burano és minúscula. De fet, amb els seus poc més de 20 hectàrees, és la més petita de les illes majors de la llacuna de Venècia. Això sí, és la quarta per habitants, lo qual tampoc és molt que dir perquè no arriba a 3.300!

Burano

Així que si et preguntes què veure a Burano, la resposta és senzilla: tot el poble, no tardaràs molt! Malgrat del turisme, Burano segueix tenint un aire molt plàcid, amb les seves placetes, la roba estesa en el carrer, els petits jardins, els vaixells amarrats en els canals, les vistes cap a Venècia i la illa de Torcello… Això sí, la illa és famosa sobretot per les seves cases de cridaners colors. Aquestes cases que tothom fotografia per llavors penjar les fotos a Instagram amb la saturació tant a tope que fa que et facin mal als ulls al mirar-les. Malgrat dels trucs d’Instagram o de Photoshop, sí, les cases son molt acolorides de veritat, donem fè. Tens que recórrer els tres canals que creuen la illa per a buscar aquesta foto perfecta amb les cases i els seus reflexes. Segons la llegenda, les cases a Burano es començaren a pintar de colors tant cridaners perquè els pescadors, de tornada de la feina i moltes vegades immersos en la boira, reconeguéssin fàcilment la seva llar.

Colors a Burano

Lo que és segur és que avui en dia, si vols pintar la teva casa de Burano, tens que fer-li a l’ajuntament de Venècia una petició especial i se t’indicarà el llistat de colors permesos.

No només cases de colors: Pesca tradicional, dolços típics i encaix

Les altres tres coses famoses de Burano son l’encaix, la pesca tradicional i un dolç típic: el bussolà. Respecte a aquest últim, es tracta d’una rosquilla feta amb farina, sucre, mantega i rovell d’ou, que en el seu orígen era típica de Setmana Santa. Hi ha una variant, les “essi”: galetes amb forma de lletra “s” preparades amb la mateixa massa. Nosaltres provem uns “bussolà buranelli” (“buranello” és el gentilici de Burano) en la pastisseria Palmisano, que té quasi un segle d’història. Molt bons!

Bussolà Buranelli

Burano ha estat tradicionalment una illa de pescadors. Encara es practica la “pesca in barena”, la pesca que aprofita les maresmes de la llacuna. Si et fixes, notaràs les xarxes penjant de pals i cubes per a recollir crancs i anguiles en la llacuna al costat de Burano.

El Museu del Merletto i la Parrocchia San Martino Vescovo

Si vols saber més sobre l’encaix, tens que visitar el Museu del Merletto (“merletto” és encaix en italià), inclòs també en la Venezia Unica City Pass. Burano és a l’encaix el mateix que Murano al cristall. L’art de l’encaix, que va florir en el segle XVI, es va fer famós, com el del cristall de la illa veïna, a tota Europa. Això sí, mentres el negoci del cristall artesanal segueix florint, el de l’encaix està quasi desapareixent.

L’encaix de Burano

El museu està ubicat en un edifici gòtic en la plaça principal del poble. L’edifici fou la seu de la Scuola del Merletto di Burano, una escola fundada a finals del segle XIX per a rellançar i salvaguardar l’art de l’encaix. En el seu moment ho va aconseguir, però va tancar en el 1970. Ara en el museu hi ha obres d’encaix des del segle XVI al XX. Segons havíem llegit, per el matí les “merlettaie”, les encaixeres, feien demostracions. Desafortunadament, ja no és així, quasi ja no queden artesanes… El museu és molt més petit que el del vidre, es redueix pràcticament a dues sales. L’horari de visites al museu és de 10:00 a 16:00 hores (els dilluns tancat). El preu per accedir-hi és de 5€ pels adults i 3,5€ l’entrada reduïda. Adjunto la pàgina oficial del museu del merletto per consultes.

Plaça on a l’esquerra hi ha l’edifici del Museu del Merletto

Molt a prop del museu hi ha la botiga Emilia Burano, on a vegades sí hi han demostracions, encara que solen ser per a grups. En la mateixa plaça del museu es troba l’església de San Martino Vescovo amb la seva característica torre torta. En resum, a Burano tens que fer fotos a les seves cases de colors reflexades en els canals, conèixer més sobre el seu art de l’encaix i menjar-te un bussolà. No sembla complicat, oi?

Burano
I si tens que escollir… Murano o Burano? En un dia es poden visitar tranquil·lament Murano, Burano i també Torcello, de la que parlem més avall. Però, si tens menys temps i has d’escollir, doncs depèn una mica de lo què més t’agradi. Burano és més característica per el seu color, però nosaltres escolliríem Murano per el museu del cristall i la preciosa església dels Sants María i Donat.

3. Torcello

El mateix vaporetto nº12 que de Venècia va a Burano també arriba fins a Torcello. El trajecte de Burano a Torcello és d’uns 5 minuts. Un cop més, els bitllets a Torcello estan inclosos en els abonaments de transport de Venècia i en la tarja turística, i tens els horaris en la web oficial de la Azienda Veneziana della Mobilità i en el Google Maps.

Torcello: L’altra illa que mereix una visita en la llacuna de Venècia

La joia artística més preuada de la llacuna de Venècia és una església que no es troba ni a Murano ni a Burano, sinó en un altre lloc bastant menys conegut. Parlem de Torcello, una illa que dobla a Burano en tamany però que només té… 25 habitants! Sí, hi ha més ovelles o ànecs que persones.

Torcello

Quan baixes del vaporetto i poses el peu a Torcello, et trobes amb prats verds i silenciosos i terrenys en part pantanosos i en part de cultiu. T’oblides d’estar a Venècia. És difícil imaginar que aquí, des del segle VII fins al segle IX, hi vivien milers de persones (sembla que unes 20.000). Gràcies al seu port, a les seves salines i a la indústria de la llana, era el centre més important de la llacuna abans de que Venècia arribés a conèixer el seu esplendor. A partir del segle XV, la proximitat amb Venècia, l’aire malsà per l’avançar del terreny pantanós i les epidèmies de pesta varen provocar un lent abandonament de la illa. Els seus monuments es començaren a utilitzar com a pedrera per a construïr edificis a Venècia i Murano i anàren desapareixent. Per això la illa té aquest aspecte quasi abandonat, com si es trobés enmig del no res enlloc que en la mateixa Venècia. Tot i així, alguns edificis del centre monumental s’han aconseguit salvar, quedant-se aïllats enmig de la verdor.

La visita a Torcello

El camí que comença en la parada del vaporetto segueix el “canale di Borgognoni” i, més enllà del Pont del Diable i l’hotel restaurant “Locanda Cipriani” (obert en el 1935 i on Ernest Hemingway va escriure alguns dels capítols de “A l’altra banda del riu” i “entre els arbres”, pots demanar la seva habitació si dorms allí), arriba fins a la plaça principal d’aquesta ciutat desapareguda. Allí es troben els Palaus de l’Arxiu i del Consell, del segle XIV i ara seus (ambdós) d’un petit museu amb restes arqueològiques, inclosos magnífics mosaics bizantins; la petita església de Santa Fosca, del segle XII; una cadira de pedra anomenada “cadira de Atila”, que probablement utilitzaven els magistrats per administrar la justícia; les restes del baptisteri i, sobretot, l’antiga catedral. Sí, Torcello fou la seu d’un bisbat ni més ni menys.

Torcello

La Basílica de Santa Maria Assumpta de Torcello

L’antiga catedral, ara basílica de Santa Maria Assumpta, té el seu orígen en el segle VII (d’aquesta època és el baptisteri). Això sí, l’estructura actual és del segle IX. A més, es va tornar a construïr en part en el segle XI, d’aquesta època és el gran campanar. I es va seguir ampliant en els segles XIV i XV. Sí, com moltes esglésies europees, malgrat d’estar enmig del no res, ha tingut una història atrafegada!

Basílica de Santa Maria Assumpta de Torcello

A l’esquerra de l’altar major hi ha una inscripció originària de la fundació de l’església, en l’any 639. Es tracta del document més antic de la història veneciana. Com tota bona església bizantina, l’exterior és senzill, però l’interior (decorat entre els segles XI i el XIII), és espectacular. El terra polícrom, els capitells tallats en marbre, tot mereix que li dediquis la teva atenció, però, sobretot, com no, els mosaics. Entre ells el de l’interior de l’àbsis, on la Verge amb el Nen s’eleva sobre els dotze apòstols, i el de la contrafaçana: el Judici Universal. La descripció amb tots els detalls del sofriment de les ànimes en l’infern és sorprenent, val la pena quedar-se una bona estona observant-les…

Interior de la Basílica de Santa Maria Assumpta de Torcello

L’accés a la Basílica és de pagament (5 euros), però val la pena entrar per veure una de les esglésies més boniques de Venècia, i la més antiga. També es pot pujar al campanar, per a tenir vistes sobre tota la llacuna (val 5 euros més; en total 9 euros si també s’entra a la basílica).

Interior de la Basílica de Santa Maria Assumpta de Torcello
Una aturada en el camí: El Cementiri de Venècia, Cimitero di San Michele
El cementiri de Venècia es troba, com no podia ser d’una altra forma, en una illa. I aquesta illa està just entre Venècia i Murano. De fet, el vaporetto para allí, així que és una bona ocasió per aturar-se. Fou Napoleón qui, en el 1807, va escollir la Illa de San Michele com a lloc per el nou cementiri de Venècia. La que els venecians anomenen “la illa dels morts”, envoltada per un alt mur, des de lluny sembla quasi una fortalesa, o una presó… Però no, darrere aquest mur descansen les restes mortals dels venecians.
El Cementiri de San Michele

Excursions a Murano, Burano i Torcello en Tours Organitzats

L’excursió a Murano, Burano i Torcello es pot fer per lliure en vaporetto o en tours organitzats. Aquí pots veure els preus i característiques dels tours a Murano i Burano i aquí dels tours a Murano, Burano i Torcello. Lo bò dels tours és que pots visitar una fàbrica de cristall a Murano. A més, deixen també temps lliure perquè recorris les illes al teu aire.

Un cop visitades les 3 illes, ens quedarà el temps just i suficient per fer les maletes, anar a buscar el vaporetto i anar cap a l’aeroport de Venècia perquè no se’ns escapés el vol. Adjuntem les últimes fotografies de l’escapada, que corresponen al viatge de tornada del vaporetto cap a Piazzale Roma.
Illa de San Giorgio Maggiore

Per fer-ho més maco i romàntic, en contres de desplaçar-nos a la parada de Rialto, ens desplacem a la parada de la Plaça de Sant Marc i així fem la totalitat del Gran Canal de Venècia. Aquest trajecte se’ns quedarà a la retina per sempre…

Ca’ Foscari i Palazzo Giustinian
Ca’ Foscari
Riva del Carbon
Ca’ D’Oro

I amb la imatge del palau de Ca’ D’Oro, m’acomiado d’aquesta escapada per desitjar-vos i esperar que hagueu gaudit del viatge i que en pugueu fer molts més com aquest i de millors i tot.

Salut, i ens veiem de ruta…

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut del dia coneixent les tres illes de la llacuna de Venècia (Murano, Burano i Torcello), i de les principals atraccions i monuments que hem visitat:

Categories
VENÈCIA

Dia 3: CASTELLO + CANNAREGIO: De Riva degli Schiavoni a Via Garibaldi + De Palazzo Grimani a Scuola Grande di San Marco + De Chiesa di Sta. Mª dei Miracoli a Chiesa della Madonna dell’ Orto + De Fondamenta della Misericordia al Museu Hebreu

I pel tercer dia de l’escapada ens queda també un dia força compacte com l’anterior. Avui coneixerem i explorarem dos sestriere de Venècia, el barri de Castello i el de Cannaregio (els dos barris a l’est del Gran Canal), on per l’hora que serà hi soparem. Començarem passejant per la Riva degli Schiavoni en direcció a Via Garibaldi. Passarem per l’Hotel Danieli, l’església de San Zaccaria, l’església de la Pietà, l’església de San Giorgio dei Greci i per la Scuola de San Giorgio degli Schiavoni. Arribarem a la Via garibaldi un cop vist l’Arsenal de Venècia, el lloc on es feien les galeres en l’època de la República. Continuarem i ens endinsarem al cor del Barri de Castello travessant l’Arco del Paradiso, el Campo de Santa Mª Formosa i la Fondazione Querini-Stampalia. Entrarem a la llibreria Acqua Alta i a la Basílica de Santi Giovanni e Paolo, abans d’arribar a la Scuola Grande di San Marco. Entrem a Cannaregio per carrerons i canals estrets i ens trobem a una joia de l’arquitectura veneciana, la Chiesa di Sta. Mª dei Miracoli. Anirem fins la riba del Gran Canal per admirar Ca’ Sagredo i sobretot, la Ca’ d’Oro, la qual visitarem. I farem un recorregut específic pel barri, passant el Ponte Chiodo i la Chiesa della Madonna dell’ Orto. A través de la Fondamenta della Misericordia arribarem al Guetto Jueu i entrarem al Museu Hebreu. En aquesta zona acabarem la ruta del dia d’avui i soparem. Per tornar, agafarem un vaporetto que ens acosti al nostre allotjament.
Índex:
1. De Riva degli Schiavoni a Via Garibaldi
2. De Palazzo Grimani a Scuola Grande di San Marco
3. De Chiesa di Sta. Mª dei Miracoli a Chiesa della Madonna dell’ Orto
4. De Fondamenta della Misericordia al Museu Hebreu

1. De Riva degli Schiavoni a Via Garibaldi

Tornem a creuar la Piazza de San Marco ben d’hora pel matí. És un autèntic plaer. Arribem a la Riva degli Schiavoni, i el primer que ens sorprèn son les vistes que es tenen des d’aquí. Es tracta del principal passeig vora el mar que té Venècia, i l’hem de gaudir.

Riva degli Schiavoni

Doncs per aquí entrem al barri de Castello. És el més gran dels sestriere, i s’estén des del Pont de Rialto a l’oest, fins a l’Arsenale, a l’est. Està just al costat de Sant Marc. Per la seva bona ubicació, podria semblar que és un barri bulliciós i de grans multituds. Tanmateix, és un dels més tranquils. Potser sigui per aquest motiu que molts dels hotels de luxe es troben aquí. La Via Garibaldi, el carrer més ample de Venècia, creua Castello. Està plena de botigues i cafès, i és un lloc encantador per explorar i provar l’autèntic menjar venecià: inclús hi ha un mercat d’aliments i posts de carrer oberts tots els dies. A més, és un barri on es pot menjar a bon preu (quan més t’allunyis de San Marco, és més econòmic). Si tens previst visitar les illes de Murano i Burano, hauràs de dirigir-te a la Fondamenta Nove, que és des d’on surten els vaixells. Els jardins de Castello son uns dels més bells de Venècia i s’estenen fins a la punta de l’illa. Les bienals d’art i arquitectura s’alternen en la presa de l’Arsenale, una antiga base naval on es construïen les famoses galeres. De fet, la marina italiana segueix estant visiblement present en la zona, amb una base al costat del centre d’exposicions, i el Museu d’Història Naval. Castello està més allunyat dels centres de transport i de les zones tradicionalment turístiques de la ciutat, per lo que està relativament poc concorregut. Altres llocs a visitar del barri son l’Església de la Pietá, San Giorgio dei Greci i San Zaccaria.

Estem passant per davant de l’Hotel Danieli, ubicat en un antic palau del segle XIV. L’Hotel és molt opulent. En ell s’hi troba el Bar Dandolo. A la terrassa hi ha un restaurant amb unes grans vistes de l’entorn.

Hotel Danieli, a la Riva degli Schiavoni

Passem pel costat del Monument a Vittorio Emmanuelle II, el qual és un destacat monument de bronze creat al 1887 per homenatjar el primer rei d’Itàlia.

Monument a Vitttorio Emmanuele II

Ens acostem a l’església de San Zaccaria, ubicada a 170 metres de la Riva degli Schiavoni. Té una gran façana de marbre blanc que impressiona força. És una de les primeres d’estil renaixentista a Venècia. Val la pena acostar-s’hi. A dins, també hi ha moltes obres d’art de gran valor.

Façana de l’església de San Zaccaria

San Zaccaria és una cèntrica església veneciana construïda amb una barreja d’estils gòtic i renaixentista. Tanmateix, aquesta església és més coneguda per la seva cripta freqüentment inundada. Curiosament, l’aigua ha millorat la sensació general de l’espai, perfectament adequat com a lloc de descans per a alguns dels primers Dux de Venècia. Les columnes de pedra i els sostres voltats, combinats amb l’aigua estancada, dónen al lloc una aparença esgarrifosa i màgica a la vegada. L’església en sí és monumental. La seva façana blanca és realment bonica i té un interior molt decorat. Hi destaca el quadre de “La Verge amb el Nen entre els Sants” de Giovanni Bellini a més d’altres pintures i frescos d’altres grans pintors del Renaixement.

Interior: Obra de Bellini
Cripta inundada de l’església de San Zaccaria

L’horari d’obertura de l’església és de dilluns a dissabte de 10:00 a 12:00h i de 16:00 a 18:00 hores, i els diumenges de 16:00 a 18:00h. El preu per accedir a l’església és testimonial (1€). Adjunto la pàgina web.

A 260 metres d’aquesta església, en la Riva degli Schiavoni, ens trobem amb l’església de la Pietà, una església imponent del segle XVIII en la que hi va treballar Vivaldi, amb molts frescos i concerts de música clàssica.

Chiesa della Pietà

L’horari d’obertura de l’església és de 10:30 a 13:00h i de 14:00 a 18:00h (dilluns tancat).

I molt a prop d’aquesta, també ens en trobarem una altra que val la pena aturar-nos. Es tracta de la Chiesa di San Giorgio dei Greci, ubicada a 180 metres al nord de l’anterior església. Es tracta d’una església ortodoxa, amb una emblemàtica torre inclinada, un interior ornamentat i murs plens d’icones daurades. Adjunto la seva pàgina web.

Chiesa di San Giorgio dei Greci

A prop de l’església, a 150 metres al costat del canal de la Pleta, ens trobem a la Scuola de San Giorgio degli Schiavoni. Val la pena entrar-hi només per gaudir de les pintures de Carpaccio. L’horari d’obertura és de 10:00 a 17:30h (dimarts tancat), i hi ha l’opció de poder fer tours guiats. Adjunto la seva web.

Interior, amb les pintures de Carpaccio i altres mestres

Deixem enrere les esglésies i l’Escola, i ens acostem a l’Arsenale de Venècia. Es troba a 1 kilòmetre de l’església de la Pietà, a la Riva degli Schiavoni. L’Arsenale és una drassana històrica de góndoles i vaixells històrics, com les galeres. Està construït a principis del segle XII. L’horari de visites és variat i es poden visitar les diferents parts. Adjuntem la pàgina web per concretar la informació. Cal dir que nosaltres únicament el vàrem veure per fora.

Entrada a l’Arsenale di Venezia

Baixant de l’Arsenale per el seu canal, arribem a la Riva di San Biasio, on ens trobem amb el Museu de la Història Naval, ubicat a uns 550 metres de l’Arsenale. Aquest museu marítim va començar a funcionar a principis del segle XX i en ell s’hi pot aprendre més sobre la història naval de Venècia. Està a tocar del Gran Canal i en el museu no només s’exposen models de vaixells, sinó també d’armes utilitzades en la mar en aquella època, com canons i pistoles. Les decoracions dels vaixells son realment admirables. Durant el recorregut per el museu podràs veure quan de temps i treball es va utilitzar en la construcció d’aquestes naus. Si t’agrada tot lo relacionat amb el món nàutic, no et pots perdre aquesta increïble exposició.

Museu de la Història Naval de Venècia

I finalment arribem a la Via Garibaldi, el carrer més ample de Venècia, a 300m del museu anterior. És el carrer més ample perquè es tracta d’un antic canal cobert. Actualment està ple de bars, osteries i botigues. L’espai afegit fa que el carrer sembli més propi d’una petita ciutat italiana de Províncies que de Venècia. Pels matins, en dia laborable, hi ha un mercat a l’aire lliure amb verdures fresques, fruita, formatge i peix. Aquí s’hi ubiquen alguns bons restaurants on menjar de la ciutat. Segons el meu punt de vista, aquest és un lloc imprescindible que veure a Venècia.

Via Garibaldi de Venècia

2. De Palazzo Grimani a Scuola Grande di San Marco

Continuarem la nostra ruta cap a l’interior del barri de Castello, desfent el camí fins a la Riva degli Schiavoni i pujant per el Campo San Zaccaria fins arribar al Palazzo Grimani. En total hem caminat 1,3 kilòmetres des de la Via Garibaldi. Venècia és coneguda pel seu art i la seva cultura, i no tindràs que desviar-te molt de les típiques rutes turístiques per trobar un lloc secret com el Palazzo Grimani. Es troba relativament a prop de la Plaça de Sant Marc, però és bastant desconegut. Aquest palau alberga el museu de la col·lecció arqueològica de Giovanni Grimani, exposada amb gust entre sostres i parets exquisidament decorats. Grimani fou un bisbe i patriarca venecià, a més d’un entusiasta col·leccionista d’objectes. Durant la teva visita passaràs per vàries sales del palau. Quan arribis a la Sala Tribuna, no t’oblidis de mirar cap amunt!

Palazzo Grimani

L’horari d’obertura del museu és de 10:00 a 19:00 hores (dilluns tancat), i el preu per accedir-hi és de 14€ pels adults i 7€ l’entrada reduïda. Adjunto la seva web.

Vist el palau, no ens mourem d’una petita àrea o zona on es troben varis monuments i atraccions del barri de Castello. Primer de tot, ens acostarem a l’Arco del Paradiso, un arc gòtic triangular que corona un extrem de la Calle del Paradiso, un dels carrers medievals millor conservats de Venècia. Et recomano que facis un passeig per aquesta zona per admirar les seves barbacanes, que son unes bigues de fusta que sobresurten i ajuden a ampliar l’espai habitable en l’últim pis de les cases antigues. Prop del carrer del Paradiso també pots visitar l’església de Sant Lio per veure la tomba de Canaletto. Molt a prop està la plaça Campo di Santa Maria Formosa, on podràs prendre’t un agradable i relaxat aperitiu abans de visitar l’adjacent Fondazione Querini-Stampalia. Bé, però anem a pams.

Arco del Paradiso en la Calle del Paradiso
Calle del Paradiso, on s’observen les barbacanes de les cases

Ara ens acostem a l’església de San Lio, a 180 metres de l’arco del Paradiso. Com hem dit abans, és una bonica església on s’hi troba la tomba de Canaletto.

Interior de l’església de San Lio

Ens dirigim ara al Campo Santa Maria Formosa, on en el mateix ens hi trobem 2 dels atractius de la zona. Per arribar al Campo hi ha uns 270 metres (uns 4 minuts de passeig). Primer de tot s’observa la Parrocchia Santa Maria Formosa, una de les esglésies més peculiars de Venècia des de l’exterior. La veritable façana dóna cap a un canal, però està quasi amagada. La que veuràs, segurament, sigui la que dóna cap a la plaça (Campo de Santa Maria Formosa). Aquesta façana lateral, tant ampla, fa la sensació de ser molt baixa, sobretot al costat del gran campanar barroc. Quan la vàrem veure ens va semblar que algo no quadrava.

Església de Sta. Mª Formosa, des del seu Campo

L’interior, molt lluminós, amb el seu blanc i vermell, també és algo peculiar. No et perdis el políptic de principis del segle XVI de Palma il Vecchio, Santa Bàrbara entre els Sants, en una de les capelles.

Interior de l’església de Sta. Mª Formosa

Un cop més, aquesta església està inclosa en el Chorus Pass i la Venezia Unica City Pass. Si no tens els abonaments, pots pagar 3,5€ d’entrada. Adjuntem la pàgina web.

Des de la mateixa plaça, també s’observa un altre dels atractius de la mateixa, la Fondazione Querini-Stampalia. Es tracta d’una col·lecció de pintura, escultura i arts decoratives d’una família veneciana, exposada a la seva residència, el Palazzo Querini Stampalia. Els horaris de visita son de 10:00 a 18:00h (dilluns tancat). L’entrada és de 15€ pels adults (12€ per l’entrada reduïda). L’atracció està inclosa en la tarja turística Venezia Unica City Pass.

Palazzo Querini Stampalia

I ens desplacem més cap al nord del barri, recorrent uns 180 metres (2 minuts passejant), per arribar a un dels imprescindibles del dia, la llibreria Acqua Alta. Com ja deus saber, les inundacions son un problema freqüent en aquesta ciutat construïda sobre l’aigua. Per aquest motiu, varies institucions venecianes han ideat respostes úniques al fenòmen. La llibreria Acqua Alta és una d’elles i ha col·locat els seus llibres i revistes en banyeres, contenidors impermeables i inclús dins d’una góndola. La original decoració d’aquesta botiga de llibres l’ha convertit en un punt d’interès indispensable, especialment per els instagramers.

Llibreria Acqua Alta

L’horari d’obertura de la llibreria és de 9:00 a 19:20h.

Continuem amb la ruta uns 200 metres i arribem al Campo Santi Giovanni e Paolo on apareixen dues atraccions més per visitar en el dia d’avui.

Campo Santi Giovanni e Paolo

Per una banda ens trobem amb la Basílica Santi Giovanni e Paolo. És una de les nostres esglésies preferides que veure a Venècia. És la més gran de la ciutat i una de les més sorprenents, a l’albergar en el seu interior les magnífiques tombes de 27 Duxs.

Basílica Santi Giovanni e Paolo

Aquest excel·lent exemple d’arquitectura gòtica veneciana és el principal temple religiós dels dominics a Venècia i a més de les tombes, val la pena observar les seves pintures, l’estàtua bizantina “Verge de la Pau” i un peu de Santa Catalina de Siena, la principal relíquia de l’església.

Interior de la Basílica

Al sortir de l’església et trobaràs amb l’estàtua de Bartolomeo Colleoni. L’horari de visites és de dilluns a dissabte de 9:00 a 18:00h i els diumenges de 12:00 a 18:00 hores. Adjuntem la seva pàgina web.

I enganxat a la Basílica s’hi troba la Scuola Grande di San Marco. La Scuola Grande di San Marco té una llarga història que es remonta a 1261, i avui és l’hospital de la ciutat amb una joia oculta en el pis superior. A l’entrar a l’edifici, puja per les escales de la dreta. Aquí et trobaràs el Museu de la Història de la Medicina, que es pot visitar de forma totalment gratuïta. Els llibres antics s’alinien en les parets i l’àmplia sala està plena d’interessants artefactes, equips i materials literaris sobre els orígens de la medicina. Tanmateix, lo millor està en el sostre: no te’n vagis sense mirar cap amunt!

Scuola Grande di San Marco

L’horari de visites és de dimarts a dissabte de 10:00 a 18:00 hores. L’entrada és gratuïta, per tant, no hi valen excuses per no visitar-la.

Scuola Grande de San Marco
Interiors de l’Scuola Grande de San Marco

3. De Chiesa di Sta. Mª dei Miracoli a Chiesa della Madonna dell’ Orto

Sortim del Campo Santi Giovanni e Paolo en direcció al barri que encara ens falta visitar, Cannaregio. Travessem una illa de cases i ja hi som. Cannaregio és un dels barris grans i amb més vida local de Venècia. S’estén des de l’estació de tren de Santa Llucia fins al pont de Rialto, al llarg del cantó nord de l’illa. En aquest barri s’hi troba el Ghetto Jueu, un barri de 500 anys d’antiguitat molt interessant de conèixer. És una zona bastant tranquil·la i residencial, aliena a les massificacions turístiques d’altres sestrieres. Està marcat per una sèrie de fondamente, que son com passejos situats al costat dels canals que van de est a oest. La Fondamenta Misericordia és la més coneguda, ja que té un fotimer de bacaris i osteries (bars de tapes i vins). Si busques un lloc per sopar, com nosaltres més endavant, aquest barri és molt bona opció. A més, és un dels més animats durant la nit. Un altre lloc magnífic per visitar a Cannaregio és el Palau Ca’ D’Oro, un palau del segle XV obert al públic on es poden veure obres d’art de mestres venecians com Carpaccio, Bellini i Tiziano. Si estàs explorant aquest barri, tampoc pots perdre’t l’església de la Madonna dell’Orto.

Recorreguts 250 metres des del Campo Santi Giovanni e Paolo, ens trobem amb una de les joies de Venècia més ben amagades. Es tracta de la Chiesa di Santa Mª dei Miracoli.

Chiesa Santa Maria dei Miracoli

L’església de Santa Maria Dei Miracoli és un autèntic tresor amagat de gran valor històric, artístic i arquitectònic. Construïda en el segle XV, ha romàs pràcticament intacta, a diferencia de les altres esglésies de la ciutat.

Chiesa Santa Maria dei Miracoli

L’arquitectura és extraordinaria, amb l’interior i les façanes esculpides i revestides de marbre multicolor. Tres costats son visibles des dels carrers, mentres que un d’ells dóna directament a un petit canal creuat per góndoles.

Interior de la Chiesa Santa Maria dei Miracoli

Els horaris de visita de l’església son de les 10:30 a les 13:30h i de les 14:30 a les 17:00h. L’entrada està inclosa als abonaments turístics tant del Chorus Pass com de la Venezia Unica City Pass. Si no disposes d’ells, l’entrada son 3,5€.

Després de visitar aquesta església és quasi imprescindible fer una volta per els seus carrers estrets (molt menys transitats). Aquí podràs veure roba penjada, carnisseries i verduleries. Ens donem compte que seria un bon moment per fer un passeig tranquil amb góndola. El barri, els canals i l’ambient és força adequat. Doncs sí, en el Ponte dei Miracoli pugem a una góndola i contractem un viatge de 40 minuts per 80 euros la góndola…

Fer un passeig en góndola per Venècia és algo inoblidable. Gaudir dels canals d’una de les ciutats més boniques i romàntiques del món i admirar les seves mansions i palaus que els flanquegen navegant en aquestes embarcacions tradicionals és, sens dubte, una de les millors coses a fer a Venècia. Hem de tenir en compte que és la única forma d’accedir a alguns canals més estrets, que no podries veure d’una altra manera.

Anar amb góndola a Venècia

A Venècia existeixen dos tipus de góndoles: les oficials, que poden agafar-se en les parades oficials, i les pirates. No obstant, excepte que tinguis una idea molt clara de com és cada una, et serà difícil diferenciar-les. De fet, no només les barques son iguals, sinó que els gondolers van vestits de la mateixa forma: a l’estil tradicional de Venècia, amb les samarretes a ratlles i el pantaló fosc. Lo ideal és que un cop arribis a Venècia, consultis en una oficina de turisme de la zona en la que t’allotges, on sabran dir-te quines son les parades oficials i d’aquesta manera, assegurar-te un passeig en condicions. Una altra opció és adquirir un tour en góndola per Internet en una web oficial, com per exemple, a “GetYourGuide”.

Et convé decantar-te per una góndola oficial, perquè generalment les pirates solen ser més cares i, al no regir-se a les normes establertes per l’ajuntament, solen oferir trajectes més reduïts i una experiència menys confortable. Una opció que ofereixen els gondolers és passejar-te mentres t’ofereixen una serenata. És una bona alternativa per imprimir de romanticisme el teu viatge o gaudir d’una experiència diferent. Aquestes góndoles podràs contractar-les en qualsevol agència de turisme o en les parades oficials que es troben en el Gran Canal.

Anar amb góndola a Venècia

L’horari més barat per passejar en góndola és pel matí, mentres que el més car és al capvespre (encara que és també el que t’oferirà una experiència més colorista i inoblidable). En lo que respecte al trajecte; i encara que tots el que desitgem és passejar-nos pel Gran Canal, has de saber que degut al gran trànsit que hi ha en aquest curs, pot resultar-te algo molest i sorollós el viatge, per lo que et recomanem que et decantis per alguna zona de canals estrets per gaudir més del teu viatge.

La tarifa oficial base d’un passeig en góndola està establerta per trajectes de 40 minuts i és de 80 euros. Així mateix, si vols estendre el passeig fins arribar a passejar una hora, hauràs de pagar 40 euros addicionals. Això significa que, per passejar una hora en góndola hauràs de pagar 120 euros. No obstant, en les zones més turístiques aquesta tarifa sol ser més elevada. Aquesta tarifa canvia a partir de les 6 de la tarda. Al capvespre, per un passeig de 40 minuts tindràs que pagar 100 euros i si vols passejar durant una hora, l’addicional és de 50 euros. Això significa que per un passeig d’una hora completa per gaudir del capvespre a Venècia et cobraran uns 150 euros. Cal mencionar que si viatges amb un grup de persones (fins a sis) el preu no varia perquè la tarifa és per vehicle i no per passatger; això significa que podria resultar-te algo més assequible si divideixes el cost entre varies persones. En aquest sentit, també és possible contractar passejos compartits, que et sortiran una mica més econòmics (uns 30 euros per persona).

Anar amb góndola a Venècia

Un altre tema a tenir en compte és que quan més cèntrica i turística sigui la zona en la que desitgis passejar, el preu també serà més alt. Procura evitar pujar en una góndola prop de la Plaça de Sant Marc o del Pont de Rialto. Un altre lloc que et recomanem evitar és fer-ho per el Gran Canal, ja que és un lloc molt transitat i sorollós. Llavors, on és millor prendre una góndola? Et recomanem fer-ho en els barris més tranquils de Venècia: a Cannaregio, San Polo i la zona de Campo San Barnaba a Dorsoduro.

Les góndoles s’han utilitzat des del segle XI i en el seu apogeu, hi havia més de 10.000 exemplars circulant per Venècia. Tanmateix, actualment només n’hi ha unes 400 en funcionament, encara que en veuràs tantes durant el teu viatge que pot semblar que n’hi ha moltes més. A dia d’avui s’utilitzen quasi exclusivament per portar als turistes, però les góndoles estan lluny de ser un invent recent. Fetes a mida per a les aigües poc profundes de la llacuna, durant segles fóren la principal forma d’arribar a Venècia i moure’s per la ciutat.
Anar amb góndola a Venècia

Estan fetes de vuit tipus de fusta diferents. Nou, si incloem el rem que és de faig. A més, estan inclinades, per ajudar a equilibrar el pes del gondoler. La distintiva proa de ferro, no solament serveix per equilibrar el vaixell; la seva forma de “S” representa les corbes del Gran Canal, mentres que les sis dents representen els districtes de Venècia. La gorra del Dux està representada en la part superior corba, mentres que la dent que sobresurt de la part posterior de la proa representa a la illa de Giudecca. Un gondoler ha de completar 400 hores de capacitació abans d’aprovar una prova per demostrar el seu coneixement sobre com operar un bot d’aquest tipus. També té que demostrar i tenir coneixement dels punts de referència i història de Venècia, així com les seves habilitats lingüístiques. Per aquest motiu, només s’emeten tres o quatre llicències de gondoler cada any.

Pels volts del teatre Malibran

Per aquí hem passat amb la góndola en el nostre passeig…

Pels volts del teatre Malibran
Canal San Giovanni Novo

Després del viatge amb góndola, continuem la nostra ruta en direcció al carrer Varisco. Es tracta del carrer més estret de Venècia. S’ubica a uns 260 metres al nord de l’església de Sta. Mª dei Miracoli. Per arribar al carrer Varisco, tindràs que serpentejar per un laberint de carrerons, i a vegades, Google Maps no funciona bé a Venècia. Si tens sort, donaràs amb aquest carrer extremadament estret que acaba en un canal. És un lloc molt divertit per a fer fotos…

Calle Varisco

Continuem la passejada i ens encaminem cap a la riba del Gran Canal. Anem a espetegar a la Calle dei Traghetto a la Strada Nuova

Mirant cap al sud del Gran Canal
Mirant cap al nord del Gran Canal

Un cop a la riba, busquem dos dels palaus més icònics de la ciutat. Per una banda, hi ha el Palazzo de Ca’ Sagredo, que actualment és un Hotel i en la seva façana hi ha unes mans gegants. Només volem fer-nos-hi una foto…

Hotel Ca’ Sagredo

I continuant un parell de finques pel Gran Canal, ens topem amb la joia de la corona (des del meu punt de vista) dels Palaus de la ciutat. Es tracta de la Ca’ D’Oro, el palau del qual és actualment un museu d’antiguitats. En aquest museu hi trobaràs diverses antiguitats de l’època del Renaixement. Es poden veure obres de Tiziano i Van Dyck, entre d’altres. L’edifici és un antic palau del segle XV, per lo que l’edifici també és especial en termes de disseny. La decoració de les parets, els terres i els sostres son magnífics. El que crida més l’atenció en aquest museu és la combinació d’art modern i d’obres més antigues.

Ca’ D’Oro
Ca’ D’Oro

Des del primer moment que el vaig veure, em vaig enamorar d’aquest edifici i de la seva façana, que per mi, és la més bonica de tot Venècia, i per totes totes, havíem d’entrar a veure’l si fos possible. Encara que hi hagi un museu tenia clar que s’hi havia d’entrar…

Façana de la Ca’ D’Oro

El Museu s’anomena Galleria Giorgio Franchetti, i l’horari de visites son de les 8:15 a les 18:15h, i l’entrada costa 7€ (3€ l’entrada reduïda). Adjunto la seva pàgina web.

Interior de la Ca’ D’Oro

Després de la góndola i la visita de Ca’ D’Oro, què més podiem demanar? Doncs la ruta segueix i anem explorant aquest meravellós barri de Cannaregio. Ara, ens trobem a la Calle dei traghetto al Campo San Felice

Amb vistes a Ca’ Pesaro

I d’aquí, resseguim la Fondamenta de San Felice i anem a parar, fent uns 200 metres, al Ponte Chiodo. Com tothom sap, els ponts de Venècia es construïren sense baranes. Durant centenars d’anys, varen posar a prova la capacitat dels seus habitants per a mantenir l’equilibri. No fou fins al segle XIX quan, per raons de salut i seguretat, es varen afegir a tots els ponts. D’alguna manera, Chiodo va mantenir el seu aspecte original i és l’únic que pots trobar sense passamans o algun sistema de seguretat. Bé, en realitat no és l’únic. N’hi ha un més, el Pont del Diable, però està en la illa de Torcello.

Ponte Chiodo

Continuem amb la ruta i ara anem fins a trobar-nos amb l’església della Madonna dell’Orto, ubicada a 550 metres del Ponte Chiodo. Es tracta d’una elegant església del segle XV, amb façana i claustre gòtics, obres de Tintoretto i la seva tomba. El seu nom se’l deu a una estàtua de la Verge i el Nen que es va trobar en un jardí proper (orto és jardí en italià). És una de les esglésies més rellevants de Venècia. Des de la seva construcció, ha estat modificada en moltes ocasions, principalment per problemes en l’estabilitat del sòl.

Chiesa della Madonna dell’Orto

Es diferencia d’altres esglésies de Venècia per la seva façana de maons vistos, on podem admirar tant l’estil romànic, gòtic i el renaixentista. Està dedicada a Sant Cristòfol Màrtir. Consta d’una nau central i dues de laterals, recolzades per una sèrie de columnes de marbre grec. En el seu interior es poden veure importants obres de Tintoretto: “L’adoració del Vedell d’Or”, “La Presentació de la Verge en el Temple”, i “el Judici Final”. Si t’agrada Tintoretto, t’interessarà saber que les seves restes es troben en la capella absidial de la dreta.

Interior de l’església

4. De Fondamenta della Misericordia al Museu Hebreu

La nostra ruta ja arriba al seu final. Anirem a buscar la Fondamenta della Misericordia. Es troba a continuació del Ponte Chiodo. És un lloc que tens que veure a Venècia sí o sí. A nosaltres ens va encantar. Es tracta d’un llarg carrer que corre al costat del canal. Està ple de petites trattories familiars i bacaris (baretos) on degustar els millors chiccetti de Venècia a bon preu (son com unes tapes). També hi ha botigues diminutes que venen licor, vi, records i per suposat, varies esglésies antigues. Aquesta zona de Venècia la sentim molt més autèntica i real, per lo tant, és menys turística.

Fondamenta della Misericordia

Més tard, quan acabem amb la ruta del dia, tornarem a aquest carrer a sopar en un autèntic bar de tapes, anomenat “A la Vecia Papussa”. Ara, continuem amb el carrer fins arribar a l’alçada del guetto jueu. Allí es canvia el nom per la Fondamenta degli Ormessini.

Fondamenta degli Ormesini

I ara entrem al cor del Ghetto Jueu. Aquest fou el primer Ghetto del món (de fet, la pròpia paraula “ghetto” procedeix de l’idioma venecià). Es va establir en el 1516, quan la República de Venècia va restringir als jueus en aquesta zona de la ciutat. Encara és possible veure algunes sinagogues, restaurants especialitzats, delicioses fleques i el Museu Ebraic, imprescindible per a conèixer en profunditat la curiosa història del ghetto jueu de Venècia.

Campo del Ghetto Nuovo

Aquí, en el Campo del Ghetto Nuovo vàrem estar bastanta estona passejant i explorant aquest tram del barri de Cannaregio…

Fondamenta dei Ghetto Nuovo
Campo del Ghetto Nuovo

Finalment ens vam decidir per entrar al Museu Ebraic de Venècia, però de seguida vam veure que estava tancat. Ja érem més tard de les 18h… El Museu Jueu et donarà la possibilitat d’aprofundir en la història i orígen del ghetto jueu de Venècia. És un museu més aviat petit, almenys comparat amb els que hem anat anomenant fins al moment. Tanmateix, és molt bonic i té col·leccions i exposicions molt interessants. Lo millor de tot és que inclou la visita a dues sinagogues. Pots realitzar una visita guiada per el museu, o començar la tarda amb un “dinar kosher” en la cafeteria. Com no és d’estranyar, el Museu Ebraic es troba en ple cor del barri jueu, una petita zona de Cannaregio.

Museu Ebraic de Venècia

Els horaris d’obertura del museu son de les 10:00 a les 18:00h (dilluns tancat), i el preu per entrar és de 15€ l’entrada pels adults i 13€ l’entrada reduïda. Adjunto la pàgina web.

De fet, ja era hora de sopar i d’anar-nos-en a la Fondamenta della Misericordia a buscar el bar de tapes que ens havien recomanat. Se’n diu “A la Vecia Papussa”. És un bar que està a prop del Ponte de Chiodo, i és molt popular entre els venecians. Grups d’amics i parelles s’asseuen al llarg del canal amb una copa de vi a bon preu i gaudint de les famoses tapes venecianes: els cicchetti. Aquí les tens a un preu increíble, entre 1,5 i 3 euros. Encara que hi ha taules a l’interior, et recomano que mengis a fora. Aquesta és una zona molt més tranquil·la i alternativa de Venècia que desborda encant, així que gaudeix de les escenes d’adolescents recorrent els canals en les seves barques, carnissers locals creuant els seus ponts personals i joves locals fent gala de la “dolce vita”. Adjunto la pàgina web.

A la Vecia Papussa, a la Fondamenta della Misericordia, aquí acabem amb la ruta d’avui

Un cop sopats i descansats de la “dura” i intensa jornada, només ens queda entornar-nos a l’allotjament. Anirem caminant a trobar la riba del Gran Canal fins a la parada de “San Marcuola-Casino” on esperarem el vaporetto (línies 1 i 2), que ens portarà en un trajecte d’uns 15 o 20 minuts, passat el Pont de Rialto, a la parada de “Rialto”, que és on baixarem i en uns 5 minuts més a peu serem a l’allotjament.

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut del dia coneixent els Sestrieres de Castello i Cannaregio, i de les principals atraccions i monuments que hem visitat (el trajecte amb vaporetto el tenim marcat en un altre mapa):

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del trajecte amb vaporetto que hem fet per tornar del barri de Cannaregio: