Ens hem hagut de fer la pregunta de: i si comencem per…? Finalment ha pesat més el motiu de la climatologia i producte de les previsions que no son prou bones per a Zermatt, hem decidit guardar-nos el dia de Gornergrat i començar per una altra cosa, com per exemple per l’activitat de més alçada (a veure si així estem per sobre els núvols, jeje…).
La idea d’avui, doncs, és pujar en el telefèric més alt dels Alps, i a la tarda, explorar a fons Zermatt. També hi havia la possibilitat de realitzar al migdia una gran caminada, però no ho vam realitzar. La caminada, però, la descriurem per si a algú li interessa.
En realitat és que el Matterhorn Glacier Paradise és l’estació més alta d’Europa a la que es pot pujar còmodament en telefèric en uns 45 minuts. Estem parlant de 3.883 metres, i per tant, no està permès viatjar amb nens menors de 3 anys per si sofrissin mal d’altura. El Matterhorn Glacier Paradise és una estació d’esquí en la qual es pot practicar l’esquí durant tot l’any, inclús a l’agost hi ha gent pujant amb esquís des de Zermatt. Per arribar a dalt (parada de Klein Matterhorn) és necessari passar per 3 parades:
El primer que farem, com ahir, serà veure l’estat del temps a dalt de l’estació. Sembla que a l’àrea del poble de Zermatt no hi haurà gaire bon temps, però no veiem si a la zona de l’estació hi farà bon temps o no. Ho anirem a comprovar.
L’estació del telefèric del Matterhorn Glacier Paradise està al final del poble cap al sud. Ens hi dirigirem a peu o en bus (línia verda 571 – Bergbahnen). Des de la parada de bus de “Rothornbahn”(“Sunnegga-Rothorn”) o de “Getwingbrücke” son uns 1000 metres de distància que es poden fer a peu en 14 minuts. En el bus de la línia verda tardarem uns 7 i 6 minuts respectivament. Per tant, potser sí que val la pena agafar el bus elèctric, en qualsevol d’ambdues parades, ja que son correlatives. I així ho varem fer, varem agafar el bus elèctric.
El primer tram és fins a Furi, i els horaris de pujar cabines son de 6:30 a 17:50h (última baixada de Furi a les 18:00h).
De Furi es continua a Trockener Steg, i els horaris d’obertura son de 6:45 a 16:30h (última baixada de Trockener Steg a les 16:45h). I finalment, l’últim tram, de Trockener Steg fins a Klein Matterhorn, on els horaris son de 7:00 a 16:15h (última baixada de Klein Matterhorn a les 16:30h). Hi ha tres trams però només un cop hem de canviar de cabina, és a Trockener Steg (De Zermatt a Trockener Steg, i de Trockener Steg a Klein Matterhorn).
El preu del bitllet d’anada i tornada a Klein Matterhorn ens costaria 114,50chf, però amb la PEAK PASS és gratuït.
Un cop arribem a dalt de l’estació, veiem que en aquell moment entrem dins l’afectació d’una perturbació, i producte de la mateixa no podrem veure gairebé res. Únicament les activitats i atraccions que estan a l’interior. Ens haurem de conformar, doncs, amb la climatologia que tenim. Cal dir que l’estació de Klein Matterhorn té una plataforma d’observació de 360º que és com estar al paradís. En dies assolellats pots arribar a veure el Montblanc. Pots veure uns increïbles 38 pics de quatre mil metres i 14 glaceres. I una visita obligada és el paradís glaciar de Zermatt, que està format per varies atraccions: 1) Cinema Lounge: Sala futurista amb projeccions de documentals. Per fer una escapada de l’exterior. Com que feia mal temps, ens hi varem estar força estona i crec recordar que varem veure 3 o 4 documentals. 2) Glacier Palace: Palau de gel on tot està fet de gel i hi ha moltes atraccions. Durada de la visita, entre 30 i 45 minuts. El varem poder gaudir totalment. 3) Restaurant 4) Snowtubbing: Atracció estrella. Es poden fer curses de tubs de neu. En aquest dia no estava operativa. 5) Esquí d’estiu: Sobre la glacera Theodul, hi ha 21km de pistes. En aquest dia no estava operativa, producte del temps. És l’estació d’esquí d’estiu més alta i més gran d’Europa. El forfait d’1 dia d’esquí costa uns 88,00chf (nens al 50%) És important anar abrigats amb roba d’hivern, encara que a Zermatt faci calor, ja que l’entorn del Matterhorn Glacier Paradise es de neu i gel. |
A causa del temps i la precipitació, la nostra intenció serà visitar el complet de l’estació interior a la muntanya.
Començarem per la visita al Glacier Palace:
Un cop visitat el Palau de Gel, varem dirigir-nos cap al Cinema Lounge on es projectaven documentals relacionats amb el Matterhorn i entorns:
Seguidament, varem entrar a la botiga de records ubicada en el restaurant, i poca cosa més varem poder fer aquest dia aquí a dalt. Ens disposarem a baixar, doncs, cap a Zermatt a veure si un altre dia tenim més sort.
Seguidament us passarem a anunciar la caminada que en principi havíem previst i que varem tenir que anul·lar. L’inici de la mateixa és en l’emplaçament de Furi. Furi és un petit llogaret del qual hi parteixen moltes caminades. La nostra proposta d’avui era realitzar-ne una, la qual l’hem muntat a partir de 3 caminades diferents:
- Furi suspension bridge trail: Caminada circular de 3km que passa per un pont penjant de 100m. Durada: 1h
- Furi – Zmutt – Zermatt: Caminada fins a un llogaret típic amb l’essència dels Alps de Zermatt, i baixada a Zermatt. Durada: 1h 45min
- Furi – Blatten – Zermatt: Caminada fins a un llogaret típic amb l’essència dels Alps de Zermatt, i baixada a Zermatt. Durada: 1h 45min
La caminada que ens ha resultat és la següent: Furi – Suspension Bridge – Zmutt – Blatten – Zermatt. Durada total: 2h 45min. La caminada es compon de 3 parts diferenciades:
- Furi – Suspension bridge – Furi: La primera hora de la caminada correspon a la caminada circular del pont penjant que hem descrit anteriorment. La passarel.la penjant s’eleva 90 metres verticals sobre el congost de Gornerschlucht. La vista fins a l’aigua espumosa del riu Gornera revela les tremendes forces naturals en acció. Començant la caminada a Furi, el camí primer travessa el llogaret i continua fins trobar-se una passarel.la de fusta que condueix a un petit rierol. Més endavant, el pont penjant de 100m de llarg, fet de gelosia i cables d’acer, condueix d’un cantó de la vall a l’altre.
Una vegada s’ha creuat, els caminants es troben un cop més en un idíl·lic bosc de muntanya amb pins pinyoners, làrixs i esquirols. Es tracta d’una excursió molt tranquil.la ja que pocs turistes la fan. En canvi és molt popular entre la gent local. També es visita un “jardí glaciar” (formacions antigues de quan la glacera arribava a aquestes cotes de muntanya), i per un parc infantil amb barbacoes. Ideal per fer pícnic.
- Furi – Zmutt: Arribada a l’assolellat llogarret d’Zmutt (1.936m), per on el camí segueix el rierol de muntanya Zmuttbach. Zmutt, amb les seves casetes de fusta i la seva petita capella barroca rectangular de color blanc, és un altre dels punts escollits per a molts fotògrafs que desitgin capturar la màgia i l’essència de la vall de Zermatt en tot el seu esplendor. La capella d’Zmutt, amb el seu petit campanar sobre l’entrada, està dedicada a Santa Catalina d’Alexandria, la segona patrona del cantó del Valais, i és un lloc de calma que als pastors i guies de muntanya de la regió, els hi agrada visitar. Zmutt va ser la llar de l’històric Ulrich Inderbinen (ja mort), un dels guies més estimats a Zermatt, que amb 90 anys encara realitzava ascensions a la cima del Matterhorn.
La caminada comença a baixar i no s’aturarà fins a Zermatt.
- Zmutt – Blatten – Zermatt: El llogaret de Blatten és un petit paradís dels Alps, i per nosaltres, un dels llocs més bonics que veure a Zermatt. Una dotzena de xalets, un restaurant amb hamaques i un parc infantil. Poc més necessita Blatten per a seduir, amb la imatge contínua del Matterhorn just a davant. Fins a Zermatt en una empinada baixada.
També hi ha la possibilitat de combinar aquesta caminada amb la visita a les gorges de Gorner Gorge que farem un altre dia a Zermatt, ja que el camí de Blatten a Zermatt hi passa per davant.
Un cop arribats a Zermatt i les forces totalment intactes, visitarem el poble de Zermatt. Tot el que puguem fer avui ja estarà fet. De la mateixa manera que si no ho podem fer tot, tindrem més dies per tornar-ho a intentar. |
La nostra intenció avui és visitar el nucli antic primitiu de Zermatt, el qual es troba al carrer Hinterdorfstrasse. L’accés es fa per la via comercial i popular del poble, la Bahnhofstrasse. Un passeig per ella és quasi obligatori a Zermatt. Aquí, les botigues de roba de muntanya son les protagonistes, encara que també hi ha botigues de souvenirs i moltes botigues de luxe. Arribats a la confluència amb el carrer Hinterdorfstrasse, ens allunyarem del bullici, ja que aquest carrer és un dels més bonics a visitar a Zermatt perquè conserva els graners i les cases de quan Zermatt era tant sols un llogaret en el segle XIX.
És un petit entramat de cases antigues de fusta que et permet perdre’s una bona estona dels carrers més comercials i poblats. En definitiva, però, el centre històric de Zermatt és un bucòlic entramat de carrers amb cases de fusta i flors de colors.
A qualsevol hora del dia, hi ha molt ambient de gent que puja i baixa de les muntanyes. Altres, prefereixen assentar-se en alguna de les terrasses i reposar forces amb un bon cafè.
Dels llocs imprescindibles que veure a Zermatt, no et perdis l’església de Sant Maurici, l’església original de la qual és de 1.285, ja que l’actual està reformada el 1.980. També hi ha un cementiri on estan enterrats alguns dels alpinistes que varen perdre la vida escalant els Alps.
I ben a prop de l’església i el cementiri, es troba el Matterhorn Museum-Zermatlantis, el qual és un museu dedicat al Matterhorn i de com ha estat i és la vida a Zermatt. És un dels llocs més interessants que visitar a Zermatt. S’hi explica la vida dels habitants de Zermatt abans de que existissin els funiculars i els telecabines. Hi ha una representació de cases antigues, on es pot veure com ha evolucionat el material d’esquí, i es projecta un audiovisual sobre el Matterhorn.
L’entrada és uns 10,00chf per persona, i està obert cada dia de 15:00 a 18:00h de la tarda.
De totes les coses que encara es poden fer a Zermatt, les deixarem per un altre dia ja que avui ha estat una jornada força completa.