Categories
SUÏSSA

12. Matterhorn Glacier Paradise: Matterhorn Glacier Paradise + Glacier Palace + Zermatt

Ens hem hagut de fer la pregunta de: i si comencem per…? Finalment ha pesat més el motiu de la climatologia i producte de les previsions que no son prou bones per a Zermatt, hem decidit guardar-nos el dia de Gornergrat i començar per una altra cosa, com per exemple per l’activitat de més alçada (a veure si així estem per sobre els núvols, jeje…).

La idea d’avui, doncs, és pujar en el telefèric més alt dels Alps, i a la tarda, explorar a fons Zermatt. També hi havia la possibilitat de realitzar al migdia una gran caminada, però no ho vam realitzar. La caminada, però, la descriurem per si a algú li interessa.

En realitat és que el Matterhorn Glacier Paradise és l’estació més alta d’Europa a la que es pot pujar còmodament en telefèric en uns 45 minuts. Estem parlant de 3.883 metres, i per tant, no està permès viatjar amb nens menors de 3 anys per si sofrissin mal d’altura. El Matterhorn Glacier Paradise és una estació d’esquí en la qual es pot practicar l’esquí durant tot l’any, inclús a l’agost hi ha gent pujant amb esquís des de Zermatt. Per arribar a dalt (parada de Klein Matterhorn) és necessari passar per 3 parades:

El primer que farem, com ahir, serà veure l’estat del temps a dalt de l’estació. Sembla que a l’àrea del poble de Zermatt no hi haurà gaire bon temps, però no veiem si a la zona de l’estació hi farà bon temps o no. Ho anirem a comprovar.

L’estació del telefèric del Matterhorn Glacier Paradise està al final del poble cap al sud. Ens hi dirigirem a peu o en bus (línia verda 571 – Bergbahnen). Des de la parada de bus de “Rothornbahn”(“Sunnegga-Rothorn”) o de “Getwingbrücke” son uns 1000 metres de distància que es poden fer a peu en 14 minuts. En el bus de la línia verda tardarem uns 7 i 6 minuts respectivament. Per tant, potser sí que val la pena agafar el bus elèctric, en qualsevol d’ambdues parades, ja que son correlatives. I així ho varem fer, varem agafar el bus elèctric.

Estació de Zermatt per pujar al Matterhorn Glacier Paradise

El primer tram és fins a Furi, i els horaris de pujar cabines son de 6:30 a 17:50h (última baixada de Furi a les 18:00h).

De Furi es continua a Trockener Steg, i els horaris d’obertura son de 6:45 a 16:30h (última baixada de Trockener Steg a les 16:45h). I finalment, l’últim tram, de Trockener Steg fins a Klein Matterhorn, on els horaris son de 7:00 a 16:15h (última baixada de Klein Matterhorn a les 16:30h). Hi ha tres trams però només un cop hem de canviar de cabina, és a Trockener Steg (De Zermatt a Trockener Steg, i de Trockener Steg a Klein Matterhorn).

El preu del bitllet d’anada i tornada a Klein Matterhorn ens costaria 114,50chf, però amb la PEAK PASS és gratuït.

Pujant des de Zermatt, abans d’arribar a Furi
Passem Furi
Ens enfilem cap a Trockener Steg
Aparició de les primeres glaceres a la vista
Zermatt a baix de tot
Més glaceres. Aparició dels primers núvols de perturbació
Vistes de les glaceres pujant
S’observa la perturbació a dalt del cim de Kleine Matterhorn
Vistes impressionants pujant
Pugem i passem per sobre de glaceres
A punt d’arribar a Kleine Matterhorn
Finalment entrem a dins del núvol de la perturbació. Llàstima, ho haurem d’intentar un altre dia si podem
Un cop arribem a dalt de l’estació, veiem que en aquell moment entrem dins l’afectació d’una perturbació, i producte de la mateixa no podrem veure gairebé res. Únicament les activitats i atraccions que estan a l’interior. Ens haurem de conformar, doncs, amb la climatologia que tenim.
Cal dir que l’estació de Klein Matterhorn té una plataforma d’observació de 360º que és com estar al paradís. En dies assolellats pots arribar a veure el Montblanc. Pots veure uns increïbles 38 pics de quatre mil metres i 14 glaceres. I una visita obligada és el paradís glaciar de Zermatt, que està format per varies atraccions:
1) Cinema Lounge: Sala futurista amb projeccions de documentals. Per fer una escapada de l’exterior. Com que feia mal temps, ens hi varem estar força estona i crec recordar que varem veure 3 o 4 documentals.
2) Glacier Palace: Palau de gel on tot està fet de gel i hi ha moltes atraccions. Durada de la visita, entre 30 i 45 minuts. El varem poder gaudir totalment.
3) Restaurant
4) Snowtubbing: Atracció estrella. Es poden fer curses de tubs de neu. En aquest dia no estava operativa.
5) Esquí d’estiu: Sobre la glacera Theodul, hi ha 21km de pistes. En aquest dia no estava operativa, producte del temps. És l’estació d’esquí d’estiu més alta i més gran d’Europa. El forfait d’1 dia d’esquí costa uns 88,00chf (nens al 50%) És important anar abrigats amb roba d’hivern, encara que a Zermatt faci calor, ja que l’entorn del Matterhorn Glacier Paradise es de neu i gel.
Estació de Kleine Matterhorn, mentres nevava
No es veia res a més de 50 metres

A causa del temps i la precipitació, la nostra intenció serà visitar el complet de l’estació interior a la muntanya.

Començarem per la visita al Glacier Palace:

Figures de gel
Interior del Glacier Palace
Glacier Palace

Un cop visitat el Palau de Gel, varem dirigir-nos cap al Cinema Lounge on es projectaven documentals relacionats amb el Matterhorn i entorns:

Sala del cinema lounge, amb la gran pantalla

Seguidament, varem entrar a la botiga de records ubicada en el restaurant, i poca cosa més varem poder fer aquest dia aquí a dalt. Ens disposarem a baixar, doncs, cap a Zermatt a veure si un altre dia tenim més sort.

Seguidament us passarem a anunciar la caminada que en principi havíem previst i que varem tenir que anul·lar. L’inici de la mateixa és en l’emplaçament de Furi. Furi és un petit llogaret del qual hi parteixen moltes caminades. La nostra proposta d’avui era realitzar-ne una, la qual l’hem muntat a partir de 3 caminades diferents:

  • Furi suspension bridge trail: Caminada circular de 3km que passa per un pont penjant de 100m. Durada: 1h
  • Furi – Zmutt – Zermatt: Caminada fins a un llogaret típic amb l’essència dels Alps de Zermatt, i baixada a Zermatt. Durada: 1h 45min
  • Furi – Blatten – Zermatt: Caminada fins a un llogaret típic amb l’essència dels Alps de Zermatt, i baixada a Zermatt. Durada: 1h 45min
Furi

La caminada que ens ha resultat és la següent: Furi – Suspension Bridge – Zmutt – Blatten – Zermatt. Durada total: 2h 45min. La caminada es compon de 3 parts diferenciades:

  • Furi – Suspension bridge – Furi: La primera hora de la caminada correspon a la caminada circular del pont penjant que hem descrit anteriorment. La passarel.la penjant s’eleva 90 metres verticals sobre el congost de Gornerschlucht. La vista fins a l’aigua espumosa del riu Gornera revela les tremendes forces naturals en acció. Començant la caminada a Furi, el camí primer travessa el llogaret i continua fins trobar-se una passarel.la de fusta que condueix a un petit rierol. Més endavant, el pont penjant de 100m de llarg, fet de gelosia i cables d’acer, condueix d’un cantó de la vall a l’altre.
Pont penjant, a Furi

Una vegada s’ha creuat, els caminants es troben un cop més en un idíl·lic bosc de muntanya amb pins pinyoners, làrixs i esquirols. Es tracta d’una excursió molt tranquil.la ja que pocs turistes la fan. En canvi és molt popular entre la gent local. També es visita un “jardí glaciar” (formacions antigues de quan la glacera arribava a aquestes cotes de muntanya), i per un parc infantil amb barbacoes. Ideal per fer pícnic.

  • Furi – Zmutt: Arribada a l’assolellat llogarret d’Zmutt (1.936m), per on el camí segueix el rierol de muntanya Zmuttbach. Zmutt, amb les seves casetes de fusta i la seva petita capella barroca rectangular de color blanc, és un altre dels punts escollits per a molts fotògrafs que desitgin capturar la màgia i l’essència de la vall de Zermatt en tot el seu esplendor. La capella d’Zmutt, amb el seu petit campanar sobre l’entrada, està dedicada a Santa Catalina d’Alexandria, la segona patrona del cantó del Valais, i és un lloc de calma que als pastors i guies de muntanya de la regió, els hi agrada visitar. Zmutt va ser la llar de l’històric Ulrich Inderbinen (ja mort), un dels guies més estimats a Zermatt, que amb 90 anys encara realitzava ascensions a la cima del Matterhorn.

La caminada comença a baixar i no s’aturarà fins a Zermatt.

Zmutt
Zmutt
  • Zmutt – Blatten – Zermatt: El llogaret de Blatten és un petit paradís dels Alps, i per nosaltres, un dels llocs més bonics que veure a Zermatt. Una dotzena de xalets, un restaurant amb hamaques i un parc infantil. Poc més necessita Blatten per a seduir, amb la imatge contínua del Matterhorn just a davant. Fins a Zermatt en una empinada baixada.
Blatten
Blatten

També hi ha la possibilitat de combinar aquesta caminada amb la visita a les gorges de Gorner Gorge que farem un altre dia a Zermatt, ja que el camí de Blatten a Zermatt hi passa per davant.

Un cop arribats a Zermatt i les forces totalment intactes, visitarem el poble de Zermatt. Tot el que puguem fer avui ja estarà fet. De la mateixa manera que si no ho podem fer tot, tindrem més dies per tornar-ho a intentar.

La nostra intenció avui és visitar el nucli antic primitiu de Zermatt, el qual es troba al carrer Hinterdorfstrasse. L’accés es fa per la via comercial i popular del poble, la Bahnhofstrasse. Un passeig per ella és quasi obligatori a Zermatt. Aquí, les botigues de roba de muntanya son les protagonistes, encara que també hi ha botigues de souvenirs i moltes botigues de luxe. Arribats a la confluència amb el carrer Hinterdorfstrasse, ens allunyarem del bullici, ja que aquest carrer és un dels més bonics a visitar a Zermatt perquè conserva els graners i les cases de quan Zermatt era tant sols un llogaret en el segle XIX.

Hinterdorfstrasse
Hinterdorfstrasse
Hinterdorfstrasse

És un petit entramat de cases antigues de fusta que et permet perdre’s una bona estona dels carrers més comercials i poblats. En definitiva, però, el centre històric de Zermatt és un bucòlic entramat de carrers amb cases de fusta i flors de colors.

A qualsevol hora del dia, hi ha molt ambient de gent que puja i baixa de les muntanyes. Altres, prefereixen assentar-se en alguna de les terrasses i reposar forces amb un bon cafè.

Dels llocs imprescindibles que veure a Zermatt, no et perdis l’església de Sant Maurici, l’església original de la qual és de 1.285, ja que l’actual està reformada el 1.980. També hi ha un cementiri on estan enterrats alguns dels alpinistes que varen perdre la vida escalant els Alps.

Església de Sant Maurici

I ben a prop de l’església i el cementiri, es troba el Matterhorn Museum-Zermatlantis, el qual és un museu dedicat al Matterhorn i de com ha estat i és la vida a Zermatt. És un dels llocs més interessants que visitar a Zermatt. S’hi explica la vida dels habitants de Zermatt abans de que existissin els funiculars i els telecabines. Hi ha una representació de cases antigues, on es pot veure com ha evolucionat el material d’esquí, i es projecta un audiovisual sobre el Matterhorn.

Museu del Matterhorn

L’entrada és uns 10,00chf per persona, i està obert cada dia de 15:00 a 18:00h de la tarda.

De totes les coses que encara es poden fer a Zermatt, les deixarem per un altre dia ja que avui ha estat una jornada força completa.

Categories
SUÏSSA

10. Lauterbrunnen: Schilthorn + Birg + Caminada de Mürren a Gimmelwald

Després de gaudir del minigolf i les muntanyes de la vall, avui arriba un dia molt complet que pot arribar a ésser força intens.

La intenció del dia d’avui és pujar a un cim mític com el “Schilthorn” i poder recórrer tots els seus entorns i racons com es mereix. La intenció del dia d’avui és també arribar i visitar a totes les parades del telefèric de l’Schilthorn, com Birg. A Mürren hi baixarem per fer una caminada molt interessant en baixada fins al poble de Gimmelwald. Finalment, de Gimmelwald a Stechelberg ho farem amb el mateix telefèric de l’Schilthorn.

Agafarem l’autobús de la línia 141 de color groc (ja ens el coneixem) que ens portarà a la parada de Stechelberg (la estació inferior del telefèric de l’Schilthorn).

Gràcies a la bona coordinació dels mitjans de transport suïssos, no ens haurem d’esperar gaire a l’estació del Schilthorn a Stechelberg. A més, també tindrem en compte que es tracta d’una sortida molt popular i que per tant, a certes hores deu estar molt massificada, convenint doncs, anar-hi amb uns horaris adequats per evitar les cues.

Arribada a la cima de l’Schilthorn

El Schilthorn està eclipsat per la merescuda fama que té l’excursió en tren al Jungfrau (que ja varem fer en un altre dia). De totes maneres, l’ascens en telefèric a la cima de l’Schilthorn (o dit també Piz Gloria), és un dels grans “highlights” d’aquestes vacances a Suïssa. El panorama des del cim és senzillament excepcional i permet obtenir algunes de les vistes més boniques dels Alps. A més, la muntanya està una mica mitificada pel fet d’haver-se rodat escenes d’una pel·lícula de James Bond.

Des de l’estació de Stechelberg (a baix la vall de Lauterbrunnen) surt un telefèric de gran capacitat (40-50 persones) fins a la seva cima, salvant un desnivell de més de 2.000m. A part de les estacions de sortida i d’arribada, hi ha tres estacions intermèdies més: Gimmelwald, Mürren (la que hi accedirem) i Birg. En aquestes estacions s’ha d’anar canviant de telefèric per anar salvant els diferents trams de muntanya. El trajecte dura aproximadament uns 40 minuts des de baix i és d’una gran bellesa.

Telefèric de l’Schilthorn al seu pas pel poble de Mürren

Només sortir de Stechelberg, el telefèric s’eleva vertiginosament entre les imponents parets de la Vall de Lauterbrunnen. Les vistes aèries del mateix no deixen a ningú indiferent i es pot observar com el deliciós poble alpí de Mürren va passant als nostres peus. Arribant a la seva destinació, sents com pots tocar al cel i a les grans cimes de neus eternes.

El trajecte en el telefèric va amenitzat amb la famosa melodia de les pel·lícules de l’agent 007, recordant-nos que anem a viure una aventura a l’estil de les del famós espia. L’estat d’ànim de la gent anirà depenent de les condicions climatològiques, que en aquesta alta muntanya son bastant variants. A nosaltres ens va fer un dia de nassos, amb un sol espatarrant.

Pujant al Schilthorn

L’horari de les sortides son cada 30 minuts i surten a l’hora i 25min i a i 55min. La primera sortida és a les 5,55h del matí.

El bitllet d’anada i tornada fins a l’estació de Mürren (de Stechelberg a Mürren) ens costaria 22,40chf, però amb la BORP és gratuït. En canvi el bitllet d’anada i tornada de Mürren al Schilthorn ens costaria 85,60chf, i amb la BORP se’ns redueix a la meitat, és a dir, a 42,80chf.

Arribats a l’estació superior de l’Schilthorn trobem l’immens mirador cap a les muntanyes Eiger, Mönch i Jungfrau i passant per més de 200 pics muntanyosos. A més hi ha una exposició interactiva anomenada “Bond World 007” que porta als visitants a un mon propi i ofereix emocionants detalls sobre el rodatge de la pel·lícula “Al servei secret de Sa Majestat” amb l’actor Agent 007 George Lazenby. També trobem el restaurant giratori “360º Piz Gloria”, el qual en 45 minuts gira sobre el seu propi eix.

Schilthorn
L’Schilthorn i el 007
L’Schilthorn i el 007
Schilthorn
Plataforma-mirador de l’Schilthorn
Schilthorn
Vistes des de l’Schilthorn
L’Eiger, el Mönch i la Jungfrau
Vistes des de l’Schilthorn

Després d’explorar-ho tot i de sotmetre’ns a una previsible i espectacular sessió de fotos, amb la pràctica totalitat dels pics més famosos dels Alps, i en la totalitat de les plataformes-mirador existents, ens decidirem a baixar. Això ho farem de diferent forma que en la pujada. La idea és que pararem a totes les estacions per extreure el màxim rendiment a l’emplaçament.

Els horaris de baixada son similars als de pujada. Baixa una cabina cada 30 minuts, a l’hora i 3min i a i 33min, sent l’última cabina per baixar a les 17:55h. Cal anar amb compte, doncs.

Baixem, i al cap de 7min parem a la següent parada, Birg. El més impressionant que té aquesta estació, a part de les vistes, és la seva ubicació i tots els elements que en formen part. L’estació de Birg està orgullosament situada en un massís rocós, 1000m per damunt de Mürren (la següent estació). Aquesta estació proporciona molta adrenalina perquè hi ha varies atraccions exposades. Sense fer la parada no s’hagués pogut veure.

L’atracció principal és “Thrill Walk”, una enorme estructura d’acer de 200m de llarg que baixa per les parets verticals de l’imponent massís rocós. S’adhereix a les roques abans de virar sota la plataforma d’observació i el telefèric, i acabar per sota de l’estació del telefèric. La passarel.la del penya-segat té una gran varietat de seccions, i proporciona una interacció entre l’aire, el vidre reforçat i la reixeta d’acer. També s’ha instal·lat un pont de corda estil Nepalí, de 9m de llarg, i un túnel d’arrossegament de 8m de llarg especialment dissenyat pels nens. Aquest últim però, està tancat i no el podrem gaudir. Nens i adults voldran provar-ho, segur.

Vistes imponents des de Birg
Vistes de l’Schilthorn des de Birg
Thrill Walk de Birg
Thrill Walk de Birg
Thrill Walk de Birg
Thrill Walk de Birg
Thrill Walk de Birg
Thrill Walk de Birg
Thrill Walk de Birg
Thrill Walk de Birg
Thrill Walk de Birg
Thrill Walk de Birg
Thrill Walk de Birg

La plataforma d’observació és l’”Skyline Walk”, on pots veure molta gent fent-se selfies. Et porta sobre l’abisme vertical i brinda un panorama increïble i vistes al buit. La plataforma s’estén des de l’actual terrassa Birg. Està construïda d’acer i vidre, amb un terra enreixat de quadradets, que s’integra amb el paisatge rocós irregular.

L’Skyline Walk de Birg

Finalment, també hi ha un restaurant amb una gran terrassa per prendre el sol i tenir les vistes de l’Eiger, Mönch i Jungfrau.

Segons els horaris abans esmentats, un cop es decideixi, es baixarà a la següent parada que és al poble de Mürren. Mürren és un poble que a l’igual que Wengen, no es permet circular amb cotxes, com varem veure l’altre dia. El medi ambient i la salut de les persones ho agraeixen.
L’objectiu de la parada a Mürren és iniciar una caminada fins a la següent estació del telefèric, el poble de Gimmelwald (també sense cotxes). Es tracta d’una caminada panoràmica bastant popular.

La caminada té una durada aproximada de 45 minuts i una llargada de 2Km, i es baixen un total de 275 metres. En si mateixa, és una caminada súper espectacular, on es veu clarament com de mica en mica ens anirem encabint en les parets de la Vall de Lauterbrunnen. Son caminades aptes per a tothom. En aquest cas, el terra està pavimentat i tot per fer-la més senzilla.

Poble de Gimmelwald
Caminada panoràmica Mürren-Gimmelwald
Caminada panoràmica
Caminada panoràmica
Caminada panoràmica
Caminada panoràmica a les faldes de la Jungfrau
Caminada panoràmica
Caminada panoràmica
Caminada panoràmica
Caminada panoràmica
Arribant a Gimmelwald

Arribem a Gimmelwald i ens adonem de la multitud de camins i corriols que discorren per l’entorn, i potser ens vindran ganes de continuar caminant. No hi ha cap problema perquè hi ha camins suficients i de sobres.

A Gimmelwald, però, agafarem el telefèric per baixar directament a Stechelberg, ja l’última parada de tot. Si volguéssim també es pot caminar fins a Stechelberg, però no ho aconsellem pel tema de guardar-nos les forces.

El telefèric de l’Schilthorn passa per Gimmelwald a les hores en punt i a i mitja, i l’última baixada hi passa a les 18:30h, per la qual cosa es tindrà en compte. Amb els horaris del telefèric a la mà, veiem que a Stechelberg hi arribem sobre les hores i 5min i les hores i 35min (cada mitja hora).

Baixant a Stechelberg
Baixant a Stechelberg

La idea és agafar l’autobús, des de la parada de bus més propera, en aquest cas la tenim a la mateixa estació de Stechelberg (“Stechelberg Schilthornbahn”). Agafarem el bus de la línia 141, el qual és de l’empresa Post Bus, i de color groc. El trajecte passa pel centre de la Vall de Lauterbrunnen.

Post Bus

L’autobús groc de la casa Post Bus hi passa a les hores i 12, i a i 42min. Això vol dir, que si volem continuar el camí amb bus, només ens haurem d’esperar un total de 7 minuts.

El bitllet d’autobús ens costaria 2,20chf, però amb la BORP és gratuït. L’últim bus passa a les 23:58h, o sigui que tenim molt de temps encara.

Així doncs, agafarem l’autobús groc de la línia 141, que en 9 minuts ens portarà directament a Lauterbrunnen. Ara bé, si tornéssim al nostre allotjament, hauríem de baixar 2 parades abans de “Lauterbrunnen Bahnhof”, a “Lauterbrunnen, Kirche” (església) i caminar menys de 100 metres fins al lloc.