Categories
IRLANDA

13. Vol Dublín – Barcelona

I hem arribat a l’últim dia de les vacances. Només ens quedarà temps per a fer les maletes i anar-nos-en a l’aeroport a buscar el nostre avió.

Arribant a Barcelona…

I fins aquí ha arribat el nostre viatge per Irlanda. Només resta dir que espero que hagueu gaudit del viatge i que en pugueu fer molts més com aquest i de millors i tot.

Salut, i ens veiem de ruta…

Categories
IRLANDA

12. Dublín (el sud-oest del centre de Dublín): Dublín Castle + Christ Church + St. Patrick’s Cathedral

El tercer dia a Dublín ens donarà per acabar de visitar en el centre de la ciutat, els monuments i atraccions que ens falten. Concretament visitarem el Barri Medieval de la ciutat, ubicat en la seva zona Sud-Oest del centre. Començarem per la visita al Castell de Dublín, i acabarem en la zona de Saint Patrick’s. Al vespre i a l’hora de sopar, ens tornarem a escapar al barri de Temple Bar, que en el dia d’ahir no en varem tenir prou.
Índex:
1. Dublin Castle
2. Christ Church
3. St. Patrick’s Cathedral

1. Dublin Castle

També ens llevem força d’hora per anar-nos-en al barri del castell de Dublín per a visitar-lo. Des del nostre allotjament hi ha uns 20 minuts a peu (1 kilòmetre i mig). El Dublin Castle és un castell del segle XIII reconstruït al segle XVII. Es tracta d’un complex històric de 1204 amb 2 museus, cafeteries, jardins, salons i biblioteca. Els llocs més destacats del castell per visitar son el St. Patrick’s Hall i el Saló del Tron. Els horaris d’obertura del castell son de 9:45 a les 17:45h, i els preus son de 8€ pels adults, 6€ pels estudiants, 4€ pels nens i joves de 12 a 17 anys, i 20€ per les famílies.

Dublin Castle

A poques passes del Trinity College, de camí a Christchurch, el castell de Dublín està ben situat per a visitar-lo a peu. La història d’aquest lloc del centre de la ciutat es remonta a la era vikinga i el castell en sí fou construït en el segle XIII. L’edifici va servir com a fortalesa militar, presó, tresoreria i tribunals de justícia. Durant 700 anys, des de 1204 fins a la independència, fou la seu del govern anglès (i llavors britànic) a Irlanda. Reconstruït com el castell que ara coneixem en els segles XVII, XVIII, XIX i XX, el Castell de Dublín és ara un complexe governamental i un escenari de cerimònies estatals. Els apartaments estatals, la cripta, la capella reial, el centre patrimonial i el restaurant ja estan oberts al públic.

Dublín Castle

Passa una hora recorrent el Castell de Dublín en companyia d’un dels nostres apassionats i experts guies. Coneix la història mil·lenària del castell i la seva transformació d’un lloc viking a una poderosa fortalesa i llavors a un palau virreinal. El recorregut comença sota terra, on es poden veure parts de l’estructura medieval, junt a les antigues muralles de la ciutat. Obtingues una idea de la importància del Dublín viking com a centre comercial fins a l’arribada dels anglo-normands en 1169. Després d’explorar la Capella Reial del segle XIX, finalitza el teu recorregut en el Palau Virreinal, que data de mitjans del segle XVIII. Coneix com es varen utilitzar les diferents sales del palau per ocasions de grans cerimònies.

Pati del Dublín Castle

Recorre els apartaments estatals del castell i experimenta alguns dels espais cerimonials més importants d’Irlanda. Amb un guia per ajudar-te, descobreix com aquests apartaments es varen convertir en el centre d’entreteniment estatal a gran escala sota el domini anglès. Llegeix sobre lo què va succeïr aquí durant el viatge d’Irlanda cap a la independència. Informa’t sobre els esplèndids esdeveniments d’estat que es porten a terme en moltes de les sales del palau en l’actualitat: St. Patrick’s Hall, per exemple, que alberga la presa de possessió dels nous presidents.

Pati del Dublín Castle

Visita la Biblioteca Chester Beatty per a tenir la oportunitat de veure una col·lecció de tresors que varen pertànyer a Sir Alfred Chester Beatty, un enginyer de mines i col·leccionista estadounidenc. Aquests tresors inclouen alguns dels manuscrits, llibres i altres articles més estranys del món i provenen d’Europa, Orient Mitjà, el nord d’Àfrica i Àsia. La biblioteca ofereix visites guiades gratuïtes, visites lingüístiques, xerrades i tallers per adults i nens. No t’oblidis de la botiga de regals, on pots comprar peces selectes d’articles per a la llar, joieria i artesania irlandesa, i el Silk Road Café, que serveix deliciosa cuina mediterrània i d’Orient Mitjà.

Drawing Room del Dublin Castle

El Museu Garda en l’edifici del Tresor ofereix una exposició detallada sobre la història de la força policial irlandesa. Hi ha molts artilugis, fotografies i documents que dónen vida a la història de la policia a Irlanda en els segles XIX i XX. El museu també es complau en donar-vos la benvinguda a qualsevol persona que realitzi investigacions relacionades amb la policia.

Saló del Tron del Dublin Castle

Els bonics jardins del castell son molt populars entre els visitants. Consisteixen en quatre jardins més petits, un en cada cantonada del lloc, tots els quals contenen obres d’escultura especialment encarregades. En el cor dels jardins hi ha una espasa coberta d’herba, on es tallen en la gespa patrons que representen a serps marines. Aquesta gespa es troba a o a prop de l’estany negre original o “dubh linn” on els vikings albergaven els seus vaixells i que va donar el seu nom a la ciutat.

Sala d’Investidura del Dublin Castle
Església del Dublin Castle, anomenada Capella Reial
La Biblioteca Chester Beaty és un museu en els terrenys d’un castell amb la gran col·lecció de textes artístics i religiosos del magnat miner. Col·lecció de manuscrits i art oriental. L’entrada és gratuïta si disposes de l’entrada al castell. Els horaris son de dimarts a divendres de 9:45 a 17:30h, dimecres de 9:45 a 20:00h, dissabte de 9:45 a 17:30h, i diumenge de 12:00 a 17:30h (els dilluns està tancada)
Biblioteca Chester Beatty

Visitat el castell, ens acostarem a l’Ajuntament (City Hall). L’Ajuntament està ubicat a l’antiga seu de la borsa. L’edifici és d’estil georgià, amb una sala circular columnada, exposicions multimèdia, visites guiades i conferències.

City Hall de Dublín

També observarem l’església de St. Werburgh’s Church, una església de 1715 i antiga parròquia del castell.

St. Werburgh’s Church

L’església original en aquest lloc fou construïda en el 1178, poc després de l’arribada dels anglo-normands a la ciutat. Porta el nom de St. Werburgh, abadessa d’Ely i patrona de Chester.

2. Christ Church

Molt a prop del mateix Dublin Castle, hi ha la Christ Church Cathedral (es troba a Christ Church Place). Es tracta d’una catedral medieval, amb una cafeteria i una cripta amb botiga. És la catedral protestant més antiga del país. Nosaltres la varem visitar per lliure amb una audio-guia, tenint una durada la visita d’1 hora aproximadament. Els punts d’interès son la Cripta, el faristol medieval i el Sepulcre de Strongbow. Els horaris d’obertura son de 10:00 a 18:00h i els preus son de 10,5€ pels adults, 9€ pels estudiants, 3,5€ pels nens, i 25€ la tarifa familiar.

Christ Church Cathedral

La Catedral de l’Església de Crist ha estat en el cor de Dublín durant quasi 1.000 anys. Molts visitants de tot el món son benvinguts a aquest important lloc patrimonial tots els dies. Al llarg dels segles, la catedral ha construït una reputació d’excel·lència en moltes àrees a través de la seva litúrgia, divulgació, música i hospitalitat. També és un espai cèlebre per la seva bellesa, el sentit espiritual i una invitació perdurable per a totes les generacions.

Interior de la Catedral

La catedral fou construïda en el 1030 per el rei viking Sigtrygg Silkiskegg. Probablement era una espècie d’illa depenent de l’arquebisbat de Canterbury. Es va situar en un terreny alt des del que s’observava l’assentament viking Wood Quay. Sant Llorenç O’Toole, que fou en 1152 el primer arquebisbe irlandès, va començar l’ampliació i reconstrucció de la catedral nòrdica. Quan els normands d’Anglaterra es varen apoderar de gran part d’Irlanda, l’antiga catedral nòrdica fou reemplaçada per una anglonormanda per iniciativa de l’arquebisbe John Cumin, que inclouria una barreja d’estils romànic i gòtic. Aquesta catedral posseïa un gran nombre de criptes utilitzades com a fonaments, lo que va implicar la inestabilitat de l’edifici i a la fi enderrocs, així com constants reparacions.

Absis de la Catedral

Durant l’època victoriana, entre 1871 i 1878, el temple va experimentar una restauració significativa coordinada per George Edmund Street, que va evitar l’enderroc d’algunes de les seves parts però a la vegada va representar un canvi dràstic de l’obra medieval, de forma que en l’actualitat pot resultar difícil distingir les decoracions de les diferents èpoques. La catedral fou utilitzada en el 1487 per a la coronació d’Eduard VI, un pretendent al tron britànic que va intentar, sense èxit, derrocar a Enric VII d’Anglaterra. La catedral conté la cripta catedralicia més gran de les Illes Britàniques. Ha estat rehabilitada recentment i es troba en l’actualitat oberta al públic.

Altar de la Catedral

Visitada la catedral, ens acostarem a la zona de High Street, on entrarem a Dublinia, un museu ideal per nens amb imatges i olors que evoquen segles d’història. La durada recomanada de la visita son 90 minuts. Els horaris d’obertura del museu son de 10:00 a 18:00h, i els preus son de 14€ pels adults, 12,5€ pels estudiants, 6,5€ pels nens de 3 a 12 anys, i 33€ per les famílies.

Dublinia i Christ Church

Dublinia és una exposició interactiva que convida als seus visitants a realitzar un viatge al passat per a conèixer la història de Dublín durant l’època vikinga i l’Edat Mitjana. El “museu” està ubicat en el Synod Hall, un edifici neogòtic construït en el 1875 sobre l’església medieval de St. Michael. Totes les exposicions de Dublínia conten amb recreacions de les escenes quotidianes a tamany natural, capaces de transportar als visitants fins a una altra època.

Dublinia

La visita està dividida en tres parts ben diferenciades: Dublín Viking, Dublín Medieval, i una zona denominada com a “History Hunters”(caçadors d’històries):

 • Dublín Viking: Retrocedint fins a l’any 800 és possible conèixer la forma de vida dels vikings endinsant-se en les seves cases i els seus vaixells per escoltar les seves obres poètiques, provar-se les seves robes, convertir-se en un guerrer viking o en un esclau.
 • Dublín Medieval: No es té molt sovint l’oportunitat d’entrar en la casa d’un ric comerciant de Dublín en l’Edat Mitjana, mirar els productes que s’ofereixen en el mercat, o passejar per un dels bruts carrers de Dublín de fa cents d’anys.
 • History Hunters: Mitjançant un ardu treball de detectius en el temps és possible augmentar els arxius històrics per a conèixer a fons el passat.

Al final de les exposicions és possible pujar els 96 graons de la torre medieval que va pertànyer a l’església de Sant Miquel, però les vistes no valen la pena.

Dublinia

Sortim de Dublínia i ens topem amb la Saint Audoen’s Church, l’església medieval més antiga de Dublín. Té Centre de Visitants. Els horaris d’obertura son de 9:30 a 17:30h i l’entrada és lliure.

St. Audoen’s Church

Ubicada en el cor de la ciutat medieval emmurallada de Dublín, l’església de St. Audoen és l’única església parroquial medieval que queda en la capital. Està dedicat al bisbe de Rouen del segle VII i sant patró de Normandia. L’església de St. Audoen fou crucial per la vida de la ciutat medieval. Aquí es pronunciaven les bules papals i es feien penitències públiques. La Guild Chapel de St. Ann alberga una exposició guardonada sobre la importància de St. Audoen per el Dublín medieval. Els visitants de St. Audoen’s poden examinar la part de l’església que encara utilitza l’església d’Irlanda. També poden veure la impressionant tomba del segle XV del baró Portlester i la seva esposa.

3. St. Patrick’s Cathedral

De la zona de High Street passejarem fins a la zona de Saint Patrick’s (farem uns 550 metres, que son uns 7 minuts a peu), on s’hi troba la catedral de St. Patrick’s Cathedral. Es tracta de la catedral protestant més gran d’Irlanda, que data de 1220 i ofereix recitals musicals amb regularitat. L’horari d’obertura de la catedral son de dilluns a divendres de 9:30 a 17:00h, dissabtes de 9:00 a 17:00h, i diumenges de 9:00 a 10:30 i de 13:00 a 14:30h. L’entrada val 9€ pels adults, 8€ pels estudiants, 3,5€ pels nens de 3 a 12 anys, i 24€ per les famílies.

Saint Patrick’s Cathedral

La Catedral de Sant Patrick és una de les atraccions més populars de Dublín. Construïda entre 1220 i 1260, la Catedral és un dels pocs edificis que queden de la ciutat medieval de Dublín. Jonathan Swift, decà de St. Patrick’s, és un dels 700 enterraments que hi ha en el lloc. La Catedral de Sant Patrici ha sigut part de la història d’Irlanda durant més de 800 anys i avui és una de les atraccions turístiques més populars de Dublín. Sant Patrici va batejar a cristians convertits en aquest lloc fa 1.500 anys.

Interior de la Catedral de Saint Patrick

És la Catedral Nacional de l’Església d’Irlanda i la catedral més gran del país. Jonathan Swift, autor dels Viatges de Gulliver, fou el degà de la Catedral de Sant Patrici en el segle XVIII i és un dels molts enterraments del lloc. La catedral és mundialment famosa per el seu cor, establert en el 1432, que encara es presenta tots els dies durant el període escolar. En els últims anys, la Capella de la Verge, que data de 1270, ha estat restaurada al seu esplendor original. Les visites guiades a la catedral es porten a terme regularment durant tot el dia. Es pot utilitzar una aplicació gratuïta per a visites autoguiades.

Cor de la St. Patrick’s Cathedral
Tribuna de la St. Patrick’s Cathedral

Visitada la Catedral de Sant Patrici, ens dirigim a la Marsh’s Library, la biblioteca més antiga d’Irlanda. El seu horari d’obertura és de dimarts a divendres de 9:30 a 17:00h, i dissabte de 10:00 a 17:00h. L’entrada val 5€ pels adults i 3€ pels estudiants.

Marsh’s Library

La Biblioteca Marsh és una biblioteca situada a St. Patrick’s Close. Aquesta biblioteca pública fou fundada per l’arquebisbe Narcís Marsh en el 1701, degà de la propera Catedral de Sant Patrick, encara que fou oberta al públic a partir de 1707. L’edifici ocupa un lloc pròxim a la catedral de Sant Patrick. La biblioteca posseeix llibres de gran valor, destacant els dels segles XVI, XVII i XVIII. En total reuneix uns 25.000 exemplars dividits en quatre col·leccions principals: Stillingfleet, Bouhereau, Marsh i Stearne.

Interior de la Marsh’s Library

I acabarem les visites a la zona de la Catedral de Saint Patrick’s, realitzant una visita a la Whitefriar Street Church, una església catòlica de 1827, construïda segons el disseny de George Papworth. L’horari de visites és de 7:30 a 17:00h (el dilluns de 9:30 a 12:00h).

Whitefriar Street Church

En principi, la nostra intenció era acabant les visites a la zona de Saint Patrick’s, anar-nos-en fins a Temple Bar i sopar al mateix barri. Una alternativa, si disposeu de temps, seria visitar la Kilmainham Gaol, un museu en una antiga presó en la que molts presos polítics irlandesos fóren empresonats, torturats i executats. Es troba a 1,8km a l’oest de la Guinness Storehouse, per tant, hauríem d’agafar el transport públic de la ciutat. Concretament, des de St. Patrick’s Cathedral hi ha uns 20 minuts amb les línies de bus corresponents. Els horaris d’obertura del museu son de les 9:30 a les 17:30h, i els preus per entrar son de 8€ pels adults, 4€ pels estudiants, i 20€ per a les famílies.

Kilmainham Gaol

La visita comença en la capella de la presó que és coneguda per ésser el lloc en el que Joseph Plunkett es va casar amb Grace Gifford en les hores prèvies a la seva execució per l’escamot d’afusellament. Les següents zones que es visiten son les cel·les en les que varen estar confinats els participants de la revolta de 1916. Es visita també el vestíbul principal de la presó després de la seva remodelació que va servir de referència per a la construcció de moltes altres presons sobre tot a Estats Units. La visita conclou en el pati on fóren afusellats, entre el 3 i el 12 de maig, els membres de la revolta de 1916 i el lloc en el que es va executar a James Connolly diferenciat dels de la resta degut al seu precari estat de salut a conseqüència de les ferides rebudes durant la revolta. Aquestes ferides féren que se’l situés en les rodalies de l’entrada degut a la seva dificultat de traslladar-lo.

Lloc d’afusellament de James Connolly

Adjuntem en un mapa de google maps, l’itinerari peatonal que hem seguit avui per la ciutat de Dublín, amb el marcatge de les principals atraccions i monuments:

Categories
IRLANDA

11. Dublín (el sud-est del centre de Dublín): Trinity College + Grafton Street + Merrion Square + St. Stephen’s Green + Barri de Temple Bar

La nostra intenció per el dia d’avui, és la continuació de la visita per Dublín que varem començar en el dia anterior. El dia anterior vam fer la zona nord del centre de la ciutat, i avui farem la zona sud-est, que correspon aproximadament al barri georgià de Dublín. Començarem el dia visitant el Trinity College i acabarem el mateix en el barri de Temple Bar.
Índex:
1. Trinity College
2. Grafton Street
3. Merrion Square
4. St. Stephen’s Green
5. Temple Bar

1. Trinity College

Ens encaminem a peu, cap al sud del riu Liffey, en la zona de College Street. Primer ens trobem amb les Irish Houses of Parliament, l’Edifici Parlamentari del segle XVIII que ara alberga el Bank d’Irlanda (es tracta de la primera seu del parlament irlandès). Des de l’alberg a l’edifici del Bank of Ireland, hi ha 1 kilòmetre, que hem fet perfectament a peu. Durant el dia d’avui serà aquest l’exclusiu mitjà de transport que farem servir per visitar la ciutat de Dublín.

Irish Houses of Parliament

Ara sí, al costat mateix d’aquest edifici s’hi troba l’imponent recinte del Trinity College, el qual visitarem a fons. Es tracta d’una Universitat de 19 hectàrees amb edificis d’estil georgià, coneguda pels estudis d’humanitats, ciències i medicina. Podem fer un tour guiat d’1 hora pel Trinity Campus, però a nosaltres ens agrada més anar per lliure…

Pati del Trinity College

Visitarem el Trinity College de Dublín, la llar del Llibre de Kells, i explorarem el campus del centre de la ciutat de 47 acres. Visitarem el Llibre de Kells, el major tresor cultural d’Irlanda, i ens meravellarem amb la Long Room, una de les biblioteques més belles del món. En primer lloc, explorarem l’exposició, on aprendrem sobre el Llibre de Kells de 1.200 anys d’antiguitat i el ric simbolisme i l’art darrera d’ell. A continuació, observarem de prop el preciós manuscrit, que es considera el major tresor cultural d’Irlanda. Llavors, ingressarem a una de les biblioteques més boniques del món, la impressionant Long Room. The Long Room ha estat una biblioteca en funcionament des de 1732. En la nostra visita, veurem el progrés en marxa amb l’equip decantant 200.000 llibres de les postades de la biblioteca com part del Projecte de Reurbanització de la Biblioteca Antiga.

Antiga biblioteca

Nosaltres varem optar per fer el recorregut autoguiat de Trinity Trails, que ens porta a través de 14 punts d’interès en tot el campus, entreteixits amb atractius elements de realitat augmentada i audio convincent d’experts en la matèria. La visita audioguiada costa uns 5€ i pots realitzar-la en qualsevol moment al teu propi ritme. El recorregut et brinda l’accés exclusiu a una extensa audioguia amb estudiants i acadèmics de Trinity. Per accedir al seu recorregut, primer t’has de descarregar l’aplicació gratuïta “Visit Trinity” que està disponible en totes les botigues d’aplicacions i reservarem el bitllet per desbloquejar el contingut de l’audioguia.

Campanar del Trinity College

El Trinity College de Dublín va ser creat per carta reial en el 1592 i es va inspirar en les universitats d’Oxford i Cambridge. Ubicat originalment a certa distància a l’est de la ciutat emmurallada, en el lloc de l’antic Priorat de Tots els Sants, el Trinity College es troba ara en el cor de Dublín, enfront a la històrica Casa del Parlament. El Trinity College, la universitat millor classificada d’Irlanda, és també una de les atraccions turístiques més populars de Dublín, degut en igual mesura a la seva història i la seva impressionant arquitectura.

Trinity College

L’entrada principal de College Green conta amb un magnífic arc frontal i una entrada de fusta. Al sortir d’ella, la pavimentada Parliament Square s’obre davant nostre amb el Campanile, o campanar, en el centre, flanquejat per edificis de pedra amb portes arquejades i columnes dòriques. Entre ells, com hem dit anteriorment, s’hi troba la Old Library Building, la llar del Llibre de Kells, un dels majors tresors culturals d’Irlanda. Aprèn tot sobre el famós manuscrit medieval fet a mà fa més de 1000 anys, i sigues testimoni dels exquisits colors i les intrincades il·luminacions del llibre i llavors visita la magnífica Sala Llarga, la llar de 250.000 dels llibres i documents històrics més antics d’Irlanda.

Per entrar a l’antiga biblioteca els horaris són de 8:30 a 18:30h, i els preus son de 18,5€ pels adults, 15€ pels estudiants, 10€ pels nens de 6 a 12 anys, i 46€ per les famílies.

Façana principal del Trinity College

2. Grafton Street

Visitat el Trinity College, ens acostem al Grafton Street, un carrer comercial modern. És un dels carrers més animats de la ciutat i és molt popular entre els dublinesos degut a les seves botigues.

Grafton Street

En el mateix Grafton Street ens trobem la Bewley’s Grafton Street, una cafeteria majestuosa, amb vidrieres i mobles de caoba, que ofereix pastissos, entrepans i pasta.

Bewley’s Grafton Street

També s’hi troba la seu dels grans magatzems “Brown Thomas”.

Grans magatzems Brown Thomas

I també s’hi ubica la St. Teresa’s Church Discalced Carmelites, una església catòlica de 1793. Si la voleu visitar té uns horaris de 7:00 a 18:30h.

St. Teresa’s Church Discalced Carmelites

I tot passejant arribem a la zona de South William Street, on ens trobem amb el Powerscourt Townhouse Centre, un centre comercial important, amb un pati central cobert de vidre.

Powerscourt Townhouse Centre

A prop també hi trobem el Dublin Civic Museum, el qual actualment està permanentment tancat. Era l’Antic Museu d’Història de Dublín. Arribem passejant fins a la zona de Dawson Street, i ens trobem amb la Mansion House, la Residència de l’Alcalde de Dublín des del 1715. No està oberta al públic.

Mansion House

Per la zona també hi ha la St. Ann’s Church of Ireland, una església catòlica de 1707. No et perdis la façana ni les vidrieres. Es tracta d’una església històrica famosa per les seves vidrieres i els seus freqüents concerts i recitals.

St. Ann’s Church of Ireland

I arribem a la zona de Kildare Street, on ens trobem a varis museus. En primer lloc ens trobem amb el National Museum of Archaeology, que ens mostra les troballes arqueològiques de l’Edat de Bronze, de l’època vikinga i de l’edat mitjana, així com també alguns objectes egipcis. L’horari d’obertura és de 10:00 a 17:00h i l’entrada és gratuïta.

National Museum of Archaeology

També ens trobem amb la Leinster House, el Parlament irlandès actual, on hi ha el senat i els diputats. Leinster House fou originàriament la residència dels ducs de Leinster i és actualment la seu del Parlament d’Irlanda, des de 1922. Actualment és un complexe d’edificis, el centre del qual és l’antic palau ducal que alberga el Parlament i les seves dependències, éssent la part més reconeixible i popular.

Leinster House

Tocant mateix a la Leinster House hi trobem des del carrer Kildare Street, la National Library of Ireland. És la Biblioteca Nacional d’Irlanda, on s’exposen les notes personals de Roddy Doyle, Seamus Heaney i James Joyce. No pots marxar d’aquí sense veure la sala de lectura. Alberga més de 12 milions d’articles. L’horari d’obertura de la biblioteca és de 9:30 a 17:00h, amb els dissabtes i diumenges tancat.

National Library of Ireland

I per finalitzar en la zona de Kildare Street es trobava el State Heraldic Museum, el Museu Estatal d’Heràldica, que actualment es troba tancat.

3. Merrion Square

I accedim a la zona de Merrion Square Park, on ens trobem la plaça de Merrion Square. És una plaça georgiana on visquéren noms il·lustres. També és un parc arbrat amb jardins de flors, una zona infantil i una coneguda estàtua de Oscar Wilde.

Merrion Square
Memorial Oscar Wilde, a Merrion Square

A Merrion Square hi ha els Government Buildings, que és un edifici eduardià que alberga l’oficina del Primer Ministre d’Irlanda i ofereix visites guiades.

Government Buildings

Al costat de l’anterior edifici, hi ha un dels museus més interessants de la ciutat: es tracta del Natural History Museum. Es tracta d’un museu victorià restaurat, amb animals dissecats i replicats exposats en un museu. Els horaris d’entrada al museu son de dimarts a dissabte de 10:00 a 17:00h, i de diumenge a dilluns de 13:00 a 17:00h. L’entrada és gratuïta.

Natural History Museum

El Museu Nacional d’Irlanda – Història Natural, a Merrion Street en la ciutat de Dublín, té galeries d’animals d’Irlanda, així com exhibicions geològiques d’una col·lecció total de al voltant dos milions d’especímens científics. Se l’anomena carinyosament el “zoològic mort” i apenes ha canviat en més de 150 anys des del període victorià. Només dos anys abans de que Charles Darwin publiqués la seva famosa obra, L’orígen de les espècies, el Museu Nacional d’Irlanda – Història Natural, Merrion Street, es va obrir al públic per primera vegada en 1857. Ara, com llavors, educa i inspira, deixant als visitants sentint-se petits i humils enmig de la vasta i meravellosa diversitat de vida en exhibició.

A prop del museu n’hi ha un altre, la National Gallery of Ireland. És la Galeria Nacional d’Irlanda. Els seus horaris son els dilluns de 11:00 a 17:30h, dimarts i divendres de 9:15 s 17:30h, els dijous de 9:15 a 20:30h, divendres i dissabte de 9:15 a 17:30h, i els diumenges de 11:00 a 17:30h. L’entrada és gratuïta.

National Gallery of Ireland

La Galeria Nacional d’Irlanda alberga la col·lecció nacional irlandesa d’art irlandès i europeu. Està ubicada en el centre de Dublín, amb una entrada a Merrion Square, junt a la Leinster House, i una altra a Clare Street. Fou fundada en 1854 i va obrir les seves portes deu anys després. Té una col·lecció extensa i representativa de pintures irlandeses, i també és notable per les seves pintures espanyoles (Velázquez, Murillo, Francisco de Goya), del renaixement i barroc italià (Andrea Mantegna, Tiziano, Caravaggio), holandeses (Rembrandt, Vermeer) i del impressionisme i vanguardies de principis del segle XX (Claude Monet, Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Juan Gris). L’actual director de la galeria és Sean Rainbird.

Ens arribem passejant fins a la zona de Fitzwilliam Square, on ens trobem amb la plaça Fitzwilliam Square, que és una plaça cèlebre en la que varen tenir lloc els tirotejos del Diumenge Ensangrentat, amb cridaners edificis georgians.

Barri georgià

Seguim caminant per Fitzwilliam Street, que és un carrer ple de cases georgianes.

Portes georgianes a Fitzwilliam Street

Hi ha una casa georgiana que es pot visitar. Està ubicada al carrer Fitzwilliam Street, en el número 29, junt al parc de Merrion Square. És una recreació d’una vivenda burgesa de 1790 a 1820. Els preus per entrar son de 6€ pels adults, 3€ pels estudiants, i entrada gratuïta pels menors de 16 anys.

Casa nº29 a Fitzwilliam Street

I continuem passejant fins arribar a la zona de Ely Place. Ely Place és un carrer d’interès amb cases georgianes. Ely House nº8 és una casa d’interès.

Ely House nº8 a Ely Place

A prop hi trobem la Royal Hibernian Academy, una galeria cridanera i moderna, amb exposicions sobre l’art contemporani irlandès i internacional. Els horaris d’obertura de la galeria son de 11:00 a 17:00h, i l’entrada és gratuïta.

Royal Hibernian Academy

4. St. Stephen’s Green

I tot passejant, ens arribem a la zona de Saint Stephens Green, que és un Parc del centre de la ciutat amb un llac decoratiu, una cascada, escultures i un parc infantil.

Saint Stephen’s Green

Tocant a St. Stephen’s Green s’hi troben varis atractius. Entre ells hi ha el Little Museum of Dublin, un museu en el que es mostren els canvis més importants en l’estil de vida dels dublinesos durant l’últim segle. Es tracta d’un dels museus més visitats de Dublín. Hi ha diferents tours i preus. Els horaris d’obertura del museu és de 9:00 a 17:00h, i els preus son de 13€ pels adults per el tour més famós del museu.

The Little Museum of Dublín

El Little Museum of Dublin és un museu d’història local, ubicat en una casa georgiana del segle XVIII propietat de l’Ajuntament de Dublín.

A prop ens trobem l’edifici de l’Hotel Shelbourne, un hotel i club exclusius. Val la pena veure el vestíbul i el Lord Mayor’s Lounge.

Hotel Shelbourne

També tenim el Royal College of Surgeons, l’edifici del reial col·legi de Metges.

Royal College of Surgeons

A prop, ens trobem amb Newman House, un Campus Universitari d’orígen catòlic. Val la pena veure la Sala Apolo.

Newman House

A darrera les cases, en l’interior de l’illa sud de St. Stephen’s Green, s’hi troben els Iveagh Gardens, una col·lecció singular de paratges enjardinats, dissenyats en el 1865 i restaurats en la seva majoria a partir de 1995.

Iveagh Gardens

Al costat dels jardins s’hi troba el National Concert Hall, l’Auditori Nacional. La Sala Nacional de Concerts (NCH) és una institució cultural nacional, a vegades descrita com “la llar de la música a Irlanda”. Comprèn la operació reial de la sala de concerts, que en varies cambres alberga més de 1.000 esdeveniments cada any, així com l’Orquestra Simfònica Nacional d’Irlanda i tres cors: el Cor Simfònic Nacional, Cor na nOg i Cor Linn.

National Concert Hall

5. Temple Bar

Anem a visitar el barri de Temple Bar, que és el Barri de l’oci i de l’art. Creuarem varis cops el Ha’Penny Bridge, un pont de fosa del segle XIX renovat, símbol de la ciutat, que creuen milers de vianants a diari.

Ha’Penny Bridge de dia
Ha’Penny Bridge de nit

El millor que podem fer a Temple Bar és passejar pels seus carrers plens de vida i de pubs, on podem contemplar moltes imatges icòniques de la ciutat de Dublín i d’Irlanda.

Temple Bar

Passejant per Temple Bar ens anirem trobant totes les atraccions que volem veure. Primer de tot ens trobarem el Temple Bar Gallery + Studios, que és una galeria on s’exposa art contemporani i un complexe d’estudis d’artistes amb un apretat programa d’esdeveniments, en definitiva és un Centre per a la Creativitat. Els horaris d’obertura son de dimarts a divendres de 11:00 a 18:00h, i dissabtes i diumenges de 12:00 a 16:00h. L’entrada és gratuïta.

Temple Bar Gallery + Studios

Passejarem per Crown Alley, un dels carrers característics de Temple Bar, i ens toparem amb el Temple Bar Music Centre, un recinte per a esdeveniments.

Temple Bar Music Centre

També ens trobarem el Project Arts Centre, un recinte d’alta tecnologia per art visual i representacions.

Project Arts Centre

I veurem per fora el 3Olympia Theatre, un auditori clàssic en vermell i daurat on s’organitzen des de concerts íntims fins a espectacles d’estriptis masculins.

3Olympia Theatre

I també veurem per fora el Irish Film Institute, una organització professional per la promoció de la cultura cinematogràfica a Irlanda.

Irish Film Institute

També anirem a veure i a passejar fins la Meeting House Square, un espai d’actuació a l’aire lliure i d’úsos múltiples, amb un horari d’obertura de 7:00 a les 23:00h.

Meeting House Square

En la mateixa Meeting House Square ens hi trobem un parell d’atraccions més. Per una banda, el Photo Museum Ireland, una galeria fotogràfica notable, la més destacada d’Irlanda. Més que una galeria, es tracta d’un museu, el Centre Nacional de Fotografia Contemporània. Els horaris d’obertura son de dimarts a dissabte de 11:00 a 17:00h.

Photo Museum Ireland

I en la mateixa plaça, també ens trobem amb la National Photographic Archive, que alberga la col·lecció fotogràfica de la Biblioteca Nacional d’Irlanda.

National Photographic Archive

Adjuntem en un mapa de google maps, l’itinerari peatonal que hem seguit avui per la ciutat de Dublín, amb el marcatge de les principals atraccions i monuments:

Categories
IRLANDA

10. Cashel – Dublín (el nord del centre de Dublín): The Rock of Cashel + Guiness Storehouse + Smithfield + Four Courts + O’Connell Street + Custom House Quai

I ja som al dia que arribarem a Dublín, abans, però, visitarem el gran monument de Cashel, The Rock of Cashel, i continuarem la nostra ruta per la carretera M8 que ens portarà al centre de Dublín. A la tarda, visitarem la part nord del centre de Dublín, el barri més modern, començant la visita per la Guiness Storehouse i acabant-la visitant un dels museus més importants de la ciutat, i molt de moda en els últims anys, com és l’EPIC, el museu de l’emigració irlandesa.
Índex:
1. The Rock of Cashel
2. Camí a Dublín
3. Guiness Storehouse
4. Smithfield
5. Four Courts
6. O’Connell Street
7. Custom House Quai

1. The Rock of Cashel

Ens llevem amb moltes ganes de visitar un dels llocs més importants d’Irlanda i de la seva història, com és la Roca de Cashel (The Rock of Cashel). Es tracta d’un recinte amb més de 1000 anys d’història, amb un conjunt d’edificacions medievals, on es diu que hi va predicar Sant Patrici. Els horaris d’obertura son de les 9:00 a les 17:30h, i els preus son de 8€ pels adults, 4€ pels nens i estudiants, i 20€ les famílies.

The Rock of Cashel

Situada en un espectacular aflorament de pedra calcària en el Golden Vale, la Roca de Cashel, icònica per la seva importància històrica, posseeix el grup d’edificis medievals més impressionant d’Irlanda. Entre els monuments que s’hi troben hi ha una torre rodona, una creu alta, una capella romànica, una catedral gòtica, una abadia, la Sala Coral dels Vicaris i una Casa Torre del segle XV. Originalment la seu dels reis de Munster, segons la llegenda, el mateix Sant Patrici va venir aquí per a convertir al rei Aenghus al cristianisme. Brian Boru fou coronat Gran Rei a Cashel en el 978 i la va convertir en la seva capital. En el 1101, el lloc fou otorgat a l’església i Cashel ràpidament va saltar a la fama com un dels centres de poder eclesiàstic més importants del país.

Exterior de la Catedral de Cashel

Els edificis supervivents son notables. La Capella de Cormac, per exemple, conté els únics frescs romànics que es conserven a Irlanda. La Roca de Cashel és una de les atraccions turístiques més espectaculars i, merescudament, més visitades d’Irlanda.

La catedral gòtica del segle XIII a Cashel és un lloc d’especial potència espiritual. Admira la pintura mural altament decorada en el creuer sud. Mira cap amunt per apreciar la torre central de la catedral i l’enorme castell residencial.

Interior de la Catedral de Cashel

Visita la capella de Cormac Mac Carthaigh, rei de Munster. Aquesta és l’església romànica més bonica i completa d’Irlanda. Busca els únics frescs romànics que es conserven a Irlanda i admira la porta nord de la capella, que té un timpà exquisidament tallat que representa a un petit centaure caçant un lleó.

Església Romànica

El Saló del Coral dels Vicaris: no et pots perdre aquest bonic i ben conservat edifici medieval, que va pertànyer a un grup de laics que es dedicaven a cantar els serveis en la capella. Tal és la intensitat de l’ambient aquí, que no és difícil imaginar el cant sagrat dels rectors ressonant en les parets. Hi ha més elements profans per descobrir també. Busca la Sheela-na-gig ben amagada en la paret exterior.

Sarcòfag oriental a The Rock of Cashel

La Torre Rodona és l’edifici més antic que es conserva en el lloc. Data de principis del segle XII i probablement es va completar al voltant de 1101, el mateix any en què es regalà el lloc a l’església. Té 28 metres d’alçada des de la base fins la part superior del sostre cònic de pedra i fou fet de pedra calcària i gres.

Cementiri i Torre rodona a The Rock of Cashel

2. Camí a Dublín

Visitada la Roca de Cashel a fons, agafem el cotxe i iniciem l’última etapa de la nostra roadtrip per Irlanda, que ens ha de portar en el dia d’avui, fins a Dublín. En el mateix comptat que Cashel, el comptat de Tipperary, passarem molt a prop del poble de Thurles, en el qual s’hi troba la Holycross Abbey, un conjunt abacial restaurat. El mateix poble envolta el monastir. Es fan tours guiats a les 14:30h. L’horari d’obertura del complex és de 9:00 a 18:00h.

Holycross Abbey, a Thurles

Com a destinació per els peregrins, l’Abadia de la Santa Creu, a prop de Thurles, comptat de Tipperary, té una rica història. Els peregrins varen viatjar aquí durant vuit segles per a venerar la relíquia que dóna nom a l’abadia i als pobles dels voltants: una peça de la Crucifixió de la Veritable Creu de Crist. Avui en dia, aquesta església parroquial en funcionament és una fita pacífica i un lloc per a la contemplació tranquil i el descobriment històric. A més d’inspeccionar la relíquia de la creu, pots meravellar-te amb la maçoneria ornamentada de l’edifici. El presbiteri és possiblement la millor obra arquitectònica del segle XV del país. L’abadia també alberga una de les úniques pintures murals medievals que es conserven a Irlanda.

Continuem amb la nostra ruta i entrem al comptat de Laois, on passem per la població de Portlaoise. A Portlaoise hi ha el Rock of Dunamase, una fortificació celta amb molta història, i unes grans vistes que s’obtenen des de dalt.

Rock of Dunamase

Dunamase o la Roca de Dunamase és un aflorament rocós amb una alçada de 46 metres sobre la planície, i té les ruïnes del castell de Dunamase, un bastió defensiu que data de principis del període hiberno-normand amb vistes a les muntanyes Slieve Bloom.

Seguim amb la ruta, i canviem de Comptat, ara entrem al de Kildare, i passarem pel poble de Monasterevin, el qual és un poble de marcat caràcter georgià. També hi trobem el Moore Abbey Wood, un bosc mixte que es pot visitar.

Moore Abbey Wood

Moore Abbey Wood és un bosc mixte d’una varietat de frondoses i coníferes, amb una gran varietat de flors silvestres, incloses les campanetes de primavera, i moltes papallones, inclosa la “fritillary” vorejada de perles.

Continuem la nostra ruta i sense canviar de comptat, passarem pel poble de Kildare. Portem uns 109 kilòmetres recorreguts (una hora i poc més). L’atracció més important del poble és la St. Brigid’s Cathedral & Round Tower, una bonica catedral amb una torre exterior cilíndrica.

St. Brigid’s Cathedral & Round Tower

La Catedral de Santa Brígida es troba en el lloc on Santa Brígida va fundar un convent en el segle V. Aquesta catedral del comptat de Kildare fou reconstruïda en el segle XIX i alberga molts artefactes religiosos fascinants. La Catedral fou construïda per el bisbe normand Ralph de Bristol en el 1223. Tot el lloc està impregnat d’una important història religiosa; es creu que és el lloc en el que Santa Brígida, una de les santes patrones d’Irlanda, va fundar un convent en el segle V.

A prop de Kildare, hi ha el poble de Curragh, on s’hi troba el seu Hipòdrom Nacional, el qual té molta fama.

Hipòdrom Nacional de Curragh
La passió irlandesa per les curses de cavalls és llegendària i viure-la a Curragh és inoblidable. Els professionals de les curses de cavalls son persones apassionades amb amor per el cavall de pura sang. Les curses de cavalls estan en la seva sang. Vine i gaudeix d’un dia en les curses i gaudeix d’un esport de classe mundial en un entorn gloriós en les planícies de Curragh, on les curses de cavalls i els cavalls han estat una part central de la vida diària durant segles. La nova tribuna Curragh es va inaugurar en el 2019 i és una instal·lació de classe mundial amb nivells de comoditat i una experiència per el client més semblant a un hotel de primera classe que a un recinte esportiu. Les curses de cavalls son l’esport més social i familiar, i els nens menors de 18 anys entren gratuïtament.

A prop de Kildare i Curragh, també hi ha Tully, un poble on trobarem dues atraccions més si ens vé de gust aturar-nos-hi. Per una banda hi ha els Japanese Gardens, uns jardins de mode oriental, i per l’altra, l’Irish National Stud, una granja dedicada a la cria de purasangs.

Japanese Gardens, a Tully
Irish National Stud

3. Guiness Storehouse

Seguim amb la ruta, i ara arribem directament a Dublín, on deixarem el cotxe de lloguer a l’oficina del centre de la ciutat. Agafarem les maletes i ens n’anirem al nostre allotjament, l’alberg anomenat “Isaac’s Hostel”, on ens hi passarem les pròximes 3 nits. De Tully a Dublin tardem aproximadament 1 hora en arribar al centre.

Isaac’s Hostel a Dublín

I començarem les visites a la capital d’Irlanda, per la fàbrica de cervesa més coneguda, la Guiness Storehouse. Visitarem la fàbrica de cervesa Guiness. Hi ha diferents tipus d’entrades. Es tracta d’un lloc emblemàtic per explicar la història de la famosa cervesa irlandesa, amb degustacions i un bar a l’àtic anomenat Gravity Bar. Els horaris d’obertura de les visites son de dilluns a divendes de 10:00 a 17:00h, els dissabtes de 9:30 a 18:00h, i els diumenges de 9:30 a 17:00h. Els preus oscil·len en funció del tipus d’entrada que compris, però hem de dir, que l’entrada més econòmica val 20€ pels adults, 17€ pels estudiants i 10€ pels nens i joves de 5 a 17 anys.

Guinness Storehouse

Per arribar a la fàbrica de cervesa Guinness des del nostre alberg, hem d’agafar el transport públic, concretament agafarem la línia G2 de l’autobús públic, i tardarem sobre uns 25 minuts per arribar. El magatzem de Guinness (Guinness Storehouse) fou construït en el 1904 per a ésser utilitzat com a lloc de fermentació de la cervesa Guinness. L’edifici va complir amb la seva escomesa fins al 1988 i en l’any 2000 va obrir les seves portes al públic per a mostrar les seves exposicions. Per començar bé la visita, en la planta baixa de l’edifici principal (amb forma d’enorme pinta de cervesa) es pot veure una còpia del contracte d’arrendament de la cerveseria per 9.000 anys. Fou firmat per Arthur Guinness en el 1759. Avançant cap a l’interior del magatzem podem contemplar una cridanera exposició sobre els quatre ingredients que componen la cervesa. Simplement aigua, llúpol, civada i llevat combinats a la perfecció son capaços d’aconseguir un sabor tant especial. En la primera planta la audio-guia acompanya als visitants a través del procés d’elaboració de la cervesa. Una gran sala conté l’antiga maquinària que s’utilitzava en la fàbrica: un molí, un torrador, un alambí i barrils gegants de fusta. També pot observar-se el món del transport que envolta a la cervesa Guinness des del passat, quan els barrils eren transportats riu amunt en vaixell. Una gran zona està destinada als mestres “tonelers”, un ofici de gran importància però ple de sacrificis.

Guinness Storehouse

La segona planta convida a un recorregut per les campanyes publicitàries de Guinness al llarg de la història. Una de les campanyes més cridaneres fou la realitzada en el 1916 en la que es van llençar milers d’ampolles amb els seus respectius missatges en el mar. Desenes d’anys després, les ampolles continuaven apareixent per sorpresa dels que les trobaven. En la tercera planta s’ofereix als visitants la possibilitat de provar els seus coneixements sobre l’alcohol mitjançant diferents jocs interactius. Avançant una planta més, una exposició relata la història de l’edifici des de l’any 1904 fins a la seva conversió en un centre de visitants en l’any 2.000.

Gravity Bar, en la Guinness Storehouse

En la cinquena planta es brinda als visitants la possibilitat de llençar la seva pròpia pinta, fent-los-hi entrega d’un diploma que acredita la seva destresa. Un apartat dedicat a John Gilroy mostra les exitoses campanyes publicitàries que va crear des de 1930 fins a 1960. La visita finalitza en el terrat de l’edifici, en el conegut com a Gravity Bar, un agradable lloc des del que es poden admirar les vistes de la ciutat degustant una pinta, cortesía de la casa.

L’arpa, actual símbol d’Irlanda, és una marca registrada de Guinness. Quan el govern va voler utilitzar-la com a símbol nacional va tenir que fer-ho col·locant-la de forma invertida. El conegudíssim Llibre Guinness dels Rècords també té relació amb la companyia cervesera, va tenir els seus inicis en una petita disputa sobre quin ocell volava més ràpid.

4. Smithfield

Visitada la Guinness Storehouse, ens acostarem caminant a la zona nord sobre el riu Liffey, anomenada Smithfield. Smithfield és un antic barri de magatzems situat al nord del riu Liffey que actualment és conegut per les cafeteries modernes, els bistrots i els bars de cervesa artesana. A la concorreguda plaça cèntrica Smithfield s’hi celebren uns encants de temporada i fires gastronòmiques.

Smithfield

A prop de la plaça Smithfield s’hi troba la Old Jameson Distillery, que us la recomanem si no heu entrat a la Guinness Storehouse. Si hi heu entrat, com nosaltres, també us la recomanem encara que nosaltres no hi vàrem entrar, per falta de temps. Es tracta d’una antiga destil·leria de whisky amb guies experts en la història de la marca Jameson, cates i restaurant.

Old Jameson Distillery

La destil·leria Old Jameson, també coneguda com Jameson Distillery Bow St, fou fundada per John Jameson en el 1780. Durant quasi 200 anys, és on la companyia va destil·lar el seu whisky. Ara és una atracció turística popular. Actualment, la petita destil·leria de Bow Street s’ha transformat en un centre de visitants que revela el procés d’elaboració d’una de les marques de whisky més famoses d’Irlanda.

També hi trobem la Skyview Tower, o l’anomenada “Chimney Viewing Tower”, que és una antiga xemeneia de la destil·leria que han rehabilitat i hi ha un mirador de tota la ciutat. L’horari d’obertura del mirador és de 7:00 a 22:00h, i el preu per pujar-hi és de 5€ pels adults.

Skyview Tower, a Smithfield

5. Four Courts

I tot caminant, arribem a la zona de Four Courts, els Tribunals de la ciutat. L’edifici té un vestíbul central impressionant. Ah, i l’entrada és gratuïta per si voleu xafardejar una miqueta…

Four Courts

Prop de l’edifici de Four Courts, es troba el Saint Michan’s Parish Church, lloc de culte de l’Església d’Irlanda, amb més de 900 anys d’història, una torre i criptes amb mòmies. És una església de 1686, amb l’entrada gratuïta.

St. Michan’s Parish Church

Continuem caminant per la zona nord del riu Liffey, sempre cap a l’est, i arribem a la zona de Mary Street. Allí ens trobem amb “The Church Café, Late Bar & Restaurant”, que és la transformació singular d’una imponent església en un restaurant irlandès amb cafè-bar i terrasses que l’envolten.

The Church Cafe, Late Bar & Restaurant

A prop també ens trobem amb St. Mary’s Abbey, un museu d’interès que actualment està tancat. Caminem cap al nord fins a Constitution Hill, on ens hi trobem el King’s Inns, la Societat i Escola de Dret més antigues d’Irlanda, fundades al 1541.

King’s Inns

6. O’Connell Street

I finalment arribem al carrer O’Connell Street, el qual és la principal artèria nord-sud de la ciutat. És el carrer principal de Dublín. Amb 49 metres d’ample en el seu extrem sud, 46 en el nord i una longitud de 500 metres, és un dels carrers més amplis de tot Europa.

El primer monument que veiem, a causa del seu immens impacte, és el The Spire, una columna d’acer inoxidable de 120 metres d’alçada, que constitueix un símbol de la ciutat.

The Spire

El monument està ubicat a O’Connell Street amb la seva confluència amb Henry Street. Oficialment és denominat Monument de la Llum, i és una escultura de les més cèntriques de la capital irlandesa. Amb els seus 120 metres d’alçada, és una de les escultures més altes del món.

Un altre monument imprescindible a veure de la zona, és l’O’Connell Bridge, un pont viari del segle XVIII, fet en granit i pedra de pòrtland, amb arcs i fanals, batejat amb el nom d’un policia.

O’Connell Bridge

A prop s’hi troba el O’Connell Monument, el monument de la ciutat a Daniel O’Connell.

O’Connell Monument

En el mateix carrer, ens trobem la G.P.O., la General Post Office. Es tracta de l’edifici de l’Oficina Central de Correus ubicada al bell mig del carrer O’Connell Street.

General Post Office, a O’Connell Street

Com a edificis importants ubicats a O’Connell Street ens trobem amb The Gresham Hotel, que en realitat es diu Hotel Riu Plaza The Grescham Dublin. És un hotel de 388 habitacions.

The Gresham Hotel

I finalment, un últim edifici en el mateix carrer O’Donnell Street, el dels Magatzems Clery’s, que és el Centre Comercial Clrerys Quarter.

Magatzems Clerys

Als voltants de l’artèria principal de O’Connell Street ens hi trobarem altres atractius i monuments. En la seva part sud, ens hi trobem amb el National Wax Museum, un museu familiar amb centenars de figures de cera de personatges famosos irlandesos i internacionals. Està ubicat al costat del pont O’Connell. Els horaris d’accés son de 10:00 a 22:00h, i els preus son de 16,5€ pels adults, 14,5€ pels estudiants i 45€ per les famílies.

The National Wax Museum, a Dublín

A prop de O’Connell Street, al carrer James Joyce Street, ens trobem a la Tyrone House, una mansió georgiana construïda al 1740.

Tyrone House, a Dublín

A Marlborough Street ens trobem amb la Saint Mary’s Pro-Cathedral, una coneguda catedral de culte catòlic, finalitzada al 1825, amb estàtues de marbre, on s’oficien 5 misses al dia.

Saint Mary’s Pro-Cathedral

I finalment, també a prop del O’Connell Street, ens trobem amb el Moore Street Market, un carrer amb un mercat molt original.

Moore Street Market

Moore Street és un carrer en el centre de Dublín, junt a Henry Street, un dels principals carrers comercials d’Irlanda. El famós mercat de fruites i verdures a l’aire lliure de Moore Street és el mercat d’aliments més antic de Dublín. El mercat allí és una fita famosa en el costat nord de la ciutat. Moore Street va rebre el seu nom de Henry Moore, primer compte de Drogheda, qui va desenvolupar el carrer junt amb els carrers adjacents, Henry Street, Earl Street, Of Lane (ara Henry Place), Drogheda Street (ara O’Connell Street) i Mellifont Lane (ara Carrer Cathedral).

En funció del temps que tinguem, i de les hores de llum, podem allargar el recorregut de visita pel nord del centre de Dublín, cap a la zona de Parnell Square, al nord del carrer O’Connell Street. Parnell Square és una plaça devaluada amb varis llocs d’interès. Per una banda, tenim el Gate Theatre, un teatre d’arts escèniques, el qual es troba amb un edifici emblemàtic de la ciutat.

Gate Theatre

Al centre de la plaça hi ha el Rotunda Hospital, un hospital fundat al 1745. Actualment se’l coneix amb el nom de “La Rotonda”.

Rotunda Hospital

També ens hi trobem el Garden of Remembrance, un jardí formal dedicat a tots els que van perdre la vida lluitant per l’independència d’Irlanda.

Garden of Remembrance

En la zona ens hi trobem el Irish Writers Centre, una organització sense finalitats lucratives. Es tracta de la Casa dels escriptors i de la literatura irlandesa. Es pot visitar.

Irish Writers Centre

I l’última atracció que ens trobem a la zona de Parnell Square és la Hugh Lane Gallery, una galeria d’art amb l’estudi reconstruït de Francis Beacon i una gran col·lecció d’obres franceses. Els horaris d’obertura son de 9:45 a 18:00h i l’entrada és gratuïta.

Hugh Lane Gallery

A North Great George’s Street, més al nord de Parnell Square, ens hi trobem el James Joyce Centre, un museu idiosincràssic en una casa georgiana de 1784, amb l’escriptori on hi escrivia James Joyce. Els horaris d’obertura son de dimarts a dissabte de 10:30 a 16:30h (Diumenges i dilluns tancat).

James Joyce Centre

Després de passejar per l’O’Connell Street, ens podem acostar a Abbey Street, on hi ha l’Abbey Theatre, que és un teatre famós i modern, fundat per WB Yeats, que acull obres noves tant irlandeses com internacionals. És el Teatre Nacional d’Irlanda.

Abbey Theatre

L’Abbey va obrir per primera vegada les seves portes al públic el 27 de desembre de 1904 i malgrat haver perdut el seu edifici original després d’un incendi en el 1951, continua presentant obres més o menys contínuament fins al present. L’Abbey fou el primer teatre subsidiat per l’estat en el món angloparlant; des de 1925 ha rebut un subsidi anual de l’Estat Lliure d’Irlanda.

7. Custom House Quai

I acabarem el dia passejant per Custom House Quai anant en direcció d’una de les millors atraccions de Dublín, el museu “EPIC, The Irish Emigration Museum”. Abans, però, passarem per el Custom House Visitor Center, el centre de visitants de l’aduana. Es pot comprar tickets per una visita guiada i per lliure. Els horaris de visita son de 10:00 a 17:30h. La visita per lliure son 6€ pels adults, 3€ pels estudiants, i 3€ pels nens i joves de 12 a 17 anys.

Custom House Visitor Center

Aquesta icona arquitectònica es troba en els molls de Liffey, que alguna vegada varen ser la principal ruta comercial d’Irlanda cap a la resta del món. L’arquitecte James Gandon va completar l’edifici, una obra mestra del neoclassicisme europeu, en el 1791. Admira els detalls decoratius de les talles de pedra bellament executades de Edward Smyth en l’exterior i les famoses claus tallades que representen els terribles caps dels déus del riu. N’hi ha 14 d’aquests, un per cada riu important d’Irlanda. L’Aduana fou testimoni no solament del desenvolupament d’una gran ciutat, sinó també d’algunes de les fites més turbulentes de la seva història. L’edifici fou destruït per un incendi en el 1921 i llavors restaurat al seu antic esplendor. Les històries de la construcció, l’incendi i la restauració de l’Aduana de Dublín ara cobren vida en una nova i fascinant exposició, que revela una rica història de moltes capes que abarca més de 200 anys.

I arribem al museu desitjat, l’EPIC The Irish Emigration Museum. És un museu on explorarem, participarem i ens connectarem amb la cultura irlandesa. Online surt l’entrada més barata. Els horaris d’obertura del museu son de 10:00 a 18:45h, i els preus online son de 19€ pels adults, 16,5€ pels estudiants, 12,5€ pels nens i joves de 13 a 17 anys, 9,5€ pels nens de 6 a 12 anys, i 47€ per les famílies formades per 2 adults i dos nens.

EPIC, The Irish Emigration Museum

Explora, participa i connecta’t amb la història i la cultura irlandeses en 20 galeries interactives en l’EPIC The Irish Emigration Museum en la ciutat de Dublín. Ves més enllà dels estereotips per ajudar-te a descobrir lo què realment significa ser irlandès. Guanyador de Millor Atracció Turística d’Europa en els World Travel Awards 2019, 2020 i 2021. No només visitis Irlanda, entén-ho, amb una visita a EPIC El Museu de la Emigració Irlandesa. Aquí no hi trobaràs follets ni calders d’or, però descobriràs que lo que significa ser irlandès s’expandeix molt més enllà de les fronteres d’Irlanda a través de les històries d’emigrants irlandesos que es varen convertir en científics, polítics, poetes, artistes i inclús forasters per tot el món. Descobreix Irlanda de fora cap a dins i descobreix perquè dir “Sóc Irlandès” és un dels temes de conversació més importants, sense importar on ens trobem.

EPIC The Irish Emigration Museum

Descobreix perquè més de 10 milions de persones varen abandonar aquesta illa, a on anàren i què portàren amb ells mateixos. Descobreix històries d’aventures, adversitats i triomfs, mentres interactúes amb les seves històries personals i es relaciona la història en 20 galeries interactives (tingues en compte de que moltes exhibicions requereixen lectura, per lo que podrien no ésser adequades per a nens molt petits). Pots obtenir més informació sobre la teva ascendència irlandesa a través del Centre d’Història Familiar Irlandesa (IFHC), que també es troba en el museu. Aquí pots accedir a registres valuosos, parlar amb un expert en genealogia i unir-te a la comunitat en línia de persones en una búsqueda per aprendre sobre les seves arrels irlandeses. Visita el lloc web per l’entrada combinada EPIC i IFHC.

EPIC The Irish Emigration Museum

EPIC el Museu de l’Emigració Irlandesa està ubicat en el The CHQ Building, un magatzem georgià de 200 anys bellament restaurat que s’alça amb orgull a les ribes del riu Liffey i es va establir com un atractiu centre de recreació, venda minorista, menjar i esdeveniments en el centre de la ciutat de Dublín. Si necessites un refrigeri, tens la cerveseria Urban Brewery i el bar de vins Ely’s en el mateix edifici CHQ. Ambdós son excel·lents per els amants del bon vi, la cocteleria, les cerveses artesanals especials i el deliciós menjar. Pots asseure’t a l’aire lliure en els dies assolellats o menjar en la planta baixa, en les antigues voltes del soterrani.

EPIC The Irish Emigration Museum

EPIC El Museu de l’Emigració Irlandesa, està envoltat d’altres atraccions culturals com les Escultures Commemoratives de la Gran Fam, el Vaixell de la Fam de Jeanie Johnston, l’Aduana, el Centre de Convencions de Dublín i molt més en la zona històrica dels Docklands de Dublín.

Adjuntem en un mapa de google maps, l’itinerari en cotxe que hem seguit en el dia d’avui, amb el marcatge de les atraccions i els principals monuments, així com del kilometratge i del temps destinat per això (166,00 kilòmetres / 1 hora i 57 minuts):

També adjuntem en un altre mapa de google maps, l’itinerari peatonal que hem seguit per la ciutat de Dublín, amb el marcatge de les principals atraccions i monuments:

Categories
IRLANDA

9. Killarney – Cashel: Killarney National Park + Killarney + Cahir + Cashel

En el dia d’avui, finalitzarem la ruta de l’Anell de Kerry recorrent les seves atraccions als voltants de Killarney i del Killarney National Park. Es considera que aquestes atraccions també formen part del Ring of Kerry. A la tarda, continuarem la nostra ruta que finalitzarà a Cashel, i passarem per Cahir per visitar el seu castell.
Índex:
1. Killarney National Park
2. Killarney
3. Cahir
4. Cashel

1. Killarney National Park

Des del mateix Killarney, farem una ruta circular per els principals atractius del Parc Nacional de Killarney, inclosos en l’Anell de Kerry. Sortirem des de Killarney cap a l’oest per la carretera  nacional N72, que en uns 7 kilòmetres ens durà al trencall per pujar al Gap of Dunloe. El Gap of Dunloe, també registrat com Bearna an Choimín, és un estret pas de muntanya que corre de nord a sud i separa la cadena muntanyosa McGillycuddy’s en l’oest de la serralada Purple Mountain Group en l’est.

Gap of Dunloe

Travessem el Gap of Dunloe fent uns 11,4 kilòmetres fins al seu cap, i ens aturem varies vegades per gaudir del paisatge. La carretera en algun punt, és súper estreta i s’ha d’anar amb molt de compte. Continuant per la mateixa carretera local i amb unes vistes magnífiques contínuament, arribarem en uns 15 kilòmetres a la carretera nacional N71 que ens durà al pròxim punt de la ruta, el mirador Ladie’s View. Es tracta d’un dels miradors panoràmics de Killarney que ofereix unes grans vistes.

Mirador de Ladies View

La ruta continua per la mateixa nacional N71 en direcció Killarney, i ens aturarem a l’aparcament de la cascada Torc Waterfall. És una cascada espectacular enmig d’una gran verdor.

Cascada Torc Waterfall

La cascada de Torc es troba en la base de la muntanya Torc, a uns 8 kilòmetres de Killarney. Arribar a la cascada requereix caminar uns 500 metres per un bosc molt frondós, humit i amb els arbres recoberts de molsa des de l’arrel fins a la part superior. Desenes de tons de verd diferents.

I seguim pel Parc Nacional de Killarney, i anem fins al proper punt, la Muckross House, Gardens & Traditional Farms. Es tracta d’una mansió victoriana que retrata l’estil de vida del segle passat, amb les Muckross Farms que son una autèntica interpretació a l’aire lliure de la vida rural a Kerry al 1930-1940. Es poden comprar entrades per separat, o conjuntament. Els horaris d’obertura de la Muckross House son de les 9:00 a les 19:00h, i per les granges, de 10:00 a 18:00h. Els preus de l’entrada conjunta son de 12€ pels adults, 10€ pels estudiants, i 8€ pels nens i joves de 6 a 18 anys.

Muckross House

Aquesta mansió victoriana del segle XIX es troba enfront a l’impressionant bellesa del Parc Nacional de Killarney. La casa es troba prop de les ribes del llac Muckross, un dels tres llacs de Killarney, famós en tot el món per el seu esplendor i bellesa. Com a punt focal dins del Parc Nacional de Killarney, Muckross House és la base ideal des de la qual explorar aquest paisatge. Muckross House fou construïda per a Henry Arthur Herbert i la seva esposa, l’aquarelista Mary Balfour Herbert. Aquesta fou en realitat la quarta casa que successives generacions de la família Herbert ocuparen en Muckross durant un període de qusi dos-cents anys. William Burn, el conegut arquitecte escocès, fou el responsable del seu disseny. La construcció va començar en el 1839 i es va completar en el 1843.

Muckross House & Gardens

Torna al passat en Muckross Traditional Farms i visita una Irlanda molt diferent: la Irlanda dels anys 30 i 40. Llavors, un viatge al pou era encara una tasca diària per a la mestressa de casa i l’electricitat encara no s’havia introduït en el camp. El cavall era el rei suprem: totes les activitats agrícoles es realitzaven amb cavalls de força i maquinària agrícola tradicional. El ritme de vida seguia un cicle anual i les activitats de l’agricultor estaven regides per les estacions i el clima.

Muckross Traditional Farms

Seguim amb la ruta pel parc Nacional de Killarney, i ara ens acostem a la Muckross Abbey. Actualment és una abadia sense sostre, fundada com a monastir franciscà en el 1448 i reconstruïda innombrables vegades, que alberga un claustre.

Muckross Friary

L’abadia de Muckross és un dels majors llocs eclesiàstics del Parc Nacional de Killarney. Va tenir una història violenta, i ha estat danyada i reconstruïda en innombrables ocasions. Els monjos eren perseguits i assaltats per grups de pillatge. Avui en dia, l’abadia es troba sense sostre en la seva major part, encara que si no tenim això en compte, en general es troba en bastant bon estat de conservació. La seva característica més destacada és un pati central amb un claustre voltat que actualment envolta a un gran teix. En els segles XVII i XVIII es va convertir en lloc d’enterrament per alguns poetes destacats del comptat de Kerry, com O’Donoghue, O’Rathaille i O’Suilleabhain.

I ben a prop de l’abadia, ens trobem amb una de les fites més icòniques de tot el Parc Nacional de Killarney, el Ross Castle. Es tracta d’una casa-torre del segle XV, restaurada i acondicionada d’època. Els horaris d’obertura son de 9:30 a 17:45h i els preus son de 5€ pels adults i 3€ pels estudiants i nens.

Ross Castle

El Ross Castle s’ubica en una ensenada del Lough Leane. És probable que el cacic irlandès O’Donoghue Mór la construís en el segle XV. Explica la llegenda que O’Donoghue encara dorm sota les aigües del llac. Cada set anys, el primer matí de maig, s’aixeca sobre el seu magnífic cavall blanc. Si aconsegueixes veure’l, gaudiràs de bona fortuna per la resta de la teva vida. Ross Castle fou l’últim lloc a Munster que va resistir-se a Cromwell. Els seus defensors, llavors dirigits per Lord Muskerry, varen confiar en una profecia que deia que el castell només podia ser pres per un vaixell. Coneixent la profecia, el comandant cromwel·lià, el general Ludlow, va llançar un gran bot al llac. Quan els defensors ho varen veure, això va accelerar la seva rendició, i la profecia es va complir.

Des del Ross Castle es contempla la magnitud del Lough Leane, que és el major dels tres llacs de Killarney. El riu Laune flueix des del llac cap a la Dingle Bay al nord-oest.

Lough Leane

Un altre dels atractius del Parc Nacional de Killarney és la Innisfallen Island, una illa on es troba una abadia i un oratori. S’hi arriba en barca des del moll de Reen, prop del Ross Castle. Es fan torns de 1 hora a 1 hora i mitja. Els preus per visitar-la son de 15€ pels adults i 12€ pels nens.

Innisfallen Island

I per acabar amb les atraccions del Parc Nacional de Killarney (considerades també com a pròpies per el Ring of Kerry), ens trobem el Muckross Lake Loop Trail, una caminada moderada, per a realitzar de 3 a 5 hores, sobre uns 15 kilòmetres de recorregut al voltant del llac Muckross. El punt d’inici és la Muckross House.

Muckross Lake Loop Trail

2. Killarney

Som a volts del migdia i anirem a aparcar a Killarney per visitar el poble ja que primer hem prioritzat el seu Parc Nacional i l’Anell de Kerry. Killarney és una localitat turística ubicada a la riba del Lough Leane. Es considera una de les parades de la ruta turística Ring of Kerry.

Centre de Killarney
Mapa dels punts d’interès de Killarney

A part de passejar pel seu centre, Killarney ofereix segons el nostre criteri, dues atraccions que valen la pena visitar. Una és la Catedral de Santa Maria, i l’altre, el Museum of Irish Transport. La catedral de Santa Maria és una catedral catòlica neogòtica, projectada per el reconegut arquitecte anglès Augustus Welby Pugin i està considerada com una de les esglésies neogòtiques més importants del segle XIX a Irlanda.

Catedral de Santa Maria, a Killarney

El Museum of Irish Transport és un museu dels mitjans de transport irlandesos. El Museu conté cotxes, motocicletes i bicicletes antigues i clàssiques. Hi ha una recreació d’un garatge a l’estil dels anys 30 que inclou detalls, eines i equips de l’època. Entre les exhibicions es troben publicacions periòdiques d’automobilisme i ciclisme i plaques de matrícula de tot el món.

Museum of Irish Transport de Killarney

3. Cahir

Després de dinar i de fer una passejada per Killarney, emprendrem la ruta cap a Cashel. Sortirem per la carretera nacional N72 la qual a l’alçada de Mallow (a uns 65 kilòmetres de Killarney) es transformarà amb la nacional N73. Mallow és una localitat termal amb vivendes del segle XVIII, i l’atracció més important del poble és el Mallow Castle, un castell fundat al 1584.

Mallow Castle

El lloc de 33 acres (13 hectàrees) es composa de jardins i parcs en els que s’hi ubiquen tres edificis: les restes d’una casa fortificada del segle XVI, una mansió del segle XIX al nord i les ruïnes d’una casa del segle XIII. La casa fortificada és un edifici rectangular allargat de tres plantes, amb dues torres poligonals en els angles nord-oest i sud-oest. És d’estil jacobí primerenc, amb gablets alts, merlets esgraonats i finestres. Les ales de la casa es projecten des del centre dels murs sud i nord, amb l’entrada en l’ala nord. El disseny de la casa fou proporcionar un camp de tir al seu voltant per complet.

La mansió senyorial del segle XIX té parts que daten de la dècada de 1690 i està situada prop de l’antic castell en ruïnes de Mallow. Com edifici reformat, conta amb 8 sales de recepció, que inclouen una sala de música, una sala de billar i una biblioteca, així com 12 dormitoris.

Sortim de Mallow en direcció Mitchelstown, per la mateixa carretera nacional N73. Aquí s’acabarà aquesta carretera i enllaçarem amb l’autovia / autopista M8 que ens ha de dur a Cashel. Mitchelstown és un poblet que està en el cor de la vall d’or (zona lletera). L’atracció que hi ha al poble i que val la pena visitar son les Mitchelstown Caves, el sistema de grutes més extens del país.

Mitchelstown Caves

Les coves de Mitchelstown fóren descobertes accidentalment el 3 de maig de 1833 per Michael Condon, que estava extraient pedra calcària quan va deixar caure la seva palanca en una esquerda. Es va ajupir per treure unes quantes roques per recuperar la barra, al minut següent es va trobar mirant cap a sota en una vasta sèrie de cambres subterrànies, passatges i cavernes.

Per l’autovia M8 en 23 minuts som a Cahir, i aquí sí que ens hi aturarem, per visitar el seu imponent castell del segle XII ubicat en la illa d’un riu (Cahir Castle), amb una torrassa, torres de defensa i un espectacle audiovisual. L’horari d’obertura del castell és de 9:00 a 18:30h i els preus son de 5€ pels adults i 3€ pels estudiants i nens.

Cahir Castle

El Castell de Cahir és un dels castells més grans i millor conservats d’Irlanda. S’alça amb orgull sobre una illa rocosa en el riu Suir. El castell fou construït en el segle XIII i va servir com a bastió de la poderosa família Butler. Tant efectiu fou el seu disseny que es creia que era inexpugnable, però finalment va caure en mans del compte d’Essex en el 1599 quan es va utilitzar artilleria pesada contra ell per primera vegada. Durant les guerres confederades irlandeses va ser assejtat dues vegades més. En el moment de la construcció, el castell de Cahir estava a la vanguardia del disseny de castells defensius i gran part de l’estructura original es conserva. Un excel·lent espectacle audiovisual ofereix ara als visitants una apreciació detallada de la llarga història del castell. Els visitants també acudeixen en massa al castell degut al seu paper com a lloc de cinema i televisió: ha aparegut en produccions com Excalibur i The Tudors.

Cahir Castle

4. Cashel

Visitat el castell ens dirigim a Cashel per l’autovia M8 i en uns 16 minuts hi arribem (17,2 kilòmetres). Cashel és una ciutat d’importància monumental i religiosa. El seu Main Street és el carrer més important el qual està ple de monuments.

Cashel

A part del monument més important de Cashel que és el Rock of Cashel i que visitarem demà al matí, hi ha un altre monument que podem veure ara a l’arribada al poble. Es tracta de la Hore Abbey, l’últim monastir cistercenc del país, fundat al 1272, ara en ruïnes. L’abadia d’Hore es distingeix entre els monastirs cistercencs irlandesos perquè el claustre es troba al nord. La ubicació de l’Abadia, amb la Roca de Cashel a prop del nord, pot explicar aquesta desviació de l’arranjament habitual.

Hore Abbey

Després de passejar pel centre de Cashel entrem en un pub i donem per finalitzada la ruta del dia. Després ens dirigirem al nostre allotjament en el mateix poble.

Allotjament de Cashel

Adjuntem en un mapa de google maps, l’itinerari en cotxe que hem seguit en el dia d’avui, amb el marcatge de les atraccions i els principals monuments, així com del kilometratge i del temps destinat per això (205,00 kilòmetres / 3 hores i 48 minuts):

Categories
IRLANDA

8. Tralee – Killarney: Circuït Ring of Kerry: Glenbeigh + Cahersiveen + Skellig Ring + Illa de Valentia + Portmagee + Skellig Michael + Waterville + Caherdaniel

I sortim d’un circuït per la península de Dingle al comptat de Kerry, per anar-nos-en a fer un altre circuït, aquest més famós, l’Anell de Kerry (Ring of Kerry), a la península d’Iveragh en el mateix comptat de Kerry. Cal dir, que les atraccions del Ring of Kerry, al ser més gran, ens les repartirem algunes per fer el següent dia, que també ens quedem a la zona de Killarney. El Ring of Kerry és un circuït turístic de 170 kilòmetres de carretera, formant un cercle que comença a Killarney, i flanquejant la península d’Iveragh. Nosaltres, com que venim del nord-oest, començarem el circuït seguint al contrari de les agulles del rellotge, i acabarem finalment a Killarney. Les atraccions que no farem del Ring of Kerry avui seran les que estan més a prop de Killarney i del seu Parc Nacional.
Índex:
1. Glenbeigh
2. Cahersiveen
3. Skellig Ring
4. Illa de Valentia
5. Portmagee
6. Skellig Michael
7. Waterville
8. Caherdaniel

1. Glenbeigh

Venim de Tralee i aquesta nit dormirem a Killarney. Com que venim del nord-oest, ens és més fàcil iniciar el Ring of Kerry seguint l’ordre invers de les agulles d’un rellotge, per tant, el poble de Glenbeigh serà la nostra primera aturada. Glenbeigh es troba a 38,7 kilòmetres de Tralee (uns 44 minuts amb cotxe). Abans de Glenbeigh, però, passarem pel poble de Killorglin, que es considera el primer (o l’últim, segons com es faci el circuït) poble de l’anell de Kerry. De Killorglin a Glenbeigh hi ha uns 14 kilòmetres.

Un cop a Glenbeigh, anirem a veure dues atraccions, per una banda, unes ruïnes, i per altra banda, una platja. Primer de tot, al mateix poble de Glenbeigh ens trobem amb les “The Glenbeigh Towers Castle”, unes ruïnes d’unes torres d’un antic castell.

Glenbeigh Towers Castle

Vistes les ruïnes, ens anirem a visitar una platja, la Rossbeigh Beach, la qual està als afores de Glenbeigh i es tracta d’una llarga platja de sorra fina. És una preciosa localització per gaudir d’una posta de sol. Nosaltres com que fem el recorregut contrari a les agulles del rellotge, no ho podrem gaudir així.

Rossbeigh Beach

2. Cahersiveen

Continuem la nostra ruta cap al poble de Cahersiveen, el qual és un dels pobles més grans de l’anell de Kerry. L’edifici més emblemàtic del poble és el Daniel O’Connell Memorial Church. Església commemorativa construïda al 1888.

Daniel O’Connel Memorial Church, en el centre del poble

L’Església Memorial Daniel O’Connell de la Santa Creu és la única església a Irlanda que porta el nom d’un laic. Aquesta església fou construïda i nombrada amb un permís papal especial, en honor al gran estadista Daniel O’Connell, un laic, ni un sant ni una divinitat, però un home que va treballar incansablement per l’emancipació catòlica a través del moviment massiu de persones, a Irlanda en els segles XVII i XVIII.

En el mateix poble, també hi ha d’interès els Old Barracks Heritage Centre, un petit museu que es recorre en una mitja hora.

Old Barracks Heritage Centre

The Old Barracks és un edifici inusual ubicat en un lloc elevat prop del pont sobre el riu Fertha a Cahersiveen. És la llar d’una exposició permanent que relata la notable història de l’edifici i la de la regió local. L’edifici fou construït entre 1870 i 1875 com a comisaria de la Royal Irish Constabulary (RIC). Perquè un edifici tant imponent? Després de l’Alçament de Fenian de 1867, les autoritats volíen protegir el cable telegràfic transatlàntic, una valuosa peça de infraestructura, que acabava en la illa de Valentia. Aquest va donar com a resultat el disseny d’un gran edifici d’estil militar i la seva construcció en un lloc que dominava les vistes a la badia i la illa de Valentia. Avui, després d’una extensa restauració iniciada per la comunitat en la dècada de 199, l’edifici alberga una exhibició interactiva en tres pisos i una experiència de sala d’escapament (Scape Room).

Els horaris d’accés son de 10:00 a 17:00h, i els preus de l’exposició son de 6,5€ pels adults, 4€ pels nens fins als 12 anys, 5,5€ pels estudiants, i el bitllet familiar és de 20€. Per fer l’Escape Room hi ha uns altres preus.

Però també s’ha de dir que l’atracció més famosa del poble s’ubica en les seves afores, concretament a 3,7 kilòmetres del centre. Es tracta del Ballycarberry Castle, les ruïnes d’un petit castell, el qual es pot veure bé per fora.

Ballycarberry Castle

El castell està a lo més amunt d’un turó d’herba enfront el mar i està a poca distància de Cahergall Fort i Leacanabuile Fort. Situat prop de la riba de l’aigua, aquest impressionant castell amb la seva torre coberta de heura fou una vegada la llar del Clan McCarthy i es va construïr en algun moment del segle XV. És probablement el castell més gran i impressionant construït en la península de Iveragh i segueix sent molt impressionant des de la distància. Encara que figura en la llista d’edificis històrics del Comptat, això és tot el que han fet els poders per a preservar aquest excel·lent edifici. No hi trobaràs cap porta, rètol o camí cap al castell i, com que l’estat l’ha oblidat, l’entrada és gratuïta. Tanmateix, pots sentir-te una mica decepcionat quan vegis el mal estat en el que es troba el castell quan passegis per les seves ruïnes, es recomana cura i atenció. Una alternativa a caminar al voltant del castell és fer les teves fotos des de la vora de la carretera i mantenir les teves impressions romàntiques d’aquest castell; tanmateix, et perdràs algunes de les millors vistes de Cahersiveen si fas això.

Ballycarbery Castle

Prop del castell s’hi troben els forts de Cahergal i el de Leacanabuille. Els forts de pedra de Cahergal i Leacanabuaile estan ubicats en una àrea coneguda com “sobre l’aigua” per els vilatans a Cahersiveen. A uns centenars de metres del castell de Ballycarbery es troba el fort de pedra de Cahergal, construït al voltant de l’any 600d.C. Val la pena una visita. L’estructura actual ha estat objecte de certa reconstrucció i, encara que els puristes poden dir que és massa “neta i pura”, és un lloc impressionant. Amb murs d’aproximadament 6 metres d’alt i uns 3 metres de gruix, aquest fort de mur de pedra seca és un dels millors exemples de forts de pedra medievals primerencs que es troben en l’anell de Kerry.

Cahergal Stone Fort

El fort de pedra de Leacanabuaile Stone Fort és en la vessant. És una bonica fortalesa de pedra parcialment reconstruïda sobre una base de roca massissa, les seves parets de pedra encerclen una àrea quasi circular de 70 peus de diàmetre. Protegit per tres costats per empinades vessants cobertes d’herba, l’entrada està en el cantó est. Els murs, en la seva majoria de 10 peus de gruix i amb graons irregulars que condueixen cap a l’interior, contenen les restes d’una vivenda quadrada construïda sobre altres circulars anteriors; un altre “clochan” en el cantó occidental té una cavitat que condueix a un llarg soterrani. L’excavació va produïr objectes de l’Edat del Ferro i del Bronze, lo que suggereix l’existència d’una comunitat agrícola cristiana primitiva.

Leacanabuaile Stone Fort

3. Skellig Ring

I arribem a l’inici del Skellig Ring, que és un anell més petitet que val la pena recórre’l. És una ruta poc transitada de 35 kilòmetres, amb paisatges impressionants. Iniciarem el recorregut per l’anell de Skellig a l’inici de la carretera local R565, a 5 kilòmetres de Cahersiveen per la carretera nacional N70 (Ring of Kerry).

Skellig Ring
Skellig Ring

4. Illa de Valentia

Quan portem recorreguts uns 10,6 kilòmetres arribarem a la població de Portmagee, però no ens aturarem, sino que continuarem creuant el pont sobre l’oceà i accedint a l’Illa de Valentia. Es poden fer varis trekkings interessants a l’illa. L’illa de Valentia té forces punts d’interès i atraccions, entre ells el Geokaun Mountain, els penya-segats de Fogher, un museu sobre les illes Skellig (l’Skellig Experience), el Glanleam House & Gardens, etc…

Valentia Island

La illa de Valentia és una illa situada a l’oest d’Irlanda, en l’extrem de la península de Iveragh, lo que la converteix en un dels llocs habitats més occidentals d’Europa. Es comunica amb Irlanda a través d’un pont situat a Portmagee, així com a través d’un ferry que va de Reenard Point a Knighstown, la principal població de la illa. La població permanent de l’illa de Valentia és d’unes 650 persones, i la seva extensió és de aproximadament 11 kilòmetres de llarg per 3 kilòmetres d’ample.

El primer que anirem a buscar a l’illa és el Valentia Island Heritage Centre, el Centre del Patrimoni Local, ubicat en una antiga escola, on s’explica la història del passat i de l’illa. Els horaris d’obertura son de 10:30 a 17:00h i els preus son de 3€ pels adults, 2€ pels estudiants i entrada gratuïta pels menors de 12 anys.

Valentia Island Heritage Centre

El Centre fou fundat i inaugurat per Tessa O’Connor en el 1986 com una organització sense ànims de lucre dirigida per voluntaris, que segueix éssent avui. Aquest no és tant un museu com un lloc de trobada de l’avui i l’ahir, de vostès i nosaltres. No hi ha un silenci reverent, sinó un bullici de conversació animada mentres les persones descriuen i comparen les seves pròpies històries i estils de vida. El Centre està ubicat en l’antiga Escola Nacional de Knightstown, que es va construïr en el 1861, es va ampliar en el 1911 i es va tancar en el 1976. Hi ha tres sales d’exhibició principals: The School-Room; Illa i port; i el telègraf transatlàntic. En el nostre món cada cop més abarrotat i atrafegat, Valentia encara ofereix un refugi per el viatger, un ritme de vida tranquil i relaxat, una comunitat petita i acollidora que et convida a compartir el seu propi lloc especial.

Un altre centre que val la pena visitar, és el The Skellig Experience Visitor Centre. Sobretot val la pena entrar-hi si no aniràs a visitar les illes Skellig, com nosaltres, per falta de temps. Aquest és el Centre de Visitants de les Illes Skellig, és un centre d’informació, exhibicions i tours, amb un horari d’obertura de 10:00 a 18:00h.

The Skellig Experience Visitor Centre

Situat en la bonica costa sud-oest d’Irlanda, el centre de visitants Skellig Experience es troba en la illa de Valentia, just al costat del famós Anell de Kerry. El Centre de Visitants ha estat una fita famosa en Valentia durant més de 25 anys i, amb un paisatge espectacular del nostre costat, et volen brindar una experiència com cap altra. Dedicat al lloc del Patrimoni Mundial de la Unesco Skellig Michael, el centre de visitants et porta la màgia i el misteri d’aquestes famoses roques a través de gràfics, presentacions de pel·lícules, models, elements d’exhibició, reconstrucció i el so de les aus marines i la comunicació entre el vaixell i la costa del farer.

I anirem a trobar-nos amb un dels imprescindibles de l’illa, el Valentia Island Lighthouse, un impressionant edifici en el lloc d’un fort del segle XVII. Es troba a Cromwell Point i es pot visitar. La durada de la visita oscil·la entre 45 minuts i 1 hora. Els horaris d’obertura del far son de 10:30 a 18:00h i els preus son de 7,5€ pels adults, 4€ pels nens, i 20€ per les famílies.

Valentia Island Lighthouse

Abraça els elements escarpats i exposats de la costa sud-oest de l’illa d’Irlanda i observa com era la vida dels farers i les seves famílies en la illa de Valentia que vigilaven l’Atlàntic Nord. Ubicat en una de les àrees més pintoresques en la vora d’Europa, enfront al clima predominant, el far de l’illa de Valentia alberga la llum del port més occidental de la illa d’Irlanda, que guia als vaixells a través de l’entrada nord del port de Valentia. Explora el fort d’artilleria del segle XVII ubicat a Cromwell Point i l’edifici del far del segle XIX empapant-te de les històries i la ciència en un contexte de paisatge espectacular de la costa de Skellig en la Ruta Costanera de l’Atlàntic.

També val la pena que ens acostem als Tetrapods Footprints, unes petjades de dinosaure de fa més de 365 milions d’anys. En el 1993, un estudiant universitari de geologia va descobrir una petjada de tetrapode en el nord-oest de l’illa de Valentia. Les petjades de tetrapòdes son, en termes senzills, petjades d’un animal que es va crear fa uns 385 milions d’anys. El camí de la illa de Valentia és d’importància internacional, ja que proporciona algunes de les proves més antigues d’una de les primeres criatures aquàtiques que es va arrossegar fora de l’aigua i va donar l’important pas evolutiu cap a la vida terrestre.

Tetrapods Footprints

I finalment abduïts pel ritme del circuït de la nostra ruta, abans de sortir de l’Illa de Valentia anem a comprar un gelat, al Valentia Ice Cream Parlour and Farmhouse Diary. Els gelats d’aquesta granja valen molt la pena. Granja ubicada a Kilbeg East.

5. Portmagee

Creuem el pont i ens aturem una estona a Portmagee, poble que té un carrer ple de casetes de colors. Descobreix Portmagee, un encantador poble junt al mar amb una emocionant història de contrabandistes gràcies al Capità Theobald Magee. Intenta pescar amb canya des del moll, o estira les cames i camina “The Kerry Way”. Planifica el teu viatge entorn al cap de setmana anual de música tradicional, balls i cançons. T’espera una experiència memorable en una de les comunitats més encantadores d’Irlanda.

Portmagee

Continuem la nostra ruta i a 3 kilòmetres de Portmagee ens trobem amb uns penya-segats impressionants que des d’ells s’obtenen molt bones vistes de l’oceà i de les illes Skellig. S’anomenen els Kerry Cliffs. Com als Cliffs of Moher, hi ha un horari d’obertura i s’ha de pagar una taxa per el manteniment, suposo. L’horari d’obertura és de 9:30 a 19:30h i el preu a pagar per veure’ls és de 5€ per persona.

Kerry Cliffs

Els penya-segats de Kerry son el punt més proper en el continent des d’on es poden veure les illes Skellig i estan situats en l’anell d’Skellig, que és un bucle de 18 kilòmetres just al costat de l’anell de Kerry. Els penya-segats marins més espectaculars de Kerry han estat un punt d’observació durant generacions i fa uns anys el terratinent local els va desenvolupar amb tanques, un estacionament, una cafeteria i un campament. Aquests penya-segats de Kerry s’eleven a més de 1000 peus sobre l’Atlàntic salvatge i realment ofereixen increïbles oportunitats per fer fotografies, si el clima ho permet.

Kerry Cliffs

6. Skellig Michael

I la ruta segueix i estem a punt d’arribar a l’Skellig Michael, o més aviat, de veure’l clarament davant de la costa de Kerry. És una illa que és un dels tresors d’Irlanda. Alberga runes d’antic monastir i és Patrimoni Mundial de la Unesco. Si s’hi vol anar, s’ha de reservar l’excursió amb força antelació. Els ferris surten de Portmagee i també de Ballingskelligs. El tour és força car i les empreses que fan el tour son vàries.

Skellig Michael
Aquesta increíble illa és com un somni enmig de l’oceà i l’estrella de la Ruta Costanera de l’Atlàntic d’Irlanda. Habitada per monjos fa bastant més d’un mil·leni, Skellig Michael és una destinació que farà volar la teva imaginació amb els seus relats de perseverancia davant de l’adversitat, supervivència i artesanía arquitectònica. A l’apropar-te i observar com sorgeix de l’oceà, la pura inversemblança d’aquest lloc declarat patrimoni mundial de la Unesco es fa evident. Accessible únicament en vaixell, assotades per els elements i habitades quasi exclusivament per les moltes aus marines per les que tant Skellig Michael com la seva illa germana Little Skellig son famoses, semblen llocs als que l’home mai hauria d’haver arribat. Un “lloc increíble, impossible, i boig”, citant al dramaturg George Bernard Shaw, “part del nostre món oníric”.
Skellig Michael
Si Skellig Michael et sembla un lloc inversemblant, és perquè ho és. No és d’estranyar que l’hagin escollit per a rodar “Star Wars: El despertar de la Força”. Tanmateix, en el segle VI, un petit grup de monjos es va retirar aquí, i encara es poden contemplar exemples del mestratge, la creativitat i l’enginy d’aquests primers pobladors. Les petites finestres de l’església que varen construïr emmarquen les vistes de la propera Little Skellig, el sol escalfa el poble monàstic, que sembla sorprenentment protegit del vent, i et trobes envoltat per una enorme extensió de mar i cel. A l’igual que aquests monjos de fa tants segles, per arribar aquí tens que lluitar contra els elements. A l’illa s’hi accedeix únicament en temporada (normalment entre l’estiu i la tardor), i sempre que el temps ho permeti. El nombre de visitants de la illa també és limitat, per lo que és molt recomanable reservar amb antelació. I per suposat, no oblidis un parell de sabates resistents…
Skellig Michael
Al pujar els voltants de 600 graons que condueixen al poble monàstic, les vistes et deixaran sense alè. Però aquests graons no son aptes per a cardíacs. La cima es troba a uns 218 metres d’alçada, per lo què l’ascens no és recomanable per qui tingui por a les alçades ni per a persones amb mobilitat reduïda. Però els qui s’atreveixin a pujar tindran el privilegi d’experimentar aquesta absoluta serenitat a la que no ha arribat el món modern. Ens admira la fortalesa dels monjos que escolliren viure en aquest lloc fa tant de temps, encara que ens preguntem com seria viure envoltats de tanta bellesa. De sobte, Skellig Michael comença a tenir sentit.
Skellig Michael

Per arribar a l’illa, et recomanem l’empresa “Skellig Michael Tours and Skellig Landing Tours”. Els preus son de 45€ pels adults, 42€ pels estudiants, 35€ pels nens, i 150€ per a les famílies. Surten des de Portmagee.

Nosaltres continuem la nostra ruta cap a Ballinskelligs, a 16 kilòmetres de Portmagee, on hi ha una preciosa platja que alberga les ruïnes d’un castell i d’una abadia. El paisatge és espectacular. Algunes de les platges amb més renom de la zona son als voltants de Ballinskelligs: la Reenroe Beach; la St. Finian Bay Beach; i la Ladies Beach. Hi ha també les ruïnes del Ballingskelligs Castle. Des del castell, les vistes de la costa son formidables.

Platja de Ballingskelligs amb les runes del castell

Si estàs pensant en quedar-te a Ballingskelligs a Kerry, has aterrat en el lloc correcte. Una àrea envoltada de mites i misteris, Ballingskelligs també alberga paisatges eteris, boniques platges, impressionants ruïnes i una càlida benvinguda. I si aquestes no son raons suficients per a visitar, no oblidis que hi ha una increïble fàbrica de xocolata a prop.

Ballingskelligs

Continuem la ruta admirant paisatge rere paisatge, i sortim de l’anell de Skellig (Skellig Ring), a uns 10 kilòmetres de Ballinskelligs, a l’alçada de Kenneigh, al final de la carretera local R567. Aquí, tornem a agafar la nacional N70 (Ring of Kerry).

7. Waterville

Arribem al petit poble de Waterville, el qual té un bonic passeig vora el mar. També és famós perquè Charles Chaplin passava aquí les seves vacances.

Charles Chaplin Statue, a Waterville

I aquí a Waterville, per la carretera de l’anell, comença una seqüència de miradors bonics en les que hi trobaràs les millors vistes de l’anell de Kerry, fins al poble de Caherdaniel. Es tracta d’uns 13,8 kilòmetres de carretera on podrem aturar-nos on més ens sembli per contemplar aquest típic paisatge de l’anell de Kerry.

Ring of Kerry
Ring of Kerry

8. Caherdaniel

La ruta ens porta a Caherdaniel, que és un poble molt petit. Al sud hi ha la platja de Derrynane Beach, i a un costat de la platja hi ha Derrynane House, que es pot visitar. La Derrynane House és la casa ancestral de Daniel O’Connell, una de les figures històriques d’Irlanda. Els horaris d’obertura de la casa son de les 10:00 a les 16:30h i els preus son de 5€ pels adults, 3€ pels estudiants i nens, i 13€ per les famílies.

Derrynane Beach

Derrynane es troba a la punta de la península de Iveragh en el comptat de Kerry. A l’abric del bosc es troba la Derrynane House, la llar ancestral de Daniel O’Connell, advocat, polític i estadista, i una de les grans figures de la història irlandesa moderna. Moltes relíquies de la vida i carrera de O’Connell es conserven a la Derrynane House, però la casa és més que un simple museu. Derrynane fou una de les grans influències en la vida de Daniel O’Connell, com ell mateix sempre va estar disposat a admetre. Durant varies generacions, havia estat la llar ancestral dels O’Connell. Havia estat la seva pròpia casa d’infància i, al llarg de la seva carrera, fou la seva residència de camp. Ell i la seva família passaven la majoria dels estius a Derrynane. Fou aquí on va rebre a molts convidats en els voltants que estimava i aquí es va entregar a la seva passió per el “beagle”. S’han escrit molts llibres sobre O’Connell, però tal vegada un pugui obtenir una major comprensió del seu caràcter visitant la seva casa a Derrynane i experimentant l’entorn familiar per ell durant la seva vida.

Derrynane House

Avui, unes 120 hectàrees (300 acres) de les terres de Derrynane, junt amb Derrynane House, conformen el Parc Històric Nacional de Derrynane, sota la administració de Propietats Històriques Nacionals de l’Oficina de Obres Públiques. La casa fou oberta oficialment al públic com a museu en commemoració de Daniel O’Connell per el president Eamon De Valera a l’agost de 1967 i el parc circumdant fou declarat oficialment obert per el president Cearbhall Ó Dálaigh en agost de 1975 per a commemorar el 200 aniversari del naixement de O’Connell.

Continuem la nostra ruta, ara ja en la recta final, passant per la platja de Castlecove Beach (també s’anomena Whitestrand Beach), a 10 kilòmetres de Derrynane House, una platja on val la pena que ens hi aturem. També pots visitar el fort de pedra circular de Staigue Fort.

Castlecove Beach

Castlecove Beach és una pintoresca platja de sorra blanca ubicada entre Waterville i Sneem, just al costat de l’Anell de Kerry, en el sud-oest d’Irlanda. És un lloc imperdible i bé val la pena visitar-lo. Les aigües estan protegides i son perfectes per a nedar i son populars entre les famílies.

La nostra ruta continua pels paisatges increíbles de l’Anell de Kerry, i a 14,6 kilòmetres de la platja anterior arribem a la població d’Sneem. Es tracta d’un poblet típic amb moltes cases de colors.

Sneem

Seguim recorrent el Ring of Kerry (nacional N70) i arribem a la població de Kenmare, que es troba a 26 kilòmetres de Sneem. Kenmare també és un poble de casetes de colors i carrers en triangle. Pots visitar l’església de Holycross i els antics jutjats que ara son la seu de l’oficina de turisme.

Kenmare
I ara sí, ens dirigim directament a Killarney per la carretera N71, i a uns 32,7 kilòmetres de Kenmare ja hi arribarem. Anirem a buscar el nostre allotjament i donar per finalitzada aquesta etapa del recorregut del Ring of Kerry. Demà finalitzarem el recorregut amb les atraccions més properes a Killarney i al seu Parc Nacional.

Adjuntem en un mapa de google maps, l’itinerari en cotxe que hem seguit en el dia d’avui, amb el marcatge de les atraccions i els principals monuments, així com del kilometratge i del temps destinat per això (236,00 kilòmetres / 4 hores i 21 minuts):

Categories
IRLANDA

7. Circuït Península Dingle: Dunbeg Fort + Dunmore Head + Dunquin + Gallarus Oratory + Dingle + Connor Pass + Brandon Point

I arribem a l’equador del viatge, un dels dies més memorables, perquè la nostra intenció és fer un circuït per la península de Dingle, i quin circuït! La península de Dingle ens ha sorprès positivament i només podem parlar meravelles dels seus paisatges i monuments. Es tracta d’un dels llocs més autèntics d’Irlanda. El circuït el farem per la ruta de la carretera local R559.
Índex:
1. Dunbeg Fort
2. Dunmore Head
3. Dunquin
4. Gallarus Oratory
5. Dingle
6. Connor Pass
7. Brandon Point

1. Dunbeg Fort

Sortim del Bed & Breakfast de Tralee ben d’hora, i agafem la carretera nacional N86 que en uns 50 minuts ens porta fins al poble de Dingle, que és on oficialment comencem la nostra ruta panoràmica per la península de Dingle. Així doncs, decidim començar la ruta des de Dingle, i també decidim que pararem al final a Dingle per visitar el poble-capital de la península. Com hem dit, farem la ruta que coincidirà en major part, amb la carretera local R559, i la direcció que farem la ruta serà a la de les agulles del rellotge. Sortim de Dingle per la R559 (anomenada en aquest tram “Slea Head Trail”) i en uns 13,6 kilòmetres ens plantarem en la primera atracció que trobarem a la península, el Dunbeg Fort. Abans, però, ens aturarem a causa de les vistes que estem observant de la península, en la Ventry Bay, una badia amb una platja i una costa impressionants.

Costa a l’alçada de la Ventry Bay

La veritat és que la concatenació dels diferents penya-segats formen una costa la mar d’impactant i espectacular.

Costa de la península de Dingle des de la Ventry Bay

I ara sí, arribem al Dunbeg Fort. Es tracta d’una fortificació del segle X a.C. i varis monuments de l’Alta Edat Mitjana. Disposa d’un Centre de Visitants, Cafeteria i una botiga de souvenirs. Es troba a 13,6 kilòmetres de Dingle, i els seus horaris d’obertura son de 10:00 a 16:00h i el preu de l’entrada és de 3,5€ pels adults, 2,5€ pels estudiants i 1,5€ pels nens.

Dunbeg Fort

El Monument Arqueològic del Fort Dun Beag, que es tradueix en irlandès com el petit fort, és un bonic exemple d’un fort promontori en la península de Dingle en el comptat de Kerry amb les seves distintives fileres de defenses i vistes espectaculars sobre la badia de Dingle fins a l’illa de Valentia i les Skellig Illes. Si bé les seves primeres defenses de terra s’iniciaren en l’Edat del Ferro, Dunbeg va estar ocupada durant temps de perill fins almenys el segle XI. El fort de Dún Beag té un registre històric relativament bo i de canvis en aquest lloc, ja que el fort del promontori va atreure l’atenció dels antiquaris i geòlegs del segle XIX, així com dels turistes del segle XX. George du Noyer va visitar i registrar el lloc en 1856, i el promontori de forma triangular que hi va dibuixar té una sangria de fins a 35 metres de llarg del seu costat occidental que s’assenta sobre els penya-segats de 30 metres d’alçada.

Deixem el fort i ens acostem per carretera a un dels caps més importants de la península, el Slea Head. Es tracta de la punta sud-oriental enmig d’un paisatge desolat. Es troba a 3,6km de Dunbeg Fort.

Slea Head

Un promontori en la part més occidental de la península de Dingle, Slea Head uneix l’accidentat paisatge natural amb els petits pobles de Ballyickeen i Coumeenoole. Amb una longitud aproximada de 48 kilòmetres, el trajecte al llarg de Slea Head ofereix impressionants vistes de les platges de Kerry que condueixen a l’Atlàntic, així com fragments de la història d’Irlanda, com fortaleses, esglésies i altres ruïnes.

A prop del cap hi ha les “Slea Head Famine Cottages and sheep dog trials”, unes casetes del segle XIX amb grans històries a explicar.

Slea Head Famine Cottage

The Famine Cottages es va construïr a mitjans del segle XIX i originalment albergava a la família Long i llavors a la família Kavanagh a Fán, comptat de Ventry, Kerry. Les cabanes estaven ubicades en les terres del Compte de Cork, qui era propietari d’algunes de les terres de la zona. La família va viure en aquesta casa durant una de les pitjors fams d’Europa Occidental: la Gran Fam Irlandesa. Degut a la seva llunyania i pobresa, West Kerry fou una de les regions que va sofrir durant la Gran Fam. Una família que vivia en la casa tenia una història especialment trista que explicar. A mitjans o finals de 1800, el germà de Mary Long vivia en la casa. Ell i la seva dona varen tenir la mala fortuna de que sis dels seus fills moríssin al néixer. Es desconeix si això es va deure a la mala salut i les condicions de vida de l’època. Tanmateix, com tots els nens no havien estat batejats abans de morir, l’església no va permetre que fóssin enterrats en un cementiri de l’església. Els pares no varen tenir més remei que enterrar-los en la seva pròpia terra. Tots varen ser enterrats a només uns cinc-cents metres de la cabana, on una creu de pedra simple però tosca marca la seva tomba. La cabana més gran va estar habitada fins la dècada de 1950 quan l’últim dels Kavanagh (Tomas Ó Cíobháin) va abandonar la cabana.

Slea Head Famine Cottage

La cabana s’ha conservat en el seu format original i entrar en la casa et donarà la veritable experiència de l’entorn en el que la gent local va tenir que viure durant els temps de fam. Les cabanes es composen d’una gran cabana de granger que té dependències adjuntes per el cavall i la vaca. Al voltant de la cabana principal hi ha tres cabanes més petites, que albergaven als camperols, junt amb una cabana de rusc. Les cabanes fóren construïdes amb fang i pedra amb gran part de la fusta provinent de naufragis arrossegats per els penya-segats ubicats a 300 metres de les cabanes (màstils de vaixells condemnats son clarament obvis en algunes de les construccions). Inclòs en els terrenys de les cabanes hi ha un túmul funerari cristià primitiu que es creu que és on s’enterrava als nens no batejats. Una talla de pedra paleocristiana i una creu de pedra son visibles dins del monticle. L’elevació de la vista ofereix una vista panoràmica fantàstica del proper fort prehistòric de Dúnbeg, Dingle Bay, South Kerry i Skellig Rocks en un dia clar. Ara ubicades en les cabanes de la fam de Slea Head estan treballant amb actuacions de gossos pastors. Els visitants poden veure a un granger d’ovelles local treballant hàbilment amb els seus gossos pastors per a recol·lectar i controlar el moviment de les ovelles. Aquesta habilitat s’ha transmès de generació en generació, ja que les ovelles s’han mantingut en la muntanya (Mount Eagle) durant centenars d’anys. Aquest és l’únic lloc a West Kerry que ofereix tal atracció. Els visitants reben informació valuosa sobre la forma de treballar dels criadors d’ovelles que intriguen a la majoria de visitants… com podrien els grangers locals pronosticar el clima a llarg plaç, dir la hora en que molts dels pobres no podien pagar un rellotge o inclús com van aconseguir comunicar-se amb parents que vivien a deu milles de distància.

Slea Head Famine Cottage

2. Dunmore Head

I ens acostarem a una de les platges més impactants de la península, la Coumeenoole Beach, una platja propera al Dunmore Head, entre aquest i Slea Head. L’aparcament també està bastant a prop.

Coumeenoole Beach

Extraoficialment se’n diu la platja del Dunmore Head. Les vistes des d’aquí son espectaculars. Val la pena una petita remullada tot i la fredor de l’aigua.

Coumeenoole Beach

La increïble platja de Coumeenoole és possiblement una de les millors platges de Kerry. Et trobaràs la imponent platja de Coumeenoole al llarg de la ruta Slea Head Drive/Cycle, en l’exhuberant costa oest de l’espectacular península de Dingle. Coumeenoole ofereix fantàstiques vistes de l’oceà circumdant, que s’extén fins a les properes illes Blasket. També hi ha alguns penya-segats bonics i irregulars a la dreta de l’estacionament.

I ja que hi som molt a prop, no ens podem estar d’acostar-nos al Dunmore Head i observar les seves magnífiques vistes. Es tracta del punt més occidental de la península, amb un paisatge impressionant i unes grans vistes.

Dunmore Head

Viatja al Comptat de Kerry i descobreix Dunmore Head en la península de Dingle. Realitza una caminada per el magnífic promontori per apreciar l’impressionant paisatge, saludar a una o dues ovelles que pasturen en els rics camps verds. Busca les illes Blasket en la distància i admira els kilòmetres de costa ondulada. Camina cap al punt més alt i et trobaràs una pedra Ogham, un recordatori de la història antiga d’Irlanda, i veuràs on van morir els vaixells de l’Armada Espanyola, el Santa Maria de la Rosa i el Sant Joan, en el 1588. Agafa’t un descans per a fer un pícnic i mira cap al mar, inclús pots veure un dofí submergir el cap sobre les aigües blaves i cristal·lines. Observa les aus marines que volen en picat en el cel sobre nostre i ens meravellarem amb les flors silvestres que es troben al llarg del Dunmore Head Loop. Gaudeix d’aquesta bonica part verge d’Irlanda.

Dunmore Head

3. Dunquin

I de seguida arribem a Dunquin, a uns 5 minuts de cotxe de Dunmore Head. És un poblet molt petit que es troba en un immens entorn. Primer de tot, anirem a trobar el Dunquin Pier, l’embarcador del poble enfonsat des de la carretera. És un gran mirador de l’entorn i de les blasket islands.

Baixant al Dunquin Pier

Situat en l’extrem nord d’una petita i apartada badia envoltada d’escarpats penya-segats, es pot accedir fàcilment a Dunquin Pier a través d’una bonica i serpentejant passarel·la que molt sovint apareix en les postals de records irlandesos. Una vegada que hagis contemplat l’impressionant paisatge natural des del moll, puja’t a un dels ferris de temporada per a visitar les impressionants Illes Blasket. Aquí, descobreix les ruïnes de cabanes d’antics illencs i meravella’t amb la vista de dofins i balenes que salten de l’aigua. Si arribes en cotxe, hi ha una petita secció d’estacionament fora de la carretera, a més d’una gran quantitat d’estacionament en la vora al llarg del camí cap al port.

Dunquin Pier

Com que no podrem visitar les Illes Blasket, per falta de temps, lògicament, anirem a veure una espècie de museu on ens explicaran com son les illes, en el mateix poble de Dunquin. Es tracta del Blasket Centre, on hi ha exhibicions interactives sobre la història de les illes Blasket. L’horari d’obertura del Blasket Centre és de 10:00 a 18:00h, i els preus per accedir-hi son de 5€ pels adults, 3€ pels estudiants, entrada gratuïta pels menors de 12 anys, i 13€ l’entrada familiar.

Blasket Centre

En el límit d’Europa, enfront a la península de Dingle, es troben les místiques illes Blasket, un petit arxipèl·lag famós per els seus narradors. Després de molts anys de dificultats, l’emigració i el declivi portaren a l’evaquació final de Great Blasket en el 1953. El Centre Blasket, a través d’exhibicions interactives, ofereix un recompte imaginatiu i autèntic de la història de les illes Blasket, i la seva rica herència i literatura única. La vida en la illa era dura i la gent sobrevivia de la pesca i de l’agricultura, lo que implicava una lluita diària contra els elements.

The Blasket Centre

El Centre detalla l’existència de la comunitat illenca, el seu idioma, cultura i folclore, costums i el seu extraordinari llegat literari que va produïr clàssics com “The Islandman”, “Twenty Years A Growing” i “Peig”. El Centre és un punt de descobriment exclusiu de Wild Atlantic Way i un punt culminant de qualsevol visita a la península de Dingle. El lloc incorpora una plataforma d’observació en la cima d’un penya-segat totalment accessible que ofereix vistes espectaculars de les illes Blasket i la costa atlàntica.

The Blasket Centre
Aquestes illes es troben més enllà de l’extrem occidental de la península de Dingle (Leithinis an Daingin) en el comptat de Kerry. La major de les illes, An Blascaod Mór o The Great Blasket, fou evaquada en 1953 quan les últimes vint-i-dues persones que hi vivien fóren traslladades al continent. La població de l’illa, que alguna vegada va contar amb cent setanta-cinc residents, havia disminuït constantment degut a l’emigració. Cap altra comunitat illenca d’aquest tamany ha produït tal riquesa literaria, produïnt escriptors de renom mundial, com Peig Sayers, qui va documentar la vida de l’illa en el seu estimat idioma irlandès i l’obra del qual ha estat traduïda a molts idiomes. The Great Blasket roman deshabitada avui, però la illa està oberta als visitants. Explora aquesta històrica illa a peu pels seus empinats camins coberts d’herba i senders muntanyosos. Descobreix les restes prehistòriques i l’extraordinària vida de les aus, així com la gran colònia de foques que han fet de The Great Blasket la seva llar. Visita el Blasket Islands Centre a Dún Chaoin per a conèixer les illes. Els transbordadors de passatgers a The Great Blasket Island operen segons la temporada des del Dunquin Pier (Cé Dhún Chaoin), Dingle Marina i Ventry Pier.
The Blasket Islands des de Dunmore Head

Empapats amb la història de les Blasket Islands i amb les espectaculars vistes des de Dunmore Head, continuem la nostra ruta fins a Clogher Head, a 2,2km del Blasket Centre. Es tracta d’un altre punt espectacular amb unes vistes increïbles.

Vistes des de Clogher Head

Les vistes des de Clogher Head son també cap a l’interior de la península i sobre altres caps amb unes siluetes impactants.

Clogher Head
Vista del Dunmore Head des del Clogher Head

A sota del Clogher Head, aproximadament a 2 kilòmetres, es troba la platja de Clogher Beach, una platja petita ubicada en un gran emplaçament. Per arribar-hi hem de seguir la Clogher Strand.

Clogher Beach

Continuem la nostra ruta cap al poblet de Ballyferriter, a uns 4,5 kilòmetres de la Clogher Beach. El poble disposa de platges arenoses, com la Smerwick Harbour.

Smerwick Harbour

4. Gallarus Oratory

I arribem a un dels imprescindibles de la península de Dingle, el Gallarus Oratory. És l’exemple més famós del patrimoni paleocristià irlandès. Té centre de visitants, cafeteria i botiga de souvenirs. L’horari d’obertura és de 10:00 a 18:00h.

Gallarus Oratory

L’Oratori de Gallarus, que es creu que té més de 1.000 anys, és l’església antiga millor conservada d’Irlanda. És una de les poques esglésies restants d’aquest tipus que sobreviu intacta fins al dia d’avui. No solament és el monument individual més distintiu de la península de Dingle, l’oratori és un dels edificis antics més bells de tot el país. La seva magnífica ubicació amb vistes al port de Smerwick i al salvatge oceà Atlàntic a l’oest, i al mont Brandon a l’est el converteixen en un dels llocs més màgics per visitar a Irlanda.

Vista de les Tres Germanes des del Gallarus Oratory

A 350 metres de l’oratori, hi trobem el Gallarus Castle, les runes d’una construcció del segle XV.

Gallarus Castle

També estem molt a prop del poblet de Murreagh, el qual és un poblet típic de la zona. En ell s’hi troba la platja de Murreagh Beach, una platja ubicada a l’extrem est del port de Smerwick. Murreagh Beach, Trá na Muirí (Seaside Marsh), és una bonica platja ubicada en l’extrem est del port de Smerwick en l’oest del comptat de Kerry. El port de Smerwick té vàries platges boniques. Petits senders connecten les platges, i en una caminada prolongada tens excel·lents vistes del Mont Brandon, Ceann Sibeal i les Tres Germanes. Aquesta impressionant platja no solament és popular entre les famílies per a nedar i construïr castells de sorra, sino que també és un lloc popular per a pescar des de la riba. El camp de futbol de An Ghaeltacht es troba junt a la platja de Murreagh i és la llar de l’equip de futbol de An Ghaeltacht, que té una orgullosa tradició local en l’esport del futbol gaèlic.

Murreagh Beach

Continuem la nostra ruta i quan estem a uns 3,5 kilòmetres del Gallarus Oratory, ens trobem amb la Kilmalkedar Church (Cill Maoilchéadair). Son les ruïnes d’una antiga església del segle XII. Kilmalkedar fou un monastir molt important en el període medieval primerenc, sobre tot per la seva ubicació en la ruta de peregrinació (el Camí dels Sants), que continua fins al Mont Brandon. Encara que va començar com un monastir, probablement similar al de la propera An Riasc, va créixer fins a convertir-se en una de les parròquies més riques de tota la diòcesi de Kerry (llavors la diòcesis de Ardfert) en l’època medieval i encara es conserven molts records d’aquesta riquesa. L’església romànica del segle XII en ruïnes mostra una fina talla, especialment en l’entrada i en l’arc del presbiteri. Es va convertir en l’església parroquial de la zona en el segle XIII, i va estar en ús fins al segle XVI.

Kilmalkedar Church

Al costat mateix de la Kilmalkedar Church es troba la Saint Brendan’s House, una construcció del segle XV.

St. Brendan’s House

I ubicat a 400 metres a l’oest de la Kilmalkedar Church, es troba el St. Brendan’s Oratory, del mateix estil que el Gallarus Oratory.

St. Brendan’s Oratory

I abans d’arribar al poble de Dingle per tal de visitar-lo, ens acostem a Brandon Creek. També s’hi troba un mirador de la badia singular. Es tracta d’una petita badia tancada que és molt tranquil·la i pintoresca. Es creu que Sant Brendan el Navegant va salpar de Brandon Creek, en el seu viatge de descobriment cap a l’oceà occidental. Explica la llegenda que Sant Brendan va descobrir el continent d’Amèrica del Nord en el segle VI. En el 1976, l’explorador Tim Severin també va salpar de Brandon Creek en un vaixell similar al tipus utilitzat per Saint Brendan i va arribar a Terranova en el més de juny de 1977, el què demostra que aquest viatge en un vaixell d’aquest tipus era possible. L’embarcació utilitzada està en exhibició a Craggaunowen, comptat de Clare.

Moll a Brandon Creek

Continuem amb la ruta ara en direcció sud per la R549, cap a Dingle, i a la sortida de Brandon Creek, ens trobem amb un fort de pedra molt similar als que hem estat veient per tota la península. Adjuntem la foto, però som incapaços de descriure-us com es diu…

Fort al costat de Brandon Creek

5. Dingle

I a 14 kilòmetres de Brandon Creek, per la carretera local R549, arribem al poble de Dingle, capital de la mateixa península. És un poble molt cuidat pel turisme, i molt tradicional. El què no us podeu perdre de Dingle és el seu carrer principal, el Main Street, el qual conta amb varis pubs, botigues, etc…

Main Street de Dingle

Un altre punt a tenir en compte a Dingle, és el seu Moll Pesquer. Des d’ell s’obtenen unes grans vistes a les costes occidentals.

Dingle Pier

I per últim, val molt la pena la visita del Dingle Oceanworld Aquarium, un aquari interior amb peixos, taurons, pingüïns, nútries i activitats interactives per a nens. Els horaris d’obertura de l’aquari son de 10:00 a 17:00h, i els preus son de 19€ pels adults, 14,5€ pels estudiants, 13€ pels nens i joves de 3 a 16 anys, i 59€ per les famílies. Adjuntem la pàgina web per si us interessa.

Dingle Oceanworld Aquarium

6. Connor Pass

Sortim de Dingle i agafem la carretera local R560 que ens durà cap al nord-est de la península, travessant el Connor Pass (An Chonair). La carretera va pujant i pujant obtenint un recorregut i unes vistes espectaculars. A 6,5 kilòmetres de Dingle s’arriba al pròpiament dit Connor Pass, on es tenen grans vistes tant del nord com del sud de la península.

Pujant el Connor Pass, mirant en direcció a Dingle
Vistes cap al nord des de Connor Pass

El Connor Pass connecta Dingle en la Península de Dingle amb Brandon Bay i Castlegregory, amb una alçada de 456 metres. Un pintoresc camí asfaltat ple de corbes que condueix al pas és considerat un dels més bells d’Irlanda.

Connor Pass

7. Brandon Point

I ja estem finalitzant la nostra ruta per la península de Dingle, al mateix temps que l’hora del capvespre ja s’acosta. Anem a buscar un altre dels punts destacats de la ruta d’avui, es tracta del Brandon Point, una punta al nord de la península, a 2,6 kilòmetres del poble de Brandon. Des d’ell s’obtenen unes grans vistes i és un lloc força singular, perquè la carretera s’acaba de cop.

Vista des de Brandon Point

Brandon Point es troba a 15,4 kilòmetres del Connor Pass (uns 20 minuts de cotxe). Brandon Point està a només 5 kilòmetres en cotxe del poble de Cloghane. Mentres condueixes al llarg de la península de Dingle, gaudeix del fantàstic paisatge de les muntanyes que es troben amb l’oceà. Desperta a l’observador d’aus que portes dins i observa com les skúes gran, àrtica, pomarina i cua llarga rellisquen amb els forts vents del nord-oest a la tardor. Estigues atent a les hordes de pardeles de Cory i Sooty que han fet de Brandon Point la seva llar.

Ens costa molt marxar d’aquests llocs tant espectaculars. El nostre pròxim punt de la ruta és Castlegregory, un poble que conté la platja més llarga del país, Castlegregory Beach. Aquesta platja es troba a 21,3 kilòmetres de Brandon Point.

Castlegregory Beach

I per últim, podem observar davant de la costa la presència d’unes illes, es tracta de les Magharee Islands, les quals son illes amb assentaments monàstics de l’Alta Edat Mitjana.

Magharee Islands darrere la Magharee Península

I d’aquí enfilem la carretera nord de la península (al final arribem amb la carretera nacional N86) cap a Tralee. Hi ha uns 26,4 kilòmetres des de Castlegregory fins a Tralee (uns 29 minuts de cotxe).

Adjuntem en un mapa de google maps, l’itinerari en cotxe que hem seguit en el dia d’avui, amb el marcatge de les atraccions i els principals monuments, així com del kilometratge i del temps destinat per això (175,00 kilòmetres / 3 hores i 31 minuts):

Categories
IRLANDA

6. Doolin – Tralee: Bunratty Castle & Folk Park + Adare + Ardfert + Tralee

Avui tornem a desplaçar-nos, ara cap al sud del país, al comptat de Kerry. Deixarem enrere el comptat de Clare i el Burren i continuarem la nostra ruta. Pel camí visitarem el Bunratty Castle & Folk Park, la ciutat d’Adare, i els monuments històrics d’Ardfert, ja molt a prop de la ciutat on tenim l’allotjament, Tralee, que serà el camp base per explorar en el dia següent la península de Dingle.
Índex
1. Bunratty Castle & Folk Park
2. Adare
3. Ardfert
4. Tralee

1. Bunratty Castle & Folk Park

Sortim de Doolin i agafem la carretera N67 que a l’alçada d’Ennistimon serà la N85. Hem de saber que hi ha un poble proper que es diu Corofin, i en ell s’hi troba el Dysert O’Dea Castle and Archeology Centre, una antiga fortalesa del Clan O’Dea. Es tracta d’una casa-torre del segle XV, amb un camí arqueològic de 4 kilòmetres. Els horaris d’obertura de la fortalesa son de 10:00 a 17:00h i els preus son de 5€ pels adults, 3€ pels nens i 15€ per les famílies.

Dysert O’Dea Castle and Arqueology Centre

Aquest castell autènticament restaurat fou un bastió del Clan O’Dea. Ara alberga el Centre d’Arqueologia de Clare i ha rebut nombrosos premis nacionals. El centre té una sala d’història moderna, del 1700 al 2000d.C., un museu d’artilugis locals del 1000a.C. al 700d.C., una presentació audiovisual i un passeig per la paret del sostre. Al voltant del castell es troba el sender arqueològic Dysert O’Dea (4 kilòmetres) que conté 25 monuments de camp originals. Les instal·lacions de l’hotel inclouen una llibreria, salons de tè i aparcament gratuït per a cotxes i autobusos.

Passem per la ciutat d’Ennis, a 38 kilòmetres de Doolin (uns 40 minuts d’haver sortit). La nostra intenció no és aturar-nos a Ennis, però sí que us explicarem quins son els seus monuments. Ennis és una ciutat dedicada al comerç i els serveis, i té dos atractius sota el nostre entendre. Per una banda, hi ha la Ennis Friary, un convent fundat pels O’Brien en el segle XIII. L’horari d’obertura del mateix és de 10:00 a 18:00h i els preus per veure-la son de 5€ pels adults, 3€ pels nens i estudiants i 13€ per les famílies.

Ennis Friary

Ennis Friary, establerta en el Comptat de Clare en el segle XIII, una vegada fou reconeguda a tota Europa com un centre d’aprenentatge. Al llarg de l’època medieval, els O’Brien fóren els principals patrocinadors d’aquests monjos franciscans i probablement la raó per la que s’establiren a Ennis Town. Entre les restes, els visitants poden veure vàries escultures dels segles XV i XVI, la figura de Sant Francisco mostrant els estigmes, una imatge de Ecce Home, la tomba de Mc Mahon i més.

Per altra banda, a Ennis hi ha el “De Valera Library Museum”, una exposició del polític històric local. El museu està ubicat en el cor del centre d’Ennis. No molt gran, ofereix una exposició bastant agradable sobre la història del comptat de Clare, però també sobre la història de la lluita republicana, en la que va participar Eamon de Valera. Descobriràs la vida del famós polític, que va fomentar notablement l’Aixecament de Pasqua, i va participar en la Guerra de Independència d’Irlanda, llavors en la Guerra Civil. Durant la teva visita, et trobaràs amb alguns escrits originals, firmats per la mà del polític.

De Valera Library Museum

Però el museu no solament està dedicat a Eamon de Valera. A més, descobriràs una exposició més general sobre el passat agrícola de la regió d’Ennis. Podràs admirar alguns dels objectes de l’època, així com alguns testimonis escrits. Encara que és fàcil moure’s, l’exposició és interessant i dóna una millor idea de la identitat cultural del comptat de Clare. La visita val uns 4€ per persona.

Passem Ennis i arribem a Bunratty per la N18, a 1 hora després de sortir de Doolin. Bunratty és un poblet típic que té el Bunratty Castle & Folk Park, un castell del segle XV i un poble del segle XIX que recreen la vida d’aquests períodes en aquest museu familiar. L’entrada és conjunta. Els horaris d’obertura son de 10:00 a 17:00h, i els preus son de 15,25€ pels adults, 11,5€ pels nens de 4 a 18 anys, i 40,85€ per les famílies.

Bunratty Castle

El Castell de Bunratty, que en el seu dia fou una imponent fortalesa medieval, està llest per donar la benvinguda als visitants i els ofereix un excel·lent menjar i unes vistes encara millors. Si es va dissenyar perquè resultés imponent, l’objectiu es va conseguir. L’enorme mole de pedra gris del castell de Bunratty s’eleva sobre el paisatge verd del comptat de Clare com un monolit, una declaració grandiloqüent de poder i força. El castell actual és el quart que es va construïr en lo que fou en el seu dia un campament comercial viking del segle X i, des de 1475, fou propietat dels O’Briens, la família més poderosa de la província de Munster.

Castell de Bunratty – Sala de Reunions

Però la vida d’un castell medieval no li manquen dificultats. Els últims residents fóren la família Studdert, que deixaren enrere les robustes xemeneies de pedra, els soterranis voltats i el gran saló en el 1804 per començar a gaudir de les comoditats més modernes de Bunratty House. Avui en dia, Bunratty és un dels castells més complets i ben conservats de la illa d’Irlanda.

Castell de Bunratty – Menjador
Castell de Bunratty – Habitació de convidats

En la seva època daurada, Bunratty era un lloc ple d’esplendor amb paisatges i jardins impressionants al seu voltant i una manada d’uns 3.000 cérvols. Avui en dia, encara ocupa més de 10 hectàrees de preciós camp en el Comptat de Clare, que també alberga el parc Folk de Bunratty. Els edificis tradicionals, les botigues de poble i els carrers antics recreats el converteixen en un lloc divertit i immersiu per a passar la tarda. Pots passejar per el carrer del poble i gaudir d’aparadors i edificis de colors vius, i música tradicional irlandesa. També pots visitar la granja de mascotes amb races autòctones d’ovelles, vaques, porcs i ponis. I, per últim, pots explorar les granges del parc Folk, que representen diferents formes de vida rural de principis del segle XX. Però no te’n vagis sense passejar per el jardí emmurallat de la Regència, una part que encara avui es conserva de la propietat original del castell.

Folk Park

Sortim de Bunratty en direcció a Limerick, però no ens aturarem en aquesta modesta ciutat amb una gran història. Hem prioritzat poder visitar altres atractius en el dia d’avui. Farem menció, però, als atractius de Limerick. Limerick, on el riu Shannon s’uneix a la Ruta Costanera de l’Atlàntic i els carrers georgians dónen pas a joies culturals. Quan visitis Limerick, veuràs que tot està a poca distància a peu. Coneix als seus cordials habitants i descobreix fabulosos llocs històrics, acollidors pubs tradicionals i una escena gastronòmica que abarca de tot, des d’un mercat històric fins a restaurants guardonats.

Un dels atractius de la ciutat és passejar per el carrer principal de Limerick, el carrer O’Connell Street. En ell s’hi troba la Art Gallery.

O’Connell Street, a Limerick

Un altre de les atraccions de Limerick és la visita al Hunt Museum, un museu on hi ha una col·lecció d’art i arqueologia del país. Els horaris del museu son de 10:00 a 17:00h (els dilluns tancat), i els preus son de 10€ pels adults, 7,5€ pels estudiants, i entrada gratuïta als menors de 16 anys.

The Hunt Museu, a Limerick

També val la pena que us arribeu a la St. John’s Square, on s’hi troben el Limerick Museum i la Saint John’s Cathedral.

Saint John’s Square

Com també és obligada una visita a la St. Mary’s Cathedral, una catedral de 1172 restaurada. És una catedral emblemàtica amb grans vidrieres i un petit cementiri.

St. Mary’s Cathedral

Hem de passejar per el Merchant’s Quay, on s’hi troba la Court House i el Civic Centre en la plaça.

Limerick Court House, a Merchant’s Quay

I per finalitzar, deixem l’atracció més important de Limerick pel final, el King John’s Castle, un castell anglonormand. Es tracta d’una fortalesa medieval restaurada amb centre de visitants, vestits d’època i exposicions interactives. L’horari d’obertura per les visites és de les 9:30 a 18:00h, i els preus son de 13€ pels adults, 10,5€ pels nens i joves d’entre 4 a 18 anys, i 39,5€ per les famílies.

King John’s Castle, a Limerick

2. Adare

Travessem Limerick i agafem la carretera cap al sud-oest N21, que en uns 25 minuts ens porta fins a la localitat d’Adare. Aquí ens hi pararem. Adare és una pintoresca localitat rural amb cases típiques del segle XIX. Anirem a buscar l’Adare Heritage Centre, per conèixer l’història de la pintoresca ciutat patrimonial d’Adare.

Carrer típic i tradicional d’Adare

Adare, però, té altres atractius, com el Adare Desmond Castle, les runes d’una fortalesa medieval anglonormanda. Els bitllets es venen a l’Heritage Centre. Els horaris d’obertura son de 9:30 a 16:00h i els preus son de 10€ pels adults, 8€ pels estudiants i 22,5€ per les famílies.

Desmond Castle Adare

Desmond Castle Adare personifica el castell fortificat medieval a Irlanda. Està estratègicament situat a les ribes del riu Maigue, des d’on els seus senyors podien controlar qualsevol tràfic que es dirigís cap o des de l’estuari del riu Shannon. El castell fou construït per a la força i la seguretat. Una formidable torre de l’homenatge forma el seu nucli; la torrassa es troba dins d’un recinte emmurallat envoltada d’un fossar. Desmond Castle Adare va canviar de mans varies vegades abans de convertir-se en un bastió clau dels comptes de Desmond en el segle XVI. Tanmateix, durant la Segona Rebelió de Desmond, va caure en mans dels anglesos després d’un sagnant assetjament. Les forces de Cromwell varen arrasar l’edifici en el 1657, encara que des de llavors els restauradors han ajudat a recuperar el seu antic esplendor. Les visites guiades ara estan disponibles per a qualsevol que vulgui seguir els passos dels FitzGerald i experimentar el seu esperit valent.

I continuem a Adare, ara per visitar un convent agustí de 1315, l’Augustinian Abbey Adare. El compte de Kildare va fundar el convent agustí a Adare, com hem dit en el 1315. Se la coneixia com l’Abadia Negra degut al color de l’hàbit dels seus monjos. Les activitats religioses varen continuar durant uns 200 anys, fins que la comunitat fou suprimida a mitjans del segle XVI. Avui en dia, els visitants poden veure els claustres ben conservats, així com l’església, en ús per l’església d’Irlanda des de 1807. Tampoc us podeu perdre els mausoleus de la família Dunraven.

Augustinian Abbey Adare

I també a Adare, s’hi troba la Adare Franciscan Friary, les runes d’un altre monastir amb torres, capelles i claustre. L’horari d’obertura és de les 10:00 a les 17:00h. El convent franciscà fou fundat pels franciscans per Thomas, compte de Kildare en el 1464 i es va completar dos anys després. L’accés limitat està disponible a la ruïna a través del club de golf Adare Manor (camp antic). Es recomana als visitants que es registrin en la casa club abans de continuar amb el camp per a garantir un accés segur.

Adare Franciscan Friary

I la nostra ruta continua, ara per la zona de l’estuari del Shannon, en els últims municipis del Comptat de Limerick. Al poble d’Askeaton ens hi trobem dues atraccions: un castell i una abadia. El castell es troba en el cor del poble, el Askeaton Castle. Es tracta d’unes impressionants restes d’una fortalesa medieval, tot i que aquest any 2.023 el castell romandrà tancat.

Askeaton Castle

En el cor d’aquesta ciutat del comptat de Limerick es troben els impressionants restes d’una fortalesa medieval. El castell de Askeaton data de 1.199, quan William de Burgo el va construïr sobre una roca en el riu Deel. Al llarg dels segles, el castell va demostrar ser clau per a la història de Munster. Fou la base de poder dels comptes de Desmond després de 1348. En el 1579 va resistir contra el general anglès Sir Nicholas Malby, un incident que va ajudar a desencadenar la Segona Rebelió de Desmond. El saló de banquets és un dels millors edificis seculars medievals d’Irlanda. La torre està parcialment en ruïnes, però s’han conservat algunes boniques finestres i una exquisida xemeneia medieval. L’edifici proper de principis del segle XVIII es va utilitzar com a Hellfire Club. Es rumorejava que aquests clubs eren antres d’excessos en els que els cavallers adinerats s’entregaven a la beguda, simulacres de rituals i altres activitats nefastes.

L’abadia d’Askeaton (Askeaton Friary) té l’accés gratuït, i es tracta d’unes ruïnes d’un monastir de 1389, amb un claustre del segle XV.

Askeaton Friary

Passem Askeaton, i a prop del poble de Foynes s’hi troba un museu on s’explica la història dels primers hidroavions, el Foynes Flying Boat & Maritime Museum. Els horaris d’obertura son de les 9:30 a les 17:00h, i els preus son de 12€ pels adults, 10€ pels estudiants, i 6€ pels nens.

Foynes Flying Boat & Marítime Museum

Explora el museu i descobreix com Foynes fou una vegada un dels grans centres d’aviació. Segueix els passos de Maureen O’Hara, John F. Kennedy, Bob Hope, Eleanor Roosevelt i els dignataris, estrelles de cinema i refugiats que varen arribar aquí durant la Segona Guerra Mundial. Observa com aquesta història única és explicada per una pel·lícula original en un cinema a l’estil dels anys 40. Fes un cop d’ull a les exhibicions de la Segona Guerra Mundial i aprofita l’oportunitat d’abordar una rèplica de tamany real del Boeing 314 Flying Boat. El cafè irlandès, una beguda popular, es va servir per primera vegada a Foynes en el 1943 a un grup de passatgers cansats. Mira el meravellós espectacle hologràfic en 3D que recrea aquesta famosa nit i, després, prova un deliciós cafè irlandès en la seva llar original. Passa un temps explorant la col·lecció marítima en la torre de control restaurada i gaudeix de les vistes panoràmiques del riu Shannon.

I després de creuar Foynes, per la carretera nacional N69 entrarem ja, al famós comptat de Kerry. El primer poble que ens hi trobem és Tarbert, el qual és un poble que està a les portes de l’estuari del riu Shannon. A Tarbert ens hi trobem el Tarbert Bridewell CourtHouse and Jail Museum, on ens hi trobarem una exposició immersiva de la dura justícia d’Irlanda de 1.830. Els preus son de 5€ pels adults, 3,5€ pels estudiants, 3€ pels nens i 12€ per les famílies.

Tarbert Bridewell Courthouse and Jail Museum

Comprèn la història d’Irlanda a través de les recreacions de tamany natural i l’experiència audiovisual de Tarbert Bridewell. Experimenta les nombroses històries de dificultats, sofriment i pèrdua. Explora les cel·les de la presó de Tarbert on dormia la gent i el jutjat on van ésser jutjats. Els visitants coneixeran a l’acusat, compartiran la seva angoixa i seran testimonis de la dura justícia d’Irlanda en la dècada de 1830. Veureu el pati d’exercicis, les dependències del guardià i la sala del tribunal amb la seva representació de la veu aspra del poder judicial que dicta la sentència a l’acusat. A més de les figures de tamany real, ara pots submergir-te en la història a través de la narració d’audio i vídeo. També hi ha una sala dedicada a Charles McCreevy, un reconegut poeta i escriptor nascut a Tarbert, on pots asseure’t i veure un vídeo sobre la seva vida. El Bridewell també ofereix una cafeteria, una botiga de regals i un punt d’informació turística. Hi ha visites guiades disponibles per a grups.

També a Tarbert ens hi trobem la Tarbert House, un edifici georgià. És una casa patrimonial conservada en la forma original del segle XVII.

Tarbert House

La llar de la família Leslie des de 1690, Tarbert House és un edifici georgià Queen Anne. Una casa patrimonial reconeguda per les autoritats irlandeses i europees, es conserva en la seva forma original amb mobles i quadres del segle XVII. Entre els visitants notables es troben Benjamin Franklin, qui va visitar a Sir Edward Leslie després de 1776, Lord Kitchener, Winston Churchill, Charlotte Bronte, Daniel O’Connell i Dean Jonathan Swift.

Continuem la nostra ruta per la N69 i passem pel poble de Listowel, el qual és un poblet típic de la regió. A Listowel ens hi trobem el Listowel Castle, un castell del segle XV junt a la plaça principal. Els horaris d’obertura son de 10:00 a 18:00h i l’entrada és gratuïta.

Listowel Castle

La data de construcció del castell més antic de Listowel data del segle XIII, però el castell actual probablement fou construït en el segle XV per els FitzMaurices. El castell es troba en una elevació en un banc empinat, amb vistes al riu Feale, per sobre de la ubicació d’un gual estratègic. Es conserva una part substancial del front del castell format per dues grans torres quadrades de quatre pisos, quasi de l’alçada original de 15,3 metres, connectades per un mur de la mateixa alçada i unides per un arc en un costat. S’ha engegat un important programa d’obres de conservació del castell, inclosa la provisió d’una escala exterior per a permetre l’accés públic als nivells superiors.

3. Ardfert

I el següent poble on ens aturarem és Ardfert, un cop hem creuat Tralee. Ardfert és un poble modest amb un passat important, a 10 kilòmetres de Tralee. Com veureu hi ha dos monuments que son dos motius per visitar el poble d’Ardfert. Per una banda, hi ha una catedral (Ardfert Cathedral) i per altra banda, les runes d’un monastir franciscà (Ardfert Franciscan Friary). La Catedral és un edifici imponent del segle XIII que es pot visitar. Els seus horaris de visita son de 10:00 a les 17:15h, i els preus son de 5€ pels adults, 3€ pels estudiants i nens, i 13€ per les famílies.

Ardfert Cathedral

En el segle VI, St. Brendan “The Navigator” va fundar un monastir en aquest lloc prop de Tralee en el comptat de Kerry. Avui en dia, els visitants poden veure tres esglésies medievals, una pedra ogham i varies lloses de tombes paleocristianes i medievals. L’edifici més antic és la catedral, que data dels segles XII al XVII. Té un portal oest romànic, una magnífica finestra est del segle XIII i una espectacular filera de nou llancetes en el mur sud. Una de les dues esglésies més petites és un bon exemple de l’estil romànic tardà i l’altra és una estructura senzilla del segle XV amb talles interessants.

L’altre monument de Ardfert és la Ardfert Franciscan Friary, les quals son unes runes d’una abadia de 1253. Aquí, l’entrada és gratuïta.

Ardfert Abbey

El Convent Franciscà està ubicat a les afores de la ciutat medieval d’Ardfert. La ciutat fou important des de l’època medieval primerenca i fou centre d’una seu diocesana des de principis del segle XII. L’expansió de la Catedral d’Ardfert i la construcció de l’església dels frares aparentment fóren simultànies durant la última part del segle XIII, ja que comparteixen una sèrie de característiques arquitectòniques, en particular les seves finestres. La sòlida torre construïda en l’extrem oest de l’església del convent en el segle XV es troba en una posició inusual i s’assembla a una casa torre residencial. El convent fou fortificat com un quarter durant la rebelió de Desmond en el segle XVI, i posteriorment es va convertir en un pintoresc “punt d’atracció” en els terrenys paisatgístics de la seu de la família Crosbie en Ardfert House.

I continuem la nostra ruta, ja en els afores de Tralee, passem per Blennerville, el qual és un port marítim i hi ha força turisme. A Blennerville hi ha un emblemàtic molí de vent restaurat del segle XIX, amb centre de visitants, restaurant i exposicions. S’anomena el Blennerville Windmill, i el seu horari d’obertura (es pot visitar) és de 9:30 a 17:30h, i els preus son de 8€ pels adults, 6€ pels estudiants, 4€ pels nens majors de 4 anys, i 22€ per les famílies.

Blennerville Windmill

4. Tralee

I entrem a Tralee, primer de tot per buscar el nostre allotjament, i després, un cop assentats, anar a visitar la població que, sense saber-ho està celebrant un famós festival, el Festival Internacional de la Rosa de Tralee. Tralee és una sòlida base turística, i com hem dit, a l’agost celebra un festival de fama mundial, el Festival Internacional de la Rosa de Tralee, que es celebra des de 1959, però les seves arrels es remonten a un festival local més antic. S’ha convertit en un fenòmen mundial que es celebra en les comunitats irlandeses de tot el món, des de EEUU fins a Nova Zelanda. L’encantadora ciutat de Tralee és una merescudíssima amfitriona, amb carrers animats, habitants cordials i un ambient festiu. Això és el què ens varem trobar sense saber-ho.

Tralee, durant el Festival Internacional de la Rosa de Tralee

El concurs de la Rosa de Tralee és sens dubte la principal atracció durant els quatre o cinc dies que dura el festival, que conta amb una àmplia varietat d’esdeveniments. Des d’un acolorit mercat de carrer ple de gastronomia tradicional i productes artesans fins a actuacions musicals en directe amb estrelles locals i internacionals, la diversió està assegurada! En l’edició de 2.022 es va celebrar per primera vegada el Rose of Tralee Golf Classic, així que els aficionats al golf podran gaudir d’unes rondes memorables en els pintorescos camps tipus “link” de la Ruta Costanera de l’Atlàntic en els pròxims anys. És una magnífica incorporació al festival, ja que una partida de golf en la illa d’Irlanda mai decepciona.

Tralee, durant el Festival Internacional de la Rosa de Tralee

A part del festival, varem visitar una mica la ciutat. Hi ha una estàtua anomenada “Rose of Tralee Statue”, la qual està ubicada als voltants del Rose Garden, al Tralee Town Park.

Rose of Tralee Statue

Un dels imprescindibles de Tralee és el Kerry County Museum, un extens museu amb animades exposicions d’història de Kerry a través de les seves gents, edificis i terres. L’horari d’obertura del museu és de 9:30 a 17:30h i els preus son de 5€ pels adults, entrada gratuïta pels nens, i 10€ per les famílies.

Kerry County Museum

A Tralee també hi trobem el Aqua Dome Tralee, un parc aqüàtic indoor, un dels móns aqüàtics més grans d’Irlanda, amb onades, ràpids, rius i tobogans. L’horari d’accés és de dilluns a divendres de 10:00 a 22:00h, i els dissabtes i diumenges de 10:00 a 19:00h. Els preus son de 17€ pels adults, i 15€ pels estudiants i menors de 18 anys.

Aqüa Dome Tralee

I finalment, a Tralee també aconsellem visitar la Holycross Priory, una església catòlica neogòtica.

Holycross Priory

Adjuntem en un mapa de google maps, l’itinerari en cotxe que hem seguit en el dia d’avui, amb el marcatge de les atraccions i els principals monuments, així com del kilometratge i del temps destinat per això (184,00 kilòmetres / 2 hores i 46 minuts):

Categories
IRLANDA

5. Aran Islands i The Burren: Circuït per Inishmore + Dún Aengus + Circuït per The Burren

El dia d’avui serà molt espectacular, ja que visitem les Aran Islands, unes illes icòniques que es troben ubicades a la desembocadura de la badia de Galway. Per tot lo què representen i per tal com son, la visita val molt la pena. Nosaltres varem visitar la illa més gran de les tres, anomenada Inishmore, mitjançant un ferry que surt del Doolin Pier. Allí varem contractar una ruta amb mini-bus que durant unes 3 o 4 hores ens va anar portant d’atracció a atracció, deixant-nos el corresponent temps d’espera per fer les visites. Varem conèixer un dels llocs més espectaculars del viatge, la fortalesa de Dún Aengus. Per la tarda, un cop retornats a Doolin, varem fer una ruta fent un circuït per el Burren i visitant els llocs més autèntics i tradicionals de la regió. Varem acabar que se’ns va fer de nit, ja que el dia era força complet de coses a fer.
Índex
1. Circuït per Inishmore
2. Circuït per The Burren

1. Circuït per Inishmore

Avui ens llevarem una mica més d’hora perquè hem d’anar a buscar un vaixell en el Doolin Pier que ens ha de portar a les Aran Islands, concretament a la seva illa major, Inishmore. La companyia de ferrys que ens portarà a les Aran Islands (i també fan viatges acostaments als Cliffs of Moher) és la companyia “Doolin Ferry”. El trajecte a Inishmore son uns 35 minuts. Al mig de l’estiu fan quatre sortides per dia: 9:00/10:00/11:00/14:30h. La que nosaltres varem contractar surt a les 9:00h del matí. Diferents preus d’anada i tornada.

Sortim amb la companyia Doolin Ferries
Com hem dit, les Aran Islands son 3 illes: Inishmore, la més gran; Inishmaan i Inisheer. A Inishmore hi ha empreses de lloguer de bicicletes, e-bicis i busos turístics per l’illa. En els ferrys no hi pots pujar amb el cotxe, perquè a les illes està prohibit que hi circulin cotxes. També veuràs tours amb poni i carruatge. Inishmore és la més gran de les illes, té uns 800 habitants. Té un paisatge característic de kilòmetres de pedra calcària (paisatge agrest) i penya-segats a occident.
Mapa turístic de Inishmore
Les illes Aran (Inis Mór, Inis Meáin i Inis Oírr) es troben a 48 kilòmetres de la badia de Galway i es tracta del territori més occidental abans d’arribar a Amèrica. Famoses pels seus paisatges naturals, típics jerseis de punt i boniques cases rurals, les illes Aran, de parla irlandesa, meravellen a tot aquell que les visita. Aquestes tres illes han conservat la cultura i el llegat de la vida tradicional irlandesa, i fascinen als milers de visitants que reben cada any. Les imatges de les illes es reconeixen immediatament gràcies al seu paisatge entrecreuat amb murs de pedra, una característica tradicional de l’oest d’Irlanda. Les illes Aran han servit d’inspiració a un sense fí d’autors, poetes, i artistes al llarg dels segles, i molts visitants arriben aquí en busca d’un refugi per connectar amb la Irlanda autèntica i rural. Les tres illes son comunitats de parla irlandesa, però els residents son bilingües i l’anglès és el seu segon idioma.
Inis Mór

Inis Mór

Inis Mór és la major de les tres illes (“Mór” significa “gran” en irlandès) i té una població de voltants de 800 habitants. Tenint en compte que només medeix 12 kilòmetres de llarg i 3 d’ample, conta amb molts llocs d’interès històric, com Dún Aonghasa (Dun Aengus), Na Seacht Teampall (“les set eglésies”) i una torre circular. El paisatge de l’illa és característic, amb kilòmetres de murs de pedra i pedra calcària fissurada que s’extenen fins als enormes penya-segats de la part occidental. La naturalesa ofereix una costa esculpida per les onades, una pròspera colònia de foques, cignes salvatges, ànecs i aus rares, tot això complementat per les antigues ruïnes, l’animada vida nocturna i les agradables cafeteries i restaurants locals que dónen fama a aquesta illa.

Viatge amb el ferry a les Illes Aran
Viatge amb el ferry a les Illes Aran
Viatge amb el ferry a les Illes Aran

Finalment arribem a l’embarcador de l’illa d’Inishmore, en el petit poble de Kilronan, que funciona com la capital de l’illa. Allí hi trobem una oficina de turisme i l’oficina de l’empresa dels busos per fer l’excursió. Ens esperen, o sigui, que pugem al minibús i comencem a delectar-nos amb els paisatges i monuments que té la illa. El tour tindrà una durada de 3 a 4 hores, i un preu d’uns 20€ per persona. El primer lloc que ens porta el bus és la joia de la corona de les Aran Islands, el monument més important. Comencem per aquest monument, anomenat Dún Aengus (Dún Aonghasa). Es tracta d’una fortalesa paleocristiana del segle VII a.C. Està envoltat de penya-segats i grans vistes. Té un Centre de Visitants i tot, el qual es troba a 850 metres del monument, que és on ens para l’autobús. Baixarem on hi ha un petit nucli de casetes (formant una plaça molt bonica), on hi ha el Centre d’Interpretació i on comença el camí que ens porta a Dún Aengus.

Placeta amb cases tradicionals i típiques a Inishmore

Un prehistòric fort que s’eleva precàriament sobre un penya-segat a 100 metres d’alçada de l’Oceà Atlàntic… Una de les meravelles més antigues d’Irlanda amb aproximadament 3000 anys d’història. Quan et trobes a Dún Aonghasa (el fort de Aonghas, en irlandès), sembla com si et  trontollessis en la vora del món. I amb els intensos vents bufant al teu voltant i les onades trencant avall, et sentiràs en ple cor de la Irlanda Celta.

Fort de Dún Aengus
Inici de la caminada al Fort de Dún Aengus
Arribada a la plataforma superior del fort, amb vistes de la illa Inishmore

Com qualsevol fort que es preï, Dún Aonghasa guarda els seus secrets. Ningú sap qui era Aonghas, potser un noble desterrat procedent de l’est del riu Shannon, o un rei del segle V procedent de Cashel, en el Comptat de Tipperary. I el propòsit de la plataforma rocosa amb la seva espectacular ubicació en la vora del penya-segat segueix éssent un misteri. Però això només augmenta l’atractiu d’aquest lloc màgic. Mentres recorres les ruïnes, et recomanem que deixis volar la teva imaginació… es tracta del monument bàrbar més magnífic existent a Europa.

Penya-segats de Dún Aengus
Inishmore des de Dún Aengus

Dún Aonghasa està aproximadament a 1 kilòmetre del Centre de Visitants i s’accedeix a ell per un terreny elevat. L’últim tram del camí és sobre roca natural rugosa i s’ha d’anar amb compte, especialment al baixar. Es recomanen botes o sabates fortes per caminar. No hi ha tanca o barrera a la vora del penya-segat. Encaramat perillosament en un penya-segat, Dún Aonghasa s’enfronta desafiant a l’Oceà Atlàntic. És el major dels castres prehistòrics de pedra de les illes Aran.

Penya-segats del Dún Aengus

El fort consta de tres enormes murs de defensa de pedra seca. Fora d’ells hi ha un “chevaux-de-frise”, és a dir, una densa banda de pedres irregulars i verticals, milers en nombre. Una forma devastadorament efectiva d’impedir als intrusos, els “chevaux-de-frise” rodegen tot el fort de penya-segat a penya-segat.

Penya-segats de Inishmore

Dún Aonghasa té més de 3.000 anys. Les excavacions han revelat evidència significativa de metal·lúrgia prehistòrica, així com varies cases i enterraments. Tot el complexe es va reforçar entre els anys 700 i 800 d.C.

Clíffs Inís Mór

La visita implica una caminada curta sobre el terreny elevat i roques naturals aspres, així que vingueu preparats amb botes o sabates fortes per caminar. Ves amb compte també quan caminis a prop del penya-segat: no hi ha tanca ni barrera a la vora de la caiguda de 87 metres.

Els horaris d’obertura de la visita son de 9:30 a 18:00h, i els preus per accedir-hi son de 5€ pels adults, 3€ pels nens i estudiants, i 13€ per les famílies.

Penya-segats de Inís Mór

Visitats els penya-segats i el fort de Dún Aengus, l’excursió continua per paratges típics de l’illa i per altres atraccions i monuments.

Casa típica a Inishmore

A prop del centre de visitants de Dún Aengus ens trobem amb la platja Kilmurvey Beach, una platja de sorra en un gran emplaçament. Tota aquesta zona és rica en hàbitats. Vàries espècies de plantes estranyes es troben aquí. L’avifauna es considera d’importància internacional. Aquesta platja està vigilada.

Kilmurvey Beach

Prop de Dún Aengus, també s’hi troba un altre dels imprescindibles de l’illa, i aquest és una mica més modern. Es tracta del “The Worm Hole”, un forat rectangular excavat en la roca on es fan competicions i tot. Es tracta d’un dels atractius de l’illa.

The Worm Hole
The Worm Hole

Aproximadament a 1 milla des de Kilmurvey Beach, en direcció est, es troba “The Seal Colony”, una atracció on divises colònies de foques. El mirador està clarament senyalitzat amb una petita cabana que ven entrepans. Durant la marea baixa, una dotzena de foques es congreguen en la platja i les roques, creant una bonica vista amb les muntanyes de Connemara com a teló de fons. S’ha de dir, en honor a la veritat, que nosaltres quan hi varem passar, no en vam veure cap, de foca.

The Seal Colony Cabin

Amb el bus ens varem acostar a un altre dels imprescindibles de les illes, el lloc anomenat com “Seven Churches”. És un dels monastirs més grans i centres de peregrinació al llarg de la costa oest d’Irlanda. Es troba a 3 kilòmetres a l’oest de la platja de Kilmurvey Beach. Malgrat del seu nom popular, en realitat només hi ha dues esglésies entre les “Set Esglésies”; els altres edificis probablement fóssin allotjaments per a peregrins i dependències. La importància de les illes Aran com destí de peregrinació queda demostrada per el fet de que en el 1607, el Papa Pau V va concedir una indulgència plenària a tots els que visitéssin les esglésies de la illa en determinats dies festius. L’edifici més gran del lloc és Teampall Bhreacáin (“el temple de Breacàn”), que medeix 5m per 13m. L’església es va duplicar amb creus en tamany en el segle XIII, i la diferència en els estils de construcció es pot veure clarament en el mur oest. En el centre del mur oest, just per sobre de l’alçada del cap hi ha una inscripció: “Or ar il Conoin”, que significa “pregar per els dos canonges”.

Seven Churches

Un altre dels atractius de l’illa es diu “Teampall Bheanain”. Es tracta de l’església més petita d’Irlanda, ubicada en un gran emplaçament amb grans vistes de l’illa. Es troba a 2,5 kilòmetres de Kilronan. L’església en sí medeix aproximadament 15 peus per 11 peus. Es troba en lo més alt d’un turó amb vistes a la badia de Killeaney i és un punt de referència en la illa per els pescadors en el mar. A diferència de les esglésies en altres parts d’Irlanda, té una orientació nord sud en oposició a la orientació est-oest més comú. Data aproximadament del segle VII. Les vistes des d’ella son excepcionals. A prop es troben les restes d’un mur de cashel i un “clochán” (cel·la de pedra). Just a sota de Teampall Bheanin es troben les restes d’una torre rodona i una creu celta que formava part del gran llogaret monàstic establert per St. Enda en el segle VI.

Teampall Bheanain

I finalment, la ruta conclou amb la visita a l’últim monument de l’illa, anomenat Dún Eoghanachta. Es tracta d’una petita fortalesa a la part oest de l’illa. Es visita després de veure les Seven Churches.

Dún Eoghanachta

El bus ens torna a Kilronan, on agafarem el ferry de tornada a Doolin. Abans, però, ens quedarà una mica de temps per acabar de fer una última passejada pel minúscul poblet i els seus entorns.

Platja prop de Kilronan

Tornem amb ferry cap al Doolin Pier, i passem un altre cop per davant de les altres dues illes Aran:

Inis Meáin

Inis Meáin

Inis Meáin significa “la del mig” i s’enorgulleix d’haver mantingut un caràcter bastant tradicional en aquests temps moderns. Aquí es segueixen fabricant els jerseis tipus Aran, famosos en tot el món, junt amb dissenys de punt contemporanis en la Inis Meáin Knitting Company. La pesca era una part molt important en la vida de l’illa, per lo que aquests jerseis es varen convertir ràpidament en un article de primera necessitat per els seus habitants. Segons el folclore de les illes, el jersei es va crear quan un pescador i la seva família varen afegir un patró únic a la puntada. Ho varen fer per a poder identificar al pescador per aquesta puntada en cas d’ofegar-se i trobar-se amb el seu cos (inclòs transcorregudes unes setmanes). Durant un temps, els jerseis tipus Aran fóren el petit secret d’aquestes illes. Tanmateix, el gran ressorgiment literari del segle XX va atraure a visitants en busca de les autèntiques tradicions populars i l’idioma d’Irlanda. Les laborioses dones d’Aran aprofitaren la oportunitat i començaren a vendre els seus dissenys més enllà de l’illa. Inis Méain té més que oferir que els seus jerseis de fama mundial. Enmig de l’illa observaràs un paisatge que podríes contemplar durant hores: roques de color gris cendra esquitxades de flors delicades, camps verds vorejats amb murs de pedra seca i l’assot de les onades de l’Atlàntic en la distància. Inis Meáin és la menys visitada de les tres illes Aran. A l’explorar els seus penya-segats espectaculars, platges desertes i camins rurals sense tràfic, no seria d’extranyar que et trobéssis pràcticament sol.

Inis Oírr

Inis Oírr

La millor forma d’explorar Inis Oírr és recorrent en bicicleta els seus camins flanquejats per murs de pedra i esquitxats per flors silvestres. Amb menys de 3 kilòmetres de longitud i només 2 kilòmetres d’amplada, és la més petita de les illes Aran i la més propera a terra ferma. Inis Oírr té un paisatge similar al del Burren, en el comptat de Clare, per lo què la seva flora està protegida. El primer que veuràs és una platja de sorra blanca i molt fina banyada per aigües cristal·lines. És una meravellosa presentació d’una illa que combina moments de fràgil bellesa amb l’abrupte, però sòlid, aspecte de l’escarpada pedra calcària tant típica de la zona.

2. Circuït per The Burren

Un cop arribats a terra ferma, ens disposarem a fer un altre circuït, aquest amb el nostre cotxe de lloguer, i per la regió denominada “The Burren”. El Burren és un dels llocs més autèntics i tradicionals del país. L’inici i final del circuït que plantegem és el mateix poble de Doolin.

La vasta zona del Burren es troba en el Comptat de Clare, té aspecte lunar i és un dels paisatges més fascinants d’Irlanda. Aquí, la freda roca gris solcada d’esquerdes baixa fins el turbulent oceà Atlàntic. El resultat és un dels fenòmens més extraordinaris de la naturalesa: un enorme terra rocós esquitxat de formacions rocoses, coves i fòssils, així com una increïble varietat de flors que inclou des d’espècies autòctones fins a plantes àrtiques, alpines i mediterrànies. Format fa milions d’any sota mars tropicals oblidats fa molt de temps, el paisatge calcari del Burren ha donat lloc a una ramaderia perdurable que conta amb una història de més de 6.000 anys. Avui en dia continua practicant-se l’antiga tradició de deixar pasturar el ramat en els turons a l’hivern (“winterage”) per aclarir el terreny d’herbes resistents i permetre que la vida vegetal floreixi en primavera. Per ser un lloc tant rocós, el Burren té una bellesa poètica que ha captivat els cors i ments de poetes, pintors, artistes i escriptors. La sentiràs mentres passeges per la platja de Fanore, de color mantega, banyada per l’oceà Atlàntic i amb un turó de pedra calcària com a teló de fons. La sentiràs també mentres passeges per terrasses de roca que s’endinsen en cascada fins a l’oceà o mentres contemples l’impressionant dolmen de Poulnabrone, una construcció de fa més de 5.800 anys que desafia la gravetat.
El Burren, comptat de Clare

Farem un circuït en bucle amb inici i final a Doolin, i el farem en direcció les agulles d’un rellotge, començant per la carretera de la costa en direcció nord (R477). Després de vorejar la costa cap al nord, ens acostarem al Black Head, a uns 20 kilòmetres de Doolin (uns 25 minuts recorreguts des de Doolin). Des del Black Head es tenen unes impressionants vistes sobre la badia de Galway. Allà mateix, ens podem arribar al far Black Head Lighthouse.

Black Head Lighthouse

Per el Black Head hi passa un recorregut circular anomenat Black Head Loop Walk, que és un recorregut de 26 kilòmetres circular que passa pel far i la punta de Black Head.

Black Head Loop Walk

El bucle de Black Head creua el pas de Gleninagh i la vall de Feenagh al llarg de l’espatlla de la muntanya Cappanwalla. En un creuament de 3 vies, el bucle torna a pujar passant per Caher an Ard Rois, on es recorre una curta distància per la carretera asfaltada de la vall de Caher, passant per un creuament de camins. Una altra carretera verda et porta al voral de Slieve Elva, a Ballelly i de tornada a l’aparcament de la platja de Fanore. Començant des del tauler a Fanore Beach, surti de l’estacionament i giri a l’esquerra seguint la fletxa morada. Les altres fletxes de colors son per altres passejos que comencen i acaben a l’aparcament. Segueix la carretera durant més de 1 kilòmetre (passant un  creuament després de 500 metres) per arribar a un creuament amb una carretera de sorra a la nostra dreta; gira a la dreta aquí. Segueix aquesta carretera costa amunt durant 500 metres per arribar a un montant de pedra on creuaràs un camp i s’unirà a Green Road que et portarà al voltant de Black Head. I el camí continua fent el bucle fins a l’aparcament de la platja de Fanore…

Nosaltres, amb el cotxe continuarem passant pel poble de Ballyvaughan, un poble tradicional de cases amb teulades de palla, i amb oficina d’informació turística.

Ballyvaughan

A 2,4 kilòmetres de Ballyvaughan hi ha el Newtown Castle, una torre restaurada del segle XVI. Es tracta d’una casa-torre del segle XVI bellament restaurada amb caracetrístiques arquitectòniques úniques. Hi ha un grup de característiques interessants que daten de l’època victoriana que es troben al sud-oest del Castell de Newtown.

Newtown Castle

I a 8,8 kilòmetres de Ballyvaughan s’hi troba la Corcomroe Abbey, les ruïnes d’una abadia de 1194. Amb l’entrada gratuïta. Era una abadia cistercenca.

Corcomroe Abbey

Però nosaltres, un cop hem arribat a Ballyvaughan, continuarem la ruta cap al sud, per la N67 que enllaça a la carretera local R480, i al cap de 4,4 kilòmetres ens porta a l’Aillwee Cave. És una gruta de la zona oberta al públic al 2.008. És una de les més antigues d’Irlanda. L’entrada va conjuntament amb un centre d’aus rapinyaires (entrada gruta + centre). S’anomena Aillwee Cave & The Birds of Prey Centre. Hi ha diferents tipus de visites i de preus. Els horaris d’obertura del complex son de 10:00 a 17:00h i els preus son de 25€ pels adults, 23€ pels estudiants, i 15€ pels nens de 5 a 16 anys. Es visita tot conjuntament.

Aillwee Cave

Des de “un forat en el terra” fins a “volar amb Àligues”, tothom gaudeix enormement el temps que passarem a Aillwee Cave i Bird of Prey Center. Durant tres generacions, Aillwee Cave and Bird of Prey Center han donat la benvinguda als visitants al Burren en el comptat de Clare. Els visitants poden  explorar l’inframón de Burren i gaudir d’una llibertat inesperada amb els majestuosos Birds of Prey. Passeja pels boscos d’avellaners, freixes i grèvols o recorre la vessant de Aillwee Burren mentres gaudeixes de les vistes panoràmiques de la badia de Galway i la ruta costanera de l’Atlàntic. Escolta i sent el batre de l’ala d’un falcó mentres es precipita. Olora la humitat terrosa d’un llarg llit de riu sec decorat amb pampalluguejants formacions cristal·lines. Gaudeix de les saboroses recompenses de formatge fumat o dolç de sucre. En la Cova de Aillwee: Més de 3.500 peus de paisatges sinuosos estan oberts al públic, amb visites guiades regulars. Els visitants d’aquesta popular atracció del comptat de Clare son acompanyats en un passeig de 35 minuts a través de cavernes, sobre abismes amb ponts, sota de formacions rocoses inusuals i acabant junt a una cascada eixordadora. Aquesta sorprenent creació de la naturalesa es va formar gradualment a partir d’aigües de desgel prehistòriques de l’Edat de Gel que obríen camins a través d’aquesta muntanya de pedra calcària.

Aillwee Cave

Centre d’aus de presa de Burren: Ubicat al peu de la cova Aillwee, conta amb l’exhibició més gran de falcons, falcons harris, mussols, cernícals americans i àguiles marines de cua blanca en el país. Durant la temporada de cria, els visitants podràn veure la cria manual de les aus rapinyaires joves, aprendre de la falconeria com un esport ancestral i conèixer millor questes magnífiques espècies autòctones i els problemes ambientals que implica la seva protecció i conservació.

Botiga de granja: La botiga de la granja propera, a la que també es pot arribar per un encantador passeig pel bosc, alberga una varietat de deliciosos productes locals, com el guardonat formatge Burren Gold, mel, mermelades i dolços de sucre. Observa com s’elabora el formatge tipus Gouda, classificat com a formatge de granja perquè està fet amb llet de vaca sense pasteuritzar, i llavors prova el producte final. Tour guiat disponible. Obert tots els dies des de les 10:00h.

Aillwee Cave & Birds of Prey Centre

Visitat el centre, ens dirigirem al Poulnabrone Dolmen, a uns 7 kilòmetres de la cova. Es tracta d’un dòlmen de l’Edat de Pedra, construït amb enormes pedres en forma de taula. Un dels dòlmens més característics del Burren i del país. Poulnabrone és el monument megalític més antic d’Irlanda i un dels dòlmens més fotografiats del país.

Poulnabrone Dolmen

Seguim amb la ruta i ens aturarem a Leamaneh Castle, a 7 kilòmetres del dòlmen. Es tracta de les ruïnes d’un castell, on hi ha dempeus una casa-torre de 5 pisos construïda al voltant de 1480. És un monument visible però no accessible.

Leamaneh Castle

Les magnífiques ruïnes de la gran fortalesa O’Brien de Leamaneh es troben en la franja sud del desert de pedra calcària conegut com el Burren. És un lloc solitari i potser un lloc sorprenent per a una esplèndida mansió de principis del segle XVII de quatre pisos, amb sostre a dues aigües, amb fileres de grans finestrals. La primera part de l’edifici en l’extrem est és, per el contrari, una torre de cinc pisos bastant ombrejada amb estretes obertures per a les finestres, una filera de petites cambres i una escala de cargol. El seu passatge d’entrada, amb forats per barres de tir per a les portes interiors i exteriors, probablement es va reservar més tard per els servents, ja que la mansió a dues aigües tenia la seva pròpia porta d’entrada. La mansió de quatre pisos es va agregar a l’oest de la torre en la dècada de 1640. Aquest monument és visible des de la carretera però no és accessible.

El proper pas del circuït és el Ballykinvarga Stone Fort, ubicat a 5,4 kilòmetres del monument anterior. Es tracta d’una fortificació amb murs de pedra vora Kilfenora.

Ballykinvarga Stone Fort

I arribem finalment a Kilfenora, un poblet amb Catedral, Centre de Visitants i una High Cross. A Kilfenora només ens hi aturarem per visitar el Burren Visitor Centre, que es tracta del Centre de Visitants del Burren, amb exposicions, cafeteria i botiga de souvenirs.

Burren Visitor Centre de Kilfenora

I de poble anem a un altre poble, Lisdoonvarna, que a 8,6 kilòmetres de Kilfenora és el poble més important del Burren. Té unes termes famoses i uns Spa Gardens. A nosaltres ens interessaria visitar el Lisdoonvarna Spa Wells Heritage Centre. L’Heritage Centre es va inaugurar al 2.018 a l’edifici anomenat Spa Wells. Lisdoonvarna és una ciutat victoriana balneari del país. L’horari de l’Heritage Centre és de les 10:00 a la 1:00h, i l’entrada és gratuïta.

Lisdoonvarna Spa Wells Heritage Centre

Lisdoonvarna Heritage Centre es va inaugurar en el mes de juny de 2.018 en l’edifici conegut formalment localment com Spa Wells. La gent ha estat aprofitant els atributs beneficiosos de les aigües de Lisdoonvarna des de 1750. Ha estat administrat per el grup comunitari Lisdoonvarna Fáilte durant quasi 120 anys, lo que la converteix en l’organització comunitària més antiga d’Irlanda. Durant els últims anys, el grup junt amb la Societat Històrica de Lisdoonvarna han restaurat i reviscut la història de Lisdoonvarna i les seves aigües. Al maig, els visitants poden trobar una flor estranya anomenada Butterworth Mayor. Visita el Centre per aprendre sobre la història local i les aigües en una guardonada exposició. Endinsa’t en la història de la única ciutat balneari victoriana de Irlanda, coneix al principal propietari de la època, els promotors del spa i estudia el progrés fotogràfic de la ciutat des dels seus humils inicis fins la actualitat. Els visitants també poden provar els minerals de les aigües sulfuroses. Asseu-te i relaxa’t amb un paisatge impressionant i vistes al jardí i escolta el sò dels rius. Hi ha un Saló de tè que es troba dins de l’edifici principal, on es poden degustar mostres de pastissos i bolleria locals. Al setembre tots els dies hi ha balls de 12:00 a 14:00h en el Saló de ball.

I finalitzarem la nostra ruta per el Burren a Cahermacnaghten Stone Fort, una antiga fortificació que funcionava com a Centre de Cultura. Es troba a uns 10 kilòmetres de Lisdoonvarna, cap a l’interior, seguint la carretera N67.

Cahermacnaghten Stone Fort

I fins aquí amb la ruta del dia d’avui. Hem visitat a fons les Aran Islands (concretament l’illa de Inishmore), i hem fet a la tarda un circuït per The Burren força complet, per tant ja és l’hora d’anar-nos-en a descansar al nostre allotjament.

Adjuntem en un mapa de google maps, l’itinerari en cotxe que hem seguit en el dia d’avui, amb el marcatge de les atraccions i els principals monuments, així com del kilometratge i del temps destinat per això (76,20 kilòmetres / 1 hores i 41 minuts):

Categories
IRLANDA

4. Clifden – Doolin: Lough Corrib + Cong + Dunguaire Castle + Cliffs of Moher + Doolin

Sortirem de Connemara en direcció al tranquil i idíl·lic poble de Cong, passant per tota mena de miradors naturals amb el Lough Corrib com a teló de fons. Un cop a Cong, visitarem la seva abadia i el The Quiet Man Museum, així com ens presentarem a davant del Ashford Castle per veure’l amb els nostres propis ulls. Continuarem la nostra ruta cap al The Burren i pel camí ens aturarem al poble de Kinvara per veure el Dunguaire Castle. Finalment, arribarem al nostre allotjament als voltants del poble de Doolin, i un cop assentats ens acostarem a una de les atraccions més icòniques, importants i espectaculars que hi ha a Irlanda, els penya-segats de Cliffs of Moher. Serà la millor manera d’acabar el dia.
Índex:
1. Cong
2. Dunguaire Castle
3. Cliffs of Moher
4. Doolin

1. Cong

Partim del nostre increïble allotjament de Connemara, amb les vistes a la badia de Clifden, i anirem a buscar el camí de tornada per la carretera nacional N59. A l’alçada de Maam Cross ens desviarem per la carretera local que ens farà vorejar el Lough Corrib (R336 i R345). Al cap d’1 hora d’haver sortit de Clifden arribarem a Cong, però abans, ens haurem aturat un fotimer de vegades a la mateixa carretera local per gaudir de les vistes del paisatge amb el Lough Corrib.

Paisatge típic irlandès amb el Lough Corrib

Les vistes que es tenen del Lough Corrib i del paisatge irlandès son súper espectaculars i realment val la pena que ens aturem cada dos per tres a fer alguna fotografia.

Instantània amb el Lough Corrib

I arribem a Cong. El poble presenta un ambient idíl·lic i tranquil, així com els seus entorns. El monument més destacat de Cong és la seva antiga abadia. Es tracta de les ruïnes d’una abadia del segle XII, ubicades al centre del poble.

Cong Abbey

En el poble de Cong, comptat de Mayo, els visitants poden veure les ruïnes d’una abadia agustina del segle XII establerts per Turlough O’Connor, rei suprem d’Irlanda. El terreny havia albergat anteriorment una església del segle VI associada amb Sant Feichin. En un moment, l’abadia tenia 3.000 habitants, que eren excel·lents erudits i hàbils artesans. També és el lloc on va morir Rory O’Connor, l’últim Gran Rei d’Irlanda.

Al costat mateix de l’abadia ens trobem, també en ple centre del poble, amb el famós museu “The Quiet Man Museum”, on hi ha una reproducció de la casa de la pel·lícula homònima, amb visites per les seves dependències i botiga de records. L’horari del museu és de 10:00 a 16:00h, i els preus son de 5€ pels adults, 4,5€ pels estudiants, 4€ pels nens i joves de 12 a 18 anys, i 3€ pels nens menors de 12 anys.

The Quiet Man House

El Museu Quiet Man és una visita obligada per els entusiastes de la pel·lícula The Quiet Man. És una rèplica exacta de la cabana White O’Morn de la pel·lícula. Els galardonats recorreguts a peu i amb xofer per els llocs de rodatge de The Quiet Man surten tots els dies des de The Quiet Man Museum. El Museu Quiet Man ofereix una experiència en el set amb rèpliques exactes de tots els mobles, artefactes i disfrassos clau. El llit amb dosell, les taules i cadires que tant apreciava Mary Kate, el sostre de palla, la mitja porta verd maragda i el front encalat es combinen per encantar a tots els que el visiten. El Museu Quiet Man exhibeix la col·lecció més gran d’articles de diaris irlandesos des del moment en que es va filmar la pel·lícula. Aquest relat de primera mà permet als entusiastes llegir exactament com era quan Hollywood es féu càrrec del poble de Cong allà en el 1951.

The Quiet Man Museum

El Museu Quiet Man també alberga la canya de pescar original utilitzada en la pel·lícula, les notes de producció originals, el cavall de Michaeleen Og i l’arnés original de Napoleón, i rètols promocionals de pel·lícules. Els recorreguts a peu per els llocs de rodatge inclouen tots els llocs originals de les pel·lícules filmades en el poble. Els recorreguts a peu de Quiet Man duren una hora i consisteixen en un passeig fàcil i accessible per el poble de Cong. Els entusiastes escolten com eren les estrelles de cinema, com interactuaven amb els vilatants i la participació dels vilatans en la realització d’aquest clàssic de Hollywood. Els entusiastes de Quiet Man també tenen la oportunitat de disfrassar-se com els diversos personatges de la pel·lícula i recrear algunes de les escenes icòniques per el delit de tothom. Els tours amb xofer son tours privats que van des de 90 minuts fins a un dia complet amb l’opció de visitar tots els llocs de rodatge de The Quiet Man.

The Quiet Man Museum

Vist el museu, l’abadia i el centre del poble, ens desplacem a les afores del mateix per veure “in situ” a l’imponent Ashford Castle. Es troba a 2 kilòmetres del centre de Cong. És un castell neogòtic que actualment és un hotel. Està ubicat també en un gran emplaçament, a la vora del Lough Corrib.

Ashford Castle

Aquest sofisticat hotel, amb vistes al Lough Corrib i que ocupa un majestuós castell del segle XIII, es troba en un terreny de 140 hectàrees de zona verda, a 9 minuts a peu de l’abadia gòtica de Cong. Les habitacions son opulentes i tenen mobles antics de palissandre, roba de llit de luxe, WiFi gratis, minibar, televisió de pantalla plana, i en alguns casos, llit amb dosell. Les suites inclouen menjador i zona de descans independents. Hi ha servei d’habitacions.

Ashford Castle

L’hotel serveix el tè de la tarda en un saló de l’època victoriana i disposa d’un restaurant palatí, bistró, un bar amb parets revestides de fusta de roure, un pub d’estil medieval, piscina coberta, spa de servei complet, cine, camp de golf de 9 forats i escola de falconeria.

Ashford Castle en el Lough Corrib

Continuem la nostra ruta cap al sud, ara en direcció a la ciutat de Galway. Passarem per el poble de Headford, on s’hi troba la Ross Errilly Friary (Abbey), ubicat a 16 kilòmetres de Cong, en un poblet entre boscos. Es tracta d’un convent de 1351 amb església i claustre.

Ross Errilly Friary

L’abadia de Ross Errilly és la fundació franciscana medieval millor conservada del país. Fou construïda per Sir Raymond de Burgo en el segle XIV, i la major part del teixit supervivent data dels segles XV i XVI. Les restes inclouen una nau, presbiteri, sagristia, molí, cerveseria i una àmplia àrea de cuina. També hi ha una peixera, un dormitori, refectori i dos claustres, un dels quals té una arcada claustral. Hi ha una casa d’hostes, apartaments anteriors i varis altres edificis d’ús incert. Una estreta torre del segle XV es troba en el creuament de la nau i el presbiteri i és de cinc pisos. També es troben un creuer nord i una capella lateral posterior. El convent fou abandonat pels monjos en el 1753, però encara roman pràcticament intacte i bé mereix una visita.

Ross Errilly Friary

2. Dunguaire Castle

Continuarem la nostra ruta creuant la ciutat de Galway i continuant per la costa oest del país, anant en direcció sud. A uns 48 kilòmetres de Headford ens trobem amb el poble de Kinvara, on hi ha un dels castells més fotografiats del país, el Dunguaire Castle. A dins hi ha un museum que es troba en el castell del segle XVI restaurat junt a una badia, amb història literària i banquets nocturns.

Els horaris d’obertura del castell son de 10:00 a 17:00h, i els preus son de 7,5€ pels adults, 5€ pels nens de 5 a 16 anys, i 21,5€ per les famílies.

Dunguaire Castle

Un recorregut per el castell de Dunguaire a Kinvara, comptat de Galway, explica la seva fascinant història. Construït en el segle XVI per el clan O’Hynes, el nom del castell deriva del “Dun del rei Guaire”, el llegendari rei de Connacht. El  castell consta d’una torre de 75 peus, un mur defensiu, un mur cortina exterior que envolta un pati, una torre i un saló de banquets. A principis del segle XX, el cirurgià, poeta i dramaturg Oliver St. John Gogarty va comprar el castell i va començar a reparar i restaurar el lloc. Aquest fou el moment del gran renaixement celta en la literatura irlandesa, exemplificat per les obres d’escriptors com Synge, Yeats, Shaw i O’Casey. Durant aquest temps, el castell es va convertir en el lloc d’encontre de revivalistes literaris com W.B. Yeats, el seu mecenes Lady Gregory, George Bernard Shaw i J.M. Synge. En el 1954, el castell fou adquirit per Christobel Lady Amptill, qui va completar la restauració originalment iniciada per St. John Gogarty.

Davant del castell, al poble de Kinvara

Prop de Kinvara, també hi ha el poble de Coole Demesne, on s’hi troba el Coole Park, un parc famós entre llacs i boscos. En ell també s’hi troba el Coole Park Visitor Centre & Gardens. Els seus horaris d’obertura son de 10:00 a 17:00h.

3. Cliffs of Moher

I continuem per la carretera de la costa oest, en aquest cas per la nacional N67, que de Kinvara ens durà fins al Burren i d’allí a Doolin mateix. Des de Kinvara hi ha uns 41 kilòmetres fins a Doolin.

Sortint de Kinvara per la N67 ja divisem el Burren al fons. Canviem de comptat, passem de Galway a Clare

El primer que farem un cop assentats a l’allotjament dels afores de Doolin, serà anar a visitar un dels highlights del viatge, els Cliffs of Moher. Es tracta d’una de les atraccions naturals més visitades d’Irlanda. Els Cliffs (penya-segats) s’estenen al llarg de 8 kilòmetres de la costa irlandesa. Per veure’ls s’ha de pagar una entrada, i els preus oscil·len segons l’hora del dia. L’horari d’obertura dels Cliffs és de 8:00 a 21:00h.

Cliffs of Moher

L’entrada a l’experiència dels penya-segats de Moher inclou l’accés a totes les instal·lacions del lloc, com son:

 • El Centre de Visitants, totalment accessible amb una exposició autoguiada sobre els penya-segats i una sala de cinema on viure una emocionant aventura de realitat virtual en les parets del penya-segat.
 • 800 metres de camins pavimentats segurs i sorprenents àrees d’observació, inclòs l’accés a la O’Brien’s Tower i vista des de la terrassa on es poden veure 5 comptats en un dia clar.
 • Audioguia i aplicació, de descàrrega gratuïta amb pistes d’àudio de persones que viuen en la zona, informació sobre tots els aspectes dels penya-segats, mapes i tota la informació perquè el teu viatge als penya-segats de Moher resulti memorable
 • Banys/Serveis i WiFi
 • Estacionament segur il·limitat
 • Accessibilitat per a tothom, etc…
Cliffs of Moher

Preus de les entrades per els penya-segats de Moher: Només és vàlida la reserva online. Per rebre les millors tarifes, reserva en línia. Visita fora de les hores punta, que son entre les 11:00 i les 16:00, per gaudir d’una experiència més plaent i tranquil·la. Les visites al sortir el sol i a la posta de sol son molt especials i memorables. Nosaltres varem visitar els Cliffs of Moher sobre les 18:00h de la tarda, quan vàrem arribar al Burren. Hi ha 3 tarifes per les entrades:

 • Fora de les hores punta (matí): 8:00 a 10:59h
 • Hores de major afluència: 11:00 a 16:00h
 • Fora de les hores punta (tarda): 16:00 al Tancament (estiu: sobre les 21:00h)

Els nens menors de 12 anys entren gratuïtament quan vénen acompanyats per un pare/mare/tutor fins a un màxim de 4. L’entrada familiar inclou 2 adults i 2 nens menors de 12 anys. Els preus de les entrades varien i oscil·len entre 7 i 10€ aproximadament.

Cliffs of Moher

Experimenta els sorprenents penya-segats de Moher, l’atracció natural més visitada d’Irlanda. S’extenen per 8 kilòmetres (5 milles) i arriben fins als 214 metres sobre el nivell del mar (702 peus) en el seu punt més alt al nord de la torre O’Brien’s Tower (torre de 1853 amb una vista espectacular), on pots gaudir de vistes inigualables de l’Oceà Atlàntic.

Cliffs of Moher, amb vistes de la torre O’Brien’s Tower

Troba Hags Head, un promontori rocós natural que s’assembla a una dona asseguda quan es veu des del nord. Els penya-segats de Moher signifiquen els penya-segats del fort en ruïnes, i encara que el fort ja no existeixi, la impressionant meravella natural porta el seu nom. Passeja per l’experiència per a visitants dels penya-segats de Moher a meitat de camí al llarg dels sensacionals penya-segats per explorar el Centre de Visitants respectuós amb el medi ambient i els 800 metres de camins protegits junt al penya-segat i àrees d’observació. Queda’t quiet i meravella’t amb les imponents alçades dels altíssims penya-segats, la seva gran escala i el seu increíble impacte sorprenen a tots els que els visiten.

Cliffs of Moher
Cliffs of Moher

Vistos els espectaculars “exteriors”, anirem a visitar els “interiors”, és a dir, el Centre de Visitants dels Cliffs of Moher, el qual és un edifici subterrani, integrat amb els entorns. Va ser inaugurat al 2.007. Es tracta d’un centre d’interpretació amb exposicions sobre l’oceà, la geologia, la naturalesa i l’ésser humà.

Cliffs of Moher Visitor Centre

El passeig costaner dels penya-segats de Moher (Cliffs of Moher Coastal Walk) connecta l’animada Liscannor i Doolin, a través del Centre de Visitants dels penya-segats de Moher. Una ruta linial, que es tarda entre 4 i 5 hores en completar-la. Amb un camí exposat en lo més alt d’un penya-segat, aquesta extenuant caminada requereix un alt nivell de condició física i desafia als caminants amb ascensos i descensos estrets i empinats, graons de lloses, camins agrícoles, camins locals i regionals. Existeix risc d’esfondraments i es demana als caminants que romanguin en l’àrea pavimentada, evitant el camí costaner. Les àrees de risc poden canviar amb el temps, per lo què és possible que no sempre estiguin senyalitzades. Aquest sender d’aire salat comença i finalitza en els pobles de Liscannor i Doolin, abans de passar a senders protegits en el Centre de Visitants dels penya-segats de Moher. Llavors, puja de nivell, a mesura que el sender es torna més aïllat i exigent, sense barreres, passamans o tanques cap al mar. És un sender ideal per el caminant avesat, els paisatges marins de l’Atlàntic i els increïbles penya-segats aviat recompensaran el teu esforç. Després, descansa i relaxa’t en un dels acollidors cafès propers.

Cliffs of Moher Coastal Walk

4. Doolin

Visitats els penya-segats més famosos de l’illa, només ens quedava anar a visitar el poble de Doolin. Abans, però, tornàvem a passar per el nostre allotjament, anomenat semblant al de Connemara, Harbour View, amb unes grans vistes de la badia de Doolin.

Harbour View, Bed & Breakfast de Doolin

Doolin és un poble típic tradicional irlandès, on a prop hi ha l’embarcador Doolin Pier, per agafar un vaixell que et porta a les illes Aran. Això és el què farem demà. Ara passegem per Doolin i descobrim cada una de les casetes de colors que conté.

Doolin

A Doolin hi ha el famós pub O’Connor’s Pub, que serveixen cerveses artesanals i fan música en directe.

Pub O’Connor’s
Pub O’Connor’s

A 3,7 kilòmetres del poble s’hi troben les Doolin Cave, unes coves de pedra calcària, amb visites guiades i una estalagtita de rècord (7,3 metres de llarg). Les coves disposen de Centre de Visitants. Els tours surten a cada hora i tenen una durada d’uns 45 a 60 minuts.

Els horaris d’obertura de les coves son de les 10:00 a les 18:00h, i els preus son de 17,5€ pels adults, 15€ pels estudiants i 8,5€ pels nens de 3 a 16 anys.

Doolin Cave

Sobre el terra, el Burren és un dels paisatges més atractius d’Europa. Sota terra és igualment impressionant com revela el temps dedicat a explorar la cova Doolin. Descoberta al 1952, la cova baixa més de 70 metres i alberga una de les meravelles naturals d’Irlanda, la Gran Estalagtita. Amb més de 23 peus de llarg, la Gran Estalagtita fa honor al seu nom com una de les estalagtites penjants més llargues del món. De tornada a la llum del dia, també pots agafar-te un temps per gaudir del sender natural Farmland de 1 kilòmetre, que ofereix un passeig en bucle per els voltants de la cova i l’oportunitat de tenir una millor idea de la flora i la fauna autòctones de la zona. El centre de visitants de Doolin Cave ha estat dissenyat per barrejar-se amb el medi ambient i ésser reclamat per l’entorn natural amb el temps. Des d’aquí, també pots emportar-te un record del temps que has passat en la cova Doolin, una peça de ceràmica feta per l’artista Caireann Browne a partir de l’abundant argila glacial que es troba en les profunditats de la cova, que està a la venda en la botiga de souvenirs del centre de visitants.

A prop de Dollin, i tal com hem dit, també s’hi troba l’embarcador Doolin Pier, des d’on salpen els vaixells que t’han de portar a les Aran Islands o fer una volta per sota dels Cliffs of Moher.

Vista dels Cliffs of Moher des del Doolin Pier

I finalment, una altra activitat que recomanem per si disposes de més dies a Doolin, és el “Doolin Cliff Walk Guided Tour”. Es tracta d’una caminada guiada que comença al O’Connor’s Pub, amb el granger local Pat Sweeney. Té uns 5 kilòmetres i dura unes 3 hores, i et porta per la costa fins als Cliffs of Moher. Pel camí, t’eplica força històries locals. Té pàgina web i tot. La caminada comença tots els dies sobre les 10:00h.

Doolin Cliff Walk Guided Tour

Doolin Cliff Walk ofereix una caminada guiada des de Fisherstreet a Doolin Village del comptat de Clare, al llarg dels penya-segats marins que condueixen als penya-segats de Moher. La caminada serà guiada per l’historiador i agricultor local Pat Sweeney, qui seguirà una ruta al llarg de la costa fins als penya-segats de Moher. L’espectacular passeig et porta a través de la pròpia granja de Pat, que dura aproximadament unes 3 hores. Recorre aquesta ruta espectacular amb Pat, qui t’explicarà històries locals i la història darrera de la seva visió per a fer possible aquesta caminada. La ruta, al llarg d’un camí pavimentat, és una caminada fàcil amb el so de l’oceà en les teves orelles, durant aproximadament 5km al llarg de la costa. El visitant tindrà el privilegi de veure la bellesa natural de l’àrea i escoltar la interpretació de la vida passada i present des de la perspectiva d’un guia que té entusiasme i passió per l’àrea local. Adjuntem la seva pàgina web, aquí.

Adjuntem en un mapa de google maps, l’itinerari en cotxe que hem seguit en el dia d’avui, amb el marcatge de les atraccions i els principals monuments, així com del kilometratge i del temps destinat per això (183,00 kilòmetres / 3 hores i 6 minuts):