Categories
DOLOMITES

Viatge als Dolomites en 16 dies

Vols fer una ruta pels Dolomites i no saps per on començar a organitzar-la? Queda’t amb nosaltres perquè en aquest article compartiré amb tu tota la informació necessària perquè puguis planificar aquest viatge i sobretot, gaudir d’una de les zones naturals més belles i increïbles del món. Sabem que no sempre és fàcil organitzar un viatge. I molt menys un recorregut pels Dolomites, una zona amb infinitat de punts d’interès, incloses rutes de senderisme impressionants, que fan que la planificació i organització dels dies pugui arribar a resultar un maldecap si no coneixes la zona. Això fou el què ens va passar a nosaltres quan vam començar a planificar aquest viatge. D’aquí que volem ajudar-te perquè puguis estalviar-te les hores i hores que nosaltres vam passar bussejant a internet, buscant informació sobre les caminades, els llocs turístics i sobretot, informació sobre com organitzar-lo tot perquè la ruta fos coherent i inclogués els atractius principals de la zona.

Torri del Vajolet, Dolomites

Conegut per ser un conjunt de cadenes muntanyoses dels Alps Orientals Italians, i extenent-se per les províncies de Pordenone, Udine, Trento, Bolzano i Belluno, els Dolomites deuen el seu nom al geòleg Déodat de Dolomieu, que fou la primera persona en estudiar la roca predominant en la zona, coneguda com a dolomía. Com a curiositat et direm també que, si els visites a l’estiu, probablement et trobis amb una visió dels paisatges més “blanquinosa”, com coberta de pols, molt diferent a les de les fotos que hagis vist en aquesta zona per l’hivern. Això es deu a que la zona, sota la llum de les èpoques més càlides, es mostra molt més clara, algo que també fa que es conegui als Dolomites com els “monts pàl·lids”. Però que això no t’aturi ni et faci dubtar, els Dolomites son un espectacle de la naturalesa, els visitis en el moment de l’any que els visitis.

Tre Cime di Lavaredo, Dolomites

Aquesta zona d’Itàlia és increïblement complexa. Formada per diferents zones dins dels Alps, aquí també abunden escènics valls esquitxats d’encantadors pobles que durant desenes d’anys han estat les localitzacions utilitzades pels viatgers per a gaudir d’aquest espectacle de la naturalesa, tant a l’estiu com a l’hivern. D’aquí que els Dolomites també puguin presumir de tenir desenes de centres turístics, perfectament equipats, amb infinitat d’infraestructures logístiques, que fan que qualsevol viatge a aquesta zona del país, sigui un viatge perfectament organitzat.

Punta Rocca de La Marmolada, Dolomites

A més d’aquestes petites localitzacions, les ciutats de Trento, Bolzano i Belluno, ubicades pràcticament en els vèrtexs dels Dolomites, son la porta d’entrada a aquest increïble paratge. D’aquí que molts les utilitzin també com a base encara que, segons la nostra experiència, lo ideal és fer-ho en pobles més propers als punts d’interès per invertir el menor temps possible en els trasllats. Imaginem que tots els noms que estem mencionant probablement t’estiguin sonant a xinès, però no et preocupis, t’assegurem que un cop hagis llegit el post sencer, tindràs més clares les ubicacions. A més, creiem que és important tenir una mica de context per entendre les zones que et proposem visitar i així, poder ubicar-les en el mapa.

Seceda, Dolomites

Poden semblar els dolomites una regió o territori petit, però a l’hora de planificar un viatge veus que hi ha una gran quantitat de llocs per a visitar. És difícil escollir entre tanta naturalesa i pobles i ciutats amb encant. La intenció del viatge ha estat escollir les millors zones dels Dolomites i veure-les a fons, sense cap necessitat de voler veure tot el territori o el màxim d’ell. El concepte és el viatge “slow travel”, havent escollit prèviament les zones a visitar.

Es tracta d’una ruta per l’àrea dels Dolomites italians de 16 dies, una ruta en cotxe de lloguer i per lliure, pel conjunt de massissos en els Alps Orientals Italians, al sud de la cadena principal alpina, durant els mesos estivals. Adjuntem el detall del viatge amb les atraccions que visitarem:

Dia 1: Trento + Lago de Molveno + Lago di Tovel. Nit a Trento

Dia 2: Val Genova + Tesero. Nit al Lago di Carezza

Dia 3: Lago di Carezza + Torri del Vajolet (anada). Nit a Rifugio Re Alberto I

Dia 4: Torri del Vajolet (tornada) + Paso Pordoi (Terrazza delle Dolomiti). Nit a Paso Pordoi

Dia 5: Viel dal Pan + Paso Sella + Paso de Gardena. Nit a Castelrotto

Dia 6: Castelrotto + Església de San Valentino + Alpe di Siusi. Nit a Compatsch

Dia 7: Seceda + Ortisei + Església de San Giacomo + Chiusa/Klausen. Nit a Chiusa/Klausen

Dia 8: Rifugio de Odle + Església San Giovanni in Ranuy + Val di Funes. Nit a Val di Funes

Dia 9: Lago di Braies. Nit a Lago di Braies (Hotel Lago di Braies)

Dia 10: Lago di Dobbiaco + Cimitero Monte Piana + Lago di Landro + Forte di Landro + Tre Cime di Lavaredo (ruta circular anada). Nit a Rifugio Locatelli

Dia 11: Tre Cime di Lavaredo (ruta circular tornada) + Cadini di Misurina + Lago Antorno + Lago di Misurina. Nit a Misurina

Dia 12: Lago di Santa Caterina + Lago di Sorapis (anada). Nit a Rifugio Vandelli

Dia 13: Lago di Sorapis (tornada) + Paso de Falzarego + Cortina d’Ampezzo. Nit a Cortina d’Ampezzo

Dia 14: Cinque Torri + Paso Valparola + Forte Tre Sassi Museum + Paso Giau + Val Fiorentina. Nit a Selva di Cadore

Dia 15: Terrazza Marmolada + Museum Marmolada Great War + Lago di Fedaia + Museo della Grande Guerra Paso Fedaia (opcional). Nit a Sottoguda

Dia 16: Sottoguda + Alleghe. Nit a Alleghe o Viatge a Venècia + Vol de Tornada a Barcelona

Alleghe, Dolomites

Es tracta d’una ruta amb cotxe de lloguer durant 16 dies, i anirem canviant d’allotjament cada dia. Començarem la ruta per la ciutat de Trento i acabarem en el poble d’Alleghe. Per la morfologia del territori i logística del viatge, és necessari anar canviant d’allotjament perquè així no surti una ruta amb un kilometratge molt alt. Així minimitzem els desplaçaments. Més endavant en aquest mateix article, exposarem quins seran els nostres allotjaments en tota la ruta. El tipus de ruta és circular i el seu sentit és seguint les agulles d’un rellotge. Els principals trekkings i atractius més importants es troben repartits per tota la ruta amb un caràcter “in crescendo” d’importància.

Lago di Sorapis, Dolomites

També hem tingut en compte varies premises essencials i bàsiques a l’hora de dissenyar aquesta ruta de 16 dies, i és que el viatge és una exploració d’un territori natural, i per això, la idea que tenim és cada dia fer un petit o més gran trekking (segons cada cas) per tal de conèixer el veritable atractiu del viatge que és la naturalesa.

Si selecciones cadascun dels dies els podràs anar veient a tots, un per un. A més, al final de cada dia et deixaré el recorregut pels llocs amb un mapa de google maps. I aquí mateix et deixo el mapa principal amb el marcatge de tots els llocs i atractius que pots visitar en el conjunt de la Ruta de 16 dies pels Dolomites (també hi deixem marcats els aparcaments dels atractius, que en aquest cas son crucials conèixer-los):

Una ruta pels Dolomites italians en 16 dies és el temps ideal per conèixer la regió sense presses. Hi ha tants llocs a veure que la planificació és crucial en aquest viatge. Cada etapa ha d’estar molt ben estudiada per saber optimitzar el temps. Et proposem de fer una “road-trip” circular pels Dolomites, amb inici a la ciutat de Trento i final al poble d’Alleghe. Amb aquest article et vull ajudar a organitzar aquest viatge inoblidable. T’exposarem les atraccions que podrem visitar cada dia, l’allotjament que et recomanem, els kilòmetres que hauries de conduïr cada dia, els trekkings que et proposem fer, etc… En definitiva, t’ho posarem fàcil perquè no et col·lapsis amb els preparatius.

A part del detall del programa de viatge, t’adjuntaré alguns dels principals consells per viatjar per lliure per la regió italiana dels Dolomites. Corresponen a 6 grans grups:

  1. Vols econòmics
  2. Cotxe de lloguer
  3. Allotjament
  4. Sanitat i assegurança de viatge
  5. Targes turístiques
  6. Viatge als Dolomites en 7 i 10 dies

1. Vols econòmics

La clau és buscar els vols amb molta antelació. Com més t’apropis a les dates, més probabilitats tindràs de que els preus es dupliquin i augmentin. El nostre viatge és per als mesos estivals (juliol i/o agost), per tant, amb molta antelació fes una cerca exhaustiva dels millors preus a la plataforma de Skyscanner, per tal de mirar de trobar vols directes econòmics durant els mesos centrals de l’estiu:

Skyscanner

Per viatjar als Dolomites italians, pots fer l’acostament amb avió des de molts llocs diferents (aeroports de Venècia, Milà, Innsbruck, etc…). Nosaltres ens hem decidit per volar a Venècia (Aeroport Internacional Marco Polo) i llogar un cotxe al mateix aeroport que ens acostarà a la primera de les ciutats d’on iniciarem la nostra ruta, Trento. Igualment, en la finalització de la nostra ruta, ens dirigirem amb el cotxe de lloguer des del poble d’Alleghe a l’aeroport Internacional de Venècia, i d’allí sortirà el nostre vol de tornada fins a Barcelona. Els vols Barcelona-Venècia (o a l’inrevés) tenen una durada com a màxim de 2 hores i els més econòmics els operen les companyies Ryanair i Vueling.

2. Cotxe de lloguer

Un cop arribem a l’Aeroport de Venècia Marco Polo, no tenim ni el més mínim dubte: fer una roadtrip per lliure amb cotxe de lloguer per la regió italiana dels Dolomites. És la única forma d’arribar a tots els llocs, i gaudir de les carreteres i els seus paisatges com mai. Per reservar i escollir la companyia sempre recomanem utilitzar el comparador de cotxes de lloguer “Autoeurope”, per nosaltres és el que millors preus ofereix i més cobertures. També hi ha aquest altre, de “Rentalcars”. La intenció que tenim és arribar a l’aeroport de Venècia i anar a buscar el cotxe de lloguer. Quan finalitzem la roadtrip al poble d’Alleghe, ens dirigirem a l’aeroport de Venècia i el tornarem a deixar a la mateixa oficina de l’aeroport.

3. Allotjament

Per reservar allotjament, un cop més et recomano que ho facis amb molta antelació i comparis preus. Més encara si viatges en temporada alta:

En el cas específic d’aquest viatge als Dolomites, hem de dir, que un dels punts forts del programa de viatge, és el fet de passar alguna de les nits en un refugi de muntanya. Concretament ho preveiem fer 3 vegades, un cop realitzat una part del trekking corresponent:

  • Trekking Torri del Vajolet: Nit al Rifugio Re Alberto I
  • Trekking Tre Cime di Lavaredo: Nit al Rifugio Locatelli
  • Trekking al Lago di Sorapis: Nit al Rifugio Vandelli

A continuació, t’adjuntem un quadre de la planificació diària on veuràs les ciutats, pobles i refugis on tenim previst allotjar-nos, i la proposta d’allotjament a través de les dues plataformes anteriors (excepte els refugis, que ja explicarem com ho contractem en explicar cadascun dels dies a la planificació del viatge):

Nº nitCiutat, poble o refugi allotjament proposatAllotjament proposat
Nit 0TrentoLa Villa – Luxury Guest House ***
Nit 1TrentoLa Villa – Luxury Guest House ***
Nit 2Lago di CarezzaHotel Sport Passo Carezza****
Nit 3Torri del Vajolet (trekking)Rifugio Re Alberto I
Nit 4Paso PordoiHotel Savoia***
Nit 5CastelrottoHotel Garni Doris***
Nit 6CompatschSeiser Alm Plaza***
Nit 7Chiusa / KlausenHotel Walther v.d. Vogelweide Superior***
Nit 8Val di FunesPlanerhof Apartment Alpenrose***
Nit 9Lago di BraiesHotel Lago di Braies***
Nit 10Tre Cime di Lavaredo (trekking)Rifugio Locatelli
Nit 11MisurinaQuinz – Locanda Al Lago
Nit 12Lago di Sorapis (trekking)Rifugio Vandelli
Nit 13Cortina d’AmpezzoHotel Cristallino d’Ampezzo****
Nit 14Selva di CadoreHotel Garni Ongaro***
Nit 15SottogudaStaguda 59***
Nit 16AllegheSporthotel Europa Sul Lago****

En cada allotjament hi pots accedir i veure totes les condicions de contractació (veuràs que tots disposen d’aparcament, excepte els refugis), així com els preus.

4. Sanitat i assegurança de viatge

Els Dolomites pertanyen a Itàlia, i aquesta a la Unió Europea, per tant hi tindrà validesa la Tarjeta Sanitària Europea. Per altra banda, creiem que és necessari viatjar amb assegurança de viatge. Pots contractar la teva assegurança amb qualsevol de les companyies de confiança que tinguis. Un extra a tenir en compte és que inclogui cobertura Covid: despeses d’anul·lació en cas de resultar positiu, despeses d’hotel per a possibles quarantenes o tancament de frontera, proves PCR en destí i més.

5. Targes turístiques

Per l’àrea dels Dolomites hem trobat únicament una tarja-abonament que considerem eficient i que pot significar un estalvi econòmic en quan al cost de comprar viatges amb remuntadors, telefèrics, etc… dels Dolomites. La tarja en qüestió es diu “Supersummer Lift Pass”, i aquí us adjunto tota la informació per si us interessa.

6. Viatge als Dolomites en 7 i 10 dies

En el cas que no pugueu disposar dels dies previstos en la nostra proposta de 16 dies, us adjuntem dues planificacions de viatge per a la regió dels Dolomites, pensades per a menys dies, una per 10 i l’altra per 7. Creiem que per conèixer en gran part l’essència dels Dolomites, 7 dies serien el mínim per una estada. Planificació d’un mínim de 7 dies si voleu veure lo més essencial:

Dia 1: Trento + Lago di Carezza + Paso Pordoi. Nit a Paso Pordoi

Dia 2: Viel dal Pan + Paso Sella + Paso de Gardena + Església de San Valentino. Nit a Compatsch

Dia 3: Alpe di Siusi + Castelrotto + Seceda + Chiesa di San Giacomo + Ortisei. Nit a Ortisei

Dia 4: Rifugio de Odle + Església San Giovanni in Ranuy + Val di Funes. Nit a Lago di Braies

Dia 5: Tre Cime di Lavaredo + Cadini di Misurina + Lago Antorno + Lago Misurina. Nit a Lago di Braies

Dia 6: Lago di Sorapis + Paso de Falzarego + Cortina d’Ampezzo. Nit a Cortina d’Ampezzo

Dia 7: Cinque Torri + Paso Giau + Terrazza Marmolada + Alleghe

Amb aquesta planificació de 7 dies, que per nosaltres seria el mínim del mínim, podeu comptar amb un trekking força important per dia. Adjuntem ara, una planificació de 10 dies:

Dia 1: Trento + Lago di Carezza. Nit a Lago di Carezza

Dia 2: Torri del Vajolet + Paso Pordoi (Terrazza delle Dolomiti). Nit a Paso Pordoi

Dia 3: Viel dal Pan + Paso Sella + Paso de Gardena + Castelrotto + Església de San Valentino. Nit a Compatsch

Dia 4: Seceda + Ortisei + Església de San Giacomo + Chiusa/Klausen. Nit a Chiusa/Klausen

Dia 5: Rifugio de Odle + Església San Giovanni in Ranuy + Val di Funes. Nit a Lago di Braies

Dia 6: Tre Cime di Lavaredo + Cadini di Misurina + Lago Antorno + Lago di Misurina. Nit a Misurina

Dia 7: Lago di Sorapis + Paso de Falzarego + Cortina d’Ampezzo. Nit a Cortina d’Ampezzo

Dia 8: Cinque Torri + Paso Valparola + Paso Giau + Val Fiorentina. Nit a Selva di Cadore

Dia 9: Terrazza Marmolada + Lago di Fedaia. Nit a Sottoguda

Dia 10: Sottoguda + Alleghe

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *