Categories
NOVA YORK

11. METROPOLITAN MUSEUM OF ART (MET) + VOL NYC – BCN

I arriba l’últim dia del nostre viatge a Nova York. La intenció és anar a visitar pel matí a un dels millors museus del món, el MET (Museu Metropolità d’Art). Farem una ruta dissenyada per l’ocasió i per poder ésser fora cap al migdia, quan anirem a buscar el metro fins a l’AirTrain de l’Aeroport Internacional John F. Kennedy per enfilar el camí de tornada cap a casa.
Índex
1. MET
2. Tornada a casa

1. MET

Si tinguéssim que escollir un sol museu de Nova York, aquest seria el MET (Museu Metropolità d’Art). Encara que això sí, hi ha que dedicar-li el dia complet i inclús així, pot ésser que et deixis coses per veure. És enorme! Està ubicat al nº1000 de la 5th Ave. L’entrada no està inclosa en els passis turístics (New York Explorer Pass o New York Pass). Si saps que hi aniràs, t’aconsello que la compris amb antelació, ja que et costarà el mateix i així evitaràs les llargues cues.

Façana principal del MET a la Cinquena Avinguda

El MET alberga tres pisos d’art amb més de dos milions d’obres de tot el món. Des de l’art en la època egípcia, la Grècia clàssica, l’època romana, passant per escultures i pintures europees, fins a l’art aborígen australià i africà. Pots passar hores i inclús dies i no hauràs vist tot el què alberga en el seu interior. El museu té restaurant, cafeteria i una terrassa per a pujar a prendre un còctel (Cantor Rooftop Garden Bar) i divisar Manhattan en tot el seu esplendor.

El Museu Metropolità d’Art (MET) és una de les principals atraccions de Nova York. No és difícil endevinar que atreu a molts turistes, inclosos aquells que no estan interessats en l’art. El Louvre és el museu més visitat del món, i el MET ocupa el segon lloc, així que ens podem imaginar la quantitat de visitants que té diàriament aquest museu.

Metropolitan Museum of Art (MET)

El Metropolitan es va establir en 1870 i el majestuós edifici del museu està ubicat quasi en el centre de Manhattan, just al costat de Central Park i la Cinquena Avinguda. El MET té vàries sucursals (The MET Fifth Avenue, The MET Cloisters i The MET Breuer), amb més de 2 milions d’exhibicions només en l’edifici principal. La col·lecció és tant àmplia i interessant que no té sentit acudir al museu sense una preparació prèvia.

En la seva col·lecció, el Metropolitan Museum of Art conta amb les obres d’artistes tant destacats com Auguste Renoir, Henri Matisse, Johannes Vermeer, Vincent Van Gogh, Paul Cézanne, Edgar Degas, Caravaggio i Pieter Bruegel (el major).

En l’edifici principal es poden admirar, entre altres, pintures, escultures, sarcòfags, armadures, instruments, elements de construccions antigues, fotografies de totes les parts del món. Tot està dividit en categories, lo que facilita als visitants trobar exhibicions interessants.

La segona sucursal del Museu, inaugurada en 1938, és The MET Cloisters. Aquest lloc està dedicat a l’art i l’arquitectura de l’Europa Medieval. Les seves col·leccions inclouen, entre altres, manuscrits, vidrieres i obres del període del segle XII al XV.

El departament de MET Breuer, durant 4 anys, fou un espai dedicat a l’art contemporani mundial dels segles XX i XXI. Desafortunadament, està tancat des de l’estiu de 2.020.

Metropolitan Museum of Art (MET)

Nova York és una ciutat enorme. Hi ha moltes maneres d’arribar al Museu Metropolità d’Art, que està enganxat a Central Park. En el nostre cas hi arribarem en metro. La opció més propera és anar a l’estació de la 77st Street, i agafar les línies 4 o 6 des de Times Square. Una altra opció és parar en 81 Street – Museum of Natural History Station i creuar-nos Central Park.

L’entrada general per un adult té un preu de 30$; els adults majors de 65 anys tenen un preu reduït de 22$; els estudiants, degudament acreditats 17$. Encara que es poden comprar a les taquilles del museu, la millor forma d’adquirir les entrades és en la web oficial del MET (The Met Fifth Avenue | The Metropolitan Museum of Art (metmuseum.org)). Els nens menors de 12 anys poden entrar al Museu de forma gratuïta (acompanyats d’un tutor adult). A més, els residents de Nova York i els estudiants de Nova York, Nova Jersey i Connecticut poden pagar la voluntat.

Metropolitan Museum of Art (MET)

El Museu està obert de dissabte a dilluns de 10am a 5pm, i dijous i divendres de 12pm a 7pm. L’excepció és el Dia d’Acció de Gràcies, el 25 de desembre, el 1 de gener i el primer dilluns de maig. El MET Cloisters, per la seva part, es pot visitar de dijous a dilluns. En el període març-octubre entre les 10:00 i les 17:00 hores. Novembre a febrer de 10:00 a 16:30h, excepte el Dia d’Acció de Gràcies, 25 de desembre i l’1 de gener.

Totes les galeries han de quedar lliures 15 minuts abans del tancament. El Museu de la Cinquena Avinguda és accessible per a usuaris amb cadira de rodes i aquells que no poden utilitzar les escales. Els empleats del MET sempre estan disponibles per ajudar-los a ubicar els ascensors. The Met Cloisters, per altra banda, no s’adapten tant bé a les cadires de rodes degut a la naturalesa del terreny que ocupen. Un gos guia podrà entrar a les instal·lacions d’ambdues institucions. Prohibit introduïr altres animals.

Abans d’anar al Museu, val la pena dedicar un temps a preparar un pla de visites. Pots passar tot el dia en aquest increïble lloc i encara hi ha molt que veure. Per moure’s eficientment per les instal·lacions, es recomana descarregar l’aplicació gratuïta per a telèfons intel·ligents. Val la pena recordar que des de la primavera fins a la tardor també pots visitar la plataforma d’observació. Des d’allí, tindràs una vista de Central Park i altres llocs de la ciutat de Nova York.

La terrassa superior del MET

El Museu Metropolità d’Art té uns 17 departaments, cadascun dels quals està dedicat a l’art d’una part particular del món o un període de temps en la història. Les principals obres que hi trobem son les següents:

Art grec i romà

La col·lecció de sales d’aquest tema inclou més de 17.000 exhibicions que daten des del Neolític fins a l’adopció del cristianisme per part de l’Imperi Romà en el 312d.C. Es tracta de nombrosos gerros, atuells, articles per la llar, estàtues, joies i armadures militars antigues.

Sales de l’art grec i romà

Antic Egipte

Mòmies, sarcòfags, fragments de tombes, així com articles religiosos i domèstics, joies i molt més esperen el visitant en aquesta secció. En total, hi ha al voltant de 26.000 exhibicions. Però el principal tresor de l’exposició és tot l’antic temple egipci de Dendur, que es va salvar de la demolició durant la construcció d’una central elèctrica en el riu Nil i es va traslladar al Museu Metropolità d’Art.

Antic temple egipci de Dendur

Asia

Ple d’antiguitats i exposició dedicada a l’art d’Asia. Molts dels seus elements tenen uns 4.000 anys. Presenta pintures, escultures de varis tamanys, exemples de buidats decoratius, gravats en fusta, escriptura, ceràmica i altres obres d’art de totes les regions d’Àsia.

Asian Art

Orient Mitjà

El món antic també es presenta en el museu com una exposició dedicada a l’art de Orient Mig. Inclou tant les primeres civilitzacions com l’art de l’islam. Aquesta col·lecció és considerada la més completa del món. El número total d’exposicions és de més de 7.000 articles. Entre ells es troben tauletes d’argila amb la primera escriptura de Sumeria, segells, armes, joies, articles domèstics i religiosos.

Art Orient Mitjà

Àfrica, Amèrica i Oceania

Especial atenció mereix una de les majors col·leccions del Museu Metropolità d’Art, dedicada a l’art d’Àfrica, Amèrica i Oceania. La Col·lecció d’Art de l’Àfrica Subsahariana, les Illes del Pacífic, Amèrica del Nord, Central i del Sud tenen més de 11.000 peces.

Sales d’Àfrica, Amèrica i Oceania

Edat Mitja

L’exposició d’art medieval i bizantí és una de les més importants del món. Abarca l’art del Mediterrani i Europa des de la caiguda de Roma en el segle IV fins al començament del Renaixement a principis del segle XVI. També inclou art europeu de l’Edat del Bronze i principis de l’Edat del Ferro.

Complementa i continua el tema de l’Edat Mitja en una secció separada “Armes i armadures”. Aquests articles han estat una part vital de pràcticament totes les cultures durant mil·lenis, exercint un paper clau no solament en la conquesta i la defensa, sinó també en la diversió de la cort i els esdeveniments cerimonials.

Secció d’”Armes i Armadures”

Música

Les sales separades estan dedicades a una rica col·lecció d’instruments musicals de tot el món, dels quals hi ha al voltant de 4.000 peces. Aquí es poden veure tant instruments europeus antics ètnics com medievals.

Sala amb instruments musicals

Escultura i art

Les obres més grans dels mestres del Renaixement Italià estan àmpliament representades en el museu: Botticelli, Rafael, Tintoretto, Tiziano,… Les millors col·leccions del món inclouen una col·lecció de pintures holandeses, incloses obres mestres de Rogier van der Weyden, Bosch, Pieter Brueghel the Elder.

El Renaixement alemany està representat per les obres de Durero, Lucas Cranach el major, Holbein el jove i altres.

Escultura i Art

El Museu Metropolità d’Art posseeix la col·lecció més gran del món d’obres de Rembrandt, incloent 23 pintures, 4 composicions de Jan Vermeer de Delft, més de 10 retrats de Frans Hals. Van Gogh, com no pot ésser d’una altra forma també està ben representat en el MET.

Autoretrat de Rembrandt

Un lloc digne en el museu està ocupat per l’obra d’artistes espanyols: El Greco, Velázquez, Murillo, Goya,… La pintura francesa està representada per les obres de Poussin, Watteau, Edouard Manet, Renoir. A principis del segle XVIII, varen aparèixer a Amèrica pintures d’artistes anglesos. Les col·leccions del MET tenen obres de Reynolds, Turner, Gainsborough.

Manuel Osorio Manrique de Zuñiga (Quadre de Goya)

La pintura americana ocupa un lloc especial en les col·leccions del Metropolitan. Se li dedica una galeria especial en el Museu Metropolità, que presenta el treball de tots els artistes estadounidencs destacats. Les col·leccions d’art estadounidenc dels segles XVIII i XIX contenen obres de Copley, Homer, Whistler i Aikins.

Watson and the Shark (obra de Copley)

La pintura de finals del segle XIX i principis del XX està representada per l’obra de John Singer, Sagent.

Especial menció mereixen:

 • La Bíblia de John Gutenberg és el llibre imprès més antic de la humanitat.
 • Autoretrat amb barret de palla: el gran autoretrat de Van Gogh.
 • Foto “Raig de sol”: la primera fotografia de la humanitat, presa per William Talbot en 1835
 • El pont sobre l’estany de nenúfars és la pintura més famosa de Claude Monet
Autoretrat amb barret de palla (Van Gogh)
Tant en termes de l’escala de les seves col·leccions com de la diversitat de les seves col·leccions, el Museu Metropolità d’Art MET de Nova York es troba entre els grans museus del món. No dubtis en anar a visitar-lo. La seva visita ens pot portar d’un mínim de 3 a 4 hores.

2. Tornada a casa

Abans d’agafar el metro que ens porti a les immediacions de l’aeroport, passarem per l’hotel a buscar les maletes i pertinences. Des d’allí, en la zona de Times Square, agafarem el metro en la parada “42 Street – Port Authority Bus Terminal” (la qual es troba a 6 minuts de l’Hotel) en direcció a “Jamaica Station” (com a l’anada), concretament la línia E ens hi portarà. El trajecte dura aproximadament 1 hora.

A Jamaica Station agafarem el AirTrain (l’AirTrain és un tren que connecta el metro amb totes les terminals de l’aeroport JFK, i circula les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, lo què s’anomena un 24/7) que ens durà a la corresponent terminal de l’Aeroport Internacional John F. Kennedy.

AirTrain de l’Aeroport J.F.K. de Nova York

I fins aquí ha arribat el nostre viatge per la ciutat de Nova York. Només resta dir que espero que hagueu gaudit del viatge i que en pugueu fer molts més com aquest i de millors i tot.

Salut, i ens veiem de ruta…

Categories
NOVA YORK

10. MOMA + VISITA GUIADA PEL BRONX + ELLEN’S STARDUST DINNER + PUJAR DE NIT A L’EMPIRE STATE O AL TOP OF THE ROCK

Arribem a l’últim dia sencer que ens passarem a Nova York en aquest viatge. El dia d’avui el començarem per visitar el Museum of Modern Art (MoMa), un dels museus més importants del món. La nostra visita la realitzarem durant el matí, i tindrà una durada sobre les 3 hores. Al migdia ens desplaçarem a la Grand Central Terminal per embarcar-nos en un Tour pel Bronx, el qual té una durada d’unes 3 hores i mitja. Finalitzat el tour, tornarem a l’allotjament i a la zona de Times Square per agafar forces per lo què ha de venir: un sopar a Ellen’s Stardust Dinner, i una pujada nocturna a un dels millors miradors panoràmics de Nova York, a escollir entre l’Empire State Building o el Top of the Rock. Aquesta última activitat serà el nostre comiat cap a la ciutat que mai dorm. Comencem.
Índex
1. MoMa
2. Visita guiada pel Bronx
3. Ellen’s Stardust Dinner
4. Pujar de nit a l’Empire State o al Top of the Rock

1. MoMa

New York és una de les ciutats que son l’epicentre mundial de l’Art com París, Milà o Amsterdam. En aquesta ocasió, et parlarem del MoMa New York (Museu d’Art Modern) perquè la nostra intenció és visitar-lo, per tant et direm què no et pots perdre en la teva pròxima visita.

Aquest és el primer museu dedicat totalment a l’art modern i alberga obres dels màxims representants de l’art del segle XX. Aquí et direm què veure en el MoMa de Nova York, per mitjà de les seves obres més conegudes.

El museu conta amb més de 60.000 metres quadrats i ofereix un ampli ventall de possibilitats als seus visitants. En el seu interior, podràs trobar l’exposició permanent, el jardí escultòric, la biblioteca i un restaurant principal. La visita tindrà una durada entre 2 i 3 hores (bé, et recomanem que la tingui, com a mínim), temps totalment insuficient per a recórrer com es mereix el museu, però que ens permetrà contemplar varis dels millors quadres i obres que hi ha en el Museum of Modern Art.

MoMa New York

L’entrada al MoMa està inclosa en la Go City Explorer Pass que vam comprar, així que solament haurem d’ensenyar el nostre codi QR i a gaudir.

El MoMa obre tots els dies de la setmana de 10:30 a 17:30h, exceptuant el dissabte que tanca a les 19:00h. De totes formes, us recomanem sempre comprovar-lo a la web oficial (Locations, hours, and admission | MoMA).

El preu d’adult del MoMa és de 25$ (més o menys 25€), els preus per estudiant son de 14$. Pels nens de menys de 16 anys és gratuït. Es poden comprar en les mateixes taquilles del museu o online, les 2 opcions son al mateix preu. Si no teniu targeta turística us recomanem fer la compra online (Entrada al MoMA de Nueva York – Reserva online en Civitatis.com), ja que en temporada alta poden formar-se llargues cues.

Alguns museus de Nova York tenen alguns dies en els que es permet entrar gratuïtament en ells. El MoMa, per desgràcia, no és un d’ells si anem de turisme a Nova York. L’entrada gratis al MoMa, el primer divendres de cada mes, de 16:00 a 20:00h, és només per a residents a Nova York.

Entrada principal al 53th Street al MoMa

Distribució del MoMa i plantes més importants

El MoMa és un edifici immens en el cor de New York que està format per sis plantes. La distribució de les plantes és la següent:

 • En la primera planta hi ha les taquilles, la recepció, la botiga, el restaurant i el jardí escultòric.
 • En la segona planta hi ha les obres posteriors a 1980
 • En la tercera planta hi ha fotos, dibuixos i dissenys de totes les èpoques
 • En la quarta planta es troben les obres que es varen realitzar entre 1940 i 1980 amb artistes com: Robert Rauschenberg, Mark Rothko, Japer Johns, Andy Warhol, Jackson Pollock, entre molts d’altres
 • En la cinquena planta hi ha les obres que abarquen des de 1880 fins a 1940, i és on es troben els motius principals de la visita al museu.
MoMa New York
L’edifici principal del MoMa a Nova York s’ubica en el 11 W 53rd St, entre la 5ª i 6ª Avingudes. Més cèntric impossible. Nosaltres, per visitar-lo, hi arribarem a peu des del nostre hotel ubicat a la zona de Times Square. Encara que hi ha varies estacions de metro molt properes, éssent la més pròxima la “5 Avenue – 53 St Station”.
Si t’agrada l’art modern, et recomano que visitis el museu el dia que no sigui d’entrada gratuïta (pels residents), ja que les cues que es formen i les multituds son tals, que no gaudiràs de cap quadre de Van Gogh o Magritte com es mereixen.

Principals obres que veure en el MoMa (en un total de 18 obres)

En aquesta llista, hi trobaràs a varis dels noms més cèlebres de l’art modern del món. La majoria de les obres més rellevants es troben en la quarta i la cinquena plantes del complex. Gaudeix del recorregut!

1. Nit Estrellada de Van Gogh: És una de les obres més importants, reconegudes i estudiades de l’artista holandès, que fou pintada en l’any 1889. Per altra banda, se la reconeix com una de les obres més representatives del postimpressionisme que es centra en la colorida energia del cel amb traces en espiral que transmeten dinamisme. Aquests, al mateix temps, contrasten amb els tons més foscos i ombrívols de la ciutat en la part inferior. Sens dubte, parlem d’una de les obres de l’exposició permanent que no pots deixar de veure en la teva pròxima visita. Recorda que s’ubica a la cinquena planta.

Nit estrellada, de Van Gogh

2. Els nenúfars, Claude Monet: El mestre de l’impressionisme francès és un altre dels grans expomnents del Museu d’Art Modern. En particular, destaquen els exemplars de Els Nenúfars, que estan en la col·lecció permanent. Hi ha que recordar que ens refereim a una col·lecció de més de 250 peces que s’elaboraren en la edat adulta de Monet. Una de les dades més curioses és que el Museu va adquirir varies d’aquestes peces, però en va perdre algunes d’elles en un incendi en el 1950. Per lo tant, les que encara es conserven son una referència obligada de la història de l’art modern.

Els nenúfars, Claude Monet

3. Llauna de Sopa Campbell, Andy Warhol: Un dels grans representants del Pop Art que va enfrontar l’art a les societats del consum. Per descomptat, la sèrie de les llaunes de sopa és una de les obres més recordades de Warhol. Per altra banda, aquest tipus d’obres cridaren l’atenció de moltes persones quan varen aparèixer, doncs per primera vegada les marques arribaven a les galeries d’art.

Llauna de Sopa Campbell, Andy Warhol

4. La persistència de la memòria, Salvador Dalí: Un dels quadres clàssics del pintor català Salvador Dalí, el geni del surrealisme que sempre ens ho fa quüestionar tot. Els rellotges fonent-se davant de nosaltres son una picada d’ullet provocadora que, junt amb l’ús de colors i la magnètica estranyesa d’aquesta obra, ens convida a reflexionar. Un dels aspectes que sorprèn d’aquesta hipnotitzant pintura és el seu petit tamany. A més, és una de les grans obres de Dalí, qui assegurà que la va realitzar quan apenes tenia 28 anys d’edat. Per altra banda, hi ha qui assenyalen que aquesta obra està inspirada en el treball d’Albert Einstein i seria una forma de representar la relativitat del temps i de l’espai. La podràs apreciar en la cinquena planta del complex.

La persistència de la memòria, Salvador Dalí

5. Les senyoretes d’Avignon, Pablo Picasso: Parlem d’un altre dels genis de la pintura espanyola, cèlebre per desenvolupar el cubisme com ningú més. Pablo Picasso va elaborar aquest llenç en 1907, que mostra a cinc dones despullades en un dels carrers de Barcelona. El quadre es va exposar per primer cop a París en 1916, però prop de 1920 el va comprar Jacques Doucet. Més tard el va adquirir el Museu d’Art Modern de Nova York i el va convertir en una estrella de la seva galeria. Si la vols visitar, es troba en la cinquena planta del museu i no pots deixar passar la oportunitat de admirar-lo.

Les senyoretes d’Avignon, Pablo Picasso

6. Dona enfront al Mirall, de Pablo Picasso: En el MoMa hi trobarem varies obres de Picasso. Una de les més representatives és Dona enfront al Mirall, quadre cubista en el que Picasso pinta a la seva amant Marie Thérèse. Representa el reflexe, una interpretació de com ella es veu a sí mateixa. Els colors utilitzats aquí son foscos i fan que es vegi molt vella. En comptes de felicitat, el significat aquí és més d’odi i infelicitat, por i com si la vellesa estigui arribant al seu indicatiu de la seva por de perdre la seva joventut.

Dona enfront al Mirall, de Pablo Picasso

7. Els amants, René Magritte: Aquest quadre pertany a la col·lecció de Richard S. Zeisler i s’exhibeix en la cèlebre 5ª planta del Museu d’Art Modern de Nova York. La seva primera aparició fou en 1928 i és la primera obra d’una sèrie de quatre inquietants imatges. En el quadre, apareixen un home i una dona amb el rostre cobert i besant-se sense importar el vel en els seus caps. L’artista semblava tenir una fixació amb el vel en el rostre, doncs es tracta d’un motiu molt treballat al llarg de la seva obra. No obstant, es desconeix quin és el seu significat i només hi ha varies interpretacions.

Els amants, René Magritte

8. El Mirall fals, René Magritte: Aquesta obra del genial pintor belga és El Mirall Fals. Es tracta d’una obra dual que representa un enorme ull sense pestanyes i per altra banda, actúa de mirall, reflexant els núvols blancs i el cel blau. D’aquesta forma, se’ns presenta una finestra al món real.

El Mirall fals, René Magritte

9. Assassí amenaçat, René Magritte: Completem la trilogia de René Magritte amb aquest Assassí Amenaçat. En ell veiem a dos homes esperant a un tercer que acaba d’assassinar a una dona.

Assassí amenaçat, René Magritte

10. Estació de Gas, Edward Hopper: El pìntor estadounidenc no va tenir l’èxit que va merèixer en vida, inclús va treballar com il·lustrador per a sobreviure. Després de la seva mort, la seva obra va començar a ésser valorada com un dels referents del realisme del segle XX. Aquest quadre pertany a un conjunt més ampli de llenços en els que l’autor captura moments de diverses estacions de servei. En l’actualitat, el valor d’aquesta obra és tant que està en la cèlebre cinquena planta del Museu de Nova York. Per altra banda, moltes de les pintures de Hopper es centren en moments de la vida quotidiana de la societat de consum.

Estació de Gas, Edward Hopper

11. Interior holandès, Joan Miró: Joan Miró és un cèlebre artista de Barcelona, que va destacar dins de la corrent del abstraccionisme. Aquesta pintura, en particular, que es troba en la cinquena planta del complex, pertany a una col·lecció de tres pintures que va realitzar en 1928. Alguns assenyalen que aquesta obra la va pintar després d’un viatge a Bèlgica i Països Baixos i, d’acord amb alguns especialistes, es caracteritza per la búsqueda de lo essencial i una sèrie de colors vívids i formes estranyes que ens fan reflexionar.

Interior holandès, Joan Miró

12. El naixement del món, Joan Miró: Una de les obres més grans en tamany i conegudes de Joan Miró, és el Naixement del Món. El de Miró representa d’una manera especial aquest moment. Ocells, cometes, una estrella fugaç s’entrellacen d’una forma il·lògica en aquesta colossal obra.

El naixement del món, Joan Miró

13. El somni de Henri Rousseau: Pintura a l’oli del pintor francès Henri Rousseau de l’any 1910. Forma part d’una col·lecció de més de 25 obres d’art amb el tema principal de la selva. En la obra veiem, un retrat quasi surrealista de Jadwiga, jove amant polonesa de l’artista.

El somni de Henri Rousseau

14. Autorretrat amb cabell tallat, Frida Kahlo: Parlem de la primera obra de l’artista mexicana que va arribar al Museu de Nova York i, per la seva importància, s’ubica en la cinquena planta de l’edifici. Una de les curiositats és que aquesta obra la va realitzar després del seu divorci amb el muralista Diego Rivera. En el llenç, Frida s’ubica en el centre i en primer pla asseguda en una cadira. Lo més significatiu i inquietant de la imatge és que la mexicana porta un vestit fosc i gran d’home. Alguns estudiosos ho entenen com el canvi de vida després de la seva separació.

Autorretrat amb cabell tallat, Frida Kahlo

15. Fulang-Chang i jo, Frida Kahlo: Quadre en el que surt Frida Kahlo amb un mono, que era una de les seves mascotes. La obra es completa amb un mirall, on la idea és posar-nos a nosaltres.

Fulang-Chang i jo, Frida Kahlo

16. One: Número 31, Jackson Pollock: Una de les pintures més grans de Pollock que fou elaborada en 1950 i es troba en la quarta planta del museu. Potser sigui la pintura que millor representa la tècnica del goteig de l’expressionisme abstracte. Es diu que l’artista col·locava el llenç en el pis i des de dalt gotejava o abocava la pintura. Per altra banda, en aquesta obra és rellevant la intuïció de l’autor, qui va treballar amb el goteig més que amb l’abocament violent de pintura. Es creu que Pollock anava d’una banda a l’altra del llenç mentres l’omplia de pintura per tots els cantons.

One: Número 31, Jackson Pollock

17. Roda de Bicicleta, Marcel Duchamp: És la primera vegada que l’artista treu del seu context original un objecte quotidià, el què més tard s’anomenaria Ready Made. L’artista va presentar una escultura d’objectes reciclats que son resignificats en el contexte de l’art. Per lo anterior, es va tractar d’una obra que va qüestionar lo que fins en aquell moment s’entenia com art en termes estètics. Marcel Duchamp va obrir el camí perquè molts joves artistes tinguéssin un discurs més irreverent i cada vegada més al marge del cànon artístic, el qual fou aprofitat per les generacions posteriors.

Roda de Bicicleta, Marcel Duchamp

18. La canço d’amor, Giorgio de Chirico: Aquesta obra és considerada com una de les primeres aparicions del surrealisme i es va pintar 10 anys abans de l’aparició formal del surrealisme. La pintura fou admirada en la seva època per l’escriptor Guillerme Apollinaire. Es tracta d’una obra en la que apareix un paisatge mediterrani i sobre un mur col·loca el bust d’Apolo de Belverde. Tanmateix, la costat del rostre apareix un guant de plàstic vermell, lo qual genera un qüestionament immediat de la realitat i els objectes sobre el llenç.

La canço d’amor, Giorgio de Chirico

2. Visita guiada pel Bronx

T’explico què veure en El Bronx de Nova York. Fem una visita guiada en un dels barris més icònics de la ciutat. Si ets de les persones que pensen que El Bronx és just com el pinten en les pel·lícules de Hollywood, llavors quéda’t i sabràs que aquest districte té una forta identitat i tradicions marcades que el converteixen en un dels punts d’interès en el teu viatge a Nova York.

Si busques què veure en el Bronx, has de saber que existeixen llocs conflictius, com en qualsevol altre districte, però la gent, la seva història i el seu present estan marcats per una gran unió i compromís per el progrés que dónen peu a un interessant viatge que comença des del moment en el que arribes.

La visita al Bronx la realitzarem de forma guiada (Visita guiada por el Bronx, Nueva York (civitatis.com)), i un cop feta, només podem fer que recomanar aquesta experiència.

El Tour surt de Grand Central Terminal, on agafarem el metro que ens portarà directament al Bronx. Aquí realitzarem un recorregut d’algo més de 3 hores que passa per la majoria d’imprescindibles a veure en el Bronx que ara us explicaré. El preu del tour és de 28,90€, i els horaris de sortida son a les 10h del matí, i a les 14h del migdia (aquest últim és el què us proposem, després de visitar el MoMa).

Grand Central Terminal, punt de trobada

Ens pregunten si és el Bronx un barri perillós. Suposem que aquesta és la pregunta del milió que ens fem, a l’hora de decidir si visitem o no el Bronx, i com ho fem. Segons la guia del tour, el tour que es fa el varen dissenyar durant prop de 8 mesos per evitar passar per els carrers més conflictius. Inclús, al ésser un dels guies que fan aquest tour del barri van parlar amb alguns “pandilleros” per a què estiguéssin al corrent de que aniríen amb turistes al barri. La veritat, és que a part del grup que fa el tour, no es veu cap turista en tot el recorregut. Amb això, entenem que amb sentit comú i evitant algunes zones és un barri relativament segur, però sempre millor fer-ho amb un guia, ja que aquestes zones son difícils de conèixer si no som del lloc.

El barri del Bronx és famós pel seu passat tumultuós i per ser la llar de persones de baixos ingressos que a poc a poc buscaven tirar endavant. També ha estat marc d’escenes de pel·lícules taquilleres per la seva mística i folcklore. Tanmateix, en els últims 20 anys s’ha posicionat com un dels barris de major interès i amb llocs a visitar, permetent el desenvolupament de la zona.

Et convidem a conèixer una mica més aquest acolorit districte de Nova York:

El Bronx

Les escales del Joker

El cine és únic en convertir en turístic un lloc que passaria completament desaparcebut si no fos per aparèixer en una gran pel·lícula. Una de les escenes més mítiques de la película el Joker, protagonitzada per Joaquin Phoenix, és quan baixa per les escales, moment en el que Arthur es trenca definitivament i així arribar a lo què és el personatge del Joker. L’escala, s’ubica entre dos edificis residencials del modest barri de Hig, concretament en el 1170 de Shakespeare Avenue. Estan molt a prop de l’estació de metro 167th Street, que és on baixarem nosaltres per iniciar el tour pel Bronx (línia B).

Les escales del Joker

El Yankee Stadium

Si d’atracció turística parlem, el camp dels Yankees és el millor. Éssent la franquicia més guanyadora de tot l’esport estadounidenc, creiem que és una visita imprescindible. Veure un partit en directe és una experiència inoblidable. Alberga un museu per conèixer un xic més sobre la seva història i té tours programats i tickets disponibles per els jocs de la temporada regular.

Yankee Stadium

Little Italy en El Bronx

La comunitat italiana també es va assentar en El Bronx a principis del segle XX, i fou per a treballar en les construccions del zoològic i el jardí botànic de Nova York. Aquest barri es considera el més autèntic de tots els districtes. Aquí, pots respirar un aire veritablement italià. Si camines sobre els seus animats carrers hi trobaràs botigues, miscelànies, mercats i restaurants on podràs trobar productes tradicionals de la península itàlica i menjar veritablement deliciós.

Little Italy en el Bronx

Vies de metro aèries en el Bronx

A diferencia de lo què passa a Manhattan, les vies de metro en el Bronx son aèries, ja que en el seu moment era massa car fer-les subterrànies. Això fa que es creïn unes instantànies úniques i espectaculars sobre tot prop de les estacions de metro.

Vies de metro aèries en el Bronx

Tour de graffitis

Si ets amant de la cultura urbana i sobre tot del hip hop, sabràs que El Bronx ha tingut una gran influència en la cultura dels Estats Units. Molts dels grans exponents del rap, com Jay-Z, Biggie, o cantants com Jennifer López i Cardi B varen créixer en aquests carrers. En aquest districte hi ha diversos graffitis que val la pena veure i aturar-se a fer una foto. És l’expressió del barri que es retrata en les parets amb personatges icònics.

Tour de Graffitis

Cort Criminal en el Bronx

El Bronx fou el primer barri de Nova York en tenir la seva primera Cort Criminal. No és un edifici singular, però té la seva història darrere.

Bronx Criminal Court

Casa de Edgar Allan Poe

Per altra banda, si ets un amant de la literatura, tenim un lloc que t’agradarà i que és de pas obligat quan es visita Nova York: la llar del pare de la novel·la policíaca, Edgar Allan Poe. La va habitar els últims anys de la seva vida, de 1846 a 1849. Es va mudar amb la seva esposa, que sofria tuberculosis i els van aconsellar un entorn rural per el tractament. El Bronx fou ideal. Es recorre amb una audio-guia. Allí, l’autor va escriure “Anabel Lee” i “The Clash of Amontillado”

Casa de Edgar Allan Poe

El jardí botànic de Nova York

En El Bronx es troba un dels pulmons de l’estat, el jardí botànic. És un lloc ideal per a respirar del ritme frenètic que es viu en la Gran Poma. El New York Botanical Garden és immens, en ell pots perdre’t entre preciosos hivernacles, senders i petits boscos. Té més de cent hectàrees entre boscos tropicals, vegetació exhuberant, una recreació d’un bosc nadiu americà, algunes cascades i inclús un riu. Les exposicions d’art son altament recomanables i es canvien cada temporada. Per Nadal s’instal·la el Holiday Train Show, una maqueta amb trens en miniatura que atreu a milers de persones en aquests jardins.

El jardí botànic de Nova York, en el Bronx

City Island

Un dels llocs menys coneguts en El Bronx s’anomena City Island. No és molt concorregut entre els turistes, però té una mística singular.És una illa que alberga un poblet mariner. Té arquitectura victoriana i una gran tradició marinera. Aquí es varen construïr vaixells guanyadors de regates. És perfecte per sortir a caminar per el moll i passejar per les botigues, fer esports aqüàtics o pescar una estona. Per suposat, el menjar i els mariscs son deliciosos.

City Island

Museu d’Art

D’entre els llocs més importants que s’han de conèixer en El Bronx, sens dubte alguna està el Museu d’Art. En ell es pot documentar la importantíssima influència que diverses cultures han tingut en el barri. El Bronx Museum of Arts es va inaugurar en 1971 en una antiga sinagoga. Llavors es va passar a un recinte més gran i a dia d’avui, alberga més de 800 pintures, fotografies i escultures del segle XX. Es realitzen exposicions temporals amb artistes llatins, africans i asiàtics. La seva entrada és gratuïta i és una visita obligada per conèixer l’orígen d’aquest sensacional barri. Els horaris d’accés son de dimecres a diumenge de 13h a 18h.

Museu d’Art del Bronx

El Jardí de Wave Hill i Riverdale

Una altra de les joies amagades, que és com un oasis en el Bronx, és Wave Hill, en el barri de Riverdale. Aquí trobaràs la calma que no es troba en una altra part de Nova York. És un extens terreny de jardins situats a les ribes del riu Hudson; un oasis perfecte per escapar del tràfec de la ciutat per unes quantes hores. En ell hi ha prats, jardins plens de flors, boscos i una bonica cafeteria per aturar-se a menjar. El barri de Riverdale té cases boniques que, mitjançant una caminada, val la pena recórrer.

Casa de Wave Hill

Comisaria Fort Apache

Un dels llocs més coneguts i famosos del Bronx és Fort Apache. I és que no podria ser d’una altra manera, el lloc està altament relacionat amb el cinema i amb lo perillós del barri. Una pel·lícula del mateix nom es va gravar aquí en 1981. Retrata lo difícil que era treballar en una comisaria d’aquest barri i estava protagonitzada per Paul Newman. Per aquella dècada era extremadament difícil treballar en el cos de policia, sobretot en el sud del barri, que és on hi ha Fort Apache. Hi ha tours per conèixer tot el lloc i no son gens cars.

Comisaria Fort Apache

High Bridge i la seva Torre d’Aigua

En aquest punt de la ciutat la vista que es té és espectacular, especialment en temporada de tardor. Si t’agraden els ponts tens que creuar aquest. Des de la seva cima pots prendre increíbles fotografies de la perspectiva del barri, i mentres el creues pots veure un enorme rètol que dóna la benvinguda al Bronx. La seva torre d’aigua és escalable i la seva vista panoràmica és realment envejable quan les fulles dels arbres es tornen marrons.

High Bridge

El zoològic del Bronx

Si t’agraden els animals, llavors l’experiència d’aquest zoològic t’encantarà. És un lloc espectacular i únic, ja que no existeixen gàbies que ens separin dels animals, excepte d’aquells que podrien ser mortals com lleons i óssos. És un dels més grans en tot Estats Units i és genial tant per a nens com per a adults, ja que conta amb un ambient totalment familiar. El lloc és massa gran, per lo què en un sol dia és impossible veure’l i recórre’l tot. En la tardor agafa el Bengalí Express Monorrail, amb el que podràs gaudir dels animals entre els colors de tardor. Els horaris d’obertura son de 10 a 17h.

Zoo del Bronx

Saló de la Fama dels Grans Estadounidencs

La Universitat del Bronx alberga el Saló de la Fama dels Grans Estadounidencs, el qual és un lloc fascinant i que té a dins seu molta història. Aquí pots trobar als fundadors del país i persones que varen canviar el rumb d’aquesta gran nació de Nordamèrica. També hi ha personatges cèlebres com Thomas Alva Edison, Mark Twain i presidents com Theodore Roosevelt i George Washington. La seva vista de Manhattan no té comparació.

Saló de la fama dels grans estadounidencs

La Cerveseria del Bronx

És millor anar acompanyat a conèixer aquest peculiar i recurrent lloc. Aquí pots aconseguir cerveses de tot tipus de la millor qualitat en un ambient totalment relaxat. A més de cervesa, pots adquirir parafernalia com camisetes, bolsos i vasos. Aquest lloc projecta una gran energia i reflexa el clima autèntic relaxat de les cerveseries de Manhattan. Et recomanem consumir amb moderació.

La Cerveseria del Bronx

Lehman Center

El Lehman Center és un recinte que alberga les Arts Escèniques. Situat en el teatre de la Universitat de Lehman, és un tresor molt ben resguardat d’aquest districte. Ofereix els millors preus i té obres d’altíssima qualitat, així com espectacles de dansa i ballet. Les seves produccions solen ser locals i originals. De lo millor en quan a oferta cultural es refereix.

Lehman Center
El barri del Bronx, sense lloc a dubtes, és un dels llocs més emblemàtics de Nova York. Aquí resideixen molts dels elements que composen l’estructura social nordamericana. Podem trobar gent molt humil, així com gent que és molt famosa i que ha instal·lat en aquests carrers la seva residència. Seguirà sent una perfecta ubicació per el rodatge de pel·lícules taquilleres per molt temps.
Cal dir, que en el Tour Contrastos de Nova York, el que vàrem fer el dia nº3 d’aquest viatge, també es fan algunes aturades en el Bronx, però serveixen d’aperitiu en contraposició del tour que hem acabat de fer.
Ara que ja saps què veure en El Bronx, entendràs perquè és una experiència quasi obligada de qui arriba a l’illa de Manhattan i un lloc on la màgia i la realitat confabulen perquè tinguis una estança feliç i còmoda.

3. Ellen’s Stardust Diner

Retornats a Grand Central Terminal, ens acostarem al nostre allotjament per reposar una estona o baixarem a la zona de Times Square per tornar-la a contemplar. Farem temps per l’hora de sopar, ja que ens espera un sopar especial…

A part de les visites clàssiques i imprescindibles que podem fer a Nova York, la ciutat que mai dorm té moltes sorpreses. Una d’elles és l’Ellen’s Stardust Diner, conegut com el Restaurant a Nova York que canten. Aquest establiment, ubicat no molt lluny de Broadway i Times Square, ens ofereix un esmorzar, dinar o sopar espectacle, més que recomanable si viatgem varis dies a Nova York.

Encara que inicialment ens pugui semblar una turistada, en realitat estem en un lloc diferent del que sortim molt contents.

Ellen’s Stardust Diner

El Ellen’s Stardust Diner obre cada dia des de les 7:00 fins a mitjanit. Té servei de cuina de forma ininterrompuda, abarcant tant esmorzar com dinars i sopars. Degut a la gran fama que té aquest local, tant per a locals, com, sobre tot, per a turistes, és molt habitual trobar-hi llargues cues per a poder entrar.

Si volem evitar aquestes esperes el millor és anar-hi a l’hora d’esmorzar, on l’afluència és algo menor. La nostra intenció és anar-hi un dia entre setmana per sopar, i és habitual trobar cues de més d’1 hora i mitja en dies de molt tràfec. Així doncs, paciència…

Quan creues les portes del Ellen’s Stardust Diner et transportes a un món de color, vida, música en el que quasi et pots oblidar de tot el què t’envolta. El local té dues plantes. En la planta de dalt tenen una barra baixa amb seients amb una bona panoràmica del local, que pots veure a l’anar al bany, ja que se situen en aquesta planta superior.

Ellen’s Stardust Diner

Lo que realment fa diferent al Ellen’s Stardust Diner és l’espectacle que dia a dia s’organitza entre les seves parets. Tots els cambrers del local son cantants, molts d’ells aspirants a Broadway, que ens delecten amb varies peces musicals i cançons de Disney. Moltes de les cançons son conegudes, i per la reacció de la gent, el show en la seva major part, sol agradar.

En la carta del Stardust hi trobem des d’esmorzars, ensalades, sandwichs, hamburgueses i súper batuts. El menjar, per ser sincers, és més contundent que bò. No és el millor menjar de Nova York, tampoc el pitjor, però dins de lo què és el show, és quasi lo que menys importa.

Ellen’s Stardust Diner

L’entrada al restaurant és gratuïta, només pagues per lo què es consumeix. Els preus de la carta en general son alts, en línia de tot el què es veu en aquesta zona. En el conte de forma automàtica t’apliquen un 20% de propina, que si no estàs d’acord pots dir-ho. Si només valoréssim el menjar, seria car, relació qualitat-preu. No obstant, si valorem el conjunt, amb les hores d’espectacle que ens hi podem passar, segur que el preu és molt raonable. Durant el sopar, en varies ocasions passen un cubell demanant algo de propina per els cantants.

El Ellen’s Stardust Diner s’ubica a escassos carrers de Times Square, concretament s’ubica en el carrer 51 entre la Setena Avinguda i Broadway. Recomanem que hi vagis caminant des de l’hotel situat a la zona de Times Square (des del nostre hotel hi ha uns 10 minuts a peu). Si hi voleu anar amb metro, les estacions més properes son la 49St o la 50St.

Ellen’s Stardust Diner

4. Pujar de nit a l’Empire State o al Top of the Rock

Finalitzat el sopar, ens encaminarem en la nostra pròxima aventura, que serà una pujada nocturna a un dels millors miradors de la ciutat de Nova York, sota el nostre criteri, a escollir entre l’Empire State Building i el Top of the Rock. Realitzarem aquesta última activitat com a forma de comiat del viatge cap a la ciutat de Nova York.

Recordem que en el segon dia del viatge, vàrem fer una pujada matinal a l’Empire State Building, i durant el cinquè dia del mateix viatge, vàrem fer una pujada de tarda al mirador Top of the Rock. Hem escollit aquests dos perquè considerem que es tracta dels 2 millors miradors de la ciutat.
Empire State Building

L’Empire State Building no és ni el més alt, ni el més modern i probablement no sigui el que millors vistes té,… però és l’Empire State Building, una de les grans icones de Nova York.

El Top of the Rock és un mirador brutal, que té la gran avantatge que ens ofereix unes vistes brutals de l’Empire State Building. Així mateix, és dels pocs miradors de la ciutat a l’aire lliure i amb zones sense vidrieres, algo molt a tenir en compte a l’hora dels reflexes en les fotografies. La seva proximitat a Central Park fa que tinguem unes vistes úniques del parc.

Top of the Rock de nit, amb vistes a l’Empire State

Finalment hem de dir, que si ens oblidem dels sentimentalismes, probablement escolliríem el The Summit One Vanderbilt com el millor mirador de Nova York. Es nota que és el més modern. L’experiència és brutal i les vistes espectaculars i molt clares. Tot i això, el fet de que no formi part de cap targeta turística ni de la nostra escollida Explorer Pass fa que ens tirem enrere perquè el què no farem serà pagar 2 cops la pujada al mirador.

Summit One Vanderbilt

Per tant, i ja que ens entra en l’Explorer Pass, escollirem a quin dels dos miradors panoràmics pujarem (Empire o Top of the Rock) i finalitzarem el dia pujant-hi!!!

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge de l’itinerari del dia i de les principals atraccions, en l’àmbit del Midtown Manhattan:

Categories
NOVA YORK

9. THE EDGE + HUDSON YARDS + HIGH LINE PARK + CHELSEA MARKET + LITTLE ISLAND + MEATPACKING DISTRICT + GREENWICH VILLAGE

I ens plantem en el novè dia de viatge. Avui descobrirem una Nova York diferent a lo què hem vist fins ara. Descobrirem un espectacular nou barri, el de Hudson Yards, ubicat a l’oest del MidTown de Manhattan. El dia el començarem fort, pujant a un dels 5 millors miradors de la ciutat, anomenat “The Edge”. Durant el matí visitarem també el nou barri de Hudson Yards, i continuarem la ruta explorant el High Line Park, un llarg parc de més de 2 kilòmetres de longitud construït sobre unes vies de tren elevades. El parc ens portarà al Chelsea Market, un lloc molt singular per anar a menjar, i d’allí, a través del parc High Line ens anirem trobant les pròximes atraccions que visitarem: la illa de Little Island, el Meatpacking District i finalitzarem a Greenwich Village.
Índex
1. The Edge
2. Hudson Yards
3. High Line Park
4. Chelsea Market
5. Little Island
6. Meatpacking District
7. Greenwich Village

1. The Edge

Inaugurat en el mes de març de 2020, es suma directament a la llista d’imprescindibles que veure a Nova York, The Edge, un dels miradors més impressionants del món.

The Edge se suma a la fantàstica oferta de miradors de Nova York, formada principalment per l’Empire State Building, el Top of the Rock, el One World Observatory, i des del 2021 afegim també a la llista el The Summit One Vanderbilt. L’entrada al mirador The Edge està inclosa en l’Explorer Pass.

The Edge

The Edge és el mirador (observatori panoràmic) situat a 345 metres d’alçada de l’edifici 30 Hudson Yards, gratacels que acull un centre comercial, botigues, restaurants i oficines d’empreses com la CNN o HBO. L’edifici, dissenyat per l’estudi d’arquitectura KPF (Kohn Pederse Fox) ens delecta amb un impressionant mirador exterior de forma triangular i completament envidrat que formen un angle en el que bàsicament sembla que volem per sobre la ciutat.

The Edge

Situada en les plantes 100 i 101 del gratacels The Edge, s’ha convertit en la terrassa a l’aire lliure més alta de l’hemisferi occidental. Alguns dels punts més interessants o a tenir en compte del mirador, són:

 • Només es pot pujar amb ascensor, que tarda menys de 60 segons en pujar els 345 metres
 • Vistes 360º, el seu disseny ens permetrà veure des de Central Park fins a l’Estàtua de la Llibertat
 • Terrassa a l’aire lliure
 • Parets de vidre inclinades cap enfora en les que sembla que volem sobre Nova York
 • Pis de vidre, on podrem veure el què passa 100 pisos per sota dels nostres peus
 • Escales exteriors amb les que podem accedir al pis 101, amb vistes de Nova York a través dels finestrals
 • Bar de xampany, per fer més especial la visita al The Edge.

El segon pis de l’observatori, que accedim per les escales, és tancat i conta amb un bar amb taules i sofàs, aixó sí, els preus no son aptes per a totes les butxaques.

The Edge

Actualment existeixen 4 tipus d’entrades per a visitar The Edge (preus sense taxes):

 • Entrada general, en la que tindrem que indicar la data i l’hora de la visita en el moment de la reserva: 38$ pels adults; 33$ pels nens de 6 a 12 anys; i 36$ pels sèniors superiors a 62 anys.
 • Flex Pass, en la que tindrem que seleccionar una data però podem anar-hi a qualsevol hora del dia: 56$ pels adults; 51$ pels nens de 6 a 12 anys; i 54$ pels sèniors de més de 62 anys.
 • Entrada amb xampany, entrada general amb una copa de xampany que ens donaran en el bar del mirador: Entrada per els adults superiors a 21 anys; 55$ pels adults, i 53$ pels sèniors de més de 62 anys.
 • Entrada Premium, que és l’experiència més VIP. Podrem visitar The Edge en qualsevol moment del dia escollit + una copa de xampany + un àlbum de fotografies personalitzat: Entrada per els adults superiors a 21 anys; 73$ pels adults, i 71$ pels sèniors de més de 62 anys.
The Edge

En aquests preus se’ls hi ha de sumar les taxes per lo què l’entrada per adult queda en uns 42$:

 • Visita durant la posta de sol: al ser l’hora amb més demanda degut a l’espectacularitat del moment, el preu de les entrades durant la posta de sol pugen 10$ respecte al preu estàndard
 • Visita a la sortida del sol: tenen un sobrepreu de 4$
 • Política de devolucions i cancelacions The Edge: Les entrades no es poden canviar ni ésser reembolsades.
 • L’accés a The Edge està inclòs en vàries targetes turístiques
The Edge

The Edge obre tots els dies de l’any des de les 8h del matí fins a les 10h de la nit (encara que és probable que quan el tema Covid minori s’ampliï l’horari fins a les 12h de la nit).

Us deixem algunes opcions per a comprar les entrades al The Edge:

The Edge

L’entrada a The Edge es troba situada en el pis 4 de les botigues i restaurants (The Shops at Hudson Yards) de l’edifici 30 Hudson Yards.

Si hi aneu en transport públic, a Hudson Yards les millors opcions que tenim son:

 • Autobús: línies d’autobús M34-SBS, M12, i M11 paren a pocs minuts a peu.
 • Tren: Penn Station es troba solament a dues illes a l’est entre els carrers West 31st i West 33rd i les avingudes 7th i 8th.
 • Metro: L’estació més propera és 34St – Hudson Yards (línia 7). Aquesta serà la nostra opció per arribar-hi.
 • Bicicleta: l’estació CityBike més propera es troba en el xamfrà nordoest del carrer West 34th i l’avinguda 11th.
The Edge

Sota la nostra opinió, el The Edge no és dels millors miradors de Nova York. És un mirador nou, molt modern, però les seves vistes no son les millors, ja que edificis com l’Empire State queden algo tapats. No obstant, pujar al The Edge és una experiència molt recomanable i és bastant fàcil de combinar amb la visita a Hudson Yards. A l’estar inclòs en varies targetes turístiques ajuda a que acabem visitant-lo, com és el nostre cas.

Vols més adrenalina? Viu una experiència d’”alçada” escalant per sobre del The Edge, a través d’unes escales a l’aire lliure. “City Climb” permetrà que els visitants pugin fins la cima de l’edifici, ascendint per un costat, a quasi 390 metres d’alçada! L’escalada d’edificis més alta del planeta!!!
City Climb

El preu per realitzar aquesta activitat oscil·la fins a uns 185$ pels adults. Els joves de 13 a 17 anys han d’anar acompanyats per un adult. Els menors de 13 anys no hi poden accedir.

City Climb

2. Hudson Yards

Que Nova York té un barri nou? Doncs sí, tant nou que no s’acabarà de construïr sinó fins el 2024, però que ja conta amb atractius sorprenents i innovadors, dignes d’una visita completa i d’espectaculars fotografies. No hi ha dubte de que estem en l’era de la velocitat, i per confirmar-lo has de visitar el nou barri de Nova York.

Amb una inversió milionària, varen transformar l’antic dipòsit de trens West Side Rail Yards en un sofisticat complex residencial, comercial, cultural i turístic; amb totes les innovacions tecnològiques, arquitectòniques i de disseny per a ser un lloc exclusiu i luxós. I com que has decidit fer una volta per Hudson Yards amb nosaltres, et deixem una guia per què no et perdis els atractius que pots trobar en aquest sorprenent lloc.

Abans d’entrar en detall sobre els llocs que veure a Hudson Yards, t’he de comentar que hi ha disponible una visita guiada que ens porta per aquest barri i High Line Park (Tour por High Line, Chelsea y Hudson Yards, Nueva York (civitatis.com)). Sempre diem que conèixer un lloc de la mà d’un bon guia, fa que descobrim coses que anant sols ens podrien passar desapercebudes. Si teniu temps i uns 37,40€, els dilluns i els dijous pel matí teniu aquesta interessant opció disponible.

Hudson Yards

Ara sí, entrem en els imprescindibles de què visitar a Hudson Yards. Al tractar-se d’un barri en evolució, és probable que aquesta llista vagi augmentant:

The Vessel

The Vessel és una de les principals raons per visitar Hudson Yards, però, què és això? Un rusc? Un centre de comandament interestelar? Una nau? És una obra d’art de l’arquitectura moderna. Està ubicada en el centre de la plaça pública i està feta d’acer i coure. Lo més espectacular és l’entrellaçat dels seus 154 trams d’escala, 80 plataformes i 2500 graons en 46 metres d’alçada!

Si de baix la vista és sorprenent, la perspectiva interna és totalment increíble, un laberint entrecreuat on pots admirar l’escultura des de diferents angles. T’asseguro que voldràs fer fotos i fotos perquè els escenaris son d’un altre planeta!

Et recomanem que facis les reserves amb temps perquè aconsegueixis les entrades gratuïtes; si s’han esgotat les gratuïtes, tindràs que pagar 10$.

Actualment, però, The Vessel està tancat. Només es pot accedir a la planta inferior. És gratuït i no fa falta la reserva.
The Vessel

Nova York és una ciutat que no deixa de sorprendre’ns, quasi del no res, en ple Midtown de Manhattan, s’ha creat un barri nou, Hudson Yards, amb alguns edificis que entren de ple en els imprescindibles de què veure a Nova York. Entre ells s’hi troba The Vessel, que és en realitat una escultura, meitat obra d’art i meitat atracció turística.

Podem dir que The Vessel és un dels espais més visuals de tot Nova York, i això és molt dir. Aquesta impactant obra està projectada per l’estudi de Thomas Heatherwick, conegut arquitecte anglès.

The Vessel

No és fàcil descriure The Vessel, encara que el tinguem a davant. Podem dir que és una xarxa d’escales en forma d’atuell o de rusc, que s’eleva a més de 45 metres del terra. Si ens parem a contar, o millor llegir-lo en algun lloc, en total tenim 2500 graons que connecten fins a 80 replans diferents.

De totes formes per a pujar fins a dalt, no hem de passar per tots, la ruta per arribar a lo alt dels 16 pisos o nivells ens portarà poc més de 5 minuts i 240 graons.

Encara que The Vessel és espectacular per fora, les seves dimensions fan que podem visitar també l’interior d’aquest espai / escultura / edifici.

El preu de l’entrada estàndard a The Vessel és de 10$. No obstant, no us preocupeu ja que tenim la opció d’entrar gratuïtament en aquest monument. Les entrades les podem comprar en la pròpia web oficial de The Vessel o en webs d’experiències com Civitatis. Els menors de 5 anys no paguen, i 2 curiositats, una és que no deien entrar carretons de bebès (s’han de deixar a l’entrada), i la segona és que no podem anar sols a The Vessel, ja que per a prevenir suïcidis s’ha aplicat aquesta política.

The Vessel

Si com nosaltres teníeu en ment que The Vessel és gratuït, no aneu del tot equivocats. The Vessel de les 10:00 fins a les 12:00h és gratuït. Això sí, és necessari reservar en la web oficial de Hudson Yards (Vessel | Hudson Yards (hudsonyardsnewyork.com)).

Aquestes reserves es poden realitzar amb 2 setmanes d’antelació a la vostra visita. Si teniu pensat fer aquesta visita, agafeu-les ràpid ja que hi ha un límit de 700 persones que poden estar dins de The Vessel a la vegada, i volen. De totes formes, ara mateix no té importància per lo què us expliquem a continuació: The Vessel, ara mateix està tancat per suïcidis (actualitzat el novembre de 2.022).

The Vessel

Per lo què ens han explicat, The Vessel porta així varis mesos ja que era un lloc en el que es produïen molts intents de suïcidi i estan mirant de com solucionar-ho. Mentres això continuï així, no és necessari reservar, ho veureu en la mateixa web oficial, però només es podrà accedir a la planta baixa de l’escultura. Una recomanació: Feu una fotografia típica a The Vessel: Quan hi hagis entrat posa el teu mòbil en el terra just en el centre del monument. La foto és, si més no, curiosa.

Encara que lògicament podreu contemplar l’exterior de The Vessel a totes les hores del dia i la nit, si volem entrar al seu interior els horaris que hi ha avui en dia son:

 • Dilluns a Dissabte de 10:00 a 20:00h
 • Diumenges de 11:00 a 19:00h

De totes formes, com sempre, us recomanem visitar la web oficial per a comprovar aquests horaris i el tema de les reserves en el moment just de la vostra visita a Nova York.

The Vessel

The Vessel s’ubica en el 20 Hudson Yards, entre els carrers 30 i 34 i les avingudes 10 i 11, just en el centre d’aquesta nova zona de Manhattan. De Times Square està a uns 25 minuts a peu. Es pot fer a peu, i també en metro (com hem explicat per la visita al The Edge). L’estació més propera és 34 Street – Hudson Yards Subway Station.

The Edge

Es troba en el pis 100 de l’edifici 30 Hudson Yards, i és la primera atracció que hem visitat i explicat en el dia d’avui. Ho recomanem visitar primer pel tema de les aglomeracions i possibles cues.

Mercat Little Spain

Aquí tenim, a 8.000km de casa, un mercat gastronòmic espanyol liderat per els famosos José Andrés i els germans Albert i Ferran Adrià.

Little Spain s’ubica en el cor de Hudson Yards, concretament en els baixos de The Shop, en el 10 Hudson Yards, entre les avingudes 10 i 11 i els carrers 30 a 33. Per accedir-hi podem fer-ho a través del centre comercial o per les portes que ens criden a entrar en plena 30th Street.

Little Spain Market

Little Spain és un espai relativament nou, com tota la zona de Hudson Yards, ja que fou inaugurat en l’any 2019. Estem davant del considerat com restaurant espanyol més gran del món fora del nostre país. Això és així, ja que a part de la zona de restaurant, a Little Spain hi trobem un gran mercat gastronòmic amb multitud de parades per a degustar plats típics espanyols.

Com hem comentat, Little Spain ha estat creat per tres grans monstres de la cuina mundial: Ferran i Albert Adrià, i José Andrés, tota una celebritat a Estats Units. Aquest fet és rellevant ja que si decidim anar a menjar a Little Spain ens trobarem amb plats de gran qualitat i amb ingredients 100% espanyols. Com a prova del bon peu amb el que ha començat Little Spain només hem de dir que el New York Times el va catalogar com el millor restaurant nou en l’any 2019.

Little Spain

Ja sigui per anar a menjar o sopar o simplement fer-hi una volta, Little Spain és quasi una parada obligada a Nova York. L’entrada al recinte és gratuïta. No és que sigui el lloc més fascinant de la ciutat, però a l’estar enganxat tant a The Edge com a The Vessel, no hi ha excusa per no entrar a Little Spain.

Què podem menjar en el mercat espanyol de Nova York? Si coincidim amb l’hora del dinar, sopar o berenar, segur que trobem algo que ens vingui de gust, en alguna de les parades, bars o restaurants que hi ha:

 • Restaurants: Spanish Dinner; Leña; Mar; La Barra
 • Parades (kiosks): Bocatas & Empanadas; Bravas; Churros; Jamón & Queso; Paella al plato; Pasteles
 • Bars: Bar Celona (bar de cocktails); Bar Manolo (Tapas bar); El Chiringuito (beach bar); Vinos (wine bar)

Podeu consultar horaris i menús en la web oficial de Mercado Little Spain Nova York (Mercado Little Spain | Leña, Mar, Spanish Diner | Spanish Tapas In NYC).

Els preus de Little Spain son de l’ordre de lo que podem trobar a Nova York. Tot molt més car que a Espanya, però relativament bé per lo què és Nova York i la qualitat que transmet el lloc.

Little Spain

The Shed (El Cobertís)

Un altre espai futurista que veure a Hudson Yards per la cultura, l’art i els concerts, és aquest edifici que dóna cabuda a un gran nombre d’expressions artístiques de tot tipus. Des del hip hop a la música clàssica, de la pintura als mitjans digitals i del teatre, la literatura i l’escultura a la dansa contemporània. Tot sota una estructura mòbil que llisca i s’adapta per a suportar tot tipus de treball inventiu.

Com és això? Doncs “simple”, l’armadura exterior té rodes que faciliten el seu moviment sobre rails. Això permet desplaçar-se a una plaça contigua per a duplicar el seu tamany i descobrir un segon edifici amb aparença molt diferent. Únicament per contemplar aquesta enginyeria val la pena el viatge, però, si a més pots ingressar a una exposició o espectacle, creieu-me, sentiràs que el futur t’ha atrapat.

The Shed

The Shops i els Restaurants

Si busques compres glamouroses i relluents, aquí tens set pisos plens de botigues amb roba de dissenyador i cases de luxe com Cartier, Chanel, Fendi, Christian Dior, Louis Vuitton, Rolex o Tiffany. També pots trobar marques més accessibles com Zara, Banana Republic, Sephora, Uniqlo i H&M. A més, pots entrar al primer i únic Neiman Marcus de Nova York, que ofereix moda dels principals dissenyadors del món, a més d’assessorament expert sobre estil personal i bellesa. A algunes persones no els hi agrada el Centre Comercial “The Shops” de Hudson Yards, precisament, per el seu enorme tamany; diuen que els pisos tenen l’aspecte ben igual, no poden orientar-se i mai ho acaben de veure tot. A nosaltres ens sembla que això forma part del seu encant, caminar i caminar sense acabar de veure, en instal·lacions chics, lluminoses i sentint-te de la reialesa.

The Shops & Restaurants

En el complexe Hudson Yards hi ha molts llocs excel·lents per menjar, per a totes les preferències i amb alguns dels xefs més famosos del món. Aquestes son algunes de les nostres recomanacions:

 • Hudson Yards Grill: Del xef Michael Lomonaco, és un dels restaurants tipus spot americà més familiar en el complex. Serveix abundants carns i pollastre, no obstant, et suggerim provar l’hamburguesa de la casa amb molt de porc i formatge cheddar.
 • Estiatorio Milos: El segon restaurant del xef Costa Spiliadis amb tota la seva experiència en peixos i mariscs, oferint creacions culinàries incomparables.
 • Electric Lemon: Un restaurant típic estadounidenc de temporada que fa servir productes dels agricultors, grangers i artesans de l’Atlàntic Mig i els transforma en una cuina conscient, plena de platets deliciosos.
 • Blue Bottle Coffee: Un lloc on el seu únic propòsit és obtenir i torrar els millors i més sostenibles grans de cafè del món per servir-los amb la màxima exquisidesa.
 • Mercat Little Spain: L’hem mencionat i recomanat anteriorment en aquest article.
The Shops & Restaurants

El goril·la de Nova York en Bella Abzug Park

Inspirat en la història de King Kong, King Nyani (rei goril·la en suajili) és una colossal escultura de bronze que el seu autor va crear basada en els seus viatges per Àfrica. L’obra pretén fer consciència sobre la difícil supervivència que sofreixen aquests animals, amb els que compartim al voltant del 98% del nostre ADN. Pots acomodar-te en la mà protectora de Nyani i obtindràs unes fotos fenomenals, tanmateix, també es tracta de recordar que és moment de que nosaltres protegim a aquesta majestuosa espècie.

L’escultura del Goril·la de Nova York és temporal. Actualment ja no hi és, però pot ser que torni. Malgrat de que és probable que tinguis que formar-te per prendre les teves fotos, trobar un goril·la entre els gratacels i paisatges futuristes a Nova York és tant exòtic i original que val la pena el temps invertit.

El goril·la de New York

Citrovía en Manhattan West

Si encara tens temps i energia, què et sembla donar un volt per capritxosos llimoners en ple Nova York? Citrovía, ubicat en el centre comercial Manhattan West, és un espai surrealista ple d’escultures de cítrics de fantasia, pantalles de llums canviants i moltes banquetes per descansar, relaxar-te i tirar fotos! (si trobes un lloc buit).

Aquesta instal·lació artística es composa de més de 700 arbres de llimona de guix, fets a mà i amb fulles d’acer i espuma delicadament detallades. Inclús en l’aire flota un suau aroma a llimona que fou elaborat expressament per la perfumeria 12.29.

Un lloc sempre brillant i amb cels blaus gràcies a les pantalles de il·luminació zenital i als màgics escenaris creats per uns estudis que també treballen per a Disney.

S’arriba a Citrovía caminant cinc minuts sortint de The Vessel. Està obert des de les sis del matí i l’entrada és completament gratuïta i sense reservar. Ens veiem en la llimona gegant!

Citrovía

High Line Park

Des de Hudson Yards pots entrar en aquest llarg parc que es va construïr fa poc més de deu anys, sobre les víes abandonades del tren. Actualment, té més de dos kilòmetres de longitud i es pot accedir a ell per diferents punts en el seu recorregut. Està ple de flors, arbres i bancs per a descansar, envoltat d’exposicions temporals d’art, com murals i escultures. Fascina la vista dels carrers de Nova York des de dalt, en un lloc tranquil i resguardat, mentres a baix observes el tràfic que mai para.

Les principals atraccions de Hudson Yards és una enorme llista d’alternatives, que potser no podràs recórrer totes en una visita, però aquesta és la millor excusa per retornar aviat, qui sap quines noves construccions t’hi trobaràs! Així és “The Big Apple”, sempre reinventant-se i mirant el futur.
High Line Park

3. High Line Park

Continuem visitant Nova York, i després de sortir de Little Spain (per dinar) ens endinsem a High Line. High Line Park és un lloc únic en el món. El seu atractiu principal és, sens dubte, la seva ubicació tant peculiar, doncs fou construït en lo alt sobre una línia de tren antiga que travessa tres paratges importants de la zona de Manhattan: Meatpacking District, Chelsea i Hudson Yards.

Cal mencionar que la seva construcció data de l’any 2009 i és, avui per avui, una de les atraccions més apreciades pels novaiorquesos i per els turistes nacionals i internacionals que visiten aquest interessant lloc.

L’extensió total d’aquesta passarel·la enjardinada elevada a 20 metres sobre el nivell del carrer és de 2,3 kilòmetres. Versions encara no confirmades asseguren que es planifica estendre aquesta construcció fins a Penn Station per una banda, i fins al moll 76 de Hudson Yards per l’altre extrem. Perquè t’animis a conèixer-lo, et presentem a continuació, una guia amb els llocs més interessants. D’aquesta manera, no et perdràs cap detall quan ho visitis. Deixa’t captivar per aquesta meravella arquitectònica i urbanística.

High Line Park

El recorregut per High Line es pot fer perfectament per lliure. No obstant, si preferiu que un guia us expliqui en detall tot el què esteu veient teniu l’oportunitat de fer un Tour per High Line i Hudson Yards (Tour por High Line, Chelsea y Hudson Yards, Nueva York (civitatis.com)). En poc més de 2 hores coneixerem en detall varis dels edificis més representatius d’aquestes dues noves zones de Nova York.

Ara sí, anem a pels imprescindibles a veure a High Line Park. El recorregut l’hem preparat començant per Hudson yards i finalitzant en Meatpacking District que és el que et proposem que facis. Conta algo més d’una hora per fer-lo amb molta calma:

Hudson Yards, l’inici del teu recorregut

Tota bona visita a High Line Park ha de començar en aquest punt. Aquest es localitza en la 34th Street i forma part d’un dels barris més moderns i elegants de Manhattan. Aquí trobaràs una amplia varietat de gratacels, botigues de primera i restaurants moderns. Per arribar a aquesta zona, hauràs de creuar una rampa d’accés. El seu ús és lliure i representa una gran avantatge per a persones discapacitades o qui hagi d’empènyer cotxets de bebè. Tota aquesta zona té un potencial econòmic immens. La majoria dels edificis i botigues son de recent construcció. Ho hem explicat en anteriors apartats de l’article del dia d’avui.

El singular edifici de Zaha Hadid

Al poc de començar el nostre recorregut per High Line Park, ens trobem amb un singular edifici de vivendes que crida, i molt, l’atenció. Aquest edifici fou projectat per la cèlebre arquitecta Zaha Hadid, que fou la primera dona que va guanyar el premi Pritzker, en l’any 2004.

Edifici de Zaha Hadid

Estem davant d’un bloc residencial ple d’excèntriques comoditats i de disseny inconfusible. El primer projecte de Zaha Hadid Architects a Nova York és tot un encert. El bloc consta de 11 pisos i 39 vivendes d’autèntic luxe. La majoria d’aquests pisos es varen vendre sobre plànol, des del mòdic preu de 4,9 milions de dòlars. Per l’àtic es varen pagar 50 milions.

The Spur

Aquest punt hauria de ser la segona estació en el teu recorregut. En aquesta part podràs admirar la grandesa dels gratacels novaiorquesos més representatius de la ciutat. Et sorprendrà el contrast que hi ha entre els diferents elements decoratius de cada edifici que s’aconsegueixen en aquesta àrea. Els accessos a aquesta secció es troben en el 30th Street. La vista en ells és al·lucinant, doncs posa a treballar la teva càmara perquè no voldràs perdre’t cap detall d’aquests increïbles panorames.

A més, de les múltiples vistes que aquesta zona ofereix, existeixen també escultures modernes que podràs admirar i fotografiar al teu gust. La vegetació en aquest tram de recorregut és també un element digne de gaudir. Tot aquest lloc es troba escampat per una flora exhuberant que emula els clàssics boscos nordamericans. Si ets dels que gaudeixen del contrast entre lo natural i lo modern, The Spur és per tu. No t’ho perdis!

The Spur

El mirador de Chelsea

Seguint amb el nostre recorregut per tot aquest jardí novaiorquès gegantí, ens toca visitar el barri de Chelsea. El tour comença pels accessos que es localitzen en la 10th Avenue. Allí mateix hi trobaràs el sostre mirador de High Line Deck. Es tracta d’una graderia en la qual podràs descansar per un moment i gaudir de les vistes d’aquest barri tant pintoresc. Les vistes i el mirador no son lo únic de lo que podràs visualitzar en aquesta zona, doncs també hi ha accés a un gran corredor de stands de menjar ràpid en els quals podràs degustar hot dogs, gelats, i altres platets típics de la cuina novaiorquesa.

El Mirador de Chelsea

Street Art de High Line Park

Sortint per l’accés que es troba en el 23rd Street, podràs admirar una mica de l’art contemporani d’aquesta zona. L’artista brasiler Eduardo Kobra ens presenta una gran col·lecció d’art urbà en forma de graffitis que plasmen la vida quotidiana en la Gran Poma. Dins de les seves obres més representatives, podràs contemplar:

 • El Mont Rushmore: Aquest mural es troba en la façana principal del Empire Dinner. Un dels restaurants més tradicionals del barri. L’obra mostra un homenatge a artistes com Keith Haring, Frida Kahlo, Andy Warhol, entre d’altres.
El Mount Rushmore
 • We love NY2: Aquest graffiti ens presenta a Albert Einstein com a protagonista. Es troba en la façana d’un edifici amb el fons negre. El joc de colors, junt amb el missatge d’amor universal, és lo que més destaca d’aquesta obra.
We Love NY2
 • Tolerance: És un graffiti multicolor en el que destaca la presència de la Mare Teresa de Calcuta i Mahatma Ghandi. Ambdós es miren front a front desitjant-se la pau.
Tolerance

En la web oficial de The High Line (Art | The High Line) teniu una secció que parla de tot lo relacionat amb l’art que us podeu trobar passejant per allí.

Grades del 23rd Street

En el carrer 23 es troba la zona més eixamplada del parc. Per aprofitar aquesta amplària en la construcció, es va construïr un edifici que s’assembla a un amfiteatre amb llocs on asseure’s i àrees verdes. El lloc és ideal per a descansar, tirar unes selfies o, en el seu defecte, gaudir d’un bon cafè de Starbucks.

És necessari recomanar-te que si desitges gaudir al màxim d’aquest lloc tant bonic, arribis d’hora o, en el seu defecte, en temporada baixa, doncs el lloc és molt popular entre els habitants i turistes i sol omplir-se a la seva màxima capacitat.

Grades del 23rd Street

El Chelsea Market

Comença aquest tram ubicat entre la 10th Avenue i el 15th Street accedint a un pont que uneix dos edificis. Aquestes construccions es coneixen com a Chelsea Market. Dins d’ambdós immobles es troba una gran quantitat de botigues gastronòmiques. Aquest fet treu com a conseqüència una àmplia varietat de platets disponibles per al teu delit.

Aquestes dues construccions conformen un dels mercats gastronòmics més representatius dels Estats Units d’Amèrica. Una altra característica remarcable d’aquest lloc és la presència de la fàbrica de galetes i bescuits de Nabisco. En cada mur podràs veure al·lusions a aquest fet tant sui géneris.

Chelsea Market

El Diller – von Furstenberg Sundeck

Trobaràs aquest lloc entre els carrers 14th i 15th. Aquestes estructures estan muntades sobre rodes que les permeten situar-se sobre les vies del tren. Aquestes construccions son espais per a prendre el sol i realitzar activitats recreatives a l’aire lliure. Aquest és el lloc ideal per a beure’t un cafè, llegir un llibre o simplement, gaudir de la vista i ambients novaiorquesos.

El Diller-von Furstenberg Sundeck

L’Hotel Standard

Aquest edifici és un dels més representatius de la zona, doncs és un dels primers que es varen construïr. El The Standard, High Line New York no és econòmic, però val la pena per la seva ubicació i les comoditats que ofereix.

Gaudeix d’un tracte privilegiat en aquest luxós hotel! 338 habitacions amb les millors vistes de Manhattan i un típic Biergarten alemany per a refrescar-se en aquestes tardes d’estiu. No t’oblidis de fer una volta per la discoteca Le Bain en el penthouse d’aquest hotel. S’ubica entre el 12th i el 13th Streets.

L’Hotel Standard

Little Island

Una dels nous reclams que té Nova York és Little Island. Es tracta d’una illa artificial, recentment inaugurada, pensada com un lloc de relax i oci per als novaiorquesos. La seva singular forma i bones vistes la converteixen en una visita interessant durant o després de recórrer High Line Park. Es troba a tocar del Meatpacking District.

Little Island

El Museu Whitney d’Art Americà

Prop de l’entrada de Gasenvoort Street podràs accedir a aquest increïble edifici. El museu té una de les mostres més completes d’art contemporani nordamericà. La seva principal característica és l’exposició d’obres i treballs destacats d’artistes estadounidencs vius. Cal destacar que aquest museu és el primer en la seva classe.

No solament les exposicions artístiques fan d’aquest edifici un lloc memorable, sinó també el fet de que podràs gaudir en les seves terrasses de vistes inigualables del High Line Park i del Riu Hudson.

De la mateixa manera, podràs admirar des d’elles una gran part de la zona Oest de Manhattan. Si ets dels que gaudeix àmpliament la cultura moderna, aquest lloc és de visita obligatòria.

El Museu Whitney d’Art Americà

Es tracta d’un dels centres culturals de Nova York. Té més de 18.000 obres exposades. El seu arquitecte fou Renzo Piano. Els seus horaris son de dimecres a dilluns de les 10:30h a les 18h. Els preus son de 25$ pels adults (nens i joves menors a 18 anys entren gratuïtament).

Meatpacking District

Aquest punt marca ja el final del nostre recorregut pel High Line Park. Aquesta zona de Greenwich Village és famosa pels seus bars, boutiques i hotels de luxe. Els edificis en aquesta banda de Manhattan tenen un aspecte industrial que evoquen els temps en els que la classe obrera americana va tenir el seu apogeu a inicis del segle XX. Com a dada curiosa, podem comentar-te que aquest lloc solía ser la carnisseria de major tamany en tota Nova York. És per aquesta raó que se li va anomenar “Meatpacking District”. Finalment, podem mencionar-te que l’arquitectura d’aquesta secció fa un contrast bastant interessant amb els gratacels i edificis moderns de la Gran Poma.

Meatpacking District
Descobreix totes les opcions de diversió que aquesta banda de Nova York té per a tu. Viatjar a Nova York i perdre’s aquest passeig equival a mai haver visitat aquesta urbe de ferro, bressol de la història i la cultura moderna d’un dels països més importants i influents del món occidental. Cal dir que mentres anem passejant pel High Line Park, visitarem cadascuna de les atraccions que ens anem trobant (entre elles Chelsea Market, Little Island, i Meatpacking District), deixant el barri de Greenwich Village pel final.

4. Chelsea Market

Nova York té centenars de llocs a visitar i el Chelsea Market és una opció a considerar durant el teu viatge a aquesta gran ciutat. Es tracta d’un lloc excel·lent tant per visitar com per anar a menjar. Per altra banda, és una bona opció quan plou o fa fred, ja que, encara que hi ha taules exteriors, quasi tot el Chelsea Market és interior. Aquest mercat urbà es troba ubicat en el que fóra en el passat la fàbrica de les famoses galetes Oreo. La seva construcció data del 1890 i encara que ha estat modernitzat, la seva essència es manté oferint als seus visitants un ambient de passejar per una edificació històrica de tipus industrial. Enclavat en el Meatpacking District, que des de sempre ha sigut una zona de la ciutat caracteritzada per la seva gran oferta gastronòmica i comercial.

Chelsea Market

Aquest recinte es troba ubicat en el número 75 de la Novena Avinguda entre els carrers 15 i 16 i ocupa tota la illa fins la Desena Avinguda, per on també pots entrar-hi.

En l’actualitat, el Chelsea Market de Nova York rep a més de 6 milions de visitants a l’any i s’ha convertit en un dels llocs amb més ressenyes i comentaris de la gran ciutat per la seva oferta gastronòmica. Al lloc el visiten residents locals, persones que per treball o negocis estan en la zona, turistes òbviament i fins i tot algunes celebritats i persones famoses que gaudeixen el cosmopolita ambient novaiorquès.

Chelsea Market

Un cop accedeixes a Chelsea Market entres en un món de colors, olors i sabors en el què és dificilíssim escollir on quedar-nos a menjar. Tenim anotat “Los Tacos nº1”, un dels restaurants mexicans més famosos de Nova York, recomanat a Tripadvisor, així que amb aquesta elecció feta ens posem a la cua.

Menjar a Chelsea Market: Los Tacos nº1, el millor menjar mexicà de Nova York
Los Tacos nº1 està ubicat just al principi de Chelsea Market, entrant per la porta central a mà esquerra. Tenen varis plats per demanar entre els que s’hi troben tacos amb diferents ingredients, nachos o quesadillas. S’ha de tenir en compte que no és un restaurant pròpiament dit, sino que tens que demanar a la barra i buscar a fora una taula on asseure’t. El preu és bastant ajustat. Penseu que cada taco és petit, per lo que per una persona mínim se n’han de demanar 2 per poder menjar de forma un xic contundent.

Després d’estar una bona estona gaudint del menjar, ens anem a recórrer Chelsea Market i és que aquest no és únicament un lloc en el que sopar o dinar, Chelsea Market és molt més. És aquest tipus de llocs imprescindibles en la ciutat, recomanable sobretot la visita a l’hora del dinar o el sopar, per poder aprofitar l’experiència.

Chelsea Market

Una de les curiositats de Chelsea Market, a part de ser l’orígen de les famoses galetes Oreo, és que la planta principal està dedicada al mercat, però en els pisos superiors hi trobem oficines d’empreses com Youtube, algo que queda clar en un dels racons del mercat, on podrem veure un ascensor amb el conegut logo de la marca. A part de les botigues doncs, per visitar, també hi ha establiments variats com el Chelsea Music Hall, un lloc en el que es presenten diferents tipus d’artistes i espectacles. Els horaris de Chelsea Market son de dilluns a dissabte de 7am a 2pm, i el diumenge de 8am a 22pm. L’entrada és gratuïta.

Molt a prop de Chelsea Market es troba l’Hotel Chelsea, un hotel famós pel que han passat nombrosos artistes, músics i escriptors. Es troba ubicat al 222W 23th Street,
Hotel Chelsea
I tocant al nord del barri, s’hi troba un altre dels atractius de la ciutat de Nova York, el Madison Square Garden. El Madison Square Garden, també conegut com MSG o The Garden, és el gran pavelló esportiu de Manhattan. Construït a 1968, l’actual MSG té una capacitat propera als 20.000 espectadors, encara que aquesta oscil·la en funció de l’esdeveniment que s’organitzi. Per a visitar el Madison Square Garden tenim bàsicament 2 opcions. Contractar un tour guiat que ens porta per tots els seus racons o accedir a alguns dels esdeveniments que es celebren durant la nostra estada a Nova York.
La millor manera de visitar el Madison Square Garden i viure el seu ambient en primera persona, és anar a algun partit o esdeveniment esportiu que se celebri en la ciutat. L’equip amb més història i més conegut, sobretot a Espanya, que juga en el Madison Square Garden, son els Knicks de Nova York. Altres equips que exerceixen de locals en el Madison Square Garden son els New York Liberty (bàsquet femení) i els New York Rangers (hockey sobre gel). Fa uns anys, el MSG era la seu de les principals velades de boxa del món, però avui la majoria d’aquests grans combats es celebren a Las Vegas.
Madison Square Garden
Pels amants del bàsquet i la NBA, un dels somnis que es poden complir a Nova York, és veure en directe un partit en el Madison Square Garden. Anar a un partit de la NBA a Estats Units, no és una experiència econòmica, i el Madison és un dels recintes més cars que hi ha. Els dies de partits menys mediàtics l’entrada més econòmica ens pot sortir per uns 80€ i si el partit és Top, és probable que no baixi dels 200€. La veritat és que és un equip que des de fa temps té més noms que estrelles, ja que hem de recordar, que l’últim títol de la NBA que varen guanyar fou en 1973. Lluny queden els mítics enfrontaments dels Knicks de Patrick Ewing contra els Bulls de un tal Michael Jordan. La temporada regular de la NBA son començar a finals d’octubre i s’allarga fins a mitjans d’abril. Llavors hi ha els partits de Play-Off, on aconseguir una entrada pot ésser missió impossible.
Partit dels Knicks al Madison Square Garden
Si no tenim la opció d’anar a veure un partit de bàsquet, sempre ens queda l’oportunitat d’accedir al Madison Square Garden a veure un partit de Hockey sobre Gel. L’equip local és en aquest cas els New York Rangers, una de les grans esquadres de la NHL. Poc coneixem d’aquest esport, però segur que només per viure l’ambient val la pena apropar-se fins el Madison Square Garden.
New York Rangers al Madison Square Garden
Una de les formes més habituals de visitar el Madison Square Garden, si estem de turisme per Nova York, és reservant un tour guiat per les seves instal·lacions. Els dies que hi ha partit, o algun esdeveniment en el Madison Square Garden, No es realitza aquest tour. És important que comproveu això a l’hora de planificar el vostre viatge a Nova York.
Cada dia  a les 12:15h del matí, surt un recorregut, amb guia de parla hispana, que ens porta per la pista, vestuaris, grades i petits museus que hi trobem en aquest gran edifici de 5 plantes. El preu del tour és de 33,80€ i dura una mica més d’una hora aproximadament. El Tour Guiat per el Madison és una de les activitats incloses en el New York Pass (Tour del Madison Square Garden de Nueva York – NuevaYork.net).
El MSG es roba en ple cor de Manhattan, en el creuament entre les avingudes Setena i Vuitena i els carrers 31 a 33. La forma més fàcil d’arribar-hi és en metro, ja que just sota del pavelló es troba la Penn Station (línies 1, 2, 3, A, B i C).
Tour guiat pel Madison Square Garden

5. Little Island

Visitat Chelsea Market, seguirem High Line Park per sortir properament pel carrer 14th Street. Aquest carrer ens conduirà fins a la Little Island.

Nova York és una ciutat icònica a la que has d’anar-hi almenys un cop a la vida. En sèries i pel·lícules, hem pogut admirar la majestuositat dels seus ja famosos edificis, barris i diverses atraccions. Tanmateix, la màgia del lloc està en que sempre pots trobar-hi alguna cosa nova que conèixer. És per això, que aquí en l’article, ara et parlarem sobre la Little Island de Nova York.

Es tracta d’un parc públic edificat sobre el riu Hudson. El projecte va tenir els seus inicis en l’any 2013, quan la fundació de la Família Diller – Von Furstenberg, en conjunt amb el Hudson River Park Trust, varen començar a buscar idees per a la restauració i reactivació del Moll 54, que havia estat afectat per l’huracà Sandy. Així és com neix Little Island, el qual fou inaugurat en maig de 2021 com un espai pensat perquè tots els seus visitants poguéssin gaudir de les boniques vistes a la ciutat i diversos esdeveniments artístics en conjunt amb la naturalesa.

Little Island

El disseny estructural del parc va estar a càrrec de l’Estudi Heatherwick, els quals agafaren la inspiració del propi moll on s’edificaria per crear les columnes que emergeixen de l’aigua a diferent alçada en forma de tulipà. Per la creació del paisatge, el estudi MNLA el va visualitzar com una fulla flotant, per lo que, mentres fas el recorregut per els passadissos i escales, els mateixos et dirigiran per moments a gaudir la vista del jardí o al riu i la ciutat. Algunes altres curiositats del parc son:

 • El Moll 54 fou on atracaren els supervivents del Titanic
 • Les 280 columnes que conformen el parc son diferents entre sí.
 • El jardí està composat per 35 espècies d’arbres, 65 d’arbusts i 270 varietats de bulbs, pastures i fulles perennes que foren seleccionades per atreure els ocells i pol·linitzadors.
 • Pertany a les zones que han estat reconstruïdes amb finalitats turístiques, per exemple High Park Line o Brooklyn Bridge Park.
Little Island

Ara que ja coneixes una mica de la creació d’aquest modern parc, et deixem una guia dels llocs que conformen el parc i els seus atractius.

Southwest Overlook. Mirador Sud

En la part més elevada podràs observar la ciutat i alguns dels seus edificis representatius, com el One World Observatory, l’Empire State Building, el districte de Staten Island i el pont que el connecta amb Brooklyn, Verazzano-Narrows.

Mapa de Little Island, amb la ubicació dels seus atractius

L’Amfiteatre

Just darrere del mirador, es troba el camí que porta a aquesta zona. The Amph té una capacitat per a 700 persones i és aquí on es duen a terme diferents esdeveniments amb artistes convidats de diferents disciplines. Per entrar a qualsevol d’ells, has d’adquirir una entrada. El cost regular del ticket és de 45 dòlars, encara que pots aconseguir-los mitjançant el Theatre Development Fund i en la pàgina oficial amb descompte o a través d’organitzacions sense finalitats lucratives de manera gratuïta. Els capvespres des d’aquesta zona son imperdibles.

The Amph

Northwest Overlook. Mirador nord

Del cantó contrari, es troba també una altra part alta des d’on podràs observar el Chelsea Piers, la edificació d’embarcacions que conta amb algunes atraccions com gimnàs, golf i bolos. Encara que no tindràs una vista tant completa de la ciutat, sí podràs tenir una panoràmica del parc, doncs podràs veure la disposició del mateix.

Capvespre a Little Island

The Play Ground

Just en el centre del parc, es troba aquesta zona on hi ha cadires i taules ideals per a un pícnic. Pots portar els teus propis aliments o adquirir en les food trucks hamburgueses, aigua, cafè o cervesa. Aquí es porten a cap alguns esdeveniments culturals gratuïts.

The Play Ground

The Glade

És un espai més petit que l’anfiteatre i, a l’igual que en The Play Ground, tots els espectacles artístics son gratuïts. Normalment, aquí hi trobaràs grups musicals o artistes de carrer que mostren les seves habilitats.

The Glade

Southeast Overlook. Mirador est

S’ubica per sobre de l’entrada sud, des d’aquí podràs gaudir d’una perspectiva diferent del parc i prendre molt bones fotografies.

Little Island

La Little Island Nova York es troba entre els carrers 13th i 14th Streets i és de fàcil accés per tot tipus de transports. Hi ha estacions de metro, parades d’autobús i un pont peatonal sobre el 14th Street, i conta amb estacionament per a bicicletes. A més, et deixo altres recomanacions perquè puguis planificar la teva visita:

 • L’horari és de 6am a 12am tots els dies. Encara que el poden tancar quan es presenti mal temps.
 • L’entrada és gratuïta, però si la visites entre maig i setembre (i vols entrar-hi després de les 12pm), has de reservar el teu lloc des de la pàgina web amb el propòsit de garantir l’aforament
 • El parc conta amb banys públics
 • És accessible per a persones amb discapacitat
 • Si vas en temporada d’hivern, lo ideal és que portis suéter o abric, doncs a l’estar a la riba del riu, es poden presentar corrents d’aire
 • El lloc no és molt gran, el recorregut complet pot durar fins a 1 hora, encara que et recomanem que tinguis en compte tenir un marge en cas de que desitgis quedar-te a menjar o assistir a algun espectacle
 • En els matins és quan hi ha menys quantitat de gent, per lo que aquest horari sempre serà una bona opció si vols evitar multituds
 • També s’ofereixen diverses activitats per els nens, per lo que és una gran opció per visitar en família
 • Tota la informació sobre la cartellera d’esdeveniments la trobaràs en la pàgina web oficial
 • Es troba a prop d’altres atractius turístics com el Pier 57 Rooftop (just al costat del parc), High Line Park, el Museu Whitney, el mercat de Chelsea i una mica més allunyat, el barri de West Village (on podràs veure localitzacions de sèries famoses com Sex and the City)
Little Island

Si vols tenir varietat en la teva visita per La Gran Poma, no pots perdre’t Little Island Nova York. La varietat de naturalesa i la oferta d’activitats culturals combinades amb la modernitat de l’estructura, la converteixen en un excel·lent lloc d’oci. A més, serveix com a escapatòria de grans construccions, gratacels i del bullici general de la ciutat.

6. Meatpacking District

Meatpacking District s’ubica en la zona oest de la ciutat de Nova York. És una secció urbanitzada que consta de 20 pomes. Encara que és petit, sempre si el comparem amb altres zones de Nova York, està ple de llocs interessants i emblemàtics. Aquesta regió de la ciutat es distingeix per la presència d’empreses i botigues dedicades al ram de la moda. Aquí és on es concentren dissenyadors, grups de modelatge, inversionistes del sector moda, entre altres entitats relacionades.

Potser el nom d’aquesta secció urbana et pot confondre. “Meatpacking” significa en espanyol “envasat de carn”. El nom no té res a veure amb el seu present, sinó amb el seu passat. Fa algunes dècades, existia Wester Beef. Aquesta empresa es dedicava a empaquetar i a vendre carn. En aquesta organització treballaven més de 200 persones. Per ser la principal proveïdora de carn de la ciutat va agafar fama en tots els Estats Units.

En aquesta zona es mataven els caps de bestiar. Podràs imaginar-te que no sempre era un lloc estètic. Havia personal que sacrificava els animals i altres encarregats d’empaquetar el producte. Actualment, existeixen altres empreses que s’han incorporat a aquesta zona de la ciutat. Meatpacking va deixar d’evocar els records de carnissers per ara brindar experiències de luxosos restaurants i elegants dissenys de roba.

Meatpacking District

La forma més accessible per arribar-hi és amb el metro (línies de les lletres C i E). Si no hi vols arribar amb metro, tens la opció d’arribar-hi amb autobús (rutes M2, M7, M11 o M14D). Qualsevol d’aquestes et deixarà a Meatpacking. Nosaltres hi hem arribat a través de caminar el parc lineal High Line Park. Ara que ja saps una mica de la seva història i com arribar-hi, és moment de conèixer alguns punts d’interès del barri:

Chelsea Market

El lloc més conegut i visitat de Meatpacking District és el Chelsea Market, del que us hem parlat en anteriors paràgrafs de l’article.

Flat Building de Meatpacking District

Encara que tothom coneix el Flatiron Building de Nova York de la 5th Avenue, a Meatpacking District també hi ha un edifici de característiques similars, a reduïda escala. La veritat és que l’edifici, amb la seva tonalitat vermellosa, té el seu encant.

Flat Building

Apple Store

Si ets un fanàtic dels telefons de l’empresa Apple, et convé visitar la Apple Store de Meatpacking. Aquesta botiga és de les més grans i completes que la organització ha creat en el món. En l’exterior podràs notar les grans portes de vidre que la decoren. Serà el lloc ideal per fer una fotografia i publicar-la en les teves xarxes socials. Visitar aquesta botiga és com anar a La Meca de Apple.

Apple Store

High Line Park

És el motiu que ens ha portat fins aquí. Explicat i detallat en paràgrafs anteriors d’aquest mateix article.

Little Island

El parc fotant sobre el riu Hudson. També l’hem visitat i el tenim explicat en anteriors paràgrafs de l’article.

Hotels boutique

Aquest tipus d’hotels ha agafat gran importància en els últims anys. Els hostes desitgen una atenció personalitzada i singular. Meatpacking conta amb diversos hotels boutiques que t’ajudaran a obtenir aquest descans que desitges. Alguns d’aquests com el Gansevoort t’ofereixen vistes privilegiades de la ciutat. Però també pots accedir a hotels que et permetin gaudir del parc flotant del riu Hudson.

Hotel Gansevoort

Whitney Museum

Quan definim els atractius del High Line Park, també ens trobem amb aquest museu, el qual l’hem explicat i detallat en anteriors apartats de l’article.

Una interessant vida nocturna

A Meatpacking podràs trobar interessants bars i centres nocturns. Podràs adonar-te que les 24 hores del dia sempre hi ha algo divertit que descobrir. Si vols un ambient més tranquil, també pots trobar clubs de rock i de jazz.

Vida nocturna de Meatpacking District

Pont de Chelsea Market

Aquest pont segurament l’has vist en moltes pel·lícules. Connecta dos edificis, encara que per el moment ja no és transitable. Tanmateix, aquest aspecte el fa representatiu de la ciutat de Nova York. Porta una càmara amb suficient resolució perquè capturis fotos impactants amb aquest pont de fons. Els influencers més reconeguts a Instagram que visiten Nova York solen anar a aquest lloc per crear contingut.

Pont de Chelsea Market

7. Greenwich Village

Finalitzat el recorregut pel parc High Line Park, i visitats els atractius principals, arribarem a Greenwich Village, que és un altre barri de Manhattan, ubicat entre el riu Hudson, Broadway, Houstons Street i la 14th Street, i en els últims temps s’ha convertit en un dels barris més populars de la ciutat.

Aquest barri val molt la pena de ser visitat, ja que no és gaire conegut pels turistes, i no és gaire visitat en un primer viatge a Nova York, i és realment la contraposició a tota la zona centre de Manhattan, ja que aquí lo únic que trobem son petits restaurants, cafeteries, botigues amb encant i molta tranquil·litat en els carrers, algo que val la pena viure-ho, després d’estar uns dies recorrent parts més bullicioses de la ciutat.

Greenwich Village

Els novaiorquesos anomenen a Greenwich Village “The Village” o “West Village”, encara que aquest nom ja delimita l’àrea a la part occidental de la 6ª, a l’igual que la denominació “East Village”, ubica a l’est de la 4ª, una zona bastant diferenciada a la que estem en aquest moment.

A dia d’avui aquest és un dels llocs més desitjats de Nova York per viure, amb uns preus cada cop més alts i és que només has de fer una volta per els seus carrers per entendre-ho: barris vorejats d’arbres, amb carrers empedrats, patis amagats entre edificis i petits jardins, que després del passeig, han fet d’aquesta una de les nostres zones preferides de la ciutat.

Actualment, encara que perdura l’esperit bohemi de fa alguns anys, aquest barri s’ha convertit en una àrea d’oci, sobretot pels més joves, que es dónen cita en el cor del Village, a Washington Square Park, una de les zones més animades del barri, on no és estrany trobar-te amb artistes, veïns passejant i estudiants de la propera New York University. També s’hi troba un arc de triomf i una gran font central.

Washington Square Park

Un altre dels llocs que visitem en el nostre recorregut per Greenwich Village és Cherry Lane, el teatre amb activitat continuada més antic ubicat fora de Broadway, ubicat en el número 38 de Commerce Street que va obrir les seves portes a l’any 1924.

Com dèiem abans, sens dubte val la pena passar unes hores per aquesta zona de Nova York i oblidar-se una mica de tot el què és el caos que ens trobem en les zones més cèntriques, on malgrat ser també del nostre gust, arriba un moment que et poden saturar, creant aquesta necessitat de buscar llocs més tranquils.

Cherry Lane

Et recomano que vagis a “The Groove”, un bar amb música en directe on fan hamburgueses i altres plats “dietètics”. L’entrada per a un concert costa solament uns 5$, i val la pena perquè els músics son excel·lents (es troba al 125 de MacDougal Street, a dos minuts de Washington Square). El recorregut el finalitzarem a la plaça de Washington Square, per anar a buscar el metro i pujar fins la zona on tenim l’Hotel, a Times Square. A la plaça, abans de marxar, ens trobem amb la pista de basket “The Cage”, una de les més famoses de Nova York.

The Cage

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge de l’itinerari del dia i de les principals atraccions:

Categories
NOVA YORK

8. ESTÀTUA DE LA LLIBERTAT I ELLIS ISLAND + FREE TOUR PER CHINATOWN I LITTLE ITALY + CHINATOWN + LITTLE ITALY + SOHO + LOWER EAST SIDE

Som en el vuitè dia del viatge a Nova York, i avui anirem a visitar una de les icones de la ciutat i potser del país, l’Estàtua de la Llibertat i Ellis Island. Visitarem també l’illa de l’estàtua i el museu de la immigració que hi ha en Ellis Island. Per la tarda anirem a visitar el Downtown de Manhattan, fent un Free Tour per Chinatown i Little Italy, on posteriorment hi farem un passeig incluint en el mateix altres barris com el Soho i el Lower East Side.
Índex
1. Estàtua de la Llibertat i Ellis Island
2. Free Tour per Chinatown i Little Italy
3. Chinatown
4. Little Italy
5. Soho i Lower East Side

1. Estàtua de la Llibertat i Ellis Island

La llibertat il·luminant el món, més coneguda popularment com l’Estàtua de la Llibertat, és una de les majors icones de Nova York i visita imprescindibles si visitem la Gran Poma.

L’Estàtua de la Llibertat, que fou un regal de França amb motiu del centenari de la Declaració de la Independència dels Estats Units, està situada en la Illa de la Llibertat (Liberty Island) al sud de Manhattan. Us parlarem de les diverses formes que tenim de visitar l’Estàtua de la Llibertat. Algunes d’aquestes formes inclouen la visita a la illa i al monument, inclús pujar fins a la seva corona, i altres només passem per davant en vaixell.

Estàtua de la Llibertat

Per a poder accedir a l’Estàtua de la Llibertat i inclús pujar fins a la seva corona hi ha diverses entrades, que es poden comprar online (recomanable) o en l’estació de Battery Park, que és d’on surten els ferrys que poden atracar en la Illa de la Llibertat.

Actualment només la Companyia Statue Cruises està autoritzada per atracar en la Illa de la Llibertat, així que per evitar possibles estafes us recomanem comprar les entrades en les taquilles de l’empresa o Internet. Aquí us deixo amb els diversos tipus d’entrada que hi ha per visitar la Illa de la Llibertat i l’Estàtua de la Llibertat.

Entrada bàsica a l’Estàtua de la Llibertat (Reserve Ticket)

Entrada que inclou el trasllat en ferry fins a la Illa de la Llibertat, la visita per lliure a aquesta illa i l’entrada al Museu de la Llibertat, recentment inaugurat (2019) i que inclou varies obres que mostren la història del monument incluïnt la torxa original, portada per l’estàtua des de 1886 fins a 1984.

Aquesta entrada també inclou el ferry a la Illa de Ellis (Ellis Island), la visita per lliure a la mateixa i l’entrada al Museu de la Immigració, una visita molt interessant també que fer a Nova York. El preu de l’entrada bàsica a l’Estàtua de la Llibertat és de 19,25$ pels adults, 9$ pels nens de 4 a 12 anys, i 14$ pels sèniors de més de 62 anys.

Estàtua de la Llibertat

Entrada Estàtua de la Llibertat amb accés al pedestal

Aquesta entrada inclou el mateix que l’entrada bàsica més l’accés a la secció Fort Wood del Monument Nacional de l’Estàtua de la Llibertat, és a dir als peus de l’Estàtua que inclou un petit museu i un mirador una mica més elevat que la pròpia illa. Aquesta entrada té el mateix preu que l’anterior, 19,25$ però s’esgota molt fàcilment al tenir places molt limitades (19,25$ pels adults, 9$ pels nens de 4 a 12 anys, i 14$ pels sèniors de més de 62 anys).

Entrada amb pujada a la Corona

L’experiència més completa i única que ens ofereix l’Estàtua de la Llibertat és poder pujar fins a la seva corona i contemplar Nova York des de lo més alt d’un dels seus monuments més famosos. L’accés a la Corona de l’Estàtua de la Llibertat es va reobrir al públic en l’any 2009, després de tancar-se després dels atemptats de l’11S. Només hi ha 240 places al dia per lo què s’esgoten molts mesos abans de la data prevista per el viatge!

Estàtua de la Llibertat

L’entrada amb pujada a la Corona inclou tot lo de les 2 anteriors i l’opció de pujar a lo alt de la corona, a la que s’accedeix mitjançant la pujada de 162 graons bastant estrets (no hi ha ascensor). Aquesta entrada costa 3$ més que les altres, és a dir, 22,25$ (pels adults, 12$ pels nens de 4 a 12 anys, i 17$ pels sèniors de més de 62 anys), però el problema que tenen és que al ser un mirador molt petit hi ha molt poques places i és quasi impossible aconseguir aquesta entrada.

És bastant important que reserveu les vostres entrades amb antelació per internet (en la web oficial de Statue Cruises: Entradas para la Estatua de la Libertad y Ellis Island | City Experiences) ja que així us estalviareu les cues de les taquilles i podreu embarcar al ferry per el lloc reservat a les entrades comprades online.

Estàtua de la Llibertat

Com hem comentat la única companyia que ens permet fer aquestes visites a la illa i a l’estàtua és Statue Cruises, de la que us deixem alguns detalls, consells i els horaris:

 • El Statue Cruises té 2 rutes, una que comença a Battery Park (Nova York) i l’altra en Liberty State Park (New Jersey)
 • L’horari dels ferrys és de 8:30 a 17:00h i la seva freqüència és cada 25 minuts
 • Les entrades inclouen audio-guies en varis idiomes per el Monument Nacional de la Estàtua de la Llibertat i Ellis Island.
 • Recordeu que si voleu comprar l’entrada amb pedestal o la corona s’ha de reservar amb molta antelació.

Si preferiu fer el recorregut amb un guia que ens expliqui els detalls de la història de l’Estàtua de la Llibertat, la Illa de la Llibertat i el Museu de la Immigració de Ellis Island, sempre podem reservar un tour guiat en castellà per aquesta experiència.

Aquestes experiències solen incloure la Entrada a l’Estàtua de la Llibertat amb accés al pedestal (ferry, illa Llibertat, Pedestal de l’Estàtua, i Ellis Island) i el guia que depèn del volum de gent fa la visita solament en castellà o barreja la visita en castellà amb l’anglès.

Aquests tours tenen una durada d’unes 4 hores i tenen l’avantatja, a part del guia, que ens despreocupem de les cues i altres coses.

Ellis Island

Una opció de veure l’Estàtua de la Llibertat de prop, però sense accedir a l’illa és agafar un ferry o els denominats Water Taxis que ens fan un recorregut per la badia i ens apropen lo suficientment a l’Estàtua de la Llibertat per tenir la postal típica de Nova York amb l’Estàtua de la Llibertat i el skyline de Nova York de fons.

El Ferry més famós de Nova York, que ja de per sí és una experiència de què fer a Nova York, és el Staten Island Ferry, que és un ferry gratuït que connecta Manhattan amb el districte de Staten Island i que passa molt a prop de l’Estàtua de la Llibertat oferint unes vistes úniques i quasi impagables. Ja el vàrem agafar en el passat dia 4 del nostre viatge a Nova York.
Ellis Island

Els denominats Water Taxi, son embarcacions que ens recorden a les Golondrines de Barcelona, que tenen un característic color groc i que naveguen sense parar entre el Hudson River i el East River, connectant quatre barris de Manhattan i Brooklyn.

Un d’aquests Water Taxis és l’anomenat Statue of Liberty Express, que ens apropa a escassos metres de l’illa donant varies voltes al voltant de la mateixa perquè poguem contemplar l’Estàtua de la Llibertat des de tots els seus angles.

El preu del Statue of Liberty Express, que té prop d’1 hora de durada, i que a part de vistes de l’estàtua, ens delecta amb l’skyline de Manhattan i Brooklyn Bridge, és de 30$.

Aquesta és l’opció si no tens temps suficient com per visitar la Illa de la Llibertat i Ellis Island, ja que l’activitat està inclosa en el New York Pass.

Statue of Liberty Express

Com és de suposar l’oferta turística per a poder veure de prop l’Estàtua de la Llibertat és molt àmplia i tenim opcions per a totes les hores del dia. Algunes d’aquestes formes de poder veure de prop l’Estàtua de la Llibertat son:

Si teniu temps per visitar l’Estàtua de la Llibertat us recomanem viure l’experiència completa de la Illa, el museu i la interessant Ellis Island, encara que si aneu més justos de temps l’experiència del Water Taxi o l’Staten Island Ferry també son bastant interessants.
L’estàtua i la Illa de la Llibertat

Experiència en l’Estàtua de la Llibertat

En resum, i com hem anat explicant, per anar a l’Estàtua de la Llibertat tindràs que agafar un ferry (de pagament). El ferry s’agafa a Battery Park, en el sud de Manhattan. El ferry fa una primera parada en l’Estàtua de la Llibertat on pots baixar. Quan el tornes a agafar, et deixa a Ellis Island. I ja des d’Ellis Island et torna a deixar a Battery Park. És a dir, una ruta circular. L’entrada del ferry està inclosa en l’Explorer Pass que vam comprar. Desestimem intentar pujar al pedestal i a la corona de l’estàtua.

El primer que has de saber és que has d’anar amb temps per agafar el ferry de l’Estàtua de la Llibertat i Ellis Island. Els ferrys passen periòdicament cada 20 minuts i puges al primer que surt, però et recomanem que estiguis al moll de Battery Park uns 30 minuts abans. El motiu és que els controls de seguretat en el moll son molt estrictes (quasi més que en l’aeroport!) i les cues son molt llargues.

Estàtua de la Llibertat i Ellis Island

Passat aquest punt, puges al ferry que et porta fins la illa de l’Estàtua de la Llibertat. Pots pujar a la coberta del ferry o quedar-te en la part de baix on hi ha un bar. Nosaltres ho tenim clar i escollim anar a la part de dalt. Les vistes cap a Manhattan mentres el ferry s’allunya son espectaculars…

Manhattan downtown

El trajecte dura aproximadament 15 minuts i la màxima emoció la sents quan el ferry es va apropant a l’Estàtua de la Llibertat fins a arribar al moll de l’illa. Començaràs a fer moltes fotos, però no t’atabalis perquè des de la pròpia illa pots fer fotos precioses també.

Quan baixes del ferry, hi ha una caseta on et donaran una audioguia en espanyol. Et recomanem que l’agafis. És gratis i molt informativa! L’audioguia et fa un recorregut al voltant de l’illa i et va explicant les vistes panoràmiques que veus en cada moment, la història de l’Estàtua de la Llibertat i de l’illa. Molt recomanable. És una forma molt interessant de visitar l’Estàtua de la Llibertat.

L’Estàtua de la Llibertat i Manhattan

Com ja t’hem comentat, no pugem al pedestal ni a la corona de l’Estàtua de la Llibertat, però no ho trobem a faltar en cap moment. Les vistes que obtens des de sota son precioses (tant a la pròpia estàtua com cap a Manhattan).

Experiència en Ellis Island

Quan hagis acabat de visitar l’illa de l’Estàtua de la Llibertat, toca agafar el ferry un altre cop que et deixarà a la Illa de Ellis. La visita a Ellis Island es basa en visitar el museu de la immigració de l’illa. Sabíeu que a principi de segle els immigrants que volíen entrar a Nova York tenien que passar per Ellis Island per a passar un procés de selecció? A l’entrar al museu pots agafar també una audioguia en espanyol gratuïta que et posarà en la pell d’un immigrant que acaba d’arribar. Aniràs passant per les diferents sales on t’explicaran els controls mèdics, burocràtics, etc… per els que es tenien que passar els immigrants fins a rebre l’OK per entrar a Estats Units.

Museu de l’immigració a Ellis Island

El museu està molt aconseguit i per nosaltres és una gran experiència poder conèixer la història d’un lloc tant emblemàtic en la història del país.

Des d’Ellis Island tindràs, sota la nostra opinió, la millor vista cap a Manhattan de Nova York. Supera inclús la vista des de Brooklyn! Una bona forma d’acabar aquesta excursió de mig dia cap a l’Estàtua de la Llibertat i Ellis Island.

2. Free Tour per Chinatown i Little Italy

Un cop arribem a Battery Park, ens acostarem al punt de trobada per realitzar un Free Tour per Chinatown i Little Italy. Feia uns 4 dies que havíem estat per la zona (bàsicament Wall Street) i no ens havíem centrat molt en veure els barris de Chinatown ni Little Italy, ja que ho volíem fer un cop realitzat el free tour.

En aquest recorregut, que comença a Foley Square, junt a l’edifici de la Cort Suprema del Comptat de Nova York, passem per alguns dels principals carrers tant de Chinatown, Little Italy, Nolita i el Soho.

Una de les millors formes de conèixer la ciutat, o part d’ella, és amb una visita guiada, mitjançant aquest free tour. En aquest recorregut descobrírem part de la història d’aquests barris de Nova York. Adjuntem el link: Free tour por Chinatown y Little Italy, Nueva York (civitatis.com)

Foley Square, el punt de trobada del Free Tour en espanyol

Es tracta d’un tour que té una durada de 2 hores, amb l’empresa Civitatis, idioma espanyol, i acaba a Lt. Petrosino Square, en el barri de Nolita tocant Little Italy. Té 3 sortides per dia, amb els següents horaris: les 10h, les 11h i les 14h. Com podeu suposar, després de visitar l’estàtua de la llibertat, nosaltres farem el tour de les 14h.

Descobrirem la història d’algunes de les poblacions d’immigrants més importants de Nova York en aquest free tour per Chinatown i Little Italy. També coneixerem el Soho i Nolita.

Chinatown

Començarem el tour dirigint-nos a l’antiga seu del prestigiós diari New York Times i els Jutjats de la ciutat i parlarem de l’evolució de la zona amb el pas dels anys i com es va convertir en el lloc d’acollida de la població immigrant irlandesa i afroamericana.

Seguirem amb el recorregut en direcció a Columbus Park per aprendre sobre la cultura i les tradicions de la població xinesa de Nova York a Chinatown. Després, creuarem Canal Street per a conèixer el què fou el primer Districte Diamant, lloc de residència de la comunitat jueva abans de la Segona Guerra Mundial.

Little Italy

A continuació, ens endinsarem en el popular Little Italy per parlar sobre els primers immigrants italians que fundaren el barri. Malgrat el pas del temps, encara guarda tot el seu encant.

Seguirem el tour per el Soho de Nova York, també coneguda com l’antiga zona industrial. Mentres recorrem un dels barris més artístics de la Gran Poma, arribarem fins la Botiga de Disseny del MoMa.

Última parada? L’exclusiu i modern barri de NoLiTa. Sabíeu que abans formava part de Little Italy? Recorrent els seus carrers, ens toparem amb diferents joieries, singulars boutiques de roba, botigues de decoració, a més d’infinitat de bars chics i els restaurants més coneguts de la zona. Donarem per finalitzat aquest free tour de dos hores més tard en Lt. Petrosino Square.

Edifici emblemàtic del Soho de Nova York

3. Chinatown

Finalitzat el free tour, durant aquesta tarda el què ens vingué de gust fou passejar per alguns dels barris més interessants de la ciutat. En ells no hi ha lo què anomenem imprescindibles, però el fer aquest recorregut en sí, ja és quasi un d’aquests imprescindibles.

Chinatown de Nova York es troba en el cor de Manhattan i segur que voldràs visitar aquest lloc. El barri de Chinatown en Manhattan, és un dels nou barris coneguts com a Chinatown que hi ha a Estats Units. Avui en dia hi viuen en el lloc prop de 750.000 asiàtics.

A nosaltres el barri ens ha conquerit amb les seves botigues “de tot”, el seu aroma a fideus, el seu bullici i el seu singular idioma; és com viatjar a Àsia en un sospir. Aquí et deixem la nostra selecció de llocs de Chinatown que no et pots perdre.

Chinatown

Aquest barri està ple de llocs increíbles per omplir-te d’història, per a fer les teves millors fotos i per gaudir l’encant d’una ciutat dins d’una altra. Definitivament, és una aventura passejar pels carrers del barri. No estan numerats i no sempre es troben dins de la quadrícula, per lo què podria ésser confós, però segur que capturaràs l’essència i vitalitat del lloc.

A més, caminar és la millor forma de trobar botigues plenes de records i articles originals, com els teus propis “bastonets” xinesos, menjar exòtic i roba de dissenyador oriental. Omple’t de color, textures i formes, no obstant, vés amb compte amb les imitacions de productes de marca que abunden en la zona i no caiguis en falsificacions.

Chinatown

Mott Street

Mott Street és un dels principals carrers de Chinatown de Nova York. Aquí abunden els venedors de verdures fresques, fruites, espècies, fongs i bolets i aliments exòtics. És sapigut per molts, que gran quantitat de restaurants de Nova York s’abasteixen a Chinatown per la seva gran qualitat. Compra els teus souvenirs aquí, a millors preus que en les botigues del centre de Manhattan.

Mott Street

Temple Mahayana

És el temple xinès amb més antiguitat en la costa est dels Estats Units i el més gran de NYC. En el seu interior es troba un buda d’or de cinc metres d’alçada, envoltat d’ofrenes i assegut sobre una flor de lotus. El temple expressa la cultura i arquitectura xineses i l’entrada és gratuïta, encara que s’accepten donacions. Els caps de setmana pots participar en un servei budista i escoltar l’homilia en xinès mandarí.

Mahayana Buddist Temple

Columbus Park

Si busques descans i relaxació, aquest és el paratge perfecte, encara que també pots tenir una partida de cartes o escacs amb algun local i fer un nou amic. Veuràs molta gent fent exercici, llegint un llibre o assaborint els típics menjars de carrer que abunden en els entorns. Inclús pots trobar un endeví que et pronostiqui dita i fortuna. Si vols tenir una experiència original, aixeca’t d’hora i fes una sessió de Tai Chi entre els arbres i amb veritables xinesos.

Columbus Park

Museum of Chinese in America

Per aprendre més sobre la cultura, tradició i història xinesa t’has de dirigir al Museu dels Xinesos en Amèrica (MOCA). Conta amb diverses exposicions educatives i innovadores, així com amb una gran programació cultural, que inclou visites guiades per les galeries i els entorns del museu. Aquest espai va sorgir per evitar que la història de les generacions xineses s’oblidés. En l’actualitat, pots reviure 160 anys d’història xinesa a Nova York amb una exposició permanent i dues de rotatives. Adjuntem link: Museum of Chinese in America (mocanyc.org). Preus: 12$ adults. Horari: dissabte de 10 a 18h.

Museum of Chinese in America (MOCA)

Chinatown Ice Cream Factory

Chinatown Ice Cream Factory és considerat per molts com els millors gelats de la Gran Poma, aquesta fàbrica de gelats té sabors únics i exquisits, de sèsam negre, tè gelat tailandès o mantega zen. Si no tens gustos tant aventurers, escull un de coco, mango, lichi o pinya, existeixen sabors per a totes les preferències. A més pots gaudir de coques de gelat xineses exclusives de CICF, elaborades amb tres capes de gelat casolà, en combinacions com lichi, fesol vermell i mango o lichi, tè verd i mango. Si això és massa exòtic, prova un pastís gelat de vainilla, maduixa i xocolata.

Chinatown Ice Cream Factory

Doyers Street (L’angle ensangrentat)

Malgrat de que la majoria dels carrers guarden històries i anècdotes (aquest barri té més de 100 anys d’antiguitat), la Doyer Street, particularment, posseeix una història abundant i un tant tenebrosa. En aquest carrer es va fundar el primer teatre amb funcions en llengua xinesa de la ciutat. Tanmateix, també aquí, varen morir membres de les bandes organitzades degut als múltiples tirotejos que feien bandes rivals, en els temps en que les societats secretes xineses (tongs) dominaven els carrers de Chinatown. En l’actualitat, és un lloc molt instagramejable, ple de restaurants i locals comercials.

Doyers Street

Mercat de Canal Street

Aquí trobaràs posts del carrer, un fotimer de venedors de menjar i una àrea per a menjar. Addicional als dolços coreans, pots adquirir records de la teva visita i fins a obres d’art. Un lloc eclèctic que mai oblidaràs.

Canal Street Market

Carrer de les barberies

Recordes que la Doyers Street fou anomenada amb un nom sanguinari? Doncs ara, en molts dels seus locals s’hi ha establert barberies. A nosaltres ens va sorprendre trobar-ne tantes de juntes, però el què més ens va cridar l’atenció son les cadires que col·loquen els barbers a fora del seu negoci mentres els clients esperen, totes son diferents i desiguals!

Carrer de les barberies

Street Art a Chinatown

Passejant per Chinatown podem trobar també varis murals molt visuals. En quasi tots els barris de Nova York podem contemplar aquest estil d’art urbà, que a nosaltres ens encanta.

Street Art in Chinatown

On menjar a Chinatown

Una altra de les millors coses que es poden fer a Chinatown és menjar bò, autèntic i barat. No oblidis gaudir:

 • Els dumplins, unes bossetes plenes de carn de porc amb un frunzit en la part superior i caldo bullint en l’interior.
 • El bubble tea, un tè dolç preparat amb fruites i que al fons se li agreguen boletes de tapioca o de gelatina.

La majoria dels restaurants son tradicionals i per la família, encara que també pots trobar-ni alguns de moda i molt chics.

Chinatown

Ubicació de Chinatown

Chinatown s’ubica en el low Manhattan, no molt lluny de lo què seria Mid Manhattan. Els límits que hi ha actualment del barri son:

 • Al nord amb el carrer Delancey (limitant amb el East Village i el Soho)
 • A l’est, amb el carrer East Broadway (fins al Williamsburg Bridge)
 • A l’oest, el carrer Broadway (limitant amb Tribeca)
 • Al sud, amb el carrer Chambers (limitant amb el City Hall i la Zona Zero)

Per arribar fins a Chinatown, nosaltres hi hem anat a peu des del Battery Park, però també s’hi arriba en metro o en alguna ruta per la zona baixa de Manhattan.

4. Little Italy

Un dels imprescindibles de qualsevol viatge a Nova York és fer una volta per Little Italy, el barri italià de Manhattan. Es denomina així, ja que aquest barri és on s’instal·laren els immigrants italians que varen arribar a Nova York entre els segles XIX i principis del XX per viure el somni americà. Aquí varen crear el seu petit guetto, mantenint les costums del seu país d’orígen, entre elles la de la màfia italiana, protagonista en la Nova York més fosca.

En realitat, a Nova York hi trobem varis Little Italy, éssent el més gran el que s’ubica en el Bronx, encara que a nivell turístic quan algú es refereix en aquest lloc estem parlant del barri ubicat a Mid Manhattan.

Little Italy

Little Italy no és un barri molt gran, estem parlant de 4 carrers mal contats, però té un encant especial. Anteriorment era molt més gran, però amb el pas dels anys s’ha vist absorbit per els barris col·lindants, especialment Chinatown. Limita a l’oest amb Tribeca i Soho, al sud amb Chinatown, a l’est amb el Bowery i el Lower East Side, i al nord amb Nolita (North of Little Italy).

Recórrer els principals llocs de Little Italy no ens portarà massa temps, el barri, com hem comentat, no és molt gran.

El que realment ens agrada a nosaltres és la gran quantitat de restaurants que ens hi trobem, molts d’ells, com podeu imaginar, típics italians de tota la vida, menjar que a nosaltres particularment ens encanta. De totes formes, aquests serien els imprescindibles que veure a Little Italy:

Little Italy

Mulberry Street

El carrer principal de Little Italy és Mulberry Street, on s’ubiquen a cadascun dels cantons un ampli ventall de restaurants de temàtica principalment italiana. L’entrada a Mulberry Street és fàcilment reconeixible ja que aquí hi trobem un dels rètols que ens dóna la benvinguda al barri.

Mulberry Street

Audrey of Mulberry, el mural més famós de Little Italy

Sense moure’ns de Mulberry Street, concretament en el xamfrà d’aquest carrer amb Broom Street, hi trobem el Caffé Roma, una de les cafeteries més mítiques de Nova York. Però aquí no ens centrarem en el local ni en el seu cafè, sinó en el mural Audrey of Mulberry, obra de Tristan Eaton. Aquest mural, captivador es miri per on es miri, fou pintat a l’agost de 2013, encarregat per The Little Italy Street Project i The Little Italy Merchants Association.

Audrey of Mulberry

Big City of Dreams, l’altre mural de Tristan Eaton a Little Italy

No molt lluny ens trobem amb Big City Of Dreams, un gran mural sobre el què ara és un aparcament, obra també de Tristan Eaton. Aquest mural és de abril del 2015 i fou encarregat per Paul Marciano & Guess, Inc.

Big City of Dreams

La mafia de Little Italy

No podem mencionar Italia, la seva història i les seves costums sense mencionar a la temible màfia italiana, tant vista en el cinema i en televisió. Per ambientar-nos una mica tenim el Mulberry Street Bar, amb una decoració molt enfocada a les sèries mafioses.

Un altre restaurant mític és el Restaurante Umberto’s Clam House, on varen assassinar al mafiós Joey Gallo en l’any 1972. Avui en dia, en aquest local hi trobem un altre restaurant, el Ristorante Da Gennaro.

Si pensem amb màfia i Nova York, segur que se’ns vé al cap la saga de El Padrino, on Marlon Brando i Al Pacino ens deixaren uns personatges per el record. Vito Corleone (Marlon Brando) i Michael Corleone (Al Pacino), son personatges ficticis, però segur que no disten molt de lo què eren els grans capos de la època.

Una altra sèrie de mafiosos a Nova York és els Soprano, però aquesta no es va rodar a Little Italy, sinó a Nova Jersey. Si sou fans de la sèrie, tenim el Tour de Los Soprano (Tour de Los Soprano por Nueva Jersey, Nueva York (civitatis.com)), que ens porta pels mítics Bada Bing, Barone Sanitation, el negoci legítim de Tony Soprano, o les escales del Skyway Diner,…

Tour de Los Soprano

Italian American Museum

En el 155 de Mulberry Street, podem trobar un nou museu, obert al 2021, dedicat a recordar i preservar la memòria i costums dels primers italians que varen arribar a Estats Units i Nova York. L’Italian American Museum (Italian American Museum) ens ofereix exposicions tant permanents com temporals sobre lo que fou la major comunitat d’italians en Estats Units de principis del segle XX.

Italian American Museum

Ferrara Bakery

Un dels negocis més antics de Nova York, i de Little Italy, és Ferrara Bakery, pastisseria que ens delecta amb més de 200 especialitats. Ubicació: 195 Grand Street.

Ferrara Bakery

Lombardi’s, la primera pizzeria de Nova York

En 1905, és a dir, ja fa 117 anys, es va inaugurar a Nova York la pizzeria Lombardi’s, la que és avui en dia l’establiment d’aquest tipus més antic de Nova York. No obstant, aquest local va tancar durant una dècada fins que la va recuperar un nét del fundador, per lo que no sol considerar-se com la més antiga de Nova York, assoliment que recau en John’s of Bleecker Street (1929, Green Village).

La pizzeria manté uns inconfusibles mantells amb quadres vermells i blancs com a senyal d’identitat. Les pizzes parteixen dels 18$, i tenen una pinta i unes valoracions molt bones. Ubicació: 32 Spring Street.

Lombardi’s Pizzeria

Christmas in New York

Una botiga de les més curioses que hi ha a Nova York és Christmas in New York, ambientada en el Nadal tots els dies de l’any. Aquí trobem tot tipus d’adorns nadalencs, molts d’ells amb Estats Units i Nova York com a base. Ubicació: 142 Mulberry Street.

Botiga de Christmas in New York

Viure les Festes de San Gennaro en el mes de setembre

Si teniu la sort de visitar Nova York a mitjans de Setembre és possible que pogueu viure en primera persona la festa de San Gennaro, sant de Nàpols amb festivitat el 19 de setembre. Durant 11 dies, la que és una de les festes més importants i antigues de la ciutat, tenyeix de color, desfilades i posts de carrer per tot Little Italy. El dia més important és el diumenge en el que sobre les 14h es celebra una gran processó portant a hombros l’estàtua de San Gennaro, sortint de la Most Precious Blood Church. Aquest any 2022 s’ha celebrat la 96ª edició, entre els dies 15 i 25 de setembre.

Festes de San Gennaro a Nova York

On menjar a Little Italy

La oferta de restaurants a Little Italy és de les més àmplies per metre quadrat de tot Nova York. Us recomanem que mengeu en el Restaurante Da Nico, que ens ha cridat l’atenció.

5. Soho i Lower East Side

Continuem amb la nostra ruta, ara deixant enrere Little Italy i endinsant-nos en el Soho. El nostre objectiu és passejar pels seus carrers i acabar en un dels escenaris de la pel·lícula de Caçafantasmes, Hook & Ladder 8 que és el nom de l’estació de bombers que es troba en el nº14 de North Moore Street, i que va servir de quarter general als caçafantasmes en 1984. Farem una foto pel record…

Casa de la pel·lícula dels Caçafantasmes

El Soho és un dels barris més populars actualment de Nova York. Aquest barri fou una de les zones de la ciutat en les que a principis del segle XIX es va desenvolupar una gran indústria tèxtil, per lo què si ens fixem, podrem veure la robustesa dels seus edificis, tant característica de l’arquitectura industrial.

A dia d’avui, el Soho s’ha convertit en una zona molt més artística i creativa, en la que hi pots trobar restaurants de qualitat, boutiques i galeries d’art. Inclús aquí s’han instaurat algunes marques famoses de roba o de decoració, fent d’aquest barri un altre dels llocs més exclusius de la ciutat.

El Soho

També, a dia d’avui s’utilitza molt com a ubicació de pel·lícules, així que no és gens estrany trobar-te amb algun carrer tallat per un rodatge. Hi ha moltíssimes coses que fer en el barri, com per exemple gaudir dels carrers adoquinats en els que es dónen cita les marques més famoses de roba, moment ideal per a renovar l’armari. I si no ets de compres quan viatges, com nosaltres, sempre pots apropar-te a McNally Jackson, on diuen que serveixen el millor capuccino i els millors “bollos” de Nova York.

En definitiva, a dia d’avui, el Soho és un dels barris més de moda de la ciutat. Delimitat per Houston Street, Canal Street i West Broadway.

Cast Iron Buildings en el Soho

Un dels reclams i elements més característics del Soho son els denominats Cast Iron Buildings que son edificis construïts amb ferro fos, no molt alts, que contrasten amb els grans gratacels de la resta de la ciutat.

En comptes d’haver continuat la ruta pel Soho (en direcció nord-oest), hi havia l’opció de continuar la ruta pel barri de Lower East Side (en direcció Est). Lo ideal de fer en aquest barri és, com al Soho, perdre’s pels seus carrers passejant. Es tracta d’un barri que sorprèn moltíssim, i és que té un ambient molt bohemi amb botiguetes amb molt d’encant, restaurants i cafès amb magia per els que bé val la pena donar una volta.
La veritat és que l’ambient en el Lower East Side no és per res semblant a la resta de Manhattan, però sí que és veritat que això a nosaltres ens encanta i ens dóna una glopada d’aire fresc després d’aquests dies de viatge, en els que ens hem centrat en zones més concorregudes.
Si visiteu Lower East Side, us recomanem que aneu al lloc on es fa el millor sandwich de pastrami de Nova York, a Katz’s Delicatessen: Aquest lloc és conegut per això i per ser també escenari d’una de les escenes de la pel·lícula “Quan Harry va trobar a Sally”. Aquesta és sens dubte una altra de les recomanacions gastronòmiques a Nova York que no us podeu perdre.
Katz’s Delicatessen

Finalment, tant si hem triat l’opció d’acabar en el Soho com en el Lower East Side, haurem d’anar a buscar el metro perquè ens acosti a les immediacions del nostre allotjament, a la zona de Times Square. Com que la idea inicial era acabar en el Soho, el millor que podem fer és anar a buscar la parada de metro “Canal Street” que ens durà, tant per la línia 1 com la 2 fins a la parada de “Times Sq. – 42 St”.

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge de l’itinerari del dia i de les principals atraccions, en l’àmbit del Lower Manhattan i el MidTown:

Categories
NOVA YORK

7. 42nd STREET (SUMMIT ONE VANDERBILT + N.Y. PUBLIC LIBRARY + GRAND CENTRAL TERMINAL + CHRISLER BUILDING) + PARK I LEXINGTON AVENUE + ROOSEVELT ISLAND

El dia d’avui també formarà part dels dies que destinem a conèixer i explorar el gran barri del Mid-Town de Manhattan. La intenció del dia d’avui és recórrer dos vies del Mid-Town i acabar amb la visita a la Roosevelt Island. Començarem per passejar per el carrer 42nd Street i entrar a tots els seus monuments i atraccions. El primer de tots ells, no cal dir-ho, serà el mirador Summit Vanderbilt. Seguirem pel Bryant Park, la New York Public Library, la Grand Central Terminal i el Chrysler Building. Seguidament canviarem d’orientació (d’oest a est passarem de sud a nord) i caminarem per Park Avenue i finalment per Lexington Avenue contemplant els seus meravellosos edificis, per acabar arribant a peu a l’estació del telefèric de Roosevelt Island.
Índex
1. 42nd Street
2. Park Avenue / Lexington Avenue
3. Roosevelt Island

1. 42nd Street

Summit One Vanderbilt

Una de les visites que teníem més ganes de fer era al The Summit One Vanderbilt, un dels nous miradors de Nova York. Conegut també com el mirador dels globus de Nova York, el Summit One Vanderbilt és un dels observatoris més moderns i amb millors vistes de tot Manhattan.

Inaugurat en el 2020, l’edifici Vanderbilt és un colossal edifici d’oficines ubicat molt a prop de Grand Central terminal i Bryant Park, concretament entre els carrers 42 i 43, amb l’accés per Madison Avenue.

Summit One Vanderbilt

Quan medeix l’edifici Vanderbilt de Nova York? L’edifici Vanderbilt de Nova York és un dels més alts de la ciutat. En concret té una alçada de 427 metres si contem l’antena. Això el situa en el quart lloc d’edificis més alts de Nova York, darrere del One World Trade Center (541m), Central Park Tower (472m) i 111 West 57th Street (435m).

Els miradors als que podem accedir s’ubiquen entre les plantes 91 i 93, a uns 305 metres d’alçada. Des del Summit One Vanderbilt tenim unes vistes úniques i espectaculars de Central Park, el Chrysler Building i del propi Empire State, el mirador més emblemàtic de Nova York.

Com la majoria de les atraccions de Nova York, pujar a l’observatori del Summit One Vanderbilt no és per res una experiència econòmica, però això sí, val molt la pena.

Summit One Vanderbilt

El Summit One Vanderbilt té dos tipus d’entrades, la diürna i la nocturna, a partir de les 19h. Els caps de setmana, els preus son també més alts que entre setmana:

 • Entrada diürna: 42,70€ adults laborable; 36,10€ nens de 6 a 12 anys laborables; 49,30€ adults caps de setmana; 42,70€ nens de 6 a 12 anys caps de setmana.
 • Entrada nocturna: 53,70€ adults laborable; 52,30€ nens de 6 a 12 anys laborables; 60,20€ adults caps de setmana; 53,70€ nens de 6 a 12 anys caps de setmana

Els menors de 6 anys entren gratuïtament.

Summit One Vanderbilt

Per comprar l’entrada tenim bàsicament 3 opcions, els preus de les quals son semblants, encara que la primera opció que us presentem és algo més econòmica i a més tot en castellà:

Summit One Vanderbilt

A part de la pujada als observatoris podem contractar addicionalment el pujar en un ascensor acristallat, denominat Ascent, que ens porta quasi a la cima de l’edifici. El preu d’aquest extra és de 20$ (creiem sincerament que no val molt la pena, ja que la clavada és espectacular).

Al pujar a l’edifici ens fan unes fotos que podem comprar. Els preus son desorbitats, ja que per el paquet de 3 o 4 fotos et demanen més de 40$!

El Summit One Vanderbilt obre tots els dies de la setmana, menys els dimarts, des de les 9:00 fins a les 23:00 hores, éssent la última hora per a poder reservar entrada a les 22:30h.

La millor hora per pujar al mirador del Summit One Vanderbilt és pel matí, a primera hora entre les 9:00 i les 10:00h. En aquesta hora és quan hi ha menys gent i la llum del sol no molesta ni a la vista ni a les fotografies. Al capvespre les vistes son brutals, però és la hora més cara i quan més gent hi ha.

Summit One Vanderbilt

De moment (novembre de 2.022), no està inclòs en cap targeta turística. Nosaltres hem comprat l’Explorer Pass amb la que accedim als altres 4 miradors de Nova York.

La nostra intenció és pujar ben d’hora, sobre les 9h del matí. Arribarem al gratacels caminant pel carrer 42th Street (hi ha uns 10 minuts a peu).

L’entrada a l’observatori del Summit One no es realitza per la porta principal de l’edifici, sinó per una que comparteix accés amb Grand Central Terminal. Si aneu desorientats, en la recepció de l’edifici us situaran.

Des de que s’entra a l’edifici veiem que tot és super modern i pensat perquè la nostra visita sigui un espectacle pur. Inicialment passarem per una sala amb projeccions, imatges, que ens portaran a uns ascensors que ens duran ràpidament fins a dalt de tot mentres ens mostren unes projeccions que tallen la respiració. Per poder pujar i mantenir nets tots els vidres dels miradors, ens tenim que posar al començar unes bosses que cobreixen el nostre calçat.

Summit One Vanderbilt

Les zones accessibles amb l’entrada estàndard estan en els pisos 91, 92 i 93. En tots ells hi trobarem algunes sales que barregen unes vistes al·lucinants amb miralls, jocs de colors i la més cridanera, la sala dels globus.

En el pis 93, estan el bar i la única zona a l’aire lliure que té el mirador. Les vistes son brutals, ja que tenim molt a prop tot lo que és Central Park i varis dels edificis més emblemàtics de Manhattan.

Summit One Vanderbilt

Aquest nou gratacels s’ubica en una de les millors zones de Manhattan. Com hem comentat al principi, s’ubica entre els carrers 42 i 43, tocant a l’edifici de Grand Central Terminal.

Ens trobem davant d’un dels miradors amb les millors vistes i amb una experiència de cara al turista més completa. La sala dels miralls i la dels globus, sobretot si viatgem amb nens, son al·lucinants. No obstant, al ser un edifici nou, li falta la història d’altres gratacels de Nova York. En el nostre cas, si només poguéssim escollir un observatori, escolliríem el Empire State per lo què representa.

Summit One Vanderbilt

Bryant Park

Al sortir de l’edifici Summit One Vanderbilt, ens acostarem en aquest parc públic, el qual serà el nostre punt d’inici de la ruta pel carrer 42nd Street. Es tracta d’un parc de 3,9 hectàrees, ubicat molt a prop de Times Square, en el cor de la Midtown, envoltat de gratacels, que en un dia assolellat es converteix en el lloc perfecte en el que passar l’estona gaudint dels primers rajos de sol del dia, com farem en el dia d’avui. Durant l’hivern s’hi instal·la una famosa pista de patinatge.

Bryant Park

Dins de Bryant Park també podem trobar la New York Public Library, una altra de les visites que podem fer avui i que s’ha convertit en un dels llocs més visitats de Nova York.

New York Public Library
El passat segon dia del nostre viatge a Nova York, ja vam tenir l’oportunitat de visitar l’edifici en la nostra ruta per la Cinquena Avinguda (l’edifici fa xamfrà entre aquesta i el carrer 42th Street). Si no ho vam poder fer aquest dia, el podem visitar en el dia d’avui. O si ens va agradar molt, el podem visitar en ambdós dies. L’explicació i descripció de la visita a l’edifici es troba en el passat segon dia del nostre viatge a Nova York.
New York Public Library

Grand Central Terminal

Deixem enrere Bryant Park i ens n’anem a la zona Est de la ciutat, i en concret, del carrer 42nd Street. Al costat del Summit One Vanderbilt s’hi ubica la famosa estació Grand Central Terminal, la qual, i no us enganyem, és una de les atraccions més importants de la ciutat de Nova York. És un lloc imprescindible de visitar a Manhattan. Aquest edifici, també conegut com Grand Central Station o Grand Central, és una de les estacions de trens més grans del món, tant que conta amb 75 vies i prop de 50 andanes.

Però és més que una estació de tren, aquí conflueixen vàries línies de metro, convertint-se també en l’estació de metro més maca de Nova York. A més, té 60 botigues i 35 llocs on menjar.

Passen per ella més de 750 mil persones diàriament, en una voràgine que sintetitza la vitalitat d’aquesta metròpolis que tant ens fascina.

Grand Central Terminal

Amb el desenvolupament de la ciutat la Terminal va quedar atrapada entre gratacels (hi destaca el Metlife Building), i des de 2021 flanquejada per el One Vanderbilt i el seu Observatori Summit, el nou mirador de Manhattan que ens permetrà veure de front a icones com el Chrysler Building.

Us recomano que per visitar l’estació inicieu el recorregut per l’entrada principal del carrer 42 amb Park Avenue, però abans d’entrar fixeu-vos bé en l’escultural rellotge de cristall Tiffany, amb les figures de Mercuri, Hèrcules i Minerva sobre la façana.

Escultural rellotge de cristall Tiffany a l’entrada a l’estació

A l’ingressar al vestíbul principal (Main Concourse) tot canvia. És un magnífic espai amb milers de passatgers anant i venint, escalinates dignes d’un palau i una immensa volta celeste coronant l’estructura. Segueix llegint perquè així descobriràs els secrets d’aquesta joia estil Beaux Arts construïda en el 1913 (una gran idea per no perdre’t cap detall és fer la visita guiada a l’estació, inclosa en el New York Pass:

Com hem dit, reconeixereu el vestíbul principal de Grand Central Terminal per la seva enorme volta celeste, decorada amb les principals constel·lacions, en total més de 2.500 estrelles.

Llueix una enorme bandera dels EEUU, instal·lada després de l’atemptat de l’11 de setembre que avui ja forma part del conjunt de l’estació.

Main Concourse de la Grand Central Terminal

Atura’t a mirar els seus enormes finestrals. Veuràs que passen ombres de persones, no és una il·lusió òptica, son peatons circulant, i és que els finestrals estan a l’alçada del carrer!

Una altra bellesa son les guixetes per a comprar tickets (en una d’elles està la finestreta per a contractar les visites guiades).

El protagonista indiscutible del Main Concoure és el rellotge de quatre cares –ball clock– sobre la caseta d’informació, en el centre del vestíbul. Una dada curiosa és que el rellotge –així com la resta de rellotges de l’estació- estan avançats un minut, per apurar als viatgers, molt ingeniós.

Ball Clock

En el Main Concourse hi ha dues magnífiques escalinates inspirades en les de l’Òpera de París. Pugeu-les, que des de dalt tindreu una àmplia perspectiva de l’estació i fareu bones fotografies.

Escalinates inspirades en l’Òpera de Paris

Adjacent al Main Concourse està el Vanderbilt Hall. Allí es realitzen exposicions temporals i altres esdeveniments, com el mercat de Nadal de Grand Central Terminal. És un exemple de decoració Beaux Arts, amb canelobres daurats i marbre rosat.

Vanderbilt Hall

La perla del Dining Concourse és el Oyster Bar, el restaurant més antic de l’estació, famós per aparèixer en centenars de pel·lícules i sèries (és un dels bars preferits de Don Draper en Mad Men). La seva especialitat son les ostres fresques i altres fruits del mar. Destaca per el seu sostre amb una trama de voltes daurades.

Oyster Bar

Enfront a l’Oyster Bar es troba la Galeria dels Xiuxiueijos (Whispering Gallery), un dels racons més entretinguts de l’estació que no hauríes de deixar passar. En aquesta galeria voltada el soroll viatja d’una cantonada a l’altra. Per comprovar-lo col·loqueu-se dos persones en els extrems oposats i parleu a poc a poc cap a la paret. La sorpresa és que us sentireu clarament, com si estiguéssiu l’un enfront de l’altre. S’ha de tenir paciència perquè son moltes les persones que arriben a fer l’experiment.

Whispering Gallery

A més de ser un hub del transport, Grand Central Terminal reuneix a prop de 70 locals comercials. No podien faltar en l’estació posts de menjar ràpid i restaurants, la majoria reunits en el Dining Concourse en la planta baixa. Si aneu buscant menjar gourmet o delicatessen, heu de dirigir-vos al Grand Central Market, prop de l’entrada de Lexington Avenue.

Dining Concourse
Grand Central Market

En l’estació s’hi troba una petita seu del Museu del Trànsit de Nova York. Allí podreu comprar bonics souvenirs de la ciutat i visitar la seva galeria amb exposicions relatives al sistema de transport públic de Nova York.

L’estació és molt gran i amb molts racons i raconets, per lo què és recomanable realitzar la visita guiada oficial, per optimitzar el temps i no perdre’s cap dels seus magnífics detalls. La visita és un audio tour –disponible en espanyol- que us guiarà al vosytre propi ritme per tots els llocs d’interès de l’estació que hem explicat. El podeu adquirir a l’estació o online (recomanable si viatgeu en temporada alta per guanyar temps) Adjuntem el link: Entradas para Grand Central Terminal – Nueva York | Tiqets.com. Si teniu el New York Pass, aquest audio està inclòs.

L’horari del servei d’audioguies està disponible entre les 9am i les 6pm. Preus audioguia: Adults 9$, i nens, estudiants i sèniors 7$. On? Els audio tours es retiren en la finestreta amb el rètol “GCT TOURS”, ubicada en el Main Concourse. Durada: depenent del vostre pas, el recorregut pot durar entre 30 minuts i una hora.

Grand Central Terminal

Grand Central Station és una obra impulsada per el magnat dels ferrocarrils Cornelius Vanderbilt. A principis del segle XX els trens seguíen transitant desordenadament per la superfície, i aquest projecte vindria a soterrar les vies sota la terminal, organitzant el caos.

Del mecenes queden escampats al llarg de l’estació ornamentació en forma de glans i fulles de roure. Aquests eren els símbols del seu escut familiar, el lema del qual era “Great Oaks from little acorns grow” (de petits glans neixen grans roures).

Amb la massificació dels automòbils i els viatges en avió, l’estació de trens va començar a perdre protagonisme, cedint terrenys per a la construcció de gratacels.

En un parell d’oportunitats va estar en risc d’ésser enderrocada, però afortunadament va ingressar a l’arxiu d’edificis històrics, resguardant la seva bellesa per a tots nosaltres. Avui connecta la ciutat amb Harlem, el Hudson, New Haven i altres comptats de l’Estat de Nova York (Metro North Railroad).

Grand Central Terminal

Es troba al número 89 a l’East del carrer 42 Street (a l’alçada de Park Avenue). És l’estació de Metro Grand Central Terminal. Serveix a les línies 4, 5, 6, 7 i S. L’estació està oberta diàriament des de les 5:30h fins a les 2h. L’horari de les botigues i restaurants varia.

Visitada l’estació, continuarem la nostra ruta pel carrer 42nd Street per anar-nos a topar directament amb l’Edifici Chrisler.

Chrysler Building

És un altre dels edificis més famosos de Nova York i també dels més simbòlics. Per arribar-hi hem creuat quasi tot el carrer 42nd Street, el qual és un dels carrers més bonics de Nova York. En el terra hi trobem plaques amb referències a llibres, algo per lo que ja val la pena dedicar-li uns quants minuts.

Ja des de lluny, l’edifici Chrysler no deixa d’impactar-nos i és que tornem a estar en un altre d’aquests escenaris que ens recorden a les tantes pel·lícules que l’han retratat o enfocat en alguna de les seves escenes.

Chrysler Building

Com que el Chrysler Buiding no pot ser visitat per dins però sí que és possible accedir a la recepció, no ens ho pensarem dues vegades i entrarem, on podrem contemplar la fantàstica decoració Art Decó del Hall, que sens dubte ens deixa amb les ganes de poder accedir fins alguna de les seves plantes superiors, des de les que segur, es tenen unes vistes impressionants de Nova York.

Hall del Chrysler Building

2. Park Avenue / Lexington Avenue

Vist el Chrysler, trencarem cap al nord per Park Avenue (recularem el carrer 42nd Street fins al Summit One Vanderbilt), i ens aproparem fins al Waldorf Astoria New York, un dels hotels més famosos on, segons hem llegit, s’ha d’entrar per poder gaudir del seu impressionant hall. Ubicació: 305 Park Avenue.

Waldorf Astoria New York
Hall del Waldorf Astoria New York

Ja que estem per aquesta zona, continuem per Park Avenue i ens apropem a l’església de Sant Bartomeu que destaca entre els enormes gratacels que té al costat. Ubicada al 325 de Park Avenue.

Saint Bartholomew’s Church

I continuant per Park Avenue, arribem a un dels edificis més importants que hi ha a l’Avinguda, el Seagram Building, gratacels construït per l’arquitecte Mies Van der Rohe, en el nº 375 de Park Avenue.

Seagram Building

D’aquí continuarem pujant però ara per la paral·lela avinguda de Lexington Avenue, per anar a trobar la Sinagoga Central, edifici ubicat al 652 de Lexington Avenue. Es tracta d’una sinagoga històrica d’estil àrab del segle XIX, amb un interior ornamentat, serveis i visites guiades.

Sinagoga Central a Lexington Avenue

Aquesta sinagoga és la més gran del món ja que a Nova York arribaren 2,5 milions de jueus. Els horaris de visita son molt reduïts. Només obren els dimarts i dimecres de 12-14h. Si vols fer una visita guiada, només les fan els dimecres a les 12:45h. Adjuntem link: Central Synagogue, a Reform congregation in Midtown Manhattan

3. Roosevelt Island

I de la Sinagoga fins a l’estació del telefèric a Roosevelt Island, hi ha aproximadament uns 11 minuts, els quals els farem caminant. Nova York és una ciutat que no deixa de sorprendre’ns. Durant el viatge, us anirem parlant a mesura que ens els anem trobant dels seus 5 grans observatoris, per mirar de conèixer més sobre cadascun d’ells. Avui ens centrarem en el Telefèric Roosevelt Island. Es tracta d’una atracció de Nova York, millor dit, un mitjà de transport, que ens ofereix una de les millors vistes de tota la ciutat.

El seu punt més alt, s’eleva a uns 76 metres per sobre de l’East River, regalant-nos amb unes vistes impressionants del riu i de varis gratacels.

En el trajecte passem enfront a moltes finestres, on novaiorquesos fan la seva vida. Suposem que ja habituats al pas de turistes en el telefèric Roosevelt.

Telefèric Roosevelt Island

El telefèric Roosevelt Island és un espectacular telefèric que uneix Manhattan amb la Illa de Roosevelt. La seva denominació oficial és Roosevelt Island Tramway. Té una longitud de 945 metres i ens porta des de la 2ª Avinguda del Upper East Side de Manhattan fins la Illa de Roosevelt. Fou inaugurat en 1976, sent el primer telefèric operatiu de tot Amèrica del Nord. Encara que nosaltres ho veiem com una fenomenal atracció turística, és un mitjà de transport molt utilitzat diàriament per la gent de l’illa que treballa a Manhattan.

Roosevelt Island Tramway

El telefèric està inclòs dins de la xarxa de transport de Nova York, per lo que podem accedir a ell utilitzant la Metrocard. Si tenim la Metrocard que va per pagament per ús, el preu de cadascun dels trajectes del telefèric Roosevelt Island és de 2,75€, el mateix que tindria el metro i l’autobús. Si portes la Metrocard il·limitada, nosaltres anem amb la de 7 dies, al poder accedir de forma il·limitada al transport de Nova York, realment no paguem res per pujar al Telefèric Roosevelt Island.

Una de les coses que busquem al pujar al telefèric, és poder situar-nos en un bon lloc per contemplar el paisatge. Per això us recomanem evitar les hores punta en les que la gent va a la feina (de 6:45 a 9:15h i de 16:30 a 19:00h per la tarda).

La millor zona per situar-te en el telefèric és la cantonada de darrera esquerra, la més allunyada de la porta, si estem en l’estació de Manhattan. Des d’aquí tindrem una colossal vista de la ciutat a mesura que ens anem allunyant d’aquesta. Així mateix, quan entrem des de l’estació de Roosevelt Island, tenim que anar a buscar el mateix lloc, per tenir de front lo què és el skyline de Manhattan.

Telefèric Roosevelt Island

Roosevelt Island es tracta d’una petita illa allargada, de poc més de 3 kilòmetres de longitud, d’un caràcter eminentment residencial. Lo més habitual , si no estem molts dies a Nova York, és agafar el telefèric i esperar el següent per desfer el camí. No obstant, si tenim temps mai està de més donar-se un passeig per la Illa de Roosevelt. Aquí ens trobarem amb molts espais verds, algunes cases de luxe i el campus de la universitat de Cornell.

Abans de convertir-se en lo què és ara, entre els segles XIX i principis del XX, aquesta illa va acollir varis hospitals, centres psiquiàtrics i fins i tot una presó. De tot això queden algunes restes avui en dia, que ens els podem trobar passejant per l’illa.

Telefèric de Roosevelt Island

Un dels exemples que ens trobem son les ruines del SmallPox Hospital, un antic centre per malalts de verola. Un altre lloc d’interès és el modern parc Four Freedoms Park, que es tracta d’un memorial al president Franklyn Delano Roosevelt. Aquest és la continuació del Southpoint Park.

No ho hem pogut comprovar, però en la primavera la riba del East River és lloc de cirerers en flor. Les vistes de la ciutat amb aquest acolorit primer pla diuen que és antològica.

Telefèric de Roosevelt Island

S’ha de tenir en compte que la illa de Roosevelt no té més de 3 kilòmetres de llarg, per lo que és abarcable en relativament poc temps, resultant un lloc perfecte en el que desconnectar del tràfec de Manhattan.

Destacables son els bancs que hi ha junt al riu, molt a prop del pont de Queensboro on pots asseure’t a descansar, gaudint d’unes vistes de Manhattan que et donaràn una perspectiva diferent a la que hagis pogut veure fins ara.

Des d’aquí tenim vistes dels principals gratacels i edificis de Manhattan, donant-nos unes vistes increïbles de la ciutat, a la vegada que una perspectiva totalment nova per nosaltres, que ens recorda la quantitat de llocs increïbles que hi ha a Nova York.

Roosevelt Island

No sabríem explicar molt bé el motiu, però creiem que la visita a la Illa de Roosevelt a Nova York hauria de fer-se al final de l’estança en la ciutat, ja que serveix com una espècie de “desintoxicació” de Manhattan i a la vegada una espècie de reconciliació amb la ciutat, si en algun moment has arribat a aclaparar-te amb el tràfec diari de la Gran Poma. Creiem que és una bona idea reservar aquesta visita per el final del viatge i dedicar unes 3 hores més o menys a recórrer aquest petit racó, que t’assegurem que no et deixarà de sorprendre’t.

Roosevelt Island amb el pont de Queensboro

Per poder pujar al Telefèric Roosevelt Island ens tenim que dirigir a la 2ª Avinguda, concretament en el carrer 60. Estem en el Upper Manhattan, relativament a prop d’un dels extrems de Central Park. Per arribar fins al punt de sortida del telefèric només tenim que pujar unes escales o ascensor, i validar la nostra Metrocard (o comprar un bitllet allí mateix).

La freqüència de telefèrics és molt alta, cada 10-15 minuts en tenim un, 2 en hores punta, així que si veiem que no està allí només tenim que esperar a que arribi.

Telefèric Rosevelt Island

Si volem arribar-hi (o en el nostre cas marxar-hi) en metro, l’estació més propera és Lexington Avenue / 59 Street (línies 4, 5, 6, N, Q, R). Els recorreguts comencen a les 6am fins a les 2:30pm, i els caps de setmana, s’amplia fins a les 3:30am.

Per arribar a la zona de Times Square, hem de fer transbord de metro a l’estació “Grand Central – 42nd Street”, i agafar seguidament la línia 7.

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge de l’itinerari del dia i de les principals atraccions, en l’àmbit del MidTown:

Categories
NOVA YORK

6. MISSA GÒSPEL A HARLEM + VISITA A HARLEM PER LLIURE + CONEY ISLAND

El dia d’avui està pensat de que caigui en diumenge. Tenim previst anar a passar el dia al barri de Harlem. Durant el matí assistirem a una missa de Gòspel en una de les esglésies del barri, ja que hi ha temples que admeten la visita dels turistes. Seguidament farem una visita “per lliure” del barri de Harlem, veient les seves principals atraccions. Acabarem el dia, anant fins a Coney Island (un dels extrems de Brooklyn) i deixar-nos atrapar pels seus parcs d’atraccions coneguts.
Índex
1. Missa Gòspel
2. Barri de Harlem
3. Coney Island

1. Missa Gòspel

Una de les experiències més boniques que pots viure a Nova York és assistir a una missa de gòspel. Nosaltres vàrem escollir el mític barri de Harlem per a gaudir d’aquesta experiència. La comunitat afroamericana de Harlem és extensa per lo que anar a un diumenge a una de les seves esglésies és èxit assegurat per veure una missa local (i no enfocada al turista). A més, després et pots quedar visitant el barri de Harlem.

Però no només a Nova York podràs assistir a una missa de gòspel… Estats Units en general és un país on aquestes misses tant alegres son habituals. Altres exemples de ciutats on hi ha una gran comunitat afroamericana son Nova Orleans i Miami. Igual que passa amb Harlem, els barris on es celebren aquestes misses solen estar allunyats del centre, per lo que llogar un cotxe per arribar a ells pot ésser una gran idea.

D’entre totes les esglésies de Harlem, nosaltres vam escollir la Bethel Gospel Assembly (Home | bethelga). Les misses son en dimecres i diumenge. Els horaris varien depenent de l’època de l’any així que lo millor és que consultis la web abans d’anar-hi.

Bethel Gospel Assembly
Altres misses i llocs que et recomanem per assistir a una missa Gòspel son:
First Corinthian Baptist Church (1912 Adam Clayton Powell Jr. Boulevard)
African Methodist Episcopal Zion Church (140 W 137th Street)
Saint Charles Borromeo (211 W 141th Street).

L’experiència fou molt emocionant ja que no s’assembla en res a una missa catòlica d’aquí. A l’inici el pastor es presenta, dóna la benvinguda i el cor comença amb les cançons i els balls. Has de saber que la missa completa dura unes 3 hores, però te’n pots anar quan tú vulguis. Habitualment la gent se’n va cap al voltant de l’hora i mitja aproximadament. Al principi hi ha bastantes cançons, però llavors es centren més en els sermons. És molt curiós perquè el pastor parla de política, del barri, de notícies d’actualitat,… La gent l’aplaudeix, riu, etc… És un lloc on es parla dels problemes del dia a dia (a part de resar).

Bethel Gospel Assembly

Una de les cançons de l’inici està dedicada als turistes o visitants. Totes les persones canten i s’aixequen a donar-te la mà, abraçades i dir-te que moltes gràcies per venir. Aquest moment és molt emocionant.

Assistir a una missa gòspel és gratis. No obstant, a l’entrar et dónen alguns sobres perquè donis la voluntat i, durant la missa mentres canten, la gent s’aixeca a donar els sobres. Ningú sap lo què hi has ficat.

L’experiència és molt intensa ja que el pastor és molt expressiu (i una mica exagerat) i fa que la missa no sigui avorrida. Els cors de gòspel son realment bons i tota l’església balla i canta amb moltíssima energia. Aquesta és una experiència que et recomanem al 100%. T’animes a incloure-la en el teu itinerari per Nova York?

Bethel Gospel Assembly

Després de missa, pots anar a fer un brunch per Harlem o a seguir amb la ruta turística. Nosaltres et proposem una ruta turística per lliure.

Recorda que en el passat 3r dia del viatge a Nova York, et proposavem que, si no tens molt temps, pots combinar el tour de Contrastos de Nova York amb el d’assistir a una missa gòspel. Ideal per aprofitar el dia i les teves hores a Nova York. Pots reservar-lo aquí: Oferta: Tour de Contrastes + Misa Góspel, Nueva York (civitatis.com)

2. Barri de Harlem

Visitar Harlem a Nova York pot ser una experiència enriquidora i fantàstica. Aquest lloc és un dels més coneguts barris de la ciutat de Nova York, per lo que aquí t’explicarem la seva història, què fer i què veure a Harlem quan el visitis. Anar per lliure és la nostra recomanació, ja que això et permetrà viure el barri i gaudir dels seus carrers.

Harlem és un barri que pertany a Nova York, en lo que es coneix com Upper Manhattan. Al nord limita amb el riu Harlem i el carrer 155; al sud limita amb Central Park North; a l’est es localitza la Cinquena Avinguda, mentres que a l’oest limita amb Frederick Douglas Boulevard, St.Nicholas Avenue i Morningside Park.

El seu nom és una derivació del nom original: Nieuw Haarlem. La Nova Harlem fou anomenada així perquè hi havia un gran nombre d’immigrants holandesos, els quals, d’aquesta forma, varen rendir tribut a la ciutat holandesa original de Haarlem.

Carrers de Harlem

Breu història de Harlem

Previ a l’arribada dels europeus, els assentaments dels quals varen quedar formalment incorporats en 1660 sota el comandament de Peter Stuyvesant, aquest lloc va estar habitat per una tribu anomenada Manhattan, quins, junt als lenape (una altra tribu origirària), s’encarregaven del cultiu d’aquestes planícies.

Durant la Revolució de les Tretze Colònies, aquest lloc fou cremat per complet; la seva posterior reconstrcció va tardar molts anys en concretar-se. Això va portar a un creixement lent del lloc i, al terme de la Guerra de Secessió, allà a 1868, fou que es va donar un creixement relativament important. En aquells anys, la majoria dels seus habitants eren novaiorquesos, jueus i italians.

Fou gràcies a les connexions ferroviàries que Harlem va poder desenvolupar-se de nou; és en aquest temps quan la població italiana i jueva va anar disminuïnt-se, i va augmentar la afroamericana i d’origen portorriqueny. En aquest període se’l coneix com la Gran Migració Afroamericana, desenvolupada en els albors del segle XX.

Harlem

Per 1930, la població afroamericana constituïa el 70% de la totalitat de la zona. Això es va associar amb l’anomenat moviment New Black i, posteriorment, amb l’anomenat Renaixement del Harlem, un moviment que va impactar l’escena cultural del territori.

Entre els anys 30 i els anys 90 del segle passat, la zona es va veure molt afectada per la desocupació, el què va conduïr a situacions de violència particulars. No obstant, a partir de 1990, es varen renovar molts dels immobles, i moltes de les persones que milloraren les seves condicions de vida varen abandonar el lloc, donant pas a l’arribada d’altres grups ètnics.

Això va coincidir amb la renovació general del barri per millorar les condicions de vida de tots els seus habitants.

Si et preguntes què veure a Harlem, aquí et deixem unes quantes recomanacions. Per veure-les totes necessitareu quasi un dia sencer. No obstant, en un matí o tarda hi ha temps suficient com per a descobrir l’essència del barri.

Harlem Centre

Començarem la visita al barri donant preferència a la zona situada entre la 5ª avinguda i la 7ª avinguda, anomenada Adam Clayton Powell Jr Boulevard i de sud a nord entre els carrers 125th i 138th, on podrem veure les clàssiques casetes de pedra de color marró, amb les típiques escales amb barana en l’entrada. A part d’aquesta zona de Harlem, en la que les cases de color marró son les protagonistes, que tantes vegades hem vist en les pel·lícules, no podem oblidar-nos de fer les ja típiques fotos dels rètols dels carrers de Nova York, en aquest cas amb els noms de Malcom X o Martin Luther King.

Harlem centre
Rètols dels carrers de Harlem

Apollo Theater

Situat en el 253 de la 125th Street, és el lloc on s’han presentat grans artistes com Michael Jackson, Mariah Carey, Diana Ross, Jimmy Hendrix, Ella Fitzgerald i Aretha Franklin. Fou un dels llocs més emblemàtics del Renaixement de Harlem. A més de poder assistir a alguns dels seus espectacles, també és possible recórrer el seu interior mitjançant una visita guiada.

Apollo Theater

Boulevard Malcolm X

És una avinguda que creua al llarg de tot Harlem, començant des de Central Park. Junt a l’avinguda Adam Clayton Powell Jr., es tracta de les dues avingudes més importants de Harlem.

Al llarg d’ella, podràs trobar esglésies, restaurants, comerços i edificis que permetran apreciar la forma de vida i la història del barri.

Malcolm X Boulevard

Sylvia’s Restaurant

Situat en el boulevard Malcolm X, entre els carrers 126th i 127th. És un altre dels restaurants famosos del barri i també fa menjar d’estil del sud. A més, molts dels treballadors canten mentres realitzen la seva jornada laboral, per lo que inclou concert espontani. Aquest seria un bon lloc per fer-hi un brunch en diumenge, de 11h a 14h, després de la missa gòspel. Es troba a 328 Malcolm X Boulevard.

Sylvia’s Restaurant

Edificis Brownstones

Es tracta d’un sense nombre d’edificis caracteritzats per els seus maons de color marró, els quals es consideren com emblemàtics d’aquest barri.

Et recomanem visitar l’històric districte de Mount Morris, el qual comprèn els carrers que van de la 118th a la 125th, exactament entre Adam Clayton i Mount Morris Park. En el 1971, aquest districte fou declarat d’interès històric.

Brownstones Buildings
Mount Morris District a Harlem

Adam Clayton Powell Monument

Adam Clayton Powell fou el primer afroamericà en representar Harlem en el Congrés, d’aquí que se li construís aquest monument. Està situat just enfront del Adam Clayton Powell Jr State Office Building, enmig d’una petita plaça que reflexa tant l’estil de vida com la història del lloc.

Adam Clayton Powell Monument

Escoltant una mica de jazz

Nascut com una barreja de ritmes africans amb occidentals, aquest gènere va néixer a finals del segle XIX i és de lo més representatiu de la cultura afroamericana. Per gaudir d’un concert de jazz a Harlem pots assistir al Bill’s Place, el París Blues o el Minton’s Playhouse. Aquests llocs alguna vegada foren bars clandestins, per lo què estaràs molt a prop dels artistes. Donat que son molt freqüentats, et recomanem que reservis amb antelació.

Minton’s Playhouse

Els graffiti del East Harlem

La part est d’aquest barri té una alta influència llatina, la qual es fou desenvolupant a partir de la segona meitat del segle XX. La majoria dels llatins que viuen aquí provenen de Puerto Rico, Cuba i República Dominicana.

És una zona que es caracteritza per els múltiples graffitis que es poden apreciar al llarg dels seus carrers. També existeix un centre educatiu (Jackie Robinson Educational Complex), en el que podràs apreciar, encara que sigui des de fora, una important mostra d’art del carrer.

Jackie Robinson Educational Complex

Marcus Garvey Park

Conegut prèviament com el Mount Morris Park, és un parc de 81.600m² d’extensió. Se situa en el límit entre Harlem i el Harlem de l’Est. Fou creat en 1840 per l’alcalde de Nova York, Robert Morris; posteriorment fou renombrat en honor del empresari i activista nordamericà Marcus Garvey, en 1973.

Marcus Garvey Park

Universitat de Columbia

Universitat de la Ivy League (1754) en l’Alt Manhattan, centrada en Medicina, Empresarials, Arts i més.

Columbia University

Cathedral Saint John

Espectacular església històrica immensa coneguda pels concerts, la missa dels diumenges i la benedicció anual dels animals. Entrada gratuïta.

Cathedral Saint John

3. Coney Island

Visitat el barri de Harlem, agafarem el metro i ens presentarem a Coney Island. Després de passar unes hores a Harlem, aprofitant que fa bon temps, hem decidit dirigir-nos fins a Coney Island, situada en un dels extrems de Brooklyn.

La veritat és que Coney Island és un món diferent a lo què vivim a Manhattan. Els gratacels queden ja lluny i aquí ens endinsem en lo què seria una localitat costanera, sense sortir de Nova York. Els colors de Coney Island son fantàstics, això dóna lloc a fotos espectaculars i a passar una estona més que divertida. Encara que es pot visitar tot l’any, les millors temporades per viure aquesta experiència son primavera i estiu.

Aquí et deixem una mini-guia amb els punts que ens van fer sospirar, riure, omplir-nos d’adrenalina o passar-ho de forma genial:

Coney Island

Els parcs d’atraccions

El més conegut de Coney Island son els seus parcs d’atraccions, i encara que no és l’únic que pots recórrer, sí és la zona més icònica i divertida. Malgrat que a simple vista sembla una sola àrea, en realitat existeixen dos parcs de diversions amb atraccions barrejades.

Luna Park

Amb atraccions per a totes les edats. Els nens gaudeixen de jocs de fira clàssics, mentres que els “grans” poden sentir l’emoció de recórrer el seu cos en les trepidants muntanyes russes:

 • Cyclone: La muntanya russa centenària, construïda amb fusta en el 1927 i on la teva adrenalina recorrerà el teu cos al màxim. No confiïs en la tranquil·litat que desprèn des de sota!
 • Thunderbolt: Una muntanya russa amb una caiguda de 90º, girs i voltes tancades, ideal per els forts de cor i d’emocions salvatges.
Entrada de Luna Park

En l’actualitat, existeixen 28 atraccions i 13 jocs de carnestoltes, així com restaurants i posts de menjar. Pots comprar una pulsera amb tot inclòs o adquirir una targeta en les taquilles del parc i posar-li crèdits per les atraccions que prefereixis.

L’entrada a Luna Park és gratuïta. Només es té que pagar per la targeta o pulsera per a poder pujar a les atraccions. El preu ronda els 61€ i està inclosa en la Explorer Pass que hem comprat.

Luna Park

Deno’s Wonder Wheel

És per els més petits, amb 16 atraccions per a nens i 5 per a adults; no obstant, aquí et trobaràs un emblema de Coney Island, la llegendària roda de la fortuna Wonder Wheel.

Aquesta noria, de 150 peus, va obrir en el 1920 i encara pots gaudir dels seus girs enfront del mar i les oscil·lacions de les seves góndoles als costats que t’acceleren el cor. És tant excèntrica que ha inspirat a altres parcs a construir la seva; fins i tot existeix una a Disney’s California Adventure.

Per pujar a les atraccions de Deno’s, pots comprar una targeta en les taquilles, carregar-li crèdits i pagar en cada joc.

Deno’s Wonder Wheel

Entrar i caminar per els parcs d’atraccions de Coney Island és gratuït, pots prendre fotografies excepcionals o recordar pel·lícules. Solament tindràs que pagar si hi puges en alguna atracció o participes en algun joc de fira.

Passeig marítim Riegelmann

Un altre dels imperdibles a Coney Island és caminar al llarg del Boardwalk. Fet amb taulons de fusta, el passeig marítim té una longitud de 3,2km i connecta els parcs de diversions i els llocs d’interès. Pots gaudir de bars, terrasses, gelats, menjar ràpid, botigues i salons recreatius. No deixis d’entrar a una de les seves botigues amb roba de platja i souvenirs.

Riegelmann Boardwalk

Moll Steemlechase

Per a unes panoràmiques increïbles, arriba fins al moll Steemlechase, l’únic que queda en la platja d’aquest lloc. Es va construir en 1904 i les seves vistes continuen sent de les millors en la illa.

Moll Steemlechase

Els hot dogs a Nathan’s

Un clàssic de clàssics és saborejar un hot dog en aquest restaurant que va obrir fa més d’un segle i té els hot dogs més famosos en aquest barri de Brooklyn.

Existeixen dos locals en l’àrea, el post original està en el xamfrà de Surf Ave i Stillwell Ave. L’altre es troba molt a prop i té taules a l’aire lliure. Lo més segur és que tinguis que fer cua, perquè tothom vol provar aquest menjar típic de la ciutat. Prova un dels seus hot dogs i decideix si realment son els millors de Nova York!

Nathan’s a Coney Island

El New York Aquarium

Una altra de les coses que veure a Coney Island és l’aqüari de Nova York. També conegut com l’aquari de Coney Island, és el més antic del país que continua obert i que pots visitar durant tot l’any.

Tingues un encontre salvatge amb algun lleó marí, pingüïns o nútries. Gaudeix un espectacle de teatre aqüàtic, o bé descobreix la vida que existeix en el mar, tant sols a l’altre costat del dic.

En l’aqüari és possible veure l’agilitat dels taurons, la singularitat de les ratlles i la vivor de les nútries marines. També hi ha pops i meduses que et sorprendran amb els seus colors i formes.

Graffiti del New York Aquarium
 • Teatre 4D: una experiència immersiva amb pel·lícules 3D i efectes sensorials.
 • Espectacles de aquateatre: un espectacle interactiu on les estrelles son els animals aquàtics i els seus entrenadors.
 • Piscina tàctil: Toca i aprèn! No tornaràs a tenir un eriçó entre les teves mans o un prehistòric cranc casserola.
 • Trobades salvatges: Amb els residents de l’aquari com els poderosos llops marins.

A més, pots aprendre com salvar aquests sorprenents animals de les amenaces que planteja el canvi climàtic.

The New York Aquarium

L’horari d’obertura de l’aquari és de 10 a 17h, i els preus son de 29,95$ per adults, 27,95$ pels sèniors, i 25,95$ pels nens.

La platja de Coney Island

No és comú pensar en Nova York amb platges, però a l’estiu, una de les més populars és la de Brooklyn degut a la proximitat de totes les activitats que també pots realitzar en Coney Island.

Aquesta platja conta amb una línia de sorra de cinc kilòmetres, perfecta per jugar a voleiball, prendre el sol (recorda el protector), nedar i caminar en la costa. Si estàs aquí en les festes de desembre, pots participar en el tradicional bany de l’1 de gener, on el Coney Island Polar Beach Club convida als valents a donar-se una bona capbussada en les aigues gelades de l’Atlàntic.

Únicament a Coney Island Nova York pots celebrar tant absurdament l’inici d’any!

La platja de Coney Island

La desfilada de les sirenes

Busques alguna cosa més extravagant que el nedar en fred? Vine al més de juny a Coney Island, i admira les sirenes! Com ho sents, en aquest mes hi ha una desfilada de sirenes novaiorqueses i personatges aqüàtics que llueixen el seu cos amb pintura i utensilis cridaners, ballant i muntant carrosses. Una tradició que moltíssima gent admira i gaudeix, i única si tenim la sort de coincidir amb ella.

Desfilada de sirenes a Coney Island

L’estadi dels Brooklyn Cyclones

Si ets amant del béisbol, aprofita la teva visita a la illa i ves a un partit dels Cyclones, un equip de les lligues menors que juga en l’estadi Maimonides Park, molt a prop del metro i dels parcs d’atraccions.

L’estadi no té res a veure amb el dels Yankees, oferint-nos un ambient sempre genial i quasi familiar. Riu i balla amb la mascota, atrapa els regals i anima amb força. Addicionalment, la teva visita a l’estadi pot incloure una ronda de cerveses en la cerveseria del barri amb un sabor purament local.

Brooklyn Cyclons Stadium

Focs artificials

A l’estiu, els parcs de diversions s’uneixen per il·luminar el cel nocturn amb focs artificials tots els divendres (des de finals de juny fins a principis de setembre) si el clima ho permet. La nostra recomanació és gaudir-los des de la platja o el passeig marítim; duren al voltant de 30 minuts i solen començar a les 21:30 hores. Llums i pampallugues gratuïtes per els ulls i el cor.

Focs artificials a Coney Island

Museu de Coney Island

I, si en la teva escapada vols incloure història, cultura i nostalgia, res millor que una visita en aquest museu. És una petita exposició curada per amor a la cultura pop que segueix la tradició dels museus de 10 cèntims, creats en el segle XIX per a divertir a les classes menys riques nordamericanes.

El museu es dedica a preservar i interpretar la història del districte d’atraccions, començant des dels primers dies en que aquest lloc encara era una illa. Conta amb una col·lecció permanent de més de 5000 objectes com fotografies, pintures, objectes relacionats amb les atraccions, rètols antics i elements arquitectònics. Molts estudiosos de la història de la cultura popular troben en els seus arxius informació rellevant a partir del segle XIX.

Coney Island Museum

Art urbà

Si ets fanàtic dels murs decorats amb art urbà com nosaltres, les pintures i murals a l’aire lliure que existeixen en les parets de Coney Island et fascinaran.

En la seva creació participen més de 30 artistes de tot el món i cada any renoven les seves originals obres, així que pots admirar treballs diferents, any rere any.

Street Art a Coney Island

El barri de Brighton Beach

La nostra última recomanació és que descobreixis una part de Nova York que sembla un altre país. Si camines al voltant de 10 minuts endavant del passeig marítim arribaràs a aquest barri habitat per població de l’antiga Unió Soviètica.

Estrany? Estranyíssim! Veuràs els noms de les botigues escrits en alfabet cirílic i és fàcil imaginar que has viatjat a l’altre costat del planeta en uns minuts. Fes un passeig, menja en algun dels seus restaurants i llavors pots retornar al metro, la estació Brighton Beach queda aquí.

Barri de Brighton Beach

Ara que ja saps què veure a Coney Island, tens davant teu un món de possibilitats i alternatives, així que disposa del temps suficient per recórrer les que més t’agradin.

Coney Island s’ubica a la part més allunyada de Manhattan de Brooklyn. Per anar-hi, la millor i quasi única opció és el metro.

El trajecte des de Times Square fins a Ocean Pkwy (línies F i Q) o Brighton Beach (línia B), que son les dues parades que tenim a Coney Island, és d’una hora aproximadament.

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge de l’itinerari del dia i de les principals atraccions, en l’àmbit de Harlem:

Categories
NOVA YORK

5. MUSEU D’HISTÒRIA NATURAL + CENTRAL PARK + ST. PATRICK’S CATHEDRAL + ROCKEFELLER CENTER + TOP OF THE ROCK

En el dia d’avui coneixerem més a fons la zona del Mid-Town Manhattan, així com alguns dels referents que hi ha i que ja els vàrem començar a conèixer en el nostre 2n dia a la ciutat. Començarem per una visita al Museu d’Història Natural, ubicat al West Side de Central Park. La durada de la visita pot arribar a ésser molt llarga. Nosaltres proposem realitzar una visita entre 2 i 4 hores pel museu. Seguidament després, ens anirem a Central Park i visitarem les atraccions que no ho vàrem podem fer en l’anterior visita a Central Park. Baixarem per la Cinquena Avinguda i redescobrirem els llocs importants i atractius turístics que tampoc vàrem poder fer per falta de temps en el segon dia d’estada a Nova York. I al final del dia, ja sigui amb llum de dia o sigui al capvespre, pujarem a un dels millors miradors de Nova York, el Top of The Rock, dins el complex del Rockefeller Center.
Índex
1. Museu d’Història Natural
2. Central Park
3. St. Patrick’s Cathedral
4. Rockefeller Center
5. Top of the Rock

1. Museu d’Història Natural

El Museu d’Història Natural de Nova York (AMNH) és un dels més importants del món i en ell podem descobrir la història natural de la humanitat des dels dinosaures fins la era espacial i les seves galaxies. Fou inaugurat en l’any 1869, i està format per 27 edificis interconnectats que alberguen 46 sales d’exposició permanents que abarquen unes 4 pomes de Central Park.

El Museu d’Història Natural ha estat l’escenari principal de les dues parts de “Nit en el Museu (Night at the Museum” protagonitzada per el còmic Ben Stiller. El Museu està entre els nostres imprescindibles de Nova York, encara que també és veritat que en les nostres rutes proposades li podem dedicar 2 o 3 hores ja que Nova York té moltíssimes coses que visitar i el temps és or.

American Museum of Natural History

El Museu d’Història Natural de Nova York alberga una de les col·leccions més importants del món, composada per als voltants de 35 milions d’objectes, dels quals només poden estar exposats una petita part d’ells per qüestió d’espai.

Malgrat de que la col·lecció és impressionant, cada any l’equip de 225 investigadors a temps complet del AMNH organitza més de 100 expedicions en busca de nous objectes per exhibir.

El museu té actualment 10 exposicions permanents a les que tenim que sumar-hi varies exposicions temporals i el planetari que crida l’atenció de grans i petits.

Museu d’Història Natural de Nova York

Per visitar el museu ens podem apuntar a algunes de les visites guiades que s’organitzen, incloses en el preu de l’entrada i que s’ofereixen en varis idiomes i varies temàtiques, o realitzar la denominada “Self-Guided Highlights Tour” que és el recorregut d’unes 3 hores aproximadament que ens suggereix el museu per visitar els seus majors imprescindibles, entre els que podem destacar:

 • Les sales dels dinosaures, amb els seus ja cèlebres esquelets a tamany real, on no ens podem perdre el Tyrannosaurus Rex i el The Titanosaur, incorporat en el 2016 al museu.
Sala del Tyrannosaurus Rex
 • Warren Mastodon, el fòssil d’un mamut.
 • Lucy, un esquelet humà d’entre 2 i 4 milions d’anys d’antiguitat
 • Les tortugues gegants de les Galàpagos
 • The Giant Blue Whale Model, l’esquelet de 30 metres d’una balena blava
Sala de la Balena Blava
 • Rapa Nui Moai Cast, amb el seu motllo d’un moai de la Illa de Pasqua
 • The Glen Rose Trackway, un camí amb petjades reals fossilitzades de dinosaures.
 • El Camí Còsmic ubicat en l’exposició Rose Center for Earth and Space, destinada al nostre planeta i a l’espai.
Rose Center For Earth and Space

Aquests son només alguns dels highlights que ens marca el museu. Us recomanem planificar amb antelació el vostre recorregut per així aprofitar al màxim el temps que passeu en el Museu d’Història Natural de Nova York.

El preu de l’entrada general al Museu d’Història Natural de Nova York és de 23$ pels adults, 13$ pels nens de 3 a 12 anys, i 18$ pels estudiants i majors de 60 anys. Si volem accedir a algunes de les exhibicions especials, no incloses en el preu tindrem que pagar algo més, 28$ (per 1 sola exhibició especial) i 33$ si volem tenir accés a tot. La majoria de targetes turístiques de Nova York inclouen l’entrada general al museu.

Sala del Titanosaure
El Museu d’Història Natural obre tots els dies de les 10h a les 17:45h, encara que us recomanem visitar la web oficial del AMNH (Plan Your Visit | American Museum of Natural History (amnh.org)) per confirmar horaris. A causa de la Covid, l’horari del museu ha canviat significativament obrint només de dimecres a diumenge de 10h a 17:30h.
El museu està situat tocant a Central Park, estant la seva entrada principal en Central Park West & 79th St, encara que també podem entrar per la 81th Street / Rose Center and Earth Space.
Si anem amb transport públic a l’AMNH les opcions que tenim son:

– L’estació de metro més propera al museu és “81th St Museum of Natural History Station” on passen les línies B (entre setmana) i C.
– L’autobús M79 ens deixa just al costat del museu però també podem agafar el M7, M10, M11 i M86 que ens deixen relativament a prop de l’entrada.

Si fem una visita per sales, aquest és el resum:

 • Sala Central del Museu d’Història Natural de Nova York: Accedint per l’entrada principal ubicada en el carrer 79 a l’oest de Central Park, ens trobem amb una de les imatges més conegudes del museu, la del Barosaurus, exposat en la Sala Theodore Roosevelt.
Sala Theodore Roosevelt, amb el Barosaurus

Primer Pis: En el primer pis del Museu ens trobem amb multitud de sales interessants, entre les que podem destacar-hi:

 • Maquetes de mamífers de nordamericans: Aquí ens trobem amb maquetes a tamany real dels diferents mamífers, disposats de tal forma que semblen estar vius.
Sala dels mamífers nordamericans
 • Saló de la vida de l’oceà: És una de les sales més cridaneres del museu, on ens espera una balena blava a escala real… (fotografia en paràgrafs anteriors)
 • Saló dels minerals: Una altra de les sales més cridaneres d’aquest pis del museu.
Sala dels minerals

Tercer pis: Aquí ens trobarem varies sales, entre les que podem destacar les dedicades als indis de les planícies i els boscos de l’est i també la dedicada als pobles del pacífic, on trobarem diferents talles i explicacions que inclouen varis resums de tipus antropològic sobre com vivíen.

Tercera planta del Museu

Quarta planta: Dinosaures. Podríem dir que aquesta és una de les sales més visitades del Museu d’Història Natural i és que estem davant d’una de les col·leccions més importants del món.

Poden semblar de plàstic a primera vista, però tenim que dir-te que la majoria son reproduccions i fòssils a tamany real, ensenyant-nos i apropant-nos una mica a un món impressionant i sobretot interessant, que podrem veure i quasi tocar en aquesta increïble visita.

Sales de dinosaures en la quarta planta

Especial menció s’ha de fer a una de les últimes adquisicions del Museu d’Història Natural de Nova York, el titanosaure, les restes del qual es varen trobar a Argentina, sent un dels esquelets més grans mai trobats. Construïr aquesta rèplica va portar més de 6 mesos i a dia d’avui podem veure’l “traient el cap” per una de les sales de la quarta planta del Museu d’Història Natural, un altre motiu més per no perdre’t aquesta increïble visita.

El Titanosaure

Quan ens donem compte, poden haver passat més de 3 hores de la visita al Museu, i serà el moment que decidirem que ha arribat l’hora de donar per finalitzada aquesta visita.

2. Central Park

Davant mateix del Museu s’hi ubica Central Park, on anirem a fer la segona visita en el nostre viatge a Nova York. El passat dia 2 del viatge, varem descriure els imprescindibles i les atraccions que podríem trobar a Central park, juntament amb la proposta de fer un recorregut amb bicicleta tenint contractada la Explorer Pass. Avui durem a terme aquest recorregut si és que en el passat segon dia no ho varem fer. Visitem els emplaçaments i atraccions que en el passat segon dia no vàrem poder visitar.

Central Park de Nova York

3. St. Patrick’s Cathedral

Sortim de Central Park per la Cinquena Avinguda, però ho farem a l’alçada del Museu Guggenheim (1071 5th Ave). Es tracta d’un museu d’art modern dissenyat per Frank Lloyd Wright, amb una rampa circular de gran rellevància arquitectònica.

Museu Guggenheim

I és que ens trobem a la Museum Mile (la Milla dels Museus de la cinquena avinguda). Anem baixant per la mateixa i passarem pel costat de la Frick Collection (1 E 70th Street), la qual és una antiga residència d’un industrial milionari convertida en museu d’art de l’Europa Occidental.

The Frick Collection

Continuem la nostra passejada per l’avinguda dels museus i ara passarem per el Temple Emanu-El (1 E 65th St), la primera congregació pertanyent al judaïsme a Nova York, que esperem visitar el pròxim dia que tornem per aquesta zona de la ciutat (segurament en un segon viatge a Nova York). Es tracta d’una sinagoga emblemàtica de 1845 coneguda per la seva façana ornamentada, a més d’ésser un museu sobre la cultura jueva.

Temple Emanu-El

I des d’aquí i només després de caminar uns minuts ens endinsem en la zona més comercial i més “chic” de la Cinquena Avinguda, aquesta zona que sembla iniciar-se amb l’Hotel Plaza (com varem veure, un hotel de luxe de 19 plantes amb una alçada de 76 metres). Aquest tram ja el vàrem recórrer el segon dia del viatge. Ara es tracta de tornar a recórre’l per si ens varem deixar alguna atracció per visitar. Passem la St. Patrick’s Cathedral i arribem fins al Rockefeller Center.

4. Rockefeller Center

Com varem veure el passat segon dia del viatge, aquest complex és un dels grans protagonistes de la Cinquena Avinguda i es troba a tant sols una poma de la catedral. El què no vam visitar el segon dia, però, és el seu Mirador, el famós Top of the Rock. Ara és el moment de fer-ho.

Rockefeller Center

5. Top of the Rock

El conegut com a Top of The Rock és un dels millors miradors de Nova York. El The Top of the Rock Observation Deck, que és el nom oficial del mirador, està ubicat en l’emblemàtic Rockefeller Center, complexe de 19 edificis comercials situats entre els carrers 48 i 51 de Nova York.

En el complexe Rockefeller Center, hi destaquem la Rockefeller Plaza, on tots els Nadals s’instal·la una de les pistes de patinatge més conegudes del món i el gran arbre de Nadal, que ha estat protagonista de tantes i tantes pel·lícules nadalenques inspirades en Nova York.

Vistes des del Top of The Rock

El Top of The Rock ens ofereix l’opció de visitar tres miradors interiors i exteriors amb una extraordinària vista a 360º sense obstacles de Manhattan i tot l’entorn de Nova York.

Els 3 miradors estan situats entre els pisos 67 i 70 del gratacels Comcast, també conegut com 30 Rock ja que està situat en el número 30 del Rockefeller Center:

 • Mirador de la planta 67: és el menys interessant ja que està cobert. Aquí hi trobarem la botiga de souvenirs. Encara que tindràs la temptació de quedar-te enganxat al vidre tirant fotos, després d’algunes instantànies, busca les escales mecàniques que pugen cap a la següent planta.
 • Mirador de la planta 69: el que ens ofereix una visió de 360º però rodejats de vidres.
 • Mirador de la planta 70: el millor mirador. A l’aire lliure i sense cap vidre que ens entorpeixi la visió.
Mirador Top of The Rock

Encara que per història i encant el nostre mirador preferit és l’Empire State Building, el mirador del Top of the Rock té millors les millors vistes de Nova York, ja que des d’aquest podem veure perfectament Central Park i el propi edifici de l’Empire State Building.

Mirador Top of The Rock

Actualment existeixen 3 tipus d’entrades per el Top of The Rock, amb els corresponents preus (sense taxes):

 • Entrada general al Top of The Rock amb data i hora fixa en la web oficial: 40$ adults; 34$ nens; i 38$ sèniors (+62a)
 • Accés VIP, amb entrada sense cues i un 20% de descompte en la botiga: 75$ per persona
 • Rock Pass, que ens ofereix una visita guiada al Rockefeller Center i l’entrada bàsica al Top of the Rock: 56$ per persona

En aquests preus se’ls hi ha de sumar les taxes, per lo què l’entrada per adult queda en uns 44$.

Mirador Top of the Rock

La visita durant la posta de sol, al ésser l’hora amb més demanda degut a l’espectacularitat del moment, el preu de les entrades durant la posta de sol pugen 10$ respecte al preu estàndard.

L’accés al Mirador Top of The Rock està inclòs en la majoria de Targetes Turístiques de Nova York (nosaltres l’hi tenim a l’Explorer Pass), i així us estalviareu diners i temps, ja que no haureu de fer cua a les taquilles.

Si no teniu targeta turística, per comprar l’entrada tenim bàsicament 2 opcions, els preus de les quals son semblants, encara que la primera opció és més pràctica i ens assegurem no quedar-nos sense entrada:

Mirador Top of the Rock

El Top of the Rock es troba en el gratacels Comcast, ubicat en el carrer 50 (entre la 5ª Avinguda i la 6ª Avinguda). Un cop arribes no té pèrdua ja que és habitual trobar-hi sempre cua en la catifa vermella que ens porta al Observation Deck. L’horari del mirador és de les 9h a les 23h.

Si ja tenim l’entrada (amb el nostre codi QR) podem anar directament a l’ascensor en el nostre horari. Si tenim que comprar l’entrada o no hem escollit hora, tindrem que fer la cua.

Per arribar-hi o marxar amb metro (que serà el nostre cas, ja que el mirador és l’última atracció prevista pel dia d’avui), l’estació que ens anirà millor és la 47-50 Sts-Rockefeller Ctr (Línies B, D, F, M).

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge de l’itinerari del dia i de les principals atraccions, en l’àmbit del Midtown Manhattan:

Categories
NOVA YORK

4. WORLD TRADE CENTER (OBSERVATORY ONE + MUSEU I MEMORIAL 11-S + OCULUS) + FREE TOUR PER N.Y. + WALL STREET + FERRY A STATEN ISLAND

Se’ns presenta un dia força complet, amb la visita de la zona del Downtown de Manhattan. Avui visitarem la zona 0 del World Trade Center, començant per pujar a un dels miradors més espectaculars de la ciutat, el One World Trade Center Observatory, seguint per visitar el Museu sobre l’11 de Setembre i el seu Memorial a l’antic emplaçament de les torres bessones. Acabarem la zona del World Trade Center per acostar-nos al Oculus de Calatrava, un edifici impressionant. A la tarda, ens desplaçarem a la zona de Wall Street, i començarem fent un Free Tour. Acabarem de visitar la zona pel Battery Park i agafant el ferry gratuït a Staten Island per veure durant el capvespre, les icòniques imatges del skyline de Nova York, concretament del Lower Manhattan.
Índex
1. World Trade Center
2. Free Tour per New York
3. Wall Street
4. Battery Park i ferry a Staten Island

1. World Trade Center

El One World Trade Center (1WTC) és l’edifici principal del nou World Trade Center, complex format per 5 grans gratacels ubicat en el lloc on estava l’antic World Trade Center i les seves torres bessones destruïdes per complet en l’atemptat de l’11 de setembre del 2001.

One World Trade Center, l’edifici

El One World Trade Center (1WTC) és l’edifici més alt de tot Nova York, amb 541 metres d’alçada, éssent actualment el setè edifici més alt del món i el primer de tot l’hemisferi occidental. Aquest edifici, abans anomenat Freedom Tower, rep oficialment el nom de One World Trade Center, el mateix nom que la Torre Nord del World Trade Center original, des del 30 de març de 2009. La seva alçada, 541 metres (1776) és una alçada simbòlica que coincideix amb l’any de la Declaració d’Independència dels Estats Units i si no contem l’agulla l’alçada de l’edifici es queda en 417 metres, que és just l’alçada de la Torre Nord de les Torres Bessones.

L’arquitecte de l’edifici és David Childs, natural de Nova Jersey i soci de l’estudi Skidmore, Owings and Merrill artífexs del Burj Khalifa (Dubái), la Torre Jin Mao (Shanghái) i la Torre Willis de Chicago.

El One World Trade Center és un edifici d’oficines on la part visitable son les tres últimes plantes, de la 100 a la 102, a una alçada de 386,5 metres, éssent el mirador més alt de tota la ciutat.

Si les vistes son úniques l’ascens que es fa per arribar allà dalt és vertiginós gràcies als moderns ascensors Sky Pod que fan el recorregut en menys de 60 segons.

Skyline de Manhattan Downtown, amb el One World Trade Center

En les portes del One World Observatory hi trobarem fins a tres restaurants, el ONE Cafè, el ONE Mix i l’ONE Dine, son diferents varietats de menjar, això sí, a preus bastant prohibitius. Les vistes del One World Observatory com ens podem imaginar son impressionants i al ser un mirador circular podem veure Nova York en 360º.

L’únic problema que veiem en el One World Observatory és que es tracta d’un observatori completament acristallat, així que les fotos sofriràn el reflexe dels cristalls i no podrem sentir ni el vent ni el soroll de la ciutat mentres contemplem les vistes.

One World Observatory

Us deixem aquí algunes de les opcions que teniu per visitar l’observatori que podeu consultar amb detall en la pàgina web del One World Observatory (Observatorio de un mundo | Lo mejor de las atracciones de la ciudad de Nueva York (oneworldobservatory.com)). Definim els tipus d’entrada i els preus:

 • Standard Experience (entrada general): inclou l’accés als miradors en una data i hora seleccionades. Preu: 43$ adults, 37$ nens de 6 a 12 anys, i 41$ pels majors de 65 anys.
 • Combination Experience (sense cues):Standard Experience + Fila preferent en l’accés a seguretat, elevadors i sortida, més la guia de realitat virtual interactiva de la ciutat. Preu: 53$ adults, 47$ nens de 6 a 12 anys, i 51$ pels majors de 65 anys
 • All-Inclusive: Combination Experience + Hora d’arribada flexible i elevador privat + 15$ per a beure o comprar en els bars o botigues. Preu: 63$ adults, 57$ nens de 6 a 12 anys, i 61$ pels majors de 65 anys
 • Mastercard VIP Tour (només per a titulars de Mastercard): Visita guiada al One World Observatory. Preu: 73$ per persona

Els preus son sense taxes, amb aquestes el preu de la Standard Experience puja a 47,26$. Els nens menors de 6 anys no paguen entrada, però s’han de treure també en el procés de compra. En les entrades amb hora i data fixades es demana arribar amb una antelació mínima de 15 minuts. Si s’arriba després de l’hora seleccionada, no hi haurà possibilitat de reembolsament ni d’accedir més tard aquest mateix dia.

One World Observatory

L’entrada al One World Observatory la podem comprar en la seva web oficial, però hi ha un recàrrec de 5$ per el servei. La forma més econòmica de comprar la Standard Experience, que és la més habitual de totes les formes de visitar l’observatori és a través d’alguna de les pàgines d’experiències que hi ha.

Per exemple, l’entrada al One World Observatory sense cues a Civitatis (Entrada al One World Observatory de Nueva York – Civitatis.com) té un preu de 45,10€ i el mateix preu a la plataforma Getyourguide (New York One World Observatory: Skip-the-Line Ticket Options | GetYourGuide), és a dir, 5€ més barat que en la web oficial.

Un cop tinguis l’entrada t’has de presentar directament en els controls de seguretat en la data i hora marcades.

Com sabeu, nosaltres hem comprat la Go City Explorer Pass, la qual inclou l’entrada al One World Observatory.

També la podem comprar allí mateix, però és possible que no n’hi hagin per quan les volguem.

One World Observatory

El One World Observatory obre habitualment a les 9:00h fins a les 21:00h, encara que hi ha alguns dies que tanca una hora abans. Està ubicat a uns 6 kilòmetres de Times Square, zona en la que recomanem tenir l’hotel, així que lo més habitual és arribar-hi amb transport públic al lloc o en Taxi/Uber.

Les estacions més properes al Museu i el Memorial de l’11-S son Chambers Street, Fulton Street, Park Place, i World Trade Center, i els autobusos que arriben a la zona son de les línies M5, M20 i M22.

En metro des de Times Square hi ha uns 20 minuts fins el Museu com el Memorial de l’11-S, amb la línia vermella (2) des de l’estació “Times Sq – 42 St” fins a “Park Place”. En Uber el recorregut és d’uns 15 minuts amb un cost de 22$.

One World Trade Center

Si només poguéssim pujar a un mirador de Nova York, probablement seria un dels últims que escolliríem. Malgrat de ser el més alt, el fet d’estar completament tancat i la seva ubicació, fan que sigui una opció menys apetitosa que altres miradors. No obstant, pujar al One World Observatory és una experiència TOP i és bastant fàcil de combinar amb la visita al Museu de l’11-S, el Oculus, Wall Street i inclús l’Estàtua de la Llibertat.

Finalitzada la visita al One World Observatory, continuarem la nostra ruta i ens n’anirem a buscar dos dels grans imprescindibles de qualsevol viatge a Nova York, el 11/9 Memorial, i el Museu de l’11-S, ubicats un al costat de l’altre.

En el lloc on fa 20 anys s’ubicaven les Torres Bessones, s’ha construït un gran espai que homenatja a les més de 3.000 persones que hi varen perdre la vida en aquell fatídic dia que ha marcat un abans i un després en la història de la humanitat.

Memorial i Museu de l’11-S

Memorial de l’11-S

El 11/9 Memorial, nom oficial de l’espai d’homenatge a les víctimes, és un gran espai obert en el que hi trobarem 2 grans forats just en el lloc on estaven els fonaments de les Torres Bessones que varen caure després de l’impacte dels avions.

Aquests 2 grans forats son en realitat enormes fonts en les que hi cau una cascada artificial de més de 30 metres d’alçada que cobreixen els panells laterals de bronze on estan gravats tots els noms de les persones que hi varen perdre la vida.

L’entrada al Memorial de l’11-S és sempre gratuïta i està obert tots els dies des de les 7:30h a les 21:00h exceptuant el dia 11 de Setembre on es realitzen per el matí varis homenatges i el seu horari és de les 15:00h fins a la mitjanit.

Memorial de l’11S

Museu de l’11-S

Just al costat del 9/11 Memorial hi trobem l’entrada del Museu de l’11-S, espai creat per a recordar a les víctimes i en el que hi trobarem més de 10.000 objectes relacionats amb l’atemptat que ha marcat un abans i un després en la història. Entre els objectes i obres més cridaneres del Museu de l’11S hi trobem:

 • Varis vehicles de policia i bombers trets de les escombraries després de ser els primers en arribar al lloc després dels impactes dels avions.
 • Gravacions de les càmares de seguretat dels aeroports on es poden veure els terroristes.
 • Testimonis d’alguns supervivents
 • El vestit del soldat que va matar a Osama Bin Laden
 • 2 documentals (Facing Crisis i Rebirth at Ground Zero), amb entrevistes inèdites a dirigents inclòs a George Bush, president en el moment dels atacs.
Museu de l’11-S

Estem davant d’un lloc molt emotiu i que s’ha de visitar sí o sí en qualsevol viatge a Nova York per no oblidar el què l’home és capaç de fer.

L’horari del Museu és bastant ampli, però s’ha reduït molt després de la pandèmia: de dimecres a dilluns de les 9h a les 17:30h, amb l’última entrada a les 15:30h. Important: la venda d’entrades i l’últim accés està permès fins a 2 hores abans del tancament.

Totes les targetes turístiques de Nova York inclouen l’entrada al Museu. L’entrada general del Museu de l’11S és de 26$ pels adults, 15$ pels nens de 7 a 12 anys, i 20$ pels joves de 13 a 17 anys, sèniors (+65) i estudiants. En aquests preus se’ls hi ha de sumar les taxes de gestió si es compren en la web oficial.

Museu de l’11S

Recomanem comprar les entrades online per evitar les possibles cues en les taquilles (en època Covid només es pot fer d’aquesta forma), éssent les opcions que tenim:

L’entrada al Museu de l’11S era gratuïta tots els dimarts de 17h a 19h. En època Covid ha canviat ja que el museu tanca els dimarts i ha passat a ser aquesta entrada gratuïta els dilluns de 15:30 a 17:00h. El problema és que les entrades son limitades i s’han de treure amb antelació.

Museu de l’11S

Per aconseguir les entrades gratuïtes al Museu de l’11S la única opció que tenim és:

El mateix dilluns aproximadament a les 14h, és a dir una hora abans de que es permeti l’accés gratuït, també reparteixen en taquilles algunes entrades gratuïtes.

Museu de l’11S

Tant el Museu com el Memorial de l’11S estan ubicats en la zona denominada World Trade Center al Sud de Manhattan. Aquesta zona està ubicada a uns 6 kilòmetres de Times Square, tal com hem dit abans per el One World Observatory. Nosaltres vindrem des d’aquest últim per visitar el Memorial i el Museu.

Un cop vistos, la nostra intenció és visitar l’edifici Oculus de Calatrava, el qual és el nou transportation hub del World Trade Center i una obra d’enginyeria única de l’arquitecte espanyol Santiago Calatrava. Aquesta també és una de les visites imprescindibles. És un espectacular edifici que té com a significat el colom de la pau, començant a volar des del palmell de la mà d’un nen.

La denominació de Oculus és deguda a que el propi Calatrava va dir que s’inspirava en un ull amb les seves llargues pestanyes per el disseny d’aquest edifici tant avantguardista.

L’Oculus de Calatrava

L’imponent edifici, que té la funció de centre de transport, ens delecta amb una estructura arquejada, el·líptica, que s’eleva a una alçada prop de 25 metres, en la que destaca els seus elements estructurals d’hacer en forma d’ales esteses. L’Oculus de Calatrava és un edifici amb bastanta polèmica des dels seus inicis ja que l’obra va costar 4.500 milions de dòlars, més del doble del pressupost inicial i les obres es varen endarrerir fins a 7 anys respecte al planning inicial previst.

L’Oculus de Calatrava és la central de transports del World Trade Center de Nova York que substitueix a l’antic World Trade Center Station que fou destruït durant els atemptats de l’11 de setembre del 2001.

Estem davant una de les estacions més importants i transitades de tot Manhattan ja que aquí arriben fins a 11 línies de metro i també podem agafar el PATH que connecta Nova Jersey i Nova York.

Oculus

L’Oculus és l’estació de tren més cara del món i el tercer centre de transport més gran de Nova York, després de Grand Central i Penn Station, ubicats en el Midtown Manhattan.

L’edifici, tribut a les víctimes i en color blanc en homenatge a la pau fou inaugurat en el 2016 i actualment passen per ell més de 250.000 persones cada dia.

Dins de l’Oculus hi trobarem el centre comercial Westfield World Trade Center Mall, que és actualment el centre comercial més gran de tot Manhattan amb 6 pisos i 116 botigues en l’actualitat. Inaugurat en el 2016 hi trobem les principals botigues habituals en aquest tipus de centres (Apple, Lacoste, Samsonite, Victoria’s Secret, Banana Republic, H&M, Hugo Boss,…) i varis restaurants per recuperar forces en el nostre viatge per Nova York.

L’Oculus de Calatrava

L’horari del Westfield World Trade Center Mall és de dilluns a dissabte de 10h a 21h i el diumenge de 11h a 19h, encara que hi ha botigues que poden tenir horaris una mica diferents.

L’Oculus de Calatrava es troba junt a la zona financera de Manhattan, molt a prop de la Zona Zero i del nou One World Trade Center i el Museu i Memorial del 11S.

L’accés a l’edifici es realitza des dels carrers Church i Greenwich a través dels arcs formats per els pilars de les cares est i oest de l’Oculus. Una de les millors formes d’arribar en ell és en metro ja que aquí conflueixen moltes de les línies que passen per el Lower Manhattan.

Sortim de l’Oculus i anirem a visitar fugaçment algunes atraccions que hi ha per la vora del World Trade Center, abans d’anar cap a Wall Street.

En primer lloc, tenim el Winter Garden, el qual abans de construïr-se el Museu de l’11S aquest era un dels millors llocs per obtenir vistes de la zona 0. Està ubicat al 230 de Vesey Street.

Winter Garden

Ens endinsem en el Winter Garden, quedant-nos bocabadats, no només per el anar i venir que hi ha de treballadors, sinó per l’arquitectura, que ens deixa per moments estarracats i amb la boca oberta, i és que no esperàvem trobar-nos amb això, demostrant-nos que moltes vegades no està gens malament no informar-se gaire dels llocs que vas a visitar o per lo menys no veure gaires imatges, perquè el factor sorpresa no s’esfumi.

Des del Winter garden ens podem acostar fins al Century 21, un dels millors outlets de Nova York, on únicament passejarem per la primera i segona plantes, trobant-nos amb moltíssims turistes, carregats de bosses pleníssimes de bolsos, carteres, rellotges,… algo que tenim que dir que ens sorprèn molt i és que malgrat que no som experts de res, sí que és cert que veiem moltíssimes marques de renom a preus bastants reduïts, encara que també veiem que son models de fa molts anys, per lo que podem arribar a entendre que els preus siguin així de baixos.

Actualització: Actualment el Century 21 està tancat (ubicació 56 de Church Street).
Century 21
Podem fer una parada per anar a menjar alguna cosa. I quin millor lloc que el Shake Shack, on fan una de les millors hamburgueses de la ciutat. S’ubica al 200 de Broadway, al nivell 2.
Shake Shack

Després d’aquesta breu aturada, seguim el nostre camí passant per Broadway, i que ens porta cap a la St. Paul Chapel, tant important després dels atemptats de l’11S i que encara a dia d’avui i més veient-la en persona, seguim preguntant-nos com es va mantenir intacta.

Saint Paul Chapel
Seguim el nostre passeig per aquesta zona de Broadway, trobant-nos amb l’edifici Woolworth, davant del City Hall Park. Es tracta d’un gratacels neogòtic de 1913 que en el seu moment fou l’edifici més alt del món i segueix sent una fita arquitectònica.
Woolworth Building
I finalitzarem aquest mini-passeig per la zona en el City Hall Park, el qual és una zona verda envoltada de l’Ajuntament i d’edificis governamentals, la qual ofereix un descans, amb zones de gespa, bancs i una font.
City Hall Park

2. Free Tour per New York

Per complementar la visita a la zona del World Trade Center, si tenim temps, és molt recomanable realitzar aquest Free Tour.

A mesura que hem anat fent viatges, ens hem donat compte de la importància de que un bon guia ens expliqui el què estem veient. Per aquest motiu hem decidit apuntar-nos a un free tour per a conèixer alguna cosa més d’aquesta zona de Nova York.

El tour que us proposem és el denominat Free Tour per Nova York (aquí l’adjuntem: Free tour por Nueva York – Reserva online en Civitatis.com). En ell, recorrerem tant la zona 0 com alguns dels racons de Wall Street.

Zona del World Trade Center

El punt de trobada és a les 10h del matí (ho hauríem de combinar amb la visita del One World Observatory i del Museu de l’11S), en el districte financer de Nova York, enfront a Bowling Green.

Al llarg del recorregut repassarem la història de Nova York i la seva rellevància a nivell mundial mentres passegem junt al Museu Nacional dels Indis Americans, Wall Street, el World Trade Center o l’edifici de la Bolsa. A més, ens endinsarem en el casc històric de Nova Amsterdam per a conèixer les últimes cases d’estil holandès de la ciutat. Després, ens acostarem a Battery Park, una de les millors zones per gaudir de l’estampa de l’Estàtua de la Llibertat.

Després de dues hores i mitja (durada del tour) explorant la ciutat de Nova York, finalitzarem el free tour en els voltants del Memorial de l’11S, el centre d’homenatge a les víctimes de l’atemptat de l’11 de setembre de 2001.

3. Wall Street

Un cop a la tarda (havent visitat com a mínim el One World Observatory, el Museu de l’11S i el Memorial, i havent realitzat el Free Tour) serà l’hora d’endinsar-nos a Wall Street, el barri financer de Nova York, ja que hi som molt a prop.

Wall Street

Wall Street, ubicada en el Lower Manhattan, és el carrer principal del principal districte financer de Nova York, i tot un imprescindible que visitar en qualsevol viatge a Nova York. Endinsar-te en aquest carrer és entrar en un món de voràgine, on les presses, negocis, corbates i tacons son els protagonistes del dia a dia. Encara que té molts llocs d’interès, si és el nostre primer viatge a Nova York, aquesta zona es sol visitar bastant ràpid, centrant-nos bàsicament en els seus llocs més coneguts.

Borsa de Nova York

Situada en el número 11 de Wall Street, ens trobem amb l’edifici de la Borsa de Nova York (New York Stock Exchange), una de les façanes més conegudes del món i potser el principal imprescindible de Wall Street.

L’edifici és imponent i té un marcat caràcter neoclàssic. És bastant habitual trobar-se a algun famós per aquesta zona. La borsa de Nova York (Wall Street) és la més coneguda del món, i del seu comportament depenen moltes economies, i per extensió, infinitat de famílies.

L’edifici de la Borsa de Nova York

Fins als atemptats de l’11S, era possible entrar en la Borsa de Nova York i observar des de lo més alt de la mateixa com era el dia a dia d’aquests atrafegats executius. Per desgràcia, després d’aquell dia, aquesta opció no està disponible i ens haurem de conformar de fer-nos la foto de rigor a fora de l’edifici.

Federal Hall

El Federal Hall és un dels edificis amb més història de Nova York, i que per cert, podem visitar completament gratis. Aquí es va ubicar la seu del primer congrés, lloc on en el 1789, George Washington va jurar el seu càrrec com a primer president dels Estats Units.

Avui en dia és un museu dedicat a la figura d’aquest president, en el que hi trobarem objectes i fotografies d’aquest personatge clau en la història del país.

Federal Hall

El Brau de Wall Street

Un dels símbols d’aquest districte és el denominat Brau de Wall Street (Charging Bull), que no està situat en el carrer Wall Street, sinó en el proper Bowling Green Park. Aquesta obra, de l’artista Arturo Di Modica, escenifica un brau envestint que representa el poble americà fent front als poders financers. La història d’aquest colós de bronze de 3.200 kilos, és molt curiosa, ja que fou el propi artista qui la va col·locar el 15 de desembre de 1989 enfront de la Borsa de Nova York. És a dir, estem davant de tot un acte de Vandalisme Artístic. Anys més tard fou traslladada al seu enclavament actual, sent avui en dia, una de les estàtues més fotografiades de la ciutat.

El brau de Wall Street

Fearless Girl (La Nena sense por)

La Fearless Girl és una altra escultura bastant coneguda del Districte Financer de Nova York. Aquesta, mostra una nena, valenta, sense por, que en el seu dia es va ubicar enfront al Brau de Wall Street, però avui en dia està ubicada just davant de la Borsa de Nova York.

Aquesta estàtua es va instal·lar just enfront al brau, en la seva ubicació de Bowling Green, en la vigília del Dia Internacional de la Dona 2017, dins del marc d’una campanya publicitària d’un fons d’inversió que inverteix en empreses diverses on les dones ocupen posicions de lideratge.

Fearless Girl

Reserva Federal de Nova York

Els llocs més turístics de Wall Street son els que us hem parlat fins aquí. No obstant aquest districte té alguns llocs més d’interès, que si anem bé de temps son molt recomanables. Un d’ells és la Reserva Federal de Nova York, el banc principal del sistema bancari estadounidenc.

El Banc de la Reserva Federal de Nova York és un lloc que apareix en moltes pel·lícules. Una d’elles és “La jungla de cristall 3: la venjança”, on Bruce Willis aconsegueix evitar que robin tot el seu or.

El Banc de la Reserva Federal de Nova York es pot visitar entre setmana (a les 13h i a les 14h) amb una visita guiada que és gratuïta. Les places son limitades, i es pot reservar a través de la seva pàgina web oficial (Museum & Gold Vault Tour – FEDERAL RESERVE BANK of NEW YORK (newyorkfed.org))

Reserva Federal de Nova York, ubicat al 33 Liberty Street

Església de la Trinitat

En un dels extrems de Wall Street hi trobem l’Església de la Trinitat. Es tracta d’un temple no molt conegut a nivell turístic, però és molt visual. És d’estil neogòtic i destaca la seva torre de 80 metres d’alçada.

Trinity Church

Stone Street

Es tracta del carrer amb més encant de visitar en Wall Street. Encara que Wall Street és sinònim de caos i tràfec, en el districte financer de Nova York, hi trobem també alguns racons especials. Un d’ells és Stone Street, un petit carreró estret i tranquil, ple de bars i restaurants, i molt fotogènic. Es situa a tant sols dos minuts de Wall Street i té l’honor de ser el primer carrer pavimentat de Nova York.

Stone Street

Descobreix el Districte Financer de Nova York en helicòpter

Wall Street és solament una petita part del Districte Financer de Nova York, de la que per exemple forma part el World Trade Center. En aquest districte, junt al East River, es troba l’heliport d’on surten la majoria d’helicòpters que sobrevolen Manhattan. Recórrer Nova York per l’aire és una experiència única. Pots reservar aquí el teu Passeig en helicòpter per Nova York, des de 221,30€ (Paseo en helicóptero por Nueva York – Reserva en Civitatis.com).

Sens cap mena de dubte, un dels millors tours que pots fer en la ciutat és gaudir d’uns minuts d’helicòpter a Nova York. El tour més econòmic és de 12-15 minuts i et porta per la zona baixa de Manhattan, arribant fins a Central Park i després torna a baixar, arribant de nou fins a l’heliport, des d’on tens inclús vistes del Pont de Brooklyn. Els preus varien segons les companyies, éssent més o menys de 160-220 dòlars per el tour més econòmic. El lloc en l’helicòpter varia segons el pes de la persona, éssent el millor la part davantera, ja que es té visibilitat total i és la zona en la que posen a les persones amb pes més baix. El millor horari per a fer aquest tour és al migdia, moment en què el sol està just en la seva part alta i per tant no es reflexa i no hi ha contrallum.
Reserva aquí el tour de forma anticipada (Paseo en helicóptero por Nueva York – Reserva en Civitatis.com) per aconseguir plaça en la millor hora.
Una altra bona opció és reservar el Tour de Nova York per terra, mar i aire (Nueva York por tierra, mar y aire – Reserva en Civitatis.com), que inclou un passeig en helicòpter, un creuer i una visita guiada en bus per la ciutat.
Si vols veure la ciutat il·luminada la millor alternativa és reservar aquest passeig nocturn en helicòpter per la ciutat (Paseo nocturno en helicóptero por Nueva York – Civitatis.com).
Tour en helicòpter nocturn

A prop de l’heliport es troba el moll Pier 11, des d’on hi ha unes vistes impressionants de Brooklyn Bridge i on ens podem aturar a descansar una estona, trobant-nos amb una de les zones que més ens ha sorprès de Nova York i és que hi ha una plataforma amb una espècie de cadires/hamaques en les que dóna el sol a aquesta hora i a on s’està realment bé.

Si esteu per aquesta zona no us ho perdeu perquè realment val la pena, ja no només per les vistes, sino perquè és un excel·lent lloc on descansar una estona, relaxar-se o inclús on poder fer un picnic improvitzat abans o després de gaudir de Nova York en helicòpter.

Pier 11
A prop del Pier 11 també s’hi troben els embarcadors Pier 15 i 16, que disposen d’una col·lecció de vaixells històrics amarrats i és un bon lloc per fer-hi una ullada.
Wall Street està situat a Lower Manhattan, junt a algunes de les zones més turístiques de Nova York. La forma més fàcil d’arribar fins aquí és en metro: Estació Wall Street (línies 2, 3, 4 i 5) o Broad Street Station (línies J, M i Z).

4. Battery Park i ferry a Staten Island

Un cop visitat Wall Street ens dirigirem al Battery Park per anar a buscar el ferry que ens ha de dur a Staten Island, per posteriorment tornar a Battery Park. El Ferry a Staten Island es considera com una de les atraccions més famoses de Nova York i és que diuen que no hi ha tour gratuït més maco que aquest.

Battery Park és un parc d’unes 10 hectàrees, que trobem en la zona sud de Manhattan, just al costat del Districte Financer, per lo que és un lloc que complementa a la perfecció aquesta visita. A part, està considerat com l’espai verd amb millors vistes de Nova York i és que des d’aquí tenim unes vistes espectaculars tant a Nova Jersey com a l’Estàtua de la Llibertat, sobretot en dies clars.

Battery Park

A més d’un passeig de lo més agradable, en la zona podem trobar varis monuments amb textos històrics que ens permeten anar coneixent més sobre l’història de Nova York, a la vegada que gaudim d’unes vistes extraordinàries de l’”altra” Nova York.

A Battery Park també podem trobar la famosa escultura “La Esfera”, una escultura d’estructura metàl·lica, ubicada en la zona de les torres bessones abans de l’atemptat i que després d’aquest i fins ara, podem trobar aquí junt a una flama eterna, en memòria de les persones que varen perdre la vida en l’atemptat de l’11 de setembre.

The Sphere

Aquí també hi trobem el Castle Clinton, que s’utilitza a dia d’avui per la venda de tickets dels ferris a Ellis Island i a l’Estàtua de la Llibertat. En aquesta zona també trobarem una de les escultures que més ens criden l’atenció, el American Merchant Mariner’s Memorial, com a homenatge a tots els marins mercants

que brindaren el seu servei a l’armada després de la guerra de la revolució, morint per la llibertat del poble.

American Merchant Mariner’s Memorial

Aquesta zona de Manhattan és totalment imprescindible, per lo que recomanem sobretot que vingueu un dia que faci sol, ja que és la millor manera de gaudir d’aquest passeig, gaudint de les vistes, dels voltants i també d’una de les places més curioses que hem vist a Nova York, la de Battery Park, on a part de tenir unes vistes esplèndides amb el One World Observatory al fons i uns globus terraquis com a element central, algo que tenim que dir, ens encanta.

Plaça curiosa a Battery Park

Arribem a la zona més al sud de Manhattan, molt a prop de l’heliport, i des d’on s’agafa el Ferry a Staten Island, l’activitat que volem fer ara, moment en el que comença a caure el sol i ens han dit que és el millor moment per agafar el ferry a Staten Island.

El Ferry a Staten Island és gratuït, així com estàs llegint, no s’ha de pagar ni un dòlar i al tenir una capacitat d’aproximadament 3000 persones, és pràcticament impossible quedar-te sense lloc, per lo què no fa falta venir amb molt de temps, encara que si vols fer el recorregut al capvespre, sí que et recomanem que vinguis amb una mica de temps, per si vols agafar un bon lloc o esperar al següent per temes de llum per a les fotografies.

Staten Island Ferry

Els ferris surten cada 15-20 minuts. La nostra intenció és obtenir unes bones vistes en el recorregut d’anada i en la tornada fer-la quan comenci a pondre’s el sol i amb una mica de sort, veure inclús com comença a fer-se fosc sobre Manhattan.

El ferry a Staten Island connecta diàriament la zona financera de Manhattan amb Staten Island. La història del motiu del seu caràcter gratuït és bastant curiosa i és que el seu fundador i posseïdor de drets va cedir la seva explotació a la ciutat de Nova York a canvi de que el servei no costés més de 25 centaus. Nova York, veient que cobrar aquest diner als passatgers era més problema que guanys, va decidir en l’any 1997 que el servei fos gratuït.

Staten Island Ferry
Us deixem alguns consells sobre aquest trajecte, que creiem que és un imprescindible a Nova York i que et deixarà una de les millors vistes de la ciutat i de l’Estàtua de la Llibertat. Serà com un aperitiu per la pròxima visita a l’Estàtua que farem en dies posteriors.

– El Ferry a Staten Island és gratuït, no necessites ni Metrocard, ni ticket de cap tipus per a poder pujar-hi.
– Hi ha sortides cada 15-20 minuts. El temps total, entre anar i tornar més les esperes als ferrys és més o menys d’1 hora i quart, per lo que és una visita que es pot fer en poc temps.
– La capacitat és per 3000 persones, per lo que és pràcticament impossible quedarte sense lloc.
– Lo ideal és agafar el ferry de Manhattan a Staten Island a última hora de la tarda i retornar amb el capvespre, per tenir ambdues visions sobre Manhattan.
– El trajecte és de uns 20 minuts, per lo que no necessites asseure’t, és més, agraïràs anar a fora gaudint de les increïbles vistes.
– Malgrat a que havíem llegit que la millor posició és en la terrassa a mà dreta conforme vas de Manhattan, segons la nostra experiència, tenim que dir que sí bé és cert que la millor posició és la part dreta ja que passes per l’Estàtua de la Llibertat just al costat, creiem que la millor posició no és precisament la segona planta en la terrassa, sinó just en l’entrada del ferry, en la plataforma que queda tancada just darrere, ja que d’aquesta forma tens una visió pràcticament de 180 graus sobre Manhattan i l’Estàtua de la Llibertat.
Staten Island Ferry

Com comentàvem abans, nosaltres ens vàrem quedar en la zona de la plataforma, tenint unes vistes impressionants de Manhattan que a mesura que passen els minuts comença a allunyar-se, deixant-nos unes vistes increïbles, a les que tenim que dir, no li fan justícia les fotografies.

No passen més de 10 minuts del trajecte quan passem al costat de l’Estàtua de la Llibertat, unes vistes que estàvem desitjant contemplar en persona i que tenim que dir, encara que no soni gaire bé, que ens decepcionen una miqueta perquè sempre havíem pensat que era molt més gran.

Vistes des del Ferry a Staten Island

Arribem a Staten Island i decidim fer una mica de temps perquè encara no cau el capvespre. Agafarem el proper ferry des del que tindrem l’oportunitat de gaudir del capvespre i possiblement de les primeres llums de la nit sobre Manhattan.

L’skyline de Manhattan és tota una experiència.

Lower Manhattan de nit

Arribem de nou a la terminal del Ferry a Staten Island, i seguidament agafarem la línia 1 del metro (a l’estació de “South Ferry”) per anar al nostre allotjament a la zona de Times Square (estació de “Times Sq. – 42 St”).

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge de l’itinerari del dia i de les principals atraccions, en l’àmbit del Lower Manhattan:

Categories
NOVA YORK

3. EXCURSIÓ CONTRASTOS DE N.Y. + BROOKLYN (BROOKLYN HEIGHTS + DUMBO + BROOKLYN BRIDGE)

I encarem el nostre segon dia sencer a Manhattan, on per avui hem previst fer alguna cosa més relaxada que en el dia anterior. Vàrem anar a veure un musical a Broadway i segurament no ens podrem llevar tant d’hora com altres dies. Durant el matí, realitzarem una de les excursions “icones” de Nova York, que és la contractació del Tour “Contrastos de New York”, on veurem una mica de cadascun dels barris que formen la ciutat, amb els seus contrastos. Deixarem per la tarda, una de les visites més il·lusionants, que és creuar el Pont de Brooklyn. No ho farem, però, sense explorar els barris de Brooklyn a sota mateix del Pont (Brooklyn Heights i DUMBO). Comencem.
Índex:
1. Tour Contrastos de New York
2. Brooklyn Heights
3. DUMBO
4. Creuem el Pont de Brooklyn

1. Tour Contrastos de New York

Avui, com comentàvem, hem reservat el Tour de Contrastos de Nova York amb antelació (adjuntem link: Contrastes de Nueva York – Reserva online en Civitatis.com). És una de les millors excursions a Nova York, amb el que coneixerem aquesta altra part de la ciutat. Si vols fer el recorregut amb menys gent pots reservar el Tour de Contrastos de Nova York VIP que es realitza en un minibús per un màxim de 15 persones (adjuntem link: Contrastes de Nueva York VIP – Reserva online en Civitatis.com).

Avui toca conèixer “l’altra Nova York” i és que hi ha més coses que veure a Nova York a part de Manhattan. Per descobrir com viu la gent de Nova York i empapar-te de història i curiositats, et proposem fer l’excursió de Contrastos de Nova York. Recorreràs els barris de Harlem, el Bronx, Queens i Brooklyn en tant sols un matí amb un guia en espanyol. Els contrastos que pots veure d’un barri a un altre son brutals. És molt recomanable!.

Es realitza tots els dies de la setmana i té els següents punts de sortida:

 • 8:30h – Hotel Intercontinental Barclay (111 E 48 St). Ens queda a 17min de l’hotel
 • 8:45h – Hotel Wellington (871 7th Ave). Ens queda a 13min de l’hotel
 • 9:00h – Hotel Riu (305 W 46 St). Ens queda a 7min de l’hotel, i serà la parada que anirem a agafar el bus.
Hotel Riu

L’excursió de Contrastos, com el seu nom indica, pretén que vegis les diferències entre els districtes principals de Nova York: Harlem, el Bronx, Queens i Brooklyn. Per això, recorreràs en 5 hores i en furgoneta els punts més significatius d’aquests barris. S’aniran fent varies parades per fer fotos i sentir l’essència de cada barri. Nova York és una ciutat de guettos on l’ambient i el perfil de la gent és molt diferent d’un barri a un altre. Aquests contrastos son els que podràs veure en aquest tour.

Aquesta excursió t’agradarà si:

 • Estàs interessat en impregnar-te de la història de Nova York (en general) i conèixer moltes anècdotes i particularitats dels barris que es visiten en aquest tour.
 • Si tens curiositat per conèixer com viu la gent de Nova York i veure les diferencies socials i culturals de cada barri.

Aquesta excursió no t’agradarà si:

 • Pretens passar un matí veient llocs preciosos i espectaculars. Llavors millor que et quedis a Manhattan.
 • Estaràs menys de 4 dies a Nova York. Segurament t’interessi més profunditzar en els llocs emblemàtics de Manhattan.

L’excursió Contrastos de Nova York és un dels tours més econòmics que fer a Nova York i, des del nostre punt de vista, un dels més interessants. Hi ha varies empreses que operen el tour. Nosaltres et recomanem la que és sempre amb guies en espanyol i té la millor puntuació del mercat amb més de 18.500 valoracions de viatgers:

Excursió Contrastos de Nova York

L’objectiu del dia estava clar: visitar els barris de Harlem, el Bronx, Queens i Brooklyn per aprendre tot el què poguéssim de com és la vida fora de Manhattan. El viatge és amb autobús o amb furgoneta, depèn de la gent que s’hagi apuntat.

Des del moment en què el tour es va iniciar, el guia no para de donar dades i explicacions de la història de tot el què anem veient. Comencem el tour veient l’Intrepid, un portaavions estadounidenc que va sobreviure a Pearl Harbour. Des d’allí, ens dirigim a Harlem, passant pels edificis de Donald Trump.

Harlem és el barri on està assentada la comunitat afroamericana. Les cases a Harlem son humils i passes per diferents edificis de protecció oficial. A Harlem hi ha una de les universitats més prestigioses de la ciutat: la Universitat de Columbia, privada i on va estudiar-hi Barack Obama. Si per alguna cosa destaca Harlem és per ser el bressol del jazz on els millors artistes a nivell mundial varen començar les seves carreres musicals. Passes pels mítics Cotton Club i el Teatre Apollo, llocs emblemàtics del jazz i el swing.

Apollo Theater

Deixem Harlem per endinsar-nos en el Bronx. Podríem dir que el 50% del tour Contrastos de Nova York el passaràs en el Bronx i escoltant històries dels “pandilleros” més famosos del barri. El guia ens diu que el barri feia 10 anys era perillós però que ja no l’era durant el dia. Després d’haver-ho vist amb els propis ulls, no ens va semblar el millor ambient per anar a passejar, sincerament. Obviament el Bronx és molt gran i hi haurà zones millors que altres…

La primera parada del Bronx és l’estadi dels Yankees. Tens una estona lliure per mirar la botiga de souvenirs de l’estadi, per si ets aficionat. A Nova York, molta gent porta roba i gorres dels Yankees.

Yankee Stadium

La segona parada és la de la comisaria corrupta de la pel·lícula de Fort Apache. Realment la comisaria corrupta del Bronx era una altra que el guia ens va ensenyar més tard. Al costat de la comisaria, s’hi ha construït la Universitat de Puerto Rico per els joves del barri.

Comisaria del Bronx

D’allí, comença un tour pels graffitis del Bronx i les històries de “pandilleros” mítics de fa uns anys. De nou, la nostra sensació fou que el món de les drogues i la delinquència no havia desaparegut del Bronx. Les sabates penjades a modo de “aquí es ven droga” estan a l’ordre del dia. Els graffitis de líders “pandilleros” actuals, també. Les càmares de policia que graven les 24h hi estan per alguna cosa…

Graffitis del Bronx
Graffitis del Bronx

El Bronx és un barri que et fa pensar en l’altra realitat de Nova York. Un barri humil on clarament existeixen encara avui dia molts problemes de base (per molt que hagi nascut aquí la Jennifer López). Hem de dir que els guies ja saben on es pot baixar i com fer aquests tours perquè no hi hagi cap problema de seguretat. Tot el trajecte es fa dins de la furgoneta o bus on no hi ha cap tipus de perill i es baixa en llocs concrets d’ob baixen tots els turistes dels tours de Contrastos. Això sí, nosaltres no aniríem pel nostre propi compte pel Bronx.

Graffitis del Bronx
Graffitis del Bronx

Del Bronx passem a Queens per experimentar un dels contrastos més grans del matí. A tant sols 10 minuts en cotxe, s’arriba al barri residencial de Malba que està ple de mansions. Com canvia la cosa d’estar en un lloc o en l’altre…

Barri Malba de Queens

L’excursió Contrastos de Nova York continua fins el parc de Flushing Meadows Corona Park, on es va rodar la pel·lícula de Men in Black. Allí, a més, ens trobem el museu de Queens que actualment és de pagament.

Parc Flushing Meadows Corona Park

Deixem Queens per a dirigir-nos al lloc més impactant de l’excursió Contrastos de Nova York: el barri jueu de Brooklyn. Aquí viuen els jueus Hassídics de Nova York, una comunitat hermètica amb unes tradicions molt arrelades. Impressiona moltíssim veure el dia a dia d’aquesta gent. Tots van vestits de negre. Els homes porten barrets i tirabuixons en les patilles. Les dones, quan es casen, s’afaiten el cabell i, a partir de llavors, es posen perruca. Les nenes petites de 8-10 anys porten als seus germans petits pel carrer. Els autobusos escolars (més d’una centena!) estan tots en hebreu. Les dones tenen una mitjana de 8 fills. A nosaltres fou la part de l’excursió Contrastos que més ens va impressionar!

Barri jueu de Brooklyn o de Williamsburg
Barri jueu de Brooklyn o de Williamsburg

Als jueus no els hi agrada que els hi facin fotografies per lo que si vols fer-ne alguna, tindràs que ser dissimulat. Aquesta és la última aturada de l’excursió de Contrastos de Nova York. Després, el guia et deixa en la part del barri xinès de Manhattan o prop del Pont de Brooklyn.

Nosaltres vàrem decidir baixar-nos a Brooklyn prop del pont per anar a la mítica pizzeria Grimaldi’s. Diuen que aquí fan les millors pizzes de la ciutat. No sabem si seran les millors però solen estar molt bones i a un bon preu (sobre uns 16$ la pizza per a dues persones). El local està ubicat al nº1 de Front Street.

Grimaldi’s

En resum, si estàs interessat en conèixer la realitat de Nova York més enllà de Manhattan, aquest tour val la pena. Els barris que es visiten estan molt distants uns dels altres per lo que realitzar el tour és una forma còmoda de veure unes pinzellades de cadascun d’ells i formar-te una idea de com viu la gent fora de la Gran Poma. En definitiva, t’animem a que ho provis per tu mateix i ens expliquis si aquests contrastos t’han sorprès.

Passen uns minuts de les 3 de la tarda quan sortim de Grimaldi’s, i passem de seguida per Brooklyn Ice Cream Factory, on diuen que es mengen els millors gelats de la ciutat.

Brooklyn Ice Cream Factory

2. Brooklyn Heights

És l’hora de visitar el barri de Brooklyn Heights, on el millor lloc per anar és a Brooklyn Heights Promenade, des d’on es tenen les primeres vistes de l’Skyline de Nova York, que com no podia ser d’una altra forma, ens deixen amb la boca oberta.

Vistes des de Brooklyn Heights Promenade

No podem dir més que Brooklyn Heights Promenade et deixa sense alè. Aquest passeig es va fer famós per ésser l’escenari en varies pel·lícules com “Annie Hall” o “Hechizo de Luna”, i s’ha convertit en un dels llocs més romàntics de Nova York, on no és estrany ésser espectador de propostes de matrimoni, aniversaris o fotos d’acabats de casar. Des de Brooklyn Heights Promenade tenim vistes no solament dels gratacels de Manhattan, sinó també de l’estàtua de la llibertat, primer cop que la veiem en el nostre viatge a Nova York, i al majestuós pont de Brooklyn.

Brooklyn Heights Promenade

Rodejats de flors, bancs i varies zones de jocs per els més petits, el passeig per Brooklyn Heights Promenade és un dels preferits per a turistes, parelles, famílies i com no, esportistes que vénen a córrer i gaudir d’una de les vistes més impressionants de la ciutat.

Després de passar quasi una hora, totalment abstrets amb les increïbles vistes, retrocedirem sobre els nostres passos, per continuar per la zona, però aquesta vegada en direcció contrària, apropant-nos fins al Empire Fulton Ferry Park, en el proper barri de DUMBO.

3. DUMBO

Ens endinsem en el barri de DUMBO (acrònim de Down Under the Manhattan Bridge Overpass), el qual és el barri que queda sota del pont de Manhattan i et dóna la benvinguda més directa al barri de Brooklyn. Ubicat just a sota del Pont de Manhattan, d’aquí el seu nom, és l’exemple de l’evolució que ha tingut Nova York en els últims anys.

Barri de DUMBO

DUMBO ha passat de ser un barri dur, on només hi havia fàbriques i magatzems, a un dels més visitats de Nova York.

En el carrer Washington podem tirar la foto per la que quasi tothom reconeix al barri. És espectacular, això sí, difícil de fer-la sense gent.

Pont de Manhattan des de DUMBO

A part d’això, DUMBO ens convida a passejar i a contemplar des de les seves ribes el majestuós Skyline de Manhattan.

Continuant el passeig pel barri, ens trobem amb una de les zones més tranquil·les de l’Empire Fulton Ferry Park, i és la platja de Nova York, com alguns l’anomenen i on, amb els primers rajos de sol, comença a omplir-se de gent i és que no hi ha lloc més agradable que aquest per a gaudir d’un dia assolellat, enfront a unes vistes increïbles i perquè no, donar-se un bany.

Empire Fulton Ferry Park

Des d’aquí i després de tenir aquesta primera presa de contacte amb l’impressionant skyline de Nova York, decidim que ja ha arribat l’hora de tenir aquesta experiència que molts consideren imprescindible a Nova York: creuar el Pont de Brooklyn. Així que no ens ho pensem més i ens apropem a les escales que ens dónen accés a Brooklyn Bridge i ens endinsem en un dels recorreguts més bonics que pots fer a Nova York.

Tour per el Pont de Brooklyn i el Barri DUMBO Si el que preferiu és fer una visita guiada per a conèixer tots els secrets del Pont de Brooklyn, us deixem amb aquest Tour per el Pont de Brooklyn i el barri DUMBO. A part de descobrir alguns dels misteris del pont, un d’ells saber on es troba la seva porta secreta, coneixerem el popular barri de DUMBO (Down Under the Manhattan Bridge Overpass). El recorregut que comença a les 15h de forma habitual finalitza en un mirador molt especial de Brooklyn. Adjuntem el link: Tour por el Puente de Brooklyn y el barrio DUMBO de Nueva York (civitatis.com). Preu: 24€. Durada: 2h i mitja.
Capvespre al Pont de Brooklyn i al barri de DUMBO
Recomanació: Si feu el Tour Contrastos pel matí, heu de passar la tarda en aquesta zona de Brooklyn, per poder després acabar el dia amb una posta de sol increïble sobre la silueta de Manhattan.

4. Creuem el Pont de Brooklyn

El Pont de Brooklyn és un dels símbols amb més història de la ciutat de Nova York. Aquest creua el East River unint els districtes de Manhattan i de Brooklyn. Sense cap lloc a dubte, és un imprescindible que apareix en qualsevol guia amb llocs que veure a Nova York. Ja sigui el fer-te una foto en el propi pont o del skyline que es veu estant en ell, és un lloc únic.

El pont fou construït entre 1870 i 1883, éssent en el seu moment el pont penjant més gran del món (avui en dia ocupa la posició 116!).

El motiu de la construcció d’aquest pont era unir Nova York amb Brooklyn, que en aquesta època encara eren ciutats separades. El creixent número de persones que vivien a Brooklyn però treballaven a Nova York va propiciar la seva construcció.

Fins que el Pont de Brooklyn va estar operatiu, la única forma d’anar de Brooklyn a Nova York i viceversa era en ferry. Aquest trajecte, a part de ser lent i gens còmode, es complicava molt en èpoques de molt fred, on inclús l’East River podia congelar-se.

Durant la construcció del pont varen morir fins a 27 treballadors. El seu dissenyador, John Augustus Roebling, va morir abans de finalitzar el pont.

Pont de Brooklyn

Quasi qualsevol hora està bé per a visitar el Pont de Brooklyn i recórre’l. Sí que és veritat que si busquem un moment màgic i icònic aquest pot ser la sortida del sol, però sobretot la posta de l’astre rei. Si aconseguim quadrar el nostre pla de viatge, visitar just abans que es faci de nit el pont ens permet veure’l inicialment amb llum, i llavors contemplar amb l’skyline de la ciutat de Nova York com es comença a il·luminar. S’ha de tenir en compte això sí, que és un dels punts més turístics de Nova York, per lo que quasi sempre està ple de gent.

Conteu que per creuar el pont, si anem aturant-nos fent fotos estarem entre 45 minuts i una hora. La seva longitud és de 1,9 kilòmetres, distància que caminant a ritme lleuger es pot fer en uns 20 minuts. No obstant, si estem de viatge a Nova York, el què volem és assaborir el lloc, per lo que el temps augmentarà el què volguem.

El Pont de Brooklyn

A part de creuar el pont caminant, o en bicicleta, tenim altres opcions que ens permeten contemplar el Pont de Brooklyn de Nova York en la seva màxima esplendor. Molts d’aquests punts estan situats a Brooklyn Bridge Park, i alguns d’ells, o la seva majoria, els visitarem quan fem la visita al barri de DUMBO:

 • Mirador Granite Prospect
Mirador Granite Prospect
 • Jane’s Carousel és un carrussel antic protegit per una caixa de vidre.
Jane’s Carousel
 • Fulton Ferry Landing
Fulton Ferry Landing
 • Pier 17 (South Street Seaport), moll famós i un dels miradors del Pont de Brooklyn més coneguts. Es troba a la banda de Manhattan.
Vistes des del Pier 17 de Manhattan
 • Pebble Beach, en el barri de DUMBO.
Mirador de Pebble Beach

També hi ha l’opció de visitar el Pont de Brooklyn des de l’aigua, ja sigui en el New York Water Taxi (New York Water Taxi – Marine Transportation | Private Charters (nywatertaxi.com)) o en el East River Ferry.

No obstant, la forma més espectacular, i també cara, de contemplar el Pont de Brooklyn és fer-ho amb helicòpter. Volar en helicòpter a Nova York té un preu de partida de 220,60€ (aquest pot variar en funció dels minuts del nostre recorregut). Adjuntem link: Paseo en helicóptero por Nueva York – Reserva en Civitatis.com

Passeig en helicòpter
Recomanem recórrer el pont en el sentit Brooklyn a Manhattan, així quan acabem el nostre recorregut podem seguir fàcilment visitant alguns dels imprescindibles de la ciutat com Little Italy, Chinatown o inclús Wall Street.   La forma més fàcil d’arribar-hi és en metro, encara que també ho podem fer en el East River Ferry (que té un embarcador just al costat), en la part de Brooklyn. Estacions de metro més properes del Pont de Brooklyn, en la part de Brooklyn: L’estació més propera és High Street – Brooklyn Bridge (línies A i C). Des d’aquí hi ha uns 10 minuts caminant fins als dos accessos peatonals al pont. Estacions de metro més properes del Pont de Brooklyn, en la part de Manhattan: L’estació més propera és Brooklyn Bridge – City Hall (línies 4, 5 i 6). També està bastant a prop Chambers Street (línies J i Z).

La nostra idea és creuar el Pont de Brooklyn al capvespre cap a la part de Manhattan, i per tant, agafar el metro en la part de Manhattan. Per tant, aniríem a l’estació “Brooklyn Bridge – City Hall” i agafaríem les línies 4 o 5 per arribar a la zona de Times Square.

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge de l’itinerari del dia i de les principals atraccions, en l’àmbit de la zona de Brooklyn:

Categories
NOVA YORK

2. EMPIRE STATE BUILDING + 5ª AVINGUDA (DES DEL FLATIRON BUILDING A CENTRAL PARK) + CENTRAL PARK + MUSICAL A BROADWAY

La millor forma d’iniciar un viatge a Nova York és pujar fins al capdamunt d’un dels seus imprescindibles, en aquest cas de l’Empire State Building. Ens presentarem a primera hora a l’edifici per a pujar fins al seu mirador de la planta 86, on observarem les vistes espectaculars del Midtown de Manhattan i més enllà. Recorrerem la cinquena avinguda anant a buscar un referent com el Flatiron Building, i des d’allí, en direcció nord, visualitzarem totes les atraccions que l’avinguda té per oferir-nos (Biblioteca Pública de New York, Rockefeller Center, Saint Patrick’s Cathedral, etc…) fins arribar a Central Park, on farem la primera presa de contacte amb un altre dels majors imprescindibles de la ciutat de Nova York. Ens endinsarem a les entranyes del parc i exprimirem la resta d’hores que faltaran per finalitzar el dia, pensant que avui, tenim una cita a Broadway en un dels seus teatres de musicals.
Índex
1. Empire State Building
2. Cinquena Avinguda (des del Flatiron a Central Park)
3. Central Park
4. Musical a Broadway

1. Empire State Building

L’Empire State Building està ubicat en la intersecció de la Cinquena Avinguda i West 34th Street, és a dir, en un dels millors llocs de Nova York. Per arribar-hi des del nostre hotel hi anirem caminant (es tracta de 0,7 milles éssent uns 14 minuts a peu, creuant una part de l’Avinguda Broadway). Si interessés anar-hi amb transport públic, agafaríem el metro a la parada “Times Square – 42 Street” i faríem un trajecte d’1 sola aturada, baixant a “34 Street – Herald Square” (agafant les línies N, Q o R).

Una de les visites imprescindibles per fer a Nova York és pujar a lo alt del gratacels més famós del món, el Empire State Building.

L’Empire State Building, protagonista de milers de moments romàntics en tot tipus de pel·lícules, ha estat durant més de 40 anys (1931 al 1972) l’edifici més alt del món amb 381 metres d’alçada.

En la seva construcció, en la que hi varen treballar més de 3.000 obrers, es varen obtenir algunes de les fotografies més icòniques de Nova York amb aquests obrers menjant o relaxant-se en unes bastides ubicades a cents de metres d’alçada sense cap tipus de subjecció.

Avui en dia l’Empire State Building ocupa el lloc 49 dels edificis més alts del món, ja lluny dels 828 metres del Burj Khalifa de Dubai. De Nova York és el quart edifici més alt, darrera el One World Trade Center (541 metres), la Steinway Tower (435 metres) i del 432 Park Avenue (426 metres).

Empire State Building

L’entrada a l’edifici està inclosa en la nostra tarja “Go City Explorer Pass”. Hi ha varis tipus d’entrada i preus per visitar l’Empire State Building:

 • El Mirador de la Planta 86 de l’Empire State Building, és el mirador principal del gratacels. És un mirador a l’aire lliure en el que trobem els prismàtics tant icònics d’aquesta experiència. Preu: 44$ adults, 38$ nens de 6 a 12 anys, i 42$ pels majors de 62 anys.
 • El Mirador de la Planta 102, acristallat i recentment acondicionat ens ofereix unes impressionants vistes que poden arribar fins assolir els 128 kilòmetres. Preu: 77$ adults, 71$ nens de 6 a 12 anys, i 75$ pels majors de 62 anys.
 • Experiència Premium que inclou visita guiada de 90 minuts a càrrec d’un embaixador de l’Empire State Building. Inclou accés sense cues al mirador de la Planta 86. Preu: 162$ per persona.
 • Visita amb accés complet a l’Empire State Building, és l’experiència més exclusiva en la que podrem descobrir els secrets de l’edifici en una visita giada privada, amb accés a la sala verda per a celebritats de l’edifici. Preu: 500$ per persona.

També es pot adquirir el denominat Express Pass, que ens permet saltar-nos les llargues cues que solen haver-hi per pujar als miradors. Preu: 80$ per persona

Mirador de la planta 86

En aquests preus anunciats se’ls hi ha d’afegir els impostos. Abans de res, us recomanem comprar qualsevol de les targetes turístiques de Nova York. Totes elles tenen a l’Empire State entre les seves atraccions. Ens estalviarem el temps de la cua i bastants dòlars.

Si no disposem de targeta turística, tenim bàsicament 3 opcions, els preus de les quals son semblants, encara que la primera opció que us presentem és algo més econòmica i a més, tota en castellà:

Important: Per accedir a l’Empire State hem de reservar hora. Si tenim targeta turística tindrem que accedir per l’enllaç que ens faciliten a escollir el dia i l’hora de la vostra visita.
Vistes des del mirador de l’Empire State

La nostra intenció, amb la tarja Explorer Pass, serà visitar el mirador de la planta 86. Com a novetats, en el camí a lo alt de l’Empire ens trobarem amb varis audiovisuals i projeccions. La més espectacular en la que es recrea una de les escenes més mítiques de King Kong.

Recreacions espectaclars a l’Empire State Building

Com hem vist, l’Empire State Building ja no és l’edifici més alt de Nova York, ni probablement el que millors vistes ens ofereix, bàsicament perquè l’Skyline més conegut de Nova York té l’Empire State en ell i si estem en el seu mirador és impossible veure-ho. Tampoc és el més modern, encara que s’ho estan treballant força, ni el més alt. No obstant, és l’Empire State el més mític de la ciutat, i per tant no podem marxar de Nova York sense pujar-nos a l’Empire State. I nosaltres és el primer que proposem…

2. Cinquena Avinguda (des del Flatiron a Central Park)

Un cop hem baixat de l’Empire State, continuarem la nostra ruta a peu, baixant per la cinquena avinguda fins al Flatiron Building, a tocar del Madison Square Park. La Cinquena Avinguda és un dels carrers més famosos de Nova York. Creua Manhattan de Nord a Sud. Té 11 kilòmetres de longitud. Habitualment, es recorre des de Central Park fins al Madison Square Park (carrers que van des del 58th Street fins al 42nd Street), o al revés com hem previst en la nostra ruta.

La Cinquena Avinguda i l’Empire State Building

La Cinquena Avinguda de Nova York és una de les avingudes més llargues del món amb 11 kilòmetres de longitud, que transcorren des de Washington Square Park a Greenwich Village fins al riu Harlem en el carrer 142.

En aquest recorregut hi trobarem varis dels edificis més coneguts de la ciutat, alguns trams de botigues només aptes per a milionaris, altres amb desenes de botigues de souvenirs a preus de saldo, carrers sense molt d’interès que ens introdueixen a Harlem, la porta a Central Park, i molt més.

Com hem dit, no recorrerem tota la cinquena avinguda, només ens centrarem en els carrers que van del 42nd Street a la 58th Street, on es troba la zona més coneguda, visitada i perquè no dir-ho, glamourosa de l’avinguda.

Cinquena Avinguda

I arribem al Flatiron Building, el qual és un dels edificis més singulars i icònics de Nova York. El Flatiron Building (la traducció literal seria l’Edifici Planxa) és un dels edificis més icònics i emblemàtics de Nova York i amb una gran història darrere.

L’edifici Flatiron es va construïr a principis del segle XX i fou inaugurat en l’any 1902, éssent en aquesta època un dels gratacels més alts i imponents de Nova York.

Inicialment se’l va conèixer com Edifici Fuller, en honor a George A. Fuller, fundador de l’empresa que va financiar la seva construcció.

El seu dissenyador fou Daniel Burnham, arquitecte i urbanista de l’escola de Chicago famós per experimentar amb noves tècniques constructives amb el ferro. Com a curiositat, la forma triangular, o de planxa de l’edifici, provoca fortes corrents d’aire, sobretot anys enrere on no hi havia tantes construccions al voltant, fet que atreia a desenes d’observadors, que a vegades tenien que ésser desallotjats per la policia, esperant que el vent causés una mala passada a les noies que passejaven amb faldilla per el lloc.

La seva icònica forma també ha estat reclam per a ésser escenari de rodatge de varies pel·lícules i sèries com Spiderman, Godzilla, Hitch, l’Espanta taurons, Armageddon o la mítica sèrie Friends.

Flatiron Building

El Flatiron Building és actualment un edifici d’oficines al que no està permès l’accés a persones alienes a l’edifici. El què sí està permès és accedir al seu vestíbul (abans de passar el control d’accessos) que no té res d’especial.

Com que bàsicament lo únic que podem fer amb el Flatiron Building son les fotografies que ens podem treure amb aquest de fons, es tracta d’una visita ràpida però imprescindible de Nova York.

El Flatiron Building està situat en el número 175 de la 5th Avenue de Nova York, concretament en el creuament de la Cinquena Avinguda amb Broadway.

Les millors vistes del Flatiron Building i la seva singular forma es tenen des del proper Madison Square Park, que té una molt bona perspectiva de l’edifici i el seu vèrtex arrodonit d’apenes 2 metres d’ample.

En el Madison Square Park es celebra un parell de cops l’any un mercat gastronòmic amb parades d’alguns dels xefs i restaurants més coneguts de la ciutat, a uns preus novaiorquesos però assumibles.

Encara que és molt probable que arribem caminant fins a aquest edifici per la Cinquena Avinguda, la parada de metro més propera és la “23 Street Station” (línies verda i blava).

Flatiron Building

Vist el Flatiron Building i el Madison Square Parc (parc on es va construïr el primer Madison Square Garden), iniciarem el nostre recorregut en la direcció nord de la cinquena avinguda.

Abans, però, cal dir que molt a prop d’aquí es troba la Union Square,  baixant per Broadway a uns 5 minuts del Madison Square Park.  És un altre d’aquests llocs que surten a les guíes com imprescindibles en la ciutat de Nova York. Aquí hi trobarem una de les famoses botigues “Dylan’s Candy Bar”, unes botigues en les que a més de vendre caramels de tot tipus i sabors, té un bar en la segona planta en el que poder gaudir sobretot de l’olor a txutxes que hi ha en la part de baix de la botiga. Si esteu per la zona val la pena acostar-s’hi.
Union Square

Just al costat del Flatiron Building hi ha Eataly, un complexe on val la pena que ens hi acostem. Hi trobarem botigues amb productes italians i alguns dels millors restaurants italians que hi ha a Nova York i que ens recorden a Itàlia, un país que ens agrada molt.

Eataly
A prop de Eataly ens trobem amb el local 230 Fifth, ubicat al 230 de la 5ª Avinguda fent xamfrà amb el W 27 Street. Una bona manera de gaudir d’aquest famós local a Nova York és optar per degustar un brunch. El brunch és en dissabtes i diumenges de 10 del matí a les 4 de la tarda i inclou una àmplia varietat de plats, tots servits en buffet, però no la beguda (el cafè son un xic més de 4 dòlars). El preu del brunch és de 29 dòlars pels adults i 15 dòlars pels nens. El buffet inclou: ous benedict, ous remenats, french toast, bacon, pancakes, waffles, varietat de truites, pollastre fregit, patates rostides, sandwich, bagels amb pernil i galetes surtides de postre. A part hi ha una gran varietat d’amanides i una zona de grill que únicament està oberta a l’estiu. Com podeu imaginar, se’ns poden passar les hores en aquest local, i ho escrivim a mode de suggerència, per tenir-ho en compte avui o un altre dia. En línies generals hem de dir que el buffet és bastant complet, i a més hi hem d’afegir les vistes. Si fa bon dia i sol, podem aprofitar la zona de la terrassa, que és la zona més famosa del 230 Fifth. I és que ens trobem amb unes vistes molt interessants del Empire State.
230 Fifth

Continuant per la 5ª Avinguda tornem a estar a la mateixa alçada de l’Empire State, i ara el superem, on trencarem a mà esquerra pel carrer W 34th Street per anar-nos a robar els grans magatzems Macy’s. Estan ubicats al 151 W del 34th Street, i son uns grans magatzems històrics. És la botiga per departaments més gran dels EEUU, amb infinitat de plantes i les escales mecàniques més antigues del món. Només per veure les escales, val la pena entrar-hi i donar-hi una ullada.

Macy’s

L’accés a la botiga és per la plaça Herald Square. La veritat és que també haguéssim pogut gaudir-los per la tarda del dia anterior (el dia d’arribada), perquè es troben relativament a prop de Times Square.

Pujant per la cinquena avinguda aviat ens trobarem a un altre dels imprescindibles de la ciutat. Es tracta de la Biblioteca Pública de Nova York (New York Public Library), una de les poques visites gratuïtes de les imprescindibles que fer a Nova York. Es troba al 476 de la 5tv Avenue. Ja a l’entrar a l’edifici observem una botiga que sembla que ens estigui cridant i és que encara que no ens agradin gaire les compres en els viatges, tenim que dir que tant la botiga de la Biblioteca Pública com la botiga del MoMa (que visitarem un altre dia), s’han convertit en les nostres preferides de la ciutat.

Ens trobem amb un bell edifici neoclàssic, dissenyat per Carrère & Hastings que té tres plantes amb 20 sales de lectura, entre les que es troben algunes amb exposicions i informàtica. L’escala d’entrada és realment espectacular, de marbre i decorada amb dos lleons i dues fonts que rodegen el mostrador d’informació on pots demanar els plànols que mostren les diferents sales de la biblioteca i també faciliten molt la seva visita.

New York Public Library

En la sala de l’esquerra d’aquesta planta hi podem trobar la “De Witt Wallace Periodical Room”, el lloc perfecte en el que poder llegir la premsa de tot el món. En la resta de plantes podem veure diferents sales de lectura fins que arribem a la sala principal de lectura (i també la més famosa), la Rose Main Reading Room, en la que hi trobarem una immensa col·lecció de llibres.

S’ha de tenir en compte que tant es pot accedir a la biblioteca de forma gratuïta com utilitzar totes les seves instal·lacions, encara que no podràs treure cap volum d’ella, algo a tenir molt en compte. Tant a l’entrada com a la sortida seràs registrat, així que ni se t’acudeixi fer l’intent. Si no et dónes compte se’t passarà el temps visitant aquest meravellós edifici…

Rose Main Reading Room
I passem el creuament amb el carrer 42 Street, i ens endinsem en el Diamond District, on a part dels edificis, museus i monuments, aquesta part de la cinquena avinguda ens ofereix algunes de les botigues que tenen més història de la ciutat. La veritat és que moltes d’elles tenen preus prohibitius però sempre podem entrar solament a mirar i en alguna d’elles, sobretot les de roba, veure si hi ha algun record que emportar-nos de la ciutat que mai dorm:

– NBA Store, la botiga pels fans del basquetbol i de la millor lliga del món. Ubicada a 545 5th Av.
– Barnes & Noble, botiga d’aquesta coneguda cadena de llibreries. Ubicada a 555 5th Av.
– Saks Fifth Avenue, grans magatzems oberts a 1924. Lo més conegut d’ells és el seu decorat i llums nadalenques. Ubicats a 611 5th Av.
– Victoria’s Secret & Pink, on en la última planta podem veure alguns dels vestits més famosos de la coneguda desfilada de la marca. Ubicada a 640 5th Av.
– Botiga Nike, macroestore de 5 pisos de la multinacional americana de roba esportiva. Ubicada en el 650 5th Av.
– Cartier (653 5th Av) i Tiffany’s (610 5th Av), joieries que ens endinsen en la zona més exclusiva de la Cinquena Avinguda.
– Armani Restaurant i les seves fotogèniques escales interiors. Ubicar al 717 5th Av.
– La botiga d’Apple, junt a Central Park, una de les més concorregudes de la ciutat. Ubicada a 767 5th Avenue.
– Botiga de Harry Potter

També hi trobem altres establiments com Best Buy (electrònica), Five Below (outlet de marca a preus d’enderroc),…
Apple Store a la Fifth Avenue

Passat el creuament amb el carrer 49th Street, arribem al Rockefeller Center. El complex Rockefeller Center és un dels més mítics de Nova York i la seva Cinquena Avinguda. Es tracta d’un altre dels símbols de la ciutat de Nova York, ubicat en ple cor de Manhattan ocupant varies pomes entre la Cinquena i Sisena Avingudes i els carrers 48 i 51.

Estem davant d’un gran complex format per 19 edificis que alberguen tot tipus de botigues, centres comercials, bars, restaurants i moltes oficines.

El Rockefeller Center fou construït per la poderosa família Rockefeller durant la primera meitat del segle passat (1920-1939), època en la que l’Art Déco era l’estil que dominava i que avui en dia segueix donant un aire especial al lloc.

Tal era el poder de la família Rockefeller que les lleis antimonopoli s’aplicaren (i crearen) per primera vegada contra l’Imperi de John Rockefeller en el 1911 i la seva empresa Standard Oil, que fou dividida en 30 societats diferents. Avui en dia John Davison Rockefeller és la persona més rica de la història amb una fortuna equivalent a uns 330.000 milions de dòlars actuals.

Rockefeller Center

El Rockefeller Center és un dels imprescindibles a veure a Nova York. En funció del temps que tinguem en la ciutat podrem explorar-lo més o menys. Aquí us deixo algunes de les coses més interessants que veure i fer en el complex:

 1. Pujar al Top of The Rock, ubicat en l’edifici Comcast Building, que és el gratacels més alt del complex (fins el 2015 es denominava GE Building). Aquesta activitat la realitzarem en dies posteriors
 2. En el mateix Comcast Building ens trobem amb els estudis de la NBC, en els que podem mirar d’assistir com a públic a un programa o fer un tour guiat pels mateixos (val uns 33$). Adjunto el link: The Tour (thetouratnbcstudios.com)
 3. Rockefeller Plaza, un dels llocs on s’han rodat o inspirat més pel·lícules. Aquí és on cada any s’instal·la la pista de gel i l’arbre de nadal més fotografiats del món. Si no hi anem en època de nadal també és interessant ja que aquí s’hi instal·len les taules a l’aire lliure del Summer Garden & Bar. Aquí també hi trobem, des de 1937, l’Escultura De Atlas el tità grec que sosté NYC.
Rockefeller Plaza, pels volts de Nadal

4. Channel Gardens, son uns bonics jardins, amb una gran perspectiva del Comcast Building i envoltats de botigues entre les que hi ha la Botiga de Lego de Nova York, que no podem deixar de visitar si hi anem amb nens.

5. FAO Schwarz. És la joguineria en la que Tom Hanks i Robert Loggia tocaven amb els peus el mateix piano de llums. Va obrir de nou les seves portes a l’any 2018 en la planta baixa del 30 Rock (l’emplaçament és diferent que l’original ja que abans estava en plena Cinquena Avinguda però va tenir que tancar per el brutal preu del lloguer de la zona).

Fao Schwarz

6. The Concourse, entramat subterrani de galeries plenes de botigues i restaurants que interconnecten tot el complex.

7. El Radio City Music Hall, inaugurat en 1932 i considerat com el teatre més important del país. Podem fer una visita guiada per aquest emblemàtic lloc (19$) que està inclosa en algunes de les targetes turístiques de Nova York.

Radio City Music Hall

Com hem comentat el Rockefeller Center ocupa varies pomes entre la Cinquena i la Sisena Avingudes i els carrers 48 i 51, en un dels llocs més transitats de Manhattan i Nova York.

Si hi anem en transport públic el complex té la seva pròpia estació de metro “Rockefeller Center Station”, on hi arriben les línies B, D, F i M. També arriben fins a la zona moltes línies d’autobús tals com les M2, M3, M5, M6, M7, M27 i M50.

Com hem dit anteriorment, en els pròxims dies també tenim previst donar una volta per la Cinquena Avinguda i visitar les atraccions i emplaçaments que no es puguin visitar en el dia d’avui.

La següent atracció que trobem és la Catedral de Sant Patrici (Saint Patrick’s Cathedral), impressionant temple religiós d’estil neogòtic, entre el 50 St i el 51 St, davant del Complex del Rockefeller Center.

Una de les joies amb les que ens obsequia la Cinquena Avinguda de Nova York és amb la impressionant Catedral de Sant Patrici (dedicada al Patró d’Irlanda) que sembla que aparegui del no res envoltada de tants gratacels.

Situada en el cor de la Cinquena Avinguda, és l’actual església catòlica parroquial de Nova York i un dels símbols de la mateixa ciutat.

Construïda entre 1858-1865 estem davant un majestuós temple d’estil neogòtic realitzat amb marbre blanc i amb l’aspecte summament recarregat digne del seu estil.

Saint Patrick’s Cathedral

Quan es va inaugurar amb els seus pocs més de 100 metres d’alçada de les seves torres fou l’edifici més alt de Nova York, però amb els anys moltíssims edificis l’han superat inclosos alguns dels que l’envolten, fet que provoca un contrast únic al veure per primera vegada la catedral.

L’interior de la Catedral de Nova York, en la que hi caben fins a 3.000 persones, és si és possible, tant espectacular com la seva façana i el què és millor, la podem visitar lliurement sense pagar cap tipus d’entrada.

En aquesta visita, curta però intensa, podrem contemplar:

 • Els seus impressionants orgues com l’orgue del cor, que té 3.920 tubs i l’orgue de la Gran Galeria que té ni més ni menys 5.918 tubs.
 • La Pietat, esculpida per William Ordway Partridg i que és una rèplica de la obra de Miquel Àngel en la Basílica de Sant Pere del Vaticà, però 3 vegades més gran.
 • Les estacions del Vía Crucis
 • L’altar de Sant Lluís i Sant Miquel, obra de Louis C. Tiffany, un dels principals exponents de l’Art Nouveau a EEUU.
 • La seva rosassa i finestrals, conformats per més de 3.500 vidrieres policromades i elaborats per artistes de Boston, França i Anglaterra.
Interior de la Catedral

L’entrada a la Catedral de Sant Patrici és gratuïta, però ens dónen la opció abans o després de la nostra visita, de fer un donatiu. La Catedral de Nova York obre els 365 dies de l’any des de les 6:30h fins a les 20:45h.

Sortint de la catedral i continuant per la Cinquena Avinguda, passarem de llarg el creuament amb el carrer W 53 Street que ens duria al Museu MoMa (Museum of Modern Art). Un altre dia ja tenim previst realitzar-hi la corresponent visita.

Ara passem per el costat de la Trump Tower, en el 725 de la 5th Avenue. Es tracta d’un gratacels amb diversos usos de Donald Trump que conté oficines, botigues, restaurants, apartaments i un atri públic.

Trump Tower

I ara sí que podem dir que estem en la zona chic de la cinquena avinguda, on se’ns mostraran les grans botigues, com la Apple Store, Louis Vuitton, Prada, Chanel, Tiffany’s, etc… Estem a punt d’arribar a l’encreuament de la cinquena avinguda amb la plaça Grand Army Plaza, que donarà accés a Central Park. Des d’aquesta plaça observem l’Hotel Plaza, el qual és un hotel pel·liculero (el de “Sólo en Casa”). Per aquí entrarem a Central Park. Altres hotels de luxe que estan a prop son el Whitby Hotel, el Ritz-Carlton, etc…

La Grand Army Plaza està dividida en la zona nord i la zona sud. Al sud hi ha la Pulitzer Fountain i en el nord hi ha l’escultura del General William Tecumseh Sherman.

La Grand Army Plaza, amb l’Hotel Plaza davant

En aquesta zona (Grand Army Plaza, tocant la Cinquena Avinguda) també s’hi troba la famosa cadena de menjar ràpid de Hot Dogs “Nathan’s Famous”. També presenta un gran contrast amb l’Hotel Plaza.

3. Central Park

I ens endinsem, des d’aquí, a Central Park. Central Park és, sens dubte, un dels majors imprescindibles que visitar a Nova York. Situat a la zona de Manhattan coneguda com la Uptown, té una marcada forma rectangular amb unes dimensions de 4 kilòmetres de llarg per 800 metres d’ample.

Central Park està obert els 365 dies de l’any des de les 6h del matí fins a la 1 de la matinada, és a dir, només està tancat de nit suposem que per seguretat.

Fa uns anys Central Park (i moltes zones de Nova York) no eren considerades molt segures sobre tot durant la nit. Gràcies al treball de la Policia de Nova York (el parc té el seu propi Departament de Policia –el Departament de Central Park-) la taxa de criminalitat s’ha reduït en més d’un 90% des de finals dels anys 80, convertint Central Park en un dels parcs urbans més segurs del món.

Central Park està en una de les zones més exclusives de Manhattan, extenent-se entre els carrers 59 i 110, de sud a nord, i entre la 5ª Avinguda i el Central Park West d’est a oest.

Central Park

Central Park ens ofereix un ampli ventall d’opcions per a gaudir d’un lloc màgic escenari de més de 300 pel·lícules des de la seva construcció en el 1857. Existeixen varies formes de recórrer el parc (caminant, en bicicleta i inclús llogar una barca) i diferents rutes per descobrir-lo.

En funció dels dies que tinguem per visitar Nova York podrem endinsar-nos més a Central Park per descobrir les seves praderies verdes tant conegudes, els seus nombrosos llacs artificials, alguns inclús amb cascades i les seves zones que semblen boscos típics de paratges més rurals.

Central Park té 5 centres de visitants, éssent el més conegut d’ells el “The Dairy Visitor Center & Gift Shop”, que és una petita cada de fusta a l’alçada de Mid-Park al 65th (adjuntem l’enllaç: Places to See | Central Park Conservancy (centralparknyc.org)).

The Dairy Visitor Center & Gift Shop

En els racons més emblemàtics de Central Park hi trobarem:

 • The Pond i el seu Gapstow Bridge, amb el contrast dels gratacels de Nova York al fons, destacant l’arxiconegut Hotel Plaza de Nova York. Ubicació: East Side at 62nd.
The Pond i Gapstow Bridge
 • Bow Bridge, un altre dels ponts icònics de Central Park, construït entre 1859 i 1862. Ubicació: Mid-Park at 74th.
Bow Bridge
 • The Ramble: Paisatge boscós de Central Park, amb multitud de camins, per perdre’s-hi. Ubicació: Mid-Park at 77th.
The Ramble
 • Wollman Rink, la pista de gel més famosa del món que atreu a mils de turistes i novaiorquesos des de 1951, entre els mesos d’Octubre a Abril. La resta de l’any es transforma en el parc d’atraccions Victorian Gardens Amusement Park. Ubicació: East Side at 63rd.
Wollman Rink
 • The Carousel, és un altre dels clàssics de Central Park, des d’on si mires en direcció sud, pot veure’s una zona de camps de beisbol que no deixa de sorprendre’ns.
Central Park Carousel
 • The Mall o passeig de la literatura, recorregut de pel·lícula en el que hi trobem a 4 estàtues d’alguns dels escriptors més famosos de la història, com William Shakespeare, Robert Burns, Sir Walter Scott, i Fitz-Greene Halleck (ubicació: Mid-Park at 66th).
The Mall
 • Bethesda Terrace, amb la seva font del Bethesda Fountain coronada per l’escultura de l’Àngel de l’Aigua de Emma Stebbins. Ubicació: Mid-Park at 72nd.
Bethesda Terrace
 • The lake, on ens trobem amb l’idíl·lic Loeb Boathouse on podràs llogar una barca a rems, bicicletes i inclús una góndola! Ubicació: Mid-Park at 72nd.
The Lake
 • El mirador Hernshead, ubicat al costat del Ladies Pavilion, al nord-oest del The Lake. Ubicació: West Side at 75th
 • Conservatory Water, un altre dels llacs de Central Park, en el que podem llogar, a Kerbs Boathouse, un vaixell teledirigit entre els mesos d’Abril a Octubre. Ubicació: East Side at 75th.
Conservatory Water
 • Estàtua d’Alícia en el País de les Meravelles. Ubicació: East Side at 75th
Alícia en el País de les Meravelles
 • Strawberry Fields, i el seu Imagine, el famós homenatge de Central Park a John Lennon. A prop hi ha l’edifici d’apartaments Dakota. Ubicació: West Side between 71st and 74th.
Imagine
 • Belvedere Castle, castell en miniatura de mitjans del segle XIX que funciona com a estació meteorològica des de l’any 1919, situat enfront de Turtle Pond. Ubicació: Mid-Park at 79th.
 • Shakespeare Garden, un jardí de 1,6 hectàrees, especialment bonic quan comença a despuntar la primavera i apareixen les primeres flors de l’any. Ubicació: West Side at 79th
Shakespeare Garden
 • Obelisc o Cleopatra’s Needle, es tracta del monument més antic de la ciutat, ja que està construït sobre el 1450 aC, junt a un altre igual, que a dia d’avui està a Londres i que fou un regal d’Egipte a ambdues ciutats. Ubicació: East Side at 81th
Cleopatra’s Needle
 • Great Lawn, la zona verda de gespa més famosa de Central Park, que tantes vegades hem vist a les pel·lícules. Ubicació: Mid-Park between 79th i 85th
Great Lawn
 • Sheep Meadow, un dels llocs més màgics amb el seu prat verd lluent i els gratacels de fons. Milers de persones quan fa bon temps vénen aquí a fer un pícnic i inclús a l’estiu es projecten pel·lícules a l’aire lliure. Ubicació: Mid-Park at 67th
Sheep Meadow
 • Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir, enorme llac artificial amb unes enormes vistes dels gratacels envoltant el pulmó verd de la ciutat, que tantes vegades hem vist en fotografies i que tantes ganes teníem de veure en persona… Ubicació: Mid-Park between 85th i 96th
Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir
 • Conservatory Garden, un conjunt de preciosos jardins, ubicats en la zona nord de Central Park, més oblidada, ja que estem força lluny del Midtown i molt a prop de Harlem. Ubicació: East Side between 103th i 106th.
Conservatory Garden
Com a curiositat, no deixis d’observar les plaques que hi ha en molts dels bancs del parc. Em va estar cridant l’atenció, i és que aturar-se uns minuts a llegir les dedicatòries que hi ha escrites en elles… és molt emotiu.
Dedicatòria en bancs de Central Park
Si tens dies per a visitar Nova York, t’aconsello que facis com nosaltres i almenys et passis per Central Park un parell de vegades, dividint les zones a visitar. Com pots veure, el parc és gegantí i et resultarà algo aclaparador, abarcar-lo tot en un mateix dia. Si no tens tant temps, dedíca-li un matí o una tarda senceres i selecciona el que vulguis visitar. Però la meva principal recomanació és que et passegis i et perdis pel parc, gaudint de l’entorn que t’envolta. És senzillament increïble.

Si tenim temps, una de les millors opcions de recórrer Central Park és fer-ho amb bicicleta, un recorregut d’unes 2 o 3 hores aproximadament en funció dels llocs en els que parem i les fotos que ens fem. Per això tenim bàsicament 3 opcions:

 • Llogar una bicicleta per hores, que ho podem fer per internet o en algun dels venedors que probablement ens trobarem en el nostre recorregut per el parc. El preu està sobre els 10$/hora aproximadament encara que podem trobar si busquem bé, alguna millor oferta.
 • Fer una visita giada en bicicleta per Central Park, experiència que podem reservar en: Tour en bicicleta per Central Park, amb Civitatis (57,70€). Adjuntem el link: Tour en bicicleta por Central Park en español, Nueva York (civitatis.com)
 • I finalment, exposo la nostra opció, que ha estat reservar aquesta activitat en la targeta Explorer Pass, per a poder-la realitzar gratuïtament: L’activitat és “Central Park Full Day Bike Rental by Unlimited Biking”. L’horari durant els mesos estivals és de 9h a 19h.
Lloguer amb Unlimited Biking per Central Park

Hem de presentar a la ubicació de la botiga (“Unlimited Biking” es troba a set ubicacions diferents per Central Park), un document d’identitat i una targeta de crèdit. No es realitzarà cap retenció en la targeta de crèdit. El lloguer de les bicicletes inclouen el casc, un candau i una bosseta per a bicicletes gratis. També hi ha la possibilitat de llogar bicicletes tàndem i bicicletes elèctriques. Per reserves de grups o més de 15 persones us heu de posar d’acord i en contacte amb groups@unlimitedbiking.com.

Com que hem previst visitar Central Park en dos dies diferents, podem escollir el dia que llogarem les bicicletes per mitjà de la tarja Explorer Pass. Ens entra el lloguer de tot el dia!!!

Unlimited Biking per Central Park
Per finalitzar amb la visita a Central Park, cal dir que també és possible contractar una visita guiada en espanyol per Central Park (adjuntem l’enllaç: Visita guiada por Central Park, Nueva York (civitatis.com)), amb una durada de 2h i 25€ el preu. Si ens ho estimem més, també és possible realitzar un Tour pels escenaris de sèries i pel·lícules rodades a Central Park (adjuntem l’enllaç: Tour por los escenarios de series y películas de Central Park, Nueva York (civitatis.com)), amb una durada de 2 hores i 34,60€ el preu.

Finalment, acabarem la visita a Central Park i només ens quedarà una activitat per realitzar en el dia d’avui, que és anar a veure un musical a Broadway. Prèviament ja l’haurem reservat amb suficient antelació des de casa.

De Central Park fins al nostre hotel podem tornar a peu (son uns 20 minuts per la Setena Avinguda). Però si ja estem força cansats, millor que agafem el metro més proper (per exemple des de “59 Street – Columbus Circle”), on les línies 1 i 2 ens porten a la parada més propera a l’Hotel: “Times Square – 42 Street”.

Si tornem a peu, aconsellem que sortiu de Central Park per la plaça Columbus Circle, en la zona sud-oest de Central Park, entre Broadway, Central Park West, Central Park South i la Vuitena Avinguda, on podrem trobar-hi una estàtua de Cristòfol Colom que domina la plaça.

Aquí, a part de l’estàtua del descobridor, també hi trobarem el Time Warner Centre, el Trump International Hotel and Towery i el Merchant’s Gate to Central Park.

Columbus Circle
Molt a prop de Columbus Circle, i dins el barri Upper West Side, ens trobem amb el Lincoln Centre. Aquest complex alberga The Metropolitan Opera, New York City Ballet, New York City Opera o la Orquestra Filarmònica de Nova York entre d’altres moltes. Val la pena escapar-se un moment fins a aquesta zona i veure lo imponent que és tot.
Lincoln Center

Baixarem al Midtown per la Vuitena Avinguda on ens hi trobarem en el seu número 959, la Torre Hearst, dissenyada per Norman Foster, que destaca entre la resta d’edificis que la rodegen i on es troba la seu de Cosmopolitan o Marie Claire, les conegudes publicacions.

Torre Hearst

I només ens faltarà continuar caminant per la Vuitena Avinguda o si ho preferim per Broadway, per preparar-nos per el pròxim espectacle que tenim programat.

4. Musical a Broadway

Nova York és una de les ciutats més visitades del món i té la particularitat que un cop hi has estat tens la necessitat de tornar-hi una i una altra vegada.

Ara us parlo d’una de les millors experiències que podeu viure en la ciutat de la Gran Poma, que no és altra que anar a veure un musical a Broadway, que és la zona per antonomàsia amb les obres teatrals més famoses del món.

Broadway, o la seva denominació oficial Circuït de Broadway, es tracta d’un conjunt de més de 40 grans teatres situats en la zona denominada com a Theater District, que inclou tota la zona compresa entre els carrers 40 a 54 i la Sisena i la Vuitena Avingudes de Nova York.

L’Avinguda de Broadway és la via més llarga de tot Nova York amb més de 33 kilòmetres de longitud. Va des del City Hall i arriba fins al Bronx, sent un dels seus punts més coneguts Times Square.

Broadway Avenue

Com podeu imaginar la oferta d’espectacles i sobretot de musicals és espectacular a Broadway, ja que aquests 40 teatres i la imaginació dels guionistes nordamericans dónen per a molt. Atenent als nostres gustos, us deixem amb els 7 musicals que creiem que son imprescindibles ja sigui per la seva història, antiguitat a Broadway, crítiques o pressupost que hi ha darrere d’ells:

1. El Rei Lleó (Teatre Minskoff)

El Rei Lleó és el musical més conegut i premiat de tot Nova York. Porta des de l’any 1997 éssent any rere any el musical amb més entrades venudes i és sens dubte una de les millors produccions teatrals a nivell mundial.

The Lion King a Broadway

2. Aladdin (New Amsterdam Theatre)

Recreació de la mítica pel·lícula de Disney de l’any 1992. Reviu la història del geni de la làmpara màgica ajudant a Jasmine i Aladdin en la seva lluita contra el malvat Jafar.

3. El Fantasma de la Òpera (Teatre Majestic)

Es tracta d’una de les representacions amb més història de tot Broadway ja que des de l’any 1988 es representa ininterrumpudament. Espectacular.

Per veure la disponibilitat d’entrades per veure el Fantasma de la Òpera a Broadway (Entradas para El Fantasma de la Ópera en Broadway, Nueva York (civitatis.com))

El Fantasma de la Òpera a Broadway

4. Wicked (Gershwin Theatre)

Representa des de l’any 2003 en el teatre més gran de tot Broadway i en el que és habitual veure el rètol “sold out”. Guanyadora de varis premis teatrals es tracta d’un dels musicals amb més pressupost i espectaculars que ens explica la història de Elphaba, la bruixa de pell verda del màgic món de Oz.

5. Frozen (St James Theater)

Seguim en el món dels musicals de Disney. Estrenat el 22 de març de 2018, és a dir, una de les més noves de Broadway, tenim Frozen amb la commovedora i màgica història de 2 germanes que deixen gelat l’escenari però no el públic.

Frozen, a Broadway

6 y 7. Chicago (Ambassador Theatre) y Moulin Rouge (Hirschfeld Theatre)

Les posem amb menció especial en aquesta llista ja que son dues obres que ens transportaran a l’art del cabaret. Chicago és el musical més longeu de Broadway ja que la seva estrena data de un ja molt llunyà 1975.

Sens dubte és tota una experiència recórrer aquests carrers mentres intentes decidir sobre quina obra és la que més et vé de gust veure, si no has fet els deures abans i has comprat l’entrada amb antelació per evitar quedar-te sense.

Si teniu moltes ganes de veure una obra en concret no dubteu en comprar l’entrada per Internet, perquè és molt probable que s’esgotin. Per comprar l’entrada amb antelació per Internet (veure entrades disponibles de Rei Lleó, Aladdin, Wicked, Fantasma de l’Òpera,… (a través de CIVITATIS). Adjuntem link: Excursiones, visitas guiadas y actividades en Nueva York (civitatis.com)   Una altra de les millors opcions que hem vist per nosaltres és la web “Hello Ticket”, que es tracta d’una web espanyola especialista en la venda d’entrades per els principals esdeveniments de la ciutat de Nova York i per suposat podem trobar els millors musicals de Broadway (adjuntem link: Hellotickets – Reserva tours y actividades a un precio más barato)
Broadway

Nova York és una ciutat bastant cara per lo general, i veure un musical a Broadway, sobretot els millors, no és una excepció.

Si ens centrem en el Rei lleó, que és el més demandat, a part de la dificultat de trobar entrades, per lo que és recomanable comprar-les 2 mesos abans del vostre viatge, conteu que el preu de l’entrada més econòmica està sobre els 130€ i en zones algo millor situades ens anirem sobre els 250€.

Si busquem altres musicals el preu pot baixar una mica però és molt complicat trobar entrades que baixin dels 100€. El preu dels espectacles és bastant car en tot EEUU en general.

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge de l’itinerari del dia i de les principals atraccions: