Categories
ANDORRA

Dia 6: Camí de l’Obac (Vall d’Incles)(o Trekking Circ i Estanys de Pessons) + Funicamp + Museu Etnogràfic Casa Cristo + Església Sta. Eulàlia d’Encamp

Finalment som a l’últim dia de la nostra escapada per Andorra. Avui ens vindrà de gust, com altres dies, fer una caminadeta pel matí, en aquest cas ens desplaçarem fins a la Vall d’Incles (farem el Camí de l’Obac), i donarem una alternativa més per poder fer. Un cop realitzada la caminada ens desplaçarem a la Parròquia d’Encamp (l’última parròquia que ens faltava per visitar), i pujarem al Funicamp que ens obsequiarà amb grans vistes del domini esquiable Grandvalira a l’estiu. Tornats a Encamp, visitarem una nova casa-museu, anomenat Museu Etnogràfic Casa Cristo, i també visitarem una nova església romànica important, l’església de Santa Eulàlia d’Encamp. Així finalitzarà la nostra ruta per Andorra, quedant la tornada per fer.

Sortim en direcció nord, en direcció Canillo, i continuarem per la carretera CG-2, fins a l’alçada de Soldeu, a uns 6,3 kilòmetres passats Canillo, on trencarem a mà esquerra i continuarem per la carretera que ens portarà a La Vall d’Incles. Del trencall a la CG-2 fins al Centre d’Interpretació de la Vall d’Incles hi ha uns 2,9 kilòmetres (que es fan amb uns 6 minuts de cotxe).

La Vall d’Incles

La Vall d’Incles és un dels paratges naturals privilegiats que Andorra ofereix al visitant. Està situada entre els pobles de El Tarter i Canillo, i la seva característica forma de U ens indica el seu orígen glaciar. Obert a l’inici, la vall permet captar de primera mà la bellesa del paisatge subalpí, i alí a mesura que ens hi endinsem. Les pastures i varies bordes disperses acompanyen al visitant fins arribar al fons de la vall, sempre envoltats d’abundant flora i fauna. Tot l’any la vall ofereix alguna cosa per descobrir. En el mes de juny, amb la neu ja fosa, comença el millor moment per visitar-lo, però no és l’únic. La primavera permet assistir al despertar de la naturalesa. L’estiu mostra el paisatge, la flora i la fauna en tot el seu esplendor. I a la tardor és l’època dels canvis de colors, que transformen prats i boscos en un espectacle cromàtic de gran bellesa i atractiu paisatgístic. Finalment, la cruesa dels elements climatològics hivernals es deixa sentir i la neu cobreix la vall.

La Vall d’Incles

A l’estiu, l’època de major afluència en la vall d’Incles, es tanca l’accés als vehicles per preservar la seva tranquil·litat. De mitans de juny a principis de setembre els visitants conten amb el tren elèctric, que cobreix el trajecte fins al fons de la vall ininterrumpidament de 9 a 18h. Els bitllets es venen en la caseta d’informació, al costat de l’aparcament d’accés. El preu del ticket és de 3€ pels adults.

Mitjà de transport que et porta al fons de la vall

Per captar tota la magnitud i la bellesa de la vall d’Incles, pots descobrir-lo a peu per el camí de l’Obac. Es tracta d’un recorregut de 2,6 kilòmetres de dificultat baixa fins al fons de la vall, ideal per a fer-lo amb nens. Et permetrà sentir, veure i escoltar la fauna i la flora que fan d’aquesta vall un paratge singular. Si desitges conèixer la resta de camins de la vall, una bona manera de fer-ho en família o amb amics és jugant amb la guia Búsca’ls. Descobrireu els itineraris mencionats, rebreu un diploma i podreu participar en un sorteig amb varis premis. Per a participar només s’ha de recollir la guia en l’oficina d’informació de l’entrada de la vall o en la de Canillo, i a caminar!

Camí de l’Obac a la Vall d’Incles

Aquesta ruta de baixa dificultat segueix el curs del riu Incles, al llarg del qual trobareu panells informatius que descriuen els oficis dels nostres avantpassats: ramaderia, pesca, agricultura, contraban. Trobareu la ruta a l’entrada de la vall d’Incles, a prop dels apartaments Deu Sol. El camí continua alternant la pujada i la baixada seguint el riu on viuen la truita i la granota roja. Les espècies vegetals més significatives que podeu trobar son el pi negre, la moixera de guilla i el tabac de muntanya. Heu de seguir el camí fins al pont de la Baladosa. Per tornar, torneu pel mateix camí o per la carretera de la vall d’Incles. Per a la teva seguretat, et recomano fer tots els itineraris per sobre de 1.700 metres des de finals de juny fins a finals de setembre. Amb tot, si el temps i l’estat del terreny ho permeten, la temporada podria estendre’s de maig a octubre.

Mapa de la caminada per la Vall d’Incles: El Camí de l’Obac
Us proposem una alternativa de caminada per la mateixa parròquia de Canillo. En aquest cas, us proposem una alternativa més dura ja que la caminada proposada és pel Circ i Estanys de Pessons. Deixarem el cotxe al pàrquing del Cubil, situat a Grandvalira-Grau Roig. Agafarem la pista forestal en sentit oest i arribarem a l’estany Primer, on es troba el restaurant Refugi dels Llacs dels Pessons. A partir d’aquest punt, seguirem el GRP en direcció sud, deixant el llac a mà dreta. A la cruïlla que trobarem més endavant, agafarem el GR7 (línies blanca i vermella), que continua vorejant la cara sud de l’estany Primer per arribar a l’estany Rodó des d’on tindrem una primera vista al conjunt de llacs. Després d’una pujada suau, arribarem a l’estany del Meligar i continuarem per un seguit de tarteres de granit que ens duran a l’estany de les Fonts. A partir d’aquí el camí s’enfila més dret, anomenat Cap dels Pessons, a partir del qual el camí s’enfila fent ziga-zagues fins a la Collada de Pessons, que ens oferirà una fantàstica vista sobre el conjunt d’estanys.
Caminada al Circ i Estany de Pessons
L’itinerari s’inicia a l’estació d’esquí de Grandvalira, sector Grau Roig, al pàrquing del Cubil.
Caminada al Circ i Estany de Pessons

Realitzada la caminada, tornarem a l’aparcament amb el trenet, i agafarem el cotxe per anar-nos-en a la població d’Encamp i aparcar al més al centre possible del poble. La nostra intenció és anar a buscar el telefèric anomenat Funicamp. Al costat del mateix s’hi troba l’Oficina de Turisme de la parròquia. A bord del Funicamp,a l’estiu, ens submergirem en la naturalesa andorrana. En només 25 minuts, i recorrent la vall de Cortals, s’arriba a 2.502 metres d’alçada, on es poden fer moltes activitats.

Funicamp

A l’estiu, l’estació superior del Funicamp, és el punt de sortida de múltiples rutes a peu i excursions en 4×4. Pots accedir-hi amb bicicleta per a baixar per les rutes de BTT senyalitzades que transcorren per el sector Grau Roig, Les Pardines, Solanelles o Pas de la Casa. A més, descobrirem paisatges d’alta muntanya i el patrimoni cultural i històric amb una visita a l’Orri del Cubil (mitjançant una excursió contractada en 4×4), i podem acabar a Pessons, on podrem relaxar-nos en la terrassa del bar-restaurant i gaudir d’unes vistes magnífiques, o fer activitats diverses com el senderisme i la pesca. També s’ofereix la possibilitat de aturar-se en l’estació intermitja del Funicamp per a poder gaudir d’un passeig per la Vall dels Cortals, de d’on podrem fotografiar la peculiaritat del seu paisatge rural i de muntanya o fer una via ferrata, varies rutes a peu o escalada en el rocòdrom exterior dels Cortals. Si ho prefereixes, al costat de l’arribada del Funicamp, podràs gaudir d’unes vistes esplèndides des de la cafeteria i restaurant de Solanelles.

Vistes des del restaurant Solanelles

Nosaltres tenim previst fer una petita caminada d’orientació i anar al restaurant Solanelles per prendre algo i tenir unes vistes privilegiades. L’horari d’obertura del Funicamp durant els mesos d’estiu és cada dia de 10 a 17h (última pujada a les 16h). El preu per la pujada i la baixada és de 13,5€ pels adults.

Un cop a Encamp, anirem a visitar el Museu Etnogràfic Casa Cristo, un dels millors museus del país. En la variada oferta de museus d’Andorra hi ha espai per a propostes etnogràfiques que reprodueixen com era antigament la vida en el Principat. Així és la Casa Cristo, una humil casa rural ubicada en el centre d’Encamp que va estar habitada per jornalers fins al 1947. La Casa Cristo és molt més que una simple casa museu: és un viatge en el temps que porta al visitant a l’Andorra de finals del segle XIX i començaments del XX. I més concretament, a l’estrat més humil de la societat de llavors, doncs aquesta construcció va estar habitada per una família de jornalers. Aquesta casa de poble de tres pisos es va acondicionar a finals del segle passat però ha mantingut la seva distribució i els seus elements més importants com a testimoni d’un modus de vida ja passat.

Casa Cristo

Una aigüera de llosa, una calaixera secreta per a amagar diners, un vestit de bateig ja centenari… Els nombrosos detalls que es reparteixen per la casa demostren austeritat i dignitat al mateix temps. Malgrat que la construcció és bastant estreta per la necessitat d’adaptar-se al reduït espai del solar, conta amb estances de divers ús, com una bodega, un magatzem per guardar les eines de treball o una sala de caràcter més social i festiu en l’última planta. Va estar habitada fins al 1947, any en que les seves últimes inquilines varen deixar d’utilitzar-la com a vivenda habitual després de posar rumb a França.

Casa Cristo

La Casa Cristo, a Encamp, està oberta a visitants de totes les edats, que poden recórrer-la de forma individual o en grup. Per participar en les visites guiades és necessari realitzar reserva prèvia (aforament limitat a 10 persones). En aquestes visites, els guies del museu narren anècdotes relacionades amb la família i la casa, avegades al voltant de la xemeneia, espai de reunió de la vivenda. Aquesta casa museu organitza visites i esdeveniments especials en determinades dates i èpoques de l’any.

Casa Cristo

La Casa Cristo pot visitar-se amb l’abonament PassMuseu d’Andorra, una tarja que dóna dret a la reducció del 50% en el preu de l’entrada. Es recomana reserva prèvia. Aquesta casa museu no està adaptada per a persones amb mobilitat reduïda. La visita a la Casa Cristo està inclosa en l’itinerari 4 del Bus Turístic d’Andorra, de juny a octubre.

A més d’aquest museu, Andorra conta amb altres dos espais etnogràfics que mostren com era la vida rural en segles passats: la Casa d’Areny-Plandolit, pertanyent a una familia de l’alta societat, i la Casa Rull, de camperols propietaris de terres, més acomodats que els jornalers d’aquesta casa museu.
Casa Cristo

Els horaris de la casa museu son de dimarts a dissabte de 9:30 a 13:00h i de 14:30 a 18h (diumenges i dilluns tancat). Els preus son de 5€ per l’entrada normal i 3€ per l’entrada reduïda. Es recomana reservar prèviament ja que l’aforament és limitat.

Visitada la Casa Cristo, anirem caminant fins a l’església romànica de Santa Eulàlia d’Encamp, que està ubicada a uns 600 metres de Casa Cristo (uns 8 minuts a peu). L’església és d’orígen romànic amb diverses modificacions posteriors realitzades en els segles XVII i XX. El campanar de Santa Eulàlia d’Encamp, de 23 metres, es va afegir al cos de l’església cap a la segona meitat del segle XI. És el més alt d’estil romànic llombard del país i conta amb 3 pisos i una creu de ferro forjat amb peu de tosca en la seva coberta.

Campanar de Santa Eulàlia d’Encamp

L’àbsis romànic original fou derribat en l’any 1924. El pòrtic està datat en el segle XIV. En l’església destaquen la pila baptismal romànica, decorada amb arcuacions i flors de lis, 3 retaules barrocs dels segles XVII i XVIII i la nova vidriera, obra de l’artista d’Encamp Agustí Ríos. L’església de Santa Eulàlia d’Encamp conserva el porxo més antic del principat i just al seu costat es troba ubicat el comunidor – una petita caseta plena de simbolisme religiós, en la que es celebrava el Consell del Comú, així com cerimònies per demanar empara i protecció contra les tempestes i aiguats -, un dels pocs que encara es manté en peu en el país.

Església romànica de Santa Eulàlia d’Encamp

El bufet d’arquitectura Bohigas-Martorell-MacKay va encapçalar les últimes reformes realitzades de 1988 a 1989 i va dissenyar una plaça que comunica amb l’ampliació de la nau i amplia l’estructura de l’edifici. Aquesta fou una de les reformes més importants realitzades.

Església romànica de Santa Eulàlia d’Encamp

El Museu d’Art Sacre, en un edifici annexe, acull varis objectes litúrgics, alguns trobats durant les obres de remodelació de l’església, com un canelobre romànic de ferro forjat, un encensari de bronze del segle XIV, una Vera Creu de 1571, una casulla gòtica o un pergamí amb notacions musicals, així com una reproducció facsímil d’un dels exemplars del codex medieval Beatus de Liébana, amb unes miniatures il·luminades d’una qualitat excepcional. Les visites son guiades amb reserva prèvia. L’entrada és gratuïta.

Una bona prolongació de la jornada d’avui seria fer amb cotxe la carretera als Cortals d’Encamp. Son 9,9 kilòmetres des del centre d’Encamp fins a l’estació intermitja del Funicamp, que es realitzen aproximadament amb uns 17 minuts. El panorama i les vistes valen molt la pena. L’únic però, i és el que ens va pesar a nosaltres, és que fas el mateix recorregut que el Funicamp, i si et falta temps pots estalviar-t’ho. Hi ha varis punts d’interès en la carretera, i a continuació els exposem.

Ens aturarem al Mirador dels Cortals d’Encamp. Des d’aquest mirador podràs descobrir les bordes i els cortals d’Encamp. Les bordes es fabricaven amb pedra, fusta i pissarra i es construïen per emmagatzemar l’herba dallada dels prats i tancar el bestiar en època de recolliment. D’una altra part, els cortals, que eren un conjunt de bordes, es construïen allunyats del poble i eren habitats per famílies de pagesos des de la primavera fins a la tardor, mentre controlaven el ramat i treballaven els camps.

Mirador dels Cortals d’Encamp

Una altra varietat que es podrà observar des d’aquest mirador és la pineda de pi negre, que creix entre els 1.700 i els 2.400 metres. Una particularitat que cal destacar d’aquests pins és que són uns arbres que creixen en terrenys àcids i que són capaços de viure en condicions extremes de fred i calor. Per últim també podràs contemplar el Sotabosc de la pineda de pi negre dominat en la seva major part per 3 espècies d’arbustos: el neret, el nabiu i el ginebró.

Mirador dels Cortals d’Encamp

Aquest mirador està adaptat per facilitar l’accessibilitat i la informació universals. Disposa de continguts en Braille, relleus palpables i codis QR, que ofereixen descripcions en llenguatge de signes i locucions per a les persones amb discapacitat visual i auditiva en varis idiomes. A més el seu disseny afavoreix l’accés de les persones amb mobilitat reduïda.

Mirador dels Cortals d’Encamp

En la carretera dels Cortals ens trobem un altre dels atractius pels que val la pena aturar-se. Es tracta de l’ermita de Sant Jaume dels Cortals, i es va projectar de manera que quedés plenament integrada al paisatge. A aquest efecte, un gran finestral la connecta amb la Vall dels Cortals. A tant sols 50 metres de la capella hi ha el mirador del Bosc de les Llaus, posició privilegiada des d’on es pot gaudir de la vall d’Encamp. A prop de l’església hi ha l’escultura monumental “Lloc pagà”, de l’artista irlandès Michael Warren.

Ermita de Sant Jaume dels Cortals
I fins aquí arribaria la planificació de la jornada d’aquest últim dia d’escapada a Andorra. També us volem indicar una última caminada possible a fer en la zona d’Encamp, per si teniu més temps, o per altres escapades: es tracta del Camí de les Pardines, una caminada sense desnivell d’unes 2 hores de durada. Conta amb un jardí botànic d’espècies autòctones i amb la reconstrucció d’una antiga carbonera. Al camí de les Pardines es pot fer des dels Cortals d’Encamp o des del llac de Engolasters. El camí des d’Encamp comença en el creuament de la carretera de Els Cortals amb la Borda de les Pardines (un xic abans del kilòmetre 3 de la CS-220). A mesura que caminem, anirem trobant petits jardins botànics amb plantes dels Pirineus. Creuarem un parell de ponts i trobarem un petit salt d’aigua. Després de 25 minuts caminant, arribarem a un mirador amb vistes als pics de Llevant, Torralleda i de la Pala Alta. Tot el camí està equipat amb punts d’aigua i taules. El camí acaba en el llac d’Engolasters, en el que hi trobarem dos restaurants i un bosc d’aventura equipat amb ponts i tirolines. L’itinerari comença en la carretera dels Cortals d’Encamp, un xic abans del kilòmetre 3 (42º 31’ 49″, 1º 35’ 57″).
Camí de les Pardines
Camí de les Pardines

Adjuntem un mapa de google maps amb l’itinerari en cotxe del dia, amb el marcatge dels punts i llocs d’interès i el kilometratge i temps destinat a la ruta (44 minuts / 26,50 kilòmetres).

Categories
ANDORRA

Dia 5: Circuït Interpretatiu Valls del Comapedrosa + Farga Rosell o Casa Rull + Club Hípic l’Aldosa + Telecabina d’Arinsal o de La Massana + Carretera a Pal

Al nostre cinquè dia de l’escapada ens el passarem en la seva major part en la parròquia de La Massana, visitant els seus principals llocs d’interès. Iniciarem el dia amb una caminada interpretativa al Parc Natural de les Valls del Comapedrosa. Seguirà la part cultural del dia, amb visites a la Farga Rosell i/o a la Casa Rull. Després serà el moment per l’oci, amb la visita al Club Hípic l’Aldosa, i la pujada al Telecabina d’Arinsal o el Telecabina de La Massana, per contemplar les vistes panoràmiques. Acabarem el recorregut del dia fent una ruta per la Carretera de Pal aturant-nos als miradors que més ens vinguin de gust.

Així doncs, ens dirigirem amb el cotxe a la part nord-oest de la parròquia, seguint la carretera CG-4 i després CG-5, que amb uns 5,4 kilòmetres des del centre de La Massana ens durà, travessant Arinsal, a l’Aparcament del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, on iniciarem la nostra caminada. L’aparcament no té pèrdua, ja que és on s’acaba la carretera (més endavant es transforma en una pista forestal), i es troba al costat del riu Pollós.

Circuït Interpretatiu del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa

Abans de començar amb la nostra ruta, cal dir que al costat de l’aparcament s’hi troba un Punt d’Informació del Parc Natural del Comapedrosa, i aprofitarem per verificar la informació que tenim per fer la caminada. L’horari del punt d’informació del parc és de les 8:00 a les 14:30h.

El circuït interpretatiu del Comapedrosa és un itinerari circular de nivell baix de dificultat, perfecte per recórre’l amb família. Té una longitud de 1,2 kilòmetres i es troba al peu del Parc Natural del Comapedrosa, on s’erigeix el pic més alt del Principat, situat a 2.942m d’alçada. Aquesta ruta també et permetrà conèixer la flora, fauna i altres elements identificatius del Parc: l’itinerari disposa de 10 plànols que t’ajudaran a interpretar aspectes com el medi físic, humà o biològic sobre el terreny que t’envolta.

Circuït Interpretatiu del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa

Si véns amb nens, has de saber que en el mateix circuït també podràs gaudir del joc de pistes “Salva la Serenalla”: una divertida activitat per fer amb família, on els nens tindran que anar seguint una sèrie d’indicacions per a poder salvar a la Serenalla. Podràs demanar més informació en l’Oficina de Turisme de La Massana.

Circuït Interpretatiu del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa

L’itinerari té una durada de poc menys d’una hora i disposa d’àrees de pícnic i d’una introducció per a facilitar l’accés. La ruta s’inicia en el berenador del riu Pollós i finalitza en el dic d’Arinsal. Per últim, si ets més aventurer, un altre valor afegit d’aquesta ruta és que podràs trobar un dels 7 tamarros amagats en les muntanyes andorranes. T’atreveixes a buscar-los?

Circuït Interpretatiu del Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa
Potser no has sentit parlar dels tamarros, o potser sí. Sigui com sigui, ara tens la oportunitat de descobrir-los i donar-los-hi un cop de mà. Aquests sers entremaliats, meitat llegenda i meitat imaginació popular, viuen en el seu món particular. Per lo que sabem, a Andorra existeixen almenys set. Son molt difícils de veure perquè, a més de moure’s molt, però que molt ràpidament, saben fer-ho sense fer-se notar el més mínim. A totes aquestes dificultats, s’han d’afegir que només surten del seu món quan els necessitem. Hi ha algo molt important que has de saber sobre els tamarros: son els protectors de la naturalesa i dels boscos d’Andorra. Resulta que cadascun dels set tamarros que hem aconseguit identificar després d’anys d’estudis, plens de dificultats, té encomanada la protecció de l’entorn natural d’una de les nostres parròquies. Per portar a terme aquesta feina, conten amb un portal màgic, ocult en els boscos que protegeixen. Arribats en aquest punt, lo més natural és que et preguntis de què o de qui ens protegeixen, veritat? És necessari dir que la seva enemiga declarada és Brutícia, una troll malvada que fa lo impossible per danyar i destruïr tot el què tenen de bonic les muntanyes, els llacs i els boscos d’Andorra. Res, ni flors ni animals, s’escapen de la seva voracitat. I lo pitjor és que Brutícia mai descansa. Qualsevol dia, diumenges inclosos, aprofita per intentar embrutar i danyar l’entorn natural, amb tot lo què pot recollir: llaunes, plàstics, papers i tot tipus de residus que us podeu arribar a imaginar. Perquè us feu una idea, com a resultat d’un dels atacs de Brutícia, els set tamarros d’Andorra es passaren més de dos dies recollint-ho tot perquè els prats que havia embrutat quedéssin nets i cap animal pogués ennuegar-se amb un tros de plàstic o tallar-se amb una llauna o un vidre.
Tamarro
Tamarro
De vegades, tanmateix, ells necessiten de la nostra ajuda. Per a que els portals que utilitzen per accedir als nostres boscos funcionin, els nens i les nenes tenen de col·locar una pedreta rodona. Si no hi ha pedres, els portals no s’obren i els tamarros no poden entrar al nostre món per ajudar-nos. Si vols ajudar-nos, trobar portals és molt senzill, perquè cada un té la forma del tamarro que pot transportar. A més, trobar-los té premi. Abans de començar la búsqueda, passa per una de les oficines de turisme de la nostra xarxa i et donaran el llibre/carnet dels tamarros. A mesura que els vagis trobant, podràs marcar-los amb el símbol corresponent. I quan hagis completat la búsqueda dels set tamarros, si presentes el llibre/carnet en l’oficina de turisme més propera, rebràs un joc de premi. Aquesta activitat està disponible durant tot l’any, sempre que les condicions meteorològiques i del terreny ho permetin. Així mateix, també es recomana anar ben equipat (amb roba d’abric i calçat per la neu o raquetes a l’hivern, i calçat de muntanya a l’estiu). Trobaràs la informació per anar al descobriment dels tamarros en la xarxa d’oficines de turisme d’Andorra. I si t’has quedat amb ganes de més, has de saber que en el nostre país contes amb moltes altres activitats que fer amb família. Visita el següent enllaç i descobreix totes les propostes que tenim per a tu. Podràs fer tot el què t’imaginis.
Tamarro
Tamarro

Realitzat el circuït interpretatiu, optarem per agafar el cotxe i recórrer la carretera d’Arinsal, per veure les vistes i aturar-nos als miradors, naturals o no. Pujarem fins a l’Estació d’Esquí de Vallnord Pal-Arinsal, per la carretera CS-413, o per la Carretera de Comallempla. A 400 metres de l’aparcament de l’estació d’esquí ens hi trobarem el Mirador de la Roca de la Sabina.

Mirador de la Roca de la Sabina

Des d’aquest mirador i gràcies a la seva ubicació, podràs veure el pas d’una allau que en l’any 1996 va provocar grans destrosses en el poble d’Arinsal. Els prats alpins son una altra de les particularitats que podràs descobrir des d’aquest mirador. Es formen a partir de 2300 metres, ocupant gran part del territori andorrà i acullen una gran varietat d’insectes i ramats en èpoques de pastura.

Mirador de la Roca de la Sabina

L’últim punt interessant d’aquesta balconada son els ocells d’alta muntanya, per exemple el corb o la gralla de pic vermell, que viuen aquí tot l’any. Aquest mirador està adaptat per a facilitar l’accessibilitat i la informació universals. Disposa de continguts en Braille, relleus palpables i codis QR, que ofereixen descripcions en llenguatge de signes i locucions per a les persones amb discapacitat visual i auditiva en diversos idiomes. A més, el seu disseny afavoreix l’accés de les persones amb mobilitat reduïda.

Mirador de la Roca de la Sabina
Continuarem la nostra ruta tranquil·lament gaudint dels paisatges de la zona d’Arinsal, i ja ens dirigirem cap a La Massana, on us proposem la visita d’una de les dues atraccions que anunciem. Per una banda, hi ha la Farga Rossell, un centre d’Interpretació de la indústria del Ferro en l’última farga andorrana. Per altra banda, tenim la Casa Rull, una casa-museu d’una família rural del segle XIX. Si disposeu de temps, us recomanem que visiteu les dues. Nosaltres ho varem poder fer.

La Farga Rossell, en l’actualitat, és un exemple viu del patrimoni preindustrial d’Andorra. La Farga Rossell, completament restaurada i convertida en Centre d’Interpretació del ferro, et mostrarà, mitjançant un audiovisual, com es produeix el procés de transformació del mineral de ferro en lingots i la importància de la metal·lúrgica en Andorra. Al finalitzar la visita, també veuràs el funcionament del martinet propulsat per aigua i com es produïen antigament els lingots, tot amb eines d’època. També descobriràs artilugis i instruments d’elaboració com la trompa o el forn, entre altres.

Centre d’Interpretació de la Farga Rossell

Aquesta visita es fa de forma guiada. Així, podràs escollir fer-la amb demostració de martinet, que comporta el pagament d’un petit suplement, o sense ella. La visita s’ha de reservar prèviament. La durada de la visita és d’1 hora, i la fan amb català, espanyol, francès i anglès. Hi ha espai adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. Aquest centre també disposa d’activitats per a escolars i d’una aula multimèdia. El centre també ofereix servei de botiga en l’interior. Així mateix, en aquest centre també podran facilitar-te informació de la Ruta del Ferro, que s’inclou dins de l’Itinerari Europeu del Patrimoni Industrial, així com d’altres espais relacionats amb les fragües andorranes. Es tracta d’un museu adherit al passaport de museus d’Andorra PassMuseu.

Farga Rossell

Els horaris d’obertura durant els mesos d’estiu son de dimarts a dissabte de 10 a 14h i de 15 a 18h, i els diumenges de 10 a 14h. El preu per accedir-hi és de 5€ per l’entrada normal, la reduïda a 2,5€ (estudiants i menors de 10 anys), i 1,5€ el suplement per la visita guiada si us interessa.

Farga Rossell

I a prop de la Farga Rossell, en el llogaret de Sispony, ens hi trobem la Casa Rull, una casa-museu d’una família rural del segle XIX.

Casa Rull

La Casa Rull t’ofereix l’oportunitat de realitzar un viatge en el temps fins a principis del segle XX. Coneixeràs en detall com vivia una família adinerada de camperols per aquell temps. Quan traspassis el llindar d’aquesta vivenda convertida en un museu, viuràs una experiència memorable. Aquest edifici fou un dels punts més importants de la parròquia de la Massana. Fou construït en el segle XVII i s’ha anat transformant al mateix temps que la família que l’habitava evolucionava. Altres factors condicionaren, així mateix, els canvis introduïts en ella, com per exemple l’incendi que la va afectar parcialment en el segle XIX. Com a conseqüència de tot això, avui en dia conta amb un total de quatre alçades.

Casa Rull

Planta baixa: En aquesta zona es situa la sala principal, que dóna accés als pisos superiors i a altres estances. Entre elles, el magatzem de les eines, la bodega i la despensa.

Primera Planta: La cuina, el pastador i el saló menjador son algunes de les habitacions més importants. A elles s’hi sumen la de les alcoves: dos petites cambres separades per envans de fusta. Completen aquesta planta la denominada habitació del tiet, que va ocupar durant un temps un sacerdot pertanyent a la família, i l’hort: una parcel·la de terra disposada en terrasses.

Segona Planta: És la que conta amb un major nombre d’estances: L’anomenada “sala de més amunt”, la letrina, l’habitació del matrimoni, la del naixement, la dels nens, la dels avis, la coneguda com “de la mort i el velatori”.

Les Golfes: Es dedicava a l’emmagatzematge i assecat de diferents aliments. En concret, la fruita, les herbes i en els últims anys, el tabac. També es guardaven en aquest espai aquelles eines que no s’anaven a tornar a utilitzar, almenys, durant un temps.

Casa Rull

La visita a aquesta casa museu et mostrarà la forma en la que vivien els seus antics moradors, els Perich. Representen a una família de camperols amb terra del Pirineu, una nissaga que en català es denomina “pagesos grassos”. Corresponen a una època en la que el conreu de la terra i l’explotació ramadera eren la base econòmica de la societat rural andorrana. Sota aquest sostre varen viure hereus, segongènits, mossos i criades. Les seves vides dónen testimoni de les èpoques de bonança i escassetat que varen passar els Perich al llarg de la història. També coneixeràs com funcionaven les famílies, la organització que existia dins d’elles i quin era el repartiment de les obligacions i feines.

Casa Rull

A més, els escolars poden accedir a la vivenda i fer els tallers i activitats. En el seu interior hi trobaràs, també, una botiga. La casa-museu, que en altre temps va pertànyer a la família Perich, és un dels equipaments inclosos dins de l’itinerari de l’`habitat rural, junt a la Casa d’Areny-Plandolit d’Ordino i la Casa Cristo de Encamp. El recorregut et descobrirà la cultura tradicional andorrana, el centre de la qual era la explotació racional dels recursos que oferia la muntanya.

Casa Rull

Visita la Casa Rull, recorre cada racó d’aquesta vivenda i descobreix la història que tanquen les seves parets. Pots fer-ho de forma lliure, amb audioguia o guiada, amb reserva prèvia i pagant un petit suplement. La visita dura 1 hora i es desenvolupa en català, espanyol, francès i anglès. L’aforament està limitat a 30 persones per visita i l’edifici adaptat a persones amb mobilitat reduïda. Aquest museu està adherit al passaport de museus d’Andorra PassMuseu.

Els horaris d’obertura del museu son de dimarts a dissabte de 10 a 14h i de 15 a 18h, i els diumenges de 10 a 14h. Els preus son de 5€ per l’entrada normal, 2,5€ per l’entrada reduïda i entrada gratuïta pels estudiants i menors de 10 anys. La visita guiada té un suplement de 1,5€ per persona.

Realitzades les visites culturals, ens encaminarem al petit llogaret de l’Aldosa a trobar-nos amb una de les poques hípiques que hi ha a Andorra, el Club Hípic l’Aldosa, ubicat a 3,6 kilòmetres de Casa Rull, travessant la població de La Massana.

Club Hípic l’Aldosa

El Club Hípic de L’Aldosa, amb més de 20 anys d’experiència, conta amb escola d’equitació, classes d’iniciació, obstacles, doma i treck, així com amb un ampli ventall de sortides de turisme eqüestre de diferent durada i dificultat. Disposen de cavalls creuats de raça espanyola, de tots els tamanys i colors, seleccionats especialment segons el seu caràcter i la seva funcionalitat en alta muntanya.

Club Hípic l’Aldosa

El Club ofereix passejos en poni i bateig de mitja hora per els més petits; circuïts de 1 hora per La Massana, fent el Camí de les Molleres i les costes de Giberga, especial per a persones amb poca o cap experiència, realitzant-se a cavall o en poni; circuït de 2 hores per Anyós, pujant per el camí del Solà en una galopada de més d’1 kilòmetre. Tornada per les bordes antigues dels corrals, gaudint de les vistes impressionants (nivell intermig); i excursions guiades a cavall per el Parc Natural del Comapedrosa.

Club Hípic l’Aldosa

Durant tot l’estiu, ens ofereixen rutes guiades tots els dies, disponibles per a tots els nivells i totes les edats. El recorregut passa per zones rocoses, boscos de pins i avets, rierols d’aigües cristal·lines, camins poblats de narcisos dels poetes i sargantanes… I tot sobre un cavall! També disposen de ponis per a nens de 2 a 10 anys.

Club Hípic l’Aldosa

Nosaltres varem fer una ruta d’1 hora, tots quatre (2 adults i dues nenes adolescents) amb 1 cavall per cadascú. El preu va ser de 25€ per cavall.

Després de gaudir de la ruta amb cavall, ens varem encaminar fins al poble de La Massana (a 1,9 kilòmetres de l’hípica), varem aparcar el cotxe, i varem anar a trobar-nos amb el Telecabina de La Massana. Allí comprem el ticket que serveix per una pujada i una baixada, durant els mesos estivals. El ticket té un import de 12€ per persona (6€ pels menors de 15 anys), i els horaris de funcionament del telecabina son de 10 a 17h. Sortim des de La Massana (el telecabina està en el centre de la població), i hi ha un aparcament en el mateix edifici del telecabina (de pagament).

Telecabina de La Massana

L’arribada és a Pal (estació d’esquí de Vallnord). En aquest punt hi ha els següents equipaments i es poden fer les següents activitats a l’estiu:

 • El Mountain Park Vallnord (activitats d’aventura per a nens i adults)
 • El Bike Park Vallnord
 • Bars i restaurants
 • Zones de pícnic
 • Wifi de l’estació
Telecabina de La Massana

Des de l’estació superior del telecabina es tenen espectaculars panoràmiques de la Vall de La Massana. El telecabina admet bicicletes. Els nens menors a 5 anys és gratis.

També hi ha la possibilitat d’agafar més amunt per la carretera que ens porta a Arinsal, el Telecabina d’Arinsal – Pal, ubicat a l’estació de Vallnord a 6,7 kilòmetres del poble de Pal. Nosaltres no el vàrem agafar per falta de temps, però us el recomanem perquè des d’ell es tenen unes grans vistes panoràmiques. El Telecabina d’Arinsal dóna accés al parc natural de les valls del Comapedrosa (on al matí hem anat a fer una petita ruta de trekking). És un espectacular paisatge d’Alta muntanya, amb llacs i refugis. També és reserva de la biosfera: vegetació i fauna típica alpina i subalpina. Inici de nombroses rutes de trekking i senderisme en la zona del Parc Natural de Comapedrosa. El recorregut del telecabina és des del Coll de la Botella al Port Negre, amb unes vistes panoràmiques extraordinàries. La cota d’inici és a Pal a 2.065 metres d’alçada, i la cota d’arribada és a Arinsal, a 2.489m d’alçada. Té una capacitat de 500 persones per hora, i l’horari d’obertura de les instal·lacions és de 9 a 18h, del 1 de Juliol fins al dia 11 de Setembre aproximadament. Les tarifes son les mateixes que amb el Telecabina de La Massana (12€ per persona anar i tornar).
Telecabina Pal-Arinsal

I finalment, després d’haver gaudit de l’alçada amb remuntadors mecànics, tornarem a gaudir de l’alçada, aquest cop amb el nostre cotxe. La nostra intenció és recórrer la carretera de Pal arribant fins al Coll de Cabús, a la frontera amb Espanya. Des de la Massana, la ruta té un trajecte de 18,10 kilòmetres d’anada, que es fan amb uns 26 minuts, per la carretera CG-4. Passarem pels llogarets de Erts, Xixerella i Pal, i també passarem per molts miradors i llocs naturals per contemplar les vistes, o sigui, que ens aturarem quan el cos ens ho demani. La nostra intenció és arribar fins al punt més llunyà (i el més alt) de la carretera, el Coll de Cabús, i ja de baixada anar-nos aturant en els diversos miradors. Així ho farem.

Des del Coll de Cabús les vistes son indescriptibles. Si continuéssim amb la pista forestal ja per Catalunya ens arribaríem al poble mític de Tor.

Vistes des de la carretera prop del Coll de Cabús

Baixant des del Port de Cabús abans d’arribar fins al Coll de la Botella, ens trobem una zona de pícnic anomenada Font del Bisbe, ubicada a peu de carretera amb bones vistes per observar, concretament en el kilòmetre 12 de la carretera CG-4 d’Andorra. És una àrea de descans que ofereix unes vistes fantàstiques de la vall.

Berenador Font del Bisbe

La zona de pícnic Font del Bisbe té tant barbacoes com taules: 4 unitats en el primer cas i 2 en el segon, amb els seus respectius seients. També conta amb una presa d’aigua en forma de font, de la que es pot beure.

Berenador Font del Bisbe

I si vols esperar encara uns minuts per fer la teva aturada en la CG-4, pots seguir baixant la carretera fins al punt kilomètric 8,5 on també tens a la teva disposició l’àrea de descans Font del Besurt (que més endavant explicarem).

Berenador Font del Bisbe

Continuem i a 5,3 kilòmetres baixant des del Port de Cabús, arribem al Coll de la Botella, on hi ha un mirador i una escultura anomenada “Tempestat en una tassa de te”. Val la pena una aturada.

Vistes des del Mirador del Coll de la Botella

Ubicat a més de 2.000 metres d’altitud, en un sobreample de la carretera, et trobaràs el mirador del Coll de la Botella, que no et deixarà indiferent. Ubicat junt a la famosa escultura “Tempesta en una tassa de tè”, creada per l’artista Dennis Oppenheim, gaudiràs d’una vista panoràmica sobre tota la vall de La Massana: podràs observar els pobles de Pal, Erts i Arinsal i també podràs contemplar el Parc Natural de la Vall de Sorteny, en la parròquia d’Ordino, o inclús el Parc Natural del Comapedrosa, on es troba el pic més alt del Principat.

Escultura “Tempesta en una tassa de te”, al Coll de la Botella
Mirador del Coll de la Botella

Per altra banda, si mires a l’altre cantó de la carretera, podràs veure el barranc del Solanyó o la vall de Setúria i, si fixes la mirada més lluny, podràs arribar a veure algunes muntanyes del país veí (Catalunya), com les de Os de Civís o de Tor, entre altres. Cal indicar que aquest mirador es troba a peu de carretera, en el punt kilomètric 13,3 de la CG-4, on també hi ha un espai molt ample i asfaltat per a poder aparcar el teu vehicle.

Mirador del Coll de la Botella

Finalment, afegir que el Mirador del Coll de la Botella és un lloc que et convida a fer una aturada i gaudir de les espectaculars vistes sobre les valls, abans de reprendre el teu camí. I així ho farem, continuarem baixant per la carretera, ara fins a la zona de pícnic de La Font del Besurt, que també es pot considerar com un mirador més de la ruta. La zona de pícnic Font del Besurt és la més alta de totes les que té La Massana i una de les més elevades de tot Andorra. Per les vistes panoràmiques que ofereix i per el complet equipament del que disposa, una aturada aquí es gaudeix de forma especial. Es troba a 2.100 metres d’alçada i està junt en el kilòmetre 8,5 de la carretera CG-4, a un costat de la via, sense possibilitat de pèrdua.

Berenador de la Font del Besurt

L’equipament de la zona de pícnic Font del Besurt destaca per les seves 4 barbacoes on cuinar a la brasa i els seus 5 posts per menjar amb taules i seients de fusta i pedra. A més, té la seva pròpia font en una petita construcció a dues aigües en la que està permès beure. Una altra zona de pícnic propera és la de Font del Bisbe, en el kilòmetre 12 de la mateixa carretera.

Zona de pícnic Font del Besurt

Abans de desplaçar-te a un berenador, consulta el seu estat en l’oficina de turisme de la parròquia específica. En cas de produïr-se qualsevol incidència, truca al 112. Per últim, també t’informem de que el Principat conta amb més d’una cinquantena de zones de pícnic i berenadors repartits per totes les parròquies.

Zona de pícnic Font del Besurt

I continuem amb la carretera descendint cap a La Massana, fins a 3,6 kilòmetres més avall que el Coll de la Botella, on ens trobarem amb un indret màgic per explorar. Es tracta de la ruta del Bosc dels Menairons. Aquí podrem descobrir aquests diminuts éssers màgics. El bosc està ubicat prop del poble de Pal, a 2,2km del poble. Les activitats lúdiques i els jocs que es fan durant la ruta son una eina perfecta perquè els nens interactuïn amb l’entorn natural de manera divertida i respectuosa alhora, mentre potencien la seva imaginació.

Bosc dels Menairons

L’activitat està pensada per a què nens i nenes, acompanyats de la família, s’endinsin en la natura i, seguint les indicacions del quadern guia, ajudin als menairons a fer les seves tasques. Una vegada realitzada la ruta, al web “Visitandorra” es pot descarregar el diploma que acreditarà els nens i nenes com a “macarulles”.

Bosc dels Menairons

L’itinerari “El bosc dels menairons” és ideal per fer-lo amb bon temps, des de mitjans de la primavera, a l’estiu i a la tardor. També és accessible a l’hivern, quan la neu cobreix el seus caus; aleshores, cal anar amb l’equipament adequat pel fred (calçat per a la neu o raquetes, pals d’esquí i roba d’abric) i respectar sempre les condicions meteorològiques del moment. 

Bosc dels Menairons

A les oficines de turisme trobareu els quaderns (1€) per descobrir en família “El Bosc dels Menairons” i altres rutes. Un valor afegit dels petits senders màgics Macarulla és que els elements de joc i les sorpreses “amagades” del traçat han estat ideats i fets per artistes i artesans locals amb materials nobles i respectuosos amb el medi natural, plenament integrats en el paisatge.

Bosc dels Menairons

Vist el Bosc dels Menairons, continuem baixant per la carretera, i si voleu, ens podem aturar a Pal a visitar el poble i la seva església romànica de Sant Climent.

Una caminada que podríem fer en aquest dia i que val la pena realitzar-la almenys un cop, és la caminada-circuït de l’Aldosa a La Massana, la qual té una durada de 1 hora i 10 minuts, i un desnivell acumulat de sols 60 metres. És una caminada ideal per descobrir els 2 pobles.

Adjuntem un mapa de google maps amb l’itinerari en cotxe del dia, amb el marcatge dels punts i llocs d’interès i el kilometratge i temps destinat a la ruta (1 hora i 21 minuts / 52,40 kilòmetres).

Categories
ANDORRA

Dia 4: Mirador Solar de Tristaina (o Trekking Circ Glacial de Tristaina) + Església St. Martí de La Cortinada + Ordino (Poble + Casa d’Areny Plandolit) + Carretera d’Ordino a Canillo

Aquest és el nostre quart dia a Andorra, i avui prometem que serà potser el dia més espectacular de tots. Pel matí pujarem i caminarem fins al Mirador Solar de Tristaina. També podem fer un trekking pel Circ Glacial de Tristaina, per si us interessa més que “únicament” anar a veure el mirador. Després baixarem fins a La Cortinada i visitarem la seva església romànica de Sant Martí. També si volem, en el mateix lloc, podem visitar el Centre d’Interpretació de la Natura. Finalment, arribarem a Ordino, i passejarem pels seus carrers. Entrarem a la Casa-Museu d’Areny Plandolit, totalment recomanable, i acabarem la ruta del dia amb el recorregut de la carretera de muntanya que uneix Ordino i Canillo, amb molts miradors i punts d’interès.

Així doncs, ens dirigim amb el cotxe cap al Mirador Solar de Tristaina, cap a l’estació d’Ordino-Arcalís, la qual t’ofereix la possibilitat de gaudir d’una de les vistes panoràmiques més espectaculars d’Andorra i dels Pirineus pujant al mirador solar de Tristaina. El mirador està ubicat en la cima del Peyreguils (2.701m) prop de la frontera amb França, envoltat per la resta de pics que conformen el circ de Tristaina: el de Costa Rodona, el de Tristaina pròpiament dit, el de Creussans i el de Cabanyó. El mirador de Tristaina, una plataforma esfèrica en suspensió de 25 metres de diàmetre sobre el pic de Peyreguils, és un punt d’observació privilegiat sobre els llacs del mateix nom i la vall d’Ordino. Gaudir de les vistes que ofereix aquest emplaçament és fàcil, només tens que agafar el telecabina de Tristaina i el telecadira de Creussans, que et deixaran a pocs metres del mirador.

Mirador solar de Tristaina

El mirador és un rellotge solar, ja que l’asta central de 27 metres que soporta l’esfera està inclinada a 42,55º, lo que fa que marqui l’hora sobre la mateixa circumferència. La denominació de “mirador solar” també fa refereència al fenòmen natural que només es pot veure un cop l’any en el pic d’Arcalís. El 7 d’Agost, a les 7:37h, el sol és visible durant 3 minuts a través d’un gran forat que hi ha entre les seves pedres. Aquest fet extraordinari fa que el pic també sigui conegut com la Muntanya Solar.

Mirador Solar de Tristaina

Per a pujar fins al mirador solar de Tristaina tens vàries opcions. La més ràpida i accessible per a tothom és la que t’ofereix el forfait “telecabina de Tristaina + telecadira de Creussans”. Si prefereixes caminar, pots escollir alguna de les combinacions amb la telecabina o el telecadira i continuar a peu des de la zona de la Coma (fins on arriba el telecabina), i seguir per el camí del llac de Creussans i el port de Creussans, per conquerir el pic de Peyreguils, on està ubicat el mirador. Disposes de tota la informació, amb horaris, combinacions de pujada i baixada, i els preus per accedir al mirador solar de Tristaina, en la web de Ordino Arcalís.

Pujada amb el telecadira de Creussans

Un cop arribes a l’estació superior del telecadira de Creussans, encara no estàs al cim de Peyreguils, doncs encara et queda una caminadeta d’uns 15 o 20 minuts que et durà fins al mirador solar de Tristaina.

Camí que puja fins al mirador solar de Tristaina

La nostra intenció és comprar el Forfait Gold, on tens la pujada i la baixada amb els mitjans mecànics. Anem amb nens i no ens volem arriscar. El preu del Forfeit Gold durant els mesos d’estiu és de 22€, amb un 15% de descompte a partir del segon fill.

Vistes des del Mirador Solar de Tristaina

Els horaris dels remuntadors son els següents: el del telecabina Tristaina és de les 8:30 a les 17:00h; i el del telecadira de Creussans és de 8:45h a les 16:40h.

Vistes des del Mirador Solar de Tristaina
Com hem dit anteriorment, una alternativa a pujar al Mirador Solar de Tristaina seria fer un trekking pel circ glacial de Tristaina, o fer una caminada fins a l’estany del mig de Tristaina, com desitgem. Els llacs de Tristaina son llacs d’alta muntanya. Es tracta d’una de les rutes de senderisme més populars d’Ordino. També és Reserva de la Biosfera per la Unesco des de l’octubre de 2020, i de tot el Principat d’Andorra. La pujada als llacs de Tristaina és una ruta amb un grau de dificultat moderat, apta per a senderistes de tots els nivells. El tram d’ascens fins al Primer llac, des de la zona de la Coma, és un recorregut fàcil indicat per fer amb nens que es pot completar en aproximadament uns 40 minuts. Aquest camí és ideal per gaudir d’una primera experiència de muntanya en família. La ruta completa dels llacs de Tristaina és un traçat circular de 4,4 kilòmetres que es pot acabar en unes tres hores. El circuït té un desnivell acumulat de més o menys 201 metres, amb pujades i baixades constants, i una cota màxima d’altitud que se situa en els 2330 metres en l’últim llac, també conegut com el de “Més amunt”. El punt d’inici de l’itinerari és l’aparcament de la zona de serveis de la Coma, de l’estació d’esquí Ordino Arcalís.
Ruta de senderisme dels llacs de Tristaina
Els tres llacs d’alta muntanya que dónen nom en aquest recorregut son sens dubte el més destacat de la ruta Estanys de Tristaina. El primer que sortirà al pas del senderista és el llac Primer, el més petit però el d’aigües més blaves. El següent en aparèixer davant dels nostres ulls és el llac del Mig, envoltat per tarteres i colls. I l’últim és, al mateix temps, el de major tamany: el llac de Més Amunt, de forma circular i en un característic entorn glaciar d’alta muntanya, en els peus del pic Tristaina (2.878m). En aquesta zona es permet el bany durant l’estiu. Un altre dels elements més representatius de la ruta dels Estanys de Tristaina es troba precisament a l’inici del recorregut: és el monument Arcalís 91, de l’escultor Mauro Staccioli. És un espectacular anell d’acer de quatre metres de diàmetre que busca la simbiosis entre les lleis naturals i les geomètriques. En quan a la flora, destaquen espècies típiques d’hàbitats alpins, com “laandrosace carnea”. Respecte a la fauna, un dels animals que habitualment es poden divisar son els cavalls perxerons, que pasturen en llibertat en aquests paratges i els armins.
Ruta de senderisme dels llacs de Tristaina
Si vols realitzar aquesta ruta, et recomano que et descarreguis la seva fitxa detallada des de la web oficial del turisme d’Andorra. En ella hi trobaràs una descripció precisa de l’itinerari, amb indicacions sobre encreuaments, senders, coordenades geogràfiques i estimacions de temps aproximats en cada tram. També pots descarregar-te el track per visualitzar-lo en el teu lector electrònic (format GPX). No obstant, aquesta ruta està molt ben senyalitzada, per lo que és molt fàcil seguir l’itinerari proposat. Durant els mesos d’estiu, l’accés a la Coma del Forat per carretera i en vehicle s’ha reservat únicament a ciclistes que volen coronar el Port d’Arcalís, per lo què la pujada en telecabina, si no es vol fer el recorregut en bicicleta o a peu, és la única forma d’accés a la Coma del Forat. Hi trobaràs més informació a la web de Ordino Arcalís.
Ruta de senderisme dels llacs de Tristaina
Per la teva seguretat, et recomano realitzar tots els itineraris per sobre de 1.700 metres des de finals de juny fins a finals de setembre. Com sempre que es va a la muntanya, és convenient equipar-se bé en quan a calçat i roba, donat que les condicions meteorològiques poden canviar ràpidament.
Mapa de la caminada als Estanys de Tristaina

Havent visitat el mirador solar, o havent realitzat la caminada pels estanys de Tristaina, tornarem a agafar el cotxe i desfarem la carretera d’Arcalís, ara sí, contemplant i aturant-nos a totes les fites i miradors que té. El primer mirador que ens trobem, com hem comentat anteriorment, es troba a la mateixa estació d’esquí i és el monument Arcalís 91, de l’escultor Mauro Staccioli.

Monument d’Arcalís 91, de Mauro Staccioli

Seguidament i ja baixant amb el cotxe, ens aturarem al Planell d’Encodina, ubicat a 3km des de l’aparcament inferior de l’estació d’esquí. Des d’aquest mirador podràs descobrir l’activitat ramadera d’Andorra, que junt amb l’agricultura, es va convertir fins al segle XX en la principal base de l’economia del país. Actualment, malgrat de que aquesta activitat ha disminuït, encara podràs veure tot tipus de bestiar.

Mirador Planell d’Encodina

Un altre punt interessant d’aquest mirador és l’Avellaneda, que creix en terres humides entre 1300 i 1700 metres. En el seu sotabosc, que és herbori, hi destaquen dos tipus d’herbes contradictòries entre sí: una és l’herba de la trinitat, que és una planta destinada a usos medicinals, i l’altra és l’herba de ballesteros que és una planta molt perillosa degut a la seva toxicitat.

Mirador Planell d’Encodina

Aquest mirador està adaptat per a facilitar l’accessibilitat i la informació universals. Disposa de continguts en Braille, relleus palpables i còdis QR, que ofereixen descripcions en llenguatge de signes i locucions per a les persones amb discapacitat visual i auditiva en diversos idiomes. A més, el seu disseny afavoreix l’accés de les persones amb mobilitat reduïda.

Mirador Planell d’Encodina

Continuarem baixant amb el cotxe per la carretera d’Arcalís en direcció, ara sí, a La Cortinada. Hi arribarem en uns 12 minuts (haurem fet uns 8 kilòmetres des del Planell d’Encodina). A La Cortinada visitarem a dues atraccions que bé valen la pena aquesta aturada. Per una banda, visitarem l’església romànica de Sant Martí, i per l’altra, el Centre d’Interpretació de la Natura. L’església de Sant Martí de la Cortinada està construïda en el segle XII i amb ampliacions en els segles XVII i XVIII. Conserva les pintures murals realitzades per el Mestre de la Cortinada (finals del segle XII). En època barroca l’església es va ampliar, es va canviar la orientació de la nau i el nou altar major es va decorar amb un retaule de fusta policromada del segle XVII dedicat al patró de l’església. Les capelles laterals també mostren retaules barrocs dedicats a la Verge, a Sant Antoni Abat i a la Verge del Rosari. Les reixes de ferro forjat, el mobiliari de fusta del segle XVII i el carilló o el confessionari son altres elements importants de l’església.

Església de Sant Martí de la Cortinada

Al voltant de l’església descobrirem altres elements de l’arquitectura civil com la mola i la serradora de Cal Pal (que ja vàrem visitar en dies anteriors), o la casa pairal de Cal Pal amb el seu singular colomar blanc. L’entrada a l’església és gratuïta, i es poden fer amb la modalitat de visites guiades de mitjans de juliol a mitjans de setembre. Així mateix, l’església de Sant Martí de la Cortinada està inclosa en l’itinerari 6 del Bus Turístic d’Andorra, de juny a setembre.

Església de Sant Martí de la Cortinada
Església de Sant Martí de la Cortinada

Visitada l’església, en la mateixa Cortinada, anirem a visitar el Centre d’Interpretació de la Natura, el qual és un equipament museístic que es troba a l’antiga borda de Casa Rossell, propietat del Govern d’Andorra. Obre a la primavera i tanca a finals d’Octubre. És un museu que esdevé un atractiu pels aficionats de natura, especialment pels que visiten el Parc Natural de la Vall de Sorteny. L’espai es va crear amb voluntat de divulgació i és una visita obligada entre els escolars del Principat. A l’estiu, el Centre (d’accés gratuït) se suma a l’oferta turística de la parròquia per a totes les edats. Una exposició permanent mostra la formació del paisatge al Pirineu, els relleus i els canvis estacionals. A través d’uns mòduls interactius apareix la natura de forma sensorial, amb el sò dels ocells, les olors i la diversitat de fauna, vegetació i flora. En un documental, podem conèixer l’evolució del Principat amb el creixement sòcio-econòmic de la segona meitat del segle XX. Com hem dit, el centre té l’accés gratuït, i els horaris d’obertura durant els dies d’estiu son de 10 a 13h i de 15 a 17h, amb els diumenges i dilluns tancat.

Centre d’Interpretació de la Natura a La Cortinada

Visitat el centre, ens disposarem a anar fins a Ordino i anar a visitar el poble el qual, a part del seu nucli antic, té una casa-museu bastant interessant. Passejarem pel seu nucli històric i contemplarem la seva plaça Major, així com el carrer Major.

Plaça Major d’Ordino

Visitarem també un dels llocs que tenen més interès del Principat, com és la Casa-Museu d’Areny-Plandolit, ubicada al mateix carrer Major del poble. Es tracta de l’únic exemple de casa senyorial a Andorra que ha arribat intacta als nostres dies. Durant el període que va de 1600 a 1900, la casa Areny d’Ordino fou una de les més importants d’Andorra. El personatge més conegut d’aquesta nissaga familiar, figura il·lustre de la història del país, és Don Guillem d’Areny-Plandolit, baró de Senaller i Gramenet, síndic general de les Valls d’Andorra i promotor de la nova reforma de 1866. Les aliances familiars, les relacions internacionals, la ramaderia i l’indústria del ferro (una de les més rellevants del segle XVIII) i l’explotació de les mines i les fragües son, a grans trets, els elements bàsics que ens permeten entendre la importància i el relleu d’aquesta família.

Casa-Museu d’Areny-Plandolit

El seu ascens social va quedar reflexat en la casa, una edificació original del segle XVII que poc té a veure amb la que es pot veure ara, fruit de les remodelacions que es portaren a terme a finals del segle XIX i les que en el segle XX la varen convertir en l’espai museístic que coneixem actualment. La visita per les diverses estances de la casa permet descobrir un gran nombre d’objectes singulars i exclusius de la família, la única amb títol nobiliari en el Principat, en una època en la que els luxes i comoditats no existien a Andorra. Els jardins i lo que ara és el Auditori Nacional d’Andorra, situat just al costat, també formen part del conjunt patrimonial.

Casa-Museu d’Areny-Plandolit

Qui millor que el propi protagonista per explicar-te les vicissituds de la seva vida? Aquesta és l’experiència que ofereix, gràcies a les noves tecnologies, “El somni de Don Guillem”, la última novetat que s’ha afegit a la visita del Museu. Descobreix la seva intensa vida amb aquesta posta en escena que combina hologrames i objectes físics que, instal·lats per la casa, et transporten a través d’un viatge en el temps. La Casa d’Areny-Plandolit forma part de l’Itinerari de l’Hàbitat Rural d’Andorra. Trobaràs tota la informació amb els horaris i serveis que ofereix el Museu Casa d’Areny-Plandolit en aquest enllaç. El museu està adherit al passaport de museus d’Andorra PassMuseu.

Casa-Museu d’Areny-Plandolit

Els horaris del museu son durant els dies d’estiu de 10 a 14h i de 15 a 18h (de dimarts a dissabte), i de 10 a 14h els diumenges. Els preus son de 7€ per l’entrada normal, i un suplement d’1,5€ per si vols contractar una visita guiada.

Visitat el Museu i vist el poble, anirem a continuar amb la nostra ruta tornant a agafar el cotxe i fer una carretera panoràmica plena de vistes i miradors que ens portarà fins a Canillo. Es tracta de la carretera CS-240 que va d’Ordino a Canillo, fent un total de 19,2 kilòmetres (uns 31 minuts en cotxe).

Hem de dir que el dia que vàrem passar a Canillo (1r dia), ja varem fer un tros d’aquesta carretera quan varem anar a visitar un dels seus millors miradors, el Mirador del Roc del Quer. Ara, no ens hi aturarem, però sí a d’altres.
Carretera CS-240 amb el Coll d’Ordino al fons

Pujant cap al Coll d’Ordino, a 4,8 kilòmetres del centre d’Ordino, ens trobem el primer mirador, el mirador d’Ordino ‘O. Es tracta d’un mirador espectacular del poble d’Ordino i les seves valls. Val la pena aturar-s’hi per fer-hi una fotografia.

Mirador d’Ordino ‘O

Continuem pujant cap al Coll d’Ordino, ens trobarem amb el Mirador de la Font de la Navina. Des d’aquest mirador podràs veure els terres humits i conèixer els bolets d’Andorra. Podràs trobar bolets de varies espècies depenent de l’època de l’any en la que hi vagis. Les avetoses, que son masses boscoses formades principalment per els avets, també son un punt característic d’aquest mirador. A Andorra, gran part de les avetoses creixen entre 1600 i 2000 metres en les pinedes de pi negre i el seu sotabosc és de neret.

Mirador de la Font de la Navina

Per últim, també gaudiràs de la fauna d’aquest bosc, que està format per coníferes i que és l’hàbitat preferit del “pito” negre, que és el “pito” més gran d’Europa, del mussol boreal i del trepador blau. En quan als mamífers, també podràs veure la marta i el cabirol.

Mirador de la Font de la Navina

Aquest mirador està adaptat per a facilitar l’accessibilitat i la informació universals. Disposa de continguts en Braille, relleus palpables i codis QR, que ofereixen descripcions en llenguatge de signes i locucions per a les persones amb discapacitat visual i auditiva en diversos idiomes. A més, el seu disseny afavoreix l’accés de les persones amb mobilitat reduïda.

Mirador de la Font de la Navina

Al cap de 9,8 kilòmetres després d’haver començat la ruta panoràmica, arribarem al punt més alt de la mateixa, el Coll d’Ordino, on hi ha un espectacular mirador. El mirador del Coll d’Ordino es troba situat a 1.980m d’alçada, a peu de la carretera del Coll d’Ordino. Ubicat en una zona natural, envoltat d’arbres i vegetació, des d’aquest emplaçament podràs contemplar el paisatge mentres gaudeixes de la calma i la pau que es respira. El mirador conta també amb una zona àmplia, on podràs aparcar el vehicle, i una taula d’orientació on es detallen la flora i la fauna de l’entorn que t’envolta. En quan a les vistes, hem d’assenyalar que des d’aquest mirador gaudiràs d’una panoràmica espectacular sobre la Vall d’Orient, amb vistes cap a les parròquies de Canillo i Encamp.

Mirador del Coll d’Ordino

Aquest mirador també et permet realitzar un petit passeig de poc més de 2 kilòmetres per el camí del “Tomb de les Neres” fins arribar a la cima del “Bony de les Neres”, situat a més de 2.200m d’alçada. Encara que l’accés al mirador està permès durant tot l’any, és necessari mencionar que en els mesos d’hivern, degut a l’acumulació de neu, no s’hi pot arribar per carretera. En aquest cas, tanmateix, podràs pujar amb raquetes de neu o bé amb esquís de muntanya.

Continuant per la carretera ja canviem de vessant, i al cap de 2 kilòmetres ens trobem amb el Mirador del Collet de Montaup. Des d’aquest mirador podràs descobrir el glaciarisme que s’ha anat produïnt a Andorra des de fa 2,6 milions d’anys i que ha dibuixat l’actual relleu, en forma de U, de les valls de la parròquia. Una altra característica que cal destacar d’aquest mirador és que en ell hi habiten uns ocells carronyers molt peculiars. Alguns poden veure’s tot l’any, com l’àguila daurada, el trencalòs o el ratoner comú, i altres només quan crien a l’estiu o estan de pas, com és el cas del falcó abeller, el milà negre o l’àguila culebrera.

El Collet de Montaup

Finalment, també podràs gaudir de l’experiència de veure saltar algun mufló, ja que habiten en la mitja i alta muntanya. Aquest mirador està adaptat per a facilitar l’accessibilitat i la informació universals. Disposa de continguts en Braille, relleus palpables i codis QR, que ofereixen descripcions en llenguatge de signes i locucions per a les persones amb discapacitat visual i auditiva en diversos idiomes. A més, el seu disseny afavoreix l’accés de les persones amb mobilitat reduïda.

Mirador del Collet de Montaup
Mirador del Collet de Montaup

I de seguida passarem pel pàrking del mirador Roc del Quer (que ja ens hi varem aturar el primer dia) i arribarem a la població de Canillo. Aquí s’acaba la nostra ruta del dia.

A Ordino, també hi hauria la possibilitat de realitzar una caminada molt interessant, si disposéssim de més temps. Es tracta de la caminada “Tomb del Turer”, la qual és una agradable ruta circular entre boscos i praderies. Té una durada de 1 hora i mitja, una longitud de recorregut de 2.960 metres, i un desnivell acumulat de 200 metres. La dificultat de la ruta és fàcil, això se’ns diu. L’inici i final de la caminada és l’església d’Ordino.
Mapa de la caminada “Tomb del Turer”, pels voltants d’Ordino

Adjuntem un mapa de google maps amb l’itinerari en cotxe del dia, amb el marcatge dels punts i llocs d’interès i el kilometratge i temps destinat a la ruta (53 minuts / 33,60 kilòmetres).

Categories
ANDORRA

Dia 3: Naturlàndia + Auvinyà + Església St. Serni de Nàgol + Engolasters (Circuït de les Fonts) + Centre Històric d’Andorra la Vella + Museu o Centre d’Art a Les Escaldes + Aqua et Lumina 2023

En el nostre tercer dia que passarem al Principat d’Andorra, anirem a buscar l’oci i la diversió al Parc de Naturlàndia, a la parròquia de Sant Julià de Lòria. Després visitarem l’Església romànica de Sant Serni de Nàgol i el petit poblet d’Auvinyà, tot a la mateixa parròquia. Per la tarda ens passarem pel llac d’Engolasters i farem una mini-caminadeta pel circuït de les Fonts. Posteriorment ens arribarem a Andorra la Vella per fer una visita del seu nucli històric, amb la Casa de la Vall com a imprescindible, i caminarem per l’Avinguda Meritxell fins a Les Escaldes i visitarem un dels dos museus d’art que existeixen. Finalitzarem el dia presencialment al centre d’Andorra La Vella per contemplar l’espectacle d’estiu de Aqua et Lumina 2023.

Era una de les atraccions que més ganes teníem de veure, el Parc Turístic Naturlandia de Sant Julià de Lòria. T’imagines un centre d’aventures a Andorra amb activitats divertides per a totes les edats, en un entorn natural privilegiat i amb la possibilitat de contemplar els grans animals autòctons dels Pirineus? Tot això i molt més es fa realitat a Naturland. Aquest espai d’oci situat en la parròquia de Sant Julià de Lòria és una de les propostes més interessants per als visitants que volen combinar el turisme familiar i el turisme actiu. El centre d’activitats outdoor està situat en el bosc de la Rabassa, en la parròquia de Sant Julià de Lòria. Està dividit en dos espais completament separats, però amb un mateix factor en comú: la naturalesa. La primera cota, ubicada a 1600 metres d’alçada, conta amb l’explanada on es realitzen les principals activitats del centre. L’altra, ubicada a 2000 metres, és una zona més pensada per a fomentar les activitats en plena naturalesa i és el punt d’inici d’algunes rutes guiades de senderisme. A més, també et trobaràs el Naturland Bike Center i el Centre Eqüestre, entre altres.

Naturlandia, parc d’aventures

Sector lúdic a 1600 metres: Aquest primer sector s’utilitza exclusivament com a centre d’activitats, és a dir, hi trobaràs propostes de caràcter més ben lúdic. Els nens conten amb activitats com els llits elàstics, els buggies a pedals, l’espai de tallers infantils, el Tubbing Kids i el Airtrekkids amb la seva minitirolina. Els adulta, per la seva banda, podran sentir l’adrenalina en el Xtrem jump, recorrent el Airtrekk (un increïble circuït aeri de fusta de 13,5 metres d’alçada), i baixant per la seva tirolina de quasi 190 metres de longitud. També podran gaudir del circuït esquirol, baixar per el Sklide o practicar tir amb arc, entre altres activitats. I si ets dels més atrevits, podràs lliscar per el tobogan alpí més llarg del món, el Tobotronc, o per la Forestline, una tirolina que recorre el bosc fent corbes entre els arbres. Podran pujar tots els adults i nens que medeixin més de 1,20m. El parc conta també amb un alberg amb 11 habitacions múltiples i funcionals, amb capacitat per a un màxim de 14 persones.

Activitats a Naturland

Sector lúdic a 2000 metres: Aquest sector s’especialitza en propostes d’oci de muntanya, amb activitats de caràcter més esportiu per a gaudir amb tota la família. Així, no només hi trobaràs activitats educatives com l’espai Conangle, amb l’aula de naturalesa, l’espai granja i el tractor a pedals John Deere, sinó que també podràs realitzar una ruta de senderisme guiada, com la ruta circular de Secrets de Bosc; gaudir d’una sortida en buggy o en swincar o visitar el Centre Eqüestre, i muntar a cavall o en pony. Però això no és tot, també podràs posar-te a prova en el recorregut pels arbres Enbosca’t i gaudir dels itineraris de BTT o de e-bike, aptes per a tota la família, en el seu Naturland Bike Centre.

Activitats a Naturland

Per entrar al parc, disposes de varis passis i entrades: des d’una entrada per a tot el dia que combina una o les dues cotes del parc, un passi per alguna activitat en concret o un pack d’entrades de 2 dies per a tota la família. Així mateix, les rutes guiades, ja siguin de senderisme, eqüestres, de motor, o l’entrada al Bike Center, es reserven a part. Si vols disposar d’una entrada per accedir de forma il·limitada a les activitats, has de saber que també tens l’entrada Aventura+. Aquest passi no només et dóna accés a totes les activitats de l’entrada Aventura, sinó que també inclou l’activitat Forestline, el circuït Enbosca’t i la millor baixada del Tobotronc al caure la tarda. Aquesta entrada conta amb unes places molt limitades i et permetrà gaudir del parc amb exclusivitat fins a les 21h de la nit. I per aquells que només desitgin estar en la cota 2000 i gaudir de la naturalesa en tot el seu esplendor, es disposa de l’entrada Rabassa. Un passi que et permet realitzar la ruta guiada de Secrets de Bosc, visitar l’aula de Naturalesa i la granja de Conangle, i pujar a Enbosca’t. Així mateix, també t’ofereix un passi Bike Pass durant un dia. Consulta l’enllaç següent i infórma’t de totes les opcions disponibles.

El Tobotronc de Naturland

Naturland es troba a 8km (cota 1600) i 16km (cota 2000) del centre de Sant Julià de Lòria, seguint la carretera de la Rabassa. Pots arribar amb el teu vehicle o mitjançant transport públic del servei comunal, el Quart Bus, que et deixarà en qualsevol de les dues cotes del centre. Aquest parc obre quasi tots els mesos de l’any: els caps de setmana des de principis d’abril fins a finals de juny; els mesos de juliol i agost, i fins a principis de setembre i, finalment, els caps de setmana des de principis de setembre fins a finals de novembre. El seu horarni d’obertura és de 10h a 18h. En tot el parc gaudiràs de servei wifi, mentres que en els dos sectors tindràs taquilles per adquirir la teva entrada, restauració, serveis i espais de pícnic, per si vols portar-te el menjar preparat. Consulta aquí tots els horaris i la disponibilitat del centre.

Naturland
Avís: Accés rodat de pagament als sectors Camp de Claror, Camp Ramonet, Port Negre i Coll de Finestres des de Naturland, a Sant Julià de Lòria. Amb la finalitat de garantir la conservació del patrimoni natural, l’accés motoritzat o rodat als sectors de Camp de Claror, Camp Ramonet, Port Negre i el Coll de Finestres de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, és de pagament des del 14 de maig fins al 3 de desembre. La tarifa és de 25€ per conductor/vehicle al dia. El ticket d’accés es pot comprar en l’oficina de turisme de Sant Julià de Lòria, o en la caseta d’accés situada en l’aparcament de la cota 2000 de Naturland. El control de la circulació es realitza en la zona de la collada de Pimes.

Havent gaudit de Naturland, la nostra ruta continua i el proper atractiu és la visita al petit poble d’Auvinyà, ubicat a 6km de la Cota 1600 de Naturland, en direcció a Sant Julià de Lòria. L’accés és molt senzill, per la mateixa carretera de la Rabassa. Visitar Auvinyà és com submergir-se en un conte. Aquest petit poble d’Andorra de poc més de 200 habitants, amb les seves cases de pedra, finestres de fusta i balcons de ferro és d’aquestes visites 100% recomanables per a tota la família. A continuació et deixo una sèrie de dades curioses sobre aquesta població i una interessant visita virtual perquè no perdis detall quan vinguis a Auvinyà.

Auvinyà

Auvinyà està situat en la part alta de la parròquia de Sant Julià de Lòria, la més propera a la frontera amb Espanya. Per això és una visita fàcil de realitzar tant d’entrada com de sortida del teu viatge a Andorra. Per arribar-hi des de Sant Julià, s’han de seguir les indicacions que ens porten a la carretera de La Rabassa. Des d’allí hi ha 5 minuts en cotxe. No té pèrdua. El poble és totalment peatonal per lo que hauràs de deixar el teu vehicle estacionat en el pàrquing que hi ha just a l’entrada. Auvinyà té una història molt curiosa: fundat ja en el segle IX, el poble fou adquirit durant el segle XX per una família andorrana que, amb l’assessorament d’un equip d’arquitectes, artesans de la pedra i el ferro, historiadors i antiquaris varen aconseguir recrear de la manera més exacta possible un antic poble medieval dels Pirineus, procurant donar-li valor als elements de l’arquitectura de l’època. A l’estar ubicat en la part alta de la parròquia, les vistes son espectaculars, i val la pena aturar-se en un dels seus múltiples miradors per a observar les muntanyes i vinyes que rodegen la zona. Una bona combinació, a part de visitar també Naturland, seria passejar pels Jardins de Juberri, que està a menys de 10 minuts de cotxe en la mateixa parròquia. Nosaltres ho varem desestimar per la falta de temps.

Auvinyà

L’estructura de les cases i carrers, estan formats per balcons de fusta, vidres de colors de les faroles, ferro fos i el toc de les heures en les façanes. I tot això amb unes vistes espectaculars de la vall. En una de les zones de Auvinyà hi ha una gran estructura de ferro que explica la història i els monuments més representatius d’Andorra. Amb l’església de Sant Ivo, encara que és de construcció relativament recent, s’ha intentat fer una rèplica molt fidel de les esglésies romàniques originals que hi ha a Andorra, com la de Sant Miquel d’Engolasters o la de Sant Joan de Caselles.

Visitat Auvinyà, prosseguim la ruta amb el cotxe cap a Sant Joan de Lòria, i anem a buscar el següent trencall per dirigir-nos i visitar l’església de sant Serni de Nàgol. El petit nucli de Nàgol, juntament amb la seva església, es troben a 6,1km d’Auvinyà (uns 13 minuts amb cotxe), un cop travessat Sant Julià de Lòria.

Església de Sant Serni de Nàgol

L’església és coneguda per les seves pintures romàniques. Es tracta d’una edificació de dimensions reduïdes que segueix l’esquema arquitectònic propi de les esglésies romàniques andorranes: nau rectangular amb coberta de fusta i àbsis semicircular. Presenta una espadanya amb doble obertura i un pòrtic afegit probablement en l’època moderna.

Església de Sant Serni de Nàgol

A l’interior, l’àbsis està cobert amb volta de quart d’esfera i es conserva l’altar original i part de la decoració romànica (s.XII-XIII). Del mobiliari litúrgic destaca una creu espinosa processional, ubicada en el Centre d’Interpretació de l’Art Romànic (Espai Columba visitat en el dia anterior), i un retaule del segle XV dedicat al patró de l’església, primer bisbe de Tolosa, amb els anagrames de Crist i la Verge.

Església de Sant Serni de Nàgol

Es fan visites guiades de mitjans de juliol a mitjans de setembre. La resta de l’any amb una reserva prèvia de 15 dies en l’oficina de Turisme de Sant Julià de Lòria. L’entrada és gratuïta.

Església de Sant Serni de Nàgol

Agafem el cotxe i ens dirigim a Andorra La Vella i Les Escaldes. Agafarem el trencall per anar-nos-en a l’estany d’Engolasters. La carretera que hi porta ja se’n diu Carretera d’Engolasters. Hi ha uns 17 kilòmetres des de l’església de Sant Serni (uns 28 minuts amb cotxe). Aparcarem el cotxe a l’aparcament del Circuït de les Fonts, ubicat a 300 de l’altre aparcament més proper a l’estany. En l’estany d’Engolasters descobrirem paisatges característics d’Andorra i, sobre tot, un recurs natural al que els andorrans hi ha donat un ús lúdic però també industrial. De fet, el Museu de l’Electricitat organitza rutes guiades per a conèixer la seva presa, de 178 metres de longitud i fonamental per la producció energètica fins fa ben poc. La presa es va construïr en el 1934, amb el salt d’aigua més gran dels que hi ha en el país. En l’actualitat, el seu ús és ben diferent: a aquesta ruta de senderisme s’hi sumen les propostes de turisme actiu del seu parc d’aventures, que obre les seves portes quan acaba la temporada hivernal d’Andorra. En aquest parc d’aventures es pot gaudir de tirolines, jocs d’equilibri i altres moltes activitats, dirigides principalment als nens.

Llac d’Engolasters

El circuït de les Fonts d’Engolasters és el primer itinerari de senderisme del Principat universalment accessible. Aquest espai natural de gran bellesa ha permès actuacions per fer-lo accessible a persones amb discapacitat visual i/o mobilitat reduïda. La posada en marxa d’aquest equipament s’ha fet amb l’assessorament tècnic de l’ONCE (Organització Nacional de Cecs d’Espanya).

Camí de les Fonts d’Engolasters

Per adaptar el camí s’han utilitzat materials i tècniques específiques (textura, colors, etc…) per tal que els invidents o les persones amb deficiència visual puguin percebre i anticipar possibles obstacles resseguint la barana que es troba al llarg del camí o amb l’ajut d’un bastó.

Circuït de les Fonts a Engolasters

El Circuït de les Fonts comença a l’aparcament de la carretera d’Engolasters i s’estén fins el punt de berenada dels Corralets. Aquest recorregut, que dura poc més d’una hora i mitja, té una llargada total de 2,8km, dels quals 1.200m formen el traçat adaptat d’Engolasters.

Circuït de les Fonts d’Engolasters

Tanmateix, com el nom de la ruta indica, durant tot el recorregut aniràs trobant fonts naturals, de gran bellesa: La Font de les Ordigues, la Font de les Molleres, la Font dels Corralets, i finalment, la Font de la Closa.

Circuït de les Fonts d’Engolasters

Havent estirat les cames i completat el Circuït de les Fonts, així com una visita de cortesia a l’estany d’Engolasters, anirem a buscar el cotxe i l’aparcarem a baix, a Andorra La Vella, en algun aparcament comunal. La idea que tenim és visitar el nucli històric d’Andorra la Vella, i realitzar tot el tram de l’Avinguda Meritxell entrant a Les Escaldes i arribar-nos a un dels dos museus d’art que té la població.

El primer que farem un cop aparcats a Andorra La Vella, serà acostar-nos a la Casa de la Vall. Es tracta del Parlament d’Andorra.

Casa de la Vall, a Andorra la Vella

Història, bellesa, importància política… Molts son els motius que converteixen a la Casa de la Vall en un dels monuments més simbòlics d’Andorra, sinó el que més. Es troba en el cor del casc històric d’Andorra la Vella i és visitable. La Casa de la Vall es va construïr a finals del segle XVI com a casa pairal de la família Busquets, sobre una roca amb vistes a la vall del riu Valira. En el 1702 va canviar el seu ús: la va adquirir el Consell General, el parlament andorrà, i la va utilitzar com a seu principal fins el 2011. En ella es celebraven les reunions dels representants de les parròquies del país i servia també com a seu judicial. En el 1962 va sofrir una important reforma que va millorar el seu estat de conservació, va donar unitat al conjunt i va dotar a l’edifici d’una millor sala de sessions. En l’any 2011, el Consell General es va traslladar a un nou edifici, també a Andorra la Vella. La Casa de la Vall guarda interessants espais i sorpreses per els visitants: sense anar més lluny, en la seva arquitectura observaràs la seva planta quadrangular amb tres crugies, típica de les masies senyorials. El seu interior està dividit en planta baixa i dues plantes en alçada. En la planta baixa hi destaca el seu espectacular Tribunal Penal, amb mobiliari i decoració de fusta. En la primera planta s’hi troba la Sala dels Passos Perduts, sala noble de l’edifici, amb pintures murals originals del segle XVI. També en aquesta planta està la sala de sessions i la cuina, així com altres elements simbòlics de la casa. Per exemple, la campana que s’utilitzava per cridar a Plè o el misteriós Armari de les Set Claus, on es guarden importants documents de la història del Principat, com el Manual Digest sobre la història, el govern i les costums d’Andorra, de mitjans del segle XVIII. El segon pis, antigues golfes, s’ha acondicionat com a sala multiúsos.

Interior de la Casa de la Vall

En la part exterior de la Casa de la Vall s’obre una plaça que permet contemplar el seu colomar i les façanes de l’edifici, en tradicional pedra lligada per morter de calç i sorra. La coberta, a dues aigües, és de pissarra i l’entrada principal té dovelles de granit. La plaça també conta amb escultures recents que mostren alguns dels episodis més importants de la història d’Andorra, com la firma del Pariatge o el referèndum per a la Constitució de 1993. En la façana principal es poden contemplar l’escut de la família Busquets i l’escut tradicional del Principat, amb el lema: Virtus, Unita, Fortior (La virtut, unida, és més forta).

Es pot visitar la casa, i per fer-hi tindràs que adquirir una entrada per 5€ (50% de descompte amb el Passmuseu) en la mateixa recepció de l’edifici. La visita es pot fer de forma lliure amb unes audioguies; no obstant, si ho prefereixes, també pots demanar la visita guiada (amb un suplement de 1,5€). En aquest cas, ha de fer-se una reserva prèvia per telèfon o per correu electrònic. Donada l’antiguitat de l’edifici, la seva estructura no està acondicionada per a persones amb mobilitat reduïda. Per a més informació sobre horaris i dies de tancament de La Casa de la Vall, pots consultar la pàgina web oficial.

Casa de la Vall

Nosaltres al final no hi vàrem entrar perquè se’ns tirava el temps a sobre, però si podeu, val la pena una visita. Varem continuar passejant pel Centre Històric d’Andorra la Vella, que com el seu nom indica, és el cor de la capital del Principat d’Andorra. Hi trobareu un entorn d’edificis històrics, com la mateixa Casa de la Vall, l’església de Sant Esteve, les cases Guillemó, Molines i Cintet, o un antic calabós soterrani. Per uns carrerons i places plens d’encant que recorden èpoques pretèrites s’ha desenvolupat, al llarg dels anys, un entramat de comerços especialitzats i alhora familiars, restaurants i locals d’oci, així com diverses instal·lacions públiques. Per exemple, el Centre de congressos i exposicions, l’edifici administratiu, que és la seu del Govern d’Andorra, o les noves seus del Consell General i del Comú (ajuntament) d’Andorra la Vella, cosa que ha convertit aquesta zona en un petit poble enmig de la gran ciutat.

Carrers del Centre Històric d’Andorra la Vella
Centre Històric d’Andorra la Vella
Centre Històric d’Andorra la Vella

Ens posem en marxa i anem a buscar l’Avinguda Meritxell, per passejar-la, però sobretot desplaçar-nos a Les Escaldes per anar a buscar un dels dos museus d’art per visitar. El primer museu d’art i que us recomanem és el Museu Carmen Thyssen d’Andorra. Des de març de 2017, el nou Museu Carmen Thyssen Andorra és una galeria de visita obligada per els amants del millor art, especialment de la pintura dels segles XIX i XX. El Museu està ubicat en la planta baixa de l’històric Hotel Valira, un edifici catalogat com a Bé Immoble per el Principat i que suposa un dels millors exemples de l’arquitectura de granit en el país: la disposició dels blocs (de granit) de la façana, col·locats com si fóssin un niu d’abelles, ens acaba de reafirmar aquest tret tant característic de la cultura del Principat. Aquest museu ocupa un total de 500m², dels quals 250m² estan dedicats a la sala d’exposicions. Tota la superficie és perfectament accessible i està dotada amb els últims avenços tècnics amb qüestions museístiques. En aquest sentit, les noves tecnologies juguen un paper fonamental: gràcies a les pantalles tàctils, el visitant podrà interactuar directament amb l’obra, gaudint d’informació i punts de vista diferents.

Museu Carmen Thyssen Andorra

Les exposicions del Museu Carmen Thyssen Andorra mostren algunes de les millors obres de la col·lecció privada de Carmen Thyssen. Procedents de la seva seu de Madrid i d’altres espais artístics de la seva propietat, arriben fins Andorra peces de mestres dels segles XIX i XX, representants de les principals corrents de les seves èpoques. Les exposicions tenen un caràcter anual i es renoven cada 11 mesos, amb la possibilitat de crear exposicions mixtes, en col·laboració amb altres museus del món. Per això, cada any aquest centre d’art tindrà noves obres per a sorprendre als seus visitants, inclús als més assidus. Aquest nou museu andorrà és el tercer que ha obert en els últims anys, després del de Màlaga i el de Sant Feliu de Guíxols.

Museu Carmen Thyssen Andorra

Per últim, s’ha d’indicar que aquesta pinacoteca fou nominada per la UNESCO com a millor museu novell europeu de l’any 2018 i que, segons el diari “The Guardian”, s’ha situat dins de la llista dels 20 museus del món de visita obligatòria. El Museu Carmen Thyssen d’Andorra es visita de forma lliure amb audioguia, però també podràs demanar la teva visita guiada. Consulta l’horari d’obertura en la pàgina web del museu abans de visitar-lo (actualment és de dilluns a divendres de 10 a 18h, el dissabte de 10 a 19h i el diumenge de 10 a 14h). La ubicació exacta d’aquest centre expositiu és el número 37 de l’avinguda Carlemany, en la part alta de les Escaldes-Engordany, junt a Vivand, el gran ei comercial d’aquesta parròquia i del Principat. Es troba, per tant, en el cor del centre neuràlgic format per aquesta ciutat i la capital, Andorra la Vella. Per a més informació, pots visitar la pàgina web oficial del museu, on hi trobaràs detalls dels preus (l’entrada general val 9€), el catàleg de les exposicions i els recursos audiovisuals de la col·lecció.

L’altre museu d’art que us recomanem i que seria l’alternativa a la visita del Museu Thyssen, seria el Centre d’Art d’Escaldes Engordany.

Centre d’Art d’Escaldes Engordany

El Centre acull el Museu Viladomat, la col·lecció de maquetes d’art romànic i exposicions temporals. L’edifici del CAEE és un clar exemple de l’anomenada arquitectura del granit d’Andorra: és obra de l’arquitecte català Celestí Gusí, i va ser bastit entre els anys 1932 i 1934, a instàncies dels Monjos de Montserrat per acollir l’aparcament de l’Hotel Valira i l’antiga escola d’Escaldes-Engordany. Amb el temps, va esdevenir el primer cinema del país: el Cinema Valira. Recuperat el seu esplendor com a espai cultural, és la seu permanent de l’obra de l’escultor català Josep Viladomat, i de la col·lecció de maquetes d’art romànic d’Andorra. A la segona planta s’hi fan tota mena d’exposicions temporals i una programació cultural per a tots els públics.

Centre d’Art d’Escaldes Engordany

És possible contractar una visita guiada pel museu, la qual té una durada d’uns 45 minuts. La fan amb els següents idiomes: català, castellà, francès i anglès. L’aforament és limitat. És un espai adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. A més, el centre proposa activitats lúdiques per a nens i tallers didàctics per a escolars. L’horari d’obertura del Centre és de dilluns a dissabte de les 9:30 a les 13:30h i de les 15 a les 19h. Els mesos de juliol i agost, però, el centre obre també els diumenges al matí, de les 9:30 a les 13:30h. El Museu està adherit al passaport de museus d’Andorra Passmuseum.

Després de passejar i sopar per Les Escaldes, ens acostarem a la Plaça de la Rotonda d’Andorra la Vella per assistir a l’espectacle de llum, aigua i música anomenat Aqua et Lumina 2023. Coincidint amb el començament de la temporada d’estiu, la capital Andorra la Vella es vesteix de gala per a presentar una combinació espectacular de llums i sò amb l’emblemàtic Pont de París com a teló de fons. El sistema instal·lat permet fins a 2000 combinacions possibles de llums i música, per lo que la originalitat està assegurada. Per altra banda, el projecte és respectuós amb el medi ambient: el reciclatge de l’aigua mitjançant un circuït tancat (únic en el món en fonts d’aquestes característiques), permet que el cabal del riu no s’alteri en cap moment. La idea és que amb una periodicitat diària, al menys en els mesos d’estiu, es porti a càrrec aquest espectacle. Actualment, en l’estiu de 2023 es porten a càrrec 2 passis per dia, un a les 22h i l’altre a les 22:45h. L’accés és gratuït.

Espectacle Aqua et Lumina 2023

I fins aquí la jornada en el dia d’avui, que ha resultat força compacta i densa de visites, atraccions i monuments.

Us proposem una alternativa a les visites del poble d’Auvinyà i de l’ermita de Sant Serni de Nàgol, com seria, una sortida fins al poble d’Ós de Civís. Té la particularitat que es tracta d’un poble català, però que el seu accés s’ha de fer per una carretera andorrana, en la parròquia de Sant Julià de Lòria. El poble i la seva carretera d’accés, bé valen una visita.
Ós de Civís
També et proposo una caminada alternativa al Circuït de les Fonts d’Engolasters. Es tractaria d’una caminada per la parròquia d’Andorra la Vella, en la qual ja estaríem més a prop del següent punt de la ruta, la visita al seu Centre Històric, estalviant-nos els desplaçaments fins a Engolasters. Realment et proposem 3 caminades diferents per la parròquia d’Andorra la Vella, i totes de característiques similars:

1) L’anella verda: Caminada per una xarxa de camins perimetrals a Andorra la Vella

2) Camí de Santa Coloma a la Margineda: Camí que ens porta al pont romànic de la Margineda, des de la població de Santa Coloma. La caminada té una durada de 1h 35min i un desnivell acumulat de 100 metres.

3) Circuït de Les Fonts a la Urbanitació Comella Park: Caminada d’uns 35min, d’una longitud de 2km i un desnivell total de 160m.

Adjuntem un mapa de google maps amb l’itinerari en cotxe del dia, amb el marcatge dels punts i llocs d’interès i el kilometratge i temps destinat a la ruta (1 hora i 19 minuts / 42,70 kilòmetres).

Categories
ANDORRA

Dia 2: Caminada Planell del Quer (P.N. de Sorteny) + Mola i Serradora de Cal Pal + Espai Columba + Església de Santa Coloma + Caldea

I ja som en el nostre segon dia que passarem al Principat d’Andorra. La intenció que tenim en el dia d’avui és realitzar una caminada durant el matí, en el Parc Natural de Sorteny, amb la visita posterior a una mola i serradora prop d’Ordino (Mola i Serradora de Cal Pal). Per la tarda, visitarem l’Espai Columba, un autèntic centre d’interpretació del romànic, a prop de l’església de Santa Coloma, que també visitarem. Finalitzarem la jornada amb l’entrada al balneari de Caldea.

Agafarem el cotxe i ens dirigirem a les valls d’Ordino, i concretament en el Parc Natural de Sorteny, ubicat a 25 minuts al nord d’Ordino, arribant-hi per la carretera CG-3. La caminada que us proposem realitzar és una caminada molt suau, ideal per fer en família. S’anomena la Ruta del Planell del Quer, i es pot fer en unes dues hores (té quasi 5 kilòmetres), i és circular.

Parc Natural de Sorteny

El Parc Natural de la Vall de Sorteny ofereix un interès singular des del punt de vista científic, històric i educatiu, però també estètic, paisatgístic i recreatiu. El Parc Natural de la Vall de Sorteny, malgrat tenir una superficie limitada de 1.080 hectàrees, participa en la preservació de la biodiversitat i, més enllà de les nostres fronteres, en la conservació del patrimoni natural i cultural dels Pirineus. Aquesta ruta és en realitat una variant de la ja proposada entre Canya de la Rabassa i Pla de Sorteny, encara que aquesta opció presenta un desnivell total major, de 270 metres, i quasi el doble de recorregut, 3,8km, però tot i així segueix estant a l’abast de tots els excursionistes, independentment de la seva forma física. Aquest circuït alternatiu és la millor opció si es vol gaudir de la flora i la fauna úniques de la zona sense prescindir de les vistes panoràmiques pròpies de l’alta muntanya. Un cop haguem resseguit els senders d’interpretació del parc natural de la Vall de Sorteny i haguem visitat el seu interessantíssim jardí botànic, lo què és més aconsellable és continuar per el camí que puja, a partir del refugi, cap a l’altiplà del Quer, on hi trobarem unes perspectives increíbles d’ambdues vessants de les valls de Sorteny i de Rialb. Encara que el final del recorregut pot ser que estiguem un xic cansats, s’ha de dir que la tornada no és gens complicada: només hem de tornar a baixar cap a la Rabassa i arribem directament a l’aparcament.

Parc Natural de Sorteny

1. 0.00m/0:00min. El sender comença en l’aparcament de la Canya de la Rabassa, en la caseta d’informació del parc natural de la Vall de Sorteny, on es facilita tot tipus d’informació. Ens trobem a 1.785m d’alçada. L’aparcament, durant els mesos d’estiu, és de pagament.

2. 480m (desn. 25m)/15min. Prenem la pista forestal del parc natural de la Vall de Sorteny. A continuació, en el seu primer gir, just al costat del riu de Sorteny, hi ha el camí del Grau de la Llosa.

3. 860m (desn. 60m)/30min. El Sender del Grau de la Llosa puja per el cantó del riu de Sorteny i tornem a sortir a la pista forestal. Arribem al jardí botànic, on podem observar unes 300 espècies de plantes dividides per ambients i l’escultura l’”Estripagecs”.

Parc natural de Sorteny

4. 1.900m (desn. 100m)/50min. Seguint la pista forestal uns 400 metres, arribem a un portilló on podem observar centenars de flors. Tenim que seguir el GRP fins arribar al Pla de Sorteny, on hi trobarem el refugi guardat Borda de Sorteny (www.refugisorteny.com).

5. 2.700m (desn. 85m)/1h 15min. El sender continua per sobre de la font en direcció nord-oest (rètol). La pendent és moderada i va guanyant metres per la solana. Un cop en l’altiplà del Quer, la vista és magnífica: al nord, el port de Siguer; al sud, l’estanyó; a l’est, el pic de la Serrera; i a l’oest, el pic de Font Blanca.

Parc natural de Sorteny

6. 3.600m (desn. 195m)/1h 40min. Hem de passar l’altiplà en direcció nordoest fins que entrem dins del bosc, on trobarem una portella per el ramat. Baixem per el camí en direcció a la Rabassa, gaudint d’una magnífica vista sobre la Vall de Rialb. En direcció nordest s’hi ubica el munyidor.

7. 4.400m (desn. 75m)/2h. Passem per el costat del munyidor i continuem per un tarter en direcció al riu, fins al camí de Rialb, on prendrem el camí cap a l’esquerra. A continuació, el sender continua dins del bosc fins que arribem al berenador de la Canya de la Rabassa.

Perfil del recorregut
Mapa de la caminada

Realitzada la caminada, decidirem si ens volem quedar més estona al parc natural (podríem dinar de pícnic) o si agafem el cotxe i ens dirigim al pròxim punt de la ruta, la Mola i Serradora de Cal Pal, ubicada a 8,13km al sud de l’aparcament del parc natural (uns 13 minuts en cotxe), al centre del petit llogaret de La Cortinada.

Una alternativa a la caminada que hem realitzat per el Parc Natural de Vall de Sorteny, podría ésser la Ruta del Ferro, una encara més suau caminada que va de Llorts a La Cortinada anar i tornar. Es tracta d’una de les millors excursions de senderisme familiars que es poden realitzar en aquestes contrades. Per varies raons: és fàcil de realitzar i combina naturalesa amb cultura, societat i economia, que et duran a entendre de forma visual una de les activitats més importants del país des del segle XVII fins a finals del XIX: la metal·lúrgia. Aquesta Ruta del ferro té com a punt de partida la localitat de Llorts, en la parròquia d’Ordino. Es tracta d’un trajecte lineal d’uns 4,2km (8,4km anada i tornada), la primera part amb pendent favorable i la segona amb lleugera pujada (desnivell d’uns 126 metres). La senyalitació del camí és vermella i blanca, pròpia del GR-11. La duració total d’aquest recorregut és un xic més de 2 hores. A més, la Ruta del Ferro també es pot realitzar a cavall, des de Ransol fins a Arans, passant per la Mina dels Meners.
Ruta del Ferro

Com podràs descobrir en aquesta Ruta del Ferro, a Andorra l’activitat metal·lúrgica va tenir un gran pes fins a finals del segle XIX. I alguns dels seus llocs més emblemàtics, que es poden visitar durant aquest recorregut, formaven part de tot el seu procés de producció: obtenció, transformació i comercialització. Durant tot el recorregut ens trobem escultures modernes fetes precisament amb ferro, que decoren el camí. La Ruta del ferro parteix de la mina de Llorts, de 30 metres de profunditat i visitable a l’estiu. En l’extrem oposat de l’itinerari es troba l’església de Sant Martí de la Cortinada. Aquest petit temple no només és interessant per la seva història i la seva arquitectura romànica, sino també precisament per els seus bells treballs de forja: les reixes de les capelles laterals son un bon exemple de lo què eren capaces les fragues andorranes. I entre un lloc i altre, exemples d’arquitectura tradicional, com la borda d’Ordino.

Ruta del Ferro

La Ruta del Ferro d’Andorra és en realitat un itinerari cultural més ampli, que forma part de la Ruta del Ferro dels Pirineus (Catalunya, Aquitània, Ariège, Guipúscoa i Biscaia). Per el seu interès cultural i la col·laboració entre països, va rebre la menció d’honor del Consell d’Europa en el mes de novembre del 2004. A més d’aquesta Ruta del ferro a Ordino, existeixen altres punts d’interès lligats a l’indústria metal·lúrgica a Andorra, en el que es poden descobrir mines, carboneres, forges o hàbitats relacionats amb aquesta activitat. Alguns d’aquests llocs, que poden ser un bon complement a aquesta Ruta del ferro, son la Farga Rossell (Centre d’Interpretació del Ferro, una de les últimes forges actives del país, ubicada a La Massana), el Museu Casa d’Areny-Plandolit, que era la gran família propietària de fragües a Andorra, i l’itinerari Homes de Ferro.

La Ruta del Ferro

El nostre següent punt de la ruta és la Mola i Serradora de Cal Pal ubicada al centre del llogaret de La Cortinada, a la mateixa parròquia d’Ordino que estem ara. Els edificis son de finals del segle XVI i principis del XVII. La serradora i la mola de Cal Pal varen estar actius fins aproximadament els anys seixanta. En l’any 1996 es varen reobrir com a Centre d’Interpretació amb tots els seus elements originals restaurats. Durant la visita observaràs una demostració de la talla de fusta mitjançant una serra hidràulica antiga i també veuràs el procés de transformació del blat de moro en farina amb una mola de pedra original. Totes les vistes es complementen amb un vídeo explicatiu

Mola i Serradora de Cal Pal

Les visites al centre son guiades i es realitzen durant els mesos de juliol i agost. La Mola obre al públic de dimarts a dissabte, de 9:30 a 13:30 i de 15:00 a 18:00h, i els diumenges, de 9:30 a 13:30h. Les visites tenen una durada aproximada d’uns 30 minuts. Aquest museu està adherit al passaport de museus d’Andorra, anomenat PassMuseu.

Mola i Serradora de Cal Pal

Visitada la Mola i la Serradora, agafarem el cotxe i anirem fins a tocar de la capital Andorra la Vella, concretament fins al poble de Santa Coloma, al sud, on ens hi trobarem l’Espai Columba. Hi ha uns 14,10km i tardarem uns 23 minuts en arribar-hi. L’Espai Columba és un Centre d’Interpretació de les esglésies romàniques del Principat. En aquest espai, situat a pocs metres de l’església de Santa Coloma, podràs conèixer de primera mà com s’elaboraven les pintures murals durant el temps del romànic, junt amb altres objectes de culte religiós: veuràs les làmpares d’oli de l’església de Santa Eulàlia d’Encamp, la creu espinosa de Sant Serni de Nàgol o el Crist de Sant Martí de la Cortinada, entre altres objectes. De la mostra exposada en aquest espai museïstic, destaquen els frescs romànics de l’església de Santa Coloma, un dels exemplars més preuats d’aquest estil a Andorra.

Espai Columba

Les pintures murals, realitzades per el taller del mestre de Santa Coloma en el segle XII, es varen mantenir en l’àbsis de l’església fins a finals del segle XX, moment en que la febre pel romànic va donar peu a la venda de nombroses pintures murals del Pirineu. Les pintures murals de l’absis de Santa Coloma (arrencades mitjançant la tècnica strappo) fóren venudes en el 1933 a un antiquari barceloní, qui a la seva vegada va vendre una part important del conjunt a un aristòcrata alemany d’orígen jueu, el baró Van Cassel. A l’esclatar la Segona Guerra Mundial, les pintures varen caure a mans del Tercer Reich i no fou fins al final de la comptessa que es varen traslladar al Collecting Point de Múnich, per a passar finalment al Museu Estatal Prussià de Cultura, a Berlín, en l’any 1969, on varen romandre 20 anys guardades sense ésser exposades. En l’any 1989, el fragment del Crist en Majestat va tornar a Andorra per a l’exposició Andorra Medieval, mentres que el reste del conjunt pictòric es va restaurar a Frankfurt. Més endavant, en l’any 2003, es va exposar a la Gemäldegalerie. Finalment, en l’any 2007, després de nombroses negociacions, Andorra va comprar i recuperar definitivament tot el conjunt pictòric i el va exposar en dues ocasions: el 2008 en la mostra patrimonial andorrana “Un profund i llarg viatge” i en el 2014 en “Benvingudes a casa vostra”.

Espai Columba

La visita del centre museístic Espai Columba es fa conjuntament amb la de l’església de Santa Coloma, situada a pocs metres, on podràs gaudir del valor d’un conjunt arquitectònic romànic i del vídeo mapping les pintures murals romàniques en el seu emplaçament original. La projecció, de sis minuts de duració, t’ofereix l’oportunitat de contemplar la creació de la pintura completa des de l’inici. Un viatge al segle XII sense moure’t del lloc.

Vídeo Mapping a l’Espai Columba
Video Mapping a l’Espai Columba

Els preus de les entrades son els següents: 7€ per l’entrada normal; 3,5€ per l’entrada reduïda; i entrada gratuïta per escoles i estudiants nacionals, menors de 10 anys, etc… El Centre ofereix visites guiades (amb reserva prèvia) i visites lliures amb audioguia junt amb l’itinerari de l’Arc Patrimonial. El centre també disposa de tallers escolars i l’espai està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. Hi ha un suplement per visita guiada de 1,5€ per persona. Els horaris de les projeccions i les visites a l’església poden modificar-se segons les necessitats de culte. Aquest espai cultural també està adherit al passaport de museus d’Andorra PassMuseu.

Estat de les pintures

Com hem dit anteriorment, visitarem l’Espai Columba conjuntament amb l’església de Santa Coloma. Aquesta, és una de les més antigues d’Andorra. D’orígen prerromànic, es va construïr entre els segles VIII i IX amb una nau de planta rectangular i un àbsis quadrangular. La seva fisonomia actual es deu a les reformes que es varen realitzar en el segle XII, moment en el que es va a¡fegir el campanar llombard de planta circular i quatre pisos d’alçada, únic en el Principat i un dels pocs que es troben en els Pirineus. Així mateix, es va decorar el conjunt de la capçalera de l’església amb un cicle de pintures murals al fresc que, tradicionalment, s’han atribuït al Mestre de Santa Coloma, si bé no son obra d’una mateixa mà. Aquesta circumstància es dóna en gran part dels murals romànics d’Andorra i dels Pirineus, obra de tallers de pintors nòmades que havien rebut la mateixa formació. Això ha portat als experts a parlar d’escoles com la que ens conscerneix, la del Mestre de Santa Coloma.

Església de Santa Coloma amb el seu campanar circular

En l’església, que ha de visitar-se en combinació amb l’Espai Columba, només es pot veure una petita part dels frescos originals, ja que majoritàriament es varen vendre l’any 1933. El Govern d’Andorra va recuperar el conjunt pictòric en el 2007. Les alteracions que han experimentat tant les pintures com l’àbsis al llarg del temps han fet que sigui impossible retornar a les pintures al seu emplaçament. Ara, mitjançant les noves tecnologies, podem gaudir de les pintures en el seu emplaçament original gràcies a la tècnica del vídeo mapeo. Aquesta recreació virtual, acompanyada d’un joc de llums i sò, projecta les pintures murals en els seus emplaçaments amb una precisió total, lo què permet als visitants experimentar les sensacions que oferien els frescos originàriament. Un total de 6 projectors recreen el conjunt de les pintures sobre les parets de la nau i l’interior de l’àbsis. La projecció té una durada de 6 minuts i es pot veure en grups reduïts de fins a 10 persones, amb la finalitat de garantir la qualitat de l’experiència. La visita a la projecció mapping només es pot fer conjuntament amb la visita a l’Espai Columba, on es poden contemplar les pintures originals.

Església de Santa Coloma
Video Mapping

El seu emplaçament, el de l’església de Santa Coloma, et permet gaudir del nucli antic de Santa Coloma, així com de la Torre dels Russos que, projectada per Cèsar Martinell, és un dels exemples de l’arquitectura del granit a Andorra. Molt a prop també hi trobaràs la petita església de Sant Vicenç, molt interessant per completar la visita al conjunt. També és possible visitar aquesta església amb el Bus Turístic d’Andorra: itinerari nº3, de juny a setembre. Més informació: Oficina de Turisme d’Andorra la Vella.

I ja per finalitzar amb la planificació d’aquest segon dia, creiem que val la pena gaudir del Balneari de Caldea, ubicat a la població de les Escaldes-Engordany. El seu aparcament es troba a 4,8km de l’espai Columba (a uns 10 minuts en cotxe). Caldea no solament és l’spa termal d’Andorra, sinó també un dels grans referents de l’oci termal a tota Europa. I ho és perquè les seves instal·lacions estan a l’avantguarda i perquè ofereix propostes per a tot tipus d’usuaris, en qualsevol època de l’any. El Spa Caldea és un lloc únic en el que l’aigua adquireix una dimensió purificadora i lúdica al mateix temps. Si vols viure una experiència única en parella, en família o amb amics, presta atenció a les següents línies en les que t’explico tot sobre l’spa Caldea: els seus espais temàtics, els seus preus i molt més.

Caldea

A Caldea, “spa” és un terme amb moltes accepcions. Per una banda, cumpleix (i supera) totes les expectatives en lo que a experiència termal es refereix: conta amb diferents espais on l’aigua brota a una agradable temperatura (32-34ºC) i on el visitant es pot relaxar entre dolls, colls de cigne, llits de bombolles i altres comoditats. Però per altra banda, a Caldea “spa” significa també diversió en família, un concepte que poques vegades s’associa a aquest tipus d’espais. Per exemple, en el Spa Termolúdic, els més petits podran relaxar-se tant com els seus pares, doncs està permesa l’entrada des dels 5 anys. I així succeeix de forma més evident en “Likids”, on podran divertir-se sense límits i a gust, doncs tot l’espai està dissenyat específicament per a ells: des de la decoració fins a les propostes d’entreteniment, amb zones de jocs, canons de descàrrega i molt més. Però Caldea també enamora a altres usuaris completament diferents. És el cas de les parelles d’enamorats, que poden viure una experiència romàntica i relaxant en el Centre Inúu, l’espai “Adults Only” on a més s’ofereixen nombrosos tractaments de benestar. Per altra banda, quins vinguin amb la intenció de descansar i desconnectar, ho podran fer en altres espais plens de personalitat, com “Orígens”, amb una ambientació singular que integra notes exòtiques i històriques. O com la Llacuna Panoràmica, la reina indiscutible dels espais exteriors, doncs ofereix vistes 360º de l’entorn i sembla suspesa sobre el riu. I es pot gaudir en qualsevol època de l’any!

Caldea

El Centre Termolúdic és l’spa més gran del centre termal Caldea, encara que el seu concepte va més enllà del balneari tradicional. És un espai de diversió per a tota la família. De fet, està permesa l’entrada a majors de 5 anys i ofereix una gran varietat de propostes que combinen relax i entreteniment, tant a l’interior com a l’exterior. En l’interior hi destaca la Gran Llacuna, amb aigües a temperatura molt agradable (32-34ºC) i comoditats que fan les delícies de grans i petits: tasses d’hidromassatge, jacuzzi relaxant, cascades, piano d’aigua per els peus… I no falten els espais imprescindibles en un centre termal, com banys indorromans, bany islandès, aqüamassatges i hammam. En canvi, a l’exterior del Centre Termolúdic gaudireu d’espais que es fónen amb l’espectacular entorn andorrà, com les seves llacunes a cel obert i amb vistes a les muntanyes, així com les diferents terrasses per relaxar-se i divertir-se a l’aire lliure.

Caldea

Pots adquirir les entrades de Caldea tant en la taquilla com en la pàgina web oficial del centre. Si optes per la compra online, podràs reservar amb antelació la teva experiència i escollir la modalitat d’entrada que més s’ajusti a les teves preferències. Per tant, és la millor opció per tenir assegurada la teva plaça durant les teves pròximes vacances a Andorra. A més, en aquesta pàgina podràs consultar el calendari detallat d’horaris d’obertura segons el dia de la setmana i l’època de l’any, doncs s’amplia durant els dissabtes i el mes d’agost.

Caldea

Els preus de Caldea varien segons diferents detalls:

 • L’espai a visitar: les entrades per a Inúu també dónen accés a Orígens i al Centre Termolúdic, però no a la inversa. Per això, el preu de Inúu és més elevat
 • L’horari del teu passi: existeix la modalitat d’entrada de matí, tarda o nit, aquesta última només en el juliol i l’agost
 • L’edat del visitant: els nens, en funció de la seva edat, tenen preus reduïts.

Per a conèixer en detall quins son els preus vigents en aquest moment, et suggerim visitar la pàgina web de Caldea.

Caldea

A més dels descomptes comentats en funció de l’edat, podràs trobar a Caldea ofertes de diferent tipus: des d’abonaments de varis dies per quins es queden amb ganes de més fins a packs per a famílies de diferent composició (fins a 7 membres). També son habituals les promocions a Caldea de 2×1, en qualsevol dels seus espais. I per qui desitgi organitzar un viatge amb tot inclòs, podeu consultar els paquets amb allotjaments, amb tractaments de benestar, amb menjar o sopar en un dels restaurants del centre o amb altres serveis a Andorra. Tindràs informació més detallada i actualitzada en la web oficial de Caldea.

Caldea

Ha arribat l’hora de donar per finalitzada la planificació del dia d’avui, quedant l’entrada a Caldea com un dels imprescindibles de la nostra escapada de sis dies a Andorra.

Adjuntem un mapa de google maps amb l’itinerari en cotxe del dia, amb el marcatge dels punts i llocs d’interès i el kilometratge i temps destinat a la ruta (49 minuts / 30,10 kilòmetres).

.

Categories
ANDORRA

Dia 1: Pont Tibetà de Canillo + Mirador Roc del Quer + Mont Màgic Family Park + Palau de Gel d’Andorra

Arribem al primer dia a Andorra i el primer que farem serà anar a buscar el nostre allotjament per a deixar-hi les coses i així poder començar amb l’itinerari pensat. La nostra intenció en el dia d’avui és visitar a fons el poble de Canillo i els seus voltants.

Entrarem a l’Oficina de Turisme de Canillo, ubicada al centre de la població, en plena Avinguda de Sant Joan de Caselles. Allí ens informaran de tot el què hem de fer si volem visitar un dels highlights del viatge, com és el Pont Tibetà de Canillo.

Oficina de turisme de Canillo

Els horaris de l’oficina son durant els mesos estivals de 9:00 a 18:30h.

Com hem dit, la nostra intenció és visitar el Pont Tibetà, un dels atractius turístics més impactants dels Pirineus. L’impressionant estructura minimalista està situada a la Vall del Riu a més de 1.875m d’altitud i és una de les més llargues del món amb una longitud de 603 metres, una amplada d’1 metre i fins a 158 vertiginosos metres d’alçada respecte del terra. El singular pont per a vianants s’ubica en un dels paratges naturals més espectaculars del Principat d’Andorra. Per visitar el Pont Tibetà de Canillo cal adquirir el tiquet via Pont Tibetà Canillo, o bé comprar-lo a l’Oficina de Turisme de Canillo, que és el que nosaltres hem fet.

Pont Tibetà de Canillo
Pont Tibetà de Canillo
Pont Tibetà de Canillo

L’accés al Pont Tibetà de Canillo només es pot efectuar amb autobús des del poble de Canillo o des del parking del Mirador del Roc del Quer. Amb la compra de l’entrada al Pont Tibetà de Canillo o del Pack Pont Tibetà de Canillo + Mirador Roc del Quer, el transport en autobús és gratuït.

Des de la parada de bus del Pont Tibetà fins a l’inici del Pont cal caminar per un camí de 900 metres de longitud amb unes vistes immillorables de la vall central de la Parròquia de Canillo i de les muntanyes on s’ubiquen les pistes d’esquí de GrandValira.

A nosaltres ens interessa també poder visitar després del pont, el Mirador Roc del Quer, per tant comprarem tot el pack, sortint-nos gratuït el transport en autobús. També cal dir que si volem, l’accés al mirador del Roc del Quer també es pot fer amb cotxe, hi ha un gran aparcament, no així en l’accés al Pont Tibetà. L’entrada individual del pack és de 15,50€, 12,50€ pels menors de 12 anys, i gratuït pels menors de 5 anys. Si només ens interessés pujar al pont tibetà, l’entrada al mateix seria de 13€ pels adults, 10€ pels menors de 12 anys i gratuïta pels menors de 5 anys. El mateix passaria si només volguéssim visitar el Mirador, ens costaria 5€ pels adults, 4€ pels nens menors de 12 anys, i gratuït pels menors de 5 anys.

Els horaris d’obertura del pont tibetà de Canillo son durant els mesos centrals de l’estiu de 10 a 19h. El Mirador del Roc del Quer és de 10 a 20h. Els autobusos tenen una freqüència de 30 minuts pels dies laborables, i 20 minuts pels caps de setmana i festius. La parada d’autobús es troba a la Carretera General (entrada a Canillo Sentit Nord), al costat de la benzinera. Si us interessa més informació sobre horaris, busos, etc…, aquí us deixo aquest link.

Pont Tibetà de Canillo

Visitat el Pont Tibetà, ens dirigirem al Mirador del Roc del Quer, que també és un dels llocs que mai oblidaràs. Tindràs unes vistes panoràmiques que quedaran gravades a la retina per sempre i que, en aquest cas, son molt més que això: gaudeix de l’experiència completa d’estar suspès en l’aire, com si els Pirineus t’abracéssin. Aquest mirador ja s’ha convertit en un dels indrets més famosos d’Andorra. No t’ho pots perdre! El Mirador del Quer és en realitat una passarel·la de 20 metres de llargada. 8 dels 20 metres s’assenten en terra ferma, però els altres 12 s’endinsen en la panoràmica mateixa: aquesta part de la passarel·la està constituïda per un sortint suspès en l’aire, de manera que et farà creure que ets tu qui flota i pot volar. Gran part del paviment és de vidre transparent, remarcant la sensació d’altitud i suspensió.

Panoràmica des del Mirador Roc del Quer

Encara que no estigui a peu de carretera, arribar fins al mirador és fàcil. Després d’enfilar la carretera del port d’Ordino (CS-240), el mirador es troba en el kilòmetre 6,5. Just abans d’arribar, a l’esquerra hi ha una amplia zona d’aparcament. Des d’aquí, el camí del mirador està a uns passos. El punt d’accés està dominat per la presència imponent de les Estructures autogeneradores, un conjunt escultòric que es va realitzar en el 1991, per l’escultor i arquitecte mexicà Jorge Dubon. Els tres tòtems son un clar exemple de la trajectòria vital de l’artista, vistos com un “símbol de la voluntat de l’home enfront a la immensitat de les muntanyes”. Des de la zona, on també hi ha un bar, a uns 10 minuts de baixada, amb un desnivell de 70m, arribem a la plataforma del mirador del Roc del Quer, situada a poc més de 400 metres. Es recomana portar calçat còmode per a fer el recorregut.

Mirador del Roc del Quer, vist des de Canillo

En el mirador crida l’atenció l’escultura que es situa sobre l’extrem: es tracta de la figura d’un pensador, obra de l’artista Miguel Ángel González. La seva actitud calmada i reflexiva convida al visitant a fer el mateix. Està assegut sobre una biga, impertèrrit, com si l’alçada del lloc no li infongués cap tipus de por. Al contrari, li dóna força i seguretat. Però sens dubte, el què fa únic al Mirador del Quer és la seva espectacular vista panoràmica. Sota els peus dels visitants es tituen els valls de Montaup i del Valira d’Orient, tenyits de verd a l’estiu i de blanc en l’època hivernal. Per admirar millor el lloc, hi ha una breu instal·lació en la que s’explica el què el visitant té davant dels seus ulls i com ha estat geològicament el procés de formació d’aquestes muntanyes.

Mirador Roc del Quer
Mirador Roc del Quer

I ja arribada la tarda, la nostra intenció és baixar al poble de Canillo per anar a buscar el telefèric que ens durà a l’espai Mont Màgic Family Park de Canillo, dins del domini de l’estació d’esquí de GrandValira, des del sector de Canillo. Es tracta d’una proposta d’oci per a nens i adults que has de tenir sempre anotada en la teva agenda, doncs obre tant a l’hivern com a l’estiu. Suposa la combinació perfecta d’entreteniment infantil, atraccions emocionants per a adults i naturalesa exhuberant, doncs es troba a l’abric de les muntanyes de la parròquia de Canillo. I gràcies a les instal·lacions permanents de l’estació d’esquí de Grandvalira, et serà molt fàcil passar aquí el dia en família, amb amics o amb la parella.

Mont Màgic Family Park Canillo

Es tracta d’un parc d’aventures i d’oci al mateix temps, amb l’avantatge afegida de la seva ubicació entre muntanyes: a l’hivern està cobert d’un bonic mantell blanc i a l’estiu ho està per una capa verda de vegetació. Les activitats que es poden practicar en Mont Màgic es classifiquen per edats i per èpoques de l’any. A l’estiu, Mont Magic treu el seu costat més aventurer amb atraccions emocionants. És el cas de la gran tirolina, de més de 500 metres de longitud i una velocitat màxima de 80km/h. Tot un repte pels adults al que també es poden sumar els més petits, en modalitat de tàndem amb un adult. Una altra de les atraccions de major emoció és el Màgic Gliss, un tobogan que té 550 metres de baixada i 180 de pujada. El recorreràs en un biplaça sobre rails, gaudint de la seva velocitat i de l’entorn. A més, una novetat és la versió 3D Experience d’aquest tobogan, que es realitza amb ulleres de realitat virtual per explotar les emocions del descens. I si vols viure l’experiència de caure al buit, tens una cita amb BigAirbag: podràs llençar-te des de la seva plataforma, a varis metres d’alçada, per aterrar en un gran coixí inflable que frenarà la teva caiguda amb seguretat. La llista d’activitats d’estiu té molt més: acrojump i llits elàstics perquè saltin els nens, caiac, canoes i patinets a pedal en el llac, esports de precisió com el tir amb arc o el minigolf o inclús experiències de tipus “escape room” en plena naturalesa, com l’Explor Games. També pots realitzar una ruta de senderisme en l’anomenat “Sender de Llegendes”, en el què es parla de mites i contes amb personatges fantàstics de la tradició andorrana.

Mont Màgic Family Park Canillo

L’horari d’estiu del sector és de 10 a 18h aproximadament, amb una hora més per la tarda en els mesos de juliol i agost. En els serveis per el visitant en aquest parc d’aventures, hi destaca el restaurant El Forn i la botiga oficial. Com hem dit abans, en quan a l’accés, només existeix l’opció del telecabina de Canillo (no hi ha carretera per accedir a aquesta zona d’aventures). Els tickets d’aquest telecabina s’inclouen en el “Forfait Peatón”, del què parlem a continuació. L’entrada bàsica a Mont Màgic (coneguda com a “Forfait Peatón”, és un passi diari que dóna dret a dues pujades i dues baixades al recinte en el mateix dia, però sense la possibilitat de pujar a les atraccions o realitzar activitats. L’anomenada “Entrada al Parc”, és la que hauràs de comprar si vols gaudir de les activitats d’aquest parc familiar. Dóna accés (no il·limitat) a bona part de les activitats i serveix d’aquest family park. Per exemple, el Màgic Gliss, el BigAirbag o els inflables. I per últim, per a poder gaudir d’algunes atraccions d’aquest parc, hauràs de comprar un ticket a part. És el cas de la tirolina (amb preu diferent segons es realitzi asseguts, estirats o en tàndem), i el múshing. En la taula de preus hi trobaràs diferents opcions segons l’edat del visitant. Per exemple, és gratis fins als 3 anys. També estan exempts de comprar “Forfait Peatón” els que tinguin el forfait de temporada de Grandvalira i Ordino-Arcalís. Hi ha entrades que s’han de comprar necessàriament en les guixetes, com el ticket per una tirolina en modalitat tàndem, ja que els responsables de l’activitat han de comprovar que es cumpleixen els requisits de pes i alçada. Tanmateix, la gran majoria de tickets i entrades es poden reservar i adquirir online en la web oficial de Mont Magic, una opció recomanable que et permetrà organitzar la teva jornada amb antel·lació. Pots consultar preus i treure les teves entrades en aquesta pàgina.

Mont Màgic Family Park Canillo
Mont Màgic Family Park Canillo

I després d’una tarda d’oci i diversió, la nostra proposta és continuar la mateixa amb més oci i diversió, accedint al Palau de Gel d’Andorra, el qual es troba en el centre de Canillo. El Palau de Gel de Canillo és el principal palau de gel a Andorra… i molt més que això: es tracta d’un centre lúdic esportiu amb instal·lacions i activitats per a famílies, amics, parelles i qualsevol altre perfil d’usuari. Per això, és un referent per l’oci esportiu en qualsevol època de l’any, inclòs l’hivern, ja que el seu interior està perfectament climatitzat. Per exemple, la pista de gel es pot convertir al mateix temps en un circuït de karting i la piscina, en l’espai de joc de caiac polo, entre altres opcions. El Palau de Gel és un gran recinte esportiu dedicat, en bona mesura, a les activitats sobre gel gràcies a la seva gran pista de patinatge de més de 1.800m² i unes mesures de 60x30m. És a dir, dimensions olímpiques, éssent la única d’Andorra d’aquest tipus. Aquesta pista és el principal espai esportiu del centre i és utilitzada tant per clubs esportius com per usuaris individuals. De fet conta amb una gran grada amb capacitat per a 1.500 espectadors, que s’omple per a veure les competicions dels clubs del Principat en diferents disciplines (hoquei sobre gel, cúrling, patinatge artístic, etc…) i per altres esdeveniments esportius o d’entreteniment.

Palau de Gel d’Andorra

A més de la pista de gel, l’altre gran espai esportiu del Palau de Gel és la piscina climatitzada: té unes dimensions de 25×12,5 metres, amb una profunditat d’entre 1,60 i 2,10m. És, per tant, ideal per a practicar nombroses disciplines esportives aqüàtiques, però també per a nedar de manera individual. Com a complement, conta amb una petita piscina per a nens, amb una profunditat de 40cm. A l’estiu, a més, està operatiu el solàrium exterior per a prendre el sol. I els que busquin relax, tindran a la seva disposició sauna i cabina de rajos UVA. També conta amb instal·lacions interiors i exteriors per a practicar esports com el tennis, l’squash i el futbol. Tampoc hi falta un gimnàs, l’Urban Gym, al que els usuaris acudeixen a exercitar-se assiduament o de forma esporàdica. Finalment, també disposa d’un auditori amb capacitat per més de 300 persones i una botiga esportiva. Cal recordar que aquest centre lúdic esportiu està operatiu tot l’any.

Palau de Gel de Canillo

El Palau de Gel està obert de dilluns a diumenge, però cada espai té el seu propi horari d’obertura i de tancament: uns obren les seves portes a partir de les 9:00h i altres poden romandre oberts fins a les 21:00h o inclús fins a les 00:00h en ocasions especials. Per tant, et suggerim que consultis la informació actualitzada sobre l’horari d’accés al públic general en els principals espais del recinte: Pista de Gel; Piscina Climatitzada; i Gimnàs. A l’igual que els horaris, els preus del Palau de Gel son molt variats segons l’activitat, l’espai i la modalitat d’entrada. Per conèixer en detall tot això, et suggerim que visitis la web oficial, i en concret, la pàgina dedicada a cada activitat. Els nens menors de 6 anys no paguen entrada, però han d’anar acompanyats d’un adult.

Palau de Gel
Una alternativa a la proposta d’oci i entreteniment que et proposem per la tarda, és realitzar una visita al Santuari de Meritxell, molt a prop de Canillo (a 3,3km del centre de Canillo). La Basílica Santuari de Meritxell és el temple religiós més important d’Andorra. Sense deixar de banda la seva importància espiritual, aquest lloc de culte a la parròquia de Canillo ofereix més raons per visitar-lo, principalment des del punt de vista artístic i paisatgístic. La festivitat de Nostra Senyora de Meritxell, patrona de les Valls d’Andorra es celebra el dia 8 de setembre, festa de les marededéus trobades als Països Catalans. És un lloc ple de simbolisme per els habitants del Principat. De fet, a dins es troba la imatge de la Verge de Meritxell, patrona del país. Es tracta d’una talla policromada semblant a la peça original romànica, destruïda en l’incendi de 1972. La importància del temple ha servit perquè el Papa Francesc li atorgués el títol de Basílica Menor el 2014, fet que el va convertir en l’únic lloc de culte amb aquesta distinció al Principat. A partir d’aquest moment, Meritxell forma part de l’anomenada Ruta Mariana, que l’uneix amb altres quatre santuaris de gran importància a Espanya i a França: el del Pilar, el de Montserrat, el de Torreciutat i el de Lourdes. Per aquest motiu, el temple s’ha convertit també en un pol d’atracció per als visitants moguts per la fe i l’espiritualitat.
Basílica-Santuari de Meritxell

El Santuari de Meritxell va patir un terrible incendi el 8 de setembre del 1972. No només van quedar destruïts la talla i altres objectes de valor a l’interior, sinó que el foc va arrasar pràcticament tot el santuari. Ja no queda gairebé res del temple original. Tanmateix, podem meravellar-nos en canvi amb una de les obres més interessants del prestigiós arquitecte Ricardo Bofill. El resultat és, en paraules del propi autor, una “recreació del romànic”, l’estil que formava part dels orígens d’aquesta església i que va deixar una gran empremta al Principat. Un altre dels encants de la Basílica Santuari de Meritxell és la seva ubicació privilegiada en una vall tancada de la parròquia de Canillo. Els colors que envolten el temple, blanc pur a l’hivern i verd intens durant la resta de l’any, contribueixen a la solemnitat i a la pau del complex arquitectònic.

Basílica-Santuari de Meritxell

Pots arribar-hi amb cotxe o mitjançant la ruta 1 i 4 del Bus Rurístic d’Andorra, que entre juny i setembre fa un recorregut per altres monuments interessants de Canillo, com ara l’església de Sant Joan de Caselles o la de Sant Joan d’Encamp. El santuari organitza visites guiades durant els mesos de maig a octubre. També tens accés lliure a l’itinerari de naturalesa fins als oratoris de Meritxell i el poble de Prats. Per tots aquests motius, la Basílica Santuari de Meritxell es convertirà en una parada obligatòria per als turistes interessats en la cultura i les tradicions d’Andorra. Oberta cada dia excepte els dimarts, de 9h a 13h i de 15h a 19h, amb entrada gratuïta. Visites guiades gratuïtes de maig a octubre.

Basílica Santuari de Meritxell

Podem combinar una visita al Santuari de Meritxell amb una petita caminada o trekking per la tarda-vespre. Per exemple, podem fer el Camí de Canillo a Meritxell, que té una durada d’1 hora (en 1 sentit) i presenta un desnivell acumulat d’uns 150 metres aproximadament. La caminada és de dificultat fàcil, perfecte per a fer en família. Té una longitud de 3,80km (1 sentit). Tot el trajecte conta amb punts d’aigua i llocs de descans. El camí connecta l’església romànica de Sant Miquel de Prats, punt inicial de la ruta (en el nostre cas, us proposem començar a la mateixa població de Canillo, concretament en la capella de la Santa Creu), i el Santuari de Meritxell, patrona d’Andorra, en l’altre extrem del sender. El recorregut passa per un prat paral·lel a la carretera i segueix la senda senyalitzada amb marques vermelles fins arribar a un extens camp. En el camí hi trobaràs la Creu dels set braços i poc després arribaràs al poble de Prats. Per arribar a Meritxell has de seguir el camí que és l’antic camí reial. Baixant per el camí, pots començar a divisar el santuari i la creu de terme de Meritxell. Aquesta creu del segle XVI també és coneguda com la Creu de Carlemany i era punt de referència per a tots els peregrins que viatjaven fins al santuari. Seguint la senda et trobaràs amb dos oratoris que t’indicaran que has arribat al final del recorregut i al santuari de Meritxell. El camí de tornada és per el mateix camí.

Església de Prats en la ruta fins a Meritxell

I finalment, donarem per finalitzada la jornada, i adjuntem un mapa de google maps amb l’itinerari en cotxe del dia, amb el marcatge dels punts i llocs d’interès i el kilometratge i temps destinat a la ruta (17 minuts / 10,30 kilòmetres).

Categories
ANDORRA

Escapada a Andorra en 6 dies

Pot semblar Andorra una regió o territori petit, però a l’hora de planificar un viatge veus que hi ha una gran quantitat de llocs per a visitar. És difícil escollir entre tanta naturalesa i pobles i ciutats amb encant. La intenció del viatge ha estat escollir les millors zones d’Andorra i veure-les a fons, sense cap necessitat de voler veure tot el país o el màxim d’ell. El concepte és el viatge “slow travel”, havent escollit prèviament les zones a visitar.

Llacs de Tristaina, Andorra
Mirador Roc del Quer, Andorra

Et proposem el nostre viatge, una escapada a Andorra en cotxe durant els mesos estivals. Adjuntem el detall del viatge amb les atraccions que vàrem visitar:

Dia 1: Pont Tibetà de Canillo + Mirador Roc del Quer + Mont Màgic Family Park + Palau de Gel d’Andorra

Dia 2: Caminada Planell del Quer (P.N. de Sorteny) + Mola i Serradora de Cal Pal + Espai Columba + Església de Santa Coloma + Caldea

Dia 3: Naturlàndia + Auvinyà + Església St. Serni de Nàgol + Engolasters (Circuït de les Fonts) + Centre Històric d’Andorra la Vella + Museu o Centre d’Art a Les Escaldes + Aqua et Lumina 2023

Dia 4: Mirador Solar de Tristaina (o Trekking Circ Glacial de Tristaina) + Església St. Martí de La Cortinada + Ordino (Poble + Casa d’Areny Plandolit) + Carretera d’Ordino a Canillo

Dia 5: Circuït Interpretatiu Valls del Comapedrosa + Farga Rosell o Casa Rull + Club Hípic l’Aldosa + Telecabina d’Arinsal o de La Massana + Carretera a Pal

Dia 6: Camí de l’Obac (Vall d’Incles)(o Trekking Circ i Estanys de Pessons) + Funicamp + Museu Etnogràfic Casa Cristo + Església Sta. Eulàlia d’Encamp

Si selecciones cadascun dels dies els podràs anar veient a tots, un per un. A més, al final de cada dia et deixaré el recorregut pels llocs amb un mapa de google maps. I aquí mateix et deixo el mapa principal amb el marcatge de tots els llocs i atractius que pots visitar en el conjunt d’Andorra:

Una ruta per Andorra en 6 dies és el temps ideal per conèixer la regió sense presses. Hi ha tants llocs per veure que la planificació és crucial en aquest viatge. Cada etapa està molt ben estudiada per saber optimitzar el temps.

Mirador Solar de Tristaina, Andorra

Et proposem de fer una ruta per Andorra, des d’un emplaçament central al país i proper a tot arreu. Et proposem pernoctar en un allotjament a la zona de la parròquia de La Massana, o a la zona d’Encamp i/o Canillo, com més prefereixis. T’exposarem les atraccions que podrem visitar cada dia, els kilòmetres que hauries de conduïr cada dia, etc… En definitiva, t’ho posarem fàcil perquè no et col·lapsis amb els preparatius.

I com a últim concepte, hem intentat fer uns itineraris que combinin el conjunt dels atractius i elements d’interès que té Andorra, com per exemple, la naturalesa, l’art romànic, les seves costums i història expressats en alguns petits museus, etc…. Tot plegat, ho hem plantejat de forma equilibrada perquè es pugui formalitzar una proposta que deixi content a tot tipus de públic.

Ah, i me n’oblidava. A Andorra, pels museus, existeix el què és el PassMuseu. Com el seu nom indica, es tracta d’un passaport amb el que pots obtenir sucosos descomptes en les teves cites culturals. El PassMuseu proporciona una reducció del 50% en el preu de l’entrada dels 3 museus que escullis d’entre els adherits. Té un preu de 2,5€ i inclou una breu descripció de cadascun dels museus. Segur que aquesta ajuda t’anima encara més a explorar i descobrir els tresors d’Andorra. En primer lloc, has de saber que per adquirir el teu passaport, hauràs de dirigir-te a qualsevol de les oficines de turisme d’Andorra. Tens vàries repartides al llarg de tota la geografia del país. Si ho prefereixes, també pots aconseguir-lo directament en els museus del principat. Gaudir del descompte és tant senzill com presentar el teu passaport just a l’entrada de cada museu. És allí quan la persona encarregada te’l segellarà per a validar l’accés amb preu reduït. Tingues en compte que cada passaport és personal i intransferible i que cada cupó és vàlid per un museu diferent. Un altre aspecte a tenir en compte és que la seva validesa és únicament d’1 any a contar a partir de la data de la compra. A més, recorda que només podràs visitar els museus detallats en ell. Si estàs desitjant ja fer ús del teu PassMuseu, et recomanem que abans de la teva visita, facis una reserva anticipada trucant al telèfon de contacte del museu.

Museus d’Andorra inclosos en el passi

Com et comentàvem al principi, la oferta museística d’Andorra és extraordinària. Sabíes que és un dels països amb més museus per metres quadrats del món? Gràcies al teu PassMuseu, tindràs l’oportunitat d’escollir entre els 19 museus que et detallem a continuació (amb negreta hem marcat els museus que inicialment tenim intenció de visitar a la nostra escapada a Andorra en 6 dies):

Com podeu veure, tenim previst visitar un total de 8 museus a Andorra en la nostra escapada de 6 dies, per tant, sí que ens interessa el PassMuseu. Per últim, abans d’adquirir el teu PassMuseu has de saber que en la gran majoria dels museus del país els nens menors de 10 anys tenen l’entrada gratuïta. Et recomanem consultar-ho directament en els espais web de cada equipament.
PassMuseu d’Andorra
PassMuseu d’Andorra
PassMuseu d’Andorra
Ah, i per últim, també us comunico que si teniu pensat visitar o pujar a més d’un telecabina o remuntador mecànic, a Andorra a l’estiu hi ha el que s’anomena “Andorra Pass Estiu”. Es tracta d’un passi que inclou la visita més una activitat a dos dels sectors que escullis de Grandvalira Resorts. Es pot utilitzar el mateix dia o bé en dies no consecutius durant tot l’estiu, segons dates d’obertura de cada sector. Globalment, les dates d’obertura del passi per aquest estiu de 2023 son del 23 de juny al 24 de setembre. El preu del passi és de 37,60€ per persona.

Els sectors disponibles son:

 • Encamp: Funicamp 1 pujada i baixada + excursió en 4×4 fins a l’Orri de Cubil. En aquest cas, caldrà reservar l’excursió a l’oficina del Funicamp el mateix dia a primera hora.
 • Soldeu: Telecabina 1 pujada i baixada + Camp practice al Golf Soldeu
 • Canillo: Telecabina 1 pujada i baixada + 1 baixada al Màgic Gliss
 • Ordino Arcalís: Telecabina i telecadira 1 pujada i baixada + Visitar el Mirador Solar de Tristaina
 • Pal Arinsal: Forfet vianant 1 pujada i baixada + Tubbing 3 baixades
Baixada amb el Magic Gliss de Canillo