Categories
VENÈCIA

Escapada a Venècia en 4 dies

Si estàs preparant un viatge o una escapada a Venècia en 4 dies ets un afortunat. Perquè no només coneixeràs els principals barris de la ciutat i els seus llocs més turístics, sinó que et donarà temps per a fer alguna excursió fora del casc històric de Venècia.

Ho hem organitzat de la següent manera: 3 dies per a Venècia i els seus barris, i l’últim dia per a fer una excursió a tres illes de la llacuna veneciana (Murano, Burano i Torcello).

Lo mínimament ideal seria una estada de 2 dies a Venècia, ja que els plans culturals son varis i hi ha un fotimer de llocs que visitar a la ciutat. A Venècia és impossible avorrir-se i t’ho demostraré amb aquesta ruta que estàs a punt de llegir. En aquest article t’ensenyaré com organitzar cada dia de la teva escapada a Venècia perquè aprofitis el temps al màxim. Sé que organitzar cada jornada és un puzzle amb moltes variables, així que vull ajudar-te perquè surti perfecte.

Vista aèria de Venècia

Podríem dir que qualsevol època és bona per a fer una escapada a Venècia i no ens equivocaríem i és que cada moment de l’any, és únic per a la ciutat. Nosaltres teníem algunes premises a l’hora de fer aquesta escapada a Venècia, com seria evitar els mesos d’estiu, degut a les temperatures i la humitat xafogosa de l’ambient, i evitar les festivitats com Nadal i Setmana Santa (evitar aglomeracions). Estratègicament, ens varem escapar la setmana prèvia a les festes de Nadal, i creiem que va ser un èxit, ja que no ens varem trobar amb masses de turistes pels llocs. Diguem, que va ser bastant “suportable”.

Canal Grande, Venècia

La intenció del viatge ha estat escollir les millors zones, atraccions i espais que la ciutat de Venècia disposa, i conèixer-los a fons, sense cap necessitat de voler veure la totalitat de la ciutat o el màxim d’ella. El concepte és el viatge “slow travel”, havent escollit prèviament les zones a visitar. Es tracta d’una escapada per Venècia i entorns en 4 dies, durant la setmana prèvia a les festes de Nadal. Adjuntem el detall del viatge amb les atraccions que vam visitar:

Dia 1: SAN MARCO: La Plaça de Sant Marc i els seus monuments + De Chiesa San Moisè al carrer dei Assassini + De Palazzo Contarini del Bovolo al Pont de Rialto + Vaporetto pel Gran Canal i Illa San Giorgio Maggiore

Dia 2: SAN POLO + STA. CROCE + DORSODURO: Del Mercat de Rialto a Ca’ Pesaro + De Palazzo Mocenigo a Basílica de Sta. Mª Gloriosa dei Frari + De Museu Leonardo Da Vinci a Campo Santa Margherita + De Ca’ Rezzonico al Pont de l’Acadèmia + San Marco de nit

Dia 3: CASTELLO + CANNAREGIO: De Riva degli Schiavoni a Via Garibaldi + De Palazzo Grimani a Scuola Grande di San Marco + De Chiesa di Sta. Mª dei Miracoli a Chiesa della Madonna dell’ Orto + De Fondamenta della Misericordia al Museu Hebreu

Dia 4: MURANO + BURANO + TORCELLO: Excursió per lliure a tres de les illes de la llacuna de Venècia

Canals de Venècia

Si selecciones cadascun dels dies els podràs anar veient a tots, un per un. A més, al final de cada dia et deixaré el recorregut pels llocs amb un mapa de google maps. I aquí mateix et deixo el mapa principal amb el marcatge de tots els llocs i atractius que pots visitar en la ciutat de Venècia:

Una ruta per Venècia en 4 dies és el temps ideal per conèixer la ciutat sense presses. Hi ha tants llocs a veure que la planificació és crucial en aquest viatge. Cada etapa ha d’estar molt ben estudiada per saber optimitzar el temps.

Amb aquest article et vull ajudar a organitzar aquesta escapada inoblidable. T’exposarem les atraccions que podrem visitar cada dia, l’allotjament que et recomanem, el recorregut que hauries de caminar cada dia, etc… En definitiva, t’ho posarem fàcil perquè no et col·lapsis amb els preparatius.

Veuràs que en la planificació diària hi ha les atraccions que pots arribar a veure en el dia. Es tracta d’això, de les atraccions que pots arribar a veure, no les que veuràs, que és molt diferent. He pensat en posar-te les atraccions que hi ha per la zona i que tu puguis prioritzar a través dels meus comentaris. Aquí també prioritzarem quines son les més importants i quines valen més la pena que d’altres.

A part del detall del programa de viatge, t’adjuntaré alguns dels principals consells per viatjar per lliure per la ciutat de Venècia. Corresponen a 5 grans camps:

  1. Vols econòmics
  2. Trasllat de l’aeroport al centre
  3. Allotjament
  4. Com ens mourem per Venècia
  5. Tarja turística “Venezia Unica City Pass”

1. Vols econòmics

La clau és buscar els vols amb molta antel·lació. Com més t’apropis a les dates, més probabilitats tindràs de que els preus es dupliquin i augmentin. La nostra escapada va ser per unes dates específiques, entre el Pont de la Constitució de Desembre, i els dies de Nadal, concretament per la última setmana abans de les festes de Nadal (última setmana de la tardor), per tant, amb molta antelació fes una cerca exhaustiva dels millors preus a la plataforma de Skyscanner, per tal de mirar de trobar vols directes econòmics durant aquestes dates. L’aeroport de Venècia al qual volarem és l’Aeroport Internacional Venècia Marco Polo:

Plataforma Skyscanner

Vam comprar vols molt econòmics. Els vols d’anada i tornada més econòmics durant l’última setmana de la tardor ens van sortir per 44€ per persona, amb la companyia Ryan Air.

Exemple de vol d’anada i tornada a Venècia amb Ryanair durant les dates descrites

2. Trasllat de l’aeroport al centre

L’aeroport de Venècia en el que arribarem nosaltres és l’aeroport internacional Marco Polo (VCE) i està situat a uns 13 kilòmetres de la ciutat dels canals. També hi hauria la possibilitat d’arribar a l’aeroport de Canova, més conegut com a Treviso (TSF), que es troba a uns 40 kilòmetres. Descriurem ara les opcions de transport disponibles per a realitzar el trasllat des de l’Aeroport de Marco Polo a Venècia, ja sigui per terra o per aigua. L’aeroport Internacional de Venècia, anomenat Marco Polo (VCE), és el més important i té una gran quantitat de vols diaris a diferents destinacions del món. Es troba perfectament comunicat amb el centre de Venècia, i ofereix varies formes de trasllat. Tanmateix, el què determinarà la teva millor opció de transport és la ubicació del teu hotel o destí final a Venècia. A excepció de l’autobús aqüàtic i el taxi aqüàtic (que poden apropar-te a varies zones de Venècia) arribaràs a Piazzale Roma, just al costat de l’estació de tren de Santa Llucia, en el barri de Santa Croce.

Ubicació de Piazzale Roma a Venècia

En el mapa he marcat Piazzale Roma (Plaça Roma) amb un punt de color vermell. Ara ja saps, exactament, on està l’últim punt on pot accedir el tràfic rodat a Venècia. Ara anem a veure tots els mitjans de transport que van i vénen de l’aeroport.

1. Autobús Expréss (ATVO Bus)

Aquesta és una de les opcions més utilitzades pels turistes per anar de l’aeroport a Venècia. Els autobusos AVTO formen part d’una companyia privada i surten de l’aeroport Marco Polo cada 30 minuts. Durant el viatge solament realitzen dues parades, per lo que arribaràs a Piazzale Roma en uns 20 o 25 minuts. Els bitllets costen 10€ i pots comprar-los en les màquines automàtiques de la zona d’equipatges o en la taquilla de ATVO ubicada en el vestíbul d’arribades. Les màquines expenedores de bitllets de la zona d’equipatges no sempre funcionen bé, per lo què és millor anar directament a la taquilla o treure el teu bitllet per internet. Des de la Plaça Roma podràs anar caminant al teu hotel (assegurant-te de que no està molt lluny) o pujar a un autobús aqüàtic (Vaporetto) fins a una parada propera al teu hotel o destí final.  En la web oficial de ACTV (transport públic de Venècia) podràs consultar rutes i horaris dels Vaporetto. Tanmateix, en aquest cas, et suggerim optar per Alilaguna.

Bus Express: Transport Aeroport Marco Polo – Venecia

Per comprar el bitllet pel trasllat de l’aeroport de Venècia (Marco Polo) al centre de la ciutat (Piazzale Roma) en autobús expréss.

2. Alilaguna

Si el teu allotjament no es troba prop de la Plaça Roma de Venècia, aquesta serà la teva millor opció (evitaràs transbords i et sortirà més econòmic). Alilaguna és l’empresa que opera els autobusos aqüàtics que circulen entre l’Aeroport Marco Polo i Venècia. Hi ha 3 línies diferents (blava, taronja i vermella) que van a diferents punts del centre de Venècia. Depenent de la teva destinació, el trajecte dura entre 30 minuts i una hora. Pots comprovar horaris i rutes en la web d’Alilaguna. El preu del viatge senzill és de 15€ i 27€ si compres anada i tornada. Els bitllets es poden comprar en la zona d’arribades de l’aeroport. Tindràs que caminar uns 10 minuts des de l’aeroport per arribar a la zona d’embarc. Ja et recomanem que portis poc equipatge per a viatjar a Venècia. Els autobusos aqüàtics Alilaguna surten cada hora, per lo que tenen una freqüència menor que els terrestres. No obstant, si t’allotges a prop d’una de les parades del autobús aqüàtic estalviaràs temps i la incomoditat d’arrossegar les maletes pels carrers empedrats i ponts de Venècia.

Alilaguna

3. ACTV Aerobus (Línia 5)

La línia 5 dels autobusos ACTV (formen part de la xarxa de transport públic de Venècia) també circulen entre l’Aeroport Marco Polo i Piazzale Roma. Perquè els relego a la tercera opció? Doncs bàsicament perquè la diferència de preu és mínima (costen 9,5€) i tenen varies parades, per lo que el trajecte pot demorar-se més de 45 minuts. Aquí pots consultar horaris i tarifes.

ACTV Aerobus

4. Taxi aqüàtic

Aquesta és la forma més cara (i possiblement la més còmoda), per arribar a Venècia des de l’aeroport. Un taxi aqüàtic típic pot costar entre 100 i 150 euros, depenent del lloc exacte de Venècia i de la quantitat d’equipatge que hi portis. Si viatges amb un grup nombrós, pot ésser interessant, ja que el preu és per el vaixell. La majoria tenen una capacitat per a 10 persones i 10 maletes. A l’igual que amb qualsevol taxi terrestre a Itàlia, acorda el preu amb el taxista abans de pujar-hi al vaixell per evitar sorpreses.

El Taxi aqüàtic compartit és una opció de transport cada vegada més popular. Et proporcionarà un viatge menys abarrotat que l’autobús aqüàtic i és més barat que un taxi aqüàtic privat: uns 35 euros per persona. Una de les majors avantatges del taxi aqüàtic és que et portarà al punt més proper possible al teu allotjament, per lo que pot ser una bona alternativa si viatges amb equipatge pesat.

Taxi aqüàtic

5. Taxi

Un taxi normal (cotxe) pot portar-te de l’aeroport a Piazzale Roma en uns 15 minuts i et costarà més de 50 euros, incloent les taxes per equipatge. Amb un taxi, no faràs cap parada extra, per lo que és la opció més ràpida si el teu punt de sortida o d’arribada està a prop de Plaça Roma o l’estació de tren de Santa Llúcia.

Taxi

3. Allotjament

Et recomano que t’allotgis en un apartament o en un hotel com més a prop possible del centre de Venècia millor, és a dir, com més a prop de la Plaça de Sant Marc, millor. De fet, nosaltres vam buscar l’allotjament directament al barri de Sant Marco, i vem trobar-nos amb algunes sorpreses. Al viatjar fora de temporada, i sobretot al fer-ho amb la màxima antelació possible i comparant preus, també hi va ajudar. Per reservar l’allotjament ho solem fer per qualsevol de les dues plataformes especialitzades:

  • Booking: Allotjament amb cancel·lació gratuïta
  • AirBnb: Allotjaments especialistes en apartaments, també amb l’opció de cancel·lació gratuïta

Nosaltres ens vam allotjar en un confortable i humil Hotel de 3 estrelles al Sestriere de Sant Marco, anomenat Hotel Centauro. Aquí us adjunto la pàgina web. El vam contractar per la plataforma Booking. A sota adjuntem una estimació “actual”. La relació qualitat/preu va ser fantàstica.

Estimació pressupost Hotel Centauro per a 5 nits a l’última setmana de la tardor
Hotel Centauro, entrada principal per la Calle della Vida
Hotel Centauro, Façana al Canal di San Luca
Façana de l’Hotel Centauro al Canal di San Luca
Habitació de l’Hotel Centauro

4. Com ens mourem per Venècia

Un cop contractat l’Hotel al Barri de San Marco de Venècia, hem de dir que el mitjà de transport que farem servir més durant els 4 dies seran pràcticament les nostres cames, ja que la majoria de llocs per visitar estan a prop, excepte les illes. Abans d’entrar en matèria, et volem assenyalar que Venècia és una ciutat relativament petita, per lo que no dependràs excessivament del transport públic per desplaçar-te per ella. De fet, la nostra idea és que amb els 3 dies que estem al centre de la ciutat, la nostra intenció és que ens ho arreglem perfectament caminant i poguem conèixer tota la illa caminant. A més, part de la màgia de viatjar a Venècia radica en perdre’s pels seus carrers i carrerons, descobrint racons, ponts i canals. No obstant, necessitarem el transport públic per anar de l’aeroport al Centre de Venècia, com hem explicat en anteriors apartats. Tractant-se d’una ciutat tant diferent, també en ella el transport és algo particular. Per lo tant, tampoc és mala idea provar alguna d’aquestes formes extravagants per moure’s d’un lloc a un altre. A Venècia, com que els carrers son d’aigua, també el transport és especial. Tots els vehicles son aqüàtics: ambulàncies, taxis, patrullers, cotxes de correus i també els autobusos. Dit això, aquí tens els mitjans de transport públics i privats disponibles per a moure’s per Venècia.

1. Vaporetto

Els autobusos aqüàtics reben el nom de Vaporetto i estan operats per la companyia ACTV de Venècia. Hi ha diverses línies que recorren la ciutat amb horaris prefixats. Funcionen igual que els autobusos públics que operen en qualsevol altra ciutat. Amb els Vaporetto podràs viatjar d’un barri a un altre de Venècia. Operen tots els dies de l’any sense excepció i amb una freqüència aproximada de 10 minuts. Aquestes barques també et permetran arribar a les altres illes pròximes a Venècia: Murano, Burano i Lido, per exemple. Hauràs de prendre-les en les dàrdenes grogues que reconeixeràs fàcilment; en les parades de Vaporetto podràs comprar el ticket abans d’embarcar. En la pàgina oficial de ACTV pots consultar el recorregut que fa cada línia i els seus horaris.

Vaporetto a Venècia

Hi ha un preu únic per bitllet que és de 9,50€. Té validesa per a fer les combinacions que desitgis durant el transcurs de 75 minuts. Com podeu comprovar, es tracta d’un dels bitllets més cars de transport públic de tot Europa. Si creus que li has de donar un ús considerable, et recomano comprar-te un abonament de transport il·limitat. Existeixen abonaments per a 2, 3 i 7 dies. Aquí t’ho deixo.

Nosaltres vam estar allotjats a l’Hotel Centauro, el qual es troba a tant sols 5 minuts caminant de la Plaça de Sant Marc, i a 6 minuts caminant fins al Pont de Rialto. La situació era immillorable, però tot i això vàrem agafar el vaporetto per moure’ns pel Gran Canal de Venècia (el dia d’arribar per anar-nos-en a l’hotel, el dia de marxar, un altre dia per fer una visita més turística de tot el Gran Canal i el dia de les illes). Venècia és més gran de lo que sembla. Hi ha molts carrerons, places i monuments així que li vàrem treure profit a la targeta de transport públic de Venècia. Tens les següents opcions d’abonaments de vaporetto de viatges il·limitats (preus 2023):

  • 24h de transport públic: 25€
  • 48h de transport públic: 35€
  • 72h de transport públic: 45€
  • 7 dies de transport públic: 65€

La forma més fàcil de comprar-los al preu oficial és a través d’aquesta web en espanyol. Ah, i els menors de 6 anys viatgen gratuïtament.

Vaporetto a Venècia

Els abonaments de viatges il·limitats a Venècia son per hores i no per dies naturals. Comencen a contar les hores en el moment que fas el primer viatge. Segons la nostra experiència, et podem dir que sí que surt a compte comprar un abonament de 2 o 3 dies. Aquests bitllets de viatges il·limitats van molt bé si vas a realitzar l’excursió a les illes de Murano, Burano i Torcello perquè faràs entre 3 i 4 recorreguts de vaporetto en aquest dia. També has de pensar que l’autobús que agafis en l’aeroport et deixa a Piazzale Roma, per lo què per anar al teu hotel, segurament necessitaràs un altre recorregut de vaporetto. I un altre per tornar. Per exemple, amb els passis de 2 i 3 dies si has 5 trajectes en vaporetto ja et surt a compte.

La targeta de transport públic de Venècia no és vàlida per fer el trajecte sencer des de l’aeroport fins a un hotel en el centre de Venècia. Nosaltres a l’aeroport vàrem agafar un autobús que ens va deixar a la Plaça de Roma. I en la Plaça de Roma agafarem el vaporetto per apropar-nos al nostre hotel (en aquest últim trajecte és quan validaràs la targeta per primera vegada si ho desitges).
Arribada a Piazzale Roma, on hi ha el Pont de la Constitució, fet per Antonio Calatrava
Pont de la Constitució i el Gran Canal

2. Taxi Aqüàtic

A Venècia també tens la opció d’agafar taxis aqüàtics. Tanmateix, aquest servei és bastant car. Els taxis aqüàtics es caracteritzen per ser vehicles grans i molt ben cuidats, preparats per portar fins a unes 12 persones. Per lo tant, si viatges en grup, pot ser una bona forma de moure’s de forma puntual.En quan al preu; un passatge des de l’Aeroport fins al centre de la ciutat pot costar al voltant dels 100 euros. Sí, no ens hem equivocat: una petita fortuna que es liquida en uns pocs minuts!

Taxi Aqüàtic

3. Góndola

En l’antiguitat, aquest era el mitjà de transport per antonomasia a Venècia. No obstant, avui en dia, les góndoles han quedat relegades a l’entreteniment turístic. Pots agafar-la en qualsevol moll i el gondoler t’anirà guiant per la ciutat explicant-te els secrets que amaga Venècia. El gran problema que representa aquest tipus de transport és sens dubte el seu preu: uns 40€ en embarcació compartida o més de 120€ si vols fer el viatge de forma privada. Tanmateix, fer un passeig en góndola pels canals és una experiència meravellosa i molt romàntica.

Passeig en góndola pels canals de Venècia

4. Traghetto

Aquestes son les góndoles que s’utilitzen per creuar el Gran Canal en els barris on no hi ha ponts. A diferència de les góndoles turístiques, aquests vehicles son bastant més econòmics (2 euros per viatge). Potser això es deu a que en algunes zones és inevitable agafar-les per anar d’un punt a un altre. Si viatges amb un pressupost ajustat, però et fa il·lusió pujar a una góndola, aquesta és una fantàstica opció. L’experiència és, evidentment, diferent. Els Traghetto solen anar bastant plens i solament creuen el Gran Canal.

Traghetto

5. Alilaguna

Aquest és el nom que rep una companyia que realitza alguns trajectes interessants. Solen viatjar des de l’Aeroport de Marco Polo fins al centre de Venècia, per lo què és una excel·lent opció per realitzar el trasllat des de l’aeroport. També tenen línies que arriben fins el moll d’arribada dels creuers per portar els turistes des d’allí fins al centre de la ciutat. Les tarifes resulten econòmiques comparades amb les del Vaporetto, no obstant, depenent del viatge que tinguis que fer, tindràs que analitzar quina opció et convé més.

Alilaguna

5. Tarja turística “Venezia Unica City Pass”

Si vols visitar uns quants llocs turístics de Venècia i muntar en vaporetto, la tarja “Venezia Unica City Pass” serà la teva millor aliada. A diferència d’altres targetes turístiques, la Venezia Unica City Pass és completament personalitzable i es pot escollir no només la seva durada sinó també quines atraccions vols que hi estiguin incloses – fins a excursions a les illes properes o visites guiades -. Tanta flexibilitat fa que pugui semblar un xic complicat gestionar la compra, però no ens hem d’agobiar. Les opcions estan molt clares i funciona com un carretó de la compra en la que vas afegint el què t’interessa. Fes-li un cop d’ull a la seva web.

Pots comprar la targeta Venezia Unica City Pass incloent el transport entre les illes i dins de les mateixes. Si no vols les entrades als museus i atraccions, recorda que és quasi imprescindible fer-se amb la targeta de transport, que inclou els vaixells a les illes properes com Murano, Burano o el Lido. Pots comprar la teva per els dies que vagis a passar a Venècia des d’aquí.

La targeta turística Venezia Unica City Pass ofereix accés gratuït i sense cues als principals museus de Venècia. Podreu dissenyar el vostre propi itinerari i estalviar fins a un 28% respecte al preu habitual dels monuments de la ciutat. Les atraccions a les que podreu accedir amb la Venezia Unica City Pass son les següents:

  • Palau Ducal.
  • Museus cívics de Venecia.
  • Museu Correr.
  • Museu Arqueològic Nacional.
  • Biblioteca Nacional Marciana.
  • Ca’ Rezzonico y Ca’ Pesaro.
  • Palazzo Mocenigo.
  • Casa di Carlo Goldoni.
  • Museu de l’Encaix.
  • Museu de Historia Natural.
  • Museu Fortuny.
  • Fundació Querini Stampalia.
  • 14 esglésies de la Associació Chorus: Santa Maria del Giglio, San Stae, Santo Stefano, Santa Maria del Rosario…

La targeta Venezia Unica City Pass permet accedir una vegada a cada atracció i és vàlida durant els 24 mesos posteriors a la seva compra. Podreu accedir a qualsevol dels monuments inclosos durant el temps que estigui activa la targeta a excepció del Palau Ducal, que només es pot visitar el dia que seleccionis en el calendari, concretament entre les 12:00 i les 17:00 hores. Un cop hagis accedit al Palau Ducal, tindràs sis mesos per accedir a la resta de monuments.

El preu de la Venezia Unica City Pass per adults és de 52,90€, 31,90€ pels majors de 65 anys i pels joves de 6 a 29 anys. Els menors a 6 anys entren gratuïtament a totes les atraccions i monuments.

Adjuntem una taula amb la globalitat de les atraccions que volem visitar i que estan incloses en la tarja Venezia Unica City Pass, i així veurem si ens surt o no a compte comprar aquesta targeta:

Atraccions incloses que visitaremPreu per atracció
Palau Ducal30€ (25€ si reserves amb 1 més d’antelació)
Museu CorrerInclòs al Combinat amb Palau Ducal
Museu Arqueològic NacionalInclòs al Combinat amb Palau Ducal
Biblioteca Nacional MarcianaInclòs al Combinat amb Palau Ducal
Ca’ Rezzonico10€
Palazzo Mocénigo*10€
Casa di carlo Goldoni*5€
Museu Fortuny*10€
Fundació Querini Stampalia*15€
Esglésies de l’Associació Chorus14€
 
Preu atraccions incloses que podem visitar*89€
Preu atraccions incloses que segur visitarem49€
(*) Atraccions que no sabem segur si voldrem visitar.

Com podeu comprovar, només surt a compte si visitem alguna de les atraccions que d’inici no sabem segur si visitarem, per tant, vàrem decidir de no fer-nos la targeta fins que no ho tinguéssim més clar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *