Categories
EGIPTE

Dia 16: El Caire: Piscina de l’Hotel + Vol tornada El Caire – Barcelona

I arriba l’últim dia del nostre viatge a Egipte. El dia d’avui només ens permetrà passar unes horetes al nostre hotel banyant-nos en la piscina. Després, abans del migdia, anirem a l’aeroport Internacional de El Caire a agafar el nostre vol cap a Barcelona.
Piscina del Pyramids Park Resort Hotel del Caire
Piscina del Pyramids Park Resort Hotel del Caire
L’Aeroport Internacional de El Caire

Adjunto un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut realitzat en el dia d’avui i també amb la ubicació dels principals atractius i monuments que hem visitat:

Categories
EGIPTE

Dia 15: El Caire: Ciutadella de Saladino + Mesquita de Mohamed Ali + Parc Al-Azhar + Mesquita Al-Rifa’I + Madrassa del Sultà Hassan + Mesquita de Ibn Tulun + Museu Nacional de la Civilització Egípcia + Barri Copte i Església Penjant

I ja som a l’últim dia sencer del nostre viatge per Egipte. També, com el dia anterior, ens el passarem visitant les principals atraccions i monuments de la seva capital, El Caire. Iniciarem el dia des de la Ciutadella de Saladino, que conté varis edificis molt interessants en el seu interior, com la Mesquita de Mohamed Ali. Passejarem fins al Parc de Al-Azhar, el lloc més tranquil del Caire. Seguirem per la Mesquita de Al-Rifa’l, la qual es troba junt a la Ciutadella, la Madrassa del Sultà Hassan (davant de la Mesquita de Al-Rifa’l), i a prop també visitarem la Mesquita de Ibn Tulun, la mesquita més antiga del Caire. A mitja tarda ens dirigirem al Museu Nacional de la Civilització Egípcia, on veurem la Sala de les mòmies reials. Finalitzarem les visites del dia amb el Barri Copte i l’Església Penjant, una de les esglésies més antigues d’Egipte. Això és tot el què el dia donarà de si.
Índex:
1. Ciutadella de Saladino
2. Mesquita de Mohamed Ali
3. Parc Al-Azhar
4. Mesquita Al-Rifa’l
5. Madrassa del Sultà Hassan
6. Mesquita de Ibn Tulun
7. Museu Nacional de la Civilització Egípcia
8. Barri Copte i Església Penjant

1. Ciutadella de Saladino

La Ciutadella de Saladino, ubicada en el turó de Mokattam, és un dels millors miradors i un dels llocs que veure en El Caire més imprescindibles. Antiga fortalesa d’alts murs i grans torres, aquesta fou construïda per ordre de Saladino en el 1176 per a defensar la ciutat dels exèrcits creuats i en el seu interior s’hi troben edificis interessants com la bonica Mesquita al-Nasir amb els seus minarets decorats de rajoles, el Palau Gawhara d’estil otomà, la Tomba de Mohamed Ali, el Pou de Yusuf i sobre tot, la impressionant Mesquita de Muhammad Alí coneguda també com la Mesquita de Alabastre que es va construïr entre els anys 1830 i 1848 seguint el model de la mesquita de Santa Sofia d’Istambul i és molt recomanable visitar el seu interior, en el que s’ha de vestir adequadament, per asseure’s en el terra de la immensa volta central, decorada amb mosaics i pedres precioses, en la que oblidaràs per un moment el caos i el soroll dels carrers.

L’horari de visita de la mesquita és de 8:00 a 17:00h. A l’hivern tanca una hora abans.

La Mesquita de Mohamed Ali, dins la Ciutadella de Saladino
La Mesquita de Mohamed Ali, dins la Ciutadella de Saladino
La Mesquita de Mohamed Ali, dins la Ciutadella de Saladino

Per visitar la ciutadella necessitareu un parell d’hores com a mínim i afegir 1 o dues més si voleu veure amb calma tots els seus museus. El preu de l’entrada és de 200 LE. Per a poder entendre bé tot el què anireu a veure en la ciutadella us recomanem contractar un tour guiat per El Caire, on tindreu l’entrada gratuïta i un guia en espanyol.

2. Mesquita de Mohamed Ali

La mesquita de Mohamed Alí és una de les més boniques de veure en El Caire, ubicada dins de la Ciutadella de Saladino, per lo què mereix una menció a part. Mohamed Alí, els restes mortals del qual descansen en aquesta mesquita, fou qui va ordenar la seva construcció a l’arquitecte Yousif Boushnak, que va venir des d’Estambul per a realitzar la mesquita seguint el model de les mesquites otomanes. És també coneguda com la Mesquita d’Alabastre, perquè aquest fou el material predominant que es va utilitzar en la seva construcció.

Mesquita de Mohamed Alí
Pati interior, la mesquita és d’alabastre
Volta central descomunal
Interior: es va copiar el disseny de la Mesquita de Santa Sofia d’Istambul

Per entrar és necessari que us descalceu; abans era necessari cobrir-se els hombros i cames, però ja no fa falta. En el seu interior hi destaquen les enormes catifes perses que recobreixen tot el terra, una gran làmpara i un preciós pati interior. A la sortida hi ha un mirador des del que podreu contemplar tota la ciutat de El Caire i si el dia està ben clar, inclús es poden veure les Piràmides de Giza.

Interior de la mesquita
Interior de la mesquita durant l’oració
Interior de la mesquita
Està rematada per una gran cúpula sobre 4 semi-cúpules
Mirador des dels exteriors de la Mesquita: S’observa la Madrassa de Hassan (una Madrassa és una escola d’Alcorà)
Perfil del Centre de El Caire, amb els hotels internacionals dominant-ho tot

3. Parc Al-Azhar

Visitada la mesquita ens acostarem al Parc Al-Azhar. Us recomanem que us acosteu al parc, ubicat a uns 20 minuts caminant de la Ciutadella de Saladino. Aquest parc és un oasis de pau enmig del Caire. Allí podreu passejar pels seus jardins, prendre un tè relaxadament junt al seu llac, gaudir de les precioses vistes de la ciutadella des del Restaurant Citadel o simplement tombar-vos una estona en la gespa per a descansar. El Parc Al Azhar no és un lloc al que arribin els turistes que van en tours, per lo què predomina l’ambient local. Sens dubte, és un dels imprescindibles que veure a El Caire.

El preu de l’entrada al Parc és de 35 LE. Obre de dilluns a diumenge de 9:00 a 22:00 hores.

Vistes des del Parc de Al-Azhar
Vistes des del Parc de Al-Azhar

4. Mesquita Al-Rifa’l

Junt a la Ciutadella de Saladino s’hi troba, un altre dels llocs que visitar en El Caire, la mesquita Al-Rifa’l, anomenada també mesquita reial per albergar les restes de nombrosos membres de la família reial. Aquest edifici fou construït a finals del segle XIX per ordre de Khushyar Hanim, per expandir i substituïr el zawiya (un lloc de peregrinació per els vilatans que creien que la tomba tenia propietats curatives místiques) preexistent del sant islàmic medieval Ahmed al-Rifa’l. La part principal de la mesquita està dedicada al prec. En el lateral esquerre es troben les tombes d’alguns membres de la família reial com els reis Fuad I i Faruq, la de la princesa Fadia, o la de Abu Shebak, fill de Al-Rifai.

Mesquita de Al-Rifa’l

5. Madrassa del Sultà Hassan

Davant mateix de la Mesquita de Al-Rifa’l, es troba la Madrassa del Sultà Hassan, que fou construïda a mitjans del segle XIV per ordre del sultà Hassan. L’edifici medeix 8.000 metres quadrats i es va construïr amb la finalitat de ser una madrassa, és a dir, una escola dedicada a l’ensenyança de l’islam. Sens dubte, és una de les mesquites més boniques que veure en El Caire.

L’entrada conjunta de la mesquita i la madrassa costa 80 LE. Obre de dilluns a diumenge de 8:00 a 18:00 hores.

La Madrassa del Sultà Hassan

6. Mesquita de Ibn Tulun

I sortint de la Madrassa, anirem passejant cap a la Mesquita de Ibn Tulun, la qual es troba a un kilòmetre de l’anterior. Calculem que tardarem uns 15 minuts a arribar-hi. La Mesquita de Ahmad Ibn Tulun és la més antiga de El Caire i la que millor es conserva en la seva forma original. Construïda entre els anys 876 i 879 en maons de fang, aquesta gran mesquita té una decoració oriental sobria en la que hi abunden els arcs i les cúpules. En l’interior del temple hi destaca el seu gran pati de 90 metres quadrats envoltat d’arcades i amb una gran font central. A més, val la pena també pujar a lo alt d’un original minaret esglaonat, per gaudir d’unes fantàstiques vistes de El Caire.

Mesquita de Ibn Tulun
Minaret vist des d’un arc a la Mesquita de Ibn Tulun

7. Museu Nacional de la Civilització Egípcia

I ja som a mitja tarda, i anirem a buscar un taxi que ens porti al Museu Nacional de la Civilització Egípcia, el qual es troba a 5 kilòmetres al sud de la Mesquita de Ibn Tulun. Si us heu quedat amb ganes de veure les mòmies reials no dubteu en visitar el Museu Nacional de la Civilització Egípcia. Lo primer que podreu veure allí és un vídeo de l’impressionant desfilada que féren en El Caire per a traslladar-hi allí les mòmies des del Museu Egipci a l’abril de 2021. Però el plat fort del museu és la Sala de les Mòmies Reials. Allí no s’hi poden fer fotos, per lo què no us les podem ensenyar. Per a la conservació de les mòmies, cadascuna d’elles està dins d’una urna a 22ºC i moltes tenen els objectes funeraris amb els que fóren trobats. A més de les mòmies, en el NMEC també podreu contemplar alguns vestits tradicionals d’Egipte i importants peces antigues.

El preu de l’entrada és de 240 LE, i obre de dilluns a diumenge de 9:00 a 17:00 hores.

Museu Nacional de la Civilització Egípcia

8. Barri Copte i Església Penjant

A 3 kilòmetres a l’oest del Museu, prop del Nil, ens hi trobem el Barri Copte. Vàrem agafar un taxi per anar-hi, però. Recórrer el Barri Copte, un dels més antics i en el que s’hi allotgen una gran part de la comunitat de cristians egipcis de la ciutat, és una altra de les millors coses que fer en El Caire. Aquests locals coneguts com a coptes ja vivien en aquesta zona de la ciutat, on l’Evangeli la situa com el lloc en què es va refugiar la familia de Jesús durant el seu exili a Egipte, abans de la conquesta d’Egipte per part dels àrabs. Passejar pels seus carrers en els que es barregen la història cristiana i la jueva, amb detalls en molts edificis de la cultura bizantina i àrab, és un veritable plaer pels sentits. Entre els llocs més destacats del barri s’hi troben la Fortalesa de Babilònia, el Museu Copte amb els seus famosos Manuscrits de Nag Hammadi, l’Església dels sants Sergi i Baco, on es creu que es va refugiar la Sagrada Família de la persecució d’Herodes, la mencionada Església Penjant, la Sinagoga de Ben Ezra (on es diu que es va trobar el cistell amb el bebè Moisès) i l’església de Sant Jordi i la de Santa Bàrbara.

Barri Copte del Caire

També, una bona opció per visitar el Barri Copte és reservar aquesta visita guiada pel barri Copte. Als egipcis cristians se’ls denomina coptes. Aproximadament un 20% de la població d’Egipte és cristiana ortodoxa i és el barri Copte del Caire on viuen la majoria d’ells. En el centre del barri copte de El Caire podeu trobar-hi el Museu d’Art Copte i al seu voltant hi ha varies esglésies i sinagogues, entre les que destaquen l’Església de Sant Sergi (en la que podreu veure la cripta de la Sagrada Família), l’Església de Santa Maria o Església Penjant, l’Església de Santa Bàrbara, l’Església de Sant Jordi i la Sinagoga de Ben Ezra (que per el moment roman tancada al públic).

L’entrada a les esglésies del barri copte de El Caire és gratuïta i l’entrada al Museu Copte és de 100 LE. La majoria d’aquestes esglésies obren de dilluns a diumenge de 8-9 a 16-17 hores. El Museu Copte obre de 9:00  a 17:00 hores.

Església de Sant Jordi

L’Església Penjant o de la Santa Verge Maria és una de les més antigues d’Egipte i una altra de les joies de El Caire. Construïda en el segle III d.C. sobre una de les torres de la Fortalesa de Babilònia d’orígen romà, durant un temps fou una mesquita fins que va tornar a mans dels cristians coptes que el varen convertir en el seu santuari més important. Val la pena entrar-hi en l’interior per veure l’altar major de marbre i els 13 pilars que representen a Jesús i als apòstols.

L’horari de visita és tots els dies de 8:00 a 17:00 hores.

Església Suspesa: Construïda entre dues torres d’una antiga muralla romana
Interior de l’Església Penjant

Visitat el barri copte i l’església penjant, tornem a agafar un taxi que ens porti al centre del Caire per últim cop. Pel camí, contemplem els seus atractius.

El tràfic al Caire. On son els semàfors, i les senyals?

Adjunto un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut realitzat en el dia d’avui i també amb la ubicació dels principals atractius i monuments que hem visitat:

Categories
EGIPTE

Dia 14: El Caire: Museu Egipci + Basar de Khan El-Khalili + Mesquita de Al-Azhar + Porta Bab Zuwayla + Torre del Caire + Barri de Zamalek + Creuer pel Nil

Avui visitarem la ciutat pròpiament dita, del Caire. Començarem pel Museu Egipci, una de les millors atraccions de la ciutat. Seguidament ens desplaçarem a la zona del Basar de Khan El-Khalili on buscarem gangues en el seu interior, i posteriorment visitarem la Mesquita de Al-Azhar, una important mesquita des del punt de vista històric, religiós i arquitectònic (es considera la Mesquita Nacional d’Egipte). Després ens acostarem a una de les portes que es conserven de les muralles de la ciutat vella (Porta Bab Zuwayla). I quan es faci de nit ens endinsarem al Barri de Zamalek per anar-hi a trobar la Torre del Caire, on hi pujarem. Acabarem el dia, fent un petit creuer pel Nil.
Índex:
1. Museu Egipci
2. Basar de Khan El-Khalili
3. Mesquita de Al-Azhar
4. Porta de Bab Zuwayla
5. Torre del Caire
6. Barri de Zamalek
7. Creuer pel Nil

1. Museu Egipci

Quan algú anomena El Caire el primer que a un se li vé a la ment son les increïbles piràmides de Giza, però la ciutat és molt més que això. El seu acolorit Basar de Khan El-Khalili, la seva ciutadella de Saladino, el seu Barri Copte, les seves nombroses mesquites i les increïbles mòmies dels seus museus son alguns dels imprescindibles que veure en El Caire. En aquest dia i en el següent hi trobareu els principals llocs que visitar en la capital egípcia perquè no us perdeu res. El Caire és una ciutat caòtica, que pot arribar a desbordar-te. Aquestes camionetes que el mateix transporten aliments, que fan una mudança, aquests creuaments sense semàfor en els que s’hi aplica la llei del més fort, aquestes carns crues penjades d’un ganxo exposades al sol i la pol·lució, aquest soroll de botzines continu i desesperant… Un lloc al que hi tens que anar preparat mentalment.

El Caire és una ciutat enorme, amb 20 milions i mig d’habitants, en la que hi ha un fotimer de llocs que visitar. Per a poder conèixer els principals punts d’interès que veure en El Caire (incloses les piràmides de Giza), necessitareu almenys 3 dies complets. Així ho vàrem planificar i realitzar nosaltres.

El Museu Egipci, situat en la reivindicativa plaça Tahrir, té la major col·lecció d’objectes de la època de l’Antic Egipte i és un altre dels llocs que veure en El Caire més bonics. Construït en el 1902 per a protegir els tresors del país, no fou fins al 1922 amb l’arribada de les 3.500 peces del tresor de Tutankamón, que es va convertir en un dels llocs més visitats del país. La col·lecció s’ha anat completant amb la recuperació de molts objectes que fóren robats o expoliats durant les guerres i que es trobaven en museus estrangers o col·leccions privades.

El Museu Egipci del Caire

A més del Tresor de Tutankamón amb la seva famosa màscara, altres peces interessants son la figura del Escriva Assegut, l’Estàtua de Zozer i la de Akenatón, la Paleta de Narmer i la Triada de Micerino. Encara que abans el Museu albergava les mòmies de 18 reis i de 4 reines d’Egipte, a l’abril del 2021 aquestes es traslladaren durant una espectacular desfilada al Museu Nacional de la Civilització Egípcia, per lo què també és molt recomanable la seva visita. S’ha de tenir en compte que en el 2024 s’obrirà el Gran Museu d’Egipte, situat prop de les Piràmides, que s’emportarà la major part de la col·lecció d’aquest museu.

L’horari de visita és de dilluns a dimecres de 9:00 a 19:00h, dijous i diumenges tanca a les 21:00 hores i els divendres a les 16:00 hores.

Interior del Museu Egipci

És un museu de dues plantes, amb més de 50 sales d’exposicions, que conté més de 100.000 peces exposades al públic i unes altres tantes guardades en magatzems. Entre totes les seves sales hi destaquen el Tresor de Tutankamón. Lo bò de la tomba de Tutankamón és que estava tant amagada que no fou descoberta fins fa uns quants anys, per lo què ni tant sols va poder ésser saquejada i quasi tots els objectes (llit, tro, sarcòfag, vaixelles, joies, la màscara,…) que contenia estan conservats en aquest museu. En aquesta sala està prohibit fer fotografies i vídeos. Fins el 2021 estaven allí les mòmies reials i es podien veure els cossos de Hatshepsut, Amenhotep o Amenofis II, Tutmosis II, Tutmosis III, Tutmosis IV, Seti I, Ramsès II, entre molts altres. Si les voleu veure ara haureu d’anar al Museu Nacional de la Civilització Egípcia, on fóren traslladades a l’abril de 2021 (nosaltres preveurem la seva visita en el dia de demà). Resulta fascinant el fet de que portin 3000 anys morts i que es puguin veure perfectament els seus trets, les seves dents, les seves mans, inclús el cabell… Sembla que algunes es vagin a aixecar d’un moment a l’altre. Visitar el museu egipci de El Caire us prendrà, almenys, de 2 a 3 hores. Lo ideal és visitar-lo amb un guia per a poder entendre tot el què anireu a veure-hi. Una bona opció és fer aquest tour per El Caire al complet.

El preu de l’entrada és de 200 lliures egípcies.

2. Basar de Khan El-Khalili

Agafarem un taxi per anar-nos-en a veure el Basar de Khan El-Khalili, el basar més antic del món. Perdre’s per l’antic i interminable Basar de Khan El-Khalili és, sense cap mena de dubte, una de les millors coses que fer en El Caire. Els seus orígens es remonten al 1382 quan aquest lloc era un caravasar, lloc de descans de les caravanes de comerciants i poc a poc s’anà convertint, amb el pas del temps, en un gran mercat amb prop de 1000 botigues. Tingues en compte que es pot trobar pràcticament qualsevol cosa que busques i en determinades zones del basar es concentren posts que venen productes de la mateixa temàtica, com el carreró de les espècies o el de les joies. En el teu passeig per aquesta zona tampoc pots perdre’t carrers com Sikka Khan El-Khalili i Badestan, que encara conserven l’antiga essència del caravasar a més d’altres llocs populars del mercat com el cafè de Fishawi, que porta obert més de 200 anys sense interrupció. Després de trobar-te amb tots aquests punts, et recomanem oblidar-te del mapa i passejar pels seus laberíntics carrers, mentres escoltes el regateig entre comerciants i turistes.

Basar de Khan El-Khalili

Per arribar a aquest basar et proposem fer-lo per Al-Muizz, un carrer peatonal d’un kilòmetre que concentra mesquites i interessants monuments. Una magnífica opció per conèixer la història dels llocs més interessants de la ciutat com aquest basar, és reservar aquest tour per El Caire amb guia en espanyol, en el que s’inclou la recollida en l’hotel i les entrades.

Carrerons del Basar Khan El-Khalili

El seu orígen data de l’any 1382, i fou construït durant el regnat del sultà Barquq sobre les tombes dels califes fatimís. En els seus inicis era un lloc de descans on s’aturaven les caravanes perquè descanséssin els animals, i a més, allí es realitzaven negocis. Us recomano que us perdeu pels seus carrerons i passadissos sense mirar el rellotge. Podreu trobar en les seves botigues un fotimer de souvenirs, joies de diverses qualitats, bolsos i sabates típiques de Egipte, catximbes, espècies, papirs,… I un sense fi d’articles més. Passejar pel mercat pot resultar un xic agobiant per l’assetjament dels venedors. Però recordeu que esteu de vacances i en un país amb unes costums molt diferents a les vostres. Us adverteixo que us aniran a intentar timar tot lo què puguin, així que dubteu de la qualitat de tot el què us vulguin vendre i regatejar fins que us facin fora de la botiga. Així ja podeu anar a la següent botiga a comprar el mateix article, sabent quin és el preu mínim per el que us el van a vendre. La majoria de les coses les podeu aconseguir per la meitat de lo què us demanen inicialment. Això sí, ni se us acudeixi tornar a preguntar el preu de lo què ja heu comprat en una altra botiga!!! Si creieu que heu pagat lo just deixeu-ho així.

Basar de Khan El-Khalili

Des de fa alguns anys s’han tornat molt populars dues de les botigues de Khan El-Khalili: Jordi Basar i la Botiga Sense Mal de Cap. Es tracta de dos negocis que han decidit posar preu fixe als seus productes, així que si no us agrada perdre temps en regatejar podeu apropar-vos a qualsevol d’elles. El basar de Khan El-Khalili obre de dilluns a diumenge de 9:30 a 23:00 hores. En el basar de Khan El-Khalili hi trobareu el Cafè dels Miralls o Cafè El-Fishawi, que com hem dit anteriorment, és un local de més de 200 anys d’antiguitat, situat entre el carrer Sikka i Badestan, que presumeix d’haver estat obert les 24 hores del dia des de la seva inauguració. Les parets del Cafè El-Fishawi estan cobertes de miralls i impregnades de literatura, ja que fou en aquest cafè on l’escriptor egipci i premi Nobel de Literatura Naguib Mahfuz va escriure vàries de les seves novel·les.

Entrada a un edifici antic dins del Basar

3. Mesquita de Al-Azhar

Visitat el Basar, ens acostarem tot passejant fins a la Mesquita de Al-Azhar, situada en el centre històric, és una de les més importants de la ciutat i un altre dels llocs que veure en El Caire més imprescindibles. Construïda entre 970 i 972 aquesta mesquita ha actuat fins al dia d’avui com a universitat i centre d’estudis de l’Islam. A més, té un gran pes en la vida social, religiosa, política i jurídica, al dictar-se lleis que posteriorment s’apliquen a la resta del món islàmic. A l’interior, pots veure l’impressionant pati de marbre blanc, sales d’estudi de les madrasses, la sala d’oració i la biblioteca i molt a prop de la mesquita també s’hi troba l’espectacular caravasar Wikala de Al-Ghouri de cinc pisos, que et recomanem que no et perdis.

L’horari de visita és tots els dies de 9:00 a 11:00 hores i de 15:00 a 17:00 hores. L’entrada és gratuïta.

La Mesquita de Al-Azhar
Mesquita de la Universitat Islàmica més important del món

Des dels inicis fins a l’actualitat ha estat un centre d’estudis islamistes, on es formen els missioners que, posteriorment, van a predicar per tot el món. De fet, el Gran Imàn Xeix de Al-Azhar és considerat la màxima autoritat de l’Islam. Com en totes les mesquites, les dones han de portar cobert el cabell i les cames.

La Mesquita de Al-Azhar
Interior: Les dones tenen una zona restringida en una cantonada

4. Porta de Bab Zuwayla

Visitada la mesquita, ens arribarem a Bab Zuwayla, una de les tres portes que es conserven de les muralles de la ciutat Vella i una de les nostres recomanacions de llocs que veure en El Caire. Està a 800 metres de la mesquita, a uns 12 minuts a peu. Producte de la construcció d’una segona muralla per a protegir millor la ciutat durant els convulsos segles XI i XII, d’aquesta porta, a més de la seva història, hi destaquen els seus dos alts minarets que s’utilitzaven per albirar possibles invasors i que en l’actualitat son dos fantàstics miradors de la ciutat.

Porta de Bab Zuwayla
Torres de Bab Zuwayla

5. Torre del Caire

S’està fent fosc i ara agafarem un taxi per acostar-nos al cèntric barri de Zamalek, i concretament a la Torre del Caire. Si no hi ha boirina i el dia està molt clar, pots observar la immensitat de la ciutat des dels 186 metres d’alçada de la Torre de El Caire. Situada en el barri de Zamalek, en la illa Gezira, aquesta torre de telecomunicacions té també un restaurant giratori per menjar encara que nosaltres t’aconsellem gaudir de les vistes panoràmiques des del mirador a l’aire lliure.

Torre del Caire

Com podeu endevinar, el millor moment per pujar-hi és al capvespre, doncs des de lo més alt tindreu unes vistes panoràmiques de tota la ciutat i podreu veure com les llums del Caire es van encenent fins a il·luminar-se per complet. Si hi aneu al capvespre és possible que hi trobeu molta cua, com ens va passar a nosaltres. Així que tingueu això en compte a l’hora de planificar la vostra visita. Hi ha una opció més cara que es pot comprar en les guixetes per a tenir un passi express i saltar-se les cues. Aquest passi costa 150 lliures egípcies.

El preu de l’entrada és de 225LE, i obre de dilluns a diumenge de les 9:00 a la 1:00 de la matinada.

Vistes nocturnes de la Torre del Caire

6. Barri de Zamalek

Al sortir de la Torre del Caire decidim anar a sopar al mateix barri de Zamalek, un barri habitat per immigrants estrangers en el que hi trobareu alguns dels millors restaurants de la ciutat i les botigues més “europees”. Per Zamalek podreu passejar molt més tranquils, sense por a que us atropelli un cotxe cada segon. El barri en sí, no té cap monument d’interès turístic, però si teniu temps ens sembla una zona molt agradable i que contrasta molt amb els altres barris de la ciutat.

Barri de Zamalek de nit

7. Creuer pel Nil

I decidim, per finalitzar amb el dia, de fer un petit creuer pel Nil. En realitat es tracta d’un passeig en vaixell pel mític riu Nil, el segon riu més llarg del món. Aquest riu ha sigut clau en el desenvolupament d’Egipte, al proveir d’aigua i recursos a una de les zones més desèrtiques del món, algo que els faraons varen tenir molt en compte al construïr la gran majoria de temples i monuments a ambdues ribes. Encara que per a poder fer la part més bonica del Nil i visitar els temples d’Egipte més importants tindràs que traslladar-te fins a Assuàn o Luxor, des del Caire podràs fer un petit creuer d’unes hores per a veure la ciutat des d’una altra perspectiva. Una de les millors opcions és reservar aquest creuer de nit amb sopar i música en directe, amb el que podràs gaudir de les vistes a la ciutat il·luminada.

El riu Nil al seu pas pel Caire
El riu Nil, el barri de Zamalek i la Torre del Caire

Adjunto un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut realitzat en el dia d’avui i també amb la ubicació dels principals atractius i monuments que hem visitat:

Categories
EGIPTE

Dia 13: El Caire: Piràmides i Gran Esfinx de Giza + Necròpolis de Saqqara + Menfis

Ens despertem a l’Hotel del Caire com si haguéssim viscut un somni producte de la nostra aventura pel Desert del Sinaí. És el primer dia sencer que passarem íntegrament al Caire. Hem contractat una excursió de 8 hores, amb la visita a les Piràmides i Esfinx de Giza durant tot el matí, la visita següent a la Necròpolis de Saqqara, i finalitzarem amb la visita a l’antiga capital anomenada Menfis.
Índex:
1. Piràmides i Gran Esfinx de Giza
2. Necròpolis de Saqqara
3. Menfis

1. Piràmides i Gran Esfinx de Giza

Ens enamorarem d’Egipte en aquesta excursió a les Piràmides de Giza, Menfis i Saqqara. Anirem amb un guia egiptòleg que ens farà retrocedir en el temps quasi 5000 anys, arribant fins a l’Antic Egipte. Ben d’hora al matí, ens passen a recollir-nos per l’hotel per a posar-nos en camí cap a Giza, ciutat ubicada a 20 kilòmetres del Caire. Un cop a Giza tindrem unes 3 o 4 hores per gaudir d’un panorama que quedarà gravat per sempre en la nostra retina. Aquí és on es troba la Gran Esfinx de Giza i les tres piràmides més grans i famoses del país, erigides pels faraons Keops, Kefrén i Micerinos.

Piràmides de Giza des d’un mirador habilitat

Visitar les piràmides de Giza és un indispensable de qualsevol viatge a Egipte per lliure o organitzat i possiblement un dels somnis de qualsevol viatger. Aquests monuments amb més de 4.500 anys d’antiguitat son tant imponents com misteriosos i bé mereixen un recorregut de vàries hores per a gaudir-los plenament.

Piràmides de Giza des d’un mirador habilitat

Les Piràmides o la Necròpolis de Giza s’ubiquen en la ciutat del mateix nom, a uns 20 kilòmetres de la capital egípcia, El Caire. Encara que es tracta de la major necròpolis de l’Antic Egipte, la seva màxima esplendor la va aconseguir durant la quarta dinastia, que fou quan es varen erigir les majestuoses piràmides que podem veure a dia d’avui: la piràmide de Jufu o Keops, la de Jafra o Kefrén i la de Menkaura o Micerinos. Son els monuments funeraris més espectaculars del món, en els que es guardaven els cossos momificats dels faraons egipcis junt amb les pertinences que els acompanyarien en el seu viatge a la vida eterna. A elles se’ls hi uneix un conjunt de piràmides més petites, temples, tombes o mastabes de la família reial, embarcadors, fosses en les que es dipositaven les anomenades barques solars, i per suposat, la famosa Gran Esfinx de Giza.

Piràmide de Mikerinos

Sent un dels llocs que visitar a Egipte més bonics, és important que li dediquis el temps suficient i planifiquis la teva visita amb antelació. La majoria dels viatgers solen passar 3 o 4 hores en el complexe i llavors van a les properes Saqqara i Menfis, ja que queden relativament a prop. Els que tenen menys dies per El Caire, acostumen a visitar les Piràmides de Giza a primera hora del matí i les combinen amb algunes visites en la ciutat. Si estàs fent un viatge més relaxat, t’aconsellem que guardis més temps per a recórre-les. Una bona idea és tornar al capvespre i veure la posta de sol des de l’interior o en una de les terrasses dels voltants.

Piràmide de Keops (IV Dinastia)
Entrada a la Piràmide. Només la poden visitar 150 persones al dia

Com arribar a les Piràmides de Giza

Lo més comú i còmode és visitar les Piràmides de Giza des del Caire o des de la pròpia Giza, ja que en aquesta zona també hi trobaràs molts hotels. Contes amb diferents maneres d’arribar a les Piràmides d’Egipte:

 • Arribar a les Piràmides de Giza per lliure: utilitzant els mitjans de transport públics de El Caire (combinació de varis busos o metro i autobusos), en taxi o les aplicacions Uber o Careem, que funcionen molt bé aquí. Un taxi hauria de costar-te al voltant de 80 o 100 lliures egípcies des del centre del Caire. Si necessites regatejar, deixa molt clar el preu i les condicions per avançat. Per altra banda, has de calcular que el tràfic acostuma a ser bastant caòtic, per lo què és normal tardar al voltant d’una hora en arribar a les Piràmides de Giza.
 • Visitar les Piràmides en una excursió organitzada: per comoditat, ja que no tens que preocupar-te de res, molts viatgers opten per fer una excursió a les Piràmides de Giza, Menfis i Saqqara amb un guia en espanyol (nosaltres varem realitzar aquesta excursió) o reserven aquest tour per El Caire que també inclou la visita a les Piràmides de Giza. S’inclou el transport des del i fins al teu allotjament, els serveis de guia, les entrades i el menjar. Alguns viatgers que disposen de menys temps, realitzen excursions a les Piràmides de Giza i El Caire des de Hurghada. Aquestes inclouen el trasllat en un autobús nocturn des d’aquesta ciutat costanera.
Piràmide de Keops (IV Dinastia)
No conserva cap pedra de revestiment, només els blocs de la base

Excursió a les Piràmides de Giza, Egipte

Si bé es pot visitar les Piràmides de Giza per lliure i sense guia, la manera més còmoda i recomanable de fer-ho és en una excursió organitzada. La raó principal és que t’assegures de que aniràs acompanyat d’un guia egiptòleg que et faci entendre i gaudir de les meravelles que tens davant teu. Per desgràcia, la majoria dels guies que ofereixen hotels o que esperen a les portes del recinte no tenen els coneixements o experiència suficients, entelant-te una visita fonamental durant el teu viatge a Egipte. Per altra banda, realitzar la visita a les Piràmides de Giza amb una agència reconeguda t’assegura no tindre que fer llargues caminades per l’altiplà sota el sol. Les excursions inclouen un transport que et portarà als principals punts d’interès sense que tinguis que sofrir i suportar a venedors insistents, ja que els guies s’encarregaran de que estiguis tranquil i no sofreixis cap engany ni estafa. Depenent del temps que tinguis, pots escollir entre una excursió de mig dia o de dia complet. Com et comentàvem, aquestes últimes inclouen altres llocs que veure en El Caire o prop de Giza. Aquí tens les més interessants amb guies de parla espanyola:

Cada bloc pesava unes dues tonelades i es pujava en rampes de runa, sorra i fang

Preu de l’entrada a les Piràmides de Giza i guixetes

Aquests son els preus de l’entrada a les Piràmides de Giza:

 • Entrada general: 200 lliures egípcies
 • Entrada a l’interior de la Piràmide de Keops: 400 llibres egípcies
 • Entrada a l’interior de la Piràmide de Kefrén o a la de Micerino: 100 lliures egípcies
 • Entrada a la tomba de Meresankh III: 100 lliures egípcies
Detalls dels blocs de les piràmides
Detalls dels blocs de les piràmides

Tingues en compte que si tens pensat entrar a l’interior d’alguna de les piràmides durant la teva visita, hauràs de comprar l’esmentada entrada en la guixeta. És a dir, aquestes no es venen un cop a dins del complexe. A més, pots valorar comprar la targeta El Caire Pass. Aquesta inclou les entrades a molts dels museus de la ciutat (inclòs el Museu Egipci), l’entrada a les Piràmides de Giza, la Ciutadella de Saladino i les àrees arqueològiques de Saqqara, Dashur i Menfis. Costa 100 dòlars estadounidencs i és vàlida durant 5 dies. Si aniràs a prendre’t les coses amb calma durant el teu viatge a Egipte, has de saber que si compres l’anomenat Luxor Pass, aquest segon té un 50% de descompte. Per altra banda, si tens un carnet d’estudiant o universitari vàlid, els preus de l’entrada a les Piràmides de Giza es redueix a la meitat. Els nens de 6 a 12 anys també paguen la meitat. En qualsevol cas s’ha d’abonar l’entrada en efectiu.

Estat d’algunes de les juntes entre els blocs de pedra

Has de saber que existeixen dues taquilles per a comprar la teva entrada a les Piràmides:

 • L’accés principal: és l’entrada enfront a la Piràmide de Keops. És a la que es solen dirigir els taxistes i conductors de Uber o Careem i també la més ordenada, amb banys i altres serveis.
 • L’accés enfront a l’Esfinx: més descuidat que l’anterior, però amb entrada directa a aquest monument. Si tens pensat assistir a l’espectacle de llums per la nit, hauràs d’anar a aquesta zona. Tingues en compte que aquí no es ven l’entrada per accedir a l’interior de les piràmides. Fes cas omís si algú et proposa la venta en un altre lloc. Aquestes son les guixetes oficials.
Les Piràmides estaven alineades amb els 4 punts cardinals

Horaris per visitar les Piràmides de Giza

L’horari de visita de les Piràmides de Giza és de 8:00 a 17:00 cada dia d’abril a setembre, i de 8:00 a 16:00 d’octubre a març. Considera que en el Ramadà, aquests varien i solen ser de 7:00 a 19:00 hores. Les entrades es venen fins a una hora abans del tancament del complexe. Tingues en compte que l’horari d’obertura de l’interior de les piràmides son anar alternant per a preservar la seva conservació.

Piràmide de Mikerinos

Què veure i fer en les Piràmides de Giza

Visitar les Piràmides de Giza no només és veure-les per fora, sinó que és possible entrar a dins d’algunes d’elles i també contes amb altres punts d’interès que no hauríes de perdre’t. Com a curiositat, en la necròpolis hi ha 9 piràmides i, per això, val la pena contemplar la perspectiva des de varis dels seus miradors. No et preocupis, et destaquem els millors a continuació.

Piràmide de Kefrèn

La Piràmide de Keops o la Gran Piràmide

La Gran Piràmide de Giza és la més antiga de les set meravelles del món antic i la única que encara es pot visitar. És, també, la primera i la més gran de les Piràmides de Giza. Sembla que la seva construcció va finalitzar al voltant de l’any 2.570a.C. i que per això es varen utilitzar 2,3 milions de blocs de pedra, amb un pes mitjà de 2,5 tonelades cadascun. Encara que lo què hi ha avui dia ja impressiona, si arribem a imaginar-la revestida amb els més de 27.000 blocs de pedra calcària blanca brillant, ja ens quedarem bocabadats. Aquests, per desgràcia, es varen esfondrar per un terratrèmol. Entrar a la piràmide és possible, però s’ha de pagar. Concretament, l’entrada son 400 lliures egípcies, el qual suposa un pessic si ho comparem a l’accés a l’interior d’altres piràmides. El cert és que dins de la Piràmide no hi trobaràs res de res, doncs no hi ha ni jeroglífics ni cap sala espectacular, però molts viatgers s’emocionen al saber-se dins d’un dels edificis més antics del món i amb tant misticisme. Altres, prefereixen entrar a la de Kefrén o Micerinos (100 lliures) o fer-lo en el complexe de Dashur, on l’accés és gratuït. Ho deixem a la teva elecció, però, si ets una persona amb claustrofòbia o problemes d’asma, és millor que ho evitis, ja que el passadís és estret i empinat i acostuma a haver-hi bastanta gent. El complexe funerari del faraó Kufu o Keops, que ell mateix va manar erigir, està conformat per la seva piràmide, les tres piràmides de les reines, una piràmide satèl·lit, el Temple de la Vall, varies fosses amb barques solars, mastabes o tombes de nobles i cortesans i tres cementiris.

Piràmide de Kefrèn: conserva una mica de la pedra de revestiment

La Piràmide de Kefrèn

Amb 143,5 metres d’alçada, la del faraó Kefrèn o Jafa és la segona piràmide més gran d’Egipte. Està ubicada en un terreny una mica més alt que l’anterior, així que pots arribar a pensar que és un xic més gran i, a més, conserva una part del revestiment de pedra calcària blanca. Aquest complex funerari està en millor estat de conservació que el de Keops i està conformat per el Temple de la Vall, una piràmide satèl·lit, 5 fossars de barques solars i més de cent habitacions que eren utilitzades com a magatzems o tallers d’artesans.

L’esfinx té forma de lleó i cap humà, el del Faraó Kefrèn

La Gran Esfinx de Giza

Encara que l’anterior és espectacular, segur que una de les poderoses raons per a visitar les Piràmides d’Egipte és veure la Gran Esfinx. Localitzada enfront a la Piràmide de Kefrén, encara que els seus trets poguéssin semblar-nos de dona, és bastant possible que estigui representant al faraó del mateix nom. El cos té forma de lleó amb la cua recollida en el cantó dret i, encata està en un bon estat de conservació, ens l’hem d’imaginar pintada en vius tons de vermell, groc i blau. La barba de la Gran Esfinx es troba en el Museu Britànic de Londres i no se sap on podria estar el seu nas, que molts creien que fou destrossat per l’exèrcit de Napoleó per una canonada. És recomanable visitar-la de matí, ja que, d’aquesta manera, el sol picarà de front a l’Esfinx i a les piràmides.

La gran esfinx de Giza

El Temple de la Vall de Kefrèn

Si bé no és un dels millors temples d’Egipte, aquest és un altre dels llocs que visitar en les Piràmides de Giza i que no et pots perdre, ja que està ubicat junt a l’Esfinx. Crida l’atenció les precioses parets revestides de granit rosat d’Assuàn. En ell es varen realitzar als ritus de purificació de la mòmia del faraó Kefrèn, que després es va portar en processó fins a la piràmide.

La Gran Esfinx de Giza

La Piràmide de Micerino

La més petita de les piràmides de l’Altiplà de Giza, amb 61 metres d’alçada, sembla que estava recoberta de granit vermell, que ja ha desaparegut. Sembla que el sarcòfag de basalt que contenia la mòmia del faraó Menkaura o Micerino es va perdre enfront a les costes de Cartagena (Murcia) al naufragar la goleta que el transportava a Anglaterra.

És el guardià de la tomba de Kefrèn, al costat del Temple de la Vall de Kefrèn

Els millors miradors de les Piràmides de Giza

Si bé veure a les Piràmides de Giza de prop és complir un somni, també al·lucinaràs contemplant-les des dels miradors. D’aquesta manera, podràs fer-te una idea del complexe en la seva plenitud. Els miradors que us recomanem es troben al Google Maps amb els següents noms:

 • Mirador de les Piràmides”: és el mirador més conegut, al que van totes les excursions i ubicat enfront de la Piràmide de Micerino. La imatge és de postal, però lo cert és que hi ha altres panoràmiques millors.
 • The Panorama of the Pyramids” o “Mirador del Panorama”: sens dubte, la millor vista de totes. Podràs divisar les Piràmides de les Reines enfront a les tres fabuloses Piràmides de Giza quasi juntes, conformant un espectacle monumental. Si no tens vehicle, tingues en compte que tardaràs uns 20 minuts caminant per el desert des de l’anterior mirador.
 • Mirador de les Piràmides de Giza”: Hi ha un punt entre aquests dos miradors des del qual també podràs veure les piràmides alineades. Només tens que caminar una mica des del Mirador de les Piràmides en direcció al 9 Pyramids Lounge. No facis cas si et diuen que hi has d’anar en camell o en cavall, està permès anar-hi caminant. El trobaràs també marcat com a “Pyramid alignment viewpoint” en l’aplicació de Maps.me.
Part posterior de l’Esfinx

El Gran Museu Egipci

Està prevista l’inauguració i l’obertura del Gran Museu Egipci per a aquest 2.024. La seva construcció està ja molt avançada i s’ubica junt a les Piràmides de Giza. En ell no només s’ubicarà la barca solar que abans estava junt a la piràmide de Keops, sinó també gran part de la col·lecció que avui conforma en el Museu Egipci. De fet, ja ha començat el trasllat de moltes de les seves peces i tot o quasi tot el tresor de la tomba de Tutankamón es podrà veure en el nou museu. Pots consultar més detalls sobre la futura inauguració en aquest enllaç.

Ha estat milers d’anys enterrada a la sorra, i ara s’ha desenterrat

Consells per a la teva excursió a les Piràmides de Giza

A més de tota la informació que has trobat ja, aquí tens alguns consells per a visitar les Piràmides de Giza i que sigui inoblidable:

 • Procura arribar a la guixeta abans de les 8:00, quan obren el recinte. D’aquesta manera, no només passaràs menys calor, sinó que hi haurà menys visitants
 • Si pots, evita divendres i dissabtes per a visitar les Piràmides. Son els dies de descans a Egipte, per lo què hi trobaràs més turisme local.
 • Porta calçat còmode, barret, protecció solar i grans quantitats d’aigua. Les ombres son rares i les temperatures solen ser elevades en hores centrals del dia.
 • Tingues paciència amb els venedors, ja que solen ser bastant insistents, i refusa qualsevol turisme irresponsable amb animals com muntar a camell o en carro o calesa de cavalls. Lo millor és respondre de forma educada i ferma.
 • Les Piràmides de Giza son un dels monuments més antics del món i seria una pena que les visitéssis sense conèixer la seva història i contexte. Per això, et recomanem que facis la visita amb un guia egiptòleg de bona reputació. Lamentablement, en molts casos, les excursions que ofereixen els hotels no solen estar molt preparats, així que lo millor és optar per un guia de confiança o reservar aquesta excursió per les Piràmides de Giza, Menfis i Saqqara. Si tens poc temps a la ciutat, pots contractar aquesta excursió per El Caire junt a la visita a les Piràmides de Giza.
 • Si estàs per la zona, aprofita per veure la posta de sol des de la terrassa d’algun hotel o restaurant. Dos bons exemples son la terrassa del Cleopatra Pyramids View i el Tree Lounge Pyramids Branch.
La Gran Esfinx de Giza

2. Necròpolis de Saqqara

Un cop havent dinat a la zona de les Piràmides, ens dirigirem cap a la Necròpolis de Saqqara, una de les baules més importants de la història de Egipte on, entre altres coses, podreu veure la piràmide del faraó Zozer, la primera de les piràmides que es varen construïr a Egipte.

Accés al Complexe Funererai del faraó Zozer (Dinastia III) dins Sakkara (2.600a.C.)
Primeres piràmides, al fons, del faraó Snefru (Dinastia IV), pare de Keops
Piràmide escalonada del Faraó Zozer, el primer intent de piràmide. És el primer monument construït en pedra de la història
Es tracta de la superposició de 6 mastabes (antiga tomba funerària)
Cantonada de la Piràmide
Els blocs son petits i estan inclinats
La Casa del Sud, dins del Complexe de Zozer. Inici de les columnes dòriques
Piràmide del faraó Teti (Dinastia VI)

A Saqqara també visitarem la tomba del chaty Mehu, oberta recentment al públic per primera vegada des del seu descobriment en el 1940. Aquest alt funcionari de la sisena dinastia fou enterrat amb honors en un lloc que va passar desaparcebut pels saquejadors de tombes. Això ha fet que els jeroglífics que la decoren es trobin en un excepcional estat de conservació.

Tomba del Chaty Mehu

3. Menfis

La nostra última parada serà Menfis, antiga capital d’Egipte (primera capital de l’Imperi Antic), un autèntic museu a l’aire lliure en el que podreu veure, entre altres monuments, la impressionant escultura del Colós de Ramsès II i la superba Esfinx d’Alabastre.

Estàtua de Ramsès II trobada a Menfis
Estàtua de Ramsès II trobada a Menfis
Esfinx d’alabastre de l’Antic Temple a Menfis
Avinguda de Menfis, amb les poques restes trobades de la ciutat

Adjunto un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut realitzat en el dia d’avui i també amb la ubicació dels principals atractius i monuments que hem visitat:

Categories
EGIPTE

Dia 12: Tornada Safari 4×4 a la península del Sinaí: Platges del Mar Roig + Tornada al Caire

Des d’Ain Khudra ens acostarem a la població de Nuweibaa on contemplarem el Golf d’Aqaba, i ens dirigirem, seguint la costa del mar, fins a la població de Taba. En aquest punt hi conflueixen varis països, com Israel, Jordània, Egipte i Aràbia Saudita. D’aquí agafarem la carretera que travessa el Sinaí en direcció al Caire, tornarem a creuar el canal de Suez i arribarem al nostre hotel del Caire sobre el capvespre. Ha estat una ruta de safari 4×4 força espectacular, i molt especial.
Índex:
1. Platges del Mar Roig
2. Tornada al Caire

1. Platges del Mar Roig

Avui és el dia que ens en tornem al Caire. Farem una última carretada de kilòmetres amb el 4×4 per seu al capvespre al nostre Hotel del Caire. En una mitja hora ens plantem a Nuweibaa on observem el Golf d’Àqaba (una branca del Mar Roig).

Prop de Nuweibaa
Carretera i manta en el dia d’avui

De tant en tant, abans d’arribar a les immediacions de la població fronterera de Taba, ens anem parant a contemplar les platges del mar Roig, així com els seus petits resorts.

Espectaculars vistes del Golf d’Àqaba (Mar Roig)
Platges del Mar Roig, al Golf d’Àqaba, prop de Taba i Israel

2. Tornada al Caire

A partir de Taba agafarem la carretera que divideix el Sinaí en dos parts, el seu Sud i el seu Nord. Son aproximadament uns 300 kilòmetres que fem en unes 4 hores i que anem parant sovint degut als controls de l’exèrcit egipci que hi ha per tota la carretera.

Última posta de sol al desert del Sinaí

Tornarem a creuar el canal de Suez i arribarem al nostre hotel del Caire més enllà del capvespre, ja de fosc. Ha estat una ruta de safari 4×4 força espectacular, i molt especial. La guardarem sempre en la nostra memòria.

Adjunto un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut realitzat en el dia d’avui i també amb la ubicació dels principals atractius i monuments que hem visitat:

Categories
EGIPTE

Dia 11: Safari 4×4 a la península del Sinaí: Ascensió al Mont Sinaí + Visita del Convent de Santa Catalina + Oasis de Ain-Khudra

Avui serà el dia més especial de tots els que ens passarem a la península del Sinaí. De matinada ens llevarem i ens acostaran a l’inici del trekking per pujar al Mont Sinaí. A dalt del Mont hi ha força gent. Ens esperem tots a un esdeveniment màgic: la sortida del sol des de dalt. Després baixarem als peus de la muntanya on es troba el Monastir de Santa Catalina, el qual visitarem. Després de dinar conduïrem fins a Wadi Gazala i pujarem a camell fins a arribar a l’oasis de Ain-Khudra, distingit pels seus jardins plens de palmeres. Aquí hi passarem la nit.
Índex:
1. Ascensió al Mont Sinaí
2. Visita del Convent de Santa Catalina
3. Oasis de Ain-Khudra

1. Ascensió al Mont Sinaí

Viurem l’experiència d’explicar la sortida del sol des de la cima del Mont Sinaí, on podrem visitar el Monastir de Santa Catalina, el més antic de tota la cristiandat.

Ens desperten de matinada al poblat de Santa Catalina, i ens acostarem a l’inici de la caminada nocturna amb altres expedicionaris. Iniciarem una marxa nocturna d’ascens al Mont Sinaí. Equipats amb un bon calçat còmode, pujarem els 750 graons que condueixen cap a la cima. L’esforç valdrà la pena i tindrà recompensa, ja que des d’aquest lloc contemplarem la sortida del sol sobre el mateix lloc en el que Moisès va rebre les Taules dels 10 Manaments, segons la tradició.

Ja des de la Cima del Mont Sinaí
Gebel Musa o Mont de Moisès o Mont Sinaí
Esperant la sortida del sol
Expectació, inquietud, tothom mirant cap a les Muntanyes d’Àràbia
… i per fi els primers rajos…
Comença a aparèixer el sol, l’element del cosmos més decisiu pels antics egipcis
El massís del Sinaí vist des del Mont de Moisès
El massís del Sinaí vist des del Mont de Moisès
Excursionistes, peregrins i expedicionaris congregats a dalt del Mont de Moisès
Les roques tenen una forma que no ens és desconeguda del tot
Capella ubicada on es suposa que Moisès va rebre les Taules de la Llei
Comença el descens cap al Convent de Santa Catalina
Pla de la Capella de Sant Esteve. Lloc bíblic on esperà Elíes a Déu. La font que hi ha es considera un miracle.
Descens pel Wadi Shuabi
A dalt a l’esquerra s’observa el Mont de Moisès dins del Mont Sinaí
Arribant al Convent
Arribant al Convent
Convent a 1600 metres d’alçada. Convent cristià més antic i més important per la història del cristianisme

2. Visita del Convent de Santa Catalina

Al baixar, ja amb totes les forces havent esmorzat a dalt la cima, visitarem als peus del mont el Monastir de Santa Catalina del Sinaí, el més antic de tota la cristiandat. Aquest monument del segle VI declarat Patrimoni de la Humanitat es troba envoltat de muralles. En el seu interior visitarem la Basílica de la Transfiguració, un temple cristià-ortodoxe amb un gran patrimoni artístic. El monastir atresora a més una gran col·lecció de còdexs. De fet, és la segona més important del món, només superada pels Arxius Vaticans. Ja a l’exterior del temple, visitarem l’esbarzer ardent en el que Moisès va tenir l’aparició de l’àngel del Senyor, segons relata la Bíblia. Coneixerem també el pou en el que Moisès va conèixer a la seva dona.

Protegit per una fortalesa, ha estat des del segle VI fins a dia d’avui, inexpugnable

Es considera un dels monastirs més antics que encara estan habitats. En l’any 2002 fou declarat com  Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Fou construït per l’Emperador Justinià en el mateix lloc que en el que Santa Elena, la mare de l’emperador Constantí I el Gran, havia manat construïr una capella, doncs segons la tradició aquest és el lloc on Moisès va parlar amb Déu, en lo que es coneix com l’episodi de l’”esbarzer ardent”. El seu arquitecte fou Esteve de Aila.

El bíblic “Matoll ardent”, on Moisès escoltà a Déu, és avui viu encara

Fou construït entre els anys 527 i 565, com hem dit abans, tot va començar quan la mare de l’emperador Constantí I va manar construïr una capella en el lloc on segons la tradició Moisès va parlar amb Déu. Llavors l’emperador Justinià I va manar construïr un monastir en aquell lloc, al costat de la capella mencionada. Així es va convertir en un lloc sagrat per a les tres religions. El monastir va tenir el nom de Santa Catalina d’Alexandria, qui fou una màrtir egípcia dels primers temps del cristianisme, que va sofrir persecució i al final es va morir a mans dels romans, per causa de les seves creències religioses. És conegut també com el Monastir de la Transfiguració o Monastir del Matoll Ardent. El Monastir de Santa Catalina fou un dels grans llocs religiosos de peregrinació durant més de 10 segles.

La convivència en un país de 2 móns i 2 religions, la cristiana i la musulmana, dins del convent

La Biblioteca del Monastir és una gran biblioteca que va donar al Monastir una gran importància, només superada per la del Vaticà en el nombre de còdexs i manuscrits antics, en ella es poden trobar escrits en grec, àrab, copte, siríac, i altres llengües de la regió i llengües europees. El monastir ha rebut durant segles un sens fi de peregrins de tot el món. Dins del monastir també s’hi troben sis pous, quatre fonts i un gran jardí ric en arbres fruiters i dos molins. El Monastir és una atracció de terra santa i està considerat com un lloc de gran importància tant per a cristians, jueus i musulmans, doncs en les tres tradicions Moisès és una figura respectada i reverenciada. Aquest sant lloc pertany a l’Església Ortodoxa del Mont de Sinaí, que és part de l’Església Ortodoxa de Jerusalem. Els horaris de visita son de 9:00 a 23:00 hores.

3. Oasis de Ain-Khudra

Un cop havent dinat de pícnic en les immediacions del Monastir, i un cop visitat el mateix, ens desplaçarem cap a l’Oasis de Ain-Khudra, ubicat a 73 kilòmetres al nord-est del Monastir. Per arribar-hi, tardarem un xic més de dues hores perquè descobrirem l’impressionant Canó Blanc (White Canyon) del Sinaí amb aquest tour en 4×4, i ens relaxarem junt a les palmeres de l’oasis de Ain Khudra. Després de dues hores de recorregut en 4×4 pel desert, arribem a aquesta impressionant formació rocosa.

White Canyon
White Canyon

El Canó Blanc, que comença com una simple esquerda en la vora d’un altiplà de sorra, és un estret canó de pedra arenisca que s’obre a un wadi més ampli i continua fins a l’exhuberant oasis de Ain Khudra. Estem experimentant la impressionant bellesa natural d’aquesta zona, i el guia ens té preparada una sorpresa: un safari en camell fins a l’oasis de Ain-Khudra.

Ruta en camell fins l’oasis de Ain-Khudra
Ruta en camell fins l’oasis de Ain-Khudra

El color blanc brillant del canó prové de la pedra calcària que forma part de la seva composició. Acabarem la ruta en camell a l’oasis de Ain-Khudra, on gaudirem d’un típic tè beduí. Ain Khudra, que significa primavera verda, és un pintoresc oasis de jardins i palmeres datileres, envoltat de muntanyes i escarpats penya-segats verticals. També hi ha aquí fonts que sustenten els jardins. Una de les fonts està en una petita cova. També veuràs ruïnes d’interès arqueològic en la zona.

Oasis de Ain-Khudra
Oasis de Ain-Khudra

Aquí vam fer nit, la última nit d’aquest safari 4×4 per la Península del Sinaí.

Adjunto un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut realitzat en el dia d’avui i també amb la ubicació dels principals atractius i monuments que hem visitat:

Categories
EGIPTE

Dia 10: Safari 4×4 a la península del Sinaí: Ascensió a Serabit El-Khadim + Descens cap al poblat beduí + Sortida cap a Santa Catalina + Oasis de Feiran

Avui pel matí farem un petit trekking i pujarem a les muntanyes de Serabit El-Khadim, on a la seva cima visitarem al Temple de la Devesa Hathor, construït per la famosa reina Hatshepsut de la XVIII dinastia. Dinarem al mateix poble beduí de Serabit El-Khadim i per la tarda conduïrem fins a Santa Catalina, on de camí ens aturarem al bíblic Oasis de Feiran.
Índex:
1. Ascensió a Serabit El-Khadim
2. Descens cap al poblat beduí
3. Sortida cap a Santa Catalina
4. Oasis de Feiran

1. Ascensió a Serabit El-Khadim

Serabit El-Khadim significa “la muntanya del servent”, i es troba en una zona minera on s’extraguéren turqueses des de l’antiguitat, principalment pels habitants de l’Antic Egipte.

Ascensió a la muntanya de “Serabit El-Khadim”
Tipologia de desert de pedres
Paisatge típic de la zona al Desert del Sinaí
Expedicionaris del trekking: un jove beduí, el guia de parla espanyola, el guia anglès i nosaltres

Les excavacions arqueològiques portades a terme per Sir Flinders Petrie, varen mostrar un campament miner i un temple, el de Hathor, la devesa local “Dama de la turquesa”, la protectora de les regions del desert. Es va trobar una esfinx de pedra, amb una doble inscripció, en jeroglífics ni signes proto-sinaítics. La seva traducció ha mostrat que es tractava d’una dedicatòria a Baalat, la devesa de la turquesa. Baalat és el femení de Baal, una paraula molt utilitzada en la Bíblia per a referir-se als ídos i déus pagans. La inscripció de l’estàtua és l’única que s’ha desxifrat. Es constata una freqüent assistència al lloc, per la gran quantitat d’altars dedicats a Hathor repartits per tot el temple.

Ruïnes del temple de Hathor
El temple es deu a que fou una antiga mina d’època faraònica

A Serabit El-Khadim hi ha un temple doble dedicat a Hathor i Sopedu, éssent el santuari miner més gran de l’Antic Egipte. Construït sobre un altiplà rocós que domina tot el lloc, el temple té dos “hemispeos”: un doble eix amb una successió de sales en paral·lel a altres dues de culte, excavades en part a la muntanya. El santuari, construït en l’Imperi Mig, es va ampliar en l’Imperi Nou, però només en l’eix dedicat a Hathor. El temple original s’orienta al llarg d’un eix sudest-nordest, però degut a la falta d’espai, els reis de l’Imperi Nou no varen poder engrandir-lo en la direcció precisa, la nordoest, per lo què fa una lleugera corba.

Els minerals del Sinaí fóren explotats des de l’Antic Egipte
Descens cap al poblat beduí

Encara que el temple està dedicat conjuntament a dos déus, Hathor segueix éssent la mestra indiscutible. Sopedu exerceix un paper secundari, però no insignificant; déu guerrer associat a l’Est i al desert, guarda frontera oriental d’Egipte i protegeix als homes dels perills inherents a zones inhòspites. A més d’aquests dos séus principals, es constata la presència de un déu carner originari del Delta del Nil i del déu Ptah de Menfis.

2. Descens cap al poblat beduí

Descens cap al poblat beduí
Casa dels beduïns, a Serabit El-Khadim
Assentament beduí, amb els vaixells del desert aparcats
Assentament beduí de Serabit El-Khadim

Ens despedim dels beduïns i emprendrem el viatge cap a Santa Catalina.

3. Sortida cap a Santa Catalina

Paisatges del cor del Sinaí, anant cap a Santa Catalina.

4. Oasis de Feiran

La regió del Sinaí és una zona molt especial d’Egipte, fortament connectada amb la història del cristianisme i amb varis passatges de la Bíblia, que transcórren en aquests paratges. Feiran, un oasis que s’extén en el camí entre el Golf de Suez i el Monastir de Santa Catalina, és probablement un dels llocs més místics. Explica el llibre sagrat que Moisès, en companyia del seu poble, va creuar els oasis més importants del sud del Sinaí. A Wadi Feiran, el més gran de tots, fou on va trencar una pedra i d’ella va brollar aigua que va abastir a l’exhausta comitiva. Des dels primers segles de la nostra era, els assentaments al voltant d’aquest oasis van desenvolupar-se amb sorprenent generositat. El més antic d’ells data del segle II, i nombroses esglésies han deixat les seves ruïnes com a testimoni de la importància religiosa d’aquest lloc.

Oasis de Feiran

D’aquí a Santa Catalina hi ha uns 60 kilòmetres, que es fan amb un xic més d’1 hora. Avui dormirem allí.

Adjunto un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut realitzat en el dia d’avui i també amb la ubicació dels principals atractius i monuments que hem visitat:

Categories
EGIPTE

Dia 9: Sortida Safari 4×4 a la península del Sinaí: Hammam Faraun + Desert del Sinaí

I avui començàvem una de les excursions que més ganes i il·lusió ens havíem posat. Era una sortida bastant atípica per la Península del Sinaí fent un safari amb 4×4. Sortirem ben d’hora cap al Canal de Suez via el Tunel de Ahmed Hamdi. Ja a la península del Sinaí ens aturarem a visitar Hammam Faraun i a Ayoun Mussa on hi ha unes fonts minerals precioses i on arribaven visitants de totes les parts del món amb fe en  la llegenda que parla de la seva necessitat de curar enfermetats. Allí dinarem i conduïrem després cap a Serabit El-Khadem, on pel camí ens aturarem i passarem la nit a casa d’uns beduïns.
Índex:
1. Hammam Faraun
2. Desert del Sinaí

1. Hammam Faraun

Ens vénen a buscar a l’hotel del Caire un 4×4, amb un guia anglès i un conductor beduí. També vé amb nosaltres un guia de parla hispana que ens farà de pont amb el guia anglès i el conductor beduí. De turistes som únicament nosaltres dos. Sortim en direcció al Canal de Suez amb el 4×4, passant pel túnel de Ahmed Hamdi. En unes 2 o 3 hores ja creuem el canal de Suez i ens dirigim a Hammam Faraun. Abans, però, ens aturem a un resort hoteler, amb una platja bastant arreglada i unes vistes del mar roig força boniques. El guia ens explica que s’estan construïnt alguns resorts semblants a aquest pel turisme.

Resort amb el Mar Roig en primer terme

Al cap de 2 hores conduïnt al costat del Mar Roig arribem a Hammam Faraun (Pharaoh Spring). El Bany del Faraó, que és com s’anomena aquest lloc, és una font natural d’aigua sulfurosa coneguda per ser una de les fonts més famoses i un destí buscat per el turisme mèdic en Egipte. Els Banys del Faró es composen de dues parts: la Cova del faraó (Kahf Pharaoun) i les pròpies fonts o manantials. Les fonts d’aigua sulfúrica que voregen la costa produeixen importants quantitats d’aigua amb temperatures de fins a 92 graus centígrads. Consisteix en un grup de fonts naturals d’aigües termals sulfúriques. L’aigua flueix directament des de la muntanya fins a un llac natural de 100 metres de llarg junt a la riba del mar. S’ha excavat en la vessant de la muntanya una petita cova, a 25m de profunditat, que s’utilitza com a sauna natural degut a l’emissió de calor de l’aigua calenta amb sofre del fons de la cova. Està científicament comprovat que l’aigua d’aquesta font pot ajudar a alleugerir una sèrie de malalties, entre elles l’artritis reumatoide i el reumatisme de tot tipus, així com enfermetats gastrointestinals, enfermetats renals i la sensibilitat del pulmó, enfermetats hepàtiques, enfermetats de la pell, així com els seus beneficis s’utilitzen amb finalitats de bellesa a més de varies malalties de la pell.

Entrada a les coves de Hammam Faraun

Les investigacions mostren que l’aigua que conté altes concentracions de sofre supera als seus homòlegs d’aigua mineral de tot el món. Degut al clima temperat durant tot l’any, el clima sec i els vasts espais de sorra càlida que es poden utilitzar en fisioteràpia. Envoltat per una cadena de muntanyes, fan que aquest lloc sigui ideal per a l’establiment d’un saludable centre turístic.

Hammam Faraun

També passem per Oyun Musa, anomenats “Moises Springs”, que és un conjunt de fonts d’aigua dolça. Aquí seria on Moises va anar amb els israelites durant l’èxode israelita després de que Yahweh li ordenés llançar una branca d’arbre en les fonts amargues de Mara, fent-los lo suficients dolços per a beure. Les fonts estan ubicades en la carretera principal de Suez a Sharm el Sheikh, darrera d’un assentament de llogaret beduí del mateix nom.

Oyun Musa

2. Desert del Sinaí

I a unes dues hores i mitja d’haver creuat el Canal de Suez, ens aturem a una àrea de descans, perquè aquí és on agafarem la carretera interior que ens ha de portar fins al poblat beduí de Serabit El-Khadim, on hi pernoctarem. Un cop agafem aquesta carretera (anomenada St. Katherine – Nuweibaa Road), el paisatge ens canvia radicalment, el mar desapareix i apareixen les primeres estribacions muntanyoses del desert del Sinaí.

Desert del Sinaí

El desert del Sinaí apareix en forma d’abruptes muntanyes escarpades i cimes que veurem que sobrepassen els 2000 metres sobre el Mar Roig. Hi destaquen el Mont Catalina, el més alt del Sinaí, amb 2642 metres, i el propi Mont Sinaí (2.285m), la muntanya on, segons l’Antic Testament, va rebre Moisès les Taules de la Llei. Als seus peus s’hi troba el monastir de Santa Catalina.

Primeres imatges del Desert del Sinaí

Avui ens quedarem a dormir en un poblat beduí molt a prop de Serabit El-Khadim.

Adjunto un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut realitzat en el dia d’avui i també amb la ubicació dels principals atractius i monuments que hem visitat:

Categories
EGIPTE

Dia 8: Abu Simbel i El Caire: Tornada d’Abu Simbel a Assuàn + Vol Assuàn – El Caire + Espectacle de llum i sò a les Piràmides de Giza

En el nostre segon dia a Abu Simbel, encara tenim les espectaculars imatges dels temples a dins de la nostra retina… i per molts anys. A primera hora ens reserven una sorpresa: ens porten al Centre de Visitants dels Temples perquè puguem observar com surt el sol i il·lumina els temples. Llavors tornem a l’Hotel a menjar un reconfortant esmorzar, i després s’iniciarà la tornada cap a Assuàn, on hi arribarem sobre les 12:00 o 13:00 hores. Ens n’anirem a l’aeroport internacional d’Assuàn, per agafar un vol amb destinació al Caire, i primer de tot, anirem a buscar el nostre hotel del Caire, ubicat a la zona de les Piràmides. Aquí i avui, també, serem espectadors d’un espectacle de llum i sò que es farà en la zona de les Piràmides de Giza. Tot molt espectacular.
Índex:
1. Tornada d’Abu Simbel a Assuàn
2. Vol Assuàn – El Caire
3. Espectacle de llum i sò a les Piràmides de Giza

1. Tornada d’Abu Simbel a Assuàn

A primera hora, abans d’esmorzar, el guia ens proposa acostar-nos un altre cop als Temples d’Abu Simbel abans de que surti el sol, i veure les façanes mentres l’astre rei està sortint. I així ho vam fer. Abans de les 7:00h ens vam presentar al Centre de Visitants i ens van deixar passar fins a tenir una perspectiva molt bona dels dos temples. Encara era fosc però una mica ja estava clarejant…

Llac Nasser

La sortida del sol des del Llac Nasser va ser quasi de lo més espactacular que hi pot haver.

Abu Simbel

La sortida del sol sobre els Temples d’Abu Simbel va valdre molt la pena. Vam observar com la roca i els temples canviaven de color i s’anàven il·luminant mica en mica fins a la seva totalitat. Va valdre la pena fer aquest esforç.

Després ens en vàrem anar a l’hotel a menjar un reconfortant esmorzar, perquè havíem d’emprendre el retorn cap a Assuàn. El guia tenia la intenció d’arribar a Assuan sobre les 12:00 i les 13:00 hores. El viatge de tornada va ser molt especial. Teníem una sensació molt bona després d’haver estat dos dies en aquesta meravella que es diu Abu Simbel.

2. Vol Assuàn – El Caire

Un cop vàrem arribar a Assuàn, vam anar a l’hotel de la nit anterior a buscar la resta de les maletes que no ens havíem emportat a Abu Simbel. Era qüestió d’anarnos-en a l’aeroport Internacional d’Assuàn a buscar el nostre vol que havia de sortir cap al Caire. Com sempre, els trasllats de l’hotel a l’aeroport els vàrem contractar amb Civitatis. Vam volar amb la companyia Air Cairo i la durada del vol va ser de 1 hora i 20 minuts. Allí també vam contractar els trasllats de l’aeroport fins al nostre hotel a la zona de les Piràmides de Giza. L’hotel era el Pyramids Park Resort Hotel, un complexe de 5 estrelles que ens va fascinar d’entrada. L’hotel el teníem a 10 minuts en cotxe de les Piràmides, a tocar del Gran Museu Egipci. Quan avançàvem amb el trasllat privat cap a l’Hotel, vam travessar Giza per l’Avinguda anomenada Al Haram (Cairo Mall). No m’oblidaré mai, un cop vam arribar al fons de l’avinguda, de les vistes i sensacions que vam tenir quan vam veure per primer cop les Piràmides a davant nostre. Estàvem dins el cotxe, però tant era.

3. Espectacle de llum i sò a les Piràmides de Giza

Vam anar a l’Hotel a descansar una miqueta i preparar-nos per la sortida que havíem de fer per anar a veure l’Espectacle de Llum i So que es feia cada nit a davant de les Piràmides de Giza. L’espectacle de llums i sò en les Piràmides es celebra cada nit en l’esplanada junt a la gran Esfinx. En ell s’explica la història de les piràmides i la seva construcció a través de veu, música i projeccions en la pròpia esfinx i el temple contigu. Té una durada de aproximadament una hora i cada passi es fa en un idioma, segons el predominant dels visitants. No et preocupis, si no es realitza en castellà, et donaràn un auricular perquè ho puguis entendre tot. L’espectacle es fa cada dia dues vegades, però l’horari és diferent segons el moment de l’any. Lo normal és que sigui a les 19:00 o les 19:30h i a les 20:00 o 20:30h. En període de Ramadà, acostuma a ser més tard.

Comença l’espectacle de llum i sò a les piràmides
Espectacle de llum i so a les piràmides

Pots comprar la teva entrada directament en la guixeta junt a l’Esfinx o reservar el teu sopar i entrada a l’espectacle nocturn en les piràmides. Aquesta excursió inclou el trasllat des de i fins al teu hotel. Molts viatgers opten per veure l’espectacle “gratuït” des d’algun restaurant proper o des del seu propi hotel. Dos bons exemples son el Great Pyramid Inn i el Cleopatra Pyramids View. Nosaltres vam agafar un taxi per anar a les guixetes de l’esfinx a comprar les entrades, i més tard en hi varem acostar amb un altre taxi per presenciar l’espectacle.

Espectacle de llum i so a les piràmides
Espectacle de llum i so a les piràmides

Adjunto un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut realitzat en el dia d’avui i també amb la ubicació dels principals atractius i monuments que hem visitat:

Categories
EGIPTE

Dia 7: Abu Simbel: Gran Temple de Ramsès II + Temple Menor de Nefertari + Espectacle nocturn

I arriba un dels dies que portem esperant amb més il·lusió. El dia que anirem a Abu Simbel. Un cop allí, visitarem els magnífics temples de Ramsès i Nefertari, i quan es faci fosc assistirem a un espectacle nocturn davant dels temples. Passarem la nit allí en un Hotel.
Índex:
1. Gran Temple de Ramsès II
2. Temple Menor de Nefertari
3. Espectacle nocturn

1. Gran Temple de Ramsès II

Volem passar una nit a Abu Simbel, per això hem contractat una excursió de 2 dies fins allí. Coneixerem els temples d’Abu Simbel en una visita diürna, i ens deixarem fascinar per la seva majestuositat en un espectacle nocturn. L’Antic Egipte en tot el seu esplendor!

Sobre les 10-11 hores ens passen a recollir pel nostre hotel d’Assuàn (l’Obelisk – Nile Hotel), i anem en direcció sud. Un cop arribem a la ribera meridional del llac Nasser realitzarem una visita guiada per Abu Simbel. Durant el nostre recorregut per aquest conegut enclavament arqueològic coneixerem el Gran Temple de Ramsès II, presidit per colossals escultures del faraó egipci.

Abu Simbel

A Nubia, al sud d’Egipte, es troba un lloc que fa ombra en bellesa a les Piràmides d’Egipte: Abu Simbel. Aquesta zona arqueològica destaca pels dos temples excavats en roca que va ordenar construïr el gran faraó Ramsès II en el segle XIII a.C. per a commemorar una victòria de guerra i amb una història increíble ja que ambdós temples, en honor al faraó i a la seva esposa preferida, Nefertari, es van tenir de traslladar al 1968 a una ubicació més alta, a conseqüència de la construcció d’una presa en el riu Nil, fent-los encara més coneguts al món.

Visitar Abu Simbel és un dels indispensables de qualsevol ruta per Egipte. Ubicat a quasi 300 kilòmetres d’Assuàn, en la frontera amb Sudàn, aquest monument declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO és un dels més impressionants del país. Encara que fou erigit durant el regnat del faraó Ramsès II, va tenir que ser reubicat pedra per pedra en el 1968 en un turó artificial proper. La raó? Que no desaparegués sota el llac Nasser per a la construcció de la presa d’Assuàn. Aquí t’explico preus, horaris, com arribar-hi i consells perquè la teva excursió surti de meravella.

Abu Simbel a Egipte, perquè anar-hi?

Ramsès II, qui va governar durant 66 anys, és considerat com el rei guerrer, però també el rei constructor. A més de millorar (i, a vegades, usurpar) les obres dels seus predecessors, fou el faraó que va construïr més temples i, possiblement, els més espectaculars. L’exemple més important és, sens dubte, Abu Simbel. La seva construcció, que va durar uns 20 anys, es va iniciar en el 1284 a.C. amb l’objectiu de commemorar la victòria del faraó en la batalla de Kadesh contra els hitites. En realitat, els historiadors creuen que aquesta va quedar en taules, ja que es donàren moltes baixes en l’exèrcit egipci i no es va conquerir la ciutat. Tanmateix, és possible que Ramsès volgués demostrar el seu poder militar enfront als enemics del sud de l’Imperi. A dia d’avui, podem apreciar un meravellós baix-relleu de la batalla en la sala hipòstila del Gran Temple.

Abu Simbel

Abu Simbel està dedicat al culte de les tres grans deïtats de l’Antic Egipte: Amón, Ra i Ptah, però també al propi faraó Ramsès, considerat com un déu. La seva imponent façana de 33 metres d’alçada per 38 metres d’amplada i tot el temple fóren construïts en un turó rocós. Visitar Abu Simbel significa meravellar-se no solament pel seu emplaçament, junt al llac Nasser, sinó per la bellesa tant de l’exterior com de l’interior. Després de segles sepultat per les sorres del desert, fou descobert en el 1813 per un explorador suís. Quan es va dissenyar la construcció de la presa d’Assuàn, Abu Simbel va quedar condemnat a quedar ocult per el riu Nil. Per això, en el 1964 es va posar en marxa una de les majors obres d’enginyeria arqueològica de la història, en la que es va moure el temple bloc a bloc per a reubicar-lo tant sols 200 metres més enrere. En aquest vídeo pots veure com fou aquesta gesta. Avui son milers les persones que decideixen visitar Abu Simbel en el seu recorregut pel país dels faraons i, per això, anirem a explicar-te tot lo necessari perquè puguis gaudir de l’experiència com et mereixes.

Abu Simbel

Dades i curiositats

Et deixem que descobreixis tots els detalls durant la teva visita a Abu Simbel, però aquí van algunes curiositats que segur que t’interessen:

 • Dues vegades a l’any succeeix un fenòmen molt especial a Abu Simbel: els rajos del sol entren fins al santuari ubicat al final del Gran Temple per il·luminar a Ra, Ramsès i Horus, però Ptah, el déu de l’inframón, segueix quedant a les fosques. El temple fou erigit amb una orientació perquè això succeís cada 21 d’octubre i 21 de febrer, lo què es correspondria amb el cumpleanys del faraó i el dia de la seva coronació. Tanmateix, amb el trasllat de l’edifici i el desplaçament del Tròpic de Càncer, en l’actualitat sol succeïr el 22 d’octubre i el 22 de febrer. Aquest dia es concentra una gran quantitat de persones en el temple, per lo que es solen instal·lar unes pantalles fora perquè tothom ho pugui veure.
 • Ja que el temple està dedicat al déu Amón-Ra, déu del sol, en el fris de la façana del Gran Temple, hi ha 22 estàtues de babuïns adorant el sol. Intenta albirar-los durant la teva visita a Abu Simbel.
 • En el Temple Menor hi ha sis estàtues, de les quals quatre representen a Ramsès II i dues a Nefertari, la seva esposa preferida. Si et fixes, totes tenen la mateixa alçada, lo què suposa una excepció a lo què veuràs en el reste del país. Per regla general, es solia representar a les dones amb un tamany bastant més reduït.
 • El temple va estar enterrat durant segles fins que en 1813 el suís Johann Ludwig Burckhardt (qui també va trobar la meravellosa Petra a Jordània) va veure un tros de la part superior de la façana. Aquest ho va explicar a l’explorador italià Giovanni Belzoni, qui va poder entrar al complexe en el 1817.
 • Sembla ser que un nen anomenat Abu Simbel li va “xivar” a Burckhardt que hi havia unes pedres molt interessants on vivia. Aquestes pedres varen resultar ser de la façana d’aquest majestuós temple, per lo que va decidir batejar-lo amb el seu nom. No es coneix el nom original.
 • Traslladar Abu Simbel fins al seu emplaçament habitual va suposar un treball de quasi 5 anys i persones de fins a 50 països varen treballar en això. S’estima que va costar uns 300 milions de dòlars.
 • Les autoritats egípcies, en agraïment pel treball d’Espanya durant el moviment de Abu Simbel, varen donar el Temple de Debod. Aquest també fou traslladat pedra a pedra i es pot veure en el centre de Madrid.
 • Abu Simbel fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en el 1979. Es va englobar dins dels anomenats “Monuments de Nubia, des d’Abu Simbel fins a Filé”, que també son coneguts com els “Monuments nubis”.
Fenòmen Solar a Abu Simbel

Com arribar a Abu Simbel, Egipte

Assuàn és la ciutat més propera, per lo que lo habitual és arribar a Abu Simbel des d’ella. Tanmateix, les possibilitats per organitzar la visita son vàries. Aquí t’explico les més habituals.

Arribar a Abu Simbel amb avió

Junt al poble de Abu Simbel hi ha un aeroport que rep vols de Egypt Air des del Caire i Assuàn. Com t’hauràs imaginat, no és l’opció més barata, però sí la més ràpida. A l’arribar a l’aeroport, et trobaràs un “shuttle” gratuït al recinte arqueològic. Si estàs en la capital egípcia, pots reservar aquesta excursió a Abu Simbel en avió

Arribar a Abu Simbel en una excursió organitzada des d’Assuàn

Aquesta és l’opció més còmoda i la que et recomano. Si reserves la teva excursió a Abu Simbel, aniràs en furgoneta o en autobús climatitzat junt amb un guia egiptòleg de parla hispana. Lo habitual és que et recullin en el teu allotjament sobre les 3 o 4 de la matinada per arribar a Abu Simbel al voltant de les 7:00h, quan surt el sol, i estar de tornada a Assuàn al migdia. Amb aquesta excursió a Abu Simbel pots aprofitar molt bé el dia i visitar altres atractius de la ciutat egípcia. Si no tens temps per preparar la teva ruta o vols fer-lo amb altres viatgers, dóna-li un cop d’ull a aquest circuït de 8 dies per Egipte o a aquest de 11 dies incloent el Mar Roig. En ambdós casos, s’inclou la visita a Abu Simbel.

Incloure la teva visita a Abu Simbel en el teu creuer per el riu Nil

Si en comptes d’estar allotjat a Assuàn, estàs fent un creuer per el Nil, ja sigui el punt de partida Assuàn o Luxor, hauràs d’incloure aquest suplement i l’agència serà l’encarregada d’organitzar-lo tot perquè no tinguis que preocupar-te de res i encaixar-la amb la resta d’activitats.

Arribar a Abu Simbel en vaixell

Molts viatgers no ho saben, però també es pot visitar Abu Simbel en vaixell. Hauràs de reservar en un dels creuers de 4 dies per el Llac Nasser que surten des d’Assuàn. La visita principal és la d’Abu Simbel, però també gaudiràs còmodament d’altres temples, els paisatges del llac Nasser i molts més racons de Nubia.

Arribar a Abu Simbel en transport públic

Els viatgers més aventurers poden optar per anar a Abu Simbel en transport públic, però sempre éssent conscients de que serà més cansat, que la llum acostuma a ser pitjor si vols fer fotos a la façana i que farà més calor. L’avantatja és que tindràs el monument quasi per a tu sol, ja que la majoria de tours hauran marxat. Hi ha un bus que surt diàriament des de l’estació de busos d’Assuàn (a uns 5 kilòmetres al nord del centre) a les 8:00 i retorna a les 13:00h. El trajecte dura unes 4 hores i costa 80 lliures. Un cop allí, hauràs de negociar el preu d’un motocarro a l’entrada d’Abu Simbel (aproximadament 40 lliures anada i tornada). Ja que la visita als temples et sol portar un parell d’hores, no et donaria temps a pujar-te en el bus de tornada. En aquest cas, tens la opció de dormir en un dels hotels d’Abu Simbel (Eskaleh Eco-Lodge és el millor de la zona) o agafar una de les furgonetes públiques que esperen en la plaça del poble. Aquestes últimes surten conforme es van omplint i el bitllet costa 75 lliures per persona. Tingues en compte que no sol haver-hi guies egiptòlegs a l’entrada, per lo que necessitaràs documentar-te prèviament si vols gaudir-lo al màxim.

Arribar a Abu Simbel en taxi

Pots negociar el preu d’un taxi a Assuàn. Lo habitual és que cobrin entre 2.200 i 2.500 lliures. En aquest cas, com en l’anterior, tindràs que visitar Abu Simbel sense un guia egiptòleg.

Arribar en transfer des d’Assuàn

Finalment, has de saber que molts hotels d’Assuàn ajunten als viatgers en autobusos o minivans per arribar a Abu Simbel. El transport dura entre 3 i 4 hores, però tingues en compte que no acostuma a incloure serveis de guia. Els preus ronden els 35€ per persona.

Nosaltres vàrem anar-hi amb excursió organitzada de 2 dies. Lo més important era que no ens havíem de llevar entre les 3 o les 4 de la matinada, sinó a una hora més “normal”. Feiem el viatge al matí per arribar a Abu Simbel pel migdia, i teníem els temples per nosaltres sols, ja que la resta d’excursions ja havien marxat. Concretament aquest és el timing de l’excursió:

– Ens recullen sobre les 11h del matí al nostre Hotel d’Assuàn i en porten a Abu Simbel en una còmoda minivan
– Arribada a Abu Simbel sobre les 14:30 hores i realitzem una visita guiada de dues hores pels temples de Ramsès II i Nefertari
Façana de Abu Simbel

Preus de l’entrada a Abu Simbel

Aquests son els preus de l’entrada a Abu Simbel:

 • Entrada per adults: 260 lliures egìpcies
 • Entrada per a estudiants (amb carnet d’estudiant o universitari vàlids) i nens de 6 a 12 anys: 130 lliures egípcies
 • Espectacle de llum i so a Abu Simbel: 300 lliures egípcies per adults i 200 lliures per nens de 6 a 12 anys.
 • Fer fotos amb càmara dins dels temples: 300 lliures egípcies
 • Ús del trípode: 20 lliures egípcies

Només existeix una guixeta en l’entrada del monument i el pagament s’ha de realitzar en efectiu. Hi ha un caixer del NBE, però és millor que t’asseguris de que tens diners amb tu abans de sortir, per si no funcionés. A l’arribar, com en quasi tots els recintes arqueològics egipcis, hauràs de passar un petit control de seguretat. Si ho necessites, pregunta per el buggy que et porta a l’entrada del temple, ja que hi ha una petita caminata des de la guixeta. Tindràs que donar una propina al conductor, en aquest cas. En cas de que no vulguis anar-hi per lliure, per aprofitar bé la resta del dia a Assuàn, recorda que existeix la possibilitat de contractar una excursió.

Horaris per visitar Abu Simbel

L’horari de visita de Abu Simbel és de 5:00 a 18:00 hores de dilluns a diumenge. Tingues en compte que durant el Ramadà aquest pot variar. L’espectacle de llum i so és a les 19:00 h de diumenge a dijous i a les 20:00 hores de divendres a dissabte. Considera que aquests poden canviar durant el Ramadà o l’època de l’any, així que convé reconfirmar-ho en la guixeta.

Què veure i fer a Abu Simbel

El complexe arqueològic es composa de dos temples: El Gran Temple i el Temple Menor. En la teva visita a Abu Simbel et recomanem que li dediquis temps de sobra tant a l’exterior com a l’interior. Algo que has de saber és que els guies no poden entrar dins dels temples perquè així no s’acumulin els grups, així que rebràs les explicacions fora i llavors podràs veure l’interior al teu ritme. Aquí et fem un resum de lo principal que veure i fer a Abu Simbel.

El Temple de Ramsès II o el Gran Temple

Lo que primer et cridarà l’atenció d’aquest temple son les quatre escultures de Ramsès II assegut en un tro i portant la doble corona de l’Alt i el Baix Egipte.

Temple de Ramsès II
Temple de Ramsès II
Temple de Ramsès II

Per desgràcia, una d’elles es va malmetre durant un terratrèmol i els trossos de la part superior romanen en el terra. Als peus del faraó es poden veure altres escultures més petites de membres de la família reial. En la façana també hi podem trobar a Ra-Horajti, déu sol amb cap de falcó, en un nínxol que ressalta sobre la porta del temple. Un cop entris et trobaràs amb una esplendorosa sala hipòstila amb vuit grans estàtues de Ramsès deïficat com Ossiris, el déu de l’inframón. D’aquesta manera, voldria ressaltar la naturalesa imperecedera del faraó. En les parets dels laterals es poden veure detallats baix-relleus que mostren campanyes militars del seu regnat, entre les que hi destaca la batalla de Kadesh. Atura’t un moment a admirar l’escena de Ramsès montant un carro mentres llança fletxes cap als hitites. En el temple hi trobarem varies capelles amb meravellosos baix-relleus i jeroglífics. Si et fixes, molts conserven el color, algo increíble si ens parem a pensar que estem davant un monument de 3.000 anys d’antiguitat. Una part important de la visita a Abu Simbel és el Santuari del Gran Temple. Com et comentàvem unes línies més amunt, els egipcis orientaren la construcció de tal manera que el sol il·luminés les estàtues de Ra-Horajti, Amón-Ra i Ramsès deïficat, quedéssin il·luminades en dos moments concrets de l’any i que el déu de l’inframón, Ptah, romangués en la foscor.

Interior del Gran Temple de Abu Simbel

2. Temple Menor de Nefertari

Ramsès, qui es creu que va viure uns 90 anys, va tenir desenes de reines, esposes i concubines, però la seva preferida fou Nefertari, la “Gran Esposa Reial”. És per això, que el segon temple que podràs visitar a Abu Simbel està dedicat a ella i és conegut com el Temple de Nefertari. De fet, en la façana contemplaràs a sis estàtues, de les quals quatre son de Ramsès II i dues de la reina. Sembla que tal era l’amor per Nefertari que les estàtues d’ella tenen la mateixa alçada que les d’ell, algo exclusiu en l’Antic Egipte. A l’entrar, et trobaràs sis columnes centrals amb capitells decorats amb el cap de Hathor, devesa de l’amor i la bellesa, a qui també estava dedicat el temple. En les diferents sales apreciaràs escenes de Ramsès i Nefertari fent ofrenes als déus, Hathor, Horus, Satis, Anubis i Khnum.

Temple de Nefertari
Entrada al Temple de Nefertari
Conjunt dels dos temples

3. Espectacle nocturn

Després del tour per Abu Simbel disposareu de temps lliure per dinar pel vostre compte en els voltants. Ens tornarem a reunir a la caiguda de la tarda, moment en el que assistirem a un espectacle nocturn a Abu Simbel. Els monuments del jaciment s’il·luminaran amb diverses projeccions que, acompanyades de música, faràn al·lusió a la història de l’Antic Egipte.

Com en la visita a les Piràmides de Giza, a Abu Simbel també hi ha un espectacle de llums i sò quan cau el sol. En ell, gràcies a llums làser, es pot veure com lluïa el temple quan es va inaugurar, quan contava amb colors en la façana. A més, coneixeràs una mica millor la seva història. L’espectacle és sens dubte, el millor de tots els que hem vist d’aquest tipus durant el nostre viatge a Egipte. Lo habitual és que només hi hagi un espectacle de llums i so en Abu Simbel a les 19:00h de diumenge a dijous i a les 20:00h els divendres i dissabtes. L’entrada costa 300 lliures egípcies per adults i 200 per a nens. L’idioma en el que es fa depèn dels visitants, però, no et preocupis, si no és en castellà, et dónen un auricular perquè puguis entendre-ho tot. Algo a considerar és que aquest espectacle de llum i so a Abu Simbel només hi té lloc si hi ha almenys 5 estrangers o 10 egipcis. Perquè hi hagi una segona sessió, hi ha d’haver almenys 5 estrangers que hagin pagat l’entrada.

Espectacle nocturn a Abu Simbel
Espectacle nocturn a Abu Simbel
Espectacle nocturn a Abu Simbel
Espectacle nocturn a Abu Simbel

Consells per a la teva excursió a Abu Simbel

Ja tens totes les dades necessàries per a planificar la teva visita, però aquí tens alguns consells sobre com visitar Abu Simbel i que sigui màgic:

 • Si vols fer bones fotos d’Abu Simbel, lo millor és arribar a primera hora del dia, ja que la façana dels temples rebrà la llum directa del sol. També adquireix aquest magnífic color rogenc que el fa tant especial.
 • Evita els divendres i dissabtes per visitar Abu Simbel, ja que son els dies festius locals i trobaràs més visitants.
 • Els termòmetres egipcis poden superar els 40ºC, per això, et recomanem portar un barret o algo per protegir-te el cap, protecció solar, i si vas d’abril a octubre, roba transpirable. Pots comprar aigua en les botigues de l’entrada a Abu Simbel.
 • A l’igual que en tot Egipte, val la pena visitar Abu Simbel amb un guia egiptòleg, que et faci entendre lo què tens davant teu.
 • L’espectacle de llums i sò a Abu Simbel és el millor d’Egipte, si tens temps, no deixis d’admirar-lo!
 • Porta algo per a picar. Els trasllats son llargs i, encara que hi ha alguna parada en el camí, és recomanable portar unes galetes o uns fruits secs per matar la gana. Si estàs hostatjat en un hotel que inclogui esmorzar, pots demanar el dia anterior que te’l posin per arribar.
 • Ves documentat amb el teu passaport. La policia militar ja no escolta als transports turístics, però és freqüent que hi hagi controls durant el recorregut i que demanin veure la teva documentació.
Després de l’espectacle ens traslladarem a un hotel proper al jaciment, Seti Abu Simbel Hotel, per sopar i descansar fins al dia següent. L’allotjament pot variar depenent de la disponibilitat, però sempre s’oferirà una alternativa de categoria similar.

Adjunto un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut realitzat en el dia d’avui i també amb la ubicació dels principals atractius i monuments que hem visitat: