Categories
NORUEGA

20. Oslo: Afores Oslo (Holmenkollen + Bygdoy Peninsula)

I arribem a l’últim dia del viatge. I ens queda encara explorar algunes zones d’Oslo que també valen la pena. Pel matí agafarem el tramvia per anar a Holmenkollen i veure entre d’altres coses el famós trampolí de salts d’esquí i el Museu de l’Esquí. Al migdia retornarem al centre d’Oslo i agafarem el ferry per anar a la península de Bygdoy, on visitarem el Norsk Folkemuseum i en funció del temps que ens quedi podem visitar altres museus interessants. Cap al vespre. Enfilarem el camí de tornada a l’Aeroport de Gardermoen per agafar el vol cap a Barcelona.
Índex:
1. Holmenkollen
2. Bygdoy Península

1. Holmenkollen

Agafarem el tramvia al centre de la ciutat, concretament a la parada de Nationaltheatret, que ens portarà amb un trajecte de 23 minuts a la parada de Holmenkollen (a uns 10 kilòmetres del centre de la ciutat). Des de la mateixa haurem de caminar aproximadament uns 10 minuts per arribar al recinte de Holmenkollen. Un cop allí, anirem a veure el Holmenkollen Ski Museum & Tower, el famós trampolí de salts d’esquí i el Museu de l’Esquí. Els horaris d’obertura son de les 10:00 a les 17:00h i els preus son de 160kr pels adults, i 110kr pels estudiants i nens de 6 a 18 anys. Amb la tarja Oslo Pass entres gratuïtament.

Holmenkollen Ski Museum & Tower

Descobreix els 4.000 anys d’història de l’esquí i gaudeix de la millor vista panoràmica d’Oslo. Les millors vistes de la ciutat les obtindràs des de la torre de Holmenkollbakken, on podràs gaudir d’una vista panoràmica de la ciutat d’Oslo i els seus voltants. El museu de l’esquí i la cafeteria Hoppkaféen estaran tancats fins a finals de 2.023. Per a obtenir informació actualitzada, consulta la pàgina web del museu d’esquí de Holmenkollen. A més de la torre de salts, hi trobaràs també un simulador d’esquí i una botiga de souvenirs. La torre de salt pot estar tancada alguns dies per esdeveniments especials, especialment en els mesos d’hivern. Consulta la pàgina web de Holmenkollen.

Holmenkollen Ski Museum & Tower

El Museu de l’Esquí es dispara en la muntanya a sota del salt d’esquí. El museu va obrir les seves portes en el 1923 i és el museu més antic del món especialitzat en esquí. Aquí pots experimentar 4.000 anys d’emocionant història de l’esquí a través de vàries exhibicions.

Com hem dit, al mateix recinte s’hi troba el Ski-Simulator Holmenkollen, un simulador de salts d’esquí. Els horaris d’obertura son de les 10:00 a les 17:00h, i els preus per entrar-hi van amb una entrada a part del museu, que val 110kr pels adults i 55kr pels nens. Amb la tarja Oslo Pass et surt l’entrada gratuïta. El simulador d’esquí es troba al costat del salt a Holmenkollen. Salta “a la cima” i experimenta el què se sent al baixar les pistes més difícils del món amb els virtuosos de l’esquí. La tecnologia que abans era només per als pilots i astronautes combina un simulador de vol-moviment amb una pel·lícula “eye-view” creant una sensació realment única i realista.

Ski-Simulator Holmenkollen

A Holmenkollen hi ha més atraccions. També hi ha la Kollensvevet Zipline & Activitats a Holmenkollen. Es tracta d’una tirolina i activitats d’aventura.

Kollensvevet Zipline

Baixa des de lo alt del salt d’esquí de Holmenkollen fins al peu del turó! La tirolina de Kollensvevet té 361 metres de pura adrenalina i obtindràs una vista inoblidable de Oslo mentres navegues des del famós monument de la ciutat. El desnivell és de 107,5 metres. Kollensvevet està obert al públic en primavera, estiu i tardor. També està obert per a grups amb reserva prèvia fora de l’horari habitual d’obertura. L’entrada inclou l’entrada al Museu de l’Esquí.

Per realitzar l’activitat és entre les 11:00 a les 17:00h, i els preus son de 690kr pels adults i 590kr pels menors de 18 anys.

Holmenkollen Zipline

I a prop de Holmenkollen, s’hi troba la Korketrekkeren, un tobogan per trineus de 2 kilòmetres de longitud, que només funciona, òbviament, quan hi ha neu (a l’estiu està tancat). Els horaris d’obertura del mateix son de les 10:00 a les 21:00h. Muntar en trineu a “Korketrekkeren” (el llevataps), la pista més gran per a trineus. La pista és il·luminada per la nit. Quan arribis a baix, agafa de nou el metro per a pujar a l’inici de la pista una altra vegada. Pots utilitzar gratuïtament el Korketrekkeren, però el lloguer del tobogan costa entre 100 i 150kr.

A Holmenkollen també hi ha The Troll Sculpture, una estàtua de 7 metres d’un troll.

The Troll Sculpture a Holmenkollen

Al costat de la zona d’esquí, s’hi troba una capella de fusta, la Holmenkollen Chapel. Val la pena acostar-s’hi.

Holmenkollen Chapel

I per finalitzar les atraccions a Holmenkollen, també hi ha un complexe arquitectònic amb grans vistes. S’anomena Scandic Holmenkollen Park. Ara, per nosaltres és per a fer un cafè i prou…

Scandic Holmenkollen Park

Aquest distingit hotel, construït en l’estil draconià fa més d’un segle que corona a Oslo, més de 350 metres sobre el centre de la ciutat, oferint unes vistes úniques sobre la ciutat i el fiord. La part més antiga de l’hotel data de 1894, i és una delícia arquitectònica, amb el restaurant De Fem Stuer. També recomanem el gimnàs i el centre de benestar amb una àmplia gamma de tractaments.

A prop de Holmenkollen s’hi troba la Tryvannstarnet, un mirador dalt d’una torre de 118 metres d’alçada sobre el turó Voksenkollen. Des d’allí es divisa el major paisatge d’Escandinàvia. La plataforma d’observació (mirador), però, està tancada.

Tryvannstarnet

I a prop del llac de Bogstad, a 4 kilòmetres a l’oest de Holmenkollen, s’hi troba la Bogstad Farm, una vil·la d’època de 1749, al costat del llac de Bogstad. Es pot visitar, i els horaris d’obertura son de les 12:00 a les 16:00h, amb els dilluns tancat. S’hi troben animals, racó de jocs per a nens, fantàstiques possibilitats de fer excursions, parc històric i exposicions canviants durant tot l’any. Visites al museu només des de mitjans de maig a mitjans de setembre. La resta de l’any s’acull a grups prèvia reserva. Instal·lació amb exposicions, cafè i botiga oberta tot l’any. Entrada gratuïta a les instal·lacions, només es paga per veure les exposicions.

Bogstad Farm

Hem de comentar, que també a les afores d’Oslo, al barri de Kjelsas, a 7 kilòmetres del centre d’Oslo, s’hi troba el Norsk Teknisk Museum, el Museu Tecnològic en un modern edifici. Els horaris d’obertura son de les 10:00 a les 17:00h, i els preus son de 165kr pels adults, 110kr pels estudiants i nens i joves de 4 a 17 anys.

Museu Nacional de Ciència i Tecnologia

El Museu Nacional de Ciència i Tecnologia és el museu noruec de tecnologia, ciències i medicina. Està ubicat a Kjelsås i ofereix una experiència educativa per a tota la família, amb més de 100 instal·lacions interactives i 25 exposicions sobre tecnologia, ciència, medicina, avions, cotxes i trens. Podràs testar la teva capacitat de reacció i conèixer el teu torrent sanguini a través del cos. El museu conta amb exposicions educatives i una exhibició sobre energia i fenòmens físics, matemàtiques i l’espai. El Centre de Ciència forma part del Museu Nacional de Ciència i Tecnologia. Allí experimentaràs els misteris de la física i descobriràs els fenòmens naturals més sorprenents. En el taller creatiu podràs participar en activitats talcs com la impressió en 3D o programació entre d’altres. Està obert els caps de setmana i festius. Pots trobar-hi el programa d’activitats en la pàgina web del museu. El “Museu Nacional de Medicina” que recull la història de la medicina i la salut a Noruega des de 1850 és part avui del museu. També s’hi troba una variada botiga amb jocs, activitats interiors i exteriors, kits, pòsters, llibres, models d’invents curiosos i altres articles interessants.

Norsk Teknisk Museum

2. Bygdøy Península

Tornem de Holmenkollen cap al moll nº3 (Bygdøyfergene), en el centre d’Oslo, per agafar el ferry que ens ha de portar a la península de Bygdøy, la qual es troba a 6 kilòmetres del centre d’Oslo. El Ferry va de Radhuset a Bygdoy (Bygdøy Fergene), unint el moll del port del centre d’Oslo amb la península de Bygdoy. A la península para a Dronningen i a Bygdøynes. Surt cada 30 minuts des del moll nº3 (Bygdøy Fergene). Els preus son de 58kr per trajecte i persona. Amb la Oslo Pass et surt gratuït.

Ferry Radhuset – Bygdøy

El ferry de Rådhuset a Bygdøy surt cada 30 minuts des de Rådhusbrygge 3 entre les 9:40 i les 17:10h. Tot el recorregut dura aproximadament uns 30 minuts. Sortida de Rådhusbrygge 3 cap a:

  • Parada a Dronningen: Pots veure el Norsk Folkemuseum i l’Oscarshall
  • Parada a Bygdøynes: Pots veure el Kon-Tiki, el Frammuseet i el Norsk Maritime Museum
Bygdøy és una península situada a l’oest d’Oslo. En ella s’hi troben alguns dels museus més admirats de la ciutat. Bygdøy és sobretot una zona residencial, encara que amb els seus museus també és un lloc d’oci molt popular a l’estiu, oferint també platges, volley-platja i un restaurant de platja a Huk. Existeixen excel·lents senders, tant per a ciclistes com per a vianants.
Bygdøy

Nosaltres vàrem agafar el ferry i ens vàrem aturar primer a Dronningen per anar a visitar el Norsk Folkemuseum. A part d’aquest museu, també s’hi troba el palau de Oscarshall, un palau gòtic amb una col·lecció de dibuixos del segle XIX. Es fan visites guiades. Es tracta d’un palau de plaer de Frognerkilen en la península de Bygdøy, obert al públic a l’estiu. Els visitants també poden visitar el parc circumdant i el Cafè Gallery Queen Joséphine en l’annexe de la botiga del museu. Oscarshall fou construït entre 1847 i 1852 per l’arquitecte danès Johan Henrik Nebelong, per encàrrec del rei Oscar I, i des de 1863 està a disposició del rei. Es considera obres mestres neogòtiques a Noruega i és un dels principals monuments romàntics nacionals del país. Els terrenys inclouen un edifici principal, un parc que condueix a l’aigua i un pavelló obert. S’ofereixen visites guiades en noruec cada hora i inclouen el saló, el menjador, l’apartament del rei i l’apartament de la reina. El recorregut final del dia comença a les 16:00h. Les entrades es venen en la botiga del museu. Els tours per a grups estan disponibles, però han de reservar-se amb antel·lació. Degut a esdeveniments tancats, Oscarshall estarà tancat al públic en certs dies. Aquests s’anunciaran en la pàgina de Facebook de Oscarshall.

Oscarshall

A prop del palau, també hi ha Kongsgard, antiga residència reial d’estiu.

Kongsgard

I finalment, anunciem un dels millors museus a l’aire lliure de tot Noruega, el Norsk Folkemuseum, un museu d’edificis tradicionals noruecs, amb una gran col·lecció a l’aire lliure d’edificis medievals i exposicions interiors de cultura i estils de vida. Els horaris d’obertura del museu és de 10:00 a 17:00h, i els preus son de 180kr pels adults, 140kr pels estudiants, i entrada gratuïta pels menors de 18 anys. Amb la tarja Oslo Pass també disposes d’entrada gratuïta.

Gol Stave Church a dins del recinte del Museu Folclòric Noruec

El museu a l’aire lliure mostra 155 cases tradicionals de totes les regions de Noruega. Nombroses activitats per els nens a l’estiu amb balls tradicionals, elaboració de pastissos típics, artesania, animals domèstics, amfitrions i guíes amb vestits tradicionals, passejos en cotxe de cavalls, un parc infantil d’abans, i una botiga colonial de productes importats amb antigues llaminadures. Programa propi en determinats diumenges. Gran mercat de Nadal cada any. Exposicions interiors: vestits regionals, artesania i cultura lapona.

Norsk Folkemuseum

Visitat el museu folclòric, ens en tornarem a l’embarcador per agafar el ferry i anar a buscar la següent parada a la península de Bygdøy, anomenada Bygdøynes. Des d’allí tenim la possibilitat de visitar varis museus molt interessants. El primer de tots ells és el Vikingskipene, un museu que exhibeix tres vaixells vikings de fusta del segle IX i artilugis recuperats de cambres funeràries. El museu a dia d’avui està tancat per reformes, però ens diuen que reobrirà al 2.026 com a Museum of the Viking Age.

Vikingskipene

El següent museu que es pot visitar és el Kon-Tiki Museet. És el museu de l’aventurer Thor Heyerdahl, amb vaixells originals i objectes de l’expedició Kon-Tiki. Els horaris d’obertura del museu és de les 9:30 a les 18:00h. Els preus son de 140kr pels adults, i 50kr pels estudiants i nens i joves entre 6 i 17 anys. Amb la tarja Oslo Pass hi entres gratuïtament.

Kon-Tiki Museum

Thor Heyerdahl fou un dels científics, aventurers i defensors del medi ambient a través del temps, més famosos del món. El museu Kon-Tiki conté embarcacions originals i objectes d’expedicions de Heyerdahl, memorables a nivell mundial. Observa l’embarcació original de Kon-Tiki, el jonc de Ra II, exposició sobre Tigris i la Illa de Pasqua i entre altres una còpia de 10 metres d’una estàtua de la Illa de Pasqua. Hi ha cinema i botiga de records.

Bitllet combinat: Museu de Kon-Tiki, el Museu Marítim Noruec i el Museu Fram. En els tres museus de Bygdøy es venen bitllets combinats amb descompte que dónen entrada a dos o tres dels museus. A part, hi ha el Oslo Pass.

També hi ha el Frammuseet, un museu dedicat a les expedicions polars amb un vaixell del segle XIX i llums que recreen l’aurora boreal. Els horaris d’accés son de 10:00 a 17:00h, i els preus son de 140kr pels adults i 50kr pels nens. Entres gratuïtament amb la tarja Oslo Pass.

Frammuseet

Museu de la nau polar de Fram: Fram és la nau més resistent del món, i la única que ha navegat tant a la part més septentrional com a la més meridional del globus. Fram fou utilitzada en tres grans expedicions polars dirigides per Fridtjof Nansen (1.893-1.896), Otto Sverdrup (1.898-1.902) i Roald Amundsen (1.910-1.912). Fram fou construït en el 1.892, i conserva en el seu interior tots els objectes originals. Al voltant de la nau, hi trobaràs una exposició interessantíssima sobre la història de les expedicions polars. En el 2.013 es va inaugurar l’edifici Gjøa, que alberga exposicions sobre l’Àrtic, l’àrea nord i el Pas del Nord-oest – des dels primers intents fa més de 400 anys en una ruta nord a l’orient fins l’expedició de Roald Amundsen de 1.903 a 1.906.

Frammuseet

I finalment, a la península de Bygdøy hi ha un últim museu on val la pena entrar-hi. Es tracta del Museu Marítim de Noruega, el museu de la història de la marina noruega. L’horari d’accés al museu és de les 10:00 a les 17:00h, i els preus son de 140kr pels adults, 120kr pels estudiants, i entrada gratuïta pels menors a 18 anys. Amb la Oslo Pass també entres gratuïtament. El Museu Marítim ofereix l’experiència de Noruega com a nació costanera i naval. La pel·lícula de Ivo Caprino mostra fantàstics paisatges en panoràmica de 5 pantalles, el públic viatja amb les imatges al llarg de l’extensa costa noruega. El Museu té un programa de temporada amb activitats variades i exposicions temporals.

Museu Marítim de Noruega

A prop dels museus anteriors, s’hi troba un parc i una platja anomenats Hukodden, des de les quals es té unes grans vistes de l’Oslofjorden.

Hukodden

Als afores d’Oslo també s’hi troba la illa de Hovedøya, una illa amb ruïnes de monestir cistercenc del segle XII. És una illa que es troba plena de bells boscos, llocs en els que podràs banyar-te, i varis monuments culturals. Pots arribar a Hovedøya amb el vaixell des d’Aker Brugge. La línia B1/B2/B3 et porta directament cap a Hovedøya en cinc minuts. En l’ensenada est de l’illa hi ha un embarcador. El millor lloc per donar-se un bany està en el cantó oest de l’illa, on hi ha dues platges grans. En el centre de l’illa hi ha una praderia per jugar a pilota i per altres activitats. Hovedøya és també un lloc de visites turístiques habitual. Parts de l’illa son reserva natural, i la seva flora i fauna son espècies protegides. En el nord de l’illa podràs visitar les ruïnes d’un claustre cistercenc de 1.147. Podràs veure també dos canons de 1.808 i dos magatzems de pólvora del període en que la illa fou utilitzada per les forces armades noruegues. El magatzem de muntatge del canó en l’embarcador de ferries s’utilitza ara per exposicions d’art. Està prohibit acampar i encendre fogueres en l’illa. Es poden fer barbacoes només en els llocs designats, sobre grava o sorra. Els llocs designats per a fer-hi barbacoes estan localitzats en la platja en zones de gespa.

Illa de Hovedøya

Als voltants d’Oslo també recomanem realitzar algunes visites si es té temps suficient per a fer-les. A Sandvika (a 14,4 kilòmetres del centre d’Oslo) hi ha el Henie Onstad Art Center, un museu d’art força interessant. Els horaris d’obertura son de 11:00 a 17:00h (dilluns tancat) i els preus son de 130kr pels adults, 70kr pels estudiants, i entrada gratuïta pels menors de 18 anys. Des de 1968, Henie Onstad Art Center s’ha compromès amb l’art noruec i internacional, amb un ampli programa d’exposicions, música i actuacions, i una col·lecció d’art central. Henie Onstad Kunstsenter és un lloc líder per el art modern i contemporani, situat en Høvikodden, a 15 minuts a l’oest d’Oslo. Ubicat en un entorn pintoresc, Henie Onstad inclou 3.500 m² d’espai per exposicions, Henie Onstad Lab, sales de reunions, una botiga del museu i una cafeteria. El centre d’art alberga exposicions temporals, així com la col·lecció Henie Onstad, que inclou obres de Picasso, Matisse, Beuys, Christo i famosos artistes noruecs com Weidemann. Henie Onstad també té la instal·lació permanent, “Himne de la vida”, de l’artista japonès Yayoi Kusama. El centre d’art també alberga la fantàstica col·lecció de medalles i premis de la patinadora artística Sonja Henie. Les visites guiades en grup estan disponibles durant tot l’any. T’has de posar en contacte amb booking@hok.no.

Henie Onstad Art Centre

També recomanem realitzar un creuer pel fiord d’Oslo des d’Aker Brygge o Vippentangen.

Igualment, en la població de Tusenfryd, hi ha un Parc Temàtic Viking. Es tracta del parc d’atraccions més gran del país. Es troba a 20 kilòmetres al sud d’Oslo. L’horari d’obertura del parc és de 10:30 a 19:00h, i els preus son de 459kr pels adults, 389kr pels nens de 95 a 120cm d’alçada, i 330kr pels jubilats i adults superiors a 60 anys.

Parc d’atraccions de Tusenfryd

I finalment, a Drobak, a 36 kilòmetres al sud d’Oslo, hi ha la botiga Tregardens Julehus, una botiga de productes nadalencs. És la casa del “Pare Nadal”. Es venen tot l’any objectes de nadal.

Tregardens Julehus
I ha arribat l’hora de desplaçar-nos des del centre d’Oslo (el nostre allotjament) fins a l’aeroport de Gardermoen, per anar a buscar el nostre vol a Barcelona. Ho podem fer, tal com vàrem anunciar en l’article corresponent, amb tren, autobús, taxi o cotxe.

I fins aquí ha arribat el nostre viatge per la Noruega dels fiords. Només resta dir que espero que hagueu gaudit del viatge i que en pugueu fer molts més com aquest i de millors i tot.

Salut, i ens veiem de ruta…

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut a peu del dia, per els principals imprescindibles:

Categories
NORUEGA

19. Oslo: Centre Ring 1 (Karl Johans Gate + Akerhus Festning + Historisk Museum) + Ring 2 (Museu Munch + Museu d’Història Natural + Frognerparken)

Avui tenim tot el dia per visitar Oslo, i continuarem amb la ruta començada en el dia anterior per la zona del Port i l’Ajuntament. Visitarem les atraccions que ens queden en el Ring 1, com son la Karl Johans Gate, l’Akerhus Festning i l’Historisk Museum, i algunes del Ring 2, com el Museu Munch, el Museu d’Història Natural i el Frognerparken.
Índex:
1. Karl Johans Gate
2. Akerhus Festning
3. Historisk Museum
4. Museu Munch
5. Museu d’Història Natural
6. Frognerparken

1. Karl Johans Gate

Potser es tracta de la zona més coneguda del Ring 1 d’Oslo, la zona de Karl Johans Gate. Ens hi posarem a explorar-la en aquest mateix dia a primera hora. Arribarem primer a la plaça del mercat gran, Stortorvet, davant de la Catedral d’Oslo.

Stortorvet

Ens dirigim a la Catedral d’Oslo (Oslo Domkirke), catedral evangèlica de 1697. Els horaris d’accés son de les 10:00 a 16:00h i de 16:00 a 23:30h. L’entrada és gratuïta. És l’Església del Nostre Salvador, consagrada en el 1697. Púlpit, altar i façana de l’orgue amb talles de fusta originals. Pintures en el sostre de 1936 a 1950. Vidrieres d’Emanuel Vigeland. L’edifici porxat al voltant de la Catedral fou construït entre 1841 i 1858.

Oslo Domkirke

Seguim fins al Basarhallene, unes galeries comercials en un edifici d’antic mercat del segle XIX. Hi ha artesania a preus especials. L’edifici està al darrere de la catedral.

Basarhallene

Seguirem amb l’avinguda de Karl Johans Gate fins a trobar-nos amb l’edifici de Stortinget, el parlament noruec. Es pot visitar de dilluns a divendres de les 8:00 a les 16:00h. L’edifici de Stortinget data de 1866 i és la seu de l’assamblea nacional noruega (Parlament).

Stortinget

Continuarem pel carrer Karl Johans Gate fins a trobar-nos amb Studenterlunden, un parc-jardí ple d’arbres, fonts i estàtues força interessants. Es troba al costat del Teatre Nacional.

Studenterlunden

També admirem el Nationaltheatret, el teatre nacional, amb estàtues d’Ibsen i Bjørnston. L’edifici és de 1899, i es fan visites guiades amb anglès.

Nationaltheater

El teatre nacional de Oslo fou inaugurat en el 1899. El teatre fou dissenyat per l’arquitecte Henrik Bull i durant més de 100 anys ha estat l’escenari més important de Noruega per artistes, produccions teatrals i les celebracions més importants. Les estàtues de Henrik Ibsen i Bjørnstjerne Bjørnson custodien l’entrada principal del teatre. Els seus noms també estan gravats sobre la façana del teatre junt al de Ludvig Holberg. Quan el teatre va obrir, Henrik Ibsen i la seva esposa Suzannah solíen asseure’s en la primera fila, així que en certa mesura, des de que va obrir el teatre ha estat el teatre de Ibsen. Les obres d’Ibsen son les que més vegades s’han representat en el teatre, i cada dos anys acull el Festival Internacional d’Ibsen. El Teatre Nacional ha estat reconstruït en varies ocasions i avui conta amb quatre escenaris: l’Escenari Principal, el Saló del Pintor, l’Escenari d’Assaig i el Backstage.

Nationaltheater

Davant del Teatre Nacional es troba un restaurant històric de 1901 anomenat Theatercafeen. És un punt de reunió d’artistes de les 11:00 a les 23:00h.

Theatercafeen

Es tracta del llegendari cafè vienès que ha estat un dels punts de trobada i un dels restaurants més populars de la ciutat al llarg de cent anys. Theatercaféen és exhuberant i reconfortant; viu i únic, i forma part de la història d’Oslo.

Després passarem per davant de l’edifici de la Universitet, el qual és un edifici de 1811, on hi ha la magnífica Aula Magna amb pintures de Munch.

Universitet

I finalment arribem al monument més conegut de l’avinguda, el Det Kongelige Slott, el Palau Reial a l’Slottsparken, de 1848. A l’estiu fan tours guiats.

Palau Reial d’Oslo

És la Residència de la Família Reial construïda entre el 1824 i el 1848 a Christiania. És famós també el canvi de guàrdia, que es sol fer a les 13:30h. Desfila la Guàrdia en determinats dies durant la temporada d’estiu. El Palau està obert als visitants des dels últims dies de juny fins a mitjans d’agost. Les visites guiades duren a prop d’1 hora. Els bitllets es venen en totes les oficines de Correus del país i també via Ticketmaster. La resta dels bitllets es venen en l’entrada del Palau. Nosaltres només el volíem veure des de fora mateix.

Vistes de la Karl Johans Gate des del Palau Reial
Karl Johans Gate, Oslo

2. Akerhus Festning

Vist i passejat el Palau Reial i l’avinguda de Karl Johans Gate, ens dirigim a la zona del Kvadraturen, on visitarem la Fortalesa d’Oslo i algun dels museus que alberga. Kvadraturen (quadratura) és el nom de la zona situada entre la fortalesa de Akershus i Grensen, delimitada per Jernbanetorget i Egetorget. Fou aquí on el rei Christian IV va fundar la seva ciutat renaixentista. La zona s’anomena avui Kvadraturen degut a les seves illes quadrades i als seus carrers rectilinis. A Rådhusgata, just a sota de la fortalesa, s’hi troba Christiania Torv, amb una font en forma de mà que senyala al terra. Segons sembla fou aquí on el rei danès-noruec estava situat quan va dir: “Aquí s’emplaçarà la ciutat!” Després del gran incendi de 1624.

Barri de Kvadraturen

Es poden veure varis edificis del segle XVII ben conservats a Kvadraturen com per exemple el que fos el primer ajuntament d’Oslo i el restaurant més antic de la ciutat: el Cafè Engebret.

Fortalesa d’Oslo (Akerhus Festning)

La Fortalesa Akershus queda a prop de l’Ajuntament en el cor d’Oslo. El carrer principal al recinte de la fortalesa va per la porta del carrer Kirkegata. Per el pont llevadís que creua el carrer Kongens Gate s’arriba al Centre de Informació de la Fortalesa, el Museu de la Resistència i el Castell de Akershus. El recinte és ideal per a l’esbarjo i pel descans. En la plaça major de la fortalesa està el Monument Nacional que commemora les víctimes de la segona Guerra Mundial. El Castell de Akershus fou construït al voltant de l’any 1.300. El castell es pot visitar amb visites guiades. L’entrada al recinte de la fortalesa és gratuïta, i l’horari d’obertura del recinte és de les 6:00 a les 21:00h.

Akershus Festning

Un cop a dins el recinte, entrarem al Castell de la Fortalesa (Akershus Slott). Els horaris d’accés al castell és de les 10:00 a les 16:00h (els diumenges de 12:00 a 16:00h), i els preus per entrar-hi és de 100kr pels adults, 60kr pels estudiants i 40kr pels nens i joves de 6 a 18 anys.

Akershus Slott

És un castell medieval construït als voltants de l’any 1.300, posteriorment transformat en palau renaixentista en la primera meitat del segle XVII. Les boniques sales del castell s’utilitzen avui per actes de representació del govern. A més es pot visitar l’església del palau amb el Mausoleu Reial. Durant tot l’any es poden realitzar reserves per a grups.

La fortalesa en relació amb la ciutat d’Oslo

A dins del recinte de la Fortalesa també hi ha 2 museus militars, per una banda, el Museu de l’Exèrcit (Forsvarsmuseet) i per l’altra el Museu de la Resistència de la Segona Guerra Mundial (Norges Hjemmefrontmuseum).

El Museu de l’Exèrcit està obert de 10:00 a 17:00h, i els preus son de 100kr pels adults, 60kr pels estudiants, i 40kr pels nens.

Forsvarsmuseet

El museu presenta la història militar de Noruega des de l’època vikinga fins la dècada del 1950. Rememora els anys d’unió amb Dinamarca fins el 1814, la unió amb Suècia (1814-1905), la invasió alemanya del 9 d’abril de 1940 i les batalles navals durant la Segona Guerra Mundial. La història s’explica de forma viva a través de diferents objectes, models i diorames. Val la pena visitar-lo, tot i que nosaltres no ho vàrem fer. També s’ha de dir que el museu conta amb una cafeteria.

El Museu de la Resistència de la Segona Guerra Mundial està obert de 10:00 a 16:00h, i els preus son de 100kr pels adults, 60kr pels estudiants, i 40kr pels nens.

Museu de la Resistència de la Segona Guerra Mundial

Els 5 anys de l’ocupació alemanya des de la invasió fins l’alliberament es recreen a través d’imatges, documents, cartells, objectes, maquetes, diaris de l’època i gravacions radiofòniques.

Abans de marxar del recinte de la Fortalesa, anirem a veure la maqueta de la ciutat d’Oslo. La mateixa es pot visitar gratuïtament. S’anomena Christiania Bymodell.

I ara sí, sortim de la fortalesa per passar per l’Oslo Theater Museum, ubicat a dins del City Museum. Es tracta de l’antic ajuntament i Museu del teatre d’Oslo. L’edifici és del segle XVII. Seguidament també passarem pel cafè més antic d’Oslo, ubicat a Bankplassen i anomenat Engebret Cafe.

Engebret Cafe

Engebret Café porta el nom del seu fundador Engebret Christoffersen que va obrir el restaurant en el 1857. En aquesta època Bankenplassen era la zona de moda de la ciutat. Envoltada en un exhuberant ambient de teatre tenia especialment la necessitat d’un restaurant agradable i íntim, tant pels actors com per els clients del teatre. Engebret Café ha sigut el marc d’una llarga sèrie d’esdeveniments al llarg de varis decennis. El nostre objectiu és servir plats sabrosos i temptadors basats en productes noruecs de primera classe. Engebret Café disposa d’una ben aprovisionada bodega on et serviràn inclús el vi propi de Engebret, “Cuvee Jubileum”.

Engebret Café

I finalment, l’última atracció que es troba al barri de Kvadraturen d’Oslo és la Borsa d’Oslo de 1828 (Børsen), ubicada a Tollbugata, 2. La Borsa d’Oslo és una borsa de valors localitzada a Oslo, capital de Noruega. Fou fundada en el 1819 per a negociar vaixells, monedes estrangeres, productes i altres béns. En el 1881 la Borsa de Valors d’Oslo va començar a negociar accions.

Borsa d’Oslo

Dins de l’area del Ring 1, ens canviem de barri i anem a visitar la zona de Kristian IV’s Gate. Primer de tot, ens trobarem amb la Galeria més gran d’art de Noruega, ubicada a Wergelandsveien, 17 (Kunstnernes Hus). Kunstnernes Hus és una de les institucions artístiques autogestionades més important de Noruega per a l’exposició d’art noruec i internacional. L’edifici emblemàtic, disseny dels arquitectes Gudolf Blakstad i Herman Munthe-Kaas, és un dels primers exemples de la confluència entre el neoclassicisme i el funcionalisme noruecs. A més de les exposicions, el museu té un ampli programa de conferències, debats, tallers, visites i projecció de pel·lícules. Les visites guiades son obertes al públic els diumenges a les 14:00h. Poden reservar-se visites guiades privades. Hi ha programes divulgatius per a nens i joves. Entrada gratuïta per a artistes i estudiants de Belles Arts.

Kunstnernes Hus

3. Historisk Museum

Seguim la ruta i aquest cop sí que aconsellem visitar el següent museu, el Historisk Museum, el Museu d’Història Nacional amb 3 museus dins. Els horaris d’obertura son de les 11:00 a les 16:00h (dilluns tancat), i els preus son de 120kr pels adults, 90kr pels estudiants, i entrada gratuïta als menors de 18 anys. Amb la tarja Oslo Pass l’entrada és gratuïta.

Historisk Museum

La col·lecció més important d’objectes de la Prehistòria i l’Edat Mitjana de Noruega. En el Museu d’Història podràs viatjar al passat a través de la major col·lecció d’objectes de la Prehistòria i Edat Mitjana noruegues. Què pensaven, què els importava i què coneixien les persones de temps passats? Com estava organitzada la societat? Com organitzaven aquestes persones les seves vides i el seu coneixement? Descobreix aquesta exquisida col·lecció de la era vikinga en la que podràs veure espases autèntiques, joies d’or i un casc viking molt especial. En les exposicions etnogràfiques podràs a més gaudir d’una rica col·lecció d’art eclesiàstic de l’Edat Mitja, explorar les mòmies egípcies i conèixer la diversitat cultural del món. L’edifici del museu és un magnífic exemple d’Art Nouveau, i la rica decoració té una curiosa barreja d’elements noruecs i internacionals. El Museu Històric i el Museu de la Era Vikinga son organitzacions dependents del Museu Cultural Històric de la Universitat d’Oslo. Les exposicions reflexen un entorn d’investigació líder en el món. Accés gratuït al museu l’últim dissabte de cada mes.

Historisk Museum

Sortint del Historisk Museum, passem per davant del Oslo Nye Teater, el Nou Teatre d’Oslo per a directors i obres joves.

Oslo Nye Teater

A prop també s’hi troba el Det Norske Teatret, el Segon Teatre Nacional d’Oslo.

Det Norske Teatret

I continuem la nostra ruta per la zona de Akersgata. Allí s’hi troben varis atractius de la ciutat, per contemplar i/o visitar, ja ho especificarem. Primer de tot ens trobem amb l’Església de la Trinitat de 1858 (Trefoldighetskirken). Es tracta d’una església d’estil neogòtic, inaugurada en el 1858 i considerada una de les esglésies més belles de la capital de Noruega. Trefoldighetskirken (Església de la Trinitat) és una església cruciforme amb façanes de teules vermelles i amb una gran cúpula central. L’església fou dissenyada per Alexis de Chateauneuf, però l’arquitecte executor fou Wilhelm von Hanno. L’església té capacitat per a 1.200 persones.

Església de la Trinitat

A prop també hi ha la Swedish Margareta Church, l’església de la comunitat sueca.

Swedish Margareta Church

I ben a prop també hi ha la Sankt Olav Domkirke, la Catedral Catòlica de Sant Olaf.

Catedral catòlica de Sant Olaf d’Oslo

Des de la catedral, pujarem per el carrer Akersveien, que és un carrer antic i romàntic amb casetes de fusta, que val la pena passejar-hi.

Akersveien, Oslo

Al final de tot el carrer, ens trobem amb la Gamle Aker Kirke, l’Església de pedra més antiga d’Escandinàvia, del segle XII. Old Aker Church és l’edifici més antic que queda en Oslo i la única església que queda de l’Edat Mitjana. Se suposa que fou construïda cap a l’any 1.150. És una església de pedra, construïda a modo de basílica romana de tres naus. L’església ha estat saquejada i devsatada per el foc vàries vegades. La part més antiga del cementiri circumdant data del segle XII. L’església té púlpit barroc i pila baptismal de 1715. La torre fou construïda en el 1861.

Gamle Aker Kirke

Baixant de l’església, també val la pena aturar-nos a Youngstorget, la plaça de l’antic mercat restaurada.

Youngstorget

I com qui no vol la cosa, passarem a desplaçar-nos del Ring 1 al Ring 2 d’Oslo. Primer de tot, citarem que en la zona de Gronland d’Oslo s’hi troba l’Oslo Spektrum, el pavelló poliesportiu i de concerts de 1991, amb una espectacular façana.

Oslo Spektrum

4. Museu Munch

I en la zona del Gamle Oslo, ens hi trobarem tres atractius per visitar. Entrarem, però, només, en el primer. Es tracta del Museu Munch, un museu amb més de 28.000 obres d’art de Munch, els seus efectes personals, biblioteca i eines. Ubicat a l’Edvard Munch Plass, 1.

L’horari d’obertura del museu és de les 10:00 a les 18:00h. Els preus son de 160kr pels adults, 100kr pels menors de 25 anys, i entrada gratuïta pels menors de 18 anys. Amb la Oslo Pass entres gratuïtament.

Museu Munch

El Museu Munch té la major col·lecció d’art de Edvard Munch. Aquí pots obtindre una comprensió de l’artista com a pioner de l’expressionisme. A MUNCH es troba el regal d’Edvard Munch a la ciutat d’Oslo. Inclou més de 1.100 pintures, 4.500 dibuixos i aquarel·les, 18.000 treballs gràfics, 6.000 llibres, cartes i altres documents. A més de l’obra de Munch, s’exposa també art contemporani internacional en la planta 13 de l’edifici. Gràcies a les exposicions temporals hi ha sempre una raó per visitar el museu, entre les que destaquem les exposicions individuals dels receptors del premi Edvard Munch Art Award. Pots trobar un resum de les exposicions i activitats culturals actualitzat en el calendari Munch. En l’impressionant museu ubicat en el fiord d’Oslo, hi ha a més tres restaurants: Munch Deli & Café, Bistro Tolvte i Kranen Bar. En la botiga situada a l’entrada, pots adquirir articles de regal, productes infantils, literatura sobre Munch i altres productes inspirats en l’art de Munch.

Museu Munch

El museu ha establert horaris d’accés i límit d’aforament en les sales. Es recomana als visitants adquirir entrades digitals abans de la visita. El museu no garantitza que es pugui superar l’aforament si no s’ha adquirit l’entrada abans. Fes la teva reserva en la pàgina web Munchs.

Actualment, aquelles persones que com nosaltres, estan en possessió d’un Oslo-Pass poden adquirir entrades gratuïtes per a Munch, però han de reservar-se la franja horària disponible per a la visita. Aquestes entrades es comparteixen amb les entrades físiques al museu. Si no hi hagués entrades per a l’Oslo-Pass disponibles en el moment que arribem, hauríem d’esperar fins la franja horària següent, normalment uns 15-30 minuts.

Museu Munch

Un altre dels edificis que han canviat l’skyline de la ciutat d’Oslo (com el Museu Munch) és l’edifici de la Operahuset Oslo (L’Òpera d’Oslo). És una impressionant i moderna òpera situada junt al port, i al costat del Museu Munch. És la Seu de l’Òpera i el Ballet Nacional de Noruega.

La naturalesa noruega és gratuïta i lliure perquè tothom camini per ella i la Casa de l’Òpera d’Oslo, que va obrir en el 2.008, fou construïda com una extensió d’aquesta mateixa idea. Aquest nou edifici, en el mateix epicentre de la capital Noruega, sembla totalment al contrari de l’habitual cultura del “per favor no tocar”, que els turistes, sovint es troben per el món. Les subtils variacions en l’estructura de la teulada de marbre son obra dels artistes noruecs Kristian Blystad, Kalle Grude i Jorunn Sannes, i es tracta d’una superfície realment bella que està feta per passejar sobre ella.

Edifici de l’Òpera d’Oslo

Tingues en compte que sota dels teus peus hi ha tres escenaris amb dissenys molt diferenciats, una miríada de sales públiques i auditoris per explorar i un vibrant lloc de treball per a més de 600 professionals de la òpera i el ballet.

Edifici de l’Òpera d’Oslo

Aquesta estructura pensada per caminar sobre d’ella també ofereix una experiència interessant per els que prefereixen quedar-se asseguts. La innovadora configuració de la Casa de l’Òpera amb la seva teulada coberta de marbre, et mostrarà angles simplement diferents de la ciutat que has vingut a visitar. A la teva dreta: l’arxipèl·lag de fiords amb petites, tradicionals cases d’estiu fetes de fusta tradicional pintades en colors brillants i optimistes. A la teva esquerra: vistassa del centre d’Oslo. I més al fons: els nombrosos turons i muntanyes amb forma de conte de fades que abracen a Oslo, la capital que més ràpid està creixent a Europa.

Operahuset Oslo

Al llarg de l’any, la Casa de l’Òpera alberga una gran varietat d’obres a l’aire lliure, concerts i altres esdeveniments. Com a extra, l’estructura de l’edifici ha retornat el moll als ciutadans i visitants d’Oslo. La Casa de l’Òpera conta amb un espai interior enorme, amb espectaculars dissenys, obert al públic. Per a crear superficies inusuals, els arquitectes de Snøhetta varen treballar mà a mà amb els artistes. Un dels molts exemples d’un disseny sorprenent per part de diferents artistes és aquest revestiment perforat creat per l’artista Olafur Eliasson.

Interior de l’edifici de l’Òpera

Vine a visitar el nou edifici d’Oslo que no va estar inspirat per paisatges construïts anteriorment, però per la naturalesa noruega.

Operahuset Oslo

Gent procedent de tot el món vé aquí a caminar sobre la teulada i a presenciar varis espectacles. Ara et toca a tu venir i fer el mateix.

Al costat de l’edifici de l’Òpera es troba la tercera atracció de la zona del Gamle Oslo, la Oslo Public Library. És la Biblioteca Municipal amb 680.000 volums (Deichman Bjorvika).

Oslo Public Library

Gaudeix de literatura, art, pel·lícules, conferències i més en la biblioteca principal d’Oslo. La nova sucursal principal de la Biblioteca Deichman està bellament ubicada a Bjørvika, just al costat de l’Òpera d’Oslo. A més de molts milers de llibres, la biblioteca conté un cine, tallers oberts, cafès i un ampli espai per relaxar-se, llegir i explorar. La biblioteca també alberga conferències, cursos, debats, lectures i activitats per a nens. Des de l’últim pis, tens una gran vista del fiord d’Oslo. Aquí també es troba la Biblioteca del Futur, un projecte d’art de més d’un segle que recopila un manuscrit a l’any de 100 autors. Els manuscrits estan emmagatzemats, sense llegir i inaccessibles en la biblioteca. En el futur any 2.114, els llibres seran impresos i publicats. Deichman té biblioteques locals en molts dels suburbis d’Oslo: Bjerke, Bøler, Bjørnholt, Furuset, Gamle Oslo, Grünerløkka, Holmlia, Lambertseter, Majorstuen, Nordtvet, Oppsal, Romsås, Røa, Smestad, Stovner y Torshov.

Interior de la Biblioteca

5. Museu d’Història Natural

En la zona de Toyen, ens trobem amb el Museu d’Història Natural. Es tracta d’un Museu Universitari amb un jardí botànic i importants exposicions sobre zoologia, botànica i geologia. Els horaris d’accés al museu son de 10:00 a 17:00h, i els preus son de 150kr pels adults, i 75kr pels nens i joves de 6 a 17 anys. Amb la tarja Oslo Pass l’entrada és gratuïta.

Museu d’Història Natural

La major col·lecció d’objectes científics de Noruega està oberta al públic en el jardí botànic, els dos hivernacles i el museu zoològic de Tøyen.

El Museu zoològic conta amb exposicions permanents i temporals que mostren la vida animal de Noruega i d’altres parts del món. Podràs apreciar una còpia realista de nius d’ocells en penya-segats, una presa de castors, exemples de vida en l’àrtic, i una exposició internacional amb pingüins de l’Antàrtic i ximpanzès i ocapis de les selves africanes.

El Museu geològic, per el moment, està tancat al públic, però podeu veure alguns dels millors objectes del museu en l’exposició “Stein og bein” del museu zoològic.

El Jardí Botànic, creat en el 1814, conta amb 35.000 plantes i 7.500 espècies en 15 hectàrees lo que el converteix en un reclam turístic important i un lloc d’esbarjo per els habitants de la ciutat. L’entrada al jardí és gratuïta. Dins del jardí botànic podràs visitar també els dos hivernacles Palmehuset i Victoriahuset. L’horari del jardí botànic és de 7:00 a 21:00h.

Jardí Botànic en el recinte del Museu d’Història Natural

En la zona de Drammensveien ens trobem amb dues atraccions més. Per una banda, la Biblioteca de la Universitat (Universitetsbiblioteket), i per l’altra el Museu d’Ibsen.

La Universitetsbiblioteket és un edifici de 1965.

Universitetsbiblioteket

El Museu d’Ibsen s’anomena Ibsen Museum & Theater, ubicat a Henrik Ibsens Gate, nº26.

Ibsen Museum & Theater

6. Frognerparken

I deixarem pel final de la tarda la visita al Frognerparken (The Vigeland Park). Es tracta d’un parc amb escultures de Gustav Vigeland. Hi arriba el tramvia nº12. L’entrada al parc és gratuïta.

Frogner Park

És el parc més gran en les parts centrals d’Oslo i una àrea recreativa popular per a les persones de tota la ciutat. Dins del parc es troba el Parc d’Escultures Vigeland, una de les atraccions més populars d’Oslo. En un bon dia, el parc està ple de gent; aquí pots sortir a córrer, passejar al gos, fer un pícnic o barbacoa, jugar al bàdminton o simplement gaudir del sol. Frogner Park té la major col·lecció de roses de Noruega; un total de 14.000 plantes de 150 espècies diferents.

Frogner Park

L’estadi Frogner i la piscina a l’aire lliure Frognerbadet es troben en el xamfrà del parc que dóna a Majorstua. En la cantonada prop de Frogner Plass pots visitar Frogner Manor House i Oslo City Museum. El parc té una cafeteria i un restaurant oberts a l’estiu, i els nens poden jugar en el parc infantil més gran de Noruega, ubicat prop de l’entrada principal.

Com hem dit, a l’interior del Frogner Park s’hi troba el Parc de Vigeland, una àrea dedicada a l’exposició permanent d’unes dues-centes escultures i altres obres d’art de l’escultor noruec Gustav Vigeland.

Parc d’Escultures de Gustav Vigeland
The Vigeland Park

Una de les atraccions més visitades de Noruega amb més d’1 milió de visitants l’any. L’excepcional parc escultòric és el treball de tota una vida de l’escultor Gustav Vigeland (1869-1943), amb més de 200 escultures de bronze, granit i ferro forjat. Vigeland fou també el dissenyador del conjunt arquitectìnic del parc. L’estàtua de bronze del petit enfadat (Sinnataggen en noruec) és una de les escultures més famoses del parc de Vigeland, junt amb el Monolit (Monolitten) i la Roda de la Vida (Livshjulet).

Vigeland Park

Dins del Vigeland Park s’hi troba el museu Oslo Bymuseum, el Museu de la ciutat d’Oslo. Es tracta d’un museu d’època en l’edifici Frognerhus de 1792. Els horaris d’obertura son de les 11:00 a les 16:00h (dilluns tancat), i els preus son de 100kr pels adults, 60kr pels estudiants, i entrada gratuïta pels menors de 18 anys.

Oslo Bymuseum

El museu es troba en el bell i antic edifici central Frogner en el parc de Frogner. Frogner Hovedgård (l’edifici principal) amb interiors dels anys 1750 al 1900. Està obert de juny a agost. El museu ofereix exposicions permanents sobre la història de la ciutat, junt amb exposicions temporals de diverses temàtiques. Les visites son guiades, i a l’edifici s’hi troba una cafeteria.

I a tocar del Parc, també s’hi troba el Vigelandmuseet, un museu en la casa de Gustav Vigeland. Els horaris d’obertura del museu son de 12:00 a 16:00h (dilluns tancat), i els preus son de 100kr pels adults, 50kr pels estudiants, i entrada gratuïta pels menors a 18 anys.

Vigelandmuseet

El museu fou originalment construït per a servir de taller i vivenda de l’escultor Gustav Vigeland (1869-1943). La col·lecció permanent consta dels treballs originals de Vigeland des de 1890 fins al 1940. El museu documenta àmpliament el procés de treball de l’artista. També es realitzen exposicions temporals d’art contemporani noruec i internacional.

I a mode indicatiu, per finalitzar amb la programació del dia, en la zona de Froen s’hi troba el Barnekunstmuseet. Es tracta del Museu de l’Art dels Nens de 150 països. Els horaris d’obertura son de les 11:00 a 16:00h (dilluns tancat), i els preus son de 75kr pels adults i 40kr pels nens i estudiants.

Barnekunstmuseet

I fins aquí la descripció de les activitats i atraccions que podem realitzar en aquest segon dia a Oslo. Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut a peu del dia, per els principals imprescindibles:

Categories
NORUEGA

18. Lillehammer – Oslo: Lillehammer + Oslo (Zona Port i Ajuntament)

Durant el matí visitarem la ciutat de Lillehammer, la ciutat anomenada de la literatura per la Unesco. Copsarem la combinació entre una rica vida cultural i un gran ambient urbà. Visitarem l’església medieval de Garmo i el Museu a l’aire lliure de Maihaugen. També ens acostarem al Olympiaparken que és el parc de les instal·lacions olímpiques de 1994. Al migdia farem via per arribar a Oslo i per la tarda visitarem la zona del Port i l’Ajuntament d’Oslo, on veurem el Nobel Peace Center, l’Ajuntament (Radhus), la zona de l’Aker Brygge i el The National Museum.
Índex:
1. Lillehammer
2. Oslo (Zona Port i Ajuntament)

1. Lillehammer

Pel matí visitarem la ciutat de Lillehammer, passejant inicialment pel seu carrer Storgata, el carrer central peatonal comercial i animat de la ciutat.

Storgata de Lillehammer

Storgata a Lillehammer, amb els seus encantadors edificis de fusta, és una experiència per dret propi. Amb més de 125 botigues, Lillehammer hauria de poder satisfer inclús als compradors més exigents. Lillehammer ha estat una important zona comercial des de 1300. El riu Mesna corre com una artèria a través de la ciutat i ha estat un factor important perquè Lillehammer obtingués el status de ciutat en el 1842. El centre de Lillehammer és conegut com una ciutat única amb el seu encantador entorn comercial, la seva cultura i el seu agradable ambient. Els vells edificis de fusta fan que el carrer peatonal sigui realment especial combinat amb botigues modernes i interessants. Hi trobaràs una gran quantitat de botigues especialitzades, i una varietat de botigues que ofereixen roba, sabates, esports, joieria, rellotges, interiorisme, flors, productes artesanals, i botigues de souvenirs. A més, hi ha galeries, museus i molts cafès i restaurants agradables. Lillehammer és una àrea de molta activitat, tant local, nacional com internacional: sempre succeeix alguna cosa en el centre de la ciutat.

Centre de Lillehammer

Ens encaminarem cap al museu a l’aire lliure de Maihaugen, el qual disposa de més de 200 edificis restaurats. Es tracta d’un museu on hi ha edificis tradicionals noruecs que mostren la vida rural i urbana del segle XV fins a l’actualitat. Els horaris del museu son de 10:00 a 17:00h i els preus per entrar-hi son de 145kr pels adults, i 65kr pels nens i joves de 6 a 25 anys.

Maihaugen amb l’església de Garmo Stavkirke

Maihaugen ofereix activitats i experiències per a tota la família. Aquest és el museu a l’aire lliure més gran de Noruega amb més de 200 cases històriques des del segle XIII fins a l’actualitat. A l’estiu et trobes amb actors, guies i artesans en el museu a l’aire lliure. En l’idíl·lic museu a l’aire lliure hi ha més de 200 cases històriques des del segle XIII fins a l’actualitat. Tot l’any és agradable passejar i tenir una impressió de com vivien en el passat. Varies de les cases històriques tenen portes obertes perquè hi puguis donar un cop d’ull a través de la porta. Una atracció principal és l’església de fusta de Garmo del segle XIII.

Garmo Stave Church

Torna a somniar amb les diferents dècades del segle XX. En la zona Residencial del museu a l’aire lliure podràs refrescar records de la infància i compartir-los amb la teva família. En l’àrea residencial també pots veure la casa de la dècada de 1930 que fou la llar de la infància de la reina Sonja. La casa fou construïda per a la família  Haraldsen, i Sonja va viure aquí la major part del temps fins que es va casar amb el príncep hereu Harald en el 1968. La casa està oberta de l’1 de juny al 17 d’octubre. La resta de l’any pots donar un cop d’ull per les seves finestres. Maihaugen no només mostra cases històriques de diferents èpoques. El museu a l’aire lliure també té una part amb cabanes de muntanya que expliquen com s’ha desenvolupat el somni de les cabanes dels noruecs al llarg del temps. Hi ha exposicions obertes tant en l’edifici principal com a l’aire lliure en el museu a l’aire lliure. Durant tot l’any pots visitar l’exposició principal de Maihaugen Impulses amb més de mil tresors culturals noruecs com l’art popular, tèxtils, joguines, instruments musicals i armes. El tema principal és la influència i el contacte a través de les fronteres nacionals. També pots visitar la emocionant exposició sobre la història de Noruega des de l’Edat de Gel, Guanyem la terra. En el Poble hi ha portes obertes a l’estudi de fotografia i enquadernació de llibres.

Zona residencial de Maihaugen

Tant nens com adults gaudeixen coneixent els animals a Maihaugen. Durant tot l’estiu, hi ha vaques i ovelles al voltant de les idíl·liques àrees de pasturatge del museu a l’aire lliure. Els cavalls també pasturen en els prats quan no estan ajudant als agricultors del museu en les diferents feines agrícoles realitzades de forma tradicional. Els grangers estan feliços de mostrar-te el seu treball diari. També pots conèixer porcs i gallines. Els animals estan a fora fins a mitjans d’octubre si la tardor no refresca. La botiga del museu i la cafeteria del centre de visitants estan obertes tots els dies en l’horari d’obertura del museu. També pots portar el teu propi menjar per a un agradable pícnic en algun lloc del museu a l’aire lliure. Varis llocs tenen bancs amb una bonica vista. El Museu Olímpic Noruec està ubicat en el centre de visitants de Maihaugen. El Museu Olímpic explica la història dels Jocs Olímpics d’Hivern de 1994, entre altres moments olímpics de tot el món.

Maihaugen

Com hem vist abans, l’església de Garmo Stavkirke està dins del recinte del museu de Maihaugen. Es tracta d’una església medieval del segle XIII. L’església està en la cima del turó prop de l’entrada al Museu a l’Aire Lliure. És l’edifici més cridaner del museu amb la seva torre punxeguda amb caps de dragó en els careners del sostre mirant cap a l’horitzó. L’església fou construïda a principis del 1200, però ha estat ampliada varies vegades, la més recent en 1730. Fou llavors quan se li va donar la forma de creu característica actual. L’església es trobava originalment a Garmo a Lom. Fou enderrocada en el 1880, però es varen conservar els materials i l’església fou reconstruïda a Mailhaugen en el 1921. Es col·loca aquí com l’església parroquial del poble i mostra com era una església a Gudbrandsdalen en el segle XVIII. El retaule i el púlpit son parts del mobiliari de l’església que porten un missatge a la congregació a través dels seus motius i símbols. Aquí és on es batejaven els nens del poble i la font encara es troba en el presbiteri de l’església. Un dia d’agost de 1859, el guanyador del premi Nobel Knut Hamsun fou batejat allí. L’església estava en el centre de festivitats com batejos i casaments, i aquí és on la vida cristiana es va mantenir d’una generació a la següent per els serveis de l’església. L’església era també el lloc de reunió del poble, l’únic abans de l’arribada de les botigues i els salons d’actes. Aquí es feien els acords, el lloc de trobada dels joves, i potser aquí s’encenia el foc de l’amor. L’església està en ús per els serveis durant els mesos d’estiu i els dissabtes és possible que us hi trobeu una parella d’acabats de casar aquí. Durant la temporada d’estiu pots trobar-te amb el guia de l’església, qui et pot explicar la història de la mateixa.

Església de Garmo

Com hem dit anteriorment el centre de visitants del museu Maihausen comparteix espai amb el Norwegian Olympic Museum. El Museu Olímpic Noruec és un dels millors museus i més emocionants. Experimenta la història olímpica des de l’antiguitat fins als nostres dies. Déixa’t encantar per moments olímpics inoblidables creats per atletes de tot el món.

Norwegian Olympic Museum

Els Jocs Olímpics d’Hivern que varen tenir lloc a Lillehammer en el 1994 i Oslo en el 1952 juguen un paper central en el museu i portaràn records de les celebracions que varen tenir lloc durant aquests dos Jocs Olímpics. Hi ha molt que experimentar i veure en el museu, des de medalles i altres objectes originals, un simulador de biatló i pel·lícules que prolonguen els moments daurats i posen la pell de gallina. En el museu també hi trobaràs exposicions contemporànies. Hi ha un descompte en el preu de l’entrada al comprar una entrada conjunta amb el museu a l’aire lliure de Maihaugen.

Norwegian Olympic Museum

Una altra de les atraccions de Lillehammer, es troba a 16 kilòmetres al nord de Lillehammer, i s’anomena Hunderfossen Adventure Park. Es tracta d’un parc temàtic inspirat en el folclore noruec, amb més de 50 atraccions i un castell de conte de fades. Es tracta d’un dels parcs més grans i populars del país. Els horaris d’obertura del parc a l’estiu son de 10:00 a 18:00h, i els preus van de 399kr a partir de l’alçada de 120cm.

Hunderfossen Adventure Park

T’agradaria experimentar algo divertit i emocionant aquest estiu? Porta a la teva família i amics al parc de conte de fades de Hunderfossen a Lillehammer per a un dia de relaxació, alegria i diversió. Prepara’t per activitats divertides i contes de fades. La temporada d’estiu comença a finals de maig. Hunderfossen Family Park és conegut com el parc dels contes de fades en tota Noruega i és una de les atraccions turístiques més populars del país. Hi ha més de 60 atraccions i llocs d’interès per a tota la família. Vine i prova el ràfting en família en els ràpids escumosos, experimenta el màgic Palau dels contes de fades i fes un passeig al·lucinant en l’espectacular Il Tempo Extra Gegant. Coneix l’enorme Troll de Hunderfossen, redescobreix els contes populars en la Cova dels contes de fades de Ivo Caprino i gaudeix de la zona de piscina amb tobogans i jocs aqüàtics per als més petits. Just al costat del Family Park, hi trobaràs la granja infantil Hunderfossen, on podràs experimentar trobades properes amb animals de granja noruecs.

Hunderfossen Adventure Park

El troll guarda importants tresors de la cultura noruega: el parc de contes de fades de Hunderfossen, ubicat en un bonic entorn, ofereix atraccions basades en la cultura i les tradicions noruegues. Juga, aprèn i experimenta: el lema de totes les atraccions del parc. Més de 60 activitats i atraccions, per a joves i grans per igual! Prova l’àrea popular per a nens petits, mira “El Principito” en 4D i explora el Centre d’energia, el circuït de cordes altes i el Troll Drop. Vine a conduïr els tractors John Deere en les Tractor Tracks, treu el carnet de conduïr en els mini camions Volvo FH o en els preciosos Mercedes-Benz SLS i diverteix-te en les pistes de karts elèctrics. Viu un àpat inoblidable en el restaurant Trollsalen, puja al cel amb el Vaixell dels Contes de Fades, prova la zona infantil i el nou Playhouse per els més petits, i molt, molt més… Just al costat del Fairytale Park, hi trobaràs la Granja Infantil Hunderfossen, el Museu Noruec de Carreteres, l’Hotel i el Resort Hunderfossen i el Camping Hunderfossen. El Winter Park ofereix molt entreteniment a l’hivern i inclou l’hotel de neu més al sud d’Escandinàvia i una bonica catedral de gel, que és perfecta per a celebrar-hi un casament. Un dia no és suficient a Hunderfossen.

Hunderfossen Adventure Park

A prop d’Hunderfossen s’hi troba una altra de les atraccions de Lillehammer, anomenada Lilleputthammer. Es tracta d’un parc temàtic per a nens de 1 a 8 anys. Els horaris d’obertura del parc és de 9:00 a 18:00h, i els preus son de 409kr pels adults i nens de 6 a 11 anys.

Lilleputthammer

Lilleputthammer és un parc d’aventures en l’àrea de Hafjell Hunderfossen, i és una atracció que gaudiran tant nens com adults. En “la ciutat diminuta”, els nens poden sentir-se com a gegants i llavors passar als trens, cotxes, vaixells, la roda de la fortuna, la muntanya russa o el salt de la granota de Ola que remou l’estómac. Alternativament, poden gaudir de la torre d’escalada, la carrera d’obstacles, el coixí inflable o els trampolins. Lilleputthammer és un model a escala 1:4 de Storgata a Lillehammer tal com era en la dècada de 1930. Dins dels petits i encantadors edificis, els nens poden participal en activitats artístiques i artesanals, disfrassar-se o veure una pel·lícula, i a Children’s Book Town poden escoltar contes i gaudir de breus obres de teatre. Les activitats son aptes per a nens de 1 a 8 anys. Explora la ciutat dels amics, la ciutat de Lilleputthammer!

Lilleputthammer

Al centre de la ciutat també ens trobem amb una altra atracció. Es tracta del Lillehammer Art Museum, el Museu d’Art de Lillehammer. És un edifici dissenyat pels JJOO de 1994. Els horaris d’obertura son de 10:00 a 17:00h, i els preus son de 140kr pels adults i 65kr pels nens i joves de 6 a 25 anys.

Lillehammer Art Museum

El Museu d’Art de Lillehammer està ubicat en un edifici únic dissenyat per Snøhetta, en el centre de Lillehammer. La col·lecció permanent comprèn art visual noruec des de la dècada de 1830 fins a l’actualitat, i el museu també presenta exposicions temporals amb art noruec i internacional. El Museu d’Art de Lillehammer és un dels principals museus d’art de Noruega. La col·lecció consta de més de 1.500 obres que daten des del segle XIX fins a l’actualitat. Part de la col·lecció està sempre a la vista. L’edifici del museu fou dissenyat per Snøhetta per els Jocs Olímpics d’Hivern de Lillehammer en 1994. Aquesta tardor i hivern podreu conèixer al gran pintor estoni Konrad Mägi en el Museu d’Art de Lillehammer. És molt desconegut, però en el seu país d’orígen té el mateix lloc que té Edvard Munch a Noruega. L’art de Mägi està marcat per pintures acolorides, audaces i modernes de Estònia, Itàlia, França i com no, Noruega. El Museu d’Art de Lillehammer és un dels pocs museus d’art a Noruega que pot presentar l’art del país des de principis del segle XIX fins als nostres dies amb obres de Johan Christian Dahl, Hans Gude, Frits Thaulow, Edvard Munch i Harriet Backer. La botiga del museu ven llibres d’art i objectes d’art decoratiu noruec. La cafeteria del museu ven plats per el dinar i una àmplia varietat de pa i pastissos acabats de fornejar.

Museu d’Art de Lillehammer

I no ens podem deixar de mencionar l’Olympiaparken, el parc de les instal·lacions olímpiques de 1994, a Lillehammer. Consta bàsicament de 3 espais:

  • Lysgårdsbakkene: Centre de salts d’esquí, amb la torre de salts
  • Olympic Bob-and Luge Track
  • Birkebeineren: L’estadi que actualment és un parc
Lysgårdsbakkene Ski Jumping Arena

Lysgårdsbakkene Ski Jumping Arena és el principal punt de referència de la ciutat de Lillehammer. La instal·lació de salts d’esquí consta d’un turó de salts d’esquí gran i un altre de petit: HS 140 i HS 90. Ambdos turons estan equipats amb un revestiment de plàstic i s’utilitzen amb freqüència tant a l’estiu com a l’hivern. Durant l’estiu, pots agafar el telecadira des de la part inferior del turó fins a la cima i gaudir de la vista. En la arena hi trobaràs una botiga de records amb una selecció de regals, inclosos records especials del Parc Olímpic. El lloc també s’utilitza amb freqüència per esdeveniments, com la Copa del Món de salts d’esquí en desembre de cada any, el Torneig Raw Air i diferents esdeveniments comercials per a grups i empreses.

Lysgårdsbakkene Ski Jumping Arena

També hi trobes la única pista de bobsleigh i luge a Escandinàvia. Està disponible durant tota la temporada d’estiu. Aquesta és la única pista de bob i luge congelada artificialment en el nord d’Europa, i la única pista de bob i luge a Escandinàvia. La pista està ubicada a Hunderfossen, a 15 kilòmetres al nord del centre de Lillehammer. A l’hivern ofereixen varies activitats sobre gel i a l’estiu pots provar el trineu de rodes. Benvingut a una experiència estimulant! En la pista de bob i luge també tenen un parc d’activitats separat on ofereixen activitats grupals com el trapezi, cases de troncs, laberint, pràctica amb rifle, tir amb arc i fletxa i paintball en un camp de Paintball a l’aire lliure de 2.500m². Com part del parc d’activitats també hi ha un lavvo (tenda Sami) amb capacitat per a 200 persones i un cobertís adossat per a fer barbacoes per fins a 30 persones.

Pista de bob i luge

L’estadi d’esquí i biatló de Birkebeineren fou la seu dels esdeveniments olímpics de fons i biatló durant els Jocs Olímpics i Paralímpics de 1.994. Avui en dia, l’estadi és utilitzat per entusiastes de l’esquí de tots els nivells. La pista il·luminada de 5 kilòmetres és molt popular i està disponible fins a les 22:00h totes les nits. Durant l’estiu, l’estadi i els senders son populars per a caminar, trotar, anar amb bicicleta, esports de pilota, etc… Els senders estan ben preparats i la coberta superior consisteix en terra i gespa. Una pista de rollerski asfaltada de 6,3 kilòmetres de llarg es pot utilitzar per entrenaments i competicions durant l’estiu. Les àmplies àrees de les instal·lacions també son ideals per esdeveniments com concerts a l’aire lliure.

Estadi d’esquí i biatló de Birkebeineren

I per finalitzar amb les atraccions de Lillehammer, anunciarem que també hi ha la Casa-Museu de Sígrid Unset, guanyadora del Premi Nobel de 1.921. La casa-museu s’anomena Bjerkebæk.

Bjerkebæk

Els horaris d’obertura del museu son de 10:00 a 17:00h, i els preus de 145kr pels adults i 65kr pels nens i joves de 6 a 25 anys.

Benvinguts a la casa de la premi Nobel Sigrid Undset (1882-1949), una de les grans escriptores de Noruega. La seva casa està a pocs passos del centre de Lillehammer. La premi Nobel Sigrid Undset (1882-1949) vivia a Bjerkebæk amb els seus tres fills. Aquí va escriure les novel·les per les que va rebre el Premi Nobel de Literatura en el 1928, entre elles la trilogia medieval Kristin Lavransdatter. La casa del famós autor es troba a pocs passos del centre de la ciutat de Lillehammer. Uneix-te a una visita guiada en la llar i coneix a Sigrid Undset i la seva vida a Bjerkebæk. Sigrid Undset era una apassionada de les flors i la naturalesa. Va transformar el jardí de Bjerkebæk, convertint una muntanya de pedres en un bonic jardí. Entrar en el jardí de Bjerkebæk et sents com retrocedir en el temps i és quasi com si poguéssis veure a la pròpia autora deambulant pel seu jardí. En la casa d’hostes es pot visitar l’exposició “Els viatges de Sigrid Undset”. Dins del modern centre de visitants hi trobaràs la botiga del museu amb llibres i articles de regal.

Bjerkebæk

2. Oslo (Zona Port i Ajuntament)

Som a migdia i ens desplaçarem amb el cotxe de lloguer cap a la capital, Oslo. De Lillehammer al centre d’Oslo hi ha uns 183 kilòmetres i això suposa un xic més de dues hores. Tornarem el cotxe a l’oficina del centre de la ciutat i anirem amb les maletes al nostre allotjament del centre de la ciutat. A la tarda visitarem la zona del Port i de l’Ajuntament en el centre d’Oslo (Ring 1).

De camí a Oslo passarem per varies atraccions, que aquí us les anunciarem. Per una banda, al passar per Ringsaker a uns 40 minuts al sud de Lillehammer per la carretera E6, s’hi troba la Ringsaker Church, Basílica del segle XII.

Ringsaker Church

L’església de Ringsaker, construïda al voltant de 1.150, és una de les més autèntiques esglésies medievals de Noruega. També conta amb una posició entre les úniques 5 basíliques-esglésies que queden en el país. El precursor de l’església de Ringsaker probablement es va aixecar durant l’estada del rei Olav Haraldsson (El Sant Olaf) a “Opplandene” en 1.021. Sabem molt poc sobre aquesta església més antiga, però els historiadors creuen que fou construïda com una església de fusta. L’església de Ringsaker, tal com la coneixem avui, es va aixecar en tres fases. La part més antiga que consta de la basílica que inclou la nau, els passadissos i un cor més petit que l’actual, s’estima que data de 1.150. Els creuers i l’expansió del cor es portaren a terme a finals del segle XII. L’església està oberta per a visitants durant l’estiu amb guies disponibles tots els dies. Des de finals de juny fins a mitjans d’agost, l’església de Ringsaker està oberta de 8:00 a 15:00h. Les visites guiades estan disponibles per grups durant tot l’any. Si us interessa programar una visita, us heu de posar en contacte  amb el següent correu: post.ringsakekirken.no

Ringsaker Church

Continuem la nostra ruta i passem per la ciutat de Hamar, a 30 kilòmetres al sud de Ringsaker. A Hamar hi ha la Hamar Cathedral, la catedral de l’església luterana.

Hamar Cathedral

La catedral de Hamar és una església llarga de 1866, erigida com a resultat de que Hamar va obtenir l’estàtus de la ciutat en 1849 i es va convertir en una diòcesis independent dos anys després. Fou construïda per el contractista local Herman Frang, i fou dissenyada per l’arquitecte alemany Heinrich Ernst Schirmer. La catedral de maons encalats té la forma d’una església allargada i està construïda en un senzill estil romànic alemany. A excepció del portal d’entrada, el seu exterior està escassament ornamentat. L’església té capacitat per a 500 persones i és la seu episcopal de la Diòcesis de Hamar, que comprèn principalment el comptat de Innlandet. Rosmari Køhn va exercir com a bisbe a Hamar de 1993 a 2006 i fou la primera dona de Noruega en assumir aquest càrrec. Fou ordenada en la Catedral de Hamar el 20 de maig de 1993. També el bisbe Solveig Fiske fou ordenat aquí, el 17 de desembre de 2006. Un altre gran moment en la història fou quan Kirsten Flagstad va celebrar el seu últim concert oficial en la catedral, i en la seva ciutat natal, Hamar, el 21 d’octubre de 1.958. La casa de la seva infantesa es troba a pocs metres de l’entrada principal de la catedral.

Hamar Cathedral

A Hamar mateix hi ha el Museu ferroviari més important de Noruega, el Norsk Jernbanemuseum (Norwegian Railway Museum). Els horaris d’obertura del museu és de 10:00 a 16:00h. Els preus son de 120kr pels adults, i 85kr pels nens de 4 a 15 anys.

Norwegian Railway Museum

El Museu del Ferrocarril Noruec és un museu per a nens. La línia ferroviària més curta de Noruega té solament uns cents de metres de llarg, i un viatge en el tren de vapor alimentat amb pellets és el més destacat per a molts visitants. L’estació de Leikvangen i el minitren estan enmig del parc i son els preferits dels nens. En l’àrea de jocs, els nens poden utilitzar la seva imaginació mentres juguen amb els trens. El model de locomotora Urskog està llest per a partir i tots poden provar de ser maquinistes en el simulador de trens. Els edificis de la gran estació creen una atmosfera nostàlgica en el parc del museu, i la exposició principal et portarà en un breu viatge a través de la història del transport i els ferrocarrils de Noruega.

Norwegian Railway Museum

A Hamar també s’hi troba un museu de cases tradicionals, anomenat Hedmarksmuseet (Domkirkeodden). Els horaris d’obertura del mateix son de les 10:00 a les 17:00h i els preus son de 140kr pels adults i 70kr pels nens de 6 a 15 anys.

Domkirkeodden

Un dels museus medievals més grans de Noruega que ofereix una visió de la història des de l’era vikinga, passant per l’Edat Mitja i fins a l’actualitat. L’estructura de vidre que cobreix les ruïnes de la catedral és l’atracció principal, i aquí és on s’explica als visitants la dramàtica història de com fou destruïda l’església. També podeu experimentar la fantàstica acústica mentres els guies mostren les seves habilitats per el cant. El museu a l’aire lliure de Mjøsa comprèn a més de 60 edificis antics dels pobles de Hedmark. Les exposicions permanents estan disponibles a Storhamarlåven des de la dècada de 1.700, convertida en museu per l’arquitecte Sverre Fehn. També s’ofereixen visites guiades a l’herbari ecològic més gran del país.

Hedmarksmuseet

I finalment, a Hamar, ens trobem amb el Hamar Olympiahall (Vikingskipet), un singular estadi dels JJOO de 1994, de fusta. Ara es fan concerts, mercats i activitats esportives.

Hamar Olympiahall – Vikingskipet

És un dels estadis de patinatge sobre gel més grans del món. Hamar Olympiahall – Vikingskipet és un estadi modern d’usos múltiples amb una arquitectura que recorda l’herència de vaixells vikings. Fou construït per els JJOO d’Hivern de 1.994 i té estatus d’estadi nacional. Això significa que es pot utilitzar per campionats internacionals. Avui en dia, la bulliciosa arena s’utilitza per entrenament i competències de patinatge de velocitat, bandy i patinatge artístic, i també alberga una àmplia gamma de fires comercials petites i grans, esdeveniments corporatius, exposicions, banquets i concerts. Quan s’utilitza com a sala de concerts, Vikingskipet ofereix una capacitat per a 20.000 persones. Gaudeix d’una bonica ubicació a Åkersvika, a les ribes del riu Mjøsa, no lluny del centre de la ciutat de Hamar. Amb la forma d’un vaixell viking al revés, l’arena mostra l’arquitectura i el disseny d’edificis noruecs utilitzant bigues de gelosia de fusta laminada amb un màxim de llum de biga de 96 metres i amb puntals de 4 metres. Els arquitectes son Biong & Biong Arkitektfirma y Niels Torp Arkitekter, i l’arena medeix 250 metres en la seva part més llarga i 110 metres en la seva part més ampla. Té un màxim d’alçada de pis a sostre de 36 metres, un àrea total de 22.000m², una pista de gel de 10.000m², una superficie de sostre de 30.000m² i un volum de 350.000m³. Quan la pista de gel de la arena està en el seu lloc, el patinatge sobre gel a Vikingskipet està obert a tothom. Es poden llogar patins i també hi ha una botiga que ven equips de patinatge sobre gel.

Hamar Olympiahall – Vikingskipet

I sobrepassant Hamar, a 66 kilòmetres cap al sud, ens arribarem a Eidsvoll Verk, on s’hi troba un museu d’història força important, el The Historic Eidsvoll – Eidsvoll Verk & Eidsvoll 1814. Els horaris d’obertura del museu és de 10:00 a 16:00h, i els preus son de 160kr pels adults, 120kr pels estudiants, i 80kr pels nens.

The Historic Eidsvoll – Eidsvoll Verk & Eidsvoll 1814

Stallgården a Eidsvoll Verk, junt amb trineus, carruatges tirats per cavalls i altres equips de transport, hi ha una joia de cotxe, a saber, el model Napier T28 1906 de Chamberlain Haaken Larpent Mathiesen. Aquest cotxe és probablement el segon que va arribar a Eidsvoll fa més de 100 anys (1909). Ni les persones ni els animals estaven acostumats als cotxes aleshores, per lo què s’anunciava en els diaris locals quan el cotxe estava a punt de sortir a la carretera. El cotxe té quatre cilindres i 16.9 cavalls de força i es presenta com a nou.

Continuem la nostra ruta arribant a Oslo, tornant el cotxe al centre i anem a buscar el nostre allotjament per a deixar-hi les maletes i planificar la resta del dia. Déixa’t captivar per l’espectacular arquitectura, presència museística i vibrant vida nocturna de la capital de Noruega. Empapa’t de recomanacions sobre els llocs imprescindibles, barris amb encant que mereixen una visita i activitats divertides per a gaudir en família. La ciutat d’Oslo viu en contínua ebullició. Fes un passeig per els seus animats carrers i barris, on pots trobar-hi de tot, des d’innovadors dissenys arquitectònics i museus de fama mundial a bars de moda i restaurants divins. Coneix els seus barris, cadascun d’ells amb un encant especial, als que podràs arribar-hi amb transport públic quan no vulguis caminar. Oslo concedeix la mateixa importància a les activitats urbanes que a la vida a l’aire lliure. En el bosc que envolta la ciutat pots gaudir d’activitats diferents segons l’estació de l’any. Per a l’estiu, existeixen nombroses rutes senyalitzades per a la pràctica del senderisme, mentres que a l’hivern tindràs la possibilitat de baixar per els seus cents de kilòmetres de pistes de travessa.
Oslo
La capital noruega t’ofereix també exhuberants parcs i magnífics miradors, amb el reclam afegit del riu Akerselva, que creua la ciutat. Si planifiques la teva visita per a l’època d’estiu, no has de deixar passar l’oportunitat de fer un recorregut de illa en illa per el fiord d’Oslo. Aprofita una de les escenes musicals més vibrants d’Europa, que a més ofereix la major agenda concertística de tota Escandinàvia. Les grans estrelles internacionals acudeixen a estadis de gran aforament, mentres que altres sales i establiments més reduïts celebren mils de concerts anualment. Beneficia’t de la Oslo Pass per obtenir un descompte en el recorregut turístic i entrada gratuïta a més de 30 museus i llocs destacats. Més informació, en la web oficial d’Oslo, aquí.

Ens acostarem a la Zona del Port i de l’Ajuntament, i anirem a visitar, en primer lloc, el Nobel Peace Center, el qual és la Seu de la Comissió que escull el premi Nobel de la Pau.

Els horaris d’obertura del centre son de les 10:00 a les 18:00h i els preus per accedir-hi son de 150kr pels adults, 100kr pels estudiants i 50kr pels nens de 12 a 18 anys. Amb la Oslo Pass l’entrada et surt gratuïta.

Nobel Peace Center

Es tracta d’un museu únic en el seu tipus amb històries inspiradores del Premi Nobel de la Pau i els esforços de les persones per a crear un món millor. En el Centre del Premi Nobel de la Pau podràs conèixer més qui era Alfred Nobel i el premi nobel de la pau, així com conèixer a tots els premis Nobel fins al moment i el treball que han realitzat per la pau. El jardí del Nobel és el cor del Centre Nobel. Coneix als guanyadors del Premi Nobel de la Pau en aquesta bella habitació envoltada de milers de petites llums. En la instal·lació Guanyadors del Premi Nobel podràs contemplar imatges, textes i videoclips de la vida i el treball de tots els premiats. En la botiga hi trobareu productes especials dins del comerç just i sostenible. A l’estiu, cada divendres a les 12 es deixa anar un colom de la pau des de la finestra del Centre Nobel de la Pau, amb les bones notícies setmanals. El Centre Nobel de la Pau està situat en el centre d’Oslo, en l’antic edifici de Vestbane en la plaça Rådhusplassen.

Nobel Peace Center
Hem comprat la Oslo Pass, que ens permetrà accedir a moltes atraccions i museus gratuïtament, així com viatges gratuïts en transport públic i descomptes en visites turístiques, restaurants i més. El passi comprat és vàlid per 48 hores (també n’hi ha de 24 i de 72 hores), i pots obtenir-lo en paper o en l’aplicació Oslo Pass per Android o iOS. El preu que hem pagat pels adults és de 720kr i pels nens de 6 a 17 anys, 360kr.

Ens acostem ara al Ajuntament (Rådhus – Oslo City Hall), el qual és un emblema d’Oslo construït al 1950. Hi ha la sala Nobel de la Pau. L’entrada a l’ajuntament és gratuïta i els horaris son de les 9:00 a les 16:00h.

Ajuntament d’Oslo

L’Ajuntament d’Oslo fou inaugurat en el 1950 i és conegut per la seva decoració realitzada per importants artistes noruecs. En el seu edifici es celebren assamblees i cerimònies. El seu carilló, format per 49 campanes, és marca de la identitat de l’edifici. Sona 18 vegades diàries i el primer dimecres del mes es toca un concert de carilló a les 11 hores. Poden reservar-se visites guiades de fins a 30 persones durant tot l’any. Pots trobar més informació sobre les visites, les tarifes i la seva reserva en el formulari web de l’ajuntament. En certs dies, l’Ajuntament està tancat als visitants. Hi trobaràs més informació al respecte en el lloc web del municipi (en noruec).

Ajuntament d’Oslo

Després de l’Ajuntament ens dirigirem al Oslo Kunstnerforbundet, l’edifici civil més antic d’Oslo (és un museu d’exposicions temporals). És la Seu de la Societat d’Artistes d’Oslo. L’edifici és del 1626. Com hem dit, es tracta de la galeria d’art contemporani de propietat privada més antiga de Noruega, fundada per artistes noruecs en el 1910. Avui, 150 artistes contemporanis estan connectats a la galeria com a accionistes. Kunstnerforbundet presenta exposicions individuals i exposicions curades, desenvolupa projectes d’art en espais públics i organitza seminaris, xerrades d’artistes i gires. El departament de vendes ofereix impressions gràfiques, artesanies i escultures d’artistes reconeguts. Està tancat els dilluns i els dies festius.

Oslo Kunstnerforbundet

Ens acostarem a la zona d’Aker Brygge, el qual son espais d’antics molls del port, reconvertits en centres comercials. Es tracta del millor lloc de trobada pels habitants d’Oslo. També des d’aquí, hi surten els ferries.

Aker Brygge

Durant més de 100 anys es va ubicar Akers Mekaniske Verkstad (el Taller Mecànic d’Aker) en Aker Brygge. Des de 1986 el lloc s’ha convertit a una zona popular de botigues, restaurants, etc… Les elegants i antigues drassanes combinant arquitectura moderna i funcional confereixen a la zona un estil peculiar. Durant els mesos d’estiu, Aker Brygge, al ser una zona molt ambientada des del matí fins per la nit, s’ha convertit en un lloc d’encontre. En el carrer peatonal, al llarg del moll, hi ha multitud de terrasses, amb magnífiques vistes sobre el moll i el Fiord d’Oslo. Els restaurants i cafès d’Aker Brygge tenen en total 2.500 seients a l’aire lliure. Arribes a Oslo en vaixell? En la punta d’Aker Brygge es troba Herbern Marina amb 125 places d’atracament.

Aker Brygge

Havent visitat un dels llocs més icònics de les multituds de la ciutat (Aker Brygge) continuarem la nostra ruta per la Oslo Konserthus, la Sala de Concerts Seu de l’Orquestra Filarmònica d’Oslo. S’ubica a la zona del port i de l’Ajuntament, a Bankplassen nº3. Pots visitar-la i entrar-hi per 60kr els adults i 40kr els estudiants.

Oslo Konserthus

Ubicat a la zona del port, hi ha l’Astrup Fearnley Museum of Modern Art, un museu avantguardista d’Arts Aplicades. L’edifici està projectat per Renzo Piano. L’horari d’obertura és de 11:00 a 17:00h.

Astrup Fearnley Museum of Modern Art

El Museu Astrup Fearnley alberga la col·lecció Astrup Fearnley d’art modern i contemporani que es troba entre les més importants del Nord d’Europa. El seu objectiu principal és l’adquisició d’obres individuals i innovadores. Solíen prevaldre les obres prometedores d’artistes americans, però recentment s’han inclòs obres procedents d’Europa, Brasil, Japó, China i Índia. El museu complementa l’exposició permanent amb exposicions temporals. L’edifici del museu, de l’any 2.012, ha estat dissenyat per l’arquitecte italià Renzo Piano, conegut per obres com el Centre Georges Pompidou, el Parco de la Música i l’edifici del New York Times. Està format per tres pavellons que descansen sobre un particular sostre de vidre amb forma de vela de vaixell. L’edifici saluda al seu entorn marítim també d’altres maneres: columnes d’acer aparellades per cable reflexen els màstils dels velers del proper port, a la vegada que el revestiment platejat de l’edifici testifica l’exposició al clima marítim. El Museu Astrup Fearnley llinda amb el parc d’escultures de Tjuvholmen.

Astrup Fearnley Museum

També a la zona del port, i la nostra intenció va ésser d’entrar-hi, es troba el “The National Museum” (Nasjonalmuseet), el Museu Nacional d’Art, Arquitectura i Disseny.

Els horaris per accedir dins del museu son de 10:00 a 17:00h (els dimarts i dimecres fins a les 20:00h, i els dilluns tancat). Els preus per entrar-hi son de 200kr pels adults, i 110kr pels joves entre 17 i 25 anys. Entrada gratuïta pels menors de 17 anys. Si disposes de la Oslo Pass també tens l’entrada gratuïta.

The National Museum

Experimenta tant l’art antic com el modern en el museu d’art més gran de la regió nòrdica. El Museu Nacional nou fou inaugurat el 11 de juny de 2.022. Gaudiràs d’art antic i modern, art contemporani i disseny sota un mateix sostre en el museu d’art més gran de la regió nòrdica. La Galeria Nacional va tancar les seves portes en el 2.019 i ara és part del Museu Nacional. El Museu Nacional té una exposició permanent que consta de més de 5.000 objectes que inclouen des de disseny, artesania i arts visuals de diferents segles, a més d’art contemporani. La presentació es realitza de forma cronològica mostrant les principals característiques de la història del art noruec, així com obres estrangeres clau. L’exposició principal crea la coherència entre diferents col·leccions i èpoques històriques.

En la sala blau fosc de Munch, podràs observar les pintures més conegudes d’Edvard Munch, entre les que es troben “El crit”(1893) i “la Madonna”(1894). Podreu veure també obres dels artistes Harriet Backer, Harald Sohlberg, Christian i Oda Krohg, i escultures de Gustav Vigeland. Així com obre d’artistes internacionals entre les que hi destaquen Claude Monet, Paul Gauguin, Auguste Renoir, Paul Cézanne o Pablo Picasso.

L’edifici ha estat dissenyat en arquitectura brutalista per Kleihues + Schuwerk Gesellschaft von Architekten. El disseny de l’edifici és lleuger i minimalista, i combina bé amb el seu entorn que  l’envolta. Des de la terrassa del terrat de l’edifici, els visitants gaudeixen d’una vista única de l’interior del fiord d’Oslo. L’espai enfront al museu s’ha desenvolupat com un punt de trobada urbà amb terrasses i espai per a descansar.

The National Museum

I fins aquí el dia d’avui, que ha estat un dia força comprimit, ja que hem combinat la descoberta d’una ciutat com Lillehammer amb la visita inicial de la capital del país, Oslo.

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (189,00Km / 2h i 36 minuts):

Categories
NORUEGA

17. Åndalsnes – Lillehammer: Trollveggen + Gudbrandsdalen + Rondane National Park + Rondanevegen Scenic Route + Peer Gynt Road

I avui és el primer dia considerat de retorn cap a Oslo, des de la part nord de la regió dels fiords de l’oest de Noruega. Partirem del Trollstigen Camping i ens aturarem aviat, a la paret de Trollveggen, la paret vertical més alta d’Europa. Recorrerem la vall de Gudbrandsdalen i arribarem fins al Rondane National Park, on hi realitzarem una altra ruta escènica panoràmica, la Rondanevegen Scenic Route. Finalitzada la ruta escènica, i abans d’arribar a Lillehammer per a passar la nit, farem una altra carretera panoràmica anomenada Peer Gynt Road, bastant més local, però igual d’espectacular amb els seus paisatges.
Índex:
1. Trollveggen
2. Gudbrandsdalen
3. Rondane National Park
4. Rondanevegen Scenic Route
5. Peer Gynt Road

1. Trollveggen

Sortim del Trollstigen Camping en direcció al final de la carretera panoràmica escènica Geiranger – Trollstigen, a Sogge Bru, al final de la carretera 63. Enllacem amb la carretera E136 i agafarem ja la direcció sud de viatge, en direcció a Lillehammer/Oslo. A 6 kilòmetres del pont de Sogge Bru ja ens trobem la primera atracció. Es tracta de una paret vertical de 1.800 metres d’alçada, la paret vertical més alta d’Europa, anomenada Trollveggen. Als seus peus s’hi troba el Camping Trollveggen.

Trollveggen

La Vall de Romsdalen és llarga i estreta, amb majestuoses muntanyes imponents a ambdos costats. Al llarg del fons de la vall, en un viatge salvatge i bonic, corre el riu salmó escumós, Rauma. A Verma, el Rauma atravessa un congost de 30-40 metres de profunditat, formant la cascada Slettafossen. La cascada està protegida per tanques a ambdós costats i es pot creuar per un pont. A 1.000 metres, Trollveggen és la paret rocosa vertical i sobresortint més alta d’Europa. L’escalada en roca escandinava va començar en els Alps de Romsdal, que conten amb algunes de les escalades més difícils del món. En el cantó oposat de la vall, el pic Romsdalshorn s’eleva a una alçada de 1.555 metres. En la carretera E136, just a sota de Trollveggen, hi ha una àrea de pícnic amb una oficina d’informació turística, WC, quiosc, àrea de jocs per a nens i una meravellosa vista de les muntanyes.

Trollveggen

També ens aturarem per accedir al Trollveggen Visitor Center, un centre de visitants amb cafeteria, botiga de souvenirs, etc… i un mirador espectacular.

Trollveggen Visitor Centre

El Centre de Visitants de Trollveggen està ubicat just al peu de Trollveggen, la paret muntanyosa vertical més alta d’Europa. Les agulles superiors s’extenen quasi 1.800 metres cap al cel. Els 1.000 metres superiors son verticals i tenen un voladís de quasi 50 metres. El Centre de Visitants és un edifici arquitectònic espectacular, amb grans finestrals panoràmics que et brinden una excel·lent vista cap al massís muntanyós de Trollveggen. Aprèn sobre la història dramàtica a través de projeccions de pel·lícules en l’auditori, combinades amb imatges úniques i clips de sò de la posició única i prolongada de Trollveggen com a destinació de esports extrems. Mira les espectaculars pel·lícules de salt base i escalada. Escolta les històries que han tingut lloc en la paret de la muntanya, incloses espectaculars aventures d’escalada, així com operacions de rescat i drama. Hi ha un auditori on s’explica la dramàtica història de Trollveggen en un llargmetratge de 14 minuts.

Centre de Visitants de Trollveggen

Continuem la nostra ruta per la vall de Romsdalen, i al cap de 7km del centre de visitants arribem al poblet de Marstein, on hi trobem la Kors Kirke, una església reconstruïda d’una antiga església al 1910.

Kors Kirke

Al cap de 32 kilòmetres passem pel poble de Bjorli, el qual és un poble bastant turístic ja que conta amb una estació d’esquí per l’hivern. I quasi al final de la vall de Romsdalen arribem al poble de Lesja, el qual disposa de 2 atractius. Per una banda, la Lesja Kirke, una església de 1749, i per l’altra, un museu a l’aire lliure de cases i granges tradicionals, el Lesja Open Air Museum.

Lesja Kirke

Per entrar a l’església hi ha uns horaris, de 10:00 a 17:00h. I per entrar al museu a l’aire lliure, de 10:00 a 16:00h, i els preus son de 75kr pels adults i 65kr pels estudiants i els nens.

Lesja Open Air Museum

Durant la temporada d’estiu, els voluntaris locals et donaràn una càlida benvinguda i et mostraran la reposteria tradicional i diverses artesanies. En el museu hi ha animals de granja, típics d’una granja de muntanya en el segle XVIII i XIX. El museu és un gran lloc perquè els nens corrin i juguin, també hi trobarem una àrea de jocs especialment per a nens. Tots els dimecres hi ha activitats per a nens, on poden participar i provar diferents tècniques artesanals. El museu té vàries exhibicions, on pots aprendre més sobre la història local. Les exhibicions abarquen una varietat de temes, com la caça de rens, les tradicions pesqueres i la història darrere del primer parc nacional de Noruega. També pots experimentar obres d’artistes i fotògrafs locals. En l’edifici d’entrada del museu, hi trobaràs la botiga del museu. Aquí ofereixen una varietat d’artesanies, joguines i productes locals. També conten amb servei sanitaris i una cafeteria que està oberta els caps de setmana. Junt al museu, t’hi trobaràs l’església de Lesja, construïda en el 1749, i famosa per les seves magnífiques talles en fusta. Ofereixen visites guiades a l’església de Lesja tots els dies a les 13:00h amb excepcions ocasionals, quan l’església està tancada al públic degut a cerimònies privades.

Lesja Open Air Museum

2. Gudbrandsdalen

Entrem a la vall de Gudbrandsdalen amb el pas per la ciutat de Dombås, ciutat turística reconstruïda després de la Segona Guerra Mundial. A 13 kilòmetres al sud de Dombås, per la carretera E6 ens trobem amb el poblet de Dovre, en el qual s’hi troba la Dovre Stave Church, església de fusta de 1763, amb la portalada i la pila baptismal medievals.

Dovre Stave Church

3. Rondane National Park

I un cop arribem a la població de Otta, a 34 kilòmetres de Dovre, accedirem al Rondane National Park. Es tracta del parc nacional més antic del país, amb 10 pics que superen els 2.000 metres i rutes de senderisme i esquí. L’accés al Parc Nacional de Rondane el farem arribant en cotxe a Myusæter i Rondvassbu. Allí aparcarem el cotxe i caminarem una miqueta a partir de Rondvassbu. També podem fer una caminada de Spranget a Rondvassbu (uns 6,3 kilòmetres). De Otta a Rondvassbu hi ha 45 minuts de cotxe (uns 25 kilòmetres d’estreta carretera).

Rondane National Park

El Parc Nacional Rondane és una zona muntanyosa entre els valls de Gudbrandsdalen i Atndalen. L’àrea s’extén des de Ringebu en el sud fins a Dovre en el nord. Se li va otorgar l’estàtus de protecció i es va convertir en el primer parc nacional del país en el 1962. L’àrea es va ampliar en el 2003 i avui cobreix 963km². El parc nacional és la llar d’una de les últimes poblacions de rens salvatges i comprèn tot, des de boscos fins a vessants exposats i pics de muntanyes. Fins a nou dels pics de les muntanyes Rondane es troben a més de 2.000 metres sobre el nivell del mar. Es troba disponible una extensa xarxa de senders senyalitzats, i l’àrea és ideal per a tot, des d’excursions d’un dia en terrenys suaus fins a desafiants caminades de muntanya de varis dies.

Rondane National Park

Continuarem amb la carretera E6 en direcció a Kvam i Vinstra, on ens trobem també una carretera panoràmica anomenada Farm Road. El peatge és de 90kr per cotxe. La carretera va de Vinstra a Kvam (o a l’inrevés que és com la farem nosaltres). També s’anomena Peer Gynt Seterveg, i comença a Vinstra, per Sødorp. Aquest viatge a través de Østfjellet a Kvam ofereix una gamma d’autèntiques “delícies” de muntanya noruegues. Després de solament 2,5 kilòmetres, ens trobarem amb la granja Peer Gynt Hågå. Segons la llegenda, aquesta fou la llar de la persona en la que Ibsen va modelar a la seva Par. Aquesta granja de propietat privada, que consta de 18 edificis antics, està oberta per a passar la nit durant part de l’any. Els permisos de pesca per els rius i llacs al llarg de la ruta es poden comprar en l’estació de peatge uns kilòmetres més amunt. El punt més alt està a Krøkla, a 1.109 metres sobre el nivell del mar, i ofereix impressionants vistes cap a Rondane i Jotunheimen. Aquí també et trobaràs “Mjølbøla”, una àrea sempre coberta de neu.

Peer Gynt Seterveg

Al llarg del camí des de Krøkla hi ha una sèrie d’idíl·liques granges de muntanya. A Toksesetra hi trobaràs una roda hidràulica restaurada en ple funcionament, i en Kvamsnyseter podràs gaudir de l’espectacular cascada Jøråfossen. A Rondablikk Høyfjellshotell, hi ha impressionants vistes de les muntanyes Rondane i el llac Furusjøen. Es recomana fervorosament una petita desviació a Hovde. És possible caminar al voltant del llac i també hi ha disponible un servei de ferry. Des de Rondablikk, la ruta condueix a través de l’exhuberant vall de Veikledalen fins a Kvam. A continuació, pots creuar el riu per el pont i tornar a Vinstra per les carreteres secundàries, o bé prendre la E6 cap a Vinstra i llavors continuar per la ruta 225 fins a Skåbu i Espedalen.

Peer Gynt Seterveg

Durant l’agost, a Vinstra s’hi produeix el festival Peer Gynt Festival, un festival cultural sobre Peer Gynt. També al costat de Vinstra, ens trobem amb la Sodorp Kirkje, una església de fusta de 1752, ubicada a l’altra banda del riu, a la Kyrkjevegen nº20, de Vinstra.

Sodorp Kirkje

4. Rondanevegen Scenic Route

Vist una petita porció del Parc Nacional, anirem a fer una altra de les rutes escèniques del país, i aquesta serà l’última que fem a les nostres vacances, ja que demà arribarem a Oslo. Ens encaminem a Rondanevegen, una carretera panoràmica entre Folldal i Muen i Solliakirke. Té 75 kilòmetres de longitud, i un desnivell de 700 a 1.060m.

Rondanevegen

La ruta escènica noruega Rondane discorre entre Folldal i Venabygdsfjellet (carretera 27), i l’església de Sollia fins a Enden (carretera 219). Està oberta al tràfic durant tot l’any. Nosaltres farem la ruta de sud a nord, i tornarem per la mateixa. Un recorregut que ofereix una trobada propera amb la naturalesa noruega en la frontera de fàcil accés entre altes muntanyes i antics paisatges culturals. Com antics gegants adormits, les muntanyes voregen el camí que et porta al llarg del Parc Nacional de Rondane. El paisatge que canvia lentament amb les seves imponents muntanyes és una experiència memorable. Cimes de 2.000 metres d’alçada en un paisatge singular engalanat per una nívea blanca encegadora, el sol ponent reflexat en la neu resplandent, la llum blavosa. La tranquil·la tranquil·litat. Tal vegada sigui aquest sentiment lo que ha fet que tants artistes i escriptors trobin la inspiració a Rondane, i tal vegada sigui per això que la gent torna a Rondane una i una altra vegada durant generacions. L’àrea, amb la seva geologia distintiva al llarg del primer parc nacional de Noruega, ofereix experiències i inspiració a un ritme tranquil.

Rondanevegen

Rondane ofereix una sèrie d’activitats i és perfecte per a famílies amants del senderisme, amb el seu terreny fàcil per els nens i moltes experiències de fàcil accés. Aquí hi trobaràs una gran quantitat d’albergs turístics i senders per caminades que estan clarament senyalitzades. El fet de que també es trobi en una de les zones més belles de Noruega fa que l’experiència sigui única. Strømbu és un excel·lent punt de partida per a una sèrie de caminades en el Parc Nacional Rondane. En l’extrem sud de la ruta escènica es troba el pic característic de Muen a Venabygdsfjellet. En la part nord-est de Rondane, cap a Folldal, hi trobaràs Fallet a l’entrada del pintoresc vall de Grimsadalen, i des del pont Gamle Grimsa pots realitzar una caminada agradable i fàcil fins a la cascada Fallfossen.

Rondanevegen

Comencem la ruta escènica des de Muen, pujant per la carretera 27, i al poble d’Enden, agafem el trencall que ens durà cap a Sollia Kirke.

Sollia Kirke

En el 1720 es va introduïr una llei que requeria que les persones fóssin a l’església dues vegades l’any. Els habitants de la vall de Setningsdalen van tenir que fer el llarg viatge a través de les muntanyes fins a Ringebu, i en una ocasió tot un grup de viatgers va morir congelat. En el 1732, el rei va concedir el permís per a construïr una nova església, però els habitants de Sollia no varen rebre fons per a la construcció. Com a resultat, els feligresos locals varen reunir la terra, la fusta i la pedra per a construïr ells mateixos l’església. L’església de fusta es va completar en el 1738. Prop de l’església també hi ha una petita àrea de descans i un panell d’informació dissenyat per l’arquitecte paisatgista Lars Berge.

Sollia Kirke

Visitada l’església i l’espectacular emplaçament, desfarem la ruta fins al trencall amb la carretera 27 i continuarem la mateixa cap al nord fins a arribar a l’àrea de descans – mirador de Atnbrufossen Vannbruksmuseum.

Atnbrufossen Vannbruksmuseum

L’àrea de Atnbru és un dels paisatges culturals més destacats del comptat de Innlandet. Fossehuset, el museu en la cascada de Atnbrufossen, es troba en un frondós bosc de bedolls. L’edifici fou anteriorment una serradora amb instal·lacions flotants de fusta i una central hidroelèctrica, però ara també és un lloc per exposicions d’art i concerts. L’arquitecte paisatgista de l’intervenció és l’estudi LJB AS – Lars Berge.

Atnbrufossen Vannbruksmuseum

La pròxima aturada és Sohlbergplassen, un mirador espectacular del Parc Nacional de Rondane.

Sohlbergplassen

Sohlbergplassen, el mirador del llac Atnsjøen, es corba suaument al voltant d’esbelts pins. La plataforma emmarca la vista cap al llac i els pics arrodonits del massís de Rondane quasi exactament com apareixen en la famosa pintura de Harald Sohlberg “Nit d’hivern a Rondane”. L’arquitecte de l’intervenció és Carl-Viggo Hølmebakk.

Sohlbergplassen

Continuem amb la nostra ruta per la Scenic Road, i ara ens aturarem a Strømbu, una de les portes al Rondane National Park.

Strømbu

Strømbu és una de les principals portes d’entrada al massís de Rondane i un excel·lent punt de partida per caminades en lo que fou el primer parc nacional de Noruega. L’àrea de descans té una terrassa en el terrat i un saló directament adjacent al riu Atna que serpenteja entre pins i bancs de sorra. La terrassa del terrat ofereix un lloc per descansar i admirar la vista de les muntanyes i el riu. L’arquitecte de la intervenció ha estat Carl-Viggo Hølmebakk.

Strømbu

I continuant la nostra ruta, arribem a l’últim mirador-àrea de descans, anomenat Folldal Gruver, tocant a la localitat de Folldal, on finalitza la ruta escènica de Rondane.

Folldal Gruver

Les mines de Folldal son un dels llocs de patrimoni tècnic i industrial més importants de Noruega, amb aproximadament 70 edificis ben conservats. Les mines varen estar en operació des de 1748 fins al 1993, produïnt coure, zinc i sofre. Els quarters dels treballadors i la mansió del director que conté els luxes de l’època dónen testimoni de les distincions de classe que varen caracteritzar a aquesta comunitat minera. Sota de les instal·lacions mineres hi ha un aparcament amb un panell informatiu i un mirador. L’arquitecte paisatgista de la intervenció ha estat l’estudi Landskapsfabrikken AS – Inge Dahlman.

Folldal Gruver

Finalitzada la carretera, desfarem la mateixa cap al sud i continuarem la nostra ruta a partir de Kjønnås. De seguida arribem al poblet de Ringebu, on ens hi trobarem la Ringebu Stave Church, una església de fusta del segle XIII.

Ringebu Stave Church

L’església de fusta de Ringebu data de voltants de 1220 i és un dels 28 edificis d’aquest tipus que queden en el país. L’església està ubicada a Ringebu a Gudbrandsdalen, aproximadament a 60 kilòmetres al nord de Lillehammer i està oberta al públic durant la temporada d’estiu. Amb el seu estil únic d’arquitectura i construcció, son un símbol de l’antiga Noruega. El cristianisme es va introduïr a Noruega al voltant de l’any 1.000d.C., i en els anys següents es varen construïr unes mil esglésies de fusta. L’església original fou renovada en el segle XVII, quan se li va afegir la distintiva torre vermella, i encara que en un moment a l’interior es va pintar de blanc, des de llavors s’ha restaurat el color original.

Ringebu Stave Church

Situada entre turons i terres de cultiu, l’església de Ringebu Stave i el cementiri que l’envolta son sorprenentment bonics, amb terrenys immaculats. Construïdes tradicionalment sense l’ús d’un sol clau, estan compostes de fusta hàbilment ensamblada, amb posts verticals i taulons de paret que descansen sobre bigues de terra. Novament, l’ús del quitrà per a preservar la fusta va resultar en la pèrdua i destrucció per foc de moltes esglésies de fusta. També s’han trobat forats per a posts aquí a Ringebu, el que indica la presència d’una església encara més antiga, amb una partida de més de 900 monedes medievals trobades sota l’església, que han ajudat a datar la construcció. La rectoría de Ringebu, construïda en el 1743, gaudeix d’un bonic entorn al nord de l’església de fusta de Ringebu i va estar en ple ús fins al 1991. Avui en dia, aquesta rectoría catalogada i restaurada és una experiència històrica per dret propi. Hi ha 5 edificis en el pati; l’edifici principal, dos magatzems, allotjament per el personal i un edifici annexe.

Ringebu Stave Church

5. Peer Gynt Road

Passat Ringebu, anirem a buscar una altra carretera panoràmica abans d’arribar a Lillehammer. Es tracta de la Peer Gynt Road (Peer Gynt Vegen), una carretera panoràmica oberta a l’estiu, que va de Skeicampen a Dalseter, passant per Gala. Fa un total de 57 kilòmetres, i s’ha de pagar un peatge. Si fas de Skeicampen a Gala pagues uns 90kr (és el tram que vàrem fer nosaltres), i si fas de Fefor a Dalseter, pagues unes 80kr. Pots trobar més informació a la web de la carretera: www.peergyntvegen.no

Peer Gynt Road

Ingressa al mític país de Peer Gynt i al regne dels trolls mentres segueixes aquest camí de grava, que ofereix impressionants vistes panoràmiques. Per a comprendre completament la inspiració d’Ibsen per a Peer Gynt, la carretera Peer Gynt de 60 kilòmetres que va des de Skei a través de Gålå fins a Espedalen és imprescindible. No et sorprendrà saber que la carretera només està oberta a l’estiu, però si fa bon temps, l’experiència és inoblidable. La carretera de peatge puja ràpidament fins als 1.053 metres i passa per l’ara coneguda granja Solbra-Seter, on Gudbrandsdalen Brunost, és la llar del tradicional formatge de sèrum noruec. Malgrat de la curta distància sobre el paper, no et deixis enganyar pensant que aquest serà un viatge ràpid, no ho és, però és immensament gratificant, especialment si permets un dia complet per aprofitar al màxim el teu viatge. Segueix el consell dels que saben i aprofita moltes oportunitats per aturar-te en el camí i experimentar les nombroses pistes i senders que condueixen a l’espectacular paisatge natural. No te’n penediràs.

Peer Gynt Vegen

Peer Gynt Mountain Road està oberta a l’estiu. El camí s’obre al voltant de l’1 de juny, tant aviat com se’n va la neu. Torna a tancar-se a finals de tardor quan la neu torna a cobrir les muntanyes. Aquests son els atractius que té la carretera panoràmica:

  • Skei: Està situada en l’extrem sud de Peer Gynt Mountain Road i és una ciutat turística amb molt que veure i fer, a només mitja hora en cotxe de Lillehammer. Skei és prominent per la muntanya dominant Skeicampen (1.123 metres sobre el nivell del mar).
  • Fagerhøi: Ara estem sortint de Skei i viatjant cap al regne de Peer Gynt, passant Nisjuvatna, Dørdalen, Dørdalsknappen (1.126m) i ens estem apropant a Fagerhøi. Una magnífica vista de Jotunheimen a l’oest i les muntanyes Rondane a l’est. Just enfront estan les muntanyes de Ruten i Heidalsmuen. A Fagerhøi hi ha nombrosos llocs per anar de pesca, senderisme i ciclisme. De camí a Gålå passem per el mirador de Listulhøgda (1.053m) que és el punt més alt de la carretera.
Peer Gynt Road
  • Gålå-Fefor: Hi ha moltes coses a fer i veure a Gålå, per exemple, el Museu Solbrå Seter (granja de pastures alpines) on es va elaborar per primera vegada el famós formatge Gudbrandsdal en el 1863. A principis d’agost, s’organitza una representació de “Peer Gynt” de Henrik Ibsen amb música de Grieg en l’estadi a l’aire lliure junt al llac Gålåvatn. De camí a la vall de Espedalen, passem per la vall de Hattdal i les muntanyes de Rutenfjell (1.517m).
  • Espedalen: La nostra naturalesa amistosa amb una flora única i un emocionant passat cultural amb restes de les operacions mineres que varen començar aquí en el segle XVII. La zona d’obres amb l’església muntanyesa de Espedalen.
  • Skåbu: Pots conduïr fins a Skåbu des d’Espedalen i continuar fins la carretera de Jotunheimen (carretera de peatge) fins a Bygdin. A Skåbu et recomanem visitar Krogenæskjelleren. Aquí es troba una oficina d’informació turística, una botiga d’artesania i una exposició d’història local. Església de Skåbu. Botiga i gasolinera.
Peer Gynt Road

Des de Skåbu, pots conduïr fins a Vinstra, Harpefoss o seguir la carretera Rv 255 fins a Gausdal i Lillehammer. Recomanem una visita a la casa de Karoline i Bjørnstjerne Bjørnson, Aulestad, a Follebu. Peer Gynt Mountain Road és una carretera de peatge, amb 4 estacions de peatge, una en cada entrada. Skei i Gålå son automàtics, per lo que es pot pagar en efectiu o amb tarjeta de crèdir. Les estacions de Fefor i Espedalen son d’autoservei i en aquestes ubicacions només és vàlid el pagament en efectiu. També està disponible un passi de temporada; consulta el lloc web per obtindre més informació, també per obtenir actualitzacions sobre els preus.

Sortim de la carretera panoràmica per Skei, al sud, i ens dirigim a la població de Follebu, abans d’arribar a Lillehammer. Aquí a Follebu ens trobarem Aulestad, la casa de Bjornstjerne Bjørnson, premi Nobel de la Pau de 1903, i actualment la casa és un museu.

Aulestad

La coneguda i bonica granja Aulestad es troba a poca distància al nord de Lillehammer. En la part superior del carreró de bedolls hi trobaràs el gran graner en el que pots visitar una nova exposició sobre la vida i les obres literàries de Bjørnson. Uneix-te a una visita guiada per la casa i escolta històries sobre Bjørnstjerne Bjørnson i la seva vida a Aulestad. La casa és una de les cases d’artistes millor conservades de Noruega, i sembla que la família Bjørnson només estigués fora per un moment. “A Mighty Rumble” és una acolorida exposició sobre la vida i l’obra literària de Bjørnstjerne Bjørnson. Visita l’exposició dins del gran graner en la part superior de l’avinguda de bedolls en Aulestad. També pots veure una exposició sobre vagons Bjørnsons i obres d’art de Jacob Weidemann. El bonic jardí, el corral i el parc conviden a experiències magnífiques, una vista impressionant i pensaments silenciosos. Els nens poden jugar i fer un recorregut de descobriment en el jardí. Dins del graner hi ha divertits miralls i més activitats per els nens.

Aulestad

I finalment arribem a Lillehammer, on farem la visita demà al matí, ja que avui estem cansats i com a molt farem una volteta pels entorns.

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (541,00Km / 8h 42min):

Categories
NORUEGA

16. Ålesund – Åndalsnes: Ålesund + Atlanterhavsvegen Scenic Route + Åndalsnes

Encara estem una mica bocabadats pensant en la ruta escènica del dia anterior (sobretot amb els enclavaments de Ørnesvingen i Trollstigen) quan en el dia d’avui, en tenim una altra (de ruta escènica nacional) de programada: la Carretera de l’Atlàntic (Atlanterhavsvegen). Bé, serà per la tarda, pel matí ens dedicarem a visitar la ciutat d’Ålesund, una ciutat amb arquitectura Art Nouveau en gran part d’ella, actuant com un potent centre cultural de la regió. Es tracta d’una de les ciutats més singulars de Noruega. Al finalitzar el recorregut per l’Atlanterhavsvegen anirem a allotjar-nos a la ciutat d’Åndalsnes, que té uns quants atractius turístics, entre ells, el nostre càmping, proper i amb grans vistes de Trollstigen.
Índex:
1. Ålesund
2. Atlanterhavsvegen Scenic Route
3. Åndalsnes

1. Ålesund

Ens llevem a Ålesund amb moltes ganes de conèixer la ciutat, que ens han parlat que és molt singular, per la seva arquitectura Art Nouveau. Tenim tot el matí per conèixer-la. El primer que podríem fer és una ruta en caiac, recorrent el canal de Brosundet, el qual creua el centre urbà. És una activitat recomanada per a famílies. Se n’encarrega l’empresa “Uteguiden. Bilberry. NO”.

Caiac pel centre d’Ålesund

L’oficina de guíes d’Ålesund és el punt de partida de moltes experiències úniques prop de la ciutat. Uneix-te a navegar en caiac per el canal Brosundet, una experiència que no obtindràs en cap altre lloc. Uteguiden ofereix una àmplia oferta d’activitats per a petits i grans grups durant tot l’any: viatges amb sortides regulars i activitats a mida per a particulars, comiats de solter, empreses i grups d’amics. Avui en dia, la gent vol viatjar amb seguretat a l’aire lliure. Uteguiden ofereix orientació i educació per brindar-te una experìència única en la naturalesa combinada amb un servei de primera. La bonica ciutat d’Ålesund es troba en l’extrem nord del paisatge de fiords occidentals i inclou varies illes que s’extenen fins a l’oceà Atlàntic, amb els Alps de Sunnmøre com a teló de fons espectacular. Uneix-te a un passeig en caiac en el canal Brosundet. L’arquitectura es caracteritza per una història molt fascinant i un pla de construcció definit originalment. Gran part d’Ålesund es va incendiar en el 1904, i això va resultar en la decisió de construïr les noves cases en estil Art Nouveau, que va caracteritzar gran part de l’arquitectura europea de principis de segle. Cap altra ciutat a Noruega té tantes agulles i torres com Ålesund, i molt menys els ornaments i les figures detallades de les façanes. Si desitges gaudir d’una vista fantàstica de la ciutat, hi trobaràs un camí cap al mirador en la cima de la muntanya Aksla a través del centre de la ciutat. Pots escollir pujar els 418 graons des de Byparken o donar la volta a Aksla i pujar-hi amb bicicleta elèctrica.

El que sí podem fer és anar a visitar el Centre d’Art Nouveau i el Museu Kube, per conèixer més a fons la història i la singular arquitectura d’Ålesund. Els horaris d’obertura son de 10:00 a 16:00h i els preus son de 110kr pels adults i entrada gratuïta pels menors de 18 anys.

Centre d’Art Nouveau i Museu Kube

El Centre Art Nouveau de Ålesund documenta la singular història arquitectònica de la ciutat amb l’establiment de l’arquitectura Art Nouveau. Experimenta la fascinant i emocionant història a través de la màquina del temps que et portarà de retorn a l’incendi de 1904. Fes un passeig per les nombroses sales de l’edifici protegit conegut com “The Swan Pharmacy” i déixa’t captivar per la bonica i autèntica decoració. Les exposicions permanents inclouen temes com “De les cendres a l’Art Nouveau”, “Artesanía i Arquitectura” i “La bellesa de l’Art Nouveau”. El Centre Art Nouveau és membre de “Réseau Art Nouveau Network”, junt amb altres ciutats Art Nouveau, entre d’altres, Brussel·les, Glasgow, Barcelona, Nancy i Viena. El Museu d’Art KUBE exhibeix diverses expressions artístiques relacionades amb el comptat de Møre i Romsdal, però també art contemporani nacional i internacional.

Centre d’Art Nouveau i el Museu Kube

També anirem a trobar el Mirador en el Mont Aksla, per tenir unes vistes increïbles de la ciutat i els entorns. Nosaltres vàrem pujar els 418 graons que ens separaven del parc urbà Byparken.

Ålesund des del Mirador en el Mont Aksla

A Ålesund pots visitar la muntanya de la ciutat i el mirador Aksla. Des d’aquesta ubicació hi ha una vista panoràmica de l’arxipèl·lag, el bonic centre de la ciutat i els eimpressionants Alps de Sunnmøre. Camina els 418 graons des del Town Park, ves-hi amb cotxe o agafa el tren urbà fins a Fjellstua. Fjellstua, que es troba en la part superior, té un restaurant a l’aire lliure, una cafeteria i una plataforma per a gaudir de la vista. Per a pujar a Aksla, pots prendre els 418 graons que pugen des de Town Park o pots conduïr fins a Borgundfjordveien/Fjelltunveien.

Aksla Viewpoint

Gaudeix de la meravellosa vista o recorre els senders i les àrees d’oci a l’aire lliure en la muntanya de la ciutat, Aksla, a Ålesund. Un bon lloc per començar serien els 418 graons des de Town Park. També pots utilitzar les nombroses àrees recreatives de la muntanya, com Rundskue. Una ruta alternativa de tornada a la ciutat seria a través de Vannspringdalen.

Un altre dels imprescindibles d’Ålesund seria l’Atlanterhavs Parken, l’aqüari d’aigua salada i centre de les ciències del mar més gran del nord d’Europa.

Atlanterhavs Parken

L’Atlanterhavsparken és un dels aquaris més particulars d’Europa. L’aquari està integrat en el paisatge costaner de Tueneset, la costa oest de Ålesund. Estudia els grans tancs paisatgístics que, sense filtrar, mostren la vida en el mar al llarg de la costa noruega i en l’Oceà Atlàntic. Aquest és l’aquari de Noruega. Al llarg del dia hi ha vàries activitats, consulta el programa d’activitats. Déixa’t fascinar per la frenètica activitat en el tanc més gran quan el bussejador entra per alimentar a mà els peixos tots els dies a les 13:00h (de juny a agost també a les 15:30h). I Intenta recollir una estrella de mar o pescar un cranc en la sala d’activitats. L’aquari té una espectacular àrea a l’aire lliure amb vista directa a l’Oceà Atlàntic. En la àmplia zona a l’aire lliure hi ha un parc de pingüins separats. Els pingüins s’alimenten tots els dies a les 14:30h. També hi ha un popular parc aquàtic i una gegantina escultura de pop, perfecta perquè juguin els nens. L’atracció més nova és Sealbay amb un observatori submarí que mostra la vida de les foques d’una manera espectacular. The Harbour Seals té la llar perfecta en la piscina de foques més gran d’Europa. Quasi sis mil metres quadrats i quinze milions de litres d’aigua dolça salada els hi dónen la sensació de la veritable vida salvatge, però encara amb àpats gratis. Tots els dies a les 15:00h té lloc l’espectacle d’alimentació de les foques.

Aquari d’Ålesund

El aquari té una acollidora cafeteria perfecta per dinar, prendre un cafè o un pastís mentres gaudeixes de l’emocionant vista. En la botiga de souvenirs hi trobaràs molts articles que pots emportar-te a casa com a record de The Atlanterhavsparken.

Els horaris d’obertura de l’aquari en els mesos d’estiu son de les 9:00 a les 17:00h, i els preus son de 225kr pels adults i 100kr pels nens de 3 a 15 anys.

Una altra cosa que pots fer a Ålesund és agafar un creuer fins a Geiranger. No serà el nostre cas, perquè d’allà precisament hi venim, però el creuer Fjordcruise Ålesund – Geiranger és un creuer que es fa tot l’any fins a Geiranger, viatjant pels paisatges més espectaculars de la geografia noruega.

Creuer Ålesund – Geiranger

Viatja com un local i descobreix la forma tradicional d’explorar els fiords. Aquest bonic viatge d’Ålesund a Geiranger té al voltant de 120 kilòmetres passant per tres fiords ben diferents i paisatges espectaculars. Gaudeix del creuer de tres hores amb una tassa de cafè i refrigeris mentres viatges des de l’oceà cap al fiord. Ofereixen viatges d’anada en ambdos sentits així com bitllets d’anada i tornada perquè puguis gaudir de Geiranger un sol dia o quedar-te varis dies. Les sortides el mateix dia et brinden unes hores per explorar el bonic poble de Geiranger, gaudir d’un dinar, unir-se a un recorregut turístic en autobús, taxi, cotxe o bicicleta elèctrica. Aventúra’t als miradors més propers de Eagle Bend o Flydalsjuvet, o perquè no visitar les impressionants vistes de Dalsnibba/Skywalk.

Fjordcruise Ålesund – Geiranger

Hi ha un nou catamarà, el MS Geirangerfjord II, que ha estat dissenyat específicament a Noruega per millorar l’experiència turística dels fiords. Aquest vaixell té el tamany perfecte per atendre a individus i grups en ruta des de Ålesund a Geiranger. Té la flexibilitat de fer parades en el camí, perquè puguis veure com la gent viatjava tradicionalment a Geiranger abans del desenvolupament de la xarxa de carreteres. Hi ha una audioguia única i recentment desenvolupada per aquesta ruta, en varis idiomes, entre ells l’espanyol, que ha estat escrita localment per recopilar històries perdudes de les granges i àrees dels fiords a les que només es pot accedir en vaixell.

Ja als afores d’Ålesund, a 20,9 kilòmetres del centre de la ciutat, hi ha Godøyfjellet, on pujaràs a la muntanya per gaudir d’unes vistes espectaculars. També pots fer la caminada anomenada Storhornet. Has de preveure un total de 5 hores aproximadament per a fer la caminada.

Caminada de Storhornet a Godøyfjellet

La muntanya Godøyfjellet a Giske té senders de diversa dificultat des de Godøy i Alnes fins al pic Storehornet, a 497 metres sobre el nivell del mar. A meitat de camí cap a la cima es troba Alnesvatnet, un llac de pesca abundant en peixos. Des de la cima de la muntanya pots gaudir d’una vista impressionant del municipi de Giske, els Alps de Sunnmøre, Runde i Ålesund. Godøyfjellet ofereix bones oportunitats de senderisme per a tota la família. Pots arribar a la cima tant des del cantó nord com des del sud, i a l’estiu pots combinar-ho amb una visita al far de Alnes i Godøy Kystmuseum.

Tal com acabem de dir, la idea és combinar la visita a Godøyfjellet amb la visita al far d’Alnes, el qual és un far pintoresc del 1876. Forma part del patrimoni nacional.

Alnes Lighthouse

El far d’Alnes es troba en la comunitat pesquera de Alnes en la illa de Godøy. El far de 1876 està protegit i és una relíquia de la cultura costanera noruega. Aquí pots gaudir d’emocionants exhibicions històriques i comprar records i artesanies locals. Puja els empinats graons fins a la cima del far i déixa’t enlluernar per la impressionant vista de l’oceà i la costa. Acaba la teva estada amb una visita a l’edifici principal original, on podràs assaborir un dels famosos pastissos tradicionals que prepara la propietària de la casa del far.

Alnes Lighthouse

Un altre dels imprescindibles en la visita a Ålesund és la Illa de Runde, una excursió guiada en vaixell, on entre abril i agost acudeixen més de 500.000 ocells a niar. Aquest recorregut en ferry d’alta velocitat i autobús et portarà des d’Ålesund a través de Hareid i Fosnavåg fins l’illa d’aus de Runde. La illa és un destí popular durant tot l’any, però és espectacular en l’estiu degut a la seva abundant vida d’aus. Entre 500.000 i 700.000 aus marines habiten la illa en temporada, la majoria en els penya-segats. La illa també ofereix excel·lents rutes de senderisme. La temporada de “frarets”(puffins) és des de mitjans d’abril fins a principis d’agost. Surten tots els matins al mar a pescar per els seus petits i tornen a Runde entre les 18 i les 20h. Així que el millor moment per veure’ls és per la nit. Les sortides del ferry son des de la terminal de ferry d’alta velocitat de Ålesund, Skateflukaia.

Illa de Runde

I si disposeu de més temps de visita a la regió d’Ålesund, una escapada a Molladalen seria perfecta. Molladalen és el país de l’alpinisme, envoltat de l’espectacular muntanya “Molladalstindane”. La ruta inclou un ferry i varies caminades exigents. El Ferry de Solevag – Festoya té sortides cada 20 minuts, de l’empresa Norled.

Molladalen

Molladalen està envoltat per l’espectacular Molladalstindane, amb pics coneguts com Jønshorn, Randers Topp i Mohns Topp. Junt al glaciar darrera de Mohns Topp s’hi troba el popular objectiu d’escalada Bladet. L’àrea ofereix una àmplia gamma d’experiències, des d’escalar parets empinades fins a pescar tarn i caminades. Molladalen és també l’alternativa familiar. El camí més curt a Molladalen és des de Melbøsætra/Barstadsætra (camí marcat). Des de Molladalen pots continuar per camins senyalitzats fins a Ytre Standal. A Standalseidet hi trobaràs Standalhytta (cabina a 1.299 peus), adequada com a punt de partida per a una excursió a la cima de Kolåstinden (4.698 peus).

Bladet, Molladalen

I per finalitzar amb les atraccions prop d’Ålesund, ens quedaria la visita al Mont Saksa, una excursió a peu per gaudir d’una panoràmica de la zona, el fiord a un costat i la ciutat d’Ålesund a l’altre.

Caminada al Mount Saksa

Aquesta és una de les nostres muntanyes preferides absolutes en l’àrea al voltant de Hjørundfjorden per vàries raons. Una d’elles és, sens dubte, la vista des de dalt, es veu tot el camí fins al final de Hjørundfjorden en una direcció i fins a Ålesund en l’altra. També és una de les cimes de la zona que millor panorama de fiords té segur. Comencem el nostre dia en el petit poblet de Urke en la costa de Norangsfjorden (a 2 hores en cotxe des d’Ålesund, creuant dos fiords, per tant, agafant 2 ferrys), des d’on podem avançar fins a la cima i obtenir millors i millors vistes durant el dia. La última part fins a la cima on abans era un xic borrosa amb moltes roques soltes, però l’any passat un parell de sherpes del Nepal hi varen construïr una bonica escala amb les roques existents. Aquesta és una de les nostres caminades preferides en la regió i la caminada que et brinda la vista del fiord més espectacular de la regió.

Vistes des del Mount Saksa, en els Alps de Sunnmøre

2. Atlanterhavsvegen Scenic Route

Havent visitat lo més essencial d’Ålesund (bàsicament passejar i caminar pels seus carrers i miradors), agafarem el cotxe i posarem rumb a una nova ruta escènica, aquesta però, súper-espectacular. Es tracta de la Atlanterhavsvegen, la carretera de l’Atlàntic. El recorregut va de Bud a Karvag i té uns 36 kilòmetres. No hi ha pràcticament desnivell, ja que recorres a la línia amb l’oceà atlàntic. De Ålesund fins a Bud hi ha uns 120 kilòmetres i la ruta per arribar-hi és força espectacular creuant illes de varies dimensions i entrades de fiords. En qüestió de dues hores i mitja arribem a Bud i comencem la ruta escènica.

Atlanterhavsvegen

La ruta escènica noruega Atlanterhavsvegen va des de Bud a Kårvåg, per la carretera 64. Poques carreteres t’apropen a l’oceà i et permeten sentir-te part d’ell de la mateixa manera que Atlanterhavsvegen. “El camí que creua el mar” és l’experiència icònica amb ponts que s’arquegen entre els illots i els esculls al llarg de l’accidentada badia de Hustadvika. Atlanterhavsvegen, la Carretera de l’Atlàntic, és una delícia per a la vista, ja que es corba elegantment d’illot a illot sobre els seus set ponts. La naturalesa i l’enginyeria moderna es troben i creen aquesta experiència de conducció única.

Atlanterhavsvegen

El viatge et porta des del fèrtil paisatge cultural de la costa a través dels pàrams fins als penyals despullats al llarg de la badia oberta i curtida per el clima de Hustadvika. Prent-te el temps per veure com el sol desapareix sota l’horitzó des d’aquí. Atlanterhavsvegen ha sigut descrit com el camí més bonic del món. L’entorn de la Carretera de l’Atlàntic ofereix una sèrie d’activitats, tant a terra com en el mar. Prova la teva sort pescant des del pont de Myrbærholm, on la captura està quasi garantida. Gaudeix de nla vista des del moll de Askevågen en un dia assolellat o sent les forces de la naturalesa en una tempesta furiosa. Atlanterhavsvegen en bicicleta et brindarà experiències climàtiques, del vent, del mar i de la naturalesa.

Atlanterhavsvegen

A Farstadsanden i Vevang pots seguir el sender costaner a través d’un terreny ondulat. En el punt més occidental d’aquesta ruta es troba el poble de Bud. Des d’aquí, pots seguir el sender al llarg del passeig marítim, passar el fort costaner de Ergan i sortir cap al mar obert. La ruta de senderisme elevada a Eldhusøya és un agradable passeig circular accessible per a tots.

Començarem la ruta pel poble de Bud, i ja de seguida ens trobem a la primera àrea-mirador, anomenada Kjeksa.

Kjeksa

El mirador de Kjeksa es troba prop del poble pesquer de Bud en Atlanterhavsvegen. Des de la zona de descans s’obre una magnífica vista a la ruta de navegació, l’oceà i la badia de Hustadvika, un dels trams de mar més infames de Noruega. Camins i graons condueixen a la vora del mar, a llocs on els pescadors poden provar sort. L’estudi d’arquitectura de la intervenció és 3RW – Jakob Røssvik. També s’ha disposat d’un arquitecte paisatgista, Smedsvig Landskapsarkitekter AS.

Mirador de Kjeksa

El següent mirador-àrea de descans és l’anomenat Askevågen.

Askevågen

El mirador de Askevågen brinda la oportunitat d’una trobada propera amb l’Oceà Atlàntic. La plataforma està ubicada al final de l’escullera, amb parets de vidre per la protecció contra la intempèrie i les esquitxades. Aquest petit punt ofereix una vista de 360 graus de l’oceà, l’arxipèl·lag i la costa muntanyosa. L’estudi d’arquitectura de l’intervenció ha estat 3RW – Jakob Røssvik, i l’arquitecte paisatgista, Smedsvig Landskapsarkitekter AS.

Continuem l’espectacular ruta i arribem a Farstadsanden.

Farstadsanden

Farstadsanden a Hustadvika és una àrea recreativa de fàcil accés al llarg de la ruta escènica Atlanterhavsvegen. La seva rica vida vegetal i d’aus i les seves característiques dunes de sorra li dónen a l’àrea una singularitat que val la pena preservar. Per tant, l’àrea de la badia de Farstadbukta està protegida com a reserva natural. Des de la platja de farstadsanden pots caminar 2,5 kilòmetres (anada) fins al far de Nordneset. El sender costaner comença al final de la platja i segueix la línia de costa fins al far. La caminada és tota una experiència, tant amb sol com en tempesta. L’estudi d’arquitectes de l’intervenció ha estat Rever & Drag.

Farstadsanden

També ens aturarem al proper mirador-àrea de descans, anomenat Hågå.

Hågå

Si et dirigeixes al camí costaner de Vevang, veuràs varies peces de forma de columna blanca que serpentegen al llarg de la roca costanera, en estanys i entre petits turonets coberts de bfruguerars. L’escultura de marbre és creada per l’artista Jan Freuchen, i s’anomena Columna Transatlàntica, o la Columna Transatlàntica. L’escultura fa associacions a columnes gregues enderrocades, o tal vegada a la serp de Midgard (una serp marina de la mitologia nòrdica). Com hem dit, l’artista de l’intervenció ha estat Jan Freuchen.

Hågå

Continuem la nostra ruta i ara arribarem a Myrbærholmbrua.

Myrbærholmbrua

Els visitants poden provar amb seguretat la pesca amb canya en passarel·les de pesca especialment construïdes a ambdós costats del pont de Myrbærholm. En la forta corrent de la marea, pots treure bacallà, caballa, “abadejo” i “carboner” de l’aigua clara i pura de l’oceà. Un d’aquests ponts de pescadors acaba en una plataforma circular provista de bancs. A l’altra banda del pont, les escales condueixen a la roca des d’on els viatgers poden intentar pescar amb seguretat. L’arquitecte de la intervenció ha estat Manthey Kula As.

Myrbærholmbrua

La propera aturada serà l’area-mirador de Eldhusøya.

Eldhusøya

La ruta de senderisme elevada en la illa de Eldhusøya és un viatge d’anada i tornada que tots poden manejar i roman obert tots els dies, durant tot l’any. La llum del sol és òbviament una avantatja, però l’experiència pot ser encara més intensa en un dia quan el clima és tempestuós. El cafè, amb finestres que imiten un brillant banc d’arengades, està obert per els visitants durant la temporada d’estiu. La cafeteria de Eldhusøya està oberta del 1 de juny al 31 d’agost, de 12:00 a 16:00h, i caps de setmana de 11:00 a 17:00h. L’arquitecte de la intervenció ha estat Ghilardi+Hellsten Arkitekter.

Eldhusøya

I finalment, a punt d’acabar la Scenic Road, arribem a l’últim dels miradors-àrees de descans. S’anomena Geitøya.

Geitøya

Els passejos curts a les cimes dels turons i de retorn a l’aigua brinden vistes panoràmiques de l’arxipèl·lag. El camí d’un pescador condueix al lloc de pesca a sota del pont Geitøy. Des del moll, els vaixells-taxi creuen fins al poble pesquer de Håholmen, l’entorn històric del qual segueix viu com a hotel, obert tot l’any. L’arquitecte paisatgista ha estat Smedsvig Landskapsarkitekter AS.

Geitøya

I finalment arribem a la finalització de la ruta panoràmica, en el poble de Kårvåg. D’aquí, emprendrem la ruta cap a la població de Åndalsnes, que és on passarem la nit.

3. Åndalsnes

Hi ha uns 105 kilòmetres de ruta fins a Åndalsnes, que es fan amb un xic més de dues hores. Pel camí, a part de creuar illes i fiords, també haurem d’agafar 1 ferry, el de Sølsnes a Åfarnes. El ferry surt cada 15 minuts, per tant, no hi haurà problemes a l’hora de creuar.

Un cop a Åndalsnes anirem primer fins a l’allotjament, a 9,5 kilòmetres al nord del mirador de Trollstigen, en un camping que es diu Trollstigen Camping. És un càmping que es troba ubicat en un entorn espectacular, a 10 kilòmetres al sud d’Åndalsnes, al final de la ruta escènica Geiranger-Trollstigen.

Trollstigen Camping

El càmping és la base perfecta per a excursions d’un dia al Geirangerfjord, Ålesund, Molde i la Carretera de l’Atlàntic.

Trollstigen Camping

Assentats al camping, anirem a Åndalsnes a estirar les cames i a visitar alguna que altra atracció. Åndalsnes està considerada la ciutat capital de l’alpinisme del país. El primer que volem fer és pujar al famós mirador de Rampestreken, un mirador ubicat a 550 metres d’alçada (és una rampa d’acer de 20 metres de longitud dels quals 8 semblen estar suspesos en l’aire). S’hi puja per una ruta (Romdalstrappa) creada en part per sherpes del Nepal. Es tarda 1 hora i mitja en arribar-hi. Per arribar-hi també ho pots fer des del telefèric Romsdalsgondolen, caminant durant 15 minuts des de la seva cima.

Rampestreken
Rampestreken

El Viewpoint Rampestreken és una experiència fantàstica. El mirador està a 537 metres sobre el nivell del mar i Åndalsnes està sota dels teus peus. Si continues cap a la cima de Nesaksla, la vista és simplement impressionant! Des del punt de partida en el centre de la ciutat d’Åndalsnes, el sender puja abruptament fins arribar al mirador de Rampestreken, a 537 metres sobre el nivell del mar. Als vilatans els hi encanta aquesta caminada, i a vegades la fan per fer exercici i ser recompensats amb una vista magnífica i impressionant. Està classificada com una caminada moderada, tanmateix, la última part és bastant empinada, però manejable. Quan arriba a uns 430 metres sobre el nivell del mar, el sender es converteix en graons de pedra, on el camí es fa durador gràcies a les meravelloses obres de construcció de pedra dels sherpes nepalís. Val la pena un estudi en sí mateix, anomenat Romsdalstrappa. Els graons proporcionen un camí sòlid la major part del camí fins a la cima. El camí està ben senyalitzat amb senyals i marques vermelles pintades en arbres i roques. Se li actualitzarà amb rètols que t’indicaran l’elevació cada 100 metres d’alçada des de la meta.

Rampestreken

Des de lo alt de Nesaksla tens una vista de 360 graus. Porta molta aigua. Utilitza calçat adequat per a una caminada difícil o sabatilles d’esport. Els nens també poden fer aquesta caminada. El temps estimat sense presses per arribar al mirador és d’1 hora i mitja aproximadament. El temps de tornada des d’aquest punt és d’1 hora. Però recomanem encaridament continuar fins la cima de la muntanya, anomenada Nesakskla. Son solament 20 minuts més, i camines la major part del temps sobre graons de pedra. La vista des de la  cima de Nesakskla (715 metres sobre el nivell del mar) és fantàstica.

Cima de la muntanya Nesakskla

El què nosaltres vàrem fer va ser pujar al Romdalsgondolen, un telefèric del 2021 amb unes grans vistes. Divises el fiord, les agrestes muntanyes i les aigües de color maragda del riu Rauma. Puges fins a Nesakskla i camines durant 15 minuts i arribes al mirador anterior de Rampestreken. L’horari d’obertura de la góndola en els dies d’estiu és de les 10:00 a les 23:00 hores i els preus son de 495kr pels adults i 275kr pels nens entre 6 i 17 anys.

Romdalsgondolen

La góndola Romsdal, un telefèric elèctric d’última generació, et porta a 1.679 metres per la vessant de la muntanya des del fiord. Aquesta és també la primera góndola de Noruega construïda sobre principis de sostenibilitat. Una nova forma d’experimentar les fantàstiques vistes de les muntanyes i el fiord a Romsdalen. Just a sobre del centre de la ciutat de Åndalsnes, i envoltat per les famoses muntanyes Romsdal, arribaràs a la cima de la muntanya Nesaksla, a 708 metres sobre el nivell del mar. Aquí obtindràs una vista de 360 graus de l’impressionant Romsdalshorn, Vengetindene, el centre de la ciutat de Åndalsnes, valls exhuberants i el riu Rauma de color verd maragda que t’espera en la cima. En el restaurant Eggen, pots gaudir de la vista junt amb un deliciós àpat. També pots explorar l’àrea en la part superior, amb caminades curtes que condueixen a varis miradors.

Góndola Romsdal

Un passeig en góndola de 5 minuts des del fiord cap a Nesaksla. El cafè, la coca, el dinar o el sopar es poden comprar en la part superior. Tens temps per gaudir de les meravelloses vistes i caminar pels senders abans de tornar a Åndalsnes. Pots agafar la góndola o pots escollir una caminada de retorn al port al llarg d’un camí empinat amb alguns graons. Si baixes caminant també passaràs pel mirador de Rampestreken.

I per finalitzar amb les atraccions d’Åndalsnes, cal esmentar el Rauma Train, considerat per Lonely Planet com el viatge en tren més bonic d’Europa. Malgrat ser una de les línies de ferrocarril més curtes de Noruega, el recorregut que fa el tren de Rauma és espectacular. Al llarg de la hora i quaranta minuts que dura el viatge, el tren et porta per les muntanyes agrestes que envolten la localitat de Dombås fins al magnífic fiord a Åndalsnes. Agafa seient, aguditza bé la vista per les finestres panoràmiques i gaudeix del teu viatge per un paisatge ple de contrastos. A Åndalsnes, l’estació del ferrocarril es troba a uns passos de la parada inferior de la telecabina de Romsdalen.
Rauma Train

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (270,00Km / 5h 28min):

Categories
NORUEGA

15. Geiranger – Ålesund: Geiranger – Trollstigen Scenic Route + Ornesveien + Trollstigveien

I amb una mica de tristesa avui ens acomiadem de Geiranger. Però ho farem amb lo millor que ho podem fer, recorrent una nova ruta escènica nacional, aquesta anomenada de Geiranger a Trollstiggen (Geiranger – Trollstigen Scenic Route). Ens aturarem al mirador de les àguiles (Ørnesvingen) i assaborirem cada aturada a la ruta prevista com mai. Finalment, arribarem a l’impressionant mirador de Trollstigen, mirador de la vall i de l’espectacular carretera zigzaguejant que ens durà a la finalització de la carretera escènica, a prop d’Åndalsnes. Continuarem amb la nostra ruta fins a la ciutat d’Ålesund.
Índex:
1. Geiranger – Trollstigen Scenic Route

1. Geiranger – Trollstigen Scenic Route

La ruta escènica noruega Geiranger – Trollstigen va des de Sogge Bru a Romsdalen i Langvatnet fins a Strynefjellet (carretera 63). En part d’aquest tram, ham d’agafar un ferry de Eidsdal a Linge. Es tracta d’una experiència de conducció al llarg d’una ruta turística rica en tradició amb l’espectacular paisatge característic de l’oest de Noruega. Una experiència de conducció al llarg d’una ruta escènica establerts des de fa molt temps amb l’espectacular paisatge de muntanyes i fiords de la costa oest, que atreu als turistes que viatgen per carretera o en vaixell. Geiranger – Trollstigen ofereix nombrosos punts destacats, i les onze corbes tancades de Trollstigen, així com la vista des de Ørnesvingen fins al fiord de Geiranger, poden accelerar el teu pols.

Ruta escènica Geiranger – Trollstigen

Valls frondosos, granges de maduixes protegides, muntanyes escarpades i miradors que segurament et marejaran ofereixen algunes de les vistes més pintoresques de Noruega. Permeteu-vos suficient temps per al viatge; les parades seran benvingudes, ja sigui per acceptar el desafiament d’una caminada a la cima o simplement per a gaudir de la vista. Durant segles, la ruta Trollstigen ha estat important per els viatgers entre Valldal i Åndalsnes. Primer com a camí, llavors com a camí de ferradura, fins que es va iniciar la carretera Trollstigvegen en el 1916. Parts del sender del paquet original encara son visibles i transitables a peu.

Trollstigen

Agafar el ferry en el fiord t’aproparà a les famoses cascades de Dei Sju Systre (“les Set Germanes”), Friaren (“el Pretendent”) i Brudesløret (“el Vel de la Núvia”), mentres que al mateix temps et permetrà experimentar el fiord més famós del món, el fiord de Geiranger, que està en la llista de llocs del Patrimoni Mundial de la Unesco. La ruta escènica noruega Geiranger – Trollstigen ofereix una gran quantitat d’opcions de senderisme en un paisatge increíble i espectacular de fiords i muntanyes. Una altra caminada atractiva però molt empinada és la caminada fins la granja de muntanya abandonada de Skageflå, que pot començar amb un viatge en bot per el fiord de Geiranger. El sender des de Trollstigen fins el llac Bispevatnet ofereix un passeig tranquil sota les imponents muntanyes. Al peu de Trollstigen, pots fer un passeig circular fàcil al llarg del riu que cau en cascada.

L’atracció visitada en el dia d’ahir, anomenada Knuten a Geiranger, forma part de la ruta escènica

La ruta escènica té 104 kilòmetres de longitud, un desnivell que va de 0 a 1.038m, i s’ha de creuar un fiord amb un ferry. La ruta va de Langvatnet a Sogge Bru. Ja que ahir ens en vàrem anar a pujar el Dalsnibba amb el cotxe, considerem que el tram de ruta fins a Langvatnet ja l’hem fet (també vàrem aturar-nos al mirador de Flydalsjuvet), i la ruta la iniciarem a Geiranger mateix.

Sortim de Geiranger per la carretera 63 en direcció a Eidsdal, direcció nord. Al cap de 7,1 kilòmetres del poble de Geiranger, estem pujant i arribant a Ørnesvingen, mirador espectacular del Geirangerfjord (s’anomena el mirador de les àligues).

Ørnesvingen

Ørnevegen és el nom de les onze corbes tancades que pugen per la vessant empinada i verda de Geiranger cap a Eidsdal. En la part superior s’hi troba el mirador de Ørnesvingen, amb la seva pròpia cascada. Des d’aquí, la vista s’obre cap a Geiranger, a través del fiord Geirangerfjord amb les seves vessants quasi perpendiculars, les cascades “Seven Sisters” i el llogaret de muntanya Knivsflå. L’estudi d’arquitectura que ha fet el projecte és 3RW – Sixten Rahlff. L’arquitecte paisatgista ha estat Smedsvig Landskapsarkitekter AS, i l’artista que hi ha intervingut és May Elin Eikaas-Bjerk.

Ørnesvingen
Ørnesvingen
Geirangerfjord des d’Ørnesvingen

Estem en el tram de carretera panoràmica entre Geiranger a Eidsdal, que en total hi ha una distància de 25 kilòmetres. A Eidsdal agafarem el ferry cap a Linge. Si el voleu reservar ho podeu fer aquí, amb l’empresa Fjord 1. A Linge hi ha una moderna terminal, amb mirador i àrea de descans. Es tracta de la ruta 1054. Cada 30-40 minuts surt un ferry i la durada de trajecte és de 13 minuts. Els preus son de 78kr pel cotxe i el conductor, i 36kr per persona adulta.

Linge Ferjekai (embarcador de Linge)

Des del moll de transbordadors de Linge, el transbordador va i vé a través del fiord Norddalsfjord fins a Eidsdal.El moll del ferry té una espaiosa sala d’espera amb badies i grans finestrals amb vistes al fiord, així com el seu propi hort. L’estudi d’arquitectura de la intervenció ha estat Knut Hjeltnes AS Sivilarkitekter MNAL.

Linge Ferjekai

Ara ens queda la segona part de la carretera panoràmica, la que va de Valldal a Åndalsnes, un tram panoràmic de 48 kilòmetres. A 19,4 kilòmetres de Linge es troba l’àrea-mirador de Gudbrandsjuvet, ubicat al Valldalen Valley. Es tracta d’un mirador amb cafè obert de 10:00 a 17:00h.

Gudbrandsjuvet

El mirador del congost de Gudbrandsjuvet està bellament ubicat en la vall de Valldalen, amb vessants escarpades, el riu i el congost a curta distància. Durant mil·lenis, el riu Valldøla ha obert grans sots i formacions intrincades en la roca. La plataforma d’observació té la forma d’una guirnalda en el terreny i condueix al cafè Gudbrandsjuvet, que es troba en la mateixa vora del riu escumós. La cafeteria està oberta durant la temporada d’estiu, tots els dies. L’estudi d’arquitectura de la intervenció ha estat Jensen & Skodvin Arkitektkontor.

Gudbrandsjuvet

I finalment, recorrent la ruta escènica, arribem a l’última atracció i l’ultim mirador-àrea de descans. És el lloc més icònic de la ruta. S’anomena Trollstigen. Es tracta d’un mirador de la carretera de corbes i de la vall. Veiem alguna senyal de perill de trolls. És un modern mirador amb una cafeteria.

Trollstigen

Trollstigen t’acosta a aquest paisatge salvatge i meravellós. Els camins i graons que condueixen als miradors conviden al viatger a passejar. La plataforma d’observació més gran sobresurt sobre una cornisa per flotar 200 metres sobre la carretera Trollstigen que serpenteja per l’empinada vessant de la muntanya. La plataforma té varis miradors adequats tant per el visitant audaç com per el cautelós. L’arquitecte de la intervenció ha estat Reiulf Ramstad Arkitekter AS.

Una gran allau ha colpejat l’edifici del cafè en l’altiplà de Trollstigen. Els danys soferts a l’edifici son extensos. Desafortunadament, la cafeteria estarà tancada en l’estiu de 2023.
Mirador de Trollstigen

Trollstigen, la carretera dels trolls, és una peça impressionant de construcció de carreteres on la carretera serpenteja i puja al llarg de les empinades vessants de les muntanyes. Cada corba té el seu propi nom, la majoria d’ells en honor a un dels capataços que dirigia les quadrilles de construcció que varen construïr la carretera. Les recolzades i les corbes testifiquen de l’habilitat dels constructors, construïts sobre la base de la roca de les empinades vessants de les muntanyes, o excavats a mà en la pròpia muntanya. La carretera és molt estreta amb una pendent del 9%, però s’han incorporat bosses de pas i el tràfic normalment flueix sense problemes. La longitud màxima permesa dels vehicles és de 13,10 metres. Trollstigen és a la vegada fascinant i una prova dels nervis, i si no tens un bon cap per les alçades, potser hauries de deixar que algú més conduís. La carretera, que està tancada durant els mesos d’hivern, és visitada actualment per al voltant de 600.000 viatgers i turistes entre juny i octubre/novembre, lo que la converteix en un dels llocs turístics més populars de Noruega. El camí en el seu punt més alt té 852 metres sobre el nivell del mar, i es troba en el terme municipal entre Rauma i Norddal.

Trollstigen

Des del nord, Trollstigen és la porta d’entrada a Destination Geirangerfjord, l’àrea geogràfica de Trollstigen. El camí generalment s’obre a principis del mes de maig/juny i es tanca quan arriba la neu, generalment a principis del més d’octubre/novembre. Trollstigen, amb la seva característica cascada, Stigfossen, està envoltada d’imponents muntanyes, arribant als impressionants 1.600 metres sobre el nivell del mar. A l’oest es pot veure el Mont Bispen (1462m), Kongen (1614m) i Dronninga (1544m). A l’est els rocosos Stigbotthornet (1583m) i Storgrovfjellet (1629m). L’antic camí de terra ha estat restaurat i és el sender preferit i emocionant per aquells que desitgen experimentar Trollstigen a peu.

Stigfossen

La carretera fou inaugurada el 31 de juliol de 1936 per el llavors rei de Noruega Haakon VII, qui en la cerimònia inaugural li va donar a la carretera el nom de Trollstigveien (el tram entre Øvstestølen i Bøsetra). La població de Valldal portava molt de temps esperant millors comunicacions per carretera sobre la serra, i ara per fí tenien algo a celebrar. Durant varis centenars d’anys (1533-1875), el mercat de Romsdals (The Mart) havia estat un esdeveniment anual fundamental per el comerç i la vida social de la zona, per lo que l’accés a les muntanyes era un factor important per els grangers que compraven i veníen tant cavalls com ramaderia. Els grangers d’ambdós costats de la muntanya havíen treballat dur i durant molt de temps sense cap pagament per a construïr un camí, i en el 1891 hi havia un camí per a carretes/carretera que conduïa als centres de població més propers a la muntanya en ambdós costats. En el 1905 es varen iniciar les obres d’un camí per a cavalls i genets sobre la muntanya. El camí es va acabar en el 1913, però encara hi havia només un camí de terra en la secció més empinada. Tanmateix, les coses anaven guanyant velocitat, i l’enginyer del departament Nils Hovdenak, que havia planificat el camí dels cavalls, va pressionar perquè s’ampliés el camí dels cavalls/carretera per acomodar el tràfic rodat. En una carta del 5 d’octubre de 1916, el Partit Laborista va donar el vist-i-plau perquè s’iniciéssin les obres de construcció de la carretera Valldalen-Romsdalen. Les obres varen començar en el costat de Valldal, amb la construcció de nous ponts sobre el riu Valldøla prop de Gudbrandsjuvet (1919), a Hoel (1921) i Krike (1926-1927). El treball va començar en el costat de Romsdal en el 1928, i 8 anys més tard es va poguer obrir l’impressionant camí sobre la muntanya.

Stigfossen
Trollstigen

I a 13 kilòmetres al nord del mirador de Trollstigen, ens trobem amb el final de la ruta escènica, ja que agafarem el trencall que hi ha a la carretera 63, per anar-nos-en en direcció a Ålesund. Farem ruta tranquil·lament fins a Ålesund. Hi ha uns 110 kilòmetres per les carreteres E136 i E39. Hi vàrem estar més o menys uns 90 minuts a arribar-hi. Aquí deixarem la planificació del dia d’avui, ja que a les alçades del viatge que estem, també convé deixar-hi espais per anar per lliure i descansar. Com a molt, farem una petita volta pel centre d’Ålesund. Demà al matí visitarem aquesta ciutat més a fons.

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (193,00Km / 3h 40min):

Categories
NORUEGA

14. Geiranger: Geirangerfjord (Skageflå + Storsæterfossen + Flydalsjuvet + Dalsnibba)

Avui serà un dia que no ens mourem del Geirangerfjord i explorarem, el millor que poguem, els seus entorns. Començarem fent un trekking des de Homlong fins a les granges de Skageflå, un dels trekkings més icònics a fer a Geirangerfjord. A la tarda, farem una altra caminada fins a la cascada de Storsæterfossen i passarem per sota la mateixa, i seguidament agafarem el cotxe i anirem en direcció a Dalsnibba, passant pel mirador de Flydalsjuvet. A Dalsnibba, a 1500 metres sobre el nivell del mar, contemplarem astorats el paisatge des de la plataforma Skywalk.
Índex:
1. Trekking a Skageflå
2. Caminada a Storsæterfossen
3. Dalsnibba i plataforma Skywalk

1. Trekking a Skageflå

Començarem el dia fent un trekking dels més icònics a Geirangerfjord, anant a unes granges abandonades pels boscos de les vessants de les muntanyes del fiord. L’inici de la caminada és al mateix Camping de Homlong, i ens dirigirem primer cap a Homlongsætra. El camí és de suau pujada fins a Homlongsætra, i de forta baixada de Homlongsætra fins a les granges de Skageflå.

Granges de Skageflå, amb la cascada de Les 7 Germanes a l’altra banda del Geirangerfjord

La caminada té l’objectiu d’arribar a Skageflå, la granja en la vessant de la muntanya on es va celebrar el patrimoni natural mundial en el 2006 i on la reialesa va celebrar les seves bodes de plata en el 1993. Comencem a caminar des de Homlong en direcció Homlongsætra, en una caminada suau costa amunt, però sense ofegar. Camines envoltats del bosc autòcton de les vessants de les muntanyes del fiord, i en tot moment vas per un camí marcat que està prop del precipici cap al fiord. Varis llocs del patrimoni cultural junt al camí estan senyalitzats. Al cap de 1 hora i 45 minuts de caminada, arribem a Homlongsætra, a la cota 544m sobre el nivell del mar.

Arribada a les granges abandonades de Homlongsætra

A Homlongsætra contemplem el gran espectacle visual que tenim davant: Veiem el fiord i la cascada “Dei sju systre” (les set germanes)

Vistes de prop de Homlongsætra cap al Geirangerfjord

Continuem la caminada que ara canviarà de secció completament. Deixa d’anar costa amunt per baixar força, per un terreny empinat i més airejat tota l’estona fins a Skageflå. En el camí passem per les restes de la lleteria d’estiu a Bjønnastien. L’espectacle un cop arribats a Skageflå és una mica més espectacular encara que a dalt de Homlongsætra.

Baixant a Skageflå
Granges de Skageflå

Hem trigat uns 35-40 minuts des de Homlongsætra fins a baix a Skageflå. Per tant, la ruta d’anada de Homlong fins a Skageflå és de 2 hores i mitja. Millor que us la prengueu amb calma perquè bàsicament l’últim tram de Homlongsætra a Skageflå té molta pendent. Nosaltres ens ho trobarem quan marxem de les granges. Finalment decidim abordar la tornada i pujar fins a Homlongsætra. Triguem uns 45 minuts força extenuats. És una pujada força exigent i has de trobar un ritme que puguis aguantar.

Homlongsætra

No cal oblidar que hem passat d’una alçada de 250 metres sobre el nivell del mar (fiord) d’Skageflå, fins a 544m a Homlongsætra. Ara ens queden poc menys de 2 hores per tornar a arribar al nostre camping de Homlong, per una ruta amb un xic de desnivell en baixada, força suau si la comparem amb els trams anteriors.

2. Caminada a Storsæterfossen

I a la tarda, un cop dinats i descansats del trekking a Skageflå, ens embranquem amb una altra caminada, aquesta un xic més suau, per anar a buscar la cascada Storsæterfossen. Les vistes panoràmiques valdran la pena. Hem de seguir la ruta anomenada Fosserasa, amb l’inici de la mateixa a les granges de Vesteras Gard, on aparcarem el cotxe. Vesteras Gard es troba a 10 minuts en cotxe del centre del poble, i a una alçada de 320m. La caminada té una durada de 1 hora fins la cascada i una altra hora tornant. Son uns 3 kilòmetres d’anada amb un desnivell d’uns 300 metres aproximadament. La particularitat d’aquesta caminada és poder arribar a una cascada com la de Storsæterfossen, on hi pots passar per sota i calibrar tota la seva potència i exhuberància natural.

Cascada de Storsæterfossen

El lema de la caminada és camina cap amunt i darrere de la cascada de Storsæterfossen. El viatge a la popular cascada Storsæterfossen, on el sender passa per darrere de la cascada, és una de les rutes de senderisme més utilitzades a Geiranger. La carretera arriba a Vesterås (a 320 metres sobre el nivell del mar) per un camí estret de grava. L’aparcament més proper està junt a la carretera principal a Hole. El passeig surt de la granja de Vesterås, i un té dues rutes per escollir al principi. Si segueixes el camí passant les cabanes ubicades a mà esquerra, i prens el camí de tractors que condueix a través dels camps de fenc. Segueix el camí del tractor fins una porta a la vora del bosc. Passaràs per la porta i arribaràs a un camí de pedra amb centenars de graons fets per sherpes del Nepal i completat en el 2014. L’altra ruta va al llarg de la dependència al final del camí de grava. Aquest sender no és un camí de pedra, però és més curt i empinat. Cent metres d’alçada més amunt en la vessant, el sender es troba amb el camí de pedra fet pels sherpes que condueix fins a la cascada Storsæterfossen. Hi ha un bonic altiplà cobert d’herba a 540 metres sobre el nivell del mar, just a sobre de les cascades i un camí segur baixa a la dreta i a sota de la magnífica cascada. Ves amb compte amb les parts molles i relliscoses. El viatge des de Vesterås fins la cascada Storsæterfossen dura entre 45 i 60 minuts en cada sentit.

Cascada Storsæterfossen

Hi ha una alternativa a pujar amb el cotxe fins a les granges de Vesterås. L’aparcament a Hole pot ser limitat, per lo que una bona opció és viatjar des de Geiranger en “ebike” (bicicleta elèctrica), una forma fàcil i divertida de viatjar sense utilitzar molta energia. Llavors, per suposat, també pots lliscar de retorn a Geiranger després de la caminada.

Una alternativa a aquesta última caminada la vàrem estar valorant, ja que tenia menys longitud (2,5 kilòmetres) i desnivell i l’objectiu final tenia també unes grans vistes del Geirangerfjord. Es tracta de la caminada a Losta (Vesterasfjellet). La caminada és fins a un mirador del Geirangerfjord. L’inici també és a les granges de Vesterås Gard i la durada d’anada és de 1 hora aproximadament. En funció de com estigueu de forces podeu escollir l’una o l’altra.
Vistes des de Losta

Sortida des de Vesterås. Segueix el camí rural relativament pla des dels edificis durant aproximadament uns 10 minuts. Llavors, dirigeix-te cap a la dreta: hi ha un camí que puja constantment fins arribar a Løsta aproximadament a 500 metres sobre el nivell del mar. Hi ha una bonica vista del fiord, Grande i Møllsbygda (Ørnevegen). El viatge dura aproximadament 1 hora (anada). Es tracta de la ruta 7 en el mapa turístic del municipi de Stranda.

Una altra de les activitats que pots fer a Geiranger després de la caminada del matí, és una sortida amb caiac. A Geiranger hi ha el Geiranger Kayak Centre, el qual està ubicat en el mateix poble de Geiranger. Hi ha la possibilitat de llogar caiacs o de fer tours, com prefereixis. Els horaris de funcionament de l’empresa a l’estiu son de les 9:00 a les 17:00h. Les tarifes aproximades son el lloguer de 1 hora d’un single caiac per 360kr, i d’un doble caiac per unes 480kr.
Ubicació del Geiranger Kayak Center
Diferents rutes i tours des del Geiranger Kayak Centre

L’empresa lloga caiacs individuals i dobles per a palistes experimentats. Gaudeix del fiord de Geiranger al teu propi ritme. Tot l’equip de seguretat inclòs. Si t’interessa, el personal amable de l’empresa et donarà tot l’equip necessari (armilla salvavides, falda de spray, rem) i la informació amb un mapa de la zona. Si planifiques estar-t’hi més de 3 hores, pensa en la teva hora d’arribada. El centre de caiac està tancat després de les 17:00h. No accepten reserves online per a lloguer de caiacs, només per a visites guiades. Disposen de molts caiacs individuals i dobles per lo que no és necessari reservar-los amb antelació. Tanmateix, la millor manera d’assegurar el teu caiac durant la temporada alta (juliol i agost) és venir d’hora pel matí.

Geiranger Kayak Centre

3. Dalsnibba i plataforma Skywalk

Després d’haver realitzat dues caminades en el mateix dia aquí a Geiranger, el cos et demana un canvi de xip. Teníem clar que havíem de continuar explorant el Geirangerfjord, però aquest cop ho faríem des del cotxe, que és més còmode. La nostra intenció era anar a la plataforma Skywalk ubicada a Dalsnibba, a una alçada de 1.500 metres sobre el nivell del mar. L’aventura fins allí és memorable i les vistes que ofereix aquest lloc son per emmarcar. Pel camí ens aturaríem a un altre mirador típic del Geirangerfjord, el Flydalsjuvet, que forma part de la ruta panoràmica escènica de Geiranger a Trollstigen. Sortim de Geiranger amb cotxe per la carretera 63 en direcció a Grotli, i al cap de 4 kilòmetres d’haver sortit del poble, ja ens trobem amb el mirador Flydalsjuvet. L’aturada és obligatòria i imprescindible. El mirador està dividit en dues zones, una plataforma superior i una altra inferior, amb una passarel·la que les comunica. Com hem dit, forma part de l’Scenic Route de Geiranger a Trollstiggen.

Mirador Flydalsjuvet, amb la capçalera del fiord de Geiranger en primer pla

Flydalsjuvet ofereix una vista impressionant i és un punt excel·lent per a la fotografia, amb una vista de Geiranger i Geirangerfjorden amb molts creuers. Com hem dit, el mirador es divideix en dues zones, un altiplà superior i un altre inferior, amb una passarel·la en el mig. El mirador s’ha modernitzat a través del projecte “Rutes escèniques de Noruega” i les noves instal·lacions es varen inaugurar oficialment en una cerimònia el 21 de juny de 2006. En l’altiplà inferior també hi ha una instal·lació anomenada “Fjordsetet” que fou inaugurada per la Reina Sonja en setembre de 2003, en relació amb el desè aniversari de la companyia de viatges regional Fjord Norge AS.

Flydalsjuvet
Flydalsjuvet

Aquesta àrea de descans es troba a prop de l’empinada vessant de la muntanya en l’extrem interior del Geirangerfjord, i és un dels molts llocs que ofereixen vistes espectaculars del fiord. Des d’aquí es pot veure el pic Laushornet de 1.502 metres i el pic Eidshornet de 1.629 metres. En la construcció de l’edifici de serveis i punt d’informació es va utilitzar fusta centenària. La plataforma d’observació en el congost de Flydalsjuvet està dissenyada amb un nivell superior i inferior connectats per una passarel·la. L’estudi d’arquitectura de la intervenció ha estat 3RW – Sixten Rahlff. També hi ha hagut la participació d’un arquitecte paisatgista: Smedsvig Landskapsarkitekter AS.

Flydalsjuvet

Continuem la nostra ruta amb el cotxe, i ara arribarem i ens aturarem abans de pujar l’últim tram de la carretera a Dalsnibba, a Djupvasshytta, un mirador-refugi al costat del llac Djupvatnet. Ens trobem a 16 kilòmetres de Geiranger i a una alçada de 1.038m.

Djupvasshytta

Djupvasshytta es troba junt a la carretera 63, prop de la desviació a Dalsnibba, a uns 16 kilòmetres de Geiranger. Djupvasshytta és el lloc perfecte per qualsevol que gaudeixi de la naturalesa. És a la vegada pacífic i majestuós amb el glaciar Blåfjellsbreen, el llac Djupvatnet (quasi 200 metres de profunditat) i les imponents muntanyes, tot en les immediacions. A més de les meravelles de la naturalesa i l’allotjament, Djupvasshytta també pot oferir als seus hostes un bon àpat en la seva cafeteria/restaurant i una botiga de regals i souvenirs separada.

Djupvasshytta

I ara sí, prendrem la bifurcació cap a Dalsnibba i arribarem a una alçada de 1.500 metres sobre el nivell del mar. S’hi ha construït una plataforma anomenada Skywalk. La carretera té un petit peatge i a dalt de tot disposa d’aparcament. Ens trobem a 22 kilòmetres de Geiranger. L’horari d’obertura de la carretera en els dies d’estiu és de les 9:30 a les 18:00h, i el preu del peatge és de 300kr per cotxe.

Dalsnibba amb el Geirangerfjord al fons

Vista del fiord més alt d’Europa des d’una carretera. La plataforma espectacular, Geiranger Skywalk, et garanteix una experiència única i airejada. És possiblement la millor vista del món? Està a 1.500 metres sobre el nivell del mar. La carretera de peatge, Nibbevegen, et porta des de Djupvasshytta, a 1.038m sobre el nivell del mar, cap el mirador de Dalsnibba, que es troba a uns 1.500m. Tindràs una experiència inoblidable de la cultura dels fiords, vistes cap a les muntanyes cobertes de neu, aire pur i l’Àrea del Patrimoni Mundial, tot al mateix temps. Nibbevegen, un projecte pioner i el símbol mateix del turisme a Geiranger, es va inaugurar en el 1939. El fantàstic panorama des del punt més alt inclou fiords, pics i terrenys d’alta muntanya i és una visita obligada en qualsevol visita a la zona de Geiranger. La carretera de peatge normalment obre a mitjans o finals de maig i tanca a l’octubre. En el punt més alt hi ha un modern edifici de serveis amb una petita botiga de records i serveis sanitaris. Es va instal·lar una nova estació de peatge automàtic en el camí a Dalsnibba i, per lo tant, la carretera està oberta a totes les hores del dia. En l’estació és possible pagar amb monedes (Nok) o targeta de crèdit. També és possible reservar els teus tickets en línia en el lloc web de l’empresa i escanejar el teu ticket en l’estació de peatge. Els autobusos de creuers (per acord) passaran com abans, on el personal de l’estació de peatge obre manualment la barrera.

Dalsnibba des de la plataforma Skywalk
Plataforma Skywalk a Dalsnibba

Visitada Dalsnibba i la plataforma, ens tocarà desfer la carretera fins a Geirangerfjord. Baixant, ens fixarem en l’última atracció que us proposem per el dia d’avui: a 6 kilòmetres de Geiranger ens trobarem un antic tram de la primitiva carretera a Geiranger. L’atracció s’anomena Knuten i val la pena aturar-s’hi dos minuts com a mínim.

Ciclistes passant per Knuten

Aquest tram de carretera especialment senyalitzat, que s’ha denominat Knuten, el nus, segueix sent el mateix que quan es va inaugurar en el 1882. Es va construïr en relació amb el treball realitzat a Geirangervegen per guanyar alçada i sortejar les dificultats del terreny. La construcció en roca sòlida és testimoni de les habilitats d’enginyeria dels seus dissenyadors i de quins la varen construïr, i representa un important monument als pioners de la construcció de carreteres que varen construïr Geirangervegen des de 1881 cap a la seva inauguració, en el 1889.

Knuten, Geiranger
Arribats a Geiranger, hem de ser conscients que encara ens queda un últim mirador per descobrir la immensitat del Geirangerfjord. El mirador s’anomena Ørnesvingen (mirador de les àguiles) i es troba en direcció a la carretera escènica panoràmica de Geiranger a Trollstiggen. Per tant, demà que realitzarem aquesta ruta per marxar de Geiranger, també podrem contemplar el mirador en qüestió

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (48,50Km / 1h 41min):

Categories
NORUEGA

13. Lom – Geiranger: Gamle  Strynefjellsvegen Scenic Road + Strynsvatnet + Loen & Lovatnet + Olden & Oldedalen + Briksdalsbreen + Ferry Hellesylt – Geiranger

Comencem un nou dia als entorns del Jotunheimen National Park. Un nou dia que l’acabarem “en gran” entrant al fiord de Geiranger amb un ferry des de Hellesylt. Abans, però, gaudirem d’una nova carretera escènica nacional, anomenada Strynefjellsvegen Scenic Road, explorarem els entorns de la població de Stryn i el seu llac, així com de les poblacions de Loen i Olden i els seus corresponents llacs glaciars i els seus glaciars, fins acabar el dia arribant a Geiranger en un emplaçament espectacular.
Índex:
1. Gamle Strynefjellsvegen Scenic Road
2. Strynsvatnet
3. Loen & Lovatnet
4. Olden & Oldedalen
5. Briksdalsbreen
6. Ferry Hellesylt – Geiranger

1. Gamle Strynefjellsvegen Scenic Road

Marxem de Lom en direcció a Geiranger per la carretera 15. A l’alçada de Grotli, al cap de 59,30 kilòmetres (i 50 minuts de conducció), entrarem a una nova carretera escènica panoràmica nacional. Aquesta s’anomena Gamle Strynefjellsvegen Scenic Road, i va dels pobles de Grotli a Videsæter, un total de 27 kilòmetres, i de 465 metres a 1139 metres de desnivell. És la carretera nº258.

Gamle Strynefjellsvegen Scenic Road

La ruta panoràmica noruega Gamle Strynefjellsvegen discorre entre Grotli i Videsæter (ctra 258). El petit poble de Hjelle també juga un paper important en la ruta turística ja que l’antiga carretera comença en l’embarcador de Hjelle. L’antiga calçada entre orient i occident és una experiència museística en sí mateixa. És una alternativa històrica a la nova carretera principal que travessa la muntanya Strynefjellet. Construïda amb mà d’obra de finals del segle XIX, aquest camí transmet una narrativa històrica. El camí és una atracció en sí mateix i un testimoni d’una obra mestra del disseny d’enginyeria d’un temps passat. Vells murs construïts a mà amb pedres meticulosament tallades i llargues fileres de pedres de protecció caracteritzen el tram del camí que travessa la muntanya. La ruta escènica entre l’est i l’oest de Noruega es va incloure en la llista de carreteres protegides en el 2009.

Gamle Strynefjellsvegen
Gamle Strynefjellsvegen

Quan els pobles al llarg dels fiords occidentals varen començar a experimentar el turisme en les últimes dècades del segle XIX, va sorgir la idea d’una carretera transitable a través de Strynefjellet. En el 1881, per lo tant, es va decidir construïr una carretera. La gent de Skjåk i els pobles del voltant, els peons suecs i els treballadors de la construcció de Gudbrandsdalen varen treballar deu hores al dia per completar la carretera en el període 1889-1894. Gamle Strynefjellsvegen és un “chaussee”, típic de la seva època, amb murs de mamposteria fets a mà i llargues fileres de pedres de protecció al llarg del camí. Aquests formaven una barana a la vora de la carretera en un moment en que els cavalls i els carros eren més comuns que els cotxes. El paisatge al voltant de la carretera ofereix una varietat de diferents opcions de senderisme. Camina a lo llarg dels nombrosos llacs de muntanya, segueix una antiga ruta de viatge o deixa que la caminata et porti a una de les granges de muntanya de la zona. Des de Gamle Strynefjellsvegen hi ha un agradable viatge fins a Hjelle, l’idíl·lic poble en el llac Strynsvatnet en la vall de Hjelledalen.

Gamle Strynefjellsvegen

La ruta és de vertigen, molt espectacular, i la primera atracció que ens trobem és el Stryn Sommerski, una estació d’esquí d’estiu la qual disposa d’un telecadira panoràmic. Quan hi varem passar, però, estava tancada(?). Les hores d’obertura son de les 10:00 a les 16:00h, i els preus son de 490kr pels adults (esquiar 1 dia), i 400kr pels nens i joves de 6 a 15 anys (esquiar 1 dia).

Stryn Sommerski

Les imponents muntanyes i el clima nòrdic fan possible esquiar quasi tot l’any a Stryn. Stryn Summer Ski és l’estació d’esquí d’estiu més famosa del nord d’Europa, amb excel·lents condicions. L’àrea al voltant de Stryn Summer Ski és popular per fora de pista i ofereix moltes oportunitats per a practicar l’esquí de travessa. Stryn Summer Ski Centre està situat a 1065 metres sobre el nivell del mar en el glaciar Tystigbreen. Aquí hi ha una cafeteria, banys, una gran àrea a l’aire lliure, una barbacoa a l’aire lliure en els dies agradables. Botiga d’esquí amb lloguer d’esquís i forfait. Aproximadament a 100 metres de la cafeteria et puja el telecadira biplaça amb seguretat fins a 1350m. És una experiència única esquiar sota el sol i les càlides temperatures, només amb bermudes o bikini. Sempre hi ha una vida animada en i al voltant del centre d’esquí d’estiu. Recorda el protector solar, ulleres de sol, roba lleugera, però també roba a prova de vent, ja que el clima pot canviar ràpidament.

Stryn Sommerski

Continuem la nostra ruta per la carretera vella, i arribem a Videfossen, una cascada amb una àrea-mirador de la ruta escènica. El mirador és perfecte per a un descans per a fer fotos i et dóna l’experiència d’estar just en la cascada. La cascada Videfossen ha estat una atracció durant segles. Això potser no sigui tant estrany, ja que res es pot comparar amb les atronadores aigües blaves aquí. El lloc està situat en el penya-segat que domina Hjelledalen amb vistes a la vall i la muntanya Skålafjellet que s’eleva a 1.848 metres. Hi ha un nou aparcament gratuït per el lloc. Tingues en compte que l’hotel Videseter cobra per l’accés a l’hotel, i per aparcar en els aparcaments de l’hotel. L’estudi d’arquitectura de la intervenció és Jensen & Skodvin Arkitektkontor.

Videfossen
Videfossen

I molt a prop de la cascada ens hi trobem a Øvstefoss, una altra cascada. La cascada de Øvstefossen, que cau en cascada cap a la vall de Hjelledalen, ha impressionat als viatgers de Strynefjellet durant més d’un segle. Començant des de la carretera, pots prendre el sender de 200 metres de llarg i experimentar la cascada espumosa des d’una distància propera, protegida de forma segura per baranes d’acer. Els arquitectes de l’intervenció Jensen & Skodvin Arkitektkontor.

Øvstefossen
Øvstefossen

Finalment, a 2,5 kilòmetres d’Øvstefossen hi trobem l’última aturada que farem en la ruta escènica. Es tracta de Jøl Bru. El vell pont amb volta de pedra pot ésser difícil d’identificar. S’està planificant una nova plataforma d’observació. Quan la carretera Strynefjell es va convertir al tràfic durant tot l’any i es va construïr un nou pont junt a l’original, el pont Jøl va quedar en gran part oblidat i inclús ocult. S’està planificant una nova plataforma d’observació, que farà que aquesta obra mestra de construcció de carreteres de 1883 sigui més visible. La intervenció anirà a càrrec de l’estudi d’arquitectes 3RW – Jakob Røssvik.

Jøl Bru
Jøl Bru

2. Strynsvatnet

Acabada de recórrer la Scenic Road, tot seguit arribarem al llac Oppstrynsvatnet, on s’hi troben dues atraccions. Per una banda, en el poble de Hjelle, a la capçalera del llac, ens trobarem amb un emplaçament de granges anomenat Segestad. Es tracta de granges amb grans vistes, a 3 kilòmetres de Hjelle al voltant del llac. Aparcarem el cotxe a Glomnes Parkeringspass.

Segestad

Història viva! Enfilat en un monticle rocós amb vistes a Oppstrynsvatnet (llac Oppstryn) s’hi troba la granja abandonada anomenada Segestad. El sender fins a Segestad, que serpenteja muntanya amunt junt a la poderosa Glomnesfoss (cascada de Glomnes), no només et porta a lo més alt de les muntanyes, sinó també a un viatge en el temps. La granja, que està oberta als visitants, ofereix una visió única de com els agricultors de muntanya varen poder sobreviure fa unes poques generacions. En la granja hi trobaràs panells informatius sobre la vida aquí en els vells temps, i inclús pots saltar en el fenc del graner!

Granges de Segestad

La Granja Segestad es troba a 314 metres sobre el nivell del mar en el cantó nord de Strynevatnet. Descripció del tour: Primer has de viatjar a Hjelle a Oppstryn. A partir d’aquí aproximadament 1 kilòmetre en un camí agrícola. Aquí és on comença el camí fins a Segestad. Calcula 1 hora per l’ascens. Des de la granja (314 metres sobre el nivell del mar) hi ha una bonica vista de Hjelledalen, Erdalen i la majoria de les muntanyes circumdants. El camí de Glomnes a Segestad és empinat i abans de 1723 teníen que utilitzar una escala de tisora per arribar a la granja. Tots els béns que teníen que ser transportats cap a i des de la granja, teníen que ser portats a l’espatlla, a dalt i a baix del camí empinat. A Glomsdalen s’han trobat varis llocs arqueològics que es remonten a l’Edat de Bronze (1500-500a.C.). L’últim granger, Jon Sigdestad, va morir a casa seva en el 1961, als 69 anys.

A les ribes del llac Oppstrynsvatnet, a 500 metres de l’església i del centre del poble d’Oppstryn, s’hi troba el Jostedalsbreen National Park Centre, un centre de visitants del Parc Nacional de Jostedalsbreen.

Jostedalsbreen National Park Centre

El centre de visitants del Parc Nacional Jostedalsbreen està situat al nord del glaciar més gran d’Europa continental. El centre de visitants està ubicat enmig del paisatge dels fiords noruecs, estretament entrellaçat per exhuberants valls i muntanyes empinades. En el centre de visitants pots aprendre més sobre els valors naturals, el patrimoni cultural i la història de les persones que viuen a prop del parc nacional. El centre de visitants està situat en el bonic llac Oppstryn i és un centre de visitants autoritzat. L’edifici està dissenyat en base als mateixos principis que una casa vikinga i és aproximadament tant llarg com la casa comunal vikinga més llarga que es troba a Noruega. En el centre es pot conèixer com ha sigut la vida a prop del glaciar a través del temps. També pots esbrinar com el paisatge en l’àrea local s’ha vist afectat pels glaciars i com els glaciars estan canviant avui. En el centre, pots obtenir una visió única dels tràgics i dramàtics desastres naturals en la vall de Loen, navegant a través d’una col·lecció digitalitzada de retalls de diaris de 1936.

Jostedalsbreen National Park Centre

En el jardí botànic pots gaudir de la bonica vista del llac Oppstryn, les muntanyes, els glaciars i els rius que envolten el centre. Experimenta la rica biodiversitat que la naturalesa noruega té per oferir. En el parc geològic es poden veure 26 roques reunides de les regions: Nordfjord, Sunnfjord i Sogn. Uneix-te a un viatge geològic a través de milions d’anys. El centre també conta amb un menjador per a 115 persones amb una vista panoràmica sobre el llac de Oppstryn. També hi ha una cafeteria que serveix cafè, tè i galetes, així com una botiga de regals amb joies de pedra, articles de disseny noruec, menjar local, llibres i més.

Continuem la nostra ruta fins a la població de Stryn, a 20 kilòmetres d’aquí. Stryn ja es troba a les ribes dels braços del Nordfjord. És una ciutat força turística i als seus voltants s’hi apleguen altres poblacions, llacs i glaceres que poden ser d’interès.

A 4 kilòmetres del centre d’Stryn s’hi troba Nedrebergtunet, una granja restaurada del segle XIX amb grans vistes.

Nedrebergtunet

Stryn i Nordfjord es troben entre els destins turístics més atractius de Noruega. Nedrebergtunet té accés a la naturalesa, la cultura i les experiències en un terreny bonic i variat. La granja Nedrebergtunet té vista al Nordfjord, i les cases de camp son dels segles XVII i XIX. La finca ha estat en ús des del segle XIII. L’agricultura, l’explotació forestal, un xic de pesca i la caça eren els mitjans bàsics de comerç i producció. Ara hi trobes una barreja de comoditat moderna i tradicions d’abans. L’allotjament de Nedrebergtunet ofereix un ambient acollidor. Ofereixen reunions i festes, conferències i experiències culturals. Et conviden a variades activitats des del fiord fins a la cima de la muntanya, durant tot l’any.

3. Loen & Lovatnet

I començarem la visita pels entorns de Stryn i del Nordfjord. Per una banda, tenim Loen, un petit poblet amb la Loen Kyrkje, on s’hi troben tombes i una creu vikinga. És una creu de pedra amb inscripcions celtes a l’església. A prop també hi tenim el Loen Skylift, un telefèric que et porta a la cima del Mont Hoven, en uns 5 minuts de trajecte. A dalt hi ha un bar, restaurant i botiga de souvenirs. Hi ha unes grans vistes dels fiords i del glaciar Jostedalsbreen. L’horari de funcionament del Skylift és de 9:00 a 23:00 hores. Els preus per pujar-hi els mesos d’estiu (anada i tornada) son de 575kr pels adults, i 305kr pels nens de 6 a 15 anys.

Loen Skylift

Loen Skylift és un espectacular camp d’atraccions i aventures, en la part interior de Nordfjord, en el cor de la Noruega dels Fiords. Un telefèric et portarà des del fiord a 1.011 metres. Gaudeix de les vistes del paisatge del fiord, des de la taula del restaurant o mentres explores les muntanyes. El 20 de maig de 2017 es va inaugurar un dels projectes turístics més grans i espectaculars de Noruega. Sa Majestat la Reina va realitzar la inauguració oficial. El telefèric portarà als turistes des del fiord fins a la cima del Mont Hoven (1.011m) en tant sols cinc minuts. Des de la Fjord Station s’inicia l’ascens amb el Telefèric al Mont Hoven. Després de 5 a 7 minuts, arriba a l’estació de muntanya i al restaurant Hoven, on tindràs una vista panoràmica de 210 graus del mont Skåla i el llac Lovatnet a l’est, el glaciar Jostedalsbreen i Olden al sud, i el Nordfjord que serpenteja, camí cap a Stryn, en l’oest. Des de Hoven pots explorar la muntanya per el teu conte en una àmplia xarxa de camins o amb un guia. A peu a l’estiu, o esquiant o amb raquetes de neu a l’hivern. Les possibilitats son moltes, l’elecció és teva. Agafa el Loen Skylift fins a la cima del Mont Hoven i camina per sobre del fiord. Els senders marcats i construïts dónen motivació per explorar les terres altes.

Loen Skylift

A 5 minuts a peu de la cima del Mont Hoven, hi ha una empresa de tirolines anomenada Loen Active que ofereix dues línies tiroleses de 125 i 95 metres de llarg. L’activitat es diu Zipline in Loen. Vola sobre la part superior del congost de Tungejølet, amb vista cap al pont penjant a Via Ferrata Loen. Les tiroleses es troben a només 5 minuts a peu de Loen Skylift. La tirolesa és operada per Loen Active i es pot combinar fàcilment amb la Via Ferrata Loen. Els preus per aquest 2023 és de 595kr per persona per fer la tirolesa. Hi ha un paquet de Via Ferrata, tirolesa i bitllet d’anada al Loen Skylift, tot a 2.070kr per persona. Els horaris d’obertura son de 13:00 a 18:00 hores els dies centrals de l’estiu. Pots reservar l’activitat aquí.

Zipline in Loen

I un altre atractiu més a Loen. Es tracta del Balneari Alexandra Bath, que té piscines interiors i exteriors. És gratuït pels hostes de l’Hotel Alexandra. Els horaris d’obertura de les piscines son de les 8:00 a les 20:00h.

Balneari Alexandra Bath

En 3.700 metres quadrats, Alexandra Bath pot oferir una gran piscina a l’aire lliure i un tobogan d’aigua cobert. Les piscines estan climatitzades tot l’any, i la piscina exterior conta amb varis massatges. Hi ha un Jacuzzi interior i exterior, i solàrium interior. Vàries piscines infantils interiors i exteriors amb tobogans i cascada. Vàries piscines infantils interiors i exteriors, amb fonts, tobogans, dutxa i gruta. Tingues en conte que tots els visitants (que no s’allotgen a l’Hotel Alexandra) han de pagar una tarifa d’entrada a Alexandra Bath.

I conduïm fins al llac de Loen, el Lovatnet, el qual és un llac glacial de color verd amb granges típiques amb coberta de gespa a les seves ribes (fotos fetes des de Breng). Lovatnet és un llac en el municipi de Stryn en el comptat de Westland. Lo què fa que Lovatnet sigui tant bonic és el color verd que prové de l’aigua fosa dels glaciars que es troben en els pics de les muntanyes del voltant. El llac té una superficie de 10,4 kilòmetres quadrats, té 11 kilòmetres de llarg i es troba a 52 metres sobre el nivell del mar. Lovatnet té múltiples rierols des del glaciar Jostedals i desaigües en Loelva fins al fiord.

Lovatnet des de Breng
Lovatnet
Granges típiques a Lovatnet
En el 15 de gener de 1905, una gran part del mont Ramnefjell de 1.500 metres d’alçada es va desprendre i varen morir 62 persones. El 13 de setembre de 1936, un altre desprendiment de roques del mont Ramnefjellet va matar a 74 persones.  

La catàstrofe de Loen de 1905
El 15 de gener de 1905, una gran part del mont Ramnefjell de 1.500 metres d’alçada es va desprendre i, com a resultat, 62 persones varen morir. El lliscament, que va començar a 500 metres de la vessant de la muntanya, va arrossegar una gran àrea de pedregal a sota. El tros de muntanya tenia aproximadament 100 metres d’alçada, 50 metres d’ample i una profunditat de 10 metres, és a dir, tenia un volum de aproximadament 50.000 metres cúbics, corresponents a 125.000 tonelades. A més, estava tot el pedregar i la grava, lo que va elevar la massa total del lliscament que es va enfonsar en el llac Loenvatnet a aproximadament 870.000 tonelades. El sisme submarí va aconseguir una alçada d’uns 40 metres i va arrasar amb totes les cases de Ytre Nesdal. El mateix va succeïr a Bødal, on la onada va destrossar totes les cases junt al llac, amb l’excepció d’alguns graners i algunes dependències petites. El vaixell turístic Lodalen fou arrossegat 350 metres terra endins. Un total de 24 persones varen morir a Bødal la nit del desprendiment de roques, i tres més varen morir més tard a causa de les seves ferides. A Nesdal varen morir 34 persones. Dels que varen morir, només 9 cossos foren recuperats i enterrats. El desprendiment de roques de 1905 va destruïr 60 cases en total i va matar a 94 vaques, 10 cavalls, 145 ovelles i 16 porcs. Es va erigir una pedra commemorativa a Nesodden el mateix any, però fou arrossegada per el desprendiment de roques en el 1936. Alguns dels vilatans varen parlar sobre mudar-se de la vall després de l’accident. No obstant, totes les granges foren reconstruïdes. Les cases es varen construïr més lluny de la riba. Els geòlegs creien que estaven fora de perill perquè no esperaven més lliscaments en el mont Ramnefjell, varen dir.  

La catàstrofe de Loen de 1936
En el 1936, un tros del mont Ramnefjell amb una massa d’un milió de tonelades/metres cúbics es va desprendre i el sisme submarí resultant va arrossegar amb totes les granges al voltant del llac Loenvatnet. Aproximadament a les cinc del matí del 13 de setembre, es va produïr un altre lliscament en el mont Ramnefjell, en el que varen morir 74 persones. En aquesta ocasió un gegantí tros de muntanya amb un volum del voltant d’un milió de metres cúbics es va desprendre de la vessant a una altura de 800 metres. El sisme submarí va aconseguir una alçada de 70 metres i va arrossegar amb totes les granges al voltant del llac Loenvatnet. Aquesta vegada, el sisme submarí fou tant alt que va escombrar el promontori de Nesodden en el cantó oposat del llac i el va arrossegar. El monument en la cima del promontori també fou arrossegat, malgrat de que estava encimentat en la roca. 44 persones varen morir a Bødal. A Nesdal, les cases que s’havien reconstruït en un terreny més alt després de 1905 es varen salvar, mentres que la granja de Fredsvoll, més a prop del llac, es va veure afectada. El desastre va atreure a molts espectadors interessats a més del personal de rescat i voluntaris. Tres d’ells varen morir. A Indre Nesdal varen morir 23 persones. Més avall en el llac, el sisme submarí també va causar una destrucció considerable. En la granja Sande varen morir dos nens petits i a Osnes varen morir dues persones. El desastre de Lodal és el desastre natural més gran que ha afectat a Noruega en la era moderna, i s’instigaren extensos esforços de rescat. El personal de salut i els treballadors de rescat varen acudir en massa al rescat, i molts dels ferits foren enviats al recent inaugurat hospital Nordfjord a Nordfjordeid. El príncep hereu Olav de Noruega va assistir al funeral en l’església de Loen per els que varen morir. Les granges de Bødal i Nesdal no es varen reconstruïr després de l’últim desastre. Junt a la carretera entre Bødal i Kjenndal, s’ha erigit una placa de coure amb els noms d’aquells els cossos dels quals mai es varen recuperar després dels desastres de Lodal de 1905 i 1936.

Amb el cotxe conduïm per creuar tota la riba nord-est del Lovatnet, per poder anar a veure dos glaciars i la corresponent vall glaciar. El més famós és el Kjenndalsbreen, que es troba a 17 kilòmetres de Loen. Al final de Lodalen, et trobaràs Kjenndalen i el glaciar Kjenndalsbreen. El bonic viatge a través de Lodalen fins a la glacera, val la pena realitzar-lo. Els camins estrets i la fascinant aigua blava verdosa son un espectacle, i algo que has de fer quan estàs a la zona. La vall de Kjenndalen i el glaciar Kjenndalsbreen es troben al final de la vall de Lodal, a 17 kilòmetres de Loen i a 15 minuts a peu del braç glaciar més baix del glaciar Jostedal. Al final del llac Lovatn et trobaràs Kjenndalsstova, un cafè que està obert de maig a setembre. Entre 1980 i 1997 els glaciars varen créixer més de 300 metres, però en els últims anys els braços glaciars han anat retrocedint.

 
Kjenndalsbreen

L’altre glaciar que volíem veure és el glaciar Bødalsbreen, que es troba al final de la vall de Bødalen i és un dels braços del gran glaciar Jostedalsbreen. L’àrea pertany al Parc Nacional Jostedalsbreen. Al final de Lovatnet, hi trobaràs Bødalen, des d’aquí va una carretera de peatge a Bødalseter. El camí a Bødalseter té uns 5 kilòmetres de llarg, parcialment pavimentat i algunes parts amb grava. La carretera és apta per a turismes ja que és estreta i sinuosa en alguns llocs. Al final de la carretera s’arriba a un aparcament, des d’aquí hi ha un camí de terra fins a Bødalsseter, aquest curt passeig dura uns deu minuts. Bødalsbreen es troba a 585m sobre el nivell del mar en el Parc Nacional Jostedalsbreen. Setra, que es troba allí avui, es va construïr després de que es tanqués una carrera en el 1893. Setra és un punt de partida perfecte per a més caminades, i una de les més populars és Bødalsbreen, que es troba a uns 50 minuts a peu des de el Setra. Des de Bødalseter hi ha un barranc ben senyalitzat en la vall, així com senyals que mostren els camins. Després d’una estona el camí es divideix i hi ha una nova senyalització. A l’esquerra cap a Lodalskåpa i a Høgre cap a Bødalsbreen. De camí al glaciar hi ha molt bones vistes del llac Sætrevatnet, que és un llac glacial.

Bødalsbreen

4. Olden & Oldedalen

I continuarem amb la nostra roadtrip anant a trobar el següent poble en el Nordfjord, després de Loen, que en aquest cas, es tracta de Olden. A Olden hi ha una granja-museu del pintor Henry Singer, anomenada Singerheimen, que es pot visitar. A nosaltres, però, el que tenim pensat fer és anar cap al llac glaciar anomenat Oldevatnet Lake i contemplar l’estampa amb el glaciar Briksdalsbreen al fons. El glaciar es troba a 22 kilòmetres d’Olden i també tenim pensat acostar-nos-hi.

Briksdalsbreen Glacier

5. Briksdalsbreen

Hi ha moltes possibilitats de senderisme a Briksdal i els seus voltants. El passeig més popular és el sender de 3 kilòmetres des del Mountain Lodge fins al glaciar Briksdal. També pots fer la caminada pels 3 glaciars i veure els glaciars Melkevoll i Brenndal a més del glaciar Briksdal. També hi ha altres camins per aquells que volen un desafiament. Mount Kattanakken i Oldeskaret son caminades alpines llegendàries. Degut a les condicions del gel en el glaciar Briksdal, les caminades guiades per el glaciar es traslladen al glaciar Tystigbreen en el mont Strynefjellet, guiades per Briksdal Adventure.

Caminada al glaciar Briksdal

El magnífic glaciar Briksdal forma part del Parc Nacional Jostedal Glacier i es submergeix 1.200 metres en el frondós i estret vall de Briksdal, un espectacle que atreu a 300.000 visitants de tot el món cada any. Al arribar a Briksdal, pots caminar els 3 kilòmetres fins al glaciar o pots comprar un ticket amb un dels “Troll Cars” que et duran allí. Al costat de l’aparcament on deixaràs el cotxe, hi ha una cafeteria on pots comprar menjar i regals.

Acostament al glaciar Briksdalsbreen amb un Troll Car

El preu del viatge (anada i tornada) amb troll car és de 260kr pels adults i de 150kr pels nens de 8 a 15 anys.

El viatge (troll car) comença al costat de la botiga de souvenirs a Briksdal i et porta a uns 700 metres del glaciar. Tindràs un agradable passeig fins a la glacera, en el parc nacional del glaciar Jostedal, abans de que el troll car et torni de retorn al punt de partida.

Viatge amb el troll car

A l’estiu hi ha un servei d’autobús des de la terminal d’autobusos de Stryn fins a Briksdal. L’autobús està estacionat al costat de Briksdalsbreen Mountain Lodge (Fjellstove), mentres camines o agafes un troll car al glaciar. Hi ha sortides diàries en el període de l’1 de juny al 31 d’agost: des de Stryn surten a les 9:45 amb arribada a Briksdalen a les 10:45h; des de Briksdalen surten a les 13:30h amb arribada a Olden a les 14:00h. Si vols més informació, pots consultar-ho a la pàgina web: www.kringom.no

Briksdalsbreen Mountain Lodge (Fjellstove)

El poderós glaciar Briksdal és part del parc nacional Jostedal Glacier. Des d’una altura de 1.200 metres, el salvatge glaciar baixa fins a l’estret i fèrtil Briksdalen, un espectacle que atreu, com hem dit, a 300.000 visitants de tot el món cada any. L’alberg de muntanya es troba en la capçalera de la vall de Oldedalen, amb una bonica vista cap a les muntanyes i el glaciar, i a poca distància del glaciar Briksdal. Hi ha restaurant, cafeteria i botiga de records. El Mountain Lodge conta amb restaurants i menjadors amb capacitat per a més de 550 persones. En la botiga de souvenirs just al costat del Mountain Lodge pots trobar-hi bonics records de Briksdal.

Troll Cars al Mountain Lodge

Finalment ens hem acostat al glaciar de Briksdal a peu i ha valgut la pena. Ara continuem amb la nostra ruta en direcció Stryn, i d’allà anirem en direcció a Hellesylt, per agafar el ferry cap a Geirangerfjord.

Abans, però, anunciar-vos que a Stryn finalitza una altra carretera panoràmica, anomenada The Panoramic Road, que és la carretera panoràmica del fiord Nordfjord. Nosaltres no la vàrem poder fer ja que no hi ha temps per tot i vàrem haver d’escollir.

Vistes del Nordfjord des de la Panoramic Road

Una bonica ruta panoràmica junt al fiord. El viatge segueix el cantó nord del fiord a través de les comunitats de Blakset, Fjelli, Randabygd/Hopland, Hennebygda i Lote (uns 38 kilòmetres). Comença a 6 kilòmetres del centre de Stryn, en la carretera 613. Després de Lote, acabaràs en el bonic poble de Nordfjordeid. La carretera Panorama ha agafat el seu nom de les fantàstiques vistes que ofereix el fiord. L’alçada sobre el nivell del mar varía de 0 a 550m aproximadament. Els miradors particularment bons son l’església de Nordsida, Nos i Kvalen. En la ruta també pots gaudir dels senders culturals de Ulvedal i a Hammer, la cascada de Tvinnefoss i altres atraccions històriques. Retorna per la mateixa carretera o per la carretera 15 al llarg del llac Hornindalsvatnet.

The Panorama Road, per la riba nord del Nordfjord

Nosaltres continuem amb la nostra ruta arribant-nos al Hornindalsvatnet, que és el llac més profund d’Europa amb 514m. Aquí, ens trobem a uns 28 kilòmetres de Hellesylt. Ja arribem.

Llac Hornindalsvatn

Des de fa temps que se sap que el llac Hornindalsvatnet és el llac més profund d’Europa amb 514 metres. Tanmateix, no sabíem que també és el llac més clar dels països nòrdics. I agafem la carretera 60 que en un no-res ens portarà a Hellesylt. Abans, però, dir-vos que hi ha una última atracció en la vall de Norangsdalen. Es tracta d’una vall-congost pel mig dels Alps de Sunmore. Son uns 40 kilòmetres de vall. No hi passarem perquè no hi ha temps material per fer-ho. Norangsdalen és una de les valls més estretes de Noruega, rica tant en paisatges espectaculars com en records culturals. A principis del segle XVIII, els vaixells turístics varen ancorar al poble d’Øye. Molts noms famosos fóren transportats en ponis al llarg de l’antic camí a través de la vall cap a Hellesylt. Norangsdalen també va rebre el nom de “La Ruta de la Reina”. El famós Hotel Union Øye és una atracció en si mateix. L’hotel fou descobert per l’aristocràcia i l’èlit social d’Europa en el 1881, i des de llavors ha acollit a molts Kaisers i Reis famosos.

Norangsdalen

6. Ferry Hellesylt – Geiranger

I ja hem arribat a Hellesylt, petit poble a la capçalera del Sunnylusfjorden, a prop del Geirangerfjord. Aquí, a part d’agafar el ferry cap a Geiranger, visitarem l’única atracció que ofereix el poble, la seva cascada anomenada Hellesylt Waterfall. Està al centre del poble mateix. La cascada de Hellesylt és un dels motius més fotografiats de la zona. En el centre del poble, entre dos ponts (el pont Høge de 1907 i el pont Hellesylt de 1902) les masses d’aigua cauenen cascada sobre les pedres de granit polit. És una vista impressionant a principis de l’estiu durant el període de desgel. A vegades pot ser bastant apretat entre els turistes que estan ansiosos per capturar aquesta rara atracció natural.

Cascada de Hellesylt

Vista la cascada, ens dirigim a l’embarcador de Hellesylt. Agafarem el ferry cap a Geiranger, amb el cotxe, i farem un creuer panoràmic per l’impressionant i immens fiord de Geiranger fins arribar a Geiranger. El trajecte dura uns 65 minuts, i el ferry presenta tres sortides per cada dia. Nosaltres ho vàrem reservar a la web amb antelació, aquí.

Fiord de Geiranger

El creuer en ferry per el fiord més famós del món dura aproximadament un xic més d’1 hora. Junt als escarpats penya-segats de les muntanyes i les moltes cascades, podem veure evidència de persones que han viscut i treballat aquí en forma de moltes granges abandonades i petites propietats en la costa que sens dubte et deixaran una impressió duradora. Les llegendes locals son moltes i la història està aquí perquè la vegis. Algunes de les finques varen estar habitades i operatives fins a les dècades de 1950 i 1960. El recorregut és guiat en varis idiomes i hi ha refrigeris disponibles a bord. El creuen en ferry és ideal per aquells interessats en la fotografia de paisatges, ja que contem amb una àmplia àrea de coberta en l’exterior. Un dels transbordadors, Veøy, té ascensor i és accessible per a persones discapacitades.

Fiord de Geiranger

Els horaris com hem dit, son els següents:

Nosaltres vàrem reservar per agafar el ferry de les 17:30 a Hellesylt, arribant a Geiranger sobre les 18:30h.

Els preus del ferry son els següents:

I ja estem creuant el fiord de Geirangerfjord. Format en forma de S, la pròpia naturalesa ha proporcionat la primera lletra de molts dels superlatius que s’utilitzen a vegades per a desciure el fiord de Geiranger; impressionant, enlluernador, espectacular. Una altra frase molt utilitzada per descriure els 20 kilòmetres de llarg entre Hellesylt i Geiranger és “La perla dels fiords”. La bellesa única i excepcional ha estat confirmada per la Unesco per la seva inclusió en la Llista del Patrimoni Mundial en el 2005.

Geirangerfjord

Tindries que estar excepcionalment fastiguejat si no t’impressionés aquesta meravellosa creació de la Mare Naturalesa, dramatitzada per la voluntat de l’home de mantindre un punt de recolzament en les empinades vessants de les muntanyes i guanyar-se la vida aquí. Les impressionants cataractes llencen cascades d’aigua ensordidora des de les vessants de les muntanyes quasi verticals, o provoquen els penya-segats amb els vels de boira lleugers com una ploma la missió dels quals sembla ser crear una exhibició interminable de arcs-iris en constant canvi per a omplir-nos de goig i sorpresa. Deixa que la brisa acariciï el teu cabell i els vels de la suau boira besin les teves galtes mentres alimentes a la gavina que et segueix fins als confins del fiord. Aviat seràs testimoni de les famoses cascades, Dei sju systre, Friaren i Brudesløret (les Set Germanes, el Pretendent i el Vel de la Núvia) i en lo alt dels escarpats penya-segats, o quasi a la vora de l’aigua, veuràs els ara deserts alpins i granges dels fiords, que condimenten la seva experiència i dónen testimoni d’un temps perdut en la història, un temps que és difícil de comprendre en el nostre món modern. Entre moltes granges més petites, veuràs Skageflå, Knivsflå, Blomberg, Matvik i Syltevik. En el seu punt més profund, el fiord de Geiranger té quasi 260 metres i les muntanyes que l’envolten arriben fins als 1600-1700 metres sobre les aigües del fiord.

Geirangerfjord
Hi havia una vegada, un entorn natural envoltat de majestuoses muntanyes cobertes de neu, cascades salvatges i exhuberant vegetació. No, no es tracta d’un conte de fades. Parlem de Geirangerfjord i els voltants, l’entorn somniat que es converteix en realitat! Tant si véns de senderisme com de turisme, tens assegurades unes vistes impressionants d’aquesta zona protegida per la Unesco en la Noruega dels fiords. Prent-te uns dies, vine sense presses, son tantes les coses que t’ofereix aquesta zona!
Geirangerfjord
Geirangerfjord

I arribem embadalits i amb la boca ben oberta, a la capçalera del fiord, al petit poblet de Geiranger. Primer de tot, anirem amb el cotxe a buscar l’allotjament, que també és molt especial. Es tracta del Camping Homlong, ubicat en una espècie de “balcó natural” a 2,4 kilòmetres de la terminal del ferry de Geiranger. Un cop descarregats i adaptats, anirem a donar una volta pel poble de Geiranger.

Homlong Camping

Els treballadors del camping ens dónen la benvinguda. El camping està molt ben ubicat junt al fiord de Geiranger en el llogaret de Homlomg, a 2 kilòmetres del centre de Geiranger. Tenen cabanes amb 4 llits i cabanes més grans amb 6 llits, dutxa in WC. Homlong Camping és un bon punt de partida per a fer senderisme o pescar en el fiord.

El què queda del dia d’avui només ens donarà per conèixer el petit poble de Geiranger, el qual presenta algunes atraccions que ara explicarem. Primer de tot, hi ha l’església de Geiranger, la Geiranger Church, de 1842, que bé val la pena que li fem una foto. Està ubicada en un gran emplaçament.

Geiranger Church

L’església de Geiranger és una església octogonal construïda en el 1842 en fusta, amb capacitat per a 120 persones. L’arquitecte fou Hans Klipe. Es creu que hi ha hagut una església a Geiranger des dels voltants de 1450. Una església que es va mencionar per primera vegada al 1589. L’església no era una església de fusta purament, el presbiteri extès i l’armeria eren de fusta rodona. L’església fou enderrocada en el 1742 i es va construïr una nova església cruciforme en el 1744. L’església cruciforme estava decorada per dins amb pintura de roses. L’església fou incendiada en el 1841 i cremada fins als fonaments. L’església actual és la tercera que coneixem en el mateix lloc. L’església fou decorada per el tallador de fusta Einar Flydal sobre la base de dissenys realitzats per l’artista Per Vigeland. El treball es va realitzar durant 1938-1945. La decoració abarca el tauler de l’altar, el frontispici de l’altar, el púlpit, les baranes del presbiteri i el tauler de l’himne. Les talles de fusta foren pintades per Lars Tynes, Sykkylven, Karl Gjere i Nils Bjørdal, ambdos de Geiranger. La pintura de l’altar fou realitzada per el conservador Harald Brun de la Galeria Nacional al 1902 i presenta a Crist el Consolador. La campana de l’església data de 1899. Es va instal·lar un orgue en 1906, però es va substituïr en 1964.

A prop de l’església, hi ha l’oficina de turisme, la Geiranger Tourist Information, que hi entrarem per verificar i actualitzar la nostra informació i documentació que tenim de Geiranger i el Geirangerfjord.

Mapa del poble de Geiranger

L’Oficina d’Informació Turística de Geiranger s’ha traslladat recentment a un edifici nou. La Oficina d’Informació Turística està oberta al públic des de principis de maig fins a mitjans de setembre. Fora d’aquest període, l’Oficina d’Informació Turística està oberta en el Norwegian Fjordsenter de dilluns a dissabte de 10:00 a 15:00h. També es pot contactar amb l’oficina per telèfon o correu electrònic fora d’aquest horari.

I a Geiranger també hi ha el Norsk Fjordsenter, un museu modern i familiar, amb cafeteria i botiga de souvenirs. Es tracta d’un museu sobre la vida i la cultura del lloc. La durada prevista de la visita és d’1 hora. Creiem que val la pena entrar-hi. Els horaris d’obertura del recinte és de 10:00 a 15:00h i els preus son de 145kr pels adults i 75kr pels nens de 5 a 15 anys.

Norwegian Fjord Center

El Norwegian Fjord Centre és un pròsper centre educatiu i de visitants per els fiords noruecs occidentals, la única zona de Noruega inscrita en la prestigiosa Llista del Patrimoni Mundial de la Unesco per la seva importància natural.

I finalment, us anunciem l’última de les atraccions de Geiranger, el Waterfall Walk in Geiranger, la qual és una caminada per 327 graons i prop de la cascada de Storfossen. S’anomena el Passeig de les cascades.

Waterfall Walk de Geiranger

La caminada cap amunt o cap avall de 327 graons, replans i miradors alts i airejats, passant prop de la cascada Storfossen. El Waterfall Walk s’extén des del centre de Geiranger fins el Norwegian Fjord Center i el Hotel Union o viceversa. La combinació de naturalesa salvatge i arquitectura emocionant crida l’atenció. El preu del projecte de senderisme en cascada fou de 12 milions de corones noruegues i ha estat compartit entre actors públics i privats. El procés del projecte va durar més de 20 anys.

Waterfall Walk de Geiranger

I ha arribat l’hora d’anar-nos-en al nostre allotjament de Homlong, ja que ens espera una última sorpresa. Només arribar al Camping, l’amo del mateix (al nostre entendre) ens estava esperant amb una barqueta amb motor, i ens diu, que el seu ús és gratuït només pel fet de ser hostes al seu Camping. Així que, com mariners experimentats, ens n’anem pel fiord de Geiranger amb una petita barqueta amb motor… Crec recordar que ens va dir com a molt 1 hora de navegació…

No cal dir que va ésser la millor manera d’acabar el dia a Geirangerfjord….

Geiranger i Geirangerfjord

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (315,00Km / 6h 12 minuts):

Categories
NORUEGA

12. Dragsvik – Lom: Sognefjord + Solvorn + Urnes Stave Church + Nigardsbreen Glacier + Sognefjellet Scenic Road + Galdhoppigen Summer Ski Centre + Lom Stave Church

I arriba un dia amb la planificació del mateix força completa. Ens desplaçarem a les muntanyes del Jotunheimen, sortint inicialment en direcció est per la cara nord del Sognefjord. Un cop a Sogndal ens pararem a Solvorn, un poble amb casetes idíl·liques i d’allí agafarem un ferry (sense cotxe) per anar a visitar una de les esglésies de fusta més antigues del país, la Urnes Stave Church. Després d’aquesta visita ens embrancarem en una nova aventura que és caminar sobre un glaciar, en aquest cas, contractarem una excursió d’unes 4 hores per caminar sobre el glaciar Nigardsbreen Glacier. Seguidament després, seguirem una altra de les rutes panoràmiques escèniques del país (Sognefjellet Scenic Road) que ens durà per els paisatges més inhòspits i plens de glaceres a prop de les cimes més altes del país, i finalment la carretera ens portarà al poble de Lom, que és on tenim el nostre pròxim allotjament.
Índex:
1. Sognefjord
2. Solvorn
3. Urnes Stave Church
4. Nigardsbreen Glacier
5. Sognefjellet Scenic Road
6. Lom

1. Sognefjord

Sortim de Dragsvik amb el ferry que ens creua el Sognefjord cap a l’embarcador de Hella. Aquest recorregut fins a Sogndal el varem fer el dia d’arribar a Dragsvik. Son 37 minuts de trajecte per la riba nord del Sognefjord. Ara, que estem més relaxats, potser ho veiem d’una altra manera, potser ho gaudim més.

Sognefjord

2. Solvorn

Un cop a Sogndal ens dirigim cap al nord i no cap a Kaupanger. En qüestió de 20 minuts arribem a Solvorn, un poblet encantador que està sobre la riba del Lustrafjord (un altre dels braços interminables del Sognefjord). A Solvorn aparquem el cotxe i val la pena passejar pels seus carrers i anar descobrint racons, fent temps per abans d’agafar el ferry a Urnes. Ens n’adonem que Solvorn és un poble especial, no és com els altres, sinó que és com si tot ho tinguéssis a mà, i visquis envoltat de casetes idíl·liques. El poble ens va encantar. Solvorn és una petita joia bonica ubicada en el cantó oest de Lustrafjorden. Aquí si vols, pots gaudir d’un dia d’estiu en la platja i saltar des de la torre de busseig. La platja de Solvorn és un bonic lloc on passar el dia. Estacionem el nostre vehicle a l’església de Solvorn, ja que hi ha pocs espais d’aparcament en el moll del ferry i en l’hotel Walaker.

Solvorn

Ens dirigim a peu a l’embarcador de Solvorn per pujar al ferry que ens portarà a Urnes. El trajecte és d’uns 10 minuts. L’últim ferry surt a les 16:50h de Solvorn, i a les 18:00h de Urnes, així que podem estar tranquils. Cada hora en punt surt un ferri de Solvorn, de Urnes torna cada hora però no a en punt, sinó que a i mitja. Els preus d’anada son de 45kr pels adults i 22kr pels nens de 4 a 16 anys. En qüestió de 10 minuts doncs, arribem a l’embarcador de Urnes. Per conèixer els horaris i reservar el ferry, aquí.

El ferry a Urnes

Fes el viatge a través de l’idíl·lic Lustrafjord des de Solvorn cap a l’església de fusta de Urnes en ferry. Aquest és un petit i encantador ferry amb capacitat per a 9-10 cotxes i un total de 60 persones. Com hem vist, Solvorn és una petita joia màgica on pots passejar per les boniques cases petites i gaudir del silenci. A baix per el fiord hi trobaràs una bonica platja amb una torre de busseig, i junt al moll està el ferry amb sortides diàries durant tot l’any des de Solvorn a Urnes. Et recomanem si disposes de més temps, que lloguis una bicicleta a “Eple Bed & Apple”, portar la bicicleta a bord del ferry i explorar Urnes i recórrer la Ruta Romàntica cap a Skjolden. Hi ha varis llocs petits al llarg del camí que necessiten ésser explorats.

Ferry a Urnes

3. Urnes Stave Church

Des de l’embarcador d’Urnes a l’església Urnes Stave Church hi ha aproximadament uns 20 minuts a peu. Urnes Stave Church és una església de fusta, la més antiga de les esglésies de fusta de Noruega, i està inclosa en la Llista del Patrimoni Mundial de la Unesco. Fou construïda al voltant de 1130 d.C., però les talles distintives en el portal nord son d’una església encara més antiga. Les mostres preses de les bigues base mostren que la fusta fou talada entre 1129 i 1131. A més de l’església actual, hi ha hagut altres dues esglésies de fusta en el mateix lloc. L’últim d’ells fou construït en la segona meitat del segle XI. Parts d’aquest edifici s’han incorporat a l’església actual: un portal, taulons exteriors i una dovella de cantonada, decorada amb soberbies talles que s’han designat com estil Urnes. Les esglésies de fusta son úniques i constitueixen la contribució més important de Noruega a l’arquitectura mundial. L’església de fusta de Urnes, propietat de la Societat per a la Preservació dels Monuments Antics de Noruega, es va agregar a la Llista del Patrimoni Mundial en el 1980.

Urnes Stave Church

L’horari d’obertura de l’església és de 10:30 a 17:45h, i els preus son de 90kr pels adults i 70kr pels nens.

Urnes Stave Church

Visitada l’església i retornats a Solvorn amb el ferry, ens disposarem a continuar el nostre viatge, aquest cop cap a una excursió a la glacera Nigardsbreen que tenim contractada amb antel·lació. Abans, però, us indiquem dues atraccions noves que hi ha per la contrada. Per una banda hi ha el Veitastrond Valley, una carretera panoràmica de Hafslo al glaciar Austerdalsbreen. Arribes en cotxe fins al Tungestolen Parkering. De Haflo al parking hi ha 39 kilòmetres d’anada. Del parking tens unes grans vistes de la glacera Austerdalsbreen.

La Vall de Veitastrond

El millor paisatge de gel d’Europa”, va dir l’alpinista anglès W.C.Slingsby sobre Austerdalsbreen i les tres cascades de gel anomenades Loke, Odin i Tor. Des de Hafslo a Lustre és possible conduir fins a Veitastrond i llavors més endavant fins la granja de muntanya de Tungestølen. Conduir per la sinuosa carretera al llarg del llac de Veitastrandvatnet és en sí mateix una experiència molt especial. Prent-te el temps per veure com els processos d’erosió han polit i esculpit artísticament la roca en el llit del riu. Des de Tungestølen pots seguir un camí al llarg de la vall de Austerdalen fins arribar a la pròpia llengua del glaciar.

Vistes des de Tungestølen

4. Nigardsbreen Glacier

Nosaltres continuem la ruta des de Solvorn a la vall de Jostedalen, on hi entrarem per el poble de Gaupne, que és allà on començarà la ruta escènica, però bé, això ja ho explicarem després. De Gaupne entrem a la vall de Jostedalen i ens dirigim al Breheimsenteret Glacier Center, que és la porta d’accés del Nigardsbreen Glacier. Hi ha uns 32,8 kilòmetres des de Gaupne (un xic més de mitja hora). Abans d’arribar al centre, però, passarem per una altra llengua glaciar, el Bergsetbreen Glacier.

Bergsetbreen Glacier

L’espectacular glaciar Bergset, a tant sols una hora de camí des de la carretera és un dels braços glaciars més bells i impressionants. A l’oest del punt més alt (“Høgste Breakulen”) del glaciar principal Jostedal, 1957 metres sobre el nivell del mar, el glaciar Bergsetbre forma una impressionant cascada de gel que baixa fins la vall de Krundalen. Les persones que s’apropen a peu al glaciar queden impactades per aquesta increïble paret de gel de 1400 metres d’alçada. De fet, existeix un sorprenent contrast entre la vall fèrtil i l’enorme paret de gel. Si vas en cotxe al llogaret de Bergset i estaciones el teu cotxe allí, es tarda una hora en caminar fins a la glacera. Aquesta és una caminada fàcil al llarg d’un camí relativament pla, per lo què és ideal per a famílies amb nens. El guia local de glaciars Normann Kjærvik escriu en el seu llibre “Fjell” (Muntanyes): quan era guia de glaciars en el veí glaciar Nigardsbreen, sempre intentava atreure als turistes a l’altre cantó de la muntanya de Hauganosi al vall de Krundalen i el glaciar Bergsetbre. Vaix pensar que seria una llàstima conduir el llarg camí fins a la vall de Jostedalen sense tenir la oportunitat de veure la joia de la corona, per així dir-ho: el glaciar Bergsetbre.

Al fons, la paret del glaciar Bergsetbreen

Nosaltres, però, varem escollir visitar la llengua glaciar següent al Bergsetbreen, el Nigardsbreen Glacier, per les oportunitats que se’ns donava per realitzar una excursió per sobre el gel. De Gaupne varem conduïr directament al centre Breheimsenteret Glacier Center, que és un Museu – Centre de Visitants del Jostedalsbreen National Park, i és l’autèntica porta d’accés al Nigardsbreen Glacier. Els horaris d’obertura del centre son de les 9:00 a les 20:00h, i els preus son de 95kr pels adults, i entrada gratuïta pels nens menors a 10 anys.

El Breheimsenteret Glacier Center amb el Nigardsbreen Glacier de fons. Impressionant

Aquest edifici únic ofereix molts serveis, tant a locals com a turistes, i té una gran vista del glaciar. El Breheimsenteret és un punt de partida natural per a les aventures en els glaciars de Jostedalen, com el senderisme per els glaciars, la visita guiada al mirador Nigardsbreen, el caiac i el ràfting. L’exposició interactiva cobreix els parcs nacionals de Jostedalen, Jostedalsbreen i Breheimen i es centra en el clima i els glaciars. A més, hi ha un cinema que et porta a un recorregut per els glaciars durant tot l’any. En el restaurant serveixen menjar casolà de productors locals que combina amb la vista de Nigardsbreen, un dels molts braços glaciars que baixen de l’altiplà de Jostedalsbreen. Hi ha una gran varietat de  menjars i pastissos freds i calents, tots fets des de zero, amb sabors únics. El restaurant del dinar pot servir a grups petits i grans, segons ho sol·licitis. Breheimsenteret és també un gran lloc de trobada per a seminaris i reunions. Breheimsenteret té una botiga de regals amb una bona selecció de records. També hi ha una sala d’escalada per a nens, Wi-fi gratis, etc…

Breheimsenteret

I finalment, ens n’anem a començar la nostra ruta pel glaciar Nigardsbreen. Es tracta d’un famós glaciar amb moltes possibilitats i rutes a fer, per categories. Nosaltres varem fer la “Short Blue Ice Hike” de unes 4 hores de temps (realment estàs en el glaciar únicament 1 hora i mitja). Per a nens majors de 12 anys, i val 760kr per persona. El punt de trobada amb el guia és el Nigardsbreen Car Park, al costat del Nigardsbrevatnet. Per arribar a la glacera s’ha de pagar un peatge de 80kr i també agafar i pagar una barca que creua el llac per 60kr pels adults i 40kr pels nens, anar i tornar.

Nigardsbreen Glacier
Caminada sobre el glaciar Nigardsbreen

Aquest és un dels glaciars més accessibles, on es pot observar el gel blau des de molt a prop, i tots els majors de cinc anys poden unir-se als guies en les caminades per el glaciar. Quan condueixis per el pintoresc vall de Jostedalen, arribaràs a Breheimsenteret, el centre del parc nacional, amb una arquitectura inspirada en les formacions dels glaciars. Des d’aquest centre hi ha un curt trajecte en cotxe fins a l’aparcament, i des d’allí es pot caminar al llarg del llac fins el glaciar o creuar el llac en vaixell. Inclús en aquesta baixa altitud de prop de 300 metres sobre el nivell del mar, es té la sensació d’estar en un entorn alpí, inclús polar, entre el llac i la llengua del glaciar, i més avall, en el delta del riu, es poden observar alguns dels processos que formen el paisatge. L’aigua del desgel dels glaciars és un enorme recurs energètic nacional en la generació d’energia hidroelèctrica. Aquest paisatge únic també ha inspirat als artistes a pintar algunes de les principals obres d’art de l’època del romanticisme nacional noruec. Si desitges participar en caminades i caminades guiades per el propi glaciar, comunica’t amb el Breheimsenteret (el centre de visitants) o amb els guies i instructors autoritzats de Jostedalen Breførarlag Ltd.

Caminada sobre el glaciar Nigardsbreen

Nosaltres en varem unir i explorar els tours de gel blau que ofereix Jostedalen Breførarlag en el glaciar Nigardsbreen. Vam participar en una experiència de senderisme memorable en un món de gel blau i altes muntanyes. Els guies de glaciars experimentats de Nigardsbreen ofereixen una àmplia gamma d’excursions ben organitzades per el glaciar en el gel blau, tant per nens de tant sols 8 anys com per aquells que busquen algo més desafiant. Hi ha visites diàries de maig a setembre. Varem comprar les entrades en el Museu del glaciar Breheimsenteret, Jostedalen. No es necessita experiència ni equip especial. Només has de portar roba abrigada i bones sabates. Es recomanen ulleres de sol, protector solar, menjar per emportar i algo de beure, al menys per a les caminades més llargues. Si vols reservar l’excursió que nosaltres varem realitzar, clica aquí. Com hem comentat amb anterioritat, nosaltres vam reservar l’excursió: “Caminada curta de gel blau” (Short Blue Ice Hike) de l’empresa Jostedalen Breførarlag.

Caminada amb Jostedalen Breførarlag pel galciar Nigardsbreen
Caminada amb Jostedalen Breførarlag pel galciar Nigardsbreen

Si et fa respecte això de caminar per sobre el glaciar, també tens la opció de contractar únicament un acostament guiat fins al Glaciar Nigardsbreen. Ho pots fer amb la mateixa empresa que vàrem contractar l’excursió a peu pel glaciar. Experimentaràs els processos glacials que varen esculpir els fiords i el paisatge de Noruega, i escoltaràs la dramàtica història de Jostedalen unint-se a la nostra caminada fins al glaciar. Nigardsbreen és un dels glaciars més famosos d’Europa. És un glaciar de sortida del casquet polar de Jostedalsbreen. Ens trobaríem amb el guia en l’aparcament de Nigardsbreen, a tant sols 3 kilòmetres de Breheimsenteret, i agafem el vaixell per donar un petit viatge d’anada i tornada per el llac glaciar. Des del llac caminarem per les àrees que s’han desfet recentment fins al front del glaciar. A dalt, en el mirador de Nigardsbreen, farem una pausa per dinar i degustarem el xai curat en sal de la vall de Nigarsbreen. L’empresa ofereix dinars per emportar a Breheimsenteret, que son genials per a una caminada com aquesta. L’exposició interactiva i la presentació de diapositives al Breheimsenteret estan incloses en el preu, així que assegura’t de visitar el centre abans o després de la caminada guiada. L’excursió té una durada de 2,5 hores i la distància a recórrer son 15 minuts de viatge en barca més una hora i mitja caminant (només anada). Dificultat de la caminada: mitja. Els preus de l’excursió de l’acostament son de 350kr pels adults i 250kr pels nens de fins a 16 anys.

Caminada d’acostament al Nigardsbreen Glacier
Acostament al Nigardsbreen Glacier

5. Sognefjellet Scenic Road

Realitzada l’excursió de la caminada pel glaciar, és hora de continuar amb la nostra ruta. Partirem des del poble de Gaupne, i realitzarem la Sognefjellet Scenic Road, que té uns 108 kilòmetres i uns 1434 mestres de denivell. La ruta escènica viatja des de la part més interna de Sognefjorden, a través del pas de muntanya més alt de Noruega, i acaba en el paisatge cultural de Lom. La porta d’entrada a Jotunheimen té una llarga tradició com a via pública. Des dels verds prats i l’exhuberant paisatge cultural de Bøverdalen, pots veure vagament les imponents muntanyes a la llunyania. El camí puja suaument per la vall. S’obre pas cap a la cima de 1434 metres sobre el nivell del mar, lo que converteix a aquest camí en el port de muntanya més alt del nord d’Europa. Continuant cap a Sognefjorden, la zona muntanyosa sembla indòmita. Cap a Gaupne, la carretera discorre al llarg del bonic Sognefjorden, les aigües del qual cristal·lines canvien de color de verd a blau en sintonia amb la llum i el clima.

Sognefjellet
Sognefjellet

La Norwegian Scenic Route va de Gaupne a Lom. Val la pena visitar l’església de Lom Stave, i és un bon lloc per marcar el començament o el final del teu viatge. Lom s’ha convertit en una espècies de centre culinari de Noruega i hi ha moltes oportunitats per gaudir d’un bon àpat amb ingredients locals i sabors deliciosos. Les opcions de senderisme a Jotunheimen son infinites, i quasi independentment de on t’aturis, trobaràs alternatives per a tots els gustos. En el punt més alt de la ruta, pots seguir l’antiga Cairn Track (“Vardestien”) senyalitzada des de Krossbu fins a Turtagrø, o caminar per la Mefjell Track (“Mefjellstien”), començant en l’escultura de pedra. En el teu camí cap a Turtagrø, passaràs per Fannaråken i Helgedalsnosi. Aquests pics ofereixen impressionants vistes de les muntanyes més salvatges de Noruega: fins a 23 pics per sobre dels 2000 metres. Si prefereixes turons exhuberants al paisatge muntanyós despullat, hi ha moltes opcions de senderisme en la vall de Fortunsdalen, que serpenteja entre les altes muntanyes.

Krossbu, Sognefjellet

Sortim de Gaupne, que és un poble ubicat en la riba del Lusterfjord, i actua com si fos el seu centre municipal. Per si us interessa, hi ha la Gaupne’s Old Church, una antiga església de fusta per admirar.

Gaupne’s Old Church

Passem pel Hoyheimsvik, un poble amb vistes al Lusterfjord i a la cascada Feigumsfossen. Les mateixes vistes que el poble del costat, Nes.

Vistes de la cascada Feigumsfossen des del poble de Nes (Nes Church)

Arribem a Skjolden que es troba a la capçalera del Lusterfjord, amb unes espectaculars vistes sobre el mateix. A partir d’aquí la carretera començarà a guanyar alçada.

Skjolden i el Lusterfjord

I ens acomiadem a la nostra manera del Sognefjord (braç Lusterfjorden), amb una vista icònica del mateix des de Skjolden. La carretera comença a pujar i arribem a Turtagrø, on comença la vall de Tindevegen. Tindeveneg és una altra carretera panoràmica que va de Turtagrø a Øvre Årdal. Té 32 kilòmetres de trajecte, i a prop hi ha la cascada més gran de Noruega, la Vettisfossen, amb una caiguda d’aigua de 275 metres! Una bonica carretera de muntanya entre Øvre Årdal i Turtagrø, amb excel·lents vistes de magnífics paisatges i els impressionants pics de les muntanyes de Jotunheimen. A solament un curt passeig des de la carretera, pots gaudir de fantàstiques vistes panoràmiques dels pics de Hurrungane i la muntanya Store Skagastølstind en l’est, i dels trams interiors de Sognefjord i Skjolden en l’oest. El camí també s’anomena “la drecera a través de Jotunheimen” i és adequat per cotxes, vehicles recreatius i autobusos més petits (màxim de 10 metres). El camí està obert de maig a novembre. Tindevegen és una autopista de peatge per a motos, turismes, furgonetes camper i caravanes. Val 90kr per cotxe.

Carretera Tindevegen
Carretera Tindevegen

Amb una caiguda lliure de 275 metres, Vettisfossen és la cascada protegida més alta de Noruega. Pots arribar-hi a peu pujant per la bonica Utladalen a Øvre Årdal. Amb la seva caiguda lliure de 275 metres, Vettisfossen és la cascada més alta de Noruega que no ha estat regulada. La cascada està situada en Vettismorki en Årdal, i fou protegida ja en el 1924. En el seu llibre “Under Storen”, l’escriptor i fotògraf Jan Schwarzott la va descriure com la reina de les cascades: “una vegada que la reina t’arriba a tu, ella mai deixarà el teu cor”. Vettismorki marca l’extrem inferior de la vall de Utladalen.

Vettisfossen

Nosaltres, des de Turtagrø, continuarem amb la nostra ruta per Sognefjellvegen. A Turtagrø hi ha el Turtagrø Hotel, un hotel històric amb unes vistes descomunals.

Turtagrø Hotell

I tot seguit arribem a la primera àrea de descans i mirador de la ruta escènica Sognefjellet: Nedre Oscarshaug. Nedre Oscarshaug ofereix un dels millors punts panoràmics al llarg de la carretera que travessa les muntanyes Sognefjellet. Un telescopi de vidre amb els noms dels pics ofereix una visió general del massís Hurrungane circumdant. L’arquitecte de la intervenció és Carl-Viggo Hølmebakk.

Nedre Oscarshaug
Nedre Oscarshaug

I al costat mateix, arribem al segon dels miradors i àrees de descans, aquest anomenat Oscarshaug. L’àrea de descans renovada ofereix una magnífica vista cap a les muntanyes Hurrungane, amb l’icònic Mount Store Skagastølstind. El nom de l’àrea de descans prové d’un viatge que va realitzar el rei Óscar II per la muntanya en el 1860, on es va construïr una fita en record d’aquest viatge. Des de l’àrea d’aparcament hi ha un camí ben mantingut cap a la fita en la part superior de Oscarshaug. El camí té una barana d’acer simple. L’arquitecte de la intervenció és l’estudi Jensen & Skodvin Arkitektkontor.

Oscarshaug
Oscarshaug

I seguint la ruta 11 kilòmetres més al nord (al cap d’uns 15 minuts conduïnt) arribem a Mefjellet. En el creuament de Storevasskrysset, en el centre de l’altiplà muntanyós, hi trobaràs l’àrea de descans de Mefjellet. Aquí pots gaudir de la vista del glaciar Fanaråken i els pics que l’envolten. L’escultura de pedra de Knut Wold enmig del paisatge de gran alçada és un motiu preferit dels fotògrafs. L’arquitecte de la intervenció és Jensen & Skodvin Arkitektkontor.

Mefjellet
Mefjellet

I conduïnt 5 minuts més enllà, arribem a Sognefjellshytta, el següent mirador-àrea de descans. L’alberg Sognefjellshytta es troba on la ruta escènica arriba al seu punt més alt a 1.400 metres sobre el nivell del mar. L’alberg conta amb una nova sala comú que uneix els dos edificis tradicionals. La combinació de fusta i vidre dispersa la llum a través de l’habitació i imparteix els estats d’ànim canviants del clima i la llum a aquesta altura. Els arquitectes de l’intervenció son Jensen & Skodvin Arkitektkontor.

Sognefjellshytta
Sognefjellshytta

I un minut més enllà, arribem a Fantestein, que és realment el punt més alt de tot el recorregut (1434m), el qual ofereix unes grans vistes.

Fantestein

I 2,4 kilòmetres més al nord arribem a l’alçada del Krossbu Camping, en el punt anomenat Krossbu, que és un punt inicial d’excursions al Smorstabreen Glacier. Grans vistes. A Krossbu hi ha el Krossbu Mountain Lodge, que és un alberg turístic privat amb un entorn majestuós en la ruta 55, la carretera Sognefjellet, el pas de muntanya més alt de Noruega. Krossbu Tourist Cabin és una cabana privada que data de 1901. Hi trobareu més de vint pics de més de 2000 metres sobre el nivell del mar en l’àrea més propera. Smørstabreen, un dels glaciars més grans de Jotunheimen, es troba a poca distància a peu de Krossbu. Possibilitats de realitzar tot tipus d’activitats de muntanya durant tot l’any: esquí, senderisme, caminades per glaciars i pesca, entre altres coses. També hi ha possibilitats d’esquí de fons a Sognefjellet en primavera, fins que la neu es desfà en el més de juny-juliol. La cabana pot oferir tant habitacions com lloc per acampar per a tendes de campanya o caravanes. En el seu interior podreu gaudir d’un agradable sopar en l’ampli menjador o relaxar-vos en un dels agradables salons. Tots els matins serveixen un sòlid esmorzar noruec i et convidem a preparar un paquet de sandvitxos per a l’excursió del dia.

Sognefjellsveien, amb vistes de l’Smorstabbreen Glacier
Sognefjellet (carretera 55)
Vistes des de Krossbu

Continuant amb la ruta escènica, i creuant la vall de Bøvertun, al cap d’uns 13,6 kilòmetres de Krossbu (un quart d’hora) arribem a Jotunheimen Fjellstue, un refugi de muntanya que també ens ofereix grans vistes, i un bon lloc per aturar-nos. El Mountain Lodge té una ubicació idíl·lica al llarg de la carretera panoràmica nacional Sognefjellsvegen (Fv 55), amb una bonica vista del paisatge muntanyós. Aquest és un excel·lent punt de partida per a caminades per la muntanya, des per glaciars, pesca i caça, ciclisme i esquí de travessa durant l’hivern. Jotunheimen Mountain Lodge té el seu propi restaurant que s’enfoca en brindar-te una experiència culinària local. Totes les nits es serveis un sopar de tres plats. També disposa de Cafeteria, Wifi, xemeneia, bar, habitacions amb dutxa/wc,…

Jotunheimen Fjellstue

Seguim amb la ruta fent 2,6 kilòmetres més i arribant a l’àrea-mirador de Vegaskjelet. Vegaskjelet té la forma d’una àrea de descans on la carretera gira cap a l’alberg Leirvassbu en les muntanyes Sognefjellet. El mirador s’ha col·locat directament fora de l’aparcament per elevar-se per sobre dels arbres i les males herbes. Des d’aquí tens una vista dels pics de 2.000 metres de Skarsnebb i Steinetind. L’arquitecte de la intervenció és Carl-Viggo Hølmebakk.

Vegaskjelet
Vegaskjelet

Del mirador de Vegaskjelet surt una carretera que recorre la vall de Leirdalen, i arriba fent uns 14 kilòmetres de ruta, fins al refugi de Leirvassbu, ubicat a 1.400 metres d’alçada. Si teniu temps i voleu, és una bona ruta per contraposar-la amb la nostra carretera panoràmica fins a Lom.

Leirdalen

Leirvassbu és un refugi de muntanya en el Jotunheimen, situat junt al llac Leirvatnet, just a sota de la característica muntanya de Kyrkja, i és un excel·lent campament base i punt de partida per caminar per la muntanya, escalar pics, caminar per glaceres i esquiar en primavera. Leirvassbu ha estat un centre per el senderisme de muntanya des de que es va construïr allí la primera cabana de pedra en 1875. Avui en dia, Leirvassbu pot allotjar còmodament fins a 200 convidats. Es serveix un esmorzar sòlid, en el que aquells que ho desitgin poden preparar un dinar per emportar i omplir un termo. Es pot comprar cafè, pastissos i menjars senzills durant el dia. Per la nit, es serveix un sopar de 3 plats. El bar està obert per a cervesa, vi i licors. L’alberg està destinat principalment als senderistes de muntanya.

Leirvassbu

Continuem des del mirador de Vegaskjelet, i ens arribem a 3km a l’area de Liasanden. Aquesta tranquil·la i protegida àrea de descans en el bosc de Liasand fou la primera àrea de descans que es va completar al llarg de Norwegian Scenic Routes. Aquesta àrea de descans es va inaugurar en el 1997. Després de 25 anys amb molts visitants, l’àrea de descans ha sofert un desgast considerable i necessita una millora. Liasand està tancat degut al fort desgast i la necessitat de renovar el bany i les instal·lacions a l’aire lliure. Serà reoberta en el mes de juny del 2024.

Liasanden

A 5 kilòmetres de Liasanden ens trobem Elveseter, una granja restaurada en un hotel. Val la pena fer-hi una aturada per contemplar l’arquitectura i els entorns. L’antiga granja familiar d’Elveseter ha rebut a hostes des de la dècada de 1870. Al llarg del segle passat, la granja es va transformar en un dels hotels més singulars de Noruega. La família Elveseter sempre ha estat interessada en l’art i, al llarg de varies generacions, l’hotel ha acumulat una col·lecció única de pintures i objectes d’art. Ofereixen als seus hostes una experiència que combina art únic, bon menjar i naturalesa espectacular per a visites memorables. En el magnífic Jotunheimen, just a sota de Galdhøpiggen, es troba un dels hotels més espectaculars de Noruega, Elveseter Hotel. L’antiga granja de domini absolut va acollir als seus primers hostes a finals del segle XIX. Durant els últims 100 anys, la granja es va transformar en un hotel.

Elveseter

El patrimoni cultural ha estat ben cuidat. La família ha acumulat una gran col·lecció de tresors culturals de molts països, donant als salons un ambient especial, on esperen que us relaxeu i us sentiu com a casa. Cada edifici i habitació té els seus noms de la mitologia nòrdica, que apareix com una llar de déus i gegants. Degut a les antigues tradicions de construcció de Gudbrandsdal, totes les cases estan ubicades al voltant del bonic pati, on també es troba Yggrasil, “l’arbre que porta a Elveseter en les seves arrels”. Després d’un dia en la bonica i salvatge Jotunheimen, pots relaxar-te en els salons de l’hotel o visitar Urdabrunnen, el bar de l’hotel, per a buscar saviesa i clarividència, seguit d’un menjar apropiat en Valhall, digne dels antics déus.

Elveseter

Continuem la nostra ruta i ens desviarem de la ruta de la carretera 55 a l’alçada de Galdbygde per endinsar-nos a una carretera panoràmica que ens ha de portar a una estació d’esquí d’estiu, la Galdhøpiggen Summer Ski Centre, ubicada a 15 kilòmetres del trencall amb la carretera 55. La carretera és de peatge i passar-hi té un cost de 100kr per cotxe. L’estació d’esquí d’estiu de Galdhøpiggen està ubicada junt a la muntanya més alta de Noruega amb 2469 metres. El complexe està obert per esquiar i practicar snowboard a l’estiu, de maig a novembre, i atreu a varis equips alpins internacionals. Galdhøpiggen Summer Ski Center és una estació d’esquí glacial que es troba a 1850 metres sobre el nivell del mar, en el Juvbreen, al peu de Galdhøpiggen a Noruega. El centre d’esquí és un dels pocs a Noruega que es troba en un glaciar. El telecadira està assegurat al gel, que està en constant moviment cap a Juvvatnet. L’aigua glacial clara i verda contrasta meravellosament amb el paisatge de permafrost circumdant. El centre d’esquí d’estiu de Galdhøpiggen, comunment anomenat “Juvass”, és el camp d’entrenament preferit de molts equips professionals de tot el món, però durant l’estiu es prenen un descans. Llavors les pistes estan disponibles perquè tu i els teus amics explorin i gaudeixin tot el què vulguin.

Galdhøpiggen Summer Ski Centre

El complexe disposa d’un telesquí amb capacitat per a 1200 persones per hora i una pista de 1400 metres de longitud amb un desnivell de 350 metres. El terreny és molt adequat tant per l’esquí alpí com per al snowboard. És el centre d’esquí més alt d’Escandinàvia. La temporada sol ser des de finals de maig fins a octubre. En el juliol, alberga el major parc d’esquí d’estiu de Noruega, així com el Field Production Camp, la setmana de l’esquí més emocionant de l’estiu. Pots llogar material d’esquí, casc i bastons a l’estació, a bon preu. Si et cansen les pistes disposem d’una cafeteria amb capacitat per a 120 persones, on serveixen menjars i begudes fredes i calentes, així com els millors brioixos fornejats que podràs trobar a més de 1000 metres sobre el nivell del mar. La gran altura fa que el Juvass-bun s’elevi molt més de lo habitual. Recorda comprovar el temps i les condicions abans de venir, i si la carretera està oberta o no, a www.gpss.no

Galdhøpiggen Summer Ski Centre

Seguirem amb la nostra ruta per la carretera 55 abans d’arribar-nos a Lom, i a l’alçada de Røysheim trencarem per la vall de Visdalen Valley. Es tracta d’una vall que comença a Røysheim i acaba a Spiterstulen, fent uns 18 kilòmetres de recorregut de vall. Les vistes en tot moment son espectaculars. Dependrà de si anem bé de temps o no per fer aquesta carretera, però aquí ho deixem anunciat.

Visdalen Valley

I ara sí, Røysheim es troba a 15 kilòmetres i 15 minuts de Lom, el poble on tenim el nostre allotjament en el dia d’avui.

6. Lom

Arribem a Lom encara per visitar i anar a veure alguna que altra atracció. L’atracció més famosa és l’església de fusta antiga anomenada Lom Stave Church. Els seus horaris d’obertura son de 10:00 a 19:00 hores, i els preus son de 100kr pels adults, 60kr pels estudiants, i 40kr pels nens. Lomskyrkja, l’església de Lom, és una de les esglésies de fusta més grans i boniques de Noruega. La impressionant església data de 1158-1159, confirmada a través de la investigació dendrocronològica. Segueix éssent l’església principal de Lom. La part més antiga fou construïda en estil romànic. L’església de fusta de Lom es va construïr extra gran; en l’Edat Mitjana fou l’església principal del districte nord de Gudbrandsdal. Lom també fou una escala important per els peregrins en aquest moment. En el 1634 es va ampliar l’església cap a l’oest, i en el 1663 se li varen afegir les creuetes en l’estructura de construcció, al nord i al sud. La torre fou construïda al mateix temps. La major part del mobiliari és del segle XVIII. El famós tallador de fusta Jakop Sæterdalen és el mestre darrera l’arc del presbiteri i el púlpit. L’església de fusta de Lom té la major col·lecció de pintures trobada en qualsevol església noruega, la majoria d’elles realitzades per Eggert Munch. Mitjançant excavacions arqueològiques en el 1973 es varen fer troballes interessants; més de 2.000 monedes i un missatge d’amor amb runes gravades en un pal.

Lom Stave Church
Lom Stave Church

Un altre dels atractius de Lom és el Lom Rural Museum, el museu de cases i granges a l’aire lliure, ubicat a Presthaugen. Els horaris d’obertura del mateix son de 11:00 a 16:00h i l’entrada al recinte és gratuïta. Lom Rural Museum és un museu a l’aire lliure amb edificis que daten de 1613 a 1860. Té una de les cases d’emmagatzematge tradicionals més grans, anomenada Stabbur, a Noruega. En el magatzem es pot veure una exposició sobre reg i cultiu de cereals: tècniques i mètodes locals que varen convertir a Lom en una de les comunitats productores de cereals més riques del sud-est de Noruega. Els edificis del museu inclouen una casa de camp, una casa d’emmagatzematge, estables, una granja d’inquilins i una granja de muntanya (seter). Durant la temporada es fan activitats per nens de totes les edats i demostracions de tècniques tradicionals de reposteria i artesania. L’església de fusta de Lom, que fou construïda en la segona meitat del segle XII, es troba a prop.

Lom Rural Museum

El Museu Rural de Lom està ubicat a Presthaugen, un bonic i tranquil lloc natural just darrera del Norwegian Mountain Centre i a poca distància a peu de l’església de Lom Stave Church.

I continuant amb els atractius de Lom, tenim el Norsk Fjellsenter, el museu de les muntanyes i del Jotunheimen National Park. Més de la meitat de totes les troballes arqueològiques en el gel en tot el món s’han realitzat en lo alt de les muntanyes al voltant de Lom. El gel ha funcionat com un amagatall confiable. Més de 4.000 objectes de les persones que varen viure aquí abans que nosaltres han estat capturats en el gel. Objectes de fusta, cuir, òs, metall i llana. Una fletxa de 6.000 anys d’antiguitat, una raqueta de neu per a cavalls, una manopla de l’era vikinga, un gos amb el seu collar i el parell de cels prehistòrics millor conservats del món han tingut els seus anys en el gel. El gel es monitoritza i s’han salvat nous descobriments a través d’un programa de salvaguardia d’arqueologia glacial sota els auspicis del consell del comptat de Innlandet i el Museu d’Història Cultural d’Oslo. Es poden veure 100 dels objectes que s’han trobat sota una llum completament nova, en l’exposició “Frozen in Time” en el Norwegian Mountain Centre a Lom.

Norsk Fjellsenter, a Lom

El Norwegian Mountain Centre és un centre de visitants per els parcs nacionals Jotunheimen, Reinheimen i Breheimen i proporciona informació sobre caminades i visites guiades en els parcs nacionals al voltant de Lom, i ets més que benvingut a passar l’estona en el Slingsby Cafè amb la seva galeria d’art i combinats, botiga de llibres i boutique. El centre Norwegian Mountain és un lloc on l’home i les muntanyes es troben i un lloc on pots gaudir de l’aire lliure, sota sostre! Situat just en el cor del poble de Lom, Norwegian Mountain Centre és el teu trampolí cap a les muntanyes i l’aire lliure de Noruega. Explora la nova i emocionant exposició “Spellbound”, amb vikings i vistes, pics i pioners, rens i excursionistes, folclore i contes de fades, inclòs el Centre de Ciències de la Muntanya interactiu. Ets benvingut al Centre Noruec de Muntanya, probablement la millor caminada que mai hagis fet sense fer senderisme. En el centre hi trobaràs: exposicions, centre de ciències, galeria d’art, cafè, llibreria, boutique, i informació; obert tots els dies en el cor de Lom National Park Village; Tarifes de grup. Per obtenir més informació: www.norskfjellsenter.no/en

Norwegian Mountain Centre

Els horaris d’obertura del centre son de les 9:00 a les 19:00h, i els preus per accedir-hi son de 145kr pels adults, 95 pels nens i joves de 4 a 18 anys (ho trobem un xic car).

I finalment, l’últim al nostre criteri, dels atractius de Lom és el Fossheim Steinsenter, un museu geològic original. El Fossheim Mineral Museum és un museu geològic, galeria de joieria, taller i botiga. En el centre de pedra hi trobareu la major col·lecció de minerals i pedres de joieria de Noruega. Aquí s’exhibeixen minerals noruecs de més de 700 llocs, i més de 30 pedres de joieria diferents. En la botiga hi trobaràs joies fetes a mà, souvenirs i artefactes fets a mà amb pedres noruegues.

Els horaris d’obertura del museu és de 11:00 a 16:00h i l’entrada al museu és gratuïta.

Fossheim Steinsenter, a Lom

I fins aquí la jornada del dia, que déu n’hi dó si ha estat complert. Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (283,00Km / 6h i 12 minuts):

Categories
NORUEGA

11. Dragsvik: Fjaerlandsfjord + Jolstra River + Sunnfjord + Gaularsfjellet Scenic Road

El dia d’avui és molt espectacular i recorrerem la “Noruega profunda”. El primer que farem serà pujar el cotxe en un ferry cap a Fjærland. Ens han dit que el Fjærlandfjord és un dels fiords més espectaculars. Ens aturarem a Fjærland, el poble dels llibres, i descobrirem algun museu interessant i alguna glacera interessant. La roadtrip continuarà seguint el Jolstra River i arribant al Sunnfjord, i entrarem a una altra dimensió amb la Scenic Road de Gaularsfjellet, que ens portarà de tornada a casa, a Dragsvik.
Índex:
1. Fjærlandsfjord
2. Jolstra River
3. Sunnfjord
4. Gaularsfjellet Scenic Road

1. Fjærlandsfjord

Avui ens llevem molt d’hora perquè hem d’anar a Balestrand a buscar un ferry que ens portarà a creuar tot el Fjærlandfjord (braç del Sognefjord) fins a Fjærland. El trajecte és d’uns 75 minuts i és molt espectacular. Hi ha 2 sortides al dia des de Balestrand: a les 8:05h i a les 11:30h. Nosaltres volem pujar al primer.

Fjærlandsfjord

Gaudiràs d’una magnífica excursió per el fiord fins arribar al poble situat entre els glaciars, Fjærland. Al llarg del fiord es passa per llogarets, cascades i muntanyes escarpades. Fjærland està situat on els glaciars es troben amb el fiord. Durant l’excursió, gaudiràs d’un paisatge increïble i de les vistes a la glacera de Jostedalen, la més gran de l’Europa Continental. A l’arribar a Fjærland podràs visitar el Museu Noruec del Glaciar, conèixer la ciutat dels llibres de Noruega i veure el majestuós hotel Mundal, construït en el 1891.

Ferry-creuer pel Fjærlandsfjord
A dia d’avui, el ferry que va de Balestrand a Fjærland ja no està operatiu. Quan hi vàrem viatjar nosaltres sí que ho estava. Avui només es pot fer un creuer des de Balestrand a Fjærland, sense cotxes.

I arribem a Fjærland, el poble anomenat “the norwegian book town” (el poble noruec dels llibres). I perquè es diu així. Lo millor és esbrinar-ho. Vam passejar per tot el poblet i vam veure algunes casetes amb les portes ben obertes oferint prestatges i prestatges de llibres de segona mà. Representa que el poble està ple de botigues de llibres de segona mà, en cases tradicionals. L’estampa és espectacular.

Fjærland i el Fjærlandsfjord

Després varem anar a l’oficina d’informació turística de Fjærland, que es troba en el centre del bonic poble glaciar de Fjærland. Hi trobarem fulletons, mapes i informació sobre tours en la zona. L’oficina està oberta de finals d’abril a mitjans de setembre. Si desitges passar un dia actiu a Fjærland, pots posar-te en contacte amb Fjærland Guiding, que et portarà en excursions guiades en caiac, caminades o gaudiràs d’una estada en les saunes de Fjærland Guiding.

Oficina d’informació turística de Fjærland

A poca distància del centre es pot visitar el Museu del Glaciar Noruec, que és un centre de visitants autoritzat per el Parc Nacional de Jostedalsbreen. I aquí hi anem ara. En noruec s’anomena Norsk Bremuseum. Està obert tots els dies de 9:00 a 19:00 hores, i els preus per accedir-hi son de 160kr pels adults i 80kr pels nens. Un xic caret, per ser un centre de visitants. El Museu dels Glaciars de Noruega ofereix guies de naturalesa a mida. Perfecte per petits grups o famílies. En el museu, tindreu l’oportunitat d’aprendre sobre la glaciologia, el clima i la geografia física de Fjærland. Tocareu temes com el Parc Nacional Jostedalsbreen, glaciars, morrenes, sots, allaus i dipòsits d’una varietat de processos naturals. També coneixereu la història local, especialment relacionada amb lo prop que estan realment el fiord dels glaciars.

Norsk Bremuseum a Fjærland

El Norwegian Glacier Museum és un museu interactiu galardonat, ubicat a la capçalera del Fjærlandsfjord. El museu és el principal centre de Noruega per a la difusió de coneixements sobre els glaciars i el clima. D’una manera entretinguda i emocionant, obtindràs respostes a preguntes com: Perquè el gel del glaciar és blau? Perquè el fiord és verd?, i com es varen formar els fiords?. Inclús pots realitzar els teus propis experiments amb gel de 1000 anys d’antiguitat del proper glaciar Supphellebreen. No et perdis la pel·lícula panoràmica única i sorprenent sobre el Parc Nacional de Jostedalsbreen, i experimenta l’exposició climàtica que et portarà en un viatge a través de la història climàtica de la Terra. El museu fou dissenyat per el professor d’arquitectura Sverre Fehn, guanyador del premi Pritzker de 1997, el premi internacional més alt que pot rebre un arquitecte. L’edifici ha rebut varis premis, inclòs el més alt premi noruec d’arquitectura. Totes les exposicions han estat adaptades per a minusvàlids.

Norwegian Glacier Museum

El museu és una fundació privada sense finalitats lucratives establerta per la Societat Internacional de Glaciologia, diferents institucions d’investigació noruegues i la Associació Noruega de Turisme de Muntanya. Sa Majestat la Reina Sonja va inaugurar el museu en el 1991 i, des de llavors, més de 1,7 milions de convidats han visitat el museu. L’exposició es presenta en 13 idiomes, entre ells l’espanyol.

Norwegian Glacier Museum

Sabent que tenim tant a prop les glaceres del Parc Nacional Jostedalsbreen, no ho podem evitar i intentarem acostar-nos a alguna. Ens dirigim amb el cotxe al Flatbreen Glacier. A 8 kilòmetres de Fjærland hi ha el parking de la glacera. Per arribar-hi a peu hi ha de 2 a 3 hores, però les vistes cada cop son més espectaculars. El bonic passeig fins el glaciar Flatbreen i la cabana Flatbrehytta dura aproximadament unes 3 hores. El glaciar Flatbreen es pot veure des del fiord i es pot arribar a peu. També el glaciar Supphellebreen és veí del glaciar Bøyabreen a Fjærland. En la vora de l’altiplà principal del glaciar es troba el glaciar Flatbreen, i a tant sols 300 metres de la llengua del glaciar es troba la cabana Flatbrehytta. Aquest és un lloc ideal tant per començar com per acabar caminades o viatges d’esquí a través del glaciar, si tens experiència o t’uneixes a guies experimentats. La vista des d’aquesta cabana és impressionant.

Vistes des de la Flatbrehytta Cabin, cap al Fjærlandsfjord

Al Norsk Bremuseum pots contractar l’excursió amb guia fins al glaciar. Et pots unir a l’espectacular caminada cap a la cabana Flatbrehytta. Tens impressionants vistes des de punts de vista única i escolta les històries del teu guia local sobre la cabana vermella, el glaciar, les muntanyes i la gent que viu a Fjærland avui en dia. Des de Fjærland pots conduïr o caminar per la vall de Suphelledalen, que és el punt de partida per l’ascens bastant empinat fins a la cabana. També és possible continuar per la vall de Snauedalen que uneix els pobles de Fjærland i Veitastrond. Aquí pots veure les muntanyes de Suphellenipa i Kaldakari (1687 metres sobre el nivell del mar). En el fons de la vall de Supphelledalen, enfront el glaciar Flatbreen, hi ha un petit glaciar també anomenat Supphellebreen. Aquest glaciar es troba a l’altitud més baixa de tots els glaciars del sud de Noruega, i només es “manté viu” gràcies al gel que cau del glaciar Flatbreen que es a sobre d’ell. El glaciar Supphellebreen i la cabana Flatbrehytta son noms llegendaris per tots els excursionistes del glaciar.

Arribant a la glacera
Flatbreen i Suppehellebreen Glaciers

Flatbrehytta és situada a 1000 metres sobre el nivell del mar, i des d’ella obtens magnífiques vistes. És una gran passejada fins a la cabana, des de Øygard a Fjærland hi ha un camí adaptat i escales de pedra en terreny empinat. El viatge dura de 2 a 3 hores. La cabana és independent, amb 18 llits. La cabana s’utilitza com a refugi-allotjament, i s’ha de reservar amb antelació per telèfon o correu electrònic. Flatbrehytta és una cabana d’alta muntanya independent de propietat privada ubicada a prop de Flatbreen, a 994 metres sobre el nivell del mar i sobre Fjærland.

Nosaltres només vàrem anar a aparcar el cotxe al pàrking habilitat i veure les vistes des d’allí, que també son molt espectaculars. Després de veure els glaciars Flatbreen i Suppehellebreen, vàrem anar a per un tercer glaciar, el Bøyabreen Glacier, que diuen que encara és més accessible que els dos anteriors.

Bøyabreen Glacier

El braç glaciar més accessible i més espectacular del glaciar Jostedalsbreen és el glaciar Bøyabreen a Fjærland. Pots veure Bøyabreen molt de prop des de la carretera principal de Fjærland, o admirar-lo des del restaurant Brevasshytta, inclús més a prop del gel. El restaurant es troba a 10,7 kilòmetres del centre de Fjærland. Aquesta és una de les branques més espectaculars del glaciar. Quan visites el Museu del Glaciar Noruec a Fjærland, pots veure parts d’ell. A 5 minuts en cotxe des d’allí, pots obtenir una vista completa de la impressionant caiguda de gel. En el cafè Brevasshytta, pots asseure’t junt a les grans finestres panoràmiques i potser tenir la sort de veure com s’esfondren grans blocs de gel.

Bøyabreen Glacier

2. Jolstra River

I després de la visita al Bøyabreen Glacier, continuem la nostra ruta seguint el riu Jolstra, que més endavant es converteix en un llac, el Jolstravatnet. Hi ha miradors de tota la vall del Jolstravatnet, i la mateixa és espectacular.

Jølstravatnet

Més endavant, quan portem uns 30 kilòmetres des de Fjærland, arribem a la població de Skei, el qual està ubicat en un gran emplaçament. A prop hi trobarem una nova granja-museu, anomenada Astruptunet, la qual és una granja-museu del pintor Astrup. Està ubicada a uns 15 kilòmetres de Skei.

Skei, a la riba del Jølstravatnet

Astruptunet està situat en un entorn idíl·lic en el cantó sud de Jølstravatnet. Aquí hi trobaràs la casa del pintor, il·lustrador i artista gràfic Nikolai Astrup (1880-1928), qui és un dels artistes nacionals més famosos de Noruega. Astrup va experimentar amb la xil·lografia i fou també un innovador dins de les tècniques gràfiques. Va variar el seu treball lliurement i de manera no tradicional, a vegades treballant en el lloc durant el procés d’impressió i, a vegades, acolorint a mà la impressió després de la impressió. Després de completar els seus estudis, es va mudar a casa per retratar la naturalesa i la gent de Jølster. Astruptunet no és només la llar d’un artista, sinó també una part important de la vida de l’artista. Al igual que en els quadres de Astrup, veurem com l’amor de Astrup per el paisatge i el territori encara impregna l’ambient que envolta la finca, tant interna com externament. La galeria conté exposicions permanents d’art, gràfics, litografies i esbossos d’Astrup. En el 2016 l’art de Astrup es va llançar internacionalment a Londres i Alemanya. Durant l’estiu els horaris d’obertura son de 10:00 a 17:00h, i els preus son de 110kr pels adults, 80kr pels estudiants, i entrada gratuïta pels menors de 18 anys.

Astruptunet
Astruptunet

Continuant la ruta passem per el poble d’Alhus, que es troba en un gran emplaçament al costat del llac Jølstravatnet. I continuant arribem a Vassenden, un poble que es troba al final del llac. Aquí l’entorn també és força espectacular, però hi ha alguna atracció més a visitar.

Vassenden

A Vassenden hi ha el Jølstra Museum, un museu de granges tradicionals. Que estrany. N’hi ha per tot arreu. Els horaris d’obertura del museu son de 12:00 a 20:00h. En el Jølstramuseet, els anfitrions ofereixen la combinació perfecta d’art, un museu de poble, bon ambient i menjar a curta distància. El fundador de Jølstramuseet, Eivind Fossheim, tenia un gran interès en la història, els objectes quotidians i la tradició arquitecònica de Jølster. Volia crear un museu rural on els objectes i les cases de Jølster poguéssin col·leccionar-se i exhibir-se pels seus descendents. La galeria en el graner alberga diverses exposicions. Al llarg de la temporada s’organitzen exposicions de diferents artistes, tant locals com nacionals. El restaurant Låven serveix un menú a la carta elaborat amb ingredients locals de temporada. Els ingredients crus es transformen amb amor i habilitat en una experiència gloriosa que celebra el menjar local. El menjar es basa en les matèries primeres disponibles en els voltants. El plat estrella del restaurant és la truita marró de Jølstra, que se serveix sense espines.

Jølstra Museum

Una de les activitats que es pot practicar a Vassenden és el ràfting pel riu Jølstra. Una empresa que s’hi dedica és Jølster Rafting AS. Hi ha diferents recorreguts amb preus diferents. Hi ha un recorregut de 5,5km que val 490kr per persona. S’ha de reservar per la web amb antel·lació (www.jølster-rafting.no).

Jølster Ràfting

3. Sunnfjord

Arribem a Førde, a 20 kilòmetres a l’oest de Vassenden, ja en la capçalera del Sunnfjord. Aquí hi trobarem, com no, amb un altre museu anomenat Sunnfjord Museum, unes granges-museu a l’aire lliure. Es troben a 9km de Førde. El Sunnfjord Museum és el grup d’edificis que han estat transportats aquí des de varis llocs en el districte de Sunnfjord. 25 edificis antics en un paisatge cultural autèntic, brinden una idea de com era la vida en els assentaments de Sunnfjord a mitjans del segle XIX. El museu és un dels quatre museus de districte del comptat de Sogn i Fjordane. La propietat del crofter està en el seu lloc original, l’interior de la casa és com a principis del segle XX. L’edifici de l’administració està obert tot l’any i alberga la recepció, una botiga i una varietat d’exposicions. En els mesos d’estiu, hi ha visites guiades diàries pels edificis antics. Hi ha banys públics en el museu i els jardins son ideals per a fer-hi pícnics, on pots banyar-te i pescar a Movatnet.

Sunnfjord Museum

Els horaris d’obertura del museu son de les 12:00 a les 17:00h. Els preus son de 110kr pels adults, 80kr pels estudiants, i entrada gratuïta pels menors a 18 anys.

A Førde hi ha un edifici que val la pena veure’l. Es tracta del Førde Huset, un Centre Cultural de la regió.

Førdehuset

A 5 minuts en cotxe del centre del poble, es troba la cascada Halbrendsfossen, una cascada que val la pena veure-la. Es tracta d’una potent cascada (sobretot en primavera) a les afores de Førde. La cascada té uns 60 metres d’alçada en Halbrendselva, al sud-oest de Førde en una corba pronunciada de la carretera E39.

Halbrendsfossen

I sobretot, no us perdeu la següent cascada, anomenada Huldefossen, la qual està ubicada a prop del Sunnfjord Museum. Aquesta val més la pena que l’anterior, que hi costa una mica d’arribar. Huldefossen té una gran caiguda de 92 metres i és una de les cascades més fotografiades de la Noruega dels fiords. Durant tot l’estiu, la gent visita la cascada tots els dies per experimentar les fortes onades. En els vells temps, aquesta cascada s’anomenava Huldrefossen, però fou un malentès. Perquè la gent associava el nom amb misticisme natural i Huldra: una bonica criatura mitològica amb el cabell llarg i un vestit vermell. Mentres que els grangers que vivien a prop de la cascada sempre deien el nom del riu Hulda i no Huldra. El nom Huldefossen fou reprès per l’associació de terratinents de Huldefossen en la dècada de 1980 i ara és d’ús general. Huldefossen es troba ubicada a Mo, per la E39, a uns 10 kilòmetres de Førde. Hi ha senyals en l’estacionament. Son uns 500 metres per a creuar un pont de fusta i pujar al llarg del riu. La cascada té una caiguda d’uns 90 metres de llarg i és com hem dit, una de les cascades més fotografiada de la Noruega dels fiords.

Huldefossen
Huldefossen

4. Gaularsfjellet Scenic Road

Continuem amb la roadtrip i som a punt d’accedir a la nostra pròxima ruta Escènica Nacional, aquesta anomenada Gaularfjellet. El seu lema és: “De Sognefjorden a Fosseheimen, el regne de les aigües que cauen”. Una alternativa pacífica a les carreteres principals de Sunnfjord a Sogn. Al llarg de canals protegits i un tranquil fiord cap el destí turístic de Balestrand. Gaularfjellet és un secret ben conservat per a la majoria de persones. El camí discorre al llarg del fiord abans de que la carretera comenci el seu pronunciat ascens serpentejant cap a la cima de la muntanya. Des de l’àrea de descans de Utsikten es pot admirar la vista d’un paisatge exhuberant i boníc i el camí que puja per el turó. El camí segueix Gaularvassdraget, un curs d’aigua protegit que ofereix de tot, des de salvatges ràpids i cascades fins a trams tranquils on l’aigua llisca tranquil·lament. Un passeig per l’emocionant pont de la cascada de Likholefossen li dóna la sensació d’estar enmig de les cascades arremolinades. La ruta escènica es pot incloure en una sèrie de viatges circulars.

Gaularfjellet

La ruta escènica noruega Gaularfjellet discorre entre Moskog i Balestrand i entre Sande i Eldalsosen. Des de Balestrand pots fer boniques desviacions. Un viatge en vaixell que acaba quasi en el glaciar Jostedalsbreen és una forma meravellosa d’experimentar l’entorn natural. La ruta té una longitud de 114 kilòmetres i salva un desnivell de 784 metres.. El tram que farem nosaltres serà de Moskog i Balestrand.

Gaularfjellet

Aquest camí aviat es va convertir en una important ruta de viatge quan es va inaugurar en el 1938. Avui en dia, el camí és una alternativa pacífica a les carreteres principals que absorbeixen la major part del tràfic. Balestrand podria ésser un gran lloc per començar el viatge, des d’on també es recomana agafar un vaixell a Fjærland i visitar el museu del glaciar. Hi ha punts senzills i funcionals al llarg de tot el recorregut on és fàcil parar i estirar les cames o simplement gaudir de la vista. El riu Gaula té 29 grans cascades, amb Likholefossen i el pont que el creua com un dels aspectes més destacats. El sender de la cascada de Fossestien, de 21 kilòmetres de longitud, discorre al llarg del riu Gaula, en paral·lel a la Ruta Escènica. Pots recórren el sender en la seva totalitat o escollir una secció més curta. El sender passa per una sèrie de cascades i travessa un exhuberant paisatge cultural amb granges actives. Al llarg de la ruta també et trobaràs amb caminades de muntanya a espectaculars miradors i tranquils llacs de muntanya on és possible pescar.

Gaularfjellet

I comencem la ruta per Sande (també és possible començar-la per Moskog), ja que hem triat aquest inici perquè creiem que pot ésser més espectacular. A prop de Sande, arribem a l’àrea-mirador de Hestad, on ens aturarem. L’àrea de descans de Hestad és un excel·lent lloc per aturar-se al llarg de la ruta escènica sobre Gaularfjellet. L’àrea està situada en el costat nord del llac Viksdalsvatnet en un bonic paisatge protegit. L’edifici de serveis té forma de tres petites torres que sobresurten del paisatge. Des de l’edifici hi ha dos camins. Un corre en una rampa elevada en una aigua poc profunda, l’altre corre al llarg de la riba de l’aigua en l’àrea protegida. La caminada té parades en el camí on hi ha seients i informació disponible.

Hestad

A uns 300 metres de l’àrea de descans es troba la Capella Hestad. La petita església de fusta tacada i l’àrea que l’envolta estan protegides per llei. Hi havia una església de fusta a Hestad des de 1327, que fou substituïda per la capella actual en el 1805. Parts de la fusta de la capella provenen de l’antiga església de fusta. Quan la neu es desfà en primavera i quan plou molt, generalment en primavera i principis de la tardor, el llac s’expandeix i pot inundar l’àrea de descans. L’estudi d’arquitectura de la intervenció és Fortunen AS – Nils Mannsåker.

Hestad

Si hem començat per Moskog, de seguida arribarem i passarem pel Haukedalsvatnet, un llac que es troba en un gran emplaçament. En canvi, si hem començat des de Sande, i passat per Hestad, de seguida passarem pel llac Viksdalsvatnet, el qual es troba també en un gran emplaçament. Com hem dit abans, passarem per la Hestad Chapel, una capella que està situada en la llengua de terra que separa Viksdalsvatnet i Hestadfjorden, i fou construïda en el 1805. Si viatges per la ruta escènica noruega Gaularfjellet, aquest és un lloc de visita obligada. I què tal un bany en l’idíl·lic Hestadfjorden? Per una guia en la Capella Hestad, comunica’t amb Åshild Kjelstad Seljesæter.

Hestad Chapel

A 15 kilòmetres de la Hestad Chapel i un cop hem creuat de punta a punta el Viksdalsvatnet, arribem a la població de Viksdalen, la qual es troba a la riba del llac. La imatge és de postal.

Viksdalsvatnet

I entrem en territori de trekkings, boscos, llacs i cascades. Ens topem amb la de “Fossestien – The Waterfall Path”. El Camí de la Cascada va des de les muntanyes Gaular fins a Viksdalen. Al llarg del seu recorregut s’hi troben 14 cascades i 7 llacs.

The Waterfall Path

The Waterfall Path” és una caminada relativament fàcil amb una diferència d’altura d’aproximadament 500 metres i una longitud total de 21 kilòmetres. La caminada va de Gaularfjell a Viksdalen passant per Eldal, Likholefossen, Longstølen i Torsnesstølen. Pots començar el seu passeig des de qualsevol punt que desitgi. S’organitzen 4 places amb senyalització, mapes i zones d’aparcament. Pots escollir recórrer tota la distància o només parts d’ella. Pots escollir caminar entre 2, 3 o 4 punts. El camí creua un paisatge exhuberant ric en vida animal i vegetal salvatge, així com àrees d’agricultura activa. El camí discorre per un terreny accidentat i accidentat i creua una sèrie de ponts de fusta. És possible pescar al llarg del riu. Les llicències de pesca es poden obtenir de negocis locals / allotjaments en l’àrea. Per a més informació sobre l’àrea i les caminades, la trobaràs en la seva web: www.fossestien.no

The Waterfall Path – Fossestien

A 11,7 kilòmetres de Viksdalen, enmig del camí anterior Fossestien, ens trobem amb una de les cascades més espectaculars al Gaula River, Likholefossen.

Likholefossen

El sistema fluvial del Gaula pot ésser poderós i salvatge, especialment quan el riu corre alt. Un passeig pel pont d’acer flexible que creua la cascada de Likholefossen és un encontre proper amb les forces de la naturalesa. Des del pont pots continuar el teu passeig per el Fossestien, el camí que voreja aquest riu protegit. La ruta de senderisme Fossestien al llarg del riu Gaula segueix antics camins i rutes de muntanya que van des de Gaularfjellet fins a la vall de Viksdalen. El camí s’extén 21 kilòmetres i passa per catorze cascades i set llacs. Per arribar al camí, pots estacionar en un dels quatre llocs diferents: Eldal, Likholefossen, Longestølen i Tornesstølen. L’estudi d’arquitectura de la intervenció és el de Nordplan AS – Arild Waage.

Camí per Likholefossen

Continuem amb la ruta escènica i aquest cop ens tocarà aturar-nos a Tornesstølen, un altre accés al The Waterfall Path – Fossestien. L’obra d’art de Marianne Heier consta de deu pous. Un d’ells es troba aquí a Gaularfjellet, que és una zona molt humida. Els altres nou estan ubicats a Malawi, on hi ha escassetat d’aigua potable. El títol fa referència a un fenòmen òptic en el que un objecte situat darrera de l’horitzó és visible degut a la corbatura de la terra i la refracció òptica de l’atmosfera. En la obra d’art Mirage, l’aigua representa tant un element específic com una metàfora de la distribució dels recursos mundials. Els pous de Malawi s’han realitzat en col·laboració amb Unicef. L’artista de l’intervenció és Marianne Heier.

Tornesstølen
Tornesstølen

I arribem a l’última de les àrees i mirador, la més espectacular de totes: Utsikten. No te la pots perdre. El mirador de Gaularfjellet és un dels llocs que ofereixen boniques vistes del paisatge al llarg del camí. Aquesta àrea de descans es troba en la part superior de la pujada des del fiord Vetlefjord, i des d’aquí s’obre una vista magnífica del paisatge verd i bonic, amb la ruta escènica que serpenteja per la vessant de la muntanya. Amb una vista clara cap a muntanyes de 1500 metres d’alçada i canons profunds, la plataforma d’observació es balanceja en la vora de la muntanya, a 700 metres sobre l’oceà. L’intervenció l’ha realitzat l’arquitecte Code Arkitektur.

Mirador espectacular de Utsikten
Mirador del Melsnipa, baixant la carretera

I vist el mirador, només ens queda baixar l’espectacular vessant de la muntanya i anar-nos-en a trobar el Sognefjord (branca Vetlefjorden) on en la seva riba ens conduïrà cap a Balestrand, la fi del recorregut d’aquesta ruta panoràmica escènica. En el nostre cas, arribarem fins a Dragsvik, abans de Balestrand, per anar a descansar al nostre allotjament.

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (264,00Km / 4h i 49 minuts):