Categories
EIVISSA

Un dia perfecte a Eivissa

Malgrat les seves reduïdes dimensions, Eivissa amaga multitud de tresors i llocs que valen moltíssim la pena conèixer. Lo ideal seria poder gaudir d’una estada d’almenys tres dies a l’illa, però encara que tant sols disposis d’un sol dia per visitar Eivissa, hi ha moltes coses que hi pots fer. Aquí et proposem algunes idees per aprofitar la teva estança al màxim amb aquest possible itinerari per Eivissa en un dia perfecte.

Abans de res, és important que lloguis un cotxe o una moto per els teus desplaçaments, a fi d’aprofitar al màxim el temps. Amb la seva extensió, és perfectament factible recórrer en un dia tot el perímetre d’Eivissa, això sí, escull bé les aturades perquè evidentment no podràs visitar cadascuna de les seves quasi 50 cales i platges.

Pot semblar Eivissa una illa o territori petit, però a l’hora de planificar un viatge veus que hi ha una gran quantitat de llocs per a visitar. És difícil escollir entre tanta naturalesa i pobles amb encant.

La intenció del viatge ha estat escollir les millors zones d’Eivissa i veure-les a fons, sense cap necessitat de voler veure tota l’illa o el màxim d’ella. El concepte és el viatge “slow travel”, havent escollit prèviament les zones a visitar.

Es tracta d’una ruta per Eivissa en un sol dia, visitant 5 dels seus millors grans atractius:

A mode introductori, adjuntem el detall de l’escapada amb les atraccions que podem visitar. També incloem solucions alternatives a les proposades:

  1. CIUTAT D’EIVISSA: PORT ESPORTIU + BARRI DE LA MARINA + DALT VILA
  2. PARC NATURAL DE SES SALINES: PLATJA DE SES SALINES + TORRE DE SES PORTES + PLATJA DES CAVALLET
  3. POBLE RURAL EIVISSENC: STA. EULÀLIA DEL RIU o ST. CARLES DE PERALTA o STA. GERTRUDIS DE FRUITERA o ST. JOSEP DE SA TALAIA o ST. AGUSTÍ DES VEDRÀ
  4. RUTA CALES DE ST. ANTONI DE PORTMANY: PUNTA GALERA + CALA SALADA + CALA SALADETA
  5. RUTA CALES DE ST. JOSEP DE SA TALAIA I POSTA DE SOL FINAL A ES VEDRÀ: CALA BASSA + TORRE D’EN ROVIRA + PLATGES DE COMTE + CALA CODOLAR + CALA TARIDA + CALA MOLÍ + CALA VEDELLA + CALA CARBÓ + CALA D’HORT + TORRE DES SAVINAR + MIRADOR DES VEDRÀ. DE CAMÍ A L’AEROPORT, PASSAR PER ES CUBELLS
  1. CIUTAT D’EIVISSA: PORT ESPORTIU + BARRI DE LA MARINA + DALT VILA
Vistes del Port Esportiu, el Barri de la Marina i el casc antic emmurallat de Dalt Vila

Un cop trepitgem terra a l’aeroport d’Eivissa, anirem a buscar el nostre cotxe de lloguer, el qual serà un cotxe molt econòmic i petit. Tant la casa “Rentalcars”(Alquiler De Coches Baratos Ibiza Aeropuerto – Rentalcars.com) com la casa “Ibiza Go Car”(Alquiler de coches en Ibiza al mejor precio – IBIZAGOCAR ) ens faran unes bones ofertes per llogar un cotxe en 1 sol dia. En aquest cas, ens quedarem amb una oferta irrefusable per un Fiat 500.

Ens desplaçarem fins a la ciutat d’Eivissa i anirem a aparcar a la zona del port. Aparcarem al Parking Es Pratet i anirem a peu fins al Port Esportiu. En aquest no només trobarem centenars de iots traient el cap en les càlides aigües del Mediterrani, sinó una àmplia oferta de restaurants, botigues exclusives, bars moderns i hotels de primer nivell. En el carrer Andanes tens a la teva disposició nombrosos bars i restaurants en els que assaborir tranquil·lament un cafè mentres t’acaronen els primers rajos de sol. Com podràs comprovar, Eivissa és un lloc de diversió per a rics i famosos en el que s’ha de gaudir del moment sense presses.

Fet el cafè, comença a donar un passeig en direcció al Far d’Eivissa. En ple recorregut trobaràs un mirador molt bonic on podràs obtenir les fotografies potser més espectaculars del matí. Des d’allí, podràs divisar i fotografiar la ciutat emmurallada de Dalt Vila. Sens dubte, les fotos que aconsegueixis enmig d’aquest ambient son les  millors del teu recorregut.

Vistes des del Port Esportiu, cap al Barri de la Marina i el casc antic emmurallat de Dalt Vila

Seguidament, pots dirigir-te cap als carrerons que estan enfront del far per a poder arribar al Barri de la Marina. Recorrent aquests carrerons, podràs arribar fins al Portal de Ses Taules, on també podràs gaudir de boniques vistes. Posteriorment, podràs pujar i conèixer els raconets de Dalt Vila (centre històric).

L’accés al casc històric per el Portal de Ses Taules

El centre històric es troba rodejat de muralles centenàries a través dels seus 7 baluards, el qual el dota d’un encant molt especial. En el seu interior hi trobarem des de construccions típiques fins a varis museus que ens expliquen al detall gran part de la història de la ciutat. Els seus carrers han albergat diferents civilitzacions, des dels fenicis, que fundaren la ciutat en el 654a.C., passant per cartaginesos, romans, àrabs, etc… Totes aquestes empremtes es veuen reflectides en les diferents rutes que ofereix el seu casc antic.

Durant el nostre tour es pot visitar el Museu Puguet, l’entrada del qual és gratuïta (la majoria de museus que hi trobarem son gratuïts). Dins, en la seva pinacoteca, es retraten els costums i els paisatges més representatius de l’illa, pintats per Narcís Puguet Riquet i el seu pare Narcís Puguet Viñas. Només per l’edifici val la pena visitar-lo, ja que és una casona noble típica de Dalt Vila amb un pati interior preciós.

Potser lo millor és passejar pel seu laberint de carrers fins a arribar a la Catedral de Santa Maria, iniciada en el segle XIV, on podem gaudir d’unes magnífiques vistes de la ciutat i del seu port. És el punt més alt de la ciutat i aturada obligatòria.

Catedral de Santa Maria

Una altra visita que recomanem és veure la Necròpolis púnica i el Museu monogràfic Puig des Molins, l’entrada del qual és gratuïta. Aquesta visita ens permetrà conèixer millor els orígens de la ciutat. És la necròpolis més extensa i millor conservada de tot el món.

Quan baixem d’aquesta ciutadella, pots disposar de temps per a descansar i reposar les forces. Per això, ho podràs fer en el Passeig Vara de Rey o en la Plaça del Parc. Ambdós espais son molt populars i un lloc de trobada tant per els locals com pels turistes.

Passeig Vara de Rey, epicentre de la ciutat, amb els comerços, mercats i restaurants més emblemàtics de la ciutat

2. PARC NATURAL DE SES SALINES: PLATJA DE SES SALINES + TORRE DE SES PORTES + PLATJA DES CAVALLET

Parc Natural de Ses Salines, al sud de l’illa

Per continuar amb la nostra ruta del dia, anirem a buscar el cotxe i posarem rumb a la zona sud-est de l’illa i fins al Parc Natural de Ses Salines, en direcció Sant Jordi de Ses Salines. A poc més de deu minuts ens plantarem en una de les platges més famoses de l’illa (Ses Salines). Només recórrer aquesta platja fins al final et semblarà el millor dels plans sobretot pel bell entorn que la rodeja.

Platja de Ses Salines

Relaxa’t i gaudeix de les seves precioses aigües, i si et ve de gust donar-li un toc cultural al teu matí o migdia, apropa’t a visitar la “Fundación La Nave Salinas”, un imponent espai cultural amb entrada gratuïta.

Després ens dirigirem a peu a la torre de defensa de Ses Portes. Es tracta d’una de les set talaies que protegien l’illa de l’atac dels pirates. El camí des de la platja, t’ocuparà menys de 2 kilòmetres (es tarda uns 20 minuts el realitzar-lo), i pel camí podràs gaudir d’un paisatge únic i ple de curioses formacions rocoses entre les que hi trobaràs petites cales i piscines naturals.

Torre de Ses Portes

La Torre de ses Portes és equidistant entre les platges de Ses Salines i Es Cavallet (on anirem després), en ple Parc Natural. Destaca per la seva elevada alçada i consta de dues plantes, comunicades per una escala de cargol. Fou edificada en el 1749, aprofitant l’estructura d’un altre antic refugi de vigilància del segle XVII. Es tracta d’una de les primeres que s’habilitaren a l’illa i, junt amb la ubicada en l’illot de S’Espalmador, protegia els estanys de les salines així com el pas de Es Freus, rumb a Formentera, ja que el foc creuat d’ambdues impedia l’avanç de qualsevol embarcació enemiga.

Al peu de la torre hi ha unes poques casetes varador, en un racó costaner idíl·lic on l’aigua agafa un intens color turquesa. El passeig cap a la torre i d’aquí a la platja de Es Cavallet, és un dels més atractius que es poden realitzar per el Parc Natural.

Platja de Es Cavallet

Com hem dit, continuarem amb el passeig fins a la platja de Es Cavallet, la qual té un ambient molt agradable i el seu estil és nudista. Visitar aquesta platja és especial sobretot si ho fas a l’estiu ja que et pots prendre un bany.

Adjuntem un mapa de google maps amb el recorregut en cotxe fins en aquest punt, on veuràs la ubicació exacta dels aparcaments:

3. POBLE RURAL EIVISSENC: STA. EULÀLIA DEL RIU o ST. CARLES DE PERALTA o STA. GERTRUDIS DE FRUITERA o ST. JOSEP DE SA TALAIA o ST. AGUSTÍ DES VEDRÀ

Imatge típica de poblet eivissenc

El següent pas de la ruta, serà visitar un poble típic de l’Eivissa rural. Si anem bé de temps, estarem sobre el migdia i podem aprofitar per dinar-hi. En aquest apartat us proposem els nostres millors 5 pobles de l’Eivissa rural, i vosaltres, en funció del temps que disposeu, ho podreu gestionar si veure’n 1 o 2, etc…

El primer poble que us proposem és Santa Eulàlia del Riu: aquest és un dels municipis més tranquils i millor cuidats de l’illa, i una vegada estiguis allí podràs apropar-te a Es Puig de Missa, una de les esglésies més importants del municipi i que sens dubte val la pena visitar per la seva gran bellesa. Des d’allí tindràs la millor panoràmica de Santa Eulàlia.

Es Puig de Missa, petit nucli urbà i conjunt arquitectònic que conta amb una església del segle XVI en el punt més elevat del monticle de 52 metres d’alçada

A Santa Eulàlia també hi trobaràs els mercats ambulants hippies més famosos de l’illa: el de Punta Arabí i el de Les Dalias. El primer es realitza durant els dimecres i es troba a la urbanització de Es Canar, a uns 5,8 kilòmetres seguint la costa cap al nord-est. El segon, porta celebrant-se des de 1954 a les afores del poble veí de Sant Carles de Peralta: joies, roba, art, sabons, artesania,… En les seves parades hi trobaràs tot lo què imaginis i el seu horari és durant els dissabtes (aproximadament de les 10h a les 20h).

Mercat ambulant de les Dalias

I anem pel segon poble que proposem: Sant Carles de Peralta, proper a Santa Eulàlia del Riu, i com hem vist, als seus afores es porta a terme durant els dissabtes, un dels mercats ambulants més famosos de l’illa.

A Sant Carles et trobaràs amb una localitat plena d’encant en la que podràs gaudir de l’arquitectura tradicional de l’illa, caminant pels carrers d’aquesta bonica vil·la eivissenca. És un poble pintoresc i ple d’encant, en el que podràs trobar botigues, bars i restaurants perfectes per gaudir de les millors tapes, i acompanyar-les d’un bon vi i tot a preus assequibles. Tampoc t’oblidis de provar els famosos licors d’herbes eivissenques típiques de la zona en el famós Bar Anita (o Ca n’Anneta), un dels principals punts de trobada d’aquest poble.

Bar Anita, a Sant Carles de Peralta

El tercer poble proposat és Santa Gertrudis de Fruitera, i està ubicat a 12 kilòmetres a l’oest de Santa Eulàlia. Es troba pràcticament en el centre geogràfic de l’illa d’Eivissa. És un dels pobles més bonics d’Eivissa, i té una plaça central (plaça de l’església) que és una meravella. En ella s’hi troba el “Bar Costa”, famós per servir els millors entrepans de l’illa.

Plaça de l’Església de Santa Gertrudis

Santa Gertrudis és un petit poble de casetes blanques on el seu centre el formen un creuament de carrers de vianants junt a l’església, plens de diferents bars i restaurants. I és que aquí s’hi troben alguns dels bars amb més solera de l’illa, on es menja molt bé i a molt bon preu. Aquest poble ha enamorat, amb les seves casetes blanques i el seu entorn típicament mediterrani, a molts estrangers sobretot europeus. Aquests han aportat un cert aire bohemi a la localitat.

I anem pel quart: Sant Josep de sa Talaia. És un d’aquests poblets blancs eivissencs especialment admirats pel públic turista i un dels més bonics de l’illa, per això l’hem triat. En ell també hi trobaràs una exquisida proposta gastronòmica, de la que podràs gaudir en els seus meravellosos restaurants. Si a més t’agrada el senderisme i les bones panoràmiques, llavors no dubtis en fer alguna de les entretingudes rutes que trobaràs en aquesta localitat com la que va fins a la cima de Sa Talaia, la cima més alta de tota l’illa d’Eivissa (487 metres sobre el nivell del mar). Des d’allí podràs gaudir d’una bonica vista panoràmica de tota la localitat. Es tracta d’una ruta senderista d’anar i tornar de 6,10 kilòmetres, un desnivell de 269 metres i una dificultat fàcil, per tant, apte per a quasi tothom. Adjuntem l’enllaç amb el wikiloc: Wikiloc | Ruta Sa Talaia desde San José

Vistes des de la cima de Sa Talaia, prop del poble de Sant Josep

Després de la caminada, no hi haurà res millor que apropar-nos a conèixer el poble de Sant Josep. No dubtis a realitzar un passeig pels seus carrers, iniciant-lo per exemple, junt a l’església Parroquial de Sant Josep de Sa Talaia.

Església de Sant Josep de sa Talaia

I finalment, el cinquè dels pobles proposats: Sant Agustí des Vedrà. Un altre poblet amb les casetes blanques típicament eivissenc. Un dels llocs més bonics del poble és la seva església, la qual et conquerirà tant bon punt la vegis. Vagis a l’època que hi vagis, pots parat a menjar al Bar Can Berri. I si hi vas a l’estiu, podràs menjar a Can Berri Vell, ideal per a menjar en parella.

Vistes de l’església de Sant Agustí des Vedrà des de Can Berri Vell

I ja hem anomenat i exposat els cinc pobles. Tots cinc son bones opcions per visitar. No hi ha un més que un altre, ni l’ordre exposat significa res. Els trobareu en la ubicació del mapa final de google maps on indicarem les atraccions.

4. RUTA CALES DE ST. ANTONI DE PORTMANY: PUNTA GALERA + CALA SALADA + CALA SALADETA

Badia de Cala Salada, famosa per les seves cristallines aigües de color blau

Visitat algun dels pobles (o més d’un) de l’anterior apartat, ens disposarem a realitzar una petita ruta per cales i platges del municipi de Sant Antoni de Portmany. Concretament, n’hem seleccionat a tres: Punta Galera, Cala Salada i Cala Saladeta. Les tres es troben molt a prop entre elles, i per situació geogràfica així com per l’accessibilitat que tenen amb vehicle privat, hem proposat aquest itinerari. Durant els mesos d’estiu, però, hi ha una variació en l’accessibilitat de Cala Salada i Cala Saladeta, que ja explicarem.

Primer de tot ens dirigirem al Complex Esportiu Can Coix, el qual es troba a les afores (part nord) de Sant Antoni, arribant per la carretera PM-812. Aquest complex esportiu ens farà de camp base per a realitzar aquesta ruta de les tres cales. Des d’ell sortirem per un camí mal asfaltat en direcció nord-oest que ens durà a les immediacions de la Punta Galera (on també s’hi troba la Cala de sa Galera). El camí porta el nom de Camí de Sa Galera. L’últim kilòmetre del camí és camí de carro sense asfaltar. Aparcarem en el mateix camí, en algun voral on no molestem.

Emplaçament de Punta Galera

Punta Galera, en l’entorn de Cala Salada, composa un dels paisatges més sorprenents de la costa eivissenca. Es tracta d’un tram de roca llisa, que en alguns moments inclús forma terrasses planes a varis nivells, on els banyistes estenen les seves tovalloles. Racó nudista per excel·lència, sempre ha estat un paratge poc freqüentat, encara que cada vegada atrau a més joves, seduïts per la quietud i la bellesa del pintoresc paisatge. Tot i així, la inexistència de “xiringuitos”, la falta de sorra i la nul·la senyalització impedeixen que el lloc es massifiqui.

Emplaçament de Punta Galera

El terreny rocós no és un problema a l’hora de ficar-se a l’aigua, ja que la profunditat supera els dos metres i mig pràcticament en tota la riba, amb l’excepció d’algunes roques submergides més altes que faciliten la sortida del mar. És, sens dubte, un lloc especial, tranquil, on el silenci es respecta quasi com a una biblioteca, i digne d’ésser visitat. No us sorprengueu si us trobeu a un grup de gent practicant ioga o shiatsu.

Visitada la punta, desfarem el camí amb el cotxe fins al Complex de Can Coix, on agafarem la carretera PM-812 en direcció a Santa Agnès, i després de recórrer 600 metres agafarem el desviament cap a l’esquerra pel camí de Cala Salada, el qual és un camí ben asfaltat. Farem uns 1,5 kilòmetres fins que el camí arriba a l’aparcament habilitat de la platja.

Rodejada per un entorn verd tot just urbanitzat, Cala Salada és una de les cales millor valorades i més visitades de l’illa, i està considerada una de les millors platges d’Eivissa.

Cala Salada i entorns

Cala Salada i Cala Saladeta, la seva veïna, sorgeixen d’acollidors entrants que formen dos agradables cales de sorra daurada i aigües cristal·lines que reflecteixen colors blavosos per crear un paisatge de somni.

Cala Salada sol estar plena de gent, però després de recórrer un sinuós camí a través del penya-segat rocós de la riba arribarem fins a Cala Saladeta, una platja de bellesa similar, però una mica més tranquil·la.

Tot i que per arribar des d’una platja fins l’altra, els més valents escullen un camí bastant complicat en el que pràcticament s’escala a través de les roques, en la part superior hi trobareu un camí més còmode.

Cala Saladeta

A l’estiu, però, l’accés a les dues cales està restringit. Només s’hi pot arribar a través de dos mitjans:

  • En vaixell: Des del Port de Sant Antoni de Portmany, amb una durada de trajecte de 25 minuts i un preu de 5€ per persona
  • En autobús: Des de l’estació d’autobusos de Sant Antoni de Portmany, passant per el Complex Esportiu de Can Coix (on hi podem deixar el cotxe) a mig camí. Surten busos cada 15 minuts (de les 9:30h a les 20:30h), i el preu del viatge és de 1,9€ per persona.

A l’estiu, doncs, en funció de com anem de temps durant el dia, haurem de preveure aquesta restricció a les dues cales.

Adjuntem un mapa de google maps amb la ubicació del Complex esportiu Can Coix i la ubicació i aparcament de les corresponents cales explicades:

5. RUTA CALES DE ST. JOSEP DE SA TALAIA I POSTA DE SOL FINAL A ES VEDRÀ: CALA BASSA + TORRE D’EN ROVIRA + PLATGES DE COMTE + CALA CODOLAR + CALA TARIDA + CALA MOLÍ + CALA VEDELLA + CALA CARBÓ + CALA D’HORT + TORRE DES SAVINAR + MIRADOR DES VEDRÀ. DE CAMÍ A L’AEROPORT, PASSAR PER ES CUBELLS

Posta de sol des de l’illot des Vedrà

Finalitzada la ruta a les cales i platges del municipi de Sant Antoni de Portmany, ens disposarem a realitzar una nova ruta a les millors cales i platges del municipi de Sant Josep de sa Talaia, moltes de les quals també formen part de la selecció de les millors cales i platges d’Eivissa. La ruta presenta una seqüència de cales i platges que només vol ésser indicativa, ja que la seva realització dependrà de molts factors. Dins de la descripció que farem de cadascuna ja indicarem la seva importància en relació amb les altres per així tenir dades perquè pugueu veure quines cales o platges descartaríeu a l’hora d’executar la ruta. La ruta és seqüencial, és a dir, començarà per el nord de la costa del municipi, anirà baixant i acabarà al sud, als voltants de l’illot d’Es Vedrà, on es pretén gaudir d’una posta de sol final com a mode d’acomiadament del dia a Eivissa.

Així doncs, començarem per la primera de les cales, Cala Bassa, ubicada a 6,8 kilòmetres del nucli de Sant Agustí des Vedrà. A la cala s’hi arriba per carretera i té un aparcament proper, o sigui que l’accessibilitat, en principi, és bona.

Cala Bassa

El seu nom fa al·lusió a un petit estany a l’entrada de la platja. Rodejada de pinedes, amb sorra fina, aigua cristal·lina i en calma, és una de les millors opcions per gaudir d’un gran dia.

Visitada cala Bassa, ens acostarem a una de les Torres de Vigilància de l’illa, la Torre d’en Rovira. L’accés a la torre és per un camí de carro de terra i pedres, que es va complicant a mida que ens anem acostant. L’últim kilòmetre del camí a la torre és un corriol de bosc. En total, hi ha uns 2 kilòmetres des de Cala Bassa, per tant, preveiem realitzar-los a peu si ens ve de gust i tenim temps.

Torre d’en Rovira

La Torre s’ubica entre les platges de Cala Bassa i Platges d’en Comte, i té el nom de la punta en la que està situada, encara que també és coneguda com Torre de Comte.

Per arribar a aquesta torre hi ha la mateixa distància des d’una platja que de l’altra (al voltant d’uns 20 minuts). La torre s’ubica en un dels punts més bells de la costa eivissenca, amb una panoràmica dels illots de Sa Conillera, s’Illa d’es Bosc, s’Espartar i ses Bledes. A més, també es pot observar tota la badia de Portmany, tancada en l’altre extrem per el Cap Nonó.

La torre, construïda en 1763, és de major mida que altres edificacions similars de l’illa. La torre actualment és de propietat privada i, malgrat de que fou habilitada com a habitatge, conserva un aspecte pràcticament invariable a l’original.

El següent pas de la ruta son les Platges de Comte, a les quals s’hi arriba per carretera asfaltada i hi ha un aparcament habilitat. Hi anirem des de Cala Bassa, havent-hi uns 8 kilòmetres ja que ens hem d’endinsar cap a l’interior per anar a buscar la carretera que hi porta.

Platges de Comte, durant els mesos d’estiu

És una de les platges més boniques d’Eivissa, amb un horitzó esquitxat d’illots i una posta de sol inoblidable, també. Es tracta d’una successió de cales de sorra blanca i gruixuda, de 600 metres de longitud i 30 metres d’amplada. Estan banyades per aigües de color turquesa. Sol estar bastant freqüentada, encara que la seva visita és indispensable, ja que està considerada com a una de les 10 platges més boniques del món, segons diversos rankings d’internautes i revistes de viatges.

Conta amb hamaques i para-sols, lloguer de patins i varis restaurants en els promontoris rocosos que separen unes caletes d’altres.

El crepuscle de Platges de Comte és un dels més bells que poden contemplar-se a l’illa

I de la famosíssima Platges de Comte ens n’anirem a la més desconeguda Cala Codolar, la qual està ubicada a 3,4 kilòmetres de l’altra. L’últim 1,5km de l’accés és per camí de carro. És una platja molt acollidora.

Cala Codolar

És una petita i coqueta caleta de sorra i pedres, situada al final d’un camí rural i lliure d’aglomeracions. Està situada als peus d’una zona residencial sobre un penya-segat, però sense cap edifici en ambdós cantons. Com que està situada al final d’un camí de terra, veuràs que aquesta platja no està tant transitada com la resta de les cales més conegudes de la part occidental. El seu accés principal, com hem dit, és a través d’un camí de terra i no és accessible per mar, així que mai es veu massificada.

Cala Codolar segueix sent una platja única; una caleta reduïda amb un ambient molt relaxat, preferida principalment per gent local. Per les tardes es pot gaudir dels colors de la posta de sol, pels quals és famosa Eivissa, en un entorn de pau absolut, ja sigui gaudint de les vistes amb un còctel del bar o amb la teva nevera plena de beguda fresca.

Coneguda la cala, ens n’anirem a trobar la següent del recorregut, Cala Tarida. Ubicada a 2,3 kilòmetres de Cala Codolar. S’hi arriba amb cotxe ja que es troba en una urbanització.

Cala Tarida, amb el color espectacular de les seves aigües

És una llarga extensió de sorra blanca protegida per turons, Cala Tarida conta amb un fotimer de serveis i és especialment interessant per a les famílies.

És una badia protegida en la petita localitat turística de Cala Tarida amb la platja més llarga i ampla de la part oest de l’illa i amb excel·lent sorra blanca i fina. Les seves aigües netes i cristal·lines que cobreixen un fons marí sorrenc son poc profundes en la part de la dreta i més profundes i rocoses en l’esquerra. El mar aquí té un color veritablement magnífic; blau turquesa i verd esmeralda.

Darrera de la platja s’aixequen turons urbanitzats amb criteri i l’hotel club de vacances queda just al darrera. Cala Tarida és per descomptat una platja molt popular i orientada a les famílies. També hi ha botigues de souvenirs a on comprar joguines inflables, equips d’esnòrquel i pilotes de platja si lo teu no és torrar-te al sol. Si el què busques és un espai solitari hi ha algunes caletes ocultes al nord de la platja i varies roques amb formes interessants a les que hi pots arribar nedant.

Diguem que pel nostre gust, lo millor que té Cala Tarida és el color de les seves aigües, ja que com que està mig urbanitzada no la trobem tant maca com les altres.

I seguim la ruta, ara cap a Cala Molí. També és molt accessible, ja que la carretera asfaltada hi arriba, a 2,9km al sud de Cala Tarida.

Cala Molí

Petit i encantador racó de costa, al que s’accedeix per una serpentejant carretera molt pròxima a Cala Tarida. En un lloc especialment indicat per a famílies i persones que busquen tranquil·litat. Està rodejat per un paisatge de pins i coníferes, i té un xiringuito amb piscina i els penya-segats pròxims ofereixen magnífiques vistes de tota la costa sud de l’illa.

És recomanable portar un calçat adequat per entrar a l’aigua, si no es té la costum de banyar-se en fons de roques i graves. A uns metres de la riba, ja apareix la sorra.

I seguirem la ruta de cales aquest cop cap a Cala Vedella, que està a 4,7 kilòmetres al sud de Cala Molí. És una cala que també està mig urbanitzada. Les aigües de Cala Vedella son especialment clares i transparents, i és en aquesta badia on es creen autèntiques piscines naturals. Conta amb bastants serveis, restaurants i botigues en el seu voltant ja que és una zona familiar bastant freqüentada per turistes i eivissencs en busca de tranquil·litat i estar en contacte amb la naturalesa.

Cala Vedella

Al tenir fàcil accés i bons serveis sol ésser una platja bastant concorreguda en temporada alta. Una cosa que farem a Cala Vedella serà acostar-nos a un mirador de tota la badia, que es troba a 500 metres de la sorra, al carrer de Sa Torrassa, a la riba nord de la badia, on s’obtenen unes grans vistes dels entorns.

Vistes des del mirador de cala Vedella

I de Cala Vedella ens desplaçarem fins a Cala Carbó, a 3,7 kilòmetres al sud de la primera. S’hi arriba també per carretera asfaltada, i està habilitat un aparcament a prop de la cala, a uns 200 metres de la sorra. Cala Carbó és una de les platges més petites i apartades d’Eivissa. És una caleta de sorra fina envoltada de turons plens de pins. La platja és una combinació de sorra i còdols que baixa gradualment fins a tocar amb l’aigua clara. Les roques que sorgeixen a partir de la sorra son òptimes perquè els nens hi pugin a sobre, mentres que pescar des del petit moll és una activitat més relaxada. Els vaixells privats tenen accés a bons amarradors.

Cala Carbó

Hi ha dos restaurants populars que ofereixen bon menjar, especialitzats en paelles i mariscs. Com hem vist, es tracta d’una petita i bonica cala.

I finalment, posarem rumb a l’última cala que volem visitar, però no així a l’última atracció. Aquesta última cala és Cala d’Hort. Per accedir-hi des de Cala Carbó, haurem de fer un recorregut circular d’uns 5,7 kilòmetres, que ens portaran a l’accés asfaltat a la cala. La nostra intenció és que puguis triar per gaudir d’un capvespre completament bonic. Que puguis triar entre aquest emplaçament de la cala i les dues atraccions que ens falten, tenint en comú totes tres atraccions, les vistes que es tenen a l’illot d’Es Vedrà.

En aquesta platja (Cala d’Hort), la presència de l’illot de Es Vedrà l’ha fet molt famosa. Des d’allí, la posta de sol es converteix en un veritable espectacle. Per gaudir millor el moment pots anar cap al mirador de dalt la platja, el qual es troba just abans de la mateixa.

Cala d’Hort amb l’illot des Vedrà al mig

El mirador de la platja està ubicat en unes plataformes naturals on a l’estiu s’hi habilita més superfície d’aparcament pels cotxes que volen arribar a Cala d’Hort. A mesura que ens anem acostant al moment de la posta de sol, les carenes dels penya-segats es van omplint de gent que no vol perdre’s aquest moment tant intens.

Vista des de la plataforma del mirador de la cala, on s’hi ubica superfície d’aparcaments de cotxes durant l’estiu

La Cala d’Hort està situada entre Cala Truja i Cap Blanc. Des de la seva costa es divisa el penyal emergent “Escull” de Cala d’Hort i els illots agrestes, bonics i enigmàtics de Es Vedrà (amb una alçada màxima de 382 metres) i es Vedranell (amb una cota màxima de 128 metres d’altitud) i de Sa Galera.

Aquest entrant de mar en forma de “uve” es caracteritza per tenir unes grans dimensions, un litoral irregular, agrest i abrupte, penya-segats alts que la rodegen, poblats per pins i muntanya baixa, un talús de sorra i de gra mig, una presència de vents fluixos, una pendent suau (a 35 metres de la riba es troba una fondària de metre i mig), així com unes aigües cristal·lines sobre un fons sorrenc que conviden a la pràctica del busseig. Aquesta cala posseeix unes condicions marines i subaqüàtiques aptes per a fondejar embarcacions. Aquest fet provoca que sigui un bon lloc per a resguardar-se de les corrents eòliques de l’est.

Si encara disposem de temps abans de la posta de sol, serà qüestió d’anar a provar els altres dos emplaçaments que ens falten per visitar. Un d’ells, és una torre de vigilància ubicada en un lloc increïble, és la Torre des Savinar. Per arribar-hi ens aproparem amb el cotxe fins a un altre aparcament habilitat a la mateixa carretera local PMV-803-1. Es troba a uns 1,7 kilòmetres de Cala d’Hort, i s’anomena “Mirador Car Park”(aparcament del mirador), ja que comparteix aparcament amb la última atracció que ens quedaria, el Mirador des Vedrà. Per tant, Mirador des Vedrà i Torre des Savinar comparteixen aparcament. El camí que porta a la torre és d’uns 1,5 kilòmetres per corriols de bosc i el tram final per camins autèntics de cabres. Es tarda entre 20 minuts i mitja hora per arribar a la torre, això cal tenir-ho en compte.

Panoràmica impressionant des de la Torre des Savinar amb els illots de Es Vedrà

La Torre des Savinar, també coneguda com a Torre del Pirata o Torre des Cap des Jueu, s’erigeix, en opinió de molts eivissencs, en el lloc més bell de l’illa. Es troba en l’interior de la Reserva Natural de Cala d’Hort, penjada sobre un penya-segat, enfront als illots de Es Vedrà i Es Vedranell. Es va acabar de construir en el 1756 i, encara que es va projectar com a torre artillera, mai va arribar a albergar canons, limitant-se a servir com a talaia de vigilància.

La de Es Savinar, és la única torre que conserva la seva porta original en l’entrada superior, accessible a través d’una rampa. El sobrenom de Torre del Pirata el va rebre de l’escriptor Vicente Blasco Ibáñez en la seva novel·la “Los muertos mandan”. El protagonista de la novel·la, Jaime Febrer vivia en aquesta torre, que actualment és propietat d’una família de Sant Josep.

Si veieu que no podeu arribar a les immediacions de la torre, heu de saber que des del mateix aparcament d’on hem estacionat el vehicle, hi ha un camí força arreglat que ens portarà al mirador des Vedrà, una alternativa per la gent que no pugui arribar fins a la torre.

Un dia d’estiu al Mirador des Vedrà

El mirador és un dels llocs més especials i màgics de l’illa. Es té una gran panoràmica dels illots des Vedrà. I es troba més o menys a uns 200 o 300 metres en línia recta de la Torre des Savinar. El camí que hi porta des de l’aparcament té una longitud d’1 kilòmetre aproximadament amb un desnivell més o menys pla. Per tant, ens serà molt més senzill arribar al Mirador que a la Torre. També, si anem amb temps, vistes les tres atraccions que miren als illots des Vedrà, podrem escollir amb quina ens quedem a l’hora de veure la posta de sol. Això, però, seria la repera amb la ruta completa que hem anat descrivint. També ho podem escollir en funció de com estigui el tema de les aglomeracions de gent. En principi, el lloc menys poblat serà la Torre des Savinar, això també ho hem de tenir clar, producte de la seva accessibilitat (més difícil) que els altres dos llocs.

En fi, triarem un emplaçament entre els tres que hem anunciat, per veure la posta de sol, i serà un moment magnífic i màgic que ens quedarà gravat a la retina per molt de temps. Serà la última imatge de postal que tindrem de la nostra estada d’1 dia a Eivissa.
Posta de sol des des Vedrà

Quan el sol s’hagi post, serà el moment que tindrem consciència que el nostre dia a Eivissa està arribant a la seva fi, i anirem a buscar el cotxe per arribar-nos a l’aeroport d’Eivissa. Inicialment seguirem la carretera local PMV-803-1, la qual seguirem, però amb una petita variació, just a l’inici o gairebé a l’inici. La nostra intenció és passar-nos un moment pel poble de Es Cubells abans de continuar la marxa fins a l’aeroport. De l’aparcament del Mirador des Vedrà fins al poble de Santa Maria des Cubells hi ha uns 5,1 kilòmetres (uns 8 minuts amb cotxe). Arribarem a Es Cubells, el poble del qual està ubicat just sobre el caire d’un penya-segat, el qual ofereix unes vistes privilegiades del seu emplaçament i del mar. Al costat de l’església de Santa Maria des Cubells hi ha habilitat un mirador. No cal dir que les vistes son per caure de cul. Serà el nostre comiat a Eivissa, o el nostre missatge de “ens tornarem a veure aviat” a l’illa.

Poble de Es Cubells, ubicat sobre un penya-segat, amb unes grans vistes del mar

Només ens quedarà continuar la nostra ruta cap a l’aeroport de l’illa. Aproximadament ens quedaran 13,7 kilòmetres (uns 23 minuts amb cotxe). Un cop a l’aeroport, anirem a tornar el cotxe de lloguer i anirem a agafar el nostre vol cap a Barcelona. L’aventura d’1 dia ha arribat a la nostra fi, i segur que ha valgut molt la pena.

Adjuntem aquesta última ruta de cales i platges amb un mapa de google maps (des de Cala Bassa fins a l’aeroport d’Eivissa).

I abans d’acomiadar-nos, us deixo el mapa principal amb el marcatge de tots els llocs i atractius que pots visitar en aquest dia a Eivissa (tots els que hem descrit):

I fins aquí ha arribat la nostra escapadeta a Eivissa. Només resta dir que espero que hagueu gaudit del viatge i que en pugueu fer molts més com aquest i de millors i tot.

Salut, i ens veiem de ruta…