Categories
VIETNAM

Dia 18: Hanoi: Òpera de Hanoi + Catedral de Sant Josep + Presó Hoa Lo + Train Street + Mirador de Lotte Center + Museu d’etnologia de Vietnam

Estem a l’últim dia de les nostres vacances a Vietnam, i el dedicarem íntegrament a visitar les parts de Hanoi que encara no hem pogut visitar. A primera hora caminarem pel barri francès de la ciutat i veurem l’edifici de l’Òpera de Hanoi, un edifici molt vistós. Passejarem fins a la catedral de Sant Josep i seguirem fins a la presó de Hoa Lo, coneguda com Hanoi Hilton pels presoners de guerra americans. Ens dirigirem al Train Street, on prenent un cafè, veurem passar el tren per el carrer. Finalitzarem demanant un taxi o un mototaxi que ens porti fins al Mirador de Lotte Center, on gaudeixes d’unes grans vistes de la capital Hanoi. Acabarem el recorregut del dia visitant el Museu d’Etnologia de Vietnam, amb una col·lecció de més de 15.000 objectes relacionats amb les diferents ètnies. Del museu, anirem cap a l’Hotel a fer les maletes ja que de matinada surt el nostre avió cap a Bangkok.
Índex:
1. Òpera de Hanoi
2. Catedral de Sant Josep
3. Presó Hoa Lo
4. Train Street
5. Mirador de Lotte Center
6. Museu d’etnologia de Vietnam

1. Òpera de Hanoi

Sortim ben d’hora de l’Hotel Golden Key cap al nostre racó de les mototaxis. Negociem perquè ens portin al Llac Hoan Kiem, on a l’est, s’estén el barri francès de la ciutat. El barri francès de Hanoi és una de les zones de la ciutat que no et pots perdre. La història d’aquest barri es remonta a l’època colonial francesa, per lo que la seva arquitectura i estil son molt diferents a lo què es veu en altres bandes. Un dels llocs més emblemàtics del barri és l’Òpera de Hanoi, un edifici d’estil neoclàssic que es va construïr a principis del segle XX. També hi trobaràs moltes cafeteries, botigues i antigues mansions.

The French Quarter, el barri francès de Hanoi

I passejant des del llac Hoan Kiem, anem a parar davant de l’edifici de l’Òpera de Hanoi (Nha Hat Lon). Es tracta d’un edifici molt vistós, inaugurat en el 1911, on es celebren concerts de música clàssica i espectacles de dansa. Es troba aproximadament a 1 kilòmetre al sud-est del llac Hoan Kiem.

Edifici de l’Òpera de Hanoi

2. Catedral de Sant Josep

Sortim del barri francès i anem caminant cap a la Catedral de Sant Josep, que es troba a 450 metres a l’oest del llac Hoan Kiem, i a uns 15 minuts caminant des de l’edifici de l’Òpera de Hanoi. Algo que em va cridar molt l’atenció de la nostra visita a Hanoi fou aquesta preciosa catedral. La Catedral de Sant Josep fou construïda en el 1886 i és d’estil neogòtic. Sembla ser que es va construïr imitant a la de París, la Notre-Dame. El què més em va agradar d’aquesta catedral fou la seva ubicació, ja que els voltants estan plens de racons amb encant, restaurants i cafeteries. Et recomano molt passejar per aquesta zona.

Catedral de Sant Josep de Hanoi
Interior de la Catedral de Sant Josep

Tenint en compte que el 80% de la població vietnamita és budista i que l’arquitectura del país poc o res té a veure amb l’europea, trobar una catedral catòlica enmig del Sudest Asiàtic és si més no, curiós. L’entrada és gratuïta, i l’horari de visites és de les 5:00 a les 11:00h i de les 14:00 a les 19:30 hores.

3. Presó Hoa Lo

La nostra ruta continua cap a la Presó de Hoa Lu, ubicada a 650 metres de la Catedral de Sant Josep. Visitar la Presó de Hoa Lo a Hanoi és una experiència única i impactant. Aquesta presó, també coneguda com Hanoi Hilton per els presoners estadounidencs, és un testimoni inquietant de la crueltat i el sofriment que varen tenir lloc en ella durant la Guerra de Vietnam.

Presó de Hoa Lu

La presó conta amb exposicions que documenten les condicions de vida dels presoners, les tortures, els interrogatoris als que fóren sotmesos i els intents de fuga. També hi ha una secció dedicada a la història de la presó durant la lluita per la independència del país.

Presó de Hoa Lu

4. Train Street

I visitada la presó, ens dirigim cap a un dels llocs més surrealistes de la capital Hanoi, el Train Street. Concretament la nostra intenció és anar a fer un cafè al Cafè Ga Dong Duon, ubicat a 750m al nord-oest de la presó. No és el lloc més emblemàtic de la ciutat però sí que fou la nostra visita preferida de Hanoi, Train Street. Segurament hagis vist alguna foto d’una via de tren en plè carrer o mercat. A Àsia pots trobar-hi aquesta estampa en diferents llocs. Hanoi és un d’ells. Així és, en plena ciutat pots trobar-hi una via de tren creuant un carrer. Un carrer on els veïns fan vida normal fins que arriba l’hora de posar el gos a casa, recollir el xiringuito i esperar a que el tren passi per llavors tornar a la normalitat.

Train Street, Hanoi

El tren passa vàries vegades al dia. Quan nosaltres vam estar a la ciutat, passava a les 15:30h i a les 19:30h. Tanmateix, això ha pogut canviar. El meu consell és que t’apropis al lloc a preguntar. En alguns establiments, pengen l’horari. De totes formes, recomano anar-hi una mitja hora abans de que passi el tren per agafar un bon lloc. Si penses que el tren passa a poc a poc i amb cura, estàs confós. Va ràpid, així que tingues precaució i no t’arrisquis la teva vida per una foto. Jo vaig decidir viure aquesta experiència des d’un cafè junt a la via anomenat Cafè Ga Dong Duong. Ho recomano.

Ubicació del Cafe Ga Dong Duong
També us hem de dir, que si teniu la oportunitat us recomanem que ho vegeu un cop a peu de carrer i un altre des de dalt, menjant algo en qualsevol de les terrasses. És una perspectiva molt diferent que també us encantarà. Segons sembla, el tren passa de dilluns a divendres a les 18:27, 19:00, 20:00, 21:00, 21:30, i 22:00h. Els dissabtes i diumenges passa a les 7:05, 8:45, 9:20, 11:37, 15:30, 16:30, 19:00, 19:30, 20:00, 21:05, 21:30, i 22:00 hores. Encara que no sempre és puntual.
Train Street, un dels llocs més visitats de la ciutat

5. Mirador de Lotte Center

I un cop hem vist passar el tren, amb el cor encongit, ens dirigirem lluny del centre de la ciutat, concretament a 2,6 kilòmetres a l’oest del Temple de la Literatura. Per arribar-hi agafarem també una mototaxi que ens hi durà. Allí es troba el Mirador de Lotte Center. Si t’agradaria veure Hanoi des de les altures, et recomano molt visitar el mirador situat en l’edifici Lotte Center. Conta amb vistes de 360º i són impressionants. Si com a mí, t’agrada conèixer les ciutats a vista d’ocell, et recomano molt aquest lloc.

Edifici del Lotte Center
Lotte Observation Deck

Com podeu observar la plataforma d’observació és una passada, amb totes les parts de vidre. No apta pels que tinguin vertigen…

Lotte Observation Deck

El Lotte Observation Deck està obert des de les 9:00h fins a les 24:00h, encara que la guixeta tanca a les 23:00h. L’entrada costa 230.000 VND (8,73€ aprox.). Encara que si vas de 9:00 a 10:00h o de 22:00 a 23:00h, hi ha un 50% de descompte. Nosaltres no varem poder aprofitar el descompte… Adjunto la pàgina web per a comprar les entrades amb antel·lació, aquí.

6. Museu d’etnologia de Vietnam

I finalitzada l’impressionant visita al mirador de l’edifici Lotte Center, tornarem a agafar un mototaxi que ens dugui al Museu d’Etnologia de Vietnam, ubicat a 2,2 kilòmetres a l’oest del Lotte Center. Visitar el Museu d’Etnologia de Vietnam és una visita opcional però molt recomanada per aquells interessats en aprendre sobre la diversitat cultural d’aquest país del Sudest Asiàtic. El museu alberga una impressionant col·lecció de més de 15.000 objectes relacionats amb les diferents ètnies que habiten Vietnam, així com informació detallada sobre els seus hàbits, costums, rituals i tradicions.

Museu d’Etnologia de Vietnam

L’horari del museu és de 8:30 a 17:30h (dilluns tancat), i l’entrada val 40.000 VND (1,52€ aprox.). Adjunto la seva pàgina web.

Museu d’Etnologia de Vietnam

I així acabem la nostra ruta a la ciutat de Hanoi. Amb un mototaxi retornarem a l’Hotel a descansar una miqueta, i a preparar les maletes ja que de matinada sortirà el nostre avió via Bangkok.

Adjunto un mapa de google maps amb l’itinerari concorregut en el dia d’avui i amb el marcatge de les atraccions i monuments més importants que hem vist o visitat:

Categories
VIETNAM

Dia 17: Excursió a la Badia de Halong: Navegant per la Badia + Bany i pujada a un mirador dalt d’una roca-illa + Poble de To Go Nau

En el nostre segon dia a la badia de Halong el passarem en la seva major part, navegant per les illes i illots de la mateixa, captant instantànies inoblidables i empapant-nos del paisatge de la badia. A migdia ens fem un bany a una platja delimitada, i tot seguit pugem a un mirador ubicat dalt d’una roca-illa. Les vistes son per emmarcar. Després de moments de navegació, passem i observem el poble de cases flotants de To Go Nau. Només ens queda retornar a l’embarcador de Bai Chay, i que ens portin amb la furgoneta fins al nostre allotjament de Hanoi, abans de sopar.
Índex:
1. Navegant per la badia
2. Bany i pujada a un mirador dalt d’una roca-illa
3. Poble de To Go Nau

1. Navegant per la badia

Al matí el passem navegant per entre les roques i els illots característics de la badia de Halong.

Paisatge singular
Navegant per la badia
Navegant per la badia
Navegant per la badia

El guia ens explica que els pescadors han posat un nom a la majoria de les roques que estem veient.

Navegant per la badia
Navegant per la badia

2. Bany i pujada a un mirador dalt d’una roca-illa

Abans del migdia ens aturem novament per poder nedar en una platja delimitada. En aquell mateix punt, el guia ens condueix caminant fins al cim d’una illa des d’on obtenim unes vistes força espectaculars d’una bona àrea de la badia de Halong.

Bany a la badia de Halong
Pujant al mirador de l’illa
Pujant al mirador de l’illa
Les panoràmiques son a 360º un cop arribem a dalt del mirador
Panoràmica des de dalt del mirador
A sota es veu la platja on ens hem banyat
Vista des del mirador de l’illa
Vista des del mirador de l’illa

3. Poble de To Go Nau

Un cop baixem del mirador, la navegació amb el creuer continuarà ara per anar a buscar un poble de pescadors de cases flotants, anomenat To Go Nau. Mentrestant, ja ens hem familiaritzat amb els paisatges de la badia de Halong…

Navegant per la Badia de Halong
Formes i més formes de les roques càrstiques
Tindrem un record inesborrable de la nostra visita a la Badia de Halong
To Go Nau

Poble de cases flotants de To Go Nau. És un poble de pescadors que segons el guia hi ha una escola flotant i tot. Viuen de la pesca i de la cria de peixos a sota de les cases.

To Go Nau
To Go Nau
To Go Nau

Ens acomiadem del poblet de To Go Nau i de tota la badia de Halong. Realment, aquest creuer de dos dies ha valgut molt la pena. Tornem a l’embarcador de Bai Chay, per anar a buscar el transport que ens ha de portar a Hanoi.

Adjunto un mapa de google maps amb l’itinerari concorregut en el dia d’avui i amb el marcatge de les atraccions i monuments més importants que hem vist o visitat (de la Badia de Halong al nostre hotel de Hanoi):

Categories
VIETNAM

Dia 16: Excursió a la Badia de Halong: Embarquem a Bai Chay + Gruta de les Meravelles + Excursió amb canoa i bany

Havent dormit a l’Hotel Golden Key de Hanoi, ens despertarem emocionats perquè avui anem a fer una de les coses que teníem més ganes de fer al Vietnam: l’excursió a la badia de Halong. L’hem deixat pel final del nostre viatge expressament, per gaudir-la més quan arribés, i ara, ja ha arribat. L’excursió la vàrem contractar a una empresa local un dels dos dies que vàrem visitar Hanoi. Ens vénen a buscar molt d’hora al nostre hotel i amb furgoneta ens dirigim fins al poble de Bai Chay, que és on embarcarem cap a la Badia de Halong. Un cop navegant veurem un dels símbols de la badia, els galls lluitadors (dues roques que s’hi assemblen) i començarà tot l’espectacle de roques i formes singulars. Ens aturarem a un illot a explorar la que en diuen Gruta de les Meravelles (Hang Dau Go) i després continuarem amb el nostre creuer per entre les roques i illots. A la tarda, realitzarem una excursió amb canoa amb aquest decorat impressionant, i al finalitzar l’excursió gaudirem d’una estona de bany. Així acabarem amb la llum del dia, i de nit, el silenci s’apodera de la badia, i tot es torna molt místic. Ho recordarem sempre.
Índex:
1. Embarquem a Bai Chay
2. Gruta de les Meravelles
3. Excursió amb canoa i bany

1. Embarquem a Bai Chay

Fer un creuer per la badia de Halong va ser una de les coses que més ens vàren agradar del nostre viatge a Vietnam i que considerem, és una experiència que tots teniu que viure almenys una vegada en la vida. La Badia de Halong o Halong Bay està ubicada al nord del Vietnam en la província de Quang Ninh, en el golf de Tonkín, prop de la frontera amb Xina i a 170 kilòmetres a l’est de Hanoi. La Badia de Halong fou declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco en el 1994 i nomenada en el 2011 una de les set meravelles naturals del món. Navegar per les aigües color esmeralda de Halong, fer un passeig en canoa o caiac, o en bots de jonc, bussejar junt a la fauna marina, visitar els miradors i delectar-se amb les seves més de 2000 illes càrstiques, que emergeixen de les plàcides aigües dels 1.500 km² que abarca aquesta famosa badia vietnamita son només algunes de les coses que fer si feu un creuer que us deixaran sense paraules.

Entrem a l’arxipèl·lag
Explica la llegenda que fa molts anys el poble vietnamita lluitava contra els invasors xinesos que s’apropàven per el mar. L’emperador de Jade va invocar a uns dracs màgics per a combatre a l’enemic. Els dracs començàren a escopir foc fet de joies i jade, que es van convertir en illots i varen formar una gran muralla per a enfonsar a les embarcacions xineses. El paisatge de la Badia de Halong (que significa “Drac descendent”) ha estat remodelat per l’erosió de l’aigua, durant més de 500 milions d’anys.
Ha Long significa Drac Descendent (llegenda local)

Contractar un creuer per la badia de Halong fou una de les parts del viatge a Vietnam que més maldecaps ens donà. Si anàvem a conèixer una de les meravelles naturals del món, voliem fer-ho de la millor forma possible. Li vam donar més de mil voltes a tot: quants dies dedicar-li, quin tipus de vaixell a escollir, quina ruta escollir, amb quina agència contractar-ho… Després de llegir i preguntar molt, ens vam decidir per reservar un creuer de 1 nit i dos dies per la badia de Halong. Si vosaltres teniu els mateixos dubtes seguiu llegint i mirant les fotografies que us ho explicarem tot lo millor que sabem, per ajudar-vos amb la vostra decisió.

Creuer escollit

Embarquem al poblet de Bai Chay en un vaixell “antic” de fusta que es vol assemblar a una de les embarcacions tradicionals vietnamites que surcaven les aigües de la Badia de Halong. De Hanoi a Bai Chay hi hem estat unes 2 hores i mitja i sortim al voltant de les 10h o 10:30 hores.

Embarquem a Bai Chay
Com contractar un creuer per la badia de Halong?
A l’hora de contractar un creuer per la badia de Halong hi ha vàries coses que heu de tenir en compte. La primera d’elles és la durada: existeixen creuers de un, dos o tres dies. Així que això és lo primer que tindreu que decidir a l’hora de reservar-lo. En el creuer per la badia de Halong en un dia us recolliran al vostre hotel de Hanoi sobre les 8 del matí i estareu de tornada a les 17 hores més o menys. Podeu reservar-lo aquí.

Aquest creuer d’un dia inclou:

  • Trajecte per carretera de 2 hores fins a Cat Ba.
  • Mini-creuer per la badia de Halong
  • Dinar vietnamita
  • Passeig en caiac
  • Visita a Fighting Cock
  • Cova Thien Cung
En el creuer per la badia de Halong en dos dies (aquest és un de similar al que vàrem fer nosaltres, ja que nosaltres ho vam contractar directament a una petita empresa local amb seu a Hanoi): Passareu una nit en el vaixell. Podeu reservar-lo aquí.

Aquest creuer de dos dies inclou:

  • Trasllats des del teu hotel de Hanoi (anada i tornada)
  • Allotjament, esmorzar, dinar i sopar
  • Guia en espanyol
  • Tour en caiac
  • Classe de beer yoga
  • Classe de cuina vietnamita
En el creuer per la Badia de Halong i Lan Ha de tres dies fareu snorkel, visitareu la llacuna Cam, passejareu en caiac per les famoses coves del ratpenat, del Mono, la Brillant i la Fosca, podeu veure el plàncton bioluminiscent. En el segon dia visitareu la platja Paradís, la platja de sorra més bonica de Halong, la illa de Dau Be i passareu la nit en unes cabanes flotants. El tercer dia podreu realitzar un trekking per el Parc Nacional de Cat Ba i visitar la Cova Hospital i la fortalesa de Cannon.

Aquest creuer de tres dies inclou:

  • Recollida a l’hotel i trasllat de tornada (opcional)
  • Transport en minibús i vaixell
  • 1 nit d’allotjament en el creuer
  • 1 nit d’allotjament en les Cases Flotants de Lan Ha
  • Guia de parla anglesa
  • Àpats
Ens acostem a l’arxipèl·lag
Comencem a navegar
Quin creuer reservar en la Badia de Halong?
El principal consell és que no busquis el més barat. Des de 160 euros per a 2 dies/1 nit i 300 euros per a 3 dies/2 nits, tens vaixells amb tot inclòs, bon menjar en el buffet i uns camarots que podríen ser de luxe en altres països. Inclús amb el trasllat des del teu hotel de Hanoi. Nosaltres vam reservar el creuer en un vaixell que volíem que s’assemblés a un vaixell tradicional de la badia. Més o menys seria aquest creuer.
Els Galls Lluitadors

Passem les roques que en diuen “Els Galls Lluitadors”, un dels símbols de la badia de Ha Long.

Navegant per la Badia de Halong
Navegant per la Badia de Halong
Hi ha vida a la Badia de Halong
Arrecerat poblet de cases flotants en la badia de Halong

2. Gruta de les Meravelles

Arribem, desembarquem i visitem la cova de Hang Dau Go, anomenada la Gruta de les Meravelles.

Gruta de les Meravelles
Gruta de les Meravelles

Es tracta d’una cova de pedra calcària, amb visites guiades i estalagtites i estalagmites il·luminades amb diferents colors. Des de l’entrada exterior de la cova ens fem una foto amb el fons de la badia de Halong. Es veuen els altres vaixells i creuers i la vista és espectacular.

Vistes de la Badia de Halong, Patrimoni de la Humanitat
Vistes de la Badia de Halong, Patrimoni de la Humanitat

3. Excursió amb canoa i bany

A la tarda, ens reserven algunes sorpreses, com l’excursió d’1 hora amb canoa que podem fer pels entorns de la badia de Halong.

Excursió amb canoa

També, al finalitzar l’excursió, ens deixen banyar-nos una estona a mar obert. L’aigua no és gaire clara i això sí, molt calenta producte de les latituds d’on estem. S’està fent fosc. Acabem el dia a prop dels taurons…

Bany relaxat a Halong Bay
A mitjanit

I a mitjanit, ens desperta una forta tempesta tropical que fa que sembli que ens inundem. El guia ens va dir que era la típica tempesta del lloc!

Adjunto un mapa de google maps amb l’itinerari concorregut en el dia d’avui i amb el marcatge de les atraccions i monuments més importants que hem vist o visitat (del nostre allotjament de Hanoi, passant per l’embarcador de Bai Chay i ubicant la cova Hang Dau Go):

Categories
VIETNAM

Dia 15: Excursió a Tam Coc: Mua Cave (Hang Mua) + Pagoda Bai Dinh + Passeig en barca per Trang An

El segon dia que ens passem a Tam Coc també serà un dia molt especial, com l’anterior. Primer de tot i de bon matí, visitarem la Mua Cave, el lloc que més ens ha impressionat de la nostra visita a Ninh Binh, producte de les vistes espectaculars que es tenen des de la cima de la seva muntanya. Seguidament anirem a explorar el Temple Bai Dinh, i la pagoda de 100 metres. Es tracta d’un complex enorme de temples budistes situats a la muntanya de Bai Dinh. I finalment, per contraposar-ho amb el passeig en barca per Tam Coc, en farem un altre, aquest per Trang An, on també travessarem algunes coves. Al vespre, tornarem la moto de lloguer i agafarem l’autobús que ens durà fins a Hanoi. De l’estació de bus agafarem un taxi que ens durà fins al nostre allotjament de la capital.
Índex:
1. Mua Cave (Hang Mua)
2. Pagoda Bai Dinh
3. Passeig en barca per Trang An

1. Mua Cave (Hang Mua)

Sense cap mena de dubte, aquest lloc és conegut per tenir a un dels miradors més bonics i famosos de Vietnam.

Vista des de dalt la muntanya de Mua Cave

Però anem per parts. Hang Mua Cave és una cova en la base d’una muntanya, que s’ha fet famosa en els últims anys per l’increïble paisatge que es veu des del mirador que hi ha en aquesta muntanya.

Hang Mua Cave

De fet, la gran majoria de la gent que arriba fins a la Mua Cave, no visita la cova ja que és bastant senzilla, i sense major interès geològic. Situada a uns 4 kilòmetres de Tam Coc, per arribar fins el Hang Mua Viewpoint haurem d’utilitzar algun transport, en el nostre cas, la moto que tenim llogada per aquests dos dies que passem a la província de Ninh Binh. L’entrada a aquest petit complexe és de 100.000 dongs (3,80€ aprox.), i a més de la cova i el mirador, hi trobarem un bonic parc i una petita cafeteria on anar a prendre algo.

Hang Mua Cave Park

A més, i com s’està fent molt popular en moltes zones d’Àsia, ens trobem un lloc amb un gronxador per a fer-se unes fotos, i caiem tots els viatgers.

Hang Mua Cave Park

Però anem per lo més important, la visita a un dels miradors més bonics dels que vàrem visitar en el Vietnam. Per arribar al mirador, haurem de pujar entre 450 i 500 graons d’una “escala infernal”. Per això aquesta activitat la fem ben d’hora pel matí, per evitar la calor sufocant que farà d’aquí unes hores més.

Hang Mua Cave

Així que, si el visiteu a l’estiu, prepareu-vos per a passar calor, molta calor! Nosaltres vàrem arribar a les 8:30h del matí, ja que sabíem que la pujada anava a ésser força dura. Compra aigua abans de pujar, perquè la necessitaràs. Però… l’esforç val la pena, i molt! Des de dalt es tenen unes increïbles vistes de Tam Coc i de tots els penyals kàrstics i camps d’arròs que fan d’aquesta zona una de les més belles del país.

Hang Mua Cave

2. Pagoda Bai Dinh

Des de la Mua Cave posàrem rumb a la pagoda Bai Dinh. Aquest enorme complexe budista de Bai Dinh es troba situat en una muntanya o turó del mateix nom, i és un dels principals punts de peregrinació dels fidels budistes del país.

Pagoda Bai Dinh

És considerat com el major complexe de temples budistes de Vietnam ja que ocupa una extensió propera a les 700 hectàrees.

Pagoda Bai Dinh

El complex està compost per varis edificis, entre els que hi destacarem un que allotja la campana més gran de tot el país amb un pes de 36 tonelades.

Edifici que allotja la campana de 36 tonelades

L’edifici més cridaner del complexe és la pagoda de recent construcció i per la que és coneguda el temple, des de les que es tenen unes fabuloses vistes de tot el complex, i dels preciosos paisatges dels entorns.

Pagoda Bai Dinh

També té l’honor de ser la pagoda més alta de Vietnam, amb una alçada de 100 metres. Un altre dels punts interessants del complexe és l’enorme buda d’aproximadament 100 tonelades, que es troba en la part més alta de la muntanya i domina tot el recinte.

L’estàtua del buda a la pagoda Bai Dinh

L’accés al complexe és gratuït, es paga únicament pel parking, en el cas de que arribem en moto (com nosaltres) o en cotxe, i a més es paga per el trasllat en uns carrets elèctrics, des de l’entrada a la zona on comença el complexe. Es pot arribar a peu, però si com nosaltres el visiteu en els mesos de calor, es fa molt dur. El complexe és enorme i es va ascendint cap als edificis de la zona superior de la muntanya.

Bai Dinh Pagoda

En els passadissos coberts que ens condueixen cap a la pagoda, ens hi trobem unes 500 estàtues Arhat, que representen en el budisme a aquells que han aconseguit l’enteniment profund. La visita al complexe de temples Bai Dinh us pot portar perfectament unes 2 o 3 hores, depenent de lo què us entretingueu en cada edifici.

Part superior de la pagoda Bai Dinh

Us adjuntem un mapa de Bai Dinh en el que es pot veure la distribució del complexe:

Mapa de la pagoda Bai Dinh

3. Passeig en barca per Trang An

El complexe paisatgístic de Trang An fou inscrit en la llista de Patrimoni Mundial de la Unesco en l’any 2014, juntament amb Tam Coc i Hoa Lu.

Complexe paisatgístic de Trang An

Aquest complexe, similar a la visita de Tam Coc, es caracteritza per estar format per varis rius o afluents que recorren una zona de massissos càrstics.

Trang An

Per visitar el complexe, haurem de pagar una entrada de 200.000 VND (7,60€ aprox) per persona que ens donarà dret a realitzar una excursió en bot pel riu d’aproximadament 2 hores.

Passeig en barca per Trang An

En aquest cas, en els bots hi van fins a 4 persones, amb lo que si viatgeu en família, podreu anar-hi tots junts. I com norma de seguretat, et fan portar posada una armilla salvavides, encara que te la pots treure un moment per fer alguna foto. Una de les coses que no sabíem, i que no havíem llegit a cap lloc, és que s’ha d’escollir entre 3 recorreguts diferents:

Recorreguts diferents a escollir

La veritat és que ens vam quedar una mica descol·locats, i sense saber molt bé les diferències entre uns i altres, ja que ens ho varen dir quan estàvem pujant als bots. Vàrem escollir el recorregut nº2.

Passeig per Trang An

Sembla ser que el recorregut nº3 és el més curt, durant aproximadament 1 hora i mitja. Els altres dos son algo més llargs, i en el nostre cas, vam escollir el nº2 perquè en aquest recorregut passava per una illa on es va realitzar el rodatge de la pel·lícula Kong: La Illa de la Calavera, on s’ha recreat un petit poble.

Recreació del poble de la pel·lícula

Però lo més interessant del recorregut, molt similar al de Tam Coc, son els paisatges dels que es gaudeix durant la volta en barca, passant per coves foradades en la muntanya.

Passeig en barca per Trang An
Passeig en barca per Trang An

A més del paisatge i la illa de la pel·lícula, també es visita un temple budista en el que es baixa i es pot accedir en el seu interior.

Temple budista a Trang An
Trang An o Tam Coc?
Aquest és un dels dubtes que se li planteja a molta gent que visita la zona de Ninh Binh, i té difícil solució, ja que les dues visites son molt boniques. En el nostre cas, i malgrat visitar els dos llocs un al migdia (Tam Coc) i l’altre a última hora de la tarda (Trang An), vàrem trobar molta gent a Trang An, el què va desmerèixer una mica la visita. De fet, Trang An és un complexe més gran, al que acudeix molta més gent a visitar-lo. Sobretot vàrem veure a molts vietnamites realitzant la visita.
Trang An
Si haguéssim de decantar-nos per a fer una única visita, potser per aquesta raó de l’afluència de persones, ens quedaríem amb Tam Coc, però clar, això dependrà de l’època i l’horari en que realitzem la visita. També s’ha de tenir en compte, que si anem a dormir en el poble de Tam Coc, podem realitzar la seva visita a primera o última hora del dia.

Una de les altres activitats que es podrien fer pels voltants de Tam Coc, és fer un passeig en bicicleta. Llogar una bicicleta al poble de Tam Coc i explorar els seus entorns, pedalar sense saber a on ens dirigim. Ens posem per varis camins i descobrim paisatges i temples no tant turístics. Ha de ser una experiència molt relaxant i divertida explorar el lloc d’aquesta manera… Nosaltres ho haguéssim volgut fer si haguéssim disposat de més dies a Tam Coc.

Finalitzat el recorregut per Trang An ha arribat l’hora d’anar a tornar la moto i agafar l’autobús cap a Hanoi. Adjunto un mapa de google maps amb l’itinerari concorregut en el dia d’avui i amb el marcatge de les atraccions i monuments més importants que hem vist o visitat (del nostre allotjament a Tam Coc, passant per Mua Cave i les altres atraccions visitades i acabant a Hanoi):

Categories
VIETNAM

Dia 14: Excursió a Tam Coc: Passeig en barca per Tam Coc + Pagoda de Bich Dong + Ciutadella de Hoa Lu

I a primera hora del matí tornem a estar a Hanoi, i serà passar per l’Hotel, refrescar-nos i dutxar-nos per continuar amb la nostra excursió en el dia d’avui. Avui hem contractat un viatge amb autocar fins a Ninh Binh, i un cop allí llogarem una motocicleta per dos dies i ens desplaçarem amb ella per tot arreu. Un cop arribem a Ninh Binh ens desplacem fins a Tam Coc que visitarem i farem el passeig en barca. A la tarda, visitarem la Pagoda de Bich Dong, un lloc ple de misteri, ubicat a 4 kilòmetres de l’embarcador de Tam Coc, i finalment, visitarem la Ciutadella de Hoa Lu, on descobrirem l’antiga capital del Vietnam.
Índex:
1. Transport fins a Ninh Binh
2. Passeig en barca per Tam Coc
3. Pagoda de Bich Dong
4. Ciutadella de Hoa Lu
5. Altres atraccions properes

1. Transport fins a Ninh Binh

Per arribar fins a Tam Coc, lo normal és fer-ho des de Hanoi, o bé amb una excursió organitzada, o bé per lliure, i realitzar la visita pel nostre compte. Hi ha persones que fan la visita a Tam Coc en un dia, i tornen a la capital, encara que des del nostre punt de vista és algo accelerat, i no et deixa gaudir de la zona.

Sortim des de l’embarcador de Vam Lam

Tam Coc des de Hanoi per lliure

Tenim varies opcions per arribar per lliure a Tam Coc des de Hanoi, i haurem de tenir en compte si ens quedarem per la zona, o volem tornar a Hanoi en el mateix dia, cosa que ens sembla algo precipitada:

  • Cotxe privat: La més senzilla i més cara, seria negociar un transport privat directament en l’hotel o en alguna agència turística.
  • Bus: Aquesta és l’opció per la que vàrem optar nosaltres. Un cop a Ninh Binh vam llogar una moto per dos dies i ens vam desplaçar amb ella a tot arreu. Des de Hanoi surten varis autobusos al dia amb destinació Ninh Binh, i un cop allí, es pot agafar un taxi que ens porti fins a Tam Coc, o negociar amb un conductor i aprofitar i visitar coses abans d’anar fins a Tam Coc. Els autobusos per a Ninh Binh surten des de les estacions de Hanoi SSB i Hanoi Nuoc Ngam Station, i la durada del trajecte va des de l’hora i mitja a les tres hores, en funció del bus que agafem. Podeu consultar i comprar els vostres bitllets de bus des d’aquí.
  • Tren: El tren connecta Hanoi amb Ninh Binh en unes dues hores i quart, i si s’agafa un tren dels de primera hora del matí, podríem fer la visita a la zona en un dia des de Hanoi. Podeu revisar horaris, preus, i comprar els bitllets de tren des d’aquí.
Recorregut pel riu Ngo Dong i pels aiguamolls que inunden els camps d’arròs

Tam Coc des de hanoi en excursió

En el cas de que únicament disposem d’un dia per a dedicar a la zona de Tam Coc, podeu fer una excursió guiada des de Hanoi. Normalment aquest tipus d’excursions surten sobre les 8 o 8:30h del matí de la ciutat, i retornen sobre les 6h de la tarda. Les excursions solen incloure la visita a les Coves de Tam Coc, i la visita a la Ciutadella de Hoa Lu.

Teniu la opció de contractar l’excursió un cop a Hanoi, o reservar directament l’excursió a Tam Coc, des de l’anterior enllaç.

Tam Coc significa “Tres Coves”, creuades durant el recorregut

Hotels a Tam Coc – Ninh Binh

Com totes les zones turístiques de Vietnam, en la província de Ninh Binh, i més concretament en els voltants de Tam Coc ens hi trobarem molts llocs on allotjar-nos. La nostra recomanació és fer-ho en el petit poble de Tam Coc, ja que ens permetrà tenir un parell de visites molt a prop i podrem aprofitar millor el temps. Però hi ha molts hotels en tota la província de Ninh Binh, per lo que no tindreu problemes d’allotjament. Nosaltres ens vàrem allotjar en un petit hotel anomenat Tam Coc Westlake Homestay, un hotelet familiar a un pas de l’embarcador de Vam Lam, des d’on surt l’excursió de Tam Coc.

Passeig amb barca per Tam Coc

2. Passeig en barca per Tam Coc

La província de Ninh Binh, i més en concret els voltants de Tam Coc, al sud de Hanoi, alberguen un dels paisatges amb muntanyes càrstiques més impressionants del Vietnam. Petits rius que serpentegen entre muntanyes, son recorreguts per bots moguts per antics pagesos que remen amb els peus, mentres es recorre un dels paisatges més cridaners del país, al que molts comparen amb la Badia de Halong.

Paisatge que recordarà a la Badia de Halong

Què veure a Tam Com i Ninh Binh

La ciutat de Tam Coc es troba situada a uns 100 kilòmetres de la capital de Vietnam, i és una de les visites freqüents dins de les rutes pel país. Paisatgísticament comparada amb la Badia de Halong degut als seus rius esquitxats de muntanyes càrstiques, és una de les visites més recomanades del país.

Calma i tranquil·litat es respira en aquest lloc

En la província de Ninh Binh ens hi trobem varis punts d’interès turístic, a més de Tam Coc. Entre ells destacarem Trang An, la Pagoda de Bai Dinh, Hoa Lu i altres tants llocs que us explicarem després. En el nostre cas vam optar per recórrer Tam Coc i la província de Ninh Binh en dos dies, arribant directament des del tren nocturn de la nostra excursió a Sa Pa i a Bac Ha.

Travessem la primera de les coves
El primer dia el dediquem a la visita de Tam Coc, la Pagoda de Bich Dong, i la Ciutadella de Hoa Lu (hem llogat una moto només a l’arribar a Ninh Binh) i el segon dia, mitjançant l’ús de la motocicleta, vàrem recórrer Mua Cave, la Pagoda Bai Dinh i Trang An.
Passeig amb barca per Tam Coc

Tam Coc i les seves coves

Tam Coc significa les “3 coves” i fa referència a les tres coves foradades en les muntanyes que creua el riu Ngo Dong.

Passeig amb barca per Tam Coc
Passeig amb barca per Tam Coc

Aquesta és la visita més senzilla de realitzar. En el centre del petit poble de Tam Coc ens hi trobem l’embarcador “Vam Lan”, on s’agafa un bot per realitzar el recorregut per les coves de Tam Coc.

Passeig amb barca per Tam Coc
Passeig amb barca per Tam Coc

L’entrada està composada de dues tarifes, per una banda el preu per persona que son 120.000 dongs (diguem-ne que l’entrada és pel paratge natural), i a part el preu per el bot, en el que no volen posar-hi més de 2 persones, que són 150.000 dongs. Encara que no volen que per bot hi vagin més de 2 persones, nosaltres arribàrem a veure a 4 adults en un bot.

Passeig amb barca per Tam Coc
Passeig amb barca per Tam Coc

La visita consisteix en un recorregut per part del riu Ngo Dong d’aproximadament unes 2 hores, en el que passarem per les 3 coves, anomenades Hang Ca, Hang Giua i Hang Cui. Lo que caracteritza aquestes coves és que realment son un forat en la muntanya o penyal en el que es troben. O sigui, l’erosió provocada per les crescudes del riu ha generat unes coves que només son accessibles i visitables per el riu.

Passeig amb barca per Tam Coc
Passeig amb barca per Tam Coc

La cova de Hang Ca és de les majors dimensions arribant quasi als 130 metres de longitud, una gran boca d’accés, i punts de quasi 3 metres d’alçada en la seva volta.

La gent autòctona del lloc té una forma pròpia de viure la vida
Passeig amb barca per Tam Coc

La visita recorre el tranquil riu, que es troba flanquejat de camps d’arròs i dels preciosos paisatges de les muntanyes.

Passeig amb barca per Tam Coc
Passeig amb barca per Tam Coc

Una de les coses curioses que té la visita és la peculiar forma de remar, ja que fan ús de les seves cames per a moure els rems, i la veritat és que sorprèn la capacitat i facilitat que tenen per això.

Els camps d’arròs inundats es confonen amb el riu i els aiguamolls
El final de la ruta fem una lleugera caminada

Us recomanem portar protecció pel sol, gorra per a protegir-nos el cap, i aigua, sobretot si feu l’excursió en les hores centrals del dia, ja que sol fer bastanta calor.

El final de la ruta fem una lleugera caminada

L’excursió de Tam Coc i les seves coves és molt popular, per lo què recomanem intentar fer-la a primera hora del matí, o a última hora de la tarda.

El final de la ruta fem una lleugera caminada

En el nostre cas, no varem poder fer-ho ni a primera hora del matí, ni a última hora de la tarda. Ho vam haver de fer durant les hores centrals del dia, ben protegits, però.

El final de la ruta fem una lleugera caminada

En el final de la ruta vàrem fer una lleugera caminada pel costat del riu, dels aiguamolls i dels camps inundats d’arròs. Cal dir que aquesta última caminada ens va fer passar pels millors llocs de tota la ruta de Tam Coc i ens va fer fixar en racons i perspectives del paisatge que anant en barca no ens havíem fixat. Potser lo millor de tot va ésser aquest final…

El final de la ruta fem una lleugera caminada

3. Pagoda de Bich Dong

Bich Dong

Aquesta antiga pagoda es troba molt a prop de Tam Coc, a uns 4 kilòmetres de l’embarcador, i és una visita agradable pel seu entorn, i perquè es pot fer donant un petit passeig des del poble. És un altre dels llocs que més ens agradaren del nostre pas per Ninh Binh. Ja solament l’entrada en aquest lloc em sembla una autèntica preciositat. Aquesta es situa junt a un petit riu i per arribar a ella tindràs que creuar un pont de pedra. Després del pont, hi trobaràs la famosa porta que dóna l’entrada a Bich Dong Pagoda.

Bich Dong Pagoda

A l’arribar a Bich Dong veureu que hi ha un aparcament de pagament, però podeu deixar-hi la moto fora sense pagar res.

Bich Dong Pagoda

Aquest lloc fou construït a principis del segle XVIII i es composa de 3 pagodes (Ha Pagoda, Trung Pagoda i Thuong Pagoda) fetes amb fusta i pedra. El seu nom es deu a la seva ubicació, ja que es troben en la muntanya Bich Dong. Cada pagoda està situada a un nivell diferent. Per arribar a la pagoda més alta (Thuong Pagoda), tindràs que pujar unes escales amagades en una cova situada junt a Trung Pagoda.

Bich Dong Pagoda
Ha Pagoda

En el primer nivell és on es realitzen les cerimònies religioses a les que podeu acudir si us vé de gust. Si seguiu pujant trobareu un altre petit temple, seguit d’una cova plena de ratpenats, però tranquils que no fan res. A dalt de tot, des de l’últim temple, podreu gaudir d’unes boniques vistes.

Trung Pagoda

Em va agradar visitar aquest lloc sense saber molt d’ell i anar descobrint que es podia pujar més i més fins a trobar-hi la última pagoda i gaudir de les vistes. L’entrada és gratuïta.

Thuong Pagoda

4. Ciutadella de Hoa Lu

Ciutadella de Hoa Lu

Es tracta d’una antiga capital de Vietnam. En la ciutadella actual únicament queden uns pocs edificis, temples i pagodes que es poden visitar, però en el cas de disposar de temps, és una bona parada al tornar de Bai Dinh. La Ciutadella de Hoa Lu és una antiga ciutat fortificada que diuen que recorda vagament a la ciutat prohibida de Pequín.

Ciutadella de Hoa Lu

Si ets amant de la història, no et pots perdre Hoa Lu, la capital de Vietnam durant dues dinasties: Dinh i Le. Si és cert que algunes de les edificacions son noves, com l’entrada i el pont que travessa el riu, encara queden alguns temples antics. Dos dels temples millor conservats son Dinh Tien Hoang i el temple de Le Dai Hanh. Aquests temples estan dedicats al primer i últim emperador que varen governar Vietnam des de Hoa Lu.

Interior de la Ciutadella de Hoa Lu

L’entrada a Hoa Lu costa 20.000 VND

5. Altres atraccions properes

Passejar per Den Thai Vi Temple

Vistes les tres atraccions que ens disposàvem a veure pel dia d’avui a Tam Coc, vam decidir recórrer els llocs més propers i menys turístics de Tam Coc. Vàrem agafar de nou la moto, i ens vàrem perdre entre els temples i arrossars d’aquesta zona de Ninh Binh. Així vam trobar el temple Thai Vi, situat a tant sols 1 kilòmetre de Tam Coc. El temple és molt petit, però l’entrada és gratuïta així que podeu entrar una estona per donar-li un cop d’ull.

Thai Vi Temple

Però lo més bonic d’aquest temple és l’entorn en el que es troba, envoltat de muntanyes i camps d’arròs i allunyat del turisme. Aquí vam tenir la sort de visitar-lo en completa soledat, literalment, no hi havia ningú ni pel temple ni pels voltants.

Thai Vi Temple

Endinsar-vos en les coves del temple de Thien Huong Dong

Vàrem deixar la moto aparcada i vam decidir perdre’ns pels camins. No ens vàrem creuar amb cap persona, les cabres i les vaques fóren les úniques que es van interposar en el nostre camí. A uns 5 minuts del temple Thai Vi vàrem trobar el temple Thien Huong Dong, un minúscul temple a l’interior d’una cova.

Thien Huong Dong

Thung Nham Bird Garden

Algo no tant popular a fer a Tam Coc però que també us recomano si conteu amb varis dies a Ninh Binh és visitar Thung Nham Bird Garden. Nosaltres al final no hi vàrem poguer anar, però vam conèixer algú que sí ho va visitar i va quedar molt satisfet. El parc ocupa un gran territori i hi ha alguna cova i pont de bambú, entre altres punts d’interès. Tanmateix, lo interessant d’aquest lloc son els ocells. Així és, per la tarda els ocells que anomenen a aquest lloc la seva casa tornen després d’haver passat el dia fora. El resultat és un paisatge preciós ple de centenars d’ocells volant de tornada a les seves llars en els arbres. Pots observar aquest moment únic des de plataformes o, si ho prefereixes, fer un tour en barca.

Thung Nham Bird Garden

L’entrada costa 100.000 VND i és recomanable visitar aquest lloc per la tarda per a poder veure els ocells tornar a casa seva.

Thung Nham Bird Garden

Visitar la Catedral de Phat Diem

Un altre lloc interessant que veure a Ninh Binh és la Catedral Phat Diem (Catedral de Nostra Senyora Reina del Rosari). La seva construcció es va portar a terme entre el 1875 i el 1898. Es varen barrejar estils arquitectònics europeus i vietnamites. Els materials que s’utilitzaren per a la seva construcció fóren la pedra i la fusta. També hi trobaràs un llac, una església de pedra i un campanar. Es troba bastant més allunyada del reste de llocs que veure a Tam Coc i voltants, però si contes amb varis dies en la regió, val la pena anar-hi.

Catedral de Phat Diem

Adjunto un mapa de google maps amb l’itinerari concorregut en el dia d’avui i amb el marcatge de les atraccions i monuments més importants que hem vist o visitat (de Hanoi a la Ciutadella de Hoa Lu):

Categories
VIETNAM

Dia 13: Excursió al Mercat de Bac Ha: Mercat de Bac Ha + Tornada a Lao Cai

En el nostre segon dia a Sa Pa, farem una altra excursió. En aquest cas, fins al Mercat de Bac Ha, una població que es troba a uns 110 kilòmetres de Sa Pa. Ens vénen a buscar ben d’hora, a les 7:30h del matí i amb una furgoneta ens endinsem a les terres altes del Vietnam fins a la població de Bac Ha. La causa, un mercat amb molts grups ètnics i molt colorista que únicament es celebra els diumenges. Un cop vist el mercat i empapats de les diferents cultures que ens hi hem trobat, tornem però ja no a Sa Pa, sinó a Lao Cai, i de Lao Cai agafarem el tren nocturn que ens tornarà a Hanoi.
Índex:
1. Mercat de Bac Ha
2. Tornada a Lao Cai

1. Mercat de Bac Ha

El Mercat de Bac Ha és una destinació atractiva per a turistes nacionals i estrangers. El Mercat de Bac Ha, en les terres altes, està sempre ple de diversos grups ètnics. Vénen aquí a intercanviar mercaderies, reunir-se amb amics i relaxar-se després d’una setmana de dur treball. Adjunto una excursió similar a la contractada per nosaltres a Hanoi, per anar al Mercat de Bac Ha des de Sa Pa, aquí.

El guia ens vindrà a buscar en el nostre allotjament de Sa Pa sobre les 7:30 del matí. Sortirem amb furgoneta amb unes quantes persones més i ens arribarem fins al Mercat de Bac Ha. El trajecte de Sa Pa al Mercat de Bac Ha és d’uns 110 kilòmetres, i arribem a Bac Ha aproximadament a les 10:45h.

Anem a Bac Ha per carreteres locals i creuant pobles típics
Paisatges tot anant a Bac Ha
Paisatges tot anant a Bac Ha
Paisatges tot anant a Bac Ha

Podem observar que les vistes del nord del Vietnam son molt verdes i completament paisatgístiques.

Arribem a Bac Ha

Aquesta és una oportunitat per a descobrir el divers mercat de les terres altes del Vietnam, amb molts grups ètnics variats que baixen al mercat per intercanviar mercaderies com verdures, canya de sucre, roba, búfals, vaques i porcs. També és bastant habitual que els joves vinguin aquí a buscar a la seva amant, i aquests mercats dominicals serveixen de foro per reunir-se i xerrar junts.

Arribem a Bac Ha
Arribem al Mercat de Bac Ha
Mercat de Bac Ha

És un mercat on s’agrupen les diferents minories ètniques de la regió.

Mercat de Bac Ha

Aquest és el major i més famós mercat de les terres altes de Vietnam. Només es celebra els diumenges de les 6h del matí a les 3h de la tarda, amb una gran varietat de mercaderies exposades. La vestimenta, l’idioma i la gent son diferents, ja que assisteixen gent de les ètnies Mong, Tay, Nung i Dao.

Mercat de Bac Ha
Mercat de Bac Ha

És un mercat molt propi, on et sents més turista que mai… Una immensa varietat de minories arriben des de tot arreu!

Mercat de Bac Ha
Mercat de Bac Ha

2. Tornada a Lao Cai

Després de visitar el mercat de Bac Ha (potser han passat unes 3 o 4 hores, i pel mig hem dinat i tot), el grup es centrarà en tornar a la furgoneta per a visitar un altre poblet, un petit poblet de l’ètnia dels Dao Colorejats…

Paisatge prop de Bac Ha
Arribem al petit poblet que visitarem
Instantànies de la vida del poble

Aquesta és una oportunitat d’aprendre clarament en una casa local sobre les costums dels indígenes d’aquest lloc. Passejarem per el poble durant uns 20 o 30 minuts, abans de tornar a la furgoneta.

Vida senzilla al poblat dels Dao Colorejats… i amb parabòlica!
Instantànies de la vida del poble

Un cop sortim del poblet dels Dao Colorejats, avançarem cap a la ciutat de Lao Cai, i pel camí, sempre ens quedaran els paisatges per immortalitzar…

Tornada cap a Lao Cai

A la ciutat de Lao Cai podrem visitar la porta fronterera amb Xina (frontera de Ha Khau), abans de pujar-nos al tren nocturn que ens portarà de tornada a Hanoi.

Lao Cai, frontera entre Vietnam i la Xina
Lao Cai

Adjunto un mapa de google maps amb l’itinerari concorregut en el dia d’avui i amb el marcatge de les atraccions i monuments més importants que hem vist o visitat (de Sa Pa a Bac Ha i de Bac Ha a Lao Cai):

Categories
VIETNAM

Dia 12: Excursió a Sa Pa: Tren Hanoi-Lao Cai + Sa Pa + Vall de Sa Pa fins a Ta Van + Vall de Sa Pa fins a Ta Phin

I arriba un dels dies més esperats per nosaltres. El dia que anirem a conèixer les valls de Sa Pa i així també a les minories ètniques que hi viuen. També estem emocionats pels paisatges que veurem des d’allí i que hem vist fins ara en revistes, xarxes socials, etc… L’excursió a Sa Pa l’hem contractat a Hanoi, en el dia anterior. Per arribar a Sa Pa, primer agafarem un tren nocturn que de nit ens portarà fins al poble de Lao Cai, resseguint el famós riu vermell, en la frontera xinesa. Un cop allí, ens estaran esperant unes mototaxis per portar-nos en moto fins a la població de Sa Pa que és on tenim l’hotel. Visitarem la població i seguidament després començarem el trekking per la Vall de Sa Pa en direcció al poblet de Ta Van (d’ètnia H’mong Negres). A la tarda, farem un altre petit trekking per una altra vall de Sa Pa fins al poblet de Ta Phin (d’ètnia Dao Vermells). Descobrirem multitud de paisatges, cultures i vivències al nostre primer dia a Sa Pa.
Índex:
1. Tren Hanoi-Lao Cai
2. Sa Pa
3. Vall de Sa Pa fins a Ta Van
4. Vall de Sa Pa fins a Ta Phin

1. Tren Hanoi-Lao Cai

El nostre tren nocturn per marxar a Sa Pa ja ens està esperant a l’estació de Hanoi. El tren surt a les 23:55h de Hanoi, i el viatge dura unes 9 o 10 hores fins a Lao Cai, que fa frontera amb Xina. Hem escollit aquest mitjà de transport, tot i que sabem que també hi ha autobusos nocturns que ho fan, veiem més confortable i còmode viatjar amb el tren. L’acostament a Sa Pa amb motocicleta també és un atractiu més del viatge i de poder veure paisatges i cultures diferents dins del Vietnam.

Arribada a l’Estació de Lao Cai
Compartiment on passarem la nit, en el tren
Sa Pa és una ciutat que es troba a uns 300 kilòmetres al nord-oest de Hanoi i a uns 30 kilòmetres de la frontera amb Xina. Els voltants de Sa Pa son magnífics per a fer algun trekking a través de les seves sorprenents terrasses d’arrossars, per lo què és una destinació molt apreciada pels turistes, per lo que no et faltaran mitjans de transport per anar de Hanoi a Sapa. Sa Pa és un poble molt pintoresc en el nord de Vietnam, conegut pels seus paisatges muntanyosos i les seves minories ètniques, com els Hmong i els Dao. Està envoltada d’impressionants paisatges i és un lloc ideal si busques una experiència cultural i una connexió amb la naturalesa. Els principals atractius turístics de Sa Pa inclouen visitar els llogarets de les minories ètniques, caminar pels camps d’arròs i conèixer la forma de vida de les comunitats locals. La regió és famosa pels seus meravellosos paisatges, incloent cascades, arrossars en terrasses, i turons verds excepcionals. Adjunto alguna excursió similar que es fa des de Hanoi, aquí.

Per arribar a Sa Pa des de Hanoi hi ha vàries opcions, com el tren, l’autobús, el cotxe privat i la minivan. Cadascuna té els seus pros i els seus contres en termes de durada del viatge, comoditat i preu. Ara t’explicaré tot el què has de saber per fer aquest trajecte de la forma més ràpìda, còmoda i econòmica.

Com anar de Hanoi a Sapa en bus

Si vols saber com anar de Hanoi a Sa Pa de la forma més barata, aquesta és sense cap dubte l’autobús. Tens desenes de companyies que fan aquest recorregut a totes les hores del dia, per lo que segur que trobes l’opció que millor s’adapti al teu viatge. Això sí, quan vagis a escollir tingues en compte varies coses:

  • La majoria de companyies diuen que la durada del viatge son d’unes 6 hores, però com ja descobriràs, això és molt relatiu. Si tens sort tardaràs aquestes 6 hores o inclús menys, però que no t’estranyi si tardes 8 o 9 hores.
  • Hi ha varis tipus d’autobús: Expresso 47, Sleeper 38, VIP 28, VIP 22… i així un fotimer més. Lo més important aquí és que el número es refereix a les persones que hi caben a l’autobús, per lo que a major número, menor serà l’espai que tinguis. La nostra recomanació és que si vas de nit escullis un VIP, igual son un xic més cars que els altres però estaràs moltíssim més còmode.
  • La majoria de companyies no surten d’una estació d’autobusos comú, sinó que cada empresa té un o varis llocs des dels que agafar l’autobús. Solen ser llocs mitjanament cèntrics, però fixa’t abans de reservar perquè no t’agafi en l’altra punta de la ciutat.
  • El mateix a l’arribar a Sa Pa, cada companyia et deixa en un punt diferent, així que fixa’t bé perquè no et deixi molt lluny del teu hotel (encara que arribis a l’hora que arribis, sempre hi haurà taxistes esperant que per un mòdic preu et portaran fins a la porta del teu hotel).
Autobús per anar de Hanoi a Sa Pa

En quan al preu de com anar de Hanoi a Sa Pa en bus, aquí pots trobar moltes opcions per menys de 15 euros, per lo que a l’hora d’escollir et tornem a recomanar que intentis escollir el bus amb menor nombre de seients possibles. Per comprar bitllets de bus per a Sa Pa, aquí.

Com anar de Hanoi a Sapa en tren

Anar en tren de Hanoi a Sa Pa té una gran avantatge amb respecte al bus: saps aproximadament la durada del viatge. Depenent de la companyia el viatge tarda entre 7 hores i mitja i 8 hores. Però també té una gran desaventatja: la ciutat de Sa Pa està en la meitat de la muntanya i no té estació de tren, així que el viatge acaba en la ciutat de Lao Cai, a uns 30 kilòmetres de Sa Pa, per lo que si el teu destí final és Sa Pa tindràs que agafar algun transport que et porti allí (així que afegeix-li una hora més de viatge i algo més de diners). Lo millor d’anar de Hanoi a Sapa és que tots els trens tenen bany (encara que solen acabar bastant bruts), tens més mobilitat que en un autobús, i a més solen servir menjar i beure en el tren. En quan al preu de com anar de Hanoi a Sa Pa en tren, aquí pots trobar moltes opcions per uns 18 euros. Pots comprar o reservar el teu bitllet de tren des d’aquí.

Com anar de Hanoi a Sapa en tren nocturn

Encara que pots fer el viatge en vagons amb seients normals, lo més usual per a tots els viatgers és anar amb trens nocturns amb cotxes llit per així no perdre un dia del teu viatge ficat en un tren. El preu dependrà del nombre de llits que hi hagi en cada cabina (a més llits, més barat). Hi ha cabines per a 6 persones, per a 4 o per a 2. I en quan a preus, solen anar des dels 18 als 40 euros, així que l’elecció dependrà de amb quanta gent viatgis i el pressupost que tinguis. En principi aquest tipus de trens solen ser còmodes per a dormir, encara que tingues en compte que hi ha cabines amb llits “durs” sense cap tipus de coixí i altres amb llits “tous” amb una espècie de coixí fi que les fa més còmodes. Per comprar o reservar el teu bitllet de tren nocturn, ho pots fer des d’aquí.

Com anar de Hanoi a Sapa en minivan

Sense cap lloc a dubtes la opció més còmoda per anar de Hanoi a Sa Pa son les minivan. Encara que no aniràs en un llit com en altres opcions, els seients solen ser hiper còmodes i es solen reclinar fins quasi semblar un llit, per lo que si vols aprofitar el viatge per a dormir, segur que ho aconsegueixes sense molta dificultat. A més moltes companyies de minivan et porten des del teu hotel de Hanoi fins al que tinguis a Sa Pa, per lo que no tindràs que preocupar-te absolutament de res més. En quan a la durada del viatge, sol ser més puntual que els autobusos, per lo que sí que sol rondar les 5:30 o 6:00 hores de durada (sempre que no tinguin molt tràfic a Hanoi). Dins de les opcions de les minivan tens dues opcions molt diferents (sobretot en quan a preus). Pots anar en una minivan compartida (sol denominar-se VIP 9 i costar entre 15 i 20 euros), o bé anar en una minivan privada (que sol rondar els 200 euros amb tot inclòs). La opció de les minivan privades son ideals si viatges amb un grup gran de persones per així anar al vostre rotllo. Per reservar minivan per a Sa Pa.

Com anar de Hanoi a Sapa: alguns consells importants

  • Si viatges en temporada alta lo millor és que reservis els bitllets amb antel·lació per no quedar-te sense plaça. Recorda que pots fer-ho de forma segura des d’aquesta web, que és la que utilitzem nosaltres sempre i funciona a la perfecció.
  • L’aire acondicionat dels transports públics a Vietnam sol estar sempre molt fort, així que encara que normalment et dónen mantes tant en busos com en trens, no t’oblidis de portar una jaqueta a mà si no vols passar fred.
  • Dins dels autobusos nocturns s’ha d’anar descalç (et dónen una bossa de plàstic per què fiquis el teu calçat), per lo que és molt recomanable que portis mitjons i les sabates siguin fàcils de posar i treure.
  • Els autobusos no solen tenir bany, i encara que facin alguna parada en el camí, aquesta no té perquè ser a la meitat, per lo que millor que visitis el bany abans de prendre l’autobús.
  • Si vas en bus o tren nocturn et recomanem taps o auriculars amb cancel·lació de soroll per a poder dormir tranquil.
  • L’últim tram del viatge en autobús entre Hanoi i Sa Pa és un port de muntanya ple de corbes, així que si normalment et mareges intenta anar preparat.
  • Si estàs buscant com anar de Hanoi a Sa Pa i busques rapidesa, escull l’autobús; si el què vols és comoditat, llavors escull el tren.

2. Sa Pa

Arribats a l’estació de Lao Cai, ens esperen 2 motos amb els seus corresponents conductors per conduïr-nos fins a Sa Pa. De Lao Cai a Sa Pa tardem uns 50 minuts (hi ha uns 28 kilòmetres), i el paisatge és preciós en aquesta zona del Vietnam. Completament verd i pràcticament tot verge. Sa Pa és una ciutat en les muntanyes Hoang Lien Son, al nordoest de Vietnam. És una base popular de senderisme i disposa de magnífiques vistes als arrossars en terrasses de la vall de Muong Hoa i a la cima de Phang Xi Pang propera, de 3.143m d’alçada. Les tribus de muntanya, com Hmong, Tay i Dao, conformen gran part de la població local de la ciutat.

Vistes a la vall de Sa Pa des de la nostra habitació de l’hotel
Vistes a la vall de Sa Pa des de la nostra habitació de l’hotel
Vistes a la vall de Sa Pa des de la nostra habitació de l’hotel

Un cop arribem a Sa Pa, els dos motoristes ens deixen ja al nostre hotel perquè puguem deixar les maletes i netejar-nos de la calor i el viatge. El nostre hotel es diu Chau Long Sa Pa Hotel, i es troba en el mateix poblet de Sa Pa, gaudint d’unes grans vistes a la seva vall.

Sa Pa

El primer que fem és donar un volt per conèixer Sa Pa, però ràpidament està fet, ja que és bastant petit. El què més ens sorprèn és que la pràctica totalitat dels habitants del poble son pertanyents a minories ètniques, com els H’mong, Dao, etc…

Així que ja ens hi posem amb lo del trekking. Anem sols, pel nostre compte, i la cosa promet perquè els paisatges de la regió i l’ambient crec que ens és propici per gaudir d’una caminada per la Vall de Sa Pa.

3. Vall de Sa Pa fins a Ta Van

Comencem a agafar el camí de la vall, on per el seu centre hi transcorre un riu. Com podeu observar, la vall està plena de poblets de les minories ètniques.

Terrasses d’arrossars

Les terrasses estan sembrades d’arrossars, i aquestes son el paisatge típic de la vall de Sa Pa.

La Vall de Sa Pa, plena de poblets de les minories ètniques
Minories ètniques per la Vall de Sa Pa

I seguim baixant per el camí, però de seguida ens topem amb els habitants de la vall, en aquest cas ens topem amb l’ètnia dels H’mong Negres.

Vall de Sa Pa, plena de terrasses d’arròs

Les minories es dediquen a cultivar arròs, blat de moro i també a la ramaderia.

Trekking per la vall de Sa Pa
Creuem a l’altra banda del riu

El camí creua a l’altra banda del riu mitjançant un pont de cables d’acer i taulons de fusta.

Paisatges de la Vall
Escola del poblet de Ta Van

I arribem al poblet anomenat Ta Van, en el centre de la Vall de Sa Pa, on ens trobem amb un grup de nens que van a l’escola. Són de l’ètnia dels H’mong Negres.

Escola del poblet de Ta Van
Trekking per la Vall de Sa Pa

Continuem amb el trekking i el camí va fent ziga-zagues amb el riu.

Paisatge típic de la Vall de Sa Pa
Terrasses cultivades amb arròs
Terrasses de la Vall de Sa Pa
Trekking per la vall de Sa Pa

Per tots els poblets que ens trobem, la gent és molt amable i hospitalària. Ens trobem amb gent que ens vol vendre de tot…

Trekking per la Vall de Sa Pa

Ens creuem amb colles de pagesos i búfals. Aquí, el mitjà de transport encara és el búfal!

Trekking per la Vall de Sa Pa
Trekking per la Vall de Sa Pa
Trekking per la Vall de Sa Pa

…i sí, podem comprovar que el búfal és el principal mitjà de transport per alguns locals de la vall de Sa Pa.

Trekking per la Vall de Sa Pa

Un cop hem sobrepassat l’àrea del poblet de Ta Van, tornem enrere i desfem el camí que hem fet, per tal de tornar a Sa Pa.

Trekking per la Vall de Sa Pa

4. Vall de Sa Pa fins a Ta Phin

A la tarda, un cop recuperats de la caminada del matí, ens porten amb moto fins a la Vall nord de Sa Pa, en les immediacions d’un poblet anomenat Ta Phin. Allí explorarem el llogaret i els seus entorns i aprendrem sobre les costums i ritme de vida dels seus habitants.

Poblat de Ta Phin

En el poble de Ta Phin hi habiten en la seva majoria l’ètnia dels Dao Rojos.

Poble de Ta Phin

En els Dao Rojos, les dones s’afaiten les celles i el front, i es laquen les dents.

Voltants del poble de Ta Phin

Un cop conegut el poble, fem una mica de caminadeta pels entorns, per veure el paisatge i altres coses de la vida quotidiana…

Vida quotidiana a Ta Phin
Solució de regadiu dels camps

També observem coses com aquesta: el regadiu dels camps es soluciona amb un sistema de canyes de bambú.

Adjunto un mapa de google maps amb l’itinerari concorregut en el dia d’avui i amb el marcatge de les atraccions i monuments més importants que hem vist o visitat (incloc únicament el recorregut per les Valls de Sa Pa):

Categories
VIETNAM

Dia 11: Hanoi: Temple de la Literatura + Museu de la Guerra + Mausoleu de Ho Chi Minh + Pagoda del Pilar Únic + Pagoda de Tran Quoc

En aquest segon dia a Hanoi visitarem alguns dels millors imprescindibles de la ciutat, de fet, bastants. Començarem la ruta pel Temple de la Literatura i anirem caminant sempre cap al nord. Després del Temple visitarem el Museu de la Guerra (ja vam visitar un museu similar a Ho Chi Minh que ens va impactar força), i la Ciutat Imperial de Thang Long, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Seguidament després entrarem al Mausoleu de Ho Chi Minh, visitarem la Pagoda del Pilar Únic, el Ho Chi Minh Museum, i l’antiga llar del líder vietnamita (Ho Chi Minh Stilt House). Seguirem passant per davant del palau Presidencial, i finalment arribarem a la Pagoda de Tran Quoc, el temple budista més antic de la ciutat.
Índex:
1. Temple de la Literatura
2. Museu de la Guerra
3. Mausoleu de Ho Chi Minh
4. Pagoda del Pilar Únic
5. Pagoda de Tran Quoc

1. Temple de la Literatura

Sortim de l’Hotel Golden Key i anem directament a negociar la tarifa amb els mototaxis perquè ens portin al Temple de la Literatura de Hanoi. Es troba a uns 1,5km (uns 20 minuts a peu). El Temple de la Literatura és un altre dels llocs imprescindibles que hi ha que veure a Hanoi, la capital de Vietnam. Aquest temple és un dels llocs històrics més importants de la ciutat i està considerat com la primera universitat de Vietnam. Fou fundada en l’any 1076, i des de llavors ha estat un lloc d’estudi i culte a la literatura i la filosofia. Aquest magnífic temple fou construït en honor a Confuci, el gran filòsof xinès, i és un exemple d’arquitectura tradicional vietnamita. El Temple de la Literatura és un lloc on els estudiants vénen en busca d’inspiració abans dels exàmens, i és un lloc molt visitat pels turistes que volen conèixer la història i la cultura de Vietnam.

Temple de la Literatura

A l’interior del temple es poden trobar preciosos estanys, jardins i edificis antics amb escultures i decoracions impressionants. En els seus inicis només la gent de la reialesa podia estudiar allí, però llavors varen permetre l’entrada als millors estudiants del país. Els pocs estudiants que van aconseguir acabar els seus estudia (en els seus 7 segles d’història) tenen els seus noms esculpits en unes llosetes, que s’assenten sobre caps de tortuga. Els vietnamites creuer que tocar el cap d’una tortuga dóna bona sort.

Temple de la Literatura

El temple de la Literatura es divideix en cinc patis: Els dos primers s’utilitzaven per a descansar. En el tercer s’hi troba el pou Thien Quang i els tresors del temple. En el quart pati hi ha unes sales dedicades a Confuci i als estudiants més destacats. En el cinquè pati hi ha l’Acadèmia Imperial, i allí us trobareu un petit museu de la història del temple de la literatura.

Temple de la Literatura

L’horari de visites del Temple de la Literatura és de 7:30 a 18:00 hores, i el preu per accedir al Temple és de 30.000 VND (1,14€ aprox.). Si vols accedir-hi amb audioguia el preu son 50.000 VND (1,90€ aprox.).

Temple de la Literatura
Temple de la Literatura

2. Museu de la Guerra

Anem passejant cap al nord-est i a 1 kilòmetre del temple, ens trobem amb el Museu de la Guerra (Vietnam Military History Museum), el qual també volem visitar. Vàrem veure el de Ho Chi Minh i ara volem veure aquest. El Museu de la Guerra de Hanoi, també és conegut com a Museu de la Història Militar de Vietnam. En ell hi pots veure fotos històriques, videos, cartes, objectes quotidians i inclús tancs i avions que s’utilitzaren durant les guerres i invasions que va viure el poble vietnamita, especialment de l’època en que fou colònia francesa i de la guerra amb Estats Units.

La Torre de la Bandera

Si vols comprendre millor el passat d’aquest pais i conèixer la seva cultura militar, aquest és un dels llocs d’interès que has de visitar a Hanoi. Almenys a nosaltres ens va resultar de lo més interessant per a reflexionar sobre els horrors de la guerra.

La Torre de la Bandera

Obre tots els dies, excepte dilluns i divendres, de les 8:00 del matí a les 11:30 hores i de les 13:00 a les 16:30 hores. Com veus, l’horari és bastant limitat, així que és important que ho tinguis en compte a l’hora de planificar la teva ruta de 2 dies en Hanoi. L’entrada és de pagament. No és cara, son uns 40.000 VND en aquest cas (1,52€ aprox.).

Museu de la Guerra
Vietnam Military History Museum

Sortim del museu no tant commocionats com a Ho Chi Minh, però déu n’hi do. Aquest és un museu on et mostren el poder militar que va tenir (o té encara) Vietnam. Ara anirem cap a la Ciutat Imperial de Thang Long, ubicada a prop d’aquí a 400 metres al nord en direcció al Mausoleu de Ho Chi Minh. Declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco en el 2010, la Ciutat Imperial de Thang Long conta amb molta importància històrica i cultural. Va suposar el centre polític del país durant 13 segles. Avui en dia, poden trobar-se les restes arqueològiques de lo què en el seu dia fou la capital de Vietnam. Es pot destacar Doan Mon, la porta principal de la Ciutat Imperial de Thang Long.

Ciutat Imperial de Thang Long

Val a dir que només queda el sector central de la Ciutadella Imperial, i la visita és bastant ràpida perquè no hi ha molt a veure…

Ciutat Imperial de Thang Long

L’horari de visites de la Ciutat Imperial és de 8:00 a 17:00 hores, i el preu per accedir-hi és de 30.000 VND.

3. Mausoleu de Ho Chi Minh

I a 700 metres al nord-oest, pujant per l’avinguda Dien Bien Phu, arribem a la plaça Ba Dinh, on Ho Chi Minh al 1945 va proclamar la independència del Vietnam. Allí, hi ha el Mausoleu del mateix Ho Chi Minh, un dels llocs més emblemàtics de Vietnam. El Mausoleu de Ho Chi Minh és un dels llocs més emblemàtics de Vietnam. Es troba ubicat en la plaça Ba Dinh de Hanoi, i és la tomba on descansen les restes del líder vietnamita Ho Chi Minh, qui fou president de Vietnam del Nord i figura clau en la història del país. El mausoleu ocupa un impressionant edifici de granit gris. Els visitants poden recórrer l’interior on hi trobaran una enorme estàtua de Ho Chi Minh. El Mausoleu és un lloc de gran importància per als vietnamites i un lloc ideal pels turistes que volen conèixer la història del país.

Plaça Ba Dinh amb el Mausoleu de Ho Chi Minh

A dins del mausoleu hi descansa el cos embalsamat de l’antic i adorat president de Vietnam. Ho Chi Minh fou un poeta, militar i revolucionari vietnamita. Fou primer ministre (1945-1955) i president de la República Democràtica de Vietnam (1945-1969), coneguda com Vietnam del Nord. També fou una figura clau en la fundació de la República Democràtica de Vietnam en el 1945, així com l’Exèrcit Popular de Vietnam (PAVN) i el Viet Cong (NLF o VC) durant la Guerra de Vietnam.

El Mausoleu de Ho Chi Minh

Per accedir a aquest enorme edifici tindreu que passar un control de seguretat, amb detector de metalls inclòs. En els mesos de octubre a novembre el mausoleu roman tancat, ja que s’emporten el cos a Rússia per a realitzar un manteniment. El mausoleu es troba junt al Palau Presidencial, i la seguretat és estricta, no podent-se fer fotos o parlar en el seu interior.

El Mausoleu de Ho Chi Minh

L’entrada al mausoleu de Ho Chi Minh és gratuïta. Està obert de 8 a 11 hores de dilluns a dijous. Els divendres està tancat. Dissabtes i diumenges obre de les 8:00 a les 11:30h.

El Mausoleu de Ho Chi Minh

4. Pagoda del Pilar Únic

Al costat mateix del Mausoleu es troba el recinte amb la Pagoda del Pilar Únic en el seu interior. La Pagoda del Pilar Únic és un lloc curiós a veure a Hanoi. Aquest temple, l’orígen del qual es remonta al segle XI, es troba sobre un petit estany i fou manat construïr per l’emperador Ly Thai Tong. El seu disseny està inspirat en una flor de lotus. La visita a la Pagoda del Pilar Únic és una experiència única, que combina la bellesa arquitectònica amb l’espiritualitat budista i la llegenda que l’envolta.

Chua Mot Cot, la Pagoda del Pilar Únic

La Pagoda del Pilar Únic és una columna de pedra de la que li surten uns pilars de fusta que la subjecten, amb unes escales de pedra per a poder accedir al seu interior. Tot envoltat per un estany. En el seu interior hi ha un altar en honor a Buda. Diuen que les parelles que vulguin tenir molts fills tenen que acudir a la Pagoda i realitzar una ofrena. L’entrada al temple és gratuïta. Obre tots els dies de les 9:00 a les 17:00 hores.

Pagoda del Pilar Únic

Un cop visitada la pagoda, no ens mourem gaire per trobar la nostra pròxima visita. Molt a prop d’aquí, al costat mateix de la pagoda s’hi troba un estrafolari museu, el Museu de Ho Chi Minh. És un museu amb forma de flor de lotus sobre la vida del president Ho Chi Minh. Aquest museu no és un dels imprescindibles de Hanoi. Si no teniu temps us el podeu saltar.

Museu de Ho Chi Minh

L’horari del museu és de 8:00 a 11:30h i de 14:00 a 16:00 hores. Està tancat els dilluns i divendres. El preu de l’entrada és de 15.000 VND.

Museu de Ho Chi Minh
Interior del Museu de Ho Chi Minh

I visitat el museu anem a visitar la Casa de Ho Chi Minh, que es troba en la mateixa zona que l’anterior, el Mausoleu i la Pagoda del Pilar Únic. El museu s’anomena “Ho Chi Minh Stilt House”. Concretament es troba ubicat en el jardí del Palau Presidencial de Vietnam. La visita és força interessant per si t’agrada la història i coneixes el personatge de Ho Chi Minh. Es tracta d’un senzill palafit, que és l’antiga llar del líder comunista Ho Chi Minh, amb relíquies, jardins i visites guiades.

Jardins i entorns de la Casa de Ho Chi Minh
Casa de Ho Chi Minh

L’horari d’obertura de la casa és de 7:30 a 11:00h i de 13:30 a 16:00 hores.

Interior de la casa, concretament el seu despatx

Un cop sortim del recinte dels jardins del Palau Presidencial, passem per davant del mateix Palau Presidencial per contemplar-lo per fora i tirar alguna foto. Es troba a 300 metres al nord del Mausoleu de Ho Chi Minh. És un Palau Colonial Francès del segle XX que ara és despatx i residència del president i del vicepresident del Vietnam.

Palau Presidencial de Vietnam
Palau Presidencial de Vietnam

I ens anem dirigint al nord en direcció al llac de l’Oest (Ho Tay). Pel camí ens trobem amb algunes escenes curioses de la ciutat de Hanoi, com un barber afeitant al client al mig del carrer.

Carrers de Hanoi

5. Pagoda de Tran Quoc

I finalment arribem al llac de l’Oest, i en una illa ens trobem amb la Pagoda de Tran Quoc, a 1100 metres al nord del Palau Presidencial de Vietnam. Es tracta d’una de les imatges més icòniques i fotografiades de Hanoi. La Pagoda de Tran Quoc és el temple budista més antic de Hanoi. Fou construïda en el segle VI, durant el regnat de l’Emperador Ly Nam De (544-548). Quan es va construïr, estava ubicada en el riu Vermell. Degut a la invasió del riu, la pagoda fou traslladada a la seva ubicació actual: el llac Tay. La pagoda principal medeix 15 metres i té un total de 11 pisos. Al voltant de la pagoda hi han altres edificis d’interès cultural. La nostra intenció és que fos una visita molt tranquil·la, i si es dóna la condició, poder veure un bonic capvespre sobre el llac Tay amb la pagoda al costat. És un lloc genial per fer-se fotos boniques a Hanoi, perquè està en una petita illa del Llac de l’Oest (Ho Tay) i des d’allí tens unes vistes genials de la ciutat.

Pagoda de Tran Quoc

Tran Quoc té 15 metres d’alçada dividits en 11 nivells, un per cada un dels estats budistes que existeixen. Cada nivell té 6 portes custodiades per una estàtua de Amitabha.

Interior de la Pagoda de Tran Quoc
Interior de la Pagoda de Tran Quoc

L’horari de la Pagoda de Tran Quoc és de 7:30 a 11:30h i de 13:30 a 17:30h, i l’entrada és gratuïta.

I fins aquí hem planificat l’itinerari del dia. Si ens dóna temps, ens acostarem novament amb taxi o amb mototaxi fins a la zona del llac Hoan Kiem o fins al Barri Antic, com preferim.

Adjunto un mapa de google maps amb l’itinerari concorregut en el dia d’avui i amb el marcatge de les atraccions i monuments més importants que hem vist o visitat:

Categories
VIETNAM

Dia 10: Hanoi: Vol Hue-Hanoi + Free Tour per Hanoi + Llac Hoan Kiem + Old Quarter de Hanoi

Deixem el centre de Vietnam per arribar-nos ja al nord, concretament a la seva capital Hanoi, la qual en el dia d’avui coneixerem una mica, ja que tenim previst per un Free Tour des del centre. No ens mourem gaire del centre (de la zona del Llac Hoan Kiem) només per endinsar-nos i explorar el Barri Antic de la capital del Vietnam. Aquest primer dia de descoberta de Hanoi també ens quedarà gravat a la retina.
Índex:
1. Vol Hue – Hanoi
2. Free Tour per Hanoi
3. Llac Hoan Kiem
4. Old Quarter de Hanoi

1. Vol Hue – Hanoi

I ens aixequem ben d’hora per anar a l’aeroport de Hue, anomenat Aeroport de Phu Bai, ubicat a uns 15 kilòmetres al sud-est de Hue. Hem contractat un trasllat privat que ens vé a recollir a l’hotel i ens porta cap a l’aeroport de Hue. Això ho hem fet així en tots els aeroports i enllaços dels mateixos cap als hotels o centres de les ciutats. És la forma més segura i còmoda. Adjunto l’enllaç aquí.

Aeroport de Hue
Volarem amb Vietnam Airlines

Al cap de 1h i quart d’haver-nos enlairat a Hue aterrem a Hanoi. Hem arribat a l’Aeroport de Hanoi (anomenat Aeroport Internacional de Noi Bai), el qual està ubicat a 29,2 kilòmetres al nord del centre de Hanoi. Aquí també hem contractat un trasllat privat que ens ha de dur al nostre hotel (adjunto aquí el link), anomenat Golden Key Hotel (3 estrelles), el qual està ubicat molt a prop del centre, concretament a uns 20 minuts del llac Hoan Kien i a uns 20 minuts del Temple de la Literatura.

Golden Key Hotel

2. Free Tour per Hanoi

Descarregats de les nostres maletes i ja acondicionats per visitar Hanoi, sortim de l’Hotel i observem que allà mateix, al xamfrà amb el carrer, hi ha un grup de nois amb motocicletes que estan esperant que sortim per abordar-nos. Són les mototaxis que ens esperen. I perquè no? Tot i que l’Hotel es troba únicament a 20 minuts del centre, si ens podem estalviar caminar aquests 20 minuts potser els guanyarem per altres bandes. Així doncs, negociem la tarifa amb el motard, i anem fins al centre amb mototaxi. És una manera com una altra d’integrar-nos a la ciutat de Hanoi…

En mototaxi al centre

Hanoi és la capital de Vietnam i la segona ciutat més gran del país després de Ho Chi Minh. Té una població de quasi 7 milions de persones, en el 2010 es varen commemorar oficialment 1000 anys des de la fundació de la ciutat. Conèixer la seva història mil·lenària, la seva arquitectura, els seus temples, els seus mercats, viure el seu desordre i provar la seva famosa gastronomia son només algunes de les coses a veure i fer a Hanoi que no us podeu perdre. Hanoi és una ciutat gran, desordenada, plena de posts de carrer i venedors ambulants amb un tràfic caòtic on les senyals només s’utilitzen com a ornament. Una ciutat del sudest asiàtic amb la “neteja” i els característics olors d’aquesta part del planeta. Ah! I motos, moltes motos. Però entre tot aquest caos i brutícia hi ha una cosa de Hanoi que em va agradar i que féu que visitar-la valgués la pena: la seva autenticitat. I és que Hanoi rep als turistes amb els braços oberts, però té clar que si algú no està disposat a acceptar-la com és no li importa en absolut. Nosaltres vam prendre Hanoi com a ciutat base per a realitzar les excursions a Sapa, Ninh Binh i la Badia de Halong. Vàrem estar 3 dies sencers a Hanoi per a poder-la visitar (contant amb el dia d’avui).

Exercicis a Ho Hoan Kiem

Et recomanem fer un Free Tour a Hanoi en el primer dia per a conèixer un xic més de la ciutat i les seves curiositats. El pots reservar inclús en espanyol. Aquí te l’adjunto. És el que vam fer nosaltres. Te l’aconsellem perquè no és el mateix veure que conèixer millor lo què estàs veient, i a més explicat per algú que viu allí. Havíem de ser a les 11h a una direcció molt concreta del barri antic de Hanoi. Concretament havíem de ser a Republik Backpacker’s Hostel, un alberg ubicat a uns 20 minuts del llac Ho Hoan Kiem, al nord del barri antic. Hi vàrem arribar amb mototaxi pels pèls.

A prop hi ha el Mercat de Dong Xuan

La nostra visita guiada gratuïta per Hanoi comença a les 11:00h a Phung Hung. Des d’aquest cèntric carrer farem un passeig fins a una de les places d’abastaments més populars de la capital vietnamita: el Mercat de Dong Xuan. Quins son els productes més demandats? I els més cars? Desvetllarem totes aquestes curiositats en la nostra visita.

Pont vermell de Huc en el llac Hoan Kiem

Continuarem aquest free tour per Hanoi dirigint-nos a l’emblemàtic llac del districte de Hoan Kiem. Es tracta del lloc més romàntic de la ciutat, doncs en ell es troba un dels escenaris preferits de les parelles d’enamorats: el pont vermell de Hanoi. Mentres recorrerem aquesta famosa passarel·la, el nom oficial és de Pont Huc (Cau The Huc en vietnamita), gaudirem d’unes excel·lents vistes de tot el conjunt del llac.

Casc Antic de Hanoi

El nostre recorregut prosseguirà per el casc antic de Hanoi, on ens aturarem en una cafeteria tradicional perquè pugueu degustar pel vostre compte el deliciós cafè vietnamita amb ou. Segur que us sorprendrà! Finalment, després de dues hores i mitja de recorregut, conclourem aquest free tour per Hanoi retornant al punt de trobada.

Si ho prefereixes, també pots fer una visita guiada per Hanoi. Té una durada de 7 hores i gràcies a ella podràs conèixer encara més llocs de la ciutat junt a un guia. L’adjunto aquí.

Si t’interessa, també pots recórrer Hanoi amb el Bus Turístic. Es tracta d’una opció genial per recórrer la ciutat de Hanoi d’una manera còmoda i ràpida, coneixent els principals punts turístics de la capital de Vietnam. Ambn el bus turístic pots arribar còmodament (i sense suar molt, dada important en aquest viatge) a l’Òpera de Hanoi, el Temple de la Literatura, la Pagoda Tran Quoc o a la Catedral de Sant Josep, pujant i baixant tantes vegades com vulguis, i amb una audioguia en espanyol. Si t’agrada aquesta opció, algo que has de saber és que els bitllets de l’autobús turístic tenen una validesa de 24 o 48 hores, funcionant tots els dies de la setmana de 9:15 del matí a les 16:15 hores.

Bus Turístic de Hanoi

També hi ha la possibilitat de fer un passeig en ciclo per Hanoi, tal com el vàrem fer a Ho Chi Minh. Nosaltres, però, ho hem desestimat perquè a Hanoi l’àrea turística a cobrir no és tant gran com a Ho Chi Minh. Viure l’experiència de fer un passeig en ciclo (el famós tricicle) és una d’aquestes coses que pots fer si estàs un mínim de 2 dies a Hanoi, pla genial si vols conèixer algun dels seus barris. Entre les opcions disponibles, tens aquest tour en ciclo de 1 hora pel barri antic. Entre les curiositats d’aquest mitjà de transport de Hanoi, t’expliquem que Pierre Coupeaud el va inventar en el 1939, i uns anys després fou l’encarregat de portar-lo a la Indoxina francesa, millorant el rickshaw (típic de Japó, Xina o Índia), un vehicle de 2 rodes tirat per una persona. Avui segueix sent habitual moure’s en ciclo per la ciutat, i hi ha qui diu, que no si no muntes en un no has estat a Hanoi.

Tour en ciclo per Hanoi

A Hanoi hi ha la possibilitat de realitzar diferents classes i tallers, com la possibilitat de realitzar una classe de cuina vietnamita a Hanoi. Aquest punt està pensat per els amants de la cuina que no es conformen en només provar, sinó que a més volen aprendre a cuinar plats vietnamites. Aquí tens una idea de pla xulo per fer a Hanoi amb amics o en parella. Una de les experiències més recomanables si vas a estar un mínim de 2 dies en la capital de Vietnam, perquè vas a comprar amb un guia els productes a un mercat local, t’ensenyen a cuinar plats típics, i al final, es prova tot lo què has cuinat, tant tú com els teus companys. Si t’agrada la idea, pots reservar aquesta classe de cuina a Hanoi. Lo únic a tenir en compte, és que aquests tallers son en anglès i duren al voltant de 5 hores!

Classe de cuina vietnamita a Hanoi

Durant aquests primers instants que passarem a Hanoi, tenim pensat reservar les excursions pels pròxims dies, com per exemple, l’excursió de dos dies a la Badia de Halong. És a dir que contractarem el creuer a la Badia de Halong a bon preu. De fet, hi ha molta gent que espera a estar en la capital de Vietnam per a reservar-lo. Veuràs mil ofertes pel carrer, però el consell d’or que et donem és que no el contractis en qualsevol agència i sense referències. La nostra recomanació en aquest cas, és reservar algo amb bones valoracions i amb un preu mig, no tiris a lo més barat. Tingues en compte que són excursions de varis dies, i coneixem varis casos en els que ens expliquen que en comptes d’haver estat una de les millors experiències, va acabar éssent de les pitjors. Si no vols estar utilitzant temps en buscar aquesta excursió en concret, et deixem varies que pots reservar online per poc més de 100 euros per persona:

Creuer per Halong Bay

Una altra opció gastronòmica que podem fer en el dia d’avui o en altres dies és provar el famós entrepà vietnamita (Banh Mi). Seguim amb la idea de que t’emportis un bon sabor de boca d’aquesta visita a Hanoi que faràs, per això ara et recomanarem menjar un Banh Mi, un entrepà fet amb pa de baguette. Un bàsic, perquè aquests entrepans vietnamites a més de ser súper econòmics, estan espectaculars. Si et serveix de referència, a nosaltres ens van encantar els de paté de porc, però si veus que no és el teu sabor preferit, també els tenen de pollastre amb formatge o amb xampinyons, de vedella, etc… i per suposat vegetarians. I ara, lo més important: A on provar el millor entrepà vietnamita de Hanoi? Apunta aquests 3 locals amb la seva ubicació:

Banh Mi Hoi An

I finalment, abans de començar amb la ruta en si del dia, també hi ha la possibilitat de provar la cervesa vietnamita més econòmica del món. S’anomena Bia Hoi. Si t’agrada la cervesa, no pots marxar sense provar la Bia Hoi, cervesa de barril fabricada a Vietnam sense fermentació, bastant refrescant i lleugera, que entra genial quan la calor apreta, ja que té molt poca graduació. La seva major curiositat és que no es pot consumir passades 24 hores. En canvi, és una opció de lo més econòmica, ja que el seu preu va dels 5000 dongs (uns 20 cèntims d’euro). Es coneix com la cervesa més barata del món. Aquí ho deixem, cervesers. La trobaràs fàcilment en els posts de carrer i bars de Hanoi. Fíxa’t on vegis escrit Bia Hoi. Això sí, no esperis grans campanyes de marketing en la promoció.

Bar de Hanoi on serveixen la Bia Hoi

3. Llac Hoan Kiem

Un cop hem acabat amb el free tour, ens dirigim al llac Hoan Kiem. Si després de seguir amb el free tour estàs cansat de ser esquivat per motos i altres transeünts, et recomano visitar el Llac Hoan Kiem, un altre dels llocs més bonics de la ciutat. Es tracta d’un llac de 12 hectàrees ubicat en ple centre de Hanoi. És impossible que te’l perdis. En un petit illot situat just en el centre del llac, podràs veure la Torre Tortuga. En el llac també hi trobareu a gent practicant Tai Chi, llegint, descansant o simplement passejant pels jardins que l’envolten.

Llac Hoan Kiem, i al mig la Torre de la Tortuga (Thap Rua)
Llac Hoan Kiem amb el pont The Huc i la Pagoda Ngoc Son en una illa
Ambient al voltant del Llac Hoan Kiem

Prop d’una de les ribes del llac també s’hi troba el Temple de la Muntanya de Jade (Ngoc Son Temple), construït en el segle XVIII i un lloc imprescindible a veure a Hanoi. L’illot en el que es troba el temple està unit a terra ferma a través del famós pont vermell de The Huc, que és preciós tant de dia com de nit.

Ngoc Son Temple
Ngoc Son Temple

L’horari del temple Ngoc Son és de 8:00 a 18:00 hores, i el preu per entrar-hi és de 30.000 VND (1,14€ aprox.).

Pati interior del Ngoc Son Temple

Prop del llac també es troba el Thang Long Water Puppet Theatre, on pots assistir al seu famós espectacle de marionetes aqüàtiques. T’aviso de que és un show una mica estrany i que costa enténdre’l. Valora tú mateix si vols assistir-hi! Per nosaltres fou tota una sorpresa, la veritat. Pensàvem que era la típica turistada, i encara que és veritat que el 100% dels espectadors eren estrangers, és algo que val la pena si estàs un mínim de 2 dies a Hanoi. Es tracta d’un espectacle de marionetes tradicionals vietnamites totalment articulades, que es mouen dins d’una piscina d’aigua. La posta en escena, la música, els vestits tradicionals i les veus dels artistes son una veritable passada. L’espectacle té una durada d’uns 40 minuts, i si t’agrada el plà i ho vols reservar, pots fer-ho aquí. Nosaltres hi vàrem anar un dia a la nit, però t’ensenyem les fotos ara…

Thang Long Water Puppet Theatre
Thang Long Water Puppet Theatre

I ens dirigim a la riba nord del llac Hoan Kiem, on hi trobarem 2 locals que tenen un interès especial. Per una banda, ens trobem amb el Dinh Cafè. Aquest és un local especial on podem provar el típic cafè vietnamita amb ou (cafè vietnamita tradicional). És un dels cafès més visitats de Hanoi. El lloc és de lo més autèntic, a més s’accedeix a aquesta cafeteria a través d’una botiga de maletes, no et diem més. Un cop dins del local, només tens que seguir les indicacions i pujar per unes escales en les que sembla que et surti a rebre algun personatge de Àlex de la Iglesia, però que en canvi, et porta a un local tradicional vietnamita on pots provar el famós cafè amb ou. Pren nota si busques locals curiosos on anar a Hanoi, ja que aquest n’és un.

Dinh Cafe

Per altra banda, en la mateixa riba nord del llac, ens trobarem un altre curiós restaurant-cafè que s’anomena “Original Note Café”. Aquest curiós restaurant-cafè té una decoració de lo més original. Totes les seves parets, sostres, cadires, etc…. estan decorats amb post-it’s que els clients han anat enganxant amb els seus missatges. Aquí venen a més de varis tipus de cafè, sucs, batuts i cosetes per a menjar per si teniu gana.

Original Note Café

4. Old Quarter de Hanoi

I del llac Hoan Kiem entrarem al Old Quarter de la ciutat, dit d’altra manera, el barri antic de Hanoi, que es troba al nord mateix del llac. El Barri Antic és la zona més famosa de Hanoi, existent des de l’època imperial. Va néixer com un barri residencial i comercial, en el que cada carrer estava especialitzat en un tipus de comerç. Els comerços més populars eren els del cotó, les joies, herbes i la seda. En l’actualitat podràs trobar-hi altre tipus de comerços.

Barri Antic de Hanoi

Si penses en una ciutat vietnamita, segurament et vinguin a la ment munts de carrers entrellaçats amb cables penjant, un tràfic horrible on les motos son les protagonistes, comerços i venedors a peu de carrer, molta gent per totes bandes, etc… Just així és el barri antic de Hanoi, un lloc en el que les motos, comerços, locals i turistes dónen vida al barri més popular de Hanoi. Si és cert que el teu passeig no serà lo què es descriu com tranquil degut a la quantitat d’estímuls, recórrer els seus carrers és perdre’s en el passat i el present de la ciutat, i per lo tant, algo imprescindible que fer a Hanoi. T’encantarà!

Barri Antic de Hanoi

Els caòtics carrers de Hanoi estan plens de botigues i bars en els que els locals s’asseuen a menjar en uns mini-tamborets de plàstic. El menjar és casolà, de fet la majoria dels edificis estan habitats per famílies senceres, que tenen el seu bar o botiga en la planta baixa. Així que els podreu veure allí mateix cuinant o menjant en la porta de la seva botiga. Els oficis s’agrupen per carrers. Hi ha carrers on tots els comerços son fusters, carrers de sabaters, etc… de tot.

Menjant al Barri Antic de Hanoi
Barri Antic de Hanoi
Barri Antic de Hanoi
Barri Antic de Hanoi

Decidim creuar tot el barri antic de la ciutat fins arribar al Mercat Dong Xuan, al nord. De camí al mercat passem per Beer Street que realment és el carrer Ta Hien, sens dubte, un imprescindible a visitar a Hanoi. Aquest carrer està ple de pubs on serveixen cerveses vietnamites més famoses del país i també algunes internacionals. Fem una breu parada per degustar-ne alguna. Per la nit aquest carrer és un bullidor de gent, on es barregen locals i estrangers, per a gaudir d’unes bones cerveses. També es pot degustar la cervesa més barata del món, com hem dit abans, la Bia Hoi, per uns 5.000 dongs (18 cèntims d’euro). Nosaltres ens vàrem atrevir a provar-la.

Beer Street de nit

És curiós caminar per aquesta zona durant el dia, ja que es veu quasi completament buida. De nit es transforma amb els seus pubs, bars i petits restaurants. Tots els bars i restaurants treuen al carrer tamborets perquè la gent local (i els turistes) s’asseguin a beure i a sopar. Això sí, és un dels llocs més turístics de Hanoi i els preus son una mica més alts, però en qualsevol cas, ja veuràs que sí o sí, viure l’experiència de menjar en el carrer Ta Hien val la pena.

Carrer ta Hien, de nit

També passem pel carrer Hang Buom, que quan arriba la nit es transforma també i és dels més concorreguts, amb concerts i espectacles, venda de menjar i beguda de carrer… i sí, també molt de turista.

Espectacles de carrer en el carrer Hang Buom de Hanoi

I finalment arribem a davant de l’edifici del mercat Dong Xuan, el mercat més gran que visitar a Hanoi on podem trobar-hi de tot: tèxtils, menjar, souvenirs, animals, etc… Es tracta d’un edifici de 3 plantes amb botigues de souvenirs, artesania, roba,.. però si passes de les compres, és també el lloc perfecte per emportar-te un bon sabor de boca (literal), ja que en aquest mercat pots provar el millor menjar de carrer de la ciutat, i delícies locals com Bun Cha (sopa de fideus), Banh Cuon (creps farcides de carn), Nem Ra (rotllets de primavera fregits estil vietnamita) o Banh Mi (entrepà en pa de baguette). L’horari del mercat és de dilluns a diumenge de 7:00 a 21:00 hores.

Mercat de Dong Xuan
Vist el mercat, i ara que s’està fent fosc, és bo saber que a Hanoi hi ha un altre mercat força famós: es tracta del Mercat Nocturn de Hanoi. Realment està situat en els carrers del Casc Antic, entre els carrers Pho Hang Dao, Hang Ngang, Hang Gai, Hang Be, Hang Bong y Hang Giay. Déu n’hi dó amb els noms. Has de saber que el mercat nocturn només funciona els caps de setmana (obre el divendres, dissabtes i diumenges a partir de les 19:00 hores. En aquest mercat de Hanoi t’hi trobaràs carrers i carrers plens de botigues i posts on comprar sobretot, falsificacions de bona qualitat de roba, esportives i accessoris.
Hanoi Night Market
Hanoi Night Market

I aquí donem per finalitzada la ruta del dia d’avui, perquè tot just ara comença a fer-se fosc i d’aquí una estona tornarem a endinsar-nos pels carrers del barri antic per sopar, tal com hem dit, al carrer Ta Hien. Un cop acabats de sopar, ens en tornarem a la zona del Llac Hoan Kiem a donar una volta i a buscar un mototaxi que ens porti de tornada a l’Hotel…

Adjunto un mapa de google maps amb l’itinerari concorregut en el dia d’avui i amb el marcatge de les atraccions i monuments més importants que hem vist o visitat:

Categories
VIETNAM

Dia 9: Hue: Creuer pel Song Huong (Riu Perfum) + Pagoda Chua Thien Mu + Mausoleus Emperadors Dinastia Nguyen

I en el segon dia que ens passarem a Hue, tenim la intenció de visitar les tres millors tombes imperials d’emperadors de la dinastia Nguyen, la tomba de Tu Duc, la de Khai Dinh i la de Minh Mang. L’acostament a les tombes les realitzarem fent un creuer pel riu Perfum, i també aprofitarem el creuer per acostar-nos a la Pagoda de la Dama Celestial (Chau Thien Mu).
Índex:
1. Creuer pel Song Huong (Riu Perfum)
2. Pagoda Chua Thien Mu
3. Mausoleus Emperadors Dinastia Nguyen

1. Creuer pel Song Huong (Riu Perfum)

Començarem el matí anant a embarcar-nos a un petit creuer que farem pel riu Perfum de Hue. L’excursió és a les tres millors tombes imperials de la dinastia Nguyen de Hue. La vàrem contractar en el dia anterior en una empresa local de Hue, un cop vam visitar la Ciutadella Imperial.

L’excursió la vàrem contractar a través del nostre hotel i de l’oficina de turisme a una empresa local de Hue. Però si us interessa, també adjuntem la possibilitat de contractar alguna excursió similar (tot i que no és com la nostra) des de casa, com aquestes:

El recorregut començarà en el vestíbul del nostre hotel on ens vindrà a buscar el guia. Des d’allí, caminarem amb el nostre guia fins a l’estació de vaixells de la ciutat per embarcar en el famós creuer fluvial del drac. Un cop comencem a navegar explorarem totes les boniques zones al llarg de les ribes del riu i lliscarem junt a les autèntiques cases antigues locals, pobles, esglésies, pagodes i camps verds. Ens asseurem i relaxarem mentres gaudirem de la impressionant i romàntica vista sobre el riu Perfum que flueix per el cor de la ciutat de Hue.

Creuer pel riu Perfum de Hue
Creuer pel riu Perfum de Hue
Paisatge impressionant des del creuer del riu Perfum

2. Pagoda Chua Thien Mu

Ens aturarem i pujarem a la cima del turó Ha Khe de la pagoda Thien Mu, on gaudirem també de les vistes sobre el riu perfum i dels entorns. L’embarcador de la pagoda Thien Mu (de la Dama Celestial) es troba a uns 5 kilòmetres de l’embarcador del centre de Hue on hem començat el creuer.

Vista del riu Perfum des de l’embarcador de la Pagoda Thien Mu

La visita a la Pagoda Thien Mu (Dama Celestial) és un gran imprescindible que veure a Hue. Situada junt al riu Perfum, aquesta pagoda és un dels símbols de la ciutat. Encara que el temple en sí va començar a construïr-se en l’any 1601, la famosa torre no fou construïda fins al 1844. L’orígen del nom de la pagoda prové d’una llegenda que explica com una anciana que va aparèixer en lo més alt d’un turó va dir que un senyor vindria i construïria una pagoda que portaria prosperitat al país. Així, Nguyen Hoang la va manar construïr.

Pagoda de la Dama Celestial, a dalt d’un turó pujant per una llarga escalinata
Torre de la Pagoda Thien Mu

En la part posterior del temple, podreu trobar-hi el cotxe que va utilitzar el monjo Thich Quang Duc per anar fins a Saigon (Ho Chi Minh), on el 1963 es va sacrificar en veu de protesta en contra de la desigualtat religiosa. En aquell moment, el govern catòlic havia pres mesures contra el budisme, malgrat de que la majoria de les persones en el país pertanyien a aquesta religió.

Cotxe del monjo

3. Mausoleus Emperadors Dinastia Nguyen

Al ser Hue una ciutat imperial, podràs trobar en ella varies tombes d’emperadors. Les més populars son les tombes de Tu Duc, Khai Dinh i Minh Mang. L’entrada a cada tomba costa 150.000 VND (5,70€ aprox.). Nosaltres les vàrem visitar totes tres, ja que formaven el gruix del pack de l’excursió contractada. Si vas per lliure i només en vols visitar una, et recomano que visitis la Tomba de Khai Dinh. Khai Dinh fou el dotzè emperador de la dinastia Nguyen. La construcció de la seva tomba va portar onze anys, des de 1920 a 1931. Abans de que l’emperador morís en el 1925, va viatjar a França, on fou influenciat pels estils arquitectònics de la zona. Per això, la seva tomba barreja estils europeus i asiàtics.

Mausoleu de Tu Duc

Les tombes dels emperadors Nguyen es troben en els voltants de la ciutat imperial de Hue, disseminades al llarg de la llera del riu Perfum. Declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, totes elles fan gala del refinat gust estètic dels emperadors Nguyen i de com aquest abarcava tots els aspectes de la vida i de la mort. Molts d’ells van concebre la seva estada eterna com autèntiques obres d’art per lo què és una de les visites imprescindibles que fer a Vietnam. Nosaltres vam visitar les 3 tombes imperials de Hue més interessants i us donarem les dades necessàries per a la seva visita:

  • Tomba de Tu Duc
  • Tomba de Khai Dinh
  • Tomba de Minh Mang
Mausoleu de Tu Duc

Mausoleu de Tu Duc

El Mausoleu de Tu Duc és, segons alguns, la més bella d’entre totes les tombes imperials de Hue. També és la primera que ens trobarem. Serà navegar uns 6 kilòmetres des de l’embarcador de la Pagoda Thien Mu i desembarcar per trobar-nos amb aquest mausoleu. El mandat d’aquest monarca, entre 1848 i 1884, converteix a aquest emperador en el més longeu dels Nguyen. El seu regnat va coincidir amb l’arribada dels francesos, així que cansat dels problemes mundans, va ordenar construïr una tomba de conte de fades, que utilitzaria en vida com a lloc d’esbarjo.

Mausoleu de Tu Duc
Mausoleu de Tu Duc

La tomba es composa de cinquanta construccions envoltades per un mur perimetral de kilòmetre i mig, que segueixen el plà arquitectònic de la ciutat imperial. Amb un disseny que frega la poesia, la tomba es composa de bonics palaus i un disseny paisatgístic a la mesura de l’ésser humà. Es va intentar aconseguir una perfecta armonia entre monuments i naturalesa gràcies al cuidat disseny del paisatge.

Mausoleu de Tu Duc
Mausoleu de Tu Duc

L’horari de visites és de les 7:00 del matí fins a les 17:30h de la tarda. S’ubica a uns sis kilòmetres del centre de Hue (s’hi arriba amb cotxe o moto des de Hue, també).

Mausoleu de Khai Dinh

Khai Dinh fou el dotzè emperador Nguyen (1916-1925). Bastant impopular per la seva proximitat als francesos. La seva tomba, construïda entre 1920 i 1931 a 10 kilòmetres de Hue dóna compte de la seva afinitat per lo estranger i certa extravagància. Sota el seu mandat, la cultura occidental va acabar per introduïr-se en el país.

Escalinata d’entrada al Mausoleu de Khai Dinh
Escalinata d’entrada al Mausoleu de Khai Dinh
Nova escalinata per accedir al Mausoleu de Khai Dinh

És la més visitada i també la millor conservada de les tombes imperials de Hué. En ella apareixen elements propis de l’arquitectura autòctona i occidentals. La joia central és el palau de Thien Dinh on es troba la sepultura de l’emperador, a divuit metres sota terra. Quasi un museu de belles arts, la decoració interior del palau és aclaparador. Interminables mosaics, ornaments de vidre i ceràmica, així com baix relleus en sostres i parets. La tomba ha estat classificada com una obra de neoclassicisme a Vietnam, amb una barreja d’art hindú i budista.

Pati del Mausoleu de Khai Dinh
Entrada a l’edifici principal del Mausoleu de Khai Dinh
Mausoleu de Khai Dinh
Per arribar al Mausoleu, a part d’haver-nos acostat amb el creuer pel riu Perfum, és necessari fer uns 2 kilòmetres per camins i carreteres locals. En el pack de l’excursió ja hi havia programada la presència de mototaxis a totes les baixades dels 3 Mausoleus, per si volguéssim contractar el mototaxi i acostar-nos més còmodament i no caminant. Així ho vàrem fer en els 3 mausoleus que vàrem visitar. No recordo el preu que vàrem pactar amb el mototaxi.
Interior del Mausoleu. Rica decoració
Interior del Mausoleu. Rica decoració
Pati exterior del Mausoleu amb les estàtues dels mandarins. Ja sortim

L’horari de visites del Mausoleu és de les 7:00h del matí fins a les 17:30h de la tarda. El Mausoleu es troba auns 9 kilòmetres del centre de Hue, i també s’hi pot arribar per carretera local.

Mausoleu de Minh Mang

Minh Mang fou el segon emperador Nguyen des de 1820 a 1841. Fou conegut per ser un confucionista ferri i per la seva oposició frontal a la ingerència francesa a Vietnam. En la seva construcció varen participar més de 10.000 artesans que edificaren i decoraren prop de quaranta monuments, entre palaus, temples i pavellons variats.

Mototaxi a la tomba de Minh Mang

Ens acostem amb mototaxi, ja que la tomba de Minh Mang es troba a uns 1500 metres de la riba del riu Perfum.

Mausoleu de Minh Mang
Mausoleu de Minh Mang

Fidel reflexe de l’arquitectura xinesa, aquesta tomba és reconeguda per la perfecta simetria, la seva austeritat i el seu disseny paisatgístic. Son especialment cridaners el llac de fragants nenúfars i els varis turons coberts de frondosos pins. Elements del conjunt com la porta Hien Duc d’accés a la zona del temple i el palau central Sung An, i el pavelló Minh Lau estan considerades com obres mestres i fan d’aquest mausoleu una de les tombes imperials de Hue més interessants. El lloc on està enterrat l’emperador es troba sobre un petit turó enmig del llac Nguyet. I no es permet l’accés.

Mausoleu de Minh Mang
Arquitectura i paisatge volen ser una sola cosa
També eren les segones residències dels emperadors
Mausoleu de Minh Mang

L’horari de visites al Mausoleu de Minh Mang és de 7:00h del matí fins a les 17:30h de la tarda. La ubicació és a Bang Village, a uns dotze kilòmetres del centre de Hue.

Nosaltres varem fer el creuer que ens anava acostant a la riba per anar a buscar el mototaxi en qüestió. Però heu de saber que per arribar a totes les tombes imperials no tindreu cap problema. Son totes accessibles per carretera i podreu agafar un taxi o visitar-les com a part d’un circuït per Vietnam. No cal que feu creuers al llarg del riu Perfum pel tema de l’accés. Per altra banda, des de fa uns anys existeix un codi de vestimenta per a visitar les tombes i la ciutat imperial de Hue. Els pantalons molt curts i les samarretes de tirans o sense mànigues no es permeten. També haurem de cobrir les nostres espatlles i els genolls en senyal de respecte per la rellevància històrica, cultural i espiritual dels monuments. Recordeu de portar crema protectora solar i un barret, ja que estareu molt de temps al sol, sobre tot a l’estiu. A vegades és bona idea acudir ben d’hora pel matí, així evitarem l’excessiva exposició al sol i a l’intens calor humit. Esperem que aquest article sobre les tombes imperials de Hue desperti en vosaltres la inquietud de conèixer aquests llocs tant màgics i interessants.

Un cop visitat el Mausoleu de Minh Mang, el creuer pel riu Perfum va tornar a la ciutat de Hue, vàrem desembarcar i ens en vam tornar al nostre allotjament. La resta del dia, la vàrem omplir descansant i recuperant forces.

Adjunto un mapa de google maps amb l’itinerari concorregut en el dia d’avui i amb el marcatge de les atraccions i monuments més importants que hem vist o visitat (la opció de realitzar el creuer pel riu Perfum no és possible amb el google maps. Ho hem fet com si haguéssim anat a veure les tombes i la pagoda per carretera des de Hue):