Categories
LA TOSCANA

Viatge a la Toscana en 15 dies + Escapada a Cinque Terre

Ara us parlaré d’un viatge que encara tinc pendent. És de La Toscana, la regió ubicada en el nord d’Itàlia ideal per aquells amants de l’art, del patrimoni cultural, dels pobles medievals, dels paisatges, del vi i del bon menjar. Hi ha molts llocs a veure en La Toscana, per lo què en aquest article et proposo una ruta en cotxe per La Toscana en 15 dies, que passa pels punts més importants, a més de consells per a visitar la zona.

La Toscana

Coneguda per ser una de les regions més importants i turístiques del país, La Toscana és un destí que gràcies al seu valor patrimonial, t’asseguro, no et deixarà indiferent. Amb ciutats úniques com Florència o Siena, pobles medievals en els que sembla que el temps s’hagi aturat com San Gimignano, Montalcino o Montepulciano, paisatges típics com els de la Val d’Orcia i una de les millors gastronomies del món, aquesta regió és un tresor per a qualsevol viatger.

La Vall d’Orcia

Però és precisament per tots aquests valors que en ocasions representa un problema tenir que escollir entre tants llocs increíbles i és complicat organitzar una ruta per La Toscana que sigui adequada i encaixi per les teves preferències. Per aquest motiu i per què això sigui per tu molt més fàcil i còmode, hem volgut ajudar-te amb aquest post a organitzar una ruta per la Toscana en 15 dies que inclogui els principals atractius de la regió i acabi sent un viatge inoblidable. També incloem una escapada de 3 dies a la regió de Cinque Terre.

Florència

Pot semblar la Toscana una regió o un territori petit, però a l’hora de planificar un viatge veus que hi ha una gran quantitat de llocs per a visitar. És difícil escollir entre tanta naturalesa i pobles i ciutats amb encant. La intenció del viatge ha estat escollir les millors zones de la Toscana i veure-les a fons, sense cap necessitat de voler veure tot el territori o el màxim d’ell. El concepte és el viatge “slow travel”, havent escollit prèviament les zones a visitar.

Es tracta d’un viatge per la Toscana en 15 dies i una escapada final a la regió de Cinque Terre des de la mateixa Florència. Tot, durant els mesos estivals. Adjuntem el detall del viatge amb les atraccions que volem visitar:

  1. VOL BCN-FLORÈNCIA + PISTOIA + LUCCA
  2. LUCCA + PISA + VOLTERRA
  3. VOLTERRA + SAN GIMIGNANO
  4. SAN GIMIGNANO + CERTALDO + COLLE DI VAL D’ELSA + CASOLE D’ELSA + MONTERRIGIONI + SIENA
  5. SIENA
  6. SIENA + CARRETERA CRETE DI SENESI + ASCIANO I ABADIA DE MONTE OLIVETO MAGGIORE + BUONCONVENTO + MURLO + ABADIA SAN GALGANO + MONTALCINO
  7. MONTALCINO + ABADIA DE SANT’ANTIMO + ST. QUIRICO D’ORCIA + BAGNO VIGNONI + ROCCA D’ORCIA + CASTIGLIONE D’ORCIA + RADICOFANI
  8. RADICOFANI + PITIGLIANO + TERMES DE SATÚRNIA + SORANO + PIENZA
  9. PIENZA + MONTICCHIELLO + MONTEPULCIANO
  10. MONTEPULCIANO + MONTEFOLLONICO + TREQUANDA + RAPOLANO TERME + CORTONA
  11. CORTONA + AREZZO + SIENA
  12. SIENA + VALL DI CHIANTI (SR222) + FLORÈNCIA
  13. FLORÈNCIA
  14. FLORÈNCIA
  15. FLORÈNCIA
  16. SORTIDA A CINQUE TERRE
  17. CINQUE TERRE
  18. TORNADA A FLORÈNCIA + VOL FLORÈNCIA-BCN

Si selecciones cadascun dels dies els podràs anar veient a tots, un per un. A més, al final de cada dia et deixaré el recorregut pels llocs amb un mapa de google maps. I aquí mateix et deixo el mapa principal amb el marcatge de tots els llocs i atractius que pots visitar en el conjunt de la Toscana:

Una ruta per la Toscana en 15 dies és el temps ideal per conèixer la regió sense presses. Hi ha tants llocs a veure que la planificació és crucial en aquest viatge. Cada etapa ha d’estar molt ben estudiada per saber optimitzar el temps.

Et proposem de fer una “road-trip” per la Toscana amb inici i final a la mateixa Florència. També des de la qual farem una última escapada a la regió de Cinque Terre.

Amb aquest article et vull ajudar a organitzar aquest viatge inoblidable. T’exposarem les atraccions que podrem visitar cada dia, l’allotjament que et recomanem, els kilòmetres que hauries de conduir cada dia, etc… En definitiva, t’ho posarem fàcil perquè no et col·lapsis amb els preparatius.

Veuràs que en la planificació diària hi ha les atraccions que pots arribar a veure en el dia. Es tracta d’això, de les atraccions que pots arribar a veure, no les que veuràs, que és molt diferent. He pensat en posar-te les atraccions que hi ha per la zona i que tu puguis prioritzar a través dels meus comentaris. Aquí també prioritzarem quines son les més importants i quines valen més la pena que d’altres.

A part del detall del programa de viatge, t’adjuntaré alguns dels principals consells per viatjar per lliure per la regió de La Toscana. Corresponen a 7 grans grups:

  1. Vols econòmics
  2. Trasllat de l’aeroport de Florència al centre de la ciutat
  3. Com ens mourem per la Toscana
  4. Allotjament
  5. Sanitat i assegurança de viatge
  6. Tarja turística
  7. Viatge a la Toscana en 7 i 10 dies.

1. Vols econòmics

La clau és buscar els vols amb molta antelació. Com més t’apropis a les dates, més probabilitats tindràs de que els preus es dupliquin i augmentin. El nostre viatge és per als mesos estivals (juliol i/o agost), per tant, amb molta antelació fes una cerca exhaustiva dels millors preus a la plataforma de Skyscanner, per tal de mirar de trobar vols directes econòmics durant els mesos centrals de l’estiu:

Vuelos baratos – Compara billetes de avión y reserva los mejores vuelos | Skyscanner

Hem fet una primera estimació de vols, i els vols d’anada i tornada més econòmics durant els mesos de juliol i agost, ens surten a partir de 115-120€ per persona, sempre amb la companyia Vueling, operadora de baix cost propietat del grup IAG (hòlding hispano-anglès fruit de la fusió de les companyies aèries Iberia i British Airways) amb seu a l’aeroport del Prat de Barcelona. Tingues en compte que l’anada i tornada han d’ésser durant els 5 dies laborables de la setmana. En cap de setmana surt tot més car.

També hi ha la opció de volar a Pisa, i inclús a Bolonya, però ho hem desestimat per qüestions de planificació i optimització dels trasllats. Florència ens funciona molt bé com a centre d’operacions del viatge (ciutat final de la road-trip, enllaçant amb una estança de 3 dies i acabant amb una escapada a Cinque Terre des de la mateixa Florència).

2. Trasllat de l’aeroport de Florència al centre de la ciutat

L’aeroport de Florència-Peretola “Amerigo Vespucci” és un aeroport que dóna servei a Florència, localitzat dins el municipi de Sesto Fiorentino. És un dels dos principals aeroports de la Toscana, juntament amb l’Aeroport Internacional Galileo Galilei de Pisa.

Anar de l’aeroport de Florència al centre de la ciutat és fàcil i molt ràpid ja que aquest es troba a poc més de 4 kilòmetres del centre de Florència. Els dos mitjans de transport més utilitzats son l’autobús i el taxi. Passem a descriure’t les millors formes d’anar de l’aeroport al centre de Florència (que nosaltres utilitzarem en el dia que finalitzem la road-trip amb cotxe de lloguer, ja que l’haurem de retornar al mateix aeroport):

Tramvía: la millor forma d’anar des de l’aeroport de Florència al centre

Sense cap mena de dubte, la millor forma per anar de l’aeroport de Florència al centre és el tramvia. La línia T2 et deixa en el centre de Florència en tant sols 26 minuts. Et deixa en la Piazza dell’Unità Italiana just al costat de l’estació de Santa Maria Novella.

El preu del tramvia és de tant sols 1,5 euros. Els horaris son amplis de les 05:06am fins a les 12pm (dissabtes i diumenges fins la 01:32 de la matinada).

El problema del tramvia és que, si bé pots portar una maleta petita de cabina, tens que comprar un bitllet addicional per cada maleta gran que hi portis, i està prohibit portar maletes que pesin més de 20kg. Mira la web per informar-te de les condicions: Tramvia aeroport de Florència

Autobús, la forma més ràpida

L’opció més ràpida per anar de l’aeroport de Florència al centre de la ciutat és l’autobús. Hi ha un servei d’autobús directe, “Vola in Bus” operat per BusItalia ara, que uneix l’aeroport amb l’estació central de tren de Santa Maria Novella (SMN) en uns 20 minuts.

Aquesta estació és molt cèntrica i des d’ella pots anar caminant a quasi qualsevol punt de la ciutat. L’allotjament a Florència el buscarem en els seus entorns, així t’estalvies la necessitat d’utilitzar transport públic per moure’t per la ciutat. Es recorre fàcilment a peu.

El bitllet d’anada costa 6 euros (10 euros anada i tornada). Els bitllets es poden comprar directament a bord del conductor sense cost addicional (només bitllets d’anada).

Els bitllets d’anada i tornada només poden comprar-se abans de pujar a l’autobús, en l’estació d’autobusos de Busitalia a la sortida de l’estació Santa Maria Novella o en quioscs de premsa. El servei funciona tots els dies, inclosos diumenges i festius. Els autobusos surten de l’aeroport cada 30 minuts entre les 5h30 i les 20h30, llavors cada hora fins a les 00h30. Les sortides des del centre de la ciutat (estació de tren SMN) son cada 30 minuts entre les 5h00 i les 20h00, llavors cada hora fins a les 00h10.

Pots consultar l’horari de Vola in Bus aquí: Busitalia aeroport de Florència.

Taxi, una opció còmoda i convenient si viatges en grup

El taxi és més ràpid i més còmode que l’autobús per anar de l’aeroport de Florència al centre. Arribes al centre en uns 15 minuts. Tanmateix si viatges sol et surt més car. No així si vas en grup. Si sou 4 ja et surt més econòmic que l’autobús i contes amb l’avantatja que et deixa en la porta del teu hotel.

Els taxis tenen una tarifa fixa de 22 euros per portar-te al centre de Florència des de l’aeroport. S’aplica una sobrecàrrega de 1 euro per cada equipatge que portis. Aquesta tarifa puja a 24 euros els festius, i a 25,30 euros en horari de nit (de les 22h a les 6h del matí). Més informació aquí: Taxis en l’aeroport de Florència.

Trasllats privats, la opció més còmoda però també la més cara

Una altra opció que tens és contractar un servei de trasllat privat. T’esperen en les arribades amb un rètol i un xofer et porta fins al teu hotel. A diferència d’altres destinacions on aquests serveis s’acosten bastant, o inclús surten millor, a Florència és més car que el taxi. Encara així si t’interessa aquest servei més personalitzat pots donar-hi un cop d’ull a les tarifes aquí: Trasllats privats de l’aeroport de Florència al centre de la ciutat.

3. Com ens mourem per la Toscana

Un cop arribem a l’aeroport de Florència, no tenim ni el més mínim dubte: fer una roadtrip per lliure amb cotxe de lloguer per la Toscana. És la única forma d’arribar a tots els llocs, i gaudir de les carreteres i els seus paisatges com mai.

Per reservar i escollir la companyia sempre recomanem utilitzar el comparador de cotxes de lloguer “Autoeurope”, per nosaltres és el que millors preus ofereix i més cobertures. També hi ha aquest altre, Rentalcars, o específicament per Italia, aquest altre, Discovercars.

La intenció que tenim és arribar a l’aeroport de Florència i anar a buscar el cotxe de lloguer. En canvi, quan tornem a Florència de la road-trip, el cotxe el retornarem al mateix aeroport i agafarem el corresponent mitjà de transport que ens porti al nostre allotjament en el centre de la ciutat, prop de l’estació de tren de Santa Maria Novella.

Hem fet una estimació del cost del lloguer de cotxe: l’anirem a buscar el primer dia a l’arribada a l’aeroport de Florència. El tornarem quan arribem un altre cop a Florència (feta ja la ruta per tota la Toscana), al mateix aeroport. En total, doncs, la intenció és llogar-lo per 12 dies sencers. El cotxe hauria de tenir unes dimensions de cotxe gran, o SUV.Hem fet una estimació del cost del lloguer de cotxe: l’anirem a buscar el primer dia a l’arribada a l’aeroport de Florència. El tornarem quan arribem un altre cop a Florència (feta ja la ruta per tota la Toscana), al mateix aeroport. En total, doncs, la intenció és llogar-lo per 12 dies sencers. El cotxe hauria de tenir unes dimensions de cotxe gran, o SUV.

Cotxe proposat per la roadtrip

El cost estimat total pel vehicle és de 783,92€ (Ford Ecosport categoria de S.U.V.), i inclou kilometratge il·limitat, devolució de la franquícia i cobertura per danys a rodes, vidres, sostre i baixos del vehicle (categoria superior de la tarifa bàsica).

En quan a la sortida que realitzarem fins a Cinque Terre, la nostra intenció és agafar un tren a l’estació de Santa Maria Novella de Florència que ens porti fins a la població més gran propera a Cinque Terre, que és La Spezia. Florència es troba a 170 kilòmetres de Cinque Terre, i et deixarà a la Spezia en poc més de dues hores per uns 15 euros. Hi ha trens directes cada dues hores a La Spezia, porta d’entrada a Cinque Terre, i altres que fan transbord en l’estació de Pisa Central. Pots comprovar els horaris i fer les reserves amb antelació des d’aquí (Omios).
Un cop arribis a La Spezia, ubicada a uns 10 kilòmetres de Cinque Terre, pots agafar un tren regional que tarda uns 10 minuts a arribar a Riomaggiore i uns 20 minuts a Monterrosso, el poble més gran i amb els hotels més assequibles d’aquesta zona. El preu del tren, que funciona de 05h del matí a 01h de la matinada, és de 4 euros el trajecte i té una freqüència de 20 minuts. Si realitzaràs més de 4 trajectes al dia et pot resultar rentable comprar la Cinque Terre Card que costa 16 euros al dia o 29 euros per a dos dies i que inclou l’entrada a les rutes de senderisme.
Una altra opció per anar de La Spezia a Cinque Terre és agafar el vaixell que funciona d’abril a octubre i para en els 4 pobles de la costa (Vernazza, Manarola, Riomaggiore i Monterrosso), ja que Corniglia és interior. El preu del vaixell és d’uns 30 euros i pots baixar i pujar en qualsevol dels pobles durant tot un dia. Encara que la freqüència del vaixell (cada hora) és menor que la del tren, val la pena fer almenys un dels trajectes per mar per tenir les millors perspectives d’aquests pobles de conte.
Una altra opció per moure’t pels pobles és llogant un cotxe o una moto, encara que no és molt recomanable perquè les carreteres estan plenes de corbes i els aparcaments estan allunyats del centre dels pobles.
Una recomanació:
La primera i principal, en la majoria dels pobles de la Toscana – i en les ciutats també – no és possible circular amb el cotxe pel centre. No és que no hi hagi carrers i tampoc hi ha una barrera que t’ho impedeixi, lo què hi ha son càmares que fan una foto a la matrícula i t’envien una felicitació en forma de multa. Son les anomenades ZTL, Zona di Traffico Limitato en italià. No li preguntis a Google Maps perquè no les coneix. Tindràs que estar atent als rètols per a donar la volta en quan et trobis amb algun d’ells. No hi ha broma que valgui.

4. Allotjament

Per reservar allotjament, un cop més et recomano que ho facis amb molta antelació i comparis preus. Més encara si viatges en temporada alta:

A continuació, t’adjuntem un quadre de la planificació diària on veuràs les ciutats i pobles on tenim previst allotjar-nos, i la proposta d’allotjament a través de les dues plataformes anteriors:

Nit 1LuccaLa Gemma di Elena. Via Della Zecca 33, 55100 Lucca, Italia 
Nit 2VolterraAppartamento San Michele. 32 Via dei Sarti 2 piano scala A, 56048 Volterra, Italia
Nit 3San GimignanoLeone. 6 Via delle Vergini, 53037 San Gimignano, Italia
Nit 4SienaAlbergo Cannon d’Oro. Via Montanini 28, 53100 Siena, Italia
Nit 5SienaAlbergo Cannon d’Oro. Via Montanini 28, 53100 Siena, Italia
Nit 6MontalcinoResidenza Palazzo Saloni. Via S.Saloni 31, 53024 Montalcino, Italia
Nit 7RadicofaniCasa Sotto la Rocca. Via della Ripa 5, 53040 Radicofani, Italia
Nit 8PienzaAppartamenti Il Leone. Via Del Leone 3, 53026 Pienza, Italia
Nit 9MontepulcianoNonna Lella – Appartamento con parchegio privato. Via Giuseppe Marino 6/E, 53045 Montepulciano, Italia
Nit 10CortonaLe Residenze Ristori. Via Del Giardino 10, 52044 Cortona, Italia
Nit 11SienaAll’Ombra della Torre. Via Porrione 110, 53100 Siena, Italia
Nit 12FlorènciaMax Appartments. Different Locations in Florence, 50129 Florencia, Italia
Nit 13FlorènciaMax Appartments. Different Locations in Florence, 50129 Florencia, Italia
Nit 14FlorènciaMax Appartments. Different Locations in Florence, 50129 Florencia, Italia
Nit 15FlorènciaMax Appartments. Different Locations in Florence, 50129 Florencia, Italia
Nit 16Cinque Terre (Monterrosso al Mare)Appartamentino Nadia  Via Padre Semeria 46 . Seconda entrata in via Molinelli, 19016 Monterosso al Mare,  
Nit 17Cinque Terre (Monterrosso al Mare)Appartamentino Nadia  Via Padre Semeria 46 . Seconda entrata in via Molinelli, 19016 Monterosso al Mare,  

En cada allotjament hi pots accedir i veure totes les condicions de contractació, així com els preus. Ens surt una mitjana de 100-110€ per nit a la regió de La Toscana, i una mitjana de 245€ per nit a la regió de Cinque Terre.

5. Sanitat i assegurança de viatge

La Toscana pertany a Itàlia i Itàlia pertany a la Unió Europea, per tant hi tindrà validesa la Targeta Sanitària Europea. Per altra banda, creiem que és necessari viatjar amb assegurança de viatge. Sempre recomanem viatjar amb assegurança privada si és que es realitzaran activitats a l’aire lliure. Pots contractar la teva assegurança amb qualsevol de les companyies de confiança que tinguis. Un extra a tenir en compte és que inclogui cobertura Covid: despeses d’anul·lació en cas de resultar positiu, despeses d’hotel per a possibles quarantenes o tancament de frontera, proves PCR en destí i més.

6. Tarja turística

Tant a la ciutat de Florència com a una bona part dels pobles que visitarem a la Toscana, ens ofereixen targes turístiques que poden significar un estalvi econòmic en el cas que les comprem. Les hem estudiat totes i passem a adjuntar-vos un quadre amb els preus de les mateixes, l’import que ens estalviem i les atraccions que s’hi inclouen i que són del nostre interès. També adjuntem els links amb les seves corresponents pàgines web:

Tarja turísticaPreu tarja turísticaAtraccions inclosesPreu individual atraccions
Florència
FIRENZE CARD85,00 €Palazzo Pitti10,00 €
Surt a compte comprar-la: t’estalvies 46,50 € (131,50€ – 85,00€) Museu del Palazzo Vecchio12,50 €
Santa Maria Novella7,50 €
Capella Brancacci8,00 €
Cappelle Medicee9,00 €
Galeria degli Uffizi20,00 €
Galeria dell’Accademia12,00 €
Giardino di Bóboli6,00 €
Museu Nazionale del Bargello9,00 €
Conjunt Monumental Santa Croce8,00 €
Museu Casa di Dante8,00 €
Basílica Sant Llorenç9,00 €
Torre di Palazzo Vecchio12,50 €
Total atraccions a visitar131,50 €
Volterra
VOLTERRA CARD15,00 €Palazzo dei Priori10,00 €
Surt a compte comprar-la: t’estalvies 11,00 € (26,00€ – 15,00€) Museu Etrusc Guarnacci8,00 €
Acropolis EtruscaInclòs a Teatre Romà
Cisterna RomanaInclòs a Teatre Romà
Teatre Romà8,00 €
Total atraccions a visitar26,00 €
San Gimignano
SAN GIMIGNANO PASS13,00 €Duomo de San Gimignano5,00 €
Surt a compte comprar-la: t’estalvies 1,00 € (14,00€ – 13,00€) Palazzo Comunale – Pinacoteca – Torre Grossa9,00 €
Total atraccions a visitar14,00 €
Siena
OPA SI PASS15,00 €Catedral de Siena i Cripta 
Només hi ha la opció de compar-lo si vols accedir a les atraccions que inclou o en alguna d’elles Biblioteca Piccolomini
Museu dell’Opera del Duomo
Baptisteri de Sant Joan
Vistes des del Facciatone
Terra de la Catedral
Pienza
ALL INCLUSIVE PASS PIENZA12,00 €Palazzo Piccolomini i Giardino7,00 €
Surt al mateix preu que si ho compres per separatDuomo de PienzaGratuït
Cripta i Laberint de la CatedralGratuït
Palazzo Borgia – Museu Diocesà5,00 €
Total atraccions a visitar12,00 €

7. Viatge a la Toscana en 7 i 10 dies.

En el cas que no pogueu disposar dels dies previstos en la nostra proposta, us adjuntem dues planificacions de viatge per la Toscana, pensades amb menys dies. Us proposem una planificació de 7 i de 10 dies.

Viatge a la Toscana en 10 dies:

  1. VOL BCN-FLORÈNCIA + LUCCA + PISA
  2. PISA + VOLTERRA + SAN GIMIGNANO
  3. SAN GIMIGNANO + MONTERRIGIONI + SIENA
  4. SIENA
  5. SIENA + CARRETERA CRETE DI SENESI + ABADIA SAN GALGANO + MONTALCINO + ABADIA DE SANT’ANTIMO + ST. QUIRICO D’ORCIA
  6. ST. QUIRICO D’ORCIA + BAGNO VIGNONI + PIENZA + MONTEPULCIANO
  7. MONTEPULCIANO + VALL DI CHIANTI (SR222) + FLORÈNCIA
  8. FLORÈNCIA
  9. FLORÈNCIA
  10. FLORÈNCIA

Viatge a la Toscana en 7 dies:

  1. VOL BCN-FLORÈNCIA + LUCCA + PISA
  2. VOLTERRA + SAN GIMIGNANO + MONTERRIGIONI + SIENA
  3. SIENA
  4. SIENA – CARRETERA CRETE DI SENESI + MONTALCINO + ABADIA DE SANT’ANTIMO + ST. QUIRICO D’ORCIA + BAGNO VIGNONI + PIENZA
  5. PIENZA + MONTEPULCIANO + VALL DI CHIANTI (SR222) + FLORÈNCIA
  6. FLORÈNCIA
  7. FLORÈNCIA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *