Categories
EGIPTE

Dia 3: Luxor: La Vall dels Reis + La Vall de les Reines + Temple Hatchepsut + Colossos de Memnon

Som ja al primer dia del nostre creuer i avui tocaria fer les excursions per totes les atraccions i monuments de Luxor, tant a la riba Est com la Oest del Nil. Com vàrem dir-vos en el dia anterior, vam contractar el creuer de 5 dies/4 nits de Luxor a Assuan, però sense contractar les excursions ni de Luxor, ni d’Assuàn, que farem pel nostre compte. A Luxor ja portem un dia i mig i en el dia d’avui visitarem la part de la Necròpolis de l’antiga Tebas (a la riba oest del Nil). Hem contractat una excursió específica per això (amb trasllats i guia de parla hispana inclòs). Primer de tot visitarem la Vall dels Reis, seguirem amb la Vall de les Reines, el Temple de Hatshepsut, i els Colossos de Memnòn. Aquesta serà la nostra planificació del dia. Per la última hora de la tarda i el capvespre ens estarem al creuer i gaudirem dels primers kilòmetres de navegació, passant l’esclusa de Esna i anant en direcció a Edfú.
Índex:
1. La Vall dels Reis
2. La Vall de les Reines
3. Temple Hatchepsut
4. Colossos de Memnòn

1. La Vall dels Reis

En aquesta excursió d’avui, visitarem les necròpolis més famoses de l’antiga Tebas, on es troben les tombes de faraons com Tutankamon, Ramsès II, Ramsès III, Seti I, i de reines com Nefertari. Ens passen a buscar pel creuer sobre les 7:00 hores del matí, deixant enrere el centre de la ciutat per a dirigir-nos a la seva riba occidental, on es troben les seves famoses necròpolis. La nostra primera parada serà la Vall dels Reis, gegantina necròpolis amb més de 60 tombes excavades en les roques. El primer rei enterrat aquí fou Tutmosis I, convertint-se llavors en el lloc de repòs de faraons tant importants com Tutankamón, Ramsès II, Ramsès III i Seti I. Durant la visita ens endinsarem en les tombes més espectaculars.

Ens dirigim a la Vall dels Reis

En la riba oest del Nil, a 10 kilòmetres de Luxor, es troba la Vall dels Reis, un dels llocs que visitar a Egipte més bonics. Aquesta vall es va convertir en el cementiri de la majoria dels faraons, així com de reines i prínceps de l’època de l’Imperi Nou i està compost per dues valls, l’Est i l’Oest o Vall de les Reines, on s’hi han trobat més de 60 tombes. Malgrat a que per motius de seguretat, profanació i evitar el robatori dels seus objectes més valuosos les tombes s’excavaven en la pedra calcària de les vessants de la vall, romanent oculta la seva entrada, a mesura que aquestes fóren descobertes, varen veure que totes havien estat saquejades, exceptuant la tomba intacta del faraó nen Tutankamón, que en el 1922 fou oberta per Howard Carter, un arqueòleg britànic. Comprant l’entrada a la Vall dels Reis, pots realitzar la visita a 3 tombes. Nosaltres et recomanem les de Tutmosis III, Setis I, les de Ramsès IV, VI i IX, Tausert i Setnakt, tenint en compte que no s’inclou la de Tutankamón, que s’ha de pagar com a extra.

Les tombes estan excavades en la roca per evitar ser profanades

Des de Luxor pots arribar a la Vall dels Reis, que obre a les 6:00h del matí, en taxi. Una alternativa més còmoda és reservar aquest tour amb guia espanyol en el que a més de la Vall dels Reis i de les Reines visitaràs el Temple de Hatsepsut i els Colossos de Memnòn (aquesta és l’excursió que vam contractar nosaltres en el nostre primer dia de creuer, i com veieu compatible amb el creuer).

Les tombes dels faraons de les dinasties XVIII i XIX

La Vall dels Reis es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants del món, on es varen enterrar la majoria dels faraons del Nou Egipte. Durant l’Antic Egipte, els faraons eren enterrats en piràmides. Després de la crisis que va sofrir el país i el canvi de dinastia, es va decidir no seguir construïnt piràmides ja que eren molt vistoses i per tant, fàcils de robar. Així que vàren buscar un lloc apartat i discret, de difícil accés i molta extensió, on començar a excavar les tombes. A més, varen decidir construïr per una banda la tomba i per l’altre, el temple on realitzar el culte funerari.

La Vall està situada al peu d’una muntanya “piramidal”

La construcció de cada nova tomba reial començava al poc temps d’haver-se enterrat el faraó anterior. Els obrers vivien concentrats en el poblat de Deir el-Medina, per garantir que la ubicació de les sepultures quedés en secret.

Visita a la Tomba de Ramsès III

Totes les tombes estan decorades amb relleus i fragments del llibre dels Morts i altres textes funeraris, en lo que s’explicava al faraó quin era el camí que tenia que seguir perquè la seva ànima arribés intacta al més enllà i poder viure eternament. En cada tomba s’hi trobava la mòmia del faraó corresponent, i una gran quantitat d’objectes de valor que s’enterraven amb ell. La majoria de les tombes fóren saquejades per lladres. La tomba de Tutankamón fou descoberta en el 1922 i estava plena de tresors que es varen traslladar al Museu Egipci del Caire.

Tomba de Ramsès III, decorada amb relleus i jeroglífics d’antics llibres sobre la mort
Tomba de Ramsès III

Hi ha tres tombes l’entrada de les quals tenen un cost extra:

  • La tomba de Tutankamón: 300 EGP
  • La tomba de Ramsès V i VI: 100 EGP
  • La tomba de Seti I: 1.000 EGP

El preu de l’entrada general (amb accés a 3 tombes, amb excepció de les anomenades anteriorment) és de 260 EGP. L’horari d’obertura a les visites és de les 6:00 a les 18:00 hores. Per arribar a la Vall dels Reis per lliure des del centre de Luxor, tindreu que agafar un ferry públic que costa 5 EGP i surt de l’embarcador que queda enfront de l’hospital cada 15 minuts, les 24 hores del dia.

Visita a la tomba de Ramsès V i VI, de la XIX dinastia
Tomba de Ramsès V i Ramsès VI
Visita a la tomba de Ramsès IX
Tomba de Ramsès IX
Accés a la tomba de Tutankamón, de la dinastia XVIII
La Vall dels Reis

2. La Vall de les Reines

Deixant enrere la Vall dels Reis ens dirigirem a la Vall de les Reines, on es troben les tombes de les princeses i esposes dels faraons de l’Imperi Nou. Entre les tombes que podrem visitar s’hi troba la de Nefertari, esposa predilecta del faraó Ramsès II (l’entrada a la tomba de Nefertari no està inclosa). La Vall de les Reines, ubicada molt a prop de la Vall dels Reis, en la ribera occidental del Nil, és un altre dels llocs que visitar a Luxor imprescindibles. En aquesta vall, que conta amb la característica d’estar ubicada en un punt en el que la roca és de pitjor qualitat que el seu veí Vall dels Reis, es varen enterrar esposes i prínceps de diferents faraons en tombes més senzilles formades per una petita avantcambra, seguida per un passadís amb diferents cambres a ambdós costats i que acaba en la cambra mortuòria.

Tomba de Nefertari

Entre les més de 65 tombes hi destaquen la tomba de Amunherjepshef, fill de Ramsès III, i sobretot, la de la reina Nefertari, esposa preferida de Ramsès II, que té les parets totalment decorades amb precioses pintures. La Vall de les Reines és coneguda també com Biban al Harim i Ta Set Neferu, que significa “seient de la bellesa”. Estem situats al sudoest de la Vall dels Reis i és un lloc més petit i amb un tipus de roca de pitjor qualitat.

Tomba de Nefertari

En l’actualitat en el Vall de les Reines hi ha fins a 98 sepulcres i altres abandonades a mig construïr que mai s’ocupàren, totes elles numerades sota les sigles QV. Moltes estan decorades, però no se sap qui és el seu propietari. Només hi ha 4 tombes que es poden visitar: Nefertari, Titi, Khaemwaset y Amunherkhepshef. D’elles, la més espectacular és la tomba de Nefertari, per la qual s’ha de pagar un extra de 1.400 EGP si es vol entrar.

Tomba del príncep Amunherkhepshef
Tomba del príncep Amunherkhepshef

El preu de l’entrada general (amb accés a totes les tombes excepte la de Nefertari) és de 100 EGP. Obren de les 6:00 a les 17:00 hores.

La Vall dels Nobles
La Vall dels Nobles està ubicada junt a la Vall de les Reines i dels Reis. Allí s’hi enterràren els ministres, sacerdots, soldats de l’exèrcit i funcionaris del palau reial. Les tombes son molt més senzilles que les del Vall dels Reis i les Reines, per això és una visita que només us recomanem si us sobra temps a Luxor. Hi ha més de 400 tombes, però només 10 es poden visitar. Entre elles, les més interessants son: Ramose, Menna, Najt, Rejmira y Sennefer.
Tomba de la Vall dels Nobles

Si esteu viatjant a Egipte per lliure podeu reservar aquesta visita guiada a la Vall dels Nobles, Medinet Habu i Deir el Medina en la que un guia en espanyol us explicarà tota la història d’aquests llocs. Obre de les 8:00 a les 18:00 hores.

3. Temple Hatchepsut

Després de visitar la Vall dels Reis i la de les Reines, la nostra següent parada serà el Temple de Hatshepsut, dedicat a l’única dona que va regnar a Egipte durant un llarg període (durant més de 20 anys). Obra de l’arquitecte Sennenmut, el Temple de Hatshepsut és totalment diferent a la resta, ja que té una part excavada en la roca, i una altra exterior en forma de terrasses.

Temple de Hatshepsut
Temple de Hatshepsut, ubicat darrera la muntanya de la Vall dels Reis
La Reina Hatshepsut fou la primera dona faraó (dinastia XVIII)

El temple està excavat una part en la muntanya de pedra calcària de la vall de Deir el-Bahari, aquest temple dedicat a Amon-Ra, és únic per la seva arquitectura de tres terrasses comunicades per una gran rampa. Malgrat de que moltes imatges de la faraona Hatshepsut fóren destruïdes pel seu fillastre Tutmosis III, com a venjança a l’haver-li arrabassat el trò, i per saquejos posteriors, encara es poden veure estàtues i relleus colorejats que representen a la faraona i al déu Amón-Ra.

El temple trenca amb tots els estils arquitectònics fins al moment
Està unit, en el mateix eix, amb el Temple de Karnak
Primera terrassa del temple

Hatshepsut filla, germana, mare i esposa de faraons, va governar Egipte durant bastants anys. En un principi fou reina regent fins que el futur faraó Tutmosis III tingués edat de governar. Però va fer el possible per estar anys en el poder i es va convertir en faraó, masculinitzant la seva imatge en totes les pintures i escultures que la representen.

Columnes i capitells de la capella dedicada a Hathor
El lloc es diu Deir el-Bahari (la vall del convent), perquè va servir de convent antigament

El temple de Hatshepsut, amb part excavada en la roca de la muntanya i part construïda externament, està format per 3 terrasses. En la segona terrassa hi trobareu la famosa capella d’Anubis i en la tercera, el Santuari de Hatshepsut i el Santuari d’Amón.

El fill del faraó beu de la devesa vaca “Hathor”
Primers pilars dòrics i cel estrellat en el pòrtic oest

El preu de l’entrada al temple és de 160 EGP, i obre de les 6:00 a les 17:00 hores.

Treballs de restauració del temple
Temple de Hatshepsut
Temple de Hatshepsut
Temple de Hatshepsut
Capella o Santuari del Temple de Hatshepsut
Temple de Hatshepsut

4. Colossos de Memnòn

Agafem el camí de retorn a Luxor, i passarem pel poble de Sheik Abd El-Qurna.

Sheik Abd El-Qurna

S’observa el contrast entre la zona fèrtil i el desert.

Contrast entre zona fèrtil i desert

Farem una última parada en els Colossos de Memnòn, dos gegantines estàtues de pedra que representen al faraó Amenhotep III relaxat, mirant al Nil i al sol naixent.

Els Colossos de Memnòn

Aquestes estàtues, junt a altres 4 que es troben en restauració, es varen construïr cada una amb un únic bloc de pedra fa més de 3.000 anys per a presidir el complexe funerari de Amenhotep III i encara que estan bastant danyades, encara mantenen el seu colossal aspecte i es pot observar en la part baixa, junt al trò, la imatge esculpida de l’esposa Tiy i la mare Mutemuia del faraó.

Estàtues de 19 metres d’alçada

Els colossos son famosos des de l’antiguitat perquè el del costat dret, anomenat colós parlant, emetia un sò al sortir el sol. Deien que aquest colós era la imatge del mític guerrer Memnòn, fill de l’Aurora, mort en un enfrontament amb Aquiles, i cada matí saludava amb un gemec l’aparició de la seva mare per l’horitzó. Com a llegenda, em sembla molt bonica, però la realitat és que després del terratrèmol de l’any 27d.C., es va enfonsar la part superior de l’estàtua i es va esquerdar. Al escalfar-se la pedra amb els primers raigs de sol feia que aquesta emetés aquest sò característic, així que es va acabar la màgia. Per veure’ls no s’ha de pagar cap entrada, ja que estan en un recinte obert d’accés lliure les 24 hores del dia.

Formaven l’entrada al temple del faraó Amenofis III (Dinastia XVIII)

I un cop retornats a Luxor, vam poguer gaudir del creuer, per fi.

Creuer Luxor – Assuàn
Sorpreses que ens trobem quan arribem a l’habitació

Adjunto un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut realitzat en el dia d’avui i també amb la ubicació dels principals atractius i monuments que hem visitat:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *