Categories
EGIPTE

Dia 15: El Caire: Ciutadella de Saladino + Mesquita de Mohamed Ali + Parc Al-Azhar + Mesquita Al-Rifa’I + Madrassa del Sultà Hassan + Mesquita de Ibn Tulun + Museu Nacional de la Civilització Egípcia + Barri Copte i Església Penjant

I ja som a l’últim dia sencer del nostre viatge per Egipte. També, com el dia anterior, ens el passarem visitant les principals atraccions i monuments de la seva capital, El Caire. Iniciarem el dia des de la Ciutadella de Saladino, que conté varis edificis molt interessants en el seu interior, com la Mesquita de Mohamed Ali. Passejarem fins al Parc de Al-Azhar, el lloc més tranquil del Caire. Seguirem per la Mesquita de Al-Rifa’l, la qual es troba junt a la Ciutadella, la Madrassa del Sultà Hassan (davant de la Mesquita de Al-Rifa’l), i a prop també visitarem la Mesquita de Ibn Tulun, la mesquita més antiga del Caire. A mitja tarda ens dirigirem al Museu Nacional de la Civilització Egípcia, on veurem la Sala de les mòmies reials. Finalitzarem les visites del dia amb el Barri Copte i l’Església Penjant, una de les esglésies més antigues d’Egipte. Això és tot el què el dia donarà de si.
Índex:
1. Ciutadella de Saladino
2. Mesquita de Mohamed Ali
3. Parc Al-Azhar
4. Mesquita Al-Rifa’l
5. Madrassa del Sultà Hassan
6. Mesquita de Ibn Tulun
7. Museu Nacional de la Civilització Egípcia
8. Barri Copte i Església Penjant

1. Ciutadella de Saladino

La Ciutadella de Saladino, ubicada en el turó de Mokattam, és un dels millors miradors i un dels llocs que veure en El Caire més imprescindibles. Antiga fortalesa d’alts murs i grans torres, aquesta fou construïda per ordre de Saladino en el 1176 per a defensar la ciutat dels exèrcits creuats i en el seu interior s’hi troben edificis interessants com la bonica Mesquita al-Nasir amb els seus minarets decorats de rajoles, el Palau Gawhara d’estil otomà, la Tomba de Mohamed Ali, el Pou de Yusuf i sobre tot, la impressionant Mesquita de Muhammad Alí coneguda també com la Mesquita de Alabastre que es va construïr entre els anys 1830 i 1848 seguint el model de la mesquita de Santa Sofia d’Istambul i és molt recomanable visitar el seu interior, en el que s’ha de vestir adequadament, per asseure’s en el terra de la immensa volta central, decorada amb mosaics i pedres precioses, en la que oblidaràs per un moment el caos i el soroll dels carrers.

L’horari de visita de la mesquita és de 8:00 a 17:00h. A l’hivern tanca una hora abans.

La Mesquita de Mohamed Ali, dins la Ciutadella de Saladino
La Mesquita de Mohamed Ali, dins la Ciutadella de Saladino
La Mesquita de Mohamed Ali, dins la Ciutadella de Saladino

Per visitar la ciutadella necessitareu un parell d’hores com a mínim i afegir 1 o dues més si voleu veure amb calma tots els seus museus. El preu de l’entrada és de 200 LE. Per a poder entendre bé tot el què anireu a veure en la ciutadella us recomanem contractar un tour guiat per El Caire, on tindreu l’entrada gratuïta i un guia en espanyol.

2. Mesquita de Mohamed Ali

La mesquita de Mohamed Alí és una de les més boniques de veure en El Caire, ubicada dins de la Ciutadella de Saladino, per lo què mereix una menció a part. Mohamed Alí, els restes mortals del qual descansen en aquesta mesquita, fou qui va ordenar la seva construcció a l’arquitecte Yousif Boushnak, que va venir des d’Estambul per a realitzar la mesquita seguint el model de les mesquites otomanes. És també coneguda com la Mesquita d’Alabastre, perquè aquest fou el material predominant que es va utilitzar en la seva construcció.

Mesquita de Mohamed Alí
Pati interior, la mesquita és d’alabastre
Volta central descomunal
Interior: es va copiar el disseny de la Mesquita de Santa Sofia d’Istambul

Per entrar és necessari que us descalceu; abans era necessari cobrir-se els hombros i cames, però ja no fa falta. En el seu interior hi destaquen les enormes catifes perses que recobreixen tot el terra, una gran làmpara i un preciós pati interior. A la sortida hi ha un mirador des del que podreu contemplar tota la ciutat de El Caire i si el dia està ben clar, inclús es poden veure les Piràmides de Giza.

Interior de la mesquita
Interior de la mesquita durant l’oració
Interior de la mesquita
Està rematada per una gran cúpula sobre 4 semi-cúpules
Mirador des dels exteriors de la Mesquita: S’observa la Madrassa de Hassan (una Madrassa és una escola d’Alcorà)
Perfil del Centre de El Caire, amb els hotels internacionals dominant-ho tot

3. Parc Al-Azhar

Visitada la mesquita ens acostarem al Parc Al-Azhar. Us recomanem que us acosteu al parc, ubicat a uns 20 minuts caminant de la Ciutadella de Saladino. Aquest parc és un oasis de pau enmig del Caire. Allí podreu passejar pels seus jardins, prendre un tè relaxadament junt al seu llac, gaudir de les precioses vistes de la ciutadella des del Restaurant Citadel o simplement tombar-vos una estona en la gespa per a descansar. El Parc Al Azhar no és un lloc al que arribin els turistes que van en tours, per lo què predomina l’ambient local. Sens dubte, és un dels imprescindibles que veure a El Caire.

El preu de l’entrada al Parc és de 35 LE. Obre de dilluns a diumenge de 9:00 a 22:00 hores.

Vistes des del Parc de Al-Azhar
Vistes des del Parc de Al-Azhar

4. Mesquita Al-Rifa’l

Junt a la Ciutadella de Saladino s’hi troba, un altre dels llocs que visitar en El Caire, la mesquita Al-Rifa’l, anomenada també mesquita reial per albergar les restes de nombrosos membres de la família reial. Aquest edifici fou construït a finals del segle XIX per ordre de Khushyar Hanim, per expandir i substituïr el zawiya (un lloc de peregrinació per els vilatans que creien que la tomba tenia propietats curatives místiques) preexistent del sant islàmic medieval Ahmed al-Rifa’l. La part principal de la mesquita està dedicada al prec. En el lateral esquerre es troben les tombes d’alguns membres de la família reial com els reis Fuad I i Faruq, la de la princesa Fadia, o la de Abu Shebak, fill de Al-Rifai.

Mesquita de Al-Rifa’l

5. Madrassa del Sultà Hassan

Davant mateix de la Mesquita de Al-Rifa’l, es troba la Madrassa del Sultà Hassan, que fou construïda a mitjans del segle XIV per ordre del sultà Hassan. L’edifici medeix 8.000 metres quadrats i es va construïr amb la finalitat de ser una madrassa, és a dir, una escola dedicada a l’ensenyança de l’islam. Sens dubte, és una de les mesquites més boniques que veure en El Caire.

L’entrada conjunta de la mesquita i la madrassa costa 80 LE. Obre de dilluns a diumenge de 8:00 a 18:00 hores.

La Madrassa del Sultà Hassan

6. Mesquita de Ibn Tulun

I sortint de la Madrassa, anirem passejant cap a la Mesquita de Ibn Tulun, la qual es troba a un kilòmetre de l’anterior. Calculem que tardarem uns 15 minuts a arribar-hi. La Mesquita de Ahmad Ibn Tulun és la més antiga de El Caire i la que millor es conserva en la seva forma original. Construïda entre els anys 876 i 879 en maons de fang, aquesta gran mesquita té una decoració oriental sobria en la que hi abunden els arcs i les cúpules. En l’interior del temple hi destaca el seu gran pati de 90 metres quadrats envoltat d’arcades i amb una gran font central. A més, val la pena també pujar a lo alt d’un original minaret esglaonat, per gaudir d’unes fantàstiques vistes de El Caire.

Mesquita de Ibn Tulun
Minaret vist des d’un arc a la Mesquita de Ibn Tulun

7. Museu Nacional de la Civilització Egípcia

I ja som a mitja tarda, i anirem a buscar un taxi que ens porti al Museu Nacional de la Civilització Egípcia, el qual es troba a 5 kilòmetres al sud de la Mesquita de Ibn Tulun. Si us heu quedat amb ganes de veure les mòmies reials no dubteu en visitar el Museu Nacional de la Civilització Egípcia. Lo primer que podreu veure allí és un vídeo de l’impressionant desfilada que féren en El Caire per a traslladar-hi allí les mòmies des del Museu Egipci a l’abril de 2021. Però el plat fort del museu és la Sala de les Mòmies Reials. Allí no s’hi poden fer fotos, per lo què no us les podem ensenyar. Per a la conservació de les mòmies, cadascuna d’elles està dins d’una urna a 22ºC i moltes tenen els objectes funeraris amb els que fóren trobats. A més de les mòmies, en el NMEC també podreu contemplar alguns vestits tradicionals d’Egipte i importants peces antigues.

El preu de l’entrada és de 240 LE, i obre de dilluns a diumenge de 9:00 a 17:00 hores.

Museu Nacional de la Civilització Egípcia

8. Barri Copte i Església Penjant

A 3 kilòmetres a l’oest del Museu, prop del Nil, ens hi trobem el Barri Copte. Vàrem agafar un taxi per anar-hi, però. Recórrer el Barri Copte, un dels més antics i en el que s’hi allotgen una gran part de la comunitat de cristians egipcis de la ciutat, és una altra de les millors coses que fer en El Caire. Aquests locals coneguts com a coptes ja vivien en aquesta zona de la ciutat, on l’Evangeli la situa com el lloc en què es va refugiar la familia de Jesús durant el seu exili a Egipte, abans de la conquesta d’Egipte per part dels àrabs. Passejar pels seus carrers en els que es barregen la història cristiana i la jueva, amb detalls en molts edificis de la cultura bizantina i àrab, és un veritable plaer pels sentits. Entre els llocs més destacats del barri s’hi troben la Fortalesa de Babilònia, el Museu Copte amb els seus famosos Manuscrits de Nag Hammadi, l’Església dels sants Sergi i Baco, on es creu que es va refugiar la Sagrada Família de la persecució d’Herodes, la mencionada Església Penjant, la Sinagoga de Ben Ezra (on es diu que es va trobar el cistell amb el bebè Moisès) i l’església de Sant Jordi i la de Santa Bàrbara.

Barri Copte del Caire

També, una bona opció per visitar el Barri Copte és reservar aquesta visita guiada pel barri Copte. Als egipcis cristians se’ls denomina coptes. Aproximadament un 20% de la població d’Egipte és cristiana ortodoxa i és el barri Copte del Caire on viuen la majoria d’ells. En el centre del barri copte de El Caire podeu trobar-hi el Museu d’Art Copte i al seu voltant hi ha varies esglésies i sinagogues, entre les que destaquen l’Església de Sant Sergi (en la que podreu veure la cripta de la Sagrada Família), l’Església de Santa Maria o Església Penjant, l’Església de Santa Bàrbara, l’Església de Sant Jordi i la Sinagoga de Ben Ezra (que per el moment roman tancada al públic).

L’entrada a les esglésies del barri copte de El Caire és gratuïta i l’entrada al Museu Copte és de 100 LE. La majoria d’aquestes esglésies obren de dilluns a diumenge de 8-9 a 16-17 hores. El Museu Copte obre de 9:00  a 17:00 hores.

Església de Sant Jordi

L’Església Penjant o de la Santa Verge Maria és una de les més antigues d’Egipte i una altra de les joies de El Caire. Construïda en el segle III d.C. sobre una de les torres de la Fortalesa de Babilònia d’orígen romà, durant un temps fou una mesquita fins que va tornar a mans dels cristians coptes que el varen convertir en el seu santuari més important. Val la pena entrar-hi en l’interior per veure l’altar major de marbre i els 13 pilars que representen a Jesús i als apòstols.

L’horari de visita és tots els dies de 8:00 a 17:00 hores.

Església Suspesa: Construïda entre dues torres d’una antiga muralla romana
Interior de l’Església Penjant

Visitat el barri copte i l’església penjant, tornem a agafar un taxi que ens porti al centre del Caire per últim cop. Pel camí, contemplem els seus atractius.

El tràfic al Caire. On son els semàfors, i les senyals?

Adjunto un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut realitzat en el dia d’avui i també amb la ubicació dels principals atractius i monuments que hem visitat:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *