Categories
EGIPTE

Dia 4: Creuer: Temple d’Edfú + Navegar cap a Assuàn + Temple de Kom-Ombo

Avui serà un dia de creuer força intens, ja que pel matí arribem a la ciutat d’Edfú i visitarem el Temple dedicat a Horus, i pel capvespre arribarem a Kom Ombo i visitarem el seu temple també. Durant les hores intermitges del dia veurem navegar el vaixell i veurem els paisatges increïbles d’aquesta part del país.
Índex:
1. Temple d’Edfú
2. Navegar cap a Assuàn
3. Temple de Kom-Ombo

1. Temple d’Edfú

Avui farem les visites que estaven incloses en la contractació del creuer. Pel matí ens aturem a la ciutat d’Edfú i ens acosten, entre mercats pels carrers d’Edfú, fins al temple d’Horus.

Carrers d’Edfú
Mercat i carrers d’Edfú

El Temple d’Horus o Edfú, el segon temple més gran després del de Karnak, és un altre dels llocs que veure a Egipte més bonics. Situat a la ribera del Nil, es va començar a construïr sota el regnat de Ptolomeu III en honor al déu Horus. Durant segles el temple va quedar enterrat sota terra per la sorra del desert, fins que l’egiptòleg francès Auguste Mariette el va descobrir. Aquest temps sota terra va permetre que sigui un dels temples millor conservats amb estàtues i relleus magnífics, i al trobar-se al costat del Nil és una de les parades habituals dels creuers que recorren el riu.

Temple d’Horus
És el temple més ben conservat del país

Una còmoda forma de visitar aquest temple és reservar aquesta excursió amb guia en espanyol que surt des del teu hotel d’Assuàn o reservar aquesta que surt des del vostre hotel a Luxor. En les dues s’inclou el preciós temple de Kom Ombo.

Piló principal amb les escenes del faraó matant enemics
Pati interior
Estàtua del déu falcó Horus amb la doble corona d’Egipte

Com hem dit, el Temple d’Edfú és el segon temple més gran d’Egipte, després del de Karnak, i un dels millors conservats. Està dedicat a Horus, fill d’Isis i Ossiris, que és representat en la mitologia egípcia en forma de falcó o en forma humana amb cap de falcó.

Pati interior darrera el piló principal
Pòrtic del pati

L’entrada del temple està formada per dues torres simètriques decorades amb escenes del faraó Ptolomeu II enfrontant-se als seus enemics, sota la mirada dels déus egipcis Horus i Hathor. En l’entrada també hi ha dos enormes falcons de granit custodiant el temple, que representen a Horus.

Seqüència de sales, de les més públiques a les més privades
Primera sala hipòstila

A la sortida del Temple d’Edfú, hi trobareu el Mammisi, la Casa del Naixement, que era el lloc on es celebrava tots els anys el naixement diví d’Horus. La visita al temple d’Edfú està inclosa en l’itinerari de tots els creuers pel Nil.

Capella o Santuari amb la “Barca Solar”, que transportava el faraó a l’altra vida
Columnes i capitells de la Sala Hipòstila

El preu de l’entrada és de 200 EGP, i obre de les 7:00 a les 16:00 hores (les guixetes tanquen una hora abans).

Detall d’una columna

2. Navegar cap a Assuàn

Visitat el Temple d’Horus, ens tornen cap al creuer, i al cap de poca estona, continuem la navegació en direcció a Assuàn.

Naveguem pel Nil cap a Assuan
Pobles i cases típiques, entre Edfú i Kom-Ombo, vora el Nil
Aquesta gent semblen pobres, però tenen la seva parabòlica…
Ritme del riu Nil al sud del país
I nosaltres, a lo nostre…

3. Temple de Kom-Ombo

El sol ha començat el viatge cap a la seva posta, i nosaltres ens hem aturat a Kom-Ombo. Aquí i durant el capvespre, visitarem el Temple de Sobek i Haroeris. El temple està situat a la riba del Nil a uns 50 kilòmetres d’Assuàn. Construït per Ramsès II, aquest temple té la peculiaritat de ser un temple doble, al tenir dues parts simètriques, una en honor al déu Sobek i l’altra al déu Haroeris.

Temple de Sobek i Haroeris
Interior del temple

Sobek era un déu amb cap de cocodril i cos humà, mentres que Horus tenia cap de falcó. Com a curiositat en l’interior del temple es pot veure una mòmia de cocodril i en l’exterior pots veure relleus amb instruments quirúrgics de l’època.

Dels relleus més ben fets d’Egipte

És un dels temples més famosos d’Egipte, degut a la seva simetria. Tot en aquest temple és doble: dues entrades, dues sales hipòstiles, dos santuaris… Com hem dit abans, la raó de duplicar-ho tot és perquè el temple està dedicat a dos déus germans: Horus i Sobek.

És un dels pocs temples dedicats a 2 déus

Explica la llegenda que Sobek representat amb cap de cocodril, era el déu de les aigües, creador del món i la seva suor és l’aigua que flueix pel Nil. Horus, representat com un falcó era el déu del cel.

Ells van inventar el calendari actual. És la prova gravada en pedra
Posta de sol a Kom-Ombo
Temple de Kom-Ombo

Al finalitzar la visita pel temple podreu visitar un petit museu, en el que exposen mòmies de cocodrils que es van trobar per la zona. El preu de l’entrada és de 200 EGP. A més, si aneu per lliure, tindreu que pagar la barca que porta al temple en uns 10-15 minuts (haureu de negociar el preu en l’embarcador). El temple obre de les 8:00 a les 16:00 hores.

La Sala Hipòstila al capvespre
La Sala Hipòstila al capvespre
I per la nit… vestits de camperols i ball de disfresses

Adjunto un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut realitzat en el dia d’avui i també amb la ubicació dels principals atractius i monuments que hem visitat:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *