Categories
EGIPTE

Dia 13: El Caire: Piràmides i Gran Esfinx de Giza + Necròpolis de Saqqara + Menfis

Ens despertem a l’Hotel del Caire com si haguéssim viscut un somni producte de la nostra aventura pel Desert del Sinaí. És el primer dia sencer que passarem íntegrament al Caire. Hem contractat una excursió de 8 hores, amb la visita a les Piràmides i Esfinx de Giza durant tot el matí, la visita següent a la Necròpolis de Saqqara, i finalitzarem amb la visita a l’antiga capital anomenada Menfis.
Índex:
1. Piràmides i Gran Esfinx de Giza
2. Necròpolis de Saqqara
3. Menfis

1. Piràmides i Gran Esfinx de Giza

Ens enamorarem d’Egipte en aquesta excursió a les Piràmides de Giza, Menfis i Saqqara. Anirem amb un guia egiptòleg que ens farà retrocedir en el temps quasi 5000 anys, arribant fins a l’Antic Egipte. Ben d’hora al matí, ens passen a recollir-nos per l’hotel per a posar-nos en camí cap a Giza, ciutat ubicada a 20 kilòmetres del Caire. Un cop a Giza tindrem unes 3 o 4 hores per gaudir d’un panorama que quedarà gravat per sempre en la nostra retina. Aquí és on es troba la Gran Esfinx de Giza i les tres piràmides més grans i famoses del país, erigides pels faraons Keops, Kefrén i Micerinos.

Piràmides de Giza des d’un mirador habilitat

Visitar les piràmides de Giza és un indispensable de qualsevol viatge a Egipte per lliure o organitzat i possiblement un dels somnis de qualsevol viatger. Aquests monuments amb més de 4.500 anys d’antiguitat son tant imponents com misteriosos i bé mereixen un recorregut de vàries hores per a gaudir-los plenament.

Piràmides de Giza des d’un mirador habilitat

Les Piràmides o la Necròpolis de Giza s’ubiquen en la ciutat del mateix nom, a uns 20 kilòmetres de la capital egípcia, El Caire. Encara que es tracta de la major necròpolis de l’Antic Egipte, la seva màxima esplendor la va aconseguir durant la quarta dinastia, que fou quan es varen erigir les majestuoses piràmides que podem veure a dia d’avui: la piràmide de Jufu o Keops, la de Jafra o Kefrén i la de Menkaura o Micerinos. Son els monuments funeraris més espectaculars del món, en els que es guardaven els cossos momificats dels faraons egipcis junt amb les pertinences que els acompanyarien en el seu viatge a la vida eterna. A elles se’ls hi uneix un conjunt de piràmides més petites, temples, tombes o mastabes de la família reial, embarcadors, fosses en les que es dipositaven les anomenades barques solars, i per suposat, la famosa Gran Esfinx de Giza.

Piràmide de Mikerinos

Sent un dels llocs que visitar a Egipte més bonics, és important que li dediquis el temps suficient i planifiquis la teva visita amb antelació. La majoria dels viatgers solen passar 3 o 4 hores en el complexe i llavors van a les properes Saqqara i Menfis, ja que queden relativament a prop. Els que tenen menys dies per El Caire, acostumen a visitar les Piràmides de Giza a primera hora del matí i les combinen amb algunes visites en la ciutat. Si estàs fent un viatge més relaxat, t’aconsellem que guardis més temps per a recórre-les. Una bona idea és tornar al capvespre i veure la posta de sol des de l’interior o en una de les terrasses dels voltants.

Piràmide de Keops (IV Dinastia)
Entrada a la Piràmide. Només la poden visitar 150 persones al dia

Com arribar a les Piràmides de Giza

Lo més comú i còmode és visitar les Piràmides de Giza des del Caire o des de la pròpia Giza, ja que en aquesta zona també hi trobaràs molts hotels. Contes amb diferents maneres d’arribar a les Piràmides d’Egipte:

 • Arribar a les Piràmides de Giza per lliure: utilitzant els mitjans de transport públics de El Caire (combinació de varis busos o metro i autobusos), en taxi o les aplicacions Uber o Careem, que funcionen molt bé aquí. Un taxi hauria de costar-te al voltant de 80 o 100 lliures egípcies des del centre del Caire. Si necessites regatejar, deixa molt clar el preu i les condicions per avançat. Per altra banda, has de calcular que el tràfic acostuma a ser bastant caòtic, per lo què és normal tardar al voltant d’una hora en arribar a les Piràmides de Giza.
 • Visitar les Piràmides en una excursió organitzada: per comoditat, ja que no tens que preocupar-te de res, molts viatgers opten per fer una excursió a les Piràmides de Giza, Menfis i Saqqara amb un guia en espanyol (nosaltres varem realitzar aquesta excursió) o reserven aquest tour per El Caire que també inclou la visita a les Piràmides de Giza. S’inclou el transport des del i fins al teu allotjament, els serveis de guia, les entrades i el menjar. Alguns viatgers que disposen de menys temps, realitzen excursions a les Piràmides de Giza i El Caire des de Hurghada. Aquestes inclouen el trasllat en un autobús nocturn des d’aquesta ciutat costanera.
Piràmide de Keops (IV Dinastia)
No conserva cap pedra de revestiment, només els blocs de la base

Excursió a les Piràmides de Giza, Egipte

Si bé es pot visitar les Piràmides de Giza per lliure i sense guia, la manera més còmoda i recomanable de fer-ho és en una excursió organitzada. La raó principal és que t’assegures de que aniràs acompanyat d’un guia egiptòleg que et faci entendre i gaudir de les meravelles que tens davant teu. Per desgràcia, la majoria dels guies que ofereixen hotels o que esperen a les portes del recinte no tenen els coneixements o experiència suficients, entelant-te una visita fonamental durant el teu viatge a Egipte. Per altra banda, realitzar la visita a les Piràmides de Giza amb una agència reconeguda t’assegura no tindre que fer llargues caminades per l’altiplà sota el sol. Les excursions inclouen un transport que et portarà als principals punts d’interès sense que tinguis que sofrir i suportar a venedors insistents, ja que els guies s’encarregaran de que estiguis tranquil i no sofreixis cap engany ni estafa. Depenent del temps que tinguis, pots escollir entre una excursió de mig dia o de dia complet. Com et comentàvem, aquestes últimes inclouen altres llocs que veure en El Caire o prop de Giza. Aquí tens les més interessants amb guies de parla espanyola:

Cada bloc pesava unes dues tonelades i es pujava en rampes de runa, sorra i fang

Preu de l’entrada a les Piràmides de Giza i guixetes

Aquests son els preus de l’entrada a les Piràmides de Giza:

 • Entrada general: 200 lliures egípcies
 • Entrada a l’interior de la Piràmide de Keops: 400 llibres egípcies
 • Entrada a l’interior de la Piràmide de Kefrén o a la de Micerino: 100 lliures egípcies
 • Entrada a la tomba de Meresankh III: 100 lliures egípcies
Detalls dels blocs de les piràmides
Detalls dels blocs de les piràmides

Tingues en compte que si tens pensat entrar a l’interior d’alguna de les piràmides durant la teva visita, hauràs de comprar l’esmentada entrada en la guixeta. És a dir, aquestes no es venen un cop a dins del complexe. A més, pots valorar comprar la targeta El Caire Pass. Aquesta inclou les entrades a molts dels museus de la ciutat (inclòs el Museu Egipci), l’entrada a les Piràmides de Giza, la Ciutadella de Saladino i les àrees arqueològiques de Saqqara, Dashur i Menfis. Costa 100 dòlars estadounidencs i és vàlida durant 5 dies. Si aniràs a prendre’t les coses amb calma durant el teu viatge a Egipte, has de saber que si compres l’anomenat Luxor Pass, aquest segon té un 50% de descompte. Per altra banda, si tens un carnet d’estudiant o universitari vàlid, els preus de l’entrada a les Piràmides de Giza es redueix a la meitat. Els nens de 6 a 12 anys també paguen la meitat. En qualsevol cas s’ha d’abonar l’entrada en efectiu.

Estat d’algunes de les juntes entre els blocs de pedra

Has de saber que existeixen dues taquilles per a comprar la teva entrada a les Piràmides:

 • L’accés principal: és l’entrada enfront a la Piràmide de Keops. És a la que es solen dirigir els taxistes i conductors de Uber o Careem i també la més ordenada, amb banys i altres serveis.
 • L’accés enfront a l’Esfinx: més descuidat que l’anterior, però amb entrada directa a aquest monument. Si tens pensat assistir a l’espectacle de llums per la nit, hauràs d’anar a aquesta zona. Tingues en compte que aquí no es ven l’entrada per accedir a l’interior de les piràmides. Fes cas omís si algú et proposa la venta en un altre lloc. Aquestes son les guixetes oficials.
Les Piràmides estaven alineades amb els 4 punts cardinals

Horaris per visitar les Piràmides de Giza

L’horari de visita de les Piràmides de Giza és de 8:00 a 17:00 cada dia d’abril a setembre, i de 8:00 a 16:00 d’octubre a març. Considera que en el Ramadà, aquests varien i solen ser de 7:00 a 19:00 hores. Les entrades es venen fins a una hora abans del tancament del complexe. Tingues en compte que l’horari d’obertura de l’interior de les piràmides son anar alternant per a preservar la seva conservació.

Piràmide de Mikerinos

Què veure i fer en les Piràmides de Giza

Visitar les Piràmides de Giza no només és veure-les per fora, sinó que és possible entrar a dins d’algunes d’elles i també contes amb altres punts d’interès que no hauríes de perdre’t. Com a curiositat, en la necròpolis hi ha 9 piràmides i, per això, val la pena contemplar la perspectiva des de varis dels seus miradors. No et preocupis, et destaquem els millors a continuació.

Piràmide de Kefrèn

La Piràmide de Keops o la Gran Piràmide

La Gran Piràmide de Giza és la més antiga de les set meravelles del món antic i la única que encara es pot visitar. És, també, la primera i la més gran de les Piràmides de Giza. Sembla que la seva construcció va finalitzar al voltant de l’any 2.570a.C. i que per això es varen utilitzar 2,3 milions de blocs de pedra, amb un pes mitjà de 2,5 tonelades cadascun. Encara que lo què hi ha avui dia ja impressiona, si arribem a imaginar-la revestida amb els més de 27.000 blocs de pedra calcària blanca brillant, ja ens quedarem bocabadats. Aquests, per desgràcia, es varen esfondrar per un terratrèmol. Entrar a la piràmide és possible, però s’ha de pagar. Concretament, l’entrada son 400 lliures egípcies, el qual suposa un pessic si ho comparem a l’accés a l’interior d’altres piràmides. El cert és que dins de la Piràmide no hi trobaràs res de res, doncs no hi ha ni jeroglífics ni cap sala espectacular, però molts viatgers s’emocionen al saber-se dins d’un dels edificis més antics del món i amb tant misticisme. Altres, prefereixen entrar a la de Kefrén o Micerinos (100 lliures) o fer-lo en el complexe de Dashur, on l’accés és gratuït. Ho deixem a la teva elecció, però, si ets una persona amb claustrofòbia o problemes d’asma, és millor que ho evitis, ja que el passadís és estret i empinat i acostuma a haver-hi bastanta gent. El complexe funerari del faraó Kufu o Keops, que ell mateix va manar erigir, està conformat per la seva piràmide, les tres piràmides de les reines, una piràmide satèl·lit, el Temple de la Vall, varies fosses amb barques solars, mastabes o tombes de nobles i cortesans i tres cementiris.

Piràmide de Kefrèn: conserva una mica de la pedra de revestiment

La Piràmide de Kefrèn

Amb 143,5 metres d’alçada, la del faraó Kefrèn o Jafa és la segona piràmide més gran d’Egipte. Està ubicada en un terreny una mica més alt que l’anterior, així que pots arribar a pensar que és un xic més gran i, a més, conserva una part del revestiment de pedra calcària blanca. Aquest complex funerari està en millor estat de conservació que el de Keops i està conformat per el Temple de la Vall, una piràmide satèl·lit, 5 fossars de barques solars i més de cent habitacions que eren utilitzades com a magatzems o tallers d’artesans.

L’esfinx té forma de lleó i cap humà, el del Faraó Kefrèn

La Gran Esfinx de Giza

Encara que l’anterior és espectacular, segur que una de les poderoses raons per a visitar les Piràmides d’Egipte és veure la Gran Esfinx. Localitzada enfront a la Piràmide de Kefrén, encara que els seus trets poguéssin semblar-nos de dona, és bastant possible que estigui representant al faraó del mateix nom. El cos té forma de lleó amb la cua recollida en el cantó dret i, encata està en un bon estat de conservació, ens l’hem d’imaginar pintada en vius tons de vermell, groc i blau. La barba de la Gran Esfinx es troba en el Museu Britànic de Londres i no se sap on podria estar el seu nas, que molts creien que fou destrossat per l’exèrcit de Napoleó per una canonada. És recomanable visitar-la de matí, ja que, d’aquesta manera, el sol picarà de front a l’Esfinx i a les piràmides.

La gran esfinx de Giza

El Temple de la Vall de Kefrèn

Si bé no és un dels millors temples d’Egipte, aquest és un altre dels llocs que visitar en les Piràmides de Giza i que no et pots perdre, ja que està ubicat junt a l’Esfinx. Crida l’atenció les precioses parets revestides de granit rosat d’Assuàn. En ell es varen realitzar als ritus de purificació de la mòmia del faraó Kefrèn, que després es va portar en processó fins a la piràmide.

La Gran Esfinx de Giza

La Piràmide de Micerino

La més petita de les piràmides de l’Altiplà de Giza, amb 61 metres d’alçada, sembla que estava recoberta de granit vermell, que ja ha desaparegut. Sembla que el sarcòfag de basalt que contenia la mòmia del faraó Menkaura o Micerino es va perdre enfront a les costes de Cartagena (Murcia) al naufragar la goleta que el transportava a Anglaterra.

És el guardià de la tomba de Kefrèn, al costat del Temple de la Vall de Kefrèn

Els millors miradors de les Piràmides de Giza

Si bé veure a les Piràmides de Giza de prop és complir un somni, també al·lucinaràs contemplant-les des dels miradors. D’aquesta manera, podràs fer-te una idea del complexe en la seva plenitud. Els miradors que us recomanem es troben al Google Maps amb els següents noms:

 • Mirador de les Piràmides”: és el mirador més conegut, al que van totes les excursions i ubicat enfront de la Piràmide de Micerino. La imatge és de postal, però lo cert és que hi ha altres panoràmiques millors.
 • The Panorama of the Pyramids” o “Mirador del Panorama”: sens dubte, la millor vista de totes. Podràs divisar les Piràmides de les Reines enfront a les tres fabuloses Piràmides de Giza quasi juntes, conformant un espectacle monumental. Si no tens vehicle, tingues en compte que tardaràs uns 20 minuts caminant per el desert des de l’anterior mirador.
 • Mirador de les Piràmides de Giza”: Hi ha un punt entre aquests dos miradors des del qual també podràs veure les piràmides alineades. Només tens que caminar una mica des del Mirador de les Piràmides en direcció al 9 Pyramids Lounge. No facis cas si et diuen que hi has d’anar en camell o en cavall, està permès anar-hi caminant. El trobaràs també marcat com a “Pyramid alignment viewpoint” en l’aplicació de Maps.me.
Part posterior de l’Esfinx

El Gran Museu Egipci

Està prevista l’inauguració i l’obertura del Gran Museu Egipci per a aquest 2.024. La seva construcció està ja molt avançada i s’ubica junt a les Piràmides de Giza. En ell no només s’ubicarà la barca solar que abans estava junt a la piràmide de Keops, sinó també gran part de la col·lecció que avui conforma en el Museu Egipci. De fet, ja ha començat el trasllat de moltes de les seves peces i tot o quasi tot el tresor de la tomba de Tutankamón es podrà veure en el nou museu. Pots consultar més detalls sobre la futura inauguració en aquest enllaç.

Ha estat milers d’anys enterrada a la sorra, i ara s’ha desenterrat

Consells per a la teva excursió a les Piràmides de Giza

A més de tota la informació que has trobat ja, aquí tens alguns consells per a visitar les Piràmides de Giza i que sigui inoblidable:

 • Procura arribar a la guixeta abans de les 8:00, quan obren el recinte. D’aquesta manera, no només passaràs menys calor, sinó que hi haurà menys visitants
 • Si pots, evita divendres i dissabtes per a visitar les Piràmides. Son els dies de descans a Egipte, per lo què hi trobaràs més turisme local.
 • Porta calçat còmode, barret, protecció solar i grans quantitats d’aigua. Les ombres son rares i les temperatures solen ser elevades en hores centrals del dia.
 • Tingues paciència amb els venedors, ja que solen ser bastant insistents, i refusa qualsevol turisme irresponsable amb animals com muntar a camell o en carro o calesa de cavalls. Lo millor és respondre de forma educada i ferma.
 • Les Piràmides de Giza son un dels monuments més antics del món i seria una pena que les visitéssis sense conèixer la seva història i contexte. Per això, et recomanem que facis la visita amb un guia egiptòleg de bona reputació. Lamentablement, en molts casos, les excursions que ofereixen els hotels no solen estar molt preparats, així que lo millor és optar per un guia de confiança o reservar aquesta excursió per les Piràmides de Giza, Menfis i Saqqara. Si tens poc temps a la ciutat, pots contractar aquesta excursió per El Caire junt a la visita a les Piràmides de Giza.
 • Si estàs per la zona, aprofita per veure la posta de sol des de la terrassa d’algun hotel o restaurant. Dos bons exemples son la terrassa del Cleopatra Pyramids View i el Tree Lounge Pyramids Branch.
La Gran Esfinx de Giza

2. Necròpolis de Saqqara

Un cop havent dinat a la zona de les Piràmides, ens dirigirem cap a la Necròpolis de Saqqara, una de les baules més importants de la història de Egipte on, entre altres coses, podreu veure la piràmide del faraó Zozer, la primera de les piràmides que es varen construïr a Egipte.

Accés al Complexe Funererai del faraó Zozer (Dinastia III) dins Sakkara (2.600a.C.)
Primeres piràmides, al fons, del faraó Snefru (Dinastia IV), pare de Keops
Piràmide escalonada del Faraó Zozer, el primer intent de piràmide. És el primer monument construït en pedra de la història
Es tracta de la superposició de 6 mastabes (antiga tomba funerària)
Cantonada de la Piràmide
Els blocs son petits i estan inclinats
La Casa del Sud, dins del Complexe de Zozer. Inici de les columnes dòriques
Piràmide del faraó Teti (Dinastia VI)

A Saqqara també visitarem la tomba del chaty Mehu, oberta recentment al públic per primera vegada des del seu descobriment en el 1940. Aquest alt funcionari de la sisena dinastia fou enterrat amb honors en un lloc que va passar desaparcebut pels saquejadors de tombes. Això ha fet que els jeroglífics que la decoren es trobin en un excepcional estat de conservació.

Tomba del Chaty Mehu

3. Menfis

La nostra última parada serà Menfis, antiga capital d’Egipte (primera capital de l’Imperi Antic), un autèntic museu a l’aire lliure en el que podreu veure, entre altres monuments, la impressionant escultura del Colós de Ramsès II i la superba Esfinx d’Alabastre.

Estàtua de Ramsès II trobada a Menfis
Estàtua de Ramsès II trobada a Menfis
Esfinx d’alabastre de l’Antic Temple a Menfis
Avinguda de Menfis, amb les poques restes trobades de la ciutat

Adjunto un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut realitzat en el dia d’avui i també amb la ubicació dels principals atractius i monuments que hem visitat:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *