Categories
EGIPTE

Dia 14: El Caire: Museu Egipci + Basar de Khan El-Khalili + Mesquita de Al-Azhar + Porta Bab Zuwayla + Torre del Caire + Barri de Zamalek + Creuer pel Nil

Avui visitarem la ciutat pròpiament dita, del Caire. Començarem pel Museu Egipci, una de les millors atraccions de la ciutat. Seguidament ens desplaçarem a la zona del Basar de Khan El-Khalili on buscarem gangues en el seu interior, i posteriorment visitarem la Mesquita de Al-Azhar, una important mesquita des del punt de vista històric, religiós i arquitectònic (es considera la Mesquita Nacional d’Egipte). Després ens acostarem a una de les portes que es conserven de les muralles de la ciutat vella (Porta Bab Zuwayla). I quan es faci de nit ens endinsarem al Barri de Zamalek per anar-hi a trobar la Torre del Caire, on hi pujarem. Acabarem el dia, fent un petit creuer pel Nil.
Índex:
1. Museu Egipci
2. Basar de Khan El-Khalili
3. Mesquita de Al-Azhar
4. Porta de Bab Zuwayla
5. Torre del Caire
6. Barri de Zamalek
7. Creuer pel Nil

1. Museu Egipci

Quan algú anomena El Caire el primer que a un se li vé a la ment son les increïbles piràmides de Giza, però la ciutat és molt més que això. El seu acolorit Basar de Khan El-Khalili, la seva ciutadella de Saladino, el seu Barri Copte, les seves nombroses mesquites i les increïbles mòmies dels seus museus son alguns dels imprescindibles que veure en El Caire. En aquest dia i en el següent hi trobareu els principals llocs que visitar en la capital egípcia perquè no us perdeu res. El Caire és una ciutat caòtica, que pot arribar a desbordar-te. Aquestes camionetes que el mateix transporten aliments, que fan una mudança, aquests creuaments sense semàfor en els que s’hi aplica la llei del més fort, aquestes carns crues penjades d’un ganxo exposades al sol i la pol·lució, aquest soroll de botzines continu i desesperant… Un lloc al que hi tens que anar preparat mentalment.

El Caire és una ciutat enorme, amb 20 milions i mig d’habitants, en la que hi ha un fotimer de llocs que visitar. Per a poder conèixer els principals punts d’interès que veure en El Caire (incloses les piràmides de Giza), necessitareu almenys 3 dies complets. Així ho vàrem planificar i realitzar nosaltres.

El Museu Egipci, situat en la reivindicativa plaça Tahrir, té la major col·lecció d’objectes de la època de l’Antic Egipte i és un altre dels llocs que veure en El Caire més bonics. Construït en el 1902 per a protegir els tresors del país, no fou fins al 1922 amb l’arribada de les 3.500 peces del tresor de Tutankamón, que es va convertir en un dels llocs més visitats del país. La col·lecció s’ha anat completant amb la recuperació de molts objectes que fóren robats o expoliats durant les guerres i que es trobaven en museus estrangers o col·leccions privades.

El Museu Egipci del Caire

A més del Tresor de Tutankamón amb la seva famosa màscara, altres peces interessants son la figura del Escriva Assegut, l’Estàtua de Zozer i la de Akenatón, la Paleta de Narmer i la Triada de Micerino. Encara que abans el Museu albergava les mòmies de 18 reis i de 4 reines d’Egipte, a l’abril del 2021 aquestes es traslladaren durant una espectacular desfilada al Museu Nacional de la Civilització Egípcia, per lo què també és molt recomanable la seva visita. S’ha de tenir en compte que en el 2024 s’obrirà el Gran Museu d’Egipte, situat prop de les Piràmides, que s’emportarà la major part de la col·lecció d’aquest museu.

L’horari de visita és de dilluns a dimecres de 9:00 a 19:00h, dijous i diumenges tanca a les 21:00 hores i els divendres a les 16:00 hores.

Interior del Museu Egipci

És un museu de dues plantes, amb més de 50 sales d’exposicions, que conté més de 100.000 peces exposades al públic i unes altres tantes guardades en magatzems. Entre totes les seves sales hi destaquen el Tresor de Tutankamón. Lo bò de la tomba de Tutankamón és que estava tant amagada que no fou descoberta fins fa uns quants anys, per lo què ni tant sols va poder ésser saquejada i quasi tots els objectes (llit, tro, sarcòfag, vaixelles, joies, la màscara,…) que contenia estan conservats en aquest museu. En aquesta sala està prohibit fer fotografies i vídeos. Fins el 2021 estaven allí les mòmies reials i es podien veure els cossos de Hatshepsut, Amenhotep o Amenofis II, Tutmosis II, Tutmosis III, Tutmosis IV, Seti I, Ramsès II, entre molts altres. Si les voleu veure ara haureu d’anar al Museu Nacional de la Civilització Egípcia, on fóren traslladades a l’abril de 2021 (nosaltres preveurem la seva visita en el dia de demà). Resulta fascinant el fet de que portin 3000 anys morts i que es puguin veure perfectament els seus trets, les seves dents, les seves mans, inclús el cabell… Sembla que algunes es vagin a aixecar d’un moment a l’altre. Visitar el museu egipci de El Caire us prendrà, almenys, de 2 a 3 hores. Lo ideal és visitar-lo amb un guia per a poder entendre tot el què anireu a veure-hi. Una bona opció és fer aquest tour per El Caire al complet.

El preu de l’entrada és de 200 lliures egípcies.

2. Basar de Khan El-Khalili

Agafarem un taxi per anar-nos-en a veure el Basar de Khan El-Khalili, el basar més antic del món. Perdre’s per l’antic i interminable Basar de Khan El-Khalili és, sense cap mena de dubte, una de les millors coses que fer en El Caire. Els seus orígens es remonten al 1382 quan aquest lloc era un caravasar, lloc de descans de les caravanes de comerciants i poc a poc s’anà convertint, amb el pas del temps, en un gran mercat amb prop de 1000 botigues. Tingues en compte que es pot trobar pràcticament qualsevol cosa que busques i en determinades zones del basar es concentren posts que venen productes de la mateixa temàtica, com el carreró de les espècies o el de les joies. En el teu passeig per aquesta zona tampoc pots perdre’t carrers com Sikka Khan El-Khalili i Badestan, que encara conserven l’antiga essència del caravasar a més d’altres llocs populars del mercat com el cafè de Fishawi, que porta obert més de 200 anys sense interrupció. Després de trobar-te amb tots aquests punts, et recomanem oblidar-te del mapa i passejar pels seus laberíntics carrers, mentres escoltes el regateig entre comerciants i turistes.

Basar de Khan El-Khalili

Per arribar a aquest basar et proposem fer-lo per Al-Muizz, un carrer peatonal d’un kilòmetre que concentra mesquites i interessants monuments. Una magnífica opció per conèixer la història dels llocs més interessants de la ciutat com aquest basar, és reservar aquest tour per El Caire amb guia en espanyol, en el que s’inclou la recollida en l’hotel i les entrades.

Carrerons del Basar Khan El-Khalili

El seu orígen data de l’any 1382, i fou construït durant el regnat del sultà Barquq sobre les tombes dels califes fatimís. En els seus inicis era un lloc de descans on s’aturaven les caravanes perquè descanséssin els animals, i a més, allí es realitzaven negocis. Us recomano que us perdeu pels seus carrerons i passadissos sense mirar el rellotge. Podreu trobar en les seves botigues un fotimer de souvenirs, joies de diverses qualitats, bolsos i sabates típiques de Egipte, catximbes, espècies, papirs,… I un sense fi d’articles més. Passejar pel mercat pot resultar un xic agobiant per l’assetjament dels venedors. Però recordeu que esteu de vacances i en un país amb unes costums molt diferents a les vostres. Us adverteixo que us aniran a intentar timar tot lo què puguin, així que dubteu de la qualitat de tot el què us vulguin vendre i regatejar fins que us facin fora de la botiga. Així ja podeu anar a la següent botiga a comprar el mateix article, sabent quin és el preu mínim per el que us el van a vendre. La majoria de les coses les podeu aconseguir per la meitat de lo què us demanen inicialment. Això sí, ni se us acudeixi tornar a preguntar el preu de lo què ja heu comprat en una altra botiga!!! Si creieu que heu pagat lo just deixeu-ho així.

Basar de Khan El-Khalili

Des de fa alguns anys s’han tornat molt populars dues de les botigues de Khan El-Khalili: Jordi Basar i la Botiga Sense Mal de Cap. Es tracta de dos negocis que han decidit posar preu fixe als seus productes, així que si no us agrada perdre temps en regatejar podeu apropar-vos a qualsevol d’elles. El basar de Khan El-Khalili obre de dilluns a diumenge de 9:30 a 23:00 hores. En el basar de Khan El-Khalili hi trobareu el Cafè dels Miralls o Cafè El-Fishawi, que com hem dit anteriorment, és un local de més de 200 anys d’antiguitat, situat entre el carrer Sikka i Badestan, que presumeix d’haver estat obert les 24 hores del dia des de la seva inauguració. Les parets del Cafè El-Fishawi estan cobertes de miralls i impregnades de literatura, ja que fou en aquest cafè on l’escriptor egipci i premi Nobel de Literatura Naguib Mahfuz va escriure vàries de les seves novel·les.

Entrada a un edifici antic dins del Basar

3. Mesquita de Al-Azhar

Visitat el Basar, ens acostarem tot passejant fins a la Mesquita de Al-Azhar, situada en el centre històric, és una de les més importants de la ciutat i un altre dels llocs que veure en El Caire més imprescindibles. Construïda entre 970 i 972 aquesta mesquita ha actuat fins al dia d’avui com a universitat i centre d’estudis de l’Islam. A més, té un gran pes en la vida social, religiosa, política i jurídica, al dictar-se lleis que posteriorment s’apliquen a la resta del món islàmic. A l’interior, pots veure l’impressionant pati de marbre blanc, sales d’estudi de les madrasses, la sala d’oració i la biblioteca i molt a prop de la mesquita també s’hi troba l’espectacular caravasar Wikala de Al-Ghouri de cinc pisos, que et recomanem que no et perdis.

L’horari de visita és tots els dies de 9:00 a 11:00 hores i de 15:00 a 17:00 hores. L’entrada és gratuïta.

La Mesquita de Al-Azhar
Mesquita de la Universitat Islàmica més important del món

Des dels inicis fins a l’actualitat ha estat un centre d’estudis islamistes, on es formen els missioners que, posteriorment, van a predicar per tot el món. De fet, el Gran Imàn Xeix de Al-Azhar és considerat la màxima autoritat de l’Islam. Com en totes les mesquites, les dones han de portar cobert el cabell i les cames.

La Mesquita de Al-Azhar
Interior: Les dones tenen una zona restringida en una cantonada

4. Porta de Bab Zuwayla

Visitada la mesquita, ens arribarem a Bab Zuwayla, una de les tres portes que es conserven de les muralles de la ciutat Vella i una de les nostres recomanacions de llocs que veure en El Caire. Està a 800 metres de la mesquita, a uns 12 minuts a peu. Producte de la construcció d’una segona muralla per a protegir millor la ciutat durant els convulsos segles XI i XII, d’aquesta porta, a més de la seva història, hi destaquen els seus dos alts minarets que s’utilitzaven per albirar possibles invasors i que en l’actualitat son dos fantàstics miradors de la ciutat.

Porta de Bab Zuwayla
Torres de Bab Zuwayla

5. Torre del Caire

S’està fent fosc i ara agafarem un taxi per acostar-nos al cèntric barri de Zamalek, i concretament a la Torre del Caire. Si no hi ha boirina i el dia està molt clar, pots observar la immensitat de la ciutat des dels 186 metres d’alçada de la Torre de El Caire. Situada en el barri de Zamalek, en la illa Gezira, aquesta torre de telecomunicacions té també un restaurant giratori per menjar encara que nosaltres t’aconsellem gaudir de les vistes panoràmiques des del mirador a l’aire lliure.

Torre del Caire

Com podeu endevinar, el millor moment per pujar-hi és al capvespre, doncs des de lo més alt tindreu unes vistes panoràmiques de tota la ciutat i podreu veure com les llums del Caire es van encenent fins a il·luminar-se per complet. Si hi aneu al capvespre és possible que hi trobeu molta cua, com ens va passar a nosaltres. Així que tingueu això en compte a l’hora de planificar la vostra visita. Hi ha una opció més cara que es pot comprar en les guixetes per a tenir un passi express i saltar-se les cues. Aquest passi costa 150 lliures egípcies.

El preu de l’entrada és de 225LE, i obre de dilluns a diumenge de les 9:00 a la 1:00 de la matinada.

Vistes nocturnes de la Torre del Caire

6. Barri de Zamalek

Al sortir de la Torre del Caire decidim anar a sopar al mateix barri de Zamalek, un barri habitat per immigrants estrangers en el que hi trobareu alguns dels millors restaurants de la ciutat i les botigues més “europees”. Per Zamalek podreu passejar molt més tranquils, sense por a que us atropelli un cotxe cada segon. El barri en sí, no té cap monument d’interès turístic, però si teniu temps ens sembla una zona molt agradable i que contrasta molt amb els altres barris de la ciutat.

Barri de Zamalek de nit

7. Creuer pel Nil

I decidim, per finalitzar amb el dia, de fer un petit creuer pel Nil. En realitat es tracta d’un passeig en vaixell pel mític riu Nil, el segon riu més llarg del món. Aquest riu ha sigut clau en el desenvolupament d’Egipte, al proveir d’aigua i recursos a una de les zones més desèrtiques del món, algo que els faraons varen tenir molt en compte al construïr la gran majoria de temples i monuments a ambdues ribes. Encara que per a poder fer la part més bonica del Nil i visitar els temples d’Egipte més importants tindràs que traslladar-te fins a Assuàn o Luxor, des del Caire podràs fer un petit creuer d’unes hores per a veure la ciutat des d’una altra perspectiva. Una de les millors opcions és reservar aquest creuer de nit amb sopar i música en directe, amb el que podràs gaudir de les vistes a la ciutat il·luminada.

El riu Nil al seu pas pel Caire
El riu Nil, el barri de Zamalek i la Torre del Caire

Adjunto un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut realitzat en el dia d’avui i també amb la ubicació dels principals atractius i monuments que hem visitat:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *