Categories
EGIPTE

Dia 5: Assuàn: Presa d’Assuàn + Obelisc Inacabat + Temple de Philae + Passeig en faluca + Temple de Kalabsha + Zoco d’Assuàn

I arribem a Assuàn amb el creuer. Les atraccions i monuments de la visita del dia els realitzarem pel nostre compte ja que hem contractat excursions fora de les del creuer per anar més tranquils i no tant de bòlid. Començarem amb la visita a la Presa Alta d’Assuan, a l’Obelisc Inacabat i al Temple de Philae. Al migdia farem un passeig en faluca, el vaixell de vela tradicional d’Egipte. I a la tarda tenim contractada una altra excursió al Temple de Kalabsha, a una illa del Llac Nasser que també visitarem. No podem acabar el dia a Assuàn sense endinsar-nos en el seu Zoco acolorit. Una gran experiència
Índex:
1. Presa d’Assuàn
2. Obelisc Inacabat
3. Temple de Philae
4. Passeig en faluca
5. Temple de Kalabsha
6. Zoco d’Assuàn

1. Presa d’Assuàn

Pocs viatgers arriben a Egipte sense haver escoltat parlar d’Assuàn, porta d’entrada per a molts a una de les civilitzacions més fascinants del món. I és que per a una gran part de viatgers, el famós creuer pel Nil comença o acaba en aquesta ciutat, algo que la converteix en un dels imprescindibles del país. Però no només per això et recomanem passar un parell de dies aquí: Assuàn, com Luxor, és un altre dels llocs més importants del país al concentrar molts dels monuments i temples més importants d’Egipte. Ubicada en el marge oriental del Nil, en la primera cataracta, Assuàn o Aswan és una de les portes d’entrada si viatges al país dels faraons gràcies al seu aeroport internacional i ser una de les parades obligatòries en un creuer pel Nil. Coneguda en l’antiguitat com la ciutat de Swenet, Aswan va pertànyer al Regnat de Nubia i fou un important port comercial al que arribaven algunes de les mercaderies més preuades de l’època com or, marfil i espècies, a més de tenir una de les pedreres més importants de pedra granítica que s’utilitzava per a la construcció dels grans temples i monuments d’Egipte.

Temple de Philae en la illa de Agilkia

Encara que amb dos dies és suficient per a fer un passeig pels zocos de la ciutat i conèixer els seus principals atractius turístics com la imponent Presa d’Aswan o el bonic temple de Philae, t’aconsellem invertir més temps, sobretot per fer la famosa excursió a Abu Simbel, una de les grans joies d’Egipte. Tingues en compte que per a viatjar a Egipte i Assuàn hauríes d’escollir els mesos situats entre octubre i maig, evitant així les temperatures de més de 40 graus pròpies de l’estiu. En l’antiguitat Assuàn fou un important port comercial i en ella es varen construïr nombrosos temples; alguns en les illes del Nil com el Temple de Philae o el Temple de Kalabsha. A més, en els voltants es varen assentar els nubis i varen construïr acolorits poblats. A Assuàn hi trobareu un fotimer de llocs turístics, per lo què és un imprescindible que no pot faltar en la vostra ruta per Egipte.

Vistes d’Assuàn des de la riba oest del Nil

Ubicada a 200 kilòmetres de Luxor i a 875km de El Caire, Assuàn és el punt d’inici o finalització de tots els creuers pel Nil. Com hem dit abans, lo ideal és dedicar, almenys, un parell de dies a la ciutat per a visitar els principals llocs que veure a Assuàn.

En aquest tour contemplarem la grandesa de l’home d’ahir i d’avui. A més de visitar el preciós Temple de Philae i l’Obelisc Inacabat (el més gran del món), coneixerem la Presa d’Assuàn, un dels majors projectes d’enginyeria del segle XX. Per veure-ho hem contractat aquesta excursió amb guia en espanyol. Ens vénen a buscar sobre les 8:00 hores del matí en el nostre vaixell. Ens dirigirem amb transport privat cap a la Presa d’Assuàn. La Presa d’Assuàn és una mega construcció del segle XX, finalitzada en el 1970 i construïda per salvar a Egipte de les inundacions anuals originades pel Nil, el riu més llarg del món.

Secció de la Presa d’Assuàn

La Presa d’Assuàn, situada a 20 kilòmetres al sud de la ciutat i una de les majors obres d’enginyeria del segle XX, és un altre dels llocs que visitar a Assuàn imprescindibles. La construcció d’aquesta enorme presa de 111 metres d’alçada, va permetre controlar les cada vegada més constants inundacions del Nil i produïr suficient electricitat per a una gran part d’Egipte, encara que els costos mediambientals i culturals també fóren importants, tenint que traslladar des de pobles sencers fins a importants temples com els de Philae i Abu Simbel. Un cop finalitzada la construcció aquesta va donar orígen al Llac Nasser, el llac artificial més gran del món.

El Llac Nasser des de la Presa Alta d’Assuàn
La Presa Alta d’Assuàn, 3,5 kilòmetres de longitud construïda per gravetat

Una bona forma de recórrer aquest llac i visitar meravelles com Abu Simbel i la illa dels temples de Kalabsha, és reservar aquest creuer de 4 dies amb guia en espanyol que inclou la recollida i el trasllat al teu hotel.

Secció transversal de la Presa Alta d’Assuàn

Al nord de la frontera entre Egipte i Sudan es troba la presa d’Assuàn, construïda entre 1960 i 1970, que s’extén al llarg de quasi 4 kilòmetres i té 111 metres d’alçada. És un enorme mur que reté el segon riu més llarg del món, el riu Nil i que va donar lloc al Llac Nasser, el nom del qual es va posar en honor al president Nasser mort el mateix any en que es va acabar la seva construcció. Gràcies a la presa d’Assuàn es controlen les inundacions anuals del Nil, s’ha millorat la navegació a l’aconseguir mantindre el fluxe d’aigua constant i es subministra aigua i electricitat a una bona part de la població egípcia.

La Presa Alta forma el Llac Nasser. Es veu el Temple de Kalabsa, reconstruït pedra a pedra

2. Obelisc Inacabat

La nostra següent aturada serà a l’Obelisc Inacabat, ubicat en una pedrera de granit vermell explotada en l’època de la reina Hatshepsut. Aquest obelisc fou ideat amb l’objectiu de ser l’obelisc més gran de l’Antic Egipte, amb 42 metres d’alçada i un pes de 1.200 tonelades.

Obelisc Inacabat

Una de les millors coses que fer a Assuàn és observar de prop un impressionants obelisc que porta inacabat més de 3.500 anys per la formació de varies esquerdes durant el procés de separació de la roca original, lo què va provocar el seu abandonament. S’ha de recordar que Assuàn fou una de les grans pedreres de l’Antic Egipte i es diu que fou la mateixa reina-faraó Hatshepsut la que va ordenar la realització d’aquest obelisc que anava a ser el més gran de tot Egipte amb més de 40 metres d’alçada i prop de 1.200 tonelades de pes. Durant la visita pots veure com era el dur treball i les tècniques que utilitzaven els artesans de la pedrera, encara que t’assegurem que després, encara et quedaran molts enigmes sobre com es realitzava el trasllat d’aquestes enormes moles de pedra fins als temples.

Obelisc Inacabat

L’obelisc inacabat es troba a menys de 2 kilòmetres del centre d’Assuàn. Gràcies al fet de que es decidís abandonar-lo, els arqueòlegs i enginyers han pogut descobrir més de prop el com treballaven la pedra i quines eines utilitzaven els antics egipcis. Els obeliscs eren construïts directament en els llits de granit, però la gran incògnita és saber com podíen transportar semblants peces. Hi ha varies teories, però cap d’elles aconsegueix explicar-lo per complet. Una altra de les preguntes que un es fa a l’estar enfront de l’obelisc inacabat d’Assuàn és com aconseguien aixecar-lo a l’acabar la seva construcció. S’ha descobert que utilitzaven planxes de fusta humida que introduïen en cavitats rectangulars de la pedra. Totes les ranures quedaven plenes de trossos de fusta assecada al sol i, posteriorment, eren submergides en aigua, el que els permetien expandir-se i empenyar la roca tallada fins aconseguir que es desprengués de la seva superficie. Visitar l’obelisc inacabat us portarà menys d’una hora, simplement lo què us costi vorejar-lo per a poder apreciar-lo des de totes les perspectives possibles.

Obelisc Inacabat d’Assuàn

El preu de l’entrada és de 80 EGP, i està obert de les 7:00 a les 16:00 hores.

3. Temple de Philae

Deixant enrere la pedrera ens dirigirem a la illa de Agilkia, entre l’antiga i la nova Presa d’Assuàn, on es troba el preciós Temple de Philae. Aquest temple està dedicat a la devesa Isis i és un dels 4 llocs on succeeix la llegenda d’Isis, Ossiris i Horus. Els creuers acostumen a acabar a Assuàn amb la visita al Temple de Philae, situat a 10 kilòmetres de la ciutat i un altre dels millors temples d’Egipte. Després de quedar submergit per les aigües de la presa d’Assuàn, aquest temple es va traslladar, pedra a pedra, i gràcies al patrocini de la Unesco, al proper illot de Agilkia, conservant tota la seva estructura original. Un cop arribis en vaixell a l’illa, a més de visitar aquest temple dedicat a la devesa Isis, la devesa femenina de l’amor, la màgia i la maternitat, i en el que es conserven alguns dels últims jeroglífics, pots apropar-te a altres construccions interessants com els pilons que dónen entrada al complexe, el Temple de Hathor, la Porta d’Adriano i el Quiosc de Trajà.

Temple de Philae, temple sobre una illa
També és un temple reconstruït pedra a pedra

Si vas per lliure des d’Assuàn hauràs de agafar un taxi i després una barca que et portarà en 10 minuts a l’illa, o reservar aquesta interessant excursió amb guia en la que també coneixeràs l’Obelisc Inacabat i la Presa d’Assuàn (excursió que fem nosaltres), uns altres dos imprescindibles que veure a Assuàn.

Temple de Philae
Un dels temples més nous, de la dinastia XXX, del segle 1 a.C.
Temple de Philae

Philae és el temple més bonic que veure a Assuàn, la visita del qual està inclosa en l’itinerari de tots els creuers pel Nil, lo qual resulta molt interessant per el fet de poder-lo visitar amb un guia que us expliqui tota la història i curiositats del lloc. Philae en realitat, és un conjunt monumental el temple principal del qual està dedicat a Isis i és que explica la llegenda que Ossiris fou assassinat per el seu germà Seth, que va tirar el seu cos escapçat pel Nil. La seva esposa Isis (que era la seva pròpia germana) va recollir tots els trossos i va reconstruïr el cos del seu estimat tornant-lo a la vida, per lo qual es va refugiar en la illa de Philae.

Piló de Nectanebo I
Sala Hipòstila
El Santuari del Temple

Al voltant del temple principal es troben els temples de Arensnufis, Imhotep, August o Hathor, subordinats al temple de Isis. El Temple de Philae és un dels més bonics i millor conservats d’Egipte. Està ubicat en una petita illa a la que només s’hi pot accedir en barca, algo que li aporta encara més millor encant. Encara que es va construïr a la illa de Philae, actualment es troba en la illa de Agilkia ja que com hem dit, va tenir que ser traslladat per evitar que s’inundés. De fet, encara s’aprecien les marques de l’aigua en algunes parts del temple.

Ruïnes Romanes
Lateral del Temple de Philae
Pavelló de Trajà

El preu de l’entrada és de 200 EGP. A més, si aneu per lliure, tindreu que pagar la barca que porta al temple en uns 10-15 minuts. La barca té un preu oficial indicat en l’entrada del moll de 170 EGP per a grups de 1 a 6 persones, però segur que aniran a intentar cobrar-vos molt més, així que regategeu fins aconseguir el preu just. Està obert de les 8:00 a les 16:00 hores.

Columnes en forma de papirs oberts
Pavelló de Trajà des del Nil

4. Passeig en faluca

Finalitzada la visita a la illa d’Agilkia, en transport privat ens porten de nou a la riba est d’Assuàn, per embarcar en una faluca. No podem marxar d’Assuàn sense fer un passeig en faluca pel Nil. El passeig començarà sobre les 14:30 hores aproximadament, així abans tindrem temps per dinar. Les faluques son els vaixells de vela tradicionals d’Egipte que es mouen gràcies al vent. Fer un passeig en faluca per el Nil a Assuàn us permetrà veure vàries illes i contemplar alguns dels llocs més emblemàtics des d’una altra perspectiva. Aquesta és l’activitat contractada.

Pilot de la faluca
Tombes dels prínceps d’Elefantina (primitiu Assuàn), de les dinasties V i VI

Passejar en barca pel Nil és algo que no et pots perdre durant el teu viatge a Egipte. Gaudiràs del poder del riu des d’una faluca tradicional. Imprescindible! A les 14:30h pugem a bord d’una faluca, un veler tradicional d’Egipte, per començar un passeig d’una hora i mitja per les majestuoses aigües del Nil, un dels rius més llargs i famosos del món. Sabíeu que té una extensió de més de 6.000 kilòmetres? Inclús arriba a creuar fins a 10 països!

Una tarda qualsevol navegant per Assuàn
Imatge típica d’Assuàn

Al llarg d’aquest preciós passeig en barca, contemplarem alguns dels llocs més emblemàtics de la riba del Nil. Així, gaudirem d’unes vistes panoràmiques de la Illa Elefantina (la qual visitarem en el dia següent), la forma de la qual des de l’aire és similar a la d’un ullal d’elefant. A més, també des de la faluca, admirarem la illa Kitchener, també coneguda com el jardí botànic d’Assuàn (que també visitarem en el dia següent), ja que les seves espècies vegetals han anat formant al llarg del temps un autèntic oasis en ple desert egipci.

Navegant en faluca pel Nil

Podrem observar, a part de la Necròpolis de Qubbet El-Hawa, anomenada les Tombes dels Nobles, el Monastir de Sant Simeó, que es troba a prop de la necròpolis. Va estar construït per monjos coptes en el segle VI amb la finalitat de convertir al cristianisme a la població núbia i oferir descans, menjar i protecció als peregrins. Realitzat en maó i pedra i abandonat des del segle XIII, aquest enorme monastir està format per una terrassa inferior on es troben les restes de la basílica en el que hi destaquen els frescs de varies parets i una terrassa superior on s’hi ubiquen les habitacions dels monjos amb els seus respectius llits de pedra. Si disposeu de temps a Assuàn, val la pena acostar-s’hi per visitar-lo.

Monastir de Sant Simeó a Assuàn
Monastir de Sant Simeó a Assuàn

Després de la visita al Monastir pots apropar-te en pocs minuts al Mausoleu de Aga Khan que alberga la tomba del Sultà Mohammed Shah el Aga Khan III, Iman dels Musulmans Ismaelites Chiites, que és a més, un altre dels llocs que veure a Assuàn. Encara que no es pot visitar en el seu interior i únicament es pot observar de lluny mentres fas un passeig en vaixell per el Nil, val la pena dedicar uns minuts en veure aquest monument realitzat en pedra calcària de color rosa de més a prop.

El Mausoleu i la Casa de Agha Khan, cap religiós islàmic
El Mausoleu vist des del Nil

5. Temple de Kalabsha

Finalitzat el passeig en faluca pel Nil, només ens quedarà realitzar una excursió pel nostre compte fins al Temple de Kalabsha. Ubicat en una petita illa del Llac Nasser, junt a la presa d’Assuàn, s’hi troba el temple de Kalabsha, un dels temples menys visitats d’Egipte. Aquest temple fou construït en l’any 30a.C. i està dedicat al Déu Solar nubi Mandulis. El Temple de Kalabsha no es troba en la seva ubicació original, doncs fou un altre dels temples d’Egipte que va tenir que ser traslladat al construïr-se la gran presa d’Assuàn per evitar que s’inundés.

Temple de Kalabsha a Assuàn

En la mateixa illa hi ha altres llocs que es poden visitar com el temple de Gerf Hussein, el temple Beit el Wali o el quiosc de Qertassi. Arribar al temple de Kalabsha per lliure pot resultar una mica complicat, doncs primer tindreu que arribar a la gran presa i creuar-la (es paga entrada) i llavors agafar una altra barca que ens porti al temple i ens reculli al finalitzar la nostra visita. Nosaltres finalment el vàrem realitzar en un tour, en aquest cas de tarda. Adjuntem el tour per Kalabsha, Beit el-Wali i Kertassi. El preu de l’entrada al temple és de 60 EGP, i obre de les 8:00 a les 16:00 hores.

Temple de Kalabsha

6. Zoco d’Assuàn

I ja som vora el capvespre quan tornem de l’excursió al temple de Kalabsha. Passem pel creuer a acondicionar-nos una miqueta, perquè la intenció que tenim és sortir per Assuàn i anar al seu famós Zoco. Aswan (o Assuàn) prové de la paraula “soun”, que en egipci antic significa zoco. La ubicació estratègica de la ciutat, la convertia en un punt important de les rutes comercials. Avui en dia, el zoco de Assuàn, anomenat Sharia as-Souq és un acolorit basar en el que es pot trobar una gran varietat de productes com perfums, espècies, fruits secs, roba, souvenirs, etc… Passejar pel zoco d’Assuàn és totalment segur, però això no vol dir que no cuideu bé les vostres pertinences.

Zoco d’Assuàn (el mercat d’Assuan, el “suq”)
Un fumador de “shisha”
Per si us interessa, en la ciutat d’Assuàn, a part del zoco, hi ha el Museu de Núbia, un museu molt autèntic on es custodien objectes de Nubia. Es va crear després de que la ONU respongués a la trucada que el govern d’Egipte havia fet el 6 d’abril de 1959 per salvar els monuments de Nubia. Els horaris del museu son de 9:00 a 17:00 hores.

Adjunto un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut realitzat en el dia d’avui i també amb la ubicació dels principals atractius i monuments que hem visitat:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *