Categories
EGIPTE

Dia 6: Assuàn: Illa Elefantina + Jardí Botànic + Estela de la Fam + Necròpolis de Qubbet El-Hawa + Gharb Soheil (poblat nubi)

Durant el dia d’avui farem noves visites sobre les atraccions i monuments d’Assuàn, i quan finalitzem les mateixes, ens anirem a allotjar en un hotel a la població, ja que “oficialment”, el temps passat en el creuer, finalitza avui. Començarem ben d’hora amb una excursió que ens portarà a la Illa Elefantina, la qual té varis atractius turístics al ser la illa més gran d’Assuàn. Visitarem la illa i el Temple de Khnun. Seguidament tornarem a pujar a l’embarcació que ens ha portat aquí i posarem rumb al Jardí Botànic, ubicat en la illa de Kirchener. Finalitzada l’excursió, hauran passat unes 4 hores i serà el moment de realitzar una nova excursió, ara amb inici a l’Estela de la Fam i finalitzant-la a la Necròpolis de Qubbet El-Hawa, o dit d’una altra manera, a les Tombes dels Nobles. Ja a mitja tarda, realitzarem la última excursió del dia que ens durà fins a un poblat nubi, Gharb Soheil.
Índex:
1. Illa Elefantina
2. Jardí Botànic
3. Estela de la Fam
4. Necròpolis de Qubbet El-Hawa
5. Gharb Soheil (poblat nubi)

1. Illa Elefantina

La primera excursió del dia és gaudir d’un tranquil passeig en faluca per el riu Nil i descobrir la illa més gran d’Assuàn, la Illa Elefantina. Es tracta d’una excursió contractada, aquí. A les 9:00 hores ens passaran a buscar pel creuer i ens dirigirem fins a la riba del riu més llarg d’Àfrica, el Nil. Allí pujarem a bord d’una faluca, embarcació tradicional egípcia, i posarem rumb cap a l’Illa Elefantina.

En el cas de que les corrents en el Nil fóssin massa fortes, per motius de seguretat, realitzarem els trasllats pel riu en una barca a motor enlloc d’una faluca.

Aquesta illa fou un lloc de gran importància fa mils d’anys ja que representava una frontera natural entre Egipte i Nubia. Inclús la part sud de l’illa fou una zona fortificada durant molts anys. Recorrerem la Illa Elefantina junt al guia de parla espanyola, que ens explicarà la història d’aquest lloc. Sabeu perquè rep aquest nom tant peculiar? Es diu que el nom es deu a que aquesta illa era un important nucli comercial de marfil. A més, també visitarem el Temple de Khnun, on podrem trobar-hi un dels tres nilòmetres més importants del país.

Excursió amb faluca a la Illa Elefantina

La Illa Elefantina, situada en un punt estratègic, enfront a la primera cataracta i que s’utilitzava per a controlar les antigues rutes de comerç per el Nil, és una altra de les meravelles que veure a Assuàn. Aquesta illa, en la que hi resideix una comunitat Nubia, té varis atractius turístics com el Museu d’Assuàn, les ruïnes del temple de Khnun i dos nilòmetres, unes estructures que s’utilitzaven per la medició de la claredat i el nivell de les aigües del Nil. Per arribar a l’illa pel teu conte, pots agafar un ferry públic que surt des de l’embarcador d’Assuàn (davant del KFC) cada 10 minuts. Funciona des de les 6:00 hores fins a les 12:00 hores de la nit. El preu és de 5 EGP per trajecte. Nosaltres ho haguéssim fet així, però ens interessava tenir el guia de parla espanyola, per poder visitar la illa.

Illa Elefantina

2. Jardí Botànic

Després de visitar la Illa Elefantina, pujarem de nou a la faluca, que ens portarà fins al Jardí Botànic d’Assuàn, també conegut pel nubis com a Jet Narty. Aquí descobrirem multitud de flors i plantes endèmiques d’Egipte abans de tornar al nostre allotjament, en aquest cas, creuer sobre les 13:00 hores. El Jardí Botànic està ubicat a l’illa de Kitchener, que deu el seu nom al comandant que va ordenar la seva construcció. Es tracta d’un jardí de més de 7 hectàrees, en el que hi podreu trobar una gran varietat de plantes i arbres de diferents parts del món. Si no féssiu l’excursió organitzada, per arribar allí haureu d’agafar un vaixell i negociar el preu amb els barquers.

Jardí Botànic d’Assuàn
El magnífic Jardí Botànic d’Assuàn

El preu de l’entrada al Jardí Botànic és de 30 EGP, i obren de les 8:00 a les 17:00 hores.

3. Estela de la Fam

Una vegada hem dinat, iniciarem la següent excursió (contractada), la qual s’inicia a les 14:30h, i ens portarà a visitar l’Estela de la Fam i després la necròpolis de Qubbet El-Hawa, coneguda com la Vall dels Prínceps. Primer de tot, un cop hem fet la recollida, ens dirigim a la riba oriental del Nil, on agafarem una barca per arribar a l’illa Sehel. Un cop a l’illa ens portaran a conèixer una de les joies d’Egipte, l’Estela de la Fam, una roca natural que representa al faraó fent una ofrena als déus Anuket, Satet i Jnum. A sota s’hi troba un texte de 32 columnes que narra com el faraó va demanar al déu Jnum una crescuda del Nil per acabar amb la sequera que patia el país. En agraïment el faraó va construïr els temples de l’Illa Elefantina.

Estela de la Fam

L’Estela de la Fam, un texte de trenta dues columnes gravat en la cara d’un únic bloc de roca granítica situada en l’extrem sud de la Illa Sehel, és una altra de les meravelles d’Assuàn. Aquests textos de fa més de 2.000 anys relaten el període de sequera que hi va tenir lloc durant el regnat del segon faraó de la tercera dinastia Zozer, i estan presidits per les figures de tres divinitats, com hem dit abans: Anuket, Satet i Jnum, i una del faraó realitzant una ofrena a aquests déus per a pal·liar la fam de la seva població.

L’Estela de la Fam, a l’illa Sehel

Fou descoberta a finals del segle XIX i traduïda posteriorment per varis arqueòlegs. Aquest text fou escrit en l’any 18, però gravat molt més tard. Gràcies a ell s’han pogut saber els motius que portaren a Egipte a una fam extrema en aquella època i sembla que tot fou causa d’un mal govern i de la corrupció dels mandataris (sí, els polítics ja eren corruptes fa milers d’anys). L’accés a l’estela de la fam és totalment lliure i gratuït. És un lloc molt poc turístic per el moment. Encara que es pot visitar per lliure, pot resultar un xic engorrós el tema de tenir que estar negociant amb els barquers perquè ens portin i ens vinguin a buscar, per lo què us recomanem que feu la nostra excursió, on un guia en espanyol us explicarà amb detall tota la història.

4. Necròpolis de Qubbet El-Hawa

La nostra següent parada serà la necròpolis de Qubbet el-Hawa, coneguda com la Vall dels Prínceps. També es coneixen com les Tombes dels Nobles. En aquest complex excavat en la roca d’un turó es poden veure fins a 60 tombes d’alts càrrecs del període faraònic tardà (altres encara no han estat descobertes), i mòmies que s’han conservat quasi intactes més de 2.500 anys.

Les Tombes dels Nobles, a Assuàn

Com podeu observar, en el turó més gran d’Assuàn, Qubbet el-Hawa, hi ha un fotimer de tombes excavades en la roca que intentaven imitar l’estil de les mastabes de Memphis. Aquestes tombes estan decorades amb murals que representen escenes de la vida quotidiana i jeroglífics que expliquen les seves expedicions. Per el moment s’han descobert més de 60 tombes i algunes mòmies en perfecte estat de conservació.

Les Tombes dels Nobles

El preu de l’entrada és de 60 EGP. A això tindreu que sumar-li 5 EGP si aneu per lliure, que és el preu del ferry públic que va des de l’embarcador d’Assuàn (junt al KFC) fins a l’entrada de la Vall dels Nobles. Obre de les 7:00 a les 16:00 hores.

5. Gharb Soheil (poblat nubi)

Tornarem a la nostra barca i d’allí retornarem a Assuan sobre les 18:00 hores de la tarda. Ens estaran esperant, però, per realitzar una altra excursió, aquesta fins a un autèntic poblat nubi, el poblat nubi de Gharb Soheil. Creuarem el riu, un altre cop, a bord d’una faluca tradicional per a descobrir el poble més autèntic d’Egipte, Gharb Soheil i conèixer la vida quotidiana dels nubis.

No és un mercat de camells, sinó ella no estaria tan tranquil·la
Caravana de camells

Un cop hem creuat el Nil, l’aventura continua per pujar-nos a lloms d’uns camells per a continuar fins al nostre destí, Gharb Soheil, més conegut com el poble nubi. Sabreu que hem arribat al poblat quan comenceu a veure les seves peculiars cases acolorides, els seus posts de menjar i espècies… i com no, el color de la seva pell i la seva mirada. Els nubis tenen la pell molt fosca i una mirada que molta gent no sap descriure. Els nubis son els habitants més autèntics d’Egipte.

Els nubis son originaris del Sudan. Ara també s’extenen pel sud d’Egipte
Casa típica d’un poblat nubi
L’Escola nubia

En el poble recorrerem el seu mercat i ens endinsarem en alguna de les seves cases per veure què hi ha darrera de les seves acolorides façanes. Veureu les habitacions, les seves pintures… i podreu degustar el seu menjar típic i els seus tès tradicionals. També tindreu la possibilitat d’escoltar la seva música i de fer-vos un tatuatge de henna.

En el poblat nubi
Marxem del poblat nubi

Arribarem al poble de Gharb Soheil per a conèixer la història i el mode de vida dels nubis, hereus d’una antiga civilització que va governar sobre un imperi que es va extendre en la part central de la Vall del Nil. Encara que aquest poble s’ha tornat cada cop més turístic, val la pena fer un passeig per els carrerons envoltats de cases acolorides, emportar-te alguna artesania de record en alguna de les seves nombroses botigues, prendre’t un tè a l’interior d’alguna casa tradicional i observar com alguns dels seus habitants encara conserven la seva característica pell fosca i ulls clars. Un cop visitat el poblat, ens en tornem cap a Assuàn (som a prop de les 21:00 hores ja), i aquest cop cap al nostre Hotel d’una nit, l’Obelisk – Nile Hotel, ubicat al mateix centre d’Assuàn.

Adjunto un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut realitzat en el dia d’avui i també amb la ubicació dels principals atractius i monuments que hem visitat:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *