Categories
EGIPTE

Dia 7: Abu Simbel: Gran Temple de Ramsès II + Temple Menor de Nefertari + Espectacle nocturn

I arriba un dels dies que portem esperant amb més il·lusió. El dia que anirem a Abu Simbel. Un cop allí, visitarem els magnífics temples de Ramsès i Nefertari, i quan es faci fosc assistirem a un espectacle nocturn davant dels temples. Passarem la nit allí en un Hotel.
Índex:
1. Gran Temple de Ramsès II
2. Temple Menor de Nefertari
3. Espectacle nocturn

1. Gran Temple de Ramsès II

Volem passar una nit a Abu Simbel, per això hem contractat una excursió de 2 dies fins allí. Coneixerem els temples d’Abu Simbel en una visita diürna, i ens deixarem fascinar per la seva majestuositat en un espectacle nocturn. L’Antic Egipte en tot el seu esplendor!

Sobre les 10-11 hores ens passen a recollir pel nostre hotel d’Assuàn (l’Obelisk – Nile Hotel), i anem en direcció sud. Un cop arribem a la ribera meridional del llac Nasser realitzarem una visita guiada per Abu Simbel. Durant el nostre recorregut per aquest conegut enclavament arqueològic coneixerem el Gran Temple de Ramsès II, presidit per colossals escultures del faraó egipci.

Abu Simbel

A Nubia, al sud d’Egipte, es troba un lloc que fa ombra en bellesa a les Piràmides d’Egipte: Abu Simbel. Aquesta zona arqueològica destaca pels dos temples excavats en roca que va ordenar construïr el gran faraó Ramsès II en el segle XIII a.C. per a commemorar una victòria de guerra i amb una història increíble ja que ambdós temples, en honor al faraó i a la seva esposa preferida, Nefertari, es van tenir de traslladar al 1968 a una ubicació més alta, a conseqüència de la construcció d’una presa en el riu Nil, fent-los encara més coneguts al món.

Visitar Abu Simbel és un dels indispensables de qualsevol ruta per Egipte. Ubicat a quasi 300 kilòmetres d’Assuàn, en la frontera amb Sudàn, aquest monument declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO és un dels més impressionants del país. Encara que fou erigit durant el regnat del faraó Ramsès II, va tenir que ser reubicat pedra per pedra en el 1968 en un turó artificial proper. La raó? Que no desaparegués sota el llac Nasser per a la construcció de la presa d’Assuàn. Aquí t’explico preus, horaris, com arribar-hi i consells perquè la teva excursió surti de meravella.

Abu Simbel a Egipte, perquè anar-hi?

Ramsès II, qui va governar durant 66 anys, és considerat com el rei guerrer, però també el rei constructor. A més de millorar (i, a vegades, usurpar) les obres dels seus predecessors, fou el faraó que va construïr més temples i, possiblement, els més espectaculars. L’exemple més important és, sens dubte, Abu Simbel. La seva construcció, que va durar uns 20 anys, es va iniciar en el 1284 a.C. amb l’objectiu de commemorar la victòria del faraó en la batalla de Kadesh contra els hitites. En realitat, els historiadors creuen que aquesta va quedar en taules, ja que es donàren moltes baixes en l’exèrcit egipci i no es va conquerir la ciutat. Tanmateix, és possible que Ramsès volgués demostrar el seu poder militar enfront als enemics del sud de l’Imperi. A dia d’avui, podem apreciar un meravellós baix-relleu de la batalla en la sala hipòstila del Gran Temple.

Abu Simbel

Abu Simbel està dedicat al culte de les tres grans deïtats de l’Antic Egipte: Amón, Ra i Ptah, però també al propi faraó Ramsès, considerat com un déu. La seva imponent façana de 33 metres d’alçada per 38 metres d’amplada i tot el temple fóren construïts en un turó rocós. Visitar Abu Simbel significa meravellar-se no solament pel seu emplaçament, junt al llac Nasser, sinó per la bellesa tant de l’exterior com de l’interior. Després de segles sepultat per les sorres del desert, fou descobert en el 1813 per un explorador suís. Quan es va dissenyar la construcció de la presa d’Assuàn, Abu Simbel va quedar condemnat a quedar ocult per el riu Nil. Per això, en el 1964 es va posar en marxa una de les majors obres d’enginyeria arqueològica de la història, en la que es va moure el temple bloc a bloc per a reubicar-lo tant sols 200 metres més enrere. En aquest vídeo pots veure com fou aquesta gesta. Avui son milers les persones que decideixen visitar Abu Simbel en el seu recorregut pel país dels faraons i, per això, anirem a explicar-te tot lo necessari perquè puguis gaudir de l’experiència com et mereixes.

Abu Simbel

Dades i curiositats

Et deixem que descobreixis tots els detalls durant la teva visita a Abu Simbel, però aquí van algunes curiositats que segur que t’interessen:

  • Dues vegades a l’any succeeix un fenòmen molt especial a Abu Simbel: els rajos del sol entren fins al santuari ubicat al final del Gran Temple per il·luminar a Ra, Ramsès i Horus, però Ptah, el déu de l’inframón, segueix quedant a les fosques. El temple fou erigit amb una orientació perquè això succeís cada 21 d’octubre i 21 de febrer, lo què es correspondria amb el cumpleanys del faraó i el dia de la seva coronació. Tanmateix, amb el trasllat de l’edifici i el desplaçament del Tròpic de Càncer, en l’actualitat sol succeïr el 22 d’octubre i el 22 de febrer. Aquest dia es concentra una gran quantitat de persones en el temple, per lo que es solen instal·lar unes pantalles fora perquè tothom ho pugui veure.
  • Ja que el temple està dedicat al déu Amón-Ra, déu del sol, en el fris de la façana del Gran Temple, hi ha 22 estàtues de babuïns adorant el sol. Intenta albirar-los durant la teva visita a Abu Simbel.
  • En el Temple Menor hi ha sis estàtues, de les quals quatre representen a Ramsès II i dues a Nefertari, la seva esposa preferida. Si et fixes, totes tenen la mateixa alçada, lo què suposa una excepció a lo què veuràs en el reste del país. Per regla general, es solia representar a les dones amb un tamany bastant més reduït.
  • El temple va estar enterrat durant segles fins que en 1813 el suís Johann Ludwig Burckhardt (qui també va trobar la meravellosa Petra a Jordània) va veure un tros de la part superior de la façana. Aquest ho va explicar a l’explorador italià Giovanni Belzoni, qui va poder entrar al complexe en el 1817.
  • Sembla ser que un nen anomenat Abu Simbel li va “xivar” a Burckhardt que hi havia unes pedres molt interessants on vivia. Aquestes pedres varen resultar ser de la façana d’aquest majestuós temple, per lo que va decidir batejar-lo amb el seu nom. No es coneix el nom original.
  • Traslladar Abu Simbel fins al seu emplaçament habitual va suposar un treball de quasi 5 anys i persones de fins a 50 països varen treballar en això. S’estima que va costar uns 300 milions de dòlars.
  • Les autoritats egípcies, en agraïment pel treball d’Espanya durant el moviment de Abu Simbel, varen donar el Temple de Debod. Aquest també fou traslladat pedra a pedra i es pot veure en el centre de Madrid.
  • Abu Simbel fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en el 1979. Es va englobar dins dels anomenats “Monuments de Nubia, des d’Abu Simbel fins a Filé”, que també son coneguts com els “Monuments nubis”.
Fenòmen Solar a Abu Simbel

Com arribar a Abu Simbel, Egipte

Assuàn és la ciutat més propera, per lo que lo habitual és arribar a Abu Simbel des d’ella. Tanmateix, les possibilitats per organitzar la visita son vàries. Aquí t’explico les més habituals.

Arribar a Abu Simbel amb avió

Junt al poble de Abu Simbel hi ha un aeroport que rep vols de Egypt Air des del Caire i Assuàn. Com t’hauràs imaginat, no és l’opció més barata, però sí la més ràpida. A l’arribar a l’aeroport, et trobaràs un “shuttle” gratuït al recinte arqueològic. Si estàs en la capital egípcia, pots reservar aquesta excursió a Abu Simbel en avió

Arribar a Abu Simbel en una excursió organitzada des d’Assuàn

Aquesta és l’opció més còmoda i la que et recomano. Si reserves la teva excursió a Abu Simbel, aniràs en furgoneta o en autobús climatitzat junt amb un guia egiptòleg de parla hispana. Lo habitual és que et recullin en el teu allotjament sobre les 3 o 4 de la matinada per arribar a Abu Simbel al voltant de les 7:00h, quan surt el sol, i estar de tornada a Assuàn al migdia. Amb aquesta excursió a Abu Simbel pots aprofitar molt bé el dia i visitar altres atractius de la ciutat egípcia. Si no tens temps per preparar la teva ruta o vols fer-lo amb altres viatgers, dóna-li un cop d’ull a aquest circuït de 8 dies per Egipte o a aquest de 11 dies incloent el Mar Roig. En ambdós casos, s’inclou la visita a Abu Simbel.

Incloure la teva visita a Abu Simbel en el teu creuer per el riu Nil

Si en comptes d’estar allotjat a Assuàn, estàs fent un creuer per el Nil, ja sigui el punt de partida Assuàn o Luxor, hauràs d’incloure aquest suplement i l’agència serà l’encarregada d’organitzar-lo tot perquè no tinguis que preocupar-te de res i encaixar-la amb la resta d’activitats.

Arribar a Abu Simbel en vaixell

Molts viatgers no ho saben, però també es pot visitar Abu Simbel en vaixell. Hauràs de reservar en un dels creuers de 4 dies per el Llac Nasser que surten des d’Assuàn. La visita principal és la d’Abu Simbel, però també gaudiràs còmodament d’altres temples, els paisatges del llac Nasser i molts més racons de Nubia.

Arribar a Abu Simbel en transport públic

Els viatgers més aventurers poden optar per anar a Abu Simbel en transport públic, però sempre éssent conscients de que serà més cansat, que la llum acostuma a ser pitjor si vols fer fotos a la façana i que farà més calor. L’avantatja és que tindràs el monument quasi per a tu sol, ja que la majoria de tours hauran marxat. Hi ha un bus que surt diàriament des de l’estació de busos d’Assuàn (a uns 5 kilòmetres al nord del centre) a les 8:00 i retorna a les 13:00h. El trajecte dura unes 4 hores i costa 80 lliures. Un cop allí, hauràs de negociar el preu d’un motocarro a l’entrada d’Abu Simbel (aproximadament 40 lliures anada i tornada). Ja que la visita als temples et sol portar un parell d’hores, no et donaria temps a pujar-te en el bus de tornada. En aquest cas, tens la opció de dormir en un dels hotels d’Abu Simbel (Eskaleh Eco-Lodge és el millor de la zona) o agafar una de les furgonetes públiques que esperen en la plaça del poble. Aquestes últimes surten conforme es van omplint i el bitllet costa 75 lliures per persona. Tingues en compte que no sol haver-hi guies egiptòlegs a l’entrada, per lo que necessitaràs documentar-te prèviament si vols gaudir-lo al màxim.

Arribar a Abu Simbel en taxi

Pots negociar el preu d’un taxi a Assuàn. Lo habitual és que cobrin entre 2.200 i 2.500 lliures. En aquest cas, com en l’anterior, tindràs que visitar Abu Simbel sense un guia egiptòleg.

Arribar en transfer des d’Assuàn

Finalment, has de saber que molts hotels d’Assuàn ajunten als viatgers en autobusos o minivans per arribar a Abu Simbel. El transport dura entre 3 i 4 hores, però tingues en compte que no acostuma a incloure serveis de guia. Els preus ronden els 35€ per persona.

Nosaltres vàrem anar-hi amb excursió organitzada de 2 dies. Lo més important era que no ens havíem de llevar entre les 3 o les 4 de la matinada, sinó a una hora més “normal”. Feiem el viatge al matí per arribar a Abu Simbel pel migdia, i teníem els temples per nosaltres sols, ja que la resta d’excursions ja havien marxat. Concretament aquest és el timing de l’excursió:

– Ens recullen sobre les 11h del matí al nostre Hotel d’Assuàn i en porten a Abu Simbel en una còmoda minivan
– Arribada a Abu Simbel sobre les 14:30 hores i realitzem una visita guiada de dues hores pels temples de Ramsès II i Nefertari
Façana de Abu Simbel

Preus de l’entrada a Abu Simbel

Aquests son els preus de l’entrada a Abu Simbel:

  • Entrada per adults: 260 lliures egìpcies
  • Entrada per a estudiants (amb carnet d’estudiant o universitari vàlids) i nens de 6 a 12 anys: 130 lliures egípcies
  • Espectacle de llum i so a Abu Simbel: 300 lliures egípcies per adults i 200 lliures per nens de 6 a 12 anys.
  • Fer fotos amb càmara dins dels temples: 300 lliures egípcies
  • Ús del trípode: 20 lliures egípcies

Només existeix una guixeta en l’entrada del monument i el pagament s’ha de realitzar en efectiu. Hi ha un caixer del NBE, però és millor que t’asseguris de que tens diners amb tu abans de sortir, per si no funcionés. A l’arribar, com en quasi tots els recintes arqueològics egipcis, hauràs de passar un petit control de seguretat. Si ho necessites, pregunta per el buggy que et porta a l’entrada del temple, ja que hi ha una petita caminata des de la guixeta. Tindràs que donar una propina al conductor, en aquest cas. En cas de que no vulguis anar-hi per lliure, per aprofitar bé la resta del dia a Assuàn, recorda que existeix la possibilitat de contractar una excursió.

Horaris per visitar Abu Simbel

L’horari de visita de Abu Simbel és de 5:00 a 18:00 hores de dilluns a diumenge. Tingues en compte que durant el Ramadà aquest pot variar. L’espectacle de llum i so és a les 19:00 h de diumenge a dijous i a les 20:00 hores de divendres a dissabte. Considera que aquests poden canviar durant el Ramadà o l’època de l’any, així que convé reconfirmar-ho en la guixeta.

Què veure i fer a Abu Simbel

El complexe arqueològic es composa de dos temples: El Gran Temple i el Temple Menor. En la teva visita a Abu Simbel et recomanem que li dediquis temps de sobra tant a l’exterior com a l’interior. Algo que has de saber és que els guies no poden entrar dins dels temples perquè així no s’acumulin els grups, així que rebràs les explicacions fora i llavors podràs veure l’interior al teu ritme. Aquí et fem un resum de lo principal que veure i fer a Abu Simbel.

El Temple de Ramsès II o el Gran Temple

Lo que primer et cridarà l’atenció d’aquest temple son les quatre escultures de Ramsès II assegut en un tro i portant la doble corona de l’Alt i el Baix Egipte.

Temple de Ramsès II
Temple de Ramsès II
Temple de Ramsès II

Per desgràcia, una d’elles es va malmetre durant un terratrèmol i els trossos de la part superior romanen en el terra. Als peus del faraó es poden veure altres escultures més petites de membres de la família reial. En la façana també hi podem trobar a Ra-Horajti, déu sol amb cap de falcó, en un nínxol que ressalta sobre la porta del temple. Un cop entris et trobaràs amb una esplendorosa sala hipòstila amb vuit grans estàtues de Ramsès deïficat com Ossiris, el déu de l’inframón. D’aquesta manera, voldria ressaltar la naturalesa imperecedera del faraó. En les parets dels laterals es poden veure detallats baix-relleus que mostren campanyes militars del seu regnat, entre les que hi destaca la batalla de Kadesh. Atura’t un moment a admirar l’escena de Ramsès montant un carro mentres llança fletxes cap als hitites. En el temple hi trobarem varies capelles amb meravellosos baix-relleus i jeroglífics. Si et fixes, molts conserven el color, algo increíble si ens parem a pensar que estem davant un monument de 3.000 anys d’antiguitat. Una part important de la visita a Abu Simbel és el Santuari del Gran Temple. Com et comentàvem unes línies més amunt, els egipcis orientaren la construcció de tal manera que el sol il·luminés les estàtues de Ra-Horajti, Amón-Ra i Ramsès deïficat, quedéssin il·luminades en dos moments concrets de l’any i que el déu de l’inframón, Ptah, romangués en la foscor.

Interior del Gran Temple de Abu Simbel

2. Temple Menor de Nefertari

Ramsès, qui es creu que va viure uns 90 anys, va tenir desenes de reines, esposes i concubines, però la seva preferida fou Nefertari, la “Gran Esposa Reial”. És per això, que el segon temple que podràs visitar a Abu Simbel està dedicat a ella i és conegut com el Temple de Nefertari. De fet, en la façana contemplaràs a sis estàtues, de les quals quatre son de Ramsès II i dues de la reina. Sembla que tal era l’amor per Nefertari que les estàtues d’ella tenen la mateixa alçada que les d’ell, algo exclusiu en l’Antic Egipte. A l’entrar, et trobaràs sis columnes centrals amb capitells decorats amb el cap de Hathor, devesa de l’amor i la bellesa, a qui també estava dedicat el temple. En les diferents sales apreciaràs escenes de Ramsès i Nefertari fent ofrenes als déus, Hathor, Horus, Satis, Anubis i Khnum.

Temple de Nefertari
Entrada al Temple de Nefertari
Conjunt dels dos temples

3. Espectacle nocturn

Després del tour per Abu Simbel disposareu de temps lliure per dinar pel vostre compte en els voltants. Ens tornarem a reunir a la caiguda de la tarda, moment en el que assistirem a un espectacle nocturn a Abu Simbel. Els monuments del jaciment s’il·luminaran amb diverses projeccions que, acompanyades de música, faràn al·lusió a la història de l’Antic Egipte.

Com en la visita a les Piràmides de Giza, a Abu Simbel també hi ha un espectacle de llums i sò quan cau el sol. En ell, gràcies a llums làser, es pot veure com lluïa el temple quan es va inaugurar, quan contava amb colors en la façana. A més, coneixeràs una mica millor la seva història. L’espectacle és sens dubte, el millor de tots els que hem vist d’aquest tipus durant el nostre viatge a Egipte. Lo habitual és que només hi hagi un espectacle de llums i so en Abu Simbel a les 19:00h de diumenge a dijous i a les 20:00h els divendres i dissabtes. L’entrada costa 300 lliures egípcies per adults i 200 per a nens. L’idioma en el que es fa depèn dels visitants, però, no et preocupis, si no és en castellà, et dónen un auricular perquè puguis entendre-ho tot. Algo a considerar és que aquest espectacle de llum i so a Abu Simbel només hi té lloc si hi ha almenys 5 estrangers o 10 egipcis. Perquè hi hagi una segona sessió, hi ha d’haver almenys 5 estrangers que hagin pagat l’entrada.

Espectacle nocturn a Abu Simbel
Espectacle nocturn a Abu Simbel
Espectacle nocturn a Abu Simbel
Espectacle nocturn a Abu Simbel

Consells per a la teva excursió a Abu Simbel

Ja tens totes les dades necessàries per a planificar la teva visita, però aquí tens alguns consells sobre com visitar Abu Simbel i que sigui màgic:

  • Si vols fer bones fotos d’Abu Simbel, lo millor és arribar a primera hora del dia, ja que la façana dels temples rebrà la llum directa del sol. També adquireix aquest magnífic color rogenc que el fa tant especial.
  • Evita els divendres i dissabtes per visitar Abu Simbel, ja que son els dies festius locals i trobaràs més visitants.
  • Els termòmetres egipcis poden superar els 40ºC, per això, et recomanem portar un barret o algo per protegir-te el cap, protecció solar, i si vas d’abril a octubre, roba transpirable. Pots comprar aigua en les botigues de l’entrada a Abu Simbel.
  • A l’igual que en tot Egipte, val la pena visitar Abu Simbel amb un guia egiptòleg, que et faci entendre lo què tens davant teu.
  • L’espectacle de llums i sò a Abu Simbel és el millor d’Egipte, si tens temps, no deixis d’admirar-lo!
  • Porta algo per a picar. Els trasllats son llargs i, encara que hi ha alguna parada en el camí, és recomanable portar unes galetes o uns fruits secs per matar la gana. Si estàs hostatjat en un hotel que inclogui esmorzar, pots demanar el dia anterior que te’l posin per arribar.
  • Ves documentat amb el teu passaport. La policia militar ja no escolta als transports turístics, però és freqüent que hi hagi controls durant el recorregut i que demanin veure la teva documentació.
Després de l’espectacle ens traslladarem a un hotel proper al jaciment, Seti Abu Simbel Hotel, per sopar i descansar fins al dia següent. L’allotjament pot variar depenent de la disponibilitat, però sempre s’oferirà una alternativa de categoria similar.

Adjunto un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut realitzat en el dia d’avui i també amb la ubicació dels principals atractius i monuments que hem visitat:

Una resposta a “Dia 7: Abu Simbel: Gran Temple de Ramsès II + Temple Menor de Nefertari + Espectacle nocturn”

Hi there,

We run an Instagram growth service, which increases your number of followers safely and practically.

We aim to gain you 300-1000+ real human followers per month, with all actions safe as they are made manually (no bots).

The price is just $60 (USD) per month, and we can start immediately.

Let me know if you are interested and have any questions.

Kind Regards,
Megan

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *