I som en el dia que canviarem d’allotjament. Passem de San Vicente de la Barquera a Liérganes. Això sí, el dia l’anirem a passar al Parque de la Naturaleza de Cabárceno, més a prop del segon allotjament. Es tracta d’un recinte natural amb animals amb semi-llibertat, ubicat en la localitat de Cabárceno, a 17 kilòmetres de Santander. Comencem. |
I avui anirem a passar el dia al Parque de la Naturaleza de Cabárceno, el qual és un recinte amb animals en semi-llibertat, ubicat en la localitat de Cabárceno (municipi de Penagos). El parc pertany a Cantur, l’empresa de promoció turística del Govern de Cantàbria. El parc de Cabárceno desenvolupa tant treballs d’investigació relacionats amb la conservació d’espècies en perill d’extinció, com a l’educació ambiental.
Els visitants poden veure des dels seus vehicles a rinoceronts, cérvols, daines o mones de Gibraltar, així com diferents tipus de plantes, situades normalment junt als llocs més visitats. En aquesta zona existien unes mines de ferro, les estructures industrials de les quals encara poden veure’s.
El Parc acull a quasi 120 espècies animals dels cinc continents que viuen en règim de semi-llibertat, distribuïts en recintes de grans superfícies on coexisteixen una o vàries espècies. Com hem dit, no es tracta d’un zoològic convencional ni un parc natural. És un espai naturalitzat per la mà de l’home, a partir de la bellesa primitiva del seu paisatge kàrstic, sobre les 750 hectàrees d’una antiga explotació minera a cel obert.
En el Parc la vida es desenvolupa en l’ambient més natural possible per els animals que l’habiten. Excepte la alimentació que se’ls hi facilita, la resta d’activitats estan marcades per la seva quasi total llibertat i instint. Pràcticament tots ells desencadenen baralles i lluites en època de zel per el control de les femelles i, per descomptat, excepte l’instint de supervivència, la resta dels seus sentits son tant salvatges com en el seu hàbitat natural.
En l’actualitat per la seva enorme qualitat, les instal·lacions del Parc de la Naturalesa de Cabárceno estan entre les millor valorades pels organismes que vigilen les condicions de vida dels animals.
El Parc està concebut amb finalitats educatives, culturals, científiques i recreatives, havent-se convertit en un dels majors atractius turístics del nord d’Espanya. Els més de 20 kilòmetres de carreteres que solquen el parc ens conduiran als diferents recintes a través de meravellosos congostos, plàcids llacs i suggerents figures rocoses. A més, per tot el parc existeixen nombroses zones d’aparcament i sendes que ens permeten descobrir racons de gran bellesa.
El Parc de la Naturalesa de Cabárceno és un lloc ideal per a passar el dia en família ja que disposa de nombroses zones d’esbarjo, berenadors, miradors, rutes botàniques, cafeteries, restaurants, parc infantil, etc… En ell descobriràs els secrets del mon animal, vegetal i mineral amb nombroses activitats per a tota la família. La visita al Parc es convertirà en una experiència inoblidable.
En el parc hi ha un Telecabina, el qual consta de dues instal·lacions independents que uneixen punts estratègics dins de les àrees dels accessos sud i est del parc, així com, en l’àrea del Mirador del Rubí i la que se situa en el perímetre superior del recinte dels Ossos.
Es tracta d’un traçat de 6 kilòmetres de longitud, en dues instal·lacions independents. La durada del trajecte complet (les dues línies), és de 50 minuts per a velocitats de transport entre 2 i 3 metres per segon.
La capacitat màxima de la instal·lació permet transportar al voltant de 1.200 persones per hora, per satisfer les puntes d’afluència del recinte, tenint la possibilitat d’afegir o suprimir vehicles d’acord amb la variació en l’afluència de visitants segons l’època de l’any.
El telecabina disposa de quatre estacions des de les que es pot accedir a la instal·lació, ubicades en punts estratègics.
Els horaris del telecabina durant els mesos d’estiu son de 10 a 19h. L’horari d’obertura del parc durant els mateixos mesos és de 9:30 a 18:00h (tancament de guixeta). Hem de dir que també hi ha un Ecobus que fa dues rutes, així com és possible llogar bicicletes elèctriques per recórrer el parc. L’horari de les tècniques de vol de les aus rapinyaires son a les 12h, 15:30h i 17:30h. L’horari del reptilari és de 9:30h a 19:45h (hora de tancament del parc).
Es pot comprar l’entrada per internet o a les guixetes del Parc, com vulgueu. Els preus en temporada alta son de 39€ l’entrada d’adult, i de 21,5€ pels nens de 4 a 12 anys.
Adjuntem el link per si voleu més informació sobre el parc: Parque de la Naturaleza de Cabárceno – Cantur – Cantabria – España – Inicio (parquedecabarceno.com)
Visitat el Parc de Cabárceno, serà l’hora d’anar a buscar el nostre nou allotjament a la població de Liérganes. Hi ha uns 22 kilòmetres aproximadament que es fan amb uns 20 minuts de cotxe. Un cop instal·lats, descansats i refrigerats, així com omplerta la nevera de l’apartament, anirem a donar un volt per Liérganes. Es tracta d’un bonic poble declarat Conjunt Històric-Artístic, a la comarca de Trasmiera. |
Liérganes és un dels pobles medievals més bonics de Cantàbria. Aquest petit llogaret enamora pel seu fantàstic entorn natural, la seva tranquil·litat i ambient rural, les seves casones amb els balcons plens de flors i la llegenda de l’Home-Peix, que t’assegurem, un cop la coneguis, no et deixarà indiferent. Ara us enunciarem els 5 llocs imprescindibles de visitar a Liérganes:
1. Casc Antic
Després de deixar el cotxe en l’aparcament de l’allotjament, et recomanem que et perdis per els carrerons empedrats del casc antic o Barrio del Mercadillo, declarat conjunt històric-artístic i una de les millors coses que fer a Liérganes.
Durant el passeig des del carrer Jan Curtius fins la Plaza del Marqués de Valdecilla veuràs varies casones d’arquitectura classicista dels segles XVII i XVIII i cases blasonades amb escuts tallats en la façana i balconades de fusta.
Entre els edificis més importants i antics destaquen la Casa Rañada Portilla, la Casa Langre, la Casa de Cuesta Mercadillo, la Casona Setién i la Casa de los Cañones, de la que parlarem més endavant. A més de veure tots aquests punts d’interès pots entrar en alguna botiga per comprar artesanies o productes típics de la regió com les “quesadas”, les anxoves de Santoña i els “sobaos pasiegos”, o si tens gana menjar a “El Ojo del Ábrego” que és un dels restaurants on menjar a Liérganes més recomanats.
2. Casa de los Cañones
La Casa de los Cañones coneguda també com a Casa de los Cantolla i construïda entre els anys 1714 i 1716 per ordre de Domingo de la Cantolla Miera, secretari de la Inquisició, és un dels edificis que veure a Liérganes més importants.
Situada en la Plaza del Marqués de Valdecilla i realitzada en estil barroc, aquesta casa impressiona per l’aspecte ennegrit de la pedra de la façana en la que pots veure un balcó de ferro forjat, l’escut de Cantolla Miera, la creu i campana de lo que fou la capella del Carmen, una portada “almohadillada” i els canons que hi ha en els xamfrans de l’edifici, record de la fàbrica d’artilleria que hi havia en el poble.
3. Puente Mayor
El Puente Mayor, també conegut com Puente Romano, situat sobre el llit del riu Miera i que uneix els barris de El Mercadillo i El Calgar, és un altre dels llocs que visitar a Liérganes més bonics.
Construït entre 1587 i 1606 per Bartolomé de Hermosa, aquest pont fou un dels primers de pedra de Cantàbria i destaca pel seu aspecte elegant amb dos arcs de mig punt de diferents tamanys. A més el pont es conserva en un perfecte estat, el què junt a les vistes dels pics Marimón i Cotillamón de fons, anomenats popularment les “tetes” de Liérganes, forma un dels racons més màgics de tota la regió.
Després de creuar el pont i fer varies fotos des de diferents perspectives, t’aconsellem donar un agradable passeig per la riba del riu Miera en direcció Rubalcaba, que és sens dubte una de les experiències inoblidables que podràs emportar-te d’aquest encantador poble.
4. Estàtua de l’Home Peix
Sota el pont Major es troba l’estàtua realitzada en bronze en honor a l’Home Peix, un ésser llegendari de la mitologia de Cantàbria. Segons explica la llegenda, en l’any 1674, el jove Francisco de la Vega, veí de Liérganes, va desaparèixer en el riu Miera i no es va saber res més d’ell fins que uns 5 anys més tard, a Càdiz, uns pescadors troben en les seves xarxes una criatura marina, amb forma d’ésser humà i que únicament era capaç de pronunciar la paraula Liérganes.
Després de comprovar-se la seva identitat i ésser retornat a casa de la seva mare, Francisco va viure durant nou anys més a Liérganes fins que va tornar a desaparèixer en el mar sense tornar a saber-se res més d’ell. Al costat del pont es troba un antic molí fariner de 1667 que actualment alberga el Centre d’Interpretació de l’Home-Peix.
5. Palacio de Cuesta Mercadillo
Per acabar aquesta llista de llocs que veure a Liérganes imprescindibles, i si disposes de temps, t’aconsellem fer una ruta pels voltants del poble per visitar varis punts d’interès com l’Església de San Pantaleón, la Ermita del Humilladero i acabar en el Palacio de Cuesta Mercadillo.
L’Església de San Pantaleón, d’estil romànic i situada en un petit turó, fou construïda en la segona meitat del segle XIII i tens unes magnífiques vistes del poble, mentres que l’ermita del Sant Crist del Humilladero fou aixecada sota l’estil classicista en l’any de 1594 i destaca per la seva senzillesa i austeritat.
Encara que l’edifici més impressionant és el Palacio de Cuesta Mercadillo o Palacio de La Rañada, construït entre els anys 1724 i 1730 en forma de U, fou declarat Bé d’interès cultural i destaca per la seva magnífica portalada amb blasó.
Si vas amb nens pot ésser interessant visitar també l’Ecomuseu-Fluviarium, que et mostrarà la riquesa del patrimoni natural d’aquesta zona i està entre els millors museus de naturalesa del país. L’horari d’accés al museu durant l’estiu és de tots els dies de 10 a 14h i de 16 a 21h. Els preus per entrar son de 6€ pels adults, i 3,50€ pels menors de 14 anys i jubilats. Hi ha un passi per una família de 4 membres (2 adults i 2 nens) a 16,15€.
Adjuntem el mapa de Liérganes, amb els seus atractius:
Adjuntem en un mapa de google maps els itineraris realitzats en el dia d’avui així com els kilòmetres i el temps destinat per això (80,60km i 56 minuts):