Categories
CANTÀBRIA

7. COSTA QUEBRADA: RUTA ACANTILADOS COSTA QUEBRADA + PLAYA DE LA ARNÍA o PORTÍO o SOMOCUEVAS + MIRADOR DE LA CORNEJA

Avui farem una ruta de trekking de les més espectaculars que es poden fer a Cantàbria. Ens n’anirem fins a la Costa Quebrada i farem un trekking des de Playa de la Arnía a Playa de Pedruquías, tractant-se d’una ruta de 10 kilòmetres (anar i tornar) i d’una durada de 4 hores. La nostra intenció serà fer la caminada i a la seva finalització, poder-nos banyar en alguna de les millors platges de la Costa Quebrada, com la Playa de la Arnía, la Playa de Portío o la Playa de Somoscuevas. En triarem una, o dues si anem bé de temps… Finalitzarem el dia visitant el Mirador de la Corneja, en el municipi de Liandres, a la Costa Occidental, ideal per veure la posta de sol. Comencem.

La ruta que farem avui serà la de los Acantilados de Costa Quebrada, amb un total de 10 kilòmetres (anar i tornar), 82 metres de desnivell, i d’una durada aproximada a unes 4 hores. Pel camí, a part dels penya-segats ens n’anirem trobant platges i podem banyar-nos a les que vulguem. N’hem proposat tres, però poden ésser totes les que ens trobem. Nosaltres, però, ens mullem i en proposem.

Avui recorrerem la Costa Quebrada de Cantàbria, una senda que recorre un paisatge de vertiginosos penya-segats de la Cornisa Cantàbrica. Recorrerem la part que comprèn des de la Playa de la Arnía fins a la de Pedruquías i veurem tallants, bufons, coves, flysch, platges i cales de sorra daurada. Una bona manera de gaudir de la naturalesa, en la que rebrem una classe de geologia entenent la formació d’aquest abrupte paisatge.

Costa Quebrada

El Parc Geològic de la Costa Quebrada s’extén al llarg de 20 kilòmetres de costa ubicats entre la ciutat de Santander i la de Cuchía. Durant tot aquest territori podem veure un conjunt molt divers de formacions, que ens ensenyen geologia i la constant evolució de la terra. Per a comprendre-ho tot, en el recorregut, hi ha panells que t’ho expliquen amb claredat. Tens amplia informació en la web del parc geològic (Inicio – COSTA QUEBRADA (parquegeologicocostaquebrada.com)).

La Costa Quebrada està catalogada com a Punt d’Interès Geològic i integrada en la Xarxa Natura 2000 com Lloc d’Importància Comunitària.

A més, l’erosió del mar produeix també illots que els converteixen en un lloc ideal per niar algunes aus marines com el cormorà “monyut” i el “paiño” europeu. A l’estar protegits per la llei, la converteixen en una Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).

Costa Quebrada

Geològicament parlant, la Costa Quebrada és un paisatge molt recent, ja que es va començar a produir quan va finalitzar la última glaciació. Era un paisatge de suaus turons que ha estat llaurat per l’incessant onatge.

La ruta de la Costa Quebrada és lineal per lo que pots fer-la tant llarga com vulguis tornant per el mateix camí, en total son 20 kilòmetres de costa. També pots fer-la circular i tornar per les poblacions de l’interior.

Nosaltres preferim fer-la lineal per el mateix camí d’anada i de tornada i gaudir doblement de la força del Cantàbric.

El tram que escollim fou des de la Platja de La Arnía fins passar la de Pedruquías, en quasi uns 10 kilòmetres d’anada i tornada.

Mapa de la ruta

El nostre passeig començarà en l’aparcament de la Playa de La Arnía. Si hi vas a l’estiu, convé anar-hi d’hora perquè l’aparcament es queda petit. Tens més llocs on aparcar en la ruta, tot depèn d’on vulguis començar i acabar aquesta.

Playa de La Arnía

Abans de començar la ruta de la Costa Quebrada ens dirigim a admirar a una de les joies que la composen: la Playa de La Arnía, en la que a més hi ha guinguetes per a fer una “aturada tècnica”. En ella podem veure dues zones completament diferents separades per un petit monticle. A un cantó una platja de sorra daurada i a l’altre cantó un impressionant conjunt de flysch, illots i crestes verticals cisellades per la força del mar i del vent.

Playa de La Arnía
Playa de La Arnía

Tornem a l’aparcament i en direcció oest ens endinsem per el Barri de la Arnía, després de passar algunes cases, un camí a mà dreta perpendicular al mar, et condueix al començament de la senda. Atura’t uns minuts a contemplar les vistes de la platja de La Arnía des de l’altra banda, i si tens sort potser vegis a escaladors que aprofiten les parets verticals per a practicar.

Costa Quebrada
Costa Quebrada

Embudo de Pedrondo

El paisatge no pot ésser més bonic, però compte, perquè encara que es vegi tot ben clar, et trobaràs amb una enorme oquedat a una banda del camí: l’embut de Pedrondo o Bufón de Liencres. Un enorme pou natural per el que, emergeix l’aigua a pressió en mala maror. Se sent el mar en el fons i està format per l’erosió que la mar produeix sobre les margues argiloses i el desprendiment de les roques superiors.

Bufón de Liencres

Urros de Liencres

Aquest és un bon lloc per a gaudir de la vista dels Urros de Liencres. Així és com es conèixen als illots que, amb formes capritxoses, s’han anat tallant junt a la costa en forma vertical. Un dels més famosos i fotografiats era l’anomenada Punta de las Gaviotas, una agulla espectacular que el mar s’emportà per davant en el 2017 i que demostra que la Costa Quebrada no deixa de canviar. Un altre és l’Urro del Manzano o de la porta, un bonic arc per el que circula el Cantàbric.

Urros de Liencres
Urros de Liencres

Playa de Portío

El següent punt important és la Playa de Portio o Piélagos, un petit arenal que es troba protegit per una barrera rocosa que sobresurt del mar. Abans de continuar amb el recorregut pujarem en aquesta per a contemplar l’espectacle de les formacions rocoses i dels flysch. Habitualment hi ha cavalls amb els seus genets, que aprofiten que la platja és buida (quan ho està) per a donar un passeig per l’arenal amb els seus cavalls.

Playa de Portío
Playa de Portío

Per continuar baixem a la platja i pugem per unes escales junt a la urbanització de Portio. Continuem per una estreta senda d’herba per la que no deixem de veure la platja. Hi ha zones que estan pràcticament a la vora del penya-segat i s’ha de caminar amb compte.

Costa Quebrada

Ensenada de Portío

Arribem a una de les plataformes d’abrasió de la Costa Quebrada, on en ella hi desemboca el rierol de Las Llatas i contemplem des d’aquí la Ensenada de Portío. En ella hi ha dues platges en els seus cantons oposats: a l’est la Playa de Portio de la que venim i a l’oest la de Cerrias, a la que ens dirigim ara creuant la relliscosa plataforma, un tram un xic complicat.

Ensenada de Portío

Playa de Cerrías

Ascendim i passegem junt a una zona residencial per arribar poc a poc a la playa de Cerrías. Aquesta petita platja de sorra daurada té una vista privilegiada a la playa de Portío. Es va formar a partir d’una plataforma d’abrasió que fou poc a poc coberta per la sorra.

Costa Quebrada
Playa de Cerrías

Playa de Somocuevas

Continuem caminant junt a urbanitzacions i de seguida arribem al parc de Somocuevas on hi ha una àrea recreativa i un aparcament.

Poc més endavant surt un sender cap a la punta de Somocuevas, el nom del qual procedeix de les coves que hi ha entre les roques de la punta de la Perla. La punta està dividida en dues parts, la zona rocosa més petita i la de l’arenal. Una altra zona amb meravelloses vistes de la Costa Quebrada.

La platja de Somocuevas és nudista, pots baixar per la seva llarga escala de fusta fins a l’arenal. Val la pena realitzar l’esforç perquè la platja és realment bonica.

Playa de Somocuevas
Playa de Somocuevas

Playa de Pedruquías

Deixem enrere Somocuevas per començar per una zona amb un paisatge de prats bastant plana i diferent a les pujades, baixades, entrades i sortides que havíem recorregut fins ara.

Costa Quebrada

Ens apropem a la següent platja, però just abans d’arribar-hi, veiem l’impressionant Bufón del Madero per el que es pot escoltar el mar.

Bufón del Madero

I just darrere del bufón, una altra impressionant platja d’aquesta ruta per la Costa Quebrada: la Playa de Pedruquías, amb una llarga plataforma d’abrasió que la protegeix.

Playa de Pedruquías
Costa Quebrada

Podem continuar una mica més, per a contemplar la Playa de Conallave i la de Valdearenas amb el Parque Natural de las Dunas de Liencres a la seva espatlla. Al fons, es troba el Monte Tolio i el Monte La Picota.

Costa Quebrada

I aquest serà el punt més llunyà de la ruta. Ara ens quedarà la tornada pel mateix camí, igual d’espectacular.

La ruta per la Costa Quebrada no està senyalitzada, però no té pèrdua. A l’anar junt a penya-segats i contar amb bufons, s’ha de ser previnguts i mirar bé per on es trepitja. No té ombres, per lo que a l’estiu hem de protegir-nos del sol i portar aigua abundant.

Per admirar com cal la Costa Quebrada, lo millor és mirar la taula de marees per intentar que la major part del temps del nostre passeig coincideixi amb la marea baixa, si pot ser.

Com hem comentat a l’inici, proposem tres platges de la Costa Quebrada per prendre un bany: la playa de La Arnía (podem banyar-nos al començament o al final), la playa de Portío (bany entremig), i la de Somocuevas (bany entremig).

Finalment, un cop pres el bany i realitzada la caminada, emprendrem el camí de retorn a San Vicente de la Barquera, però pel camí ens aturarem a un mirador imprescindible, el Mirador de la Corneja.

Mirador de la Corneja

El mirador es troba a 49,5 kilòmetres de la Playa de La Arnía (Costa Quebrada), uns 46 minuts amb cotxe, i a uns 14,3 kilòmetres de San Vicente de la Barquera (uns 19 minuts amb cotxe), aproximadament.

Per arribar-hi s’ha d’anar fins a la carretera de la costa CA-131 i agafar el trencall prop de Liandres, anomenat  Calle de los Remedios que ens durà fins a l’Ermita de N.S. de los Remedios. Hem de continuar en direcció al penya-segat i de seguida arribarem a un aparcament per deixar-hi el cotxe. El mirador és ideal per veure postes de sol (i sortides), i conté algunes taules de pícnic i un banc pels instagramers.

Mirador de la Corneja

Adjuntem en un mapa de google maps els itineraris realitzats en el dia d’avui així com els kilòmetres i el temps destinat per això (118,00km i 1 hora i 46 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *