Categories
NORUEGA

1. Oslo – Kristiansand: Poblets de la costa sud + Kristiansand

I aquí s’inicia el nostre viatge. Aquest és el dia que també agafem el vol d’anada, que segons estimacions realitzades, ens deixarà com a molt tard al migdia per tal de que poguem omplir la resta del dia amb la nostra ruta que ens ha de dur a la ciutat de Kristiansand. La intenció que tenim  per aquest dia és conèixer i veure la zona sud de Noruega amb la seva costa i els seus poblets encantadors. Finalment, acabarem la nostra jornada a la ciutat de Kristiansand, la ciutat més al sud de Noruega, anomenada també la “Somrient Capital del Sud”.
Índex
1. Vol Barcelona – Oslo
2. Costa sud de Noruega
3. Kristiansand

1. Vol Barcelona – Oslo

Com hem vist en anteriors apartats de l’article, un cop solucionat el tema del vol, ja ens hi podem posar perquè aquí comença el nostre viatge per Noruega, un recorregut circular de quasi tres setmanes que s’inicia i finalitza a la mateixa capital, Oslo.

Un cop arribem a l’aeroport de Gardermoen (OSL), anirem a buscar el cotxe de lloguer en el mateix aeroport, i començarà la nostra road-trip.

2. Costa Sud de Noruega

Ens dirigim a la ciutat de Kristiansand, fins a la qual hi tenim un xic més de quatre hores de conducció, tota per la costa sud del país (hem de salvar una distància d’uns 365 kilòmetres). La intenció d’aquest primer dia és conduïr per la costa coneixent algun dels poblets més bonics, i al mateix temps, ser conscients que a Kristiansand hi volem arribar com a molt a mitja tarda o al vespre, per poguer-la conèixer mínimament a l’esmentada ciutat.

Sortim de l’aeroport de Gardermoen i traspassant l’area urbana d’Oslo, anirem a buscar la carretera E18 que és la carretera de la costa, la qual ens dirigirà cap a la població de Drammen i accedirem llavors a la província de Vestfold og Telemark. Al cap d’1 hora i mitja d’haver iniciat la ruta amb cotxe, ja tenim les primeres atraccions del viatge, les quals apareixen amb l’arribada de la carretera E18 a la costa sud noruega.

Museu de Holmestrand

Holmestrand és un poble petit que té un bonic museu, ubicat en una casa de 1756. Els horaris de visita del museu son de 12:00 a 16:00h pels mesos centrals de l’estiu (juliol i agost). Holmestrand Museum Association és propietaria de la propietat Nils Kjærs gate 4 i ha establert un museu de la ciutat en quasi tota la casa que funciona a diari. La casa també té una història fascinant. La casa fou construïda per a la família Holst que operava en el transport marítim i el comerç, així com varies granges a Botne. El municipi de Holmestrand va comprar la granja en la dècada de 1850, i el museu va comprar l’edifici en el 1932. El museu de Holmestrand té vàries exposicions:

  • La sala d’estar de Holst es remonta a lo que probablement semblava en la dècada de 1840, quan la casa estava habitada per la família Holst.
  • El Departament d’Artesania mostra com es dirigien els negocis artesanals tradicionals. Aquí es troba la botiga i el taller del rellotger i mestre òptic Brastad. La perruqueria de Hans Jørgen Johnsen s’ha traslladat aquí. També es mostren les activitats de costura i sastreria, així com la forma en que una fotògrafa dirigia el seu negoci.
  • La botiga del mestre rellotger i òptic Brastad fou donada per la família del museu i mostra com es portava un negoci artesanal tradicional.
  • Exposició de pintures de quadres de la ciutat pels artistes de Holmestrand.
  • La cuina de la planta baixa està feta perquè expliqui com podria ser una cuina en una casa patricia quan la casa estava habitada per la família Holst.
  • Småkårsstuen mostra com va poder viure una família mentres el marit estava en el mar i la seva esposa i fills esperaven a casa.
  • En el segon pis, hi ha un departament marítim que conta una mica sobre la construcció naval a Holmestrand i sobre la ciutat marítima de Holmestrand durant l’era dels velers.
Museu de Holmestrand

Per altra banda, i en el mateix poble, hem de dir que Ada Madssen (1917 – 2009) fou una escultora que va realitzar el monument “Søstrene Backer”. El monument es pot trobar en el parc junt al port en el centre de Holmestrand, fora de la biblioteca de Holmestrand. Les germanes Backer, Harriet i Agathe, eren filles del cònsul, armador i empresari Nils Backer (1815-1877) i Sofie Smith Petersen (1819-1882). Harriet Backer va néixer el 21 de gener de 1845 a Holmestrand i va morir el 25 de març de 1932 a Oslo. Fou una de les pintores més destacades de la seva generació. Harriet tenia una escola de pintura on capacitava a nous artistes i fou reconeguda com una gran artista de Noruega des de la dècada de 1880. A Harriet se li ha donat un lloc en el nou museu nacional d’art i se la considera una de les artistes més importants del seu temps. És millor coneguda per “blått interior (interior blau)”, que mostra el joc de la llum del sol en l’interior. Agathe Backer Grøndahl va néixer en el 1847 a Holmestrand i va morir en el 1907 a Kristania. Agathe era pianista i compositora, i fou central en la vida musical de Noruega, on fou especialment coneguda per les seves novel·les.

The Backer Sisters

Deixem Holmestrand i passem per Sandefjord, on hi ha el centre Metro que ofereixen activitats per a tota la família. Metro Sandefjord es troba a Pindsle, a 3km del centre de la ciutat. El pati interior ofereix un espai segur on els pares solen asseure’s i relaxar-se en la cafeteria o veure jugar als nens. El pati interior també té jocs de làser, bolos i billards. Les activitats son perfectes per a nens de 1 a 12 anys. L’àrea de jocs coberta de Metro està just al costat de Metro Bowling. Tots els nens necessiten la supervisió d’un adult major de 16 anys.

L’àrea de jocs coberta de Metro ofereix un supercumpleanys divertit amb bolos, entrada a l’àrea de jocs coberta i menjars i beures. Això també és perfecte per escoles, clubs esportius, associacions, etc… També hi ha una oferta per adults. Amb divertides activitats i sales de reunions, és possible organitzar un dia amb bolos i pizza, perfecte per la formació d’equips, inici, cumpleanys, conferències, etc… Per obtenir més informació, reserves en línia i preus, consulteu la pàgina web.

Metro Sandefjord

La ruta per la carretera E18 passa també per la població de Larvik, on també s’hi troba un museu de la ciutat, el Larvik Museum. El Museu Larvik és el museu de la ciutat històricament ric i emocionant! Avui dia el Museu de Larvik es trasllada de Verksgården a l’escola Gamle Mesterfjellet. Totes les operacions del museu a Langestrand s’han interromput i les exposicions s’estan traslladant. Les noves exposicions en l’escola Gamle Mesterfjellet estaran a punt en el 2024 com a molt aviat.

Museu de Larvik

El Museu de Larvik és el museu de la ciutat de Larvik amb dos espais per als visitants. Verksgården en el barri històric Hammerdalen és un antic lloc industrial ara convertit en un lloc patrimonial amb diverses activitats culturals i comercials, i Herregården, la mansió construïda per el compte danès Gyldenløve entre 1674 i 1677. A més el Museu de Larvik ha transmès coneixements sobre Kaupang, la primera ciutat de Noruega, des de que en l’any 2000 varen començar les excavacions en l’àrea al voltant de l’extinta ciutat en les afores de Larvik. El nucli temàtic de les activitats del Museu de Larvik és el període històric del domini danès a Noruega, quan Larvik era un dels dos comptats reials danesos a Noruega (1537-1814). Aquesta era històrica va deixar petjada a Larvik amb respecte al desenvolupament industrial, la arquitectura i l’estructura social. Amb aquest període com a teló de fons, el museu té la intenció de desenvolupar investigacions basades en la web i exhibir exhibicions sobre la comunitat de Larvik d’avui.

Museu de Larvik

I passarem per un bonic poble de costa localitzat al costat de Larvik. S’anomena Stavern, i és una bonica joia costanera. Aquí, el pols de l’estiu batega una mica més i el lloc a vegades es coneix com la ciutat de l’artista junt al mar. En els mesos d’estiu, els petits carrerons estan plens de vida. La població es multiplica i el lloc ofereix un meravellós ambient del sud. Aquí pots caminar en un entorn històric, visitar les petites galeries d’artistes que estan molt a prop o gaudir de dies de descans en la platja.

Stavern

A Stavern, hi ha una curta distància des de la vida de la ciutat fins a l’arxipèl·lag, i t’esperen meravelloses experiències en la naturalesa. Amb un vaixell-taxi o amb el vaixell regular M/S Viksfjord pots fer el viatge fins al far de Svenner, que es troba en la illa de Korpekollen, en l’extrem més allunyat de l’esquerda del mar en un arxipèl·lag idíl·lic. L’illa és un dels llocs més populars dels navegants i és perfecta per un dia de natació, penya-segats rocosos escalfats pel sol i pesca de crancs. Com hem dit, Stavern s’anomena la ciutat dels artistes junt al mar. Aquí, les galeries d’art estan juntes en un entorn evocador, i trobareu moltes d’elles dins de Fredriksvern Verft. Aquí és genial caminar en un entorn històric, en lo que una vegada fou la primera estació principal de la marina de Noruega a Stavern.

Stavern

Més enllà de Fredriksvern Verft, podeu seguir el camí costaner fins a Minnehallen i des d’aquí cap a Rakke. El camí costaner té 35km complets i ens porta a Helgeroa al llarg de penya-segats rocosos, platges de sorra, cales poc profundes i varis tipus de boscos. Aquesta és una experiència de senderisme en la seva màxima expressió, amb una distància curta entre sabates per caminar i talons alts. Passaràs per Mølen al llarg de la ruta, un poderós monument natural de l’última edat de gel. Mølen és part del Geoparc Europeu de la UNESCO, i entre els còdols pots trobar-hi a més de 100 tipus de roques diferents.

Stavern

Deixem Stavern i passem per Porsgrunn, on val la pena aturar-nos a contemplar la nova església del poble (Ostre Porsgrunn Church). Es tracta d’una joia arquitectònica i s’ha convertit en la nova fita de Porsgrunn. La nova església fou dissenyada per l’arquitecte Espen Surnevik i els arquitectes Trodahl. L’edifici a vegades es coneix com l’”església de porcellana”, ja que havia de revestir-se en l’exterior amb rajoles que recorden a la porcellana. Tor Entreprenør es va adjudicar el contracte de construcció i les obres varen començar al desembre de 2017. El nou edifici de l’església es va completar en la tardor de 2019 i es va consagrar el 15 de setembre de 2019. L’església està oberta al públic en dies seleccionats. Els grups la poden reservar en el telèfon +47 35 56 34 02 o enviant un correu electrònic a porsgrunn.menighet@kirken.no.

Església de Porsgrunn

Deixem Porsgrunn i arribem a Langesund, on hi ha una famosa oficina de turisme que val la pena visitar. Només està oberta durant l’estiu. L’oficina de turisme es troba al costat de les instal·lacions de servei a Kongshavn. Aquí obtindrem informació sobre Langesund, Bamble i Grenland en general.

Oficina de turisme de Porsgrunn

I arribem a Kragerø, on hi ha el Berg-Kragerø Museum, un altre museu del poble de la població. El Museu promou l’art, la història, la vida de vacances, la cultura costanera i l’exportació de gel natural a Kragerø. El Museu Berg-Kragerø té una ubicació idíl·lica a Berg, junt a Hellefjorden Kragerø. Aquí hi trobaràs la residència d’estiu de la familia Homann, on varen viure varies personalitats de la cultura en el segle XIX i principis del XX. Aquestes residències d’estiu son un testimoni d’una època en la que l’exportació de fusta i gel natural creava llocs de treball i una gran riquesa. En el 1927, la senyoreta Henriette Marie ·”Jeia” Homann (1866-1943) va llegar tota la propietat, amb tots els edificis i continguts, per a un museu. Més tard, varis edificis històrics es varen traslladar al Museu Berg-Kragerø. La propietat cobreix quasi 700 acres amb una glorieta de til·lers, una àrea de parc, un gran bosc, camins per caminades, edifici d’exhibició, una botiga de grans, Bestas Cottage, el cobert d’aparells, Solhaug Cabin, la casa de l’inquilí de la granja, un graner, una bodega de terra i dues cases de banys. A més, el Museu Berg-Kragerø és propietari de Kittelsenhuset, la casa de la infància de l’artista Theodor Kittelsen, situada en el centre de Kragerø.

Berg-Kragerø Museum

En l’edifici del museu hi ha exposicions permanents i temporals i inclou una botiga i una cafeteria. Pots veure i escoltar l’emocionant història del gel natural exportat al món des de Kragerø, de la construcció naval a la drassana de Tangen i, per últim, però no menys important, la història sobre la estada d’Edvard Munch i l’art creat a Kragerø. L’exhibició de joguines és popular entre els nens de totes les edats. S’organitzen visites guiades tots els dies en l’horari d’estiu i la resta de l’any s’organitzen sota petició. La visita al museu es pot combinar amb la recreació en el parc, en senders naturals, passejos en barca, nedar i prendre el sol. Hi ha un embarcador per els visitants d’un dia i un aparcament. L’edifici d’exposicions està equipat amb un ascensor i una taula per canviar bolquers. També hi ha una ludoteca i un taller de collage per a nens. A fora, els nens poden provar els senders de jeroglífics o demanar prestats joguines i jocs a l’aire lliure. El museu està obert de mig juny a finals d’agost, de dimarts a diumenge, de 11:00 a 16:00h. També està obert tots els dimecres durant tot l’any. Altres esdeveniments i conferències succeeixen els diumenges. En el segon dijous de cada mes hi té lloc el “Music on Berg”. Segueix el facebook del museu per obtenir més informació sobre esdeveniments actuals.

I entrarem a la província d’Agder, podent visitar a prop de Sundebru un petit zoològic amb una seixantena d’animals. S’anomena “Den Lille Dyrehage” (The Little Zoo), i està ubicat a Brokelandsheia, als afores de Risør. A Den Lille Dyrehage hi trobaràs més de seixanta espècies d’animals diferents, inclosos monos, suricates, rèptils i altres animals. El zoològic té la selva tropical coberta més gran amb emocionants plantes exòtiques i espècies animals. A fora hi trobaràs “la petita granja” amb porcs, gallines i conills. Aquí hi ha un parc infantil amb barbacoa i grans zones d’estar. El petit zoològic conta amb cafeteria, ludoteca, guarderia i botiga de souvenirs. Hi ha disponibles programes adaptables especials per grups i escoles, així com celebracions de cumpleanys en el zoològic.

Den Lille Dyrehage

Ben a prop del zoo hi ha la localitat de Risør, la qual podem visitar ja que es tracta d’un bonic poblet de costa amb carrerons de cases blanques i de fusta.

Risør

Al mateix poble s’hi troba Urheia, una àrea recreativa i un sender cultural prop del centre de Risør. Risør és una de les ciutats més antigues del sud de Noruega. A l’igual que altres ciutats costaneres del país, es basa en l’exportació de fusta, la construcció naval i el període veler. Avui en dia, Risør es considera una de les ciutats de cases de fusta millor conservades de tot Noruega. En aquest passeig per la ciutat des del seu centre i costa amunt cap a Urheia, pots experimentar tant la ciutat com l’àrea de recreació utilitzada pels habitants d’aquí per nedar i caminar. A Urheia també hi trobaràs la fortalesa costanera de Urheia i el mirador panoràmic de Risørflekken.

Sender cultural d’Urheia, amb Risør al fons

Continuem la ruta i ara passem per Tvedestrand. Aquí hi ha dues atraccions per si us interessa, per una part un parc aqüàtic, i per l’altra, el museu del poble. El parc aqüàtic Tvedestrand està obert tots els dies durant la temporada d’estiu, i és gratuït (!). El parc està situat a Tjenna, un llac de fàcil accés des de la resta de la ciutat. L’ús del parc és gratuït i també es poden demanar prestats caiacs, canoes, taules de SUP i armilles salvavides. Tots els nens menors de 12 anys han d’utilitzar una armilla salvadides mentres estiguin en el parc aqüàtic. L’horari d’obertura és de les 11:00 a les 18:00h. També hi ha un quiosc a prop, obert de 11:00 a 18:00h des de finals de juny.

Parc aqüàtic de Tvedestrand

Si us interessa més el museu del poble, aquest té una història estretament lligada a la història de la ciutat de Tvedestrand. L’edifici és un dels més antics i millor conservats de la ciutat. El Museu de Tvedestrand fou construït per a un dels gerents de Næs Ironworks. Es va ocupar del transport de mercaderies dins i fora de la ferreria. El museu de la ciutat exhibeix exposicions, una botiga rural i una antiga farmàcia.

Museu de Tvedestrand

Seguim la ruta fins a aturar-nos al poble de Arendal, el qual val la pena una breu visita. El centre de la ciutat d’Arendal es centra en les activitats que en ell hi succeeixen, com el dia de compres, el mercat d’estiu, el Late Summer Fest i els focs artificials abans de Nadal. La ciutat és una elecció natural per anar de compres i gaudir. El centre de la ciutat d’Arendal ofereix més de 130 botigues i molts restaurants i altres llocs de servei. També està considerat un poble amb encant degut als seus carrerons de cases de fusta blanques.

Arendal

També val la pena haver-nos aturat a Arendal per a visitar el seu cementiri. El cementiri d’Arendal és bonic, i està construït en terrasses amb moltes parets de granit i mausoleus familiars envoltats per intrincades tanques de ferro forjat. És un cementiri únic, amb arbres antics i majestuosos i arbusts venerables. És considerat com un dels cementiris més bonics del país. Passejar per l’atri de l’església és quasi com un viatge a través de la història d’Arendal, ja que molts dels habitants notables del poble estan enterrats allí. El cementiri està a les afores del poble, a 2km del centre. Fou consagrat en el 1814, havent estat establert com a cementiri en el 1809 com a part de Torbjørnsbu Farm. El cementiri està construït sobre un terreny irregular, d’aquí l’ús de terrasses i grups d’arbres entre les tombes. Les làpides dels residents adinerats d’Arendal ocupen gran part del cementiri, que ha anat creixent en tamany durant quasi 200 anys. La primera església fou construïda en fusta en el 1900 en un estil suís. L’església actual fou construïda en pedra en el 1975, dissenyada per Hans P. Thorne. La part més antiga del cementiri s’anomena Tyholmen. Moltes de les làpides es traslladaren aquí des del cementiri de Trefoldighetskirken, l’església en el centre d’Arendal a Tyholmen. Gran part d’aquesta àrea està dissenyada com un parc, amb antigues làpides i un monument als morts durant les Guerres Mundials.

Cementiri d’Arendal

Continuem la ruta i passem a prop de la vil·la de Nedenes, on s’hi troba la caminada a Tysåsen, la qual t’oferirà unes grans vistes de l’entorn. La caminada presenta en tot moment unes vistes meravelloses, i moltes variacions de longitud i dificultat. L’objectiu és la cima de Tysåsen que es troba a 105m d’alçada i té una vista fantàstica. Pots veure llocs com el far de Torungen, Merdø, Hisøya, Arendal, Fevik i la terra cap a Froland. Però, i com arribar a Tysåsen? Hi ha alternatives per a l’aparcament. Ja sigui per Hauslandstjenna (per el camí il·luminat a Fevik) o per l’àrea de descans a Temsevannet (llac) / l’entrada a Nilsesvold. Per arribar al camí il·luminat, agafa la RV 420 en cotxe, cap a Fevik/Nedenes i gira a l’esquerra cap a Hausland (abans de Strand Hotel). Gira a la dreta en la primera intersecció. El sender il·luminat està en el cantó esquerre de la carretera, uns 500 metres després de la intersecció. L’àrea de descans de Temsevannet està en el costat esquerre de l’antiga carretera E18. També és possible anar-hi en bicicleta i començar en altres punts del recorregut.

Hauslandstjenna

A prop de la caminada anterior, n’hi ha una altra, la Floodlit Trail a Fevik (el sender il·luminat a Fevik). El sender té uns 4km i transcorre per un paisatge boscós. El sender consta de tres bucles que estan connectats, per lo que hi ha possibilitats d’escurçar el viatge. Hi ha diferents turonets en el camí, però hauria de ser adequat per a la majoria de les persones. Pots trobar-hi el mapa en la pàgina d’inici de Grimmstad Kommune.

Mapa de la caminada

I en un no-res arribarem a Grimstad, una altra localitat costanera amb carrerons de casetes blanques de fusta, tant típiques del sud de Noruega.

Grimstad

I a 20 kilòmetres de Grimstad es troba la localitat de Lillesand, la qual ofereix una bonica església de fusta de la comunitat. Fou construïda en el 1889, amb estil neogòtic. Obre amb cita prèvia i alguns dies laborables en la temporada d’estiu.

Església de Lillesand

Continuem amb la ruta i abans d’arribar a Kristiansand, val la pena aturar-nos en les immediacions del municipi de Høvåg, on ens trobarem el mirador de Bliksund, el qual es troba al final de la carretera Fv226, amb unes vistes espectaculars a les illes i al mar. Es troba a 1,5km de l’església de Høvåg.

Mirador de Bliksund

3. Kristiansand

I ara sí, arribem a Kristiansand i el primer que farem serà anar a l’allotjament a aparcar el cotxe i deixar-hi les pertinences. El que més de gust ens vé és donar una volta pel seu casc històric, en el mateix cor de la ciutat de Kristiansand. Es tracta de Posebyen, una de les col·leccions més grans del nord d’Europa d’encantadores casetes antigues de fusta de color blanc. Posebyen a Kristiansand és una bonica comunitat de ciutat petita i lo únic que va quedar després del gran incendi de la ciutat al 1892. Farem un passeig per els seus carrers idíl·lics. A l’estiu hi ha mercat els dissabtes. L’associació “Foreningen Posebyen” treballa activament per a la revitalització i conservació del casc antic de Kristiansand. Això es fa a través del projecte “PosebyHaven”. Volen que els edificis s’utilitzin amb finalitats culturals generals i continguin una cafeteria, una fleca, una botiga, un restaurant i tallers. Aquí pots llegir més sobre PosebyHaven.

Posebyen

Altres edificis històrics que es troben a Posebyen:

  • Ekserserhuset a Tordenskjoldsgate 64: Casa construïda entre 1807 i 1808. Va funcionar com acadèmia de formació d’oficials fins a la Segona Guerra Mundial. L’edifici també s’ha utilitzat per a concerts i produccions teatrals, i com a sala de ball per a soldats de la guarnició. Allí també hi actuaren acròbates i en ell es va celebrar el Dia de la Constitució.
  • Bentsens Hus, Kronprinsensgt. 59: Actualment pertany al municipi de Kristiansand. La casa fou construïda en el 1855 i és un dels edificis millor conservats de la localitat. Concebut com el museu local. L’edifici va pertànyer anteriorment al tinent Bentsen, qui fou assignat a la banda de música. Anteriorment ha albergat fins a 40 persones, inclosos 15 soldats en l’àtic. En el pati trobareu dues quadres, un cobert per les eines, un paller, un bany exterior de dues places, i un galliner.
  • Llar d’avis de Kristiansand, Elvegata, 39:Encara que el lloc ha estat ocupat des de 1698, l’edifici actual es va erigir després d’un incendi (Østerbrannen) en el 1859. L’Ajuntament de Kristiansand es féu càrrec de l’edifici en el 1906 i el va convertir en una residència d’avis per “avis i malalts”. L’elegant edifici de fusta roman buit avui, ja que la llar d’avis es va traslladar a un lloc més adequat en el cantó oposat del carrer.
Barri de Posebyen
  • L’antiga oficina de correus a Kronprinsensgate 45: Data de 1695. S’ha utilitzat per el tenyit de teixits i com a magatzem de fusta i botiga en general. Durant la tardor, el seu pati contenia a vegades fins a 100 ovelles que esperaven a ésser sacrificades i salades per el consum hivernal. L’edifici actual fou erigit després d’un gran incendi (Østerbrannen).
  • Sløyden en Gyldenløvesgt 70: També coneguda com a “Thorkilds Bedehus” (Capella de Thorkild). Va ésser construït en el 1855 i reconstruït en el 1859 per el mestre d’obres Mikkel Mortensen, qui també va construïr les esglésies a Søgne, Randesund i Birkenes. L’edifici es va utilitzar per a reunions de pregària i es considera que fou el bressol de moltes de les principals comunitats religioses de Kristiansand. Utilitzat com a escola de treball per a nens a 1880, l’edifici va passar a mans de l’ajuntament en el 1892.
Barri de Posebyen
  • Gyldenløvesgate 69: Lloc de naixement del famós personatge de la ciutat “Kjutta”.
  • Café “Blåstua”, Gyldenløvesgt 60: Aquest cafè amb la seva original decoració és famós pels seus pastissos i gofres casolans. La casa té 16 habitacions, tres cuines i un gran jardí.
  • Frivolds hjørne, Holbergsgt 17: Aquest edifici porta el nom del seu últim propietari, un carnisser anomenat Frivold. Tanmateix, el lloc originalment formava part d’una propietat més gran. La casa té uns 200 anys i es va utilitzar per a la venda de vins i licors en la dècada de 1840.
  • Elin`s Motehus (Casa de la moda), així com un cafè d’estiu en Skippergt. 43
Barri de Posebyen

En el nostre camí de retorn al moll, passarem per tots els posts de fruites i verdures que es troben en la plaça del mercat en el centre de la ciutat, prop del Parc de Wergeland, on la gespa verda i els acolorits massissos de flors, il·luminen l’escena de la ciutat junt amb els concorreguts carrers comercials plens de jardineres i cubs.

La Catedral de Kristiansand és en estil neogòtic i data de 1885. Junt a la catedral s’hi troba la Biblioteca de Kristiansand i prop del Museu d’Art Sørlandets SKMU.

Kristiansand Cathedral

Un altre dels llocs imprescindibles de la ciutat, és la visita a la platja urbana de Bystranda. Es tracta d’una platja de sorra blanca i palmeres.

Platja de Bystranda, a Kristiansand

Al llarg de “Strandpromenaden” i prop del centre de la ciutat de Kristiansand es troba Bystranda. És una bonica platja de sorra amb un moll per a nedar, solàrium i palmeres, ideal per a nens. A més, hi ha rampa de bany separada per a minusvàlids. Es tracta d’una platja amb bandera blava.

La Bandera Blava és una etiqueta ecològica voluntaria que s’otorga a platges i ports esportius. La Bandera Blava és una distinció exclusiva que s’otorga només a unes poques platges de Noruega, inclosa la platja de la ciutat de Bystranda a Kristiansand. La Bandera Blava treballa per el desenvolupament sostenible de les platges/ports esportius a través d’estrictes criteris de qualitat de l’aigua, educació i informació ambiental, gestió ambiental i seguretat i altres serveis.

I no passarem per alt el carrer més animat de la ciutat, anomenat Markens. Es tracta d’un carrer peatonal principal, ubicat en ple centre. Diuen que per aquest animat carrer, a vegades es compara a Kristiansand amb ni més ni menys que Barcelona!

Markens, al centre de Kristiansand

Malgrat de que el mar pot escalfar-se molt durant l’estiu, en la piscina exterior del Parc Aqüàtic de Aquarama, ubicat junt a la platja, podràs gaudir d’una temperatura de 25 graus durant tot l’any. Aquarama, amb la seva impressionant ubicació en la platja de Kristiansand (Bystranda), és una instal·lació de recursos per els residents de la regió i una atracció pels turistes: un centre de salut pública, aventura, esports i benestar. Aquarama conta amb sis àrees de bany diferents, cinc temperatures d’aigua diferents i atractives ofertes per a totes les edats i tots els nivells d’ambició. La piscina esportiva és de 50×25 metres. El parc aqüàtic té capacitat per a 1.000 convidats al mateix temps. Aquarama és un lloc per a tothom. Pots provar de surfejar en la onada “Flowrider Surfing”. Inclús pots llogar-lo per períodes de temps o obtenir una lliçó amb un instructor.

Parc aqüàtic d’Aquarama

A l’Aquarama Spa hi trobaràs tranquil·litat per el cos i l’ànima. El spa està inspirat en el mar i això es reflexa en els tractaments. En l’spa, pots escollir si desitges tractaments individuals, en dúo o en grup. En el tercer pis del centre hi trobaràs “SATS Aquarama (fitness)”, el qual és un modern gimnàs. Hi ha tres àrees d’exercici, així com una àrea dedicada a l’entrenament personal. Aquesta àrea ofereix una àmplia gamma d’activitats per a totes les edats i diferents condicions físiques. Aquarama també inclou locals comercials, l’Scandic Bystranda Hotel i un aparcament. El projecte té una superfície total d’uns 41.000m² i també inclou un estadi esportiu per a handbol amb aproximadament 1.700 seients.

Aquarama Frisurf

També pots escoltar bona música de tot tipus en el Centre d’Arts Escèniques Kilden, un dels nous símbols de la ciutat. Aquest impressionant edifici conta amb un teatre i una sala de concerts, ambdues amb un fascinant programa d’esdeveniments.

Centre d’Arts Escèniques de Kilden, a Kristiansand

El Centre d’Arts Escèniques de Kilden té una presència arquitectònica única i s’erigeix com un edifici emblemàtic de les arts a Kristiansand. És la llar del Teatre Regional de Agder, la Orquestra Simfònica de Kristiansand i la Opera Sør (la companyia d’òpera regional). El centre també alberga una varietat d’altres esdeveniments culturals. Kilden és el centre neuràlgic cultural del sud de Noruega, que commou i entusiasma al públic. Amb una superficie bruta de 16.500 metres quadrats, és difícil no fixar-se amb aquesta fita cultural. En el seu interior hi trobaràs quatre llocs únics. Entre ells, la Sala de Concerts (1170 seients), aquesta és una de les millors sales de concerts d’Escandinàvia amb tecnologia acústica d’última generació.

Centre d’Arts Escèniques Kilden

La magnífica arquitectura de Kilden ha estat rebuda tant amb entusiasme nacional com en reconeixement internacional. L’estil arquitectònic és reconeixible i únic, fermament arrelat en el contingut productiu del centre, l’entorn del port i la trobada entre els artistes i el públic. Les diferents formes i tamanys de les sales estan cobertes per una paret de fusta corbada. Aquest mur abstracte i monumental, vestit amb roure local, distingeix la fantasia de la realitat. Expressa la diversitat d’èxits artístics en l’edifici. El mur, que està fet de taules en forma de cunya, no és només un efecte teatral disfressat, sinó un element tàctil concret que millora l’acústica i també fa referència a la indústria de l’exportació de roure que es va assentar en aquest port en el segle XVII. La meravellosa acústica de Kilden és tant cèlebre com la seva arquitectura, lo que li assegura un lloc entre els millors llocs internacionals. Els arquitectes han estat el despatx “ALA Arquitectes Lrd”(Helsinki, Finlàndia) en cooperació amb SMS Arquitectes AS (Kristiansand, Noruega).

Centre d’Arts Escèniques Kilden

Kilden és un punt de trobada per a les arts: el teatre, la música, l’òpera, la dansa i el ballet es reuneixen aquí. Això es complementa amb les diferents obres d’art tant dins com fora de l’edifici. El Centre d’Arts Escèniques de Kilden té un gran impacte en la identitat cultural de la ciutat de Kristiansand, així com en tota la regió.

Kilden es troba a Odderøya, una antiga base naval reconvertida en una zona recreativa d’ambient artístic. Segueix les senyals per a gaudir d’un cafè amb vistes o posa’t a prova en el centre d’escalada de Høyt & Lavt Odderøya. Odderøya a Kristiansand fou l’antiga base naval, ara àrea recreativa. Pintorescs senders senyalitzats, antigues posicions de canons, petites platges i un llarg rocós i boniques vistes de l’oceà i la ciutat. Dóna un passeig d’aproximadament 3 kilòmetres en l’antiga base naval de l’illa d’Odderøya, caminat per idíl·lics senders senyalitzats amb excel·lents vistes del port est, la fortalesa de Christiansholm (1672) i els ports esportius per embarcacions d’esbarjo. La illa té una història militar molt interessant amb restes d’antigues muralles, el magatzem de pólvora, un antic hospital d’aïllament i altres edificis del segle XVIII en endavant. Odderøya també es va utilitzar com a port de quarantena en la dècada de 1830 i fou l’estació de quarantena més gran del nord d’Europa. La cafeteria, una antiga residència de l’enginyer de la guarnició en l’extrem sud de l’illa, serveix refrigeris lleugers els diumenges. Ofereix una vista fantàstica del fiord i els dos fars, Oksøy i Grønningen. Hi ha bons llocs per nedar en el cantó est de l’illa. L’accés des de Fiskebrygga (Fish Quay), és apte per a cadira de rodes. Per llegir més sobre què veure i fer a Odderøya.

Odderøya

Com hem comentat abans, hi ha un Centre d’escalada cobert en l’illa de Odderøya a Kristiansand. Sørlandet Klatresenter és un gran centre d’escalada en la part sud de Noruega.

Centre d’escalada a Odderøya

També podràs gaudir del gran ambient de la ciutat a través de la seva gran col·lecció d’art urbà. Mantingues els ulls oberts mentres camines per els seus carrers i veuràs uns murals gegants, a més d’obres més petites.

La vida a Kristiansand també va de prendre’s les coses amb calma i “nyde” (gaudir de) la vida. L’animat port de Fiskebrygga, amb els seus increïbles canals, és un dels llocs preferits dels seus habitants, sobretot en dies assolellats. L’animat moll de peix, anomenat Fiskebrygga, és una experiència en si mateixa! Veuràs peixos i mariscs nedant en tancs en el mercat de peix i els petits bots esbufegant per el canal. Has de provar les especialitats locals com els camarons o musclos directament en la peixateria o en un dels molts restaurants de la zona. Tots els dimarts durant la temporada d’estiu hi ha concerts en viu a “Fiskebrygga” a Kristiansand. No et voldràs perdre el fantàstic ambient. El mercat està relativament a prop del teatre i sala de concerts Kilden i de la illa de Odderøya.

Fiskebrygga

A un breu passeig des del centre de la ciutat hi trobaràs un tresor ocult: El Parc Natural de la Vall de Ravnedalen. Els seus increïbles paisatges son l’escenari perfecte per gaudir d’una hamburguesa casolana a “Generalen”. Les nits d’estiu en la seva cafeteria son màgiques, doncs ofereixen música en directe i l’ambient és molt acollidor. Si aprecies les hamburgueses casolanes, la naturalesa fantàstica i els concerts màgics a l’estiu, Ravnedalen és el lloc per estar. Un parc natural vigorós i místic sota l’escarpat Ravneheia. El bruc, el llac i un parell de cignes son característiques distintives. Fundat en el 1876 per el General Wergeland i les seves tropes amb l’ajuda financera de l’Associació Municipal. La vall ha passat de ser una àrea pantanosa a un veritable edèn, amb una gran riquesa de plantes i arbres, tant coneguts com desconeguts. Durant els mesos d’estiu hi ha concerts, festivals i representacions teatrals freqüents, mentres que en la cafeteria es serveixen àpats senzills. El parc és mantingut per el Departament de Parcs i Atletisme i fou guardonat amb el premi “Parc Verd de l’Any” per el Gremi de Mestres Jardiners de Noruega en el 1991. Ravnedalen està obert tot l’any.

Parc Natural de la vall de Ravnedalen

A Kristiansand, coneguda com la “ciutat dels nens”, l’entreteniment en família és una manifestació artística. El Zoo de Dyreparken, i el seu Parc d’Atraccions, que a l’estiu conta a més amb un gran parc aqüàtic, és una de les destinacions preferides dels més petits. El zoològic i el parc d’atraccions de Kristiansand, Dyreparken, és l’atracció més visitada per les famílies amb nens a Noruega. Explora la naturalesa nòrdica i animals com el llop, el linx i l’ant, entre moltes altres activitats. Està situat a solament 11km a l’est de Kristiansand. En realitat, consta de varis parcs combinats: un zoològic i un parc d’entreteniment amb diferents àrees temàtiques, així com el món humit “Badelandet” (“un parc en el parc”), on es necessita un ticket addicional.

Kristiansand Zoo és l’atracció més visitada de Noruega i cobreix una àrea de 150 acres de terreny nòrdic. El zoològic conté un recinte per animals escandinaus com llops, ants, linxs, guineus i molts més. Es pot veure l’alimentació diària sobre les 13:00h. En el parc també hi trobaràs animals exòtics com lleons i tigres i animals en perill d’extinció com el panda vermell. L’exhibició d’Àfrica et permet moure’t al llarg d’un pont observant animals autòctons de la sabana com girafes i zebres. La primera part de la selva tropical està plena de vida amb una varietat de simis i monos. Aquí et trobaràs una àrea a l’aire lliure on alguns dels monos més petits corren salvatgement entre els arbres i les àrees per escalar i es balancegen en les cordes mentres vosaltres podeu moure-us entre ells! Més profund en la selva tropical, la boira i l’atmosfera humida, els paisatges foscos i aterridors obren el camí a cocodrils, caimans i molts altres rèptils. Hi trobaràs més de 800 animals i aus que viuen en la major llibertat possible en un entorn natural.

Dyreparken

El parc aqüàtic Badelandet és la última incorporació al parc d’atraccions. És un “parc en el parc”, lo que significa que necessitaràs un ticket addicional per entrar-hi. També és possible comprar entrades combinades per ambdós parcs. El món de l’aigua està obert des de Setmana Santa fins a mitjans d’octubre de cada any.

També es recomana un viatge a Cardamom Town (Kardemomme by). La ciutat es basa en una coneguda història infantil escrita per el famós autor Thorbjørn Egner i coneixeràs a tots els personatges de Kardemomme by del llibre en la temporada principal del parc.

Kardemomme by

Captain Sabretooth’s World és un parc temàtic construït al voltant del personatge del Capità Sabretooth. Uneix-te al creuer pirata amb la dama negra i visita la casa encantada de la bruixa Míriam. En temporada alta pots trobar-te amb els pirates varies vegades al dia.

KuToppen és una granja construïda en lo més alt d’un turó, habitada pels personatges d’una famosa caricatura noruega sobre animals de granja. Kutoppen és l’àrea on et trobaràs els animals de granja noruecs més habituals, com vaques, ovelles, cabres, gallines, porcs i cavalls. També és possible acariciar i abraçar als animals, el que converteix a Kutoppen en una atracció molt popular per als nens més petits.

En l’hotel Abra Havn a Dyreparken pots allotjar-te en els bressols dels pirates “reals”. En el 2017 i 2018, l’hotel Abra Havn a Dyreparken, Kristiansand, fou votat com el sisè millor hotel familiar del món per els usuaris de Tripadvisor.

Kutoppen a Dyreparken

Una altra de les grans atraccions de Kristiansand és el seu Museu dels Canons (Kristiansand Kanonmuseum), en la fortalesa de Møvik. La marina alemanya va construïr aquesta fortalesa durant la Segona Guerra Mundial, i el museu mostra fascinants detalls sobre la història de l’aconteixement. Descobreix els successos esdevinguts en un recorregut per les antigues vies de transport de munició i gaudeix, durant aquest, de les espectaculars vistes de les illes que es troben junt a la costa de Kristiansand. Es tracta d’un museu històric de la Segona Guerra Mundial a Kristiansand que presenta una bateria de defensa costanera alemanya de 1940-45, amb el segon canó terrestre més gran del món (337 tonelades). La fortalesa de Møvik en les afores de Kristiansand fou construïda per els alemanys durant la Segona Guerra Mundial. El museu alberga l’únic canó Krupp de 380mm que queda en el món i molts altres materials de la Segona Guerra Mundial.

Kristiansand Kanonmuseum

Bunker 55 és un dels dos magatzems de municions alemanyes originals per granades de 38mm i càrregues d’ignició. Aquest és un búnker molt especial i bé mereix una visita. També podem fer un passeig amb el tren de municions. Aquesta és una via fèrria de 1800 metres de llarg que solia transportar municions per les armes en la Fortalesa de Møvik. El museu es troba en les immediacions de zones de senderisme i llocs de bany i un gran mirador, un lloc per visitar inclús si el museu interior no està obert.

Kristiansand Kanonmuseum

Møvik Fort fou erigit entre 1941 i 1944 per l’Armada Alemanya com una de les quatre bateries de defensa costanera que composaven el grup d’artilleria Kristiansand. En la tardor de 1941, 744 noruecs treballaven en les instal·lacions, així com 231 danesos, 31 alemanys i 356 homes dels pioners de la fortalesa. Els presoners de guerra d’un camp de presoners en el camp a l’est del fort també fóren utilitzats com a mà d’obra. Es portaren experts alemanys per ensamblar les armes. La bateria originalment s’anomenava Krooden Battery, però va passar a anomenar-se Batterie Vara per a commemorar a un general alemany que va morir durant la construcció de fortificacions en les illes ocupades en el Canal de la Mànega. Møvik Fort en la costa noruega tenia una bateria germana a Hanstholm a Dinamarca. Fóren construïts per bloquejar l’estret de Skagerrak i la ruta marítima cap a l’est de Noruega, Kattegat i el Bàltic per a les forces navals aliades. Aquesta construcció d’artilleria pesada es va iniciar per odre directa de Hitler. El canó és un dels més grans del món, amb un calibre de 380mm. Només el canó de l’arma pesa 110 tonelades i té quasi 20 metres de llarg. Té un abast de 55 kilòmetres. En el 2019 es va pintar el canó amb els mateixos colors que en el 1943, des de la dècada de 1980 era gris. Avui, Møvik Fort és un lloc tranquil en els turons prop de Vestergabet, al sud de Kristiansand.

Kristiansand Kanonmuseum

Al museu s’hi arriba tant en cotxe com en autobús. En autobús des de Kristiansand has d’agafar la ruta M1 Flekkerøy. Té vàries sortides cada hora. En cotxe des de Kristiansand has d’agafar la carretera E39 fins Stavanger, llavors seguir la carretera R456 cap a Vågsbygd i finalment la carretera R457 fins a Møvik. El museu Kristiansand Cannon és part de la unió de museus Vest-Agder-Museet.

I és que Kristiansand no s’entén sense la seva costa. És pràcticament impossible escollir una d’entre les milers d’illes de l’arxipèl·lag. A l’espectacular illa de Bragdøya es pot arribar en ferry. Aquesta illa ho té tot per fer-te gaudir de l’estiu dels teus somnis: un centre junt a la costa, cafeteries amb encant, una platja de sorra blanca i uns camins i carreteres molt pintorescs. Bragdøya és una illa amb una àrea recreativa pública a Byfjorden, just en les afores de Kristiansand. Bragdøya, en les afores de la ciutat de Kristiansand, és un espai públic obert de 925.000 metres quadrats. L’illa es troba com un parc verd en un port ocupat amb tràfic de vaixells, àrees industrials i residencials en múltiples costats. L’illa apareix avui com una illa que té molt que oferir als entusiastes culturals i a l’aire lliure. L’antic paisatge està obert i els vells i pintorescs camins i senders faciliten trobar-hi els llocs idíl·lics per nedar en el costat sud de l’illa. Bragdøya Kystlag ha creat un centre de cultura dins i al voltant dels antics magatzems en el costat nord de l’illa. A Saltebua han establert una exposició de caballa que recrea l’entorn al voltant de la pesca de caballa en la costa sud del passat. Saltebua es pot llogar per esdeveniments de fins a 200 persones.

Illa de Bragdøya

En l’illa es troba la casa de Thaulow, el primer far de la ciutat, construït aproximadament en el 1770 per H.A.Thaulow. Aquesta casa ara està completament restaurada i s’utilitzarà per varis tipus de petits esdeveniments culturals. Cada estiu, organitza festes culturals en el jardí a finals de juny. Aquesta és també la vil·la suïssa que fou la residència d’estiu de la família Gerrards en aproximadament el 1920. En el seu interior sol haver-hi una exposició d’art durant l’estiu. Bragdøyabåten surt de Lumber, Vågsbygd tot l’any. És un vaixell turístic des de Kristiansand en temporada d’estiu.

I fins aquí la descripció de les principals atraccions i imprescindibles a veure a Kristiansand. Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (369Km / 4h i 16min):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *