Categories
NORUEGA

2. Kristiansand – Stavanger: Far de Lindesnes + Jaeren Scenic Route + Stavanger

Ja som en el segon dia. Avui arribarem a la ciutat de Stavanger i visitarem la seva part vella i històrica. Pel camí, però, ens esperen moltes atraccions i fites importants, com la visita al far de Lindesnes (el punt més meridional de la Noruega continental), i el recorregut de la primera de les carreteres panoràmiques escèniques del país que recorrerem en els nostres dies de viatge. Es tracta de la carretera Jæren Scenic Route i té uns 130 kilòmetres, anant des del poble de Flekkefjord al poble de Bore.
Índex:
1. Far de Lindesnes
2. Jæren Scenic Route
3. Stavanger

1. Far de Lindesnes

Sortim de Kristiansand en direcció oest, recorrent la carretera de la costa E39. Farem uns 53km (uns 43min de conducció) i arribarem al trencall que ens durà cap al Far de Lindesnes. El far de Lindesnes és el més antic de Noruega i data de 1656. Ocupa l’extrem sud del continent noruec, a 2.518km del Cap Nord. El far ha estat designat museu nacional del far i alberga varies exposicions relacionades amb el desenvolupament i la història dels fars, la cultura marítima, etc… El saló de muntanya de sota el far alberga un cinema, exposicions i una cafeteria. El complexe també comprèn una botiga del museu, un restaurant i una galeria. Pots veure les restes d’un fort alemany de la Segona Guerra Mundial i hi ha camins marcats en la zona.

Far de Lindesnes

2. Jæren Scenic Route

Continuarem la nostra ruta i ja no ens aturarem fins al poble de Flekkefjord. A una hora en cotxe des del far. Flekkefjord és el poble on s’inicia la nostra primera ruta escènica nacional. A Flekkefjord ens hi aturarem ja que és una localitat costanera d’interès, amb carrerons de cases blanques de fusta típiques de la costa sud de Noruega. Aprofitarem l’aturada també per acostar-nos a l’oficina turística, la qual es troba en el Centre Cultural Spira a Flekkefjord, a Elvegaten, 1. Dins de la sala principal hi ha una paret amb fulletons i una pantalla “tàctil” d’informació. La pantalla et proporcionarà informació sobre allotjament, restaurants, activitats i molt més a Flekkefjord i els seus voltants. L’oficina de turisme conta amb personal durant la temporada d’estiu, i estan disponibles per telèfon i correu electrònic la resta de l’any.

Oficina de Turisme de Flekkefjord

I ara sí, enfilarem amb la nostra primera ruta escènica nacional. Ens portarà amb un viatge a través de paisatges culturals distintius i idíl·lics pobles costaners al llarg del Mar del Nord. Aquest és un camí que difereix en certa mesura de moltes altres rutes escèniques, és simplement un camí normal per a tots els usos. Per obtenir les impressions més fortes, probablement hauríes d’aturar l’automòbil, o tal vegada, prendre’t el temps per conduïr per algunes de les petites carreteres laterals. El paisatge costaner és únic i completament diferent a tot lo què et trobaràs en altres parts de Noruega. Les desviacions cap a les platges de còdols i les dunes de sorra brinden impressions memorables de l’oceà i la llum, els fars i els monuments culturals. La ruta escènica noruega Jæren va des de Flekkefjord a Bore. El far de Kvassheim, un dels molts fars al llarg de la costa de Jæren, és una bonica desviació.

Ruta escènica de Jæren

La ruta escènica de Jæren té una longitud de 130km i obté un desnivell de 274m en el punt més alt. A Jæren hi trobarem les platges de sorra més llargues de Noruega, 70 kilòmetres complets de dunes de sorra amb la seva pròpia flora i fauna. Aquestes platges planes son perfectes per practicar senderisme i tota la costa es pot explorar a peu. S’han produït molts naufragis al llarg de la costa de Jæren i la costa única feu necessari el desenvolupament de tècniques especials de rescat. El far de Kvassheim estava equipat amb una sirena de boira quan es va construïr, per guiar el tràfic marítim de forma segura més enllà de la costa de Jæren. El far està esplèndidament situat contra el fons del mar obert. Avui el far està obert a qualsevol que vulgui prendre’s un descans i aprendre algo nou.

Ruta escènica de Jæren

La primera parada doncs, és Friluftsfyret Kvassheim, a 94km de Flekkefjord, després de gaudir dels impactants paisatges de la costa sud de Noruega. El far de Kvassheim es va erigir en la badia de Ognabukten en el 1912. Junt amb els fars de Obrestad i Feistein, la seva missió era guiar els vaixells de forma segura al llarg de la costa de Jæren. Kvassheim va romandre en funcionament fins al 1990. El far ha estat restaurat i reconstruït i conté exposicions sobre la història de les operacions de rescat mariner i la naturalesa de Jæren, així com una petita cafeteria. L’arquitecte i estudi d’arquitectura que ha fet la intervenció és Helge Schjelderup Arkitektkontoret Schjelderup & Gram.

Far de Kvassheim
Far de Kvassheim

Continuem la nostra ruta per la carretera escènica i la següent aturada serà Refsnesstranda,  el qual és una destinació popular al llarg de la Scenic Route de Jæren. Les parts del sud de la platja consisteixen principalment en dunes de sorra, mentres que les parts del nord tenen còdols. En la platja s’hi ha construït un modern edifici sanitari d’alumini. Des d’aquí, un camí de coberta de fusta baixa fins a les dunes de sorra. El nou edifici té una dutxa a l’aire lliure, una estació d’esbandida i un banc per asseure’s. L’arquitecte de la intervenció és Lie Øyen Arkitekter.

Intervenció a Refsnesstranda
Refsnesstranda

Seguim amb la ruta panoràmica i aquest cop ens aturarem a Orrestranda, a només 12 minuts de l’anterior aturada. El centre d’oci de la platja de Orrestranda és un centre d’informació sobre la vida a l’aire lliure i la protecció del medi ambient. També és un centre cultural que ofereix concerts, exposicions d’art i altres esdeveniments culturals. El centre ofereix un ampli aparcament i la platja d’Orrestranda està a pocs passos de distància.

Platja d’Orrestranda

Amb quasi cinc kilòmetres de longitud, la platja de Orrestranda és la platja de sorra més llarga de Noruega. De sorra clara i de gra fi, aquesta platja recorda als sorrals d’altres climes més càlids. La gent vé aquí per a nedar, surfejar i caminar en l’aire fresc del mar. Del 25 de juny al 16 d’agost el centre està obert tots els dies, excepte els dissabtes, de 11 a 16h. La resta de l’any obre els diumenges i festius de 11:30 a 16:00h. L’arquitecte de l’intervenció és Arkitektkontoret Schjelderup & Gram as.

Intervenció a la platja d’Orrestranda

Continuem amb la ruta cap a la pròxima aturada, que al mateix temps de mirador, també ens proporciona espais per considerar-se una àrea de descans. De fet, aquesta és la tipologia de ruta panoràmica que ens trobarem si seguim les rutes escèniques d’aquest país. Borestranda es troba a 10km de l’anterior platja visitada. Borestranda és una llarga platja de sorra fina amb un horitzó infinit en el mar. La platja s’extén des de Hodne en el sud fins a la desembocadura del riu Figgjo en el nord. La platja és un lloc popular per surfejar i nedar. Un sol edifici en la platja conté dutxes, banys i bancs per asseure’s. L’arquitecte de la intervenció és Lie Øyen Arkitekter.

Borestranda
Borestranda
Borestranda

3. Stavanger

I finalitzem la ruta escènica panoràmica amb l’entrada a la ciutat de Stavanger. Des de Borestranda hi estarem aproximadament una mitja hora de cotxe per arribar al seu centre i al nostre allotjament, on a part d’aparcar el cotxe, deixarem les nostres pertinences per continuar amb la planificació de la ruta del dia d’avui. Hem previst, durant la tarda, visitar el casc històric de Stavanger, que val molt la pena.

El primer que farem serà anar-nos-en fins al moll de la ciutat, on inspirarem aire fresc en ple moll, entre cants de gavines i envoltats de típics edificis de fusta pintats de colors (Sjøhusrekken). Al llarg del port de Stavanger hi ha al voltant de 60 edificis marítims. Fóren construïts a finals del segle XVIII i principis del XIX, anteriorment utilitzats com a salaons d’arengades, dipòsits de sal, troncs i altres béns, així com per altres indústries. D’altra banda, al fons d’aquestes cases, estava la residència dels propietaris amb sortida al carrer. Aquests ara es converteixen en oficines, restaurants, apartaments i altres negocis.

Sjohusrekken
Sjohusrekken

I del moll ens arribarem amb moltes ganes cap a la ciutat vella de Stavanger. Passejarem entre precioses casetes pintades de color blanc. S’anomena la “Gamle Stavanger”. Visitarem alguna de les moltes galeries d’art i botigues d’artesania.

Gamle Stavanger

El casc antic de Stavanger el composen 173 cases de fusta que fóren construïdes a finals del segle XVIII i principis del XIX. La majoria de les cases son petites i blanques. Stavanger ha rebut varis premis per a la conservació de Gamle Stavanger. Aquesta part de Stavanger fou un dels tres projectes pilot a Noruega en el 1975, any de la protecció de l’arquitectura. El barri té varies galeries d’art i ventes d’artesania.

Gamle Stavanger

I quan menys t’ho esperis, estaràs creuant un autèntic arc-iris d’edificis en un carrer ple d’encant. Øvre Holmegate està ple d’acollidores cafeteries, botigues i galeries. A més d’oferir infinites oportunitats per a fer fotografies esplèndides. Els habitants del lloc la coneixen com el carrer dels colors. Encertat, veritat?

Øvre Holmegate

Fargegata és tant sols un exemple de l’ambient ple de color que et trobaràs a Stavanger. És possiblement un dels carrers més acolorits de Noruega. Descobreix-ho per tu mateix: compres i molts llocs per prendre cafè i begudes també. Fou el perruquer Tom Kjørsvik qui va tenir la idea de renovar per complet aquest carrer abans tranquil i bastant avorrit, Øvre Holmegate. La visió de Kjørvik era injectar algo de vida nova i molt necessària en el carrer, un procés que va resultar ésser llarg; va durar més de quatre anys. L’artista Craig Flannagan va crear l’esquema de color per a la pintura de les cases i el pla va tenir que aprovar-se pels propietaris i l’ajuntament, un procés que no necessàriament es va fer en un instant. Tanmateix, els nous colors eventualment entraren en el seu lloc i realment varen animar el carrer.

Øvre Holmegate

Al principi, moltes persones es mostraren escèptiques davant la paleta de colors brillants quan el consell finalment va aprovar el projecte. Tanmateix, l’escepticisme es va convertir ràpidament en entusiasme un cop que el projecte acabat fou un fet. Øvre Holmegate és ara una de les principals atraccions de Stavanger. Els habitants anomenen al carrer Fargegata (el carrer dels colors). El carrer es va tornar a tancar per el tràfic d’automòbils en el 2005, i des de llavors ha estat un carrer peatonal amb vida i vitalitat. Cafès, bars i botigues establertes al llarg dels anys, brindant un atractiu per els visitants.

Øvre Holmegate – Fargegata

A Fargegata, pots actuar com un turista típic amb la teva selfie stick si vols; el carrer és probablement un dels llocs més compatibles amb Instagram a Stavanger. Tanmateix, l’exploració no acaba aquí. Oportunament, hi ha botigues acolorides aquí amb gent acolorida; com les botigues de roba Den Syvende Himmel o Kjoledamen. O t’agrada cosir? El taller de costura Bernina també està aquí. També et pots arreglar el pentinat en una perruqueria o tal vegada afeitar-te la barba hipster en una barberia real. Si ets un xic més atrevit, també pots fer-te un tatuatge. Tot lo possible en el carrer acolorit. Després de que les targetes de crèdit estiguin al límit, pots asseure’t i simplement gaudir de la vida en un dels acollidors i agradables cafès o bars. Una tassa calenta amb algo en el Fri Bar, una copa de cervesa local o un bon vi anyenc. Això ho trobes a Fargegata.

Øvre Holmegate – Fargegata

Quasi en cada racó podràs admirar les fascinants mostres d’art urbà del festival Nuart. Apúnta’t a una visita artística per la ciutat i descobreix des de murals enormes fins a petites peces en portals i autobusos. El festival d’art urbà de Nuart ha deixat tresors per tota la regió de Stavanger en els últims anys. Pots trobar quadres realitzats per artistes internacionals de street art en les ciutats i en el camp. El recorregut a peu per l’art urbà de Nuart et portarà a través de més de 15 anys de la impressionant història de l’art urbà del Festival Nuart i l’evolució de Stavanger fins a convertir-se en un dels principals destins mundials de l’art urbà.

Art Urbà a Stavanger

Nuart és un festival d’art urbà organitzat anualment a Stavanger. L’art abarca des del situacionisme, el graffiti, el post-graffiti, el muralisme, la cultura còmica, el stencil art i l’activisme, entre moltes altres coses. És sens dubte el desenvolupament més emocionant en les arts visuals durant dècades. Un “moviment” que ha captivat la imaginació del públic en general, col·leccionistes, cases de subhastes i curadors de tot el món. L’Street Art com a gènere s’ha desenvolupat significativament en els últims anys, i Nuart és un festival líder a nivell mundial preocupat per la tasca de identificar, promoure i presentar tant als pioners com als talents emergents dins de l’escena. Els artistes que varen assistir al festival es troben entre els practicants d’art públic més aclamats i progressistes del món. El festival és significatiu al col·locar a la regió de Stavanger en el mapa internacional de l’art urbà.

Art Urbà a Stavanger

Com a soci oficial de Google Arts & Culture, Nuart ha desenvolupat un univers en el que pots veure l’obra d’art i aprendre més sobre ella abans d’arribar al destí. Pots descarregar l’aplicació Google Arts & Culture, o simplement veure una sèrie d’històries i presentacions aquí en la pàgina de Nuart Google Arts & Culture.

Art Urbà a Stavanger

I deixarem la resta d’atraccions i imprescindibles per el dia de demà, producte de que ja és massa tard per seguir coneixent-les i en el dia de demà tenim planificada una tarda per continuar coneixent Stavanger.

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (309Km / 5h i 8min):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *