Categories
NORUEGA

18. Lillehammer – Oslo: Lillehammer + Oslo (Zona Port i Ajuntament)

Durant el matí visitarem la ciutat de Lillehammer, la ciutat anomenada de la literatura per la Unesco. Copsarem la combinació entre una rica vida cultural i un gran ambient urbà. Visitarem l’església medieval de Garmo i el Museu a l’aire lliure de Maihaugen. També ens acostarem al Olympiaparken que és el parc de les instal·lacions olímpiques de 1994. Al migdia farem via per arribar a Oslo i per la tarda visitarem la zona del Port i l’Ajuntament d’Oslo, on veurem el Nobel Peace Center, l’Ajuntament (Radhus), la zona de l’Aker Brygge i el The National Museum.
Índex:
1. Lillehammer
2. Oslo (Zona Port i Ajuntament)

1. Lillehammer

Pel matí visitarem la ciutat de Lillehammer, passejant inicialment pel seu carrer Storgata, el carrer central peatonal comercial i animat de la ciutat.

Storgata de Lillehammer

Storgata a Lillehammer, amb els seus encantadors edificis de fusta, és una experiència per dret propi. Amb més de 125 botigues, Lillehammer hauria de poder satisfer inclús als compradors més exigents. Lillehammer ha estat una important zona comercial des de 1300. El riu Mesna corre com una artèria a través de la ciutat i ha estat un factor important perquè Lillehammer obtingués el status de ciutat en el 1842. El centre de Lillehammer és conegut com una ciutat única amb el seu encantador entorn comercial, la seva cultura i el seu agradable ambient. Els vells edificis de fusta fan que el carrer peatonal sigui realment especial combinat amb botigues modernes i interessants. Hi trobaràs una gran quantitat de botigues especialitzades, i una varietat de botigues que ofereixen roba, sabates, esports, joieria, rellotges, interiorisme, flors, productes artesanals, i botigues de souvenirs. A més, hi ha galeries, museus i molts cafès i restaurants agradables. Lillehammer és una àrea de molta activitat, tant local, nacional com internacional: sempre succeeix alguna cosa en el centre de la ciutat.

Centre de Lillehammer

Ens encaminarem cap al museu a l’aire lliure de Maihaugen, el qual disposa de més de 200 edificis restaurats. Es tracta d’un museu on hi ha edificis tradicionals noruecs que mostren la vida rural i urbana del segle XV fins a l’actualitat. Els horaris del museu son de 10:00 a 17:00h i els preus per entrar-hi son de 145kr pels adults, i 65kr pels nens i joves de 6 a 25 anys.

Maihaugen amb l’església de Garmo Stavkirke

Maihaugen ofereix activitats i experiències per a tota la família. Aquest és el museu a l’aire lliure més gran de Noruega amb més de 200 cases històriques des del segle XIII fins a l’actualitat. A l’estiu et trobes amb actors, guies i artesans en el museu a l’aire lliure. En l’idíl·lic museu a l’aire lliure hi ha més de 200 cases històriques des del segle XIII fins a l’actualitat. Tot l’any és agradable passejar i tenir una impressió de com vivien en el passat. Varies de les cases històriques tenen portes obertes perquè hi puguis donar un cop d’ull a través de la porta. Una atracció principal és l’església de fusta de Garmo del segle XIII.

Garmo Stave Church

Torna a somniar amb les diferents dècades del segle XX. En la zona Residencial del museu a l’aire lliure podràs refrescar records de la infància i compartir-los amb la teva família. En l’àrea residencial també pots veure la casa de la dècada de 1930 que fou la llar de la infància de la reina Sonja. La casa fou construïda per a la família  Haraldsen, i Sonja va viure aquí la major part del temps fins que es va casar amb el príncep hereu Harald en el 1968. La casa està oberta de l’1 de juny al 17 d’octubre. La resta de l’any pots donar un cop d’ull per les seves finestres. Maihaugen no només mostra cases històriques de diferents èpoques. El museu a l’aire lliure també té una part amb cabanes de muntanya que expliquen com s’ha desenvolupat el somni de les cabanes dels noruecs al llarg del temps. Hi ha exposicions obertes tant en l’edifici principal com a l’aire lliure en el museu a l’aire lliure. Durant tot l’any pots visitar l’exposició principal de Maihaugen Impulses amb més de mil tresors culturals noruecs com l’art popular, tèxtils, joguines, instruments musicals i armes. El tema principal és la influència i el contacte a través de les fronteres nacionals. També pots visitar la emocionant exposició sobre la història de Noruega des de l’Edat de Gel, Guanyem la terra. En el Poble hi ha portes obertes a l’estudi de fotografia i enquadernació de llibres.

Zona residencial de Maihaugen

Tant nens com adults gaudeixen coneixent els animals a Maihaugen. Durant tot l’estiu, hi ha vaques i ovelles al voltant de les idíl·liques àrees de pasturatge del museu a l’aire lliure. Els cavalls també pasturen en els prats quan no estan ajudant als agricultors del museu en les diferents feines agrícoles realitzades de forma tradicional. Els grangers estan feliços de mostrar-te el seu treball diari. També pots conèixer porcs i gallines. Els animals estan a fora fins a mitjans d’octubre si la tardor no refresca. La botiga del museu i la cafeteria del centre de visitants estan obertes tots els dies en l’horari d’obertura del museu. També pots portar el teu propi menjar per a un agradable pícnic en algun lloc del museu a l’aire lliure. Varis llocs tenen bancs amb una bonica vista. El Museu Olímpic Noruec està ubicat en el centre de visitants de Maihaugen. El Museu Olímpic explica la història dels Jocs Olímpics d’Hivern de 1994, entre altres moments olímpics de tot el món.

Maihaugen

Com hem vist abans, l’església de Garmo Stavkirke està dins del recinte del museu de Maihaugen. Es tracta d’una església medieval del segle XIII. L’església està en la cima del turó prop de l’entrada al Museu a l’Aire Lliure. És l’edifici més cridaner del museu amb la seva torre punxeguda amb caps de dragó en els careners del sostre mirant cap a l’horitzó. L’església fou construïda a principis del 1200, però ha estat ampliada varies vegades, la més recent en 1730. Fou llavors quan se li va donar la forma de creu característica actual. L’església es trobava originalment a Garmo a Lom. Fou enderrocada en el 1880, però es varen conservar els materials i l’església fou reconstruïda a Mailhaugen en el 1921. Es col·loca aquí com l’església parroquial del poble i mostra com era una església a Gudbrandsdalen en el segle XVIII. El retaule i el púlpit son parts del mobiliari de l’església que porten un missatge a la congregació a través dels seus motius i símbols. Aquí és on es batejaven els nens del poble i la font encara es troba en el presbiteri de l’església. Un dia d’agost de 1859, el guanyador del premi Nobel Knut Hamsun fou batejat allí. L’església estava en el centre de festivitats com batejos i casaments, i aquí és on la vida cristiana es va mantenir d’una generació a la següent per els serveis de l’església. L’església era també el lloc de reunió del poble, l’únic abans de l’arribada de les botigues i els salons d’actes. Aquí es feien els acords, el lloc de trobada dels joves, i potser aquí s’encenia el foc de l’amor. L’església està en ús per els serveis durant els mesos d’estiu i els dissabtes és possible que us hi trobeu una parella d’acabats de casar aquí. Durant la temporada d’estiu pots trobar-te amb el guia de l’església, qui et pot explicar la història de la mateixa.

Església de Garmo

Com hem dit anteriorment el centre de visitants del museu Maihausen comparteix espai amb el Norwegian Olympic Museum. El Museu Olímpic Noruec és un dels millors museus i més emocionants. Experimenta la història olímpica des de l’antiguitat fins als nostres dies. Déixa’t encantar per moments olímpics inoblidables creats per atletes de tot el món.

Norwegian Olympic Museum

Els Jocs Olímpics d’Hivern que varen tenir lloc a Lillehammer en el 1994 i Oslo en el 1952 juguen un paper central en el museu i portaràn records de les celebracions que varen tenir lloc durant aquests dos Jocs Olímpics. Hi ha molt que experimentar i veure en el museu, des de medalles i altres objectes originals, un simulador de biatló i pel·lícules que prolonguen els moments daurats i posen la pell de gallina. En el museu també hi trobaràs exposicions contemporànies. Hi ha un descompte en el preu de l’entrada al comprar una entrada conjunta amb el museu a l’aire lliure de Maihaugen.

Norwegian Olympic Museum

Una altra de les atraccions de Lillehammer, es troba a 16 kilòmetres al nord de Lillehammer, i s’anomena Hunderfossen Adventure Park. Es tracta d’un parc temàtic inspirat en el folclore noruec, amb més de 50 atraccions i un castell de conte de fades. Es tracta d’un dels parcs més grans i populars del país. Els horaris d’obertura del parc a l’estiu son de 10:00 a 18:00h, i els preus van de 399kr a partir de l’alçada de 120cm.

Hunderfossen Adventure Park

T’agradaria experimentar algo divertit i emocionant aquest estiu? Porta a la teva família i amics al parc de conte de fades de Hunderfossen a Lillehammer per a un dia de relaxació, alegria i diversió. Prepara’t per activitats divertides i contes de fades. La temporada d’estiu comença a finals de maig. Hunderfossen Family Park és conegut com el parc dels contes de fades en tota Noruega i és una de les atraccions turístiques més populars del país. Hi ha més de 60 atraccions i llocs d’interès per a tota la família. Vine i prova el ràfting en família en els ràpids escumosos, experimenta el màgic Palau dels contes de fades i fes un passeig al·lucinant en l’espectacular Il Tempo Extra Gegant. Coneix l’enorme Troll de Hunderfossen, redescobreix els contes populars en la Cova dels contes de fades de Ivo Caprino i gaudeix de la zona de piscina amb tobogans i jocs aqüàtics per als més petits. Just al costat del Family Park, hi trobaràs la granja infantil Hunderfossen, on podràs experimentar trobades properes amb animals de granja noruecs.

Hunderfossen Adventure Park

El troll guarda importants tresors de la cultura noruega: el parc de contes de fades de Hunderfossen, ubicat en un bonic entorn, ofereix atraccions basades en la cultura i les tradicions noruegues. Juga, aprèn i experimenta: el lema de totes les atraccions del parc. Més de 60 activitats i atraccions, per a joves i grans per igual! Prova l’àrea popular per a nens petits, mira “El Principito” en 4D i explora el Centre d’energia, el circuït de cordes altes i el Troll Drop. Vine a conduïr els tractors John Deere en les Tractor Tracks, treu el carnet de conduïr en els mini camions Volvo FH o en els preciosos Mercedes-Benz SLS i diverteix-te en les pistes de karts elèctrics. Viu un àpat inoblidable en el restaurant Trollsalen, puja al cel amb el Vaixell dels Contes de Fades, prova la zona infantil i el nou Playhouse per els més petits, i molt, molt més… Just al costat del Fairytale Park, hi trobaràs la Granja Infantil Hunderfossen, el Museu Noruec de Carreteres, l’Hotel i el Resort Hunderfossen i el Camping Hunderfossen. El Winter Park ofereix molt entreteniment a l’hivern i inclou l’hotel de neu més al sud d’Escandinàvia i una bonica catedral de gel, que és perfecta per a celebrar-hi un casament. Un dia no és suficient a Hunderfossen.

Hunderfossen Adventure Park

A prop d’Hunderfossen s’hi troba una altra de les atraccions de Lillehammer, anomenada Lilleputthammer. Es tracta d’un parc temàtic per a nens de 1 a 8 anys. Els horaris d’obertura del parc és de 9:00 a 18:00h, i els preus son de 409kr pels adults i nens de 6 a 11 anys.

Lilleputthammer

Lilleputthammer és un parc d’aventures en l’àrea de Hafjell Hunderfossen, i és una atracció que gaudiran tant nens com adults. En “la ciutat diminuta”, els nens poden sentir-se com a gegants i llavors passar als trens, cotxes, vaixells, la roda de la fortuna, la muntanya russa o el salt de la granota de Ola que remou l’estómac. Alternativament, poden gaudir de la torre d’escalada, la carrera d’obstacles, el coixí inflable o els trampolins. Lilleputthammer és un model a escala 1:4 de Storgata a Lillehammer tal com era en la dècada de 1930. Dins dels petits i encantadors edificis, els nens poden participal en activitats artístiques i artesanals, disfrassar-se o veure una pel·lícula, i a Children’s Book Town poden escoltar contes i gaudir de breus obres de teatre. Les activitats son aptes per a nens de 1 a 8 anys. Explora la ciutat dels amics, la ciutat de Lilleputthammer!

Lilleputthammer

Al centre de la ciutat també ens trobem amb una altra atracció. Es tracta del Lillehammer Art Museum, el Museu d’Art de Lillehammer. És un edifici dissenyat pels JJOO de 1994. Els horaris d’obertura son de 10:00 a 17:00h, i els preus son de 140kr pels adults i 65kr pels nens i joves de 6 a 25 anys.

Lillehammer Art Museum

El Museu d’Art de Lillehammer està ubicat en un edifici únic dissenyat per Snøhetta, en el centre de Lillehammer. La col·lecció permanent comprèn art visual noruec des de la dècada de 1830 fins a l’actualitat, i el museu també presenta exposicions temporals amb art noruec i internacional. El Museu d’Art de Lillehammer és un dels principals museus d’art de Noruega. La col·lecció consta de més de 1.500 obres que daten des del segle XIX fins a l’actualitat. Part de la col·lecció està sempre a la vista. L’edifici del museu fou dissenyat per Snøhetta per els Jocs Olímpics d’Hivern de Lillehammer en 1994. Aquesta tardor i hivern podreu conèixer al gran pintor estoni Konrad Mägi en el Museu d’Art de Lillehammer. És molt desconegut, però en el seu país d’orígen té el mateix lloc que té Edvard Munch a Noruega. L’art de Mägi està marcat per pintures acolorides, audaces i modernes de Estònia, Itàlia, França i com no, Noruega. El Museu d’Art de Lillehammer és un dels pocs museus d’art a Noruega que pot presentar l’art del país des de principis del segle XIX fins als nostres dies amb obres de Johan Christian Dahl, Hans Gude, Frits Thaulow, Edvard Munch i Harriet Backer. La botiga del museu ven llibres d’art i objectes d’art decoratiu noruec. La cafeteria del museu ven plats per el dinar i una àmplia varietat de pa i pastissos acabats de fornejar.

Museu d’Art de Lillehammer

I no ens podem deixar de mencionar l’Olympiaparken, el parc de les instal·lacions olímpiques de 1994, a Lillehammer. Consta bàsicament de 3 espais:

  • Lysgårdsbakkene: Centre de salts d’esquí, amb la torre de salts
  • Olympic Bob-and Luge Track
  • Birkebeineren: L’estadi que actualment és un parc
Lysgårdsbakkene Ski Jumping Arena

Lysgårdsbakkene Ski Jumping Arena és el principal punt de referència de la ciutat de Lillehammer. La instal·lació de salts d’esquí consta d’un turó de salts d’esquí gran i un altre de petit: HS 140 i HS 90. Ambdos turons estan equipats amb un revestiment de plàstic i s’utilitzen amb freqüència tant a l’estiu com a l’hivern. Durant l’estiu, pots agafar el telecadira des de la part inferior del turó fins a la cima i gaudir de la vista. En la arena hi trobaràs una botiga de records amb una selecció de regals, inclosos records especials del Parc Olímpic. El lloc també s’utilitza amb freqüència per esdeveniments, com la Copa del Món de salts d’esquí en desembre de cada any, el Torneig Raw Air i diferents esdeveniments comercials per a grups i empreses.

Lysgårdsbakkene Ski Jumping Arena

També hi trobes la única pista de bobsleigh i luge a Escandinàvia. Està disponible durant tota la temporada d’estiu. Aquesta és la única pista de bob i luge congelada artificialment en el nord d’Europa, i la única pista de bob i luge a Escandinàvia. La pista està ubicada a Hunderfossen, a 15 kilòmetres al nord del centre de Lillehammer. A l’hivern ofereixen varies activitats sobre gel i a l’estiu pots provar el trineu de rodes. Benvingut a una experiència estimulant! En la pista de bob i luge també tenen un parc d’activitats separat on ofereixen activitats grupals com el trapezi, cases de troncs, laberint, pràctica amb rifle, tir amb arc i fletxa i paintball en un camp de Paintball a l’aire lliure de 2.500m². Com part del parc d’activitats també hi ha un lavvo (tenda Sami) amb capacitat per a 200 persones i un cobertís adossat per a fer barbacoes per fins a 30 persones.

Pista de bob i luge

L’estadi d’esquí i biatló de Birkebeineren fou la seu dels esdeveniments olímpics de fons i biatló durant els Jocs Olímpics i Paralímpics de 1.994. Avui en dia, l’estadi és utilitzat per entusiastes de l’esquí de tots els nivells. La pista il·luminada de 5 kilòmetres és molt popular i està disponible fins a les 22:00h totes les nits. Durant l’estiu, l’estadi i els senders son populars per a caminar, trotar, anar amb bicicleta, esports de pilota, etc… Els senders estan ben preparats i la coberta superior consisteix en terra i gespa. Una pista de rollerski asfaltada de 6,3 kilòmetres de llarg es pot utilitzar per entrenaments i competicions durant l’estiu. Les àmplies àrees de les instal·lacions també son ideals per esdeveniments com concerts a l’aire lliure.

Estadi d’esquí i biatló de Birkebeineren

I per finalitzar amb les atraccions de Lillehammer, anunciarem que també hi ha la Casa-Museu de Sígrid Unset, guanyadora del Premi Nobel de 1.921. La casa-museu s’anomena Bjerkebæk.

Bjerkebæk

Els horaris d’obertura del museu son de 10:00 a 17:00h, i els preus de 145kr pels adults i 65kr pels nens i joves de 6 a 25 anys.

Benvinguts a la casa de la premi Nobel Sigrid Undset (1882-1949), una de les grans escriptores de Noruega. La seva casa està a pocs passos del centre de Lillehammer. La premi Nobel Sigrid Undset (1882-1949) vivia a Bjerkebæk amb els seus tres fills. Aquí va escriure les novel·les per les que va rebre el Premi Nobel de Literatura en el 1928, entre elles la trilogia medieval Kristin Lavransdatter. La casa del famós autor es troba a pocs passos del centre de la ciutat de Lillehammer. Uneix-te a una visita guiada en la llar i coneix a Sigrid Undset i la seva vida a Bjerkebæk. Sigrid Undset era una apassionada de les flors i la naturalesa. Va transformar el jardí de Bjerkebæk, convertint una muntanya de pedres en un bonic jardí. Entrar en el jardí de Bjerkebæk et sents com retrocedir en el temps i és quasi com si poguéssis veure a la pròpia autora deambulant pel seu jardí. En la casa d’hostes es pot visitar l’exposició “Els viatges de Sigrid Undset”. Dins del modern centre de visitants hi trobaràs la botiga del museu amb llibres i articles de regal.

Bjerkebæk

2. Oslo (Zona Port i Ajuntament)

Som a migdia i ens desplaçarem amb el cotxe de lloguer cap a la capital, Oslo. De Lillehammer al centre d’Oslo hi ha uns 183 kilòmetres i això suposa un xic més de dues hores. Tornarem el cotxe a l’oficina del centre de la ciutat i anirem amb les maletes al nostre allotjament del centre de la ciutat. A la tarda visitarem la zona del Port i de l’Ajuntament en el centre d’Oslo (Ring 1).

De camí a Oslo passarem per varies atraccions, que aquí us les anunciarem. Per una banda, al passar per Ringsaker a uns 40 minuts al sud de Lillehammer per la carretera E6, s’hi troba la Ringsaker Church, Basílica del segle XII.

Ringsaker Church

L’església de Ringsaker, construïda al voltant de 1.150, és una de les més autèntiques esglésies medievals de Noruega. També conta amb una posició entre les úniques 5 basíliques-esglésies que queden en el país. El precursor de l’església de Ringsaker probablement es va aixecar durant l’estada del rei Olav Haraldsson (El Sant Olaf) a “Opplandene” en 1.021. Sabem molt poc sobre aquesta església més antiga, però els historiadors creuen que fou construïda com una església de fusta. L’església de Ringsaker, tal com la coneixem avui, es va aixecar en tres fases. La part més antiga que consta de la basílica que inclou la nau, els passadissos i un cor més petit que l’actual, s’estima que data de 1.150. Els creuers i l’expansió del cor es portaren a terme a finals del segle XII. L’església està oberta per a visitants durant l’estiu amb guies disponibles tots els dies. Des de finals de juny fins a mitjans d’agost, l’església de Ringsaker està oberta de 8:00 a 15:00h. Les visites guiades estan disponibles per grups durant tot l’any. Si us interessa programar una visita, us heu de posar en contacte  amb el següent correu: post.ringsakekirken.no

Ringsaker Church

Continuem la nostra ruta i passem per la ciutat de Hamar, a 30 kilòmetres al sud de Ringsaker. A Hamar hi ha la Hamar Cathedral, la catedral de l’església luterana.

Hamar Cathedral

La catedral de Hamar és una església llarga de 1866, erigida com a resultat de que Hamar va obtenir l’estàtus de la ciutat en 1849 i es va convertir en una diòcesis independent dos anys després. Fou construïda per el contractista local Herman Frang, i fou dissenyada per l’arquitecte alemany Heinrich Ernst Schirmer. La catedral de maons encalats té la forma d’una església allargada i està construïda en un senzill estil romànic alemany. A excepció del portal d’entrada, el seu exterior està escassament ornamentat. L’església té capacitat per a 500 persones i és la seu episcopal de la Diòcesis de Hamar, que comprèn principalment el comptat de Innlandet. Rosmari Køhn va exercir com a bisbe a Hamar de 1993 a 2006 i fou la primera dona de Noruega en assumir aquest càrrec. Fou ordenada en la Catedral de Hamar el 20 de maig de 1993. També el bisbe Solveig Fiske fou ordenat aquí, el 17 de desembre de 2006. Un altre gran moment en la història fou quan Kirsten Flagstad va celebrar el seu últim concert oficial en la catedral, i en la seva ciutat natal, Hamar, el 21 d’octubre de 1.958. La casa de la seva infantesa es troba a pocs metres de l’entrada principal de la catedral.

Hamar Cathedral

A Hamar mateix hi ha el Museu ferroviari més important de Noruega, el Norsk Jernbanemuseum (Norwegian Railway Museum). Els horaris d’obertura del museu és de 10:00 a 16:00h. Els preus son de 120kr pels adults, i 85kr pels nens de 4 a 15 anys.

Norwegian Railway Museum

El Museu del Ferrocarril Noruec és un museu per a nens. La línia ferroviària més curta de Noruega té solament uns cents de metres de llarg, i un viatge en el tren de vapor alimentat amb pellets és el més destacat per a molts visitants. L’estació de Leikvangen i el minitren estan enmig del parc i son els preferits dels nens. En l’àrea de jocs, els nens poden utilitzar la seva imaginació mentres juguen amb els trens. El model de locomotora Urskog està llest per a partir i tots poden provar de ser maquinistes en el simulador de trens. Els edificis de la gran estació creen una atmosfera nostàlgica en el parc del museu, i la exposició principal et portarà en un breu viatge a través de la història del transport i els ferrocarrils de Noruega.

Norwegian Railway Museum

A Hamar també s’hi troba un museu de cases tradicionals, anomenat Hedmarksmuseet (Domkirkeodden). Els horaris d’obertura del mateix son de les 10:00 a les 17:00h i els preus son de 140kr pels adults i 70kr pels nens de 6 a 15 anys.

Domkirkeodden

Un dels museus medievals més grans de Noruega que ofereix una visió de la història des de l’era vikinga, passant per l’Edat Mitja i fins a l’actualitat. L’estructura de vidre que cobreix les ruïnes de la catedral és l’atracció principal, i aquí és on s’explica als visitants la dramàtica història de com fou destruïda l’església. També podeu experimentar la fantàstica acústica mentres els guies mostren les seves habilitats per el cant. El museu a l’aire lliure de Mjøsa comprèn a més de 60 edificis antics dels pobles de Hedmark. Les exposicions permanents estan disponibles a Storhamarlåven des de la dècada de 1.700, convertida en museu per l’arquitecte Sverre Fehn. També s’ofereixen visites guiades a l’herbari ecològic més gran del país.

Hedmarksmuseet

I finalment, a Hamar, ens trobem amb el Hamar Olympiahall (Vikingskipet), un singular estadi dels JJOO de 1994, de fusta. Ara es fan concerts, mercats i activitats esportives.

Hamar Olympiahall – Vikingskipet

És un dels estadis de patinatge sobre gel més grans del món. Hamar Olympiahall – Vikingskipet és un estadi modern d’usos múltiples amb una arquitectura que recorda l’herència de vaixells vikings. Fou construït per els JJOO d’Hivern de 1.994 i té estatus d’estadi nacional. Això significa que es pot utilitzar per campionats internacionals. Avui en dia, la bulliciosa arena s’utilitza per entrenament i competències de patinatge de velocitat, bandy i patinatge artístic, i també alberga una àmplia gamma de fires comercials petites i grans, esdeveniments corporatius, exposicions, banquets i concerts. Quan s’utilitza com a sala de concerts, Vikingskipet ofereix una capacitat per a 20.000 persones. Gaudeix d’una bonica ubicació a Åkersvika, a les ribes del riu Mjøsa, no lluny del centre de la ciutat de Hamar. Amb la forma d’un vaixell viking al revés, l’arena mostra l’arquitectura i el disseny d’edificis noruecs utilitzant bigues de gelosia de fusta laminada amb un màxim de llum de biga de 96 metres i amb puntals de 4 metres. Els arquitectes son Biong & Biong Arkitektfirma y Niels Torp Arkitekter, i l’arena medeix 250 metres en la seva part més llarga i 110 metres en la seva part més ampla. Té un màxim d’alçada de pis a sostre de 36 metres, un àrea total de 22.000m², una pista de gel de 10.000m², una superficie de sostre de 30.000m² i un volum de 350.000m³. Quan la pista de gel de la arena està en el seu lloc, el patinatge sobre gel a Vikingskipet està obert a tothom. Es poden llogar patins i també hi ha una botiga que ven equips de patinatge sobre gel.

Hamar Olympiahall – Vikingskipet

I sobrepassant Hamar, a 66 kilòmetres cap al sud, ens arribarem a Eidsvoll Verk, on s’hi troba un museu d’història força important, el The Historic Eidsvoll – Eidsvoll Verk & Eidsvoll 1814. Els horaris d’obertura del museu és de 10:00 a 16:00h, i els preus son de 160kr pels adults, 120kr pels estudiants, i 80kr pels nens.

The Historic Eidsvoll – Eidsvoll Verk & Eidsvoll 1814

Stallgården a Eidsvoll Verk, junt amb trineus, carruatges tirats per cavalls i altres equips de transport, hi ha una joia de cotxe, a saber, el model Napier T28 1906 de Chamberlain Haaken Larpent Mathiesen. Aquest cotxe és probablement el segon que va arribar a Eidsvoll fa més de 100 anys (1909). Ni les persones ni els animals estaven acostumats als cotxes aleshores, per lo què s’anunciava en els diaris locals quan el cotxe estava a punt de sortir a la carretera. El cotxe té quatre cilindres i 16.9 cavalls de força i es presenta com a nou.

Continuem la nostra ruta arribant a Oslo, tornant el cotxe al centre i anem a buscar el nostre allotjament per a deixar-hi les maletes i planificar la resta del dia. Déixa’t captivar per l’espectacular arquitectura, presència museística i vibrant vida nocturna de la capital de Noruega. Empapa’t de recomanacions sobre els llocs imprescindibles, barris amb encant que mereixen una visita i activitats divertides per a gaudir en família. La ciutat d’Oslo viu en contínua ebullició. Fes un passeig per els seus animats carrers i barris, on pots trobar-hi de tot, des d’innovadors dissenys arquitectònics i museus de fama mundial a bars de moda i restaurants divins. Coneix els seus barris, cadascun d’ells amb un encant especial, als que podràs arribar-hi amb transport públic quan no vulguis caminar. Oslo concedeix la mateixa importància a les activitats urbanes que a la vida a l’aire lliure. En el bosc que envolta la ciutat pots gaudir d’activitats diferents segons l’estació de l’any. Per a l’estiu, existeixen nombroses rutes senyalitzades per a la pràctica del senderisme, mentres que a l’hivern tindràs la possibilitat de baixar per els seus cents de kilòmetres de pistes de travessa.
Oslo
La capital noruega t’ofereix també exhuberants parcs i magnífics miradors, amb el reclam afegit del riu Akerselva, que creua la ciutat. Si planifiques la teva visita per a l’època d’estiu, no has de deixar passar l’oportunitat de fer un recorregut de illa en illa per el fiord d’Oslo. Aprofita una de les escenes musicals més vibrants d’Europa, que a més ofereix la major agenda concertística de tota Escandinàvia. Les grans estrelles internacionals acudeixen a estadis de gran aforament, mentres que altres sales i establiments més reduïts celebren mils de concerts anualment. Beneficia’t de la Oslo Pass per obtenir un descompte en el recorregut turístic i entrada gratuïta a més de 30 museus i llocs destacats. Més informació, en la web oficial d’Oslo, aquí.

Ens acostarem a la Zona del Port i de l’Ajuntament, i anirem a visitar, en primer lloc, el Nobel Peace Center, el qual és la Seu de la Comissió que escull el premi Nobel de la Pau.

Els horaris d’obertura del centre son de les 10:00 a les 18:00h i els preus per accedir-hi son de 150kr pels adults, 100kr pels estudiants i 50kr pels nens de 12 a 18 anys. Amb la Oslo Pass l’entrada et surt gratuïta.

Nobel Peace Center

Es tracta d’un museu únic en el seu tipus amb històries inspiradores del Premi Nobel de la Pau i els esforços de les persones per a crear un món millor. En el Centre del Premi Nobel de la Pau podràs conèixer més qui era Alfred Nobel i el premi nobel de la pau, així com conèixer a tots els premis Nobel fins al moment i el treball que han realitzat per la pau. El jardí del Nobel és el cor del Centre Nobel. Coneix als guanyadors del Premi Nobel de la Pau en aquesta bella habitació envoltada de milers de petites llums. En la instal·lació Guanyadors del Premi Nobel podràs contemplar imatges, textes i videoclips de la vida i el treball de tots els premiats. En la botiga hi trobareu productes especials dins del comerç just i sostenible. A l’estiu, cada divendres a les 12 es deixa anar un colom de la pau des de la finestra del Centre Nobel de la Pau, amb les bones notícies setmanals. El Centre Nobel de la Pau està situat en el centre d’Oslo, en l’antic edifici de Vestbane en la plaça Rådhusplassen.

Nobel Peace Center
Hem comprat la Oslo Pass, que ens permetrà accedir a moltes atraccions i museus gratuïtament, així com viatges gratuïts en transport públic i descomptes en visites turístiques, restaurants i més. El passi comprat és vàlid per 48 hores (també n’hi ha de 24 i de 72 hores), i pots obtenir-lo en paper o en l’aplicació Oslo Pass per Android o iOS. El preu que hem pagat pels adults és de 720kr i pels nens de 6 a 17 anys, 360kr.

Ens acostem ara al Ajuntament (Rådhus – Oslo City Hall), el qual és un emblema d’Oslo construït al 1950. Hi ha la sala Nobel de la Pau. L’entrada a l’ajuntament és gratuïta i els horaris son de les 9:00 a les 16:00h.

Ajuntament d’Oslo

L’Ajuntament d’Oslo fou inaugurat en el 1950 i és conegut per la seva decoració realitzada per importants artistes noruecs. En el seu edifici es celebren assamblees i cerimònies. El seu carilló, format per 49 campanes, és marca de la identitat de l’edifici. Sona 18 vegades diàries i el primer dimecres del mes es toca un concert de carilló a les 11 hores. Poden reservar-se visites guiades de fins a 30 persones durant tot l’any. Pots trobar més informació sobre les visites, les tarifes i la seva reserva en el formulari web de l’ajuntament. En certs dies, l’Ajuntament està tancat als visitants. Hi trobaràs més informació al respecte en el lloc web del municipi (en noruec).

Ajuntament d’Oslo

Després de l’Ajuntament ens dirigirem al Oslo Kunstnerforbundet, l’edifici civil més antic d’Oslo (és un museu d’exposicions temporals). És la Seu de la Societat d’Artistes d’Oslo. L’edifici és del 1626. Com hem dit, es tracta de la galeria d’art contemporani de propietat privada més antiga de Noruega, fundada per artistes noruecs en el 1910. Avui, 150 artistes contemporanis estan connectats a la galeria com a accionistes. Kunstnerforbundet presenta exposicions individuals i exposicions curades, desenvolupa projectes d’art en espais públics i organitza seminaris, xerrades d’artistes i gires. El departament de vendes ofereix impressions gràfiques, artesanies i escultures d’artistes reconeguts. Està tancat els dilluns i els dies festius.

Oslo Kunstnerforbundet

Ens acostarem a la zona d’Aker Brygge, el qual son espais d’antics molls del port, reconvertits en centres comercials. Es tracta del millor lloc de trobada pels habitants d’Oslo. També des d’aquí, hi surten els ferries.

Aker Brygge

Durant més de 100 anys es va ubicar Akers Mekaniske Verkstad (el Taller Mecànic d’Aker) en Aker Brygge. Des de 1986 el lloc s’ha convertit a una zona popular de botigues, restaurants, etc… Les elegants i antigues drassanes combinant arquitectura moderna i funcional confereixen a la zona un estil peculiar. Durant els mesos d’estiu, Aker Brygge, al ser una zona molt ambientada des del matí fins per la nit, s’ha convertit en un lloc d’encontre. En el carrer peatonal, al llarg del moll, hi ha multitud de terrasses, amb magnífiques vistes sobre el moll i el Fiord d’Oslo. Els restaurants i cafès d’Aker Brygge tenen en total 2.500 seients a l’aire lliure. Arribes a Oslo en vaixell? En la punta d’Aker Brygge es troba Herbern Marina amb 125 places d’atracament.

Aker Brygge

Havent visitat un dels llocs més icònics de les multituds de la ciutat (Aker Brygge) continuarem la nostra ruta per la Oslo Konserthus, la Sala de Concerts Seu de l’Orquestra Filarmònica d’Oslo. S’ubica a la zona del port i de l’Ajuntament, a Bankplassen nº3. Pots visitar-la i entrar-hi per 60kr els adults i 40kr els estudiants.

Oslo Konserthus

Ubicat a la zona del port, hi ha l’Astrup Fearnley Museum of Modern Art, un museu avantguardista d’Arts Aplicades. L’edifici està projectat per Renzo Piano. L’horari d’obertura és de 11:00 a 17:00h.

Astrup Fearnley Museum of Modern Art

El Museu Astrup Fearnley alberga la col·lecció Astrup Fearnley d’art modern i contemporani que es troba entre les més importants del Nord d’Europa. El seu objectiu principal és l’adquisició d’obres individuals i innovadores. Solíen prevaldre les obres prometedores d’artistes americans, però recentment s’han inclòs obres procedents d’Europa, Brasil, Japó, China i Índia. El museu complementa l’exposició permanent amb exposicions temporals. L’edifici del museu, de l’any 2.012, ha estat dissenyat per l’arquitecte italià Renzo Piano, conegut per obres com el Centre Georges Pompidou, el Parco de la Música i l’edifici del New York Times. Està format per tres pavellons que descansen sobre un particular sostre de vidre amb forma de vela de vaixell. L’edifici saluda al seu entorn marítim també d’altres maneres: columnes d’acer aparellades per cable reflexen els màstils dels velers del proper port, a la vegada que el revestiment platejat de l’edifici testifica l’exposició al clima marítim. El Museu Astrup Fearnley llinda amb el parc d’escultures de Tjuvholmen.

Astrup Fearnley Museum

També a la zona del port, i la nostra intenció va ésser d’entrar-hi, es troba el “The National Museum” (Nasjonalmuseet), el Museu Nacional d’Art, Arquitectura i Disseny.

Els horaris per accedir dins del museu son de 10:00 a 17:00h (els dimarts i dimecres fins a les 20:00h, i els dilluns tancat). Els preus per entrar-hi son de 200kr pels adults, i 110kr pels joves entre 17 i 25 anys. Entrada gratuïta pels menors de 17 anys. Si disposes de la Oslo Pass també tens l’entrada gratuïta.

The National Museum

Experimenta tant l’art antic com el modern en el museu d’art més gran de la regió nòrdica. El Museu Nacional nou fou inaugurat el 11 de juny de 2.022. Gaudiràs d’art antic i modern, art contemporani i disseny sota un mateix sostre en el museu d’art més gran de la regió nòrdica. La Galeria Nacional va tancar les seves portes en el 2.019 i ara és part del Museu Nacional. El Museu Nacional té una exposició permanent que consta de més de 5.000 objectes que inclouen des de disseny, artesania i arts visuals de diferents segles, a més d’art contemporani. La presentació es realitza de forma cronològica mostrant les principals característiques de la història del art noruec, així com obres estrangeres clau. L’exposició principal crea la coherència entre diferents col·leccions i èpoques històriques.

En la sala blau fosc de Munch, podràs observar les pintures més conegudes d’Edvard Munch, entre les que es troben “El crit”(1893) i “la Madonna”(1894). Podreu veure també obres dels artistes Harriet Backer, Harald Sohlberg, Christian i Oda Krohg, i escultures de Gustav Vigeland. Així com obre d’artistes internacionals entre les que hi destaquen Claude Monet, Paul Gauguin, Auguste Renoir, Paul Cézanne o Pablo Picasso.

L’edifici ha estat dissenyat en arquitectura brutalista per Kleihues + Schuwerk Gesellschaft von Architekten. El disseny de l’edifici és lleuger i minimalista, i combina bé amb el seu entorn que  l’envolta. Des de la terrassa del terrat de l’edifici, els visitants gaudeixen d’una vista única de l’interior del fiord d’Oslo. L’espai enfront al museu s’ha desenvolupat com un punt de trobada urbà amb terrasses i espai per a descansar.

The National Museum

I fins aquí el dia d’avui, que ha estat un dia força comprimit, ja que hem combinat la descoberta d’una ciutat com Lillehammer amb la visita inicial de la capital del país, Oslo.

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (189,00Km / 2h i 36 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *