Categories
NORUEGA

20. Oslo: Afores Oslo (Holmenkollen + Bygdoy Peninsula)

I arribem a l’últim dia del viatge. I ens queda encara explorar algunes zones d’Oslo que també valen la pena. Pel matí agafarem el tramvia per anar a Holmenkollen i veure entre d’altres coses el famós trampolí de salts d’esquí i el Museu de l’Esquí. Al migdia retornarem al centre d’Oslo i agafarem el ferry per anar a la península de Bygdoy, on visitarem el Norsk Folkemuseum i en funció del temps que ens quedi podem visitar altres museus interessants. Cap al vespre. Enfilarem el camí de tornada a l’Aeroport de Gardermoen per agafar el vol cap a Barcelona.
Índex:
1. Holmenkollen
2. Bygdoy Península

1. Holmenkollen

Agafarem el tramvia al centre de la ciutat, concretament a la parada de Nationaltheatret, que ens portarà amb un trajecte de 23 minuts a la parada de Holmenkollen (a uns 10 kilòmetres del centre de la ciutat). Des de la mateixa haurem de caminar aproximadament uns 10 minuts per arribar al recinte de Holmenkollen. Un cop allí, anirem a veure el Holmenkollen Ski Museum & Tower, el famós trampolí de salts d’esquí i el Museu de l’Esquí. Els horaris d’obertura son de les 10:00 a les 17:00h i els preus son de 160kr pels adults, i 110kr pels estudiants i nens de 6 a 18 anys. Amb la tarja Oslo Pass entres gratuïtament.

Holmenkollen Ski Museum & Tower

Descobreix els 4.000 anys d’història de l’esquí i gaudeix de la millor vista panoràmica d’Oslo. Les millors vistes de la ciutat les obtindràs des de la torre de Holmenkollbakken, on podràs gaudir d’una vista panoràmica de la ciutat d’Oslo i els seus voltants. El museu de l’esquí i la cafeteria Hoppkaféen estaran tancats fins a finals de 2.023. Per a obtenir informació actualitzada, consulta la pàgina web del museu d’esquí de Holmenkollen. A més de la torre de salts, hi trobaràs també un simulador d’esquí i una botiga de souvenirs. La torre de salt pot estar tancada alguns dies per esdeveniments especials, especialment en els mesos d’hivern. Consulta la pàgina web de Holmenkollen.

Holmenkollen Ski Museum & Tower

El Museu de l’Esquí es dispara en la muntanya a sota del salt d’esquí. El museu va obrir les seves portes en el 1923 i és el museu més antic del món especialitzat en esquí. Aquí pots experimentar 4.000 anys d’emocionant història de l’esquí a través de vàries exhibicions.

Com hem dit, al mateix recinte s’hi troba el Ski-Simulator Holmenkollen, un simulador de salts d’esquí. Els horaris d’obertura son de les 10:00 a les 17:00h, i els preus per entrar-hi van amb una entrada a part del museu, que val 110kr pels adults i 55kr pels nens. Amb la tarja Oslo Pass et surt l’entrada gratuïta. El simulador d’esquí es troba al costat del salt a Holmenkollen. Salta “a la cima” i experimenta el què se sent al baixar les pistes més difícils del món amb els virtuosos de l’esquí. La tecnologia que abans era només per als pilots i astronautes combina un simulador de vol-moviment amb una pel·lícula “eye-view” creant una sensació realment única i realista.

Ski-Simulator Holmenkollen

A Holmenkollen hi ha més atraccions. També hi ha la Kollensvevet Zipline & Activitats a Holmenkollen. Es tracta d’una tirolina i activitats d’aventura.

Kollensvevet Zipline

Baixa des de lo alt del salt d’esquí de Holmenkollen fins al peu del turó! La tirolina de Kollensvevet té 361 metres de pura adrenalina i obtindràs una vista inoblidable de Oslo mentres navegues des del famós monument de la ciutat. El desnivell és de 107,5 metres. Kollensvevet està obert al públic en primavera, estiu i tardor. També està obert per a grups amb reserva prèvia fora de l’horari habitual d’obertura. L’entrada inclou l’entrada al Museu de l’Esquí.

Per realitzar l’activitat és entre les 11:00 a les 17:00h, i els preus son de 690kr pels adults i 590kr pels menors de 18 anys.

Holmenkollen Zipline

I a prop de Holmenkollen, s’hi troba la Korketrekkeren, un tobogan per trineus de 2 kilòmetres de longitud, que només funciona, òbviament, quan hi ha neu (a l’estiu està tancat). Els horaris d’obertura del mateix son de les 10:00 a les 21:00h. Muntar en trineu a “Korketrekkeren” (el llevataps), la pista més gran per a trineus. La pista és il·luminada per la nit. Quan arribis a baix, agafa de nou el metro per a pujar a l’inici de la pista una altra vegada. Pots utilitzar gratuïtament el Korketrekkeren, però el lloguer del tobogan costa entre 100 i 150kr.

A Holmenkollen també hi ha The Troll Sculpture, una estàtua de 7 metres d’un troll.

The Troll Sculpture a Holmenkollen

Al costat de la zona d’esquí, s’hi troba una capella de fusta, la Holmenkollen Chapel. Val la pena acostar-s’hi.

Holmenkollen Chapel

I per finalitzar les atraccions a Holmenkollen, també hi ha un complexe arquitectònic amb grans vistes. S’anomena Scandic Holmenkollen Park. Ara, per nosaltres és per a fer un cafè i prou…

Scandic Holmenkollen Park

Aquest distingit hotel, construït en l’estil draconià fa més d’un segle que corona a Oslo, més de 350 metres sobre el centre de la ciutat, oferint unes vistes úniques sobre la ciutat i el fiord. La part més antiga de l’hotel data de 1894, i és una delícia arquitectònica, amb el restaurant De Fem Stuer. També recomanem el gimnàs i el centre de benestar amb una àmplia gamma de tractaments.

A prop de Holmenkollen s’hi troba la Tryvannstarnet, un mirador dalt d’una torre de 118 metres d’alçada sobre el turó Voksenkollen. Des d’allí es divisa el major paisatge d’Escandinàvia. La plataforma d’observació (mirador), però, està tancada.

Tryvannstarnet

I a prop del llac de Bogstad, a 4 kilòmetres a l’oest de Holmenkollen, s’hi troba la Bogstad Farm, una vil·la d’època de 1749, al costat del llac de Bogstad. Es pot visitar, i els horaris d’obertura son de les 12:00 a les 16:00h, amb els dilluns tancat. S’hi troben animals, racó de jocs per a nens, fantàstiques possibilitats de fer excursions, parc històric i exposicions canviants durant tot l’any. Visites al museu només des de mitjans de maig a mitjans de setembre. La resta de l’any s’acull a grups prèvia reserva. Instal·lació amb exposicions, cafè i botiga oberta tot l’any. Entrada gratuïta a les instal·lacions, només es paga per veure les exposicions.

Bogstad Farm

Hem de comentar, que també a les afores d’Oslo, al barri de Kjelsas, a 7 kilòmetres del centre d’Oslo, s’hi troba el Norsk Teknisk Museum, el Museu Tecnològic en un modern edifici. Els horaris d’obertura son de les 10:00 a les 17:00h, i els preus son de 165kr pels adults, 110kr pels estudiants i nens i joves de 4 a 17 anys.

Museu Nacional de Ciència i Tecnologia

El Museu Nacional de Ciència i Tecnologia és el museu noruec de tecnologia, ciències i medicina. Està ubicat a Kjelsås i ofereix una experiència educativa per a tota la família, amb més de 100 instal·lacions interactives i 25 exposicions sobre tecnologia, ciència, medicina, avions, cotxes i trens. Podràs testar la teva capacitat de reacció i conèixer el teu torrent sanguini a través del cos. El museu conta amb exposicions educatives i una exhibició sobre energia i fenòmens físics, matemàtiques i l’espai. El Centre de Ciència forma part del Museu Nacional de Ciència i Tecnologia. Allí experimentaràs els misteris de la física i descobriràs els fenòmens naturals més sorprenents. En el taller creatiu podràs participar en activitats talcs com la impressió en 3D o programació entre d’altres. Està obert els caps de setmana i festius. Pots trobar-hi el programa d’activitats en la pàgina web del museu. El “Museu Nacional de Medicina” que recull la història de la medicina i la salut a Noruega des de 1850 és part avui del museu. També s’hi troba una variada botiga amb jocs, activitats interiors i exteriors, kits, pòsters, llibres, models d’invents curiosos i altres articles interessants.

Norsk Teknisk Museum

2. Bygdøy Península

Tornem de Holmenkollen cap al moll nº3 (Bygdøyfergene), en el centre d’Oslo, per agafar el ferry que ens ha de portar a la península de Bygdøy, la qual es troba a 6 kilòmetres del centre d’Oslo. El Ferry va de Radhuset a Bygdoy (Bygdøy Fergene), unint el moll del port del centre d’Oslo amb la península de Bygdoy. A la península para a Dronningen i a Bygdøynes. Surt cada 30 minuts des del moll nº3 (Bygdøy Fergene). Els preus son de 58kr per trajecte i persona. Amb la Oslo Pass et surt gratuït.

Ferry Radhuset – Bygdøy

El ferry de Rådhuset a Bygdøy surt cada 30 minuts des de Rådhusbrygge 3 entre les 9:40 i les 17:10h. Tot el recorregut dura aproximadament uns 30 minuts. Sortida de Rådhusbrygge 3 cap a:

  • Parada a Dronningen: Pots veure el Norsk Folkemuseum i l’Oscarshall
  • Parada a Bygdøynes: Pots veure el Kon-Tiki, el Frammuseet i el Norsk Maritime Museum
Bygdøy és una península situada a l’oest d’Oslo. En ella s’hi troben alguns dels museus més admirats de la ciutat. Bygdøy és sobretot una zona residencial, encara que amb els seus museus també és un lloc d’oci molt popular a l’estiu, oferint també platges, volley-platja i un restaurant de platja a Huk. Existeixen excel·lents senders, tant per a ciclistes com per a vianants.
Bygdøy

Nosaltres vàrem agafar el ferry i ens vàrem aturar primer a Dronningen per anar a visitar el Norsk Folkemuseum. A part d’aquest museu, també s’hi troba el palau de Oscarshall, un palau gòtic amb una col·lecció de dibuixos del segle XIX. Es fan visites guiades. Es tracta d’un palau de plaer de Frognerkilen en la península de Bygdøy, obert al públic a l’estiu. Els visitants també poden visitar el parc circumdant i el Cafè Gallery Queen Joséphine en l’annexe de la botiga del museu. Oscarshall fou construït entre 1847 i 1852 per l’arquitecte danès Johan Henrik Nebelong, per encàrrec del rei Oscar I, i des de 1863 està a disposició del rei. Es considera obres mestres neogòtiques a Noruega i és un dels principals monuments romàntics nacionals del país. Els terrenys inclouen un edifici principal, un parc que condueix a l’aigua i un pavelló obert. S’ofereixen visites guiades en noruec cada hora i inclouen el saló, el menjador, l’apartament del rei i l’apartament de la reina. El recorregut final del dia comença a les 16:00h. Les entrades es venen en la botiga del museu. Els tours per a grups estan disponibles, però han de reservar-se amb antel·lació. Degut a esdeveniments tancats, Oscarshall estarà tancat al públic en certs dies. Aquests s’anunciaran en la pàgina de Facebook de Oscarshall.

Oscarshall

A prop del palau, també hi ha Kongsgard, antiga residència reial d’estiu.

Kongsgard

I finalment, anunciem un dels millors museus a l’aire lliure de tot Noruega, el Norsk Folkemuseum, un museu d’edificis tradicionals noruecs, amb una gran col·lecció a l’aire lliure d’edificis medievals i exposicions interiors de cultura i estils de vida. Els horaris d’obertura del museu és de 10:00 a 17:00h, i els preus son de 180kr pels adults, 140kr pels estudiants, i entrada gratuïta pels menors de 18 anys. Amb la tarja Oslo Pass també disposes d’entrada gratuïta.

Gol Stave Church a dins del recinte del Museu Folclòric Noruec

El museu a l’aire lliure mostra 155 cases tradicionals de totes les regions de Noruega. Nombroses activitats per els nens a l’estiu amb balls tradicionals, elaboració de pastissos típics, artesania, animals domèstics, amfitrions i guíes amb vestits tradicionals, passejos en cotxe de cavalls, un parc infantil d’abans, i una botiga colonial de productes importats amb antigues llaminadures. Programa propi en determinats diumenges. Gran mercat de Nadal cada any. Exposicions interiors: vestits regionals, artesania i cultura lapona.

Norsk Folkemuseum

Visitat el museu folclòric, ens en tornarem a l’embarcador per agafar el ferry i anar a buscar la següent parada a la península de Bygdøy, anomenada Bygdøynes. Des d’allí tenim la possibilitat de visitar varis museus molt interessants. El primer de tots ells és el Vikingskipene, un museu que exhibeix tres vaixells vikings de fusta del segle IX i artilugis recuperats de cambres funeràries. El museu a dia d’avui està tancat per reformes, però ens diuen que reobrirà al 2.026 com a Museum of the Viking Age.

Vikingskipene

El següent museu que es pot visitar és el Kon-Tiki Museet. És el museu de l’aventurer Thor Heyerdahl, amb vaixells originals i objectes de l’expedició Kon-Tiki. Els horaris d’obertura del museu és de les 9:30 a les 18:00h. Els preus son de 140kr pels adults, i 50kr pels estudiants i nens i joves entre 6 i 17 anys. Amb la tarja Oslo Pass hi entres gratuïtament.

Kon-Tiki Museum

Thor Heyerdahl fou un dels científics, aventurers i defensors del medi ambient a través del temps, més famosos del món. El museu Kon-Tiki conté embarcacions originals i objectes d’expedicions de Heyerdahl, memorables a nivell mundial. Observa l’embarcació original de Kon-Tiki, el jonc de Ra II, exposició sobre Tigris i la Illa de Pasqua i entre altres una còpia de 10 metres d’una estàtua de la Illa de Pasqua. Hi ha cinema i botiga de records.

Bitllet combinat: Museu de Kon-Tiki, el Museu Marítim Noruec i el Museu Fram. En els tres museus de Bygdøy es venen bitllets combinats amb descompte que dónen entrada a dos o tres dels museus. A part, hi ha el Oslo Pass.

També hi ha el Frammuseet, un museu dedicat a les expedicions polars amb un vaixell del segle XIX i llums que recreen l’aurora boreal. Els horaris d’accés son de 10:00 a 17:00h, i els preus son de 140kr pels adults i 50kr pels nens. Entres gratuïtament amb la tarja Oslo Pass.

Frammuseet

Museu de la nau polar de Fram: Fram és la nau més resistent del món, i la única que ha navegat tant a la part més septentrional com a la més meridional del globus. Fram fou utilitzada en tres grans expedicions polars dirigides per Fridtjof Nansen (1.893-1.896), Otto Sverdrup (1.898-1.902) i Roald Amundsen (1.910-1.912). Fram fou construït en el 1.892, i conserva en el seu interior tots els objectes originals. Al voltant de la nau, hi trobaràs una exposició interessantíssima sobre la història de les expedicions polars. En el 2.013 es va inaugurar l’edifici Gjøa, que alberga exposicions sobre l’Àrtic, l’àrea nord i el Pas del Nord-oest – des dels primers intents fa més de 400 anys en una ruta nord a l’orient fins l’expedició de Roald Amundsen de 1.903 a 1.906.

Frammuseet

I finalment, a la península de Bygdøy hi ha un últim museu on val la pena entrar-hi. Es tracta del Museu Marítim de Noruega, el museu de la història de la marina noruega. L’horari d’accés al museu és de les 10:00 a les 17:00h, i els preus son de 140kr pels adults, 120kr pels estudiants, i entrada gratuïta pels menors a 18 anys. Amb la Oslo Pass també entres gratuïtament. El Museu Marítim ofereix l’experiència de Noruega com a nació costanera i naval. La pel·lícula de Ivo Caprino mostra fantàstics paisatges en panoràmica de 5 pantalles, el públic viatja amb les imatges al llarg de l’extensa costa noruega. El Museu té un programa de temporada amb activitats variades i exposicions temporals.

Museu Marítim de Noruega

A prop dels museus anteriors, s’hi troba un parc i una platja anomenats Hukodden, des de les quals es té unes grans vistes de l’Oslofjorden.

Hukodden

Als afores d’Oslo també s’hi troba la illa de Hovedøya, una illa amb ruïnes de monestir cistercenc del segle XII. És una illa que es troba plena de bells boscos, llocs en els que podràs banyar-te, i varis monuments culturals. Pots arribar a Hovedøya amb el vaixell des d’Aker Brugge. La línia B1/B2/B3 et porta directament cap a Hovedøya en cinc minuts. En l’ensenada est de l’illa hi ha un embarcador. El millor lloc per donar-se un bany està en el cantó oest de l’illa, on hi ha dues platges grans. En el centre de l’illa hi ha una praderia per jugar a pilota i per altres activitats. Hovedøya és també un lloc de visites turístiques habitual. Parts de l’illa son reserva natural, i la seva flora i fauna son espècies protegides. En el nord de l’illa podràs visitar les ruïnes d’un claustre cistercenc de 1.147. Podràs veure també dos canons de 1.808 i dos magatzems de pólvora del període en que la illa fou utilitzada per les forces armades noruegues. El magatzem de muntatge del canó en l’embarcador de ferries s’utilitza ara per exposicions d’art. Està prohibit acampar i encendre fogueres en l’illa. Es poden fer barbacoes només en els llocs designats, sobre grava o sorra. Els llocs designats per a fer-hi barbacoes estan localitzats en la platja en zones de gespa.

Illa de Hovedøya

Als voltants d’Oslo també recomanem realitzar algunes visites si es té temps suficient per a fer-les. A Sandvika (a 14,4 kilòmetres del centre d’Oslo) hi ha el Henie Onstad Art Center, un museu d’art força interessant. Els horaris d’obertura son de 11:00 a 17:00h (dilluns tancat) i els preus son de 130kr pels adults, 70kr pels estudiants, i entrada gratuïta pels menors de 18 anys. Des de 1968, Henie Onstad Art Center s’ha compromès amb l’art noruec i internacional, amb un ampli programa d’exposicions, música i actuacions, i una col·lecció d’art central. Henie Onstad Kunstsenter és un lloc líder per el art modern i contemporani, situat en Høvikodden, a 15 minuts a l’oest d’Oslo. Ubicat en un entorn pintoresc, Henie Onstad inclou 3.500 m² d’espai per exposicions, Henie Onstad Lab, sales de reunions, una botiga del museu i una cafeteria. El centre d’art alberga exposicions temporals, així com la col·lecció Henie Onstad, que inclou obres de Picasso, Matisse, Beuys, Christo i famosos artistes noruecs com Weidemann. Henie Onstad també té la instal·lació permanent, “Himne de la vida”, de l’artista japonès Yayoi Kusama. El centre d’art també alberga la fantàstica col·lecció de medalles i premis de la patinadora artística Sonja Henie. Les visites guiades en grup estan disponibles durant tot l’any. T’has de posar en contacte amb booking@hok.no.

Henie Onstad Art Centre

També recomanem realitzar un creuer pel fiord d’Oslo des d’Aker Brygge o Vippentangen.

Igualment, en la població de Tusenfryd, hi ha un Parc Temàtic Viking. Es tracta del parc d’atraccions més gran del país. Es troba a 20 kilòmetres al sud d’Oslo. L’horari d’obertura del parc és de 10:30 a 19:00h, i els preus son de 459kr pels adults, 389kr pels nens de 95 a 120cm d’alçada, i 330kr pels jubilats i adults superiors a 60 anys.

Parc d’atraccions de Tusenfryd

I finalment, a Drobak, a 36 kilòmetres al sud d’Oslo, hi ha la botiga Tregardens Julehus, una botiga de productes nadalencs. És la casa del “Pare Nadal”. Es venen tot l’any objectes de nadal.

Tregardens Julehus
I ha arribat l’hora de desplaçar-nos des del centre d’Oslo (el nostre allotjament) fins a l’aeroport de Gardermoen, per anar a buscar el nostre vol a Barcelona. Ho podem fer, tal com vàrem anunciar en l’article corresponent, amb tren, autobús, taxi o cotxe.

I fins aquí ha arribat el nostre viatge per la Noruega dels fiords. Només resta dir que espero que hagueu gaudit del viatge i que en pugueu fer molts més com aquest i de millors i tot.

Salut, i ens veiem de ruta…

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut a peu del dia, per els principals imprescindibles:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *