Categories
NAVARRA

20. Bera de Bidasoa

Fou la primera de les Cinco Villas que vam visitar. És una villa totalment acolorida en els seus balcons de cadascuna de les cases, i té les següents atraccions:

Ubicació dins Navarra
  • Ajuntament: Construït al 1.776 d’estil neoclàssic, amb reformes posteriors. El seu pòrtic està compost de sis arcs de pedra. Al 1.983, mentre es renovava la façana, es varen trobar restes de pintures, les quals s’han repintat per l’artista local Ignacio Larramendi.
Ajuntament
  • Casa Eltzaurpe-Txiki: Aquesta casa manté alguns vestigis gòtics: la porta de la façana amb llaures, i una finestra lateral. Aquest tipus de casa era freqüent a Bera abans de l’incendi que va cremar la villa al 1.638.
  • Donfelipebaita (Larratxe): Bon model d’arquitectura del segle XVIII, amb afegits posteriors. Destaca una galeria de pedra que dóna al sud, amb cinc arcs per pis.
  • Iglesia de San Esteban: Originàriament era una casa-torre gòtica, que a partir del segle XVI es va utilitzar com a església. En 1.632 es va reformar i ampliar. Consta de planta de creu llatina i volta de creueria. De l’edifici original a penes queden restes. El retaule principal és d’estil neoclàssic, del segle XIX. En ell apareix la imatge de San Esteban (patró de la localitat), juntament amb l’escut de la comarca. La peça que destaca en l’interior és l’orgue. Està considerat el millor orgue romàntic de Navarra. A l’exterior es poden veure esteles funeràries de l’antic cementiri.
  • Itzea: Casa de la família Baroja, que dóna nom al barri. La família es va instal·lar en aquesta casa al 1.912, i des de llavors, desenvoluparen gran part de la seva obra en ella tant Carmen, Pío i Ricardo Baroja, com el propi Julio Caro Baroja. Es tracta d’una casa construïda a la segona meitat del segle XVII. Destaca l’aler doble de fusta, derivat dels models renaixentistes freqüents a les cases i palaus navarresos i aragonesos de finals del segle XVI i començaments del XVII. A l’altra banda del riu es pot veure l’estela funerària que va realitzar Jorge Oteiza en memòria de Pío Baroja. La casa no està oberta al públic.
  • Karnaxenea: El 16 de juliol de 1.638 un incendi provocat per els francesos va arrasar gran part de les cases del poble. En la biga d’aquesta casa es recorda aquell tràgic succés.
  • Lazarobaita: Façana entramada amb talles típiques de finals del segle XVII i començaments del XVIII. Compta amb dues portes d’accés en cada un dels extrems de l’edifici i un ampli forat central franquejat per dues columnes toscanes que haurien estat desplaçades des del vestíbul central. En aquesta casa s’hauria allotjat el pretendent Carlos VII en un moment de la Segona Guerra Carlista.
  • Plaza de Altzate: El nom d’aquest espai públic fa referència a un dels membres del llinatge dels Altzate. La casa torre senyorial desapareguda hauria estat situada en les proximitats de la plaça, junt a la regata Zia.
Plaza de Juan de Alzate
  • Plaza de los Fueros: El 16 d’agost de 1.841 va entrar en vigor la llei de modificació de furs, convertint-se Navarra en província, encara que se li reconeixen els privilegis fiscals. Amb la modificació dels Furs, es creen en molts municipis navarresos les Plazas de los Fueros.
Hi passa el riu Zia Erreka, que desemboca al Bidasoa

Adjuntem el mapa de Bera de Bidasoa:

http://bera.eus/wp-content/uploads/sites/55/2013/04/berako-turismo-gida-20151.pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *