Categories
NAVARRA

21. Lesaka

La segona de les Cinco Villas visitades, destaca per la seva bonica i molt cuidada arquitectura i per els seus carrers veurem diversos ponts, rius i fonts. Rodejada de muntanyes i travessada per el riu Onín, Lesaka es divideix en diferents barris. Les primeres referències a Lesaka apareixen en 1.203, segurament el nucli urbà sorgeix en la primera meitat del segle XIV.

Ubicació dins Navarra

Varem fer una ruta pel casc antic del poble de Lesaka, seguint les indicacions dels plànols de l’oficina de turisme. Vam fer un recorregut marcat amb traces de color vermell en el plànol:

  1. Convento: Ubicat prop del carrer Antoiu. Construït en 1.770, el seu promotor fou Arriola, indià nascut en Pasajes; fou un dels principals convents de les Carmelitas Descalzas a Navarra. Avui només queda en peu l’església. Des de desembre de 2.013 el convent alberga la Casa de Cultura Harriondoa.
  2. Torre Minddurenea: Ubicada en la calle Zarandia, és probablement l’edifici més antic de Lesaka. Segons els arqueòlegs, fou construïda en el segle XIV. Fins fa ben poc, la torre tenia aspecte de caseriu; els merlets estaven coberts i tenien característiques especials.
  3. Casa de Juanamenea: Dita també Casa del obispo Zarandia, ja que en aquesta casa hi vivia el bisbe Zarandia, bisbe de Huesca que va morir en 1.861. La casa fou construïda en 1.867. A l’igual que en moltes cases de Lesaka té murs tallafocs i volades. Algunes estructures de ferro reforcen i adornen el suport del sostre. En el jardí, hi ha una petita torre gòtica que va allotjar, sembla ser, al Duc de Wellington.
  4. Iglesia San Martín de Tours: Es va construir entre els segles XVI, XVII i XVIII. El retaule, d’estil rococó, és del segle XVIII. Segons el catàleg de Monumentos de Navarra, és una de les esglésies més monumentals de Navarra, i en el seu interior té dimensions similars a les catedrals. Encara que la seva construcció abastà a 3 segles, l’església té unitat, tant per fora com per dins, estant coberta per voltes estrellades d’estil gòtic. També en l’interior es troba el retaule de l’altar major, construït per Tomás Palacio i decorat amb algunes escultures d’estil rococó.
  5. Matxinbeltzenea: es troba en la calle Arretxea. Antiga escola de monges, en l‘actualitat és el “euskaltegi” de la comarca.
  6. Palacio Bordienea: Ubicat en la calle Ote, del segle XVIII. Les seves quatre façanes amb pedra vista son molt especials i notables, al igual que la finestra torta cap a l’est i la torre cilíndrica sobre el rierol que servia de lavabo.
  7. Casa Consistorial: Ubicada en la Plaza Vieja de Lesaka. És un edifici barroc sense ornamentació, construït en el segle XVII, amb forma de cub horitzontal i la part inferior porticada.
  8. Erdiko Errota: Molí situat prop de la Plaza Vieja.
  9. Mikelenea: S’ubica en el punt on es troben els carrers Albistur i Antoiu. Una de les dues portes d’aquesta antiga casa és gòtica i té una inscripció (IHS); aquesta marca també apareix en vàries portes a Lesaka. En la zona que dóna al carrer Albistur la casa té finestres gòtiques adornades amb esferes.
  10. Torre de Zabaleta: Ubicada en la Beheko Plaza. Torre del segle XIV construïda abans de 1.444 amb caràcter defensiu. Els Zabaleta pertanyien a l’antiga noblesa medieval.
  11. Palacio Joanedrenea: Es veu des de la Beheko Plaza. És del segle XVII. Té característiques de la primera meitat de segle: enfront es troben columnes toscanes, tríglifs i rombes, una porta amb balcó, un escut d’armes i una finestra central en el pis superior.
  12. Eskol Ttiki: Està al costat del Palacio Joanedrenea.

Adjuntem la documentació gràfica de que disposavem:

http://w2.lesaka.eus/wp-content/uploads/2020/11/LESAKA_FOLLETO2-scaled.jpg
Nº3: Casa de Juanamenea
Nº4: Iglesia de San Martín de Tours
Nº10: Torre de Zabaleta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *