Categories
NAVARRA

25. Pamplona

A Pamplona és obligatori anar-hi en qualsevol viatge o ruta que es faci per Navarra o voltants. Pamplona és una ciutat còmoda, acollidora, moderna, verda, segura i amb una àmplia oferta gastronòmica basada en el producte local. Destaca pels seus serveis sanitaris i compromís per la salut i benestar dels seus habitants i visitants.

Pamplona és San Fermín però també ho és el seu recinte emmurallat, esquitxat de parcs i jardins, és la primera ciutat del Camí de Santiago, és la seva prestigiosa gastronomia i acull multitud de festes i esdeveniments.

Ubicació dins de Navarra

Nosaltres vam tenir molt poc temps per visitar Pamplona, pràcticament ni un parell d’hores. I què es pot fer en un parell d’hores a Pamplona? Doncs això. Ens vàrem centrar en passejar pel casc històric de la ciutat. Aquestes son les atraccions que vàrem visitar:

  • Plaza del Castillo: Considerada el cor de la ciutat. En ella s’hi ha celebrat mercats, tornejos, concentracions polítiques o inclús “corridas” de braus fins al 1.844. El seu nom prové del castell ubicat en la zona de la baixada de Javier entre els segles XIV i XVI.

D’aquí ens en vam anar per la calle Estafeta fins als exteriors de la plaça de braus.

Plaza del Castillo
  • Plaza de toros: inaugurada en l’any 1.922 i coneguda internacionalment pels “encierros” de San Fermín, es tracta de la segona plaça de braus més gran d’Espanya i quarta del món, amb capacitat per un total de 19.721 espectadors. Es pot visitar sota una visita guiada de dimarts a diumenge de 11 a 18:30h. Dilluns tancat. El preu de la visita individual per adult inclou el servei de guia, una audioguia i 6,00€. Els nens menors a 13 anys no paguen.
  • Calle Estafeta: Vam agafar el carrer Estafeta, el qual és possiblement un dels carrers més coneguts en tot el món, ja que per ella passa l’encierro dels San Fermins. El seu nom li ve perquè en el segle XVIII va estar aquí la primera estafeta de correus de Pamplona. Vam continuar la ruta pel carrer Mercaderes, i després per la calle Cúria, amb una mica de pujada, des de la qual s’insinuen les vistes de la catedral de Pamplona.
Calle Cúria
  • Catedral de Santa Maria La Real: Construïda durant els segles XIV i XV on abans va haver-hi un temple romànic. Darrera de la seva façana neoclàssica (obre culminant de Ventura Rodriguez), s’amaga un magnífic temple medieval amb una imponent nau central de 26,8 metres d’alçada i un claustre considerat universal del gòtic. L’entrada a la catedral és gratuïta. Es pot visitar el Museu, de 10:30 a 19:00h (horari de primavera i estiu). Diumenges tancat. Preu: Adults 5,00€ i nens 3,00€.
Catedral de Sta. Maria La Real

Vam baixar per Cúria i Mercaderes i vam arribar a:

  • Plaza del Ayuntamiento: presidida per l’Ajuntament de Pamplona, és el lloc des del que es llença el “chupinazo” que dóna inici a les festes de Sant Fermín cada 6 de juliol.
  • Casa Consistorial: en la seva façana es barregen el Barroc tardà i el Neoclàssic (segle XVIII), encara que la resta de l’edifici data del segle XX. El seu origen es remunta a 1.423, quan Carlos III va ordenar la seva construcció en el fossar d’on confluïen els burgs medievals.

Era hora de començar a marxar, i el cotxe el teníem a l’aparcament públic “Rincón de la Aduana”, per tant vam començar a tirar fent una mica de ruta per la Calle Mayor.

Ayuntamiento de Pamplona
  • Calle Mayor: és un carrer franquejat de palaus barrocs i renaixentistes, i va sorgir al pas dels peregrins del Camino de Santiago com a eix principal del burg de San Cernín. Al centre de la calle Mayor, hi ha el Centro de Interpretación del Camino de Santiago Ultreia, el qual és un espai destinat al coneixement i divulgació de la ruta xacobea i la seva història.
    • Per la mateixa calle Mayor, a prop de l’ajuntament hi ha la “Belena de Portalapea”, on es poden contemplar restes de l’estructura medieval del burg de San Cernín.
    • Al costat hi ha el Palacio del Condestable y Museo de Sarasate: és una casa palatina que fou construïda entre 1.550 i 1.560 per Luis de Beaumont, conestable de Navarra. El palau fou seu episcopal durant 150 anys i Ajuntament provisional altres 8 anys, des de 1.752. En l’actualitat, és un espai cultural.
    • A mig carrer hi ha un palau renaixentista, el Palacio de Redín i Cruzat, del segle XVII.
    • Més endavant, un altre palau, en aquest cas barroc, el Palacio de Ezpeleta, del segle XVIII.
    • Finalment, arribem a la Plaza Recoletas, on s’observa la Fuente del Obelisco, una font construïda per commemorar la portada d’aigua a la ciutat, instal·lada al 1.788 i dissenyades pel pintor de la Corte Luis Paret y Alcázar, juntament amb altres 3 (son un total de 4 fonts).
  • Iglesia de San Lorenzo: Ja en el Paseo del Doctor Arazuri hi ha aquesta església, famosa perquè en ella està instal·lada la capella de San Fermín. L’actual façana data de 1.901 i fou dissenyada per Florencio Ansoleaga. L’interior, té planta de creu grega inscrita en un quadrat. Crida l’atenció el joc geomètric de les seves cúpules i la llanterna que corona la part superior.
  • Jardines de la Taconera: Abans d’agafar el cotxe vam fer un petit pícnic en aquests jardins, ideals per passejar. És el parc més antic de Pamplona (del segle XVI). Fou a partir de 1.830 quan es va transformar en una de les zones més romàntiques i exòtiques de la ciutat, amb diferents espècies de flors i arbres com la sequoia gegant o la sòfora japònica entre d’altres, amb camins, bancs i fonts. Té boniques vistes i en els seus fossars conviuen en semi-llibertat cérvols, ànecs, gallines, i galls d’indi. Té dos portals del segle XVII: el de San Nicolás i el de la Taconera.
Jardines de la Taconera

Acabat el pícnic ens vam dirigir (uns 200 metres a peu) a l’aparcament per treure el cotxe.

Adjuntem la documentació gràfica que es tracta del plànol del casc històric de Pamplona, on hi ha varies rutes marcades. Nosaltres en vam fer una de nova, adaptant petites coses de totes:

https://www.pamplona.es/sites/default/files/2021-08/PLANO%20CASTELLANO%202021.pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *