Categories
NAVARRA

24. Urroz – Embalses de Leurtza

La visita als embalses de Leurtza també és un imprescindible de Navarra. Es tracta de dos embassaments que es varen construir a començaments del segle XX. La seva explotació es destina a la producció elèctrica a través de la canonada de pressió que, després de salvar en una curta distància un desnivell superior a 250 metres, alimenta la central ubicada riu avall. Per realitzar aquesta obra es va construir una pista d’accés des de Urrotz, avui camí rural asfaltat des de la dècada dels 80, i es va habilitar una pedrera d’extracció de pedra, els restes de la qual s’observen en la vora dreta de l’embassament inferior. També hi havia un projecte, no arribat a realitzar, de canalitzar les aigües de la veïna regata de Anizpe fins a Leurtza.

Ubicació dins Navarra

Avui Leurtza és un lloc on els valors mediambientals i naturals estan protegits, en convivència amb usos humans tant diversos com la explotació hidroelèctrica, la activitat ramadera, l’ús forestal, la caça, la pesca, la recol·lecció de bolets i activitats d’oci com el senderisme, el muntanyisme o la plàcida observació i gaudi de la naturalesa.

Aparcament i serveis

Hi ha dos zones d’aparcament, un panell informatiu accessible i amb textos en Braille. Hi ha també una Àrea Recreativa amb taules i una font, i un inodor en la zona de serveis.

Sender adaptat

El sender que rodeja l’embassament inferior, amb una longitud d’uns 2km, ha sigut adaptat en la seva totalitat per a persones amb visibilitat reduïda mitjançant travesses de fusta a l’esquerra i diversos indicadors en Braille. Per persones amb mobilitat reduïda o amb cadira de rodes, el traçat ha sigut adaptat però en l’entorn de la presa inferior hi ha pendents superiors al 8%.

Sender interpretat

Aquest és el que vam fer nosaltres. Es tracta d’una volta al perímetre dels 2 embassaments, fent un total de 3,5Km i 60 metres de desnivell. És el sender de color magenta del següent plànol:

Adjuntem el mapa del lloc, amb els corresponents senders senyalitzats:

https://www.valledebaztan.com/wp-content/uploads/folletos/leurtza.pdf
Camí circular als 2 embassaments
Embassament de Leurtza superior

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *