És un bonic poble medieval, concretament és la capital de la Baixa Navarra dins el Departament dels Pirineus Atlàntics. Saint Jean Pied de Port és una parada habitual per els peregrins del Camino de Santiago ja que per molts, és el punt de partida del camí francès. També és una visita interessant per el seu encantador casc històric, al que mereix la pena dedicar almenys un parell d’hores. T’expliquem el què veure en un dels pobles més bonics de la regió basco-francesa, i que també ha estat catalogat com un dels més bonics de França.
Saint Jean Pied de Port és un lloc molt fàcil de veure ja que el casc antic s’estén majorment al voltant d’un carrer principal que creua la població des de la Porta de Santiago fins a la Porta d’Espanya. Fer un passeig pel poble et permetrà descobrir els seus carrers empedrats, les seves casetes de conte amb les típiques façanes amb acolorides bigues de fusta i xamfrans de pedra, així com donar un agradable passeig a les ribes del riu Nive i contemplar les vistes de la població des de la ciutadella. Aquests son els principals llocs que pots visitar-hi:
- Puerta de Santiago: Comencem la visita per la Porta de Santiago (Porte de Saint-Jacques). Per la seva situació fronterera, Saint Jean Pied de Port fou població fortament emmurallada i que actualment conserva gran part del seu sistema defensiu. La Porta de Santiago és una de les principals portes que es conserven de la muralla original i constitueix el principal accés per els peregrins que vénen de la veïna localitat de Saint Jean le Vieux. La Porta de Santiago fou declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco en el 1.998 com part dels Camins de Santiago de Compostela a França.
- Citadelle de Mendiguren: Després de travessar la Porta de Santiago, girem a la nostra esquerra i un carrer en forma de costa ens porta directes a la Citadelle de Mendiguren. Es tracta d’una important fortificació construïda durant el segle XVII i posteriorment reforçada seguint el model de fortaleses dissenyades per el famós arquitecte de fortificacions Vauban. La Citadelle de Mendiguren es va constituir com un dels sistemes defensius més importants per a les tropes franceses en la defensa de la frontera amb Espanya. Actualment, la ciutadella s’utilitza com a escola municipal i les visites estan restringides als dilluns i dimecres dels mesos de juliol i agost. Per adquirir l’entrada haureu d’informar-vos en la oficina de turisme de la localitat. En qualsevol cas, val la pena pujar fins l’entrada de la ciutadella i creuar la Porte du Roy. Des d’allà podràs contemplar una magnífica panoràmica del poble i del paisatge de turons i camps verds que el rodegen.
- Rue de la Citadelle: Descendim de la fortalesa i continuem el passeig per la Rue de la Citadelle, la artèria principal de la localitat francesa. Es tracta d’un carrer pintoresc empedrat que travessa la localitat entre la Porte de Saint-Jacques i la Porte de Notre-Dame. En ells hi trobaràs desenes de botigues i restaurants en ambdós cantons, així com un bonic conjunt de cases que conserven la arquitectura típica de la zona. En la majoria de cases figura l’any de la seva construcció. A més, en algunes de les llindes de les portes encara es poden llegir inscripcions de segles passats. Pel camí, pots aturar-te a la Presó del Bisbe, antiga presó del segle XVIII i que actualment acull una exposició sobre el Camí de Santiago.
- Muralles de Saint Jean Pied de Port: Abans de creuar la Porta de Notre-Dame i deixar enrere el recinte emmurallat, et recomanem pujar a les muralles medievals construïdes en el segle XIII. Pujar a les muralles és gratuït i l’accés el trobaràs juntament a les portes de Santiago, Navarra i França. El passeig no et portarà molt de temps i et permetrà obtenir una visió completa del poble. I perquè no, també et permetrà sentir-te com un autèntic soldat francès fent guàrdia davant del possible atac de les tropes espanyoles.
- Iglesia de la Asunción de la Virgen: Es tracta d’una església d’estil gòtic ubicada junt a la Porta de Notre-Dame, prop del riu Nive. La seva construcció se l’ha atribuït al rei navarrès Sancho VII en commemoració de la victòria de Las Navas de Tolosa, en 1.212. Està considerat l’edifici gòtic més important del País Basc Francès. A destacar especialment la portada gòtica del segle XIV.
- Porta de Notre-Dame i Pont d’Eyheraberry: Seguim la visita creuant la Porta de Notre-Dame que passa per sota del campanar i seguidament creua el Pont d’Eyheraberry. Aquest és un dels racons que més ens va agradar. Per la seva situació juntament al riu Nive i sota la torre del campanar, la Porta de Notre-Dame és possiblement la porta més destacada del conjunt monumental. Sota de la porta encara es poden observar els antics bancs de pedra d’on esperaven els peregrins per a ésser atesos. El Pont d’Eyheraberry, per la seva part, és un bonic pont de pedra sobre el riu Nive que uneix el nucli medieval amb el barri de l’Espagne. La millor instantània del conjunt la faràs des del pont nou junt a la carretera principal.
- Rue d’Espagne: Per acabar la visita a Saint Jean Pied de Port, deixem enrere el recinte medieval i continuem el passeig per la Rue d’Espagne situada a l’altra banda del pont de Eyheraberry i en direcció a Espanya. Aquest animat carrer ple de comerços fou el producte de l’expansió del poble com a conseqüència de la ampliació del sistema defensiu a finals del segle XVII. En ambdós cantons del carrer podràs veure bonics exemples de cases amb l’arquitectura típica de la zona. Al finalitzar la Rue de l’Espagne sortirem de la localitat per la Puerta de España (Porte de l’Espagne). Des d’aquí, la majoria de peregrins posen rumb a Roncesvalles.
Adjuntem la documentació gràfica on hi ha alguna ruta marcada: