Categories
NAVARRA

26. Ezpeleta

Si només poguessis visitar un poble de l’interior del País Basc Francès, llavors hauria d’ésser Espelette/Ezpeleta. Els seus carrers semblen sostrets d’un quadre, amb les tradicionals cases basques alineades a ambdós costats de la vorera, moltes de elles mostrant orgulloses el producte d’exportació número u del poble, el “Pimiento de Ezpeleta”. Aquests pebrots estan penjats amb orgull de les façanes per el seu assecatge, convertint així aquesta escena en el símbol del poble.

Ubicació dins Iparralde

Ezpeleta és un pintoresc poble d’interior conegut per els seus pebrots vermells secs. És un plaer passejar pels seus carrers i gaudir del singular paisatge, creat per les boniques cases amb els pebrots penjant de les seves façanes i balcons. Ezpeleta està plena de botigues que venen no només els famosos pebrots sinó també molts més productes locals com la xocolata i el formatge. Encara que sigui un poble tranquil, pot convertir-se en un lloc bastant concorregut, sobretot a l’estiu (i així ho corroborem, ja que ens hi vam trobar).

Plazako Karrika

A nosaltres ens agrada sortir de l’itinerari turístic, per això vam anar a passejar fins a l’església. Aquesta part del poble és passada per alt per molts visitants, ja que no hi ha botigues ni gent, i això afegeix encant en aquest lloc. A més, un petit rierol flueix a través de l’àrea verda juntament a l’església, convertint-lo en un racó més tranquil, i d’alguna manera, més autèntic.

A part del propi poblet en si, i el passeig dels seus carrers, existeixen dues atraccions més per tenir motius de venir a visitar-lo:

  • Castell dels Barons d’Ezpeleta: Es troba situat junt a la zona de vianants d’Ezpeleta. Ha sigut renovat recentment i alberga en l’actualitat l’Ajuntament (Mairie en francès) a més d’altres facilitats. Es tracta d’un edifici bonic, especialment en l’interior, que està obert al públic i val la pena de visitar. La oficina de turisme d’Ezpeleta està situada en la segona planta del castell. El tercer pis alberga exhibicions temporals i permanents. Una exhibició permanent molt interessant és l’anomenada “Pimientos alrededor del mundo”, la qual, com el seu nom indica, mostra informació de pebrots al voltant del món acompanyada per moltes i interessants fotografies. L’horari d’obertura és de dilluns a divendres de 8:30 a 12:30h i de 14 a 18h. Dissabtes de 9:30 a 12:30h. Preu de l’entrada: gratuïta
Castell dels barons d’Ezpeleta
  • Iglesia de San Esteban: A un parell de minuts a peu del carrer principal d’Ezpeleta es troba l’església de Sant Esteban. Construïda en el segle XVI, posseeix proporcions massives i murs gruixuts perquè fou erigida també com a fortalesa. Encara que el seu exterior és auster, en el seu interior destaca un bonic altar barroc i mobiliari del segle XVII. L’interior de l’església està formada per una sola nau. Galeries de fusta s’estenen al llarg de les parets laterals i posterior de l’edifici. En el cementiri també hi destaquen les làpides funeràries basques tradicionals.
Església de San Esteban

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *