Categories
ESCÒCIA

15. Edinburgh: Edinburgh Stockbridge + Dean Village + Vol EDI-BCN

La intenció del dia d’avui, abans d’agafar el vol amb destinació a Barcelona, és de visitar el què ens queda de la capital d’Escòcia, Edinburgh. En principi, vam deixar per visitar el barri de Stockbridge i Dean Village.

Començarem la visita, doncs, per l’encantador barri de Stockbridge, un antic poblet que avui en dia forma part d’Edinburgh. S’estén en el nord d’Edinburgh, contigu a la New Town i a les ribes del riu Water of Leith. Malgrat que aquest antic poble moliner fou engolit per l’expansió de la ciutat en el segle XIX, dècades després encara conserva un aire de llogaret, que es filtra per els seus carrerons empedrats i flota en els animats dies de mercat. A 20 minuts del cor d’Edinburgh, és el lloc ideal per un passeig tranquil.

Stockbridge significa “pont de fusta”, encara que el pont principal del barri es construís en pedra en el 1786. En els anys 70, els lloguers econòmics varen atraure al barri a artistes i estudiants, que el varen tenyir d’un aire bohemi que segueix perdurant. Encara que, avui en dia, Stockbridge és una de les àrees residencials més adinerades d’Edinburgh, i no és d’estranyar. La tranquil·litat, les botigues independents, les galeries d’art, la naturalesa a un pas…

Stockbridge és un bon lloc per viure: alguns dels seus residents més cèlebres son el premi Nobel de física Peter Higgs o Shirley Manson, la cantant de Garbage. Unes dècades enrere, un jove Sean Connery repartia cada matí les ampolles de llet entre els veïns. La senyora Doubtfire de veritat, en qui l’autora Anne Fine es va inspirar per la novel.la homònima (res a veure amb el personatge encarnat per Robin Williams a la pel·lícula) regentava una botiga de menuderies a Stockbridge, molt a prop del freqüentat bordell de la senyora Dora Noyce en Danube Street, una llegenda del barri coneguda per tots i mencionada per pocs. Com veus, aquest és un barri ple d’històries i racons.

Anem a descobrir els 5 motius principals de perquè has de visitar el barri de Stockbridge:

  1. Per les botigues i el mercat de Stockbridge:

Stockbridge conta amb una profusa xarxa de petits comerços que la fan única, estructurats al voltant de Raeburn Place, Deanhaugh Street, St Stephen Street i N.W.Circus Place. Des d’establiments especialitzats en alimentació on comprar un bon formatge escocès (com “Herbie”) fins a botigues de charity i llibres de segona mà, passant per botigues d’antiguitats i galeries d’art, Stockbridge ofereix una mica de tot als compradors.

Si el que busques és un lloc on menjar o prendre alguna cosa, en Stockbridge abunden els restaurants, pubs (com “The Bailie Bar” o “The Antiquary”), i cafeteries per un esmorzar o un berenar revitalitzadors.

Els diumenges, en el cor del barri, a Jubilee Gardens, s’instal.la el colorista mercat de Stockbridge, amb aliments frescos, menjar preparat i artesania.

2)    Per els carrerons de conte:

Stockbridge conserva encara edificis i carrerons que li atorguen un aura de petit poble, i això, sumat a la proximitat del centre i a l’entorn plàcid, ha contribuït a que els lloguers en el barri no deixin d’augmentar. La modernització de construccions antigues i modestes dóna com a resultat carrers per on passejar és com endinsar-se en un conte: experimenta-ho recorrent el carrer Circus Lane i la resta de Mews, tant senzills i tant inacabables.

Al fons de Circus Lane s’alça l’església de St Stephen’s, visible des de quasi tot el barri: la va dissenyar l’arquitecte William Playfair, responsable d’un gran nombre d’edificis de la New Town i de Calton Hill.

Entre el riu Water of Leith i Glenogle Road hi trobaràs una altra de les zones residencials més humils, a la par que exclusives, del barri. Es tracta de les Stockbridge Colonies, les colònies: onze carrers paral·lels amb edificis quasi idèntics que es construïren com allotjament econòmic per els gremis d’artesans entre 1861 i 1911.

La proximitat al riu, al Jardí Botànic d’Edinburgh i al parc de Inverleith, sumada a la tranquil·litat de la zona, fan que les antigues colònies siguin avui en dia cobejades residències.

En la corbada St Stephen’s Street, llar d’oficines, pubs i botigues d’antiguitats, sobreviuen algunes típiques construccions de dos nivells de la New Town, amb els soterranis accessibles des de unes escales en el carrer. L’essència de la New Town també es deixa entreveure en un altre dels preciosos i elegants carrers del barri de Stockbridge, Ann Street, que presumeix de ser una de les més exclusives de tot el Regne Unit.

3)    Per les iniciatives i l’ambient de barri:

Stockbridge és un barri dinàmic, genuí, replet d’iniciatives veïnals, de vida de proximitat. En essència: un barri amb ambient de barri, que mostra una altra faceta d’Edinburgh. Un cop l’any, els comerços i veïns es reuneixen per a celebrar el Stockfest, i també és molt popular l’estiuenca Stockbridge Duck Race, una carrera d’aneguets de goma per el riu Water of Leith per a recaptar fons amb fins benèfics.

4)    Per el riu Water of Leith:

Des de Stockbridge, baixa fins al sender del Water of Leith i segueix el curs del riu per a gaudir d’un passeig entre naturalesa.

Molt a prop veuràs aparèixer el pou de St Bernard, protagonista d’una curiosa història: en el passat, es creia que les aigües que sortien de la deu eren miraculoses i la gent peregrinava a Stockbridge per a curar els seus mals. Un noble a qui les aigües ajudaren va manar construir un temple junt a la deu, presidit per la deessa grega Higía.

Segueix el camí i aviat arribaràs al pintoresc llogaret de Dean Village i, una mica més endavant, a les Galeries d’Art Modern d’Edinburgh. No molt lluny es troba el frondós cementiri de Dean, un dels més especials d’Edinburgh.

També pots seguir el riu en direcció contrària, vorejant les colònies fins arribar al Jardí Botànic i a l’extens parc de Inverleith. O, des de Comely Bank, agafar el carrer Portgower Place fins arribar al tranquil estanc de Inverleith Park.

5)    Per els racons i detalls:

Un passeig per el barri de Stockbridge revela una infinitat de detalls i racons. Si recorres St Stephen Street i a la meitat del carrer agafes St Stephen Place, veuràs l’arc de pedra que donava la benvinguda a l’antic mercat de Stockbridge, avui en dia desaparegut. I què tal relaxar-te nedant després d’un dia de compres? Retrocedeix en el temps i neda en unes piscines victorianes recentment renovades en el Glenogle Swim Centre.

Per tots aquests motius, i per mil i un més, et recomano que visitis el barri de Stockbridge si viatges a Edinburgh.

En els seus carrers hi trobaràs comerços i charities, i els diumenges, el barri bull d’activitat gràcies al seu mercat de productors. Treu el cap a Circus Lane, un tradicional carrer de Mews, i prova un típic formatge escocès en la botiga de Mellis. Passat el pont, els carrers estan plens de cafeteries i delicatessen.

Si disposes de temps, una de les visites més sorprenents que pots fer en la zona és el llogaret de Dean Village. Abans de creuar el pont de Stockbridge, agafa el camí que segueix el riu Water of Leith, molt freqüentat per els caminants. Entre els arbres, aviat veuràs el pou de St Bernard.

Segueix el camí, passant de llarg el pont de Queensferry, i en aproximadament 15 minuts arribaràs a les pintoresques casetes de Dean Village, un antic llogaret de molins que descansa junt a les aigües i un recés de pau que et farà sentir que et trobes molt lluny de la ciutat.

Explora els patis de pedra del llogaret, esquitxats de roba estesa i escenes quotidianes.

Endinsar-te a Dean Village, és submergir-te en un recés de calma en el que el temps sembla haver-se aturat. Les arrels del llogaret, que s’alça amb les seves peculiars casetes a les ribes del riu Leith, es remunten a 1128. Durant segles, aquest fou un enclavament industrial en el que la corrent del riu servia per propulsar fins a 11 molins, que s’utilitzaven per tractar la farina que proveïa la ciutat.

Foren temps pròspers per al llogaret: en el 1884 es va construir el pintoresc pati de veïns Well Court, que encara avui pots recórrer, per allotjar als treballadors; i també la torre del rellotge, que llavors servia com a centre d’encontre per a la comunitat. Si t’hi fixes, sobre algunes portes podràs observar símbols relacionats amb l’elaboració del pa. Amb la construcció de nous i majors molins en Leith, l’activitat en el llogaret va anar disminuint, fins que va caure en la decadència. Per sort, amb la col·laboració de l’Ajuntament, fa uns anys, l’àrea es va restaurar fins a transformar-se en una encantadora zona residencial.

Avui en dia, lluny del bullici d’altres èpoques, Dean Village és un dels racons més sorprenents d’Edinburgh. Les curioses casetes, els ponts i els patis, marcats per el fluir del riu… Aprofita per a tafanejar entre els carrerons de Dean Village i gaudir de la faceta més fotogènica d’Edinburgh. Costa de creure que et trobis a pocs minuts del centre d’una capital, veritat?

De tornada a Stockbridge, segueix Gloucester St o Queensferry St en direcció al centre, i en menys de 10 minuts et trobaràs de nou en la quadrícula que formen Queen St, George St, Princes St i els carrers perpendiculars que les travessen, unint els jardins de Queen St amb els de Princes St.

Adjuntem la totalitat de les atraccions explicades en el dia d’avui i els principals imprescindibles dels barris de Stockbridge i Dean Village de la ciutat d’Edinburgh, en un plànol de google maps:

https://www.google.com/maps/d/u/3/edit?mid=1JDFLONPs_2qh3Hg_zqPxyeOcl9hfCwJW&usp=sharing

Acabats de visitar Stockbridge i Dean Village ens dirigirem a l’aeroport d’Edinburgh per agafar el nostre vol fins a Barcelona.

Ho farem a través de l’autobús Airlink 100, el qual és el transport més popular i l’opció que et recomanem si et va bé per les parades.

És un bus 24 hores que uneix l’aeroport amb el centre d’Edinburgh, i viceversa, en uns 25 minuts. Per el camí, para en diferents llocs. Té wifi gratis, molt espai per maletes, espai per a carros i en general, és una opció molt còmoda.

Els preus de l’Airlink és de £4,5 pels adults (anada) i £2 pels nens (anada).

Com comprar el bitllet:

  • Pots comprar-lo per internet o en el mostrador que hi ha junt a la parada de l’aeroport. En el mostrador, accepten targeta o efectiu.
  • Si el mostrador estigués tancat, o en el trajecte de tornada des d’Edinburgh, pots comprar el bitllet a bord del bus. Accepten efectiu (retornen canvi), targeta contactless o Apple Pay i Google Pay.
  • Si prefereixes portar-lo comprat des de casa, també ho pots fer des de la web, imprimir-lo i mostrar-lo a la taquilla o en el bus.

Parades de l’Airlink i on pujar:

  • Si vols anar al centre d’Edinburgh des de l’aeroport, tindràs que agafar-lo a l’exterior de la Terminal. Està senyalitzat, ja ho veuràs que no té pèrdua.
  • Si vols anar a l’aeroport des d’Edinburgh, la parada més cèntrica i popular per pujar és Waverley Bridge.
  • L’Airlink també té altres parades intermèdies i pots pujar i baixar en la que tu prefereixis.

Aquí tens la ruta amb totes les parades:

Horaris:

L’Airlink opera 24 hores tots els dies de la setmana, cada 20 minuts durant el dia i cada 30 minuts de matinada.

Si vols viatjar a altres barris d’Edinburgh que quedin fora del trajecte de l’Airlink, tens l’alternativa del bus Skylink.

Aquest bus té tres línies (el Skylink 200, el Skylink 300 i el Skylink 400), amb parades per tot Edinburgh. El funcionament i les tarifes son les mateixes que per el Airlink, però no circulen de nit.

I fins aquí ha arribat el nostre viatge per Escòcia. Només resta dir que espero que hagueu gaudit del viatge i que en pugueu fer molts més com aquest i de millors i tot.

Salut, i ens veiem de ruta…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *