Categories
CANTÀBRIA

15. CAMPOO I VIATGE: RUTA DEL PICO TRES MARES + LA FUENTONA DE FONTIBRE + TORNADA A MANRESA

Arribem a l’últim dia de les vacances, i segur que no tenim ganes de tornar a casa. Tenim ganes de continuar visitant i explorant aquesta magnífica terra que és Cantàbria. Avui visitarem una de les comarques més oblidades de Cantàbria, la comarca de Campoo-Los Valles. Aquí, durant el matí, farem una petita ruta de trekking molt fàcil fins al Pico Tres Mares. Les vistes des de dalt son espectaculars. Seguidament anirem a trobar el naixement del riu Ebre, visitant la Fuentona de Fontibre, amb el seu Centre de Visitants. I això serà tot, ja que després ens en tornarem cap a casa.

Un cop fetes les maletes i carregades en el cotxe, sortirem de Liérganes per anar cap al sud de Cantàbria, a l’Estació d’Esquí Alto Campoo, concretament anirem fins al Collado de la Fuente del Chivo, passada l’estació d’esquí (carretera CA-916). Hi ha uns 107 kilòmetres des de Liérganes, que es fan amb una hora i 19 minuts aproximadament.

El Collado de la Fuente del Chivo serà el punt de partida de la ruta que farem, i el lloc que ofereix unes vistes grandioses de les valls de Polaciones i el Puerto de Piedrasluengas, que dóna accés a Liébana.

Collado de la Fuente del Chivo
Pujant al Collado de la Fuente del Chivo. A baix es veu l’estació d’esquí
Mapa de la ruta a realitzar
Secció de la ruta a realitzar

La ruta que farem té algo menys de 3 kilòmetres (anar i tornar), una durada estimada de 1 hora, i un desnivell de 200 metres de pujada i de baixada. La ruta no presenta cap dificultat si hi ha bones condicions climatològiques.

Un cop tinguem el cotxe aparcat, abans de fer la ruta, anirem a observar el Mirador de la Fuente del Chivo, al costat mateix de l’aparcament habilitat.

Mirador de la Fuente del Chivo

I comencem amb la caminadeta. Des del refugi de la Fuente del Chivo s’agafa el sender que discorre per la cresta de la muntanya, fins arribar a l’estació superior del telecadira de la pista de El Chivo.

La ruta segueix per la cresta de la muntanya camí del Pico Tres Mares, d’on s’accedeix sense molta dificultat. Després de deixar enrere el remuntador superior de la pista d’esquí, ens trobem un petit promontori abans d’arribar a la cima. Un cop a dalt, les vistes son extraordinàries doncs es divisen les muntanyes palentines i els Picos de Europa i si el dia és net i clar, en la llunyania, el mar.

Pico Tres Mares

La peculiaritat d’aquest pic és que en ell neixen tres rius que aboquen les seves aigües a tres mars: el Nansa que desemboca en el Cantàbric; el Híjar que és afluent de l’Ebre i desemboca en el Mediterrani, i el Pisuerga que aboca en l’Atlàntic. El descens es fa per el mateix camí.

Un cop a l’aparcament del Collado de la Fuente del Chivo, agafarem el cotxe i portarem a terme el descens en direcció a Fontibre. De l’aparcament a Fontibre hi ha 24,4 kilòmetres (uns 29 minuts amb cotxe). Arribarem al poble de Fontibre, en el qual hi ha la Fuentona de Fontibre, que és considerada com el naixement del riu Ebre.

Naixement del riu Ebre

Envoltada de freixes i pollancres ens trobem a la Fuentona de Fontibre. Un monòlit de pedra coronat amb una petita estàtua de la Virgen del Pilar custodia el lloc: és el naixement del riu Ebre.

Conta amb un aparcament just al costat, allí podràs deixar el cotxe i baixar uns pocs metres fins al propi naixement. Té una zona per a fer pícnic.

En l’entorn immediat es troba el Centre d’Interpretació del Río Ebro, on el visitant coneixerà tots els detalls sobre el llarg recorregut del riu fins a la seva desembocadura.

Centre de Visitants del Riu Ebre a Fontibre

L’horari d’obertura del Centre és en temporada alta de 10 a 18h de dimarts a diumenge. L’entrada és gratuïta.

El Centre de visitants del Riu Ebre, pretén aproximar al visitant, el coneixement de la diversitat cultural, social i paisatgística que el riu ha generat al llarg de la història. En aquest sentit, el riu Ebre ha unit als pobles i cultures situats a les seves ribes, influint positivament en les activitats humanes que s’han desenvolupat des de sempre.

Vist el naixement i visitat el centre, ha arribat el moment d’anar a buscar el cotxe i entornar-nos-en a casa, i donar per finalitzades les vacances a Cantàbria. Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (746,00 kilòmetres, en 8 hores i 24 minuts):

I fins aquí ha arribat el nostre viatge per Cantàbria. Només resta dir que espero que hagueu gaudit del viatge i que en pugueu fer molts més com aquest i de millors i tot.

Salut, i ens veiem de ruta…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *