La millor forma d’iniciar un viatge a Nova York és pujar fins al capdamunt d’un dels seus imprescindibles, en aquest cas de l’Empire State Building. Ens presentarem a primera hora a l’edifici per a pujar fins al seu mirador de la planta 86, on observarem les vistes espectaculars del Midtown de Manhattan i més enllà. Recorrerem la cinquena avinguda anant a buscar un referent com el Flatiron Building, i des d’allí, en direcció nord, visualitzarem totes les atraccions que l’avinguda té per oferir-nos (Biblioteca Pública de New York, Rockefeller Center, Saint Patrick’s Cathedral, etc…) fins arribar a Central Park, on farem la primera presa de contacte amb un altre dels majors imprescindibles de la ciutat de Nova York. Ens endinsarem a les entranyes del parc i exprimirem la resta d’hores que faltaran per finalitzar el dia, pensant que avui, tenim una cita a Broadway en un dels seus teatres de musicals. |
Índex 1. Empire State Building 2. Cinquena Avinguda (des del Flatiron a Central Park) 3. Central Park 4. Musical a Broadway |
1. Empire State Building
L’Empire State Building està ubicat en la intersecció de la Cinquena Avinguda i West 34th Street, és a dir, en un dels millors llocs de Nova York. Per arribar-hi des del nostre hotel hi anirem caminant (es tracta de 0,7 milles éssent uns 14 minuts a peu, creuant una part de l’Avinguda Broadway). Si interessés anar-hi amb transport públic, agafaríem el metro a la parada “Times Square – 42 Street” i faríem un trajecte d’1 sola aturada, baixant a “34 Street – Herald Square” (agafant les línies N, Q o R).
Una de les visites imprescindibles per fer a Nova York és pujar a lo alt del gratacels més famós del món, el Empire State Building.
L’Empire State Building, protagonista de milers de moments romàntics en tot tipus de pel·lícules, ha estat durant més de 40 anys (1931 al 1972) l’edifici més alt del món amb 381 metres d’alçada.
En la seva construcció, en la que hi varen treballar més de 3.000 obrers, es varen obtenir algunes de les fotografies més icòniques de Nova York amb aquests obrers menjant o relaxant-se en unes bastides ubicades a cents de metres d’alçada sense cap tipus de subjecció.
Avui en dia l’Empire State Building ocupa el lloc 49 dels edificis més alts del món, ja lluny dels 828 metres del Burj Khalifa de Dubai. De Nova York és el quart edifici més alt, darrera el One World Trade Center (541 metres), la Steinway Tower (435 metres) i del 432 Park Avenue (426 metres).
L’entrada a l’edifici està inclosa en la nostra tarja “Go City Explorer Pass”. Hi ha varis tipus d’entrada i preus per visitar l’Empire State Building:
- El Mirador de la Planta 86 de l’Empire State Building, és el mirador principal del gratacels. És un mirador a l’aire lliure en el que trobem els prismàtics tant icònics d’aquesta experiència. Preu: 44$ adults, 38$ nens de 6 a 12 anys, i 42$ pels majors de 62 anys.
- El Mirador de la Planta 102, acristallat i recentment acondicionat ens ofereix unes impressionants vistes que poden arribar fins assolir els 128 kilòmetres. Preu: 77$ adults, 71$ nens de 6 a 12 anys, i 75$ pels majors de 62 anys.
- Experiència Premium que inclou visita guiada de 90 minuts a càrrec d’un embaixador de l’Empire State Building. Inclou accés sense cues al mirador de la Planta 86. Preu: 162$ per persona.
- Visita amb accés complet a l’Empire State Building, és l’experiència més exclusiva en la que podrem descobrir els secrets de l’edifici en una visita giada privada, amb accés a la sala verda per a celebritats de l’edifici. Preu: 500$ per persona.
També es pot adquirir el denominat Express Pass, que ens permet saltar-nos les llargues cues que solen haver-hi per pujar als miradors. Preu: 80$ per persona
En aquests preus anunciats se’ls hi ha d’afegir els impostos. Abans de res, us recomanem comprar qualsevol de les targetes turístiques de Nova York. Totes elles tenen a l’Empire State entre les seves atraccions. Ens estalviarem el temps de la cua i bastants dòlars.
Si no disposem de targeta turística, tenim bàsicament 3 opcions, els preus de les quals son semblants, encara que la primera opció que us presentem és algo més econòmica i a més, tota en castellà:
- Comprar-les online en web d’activitats: Aquí és on la comprarem nosaltres. És un xic més econòmica (43,60€) que la de la web oficial. Adjuntem l’enllaç: Entrada al Empire State, Nueva York (civitatis.com)
- Comprar-les en la web oficial de l’Empire State (Se requieren reservaciones en el edificio más famoso del mundo | Empire State Building (esbnyc.com)). El preu de l’entrada més econòmica és de 44$ + impostos (3,91$) i ens n’anem a 47,91$.
- Comprar-les directament a les taquilles de l’edifici, el problema d’aquest mètode és que es poden formar llargues cues i per a determinades hores ja no en queden.
Important: Per accedir a l’Empire State hem de reservar hora. Si tenim targeta turística tindrem que accedir per l’enllaç que ens faciliten a escollir el dia i l’hora de la vostra visita. |
La nostra intenció, amb la tarja Explorer Pass, serà visitar el mirador de la planta 86. Com a novetats, en el camí a lo alt de l’Empire ens trobarem amb varis audiovisuals i projeccions. La més espectacular en la que es recrea una de les escenes més mítiques de King Kong.
Com hem vist, l’Empire State Building ja no és l’edifici més alt de Nova York, ni probablement el que millors vistes ens ofereix, bàsicament perquè l’Skyline més conegut de Nova York té l’Empire State en ell i si estem en el seu mirador és impossible veure-ho. Tampoc és el més modern, encara que s’ho estan treballant força, ni el més alt. No obstant, és l’Empire State el més mític de la ciutat, i per tant no podem marxar de Nova York sense pujar-nos a l’Empire State. I nosaltres és el primer que proposem…
2. Cinquena Avinguda (des del Flatiron a Central Park)
Un cop hem baixat de l’Empire State, continuarem la nostra ruta a peu, baixant per la cinquena avinguda fins al Flatiron Building, a tocar del Madison Square Park. La Cinquena Avinguda és un dels carrers més famosos de Nova York. Creua Manhattan de Nord a Sud. Té 11 kilòmetres de longitud. Habitualment, es recorre des de Central Park fins al Madison Square Park (carrers que van des del 58th Street fins al 42nd Street), o al revés com hem previst en la nostra ruta.
La Cinquena Avinguda de Nova York és una de les avingudes més llargues del món amb 11 kilòmetres de longitud, que transcorren des de Washington Square Park a Greenwich Village fins al riu Harlem en el carrer 142.
En aquest recorregut hi trobarem varis dels edificis més coneguts de la ciutat, alguns trams de botigues només aptes per a milionaris, altres amb desenes de botigues de souvenirs a preus de saldo, carrers sense molt d’interès que ens introdueixen a Harlem, la porta a Central Park, i molt més.
Com hem dit, no recorrerem tota la cinquena avinguda, només ens centrarem en els carrers que van del 42nd Street a la 58th Street, on es troba la zona més coneguda, visitada i perquè no dir-ho, glamourosa de l’avinguda.
I arribem al Flatiron Building, el qual és un dels edificis més singulars i icònics de Nova York. El Flatiron Building (la traducció literal seria l’Edifici Planxa) és un dels edificis més icònics i emblemàtics de Nova York i amb una gran història darrere.
L’edifici Flatiron es va construïr a principis del segle XX i fou inaugurat en l’any 1902, éssent en aquesta època un dels gratacels més alts i imponents de Nova York.
Inicialment se’l va conèixer com Edifici Fuller, en honor a George A. Fuller, fundador de l’empresa que va financiar la seva construcció.
El seu dissenyador fou Daniel Burnham, arquitecte i urbanista de l’escola de Chicago famós per experimentar amb noves tècniques constructives amb el ferro. Com a curiositat, la forma triangular, o de planxa de l’edifici, provoca fortes corrents d’aire, sobretot anys enrere on no hi havia tantes construccions al voltant, fet que atreia a desenes d’observadors, que a vegades tenien que ésser desallotjats per la policia, esperant que el vent causés una mala passada a les noies que passejaven amb faldilla per el lloc.
La seva icònica forma també ha estat reclam per a ésser escenari de rodatge de varies pel·lícules i sèries com Spiderman, Godzilla, Hitch, l’Espanta taurons, Armageddon o la mítica sèrie Friends.
El Flatiron Building és actualment un edifici d’oficines al que no està permès l’accés a persones alienes a l’edifici. El què sí està permès és accedir al seu vestíbul (abans de passar el control d’accessos) que no té res d’especial.
Com que bàsicament lo únic que podem fer amb el Flatiron Building son les fotografies que ens podem treure amb aquest de fons, es tracta d’una visita ràpida però imprescindible de Nova York.
El Flatiron Building està situat en el número 175 de la 5th Avenue de Nova York, concretament en el creuament de la Cinquena Avinguda amb Broadway.
Les millors vistes del Flatiron Building i la seva singular forma es tenen des del proper Madison Square Park, que té una molt bona perspectiva de l’edifici i el seu vèrtex arrodonit d’apenes 2 metres d’ample.
En el Madison Square Park es celebra un parell de cops l’any un mercat gastronòmic amb parades d’alguns dels xefs i restaurants més coneguts de la ciutat, a uns preus novaiorquesos però assumibles.
Encara que és molt probable que arribem caminant fins a aquest edifici per la Cinquena Avinguda, la parada de metro més propera és la “23 Street Station” (línies verda i blava).
Vist el Flatiron Building i el Madison Square Parc (parc on es va construïr el primer Madison Square Garden), iniciarem el nostre recorregut en la direcció nord de la cinquena avinguda.
Abans, però, cal dir que molt a prop d’aquí es troba la Union Square, baixant per Broadway a uns 5 minuts del Madison Square Park. És un altre d’aquests llocs que surten a les guíes com imprescindibles en la ciutat de Nova York. Aquí hi trobarem una de les famoses botigues “Dylan’s Candy Bar”, unes botigues en les que a més de vendre caramels de tot tipus i sabors, té un bar en la segona planta en el que poder gaudir sobretot de l’olor a txutxes que hi ha en la part de baix de la botiga. Si esteu per la zona val la pena acostar-s’hi. |
Just al costat del Flatiron Building hi ha Eataly, un complexe on val la pena que ens hi acostem. Hi trobarem botigues amb productes italians i alguns dels millors restaurants italians que hi ha a Nova York i que ens recorden a Itàlia, un país que ens agrada molt.
A prop de Eataly ens trobem amb el local 230 Fifth, ubicat al 230 de la 5ª Avinguda fent xamfrà amb el W 27 Street. Una bona manera de gaudir d’aquest famós local a Nova York és optar per degustar un brunch. El brunch és en dissabtes i diumenges de 10 del matí a les 4 de la tarda i inclou una àmplia varietat de plats, tots servits en buffet, però no la beguda (el cafè son un xic més de 4 dòlars). El preu del brunch és de 29 dòlars pels adults i 15 dòlars pels nens. El buffet inclou: ous benedict, ous remenats, french toast, bacon, pancakes, waffles, varietat de truites, pollastre fregit, patates rostides, sandwich, bagels amb pernil i galetes surtides de postre. A part hi ha una gran varietat d’amanides i una zona de grill que únicament està oberta a l’estiu. Com podeu imaginar, se’ns poden passar les hores en aquest local, i ho escrivim a mode de suggerència, per tenir-ho en compte avui o un altre dia. En línies generals hem de dir que el buffet és bastant complet, i a més hi hem d’afegir les vistes. Si fa bon dia i sol, podem aprofitar la zona de la terrassa, que és la zona més famosa del 230 Fifth. I és que ens trobem amb unes vistes molt interessants del Empire State. |
Continuant per la 5ª Avinguda tornem a estar a la mateixa alçada de l’Empire State, i ara el superem, on trencarem a mà esquerra pel carrer W 34th Street per anar-nos a robar els grans magatzems Macy’s. Estan ubicats al 151 W del 34th Street, i son uns grans magatzems històrics. És la botiga per departaments més gran dels EEUU, amb infinitat de plantes i les escales mecàniques més antigues del món. Només per veure les escales, val la pena entrar-hi i donar-hi una ullada.
L’accés a la botiga és per la plaça Herald Square. La veritat és que també haguéssim pogut gaudir-los per la tarda del dia anterior (el dia d’arribada), perquè es troben relativament a prop de Times Square.
Pujant per la cinquena avinguda aviat ens trobarem a un altre dels imprescindibles de la ciutat. Es tracta de la Biblioteca Pública de Nova York (New York Public Library), una de les poques visites gratuïtes de les imprescindibles que fer a Nova York. Es troba al 476 de la 5tv Avenue. Ja a l’entrar a l’edifici observem una botiga que sembla que ens estigui cridant i és que encara que no ens agradin gaire les compres en els viatges, tenim que dir que tant la botiga de la Biblioteca Pública com la botiga del MoMa (que visitarem un altre dia), s’han convertit en les nostres preferides de la ciutat.
Ens trobem amb un bell edifici neoclàssic, dissenyat per Carrère & Hastings que té tres plantes amb 20 sales de lectura, entre les que es troben algunes amb exposicions i informàtica. L’escala d’entrada és realment espectacular, de marbre i decorada amb dos lleons i dues fonts que rodegen el mostrador d’informació on pots demanar els plànols que mostren les diferents sales de la biblioteca i també faciliten molt la seva visita.
En la sala de l’esquerra d’aquesta planta hi podem trobar la “De Witt Wallace Periodical Room”, el lloc perfecte en el que poder llegir la premsa de tot el món. En la resta de plantes podem veure diferents sales de lectura fins que arribem a la sala principal de lectura (i també la més famosa), la Rose Main Reading Room, en la que hi trobarem una immensa col·lecció de llibres.
S’ha de tenir en compte que tant es pot accedir a la biblioteca de forma gratuïta com utilitzar totes les seves instal·lacions, encara que no podràs treure cap volum d’ella, algo a tenir molt en compte. Tant a l’entrada com a la sortida seràs registrat, així que ni se t’acudeixi fer l’intent. Si no et dónes compte se’t passarà el temps visitant aquest meravellós edifici…
I passem el creuament amb el carrer 42 Street, i ens endinsem en el Diamond District, on a part dels edificis, museus i monuments, aquesta part de la cinquena avinguda ens ofereix algunes de les botigues que tenen més història de la ciutat. La veritat és que moltes d’elles tenen preus prohibitius però sempre podem entrar solament a mirar i en alguna d’elles, sobretot les de roba, veure si hi ha algun record que emportar-nos de la ciutat que mai dorm: – NBA Store, la botiga pels fans del basquetbol i de la millor lliga del món. Ubicada a 545 5th Av. – Barnes & Noble, botiga d’aquesta coneguda cadena de llibreries. Ubicada a 555 5th Av. – Saks Fifth Avenue, grans magatzems oberts a 1924. Lo més conegut d’ells és el seu decorat i llums nadalenques. Ubicats a 611 5th Av. – Victoria’s Secret & Pink, on en la última planta podem veure alguns dels vestits més famosos de la coneguda desfilada de la marca. Ubicada a 640 5th Av. – Botiga Nike, macroestore de 5 pisos de la multinacional americana de roba esportiva. Ubicada en el 650 5th Av. – Cartier (653 5th Av) i Tiffany’s (610 5th Av), joieries que ens endinsen en la zona més exclusiva de la Cinquena Avinguda. – Armani Restaurant i les seves fotogèniques escales interiors. Ubicar al 717 5th Av. – La botiga d’Apple, junt a Central Park, una de les més concorregudes de la ciutat. Ubicada a 767 5th Avenue. – Botiga de Harry Potter També hi trobem altres establiments com Best Buy (electrònica), Five Below (outlet de marca a preus d’enderroc),… |
Passat el creuament amb el carrer 49th Street, arribem al Rockefeller Center. El complex Rockefeller Center és un dels més mítics de Nova York i la seva Cinquena Avinguda. Es tracta d’un altre dels símbols de la ciutat de Nova York, ubicat en ple cor de Manhattan ocupant varies pomes entre la Cinquena i Sisena Avingudes i els carrers 48 i 51.
Estem davant d’un gran complex format per 19 edificis que alberguen tot tipus de botigues, centres comercials, bars, restaurants i moltes oficines.
El Rockefeller Center fou construït per la poderosa família Rockefeller durant la primera meitat del segle passat (1920-1939), època en la que l’Art Déco era l’estil que dominava i que avui en dia segueix donant un aire especial al lloc.
Tal era el poder de la família Rockefeller que les lleis antimonopoli s’aplicaren (i crearen) per primera vegada contra l’Imperi de John Rockefeller en el 1911 i la seva empresa Standard Oil, que fou dividida en 30 societats diferents. Avui en dia John Davison Rockefeller és la persona més rica de la història amb una fortuna equivalent a uns 330.000 milions de dòlars actuals.
El Rockefeller Center és un dels imprescindibles a veure a Nova York. En funció del temps que tinguem en la ciutat podrem explorar-lo més o menys. Aquí us deixo algunes de les coses més interessants que veure i fer en el complex:
- Pujar al Top of The Rock, ubicat en l’edifici Comcast Building, que és el gratacels més alt del complex (fins el 2015 es denominava GE Building). Aquesta activitat la realitzarem en dies posteriors
- En el mateix Comcast Building ens trobem amb els estudis de la NBC, en els que podem mirar d’assistir com a públic a un programa o fer un tour guiat pels mateixos (val uns 33$). Adjunto el link: The Tour (thetouratnbcstudios.com)
- Rockefeller Plaza, un dels llocs on s’han rodat o inspirat més pel·lícules. Aquí és on cada any s’instal·la la pista de gel i l’arbre de nadal més fotografiats del món. Si no hi anem en època de nadal també és interessant ja que aquí s’hi instal·len les taules a l’aire lliure del Summer Garden & Bar. Aquí també hi trobem, des de 1937, l’Escultura De Atlas el tità grec que sosté NYC.
4. Channel Gardens, son uns bonics jardins, amb una gran perspectiva del Comcast Building i envoltats de botigues entre les que hi ha la Botiga de Lego de Nova York, que no podem deixar de visitar si hi anem amb nens.
5. FAO Schwarz. És la joguineria en la que Tom Hanks i Robert Loggia tocaven amb els peus el mateix piano de llums. Va obrir de nou les seves portes a l’any 2018 en la planta baixa del 30 Rock (l’emplaçament és diferent que l’original ja que abans estava en plena Cinquena Avinguda però va tenir que tancar per el brutal preu del lloguer de la zona).
6. The Concourse, entramat subterrani de galeries plenes de botigues i restaurants que interconnecten tot el complex.
7. El Radio City Music Hall, inaugurat en 1932 i considerat com el teatre més important del país. Podem fer una visita guiada per aquest emblemàtic lloc (19$) que està inclosa en algunes de les targetes turístiques de Nova York.
Com hem comentat el Rockefeller Center ocupa varies pomes entre la Cinquena i la Sisena Avingudes i els carrers 48 i 51, en un dels llocs més transitats de Manhattan i Nova York.
Si hi anem en transport públic el complex té la seva pròpia estació de metro “Rockefeller Center Station”, on hi arriben les línies B, D, F i M. També arriben fins a la zona moltes línies d’autobús tals com les M2, M3, M5, M6, M7, M27 i M50.
Com hem dit anteriorment, en els pròxims dies també tenim previst donar una volta per la Cinquena Avinguda i visitar les atraccions i emplaçaments que no es puguin visitar en el dia d’avui.
La següent atracció que trobem és la Catedral de Sant Patrici (Saint Patrick’s Cathedral), impressionant temple religiós d’estil neogòtic, entre el 50 St i el 51 St, davant del Complex del Rockefeller Center.
Una de les joies amb les que ens obsequia la Cinquena Avinguda de Nova York és amb la impressionant Catedral de Sant Patrici (dedicada al Patró d’Irlanda) que sembla que aparegui del no res envoltada de tants gratacels.
Situada en el cor de la Cinquena Avinguda, és l’actual església catòlica parroquial de Nova York i un dels símbols de la mateixa ciutat.
Construïda entre 1858-1865 estem davant un majestuós temple d’estil neogòtic realitzat amb marbre blanc i amb l’aspecte summament recarregat digne del seu estil.
Quan es va inaugurar amb els seus pocs més de 100 metres d’alçada de les seves torres fou l’edifici més alt de Nova York, però amb els anys moltíssims edificis l’han superat inclosos alguns dels que l’envolten, fet que provoca un contrast únic al veure per primera vegada la catedral.
L’interior de la Catedral de Nova York, en la que hi caben fins a 3.000 persones, és si és possible, tant espectacular com la seva façana i el què és millor, la podem visitar lliurement sense pagar cap tipus d’entrada.
En aquesta visita, curta però intensa, podrem contemplar:
- Els seus impressionants orgues com l’orgue del cor, que té 3.920 tubs i l’orgue de la Gran Galeria que té ni més ni menys 5.918 tubs.
- La Pietat, esculpida per William Ordway Partridg i que és una rèplica de la obra de Miquel Àngel en la Basílica de Sant Pere del Vaticà, però 3 vegades més gran.
- Les estacions del Vía Crucis
- L’altar de Sant Lluís i Sant Miquel, obra de Louis C. Tiffany, un dels principals exponents de l’Art Nouveau a EEUU.
- La seva rosassa i finestrals, conformats per més de 3.500 vidrieres policromades i elaborats per artistes de Boston, França i Anglaterra.
L’entrada a la Catedral de Sant Patrici és gratuïta, però ens dónen la opció abans o després de la nostra visita, de fer un donatiu. La Catedral de Nova York obre els 365 dies de l’any des de les 6:30h fins a les 20:45h.
Sortint de la catedral i continuant per la Cinquena Avinguda, passarem de llarg el creuament amb el carrer W 53 Street que ens duria al Museu MoMa (Museum of Modern Art). Un altre dia ja tenim previst realitzar-hi la corresponent visita.
Ara passem per el costat de la Trump Tower, en el 725 de la 5th Avenue. Es tracta d’un gratacels amb diversos usos de Donald Trump que conté oficines, botigues, restaurants, apartaments i un atri públic.
I ara sí que podem dir que estem en la zona chic de la cinquena avinguda, on se’ns mostraran les grans botigues, com la Apple Store, Louis Vuitton, Prada, Chanel, Tiffany’s, etc… Estem a punt d’arribar a l’encreuament de la cinquena avinguda amb la plaça Grand Army Plaza, que donarà accés a Central Park. Des d’aquesta plaça observem l’Hotel Plaza, el qual és un hotel pel·liculero (el de “Sólo en Casa”). Per aquí entrarem a Central Park. Altres hotels de luxe que estan a prop son el Whitby Hotel, el Ritz-Carlton, etc…
La Grand Army Plaza està dividida en la zona nord i la zona sud. Al sud hi ha la Pulitzer Fountain i en el nord hi ha l’escultura del General William Tecumseh Sherman.
En aquesta zona (Grand Army Plaza, tocant la Cinquena Avinguda) també s’hi troba la famosa cadena de menjar ràpid de Hot Dogs “Nathan’s Famous”. També presenta un gran contrast amb l’Hotel Plaza.
3. Central Park
I ens endinsem, des d’aquí, a Central Park. Central Park és, sens dubte, un dels majors imprescindibles que visitar a Nova York. Situat a la zona de Manhattan coneguda com la Uptown, té una marcada forma rectangular amb unes dimensions de 4 kilòmetres de llarg per 800 metres d’ample.
Central Park està obert els 365 dies de l’any des de les 6h del matí fins a la 1 de la matinada, és a dir, només està tancat de nit suposem que per seguretat.
Fa uns anys Central Park (i moltes zones de Nova York) no eren considerades molt segures sobre tot durant la nit. Gràcies al treball de la Policia de Nova York (el parc té el seu propi Departament de Policia –el Departament de Central Park-) la taxa de criminalitat s’ha reduït en més d’un 90% des de finals dels anys 80, convertint Central Park en un dels parcs urbans més segurs del món.
Central Park està en una de les zones més exclusives de Manhattan, extenent-se entre els carrers 59 i 110, de sud a nord, i entre la 5ª Avinguda i el Central Park West d’est a oest.
Central Park ens ofereix un ampli ventall d’opcions per a gaudir d’un lloc màgic escenari de més de 300 pel·lícules des de la seva construcció en el 1857. Existeixen varies formes de recórrer el parc (caminant, en bicicleta i inclús llogar una barca) i diferents rutes per descobrir-lo.
En funció dels dies que tinguem per visitar Nova York podrem endinsar-nos més a Central Park per descobrir les seves praderies verdes tant conegudes, els seus nombrosos llacs artificials, alguns inclús amb cascades i les seves zones que semblen boscos típics de paratges més rurals.
Central Park té 5 centres de visitants, éssent el més conegut d’ells el “The Dairy Visitor Center & Gift Shop”, que és una petita cada de fusta a l’alçada de Mid-Park al 65th (adjuntem l’enllaç: Places to See | Central Park Conservancy (centralparknyc.org)).
En els racons més emblemàtics de Central Park hi trobarem:
- The Pond i el seu Gapstow Bridge, amb el contrast dels gratacels de Nova York al fons, destacant l’arxiconegut Hotel Plaza de Nova York. Ubicació: East Side at 62nd.
- Bow Bridge, un altre dels ponts icònics de Central Park, construït entre 1859 i 1862. Ubicació: Mid-Park at 74th.
- The Ramble: Paisatge boscós de Central Park, amb multitud de camins, per perdre’s-hi. Ubicació: Mid-Park at 77th.
- Wollman Rink, la pista de gel més famosa del món que atreu a mils de turistes i novaiorquesos des de 1951, entre els mesos d’Octubre a Abril. La resta de l’any es transforma en el parc d’atraccions Victorian Gardens Amusement Park. Ubicació: East Side at 63rd.
- The Carousel, és un altre dels clàssics de Central Park, des d’on si mires en direcció sud, pot veure’s una zona de camps de beisbol que no deixa de sorprendre’ns.
- The Mall o passeig de la literatura, recorregut de pel·lícula en el que hi trobem a 4 estàtues d’alguns dels escriptors més famosos de la història, com William Shakespeare, Robert Burns, Sir Walter Scott, i Fitz-Greene Halleck (ubicació: Mid-Park at 66th).
- Bethesda Terrace, amb la seva font del Bethesda Fountain coronada per l’escultura de l’Àngel de l’Aigua de Emma Stebbins. Ubicació: Mid-Park at 72nd.
- The lake, on ens trobem amb l’idíl·lic Loeb Boathouse on podràs llogar una barca a rems, bicicletes i inclús una góndola! Ubicació: Mid-Park at 72nd.
- El mirador Hernshead, ubicat al costat del Ladies Pavilion, al nord-oest del The Lake. Ubicació: West Side at 75th
- Conservatory Water, un altre dels llacs de Central Park, en el que podem llogar, a Kerbs Boathouse, un vaixell teledirigit entre els mesos d’Abril a Octubre. Ubicació: East Side at 75th.
- Estàtua d’Alícia en el País de les Meravelles. Ubicació: East Side at 75th
- Strawberry Fields, i el seu Imagine, el famós homenatge de Central Park a John Lennon. A prop hi ha l’edifici d’apartaments Dakota. Ubicació: West Side between 71st and 74th.
- Belvedere Castle, castell en miniatura de mitjans del segle XIX que funciona com a estació meteorològica des de l’any 1919, situat enfront de Turtle Pond. Ubicació: Mid-Park at 79th.
- Shakespeare Garden, un jardí de 1,6 hectàrees, especialment bonic quan comença a despuntar la primavera i apareixen les primeres flors de l’any. Ubicació: West Side at 79th
- Obelisc o Cleopatra’s Needle, es tracta del monument més antic de la ciutat, ja que està construït sobre el 1450 aC, junt a un altre igual, que a dia d’avui està a Londres i que fou un regal d’Egipte a ambdues ciutats. Ubicació: East Side at 81th
- Great Lawn, la zona verda de gespa més famosa de Central Park, que tantes vegades hem vist a les pel·lícules. Ubicació: Mid-Park between 79th i 85th
- Sheep Meadow, un dels llocs més màgics amb el seu prat verd lluent i els gratacels de fons. Milers de persones quan fa bon temps vénen aquí a fer un pícnic i inclús a l’estiu es projecten pel·lícules a l’aire lliure. Ubicació: Mid-Park at 67th
- Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir, enorme llac artificial amb unes enormes vistes dels gratacels envoltant el pulmó verd de la ciutat, que tantes vegades hem vist en fotografies i que tantes ganes teníem de veure en persona… Ubicació: Mid-Park between 85th i 96th
- Conservatory Garden, un conjunt de preciosos jardins, ubicats en la zona nord de Central Park, més oblidada, ja que estem força lluny del Midtown i molt a prop de Harlem. Ubicació: East Side between 103th i 106th.
Com a curiositat, no deixis d’observar les plaques que hi ha en molts dels bancs del parc. Em va estar cridant l’atenció, i és que aturar-se uns minuts a llegir les dedicatòries que hi ha escrites en elles… és molt emotiu. |
Si tens dies per a visitar Nova York, t’aconsello que facis com nosaltres i almenys et passis per Central Park un parell de vegades, dividint les zones a visitar. Com pots veure, el parc és gegantí i et resultarà algo aclaparador, abarcar-lo tot en un mateix dia. Si no tens tant temps, dedíca-li un matí o una tarda senceres i selecciona el que vulguis visitar. Però la meva principal recomanació és que et passegis i et perdis pel parc, gaudint de l’entorn que t’envolta. És senzillament increïble. |
Si tenim temps, una de les millors opcions de recórrer Central Park és fer-ho amb bicicleta, un recorregut d’unes 2 o 3 hores aproximadament en funció dels llocs en els que parem i les fotos que ens fem. Per això tenim bàsicament 3 opcions:
- Llogar una bicicleta per hores, que ho podem fer per internet o en algun dels venedors que probablement ens trobarem en el nostre recorregut per el parc. El preu està sobre els 10$/hora aproximadament encara que podem trobar si busquem bé, alguna millor oferta.
- Fer una visita giada en bicicleta per Central Park, experiència que podem reservar en: Tour en bicicleta per Central Park, amb Civitatis (57,70€). Adjuntem el link: Tour en bicicleta por Central Park en español, Nueva York (civitatis.com)
- I finalment, exposo la nostra opció, que ha estat reservar aquesta activitat en la targeta Explorer Pass, per a poder-la realitzar gratuïtament: L’activitat és “Central Park Full Day Bike Rental by Unlimited Biking”. L’horari durant els mesos estivals és de 9h a 19h.
Hem de presentar a la ubicació de la botiga (“Unlimited Biking” es troba a set ubicacions diferents per Central Park), un document d’identitat i una targeta de crèdit. No es realitzarà cap retenció en la targeta de crèdit. El lloguer de les bicicletes inclouen el casc, un candau i una bosseta per a bicicletes gratis. També hi ha la possibilitat de llogar bicicletes tàndem i bicicletes elèctriques. Per reserves de grups o més de 15 persones us heu de posar d’acord i en contacte amb groups@unlimitedbiking.com.
Com que hem previst visitar Central Park en dos dies diferents, podem escollir el dia que llogarem les bicicletes per mitjà de la tarja Explorer Pass. Ens entra el lloguer de tot el dia!!!
Per finalitzar amb la visita a Central Park, cal dir que també és possible contractar una visita guiada en espanyol per Central Park (adjuntem l’enllaç: Visita guiada por Central Park, Nueva York (civitatis.com)), amb una durada de 2h i 25€ el preu. Si ens ho estimem més, també és possible realitzar un Tour pels escenaris de sèries i pel·lícules rodades a Central Park (adjuntem l’enllaç: Tour por los escenarios de series y películas de Central Park, Nueva York (civitatis.com)), amb una durada de 2 hores i 34,60€ el preu. |
Finalment, acabarem la visita a Central Park i només ens quedarà una activitat per realitzar en el dia d’avui, que és anar a veure un musical a Broadway. Prèviament ja l’haurem reservat amb suficient antelació des de casa.
De Central Park fins al nostre hotel podem tornar a peu (son uns 20 minuts per la Setena Avinguda). Però si ja estem força cansats, millor que agafem el metro més proper (per exemple des de “59 Street – Columbus Circle”), on les línies 1 i 2 ens porten a la parada més propera a l’Hotel: “Times Square – 42 Street”.
Si tornem a peu, aconsellem que sortiu de Central Park per la plaça Columbus Circle, en la zona sud-oest de Central Park, entre Broadway, Central Park West, Central Park South i la Vuitena Avinguda, on podrem trobar-hi una estàtua de Cristòfol Colom que domina la plaça.
Aquí, a part de l’estàtua del descobridor, també hi trobarem el Time Warner Centre, el Trump International Hotel and Towery i el Merchant’s Gate to Central Park.
Molt a prop de Columbus Circle, i dins el barri Upper West Side, ens trobem amb el Lincoln Centre. Aquest complex alberga The Metropolitan Opera, New York City Ballet, New York City Opera o la Orquestra Filarmònica de Nova York entre d’altres moltes. Val la pena escapar-se un moment fins a aquesta zona i veure lo imponent que és tot. |
Baixarem al Midtown per la Vuitena Avinguda on ens hi trobarem en el seu número 959, la Torre Hearst, dissenyada per Norman Foster, que destaca entre la resta d’edificis que la rodegen i on es troba la seu de Cosmopolitan o Marie Claire, les conegudes publicacions.
I només ens faltarà continuar caminant per la Vuitena Avinguda o si ho preferim per Broadway, per preparar-nos per el pròxim espectacle que tenim programat.
4. Musical a Broadway
Nova York és una de les ciutats més visitades del món i té la particularitat que un cop hi has estat tens la necessitat de tornar-hi una i una altra vegada.
Ara us parlo d’una de les millors experiències que podeu viure en la ciutat de la Gran Poma, que no és altra que anar a veure un musical a Broadway, que és la zona per antonomàsia amb les obres teatrals més famoses del món.
Broadway, o la seva denominació oficial Circuït de Broadway, es tracta d’un conjunt de més de 40 grans teatres situats en la zona denominada com a Theater District, que inclou tota la zona compresa entre els carrers 40 a 54 i la Sisena i la Vuitena Avingudes de Nova York.
L’Avinguda de Broadway és la via més llarga de tot Nova York amb més de 33 kilòmetres de longitud. Va des del City Hall i arriba fins al Bronx, sent un dels seus punts més coneguts Times Square.
Com podeu imaginar la oferta d’espectacles i sobretot de musicals és espectacular a Broadway, ja que aquests 40 teatres i la imaginació dels guionistes nordamericans dónen per a molt. Atenent als nostres gustos, us deixem amb els 7 musicals que creiem que son imprescindibles ja sigui per la seva història, antiguitat a Broadway, crítiques o pressupost que hi ha darrere d’ells:
1. El Rei Lleó (Teatre Minskoff)
El Rei Lleó és el musical més conegut i premiat de tot Nova York. Porta des de l’any 1997 éssent any rere any el musical amb més entrades venudes i és sens dubte una de les millors produccions teatrals a nivell mundial.
2. Aladdin (New Amsterdam Theatre)
Recreació de la mítica pel·lícula de Disney de l’any 1992. Reviu la història del geni de la làmpara màgica ajudant a Jasmine i Aladdin en la seva lluita contra el malvat Jafar.
3. El Fantasma de la Òpera (Teatre Majestic)
Es tracta d’una de les representacions amb més història de tot Broadway ja que des de l’any 1988 es representa ininterrumpudament. Espectacular.
Per veure la disponibilitat d’entrades per veure el Fantasma de la Òpera a Broadway (Entradas para El Fantasma de la Ópera en Broadway, Nueva York (civitatis.com))
4. Wicked (Gershwin Theatre)
Representa des de l’any 2003 en el teatre més gran de tot Broadway i en el que és habitual veure el rètol “sold out”. Guanyadora de varis premis teatrals es tracta d’un dels musicals amb més pressupost i espectaculars que ens explica la història de Elphaba, la bruixa de pell verda del màgic món de Oz.
5. Frozen (St James Theater)
Seguim en el món dels musicals de Disney. Estrenat el 22 de març de 2018, és a dir, una de les més noves de Broadway, tenim Frozen amb la commovedora i màgica història de 2 germanes que deixen gelat l’escenari però no el públic.
6 y 7. Chicago (Ambassador Theatre) y Moulin Rouge (Hirschfeld Theatre)
Les posem amb menció especial en aquesta llista ja que son dues obres que ens transportaran a l’art del cabaret. Chicago és el musical més longeu de Broadway ja que la seva estrena data de un ja molt llunyà 1975.
Sens dubte és tota una experiència recórrer aquests carrers mentres intentes decidir sobre quina obra és la que més et vé de gust veure, si no has fet els deures abans i has comprat l’entrada amb antelació per evitar quedar-te sense.
Si teniu moltes ganes de veure una obra en concret no dubteu en comprar l’entrada per Internet, perquè és molt probable que s’esgotin. Per comprar l’entrada amb antelació per Internet (veure entrades disponibles de Rei Lleó, Aladdin, Wicked, Fantasma de l’Òpera,… (a través de CIVITATIS). Adjuntem link: Excursiones, visitas guiadas y actividades en Nueva York (civitatis.com) Una altra de les millors opcions que hem vist per nosaltres és la web “Hello Ticket”, que es tracta d’una web espanyola especialista en la venda d’entrades per els principals esdeveniments de la ciutat de Nova York i per suposat podem trobar els millors musicals de Broadway (adjuntem link: Hellotickets – Reserva tours y actividades a un precio más barato) |
Nova York és una ciutat bastant cara per lo general, i veure un musical a Broadway, sobretot els millors, no és una excepció.
Si ens centrem en el Rei lleó, que és el més demandat, a part de la dificultat de trobar entrades, per lo que és recomanable comprar-les 2 mesos abans del vostre viatge, conteu que el preu de l’entrada més econòmica està sobre els 130€ i en zones algo millor situades ens anirem sobre els 250€.
Si busquem altres musicals el preu pot baixar una mica però és molt complicat trobar entrades que baixin dels 100€. El preu dels espectacles és bastant car en tot EEUU en general.
Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge de l’itinerari del dia i de les principals atraccions: