Categories
NOVA YORK

6. MISSA GÒSPEL A HARLEM + VISITA A HARLEM PER LLIURE + CONEY ISLAND

El dia d’avui està pensat de que caigui en diumenge. Tenim previst anar a passar el dia al barri de Harlem. Durant el matí assistirem a una missa de Gòspel en una de les esglésies del barri, ja que hi ha temples que admeten la visita dels turistes. Seguidament farem una visita “per lliure” del barri de Harlem, veient les seves principals atraccions. Acabarem el dia, anant fins a Coney Island (un dels extrems de Brooklyn) i deixar-nos atrapar pels seus parcs d’atraccions coneguts.
Índex
1. Missa Gòspel
2. Barri de Harlem
3. Coney Island

1. Missa Gòspel

Una de les experiències més boniques que pots viure a Nova York és assistir a una missa de gòspel. Nosaltres vàrem escollir el mític barri de Harlem per a gaudir d’aquesta experiència. La comunitat afroamericana de Harlem és extensa per lo que anar a un diumenge a una de les seves esglésies és èxit assegurat per veure una missa local (i no enfocada al turista). A més, després et pots quedar visitant el barri de Harlem.

Però no només a Nova York podràs assistir a una missa de gòspel… Estats Units en general és un país on aquestes misses tant alegres son habituals. Altres exemples de ciutats on hi ha una gran comunitat afroamericana son Nova Orleans i Miami. Igual que passa amb Harlem, els barris on es celebren aquestes misses solen estar allunyats del centre, per lo que llogar un cotxe per arribar a ells pot ésser una gran idea.

D’entre totes les esglésies de Harlem, nosaltres vam escollir la Bethel Gospel Assembly (Home | bethelga). Les misses son en dimecres i diumenge. Els horaris varien depenent de l’època de l’any així que lo millor és que consultis la web abans d’anar-hi.

Bethel Gospel Assembly
Altres misses i llocs que et recomanem per assistir a una missa Gòspel son:
First Corinthian Baptist Church (1912 Adam Clayton Powell Jr. Boulevard)
African Methodist Episcopal Zion Church (140 W 137th Street)
Saint Charles Borromeo (211 W 141th Street).

L’experiència fou molt emocionant ja que no s’assembla en res a una missa catòlica d’aquí. A l’inici el pastor es presenta, dóna la benvinguda i el cor comença amb les cançons i els balls. Has de saber que la missa completa dura unes 3 hores, però te’n pots anar quan tú vulguis. Habitualment la gent se’n va cap al voltant de l’hora i mitja aproximadament. Al principi hi ha bastantes cançons, però llavors es centren més en els sermons. És molt curiós perquè el pastor parla de política, del barri, de notícies d’actualitat,… La gent l’aplaudeix, riu, etc… És un lloc on es parla dels problemes del dia a dia (a part de resar).

Bethel Gospel Assembly

Una de les cançons de l’inici està dedicada als turistes o visitants. Totes les persones canten i s’aixequen a donar-te la mà, abraçades i dir-te que moltes gràcies per venir. Aquest moment és molt emocionant.

Assistir a una missa gòspel és gratis. No obstant, a l’entrar et dónen alguns sobres perquè donis la voluntat i, durant la missa mentres canten, la gent s’aixeca a donar els sobres. Ningú sap lo què hi has ficat.

L’experiència és molt intensa ja que el pastor és molt expressiu (i una mica exagerat) i fa que la missa no sigui avorrida. Els cors de gòspel son realment bons i tota l’església balla i canta amb moltíssima energia. Aquesta és una experiència que et recomanem al 100%. T’animes a incloure-la en el teu itinerari per Nova York?

Bethel Gospel Assembly

Després de missa, pots anar a fer un brunch per Harlem o a seguir amb la ruta turística. Nosaltres et proposem una ruta turística per lliure.

Recorda que en el passat 3r dia del viatge a Nova York, et proposavem que, si no tens molt temps, pots combinar el tour de Contrastos de Nova York amb el d’assistir a una missa gòspel. Ideal per aprofitar el dia i les teves hores a Nova York. Pots reservar-lo aquí: Oferta: Tour de Contrastes + Misa Góspel, Nueva York (civitatis.com)

2. Barri de Harlem

Visitar Harlem a Nova York pot ser una experiència enriquidora i fantàstica. Aquest lloc és un dels més coneguts barris de la ciutat de Nova York, per lo que aquí t’explicarem la seva història, què fer i què veure a Harlem quan el visitis. Anar per lliure és la nostra recomanació, ja que això et permetrà viure el barri i gaudir dels seus carrers.

Harlem és un barri que pertany a Nova York, en lo que es coneix com Upper Manhattan. Al nord limita amb el riu Harlem i el carrer 155; al sud limita amb Central Park North; a l’est es localitza la Cinquena Avinguda, mentres que a l’oest limita amb Frederick Douglas Boulevard, St.Nicholas Avenue i Morningside Park.

El seu nom és una derivació del nom original: Nieuw Haarlem. La Nova Harlem fou anomenada així perquè hi havia un gran nombre d’immigrants holandesos, els quals, d’aquesta forma, varen rendir tribut a la ciutat holandesa original de Haarlem.

Carrers de Harlem

Breu història de Harlem

Previ a l’arribada dels europeus, els assentaments dels quals varen quedar formalment incorporats en 1660 sota el comandament de Peter Stuyvesant, aquest lloc va estar habitat per una tribu anomenada Manhattan, quins, junt als lenape (una altra tribu origirària), s’encarregaven del cultiu d’aquestes planícies.

Durant la Revolució de les Tretze Colònies, aquest lloc fou cremat per complet; la seva posterior reconstrcció va tardar molts anys en concretar-se. Això va portar a un creixement lent del lloc i, al terme de la Guerra de Secessió, allà a 1868, fou que es va donar un creixement relativament important. En aquells anys, la majoria dels seus habitants eren novaiorquesos, jueus i italians.

Fou gràcies a les connexions ferroviàries que Harlem va poder desenvolupar-se de nou; és en aquest temps quan la població italiana i jueva va anar disminuïnt-se, i va augmentar la afroamericana i d’origen portorriqueny. En aquest període se’l coneix com la Gran Migració Afroamericana, desenvolupada en els albors del segle XX.

Harlem

Per 1930, la població afroamericana constituïa el 70% de la totalitat de la zona. Això es va associar amb l’anomenat moviment New Black i, posteriorment, amb l’anomenat Renaixement del Harlem, un moviment que va impactar l’escena cultural del territori.

Entre els anys 30 i els anys 90 del segle passat, la zona es va veure molt afectada per la desocupació, el què va conduïr a situacions de violència particulars. No obstant, a partir de 1990, es varen renovar molts dels immobles, i moltes de les persones que milloraren les seves condicions de vida varen abandonar el lloc, donant pas a l’arribada d’altres grups ètnics.

Això va coincidir amb la renovació general del barri per millorar les condicions de vida de tots els seus habitants.

Si et preguntes què veure a Harlem, aquí et deixem unes quantes recomanacions. Per veure-les totes necessitareu quasi un dia sencer. No obstant, en un matí o tarda hi ha temps suficient com per a descobrir l’essència del barri.

Harlem Centre

Començarem la visita al barri donant preferència a la zona situada entre la 5ª avinguda i la 7ª avinguda, anomenada Adam Clayton Powell Jr Boulevard i de sud a nord entre els carrers 125th i 138th, on podrem veure les clàssiques casetes de pedra de color marró, amb les típiques escales amb barana en l’entrada. A part d’aquesta zona de Harlem, en la que les cases de color marró son les protagonistes, que tantes vegades hem vist en les pel·lícules, no podem oblidar-nos de fer les ja típiques fotos dels rètols dels carrers de Nova York, en aquest cas amb els noms de Malcom X o Martin Luther King.

Harlem centre
Rètols dels carrers de Harlem

Apollo Theater

Situat en el 253 de la 125th Street, és el lloc on s’han presentat grans artistes com Michael Jackson, Mariah Carey, Diana Ross, Jimmy Hendrix, Ella Fitzgerald i Aretha Franklin. Fou un dels llocs més emblemàtics del Renaixement de Harlem. A més de poder assistir a alguns dels seus espectacles, també és possible recórrer el seu interior mitjançant una visita guiada.

Apollo Theater

Boulevard Malcolm X

És una avinguda que creua al llarg de tot Harlem, començant des de Central Park. Junt a l’avinguda Adam Clayton Powell Jr., es tracta de les dues avingudes més importants de Harlem.

Al llarg d’ella, podràs trobar esglésies, restaurants, comerços i edificis que permetran apreciar la forma de vida i la història del barri.

Malcolm X Boulevard

Sylvia’s Restaurant

Situat en el boulevard Malcolm X, entre els carrers 126th i 127th. És un altre dels restaurants famosos del barri i també fa menjar d’estil del sud. A més, molts dels treballadors canten mentres realitzen la seva jornada laboral, per lo que inclou concert espontani. Aquest seria un bon lloc per fer-hi un brunch en diumenge, de 11h a 14h, després de la missa gòspel. Es troba a 328 Malcolm X Boulevard.

Sylvia’s Restaurant

Edificis Brownstones

Es tracta d’un sense nombre d’edificis caracteritzats per els seus maons de color marró, els quals es consideren com emblemàtics d’aquest barri.

Et recomanem visitar l’històric districte de Mount Morris, el qual comprèn els carrers que van de la 118th a la 125th, exactament entre Adam Clayton i Mount Morris Park. En el 1971, aquest districte fou declarat d’interès històric.

Brownstones Buildings
Mount Morris District a Harlem

Adam Clayton Powell Monument

Adam Clayton Powell fou el primer afroamericà en representar Harlem en el Congrés, d’aquí que se li construís aquest monument. Està situat just enfront del Adam Clayton Powell Jr State Office Building, enmig d’una petita plaça que reflexa tant l’estil de vida com la història del lloc.

Adam Clayton Powell Monument

Escoltant una mica de jazz

Nascut com una barreja de ritmes africans amb occidentals, aquest gènere va néixer a finals del segle XIX i és de lo més representatiu de la cultura afroamericana. Per gaudir d’un concert de jazz a Harlem pots assistir al Bill’s Place, el París Blues o el Minton’s Playhouse. Aquests llocs alguna vegada foren bars clandestins, per lo què estaràs molt a prop dels artistes. Donat que son molt freqüentats, et recomanem que reservis amb antelació.

Minton’s Playhouse

Els graffiti del East Harlem

La part est d’aquest barri té una alta influència llatina, la qual es fou desenvolupant a partir de la segona meitat del segle XX. La majoria dels llatins que viuen aquí provenen de Puerto Rico, Cuba i República Dominicana.

És una zona que es caracteritza per els múltiples graffitis que es poden apreciar al llarg dels seus carrers. També existeix un centre educatiu (Jackie Robinson Educational Complex), en el que podràs apreciar, encara que sigui des de fora, una important mostra d’art del carrer.

Jackie Robinson Educational Complex

Marcus Garvey Park

Conegut prèviament com el Mount Morris Park, és un parc de 81.600m² d’extensió. Se situa en el límit entre Harlem i el Harlem de l’Est. Fou creat en 1840 per l’alcalde de Nova York, Robert Morris; posteriorment fou renombrat en honor del empresari i activista nordamericà Marcus Garvey, en 1973.

Marcus Garvey Park

Universitat de Columbia

Universitat de la Ivy League (1754) en l’Alt Manhattan, centrada en Medicina, Empresarials, Arts i més.

Columbia University

Cathedral Saint John

Espectacular església històrica immensa coneguda pels concerts, la missa dels diumenges i la benedicció anual dels animals. Entrada gratuïta.

Cathedral Saint John

3. Coney Island

Visitat el barri de Harlem, agafarem el metro i ens presentarem a Coney Island. Després de passar unes hores a Harlem, aprofitant que fa bon temps, hem decidit dirigir-nos fins a Coney Island, situada en un dels extrems de Brooklyn.

La veritat és que Coney Island és un món diferent a lo què vivim a Manhattan. Els gratacels queden ja lluny i aquí ens endinsem en lo què seria una localitat costanera, sense sortir de Nova York. Els colors de Coney Island son fantàstics, això dóna lloc a fotos espectaculars i a passar una estona més que divertida. Encara que es pot visitar tot l’any, les millors temporades per viure aquesta experiència son primavera i estiu.

Aquí et deixem una mini-guia amb els punts que ens van fer sospirar, riure, omplir-nos d’adrenalina o passar-ho de forma genial:

Coney Island

Els parcs d’atraccions

El més conegut de Coney Island son els seus parcs d’atraccions, i encara que no és l’únic que pots recórrer, sí és la zona més icònica i divertida. Malgrat que a simple vista sembla una sola àrea, en realitat existeixen dos parcs de diversions amb atraccions barrejades.

Luna Park

Amb atraccions per a totes les edats. Els nens gaudeixen de jocs de fira clàssics, mentres que els “grans” poden sentir l’emoció de recórrer el seu cos en les trepidants muntanyes russes:

  • Cyclone: La muntanya russa centenària, construïda amb fusta en el 1927 i on la teva adrenalina recorrerà el teu cos al màxim. No confiïs en la tranquil·litat que desprèn des de sota!
  • Thunderbolt: Una muntanya russa amb una caiguda de 90º, girs i voltes tancades, ideal per els forts de cor i d’emocions salvatges.
Entrada de Luna Park

En l’actualitat, existeixen 28 atraccions i 13 jocs de carnestoltes, així com restaurants i posts de menjar. Pots comprar una pulsera amb tot inclòs o adquirir una targeta en les taquilles del parc i posar-li crèdits per les atraccions que prefereixis.

L’entrada a Luna Park és gratuïta. Només es té que pagar per la targeta o pulsera per a poder pujar a les atraccions. El preu ronda els 61€ i està inclosa en la Explorer Pass que hem comprat.

Luna Park

Deno’s Wonder Wheel

És per els més petits, amb 16 atraccions per a nens i 5 per a adults; no obstant, aquí et trobaràs un emblema de Coney Island, la llegendària roda de la fortuna Wonder Wheel.

Aquesta noria, de 150 peus, va obrir en el 1920 i encara pots gaudir dels seus girs enfront del mar i les oscil·lacions de les seves góndoles als costats que t’acceleren el cor. És tant excèntrica que ha inspirat a altres parcs a construir la seva; fins i tot existeix una a Disney’s California Adventure.

Per pujar a les atraccions de Deno’s, pots comprar una targeta en les taquilles, carregar-li crèdits i pagar en cada joc.

Deno’s Wonder Wheel

Entrar i caminar per els parcs d’atraccions de Coney Island és gratuït, pots prendre fotografies excepcionals o recordar pel·lícules. Solament tindràs que pagar si hi puges en alguna atracció o participes en algun joc de fira.

Passeig marítim Riegelmann

Un altre dels imperdibles a Coney Island és caminar al llarg del Boardwalk. Fet amb taulons de fusta, el passeig marítim té una longitud de 3,2km i connecta els parcs de diversions i els llocs d’interès. Pots gaudir de bars, terrasses, gelats, menjar ràpid, botigues i salons recreatius. No deixis d’entrar a una de les seves botigues amb roba de platja i souvenirs.

Riegelmann Boardwalk

Moll Steemlechase

Per a unes panoràmiques increïbles, arriba fins al moll Steemlechase, l’únic que queda en la platja d’aquest lloc. Es va construir en 1904 i les seves vistes continuen sent de les millors en la illa.

Moll Steemlechase

Els hot dogs a Nathan’s

Un clàssic de clàssics és saborejar un hot dog en aquest restaurant que va obrir fa més d’un segle i té els hot dogs més famosos en aquest barri de Brooklyn.

Existeixen dos locals en l’àrea, el post original està en el xamfrà de Surf Ave i Stillwell Ave. L’altre es troba molt a prop i té taules a l’aire lliure. Lo més segur és que tinguis que fer cua, perquè tothom vol provar aquest menjar típic de la ciutat. Prova un dels seus hot dogs i decideix si realment son els millors de Nova York!

Nathan’s a Coney Island

El New York Aquarium

Una altra de les coses que veure a Coney Island és l’aqüari de Nova York. També conegut com l’aquari de Coney Island, és el més antic del país que continua obert i que pots visitar durant tot l’any.

Tingues un encontre salvatge amb algun lleó marí, pingüïns o nútries. Gaudeix un espectacle de teatre aqüàtic, o bé descobreix la vida que existeix en el mar, tant sols a l’altre costat del dic.

En l’aqüari és possible veure l’agilitat dels taurons, la singularitat de les ratlles i la vivor de les nútries marines. També hi ha pops i meduses que et sorprendran amb els seus colors i formes.

Graffiti del New York Aquarium
  • Teatre 4D: una experiència immersiva amb pel·lícules 3D i efectes sensorials.
  • Espectacles de aquateatre: un espectacle interactiu on les estrelles son els animals aquàtics i els seus entrenadors.
  • Piscina tàctil: Toca i aprèn! No tornaràs a tenir un eriçó entre les teves mans o un prehistòric cranc casserola.
  • Trobades salvatges: Amb els residents de l’aquari com els poderosos llops marins.

A més, pots aprendre com salvar aquests sorprenents animals de les amenaces que planteja el canvi climàtic.

The New York Aquarium

L’horari d’obertura de l’aquari és de 10 a 17h, i els preus son de 29,95$ per adults, 27,95$ pels sèniors, i 25,95$ pels nens.

La platja de Coney Island

No és comú pensar en Nova York amb platges, però a l’estiu, una de les més populars és la de Brooklyn degut a la proximitat de totes les activitats que també pots realitzar en Coney Island.

Aquesta platja conta amb una línia de sorra de cinc kilòmetres, perfecta per jugar a voleiball, prendre el sol (recorda el protector), nedar i caminar en la costa. Si estàs aquí en les festes de desembre, pots participar en el tradicional bany de l’1 de gener, on el Coney Island Polar Beach Club convida als valents a donar-se una bona capbussada en les aigues gelades de l’Atlàntic.

Únicament a Coney Island Nova York pots celebrar tant absurdament l’inici d’any!

La platja de Coney Island

La desfilada de les sirenes

Busques alguna cosa més extravagant que el nedar en fred? Vine al més de juny a Coney Island, i admira les sirenes! Com ho sents, en aquest mes hi ha una desfilada de sirenes novaiorqueses i personatges aqüàtics que llueixen el seu cos amb pintura i utensilis cridaners, ballant i muntant carrosses. Una tradició que moltíssima gent admira i gaudeix, i única si tenim la sort de coincidir amb ella.

Desfilada de sirenes a Coney Island

L’estadi dels Brooklyn Cyclones

Si ets amant del béisbol, aprofita la teva visita a la illa i ves a un partit dels Cyclones, un equip de les lligues menors que juga en l’estadi Maimonides Park, molt a prop del metro i dels parcs d’atraccions.

L’estadi no té res a veure amb el dels Yankees, oferint-nos un ambient sempre genial i quasi familiar. Riu i balla amb la mascota, atrapa els regals i anima amb força. Addicionalment, la teva visita a l’estadi pot incloure una ronda de cerveses en la cerveseria del barri amb un sabor purament local.

Brooklyn Cyclons Stadium

Focs artificials

A l’estiu, els parcs de diversions s’uneixen per il·luminar el cel nocturn amb focs artificials tots els divendres (des de finals de juny fins a principis de setembre) si el clima ho permet. La nostra recomanació és gaudir-los des de la platja o el passeig marítim; duren al voltant de 30 minuts i solen començar a les 21:30 hores. Llums i pampallugues gratuïtes per els ulls i el cor.

Focs artificials a Coney Island

Museu de Coney Island

I, si en la teva escapada vols incloure història, cultura i nostalgia, res millor que una visita en aquest museu. És una petita exposició curada per amor a la cultura pop que segueix la tradició dels museus de 10 cèntims, creats en el segle XIX per a divertir a les classes menys riques nordamericanes.

El museu es dedica a preservar i interpretar la història del districte d’atraccions, començant des dels primers dies en que aquest lloc encara era una illa. Conta amb una col·lecció permanent de més de 5000 objectes com fotografies, pintures, objectes relacionats amb les atraccions, rètols antics i elements arquitectònics. Molts estudiosos de la història de la cultura popular troben en els seus arxius informació rellevant a partir del segle XIX.

Coney Island Museum

Art urbà

Si ets fanàtic dels murs decorats amb art urbà com nosaltres, les pintures i murals a l’aire lliure que existeixen en les parets de Coney Island et fascinaran.

En la seva creació participen més de 30 artistes de tot el món i cada any renoven les seves originals obres, així que pots admirar treballs diferents, any rere any.

Street Art a Coney Island

El barri de Brighton Beach

La nostra última recomanació és que descobreixis una part de Nova York que sembla un altre país. Si camines al voltant de 10 minuts endavant del passeig marítim arribaràs a aquest barri habitat per població de l’antiga Unió Soviètica.

Estrany? Estranyíssim! Veuràs els noms de les botigues escrits en alfabet cirílic i és fàcil imaginar que has viatjat a l’altre costat del planeta en uns minuts. Fes un passeig, menja en algun dels seus restaurants i llavors pots retornar al metro, la estació Brighton Beach queda aquí.

Barri de Brighton Beach

Ara que ja saps què veure a Coney Island, tens davant teu un món de possibilitats i alternatives, així que disposa del temps suficient per recórrer les que més t’agradin.

Coney Island s’ubica a la part més allunyada de Manhattan de Brooklyn. Per anar-hi, la millor i quasi única opció és el metro.

El trajecte des de Times Square fins a Ocean Pkwy (línies F i Q) o Brighton Beach (línia B), que son les dues parades que tenim a Coney Island, és d’una hora aproximadament.

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge de l’itinerari del dia i de les principals atraccions, en l’àmbit de Harlem:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *