Categories
NOVA YORK

7. 42nd STREET (SUMMIT ONE VANDERBILT + N.Y. PUBLIC LIBRARY + GRAND CENTRAL TERMINAL + CHRISLER BUILDING) + PARK I LEXINGTON AVENUE + ROOSEVELT ISLAND

El dia d’avui també formarà part dels dies que destinem a conèixer i explorar el gran barri del Mid-Town de Manhattan. La intenció del dia d’avui és recórrer dos vies del Mid-Town i acabar amb la visita a la Roosevelt Island. Començarem per passejar per el carrer 42nd Street i entrar a tots els seus monuments i atraccions. El primer de tots ells, no cal dir-ho, serà el mirador Summit Vanderbilt. Seguirem pel Bryant Park, la New York Public Library, la Grand Central Terminal i el Chrysler Building. Seguidament canviarem d’orientació (d’oest a est passarem de sud a nord) i caminarem per Park Avenue i finalment per Lexington Avenue contemplant els seus meravellosos edificis, per acabar arribant a peu a l’estació del telefèric de Roosevelt Island.
Índex
1. 42nd Street
2. Park Avenue / Lexington Avenue
3. Roosevelt Island

1. 42nd Street

Summit One Vanderbilt

Una de les visites que teníem més ganes de fer era al The Summit One Vanderbilt, un dels nous miradors de Nova York. Conegut també com el mirador dels globus de Nova York, el Summit One Vanderbilt és un dels observatoris més moderns i amb millors vistes de tot Manhattan.

Inaugurat en el 2020, l’edifici Vanderbilt és un colossal edifici d’oficines ubicat molt a prop de Grand Central terminal i Bryant Park, concretament entre els carrers 42 i 43, amb l’accés per Madison Avenue.

Summit One Vanderbilt

Quan medeix l’edifici Vanderbilt de Nova York? L’edifici Vanderbilt de Nova York és un dels més alts de la ciutat. En concret té una alçada de 427 metres si contem l’antena. Això el situa en el quart lloc d’edificis més alts de Nova York, darrere del One World Trade Center (541m), Central Park Tower (472m) i 111 West 57th Street (435m).

Els miradors als que podem accedir s’ubiquen entre les plantes 91 i 93, a uns 305 metres d’alçada. Des del Summit One Vanderbilt tenim unes vistes úniques i espectaculars de Central Park, el Chrysler Building i del propi Empire State, el mirador més emblemàtic de Nova York.

Com la majoria de les atraccions de Nova York, pujar a l’observatori del Summit One Vanderbilt no és per res una experiència econòmica, però això sí, val molt la pena.

Summit One Vanderbilt

El Summit One Vanderbilt té dos tipus d’entrades, la diürna i la nocturna, a partir de les 19h. Els caps de setmana, els preus son també més alts que entre setmana:

  • Entrada diürna: 42,70€ adults laborable; 36,10€ nens de 6 a 12 anys laborables; 49,30€ adults caps de setmana; 42,70€ nens de 6 a 12 anys caps de setmana.
  • Entrada nocturna: 53,70€ adults laborable; 52,30€ nens de 6 a 12 anys laborables; 60,20€ adults caps de setmana; 53,70€ nens de 6 a 12 anys caps de setmana

Els menors de 6 anys entren gratuïtament.

Summit One Vanderbilt

Per comprar l’entrada tenim bàsicament 3 opcions, els preus de les quals son semblants, encara que la primera opció que us presentem és algo més econòmica i a més tot en castellà:

Summit One Vanderbilt

A part de la pujada als observatoris podem contractar addicionalment el pujar en un ascensor acristallat, denominat Ascent, que ens porta quasi a la cima de l’edifici. El preu d’aquest extra és de 20$ (creiem sincerament que no val molt la pena, ja que la clavada és espectacular).

Al pujar a l’edifici ens fan unes fotos que podem comprar. Els preus son desorbitats, ja que per el paquet de 3 o 4 fotos et demanen més de 40$!

El Summit One Vanderbilt obre tots els dies de la setmana, menys els dimarts, des de les 9:00 fins a les 23:00 hores, éssent la última hora per a poder reservar entrada a les 22:30h.

La millor hora per pujar al mirador del Summit One Vanderbilt és pel matí, a primera hora entre les 9:00 i les 10:00h. En aquesta hora és quan hi ha menys gent i la llum del sol no molesta ni a la vista ni a les fotografies. Al capvespre les vistes son brutals, però és la hora més cara i quan més gent hi ha.

Summit One Vanderbilt

De moment (novembre de 2.022), no està inclòs en cap targeta turística. Nosaltres hem comprat l’Explorer Pass amb la que accedim als altres 4 miradors de Nova York.

La nostra intenció és pujar ben d’hora, sobre les 9h del matí. Arribarem al gratacels caminant pel carrer 42th Street (hi ha uns 10 minuts a peu).

L’entrada a l’observatori del Summit One no es realitza per la porta principal de l’edifici, sinó per una que comparteix accés amb Grand Central Terminal. Si aneu desorientats, en la recepció de l’edifici us situaran.

Des de que s’entra a l’edifici veiem que tot és super modern i pensat perquè la nostra visita sigui un espectacle pur. Inicialment passarem per una sala amb projeccions, imatges, que ens portaran a uns ascensors que ens duran ràpidament fins a dalt de tot mentres ens mostren unes projeccions que tallen la respiració. Per poder pujar i mantenir nets tots els vidres dels miradors, ens tenim que posar al començar unes bosses que cobreixen el nostre calçat.

Summit One Vanderbilt

Les zones accessibles amb l’entrada estàndard estan en els pisos 91, 92 i 93. En tots ells hi trobarem algunes sales que barregen unes vistes al·lucinants amb miralls, jocs de colors i la més cridanera, la sala dels globus.

En el pis 93, estan el bar i la única zona a l’aire lliure que té el mirador. Les vistes son brutals, ja que tenim molt a prop tot lo que és Central Park i varis dels edificis més emblemàtics de Manhattan.

Summit One Vanderbilt

Aquest nou gratacels s’ubica en una de les millors zones de Manhattan. Com hem comentat al principi, s’ubica entre els carrers 42 i 43, tocant a l’edifici de Grand Central Terminal.

Ens trobem davant d’un dels miradors amb les millors vistes i amb una experiència de cara al turista més completa. La sala dels miralls i la dels globus, sobretot si viatgem amb nens, son al·lucinants. No obstant, al ser un edifici nou, li falta la història d’altres gratacels de Nova York. En el nostre cas, si només poguéssim escollir un observatori, escolliríem el Empire State per lo què representa.

Summit One Vanderbilt

Bryant Park

Al sortir de l’edifici Summit One Vanderbilt, ens acostarem en aquest parc públic, el qual serà el nostre punt d’inici de la ruta pel carrer 42nd Street. Es tracta d’un parc de 3,9 hectàrees, ubicat molt a prop de Times Square, en el cor de la Midtown, envoltat de gratacels, que en un dia assolellat es converteix en el lloc perfecte en el que passar l’estona gaudint dels primers rajos de sol del dia, com farem en el dia d’avui. Durant l’hivern s’hi instal·la una famosa pista de patinatge.

Bryant Park

Dins de Bryant Park també podem trobar la New York Public Library, una altra de les visites que podem fer avui i que s’ha convertit en un dels llocs més visitats de Nova York.

New York Public Library
El passat segon dia del nostre viatge a Nova York, ja vam tenir l’oportunitat de visitar l’edifici en la nostra ruta per la Cinquena Avinguda (l’edifici fa xamfrà entre aquesta i el carrer 42th Street). Si no ho vam poder fer aquest dia, el podem visitar en el dia d’avui. O si ens va agradar molt, el podem visitar en ambdós dies. L’explicació i descripció de la visita a l’edifici es troba en el passat segon dia del nostre viatge a Nova York.
New York Public Library

Grand Central Terminal

Deixem enrere Bryant Park i ens n’anem a la zona Est de la ciutat, i en concret, del carrer 42nd Street. Al costat del Summit One Vanderbilt s’hi ubica la famosa estació Grand Central Terminal, la qual, i no us enganyem, és una de les atraccions més importants de la ciutat de Nova York. És un lloc imprescindible de visitar a Manhattan. Aquest edifici, també conegut com Grand Central Station o Grand Central, és una de les estacions de trens més grans del món, tant que conta amb 75 vies i prop de 50 andanes.

Però és més que una estació de tren, aquí conflueixen vàries línies de metro, convertint-se també en l’estació de metro més maca de Nova York. A més, té 60 botigues i 35 llocs on menjar.

Passen per ella més de 750 mil persones diàriament, en una voràgine que sintetitza la vitalitat d’aquesta metròpolis que tant ens fascina.

Grand Central Terminal

Amb el desenvolupament de la ciutat la Terminal va quedar atrapada entre gratacels (hi destaca el Metlife Building), i des de 2021 flanquejada per el One Vanderbilt i el seu Observatori Summit, el nou mirador de Manhattan que ens permetrà veure de front a icones com el Chrysler Building.

Us recomano que per visitar l’estació inicieu el recorregut per l’entrada principal del carrer 42 amb Park Avenue, però abans d’entrar fixeu-vos bé en l’escultural rellotge de cristall Tiffany, amb les figures de Mercuri, Hèrcules i Minerva sobre la façana.

Escultural rellotge de cristall Tiffany a l’entrada a l’estació

A l’ingressar al vestíbul principal (Main Concourse) tot canvia. És un magnífic espai amb milers de passatgers anant i venint, escalinates dignes d’un palau i una immensa volta celeste coronant l’estructura. Segueix llegint perquè així descobriràs els secrets d’aquesta joia estil Beaux Arts construïda en el 1913 (una gran idea per no perdre’t cap detall és fer la visita guiada a l’estació, inclosa en el New York Pass:

Com hem dit, reconeixereu el vestíbul principal de Grand Central Terminal per la seva enorme volta celeste, decorada amb les principals constel·lacions, en total més de 2.500 estrelles.

Llueix una enorme bandera dels EEUU, instal·lada després de l’atemptat de l’11 de setembre que avui ja forma part del conjunt de l’estació.

Main Concourse de la Grand Central Terminal

Atura’t a mirar els seus enormes finestrals. Veuràs que passen ombres de persones, no és una il·lusió òptica, son peatons circulant, i és que els finestrals estan a l’alçada del carrer!

Una altra bellesa son les guixetes per a comprar tickets (en una d’elles està la finestreta per a contractar les visites guiades).

El protagonista indiscutible del Main Concoure és el rellotge de quatre cares –ball clock– sobre la caseta d’informació, en el centre del vestíbul. Una dada curiosa és que el rellotge –així com la resta de rellotges de l’estació- estan avançats un minut, per apurar als viatgers, molt ingeniós.

Ball Clock

En el Main Concourse hi ha dues magnífiques escalinates inspirades en les de l’Òpera de París. Pugeu-les, que des de dalt tindreu una àmplia perspectiva de l’estació i fareu bones fotografies.

Escalinates inspirades en l’Òpera de Paris

Adjacent al Main Concourse està el Vanderbilt Hall. Allí es realitzen exposicions temporals i altres esdeveniments, com el mercat de Nadal de Grand Central Terminal. És un exemple de decoració Beaux Arts, amb canelobres daurats i marbre rosat.

Vanderbilt Hall

La perla del Dining Concourse és el Oyster Bar, el restaurant més antic de l’estació, famós per aparèixer en centenars de pel·lícules i sèries (és un dels bars preferits de Don Draper en Mad Men). La seva especialitat son les ostres fresques i altres fruits del mar. Destaca per el seu sostre amb una trama de voltes daurades.

Oyster Bar

Enfront a l’Oyster Bar es troba la Galeria dels Xiuxiueijos (Whispering Gallery), un dels racons més entretinguts de l’estació que no hauríes de deixar passar. En aquesta galeria voltada el soroll viatja d’una cantonada a l’altra. Per comprovar-lo col·loqueu-se dos persones en els extrems oposats i parleu a poc a poc cap a la paret. La sorpresa és que us sentireu clarament, com si estiguéssiu l’un enfront de l’altre. S’ha de tenir paciència perquè son moltes les persones que arriben a fer l’experiment.

Whispering Gallery

A més de ser un hub del transport, Grand Central Terminal reuneix a prop de 70 locals comercials. No podien faltar en l’estació posts de menjar ràpid i restaurants, la majoria reunits en el Dining Concourse en la planta baixa. Si aneu buscant menjar gourmet o delicatessen, heu de dirigir-vos al Grand Central Market, prop de l’entrada de Lexington Avenue.

Dining Concourse
Grand Central Market

En l’estació s’hi troba una petita seu del Museu del Trànsit de Nova York. Allí podreu comprar bonics souvenirs de la ciutat i visitar la seva galeria amb exposicions relatives al sistema de transport públic de Nova York.

L’estació és molt gran i amb molts racons i raconets, per lo què és recomanable realitzar la visita guiada oficial, per optimitzar el temps i no perdre’s cap dels seus magnífics detalls. La visita és un audio tour –disponible en espanyol- que us guiarà al vosytre propi ritme per tots els llocs d’interès de l’estació que hem explicat. El podeu adquirir a l’estació o online (recomanable si viatgeu en temporada alta per guanyar temps) Adjuntem el link: Entradas para Grand Central Terminal – Nueva York | Tiqets.com. Si teniu el New York Pass, aquest audio està inclòs.

L’horari del servei d’audioguies està disponible entre les 9am i les 6pm. Preus audioguia: Adults 9$, i nens, estudiants i sèniors 7$. On? Els audio tours es retiren en la finestreta amb el rètol “GCT TOURS”, ubicada en el Main Concourse. Durada: depenent del vostre pas, el recorregut pot durar entre 30 minuts i una hora.

Grand Central Terminal

Grand Central Station és una obra impulsada per el magnat dels ferrocarrils Cornelius Vanderbilt. A principis del segle XX els trens seguíen transitant desordenadament per la superfície, i aquest projecte vindria a soterrar les vies sota la terminal, organitzant el caos.

Del mecenes queden escampats al llarg de l’estació ornamentació en forma de glans i fulles de roure. Aquests eren els símbols del seu escut familiar, el lema del qual era “Great Oaks from little acorns grow” (de petits glans neixen grans roures).

Amb la massificació dels automòbils i els viatges en avió, l’estació de trens va començar a perdre protagonisme, cedint terrenys per a la construcció de gratacels.

En un parell d’oportunitats va estar en risc d’ésser enderrocada, però afortunadament va ingressar a l’arxiu d’edificis històrics, resguardant la seva bellesa per a tots nosaltres. Avui connecta la ciutat amb Harlem, el Hudson, New Haven i altres comptats de l’Estat de Nova York (Metro North Railroad).

Grand Central Terminal

Es troba al número 89 a l’East del carrer 42 Street (a l’alçada de Park Avenue). És l’estació de Metro Grand Central Terminal. Serveix a les línies 4, 5, 6, 7 i S. L’estació està oberta diàriament des de les 5:30h fins a les 2h. L’horari de les botigues i restaurants varia.

Visitada l’estació, continuarem la nostra ruta pel carrer 42nd Street per anar-nos a topar directament amb l’Edifici Chrisler.

Chrysler Building

És un altre dels edificis més famosos de Nova York i també dels més simbòlics. Per arribar-hi hem creuat quasi tot el carrer 42nd Street, el qual és un dels carrers més bonics de Nova York. En el terra hi trobem plaques amb referències a llibres, algo per lo que ja val la pena dedicar-li uns quants minuts.

Ja des de lluny, l’edifici Chrysler no deixa d’impactar-nos i és que tornem a estar en un altre d’aquests escenaris que ens recorden a les tantes pel·lícules que l’han retratat o enfocat en alguna de les seves escenes.

Chrysler Building

Com que el Chrysler Buiding no pot ser visitat per dins però sí que és possible accedir a la recepció, no ens ho pensarem dues vegades i entrarem, on podrem contemplar la fantàstica decoració Art Decó del Hall, que sens dubte ens deixa amb les ganes de poder accedir fins alguna de les seves plantes superiors, des de les que segur, es tenen unes vistes impressionants de Nova York.

Hall del Chrysler Building

2. Park Avenue / Lexington Avenue

Vist el Chrysler, trencarem cap al nord per Park Avenue (recularem el carrer 42nd Street fins al Summit One Vanderbilt), i ens aproparem fins al Waldorf Astoria New York, un dels hotels més famosos on, segons hem llegit, s’ha d’entrar per poder gaudir del seu impressionant hall. Ubicació: 305 Park Avenue.

Waldorf Astoria New York
Hall del Waldorf Astoria New York

Ja que estem per aquesta zona, continuem per Park Avenue i ens apropem a l’església de Sant Bartomeu que destaca entre els enormes gratacels que té al costat. Ubicada al 325 de Park Avenue.

Saint Bartholomew’s Church

I continuant per Park Avenue, arribem a un dels edificis més importants que hi ha a l’Avinguda, el Seagram Building, gratacels construït per l’arquitecte Mies Van der Rohe, en el nº 375 de Park Avenue.

Seagram Building

D’aquí continuarem pujant però ara per la paral·lela avinguda de Lexington Avenue, per anar a trobar la Sinagoga Central, edifici ubicat al 652 de Lexington Avenue. Es tracta d’una sinagoga històrica d’estil àrab del segle XIX, amb un interior ornamentat, serveis i visites guiades.

Sinagoga Central a Lexington Avenue

Aquesta sinagoga és la més gran del món ja que a Nova York arribaren 2,5 milions de jueus. Els horaris de visita son molt reduïts. Només obren els dimarts i dimecres de 12-14h. Si vols fer una visita guiada, només les fan els dimecres a les 12:45h. Adjuntem link: Central Synagogue, a Reform congregation in Midtown Manhattan

3. Roosevelt Island

I de la Sinagoga fins a l’estació del telefèric a Roosevelt Island, hi ha aproximadament uns 11 minuts, els quals els farem caminant. Nova York és una ciutat que no deixa de sorprendre’ns. Durant el viatge, us anirem parlant a mesura que ens els anem trobant dels seus 5 grans observatoris, per mirar de conèixer més sobre cadascun d’ells. Avui ens centrarem en el Telefèric Roosevelt Island. Es tracta d’una atracció de Nova York, millor dit, un mitjà de transport, que ens ofereix una de les millors vistes de tota la ciutat.

El seu punt més alt, s’eleva a uns 76 metres per sobre de l’East River, regalant-nos amb unes vistes impressionants del riu i de varis gratacels.

En el trajecte passem enfront a moltes finestres, on novaiorquesos fan la seva vida. Suposem que ja habituats al pas de turistes en el telefèric Roosevelt.

Telefèric Roosevelt Island

El telefèric Roosevelt Island és un espectacular telefèric que uneix Manhattan amb la Illa de Roosevelt. La seva denominació oficial és Roosevelt Island Tramway. Té una longitud de 945 metres i ens porta des de la 2ª Avinguda del Upper East Side de Manhattan fins la Illa de Roosevelt. Fou inaugurat en 1976, sent el primer telefèric operatiu de tot Amèrica del Nord. Encara que nosaltres ho veiem com una fenomenal atracció turística, és un mitjà de transport molt utilitzat diàriament per la gent de l’illa que treballa a Manhattan.

Roosevelt Island Tramway

El telefèric està inclòs dins de la xarxa de transport de Nova York, per lo que podem accedir a ell utilitzant la Metrocard. Si tenim la Metrocard que va per pagament per ús, el preu de cadascun dels trajectes del telefèric Roosevelt Island és de 2,75€, el mateix que tindria el metro i l’autobús. Si portes la Metrocard il·limitada, nosaltres anem amb la de 7 dies, al poder accedir de forma il·limitada al transport de Nova York, realment no paguem res per pujar al Telefèric Roosevelt Island.

Una de les coses que busquem al pujar al telefèric, és poder situar-nos en un bon lloc per contemplar el paisatge. Per això us recomanem evitar les hores punta en les que la gent va a la feina (de 6:45 a 9:15h i de 16:30 a 19:00h per la tarda).

La millor zona per situar-te en el telefèric és la cantonada de darrera esquerra, la més allunyada de la porta, si estem en l’estació de Manhattan. Des d’aquí tindrem una colossal vista de la ciutat a mesura que ens anem allunyant d’aquesta. Així mateix, quan entrem des de l’estació de Roosevelt Island, tenim que anar a buscar el mateix lloc, per tenir de front lo què és el skyline de Manhattan.

Telefèric Roosevelt Island

Roosevelt Island es tracta d’una petita illa allargada, de poc més de 3 kilòmetres de longitud, d’un caràcter eminentment residencial. Lo més habitual , si no estem molts dies a Nova York, és agafar el telefèric i esperar el següent per desfer el camí. No obstant, si tenim temps mai està de més donar-se un passeig per la Illa de Roosevelt. Aquí ens trobarem amb molts espais verds, algunes cases de luxe i el campus de la universitat de Cornell.

Abans de convertir-se en lo què és ara, entre els segles XIX i principis del XX, aquesta illa va acollir varis hospitals, centres psiquiàtrics i fins i tot una presó. De tot això queden algunes restes avui en dia, que ens els podem trobar passejant per l’illa.

Telefèric de Roosevelt Island

Un dels exemples que ens trobem son les ruines del SmallPox Hospital, un antic centre per malalts de verola. Un altre lloc d’interès és el modern parc Four Freedoms Park, que es tracta d’un memorial al president Franklyn Delano Roosevelt. Aquest és la continuació del Southpoint Park.

No ho hem pogut comprovar, però en la primavera la riba del East River és lloc de cirerers en flor. Les vistes de la ciutat amb aquest acolorit primer pla diuen que és antològica.

Telefèric de Roosevelt Island

S’ha de tenir en compte que la illa de Roosevelt no té més de 3 kilòmetres de llarg, per lo que és abarcable en relativament poc temps, resultant un lloc perfecte en el que desconnectar del tràfec de Manhattan.

Destacables son els bancs que hi ha junt al riu, molt a prop del pont de Queensboro on pots asseure’t a descansar, gaudint d’unes vistes de Manhattan que et donaràn una perspectiva diferent a la que hagis pogut veure fins ara.

Des d’aquí tenim vistes dels principals gratacels i edificis de Manhattan, donant-nos unes vistes increïbles de la ciutat, a la vegada que una perspectiva totalment nova per nosaltres, que ens recorda la quantitat de llocs increïbles que hi ha a Nova York.

Roosevelt Island

No sabríem explicar molt bé el motiu, però creiem que la visita a la Illa de Roosevelt a Nova York hauria de fer-se al final de l’estança en la ciutat, ja que serveix com una espècie de “desintoxicació” de Manhattan i a la vegada una espècie de reconciliació amb la ciutat, si en algun moment has arribat a aclaparar-te amb el tràfec diari de la Gran Poma. Creiem que és una bona idea reservar aquesta visita per el final del viatge i dedicar unes 3 hores més o menys a recórrer aquest petit racó, que t’assegurem que no et deixarà de sorprendre’t.

Roosevelt Island amb el pont de Queensboro

Per poder pujar al Telefèric Roosevelt Island ens tenim que dirigir a la 2ª Avinguda, concretament en el carrer 60. Estem en el Upper Manhattan, relativament a prop d’un dels extrems de Central Park. Per arribar fins al punt de sortida del telefèric només tenim que pujar unes escales o ascensor, i validar la nostra Metrocard (o comprar un bitllet allí mateix).

La freqüència de telefèrics és molt alta, cada 10-15 minuts en tenim un, 2 en hores punta, així que si veiem que no està allí només tenim que esperar a que arribi.

Telefèric Rosevelt Island

Si volem arribar-hi (o en el nostre cas marxar-hi) en metro, l’estació més propera és Lexington Avenue / 59 Street (línies 4, 5, 6, N, Q, R). Els recorreguts comencen a les 6am fins a les 2:30pm, i els caps de setmana, s’amplia fins a les 3:30am.

Per arribar a la zona de Times Square, hem de fer transbord de metro a l’estació “Grand Central – 42nd Street”, i agafar seguidament la línia 7.

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge de l’itinerari del dia i de les principals atraccions, en l’àmbit del MidTown:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *