Categories
NOVA YORK

8. ESTÀTUA DE LA LLIBERTAT I ELLIS ISLAND + FREE TOUR PER CHINATOWN I LITTLE ITALY + CHINATOWN + LITTLE ITALY + SOHO + LOWER EAST SIDE

Som en el vuitè dia del viatge a Nova York, i avui anirem a visitar una de les icones de la ciutat i potser del país, l’Estàtua de la Llibertat i Ellis Island. Visitarem també l’illa de l’estàtua i el museu de la immigració que hi ha en Ellis Island. Per la tarda anirem a visitar el Downtown de Manhattan, fent un Free Tour per Chinatown i Little Italy, on posteriorment hi farem un passeig incluint en el mateix altres barris com el Soho i el Lower East Side.
Índex
1. Estàtua de la Llibertat i Ellis Island
2. Free Tour per Chinatown i Little Italy
3. Chinatown
4. Little Italy
5. Soho i Lower East Side

1. Estàtua de la Llibertat i Ellis Island

La llibertat il·luminant el món, més coneguda popularment com l’Estàtua de la Llibertat, és una de les majors icones de Nova York i visita imprescindibles si visitem la Gran Poma.

L’Estàtua de la Llibertat, que fou un regal de França amb motiu del centenari de la Declaració de la Independència dels Estats Units, està situada en la Illa de la Llibertat (Liberty Island) al sud de Manhattan. Us parlarem de les diverses formes que tenim de visitar l’Estàtua de la Llibertat. Algunes d’aquestes formes inclouen la visita a la illa i al monument, inclús pujar fins a la seva corona, i altres només passem per davant en vaixell.

Estàtua de la Llibertat

Per a poder accedir a l’Estàtua de la Llibertat i inclús pujar fins a la seva corona hi ha diverses entrades, que es poden comprar online (recomanable) o en l’estació de Battery Park, que és d’on surten els ferrys que poden atracar en la Illa de la Llibertat.

Actualment només la Companyia Statue Cruises està autoritzada per atracar en la Illa de la Llibertat, així que per evitar possibles estafes us recomanem comprar les entrades en les taquilles de l’empresa o Internet. Aquí us deixo amb els diversos tipus d’entrada que hi ha per visitar la Illa de la Llibertat i l’Estàtua de la Llibertat.

Entrada bàsica a l’Estàtua de la Llibertat (Reserve Ticket)

Entrada que inclou el trasllat en ferry fins a la Illa de la Llibertat, la visita per lliure a aquesta illa i l’entrada al Museu de la Llibertat, recentment inaugurat (2019) i que inclou varies obres que mostren la història del monument incluïnt la torxa original, portada per l’estàtua des de 1886 fins a 1984.

Aquesta entrada també inclou el ferry a la Illa de Ellis (Ellis Island), la visita per lliure a la mateixa i l’entrada al Museu de la Immigració, una visita molt interessant també que fer a Nova York. El preu de l’entrada bàsica a l’Estàtua de la Llibertat és de 19,25$ pels adults, 9$ pels nens de 4 a 12 anys, i 14$ pels sèniors de més de 62 anys.

Estàtua de la Llibertat

Entrada Estàtua de la Llibertat amb accés al pedestal

Aquesta entrada inclou el mateix que l’entrada bàsica més l’accés a la secció Fort Wood del Monument Nacional de l’Estàtua de la Llibertat, és a dir als peus de l’Estàtua que inclou un petit museu i un mirador una mica més elevat que la pròpia illa. Aquesta entrada té el mateix preu que l’anterior, 19,25$ però s’esgota molt fàcilment al tenir places molt limitades (19,25$ pels adults, 9$ pels nens de 4 a 12 anys, i 14$ pels sèniors de més de 62 anys).

Entrada amb pujada a la Corona

L’experiència més completa i única que ens ofereix l’Estàtua de la Llibertat és poder pujar fins a la seva corona i contemplar Nova York des de lo més alt d’un dels seus monuments més famosos. L’accés a la Corona de l’Estàtua de la Llibertat es va reobrir al públic en l’any 2009, després de tancar-se després dels atemptats de l’11S. Només hi ha 240 places al dia per lo què s’esgoten molts mesos abans de la data prevista per el viatge!

Estàtua de la Llibertat

L’entrada amb pujada a la Corona inclou tot lo de les 2 anteriors i l’opció de pujar a lo alt de la corona, a la que s’accedeix mitjançant la pujada de 162 graons bastant estrets (no hi ha ascensor). Aquesta entrada costa 3$ més que les altres, és a dir, 22,25$ (pels adults, 12$ pels nens de 4 a 12 anys, i 17$ pels sèniors de més de 62 anys), però el problema que tenen és que al ser un mirador molt petit hi ha molt poques places i és quasi impossible aconseguir aquesta entrada.

És bastant important que reserveu les vostres entrades amb antelació per internet (en la web oficial de Statue Cruises: Entradas para la Estatua de la Libertad y Ellis Island | City Experiences) ja que així us estalviareu les cues de les taquilles i podreu embarcar al ferry per el lloc reservat a les entrades comprades online.

Estàtua de la Llibertat

Com hem comentat la única companyia que ens permet fer aquestes visites a la illa i a l’estàtua és Statue Cruises, de la que us deixem alguns detalls, consells i els horaris:

  • El Statue Cruises té 2 rutes, una que comença a Battery Park (Nova York) i l’altra en Liberty State Park (New Jersey)
  • L’horari dels ferrys és de 8:30 a 17:00h i la seva freqüència és cada 25 minuts
  • Les entrades inclouen audio-guies en varis idiomes per el Monument Nacional de la Estàtua de la Llibertat i Ellis Island.
  • Recordeu que si voleu comprar l’entrada amb pedestal o la corona s’ha de reservar amb molta antelació.

Si preferiu fer el recorregut amb un guia que ens expliqui els detalls de la història de l’Estàtua de la Llibertat, la Illa de la Llibertat i el Museu de la Immigració de Ellis Island, sempre podem reservar un tour guiat en castellà per aquesta experiència.

Aquestes experiències solen incloure la Entrada a l’Estàtua de la Llibertat amb accés al pedestal (ferry, illa Llibertat, Pedestal de l’Estàtua, i Ellis Island) i el guia que depèn del volum de gent fa la visita solament en castellà o barreja la visita en castellà amb l’anglès.

Aquests tours tenen una durada d’unes 4 hores i tenen l’avantatja, a part del guia, que ens despreocupem de les cues i altres coses.

Ellis Island

Una opció de veure l’Estàtua de la Llibertat de prop, però sense accedir a l’illa és agafar un ferry o els denominats Water Taxis que ens fan un recorregut per la badia i ens apropen lo suficientment a l’Estàtua de la Llibertat per tenir la postal típica de Nova York amb l’Estàtua de la Llibertat i el skyline de Nova York de fons.

El Ferry més famós de Nova York, que ja de per sí és una experiència de què fer a Nova York, és el Staten Island Ferry, que és un ferry gratuït que connecta Manhattan amb el districte de Staten Island i que passa molt a prop de l’Estàtua de la Llibertat oferint unes vistes úniques i quasi impagables. Ja el vàrem agafar en el passat dia 4 del nostre viatge a Nova York.
Ellis Island

Els denominats Water Taxi, son embarcacions que ens recorden a les Golondrines de Barcelona, que tenen un característic color groc i que naveguen sense parar entre el Hudson River i el East River, connectant quatre barris de Manhattan i Brooklyn.

Un d’aquests Water Taxis és l’anomenat Statue of Liberty Express, que ens apropa a escassos metres de l’illa donant varies voltes al voltant de la mateixa perquè poguem contemplar l’Estàtua de la Llibertat des de tots els seus angles.

El preu del Statue of Liberty Express, que té prop d’1 hora de durada, i que a part de vistes de l’estàtua, ens delecta amb l’skyline de Manhattan i Brooklyn Bridge, és de 30$.

Aquesta és l’opció si no tens temps suficient com per visitar la Illa de la Llibertat i Ellis Island, ja que l’activitat està inclosa en el New York Pass.

Statue of Liberty Express

Com és de suposar l’oferta turística per a poder veure de prop l’Estàtua de la Llibertat és molt àmplia i tenim opcions per a totes les hores del dia. Algunes d’aquestes formes de poder veure de prop l’Estàtua de la Llibertat son:

Si teniu temps per visitar l’Estàtua de la Llibertat us recomanem viure l’experiència completa de la Illa, el museu i la interessant Ellis Island, encara que si aneu més justos de temps l’experiència del Water Taxi o l’Staten Island Ferry també son bastant interessants.
L’estàtua i la Illa de la Llibertat

Experiència en l’Estàtua de la Llibertat

En resum, i com hem anat explicant, per anar a l’Estàtua de la Llibertat tindràs que agafar un ferry (de pagament). El ferry s’agafa a Battery Park, en el sud de Manhattan. El ferry fa una primera parada en l’Estàtua de la Llibertat on pots baixar. Quan el tornes a agafar, et deixa a Ellis Island. I ja des d’Ellis Island et torna a deixar a Battery Park. És a dir, una ruta circular. L’entrada del ferry està inclosa en l’Explorer Pass que vam comprar. Desestimem intentar pujar al pedestal i a la corona de l’estàtua.

El primer que has de saber és que has d’anar amb temps per agafar el ferry de l’Estàtua de la Llibertat i Ellis Island. Els ferrys passen periòdicament cada 20 minuts i puges al primer que surt, però et recomanem que estiguis al moll de Battery Park uns 30 minuts abans. El motiu és que els controls de seguretat en el moll son molt estrictes (quasi més que en l’aeroport!) i les cues son molt llargues.

Estàtua de la Llibertat i Ellis Island

Passat aquest punt, puges al ferry que et porta fins la illa de l’Estàtua de la Llibertat. Pots pujar a la coberta del ferry o quedar-te en la part de baix on hi ha un bar. Nosaltres ho tenim clar i escollim anar a la part de dalt. Les vistes cap a Manhattan mentres el ferry s’allunya son espectaculars…

Manhattan downtown

El trajecte dura aproximadament 15 minuts i la màxima emoció la sents quan el ferry es va apropant a l’Estàtua de la Llibertat fins a arribar al moll de l’illa. Començaràs a fer moltes fotos, però no t’atabalis perquè des de la pròpia illa pots fer fotos precioses també.

Quan baixes del ferry, hi ha una caseta on et donaran una audioguia en espanyol. Et recomanem que l’agafis. És gratis i molt informativa! L’audioguia et fa un recorregut al voltant de l’illa i et va explicant les vistes panoràmiques que veus en cada moment, la història de l’Estàtua de la Llibertat i de l’illa. Molt recomanable. És una forma molt interessant de visitar l’Estàtua de la Llibertat.

L’Estàtua de la Llibertat i Manhattan

Com ja t’hem comentat, no pugem al pedestal ni a la corona de l’Estàtua de la Llibertat, però no ho trobem a faltar en cap moment. Les vistes que obtens des de sota son precioses (tant a la pròpia estàtua com cap a Manhattan).

Experiència en Ellis Island

Quan hagis acabat de visitar l’illa de l’Estàtua de la Llibertat, toca agafar el ferry un altre cop que et deixarà a la Illa de Ellis. La visita a Ellis Island es basa en visitar el museu de la immigració de l’illa. Sabíeu que a principi de segle els immigrants que volíen entrar a Nova York tenien que passar per Ellis Island per a passar un procés de selecció? A l’entrar al museu pots agafar també una audioguia en espanyol gratuïta que et posarà en la pell d’un immigrant que acaba d’arribar. Aniràs passant per les diferents sales on t’explicaran els controls mèdics, burocràtics, etc… per els que es tenien que passar els immigrants fins a rebre l’OK per entrar a Estats Units.

Museu de l’immigració a Ellis Island

El museu està molt aconseguit i per nosaltres és una gran experiència poder conèixer la història d’un lloc tant emblemàtic en la història del país.

Des d’Ellis Island tindràs, sota la nostra opinió, la millor vista cap a Manhattan de Nova York. Supera inclús la vista des de Brooklyn! Una bona forma d’acabar aquesta excursió de mig dia cap a l’Estàtua de la Llibertat i Ellis Island.

2. Free Tour per Chinatown i Little Italy

Un cop arribem a Battery Park, ens acostarem al punt de trobada per realitzar un Free Tour per Chinatown i Little Italy. Feia uns 4 dies que havíem estat per la zona (bàsicament Wall Street) i no ens havíem centrat molt en veure els barris de Chinatown ni Little Italy, ja que ho volíem fer un cop realitzat el free tour.

En aquest recorregut, que comença a Foley Square, junt a l’edifici de la Cort Suprema del Comptat de Nova York, passem per alguns dels principals carrers tant de Chinatown, Little Italy, Nolita i el Soho.

Una de les millors formes de conèixer la ciutat, o part d’ella, és amb una visita guiada, mitjançant aquest free tour. En aquest recorregut descobrírem part de la història d’aquests barris de Nova York. Adjuntem el link: Free tour por Chinatown y Little Italy, Nueva York (civitatis.com)

Foley Square, el punt de trobada del Free Tour en espanyol

Es tracta d’un tour que té una durada de 2 hores, amb l’empresa Civitatis, idioma espanyol, i acaba a Lt. Petrosino Square, en el barri de Nolita tocant Little Italy. Té 3 sortides per dia, amb els següents horaris: les 10h, les 11h i les 14h. Com podeu suposar, després de visitar l’estàtua de la llibertat, nosaltres farem el tour de les 14h.

Descobrirem la història d’algunes de les poblacions d’immigrants més importants de Nova York en aquest free tour per Chinatown i Little Italy. També coneixerem el Soho i Nolita.

Chinatown

Començarem el tour dirigint-nos a l’antiga seu del prestigiós diari New York Times i els Jutjats de la ciutat i parlarem de l’evolució de la zona amb el pas dels anys i com es va convertir en el lloc d’acollida de la població immigrant irlandesa i afroamericana.

Seguirem amb el recorregut en direcció a Columbus Park per aprendre sobre la cultura i les tradicions de la població xinesa de Nova York a Chinatown. Després, creuarem Canal Street per a conèixer el què fou el primer Districte Diamant, lloc de residència de la comunitat jueva abans de la Segona Guerra Mundial.

Little Italy

A continuació, ens endinsarem en el popular Little Italy per parlar sobre els primers immigrants italians que fundaren el barri. Malgrat el pas del temps, encara guarda tot el seu encant.

Seguirem el tour per el Soho de Nova York, també coneguda com l’antiga zona industrial. Mentres recorrem un dels barris més artístics de la Gran Poma, arribarem fins la Botiga de Disseny del MoMa.

Última parada? L’exclusiu i modern barri de NoLiTa. Sabíeu que abans formava part de Little Italy? Recorrent els seus carrers, ens toparem amb diferents joieries, singulars boutiques de roba, botigues de decoració, a més d’infinitat de bars chics i els restaurants més coneguts de la zona. Donarem per finalitzat aquest free tour de dos hores més tard en Lt. Petrosino Square.

Edifici emblemàtic del Soho de Nova York

3. Chinatown

Finalitzat el free tour, durant aquesta tarda el què ens vingué de gust fou passejar per alguns dels barris més interessants de la ciutat. En ells no hi ha lo què anomenem imprescindibles, però el fer aquest recorregut en sí, ja és quasi un d’aquests imprescindibles.

Chinatown de Nova York es troba en el cor de Manhattan i segur que voldràs visitar aquest lloc. El barri de Chinatown en Manhattan, és un dels nou barris coneguts com a Chinatown que hi ha a Estats Units. Avui en dia hi viuen en el lloc prop de 750.000 asiàtics.

A nosaltres el barri ens ha conquerit amb les seves botigues “de tot”, el seu aroma a fideus, el seu bullici i el seu singular idioma; és com viatjar a Àsia en un sospir. Aquí et deixem la nostra selecció de llocs de Chinatown que no et pots perdre.

Chinatown

Aquest barri està ple de llocs increíbles per omplir-te d’història, per a fer les teves millors fotos i per gaudir l’encant d’una ciutat dins d’una altra. Definitivament, és una aventura passejar pels carrers del barri. No estan numerats i no sempre es troben dins de la quadrícula, per lo què podria ésser confós, però segur que capturaràs l’essència i vitalitat del lloc.

A més, caminar és la millor forma de trobar botigues plenes de records i articles originals, com els teus propis “bastonets” xinesos, menjar exòtic i roba de dissenyador oriental. Omple’t de color, textures i formes, no obstant, vés amb compte amb les imitacions de productes de marca que abunden en la zona i no caiguis en falsificacions.

Chinatown

Mott Street

Mott Street és un dels principals carrers de Chinatown de Nova York. Aquí abunden els venedors de verdures fresques, fruites, espècies, fongs i bolets i aliments exòtics. És sapigut per molts, que gran quantitat de restaurants de Nova York s’abasteixen a Chinatown per la seva gran qualitat. Compra els teus souvenirs aquí, a millors preus que en les botigues del centre de Manhattan.

Mott Street

Temple Mahayana

És el temple xinès amb més antiguitat en la costa est dels Estats Units i el més gran de NYC. En el seu interior es troba un buda d’or de cinc metres d’alçada, envoltat d’ofrenes i assegut sobre una flor de lotus. El temple expressa la cultura i arquitectura xineses i l’entrada és gratuïta, encara que s’accepten donacions. Els caps de setmana pots participar en un servei budista i escoltar l’homilia en xinès mandarí.

Mahayana Buddist Temple

Columbus Park

Si busques descans i relaxació, aquest és el paratge perfecte, encara que també pots tenir una partida de cartes o escacs amb algun local i fer un nou amic. Veuràs molta gent fent exercici, llegint un llibre o assaborint els típics menjars de carrer que abunden en els entorns. Inclús pots trobar un endeví que et pronostiqui dita i fortuna. Si vols tenir una experiència original, aixeca’t d’hora i fes una sessió de Tai Chi entre els arbres i amb veritables xinesos.

Columbus Park

Museum of Chinese in America

Per aprendre més sobre la cultura, tradició i història xinesa t’has de dirigir al Museu dels Xinesos en Amèrica (MOCA). Conta amb diverses exposicions educatives i innovadores, així com amb una gran programació cultural, que inclou visites guiades per les galeries i els entorns del museu. Aquest espai va sorgir per evitar que la història de les generacions xineses s’oblidés. En l’actualitat, pots reviure 160 anys d’història xinesa a Nova York amb una exposició permanent i dues de rotatives. Adjuntem link: Museum of Chinese in America (mocanyc.org). Preus: 12$ adults. Horari: dissabte de 10 a 18h.

Museum of Chinese in America (MOCA)

Chinatown Ice Cream Factory

Chinatown Ice Cream Factory és considerat per molts com els millors gelats de la Gran Poma, aquesta fàbrica de gelats té sabors únics i exquisits, de sèsam negre, tè gelat tailandès o mantega zen. Si no tens gustos tant aventurers, escull un de coco, mango, lichi o pinya, existeixen sabors per a totes les preferències. A més pots gaudir de coques de gelat xineses exclusives de CICF, elaborades amb tres capes de gelat casolà, en combinacions com lichi, fesol vermell i mango o lichi, tè verd i mango. Si això és massa exòtic, prova un pastís gelat de vainilla, maduixa i xocolata.

Chinatown Ice Cream Factory

Doyers Street (L’angle ensangrentat)

Malgrat de que la majoria dels carrers guarden històries i anècdotes (aquest barri té més de 100 anys d’antiguitat), la Doyer Street, particularment, posseeix una història abundant i un tant tenebrosa. En aquest carrer es va fundar el primer teatre amb funcions en llengua xinesa de la ciutat. Tanmateix, també aquí, varen morir membres de les bandes organitzades degut als múltiples tirotejos que feien bandes rivals, en els temps en que les societats secretes xineses (tongs) dominaven els carrers de Chinatown. En l’actualitat, és un lloc molt instagramejable, ple de restaurants i locals comercials.

Doyers Street

Mercat de Canal Street

Aquí trobaràs posts del carrer, un fotimer de venedors de menjar i una àrea per a menjar. Addicional als dolços coreans, pots adquirir records de la teva visita i fins a obres d’art. Un lloc eclèctic que mai oblidaràs.

Canal Street Market

Carrer de les barberies

Recordes que la Doyers Street fou anomenada amb un nom sanguinari? Doncs ara, en molts dels seus locals s’hi ha establert barberies. A nosaltres ens va sorprendre trobar-ne tantes de juntes, però el què més ens va cridar l’atenció son les cadires que col·loquen els barbers a fora del seu negoci mentres els clients esperen, totes son diferents i desiguals!

Carrer de les barberies

Street Art a Chinatown

Passejant per Chinatown podem trobar també varis murals molt visuals. En quasi tots els barris de Nova York podem contemplar aquest estil d’art urbà, que a nosaltres ens encanta.

Street Art in Chinatown

On menjar a Chinatown

Una altra de les millors coses que es poden fer a Chinatown és menjar bò, autèntic i barat. No oblidis gaudir:

  • Els dumplins, unes bossetes plenes de carn de porc amb un frunzit en la part superior i caldo bullint en l’interior.
  • El bubble tea, un tè dolç preparat amb fruites i que al fons se li agreguen boletes de tapioca o de gelatina.

La majoria dels restaurants son tradicionals i per la família, encara que també pots trobar-ni alguns de moda i molt chics.

Chinatown

Ubicació de Chinatown

Chinatown s’ubica en el low Manhattan, no molt lluny de lo què seria Mid Manhattan. Els límits que hi ha actualment del barri son:

  • Al nord amb el carrer Delancey (limitant amb el East Village i el Soho)
  • A l’est, amb el carrer East Broadway (fins al Williamsburg Bridge)
  • A l’oest, el carrer Broadway (limitant amb Tribeca)
  • Al sud, amb el carrer Chambers (limitant amb el City Hall i la Zona Zero)

Per arribar fins a Chinatown, nosaltres hi hem anat a peu des del Battery Park, però també s’hi arriba en metro o en alguna ruta per la zona baixa de Manhattan.

4. Little Italy

Un dels imprescindibles de qualsevol viatge a Nova York és fer una volta per Little Italy, el barri italià de Manhattan. Es denomina així, ja que aquest barri és on s’instal·laren els immigrants italians que varen arribar a Nova York entre els segles XIX i principis del XX per viure el somni americà. Aquí varen crear el seu petit guetto, mantenint les costums del seu país d’orígen, entre elles la de la màfia italiana, protagonista en la Nova York més fosca.

En realitat, a Nova York hi trobem varis Little Italy, éssent el més gran el que s’ubica en el Bronx, encara que a nivell turístic quan algú es refereix en aquest lloc estem parlant del barri ubicat a Mid Manhattan.

Little Italy

Little Italy no és un barri molt gran, estem parlant de 4 carrers mal contats, però té un encant especial. Anteriorment era molt més gran, però amb el pas dels anys s’ha vist absorbit per els barris col·lindants, especialment Chinatown. Limita a l’oest amb Tribeca i Soho, al sud amb Chinatown, a l’est amb el Bowery i el Lower East Side, i al nord amb Nolita (North of Little Italy).

Recórrer els principals llocs de Little Italy no ens portarà massa temps, el barri, com hem comentat, no és molt gran.

El que realment ens agrada a nosaltres és la gran quantitat de restaurants que ens hi trobem, molts d’ells, com podeu imaginar, típics italians de tota la vida, menjar que a nosaltres particularment ens encanta. De totes formes, aquests serien els imprescindibles que veure a Little Italy:

Little Italy

Mulberry Street

El carrer principal de Little Italy és Mulberry Street, on s’ubiquen a cadascun dels cantons un ampli ventall de restaurants de temàtica principalment italiana. L’entrada a Mulberry Street és fàcilment reconeixible ja que aquí hi trobem un dels rètols que ens dóna la benvinguda al barri.

Mulberry Street

Audrey of Mulberry, el mural més famós de Little Italy

Sense moure’ns de Mulberry Street, concretament en el xamfrà d’aquest carrer amb Broom Street, hi trobem el Caffé Roma, una de les cafeteries més mítiques de Nova York. Però aquí no ens centrarem en el local ni en el seu cafè, sinó en el mural Audrey of Mulberry, obra de Tristan Eaton. Aquest mural, captivador es miri per on es miri, fou pintat a l’agost de 2013, encarregat per The Little Italy Street Project i The Little Italy Merchants Association.

Audrey of Mulberry

Big City of Dreams, l’altre mural de Tristan Eaton a Little Italy

No molt lluny ens trobem amb Big City Of Dreams, un gran mural sobre el què ara és un aparcament, obra també de Tristan Eaton. Aquest mural és de abril del 2015 i fou encarregat per Paul Marciano & Guess, Inc.

Big City of Dreams

La mafia de Little Italy

No podem mencionar Italia, la seva història i les seves costums sense mencionar a la temible màfia italiana, tant vista en el cinema i en televisió. Per ambientar-nos una mica tenim el Mulberry Street Bar, amb una decoració molt enfocada a les sèries mafioses.

Un altre restaurant mític és el Restaurante Umberto’s Clam House, on varen assassinar al mafiós Joey Gallo en l’any 1972. Avui en dia, en aquest local hi trobem un altre restaurant, el Ristorante Da Gennaro.

Si pensem amb màfia i Nova York, segur que se’ns vé al cap la saga de El Padrino, on Marlon Brando i Al Pacino ens deixaren uns personatges per el record. Vito Corleone (Marlon Brando) i Michael Corleone (Al Pacino), son personatges ficticis, però segur que no disten molt de lo què eren els grans capos de la època.

Una altra sèrie de mafiosos a Nova York és els Soprano, però aquesta no es va rodar a Little Italy, sinó a Nova Jersey. Si sou fans de la sèrie, tenim el Tour de Los Soprano (Tour de Los Soprano por Nueva Jersey, Nueva York (civitatis.com)), que ens porta pels mítics Bada Bing, Barone Sanitation, el negoci legítim de Tony Soprano, o les escales del Skyway Diner,…

Tour de Los Soprano

Italian American Museum

En el 155 de Mulberry Street, podem trobar un nou museu, obert al 2021, dedicat a recordar i preservar la memòria i costums dels primers italians que varen arribar a Estats Units i Nova York. L’Italian American Museum (Italian American Museum) ens ofereix exposicions tant permanents com temporals sobre lo que fou la major comunitat d’italians en Estats Units de principis del segle XX.

Italian American Museum

Ferrara Bakery

Un dels negocis més antics de Nova York, i de Little Italy, és Ferrara Bakery, pastisseria que ens delecta amb més de 200 especialitats. Ubicació: 195 Grand Street.

Ferrara Bakery

Lombardi’s, la primera pizzeria de Nova York

En 1905, és a dir, ja fa 117 anys, es va inaugurar a Nova York la pizzeria Lombardi’s, la que és avui en dia l’establiment d’aquest tipus més antic de Nova York. No obstant, aquest local va tancar durant una dècada fins que la va recuperar un nét del fundador, per lo que no sol considerar-se com la més antiga de Nova York, assoliment que recau en John’s of Bleecker Street (1929, Green Village).

La pizzeria manté uns inconfusibles mantells amb quadres vermells i blancs com a senyal d’identitat. Les pizzes parteixen dels 18$, i tenen una pinta i unes valoracions molt bones. Ubicació: 32 Spring Street.

Lombardi’s Pizzeria

Christmas in New York

Una botiga de les més curioses que hi ha a Nova York és Christmas in New York, ambientada en el Nadal tots els dies de l’any. Aquí trobem tot tipus d’adorns nadalencs, molts d’ells amb Estats Units i Nova York com a base. Ubicació: 142 Mulberry Street.

Botiga de Christmas in New York

Viure les Festes de San Gennaro en el mes de setembre

Si teniu la sort de visitar Nova York a mitjans de Setembre és possible que pogueu viure en primera persona la festa de San Gennaro, sant de Nàpols amb festivitat el 19 de setembre. Durant 11 dies, la que és una de les festes més importants i antigues de la ciutat, tenyeix de color, desfilades i posts de carrer per tot Little Italy. El dia més important és el diumenge en el que sobre les 14h es celebra una gran processó portant a hombros l’estàtua de San Gennaro, sortint de la Most Precious Blood Church. Aquest any 2022 s’ha celebrat la 96ª edició, entre els dies 15 i 25 de setembre.

Festes de San Gennaro a Nova York

On menjar a Little Italy

La oferta de restaurants a Little Italy és de les més àmplies per metre quadrat de tot Nova York. Us recomanem que mengeu en el Restaurante Da Nico, que ens ha cridat l’atenció.

5. Soho i Lower East Side

Continuem amb la nostra ruta, ara deixant enrere Little Italy i endinsant-nos en el Soho. El nostre objectiu és passejar pels seus carrers i acabar en un dels escenaris de la pel·lícula de Caçafantasmes, Hook & Ladder 8 que és el nom de l’estació de bombers que es troba en el nº14 de North Moore Street, i que va servir de quarter general als caçafantasmes en 1984. Farem una foto pel record…

Casa de la pel·lícula dels Caçafantasmes

El Soho és un dels barris més populars actualment de Nova York. Aquest barri fou una de les zones de la ciutat en les que a principis del segle XIX es va desenvolupar una gran indústria tèxtil, per lo què si ens fixem, podrem veure la robustesa dels seus edificis, tant característica de l’arquitectura industrial.

A dia d’avui, el Soho s’ha convertit en una zona molt més artística i creativa, en la que hi pots trobar restaurants de qualitat, boutiques i galeries d’art. Inclús aquí s’han instaurat algunes marques famoses de roba o de decoració, fent d’aquest barri un altre dels llocs més exclusius de la ciutat.

El Soho

També, a dia d’avui s’utilitza molt com a ubicació de pel·lícules, així que no és gens estrany trobar-te amb algun carrer tallat per un rodatge. Hi ha moltíssimes coses que fer en el barri, com per exemple gaudir dels carrers adoquinats en els que es dónen cita les marques més famoses de roba, moment ideal per a renovar l’armari. I si no ets de compres quan viatges, com nosaltres, sempre pots apropar-te a McNally Jackson, on diuen que serveixen el millor capuccino i els millors “bollos” de Nova York.

En definitiva, a dia d’avui, el Soho és un dels barris més de moda de la ciutat. Delimitat per Houston Street, Canal Street i West Broadway.

Cast Iron Buildings en el Soho

Un dels reclams i elements més característics del Soho son els denominats Cast Iron Buildings que son edificis construïts amb ferro fos, no molt alts, que contrasten amb els grans gratacels de la resta de la ciutat.

En comptes d’haver continuat la ruta pel Soho (en direcció nord-oest), hi havia l’opció de continuar la ruta pel barri de Lower East Side (en direcció Est). Lo ideal de fer en aquest barri és, com al Soho, perdre’s pels seus carrers passejant. Es tracta d’un barri que sorprèn moltíssim, i és que té un ambient molt bohemi amb botiguetes amb molt d’encant, restaurants i cafès amb magia per els que bé val la pena donar una volta.
La veritat és que l’ambient en el Lower East Side no és per res semblant a la resta de Manhattan, però sí que és veritat que això a nosaltres ens encanta i ens dóna una glopada d’aire fresc després d’aquests dies de viatge, en els que ens hem centrat en zones més concorregudes.
Si visiteu Lower East Side, us recomanem que aneu al lloc on es fa el millor sandwich de pastrami de Nova York, a Katz’s Delicatessen: Aquest lloc és conegut per això i per ser també escenari d’una de les escenes de la pel·lícula “Quan Harry va trobar a Sally”. Aquesta és sens dubte una altra de les recomanacions gastronòmiques a Nova York que no us podeu perdre.
Katz’s Delicatessen

Finalment, tant si hem triat l’opció d’acabar en el Soho com en el Lower East Side, haurem d’anar a buscar el metro perquè ens acosti a les immediacions del nostre allotjament, a la zona de Times Square. Com que la idea inicial era acabar en el Soho, el millor que podem fer és anar a buscar la parada de metro “Canal Street” que ens durà, tant per la línia 1 com la 2 fins a la parada de “Times Sq. – 42 St”.

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge de l’itinerari del dia i de les principals atraccions, en l’àmbit del Lower Manhattan i el MidTown:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *