Categories
LONDRES

5. HOLLAND PARK + PALAU DE KENSINGTON + HYDE PARK I KENSINGTON GARDENS + ROYAL ALBERT HALL + MUSEU D’HISTÒRIA NATURAL + APSLEY HOUSE + WELLINGTON ARCH + HARRODS + CHELSEA

El cinquè dia a Londres ens servirà per allunyar-nos un xic del centre de la ciutat. La intenció del dia d’avui és fer una ruta des dels entorns del Hyde Park fins al barri de Chelsea. Començarem amb la visita a un dels jardins més tranquils de Londres, el Holland Park. Seguirem per la zona de Kensington visitant el seu Palau i els seus jardins. Explorarem Hyde Park amb… ¡bicicleta!, i visitarem a la tarda el Royal Albert Hall i el Museu d’Història Natural de la ciutat. Abans de sortir de l’àmbit de Hyde Park, podem visitar també la Apsley House i el Wellington Arch. Enfilarem Knightbridge dirigint-nos a Harrods, i acabarem passejant pel barri de Chelsea, arribant-nos a la Sloane Square o a la Duke of York Square. Comencem.
Índex
1. Holland Park
2. Palau de Kensington
3. Hyde Park i Kensington Gardens
4. Royal Albert Hall
5. Museu d’Història Natural
6. Apsley House
7. Wellington Arch
8. Harrods
9. Chelsea

1. Holland Park

Després d’uns dies sobre l’asfalt de Londres, és moment de passejar pels seus parcs. Hyde Park és el pulmó de la ciutat, però començarem per un menys conegut que ens encanta.

Anirem a buscar la parada de metro “Oxford Circus” i agafarem la línia vermella “Central” que ens durà a la parada “Holland Park” des de la qual ens arribarem al parc del mateix nou. El trajecte té una durada d’uns 22 minuts fins al parc.

Ens dirigirem cap a Holland Park, un parc d’estil amb bosc molt estimat pels veïns de Kensington. I doncs, què té d’especial Holland Park? Per començar, un jardí japonès amb tots els seus elements en perfecte estat. També, un fotimer d’esquirols corretejant per totes bandes, una zona de jocs infantil i diferents fonts que transmeten una pau infinita. En definitiva, és el parc perfecte per caminar en soledat i que et dónis compte que la tranquil·litat també existeix a Londres.

Els horaris d’obertura del parc és de 7:30 fins que es fa fosc.

Holland Park

Ubicat a l’oest de la ciutat, Holland Park és una petita meravella amagada que poca gent arriba a conèixer. És un dels parcs de Londres que encara que és bastant cèntric, rarament és visitat per turistes, però si teniu temps us ho recomano. Aquí en aquest parc destaca el preciós jardí japonès, un dels llocs més romàntics de Londres.

Una alternativa diferent per fer al començament d’aquest dia que visitarem la zona de Hyde Park, és anar a veure el pas de peatons més famós del món. Estem parlant del pas de vianants d’Abbey Road.

Abbey Road és el famós títol amb que “Els Beatles” batejaren al seu onzè àlbum d’estudi, publicat en Setembre de 1969. Encara que totes les cançons del disc fóren un èxit, algunes de les més famoses foren “Come Together” i “Here Comes The Sun”. Lo què realment coneixem com Abbey Road es tracta d’un dels carrers més famosos de Londres i que com tots sabem va aparèixer en la imatge de la caràtula del disc, realitzada pel fotògraf escocès Iain Macmillan, en la qual, els integrants de la banda de Liverpool The Beatles creuen el famós pas de zebra. Des de llavors, milions de fans dels Beatles s’han desplaçat fins al nord de Londres, en el districte de Camden, per intentar reproduïr la famosa fotografia. A continuació us deixem les dades que us ajudaran a trobar el famós pas de zebra de Abbey Road i conèixer una mica més sobre la seva història i com es va forjar la idea per realitzar una de les fotos més famoses de la història de la música britànica.  

On està el pas de peatons dels Beatles en Abbey Road
Direcció: Abbey Road, Districte de camden, Londres NW8 9AY, Regne Unit  

Com arribar al pas de peatons dels Beatles en Abbey Road
Metro: Has de baixar en la parada de “St. John’s Wood”, en la línia morada (Metropolitan)
Autobús: Les línies 139 i 189 del autobús públic son les que et deixen més a prop, just en la porta dels estudis Abbey Road i a escassos metres del pas de zebra.  

Què veure en Abbey Road: Com planificar la visita
Encara que pot semblar molt fàcil trobar el famós pas de zebra dels Beatles per poder fer-se la famosa foto, tindràs que caminar i passejar una mica des de l’estació de metro de St. John’s Wood per lo què aquí t’expliquem com fer-ho per no perdre’t. Abans de res, no facis com molts turistes que s’han despistat i han acabat en una altra estació de metro que s’anomena “Abbey Road” però que està a uns 12 kilòmetres del pas de zebra en qüestió. Si utilitzes l’aplicació del metro de Londres amb el seu mapa… aquesta no és l’estació que estàs buscant. El pas de zebra de Els Beatles es troba en el districte de camden, a Londres. Si has vingut en metro, llavors des de l’estació de St. John’s Wood tens que baixar per el carrer “Groove End Road” fins que arribes al encreuament on t’hi trobaràs el pas de zebra. Son uns 250 metres en total des de l’estació.
A l’arribar, veuràs un monolit. Des d’aquest punt és des d’on aconseguiràs la foto més autèntica i semblant a la que apareix en la portada del disc. La fotografia la va realitzar, Iain Macmillan (20 Octubre de 1938 – 8 Maig de 2006), el famós fotògraf escocès, que segurament no imaginava lo què aquell “click” de la seva camara significaria per la resta de la història.
Si vas amb un grup d’amics i us voleu fer la foto creuant el pas de zebra… aneu en compte! Ja que els últims anys hi ha hagut varis accidents, alguns d’ells de gravetat, ja que passen autobusos i cotxes i la gent es pensa que tots aniran a parar… però en ocasions no és així! Per suposat, si ets fan de Paul McCartney, recorda que ell apareix el tercer en la foto i sense sabates, així que si no ha gelat aquest matí o la temperatura està per sobre de 0 graus… ja saps, sabates fora!
Famós pas de peatons d’Abbey Road
Perquè és famós el pas de peatons de Abbey Road?
El divendres 8 d’Agost de 1969, quasi un parell de mesos abans de que l’àlbum “Abbey Road” fos presentat, els integrants del grup “The Beatles” varen realitzar la sessió fotogràfics que els consagraria com un dels grups més influents de la història de la música i que tancaria un cicle. Potser, lo que els membres de la banda, Paul McCartney, John Lennon, George Harrison i Ringo Starr no sabien en aquell moment era que aquell seria el seu últim disc i que el seu final com a grup estava a prop, ja que a finals de 1969 John Lennon agafaria un camí diferent per treballar de forma independent. Molts encara segueixen culpant a Yoko Ono com la culpable de la ruptura, però encara hi ha moltes teories obertes.  

Val la pena visitar el pas de zebra de Abbey Road?
Potser no t’has comprat tots els vinils de Els Beatles, no vares créixer amb un pòster de la banda en la paret de la teva habitació o no li posares “Ringo” al teu gos, però visitar el pas de zebra de Abbey Road val la pena. És possiblement el pas de peatons més famós del món i forma part de la història de la música i si no fos perquè t’agrada molt, no hauries llegit fins aquí, veritat? Cada any, s’estima que quasi un milió de persones visiten el pas de zebra d’Abbey Road. Això et dóna una idea de lo què pensa la gent quan li preguntes si val la pena. De fet, el pas de zebra fou declarat “Patrimoni Nacional” per el ex-secretari de Cultura conservador, John Penrose.

2. Palau de Kensington

El Palau de Kensington està localitzat a Kensington Gardens, en la zona oest de Hyde Park, i ha estat lloc de residència de la monarquia britànica durant més de 300 anys.

El Palau de Kensington fou el lloc de naixement de la Reina Victòria en 1819, i fou aquí on se li va comunicar que era Reina amb tant sols 18 anys. Podem visitar la sala en la que la Reina Victòria va tenir la seva primera reunió de consell privat com a Reina i hi ha una petita exposició de la seva vida en el Palau. Més tard fou lloc de residència durant anys de Lady Di, Princesa de Gales, i avui en dia és la residència actual oficial dels ducs de Cambridge, Kate Middleton i el Príncep William.

Durant la visita al Palau podem passejar-nos pels apartaments reials del Rei i de la Reina, el famós saló vermell en el que la Reina Victòria va tenir la seva primera reunió, una exposició de vestits de Lady Di i de la Reina Isabel II entre molts altres, i passejar pels fantàstics jardins del Palau. En els mateixos jardins del Palau es troben a més “The Orangery”, un preciós hivernacle d’estil anglès on és possible gaudir d’un Afternoon Tea autèntic a l’estil de la reialesa britànica.

El Palau està obert tots els dies de 10:00 a 16:00h. L’entrada és gratuïta si disposes de la London Pass, sinó el seu preu és de £16 pels adults i £8 pels nens.

Palau de Kensington
Jardins del Palau de Kensington

3. Hyde Park i Kensington Gardens

Hyde Park és el parc més gran i més famós del centre de Londres, i és de visita obligada si estàs organitzant un viatge a la capital britànica. El parc de Hyde Park i Kensington Gardens estan situats un al costat de l’altre, sumant entre ambdós un total de 253 hectàrees de jardins amb varis llacs. Hyde Park fou fundat en l’any 1536 com a vedat de caça per Enric VIII. Pertanyia a la mansió de Hyde i finalment fou obert al públic en 1637.

Avui en dia, considero que poder passejar per Hyde Park un dia d’estiu és tot un luxe. És possible recórrer el parc sencer en unes 2 o 3 hores, si vas caminant sense parar-te molt per veure les coses més importants, però si fa un bon dia també vé de gust llogar una gandula amb vistes al Serpentine Lake i deixar passar el temps… o bé deixar als nens jugant en el parc perquè la teva nit a l’hotel sigui més fàcil.

L’horari de Hyde Park és de les 5:00 fins a la mitjanit tots els dies de l’any. La forma més senzilla d’arribar-hi si estàs per el centre de Londres, és a dir, prop de Oxford Street o a Piccadilly… és caminant.

Si vols arribar a Hyde Park en metro, les estacions més properes son:

  • Lancaster Gate (Central Line)
  • Marble Arch (Central Line)
  • Hyde Park Corner (Piccadilly Line)
  • Knightsbridge (Piccadilly Line)

Hyde Park, a més de ser el parc preferit de la majoria de londinencs, és també el lloc on es celebren diferents esdeveniments durant tot l’any. A l’estiu l’esdeveniment més important que té lloc a Hyde Park és el British Summer Time, on durant uns dies podem gaudir d’un festival de música en el parc més important de la ciutat.

A finals d’estiu la última nit dels BBC Proms es celebra a Hyde Park, amb el seu concert “Proms in The Park”. A l’hivern el fred sol fer que anar al parc resulti menys desitjable, però Hyde ParK per Nadal és un dels llocs més visitats de Londres, ja que durant aquestes dates s’instal·la la fira de Nadal més gran i més famosa de la ciutat: Winter Wonderland.

Vista aèria de Hyde Park i Kensington Gardens

Què veure a Hyde Park i Kensington Gardens

La millor forma de veure Hyde Park i Kensington Gardens és sens dubte passejant tranquil·lament, encara que una altra opció és recorrent aquests fantàstics jardins amb unes bicicletes de lloguer. I aquí és on entra la London Pass. Amb aquest passi t’inclouen dues hores de lloguer de bicicleta, pensades per recórrer Hyde Park. S’ha de reservar amb antelació a “londonbicycle.com”. Descobrirem la ciutat des d’una perspectiva diferent amb el lloguer de bicicleta de dues hores de l’empresa “London Bicycle Tour Company”.

Els horaris son de dilluns a divendres de 9:30 a 15:30h, i dissabtes i diumenges de 9:30 a 18:00h. Els preus si no disposes de London Pass son de £8 pels adults. La pàgina web per fer el lloguer: London Bicycle Tour Company |

London Bicycle Tour Company

A part de llogar bicicletes, l’empresa també ofereix rutes turístiques per la ciutat. La central es troba al centre de la ciutat, en la direcció de Lambeth Towers, al 74 de Kennington Road, de Londres.

Llogada la bicicleta, només ens faltarà recórrer les principals atraccions de Hyde Park, que son les següents:

The Serpentine Lake

The Serpentine és el nom del llac gegant de Hyde Park. Té forma de coma i creua el parc de nord a sud, creuant Hyde Park i Kensington Gardens. Enfront de la part nord del llac hi ha una esplanada on molta gent sol anar-hi a patinar, i on solen donar classes de patinatge. En la gespa hi ha una zona amb gandules que es poden llogar, un lloc fantàstic per veure passar el temps. En el llac ens trobem amb ànecs, cignes, oques,… I en la gespa veureu esquirols segur, els famosos esquirols del parc que se t’aproparan per demanar-te menjar.

En un extrem del llac hi ha una cafeteria/restaurant amb una terrassa que dóna al llac. Aquí les vistes son espectaculars, i prendre’s algo en la terrassa a l’estiu és una meravella. És enorme, per lo que encara que us sembli que està ple si voleu prendre algo us recomanaria entrar ja que sempre es troba lloc. Fins les 12 del migdia serveixen esmorzars i brunch (incloent el típic English Breakfast) i a partir de les 12 del migdia serveixen pizzes, sandwichs i el típic Fish and Chips si et vé de gust prendre’t algo tradicional. Tenen una amplia selecció de bolleria i pastissos, a més de tè i cafè, i en l’entrada serveixen gelats per emportar.

Serpentine Lake

Speaker’s Corner

En l’extrem nord-est del parc, ens trobem amb el Speaker’s Corner, un curiós i conegut racó de Hyde Park a Londres. Aquí qualsevol pot enfilar-se a una cadira i cridar als 4 vents el què pensa. Bé, més que cridar, es tracta d’explicar-li al món les teves opinions, i obrir un debat amb el públic si així ho desitges. Les regles son simples, pots parlar de lo què vulguis sempre i quan sigui sobre algo legal! El millor de tot és que Speaker’s Corner existeix des del segle XIX i és tot un símbol de la democràcia.

Tot va començar quan es va aprovar una llei impulsada per l’església coneguda com el “Sunday Trading Bill”, que prohibia als comerços obrir per vendre els seus productes els diumenges. Un diumenge es varen ajuntar en aquest racó de Hyde Park i Marble Arch cents de persones a modo de protesta, ja que el diumenge era l’únic dia lliure de molts treballadors, i un dia durant el qual podien anar a comprar. Aquesta protesta va durar varis dies i en el 1872 Speaker’s Corner fou declarat lloc per el debat públic, convertint-se així en un lloc icònic per a la llibertat d’expressió, freqüentat per persones com Karl Marx i William Morris per expressar les seves opinions.

Enfront de l’Speaker’s Corner està el Marble Arch, ubicat a un extrem de Oxford Street, un dels carrers comercials més famosos de Londres.

Speaker’s Corner

Serpentine Galleries

A Hyde Park ens trobem amb dues galeries d’art: La Serpentine Gallery i la Serpentine Sackler Gallery. La Serpentine Gallery està realment ubicada en la zona del parc pertanyent a Kensington Gardens, creada en el 1970 i mostra exposicions d’art contemporani i arquitectura. La Serpentine Sackler Gallery va obrir en el 2013, ubicada en un antic magatzem de pólvora que data de l’any 1805, i està ubicada a uns escassos 5 minuts de la Serpentine Gallery. Es tracta d’una altra galeria d’art en la que podem veure exposicions temporals d’art contemporani, arquitectura i disseny. L’entrada en ambdues galeries d’art sol ésser gratuïta.

The Serpentine Gallery
The Serpentine Sackler Gallery, projectada per Zaha Hadid

Estàtua de Peter Pan

L’estàtua de Peter Pan és tota una icona de Kensington Gardens, i encara que molta gent no ho sap, aquest és precisament el lloc on realment va néixer Peter Pan. Lo millor de tot és apropar-se per a fixar-se en tots els detalls, i els nens solen entretenir-se buscant tots els animals que hi ha en l’estàtua. La veritat és que si vas a visitar Londres amb nens, veure l’estàtua de Peter Pan segurament els hi faci il·lusió. I encara que l’estàtua és preciosa, la veritat és que la història que hi ha darrere d’aquesta estàtua ens pot deixar un petit sabor amarg…

Estàtua de Peter Pan

Jardins italians: Italian Water Garden

The Serpentine Lake arriba fins la zona Nord de Kensington Gardens i acaba aquí en el Italian Water Garden, els jardins italians. És una de les zones més boniques del parc que fou creada en el 1860. Es diu que l’Italian Water Garden fou un regal que li va fer el Príncep Albert a la seva dona, la Reina Victòria. Aquí veurem cinc estanys octogonals amb fonts de marbre. En aquests jardins s’hi ha rodat escenes de nombroses pel·lícules, com per exemple Bridget Jones. En un extrem ens trobem amb Queen’s Anne Alcove, una estructura dissenyada per Christopher Wren en el 1705.

Italian Water Gardens

Round Pond

Quasi enfront del Palau de Kensington ens trobem amb un altre llac, Round Pond, un lloc tranquil on pots aturar-te a veure el temps passar. Es tracta d’un lloc tranquil on pots asseure’t a observar les diferents aus del parc, incloent ànecs, oques i cignes.

Round Pond

Diana Memorial Playground

Si vas amb nens, no pots perdre’t el Diana Memorial Playground. Un parc infantil impressionant que sens dubte els entretindrà durant hores… No se’n voldran anar!

Diana Memorial Playground

Aquest parc infantil està inspirat en les novel·les de Peter Pan, on la curiositat dels nens estimula a investigar i a aprendre jugant. Aquí ens trobem amb un enorme vaixell pirata envoltat de sorra, a més de diferents zones per jugar i tendes de campanya, columpis, tobogans, etc… Aquest parc infantil el visiten més d’un milió de persones a l’any i durant els caps de setmana a l’estiu és freqüent tenir que fer cua per entrar, ja que solen regular l’entrada de persones per seguretat per els nens.

Elfin Oak

Just davant de l’entrada del Diana Memorial Playground ens trobem amb Elfin Oak, una escultura dissenyada en el 1930 per Ivor Innes sobre un tronc de roure que provenia de Richmond Park. Val la pena aturar-se uns segons per a fixar-se en tots els detalls que té, i he de dir que realment és una de les coses que més m’agraden d’aquest preciós parc. Elfin Oak va aparèixer en la coberta del disc “Ummagumma” de Pink Floyd en el 1969. Fou restaurat en 1996 i en el 1997 fou declarat monument protegit de grau II.

Elfin Oak

Kensington Palace

A part del palau que ja hem vist i visitat amb la London Pass, ens trobem amb un altre dels famosos jardins de Kensington Gardens, el Sunken Garden, creat en l’any 1908. Just davant del Palau de Kensington podreu apreciar l’estàtua de la Reina Victòria.

Kensington Palace

Albert Memorial

Monument construït en memòria d’Albert de Sajonia-Coburgo-Gotha, marit de la Reina Victòria d’Anglaterra, després de la seva mort en 1872. Es troba localitzat just davant del preciós Royal Albert Hall, on cada estiu hi tenen lloc els famosos concerts de música clàssica “BBC Proms”.

En el monument hi ha un total de 187 figures exquisidament tallades, i en el centre es pot veure al Príncep Albert agafant el catàleg de la Gran Exhibició que va tenir lloc a Hyde Park en l’any 1851, exhibició que ell va ajudar a organitzar. L’entusiasme que tenia el príncep Albert per les arts es pot veure’s reflexada al voltant de la base del monument, on es troben representats diferents pintors, poetes, escultors, músics i arquitectes. En cada xamfrà del monument trobem nombroses figures de marbre que representen Europa, Asia, Àfrica i Amèrica, i més amunt podem observar diferents figures que representen la fabricació, el comerç, l’agricultura i l’enginyeria. Prop de la cima del monument estan les estàtues daurades de bronze dels àngels i les virtuts.

Albert Memorial

Diana Memorial Fountain

La font en memòria de la princesa Diana és un dels llocs més visitats del parc a l’estiu, especialment si hi vas amb nens. Es va obrir en l’any 2004 i l’aigua flueix en dues direccions des de dalt de la font fins a ajuntar-se en la base. Aquí a l’estiu veuràs a tots els nens mullant-se els peus i és un dels millors llocs per fer un pícnic a Hyde Park.

Diana Memorial Fountain

Serpentine Lido

Al costat de la Diana Memorial Fountain ens trobem amb Serpentine Lido, una zona del llac on es permet el bany tant a adults com a nens durant els mesos d’estiu. És un dels molts llacs per banyar-se a Londres. Com a curiositat, en el Lido del llac The Serpentine es celebra cada 25 de setembre la famosa Peter Pan Cup Race.

Serpentine Lido

Diana Princess of Wales Memorial Walk

El Diana Princess of Wales Memorial Walk és un recorregut de 7 milles de longitud que ens porta pels llocs més importants de la vida de la Princesa Diana, incloent llocs com el Palau de Kensington, el Palau de Buckingham, el Palau de St. James Clarence House i Spencer House.

Aquest recorregut passa per diferents parcs, i a més de Hyde Park i Kensington Gardens ens porta per St. James’s Park i Green Park. La ruta està senyalitzada en el terra per un total de 90 plaques que foren dissenyades per l’escultor Alec Peever.

Aquí podeu veure un mapa del recorregut: Leaflet 8 rev copy (royalparks.org.uk)

Diana Princess of Wales Memorial Walk

4. Royal Albert Hall

El Royal Albert Hall és possiblement l’auditori més icònic de Londres. En ell es celebren alguns dels esdeveniments artístics i esportius més importants de Londres. Des de concerts de bandes internacionals i els famosos BBC Proms, fins a partits de tennis de la ATP i altres espectacles.

capacitat per a 5.272 persones i fou inaugurat en l’any 1871 per la Reina Victòria. Cada any s’organitzen més de 390 esdeveniments en el Royal Albert Hall però potser el més importants son els “Proms” que es porten organitzant des de 1941.

Encara que no t’ho creguis, el propietari del Royal Albert Hall és una organització sense ànim de lucre i no reben subvencions per part del govern britànic.

Com arribar al Royal Albert Hall

Nosaltres arribarem al Royal Albert Hall caminant des del Hyde Park que està al costat. El Royal Albert Hall està situat en la riba nord del barri londinenc de South Kensington, en la zona 1 de Londres.

L’estació de metro de Londres més propera al Royal Albert Hall és “Kinghtsbridge” (Piccadilly Line) i “South Kensington” (Circle, District i Piccadilly Lines).

També pots arribar-hi amb autobús públic, els nº9, 10, 52, 70, 360, i 452.

Si tens tickets per l’autobús turístic, llavors pots baixar a la parada 25 de la ruta blava. És la parada de “South Kensington Museums” i està a 5 minuts caminant.

Visitar el Royal Albert Hall

Encara que la millor forma de visitar el Royal Albert Hall és fent-ho per veure alguns dels espectacles que organitza també hi ha Tours guiats. Cada any alberga Concerts de música clàssica, Òpera, Ballet, grups com Coldplay o inclús algun que altre artista espanyol. També és un dels escenaris més impressionants del circuit ATP de tennis. El Royal Albert Hall està molt a prop de moltes de les atraccions més interessants de Londres. Hyde Park, el Victoria and Albert Museum, el Museu d’Història Natural, Kensington Palace i Kensington Gardens en son alguns exemples.

Com en qualsevol espai cultural de Londres sempre hi ha esdeveniments i coses per fer amb nens.

Vista de l’interior del Royal Albert Hall de Londres

Tours guiats del Royal Albert Hall

Existeix una àmplia varietat de Tours organitzats per a poder visitar el Royal Albert Hall. Cada un d’ells té un preu diferent. Aquí et deixem els millors tours per visitar l’edifici i conèixer la seva història per dins i per fora.

El Royal Albert Hall és una de les atraccions incloses en el London Pass, el passi turístic de Londres. Si la teniu podreu fer el Tour sense pagar de més. El passi inclou una visita guiada que té un cost de £16,25 pels adults.

Quasi tots els Tours tenen lloc la majoria dels dies des de les 9:30 fins a les 16:30h des d’Abril fins a Octubre. En el cas de Novembre a Març solen començar a les 10:00 i acaben a les 16:00h.

Tour guiat de 1 hora per el Royal Albert Hall

Aquest és el Tour més econòmic i de menor durada dins de les diferents opcions que existeixen. Consisteix en un Tour d’1 hora de durada i és ofert per guies professionals que formen part de l’equip del Royal Albert Hall. El preu és de 16 euros per persona i et dónen un cupó del 10% de descompte per a la cafeteria. L’única restricció és que durant la temporada dels Proms, des de mitjans de Juliol a Setembre, no es permet l’entrada a menors de 5 anys.

Royal Albert Hall Tour

És un Tour que t’explica tots els secrets d’aquest teatre. Com es va fundar la idea per construïr-lo. Dades curioses, llegendes i històries molt interessants dels més de 100 anys d’actuacions i funcions en el cor de Londres. És molt semblant al tour que hem anunciat anteriorment però existeixen també altres opcions amb preus un xic més elevats per a reservar el Tour amb un cafè i un dolç per 18 lliures per adult. Més informació sobre el “Royal Albert Hall Tour”: Royal Albert Hall Tour | Royal Albert Hall — Royal Albert Hall

Royal Albert Hall

Behind the Scenes Tour

Aquest tour et mostrarà la part més coneguda del Royal Albert Hall i també els racons més secrets que romanen tancats per el públic en general. Et portaran a sota l’escenari, als camerinos on les estrelles com Beyoncé, Coldplay o els Rolling Stones es preparen abans de sortir davant del públic.

T’explicaran com ho fan per poder adaptar l’escenari i l’espai perquè quasi 400 esdeveniments i actuacions puguin ésser celebrats en l’edifici principal. Tot això sense contratemps ni retrassos. Més informació sobre el Tour: “Behind the Scenes” del Royal Albert Hall: Behind the Scenes tour | Royal Albert Hall — Royal Albert Hall

The Inside Out Architectural Tour

Un Tour pensat pels amants de l’arquitectura i de l’història de Londres. L’Inside Out Architectural Tour forma part dels “Special Interest Tours”. Aquests tours estan reservats per unes poques ocasions especials durant l’any. Al no tenir una data fixa, hauràs de consultar la web oficial del Royal Albert Hall per conèixer les dates i disponibilitat.

Classical Tour

Es tracta d’un altre dels “Special Interest Tours” però en aquest cas dedicat a la música clàssica i la seva història.

Royal Albert Hall

Origen i Història del Royal Albert Hall

La construcció del Royal Albert Hall va començar en el 1.867 però l’edifici no fou inaugurat fins al 29 de Març de 1.871. En aquest dia la Reina Victòria tallaria la cinta inaugural del que avui en dia és el teatre més emblemàtic i original de Londres. L’orígen del Royal Albert Hall es remunta a l’any 1.851 quan es va celebrar la “Gran Exhibició de la Indústria i les Nacions”(The Great Exhibition of the Works of Industry of All Nations). Aquest esdeveniment es va celebrar a Hyde Park i va contar amb un edifici temporal de vidre. Fou allí, quan el Príncep Albert va decidir que era necessari construïr una sèrie d’edificis permanents per enriquir i educar a la societat de l’època victoriana. Per aquesta raó podràs trobar tants museus importants concentrats en aquesta zona de Kensington. Desafortunadament, Prince Albert va morir abans de poder veure el seu projecte completat i per això es va construïr el “Albert Memorial” (just davant del Royal Albert Hall). I la Reina Victòria, la seva dona, li va posar el seu nom en aquest auditori.

Arquitectura

Algo que crida molt l’atenció quan veus el Royal Albert Hall per primera vegada és la seva arquitectura. “The Hall”, com el coneixen molts londinencs, fou dissenyat per 2 enginyers civils: Henry Y.D.Scott i el Capità Francis Fowke. Les idees d’ambdos estaven influenciades per el disseny dels antics amfiteatres, però s’amagava algo més darrere d’aquella obsessió. El disseny del Royal Albert Hall amaga una història de gelosies i competència, ja que l’objectiu principal dels enginyers britànics era millorar el disseny d’un edifici que està en la “veïna” París, el “Cirque d’Hiver”.

Des de la seva construcció, l’edifici ha estat renovat en varies ocasions però l’última i més important fou en el 2004. Quan es varen afegir molts dels restaurants, s’afegiren més seients i es va modernitzar l’edifici en general. Es varen gastar més de 25 milions de lliures. Dins de l’edifici principal està el famós “Henry Willis Organ”, el qual se’l coneix com “La veu de Júpiter”. Durant molts anys fou l’instrument musical més gran del món. Van tardar 14 mesos en acabar-lo. Com a dada curiosa, la construcció de l’orgue només va costar 8.000 lliures de l’època, però la seva restauració en l’any  va generar una factura de més de 1,5 milions de lliures. I és que l’orgue té en l’actualitat 9.999 tubs i pesa 1 tonelada.

Royal Albert Hall

Concerts dels Proms

Proms” és el nom amb el que es coneix a la temporada de concerts de música clàssica que tenen lloc en el Royal Albert Hall cada estiu durant 8 setmanes. Els Proms es varen fundar en el 1.895 i en l’actualitat son organitzats i retransmesos per la BBC. Per això en moltes ocasions es veuen anunciats com els “BBC Proms”. El nom té el seu orígen en l’abreviació del terme “Promenade Concert” referint-se als originals concerts que s’organitzaven en els parcs anglesos on el públic podia estar de peu (Promenade significa “passeig” en català).

Cada temporada consisteix en Concerts i Esdeveniments relacionats amb la música de cambra però també s’organitzen altres actes com “Proms in the Park” i altres esdeveniments orientats a l’educació musical dels nens.

Una tradició interessant dels Proms és la coneguda com “Last Night of the Proms”. Aquí l’ambient és molt més relaxat i es centren en composicions considerades patriòtiques pels britànics. A l’acabar l’últim concert, tots els assistents canten junts el famós “Auld Lang Syne”, la mateixa cançó que es canta pel Cap d’Any per acomidadar l’any que acaba.

Restaurants i Cafeteries

El Royal Albert Hall conta amb una àmplia llista de restaurants i cafeteries per escollir. Molts d’ells obren tot el dia o inclús estan disponibles per anar a menjar algo ràpid en la mitja part dels espectacles.

5. Museu d’Història Natural

Després de fer el nostre Tour Guiat pel Royal Albert Hall, ens dirigirem al Museu d’Història Natural de Londres.

El Museu d’Història Natural de Londres o “Natural History Museum” per els londinencs, és un dels museus dedicats a la naturalesa, la vida i la terra més importants del món. Cada any més de 5 milions de persones de tot el món recorren els seus passadissos per admirar els fòssils de dinosaures i sobretot mamífers dissecats d’espècies que ja s’han extingit i molt més.

A continuació hi ha una recopilació de tota la informació sobre el Museu d’Història Natural de Londres que et pot ser d’utilitat durant la teva visita o bé per donar-te unes pistes de lo què hi trobaràs en ell.

Museu d’Història Natural de Londres

Horaris, preus i com arribar-hi

Els horaris son de dilluns a diumenge de 10:00 a 17:30h. Nosaltres hi arribarem caminant des del Royal Albert Hall, però pots arribar-hi amb metro a l’estació de “South Kensington” (Línies District, Circle i Piccadilly), i des de l’estació caminar un parell de minuts. També hi pots arribar amb autobús públic amb les línies 14, 49, 70, 74, 345, 360, 414, 430, i C1. L’entrada és gratuïta per a tothom.

Què veure en el Museu d’Història Natural de Londres

Encara que el Museu d’Història Natural de Londres sempre ha estat famós pels seus Dinosaures, en el seu interior es troben més de 80 milions d’especímens que representen a més de 4,5 bilions d’anys d’evolució de la història de la Terra. Alguns dels especímens i objectes més importants que veuràs en el Museu d’Història Natural son:

  • L’esquelet d’una balena blava de 25,20 metres en la sala principal, just a l’entrar
  • Un tros de roca de Mart dins de la sala “The Vault” del Museu
  • El “Archaeopteryx fossil”: un fòssil únic en el món que és una barreja de Dinosaure i un ocell com els coneixem ara.
  • Milers de roques i pedres precioses formades després de milions d’anys d’evolució de la Terra
  • Diferents esquelets de Dinosaures de tots els tamanys i en diferents estats de conservació
  • Un “Dodo” dissecat: és una espécie d’au que ja es considera completament extingida en la terra
  • Esdeveniment especial: Wildlife Photographer of the Year. Cada any hi ha una prestigiosa exposició de fotografia que reuneix a les 100 millors fotografies de naturalesa i vida salvatge de l’any. El jurat selecciona les 100 millors d’entre les més de 50.000 que es solen presentar cada any.
Amb la London Pass s’inclou la guia del Museu d’Història Natural de Londres, valorada en uns £5 pels adults. Si tens la London Pass només has de mostrar el teu passi en el mostrador principal i et donaran la guia del museu gratis. La teva guia és a tot color i inclou un fotimer de fotos i un plànol de les diferents exposicions del museu. Recull la teva guia i utilitza el teu plànol per guiar-te per les exposicions que més t’interessin.

Informació per visitar el Museu d’Història Natural de Londres

El Museu d’Història Natural es troba a Cromwell Road, Londres SW7 5BD en ple barri de South Kensington. L’edifici és inconfusible. La durada d’una visita al Museu d’Història Natural de Londres pot variar molt depenent de lo què vulgueu veure però per lo general, unes 2 o 3 hores son més que suficients per veure lo millor del museu.

La primera sala en la que estareu és la galeria principal on si aixequeu la mirada podreu veure l’impressionant esquelet de “Hope”, una balena blava de més de 25 metres de longitud que està penjada del sostre, com si estigués nedant en l’aire. Aquí, durant els últims 100 anys estava la reproducció de l’esquelet del Dinosaure “Dippy”, un Diplodocus, que després d’haver realitzat un tour per Gran Bretanya, va retornar al Museu d’Història Natural aquest passat 2.022.

Museu d’Història Natural de Londres

Zones del Museu d’Història Natural de Londres

Des de la galeria central on està la balena, podreu visitar la resta de zones del Museu d’Història Natural, cadascuna d’elles té un color diferent. Aquí expliquem el què podràs veure en cada una d’elles, però també et deixem un enllaç al mapa del Museu d’Història Natural de Londres: Natural History Museum map – March 2022 (nhm.ac.uk)

Zona Blava Museu d’Història Natural de Londres

Des de Dinosaures fins a mamífers. Aquí podreu explorar la increïble diversitat de la vida del nostre planeta. En la meva opinió és una de les parts del museu que més et fan pensar sobre lo important que és cuidar el què ens envolta i apostar pels recursos sostenibles:

  • Dinosaures
  • Museu de la Lluna
  • Mamífers
  • Balenes Blaves
  • Invertebrats Marins
  • Imatges de la Naturalesa
  • Biologia Humana
  • Peixos, amfibis i rèptils
Zona Blava del Museu d’Història Natural de Londres

Zona Verda Museu d’Història Natural de Londres

  • Hintze Hall (la galeria principal de l’entrada amb la balena)
  • Ocells
  • Insectes i aranyes
  • Minerals
  • Fòssils rèptils Marins
  • Tresors
  • The Vault
  • Investigació (per a nens)
  • Fòssils de Regne Unit
Zona Verda del Museu d’Història Natural de Londres

Zona Vermella del Museu d’Història Natural de Londres

  • La Terra i l’Esquelet de Stegosaurus
  • Volcans i terratrèmols
  • Evolució Humana
  • Tresors de la Terra
  • L’inici de la Humanitat
  • La Superfície de la Terra
  • Lasting Impressions (com els fòssils expliquen més del què sembla)

Zona Taronja del Museu d’Història Natural de Londres

Aquí podràs veure a alguns científics treballant en el “Darwin Centre” i recórrer el Wildlife Garden de forma gratuïta cada dia des de les 10:00 fins a les 17:00 hores:

  • Jardí Salvatge
  • Darwin Centre

Quiet Galleries and Spaces

En diferents zones del Museu d’Història Natural podràs trobar el què denominen “Quiet Galleries”, que no és altra cosa que sales on la gent pot observar diferents objectes, fotografies, etc… tranquil·lament en silenci. Les principals son 4:

  • Galeria dels Tresors (Treasures gallery): Aquesta galeria explica la increïble història de 22 objectes, els quals, serveixen d’introducció per a uns 4,5 bilions d’anys d’història de la Terra
  • Galeria dels Minerals (Minerals Gallery): Un espai dominat per la llum natural on podreu veure una gran quantitat de pedres i minerals. Aquesta part del museu descriu perfectament l’arquitectura de l’època Victoriana i apenes ha canviat des de que va obrir al públic l’any 1881
  • Galeria Imatges de la Naturalesa (Images of Nature): Aquí, el museu mostra més de 100 fotografies i il·lustracions que reflexen com una llarga llista d’artistes i científics veuen i entenen la naturalesa i l’evolució de la Terra.
  • Jardí Salvatge (Wildlife Garden): Aquí podràs sentir que has viatjat a un altre lloc i ja no estàs en el centre de Londres. Es tracta d’un Oasis en ple Museu en el que podreu aprendre coses sobre la naturalesa britànica

Visitar el Museu d’Història Natural de Londres amb nens

Si véns a Londres en família i tens 2 o 3 hores lliures, llavors et recomanem visitar el Museu d’Història Natural amb els teus fills ja que ofereixen moltes activitats per a nens i el museu està pensat també per ells. Segons dades oficials del Museu d’Història Natural, l’any passat més de 250.000 nens varen visitar el Museu, el qual el converteix en una de les millors coses a fer a Londres amb nens.

El Museu d’Història Natural amb nens

Dinosaures

Les zones del museu que estan més recomanades per a nens son les dels Dinosaures. Inclús, en una de les sales tenen una reproducció a tamany real d’un T-Rex que es mou i fa sorolls. Al llarg de tot el recorregut hi ha rètols i jocs per fer l’experiència lo més didàctica possible per els nens.

Dino Snores for Kids

De tant en tant organitzen nits especials per nens i pares, les “Dino Snores for Kids” en les que et pots quedar a dormir en el museu amb sacs de dormir en la galeria principal, just a sota de l’esquelet de la balena blava, lo qual ens sembla una passada. El preu sol ser de 60 lliures per persona i en la web oficial del museu pots veure les dates i reservar (per nens de 7 a 11 anys).

Behind-the-scenes tours

Es tracta d’una altra opció per fer la visita més especial pels nens a través d’un tour per les sales del Museu que no estan obertes al públic. Podreu veure el cos d’un calamar gegant de més de 8 metres de longitud i altres especímens conservats en flascons de formol tal i com quan els estudiava Charles Darwin. En la web oficial podeu veure les dates i horaris ja que no sempre son els mateixos. El preu és de 15 lliures.

Sessions per a nens amb necessitats especials

El Museu d’Història Natural organitza sessions en les que et permeten l’accés a nens que tinguin autisme junt amb les seves famílies mentres el museu està tancat al públic. Així podran gaudir de les exposicions sense tot el soroll i tràfec que sol haver-hi pels passadissos. En la seva web pots trobar-hi les dates i horaris en les que es fan aquestes sessions.

Visitar el Museu d’Història Natural de Londres per Nadal

Si vas a visitar el Museu durant els mesos previs o durant el Nadal londinenc, llavors no deixis passar l’oportunitat de patinar sobre gel amb els teus fills en un lloc únic. Cada any des de finals d’Octubre fins a principis de Gener instal·len una de les millors pistes de patinatge sobre gel en els exteriors del Museu d’Història Natural.

Origen i Història del Museu d’Història Natural de Londres

El Museu d’Història Natural de Londres va obrir les seves portes per primera vegada el 18 d’Abril de 1881, però el seu orígen vé de més enrere, pel 1753 quan el renombrat doctor Sir Hans Sloane va fer una oferta molt generosa. Sir Hans Sloane va viatjar durant molts anys col·leccionant especímens i objectes relacionats amb la història de la naturalesa. Al morir en el 1753, el seu testament entregava tota la seva col·lecció al Parlament Britànic i per un preu bastant assequible, 20.000 lliures.

Museu d’Història Natural de Londres

Inicialment, la col·lecció del Museu d’Història Natural estava dins del Museu Britànic de Londres, però com que ambdues col·leccions seguien creixent i no disposaven quasi d’espai, en l’any 1864 es ca començar a projectar i construïr l’edifici actual del Museu en el barri de South Kensington, una de les joies de l’arquitectura Romànica.

Curiositats i Secrets del Museu d’Història Natural de Londres

  • Es van necessitar més de 7 anys de treball continuat per a poder construïr l’edifici
  • L’edifici és una barreja d’arquitectura Gòtica i Romànica
  • Hi ha més de 80 milions d’objectes dins del museu
  • El sostre de la Galeria principal “Hintze Hall” està composat per 162 panells amb 162 espècies de plantes diferents de tot el món pintades a mà.
  • Si t’hi fixes bé, en els arcs de la Galeria principal pots trobar-hi fins a 78 monos
  • El Museu conta amb el primer fòssil d’un Tyrannosaurus Rex trobat per l’home
  • Hi ha ossos autèntics de 115 dinosaures diferents
  • En la col·lecció de minerals del Museu hi ha més de 5.000 fragments de roca procedents de meteorits
  • El Museu conta amb la col·lecció de entomologia més gran del món ja que disposa de més de 34 milions d’insectes i aràcnids

On menjar en el Museu d’Història Natural

Com que la visita al museu us pot portar fins a unes 2 o 3 hores (si hi vas amb nens t’acostaràs més a les 3 hores, segur), aquí us deixem informació sobre on menjar en el Museu d’Història Natural. El Museu conta amb vàries cafeteries on podeu comprar entrepans, alguns dolços i diferents tipus de begudes tant fredes com calentes.

Et recomanem que vagis al restaurant T-Rex, dins del museu. És un restaurant familiar i té un menú infantil per unes 7 lliures. Fan pizzes, pasta, hamburgueses i altres plats ràpids com pollastre empanat, etc…

Si preferiu menjar un xic més tranquils i per menys diners, llavors podeu comprar uns entrepans o algo que porteu vosaltres des de l’Hotel i utilitzar la zona de “picnic” on hi ha taules disponibles perquè us pogueu asseure a dinar. Està en la planta baixa del Museu.

Zona de Picnic del Museu d’Història Natural de Londres
Visitat el Museu, heu de saber que per l’entorn del mateix existeixen 2 museus més de força interès:

Science Museum: Es considera un gran tresor de la ciència i els invents i és famós per les seves exposicions interactives capdavanteres. S’ubica al costat del Museu d’Història Natural.

Victoria and Albert Museum: Museu amb exposicions d’èxit i col·lecció permanent d’arts decoratives, amb botiga de disseny i una cafeteria ornamentada. És el museu de disseny i art més gran del món. S’ubica a 3 minuts del Museu d’Història Natural, per la Cromwell Road.

Com que segurament només tindrem temps de visitar-ne un dels 3 proposats, et recomanem que triïs el Museu d’Història Natural. Però també has de saber que hi ha els altres dos i son força interessants. Passem a descriure-te’ls.

Science Museum

El Museu de la Ciència de Londres és el museu de Londres en el que podràs aprendre i deixar-te sorprendre per la ciència. Està molt a prop del Museu d’Història Natural de Londres, en Exhibition Road, en el barri de South Kensington.

El Museu de la Ciència ofereix una amplia llista d’exposicions que es caracteritzen per ser interactives a la vegada que entretingudes i didàctiques. Això el converteix en un museu ideal per visitar amb família si penseu anar-hi amb nens. Si hi vas amb nens, recorda reservar per el “Wonderlab, The Equinor Gallery”, és una passada.

El Museu de la Ciència de Londres es va fundar en l’any 1857 i cada any el visiten més de 3 milions de persones.

Horaris, preus i com arribar-hi

Els horaris son de dilluns a diumenge de 10:00 a 18:00 hores. Nosaltres hi podem arribar a peu des del Museu d’Història Natural, però si vas amb metro, pots arribar a l’estació de South Kensington (Línies District, Circle i Piccadilly) en la zona 1 de Londres. També pots arribar-hi amb autobús públic mitjançant les línies 9, 10, 14, 49, 52, 70, 74, 345, 360, 414, 452, i C1. L’entrada és gratuïta per a tot el públic (algunes exhibicions son de pagament).

Museu de la Ciència de Londres

Què veure en el Museu de la Ciència de Londres

El Museu de la Ciència de Londres, com tots els museus, està dividit en varies sales, cada una d’elles amb una temàtica diferent. A l’entrar, recorda agafar un mapa en el mostrador d’informació que hi ha junt a la porta.

El museu té 5 nivells. En cada un d’ells podràs veure lo següent:

Nivell -1

  • The Garden: És una galeria interactiva on podreu deixar els nens perquè juguin lliurement amb jocs d’aigua, llum, sò,… i experimentin amb lo què es trobaran pel camí.
  • The Secret life of the Home: Descobreix l’evolució dels electrodomèstics des dels seus orígens més bàsics fins a com els coneixem avui en dia.

En el Nivell -1 també és on hi ha la zona per aparcar els cotxets de nens, la zona de pícnic i la cafeteria de planta baixa. A més, hi ha un “family room” per si voleu descansar amb els petits.

Nivell 0

  • Making the Modern World: Objectes que han transformat les nostres vides durant els últims 250 anys. Aquí veuràs des de parts de l’Apollo X fins inclús el primer ordinador fabricat per Apple. Molt interessant si us agrada la tecnologia.
  • Energy Hall: Sala dedicada a la història del vapor i com va revolucionar el transport, la indústria britànica i en definitiva les nostres vides.
  • Exploring Space: D’aquí lo més interessant per nosaltres és que pots veure un tros de roca que vé de la lluna. També hi ha fragments de satèl·lits (dels de veritat) i coets que han estat en l’espai.
  • Pattern Pod: Una sala interactiva multi-sensorial recomanada per a nens i que està pensada perquè puguin tocar tot sense por a trencar res.
  • Tomorrow’s World: Descobriments i notícies relacionades amb la ciència que varen sorprendre al món durant les últimes dècades de la nostra història.
  • IMAX Theatre: Un dels millors cinemes 3D que hem vist. És tota una experiència, sempre i quan no et maregis amb facilitat. Té una de les pantalles IMAX més grans del món. Amb la tarja London Pass l’entrada és gratuïta, ja que hi està inclosa (el preu oscil·laria fins a les £12 pels adults).
  • Legend of Apollo: Aquesta sala està dedicada a la coneguda missió espacial “Apollo”. És una experiència 3D d’un viatge a la lluna. Aquí gaudeixen tant nens com adults.

En aquest nivell també hi ha el mostrador d’informació, el guardarroba, la botiga del museu i el restaurant.

Visitant el Science Museum

Nivell 1

  • Challenge of Materials: Des d’un vestit de núvia fet d’acer fins a pedres precioses. Aquesta part va dels diferents materials que tenim en el nostre voltant i les propietats que tenen. Recomanable si de veritat t’agraden les ciències i potser si no vas amb nens molt petits.
  • Who Am I?: Aquí el que crec que han pretès és que ens preguntem d’on venim, com influeix la nostra genètica en com som i altres preguntes bastant interessants. Hi ha objectes estranys, art,… val la pena.

Nivell 2

  • The Clockmakers’ Museum: Un viatge per l’evolució del món de la rellotgeria des de l’any 1600 fins als nostres dies.
  • Science City 1550-1800: The Linbury Gallery: L’evolució de la ciutat de Londres des de que era una petita ciutat fins a convertir-se en el nucli industrial i comercial del Regne Unit en els anys 1800.
  • Mathematics: The Winton Gallery: Una galeria molt interessant pels que els hi agraden les matemàtiques. Aquí expliquen com les matemàtiques estan presents en tot el què ens envolta. La galeria en la que està, ha guanyat varis premis d’arquitectura.
  • Information Age: Més de 200 anys d’història de les comunicacions i com han evolucionat fins arribar a lo què coneixem avui.
  • Atmosphere: Sala dedicada al canvi climàtic i el seu impacte en les nostres vides.
The Winton Gallery, obra de Zaha Hadid

Nivell 3

  • Wonderlab: The Equinor Gallery: Recomanable si aneu en família. És una barreja d’experiments, jocs científics i les formes que ens envolten en el nostre entorn. Molt interessant.
  • Fly Zone: Simuladors de vol en alta definició i amb efectes 3D. Aquí saps quan entres però no quan surts! Una autèntica passada.
  • Space Descent VR: És una experiència de realitat virtual en la que podràs simular un viatge de tornada a la Terra. Com si tornéssis d’una missió espacial.
  • Flight: Si de petit t’agradaven els avions, aquí retornaràs a la teva infància. Hi ha models d’avions britànics i internacionals de totes les èpoques.
  • Engineer your future: Podries haver estat un enginyer? Aquí trobaràs alguns jocs de llògica, solució de problemes i altres restes per la teva ment. És recomanable si vas amb adolescents.

Val la pena visitar el Museu de la Ciència de Londres?

En la nostra opinió, la visita al museu de la ciència és bastant divertida tant si vas amb nens com si no, ja que també hi ha molts espais dissenyats per a sorprendre als adults. A més, el museu està en la mateixa zona que els altres dos museus molt interessants de Londres. Com que és gratis, no sentiràs la obligació de veure-ho tot, sempre pots estar-hi un parell d’hores i després seguir amb la teva ruta.

Sempre hi ha alguna exposició o algun tour diferent i solen ser bastant entretingudes. En definitiva, recomanem visitar el Museu de la Ciència, val la pena tant si aneu amb família com si sou només adults.

Victoria and Albert Museum

Fundat a l’any 1852, aquest museu està especialitzat en el disseny i la decoració. La primera planta està dedicada al disseny i art procedent d’Europa, Japó, Corea, Índia i Xina. També podem veure la sala de la moda, en la que podem trobar-hi des de vestits victorians a les últimes tendències de la passarel·la, a més d’una exposició de l’evolució de la roba interior femenina. Entre altres objectes podem veure: objectes islàmics, porcellanes xineses, buidats d’escaiola de l’època victoriana, escultura renaixentista italiana… Tot localitzat al costat del Natural History Museum a South Kensington.

Informació de la visita al Victoria and Albert Museum

L’entrada és gratuïta, com quasi tots els museus a Londres. Els horaris son de dilluns a diumenge de 10:00 a 17:50h. La parada de metro més propera és South Kensington. Per menjar, a dins del museu hi ha varis llocs per prendre algo, i per la zona de la parada de metro de South Kensington hi ha nombrosos restaurants.

Victoria and Albert Museum

6. Apsley House

Deixarem la zona dels museus i ens dirigirem un altre cop a Hyde Park per acabar de visitar-lo, si és que no ho hem fet abans. Quan arribem a Hyde Park Corner (punt més al sud-est del parc), ens trobarem la Apsley House i el Wellington Arch. Els visitarem a tots dos perquè els tenim en la tarja London Pass, i s’ha d’aprofitar.

Història d’Apsley House

Apsley House fou construïda per l’afamat i elegant arquitecte Robert Adam entre 1771 i 1778. Fou creada per el Lord Canciller Henry, primer Baró d’Apsley (més tard 2n Compte de Bathurst) en l’entrada de Hide Park. La casa era popularment coneguda com el nº1 de Londres perquè era la primera casa que es trobaven els visitants que veníen de l’oest i creuaven les portes de peatge de Knightsbridge.

Després de la trascendental victòria en la batalla de Waterloo, on va derrotar a Napoleón i va posar fi a les guerres napoleòniques, Sir Arthur Wellesley, Duc de Wellington, va adquirir la casa. Necessitava una base a Londres, ja que va començar la seva carrera política a Westminster, carrera que el portaria a ser el Primer Ministre en dues ocasions, primer entre 1828 i 1830, i llavors de nou per poc menys d’1 mes en el 1834.

Després de ser ennoblit com a Duc de Wellington, després de les seves nombroses victòries en les guerres peninsulars i napoleòniques, Wellesley va rebre 700.000 lliures del Parlament, amb la finalitat de que construís un nou “Palau de Waterloo”. El germà gran del duc de Wellington era llavors propietari de Apsley House, però corria el risc de perdre-la degut a una sèrie de dificultats financeres. Enlloc de construïr un nou palau per ell, el jove Wellesley va presentar una oferta anònima per comprar Apsley House. L’acord es va portar a terme, va alleugerir les creixents dificultats financeres del seu germà i va resultar en una mansió llesta per la seva nova vida aristocràtica i política.

Apsley House

Apsley House va créixer sota el comandament de Wellington, que va encarregar al seu antic secretari Benjamin Dean Wyatt l’ampliació de la propietat. Es va afegir una extensió de tres plantes al nord-est, amb l’impressionant Menjador d’Estat, nous dormitoris i vestidors. En el 1828 es va afegir a Apsley House una nova escala i la opulenta i cridanera Galeria Waterloo. Després de que les finestres de la casa fossin destruïdes durant uns disturbis, el Duc va col·locar persianes de ferro i baranes per protegir Apsley.

El Duc va utilitzar la Galeria Waterloo, de 28 metres, per exposar la seva creixent col·lecció d’art. Moltes de les peces foren regalades al duc de Wellington per governants europeus, en un gran gest d’agraïment per haver derrotat a Napoleó. La seva col·lecció segueix exposada avui en dia i és un dels aspectes més destacats de Apsley House, junt amb els cridaners interiors d’aquesta mansió aristocràtica tant ben mantinguda i una gran quantitat de trofeus, records, medalles i armes pertanyents al cèlebre duc.

En l’actualitat, part de Apsley House serveix de llar a l’actual Duc de Wellington. És la única casa urbana aristocràtica de Londres que segueix en ús. La resta de Apsley es va inaugurar com a museu en 1952. La seva distribució reflexa l’aspecte que tenia en l’època de la primera residència del Duc de Wellington.

Lo més destacat d’Apsley House

  • Descobreix la vida de l’icona nacional que va residir a Apsley House. Aprèn més sobre les seves victòries, la seva vida privada, els seus gustos i el seu llegat mentres realitzes una visita autoguiada i multimedia a la seva casa de Londres.
  • Admira la impressionant col·lecció d’art de la casa, que inclou obres de Rubens, Goya, Titán i Velázquez, moltes d’elles regalades al duc de Wellington per el Rey Fernando de Espanya.
  • Visita la Galeria del Soterrani, plena de records relacionats amb el Duc de Ferro, incloent una gran quantitat de medalles, escuts i armament.
  • Admira els seus increïbles interiors de Apsley House, amb mobles, estàtues, catifes regalades al militar per tota una sèrie d’emperadors, zars i monarques de tot el món.
Interiors de Apsley House

Curiositats sobre Apsley House

  • Wellington està considerat com un dels majors herois militars britànics de la història, però en realitat és que va néixer a Dublín (Irlanda). Inclús va arribar a formar part del Parlament irlandès dels 20 als 25 anys.
  • En el Regne Unit hi ha més de 90 pubs que porten el nom del Duc de Wellington.
  • Les botes Wellington reben el seu nom del Duc de Wellington. El Duc utilitzava un calçat polivalent i personalitzat durant les campanyes militars, amb un taló més baix i més folre. En 1852 varen començar a fabricar-se amb cautxú en lloc de cuir, però varen mantindre el seu nom original.

No et pots perdre

Estàtua del Duc de Wellington

Contempla l’estàtua eqüestre del Duc de Wellington enfront a Apsley House, en el centre de la rotonda de Hyde Park Corner. L’estàtua, que representa al famós militar a lloms del seu cavall Copenhage, és obra de l’escultor Joseph Boehm i es va inaugurar en el 1888.

Retrat de Arthur Wellesley, Duc de Wellington

No et perdis el retrat del primer Duc de Wellington en l’interior de la casa, obra de Thomas Lawrence.

Napoleó com a Mart pacificador

El Duc de Wellington tenia en la seva casa una colossal estàtua despullada del seu gran enemic, Napoleó. L’escultura, que presenta a Napoleó sota la forma del déu romà Mart, fou encarregada per el propi Napoleó i realitzada per el famós escultor italià Antonio Canova. L’estàtua, que va estar exposada en el Louvre, fou adquirida per el Govern Britànic i regalada al Duc de Wellington. Actualment, es troba exposada en la Apsley House.

Estàtua de Napoleó dins la Apsley House

L’entrada és gratuïta si disposes de la tarja London Pass. Amb ella podràs explorar els enlluernadors interiors, els tresors i les fabuloses col·leccions d’art de Apsley House. Descobreix la Galeria Waterloo i gaudeix de les noves guies i exposicions multimèdia. Si no disposes de la tarja, els preus son de £12,80 pels adults i de £7,70 pels nens de 5 a 17 anys.

Els horaris de visites son de dimecres a diumenge de 11:00 a 17:00h.

7. Wellington Arch

Visitada Apsley House, anirem a fer el mateix amb el Wellington Arch, que es troba al costat, en la mateixa plaça de Hyde Park Corner.

L’Arc de Wellington és un arc de triomf catalogat com edifici protegit de Grau I, que conté tres plantes d’exposicions en la seva estructura buida i nombrosos balcons que ofereixen les millors vistes dels voltants.

Entrarem a l’Arc amb la tarja London Pass, que mostrarem a l’entrada. No et pots perdre:

  • Conèixer la turbulenta història de l’arc en el seu museu
  • Aprendre més sobre Wellington i la seva cèlebre victòria en la batalla de Waterloo en l’espai d’exposicions
  • Gaudir de les magnífiques vistes d’aquesta històrica zona de Londres.
Wellington Arch

Si no disposes de London Pass, els preus per entrar son de £6,60 pels adults. Els horaris de visita son de dimecres a diumenge de 10:00 a 17:00h.

8. Harrods

Un cop havent deixat enrere tots els museus i atraccions visitables dels entorns del Hyde Park, encararem la recta final del dia amb la visita als grans magatzems Harrods i al barri de Chelsea, on soparem.

Els grans magatzems de Harrods a Londres estan localitzats a Brompton Road, en el barri de Knightsbridge a Londres, molt a prop de Hyde Park i de la zona dels museus de Londres. Es pot arribar fàcilment en metro o inclús caminant, com és el nostre cas, que venim de la zona de Hyde Park.

Harrods és sens dubte el centre comercial de luxe més conegut de la ciutat, i amb 90.000 metres quadrats de superfície de venta, es tracta de la botiga més gran del Regne Unit. Visitar els grans magatzems de Harrods a Londres sol ésser una de les coses que afegim a la nostra llista de llocs que veure a Londres quan estem planificant un viatge a la capital britànica.

Història dels grans magatzems de Harrods a Londres

En el 1835 un comerciant de tè i d’ultramarins anomenat Henry Charles Harrod va obrir una petita botiga en el East End de Londres, però en el 1849 va traslladar la botiga al barri de Kinghtsbridge preocupat per l’epidèmia de còlera. Poc a poc la petita botiga localitzada en la llavors rural Brompton Road, fou creixent i expandint-se, però en el 1883 un incendi va destruïr part de la botiga, i fou aquí quan la que era una petita botiga, es va reconstruïr a major escala. En el 1985 fou comprada pels germans Al-Fayed per 615 milions de lliures, i en el 2010 fou venuda a la família reial de Qatar per 1.500 milions de lliures. Conta amb més de 330 departaments de venta, que la converteixen en els majors grans magatzems d’Europa, i actualment dóna feina a més de 12.000 persones.

Localització i horaris

Els grans magatzems de Harrods a Londres es troben en el 87-135 de Brompton Road, Knightsbridge. La parada de metro més propera és “Knightsbridge” que està en la zona 1 de transport de Londres.

Harrods obre de dilluns a dissabte de 10:00 a 21:00h i els diumenges de 11:30 a 18:00h.

Harrods de Londres

Què veure a Harrods a Londres

Per entrar a Harrods hi ha un total de 10 portes d’entrada al voltant de tot l’edifici. Si arribeu en metro, al sortir de l’estació de Knightsbridge us trobareu amb els magatzems de Harrods a la vostra dreta només sortir, sempre i quan seguiu les indicacions de Harrods per sortir de l’estació de metro. És possible entrar a Harrods des d’aquest carrer, per la porta nº6, però també podeu envoltar l’edifici i anar cap al carrer principal Brompton Road i veure els aparadors abans d’entrar. Si arribes caminant, com el nostre cas, el més segur és que arribis caminant per el carrer Brompton Road.

Façana i Aparadors de Harrods a Londres

El primer que recomano al visitar els magatzems de Harrods a Londres és admirar la preciosa façana de l’edifici i l’edifici en sí, ja que el nivell de detall és realment impressionant. Els espectaculars aparadors de Harrods solen estar curosament decorats, i per Nadal les llums decoratives i els aparadors nadalencs fan de Harrods un lloc molt especial i bonic de visitar en aquesta important època de l’any.

Harrods de Londres

Zona d’Alimentació

Un cop entreu recomano passejar per la planta baixa, sense que se us escapi cap zona d’aquesta planta, ja que (per la meva opinió) és la més espectacular. Heu de recórrer les diferents zones d’alimentació, on trobarem diferents mercats molt detalladament decorats amb tot tipus de productes i les marques de menjar més famoses i prestigioses.

Entre les diferents sales d’alimentació ens trobem amb una peixateria, carnisseria, xocolateria, botiga de cafè i tè, floristeria, menjars preparats,… I al passejar per aquestes zones us trobareu amb nombrosos restaurants i bars, amb barres on és possible asseure’s a prendre algo.

Un cop hem entrat, el meu consell és que camineu en línia recta amb la finalitat d’arribar a les diferents zones d’alimentació, ja que crec que és imprescindible veure aquesta zona si visites Harrods a Londres. És igual per quina porta entris als grans magatzems, si camines en línia recta arribaràs a la zona d’alimentació, i és lo què recomano ja que personalment sempre trobo aquesta primera planta un xic embolicada. Després d’haver vist les zones d’alimentaci´pots seguir passejant per les diferents zones de Harrods. En aquesta planta també ens trobarem amb la zona de joieria, perfumeria i accessoris de moda (bolsos, moneders, mocadors,…).

Peixateria a Harrods
Xarcuteria a Harrods

Escala Egípcia de Harrods i Ascensors

Per pujar a la següent planta heu de buscar les famoses escales egípcies. Recomano pujar fins la última planta simplement per admirar cada detall de la sala on es troben aquestes escales mecàniques, i des d’aquí anar recorrent les diferents plantes de Harrods.

Les escales egípcies de Harrods a Londres foren dissenyades per William George Mitchell i inaugurades en l’any 1998. Avui en dia son part del patrimoni històric per l’organisme públic English Heritage.

També recomano que us fixeu en els llums “Up” i “Down” que hi ha en la porta de cada ascensor de Harrods, ja que es tracten de les llums originals que no s’han perdut amb el temps.

Escales egípcies de Harrods

Secció de regals i souvenirs

La secció de regals i souvenirs de Londres a Harrods és una de les zones que més m’agraden i òbviament un dels punts clau al visitar Harrods. Aquí ens trobarem amb els típics óssos de peluix de Harrods a més de les bosses amb el logotip de Harrods. Podem trobar articles de regal per a tota la família, i lo millor de tot és que sol haver-hi algo per a totes les butxaques. Aquesta secció també té rebaixes en època de rebaixes, amb molts dels seus articles a meitat de preu.

Secció de regals i souvenirs a Harrods

Monument Dodi and Diana Memorial

En el subsòl de Harrods a Londres ens trobem amb el monument de la princesa Diana i Dodi Al-Fayed, fill del aleshores amo dels grans magatzems. El monument consta de dues fotos dels protagonistes, quatre ciris encesos i flors, i l’anell de compromís de Diana a més de la última copa que va utilitzar Diana en la suite Imperial del Ritz, on s’allotjava la parella durant la seva estança a París.

Joguineria

La joguineria de Harrods és un dels departaments dels grans magatzems que hauràs de veure si vas a visitar Londres amb nens. Aquí hi ha joguines classificades per edats i per marques, amb peluixos gegants, joguines de fusta i petits records de Londres. Sens dubte que serà difícil sortir amb les mans buides.

Joguineria de Harrods

Restaurants

Dins de Harrods ens trobarem amb nombrosos restaurants repartits per les diferents plantes dels grans magatzems. En la planta baixa, com he comentat abans, en la secció d’Alimentació hi ha varis restaurants i barres de bar. En les altres plantes ens trobarem de tot, des d’un Champagne Bar fins a una Pizzeria en la que inclús tenen trones per a bebès, i no és necessari reservar amb antelació.

Pizzeria a Harrods

Què comprar a Harrods a Londres

Encara que és coneguda com una de les botigues de luxe més cares de la ciutat, és possible comprar souvenirs (articles de regal o de record) a preus molt assequibles, i a vegades a meitat de preu si hi ha rebaixes. Els regals més típics que es poden comprar a Harrods inclouen una selecció de tè o cafè en llaunes decorades amb el logotip de Harrods, xocolata o galetes. Si voleu comprar galetes us recomanaria comprar Shortbread Biscuits, les famodes galetes de mantega que és una de les coses típiques d’Anglaterra que es pot regalar. A més de productes alimentaris tradicionals, altres opcions inclouen comprar un osset de peluix de Harrods o una bossa amb el logotip de Harrods.

Shortbread Biscuits a Harrods

Harrods a Nadal

Els grans magatzems de Harrods a Londres celebren el Nadal amb magnificència, així que serà un dels llocs que afegir a la teva llista si vas a visitar Londres per Nadal.

El primer que ens crida l’atenció durant aquestes dates és la il·luminació de la seva façana i els seus preciosos aparadors nadalencs que ens mostren sempre alguns dels productes que es poden comprar a la botiga. A sobre de les portes principals de Harrods a Brompton Road ens trobarem amb arbres de Nadal que s’il·luminen com la resta de la façana un cop s’ha fet fosc. Dins ens trobarem totes les plantes decorades de Nadal fins al més mínim detall. En la secció d’alimentació ens trobarem amb caixes de productes alimentaris que son perfectes per regalar.

En la segona planta és on solen instal·lar una secció de Nadal, on trobarem tot lo què us podeu imaginar per decorar la casa per Nadal i una àmplia secció de regals. Hi ha una gran selecció de boles i decoracions per l’arbre de Nadal, podent trobar algunes boles de Nadal precioses de vidre i pintades a mà.

En la tercera planta és on solen instal·lar el Santa’s Grotto, la cabana per conèixer Papa Noel. La veritat és que és un dels Grottos més espectaculars de Londres, i no és d’estranyar que s’hagi de reservar amb antelació en la seva web oficial i que les places s’esgotin aviat!

A partir del 26 de desembre comencen les rebaixes a Londres i els grans magatzems de Harrods també tenen rebaixes, i és perfecte per comprar alguns articles de Nadal i articles de regal a meitat de preu.

Harrods per Nadal

Guia de plantes de Harrods

A l’entrar a Harrods ens trobarem amb un total de 8 plantes que podem explorar de principi a fi:

Soterrani (lower ground floor)

Departaments: Moda masculina, Cigars, Vi. Accessoris de moda masculins. Secció Louis Vuitton. A més de: Dodi and Diana Memorial. Objectes perduts

Planta Baixa (Ground Floor)

Departaments: Cosmètica i Perfumeria. Ulleres de sol. Accessoris de moda. Joieria. Alimentació: Xarcuteria, Peixateria, Xocolateria, Botiga de tè, Cafè, Caviar House, Patisserie, Fruiteria, Carnisseria. Restaurants: Restaurant La Duree a més de nombrosos restaurants i barres de bar en la zona d’alimentació

Primera planta (First Floor)

Departaments: Moda femenina

Restaurants: Champagne Bar

Segona planta (Second Floor)

Departaments: Decoració. Secció de Nadal de Harrods. Articles de Regal i Souvenirs de Harrods. Articles de Cuina. Llibres. Articles per habitació. Articles per el bany.

Restaurants: Canti Prosecco Bar, Godiva Chocolate Café, Ice Cream Parlour, In-Q Café, Pizzeria, The Tea Room.

Tercera planta (Third Floor)

Departaments: Joguineria. Botiga de caramels. Mobles i accessoris per la llar. Tecnologia: Telèfons, televisions, articles de marques com porsche, Bang and Olufsen, Apple i Loewe. Per Nadal en aquesta planta és on solen instal·lar el Santa’s Grotto, la cabana per visitar a Papa Noel.

Restaurants: Harrods Café, Yoomoo Frozen Yogurt

Quarta planta (Fourth Floor)

Departaments: Roba infantil. Cotxets de bebè. Mobles per habitacions infantils. Sabates infantils. Botiga de regals per nens i bebès. Moda femenina. Centre de bellesa. En aquesta planta també ens trobem amb el Parents’ Room i el Baby Change, una sala per famílies amb canviador per a bebès.

Restaurants: The Burger Bar, Galvin Demoiselle at The Conservatory, The Georgian, Mezzah Lounge

Cinquena planta (Fifth Floor)

Departaments: Sabateria anomenada Harrods Shoe Heaven, on trobarem sabates de les marques més prestigioses, incloent: Valentino, Saint Laurent, Louis Vuitton, Chanel, Dior,… Moda Esportiva.

Restaurants: Chai Wu, Urban Retreat Café.

Sisena planta (Sixth Floor)

Departaments: Saló de perfumeria.

Adjuntem els plànols detallats de cada planta: Store Guide | Harrods UK

Grans Magatzems Harrods de Londres

9. Chelsea

Segurament sortirem de Harrods que ja es farà fosc o poc se’n faltarà. És l’hora d’endinsar-nos al barri de Chelsea i buscar restaurant per sopar. Ens dirigim al carrer principal de Sloane Street que ens durà fins la plaça de Sloane Square, en uns 10 o 15 minuts passejant. Es tracta d’una plaça emblemàtica del barri de Chelsea.

Sloane Square

Si tenim temps i ganes, en spodem arribar fins a una altra plaça emblemàtica del barri de Chelsea, com és la Duke of York Square. Es troba auns 5 minuts de l’anterior plaça. Un cop aquí, ja podem dir que hem arribat al cor del barri.

Duke of York Square
I ha arribat el moment de tornar al nostre allotjament, ja que el dia d’avui ha estat molt dens i segurament ja tenim ganes de descansar. Anirem a la parada de metro de “Sloane Square” ubicada a la plaça del mateix nom i agafarem les línies District Line (Verda) o Circle (Groga) que ens duran a l’Estació de “London Victoria” on farem transbord amb la línia “Victoria” (Cian) que ens durà fins a la parada de “Oxford Circus”, a 10 minuts a peu del nostre allotjament. El total del trajecte entre metros, transbord i trams a peu, és de 24 minuts aproximadament.

Adjuntem un mapa de google maps amb la incorporació de les atraccions i monuments visitats i el recorregut peatonal que hem fet en el dia d’avui:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *