Categories
LONDRES

7. CREUER UBER PEL TÀMESIS + GREENWICH MARKET + CUTTY SARK + OLD ROYAL NAVAL COLLEGE + OBSERVATORI DE GREENWICH I PLANETARI + GREENWICH PARK + CANARY WHARF

Arribem a l’últim dia sencer en el qual visitarem dos nous barris de la ciutat de Londres. Avui, mitjançant la London Pass, agafarem un creuer Uber que ens portarà pel Tàmesis fins al barri de Greenwich. Visitarem el Greenwich Market, un mercat cobert històric amb 120 paradetes; el Cutty Sark, un museu-vaixell; l’Old Royal Naval College, un complex de sir Christopher Wren que alberga un museu marítim; l’observatori de Greenwich i el Planetari, del segle XVIII, i finalitzarem amb el barri de Greenwich visitant el Greenwich Park. L’altre barri que veurem serà el de Canary Wharf, un dels majors districtes financers del país, un paradís de gratacels i arquitectura moderna.
Índex
1. Creuer Uber pel Tàmesis
2. Greenwich Market
3. Cutty Sark
4. Old Royal Naval College
5. Observatori de Greenwich i planetari
6. Greenwich Park
7. Canary Wharf

1. Creuer Uber pel Tàmesis

La nostra intenció és fer un creuer pel Tàmesis que ens porti fins al barri de Greenwich. Amb la London Pass és possible. En el creuer admirarem els millors monuments de Londres des del Tàmesis amb comoditat i estil.

Quina millor manera de veure els monuments més famosos de Londres que des del seu característic riu. Un viatge a bord d’un Thames Clipper converteix el transport en tota una aventura en Londres. Aquest servei de vaixells fa parada en llocs emblemàtics de Londres mundialment coneguts cada 20 minuts, lo que facilita enormement les visites turístiques.

Pots baixar a explorar la Torre de Londres i la històrica City of London des del moll de la Torre, i llavors navegar per sota del pont més emblemàtic de Londres mentres et dirigeixes a visitar Greenwich, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Per el camí, passaràs per lluents gratacels de Canary Wharf i inclús veuràs la distintiva cúpula del O2 Arena.

També pots baixar-te en el moll de Westminster per veure les Cases del Parlament i l’Abadia de Westminster, o donar un passeig per St. James’s Park per veure el Palau de Buckingham. Dóna-li un cop d’ull al mapa de ruta de les 23 parades (Route Map – Uber Boat by Thames Clippers) en les que pots embarcar i desembarcar lliurement. Hi ha tantes formes de gaudir del centre de Londres, que no tindràs més remei que escollir.

Mapa de ruta
Uber Boat Thames Clippers pel Tàmesis

Podràs escanejar el teu passi en un dels següents 4 embarcadors durant l’horari d’obertura de les guixetes (de 10:00 a 18:00h): Westminster; Embankment; London Bridge; Tower Bridge.

Un cop hagis escanejat el teu passi, podràs pujar i baixar en tota la xarxa de 23 embarcadors durant la resta del dia. Els seients s’assignaran per ordre d’arribada. Per a més informació, visita la pàgina web de Uber Boat by Thames Clippers (Thames River Cruises & London Boat Trips – Uber Boat by Thames Clippers).

Els vaixells surten des dels principals molls cada 20 minuts i connecten 23 molls al llarg del riu Tàmesis. Consulta els horaris exactes de Thames Clippers (Timetable – Uber Boat by Thames Clippers).

En el cas de no disposar de London Pass, el preu del bitllet “River Roammer de 1 dia” és de £21 pels adults.

La nostra intenció serà arribar al moll de Westminster i escanejar el passi, per a poder viatjar amb el creuer fins a Greenwich. Des del nostre allotjament, anirem fins a la parada de metro de “Oxford Circus” per agafar la línia marró “Bakerloo” que ens durà fins a “Embankment”, i d’allí passejarem fins al Westminster Pier (uns 5 minuts a peu). El total del trajecte és d’uns 24 minuts des del nostre allotjament.

2. Greenwich Market

El total del trajecte amb el vaixell des del Westminster Pier fins a Greenwich és d’uns 50 minuts. Localitzat en la ribera sud del riu Tàmesis, el barri de Greenwich a Londres és molt conegut per la seva història marítima i per ser el lloc on es troba el meridià zero, conegut com el Meridià de Greenwich. Greenwich amaga varies sorpreses i es tracta d’un lloc perfecte per anar a passar un fantàstic dia. Recomano visitar Greenwich a ésser possible en un dia que faci bon temps, ja que és quan millor podem gaudir dels seus grans espais verds, del barri de Greenwich i de les seves meravelloses vistes sobre la capital britànica.

Què veure a Greenwich

Simplement passejar per la zona de Greenwich ja és una experiència més que positiva, però a continuació t’expliquem les coses que no et pots perdre al visitar aquesta magnífica zona de Londres.

Barri de Greenwich

Al visitar el petit barri de Greenwich ens dóna la impressió d’estar visitant un típic poble anglès, amb nombrosos comerços i cafeteries independents, a més de nombrosos restaurants i pubs britànics. En el centre del barri ens trobarem a més amb un dels mercats més freqüentats per els londinencs, Greenwich Market, que conta amb més de 200 anys d’història.

Greenwich Market

El mercat de Greenwich a Londres està localitzat en el barri del mateix nom al sud de Londres, i està obert 6 dies a la setmana. Conta amb més de 200 anys d’història, i va començar com a mercat en el qual principalment es venia carn i verdura. Poc a poc el mercat ha anat evolucionant i adaptant-se als nous temps, i avui en dia ens ofereix nombrosos posts en els que podem trobar-hi des de la millor fruita i verdura de temporada fins a articles artesanals i antiguitats.

Encara que es tracta d’un mercat més aviat petit al comparar-lo amb altres mercats de Londres com Portobello Road o Spitalfields Market, és un dels més freqüentats per els londinencs. I és que he de dir, que el mercat de Greenwich té un encant especial.

Què veure i quan anar al mercat de Greenwich

El mercat està obert de dimarts a diumenge de 10 del matí a les 17:30 hores de la tarda, excepte els divendres que obre fins a les 19:30 hores de la tarda. Observacions:

  • Els dijous i els divendres hi ha una secció d’antiguitats i articles de col·lecció
  • De dijous a diumenge podem trobar articles artesanals i manualitats.
  • La secció de menjar per emportar, en la que podem provar menjar de diferents racons del món, està oberta tots els dies que hi ha mercat (de dimarts a diumenge).
Greenwich Market

Al voltant del mercat hi trobarem nombroses botigues independents, a més de bars, restaurants i cafeteries obertes els 7 dies de la setmana.

3. Cutty Sark

Després de visitar el mercat, anirem fins a prop del moll de Greenwich per a poder visitar el famós museu-vaixell Cutty Sark, l’últim veler tipus “clipper” que va transportar tè entre Anglaterra i Xina en el segle XIX. L’entrada està inclosa en la London Pass. En el cas de no disposar-ne, s’haurà de pagar entrada. Pels adults son £16, i pels nens, la meitat, £8. Els horaris per poder visitar el vaixell son de les 10:00 a les 17:00h.

Cutty Sark

4. Old Royal Naval College

Visitat el vaixell Cutty Sark, ens dirigirem al Old Royal Naval College, per tal de visitar-lo. El Reial Col·legi Naval fou un dia el Palau de Greenwich que fou destruït durant la guerra civil anglesa, i més tard enderrocat. Després de ser enderrocat es va construïr de nou per ser l’hospital de mariners jubilats, i fou dissenyat per Christopher Wren (igual que la catedral de St. Paul). L’hospital va tancar en el 1869 i l’edifici va passar a ser el Reial Col·legi Naval, on es duia a terme la formació de l’Armada Reial. Avui en dia podem visitar gratis el “Painted Hall” i la capella, ambdues molt ben senyalitzades.

Old Royal Naval College

Els horaris d’obertura del museu son de 10:00 a 17:00h, i s’entra gratuïtament si disposes de la tarja London Pass. Si no, els preus son de £13,50 pels adults i gratuït pels menors de 16 anys.

The Painted Hall

Visitat el Old Royal Naval College, hem de saber que hi ha un parell de museus més que son possibles de visitar en aquest barri de Greenwich. No els hem inclòs a les atraccions imprescindibles, però si ens interessen i disposem de temps, podem visitar-los:

  • National Maritime Museum
  • The Queen’s House

National Maritime Museum

L’entrada per visitar el Museu Nacional Marítim també és gratuïta, i és on podem descobrir sobre la història marítima de Greenwich. L’horari d’obertura és de les 10:00 a les 17:00h.

El Museu Marítim Nacional, ubicat a Greenwich, és el museu marítim més important del Regne Unit. Els edificis històrics formen part del Patrimoni de la Humanitat i també incorporen el Reial Observatori de Greenwich i la Queen’s House del segle XVII.

National Maritime Museum

The Queen’s House

Mansió del segle XIV, que avui en dia forma part del museu nacional marítim i es pot visitar de forma gratuïta. En el seu dia formava part del Palau de Greenwich.

The Queen’s House

5. Observatori de Greenwich i planetari

Observatori astronòmic del segle XVIII construït per Christopher Wren, al primer meridià que ara acull un museu amb un planetari. Es tracta del lloc del famós meridià zero, primer meridià o meridià de Greenwich. És la línia imaginària que uneix el pol nord i el pol sud i a partir del qual es medeixen les longituds. L’observatori de Greenwich està situat en lo alt del turó del parc de Greenwich.

Observatori de Greenwich

Visitar l’observatori de Greenwich és una oportunitat única per entendre els grans canvis astronòmics, descobrir com es varen traçar els meridians i conèixer la importància dels primers telescopis. Un viatge per l’espai i el temps!

Una mica d’història

En el 1657 es va fundar el Reial Observatori de Greenwich, a molt pocs kilòmetres de Londres, amb l’objectiu d’establir un sistema de trànsit astronòmic igual per a tot el planeta. Un parell de segles després, es va fixar el meridià 0º de Greenwich, que suposa el centre de la hora mundial i una divisió entre l’est i l’oest. L’observatori de Greenwich és un dels centres científics més importants i interessants del món, bressol dels grans avanços astronòmics de la història.

Què esperar

L’Observatori de Greenwich és el centre de la hora mundial i el punt d’inici de les medicions cartogràfiques de longitud. En aquest històric centre d’observació astronòmica és possible veure els primers rellotges de Tompion, les sales i estances del segle XVII i descobrir com es va crear el primer telescopi. Sens dubte, la gran atracció de l’observatori és la línia del meridià 0º. Tindreu la oportunitat única de posar un peu a l’est i un altre a l’oest i de trepitjar la línia longitudinal que divideix el món des de fa segles.

Línia del Meridià de Greenwich

La visita està inclosa en la London Pass. Els horaris d’obertura per visitar l’observatori son de 10:00 a 17:00h. El preu sense London Pass és de £16 pels adults i de £8 pels nens de 4 a 15 anys.

6. Greenwich Park

Visitat l’observatori serà l’hora de visitar els voltants de l’emplaçament del mateix, és a dir, el Greenwich Park. És un preciós parc ampli que ofereix unes impressionants vistes sobre la zona de Canary Wharf i Londres. Els horaris d’accés al parc son de les 6:00h a les 18:00h.

Greenwich Park
Com arribar a Greenwich
Si vols visitar Greenwich, en la meva opinió val la pena fer un creuer per el Tàmesis fins a Greenwich si mai l’has fet, ja que és un passeig molt bonic i podràs veure els edificis més emblemàtics de la ciutat. Així és com ho hem planificat nosaltres en aquest viatge a Londres en 11 dies.
També és possible arribar a Greenwich en DLR: el DLR és el docklands light railway, el tren lleuger dels docklands. És necessari agafar el DLR direcció Lewisham i baixar-se en la parada Cutty Sark (Zona 2). Per muntar en DLR son vàlides les targetes Oyster i Travelcard, i s’apliquen les mateixes tarifes que el metro de Londres.

7. Canary Wharf

Un cop descansats en el Greenwich Park i haver observat les vistes impressionants de Canary Wharf, serà el moment de continuar amb la nostra ruta i visitar aquest districte financer de Londres. Es tracta d’un paradís de gratacels i arquitectura moderna. Ens hi arribarem amb el mateix vaixell del creuer que hem fet al matí, ja que el ticket que inclou la London Pass és per tot un dia, i a Canary Wharf hi ha un embarcador on hi para.

Vistes de Canary Wharf des del Tàmesis

La zona de Canary Wharf a Londres és un dels majors districtes financers del Regne Unit, junt amb la zona de la City de Londres.

Canary Wharf està localitzat en la zona sud-est de la capital britànica, i es tracta d’un paradís de gratacels i d’arquitectura moderna. Els imponents gratacels son ja una part important del skyline londinenc, i possiblement des d’on millor es pot apreciar el skyline d’aquesta zona de Londres és des de Greenwich, zona situada just a l’altra banda del Tàmesis.

Una mica d’història

Aquesta zona pertany a la zona dels docklands de Londres, i veureu al visitar-la que molts dels llocs s’anomenen “wharf” o “docks”. Wharf significa moll, i avui en dia s’ha conservat aquest nom als llocs que en el seu dia eren molls. Els docks fan referència a les dàrsenes dels molls. Canary Wharf era el nom d’un dels molls més importants de la zona, en la que en el seu dia, rebien béns de les Illes Canàries.

Entre 1802 i 1980 aquesta zona era uns dels ports més importants i més concorreguts del món. Durant la Segona Guerra Mundial, fou una zona molt damnificada, i encara així l’activitat portuària de la zona mai es va aturar, i es va recuperar després d’acabar la guerra. En els anys 60 la indústria anà en declivi portant al tancament i al cessament de l’activitat de tots els molls de la zona en l’any 1981. Fou en aquest any quan es va decidir redissenyar la zona i utilitzar-la per algo diferent, i així és com va sorgir el nou districte financer de la ciutat. Les oficines, locals i restaurants de la zona avui dónen feina a unes 100.000 persones.

Canary Wharf

Què veure a Canary Wharf a Londres

Realment val la pena fer un passeig per aquesta zona de Londres, ja que es tracta d’una zona totalment diferent a lo què estem acostumats a veure en la capital britànica. Hi ha una combinació perfecta d’edificis nous, zones comercials i zones verdes, que es barregen amb les zones dels docklands en les que podem veure els antics edificis dels molls.

Entre setmana és normal veure a moltíssima gent que treballa en la zona a l’hora de menjar en els parcs, menjant algo dels nombrosos posts de menjar que hi ha en la zona. I ja sigui entre setmana o durant el cap de setmana, he de dir que és una zona estupenda per anar de compres, per gaudir d’un dels seus nombrosos restaurants o simplement per fer un passeig per la zona.

Arquitectura

Si arribeu en metro el primer que heu de fer és fixar-vos en la mateixa estació, que fou dissenyada per l’arquitecte Norman Foster. Els dos gratacels més famosos son Canary Wharf Tower, que conta amb 50 plantes i 235 metres d’alçada, i el gratacels One Canada Square.

One Canada Square

De compres

Canary Wharf té varis centres comercials, que conten amb una gran varietat de botigues on podem trobar des de botigues de marques de luxe, passant per les botigues més conegudes del món fins a petites boutiques independents. Una part del centre comercial és subterrània, i s’extén des de Churchill place fins a Cabot Square, passant per sota del gratacels Canary Wharf Tower i de l’estació de DLR de Canary Wharf. A l’altra banda de l’estació de metro de Canary Wharf ens trobem amb un centre comercial més petit anomenat Jubilee Place.

Estació de metro de Canary Wharf

Parcs, places i museus

Els parcs més importants de la zona son Canada Square Park, on sol col·locar-se la pista de patinatge sobre gel per Nadal, Jubilée Gardens i el passeig des de Cabot Square fins al Tàmesis. Com a racó secret hem de mencionar el Crossrail Roof Garden, un lloc al que no solen arribar els turistes, un jardí situat en la última planta del modern edifici de Crossrail. Recomanem a més visitar el Museu dels Docklands, en el que l’entrada és gratuïta i pots descobrir la història d’aquesta zona de Londres.

Restaurants

Per la zona de Canary Wharf hi trobareu moltíssims restaurants, especialment per la zona de Cabot Square, on hem de mencionar un dels nostres restaurants espanyols preferits de Londres: Ibérica i la seva meravellosa terrassa… A més, hi ha nombrosos pubs i restaurants de categoria, a més de restaurants de cadena com Carluccio’s o The Slug and Lettuce, passeja per aquesta zona que no sabràs quin escollir. I si el què et vé de gust és algo per emportar, en la zona del museu dels docklands solen haver-hi nombrosos posts de street food.

Museu dels Docklands

Més coses a veure

Per la zona de Canary Wharf es troba també la famosa llotja de peix Billingsgate Market, que obre de 16:00 a 21:30h de dimarts a dissabte. Si et lleves d’hora pots visitar el mercat i comprar peix directament dels pescadors, òbviament a un preu molt més econòmic que en les botigues. I com a curiositat, caminant una mica cap a l’est ens trobarem amb el Traffic Light Tree famós de Londres, una escultura de Pierre Vivant que pot tornar bojos als conductors de la zona si intenten fer-li cas.

Traffic Light Tree

Com arribar a Canary Wharf

Canary Wharf està en la zona 2 de Londres i la parada de metro o DLR (tren lleuger dels docklands) més propera és la de Canary Wharf, que té conexió directa amb les estacions de metro de Tower Hill i Bank. Nosaltres, com hem vist anteriorment, arribarem i podem marxar via creuer pel Tàmesis. En funció de l’hora que sigui, per retornar a l’allotjament podem optar per repetir el mateix recorregut però a l’inversa (anar fins a l’embarcador de Westminster amb el vaixell Uber sobre el Tàmesis i llavors agafar el metro). En aquest cas, però, preveient que ja serà una hora considerable en la que decidirem marxar de Canary Wharf, optarem per agafar directament el metro que ens acosti al nostre allotjament en el West End.

Anirem a buscar la parada “Canary Wharf” per agafar la línia gris “Jubilee” que ens durà a l’estació de “Waterloo” on farem un transbord cap a la línia negra “Northern”, la que ens durà a la parada de “Goodge Street” i d’aquí amb una suau passejada arribarem al nostre allotjament. El total del trajecte son d’uns 30 minuts.

Adjuntem un mapa de google maps amb la incorporació de les atraccions i monuments visitats i el recorregut peatonal que hem fet en el dia d’avui (pel barri de Greenwich):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *