Categories
NORUEGA

7. Bergen: Bryggen + Bergenhus Festning + Zona Kong Oscars Gate + Zona Ole Bulls Plass + Zona Universitet + Nordnes + Gamle Bergen

Som a Bergen i tenim un dia sencer per visitar els més imprescindibles de la ciutat, la segona ciutat del país. Hem subdividit el centre de la ciutat en barris i visitarem únicament els més imprescindibles, com el barri de Bryggen, la fortalesa Bergenhus Festning, el Museu Hanseàtic, el funicular Floibanen, el Museu de la Lepra al Saint Jorgens Hospital (no us el perdeu), etc…
Índex:
1. Bryggen
2. Bergenhus Festning
3. Zona Kong Oscars Gate
4. Zona Ole Bulls Plass
5. Zona Universitet
6. Nordnes
7. Gamle Bergen

1. Bryggen

El primer que visitarem a Bergen és el barri de Bryggen, el qual és un emblemàtic moll que ha estat durant quasi mil anys un importantíssim punt per el comerç. Però els temps estan canviant. Per el món exterior, Bryggen és, davant de tot, una façana, encara que una molt emblemàtica. Les altes i estretes cases senyorials enganxades unes amb altres al llarg del moll, recolzant-se entre elles, son reconeixibles a l’instant com un símbol de Bergen. El què no veus des del carrer, és que avui trobaràs ceramistes, joiers i artistes, i botigues de tèxtil i cuir artesans que recobreixen ambdós cantons dels petits carrerons entre les fileres de les cases històriques.

La llista de Patrimoni de la Humanitat de la Unesco inclou llocs de tot el planeta que val la pena protegir per el seu valor i la seva importància per a tota la humanitat. La finalitat d’aquest programa de les Nacions Unides és, doncs, garantir que les generacions futures puguin admirar i conèixer la història i el caràcter universal d’aquests llocs. Bryggen, l’antic moll hanseàtic de Bergen, en la Noruega dels Fiords, és un recordatori de la importància d’aquesta ciutat com a centre del comerç i els negocis entre els segles XIV i XVII. Successius incendis, l’últim en el 1955, fóren destruïnt les típiques cases de fusta de Bryggen. La seva reconstrucció, seguint mètodes i processos tradicionals, va permetre conservar gran part de l’estructura original dels edificis. Per això, el moll suposa una autèntica relíquia del llavors freqüent paisatge de cases de fusta que presentaven moltes ciutats del nord d’Europa. D’aquells edificis, uns 62 es conserven avui en dia a Bryggen.
Bryggen

Arribem a Bryggen i passegem pels seus carrers, els carrers de la Bergen Hanseàtica. Els primers edificis de Bergen es situaren a Bryggen, que ha estat una zona vibrant i important de la ciutat durant molts segles. Bryggen ha estat devastat per molts incendis, en particular el gran incendi de 1702. Va reduïr tota la ciutat a cendres.

Passatges i carrerons de Bryggen

L’àrea fou reconstruïda sobre els fonaments que havien estat allí des del segle XII, el què significa que Bryggen bàsicament no ha canviat malgrat el pas dels segles. Bryggen ara és part del nostre patrimoni comú i com hem dit té un lloc en la Llista del Patrimoni Mundial de la Unesco, i la ciutat de Bergen és una Ciutat Patrimoni de la Humanitat designada: El lloc del patrimoni mundial consisteix en l’antic moll i edificis hanseàtics, i una de les àrees urbanes més conegudes de l’Edat Mitjana a tota Noruega.

Passatges i carrerons de Bryggen

En el 1360, la Lliga Hanseàtica Alemanya va establir una de les seves oficines d’importació i exportació a Bryggen, dominant el comerç durant quasi 400 anys. Passejar pels carrerons estrets i les galeries penjades és retrocedir en la nit dels temps i en una època passada. Bryggen és en gran mesura una part viva del patrimoni cultural que encara està en ús actiu en aquesta zona històrica de la ciutat. Avui en dia, hi ha varies atraccions en la zona, des del Mercat de Peix fins la Fortalesa de Bergenhus i hi ha molts cafès, restaurants, i botigues per escollir. Moltes de les botigues venen artesania tradicional i única.

Passatges i carrerons de Bryggen

Amagat darrera l’icònic front de Bryggen es troba un mon ocult de passatges, petites botigues, galeries i estudis d’artistes, llestos perquè els exploris! El que no es veu des del carrer és que joiers, artistes i dissenyadors tèxtils esquitxen els estrets passatges entre les fileres de cases històriques.

Passatges i carrerons de Bryggen

Empapats d’aquesta bellesa arquitectònica, ens n’anem a buscar un dels dos museus que volem visitar al barri de Bryggen. El primer que trobem és el Hanseatiske Museum & Schøtstuene – Museum Vest. Els comerciants hanseàtics del nord d’Alemanya varen arribar a Bergen en el segle XIII per intercanviar cereals per peix sec del nord de Noruega. Les seves activitats comercials convertiren a Bryggen i Bergen en un dels centres comercials més importants del nord d’Europa durant segles. Avui, el Museu Hanseàtic i Schøtstuene pertanyen al Patrimoni de la Humanitat Bryggen, inscrit en la Llista del Patrimoni Mundial de la Unesco en 1979. El museu il·lustra com varen viure, treballar i deixar la seva petjada a Bergen els mercaders hanseàtics al llarg de 400 anys. Si passeges per Bryggen i explores la bonica Schøtstuene avui, tindràs una idea de com era Bergen durant la era hanseàtica. Caminar per els estrets carrerons és com viatjar en el temps. Si escoltes atentament, tal vegada escoltis a homes joves parlant en baix alemany, barrils rodant i rodes de carretes cruixint carregant peix sec. Les exposicions en el museu Schøtstuene i les visites guiades et permeten explorar tots els aspectes de la vida dels comerciants hanseàtics, des de la seva xarxa comercial única fins la vida qüotidiana a Bryggen. Avui, Bryggen és la major joia cultural de Bergen i un símbol de la importància cultural i econòmica de la era hanseàtica. S’ha conservat tota una poma d’edificis de fusta que daten de l’època hanseàtica, que compren ni més ni menys que 62 edificis.

Hanseatiske Museum & Schøtstuene – Museum Vest

Les boniques Schøtstuene son úniques en un context global i un recordatori d’una època passada. Els mercaders hanseàtics es reunien en aquest local per compartir àpats i mantenir reunions i debats importants. Pots visitar les noves exposicions, els impressionants edificis i admirar les pintures de fins a 300 anys d’antiguitat. Les instal·lacions de so i les caixes d’olors et transporten a la Bergen de l’Edat Mitjana i et dónen una idea de l’atmosfera de la era hanseàtica. L’entorn històric ofereix una idea de la vida quotidiana dels comerciants de Schøtstuene, la seva impressionant xarxa comercial i la història dels propis edificis. També hi trobaràs el secret potser millor guardat de Bergen a sota d’un pis de vidre: una ruïna medieval que data dels voltants de 1280, que es va descobrir quan es va fundar el museu fa 148 anys. Els salons d’actes de Schøtstuene estan situats just al costat de l’església principal dels mercaders hanseàtics, l’església de Santa Maria, i estan ubicats en un encantador jardí. El museu té un disseny universal.

Hanseatiske Museum & Schøtstuene – Museum Vest

Pots obtenir més informació sobre Bergen com a ciutat comercial realitzant la visita guiada del museu. Perquè els comerciants hanseàtics establiren una oficina aquí? Com era la vida quotidiana a Bryggen? Quina fou la seva importància per a Bergen com a centre comercial europeu? Un passeig històric seguint els passos dels mercaders hanseàtics junt amb els nostres guies farà que la teva visita al museu sigui encara més memorable.

Hanseatiske Museum & Schøtstuene – Museum Vest

Després de quasi 150 anys de funcionament com a museu, Finnegården 1ª ara està éssent objecte d’una extensa renovació per preservar l’edifici per el futur. Finnegården és un dels edificis més antics i millor conservats de Bryggen i l’exposició “Bevar meg vel” a Schøtstuene ofereix una visió de l’extens treball que es porta a cap durant la restauració d’un museu en la Llista del Patrimoni Mundial de la Unesco. Trobaràs informació sobre la era hanseàtica i l’extens procés de restauració en la tanca prop de Finnegården.

Els horaris d’obertura del museu son de 10:00 a 17:00h, i els preus son de 150kr pels adults, 60kr pels estudiants i gratis pels nens. Amb la Bergen Card et fan unes 20kr de descompte dels preus dels adults.

Visitat el Museu Hanseàtic, ens n’anem a trobar l’altre que per nosaltres també val una visita, el Bryggens Museum. Es tracta d’un museu contemporani amb botiga de regals i cafeteria on s’exposen troballes arqueològiques locals. Bryggen, l’antic moll de Bergen, és un exemple excepcional de zona urbana medieval, i com sabeu, ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. En el 1955, parts de Bryggen fóren devastades per un incendi, i durant les excavacions posteriors es trobaren una gran quantitat d’objectes, el què brinda una visió viscuda del comerç, el transport marítim, l’artesania i la vida quotidiana en l’època medieval. El Museu Bryggens està construït sobre les restes del primer assentament a Bryggen i et permet experimentar la vida en la Bergen medieval. Els edificis més antics son del segle XII. El museu va presentar en el 2016 una exposició sobre el foc de la ciutat i el desenvolupament urbà, així com una exposició sobre les ruïnes de Bryggen de l’Edat Mitja.

Bryggens Museum

L’horari d’obertura del museu és de 10:00 a 17:00h, i els preus son de 160kr pels adults, 80kr pels estudiants, i gratis pels nens i joves fins als 17 anys. Amb la Bergen Card et surt l’entrada gratuïta.

Tal com vàrem explicar al seu corresponent apartat, a Bergen ens vàrem fer amb la Bergen Card, ja que ens sortia més a compte que les entrades individuals a les atraccions.

En el mateix barri de Bryggen, hi ha el Theta Museum, un museu-habitació de la resistència noruega a la 2ª Guerra Mundial. Els horaris d’obertura son els dimarts, dissabtes i diumenges de 14:00 a 16:00h. Els preus per accedir-hi son 80kr pels adults, 40kr pels estudiants, i gratuït pels nens.

Theta Museum

I abans d’anar-nos-en a visitar la fortalesa de Bergen, ens acostem a una de les seves esglésies que s’ubiquen aquí a Bryggen, es tracta de la Mariakirken, església romànica del segle XII, la qual la fa un dels edificis més antics de Bergen. L’església de Santa Maria (Mariakirken) és l’edifici existent més antic de Bergen. A jutjar pel seu estil arquitectònic, probablement fou construïda entre 1130 i 1170. L’església de Santa Maria fou devastada per els dos grans incendis que arrasaren Bergen en el 1198 i el 1248. L’església ha estat en ús continu des de principis del període medieval. L’església ha estat restaurada recentment durant un període de cinc anys (reoberta en el juny de 2015): La gran restauració anterior de l’església fou en la dècada de 1860.

Interior de Mariakirken

L’església de Santa Maria és una basílica, és a dir, el cos de l’església està dividit en una nau elevada i dues naus laterals inferiors amb sostres separats. Aquesta és una característica prestada de les catedrals medievals i quasi mai es troba en una església parroquial ordinaria. Les dues torres deuen ser originals, encara que han hagut de ser reparades després de l’incendi de 1248. Cap altra església noruega té un front occidental com aquest!

Mariakirken

El cor de l’església devia ser allargat en algun moment. El cos est, amb les seves finestres ogivals i voltes, porta el segell d’una època posterior al reste de l’església, i probablement fou construït després de l’incendi de 1248. El cor original estava format per l’espai quadrat que conforma la part oest de l’església, el cor integrat. Son d’especial interès els portals de Santa Maria. N’hi ha quatre en total, però el portal occidental (entre les torres) es va afegir després de la finalització de l’església. Tanmateix, segueixen sent originals de l’Edat Mitja. L’entrada a l’església és gratuïta.

Dins l’àmbit del barri de Bryggen ens hi trobem el funicular Fløibanen, el qual et porta al mirador de Floifjell, a 320m d’alçada. Surt cada 15 minuts i obtindràs unes grans vistes de la ciutat i dels entorns de Bergen. També val la pena fer la pujada per la nit. Nosaltres el varem agafar a la vora del capvespre, on varem contemplar la posta de sol des de dalt.

Els horaris de funcionament del funicular durant l’estiu és de les 8:00 a les 23:00h. Els preus son anar i tornar pels adults 160kr, i 80kr pels nens. Amb la Bergen Card et fan un 50% de descompte.

Pujada amb el funicular Fløibanen

Si puges al funicular fins al Mont Fløyen veuràs a tot Bergen en tant sols 8 minuts. El funicular és una de les atraccions més famoses de Noruega. El viatge comença des del centre de la ciutat, a tant sols 150 metres del mercat de peix i de Bryggen. L’emocionant viatge fins a la muntanya és una experiència magnífica en sí mateixa. Des del mont Fløyen, aproximadament a 320 metres sobre el nivell del mar, pots gaudir de la bonica vista, estudiar el paisatge urbà en detall i els accessos al mar i els fiords que envolten Bergen. El funicular et porta a una zona fantàstica de bonic entorn natural amb innombrables oportunitats per a caminar i fer senderisme. A Fløyen també hi ha restaurant, cafeteria, botiga de souvenirs i zona de jocs. El funicular Fløibanen té fàcil accés per a cotxets de nadons i de passeig i cadires de rodes.

Vistes des del mont Fløyen

2. Bergenhus Festning

Vist i passejat el barri de Bryggen, ens dirigim a la Fortalesa de Bergen. La fortalesa de Bergenhus és una de les fortificacions més antigues i millor conservades de Noruega. La Fortalesa té una llarga història com a seu reial, seu episcopal i seu militar del poder. L’àrea que avui constitueix l’àrea central de la Fortalesa de Bergenhus son els terrenys dins de les muralles, originalment conegudes com Holmen, i Koengen i Sverresborg. En la dècada de 1700, aquestes tres àrees es consolidaren en una gran fortificació militar, amb les muralles de Koengen unint a Holmen i Sverresborg. Les muralles de Koengen finalment fóren derribades en 1809.

Bergenhus Festning

La construcció de la fortalesa de Bergenhus va començar a principis del segle XVI. La fortalesa es va reforçar contínuament durant la dècada de 1600, i finalment va aconseguir el seu estat més complet al voltant de 1700. Tanmateix, la única vegada que va estar assetjada fou alguns anys abans, el 2 d’agost de 1665. Una gran flota de vaixells holandesos va buscar refugi en el port neutral de Bergen quan els vaixells de guerra anglesos els perseguien. Quan els anglesos varen llançar el seu atac, Bergenhus va oferir una forta resistència. La batalla no va durar molt i es va conèixer com la Batalla de Vågen. Durant la Segona Guerra Mundial, Bergenhus es va posar novament en servei; aquesta vegada per la força d’ocupació alemanya, que el va utilitzar com el seu quarter general occidental. El búnker reforçat en el centre dels terrenys de la fortalesa fou construït per presoners de guerra soviètics. Una explosió accidental a Vågen el 20 d’abril de 1944 va provocar importants danys en els edificis més antics de Bergenhus. Tant aviat com va finalitzar la Segona Guerra Mundial, el govern noruec va iniciar els treballs de restauració i preservació de l’àrea per a la posteritat. Els treballs de restauració varen durar fins a mitjans de la dècada de 1960.

Complexe de la Fortalesa de Bergen

Bergenhus ha estat sota comandament consecutiu des de 1628. Avui, aproximadament 220 militars i civils tenen la fortalesa com el seu lloc de treball diari. La majoria dels terrenys de la fortalesa estan oberts al públic, a inquilins civils i per esdeveniments especials. Avui en dia, el complexe de la fortalesa serveix com lloc per esdeveniments de representació, representacions operístiques i teatrals, concerts de rock a gran escala i altres esdeveniments culturals. El complexe és una àrea recreativa atractiva tant pels visitants de Bergen com per la població local. L’entrada a la zona de la fortalesa és gratuïta. Museus, concerts, esdeveniments, festivals, etc… poden requerir entrades amb preus diferents.

Fortalesa de Bergen

Però a part d’accedir gratuïtament en el seu recinte, la nostra intenció era visitar el Håkon’s Hall i la Rosenkrantz Tarn. El primer és el millor edifici gòtic del país, i el segon és una torre del segle XIII. Håkon’s Hall fou construït entre 1247 i 1261 per Håkon Håkonsson. Fou la residència reial més gran en el segle XIII, quan Bergen era el centre polític de Noruega. El Håkon’s Hall té 750 anys i fou construït com a residència reial i saló de banquets. Quan el seu fill Magnus Håkonsson Lagabøte es va casar amb la princesa danesa Ingeborg en el 1261, es varen convidar a 2.000 convidats. En aquest moment, Bergen era la ciutat més gran i important de Noruega, i Håkon’s Hall fou l’escenari d’importants esdeveniments nacionals, com la redacció del primer conjunt complet de lleis de Noruega.

Håkon’s Hall

Com a monument cultural nacional, el Saló de Håkon encara s’utilitza per a sopars reials i altres ocasions oficials. La història de la Fortalesa de Bergenhus és llarga i plena d’esdeveniments. A finals de l’estiu, et podem convidar a Festningsdagene, on pots jugar i aprendre molt sobre la Fortalesa de Bergenhus des de la època medieval.

L’horari d’obertura del saló és de 10:00 a 16:00h, i els preus son de 120kr pels adults, 60kr pels estudiants, i entrada gratuïta pels nens i joves inferiors a 18 anys. Amb la Bergen Card tens l’entrada gratuïta.

Håkon’s Hall

Visitat el Saló, anirem a visitar la Torre. La Torre Rosenkrantz és considerada un dels monuments renaixentistes més importants de Noruega. Parts de la torre son de la dècada de 1270, però s’ha ampliat en vàries ocasions amb finalitats de fortificació i com a demostració de poder. Si puges els estrets i foscos trams d’escales, pots pujar fins al sostre, que ofereix unes vistes impressionants. La torre fou la residència del rei Eirik Magnusson, que fou l’últim rei en tenir una cort a Bergen, fins que va morir en el 1299. Més tard, la torre va albergar als residents menys afortunats: el soterrani conté la famosa masmorra, que probablement va estar en ús fins ben entrat el segle XIX. El 3 d’octubre s’obre la porta per una celebració del Dia de Tots Sants emocionant i diferent. Durant els mesos d’estiu el Cafè Kapteinvaktmesterboligen obre tots els dies de 10:00 a 16:00h, amb cafè o tè gratis inclòs en el ticket d’entrada. També es fan visites guiades durant l’estiu: en anglès a les 10:00 i les 14:00, i amb noruec a les 11:00h. La visita guiada té un cost extra de 20kr.

Torre Rosenkrantz

Els horaris d’obertura de la torre als mesos d’estiu son de 10:00 a 16:00h, i els preus son de 140kr pels adults, 70kr pels estudiants, i entrada gratuïta als menors de 18 anys. Aquí no et val la tarja Bergen Card.

I a modo indicatiu, i per finalitzar amb la zona del barri de Bryggen i de la Fortalesa de Bergenhus, cal comentar-vos que hi ha un museu un xic especial a prop i que val la pena visitar. Es tracta del Norges Fiskerimuseum, el museu de la pesca i la història marítima. Es troba a 1 kilòmetre a peu per la costa de la Fortalesa, en el barri de Sandviken. Visitaràs algunes de les millors i més noves exposicions de Noruega sobre la vida en la costa i en el mar. Ubicat en el passeig marítim de Sandviken, a pocs passos de Bryggen i Bergen. Aquest emocionant i dinàmic museu es troba dins de les parets amb juntes dentades d’autèntics magatzems junt al moll del segle XVIII, que comuniquen la important història de la costa i la pesca de Noruega. Endinsa’t en les exhibicions sobre la pesca i les tradicions pesqueres al llarg de la costa i les aigües de Noruega, i aprèn més sobre com la llarga costa i l’abundant mar han proporcionat als noruecs un suport al llarg dels segles.

Norges Fiskerimuseum

Pots explorar sala darrera sala d’exhibicions físiques i digitals en el Museu de Pesca de Noruega. El Museu imparteix coneixements importants sobre la història de la pesca de Noruega, les antigues tècniques de construcció, els motors dels vaixells, la aqüicultura, el processament de l’areng, la caça de foques i el comerç de peix sec. També pots veure algunes de les pintures murals millor conservades que adornaven les parets interiors d’aquests magatzems i aprendre sobre la història d’aquestes boniques obres d’art. El museu conta amb exhibicions interactives i lúdiques que son adequades per a nens i adults per igual.

Els magatzems junt al moll que alberguen el Museu de Pesca de Noruega a Sandviken, estan construïts sobre fonaments de fusta en el mar. Els canals originals entre els magatzems s’han reconstruït per fer-nos a la idea de com era una vegada “la Venècia del Nord”. Simplement submergeix-te en la història de la pesca en un entorn autèntic.

Norges Fiskerimuseum

Visita el museu en un dia laborable o fes una sortida durant el cap de setmana. El Museu de la Pesca de Noruega té activitats per nens i adults de totes les edats, en tot tipus de clima. El museu està bellament ubicat junt al fiord, envoltat per el port de vaixells antics més gran de Noruega.

Els horaris d’obertura del museu son de 10:00 a 18:00h, i els preus son de 150kr pels adults, 75kr pels estudiants, i entrada gratuïta pels menors de 18 anys.

3. Zona Kong Oscars Gate

Visitada la Fortalesa amb el Håkon’s Hall i la Rosenkrantz Tower, ens dirigim cap al centre de la vida social de la ciutat de Bergen. Ens dirigim a Torget, la plaça central amb el famós Mercat de Peix. En realitat és un carrer emblemàtic, animat i famós per ubicar-s’hi el popular mercat de peix.

El Mercat de Peix de Bergen

El Mercat del Peix de Bergen té una ubicació encantadora en el cor de la ciutat, entre els fiords i les 7 muntanyes de Bergen. El mercat de peix de Bergen ha estat des de l’any 1200 un lloc d’encontre per a comerciants i pescadors. Pots trobar-hi peixos i mariscs frescos, aliments de granja locals com fruites, baies i verdures. També hi ha varis restaurants que serveixen una gran selecció de mariscs. La Llotja de Peix coberta està oberta tot l’any i la Llotja de Peix a l’aire lliure està oberta des de l’1 de maig i durant l’estiu. El Mercat de Peix de Bergen existeix des de l’any 1200 i des de llavors ha estat un dels llocs més importants per el comerç entre pescadors, agricultors i els habitants de la ciutat. A més dels comerciants a terra, històricament també hi varen haver vendes des de vaixells al llarg del moll. Els pescadors que vivien fora de la ciutat solíen remar en el Mercat de Peix per a vendre la seva pesca del dia abans de retornar a casa el mateix dia. El primer Mercat de Peix de Bergen estava ubicat al costat de Bryggen a Bergen a Nikolaikirkeallmenning. Quan la lliga hanseàtica va arribar a Bergen en el segle XIII, la zona es va omplir de comerciants alemanys i la ciutat va créixer ràpidament. Fins al segle XVI, els comerciants locals continuaren comerciant en l’àrea de Bryggen, però en el 1541 es va presentar una demanda per moure el mercat per evitar que els hanseàtics obtinguéssin massa poder sobre el lloc comercial més important de la ciutat pels ciutadans de Bergen. En el 1556, el mercat de peix es va traslladar a la part interior de Vågen i es va establir com el centre comercial central de Bergen. La Llotja de Peix fou adquirint cada cop més importància i va créixer amb l’entorn. Es varen construïr una gran quantitat d’edificis en l’àrea durant els anys 1700 i 1800. En el 2012 es va inaugurar el mercat de peix cobert – Mathallen. Aquí els comerciants tenen botigues i restaurants permanents en l’interior i estan oberts tot l’any.

Mercat del Peix de Bergen

La nostra visita continuarà per la zona de l’avinguda Kong Oscars Gate, la qual té uns 700 metres de llarg. Primer passarem per la Bergen Domkirke, la catedral de Bergen del segle XII. És la seu episcopal de la Diòcesis de Bjørgvin, així com la seu de la parròquia “Bergen Domkirke” i la seu del Bergen domprosti (arxidecanat). És part de l’Església de Noruega. La primera referència històrica registrada d’aquesta església data de 1181. Conserva la seva antiga advocació a Sant Olaf. La catedral té capacitat per unes 900 persones.

Bergen Domkirke

Pròxima a la Catedral hi ha la Korskirken, una església del segle XII reconstruïda.

Korskirken

A prop també hi ha l’antic Ajuntament del segle XVI, anomenat Det Gamle Rådhus. És un edifici molt bonic de 1558, fou l’Ajuntament de Bergen des de 1568. Des del 1837 és utilitzat per la presidència de la ciutat i l’ajuntament i encara l’utilitzen per a reunions.

Det Gamle Rådhus

En el número 54 de Kong Oscars Gate s’hi ubica el Danckert Krohn, un antic hospital de 1789. A prop també s’hi ubica la Bergen Katedral Skole, l’antiga escola de la catedral de 1781. I finalment arribem en el nº59 de l’avinguda de Kong Oscars Gate, on ens hi trobem un dels imprescindibles de la ciutat. El Museu de la Lepra, ubicat en un antic hospital medieval anomenat St. Jorgens Hospital. Fundat en el segle XV, Sant George’s fou un hospital per a leprosos fins a mitjans del segle XX. Els edificis actuals daten del segle XVIII. Entre 1850 i 1900 Bergen va tenir tres hospitals per malalts de lepra i la major concentració de malalts d’Europa. L’hospital de lepra més antic de la ciutat, l’Hospital St. George, ara no solament és un monument a milers de tragèdies personals, sinó que també és un escenari important per la difusió del treball i la investigació noruegues sobre la lepra. En moltes parts del món, la lepra es coneix comunment com l’enfermetat de Hansen, en honor al metge noruec Gerhard Armauer Hansen, qui va descobrir el bacil de la lepra a Bergen en el 1873.

Hospital de Sant Jordi – Museu de la Lepra

L’hospital St. George probablement es va aixecar en els terrenys del convent de Nonneseter en el segle XV. Els pacients poden haver rebut plantes per aliments i ús mèdic del convent. El jardí d’herbes que coneixem avui és de la dècada de 1990. Està obert al públic en l’horari d’obertura del museu.

Museu de la lepra

Els horaris d’obertura del museu és de 11:00 a 15:00h, i els preus son de 120kr pels adults, 60kr pels estudiants i entrada gratuïta als menors de 18 anys. No hi ha descompte amb la Bergen Card.

Ens acostarem a Marken, un concorregut carrer peatonal comercial, amb gran ambientació i color. La via peatonal va paral·lela a l’avinguda Kong Oscars Gate. Al llarg del carrer es poden trobar a molts edificis arquitectònics i varis cafès. Però és famós principalment per les nombroses botigues que l’envolten. Aquestes botigues ofereixen una àmplia gamma de productes, que inclouen roba, joies, artesanies i moltes més.

Marken Street

I de Marken anirem fins a Skostredet, un carrer comercial amb molt d’encant a Bergen. Amb bones mostres d’art urbà (graffitis).

Skostredet Street

4. Zona Ole Bulls Plass

I arribem a la zona de Ole Bulls Plass, on ens trobarem amb el Museu d’Arts Aplicades de Noruega Occidental. Pertany al museu KODE (combinació única de museus d’art i antigues cases de compositors). Hi ha el Kode 1, Kode 2, Kode 3 i Kode 4. Tots es troben a la zona de Ole Bulls Plass.

Kode: els Museus d’Art de Bergen tenen un dels llocs més exclusius per esdeveniments, reunions i recepcions petites o grans. El Kode 1 està situat en el cor de la ciutat i forma part dels museus d’art i cases de compositors de Bergen. Kode et pot brindar a la teva reunió o esdeveniment una experiència memorable i única. Kode 1 és l’edifici per a l’artesania fina i el disseny. En els últims dos anys, aquest edifici de 1896 ha estat objecte d’una rehabilitació integral: tant l’edifici com les col·leccions son més accessibles al públic i el museu va tenir la seva gran inauguració en el maig de 2017. L’edifici també va reobrir el quart pis oferint espais per a reunions i esdeveniments. En aquest lloc històric i cultural podem organitzar un esdeveniment veritablement memorable.
Kode 1

Kode disposa de moltíssims espais de qualitat per llogar i esdeveniments. Kode també ofereix concerts privats en la casa del mundialment conegut compositor Edvard Grieg, o en les illes de l’exviolinista Ole Bull.

Espais del Kode

L’agrupació del Kode es tracta del segon museu d’art més gran de Noruega. Quatre edificis, una sèrie d’exposicions, amb visites guiades i audioguies estan inclosos en un ticket d’entrada. Experimenta les obres mestres de la història de l’art noruec de Edvard Munch, Harriet Backer, Nikolai Astrup i J.C.Dahl, i experimenta noves i emocionants exposicions d’art i arquitectura contemporanis.

Ubicació del Kode de Bergen

El KODE 1, anteriorment Permanenten, ha albergat la col·lecció d’artesanies i disseny de KODE, i mostra exposicions temporals. L’edifici fou dissenyat per l’arquitecte Henry Bucher i es va completar en el 1896. Aquí també hi trobaràs el restaurant i bar Bien Centro, que serveix plats italians.

Kode 1, antic Museu Permanenten

El KODE 2 alberga exhibicions temporals amb ènfasis en l’art contemporani. L’edifici fou dissenyat per l’arquitecte Sverre Lied i es va completar en el 1978. També té una botiga del museu, i també hi trobaràs la cafeteria Smakverket, que serveix un deliciós dinar.

Kode 2

KODE 3: La col·lecció després de que l’empresari Rasmus Meyer hagi donat nom a una petita joia de museu. Aquí també hi trobareu la tercera col·lecció més gran del món d’Edvard Munch. Parts de la col·lecció Munch estan actualment en préstec. Algunes obres importants encara estan en exhibició. En dues plantes, recorres la “edat d’or” de la història de l’art noruec des de 1880-1905 fins a 1920. Aquí hi trobarem obres d’artistes com J.C.Dahl, Hans Gude, Harriet Backer, Christian Krohg, Kitty Kielland, Nikolai Astrup i Erik Werenskiold, així com els estudiants noruecs de Matisse Henrik Sørensen i Jean Heiberg. També mostren els interiors històrics de Bergen i la bonica sala Blumenthal amb el seu sostre i pintures murals al voltant de 1760. En el KODE 3, hi ha exposicions permanents i es realitzen pocs cambis en la selecció que es mostra. En el juliol de 2022 es va obrir una nova presentació del compositor Ole Bull i els seus magnífics violins en tres sales d’exposició.

Kode 3

El gran museu KODE 4 està en procés de rehabilitació i actualment només mostra exhibicions temporals, a més de la gran Sala de la Torre en el quart pis. La gran exposició de la col·lecció The Queer Gaze estarà exposada al llarg de 2022, i s’extén per vàries sales del segon pis de l’edifici. La completa exposició conta amb prop de 160 obres des de l’antiguitat fins als nostres dies, on es tematitzen, entre altres coses, la dona transgressora, la convivència queer i la fluidesa de gènere. Kode 4 també alberga el restaurant Lysverket, que té una estrella en la guia Michelin.

Museus Kode, a Bergen

Els horaris d’obertura dels museus Kode son de 10:00 a 17:00h, i els preus son de 150kr per adults, 100kr pels estudiants, i entrada gratuïta pels menors de 18 anys.

En la zona també s’hi troba la Den Nationale Scene, el primer teatre nacional de Noruega. Es tracta d’un teatre històric.

El Primer Teatre Nacional de Noruega

Una de les atraccions de la zona és el parc central en forma d’octògon, anomenat Lille Lungegardsvann.

Lille Lungegårdsvannet

A la zona del parc també hi ha el Bergen Kunsthall. És un dels principals escenaris d’art contemporani de Noruega. Conté una varietat d’exposicions d’artistes internacionals i noruecs. Bergen Kunsthall és un centre d’art contemporani, sala de concerts, llibreria, bar i cafeteria amb més de 200 esdeveniments i 12 exposicions a l’any. Els horaris d’obertura son de les 11:00 a les 17:00h, i els preus son de 50kr pels adults, 25kr pels estudiants, i entrada gratuïta pels menors de 16 anys.

Bergen Kunsthall

A prop també hi ha la Grieghallen, una sala de concerts de 1978, ubicada a la Edvard’s Griegs Plass. És un Centre de Cultura, Sala de Congressos i exposicions. L’oportunitat de combinar la cultura amb conferències, exhibicions i més és una característica única del Grieg Hall. El Grieg Hall és conegut per albergar el Concurs Europeu de la Canço al 1986. Després del desenvolupament i l’expansió en el 1996, es va convertir en un centre nacional per a congressos internacionals. Gràcies a la varietat, flexibilitat i alta qualitat de les seves instal·lacions i ofertes tècniques, Grieg Hall és àmpliament considerat com el millor lloc del mercat per esdeveniments culturals, exposicions comercials, conferències, recepcions i inclús banquets.

Grieghallen

I per finalitzar els monuments del barri, visitarem la Saint Paul’s Catholic Church, una església catòlica del segle XII, ubicada a Nygardsgaten (St. Paul Menighet).

Saint Paul’s Catholic Church

5. Zona Universitet

Arribem a la zona de la Universitat, on es troben els edificis de la Universitat, els nous i històrics, amb escultures i obres d’art en el campus. Ens topem amb l’edifici de la Johanneskirken, una església catòlica neogòtica amb parets de maó vermell, detalls en coure i un gran orgue de tubs. Ubicada al final de Vestre Torgatten.

Johanneskirken

Darrera de la Universitat, en la Haakon Sheteligs Plass, s’hi troba el Museu d’Història del país, el Historisk Museum. A la Museeplasse, 3, s’hi troba el Museu d’Història Natural de Bergen, el Bergen University Museum – Natural History.

Museu d’Història Natural de Bergen

I finalment, l’atracció més important al barri, al nostre entendre, és el Bergen Maritime Museum, anomenat Bergens Sjofartsmuseum, el Museu de la Marina, fundat al 1914, amb vaixells, bots, objectes i pel·lícules sobre la història naval de Noruega. Es troba a la plaça Haakon Sheteligs Plass, 15. Es tracta d’un fascinant recorregut per el museu per aprendre sobre la relació de Noruega amb el mar durant milers d’anys, ricament il·lustrat per bonics models, vaixells de tamany complet, troballes arqueològiques i artefactes interessants. El museu explica la història de la navegació noruega durant milers d’anys, sobre els mariners noruecs que transportaven mercaderies per tot el món i sobre Bergen, la ciutat marítima que sempre ha tingut la mirada fixa en l’exterior, cap a la resta del món. Passeja per el museu i admira la gran col·lecció d’articles d’utilitat, maquetes de vaixells, pintures de velers i troballes arqueològiques marines. Tots els objectes individuals tenen històries emocionants que explicar i també son peces d’una narrativa més àmplia sobre el comerç internacional, la tecnologia, la vida dels mariners, la guerra i la migració. El Museu Marítim de Bergen explica la història de tot això i molt més. L’edifici del museu és una joia arquitectònica de pedra i vidre, en una ubicació central en un veïnat tranquil i pràcticament lliure de cotxes en el campus universitari. A poca distància del centre de la ciutat, el museu ofereix un descans de l’atrafegada vida de la ciutat. L’àrea del voltant del museu és perfecta per a l’exploració i la recreació, amb altres museus, parcs i cafeteries en les rodalies.

Bergen Maritime Museum

Recomanem veure l’espectacular pel·lícula “The Viking Burial” sobre un enterrament de vaixell de l’era vikinga que es va trobar en l’oest de Noruega. La pel·lícula està produïda per la companyia local Arkikon (durada de 22 minuts, de parla noruega, subtítols en anglès). Fan visites guiades diàries durant la temporada alta. Es realitza un taller creatiu tots els dies durant la temporada alta (dissabtes i diumenges, la resta de l’any) i aquest estiu pots construïr el teu propi bot de gomes elàstiques (finals de juny a finals d’agost). Es disposa d’un divertit sender en l’entorn local que anima als visitants a explorar els voltants del museu. La distància del centre de la ciutat és de 15 minuts a peu: has de pujar les escales fins a l’església de St. John. Gira a l’esquerra abans de l’església i camina aproximadament 50 metres en el paviment al llarg de la carretera. Llavors gira a la dreta per un camí de grava. Camina uns altres 100 metres fins a arribar a la distintiva façana de pedra del museu. La parada de bus més propera és Møhlenpris.

Bergen Maritime Museum

Els horaris d’obertura del museu son de les 10:00 a les 16:00h, i els preus son de 150kr pels adults, 75kr pels estudiants, i entrada gratuïta pels menors de 18 anys.

6. Nordnes

Deixem pel final de Bergen la visita al barri-península de Nordnes. Al centre de la península es troba Nykirken, església del segle XVIII reconstruïda.

Nykirken

A l’extrem de la península, hi ha un dels aqüaris més interessants d’Europa. Si esteu cansats de caminar, cal dir que s’hi arriba amb el bus urbà. S’anomena Akvariet I Bergen (Bergen Aquarium). En l’aquari de Bergen coneixereu a personalitats locals famoses com Pingrid Alexandra, Vitus i Zelters. També pots experimentar el gran ambient creat pels ciutadans joves i grans de Bergen que tornen per saludar als animals i conèixer-se. Des de 1960, l’aquari ha format una part vibrant de la nostra identitat local. En més de 50 aquaris grans i petits, es pot observar amb fascinació totes les coses extranyes i meravelloses que passen sota de la superficie de molt a prop. A més de conèixer el bacallà i totes les demés criatures que viuen al llarg de la costa noruega, pots trobar-te amb animals com cocodrils, serps, sargantanes i titís comuns en la secció tropical.

Aquari de Bergen

Els horaris d’obertura son de les 10:00 a les 18:00h, i els preus son de 345kr pels adults i 220kr pels nens.

El que més us aconsello per fer en la península de Nordnes és passejar sense rumb pels carrers més tradicionals del barri. Pots passejar per Hansstredet, Klostergaten i Mitzellsmauet.

Carrer típic de la península de Nordnes
Carrer típic de la península de Nordnes

7. Gamle Bergen

I si disposeu de més temps, planifiqueu algunes visites que s’haurien de fer en les afores de Bergen. En el dia anterior, el de l’arribada a Bergen, ja indicàrem la visita a la Fantoft Stave Church. En el dia d’avui, per la tarda, varem visitar el Museu de l’antiga Bergen (Gamle Bergen – Old Bergen). A part d’aquest museu també us indicarem altres atraccions a veure en les afores.

A 5,9 kilòmetres del centre de Bergen en direcció nord hi ha el Museu de l’Antiga Bergen (Gamle Bergen). El Museu a l’aire lliure Old Bergen és una petita ciutat reconstruïda que consta d’unes 50 cases de fusta que daten dels segles XVIII, XIX, i XX. En la dècada de 1800, Bergen era la ciutat de fusta més gran d’Europa, un entorn urbà distintiu amb edificis de fusta molt junts, carrers concorreguts, mercats i carrerons. En l’antic museu a l’aire lliure de Bergen pots experimentar algo d’aquesta atmosfera, amb cases dels segles XVIII, XIX i XX.

Gamle Bergen

En un bonic entorn natural pots trobar-te amb amos i servents del passat. Pots mirar per les finestres, obrir les portes i entrar en exposicions i interiors històrics. Els actors del museu ajuden a donar vida al lloc i brinden respostes a algunes de les preguntes sobre com es podria haver viscut a Bergen fa 100 o 200 anys. Obres de teatre en la plaça quatre vegades al dia. Però la visita no ha de quedar-se aquí. El Gamle Bergen és un lloc molt gran. Un passeig per el parc circumdant és ideal per a una sensació de pau i tranquil·litat i es pot visitar sense entrada. El Museu Old Bergen també ofereix l’escenari per varis dies fantàstics plens de diversió per a la família, com la nit d’estiu, l’escola d’estiu, etc… Amb avís previ, és possible organitzar visites fora de l’horari d’obertura estàndard. El museu va obrir les seves portes en el 1946 i fou construït al voltant de la casa d’estiu “Elsesro”. La propietat fou propietat de la família Rolfsen des del 1784 fins al 1903. Aquí, la família va construïr una drassana i una casa d’estiu, i llavors un parc a l’estil d’un jardí anglès formal. La fundació Old Bergen va establir el museu com un refugi segur pels edificis antics de Bergen, que estaven amenaçats d’ésser enderrocats. Les cases que ara es troben en el museu arribaren entre 1945 i 1981. El museu a l’aire lliure té avui 55 cases de fusta, la majoria de les quals originalment es trobaven en el centre de Bergen. Hi ha una botiga de souvenirs i un petit cafè on pots comprar el famós “bergensk skillingsbolle”. El museu es troba a 7 minuts en autobús del centre de Bergen, o a 30 minuts caminant. Consulta la ruta de l’autobús en www.skyss.no/en/

Gamle Bergen

Els horaris d’obertura del museu durant els mesos d’estiu son de 10:00 a 16:00h, i els preus son de 140kr pels adults, 70kr pels estudiants, i entrada gratuïta pels menors de 18 anys. Amb la Bergen Card entres gratuïtament.

A prop de l’església de fusta de Fantoft Stave Church (visitada en el dia anterior) s’hi troba el Palau de Gamlehaugen, residència reial de 1905, amb tours guiats durant els mesos d’estiu. Es troba a Gamlehaugvegen nº10, al barri de Paradis. El Palau de Gamlehaugen és la residència oficial del rei de Noruega quan està a Bergen. Fou construït entre 1899 i 1900 per l’arquitecte Jens Zetlitz Kielland per a Christian Michelsen, un estadista i magnat noruec, que fou primer ministre de Noruega entre 1905 i 1907. Al morir a juny de 1925, la mansió fou cedida a l’Estat com a residència reial, museu i “propietat nacional”.

Gamlehaugen

A 9,3 kilòmetres del centre de Bergen, ubicat a Troldhaugen, s’hi troba el Griegmuseum, el Museu d’Edvard Grieg. Actualment el museu forma part del KODE. El Museu Edvard Grieg a Troldhaugen fou la llar del compositor Edvard Grieg durant 22 anys. Va compondre moltes de les seves obres més conegudes en la petita cabana del jardí. Troldhaugen a Bergen és ara un museu vivent que comprèn un centre d’exposicions amb botiga i cafè, sala de concerts, cabana de compositors i la vil·la de Grieg que data de 1885. Les visites guiades a la vil·la es realitzen contínuament tant per a grups com per a turistes. També és possible realitzar concerts privats en la vil·la o sala de concerts. Els horaris d’obertura del museu son de les 10:00 a les 17:00h.

Griegmuseum

Al municipi de Fana, a 15,8 kilòmetres del centre de Bergen, s’hi ubica Hordamuseet, unes granges-museu del folclore a l’aire lliure. Es tracta d’un museu folclòric centrat en les indústries tradicionals com l’agricultura, la pesca, les arts i l’artesania. Hi ha exposicions permanents i temporals. Collir la generositat de la naturalesa fou durant generacions la única forma de guanyar-se la vida decentment en el comptat. Amb les seves col·leccions de cases tradicionals, vaixells, eines i tèxtils, Hordamuseet dóna una idea de la forma de vida única de la gent de la zona rural de Hordaland. El museu té una secció a l’aire lliure amb 30 edificis i riques troballes arqueològiques i un refugi per vaixells que presenta 26 bots. L’exposició del Norwegian Road Museum inclou equips utilitzats per a la construcció i el manteniment de les carreteres del comptat. En els turons de Fanafjellet hi ha 9 edificis agrícoles que ens parlen de l’agricultura d’estiu en les muntanyes. També tenen moltes activitats familiars emocionants. Més informació a la seva web.

Hordamuseet

Els preus de l’entrada son 120kr pels adults, 60kr pels estudiants i gratis pels menors a 18 anys.

A 25,5 kilòmetres de Bergen, al municipi de Bjornafjorden, hi ha les ruïnes d’un monestir cistercenc de l’any 1146. L’atracció s’anomena Lyse Kloster.

Lyse Kloster

Prop de l’atracció anterior, a l’illa de Lysoy, s’hi troba la Casa-Museu d’Ole Bull (Ole Bull Museum Lysoen). Pertany al Museu Kode de Bergen. S’hi arriba amb boat shuttle (vaixell llançadora). La vil·la d’Ole Bull a Lysøen està actualment tancada degut a renovacions. És possible agafar un vaixell a l’illa durant l’estiu. Lysøen és una gran zona de senderisme amb una naturalesa fantàstica. Hi ha varis mapes al voltant de l’illa, on pots trobar fàcilment una oportunitat de senderisme que s’adapti a les teves necessitats. El nou vaixell-llançadora del museu, Ole Bull, circula entre Lysøen i Buena Pier. Ole Bull és ni més ni menys que el primer vaixell-museu elèctric de Noruega. Té banys i és accessible per a cadira de rodes. Les sortides des del moll de Buena son cada hora de les 11:00 a les 15:00h en punt. L’últim retorn de Lysøen a Buena Quay és a les 16:30h (el dilluns està tancat). La bonica i extraordinària vil·la a Lysøen fou construïda com a residència d’estiu per el virtuós del violí noruec, Ole Bull (1810-1880) en el 1873.

Vaixell llançadora a la vil·la d’Ole Bull, en l’illa de Lysoen

La personalitat carismàtica i l’excel·lència musical d’Ole Bull van tenir una gran influència en els artistes contemporanis. Passava els estius relaxant-se a Lysøen i, a vegades, convidava a altres artistes i músics. Ole Bull també ha creat uns 13 kilòmetres de senders per oferir als seus convidats, i ara a vostès, passejos tranquils per el bonic paisatge de Lysøen. Va morir en l’illa en el 1880. En el 1973, la seva néta, la Sra. Sylvea Bull Curtis de Connecticut, va donar la vil·la i tot el seu contingut a la societat per a la preservació dels monuments antics noruecs.

Casa-Museu d’Ole Bull

I ja per últim, us indiquem que val la pena agafar el Telefèric de Ulriken de Bergen, el qual puja al més alt dels 7 turons de la ciutat, amb 643 metres d’alçada. No cal dir que des de dalt hi ha unes immenses vistes. Els horaris del telefèric els dies d’estiu son de les 9:00 a les 23:00h, i els preus son de 365kr pels adults i 150kr pels nens de 5 a 16 anys (preus d’anada i tornada del telefèric).

Telefèric d’Ulriken

El nou telefèric de Ulriken et porta a lo més alt de les 7 muntanyes de Bergen amb les góndoles més grans de Noruega. El viatge et brinda una espectacular experiència de naturalesa i muntanya a 643 metres sobre el nivell del mar. Des de la cima tens magnífiques vistes de Bergen i la regió amb mar, illots, fiords i muntanyes. Durant la temporada d’estiu, és possible comprar el transport en autobús com producte addicional a l’entrada a la pista. Junt a la plataforma d’observació, el restaurant Skyskraperen ofereix experiències gastronòmiques basades en ingredients locals. El restaurant es va renovar en relació amb la nova obertura de la góndola i la capacitat es va duplicar. També hi ha una cafeteria, a l’entrada del restaurant. Sent-te lliure de gaudir un plat tradicional del menú de muntanya (fjellmeny), una beguda freda o calenta, un gelat o tal vegada el famós brioix Ulriken. El quiosc obre a les 9:00 i el restaurant a les 11:00h.

Mont Ulriken

El mont Ulriken és perfecte per practicar senderisme. Vistes espectaculars i terreny bonic, ja sigui que facis una caminada curta de 10 minuts o t’adventuris en una caminada d’un dia complet. També és popular caminar des del mont Ulriken cap a Fløyen a través de “Vidden”. El recorregut dura unes 5 hores. Pots caminar de Fløyen a Ulriken o de Ulriken a Fløyen. Aquest últim és el més popular perquè es camina més suaument i s’acaba just en el centre de la ciutat. També pots optar per agafar el telefèric fins a la cima i caminar de retorn. O al contrari.

Com arribar al mont Ulriken:

  • Ulriksbussen: Des de l’1 de maig fins al final de temporada d’estiu, Ulriken643 ofereix un servei de autobús llançadora des del centre de la ciutat fins a Ulriksbanen. La parada de bus està prop de la Informació Turística fora de l’entrada del restaurant anomenat Bjerk (Torgallmenningen 1ª). Sortida aproximadament cada 30 minuts (a la hora i mitja). Preus: bitllet d’anada i tornada adult a 100kr, nen a 50kr. El bitllet es compra a l’embarcar.
  • Transport públic: Bybanen (tren lleuger de Bergen) línia número 2 des del centre de la ciutat fins a Haukeland Sykehus. O l’autobús nº5 o 6 de Festplassen, número 12 des de la porta Olav Kyrres o 16E des de Xhibition. Has de baixar en la parada Haukeland Sykehus C i D. Segueix les indicacions des d’allí, uns 10 minuts, i caminar.
  • En cotxe: Segueix la carretera rv585 cap a l’hospital de Haukeland, gira a l’esquerra just abans del túnel de Haukeland i segueix les indicacions cap a Haukelandsbakken.
Mont Ulriken

I fins aquí la descripció de les activitats i atraccions de què Bergen es composa. Veieu que realment si es volen fer algunes d’elles, potser s’hauria de planificar passar més d’1 dia a la capital dels fiords.

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut a peu del dia, per els principals imprescindibles:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *