Categories
NORUEGA

8. Bergen – Aurland: Hardanger Scenic Route + Voss + Stalheimskleiva

I ben d’hora marxem de Bergen, en direcció la riba nord del Hardangerfjord, on recorrerem la totalitat del braç nord de la ruta escènica Hardanger. Després arribarem a la zona de Voss on visitarem alguna atracció i continuarem la ruta fins a l’Aurlandsfjord, al sud del Sognefjord.
Índex:
1. Hardanger Scenic Route
2. Regió de Voss
3. Sud del Sognefjord

1. Hardanger Scenic Route

Sortim de Bergen i anem a buscar la carretera Fv7 que s’inicia a Trengereid. Es tracta de la carretera Hardangervegen. Trengereid és un bonic poble ubicat al Sorfjord. També passem per Tysse, a 15,8km de Trengereid, un altre bonic poble. Però continuarem per la mateixa carretera que ens porta a la zona de Kvamskogen, i passarem per la garganta-congost de Tokagjelet, entre Kvamskogen i Norheimsund. El pas del congost és espectacular i ens deixa amb la boca ben oberta.

Carretera vella de Tokagjelet

I arribem al municipi de Norheimsund, on comença la carretera Escènica panoràmica del braç nord de Hardanger. Primer de tot, cal dir que la secció que recorrerem serà la de Steinsdalsfossen a Granvin, corresponent a uns 51,3 kilòmetres. Així doncs, en poc més d’1 hora de recorregut en cotxe, arribem a la cascada Steinsdalsfossen, al municipi de Norheimsund. La cascada Steinsdalsfossen està lluny de ser la més alta de Noruega, però és bastant especial de totes formes. Aquí pots caminar darrera de la cascada sense mullar-te. La cascada està en la seva màxima esplendor i és més espectacular entre maig i juny, quan la neu es descongela. L’oficina de turisme es troba en l’inusual edifici prop de l’aparcament i roman oberta durant tota la temporada d’estiu. L’estudi d’arquitectura que ha realitzat la intervenció és el de Jarmund/Vigsnæs AS.

Cascada Steinsdalsfossen

Steinsdalsfossen és espectacular, ja que pots caminar darrera de la cascada en el camí que puja des de l’aparcament sense mullar-te. Seguint la riba del riu, el camí passa per darrere de la cascada i surt al mirador de l’altre costat. Des d’aquí, pots admirar Steinsdalsfossen, una bonica vista de Norheimsund i de tota la vall de Steinsdalen. Amb la seva caiguda de 50 metres, la cascada s’ha convertit en una atracció popular i objecte de moltes fotos en els últims anys i es mereix una visita. Amb l’oficina de turisme i un cafè a prop, Steinsdalsfossen és accessible per a tots, ja sigui que estiguis en cadira de rodes, utilitzis un bastó o portis un cotxet de nadons. Admira la cascada i les forces de la naturalesa des del pati en el front, des del camí darrera d’ell o des de la cafeteria junt a l’aparcament. Amb un bon estacionament, la informació turística propera i com a punt culminant al llarg de la ruta escènica noruega, Steinsdalsfossen és una parada natural en el camí.

Steinsdalsfossen
Steinsdalsfossen

A prop de la cascada i en el mateix municipi de Norheimsund, hi ha el Hardanger Maritime Center, un museu marítim del Hardangerfjord. Es tracta d’un dels grans centres de restauració de vaixells en els països nòrdics. L’horari d’obertura és de 10:00 a 17:00h, i els preus son de 115kr pels adults, i 65kr pels estudiants i nens. Museu marítim familiar amb énfasis en activitats i tallers oberts. Experimentaràs la fabricació de cordes, la forja i la construcció de vaixells de fusta. Pots fer figures de fusta, fer cordes, construïr bots petits i aprendre sobre nusos. Lloga un bot de rems tradicional de fusta amb armilles salvavides i aparells de pesca. Hi ha exposicions, visites guiades i pel·lícules marítimes. Cafè amb delícies casolanes.

Hardanger Maritime Center

I quan passem pel centre del poble de Norheimsund, podem fer una petita aturada en l’església de la comunitat, la Norheimsund Church. Continuarem la nostra ruta cap al municipi de Øystese, on també pot ésser interessant una aturada en l’església de fusta de la comunitat, la Øystese Church. A 3,6 kilòmetres al nord de Øystese, es troba el llac Fitjadalsvatnet. Al voltant del mateix hi ha una ruta de trekking de 5 kilòmetres de longitud i una durada de 2h aproximadament. L’aparcament al llac és gratuït, i la caminada està senyalitzada.

Vistes de l’aparcament gratuït de la caminada

Començarem la caminada en l’extrem sud del llac Fitjadalsvatnet, o si volem també, en l’extrem nord a Fevet. La ruta de senderisme està senyalitzada al voltant del llac, passant per varies antigues finques de pastures d’estiu. Les vistes son idíl·liques. Si volem també podem gaudir d’un bon picnic. El sender està marcat com a “Sogestien”. Hi ha un desnivell total de 75 metres.

Fitjadalsvatnet

A prop en el mateix municipi també s’hi troba un museu a l’aire lliure tradicional anomenat Storeteigen Bygdetun. Storeteigen fou originàriament una petita granja des de 1820 fins a 1905, i els que vivien aquí es van veure obligats a treballar en la granja principal. La població de Hardanger va augmentar en un 60% entre 1815 i 1875, i no tots van tenir la oportunitat de cultivar el seu propi terreny. Algunes persones es varen mudar o emigraren, mentres que altres varen poder obtenir una petita propietat. El primer edifici a Storeteigen va ser una røykstove, una simple vivenda de troncs, que probablement es va traslladar aquí des d’un altre lloc. Aquestes vivendes varen començar a sorgir a finals de l’Edat Mitjana i son exclusives de l’oest de Noruega. Johannes Johannesson (1837-1915) i la seva esposa Herborg Hansdotter (1838-1912) fóren els primers ocupants de Storeteigen. Varen tenir nou fills, dels quals només tres varen sobreviure a l’infantesa. Les condicions eren dures i la gent se les arreglava per a guanyar-se la vida. Hi ha una granja de crofter i un taller de mobles que daten de principis del segle XIX en el museu. Ambdós es varen construïr en el lloc, mentres que la ferreteria, el magatzem i les dues senzilles vivendes de fusta es varen traslladar aquí des d’altres finques properes. Els edificis es varen traslladar en el període de 1978 a 1984, i Storeteigen va obrir com a centre de visitants i museu en el 1986. Storeteigen ara és propietat del municipi de Kvam i està a càrrec del Museu Hardanger and Voss.

Storeteigen Bygdetun

A Øystese també s’hi troba un museu d’escultures molt particular, el Ingebrigt Vik Museum. Es tracta del museu d’escultures de Ingebrigt Vik. També se n’anomena Kunsthuset Kabuso. El Museu té exposicions temporals, concerts i altres arranjaments durant tot l’any. La instal·lació d’art Hardanger Skyspace de l’artista estadounidenc James Turrell ens brinda una experiència de llum màgica. El museu Ingebrigt Vik alberga una excel·lent col·lecció de les obres d’un dels principals escultors de Noruega. Pel·lícules sobre els artistes de Hardanger Vik, Olav H. Hauge i Geirr Tveitt. Hi ha un parc d’escultures, botiga del museu i racó infantil. També una cafeteria amb àpats lleugers i vista al fiord i al glaciar.

Museu Ingebrigt Vik

Passem Øystese i anem en direcció a Ålvik, on pel camí ens trobarem amb Steinstøberget (a 9,5km d’Ålvik). L’àrea de descans de Steinstøberget ocupa un lloc idíl·lic amb vistes al fiord Hardangerfjord i al glaciar Folgefonna. L’àrea està construïda en dos nivells, amb instal·lacions de servei i mobles d’exterior en el nivell superior. A sota, junt al fiord, hi ha bons llocs per a pescar i oportunitats per preparar una barbacoa. L’arquitecte de la intervenció és Tordis Hoem.

Steinstøberget
Steinstøberget

I a 10,4 kilòmetres de l’area de descans anterior, i un cop passat el poble d’Ålvik, arribem a una nova àrea de descans i mirador de la ruta escènica Hardanger. Es tracta de Tyrvefjora. En una petita badia a les afores d’Ålvik a Hardangerfjorden, hi ha construït un “inodor de conte de fades” diferent a tot el què mai s’hagi vist abans. L’espectacular àrea de descans té una ubicació idíl·lica i és un gran lloc per aturar-se al llarg de la ruta escènica de Hardanger. L’edifici de serveis consta de dos banys separats construïts amb troncs de pi i formigó, amb un gran sostre que sembla flotar sobre el paisatge. L’àrea ha estat provista de bancs per asseure’s i zones peatonals/verdes, i des de les roques junt al mar es pot gaudir de la vista del paisatge del fiord i el bonic Hardangerfjorden. L’estudi de la intervenció és Helen & Hard.

Tyrvefjøra

Per cert, al passar per Ålvik, no us perdeu tampoc l’església de la comunitat, feta de fusta (Ålvik Church). I ja finalitzant aquesta ruta escènica de Hardanger, a 35 kilòmetres de Tyrvefjøra, i passats el poble de Granvin, arribem a una altra cascada espectacular, Skjervsfossen. Es tracta també de l’última àrea de descans i mirador de la ruta nord de Hardanger. En la carretera entre Granvin i Voss es troba Skjervsfossen amb les seves cascades bessones que es precipiten des d’una alçada de 150 metres. Skjervsfossen ofereix una cuidada xarxa de camins, escales, miradors, àrees de descans, berenadors i aparcaments. L’experiència de la cascada diferirà segons la seva ubicació al llarg de la cascada, el clima, les estacions i el fluxe d’aigua. Al peu de la paret d’aigua, pots experimentar la Dutxa; un bonic espai escènic en el que sents l’immens poder de la cascada surcant el teu cos. Com el seu nom indica, pots empapar-te si ha plogut molt. La carretera a Skjervsfossen està tancada a l’hivern. L’estudi d’arquitectura que ha realitzat la intervenció és Fortunen AS – Nils Mannsåker, i l’arquitecte paisatgista és Østengen og Bergo AS.

Skjervsfossen
Skjervsfossen

Si agaféssim el trencall a Ulvik al llac Granvinsvatnet (passat Granvin), en uns 8 kilòmetres arribaríem a una nova cascada, Espelandsfossen. És una cascada de 135 metres d’alçada ubicada en la vall de Espeland en el municipi de Voss en el comptat de Vestland. Les cascades es troben just a sobre del gran llac Espeland, prop de la frontera de Voss i el municipi veí de Ulvik.

Espelandsfossen

Si continuéssim amb la carretera fins a Ulvik, en aquesta població hi ha una església molt bonica, on ens hi podríem parar (Ulvik Church). A Granvin, que ja l’hem passat, també hi ha una església bonica de fusta de 1720, anomenada Granvin Church.

2. Regió de Voss

I passats Granvin i la cascada Skjervsfossen, arribarem a la ciutat de Voss, al cap de 25 kilòmetres. Voss ens dóna la benvinguda amb grans muntanyes (nevades a l’hivern), valls exhuberants, rius i cascades salvatges i llacs tranquils. És la llar d’unes 15.000 persones i té una ubicació privilegiada entre Bergen, Sognefjord i Hardangerfjord. Si ets un addicte a l’adrenalina, aquest és el lloc per visitar. Desafia els ràpids d’un dels millors rius de ràfting d’Europa, salta d’una avioneta (amb un paracaigudes, és clar) o vola sobre el paisatge en un parapent. Les dues estacions d’esquí Myrkdalen Fjellandsby i Voss Resort fan de Voss un dels millors destins d’esquí en la Noruega dels Fiords durant l’hivern. La resta de l’any, el variat paisatge és ideal per a practicar senderisme, escalada, caiac, ciclisme i molt més.

El primer que fem a Voss és aturar-nos al centre del poble i veure l’església per fora, la Voss Church (o Vangskyrkja), la qual és una església gòtica de 1271, amb una creu de pedra de Sant Olaf de 1023.

Voss Church

L’església encara està en ús amb serveis tots els diumenges a les 11:00h. L’església està oberta per a visitants durant l’estiu i organitza concerts d’estiu un cop a la setmana. Un altre dels atractius de Voss és el Voss Folk Museum, una granja-museu del segle XVIII amb grans vistes. Voss Folkemuseum és un museu local el propòsit del qual és preservar elements d’interès històric de Voss i els seus voltants. En l’exposició principal “Una vista de Voss” podeu aprendre més sobre la història de Voss els últims 500 anys. La nova exposició mostra una rica col·lecció d’art popular: tallat en fusta, pintura de roses, vestits tradicionals, etc… A més, s’utilitzen noves eines digitals i s’enfoquen en esdeveniments i persones que han deixat la seva petjada a Voss també durant el segle XXI. Quan el Museu fou fundat en el 1917, un dels seus principals objectius era preservar l’antiga granja de Mølster (Mølstertunet), on encara es troben tots els edificis on una vegada fóren construïts. En la granja de Mølstertunet pots tenir la sensació de ser transportat a la història. Les parets de fusta dels edificis s’han desgastat de color grisós i els sostres estan coberts amb gespa atemporal o pissarres antigues. Dins de l’antiga casa de cultiu, les parets encara desprenen l’olor acre del fum de la llar oberta. Els edificis estan avui on sempre han estat, i no s’hi ha afegit ni tret res. Els edificis, per lo tant, dónen una impressió genuïna de les condicions de treball i de vida que es desenvoluparen al llarg dels segles. L’edifici més antic és una casa de troncs amb una llar oberta (årestove), que es creu que data de voltants de 1500, i l’edifici més recent data de la dècada de 1880.

Voss Folkemuseum

Els horaris d’obertura del museu son de 10:00 a 17:00h i els preus son de 115kr pels adults, 65kr pels estudiants i entrada gratuïta pels nens.

A Voss també s’hi troba el Finnesloftet, l’edifici de fusta més antic del país. Es troba a 1 kilòmetre del centre de Voss, a Finnesvegen. Durant l’estiu està obert de 10:00 a 17:00h.

Finnesloftet

S’anomena el “saló de banquets”, i està construït en el 1295, és un monument nacional i l’edifici no eclesiàstic de fusta més antic de Noruega. En juny i juliol, Finnesloftet està obert per a visites guiades varis dies a la setmana i s’organitzen concerts. Heu de comunicar-vos amb el Voss Hotel al +47 56 51 20 17 per obtindre més informació.

Una de les millors coses que pots fer a l’estiu a Voss és arribar-te fins al mirador anomenat Hanguren. Es tracta d’un mirador que s’hi arriba per un telecadira, a 820 metres d’alçada. Té restaurant i pistes d’esquí. El telecadira s’anomena Voss Gondol, i en 9 minuts et puja fins a dalt. L’horari de funcionament del telecadira és de 9:30 a 20:30h i els preus per pujar-hi per anar i tornar son de 425kr pels adults, i 280kr pels nens i joves de 7 a 29 anys.

Voss Gondol, per pujar a Hanguren

Voss Gondol va obrir les seves portes al juliol de 2019. La góndola està oberta tot l’any i et porta des de l’estació de tren i autobús a Voss al Mont Hanguren (a 820 metres d’alçada) en menys de nou minuts. Aquesta és la góndola de muntanya més gran i moderna del nord d’Europa. En l’estació superior tindreu una vista panoràmica de moltes de les muntanyes que envolten la ciutat de Voss. També trobarem una varietat d’activitats aquí: a l’estiu es pot practicar senderisme, anar amb bicicleta, patinar o fer rappel. A l’hivern, la góndola et porta a la gran estació d’esquí Voss Resort, on pots divertir-te en la neu tot el dia.

L’empresa Voss Active, és una empresa d’esports d’aventura ubicada a Skulestadmo (a 4km del centre de Voss). Bàsicament es dediquen al ràfting i a llançaments en tirolines (ziplines). Per exemple, una sortida de 3 hores per fer ràfting familiar costa uns 825kr per persona.

Voss Active

Voss Active és un proveïdor d’activitats i esdeveniments durant tot l’any, que ofereix una àmplia gamma d’activitats: ràfting en aigües braves, ràfting familiar, riverboarding, ràpel en cascada, ràpel, barranquisme, campament en la naturalesa amb circuït de cordes altes, caminades guiades i tours de pesca i companyia d’esdeveniments. Tots els productes estan relacionats amb la naturalesa i l’esport aqüàtic, i segueixen estrictes procediments de seguretat. Voss Active té la seva seu en un entorn idíl·lic a 4 kilòmetres al nord de Voss. El centre conta amb jacuzzis a l’aire lliure i sauna, així com un restaurant amb llicència completa amb excel·lent menjar casolà. Obert tot l’any. Realitzen recollides gratuïtes a Voss si s’arriba en tren.

Voss Active
Als voltants de Voss val la pena una visita i una escapada al poble-refugi de muntanya de Mjølfjell, ubicat en un bonic emplaçament a 31,8 kilòmetres de Voss en direcció a Myrdal. Per allotjar-s’hi, val la pena contractar una nit al refugi Mjølfjell Mountain Lodge. Adjuntem el link, aquí.
Mjølfjell

La nostra ruta continua en direcció al llac Lonavatnet, on passarem per una granja-museu al costat del llac, anomenada Nesheimstunet. Es tracta d’una granja-museu que pertany al Voss Folk Museum, a 10,9 kilòmetres de Voss. Un xic més endavant (4 kilòmetres més al nord) ens aturarem a una cascada anomenada Tvindefossen, a uns 12 kilòmetres de Voss. Es tracta d’una espectacular cascada de 110 metres d’alçada. Està ubicada dins un Camping, però el seu accés és gratuït. També s’ha de dir que és una atracció turística molt popular. Els mites inclús diuen que l’aigua és una font de joventut. La cascada està situada just al costat de la carretera principal E16, i just al costat hi ha un quiosc de souvenirs. Pots fer una ruta en bicicleta des de Voss fins a Tvindefossen, passant per Nesheim.

Tvindefossen

3. Sud del Sognefjord

No molt lluny d’aquí, però ja a prop del Sognefjord, hi ha la vall de Myrkdalen. El seu major atractiu en una roadtrip pel país, és el tram panoràmic de carretera que va de Vinje a Vik, de 49 kilòmetres (carretera nº13). S’anomena Vikafjellsvegen. Van passar molts anys abans de que s’obrís la carretera entre Vik i Voss, però en el 1957 tenien suficients diners per acabar la carretera de Vikafjellet. El camí a través de la zona muntanyosa entre Vik i Vinje/Voss (ruta 13) proporciona una base ideal per a caminades en les muntanyes Vikafjellet i Stølsheimen, on hi ha moltes antigues granges de pastures d’estiu ubicades en terreny muntanyós.

Vikafjellsvegen

La carretera panoràmica de Vinje a Vik passa pel Myrkdalsvatnet, un llac en un increïble emplaçament. I al final, s’arriba a la població de Vik, ubicada a la riba sud del Sognefjord. A Vik és interessant visitar la Hopperstad Stave Church, una bonica i famosa església de fusta del segle XII. L’horari d’obertura en els mesos d’estiu és de les 10:00 a les 17:00h.

Hopperstad Stave Church, a Vik, al Sognefjord

L’església de fusta ricament decorada de Hopperstad a Vik s’hauria perdut si no hagués estat per la intervenció dels conservacionistes culturals, que aconseguiren salvar-la just a temps. Hopperstad fou construïda en el 1130 i és, junt amb Urnes, l’església de fusta més antiga que existeix. Durant la seva llarga vida, Hopperstad Stave Church ha sofert períodes d’abandonament i va experimentar un meravellós renaixement en la dècada de 1880. A excepció de la nau i el presbiteri, la major part de l’interior de l’església havia estat remogut. En el 1881, l’arquitecte Peter Andreas Blix va oferir els seus serveis de forma gratuïta. L’església de fusta fou restaurada utilitzant altres esglésies com a models. La galeria externa i la torreta del carener estan clarament inspirades en l’església de fusta de Borgund (que ja visitarem d’aquí uns dies). Per horaris d’obertura i preus actualitzats: www.stavechurch.com

Hopperstad Stave Church, a Vik, al Sognefjord

Continuarem la nostra ruta cap a l’Aurlandsfjord, en direcció a Aurland, on ens allotjarem. Després de Voss i el Lonavatnet, arribarem a Oppheim i al Oppheimsvatnet, un centre turístic i un llac. Aquí només tenim previst passar-hi o aturar-nos en algun mirador per fer alguna foto. Dins del mateix poble d’Oppheim, passarem per la Oppheim Gamle Prestegard, l’antiga vicaria de Oppheim, la qual pertany al museu del Voss Folkemuseum.

Oppheim Old Vicarage

Si fas un passeig per la carretera d’Oppheim, passant l’antic cementiri, arribes a un grup de granges l’estil de construcció de les quals i la forma de residència son de l’Edat Mitjana. La casa principal es troba en una llarga fila consecutiva d’edificis, amb un cobertís de llenya, una casa oberta, una vivenda i un cobertís amb unes golfes. En la paret entre les cases, hi trobem restes d’un antic “kroting” decoratiu. El graner es troba en la part davantera del grup de granges. Encara que un sacerdot no ha viscut en la finca des de l’època catòlica, la finca sempre ha pertangut a l’església. L’antiga vicaria de Oppheim es troba junt a l’església d’Oppheim, a 26 kilòmetres de Voss. La carretera a Oppheim surt de la carretera E16. No hi ha horaris fixes d’obertura, però pots mirar per la zona. T’has de comunicar amb el Museu Folclòric de Voss si vols realitzar un recorregut per la vicaria.

I agafem el cotxe en direcció Stalheim, on hi ha un parell d’atraccions que valen la pena. Per una banda, una carretera panoràmica anomenada Stalheimskleiva, i per l’altre, una granja-museu a l’aire lliure anomenada Stalheim Folk Museum.

Stalheimskleiva és una carretera panoràmica de 13 corbes i amb vistes a dues cascades: Stalheimsfossen i Sivlefossen.

Stalheimskleiva

Stalhemskleiva és una de les carreteres més empinades del nord d’Europa, construïda durant 1842-1846. El camí té 13 corbes tancades, amb Stalheim Hotel ubicat en la part superior. Des d’aquí obtindreu una bonica vista de la carretera i de la vall de Nærøydalen, que està en la llista del Patrimoni Mundial de la Unesco. També podeu explorar les cascades Stalheimsfossen i Sivlefossen, que es troben a ambdós costats de la carretera.

Com hem dit, a part de la carretera panoràmica hi ha el Stalheim Folk Museum, una granja-museu a l’aire lliure. No us heu de perdre un recorregut per l’impressionant Museu de Història Cultural de Stalheim. El museu, resultat de la notable dedicació i entusiasme de l’anterior propietari del Stalheim Hotel, el Sr. Kaare Tønneberg, abarca un període de temps que va des de finals de l’Edat Mitjana fins la Noruega d’abans de la guerra i és considerat un dels museus privats més grans de Noruega.

Stalheim Folk Museum

El seu objectiu és oferir indicis de la vida quotidiana en la granja, així com en la casa pairal en diferents períodes de temps, a més de proporcionar una visió general del desenvolupament de la Noruega rural des de finals de l’Edat Mitja. El museu a l’aire lliure, l’edifici d’exposicions i la casa pairal son les tres parts que constitueixen el museu.

Passem Stalheim i arribem al fons del Nærøyfjord (branca del Sognefjord), en la població de Gudvangen, que un altre dia visitarem. La nostra intenció és abans d’arribar a Aurland, anar al poble de Undredal i visitar la seva Stave Church. Undredal es troba a 19km de distància. Així que, veurem la Undredal Stave Church que es tracta de l’església de fusta més petita del país, construïda al 1147.

Undredal
Undredal Stave Church

L’església de Undredal es va construïr com una església de fusta en 1147 i es va anomenar Capella de Sant Nicolau. L’església té revestiments de tauletes blanques i és la més petita d’Escandinàvia en ús regular. L’església d’Undredal probablement va rebre la seva apariència actual d’una restauració substancial que es va portar a terme en el 1722. En el 1962 l’església fou restaurada internament i varen recuperar les decoracions antigues que podem veure avui. Es rentaren tres capes de pintura per revelar les velles decoracions destemplades que havien estat ocultes durant tant temps. Es creu que el canelobre amb les seus cinc caps de cérvol tallats és medieval, aquesta és també una de les campanes de l’església. El púlpit data de 1696 i els canelobres de bronze de l’altar de 1702. L’església de Undredal és petita, però és un gran tresor cultural i val la pena visitar-la. L’església està oberta tots els dies durant la temporada d’estiu. Els preus son de 70kr pels adults.

Interior de l’església d’Undredal

Visitada l’església ens acostem a Aurland i pels seus voltants ens trobem Otternes Bygdetun, unes  granges-museu tradicionals de la zona (a 7km abans d’arribar a Aurland, passat Flåm). Otternes consta de 27 edificis. Ja us ho dèiem, a Noruega hi ha granges-museu pràcticament a cada municipi que visitem. En aquest cas, és el tercer o quart que ens hem trobat en el dia d’avui.

Otternes Bygdetun

També pels voltants d’Aurland, val la pena acostar-nos a Skjerdal, un petit nucli habitat a l’Aurlandsfjord, amb unes grans vistes (ubicat a 6,3km al nord d’Aurland). La carretera per la qual s’hi arriba passa per la riba est de l’Aurlandsfjord i cal dir que val molt la pena recórre-la ja que les vistes del fiord son espectaculars.

Llogaret d’Skjerdal respecte el fiord d’Aurland

I ara sí, finalment arribem a Aurland i anirem a buscar el nostre allotjament, que està a prop de la riba del fiord, a tocar del centre. Un cop assentats, ens acostarem a les atraccions d’aquest petit poblet, sense necessitat d’agafar el cotxe. Hi ha la Gallery Vinjum, una galeria-exposició de l’artista Johannes Vinjum, amb un horari d’obertura de dilluns a divendres de 9:00 a les 15:00h. També hi ha un petit museu anomenat Centre For Local History, on hi ha exposicions sobre cultura, història i emigració. Els horaris d’obertura coincideixen amb els de la Galeria anterior, de dilluns a divendres de 9:00 a les 15:00h. I finalment, ens trobem en el mateix poble, amb l’església comunal de 1202, la Vangen Church que bé val la pena que ens hi acostem. L’entrada a l’església és gratuïta.

Vangen Church

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (238,00Km / 4h i 1 min):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *