Categories
NORUEGA

6. Lofthus – Bergen: Hardanger Scenic Route + Hardanger Folk Museum + Folgefonna Glacier Road + Fantoft Stave Church

Avui serà un dels dies més intensos del viatge, ja que recorrerem quasi sencera la ruta escènica nacional de Hardanger, passant per autèntics llocs icònics de la naturalesa noruega, i acabant el viatge a la segona ciutat del país, Bergen.
Índex:
1. Sorfjord
2. Hardangefjord

1. Sorfjord

Sortirem de Lofhtus en direcció sud per la riba est del Sorfjord. Ja estem dins de la ruta escènica nacional de Hardanger. Varies unitats a través d’una zona turística establerta des de fa molt de temps. Cascades i glaciars formen poderosos escenaris que han atret a turistes durant més d’un segle. No és cap secret que Hardanger és com una postal, i quasi on es miri, et delectaràs amb cascades estrepitoses o arbres fruiters en flor. Les carreteres de Hardanger imposen el seu propi ritme i has d’adaptar-te al ritme natural. El camí pot seguir una plataforma al llarg d’una vall empinada o pot passar literalment a través d’un hort de pomers. La naturalesa de la zona ha donat lloc a la construcció d’embarcacions, granges fructícoles i indústria. Norwegian Scenic Route Hardanger consta de quatre seccions: Granvin – Steinsdalsfossen, Norheimsund – Tørvikbygd, Jondal – Utne i Kinsarvik – Låtefoss. Un ferry opera des de Tørvikbygd – Jondal i des de Kinsarvik – Utne – Kvandal. Aquesta ruta està oberta al tràfic durant tot l’any.

Scenic Route Hardanger

Per a tots els amants de les cascades, Hardanger és la destinació perfecta. Hardanger està emmarcat per grans cascades. Steinsdalsfossen, Vøringsfossen, Skjervsfossen, Låtefossen i Furebergfossen son totes diferents, però totes tenen el mateix poder hipnòtic. Hi ha moltes opcions de senderisme, i moltes d’elles et donaran una vista panoràmica dels braços del fiord en l’àrea. La caminada més coneguda és la caminada altament desafiant a Trolltunga, però Hardanger també ofereix moltes altres excel·lents caminades, sense les mateixes multituds. Un passeig fins a Bruarbreen et permet veure de prop la glacera, però també et permet experimentar una de les boniques valls de l’oest de Noruega. A Hardanger, el cultiu de fruites ha tingut lloc des del segle XIV, i les indústries com la construcció de vaixells i l’explotació de pedreres han estat importants per a la comunitat local. Els artistes i turistes sempre s’han sentit inspirats per el bonic paisatge. La ruta té un total de 158km i un desnivell de 275m.

Passem i arribem a Skjeggedal (un com ens hem desviat de la carretera 13 al poble de Tyssedal, a uns 40 minuts després d’haver sortit de Lofthus), on una atracció pot ésser aturar-nos a contemplar la presa per a la formació del pantà Ringedalsvatnet Lake. La presa s’anomena Ringedalsdammen.

Però no estem aquí per això, sinó que hi estem perquè des d’aquí s’inicia un trekking a un emplaçament molt particular i espectacular: Trolltunga !.

Trolltunga

L’inici de la caminada és a l’aparcament P3 a Mågelitopp. Per pujar a Mågelitopp hi ha uns 320m de desnivell i una estimació d’uns 20 minuts de pujada panoràmica. El temps estimat de la caminada Trolltunga és de 7 a 10 hores (anar i tornar). En la zona hi ha tres aparcaments per a cotxes: Tyssedal, Skjeggedal i Mågelitopp. Des de la localitat d’Odda surten busos llançadora cap als aparcaments P1 Tyssedal i P2 Skjeggedal. Si prefereixes començar la ruta des de l’aparcament ubicat a major alçada, el P3 Mågelitopp, hauràs de prendre una altra llançadora un cop arribis al P2 Skjeggedal. Nosaltres amb el cotxe, hi podem arribar perfectament. Obtingues més informació sobre la ruta fins a Trolltunga, les connexions de transport i les opcions d’aparcament a trolltunga.com.

Trolltunga

Trolltunga, a uns 1.100 metres sobre el nivell del mar i uns 700 per sobre del famós llac Ringedal, és sens dubte una de les formacions rocoses més espectaculars de Noruega. Trolltunga, literalment la Llengua del Troll en noruec, es troba en l’extrem oest de l’altiplà de muntanya Hardangervidda i prop de la petita localitat de Odda. Tant aquesta peculiar formació rocosa com la vall als seus peus deuen la seva forma actual a una enorme capa de gel que va arribar a cobrir la major part d’Escandinàvia durant successives glaciacions. Cada any, visitants de tot el món es desplacen fins aquí per realitzar aquesta famosa ruta de senderisme que porta a la roca i, allí, fer-se amb la foto de rigor enfront de l’impressionant penya-segat. La temporada de senderisme va de l’1 de juny al 31 d’agost. Es recomana sempre fer la ruta acompanyat d’un guia, encara que els excursionistes experimentats també poden fer el recorregut per la seva conta. Surt a caminar abans de les vuit del matí, per a poder retornar abans que es faci de nit.

Trolltunga

El trajecte d’alta muntanya fins a Trolltunga (a uns 1.180 metres sobre el nivell del mar) és llarg i exigent, tant física com mentalment. Per embarcar-te en aquesta aventura, has de contar amb l’equip adequat i estar en bona forma. Si t’atreveixes, la recompensa son unes vistes simplement meravelloses. Des del principal punt de partida, a Skjeggedal, el camí d’anada i tornada suposa uns 27 kilòmetres, amb una elevació de quasi 800 metres. Així que has d’estar preparat per una caminada d’entre 10 i 12 hores, descans inclòs. Sortint des de Mågelitopp, el trajecte, també d’anada i tornada, és d’uns 20 kilòmetres amb una elevació d’uns 320 metres. La duració d’aquest recorregut és d’entre 7 i 10 hores. Panells informatius al llarg del camí mostren la distància que queda fins arribar a Trolltunga, i també per retornar al punt de partida. Et recomanem que tinguis disponibles almenys dos dies, per a tenir més possibilitats de fer la ruta amb bon temps. Mantingues sempre la distància de seguretat, sobretot en cas de que hi hagi boira: Trolltunga està envoltat d’empinats precipicis i no hi ha tanques protectores. Una caiguda des del penya-segat seria mortal, així que ves amb molt de compte.

Mapa caminada a Trolltunga

A prop, al mateix llogaret de Skjeggedal, hi ha l’empresa “Trolltunga Active”, que és una empresa d’esports d’aventura que fan des de Fjordsafaris i Vies Ferrates, a caminades a Trolltunga.

Continuem la nostra ruta ara en el poble de sota de Skjeggedal, Tyssedal. Allí hi ha dues atraccions que valen la pena visitar: per una banda, l’església de la comunitat, la Tyssedal Church, i per l’altra, el Kraftmuseet, el Museum of Hidropower & Industry, el museu sobre l’història industrial de la zona.

La Central Elèctrica catalogada a Tyssedal es troba directament junt al fiord Hardangerfjord. És un poderós monument de la història industrial i d’energia hidroelèctrica que va començar aquí a principis de 1900. Una visita al Kraftmuseum explica el desenvolupament de Noruega d’una societat agrícola a una societat industrial. El museu brinda informació interessant sobre la enginyeria, l’arquitectura i el desenvolupament urbà que sorgiren aquí en mig del paisatge occidental de Noruega. El Kraftmuseum és un lloc emocionant per a tota la família, amb diferents activitats per els nens. Hi ha un concurs al llarg de les turbines, una instal·lació elèctrica i més. La visita guiada comença amb l’emocionant pel·lícula “La aventura industrial”. Llavors, un guia et portarà per el museu, l’àrea a l’aire lliure i fins a la central elèctrica Tysso 1. La central elèctrica Tysso 1. La pel·lícula comença a les 11:00, 13:00 i 15:00h.

També es pot visitar el museu sense guia i explorar la sala de turbines i la sala de control, amb interiors autèntics de diferents èpoques i exposicions. L’exposició “Norwegian Hydropower” explica la història de la energia hidroelèctrica noruega, des dels dies pioners fins a les torres d’alta tensió i transmissió a Hardanger.

Kraftmuseet

En la cafeteria del museu, pots gaudir d’un cafè casolà i plats petits, especialitats locals i begudes, així com sidra de Hardanger. En la botiga del museu hi trobaràs llibres, regals i articles de disseny, una gran selecció de tasses i ampolles per a beure. El parking és fàcil de trobar, just enfront del museu. La recepció amb venda d’entrades està en la central elèctrica.

Kraftmuseet de Tyssedal

Continuem la nostra ruta cap a un dels imprescindibles de la zona. Es tracta de la cascada Låtefossen, ubicada a 17km d’Odda, un xic més al sud de l’acabament del Sorfjord. La parada també forma part de la Scenic Route Hardanger.

Låtefossen

Prop de la carretera que creua l’estret vall de Oddadalen, les cascades bessones de Låtefossen es precipiten per la vessant de la muntanya. La rosada banya el camí, mentres el riu flueix sota el vell pont de volta de pedra. En el segle XIX i principis del XX, la cascada va rebre visitants freqüents de Gran Bretanya i Alemanya. Fóren portats per cavalls i carretes des del fiord, al llarg del llac Sandvinsvatnet i més amunt a través de la vall de Oddadalen fins a Låtefossen. Fou un viatge ardu però gratificant.

Cascada Låtefossen

Låtefossen és la principal atracció de Oddadalen, també conegut com “la vall de les Cascades”. Les cascades bessones de Låtefossen fóren una atracció turística popular ja en el segle XIX. Es pot accedir fàcilment a la cascada de 165m de caiguda per la ruta 13. L’aigua de la cascada rega el camí abans de passar per sota de l’antic pont de pedra. Llavors desemboca en el riu Opo que serpenteja a través de Oddadalen, que té set cascades en una distància de 10 kilòmetres. El pont Låtefoss es va acabar en el 1859. A mesura que avançava en segle XX, va augmentar el nombre d’automòbils i el tamany dels vehicles. El pont ja no era adequat. A mitjans de la dècada de 1940, el pont es va ampliar uns 2 metres cap al riu Opo, el què va fer que el camí tingués més de 6 metres d’ample. La part que els turistes veuen i fotografien avui en dia fou una extensió més nova, no construïda en el 1859/1860. 50-60 metres al sud del pont, hi ha un camí que puja al llarg de la banda est de la vall. Acaba en un mirador més amunt de la cascada, i encara queden runes de l’antic cafè per el que es va construïr inicialment el camí.

Låtefossen

Una altra de les possibles aturades que podem fer a la zona del poble d’Odda és el Buerdalen Valley i la glacera que es veuen des de la carretera 13. Es tracta de la vall de Buerdalen amb la glacera al fons. Tot és molt fotogènic i espectacular. Es troba a 8km al sud d’Odda, i per arribar a la glacera s’ha de caminar un mínim d’1 hora i mitja des de l’aparcament de la vall.

Per arribar a l’aparcament has de trencar de la ruta 13, i sortir amb la senyalització de “Buer”. Condueix fins al final del carrer on hi trobaràs l’estacionament. La caminada comença junt al riu durant la major part de la seva durada, fins arribar a la glacera. En alguns llocs hi ha ponts per on es creua el riu. Tota la caminada transcorre en un paisatge salvatge i exhuberant, i pots veure la glacera enfront teu tot el camí. En algunes parts de la caminada et trobaràs cordes perquè sigui més fàcil pujar. La última part del sender és un terreny empinat i es necessiten botes resistents per a caminar. És important que no t’acostis a la glacera, ja que aquesta està en constant moviment i pot ser molt perillós. Si vols contractar una visita guiada pel glaciar contacta amb l’oficina de turisme d’Odda.

Glacera Buerbreen

En el mateix poble d’Odda hi ha dues petites atraccions que valen la pena. Per una banda, l’església de la comunitat, la Odda Church, i per l’altra una empresa d’esports d’aventura ubicada a l’Odda Camping, anomenada Hardanger Opplevelse. Fan tot tipus d’activitats i sortides, com caiac, etc…

Hardanger Opplevelse

Hardanger Opplevelse organitza varies aventures i activitats emocionants a l’aire lliure per a petits i grans durant tot l’any. A través del coneixement que tenen sobre la naturalesa i la vida a l’aire lliure, i gaudint veritablement de la naturalesa, l’objectiu de l’empresa és brindar-vos una gran experiència en contacte amb la natura. Les possibilitats d’activitat son moltes, ja sigui a terra o en l’aigua. Què tal un “safari de cascada” en bicicleta per la “Vall de les Cascades”? O navegar en canoa per el llac Sandvinsvatnet amb una aturada per gaudir d’un àpat en una fogata en un campament en la naturalesa? Ofereixen tir amb arc i fletxa, ràfting familiar, rapel, tour de sidra, treball en equip, la búsqueda del tresor i molt més.

I a Odda agafem la carretera que puja per l’altra banda del Sorfjord, la carretera local 550. De seguida arribarem a la població de Tokheim, on hi ha el Tourist Path, un camí per l’antiga carretera del segle XIX fins a la glacera Folgefonna Glacier. Es tarda de 5 a 6 hores per arribar-hi a peu.

Continuem circulant per la riba oest del Sorfjord fins arribar 26 kilòmetres després a la població de Aga. Aquí ens trobarem amb l’Agatunet, un museu de cases tradicionals. Si vols visitar-les has de contractar una visita que és guiada.

Agatunet

Agatunet és el centre tradicional d’un poble noruec prop de Aga a Ullensvang junt al Sørfjorden. L’edifici més antic és el Lagmannsstova de 1220. A Agatunet pots reservar visites guiades i veure exposicions d’art i històric-culturals. És propietat d’una fundació. Agatunet és un dels pocs llogarets històrics catalogats més grans que queden a Noruega. Consta de 45 cases catalogades, i deu coberts associats. Com hem dir, l’edifici principal és Lagmannstova, la sala d’audiències documentada més antiga de Noruega. Fou construït per el cavaller i legislador Sigurd Brynjulvson Aga al voltant de 1220. Hi ha una Sala de Cinema, exposicions d’art, cafeteria acollidora, botiga del museu i sala de jocs de cavallers per a nens. Visites guiades cada hora fins a les 16h. Hi ha una ruta de senderisme cultural des de l’aparcament de Agatunet fins un port de l’època vikinga.

Agatunet

2. Hardangefjord

I arribem a la confluència entre la branca del Sørfjord i el Hardangerfjord. Aquí ens trobem a la població de Utne, la qual té tot un dels imprescindibles de la zona, el Hardanger Folk Museum, el museu dels pobles de Hardanger. El Museu del Folclore de Hardanger és part del Museu de Hardanger i Voss i està ubicat a Utne. En l’edifici principal hi trobaràs exhibicions de brodats de Hardanger, vestits tradicionals i música folclòrica. Un museu a l’aire lliure amb varis edificis històrics que també forma part del museu del folclore. El Museu del Folclore de Hardanger exhibeix la major col·lecció de violins antics de Hardanger a Noruega. Exposicions temporals d’art. I el Museu a l’aire lliure amb edificis històrics i land art. Botiga del museu i cafeteria. Els horaris d’obertura del museu durant els mesos d’estiu son de 11:00 a 17:00h, i els preus son de 115kr pels adults i 60kr pels nens i estudiants.

Hardanger Folk Museum

A Utne mateix s’agafa el ferry que creua el Sørfjord i et porta a l’altra banda a Kinsarvik. Es fa amb un trajecte de 25 minuts. Continuem la nostra ruta per la riba sud del Hardangerfjord i passem per la població de Herand. Aquí ens hi trobarem vàries atraccions. Per una banda, ens trobem amb Hereiane, l’area de descans i mirador de la ruta escènica Hardanger. L’edifici de serveis de Hereiane, ubicat entre Svåsand i Herand, és un dels més espectaculars del seu tipus a Noruega. L’edifici de serveis de la zona és únic, combina tècniques constructives antigues, com la pissarra, amb formigó i vidre de colors forts. L’àrea de descans de Hereiane es troba a la península de Folgefonn, en una àrea on les roques cobertes de gel i els pins retorçats s’extenen des del fiord cap als pics de les muntanyes. L’arquitecte paisatgista que ha fet la intervenció és l’estudi 3RW – Susanne Puchberger.

Hereiane

A Herand hi ha una altra atracció que és una caminada anomenada “Cultural Trail”. Es tracta d’una caminada de 2 hores de dificultat fàcil, longitud de 3km i desnivell de 140 metres. És una caminada turística per descobrir la zona. Es tracta d’una ruta de senderisme ben gestionada i cuidada a través d’un paisatge cultural únic que s’adapta a la majoria dels nivells de dificultat. El punt de partida és 200 metres al nord del centre de Herand. Des del lloc de l’aparcament, passeu el pont, continueu per un camí de grava a través d’un pati de granja, llavors et trobaràs en el sender marcat. Al llarg del recorregut hi ha varis panells informatius. Interessant geologia i flora. Algunes parts empinades tenen escala. Al llarg del sender, hi ha bancs per a descansos.

Cultural Trail de Herand

També a Herand es troba el Boat Building Museum. Es tracta d’un museu dels vaixells ubicat en una casa-vaixell. Al barri de Mælen, també hi ha una galeria d’art per visitar, la Kulturgalleri. I finalment, a Herand mateix hi ha a l’edifici de l’antiga escola el Herand Kulturhistoriske Senter, una exposició moderna amb precioses fotografies. L’exposició s’anomena “Reise gjennom 9000 år”, i mostra els canvis en el paisatge de Herand des de la última glaciació fins al segle passat. El paisatge autèntic de la zona té petjades de totes les èpoques, des d’un assentament de 9000 anys d’antiguitat en les vessants dels turons, gravats rupestres únics de l’Edat de Bronze junt amb un cobertís per a bots, i llocs d’enterrament en l’Edat del Ferro. Els monuments culturals es troben a poca distància del centre.

Herand Kulturhistoriske Senter

Passarem Herand i arribarem al següent poble del Hardangerfjord, anomenat Jondal. Aquí també hi ha varies atraccions per tenir-ho en compte. Per una banda, ens trobem amb l’emplaçament de Viketunet, unes granges-museu tradicionals del segle XVII i XVIII. Es troben a 2 minuts a peu des del moll de la població. Per visitar-les hem d’avisar amb anterioritat. Es troben en una bonica finca. El pati, on vivien els policies rurals, consta de 7 cases de les quals la més antiga és d’aproximadament el 1611. El mobiliari de la casa principal fa la impressió de que encara hi ha gent vivint allí. Es fan visites guiades per a grups amb cita prèvia. Els horaris d’obertura son de les 12:00 a les 16:00h, i els preus son de 50kr pels adults i 25kr pels nens.

Viketunet

L’església comunal del poble també és digne de visita (Jondal Church). En el mateix poble també hi ha una empresa d’esports d’aventura, anomenada Folgefonni Breforarlag. És una empresa que ofereix activitats pel glaciar, com rutes, caiacs, etc…

I una dada que hem de tenir en compte és que des de Jondal surt la carretera panoràmica de 19 kilòmetres fins al glaciar. S’anomena la Folgefonna Glacier Road, i va de Jondal al Summerski Center en uns 40 minuts. Val la pena fer-la per el contrast de sortir del fiord i acabar a 1200m d’alçada en una glacera. Tot el camí és carretera asfaltada. Pots optar per conduir en cotxe, però la millor experiència és des d’un seient de bicicleta. És una gran sensació anar amb bicicleta des del fiord fins a la vall i experimentar el contrast entre el fiord i la glacera. En la glacera pots fer una caminada guiada o anar a esquiar si ho desitges, o simplement relaxar-te en el restaurant Fonna1199. Tornant a Jondal per la mateixa carretera, mantingues la velocitat baixa per assegurar-te de que tot vagi bé.

Folgefonna Glacier Road

Si fem la carretera panoràmica fins a la glacera, arribarem al Fonna Glacier Ski Resort (és l’antic Sommerski Center). Es tracta d’una estació d’esquí a la glacera, a 1200m d’alçada. Hi ha un telecadira panoràmic que funciona de les 9:00 a les 16:00h. En l’estació s’hi ubica el Folgefonna Glacier Center, amb un restaurant i un cafè. Fonna Glacier Ski Resort és un centre d’esquí d’estiu en el glaciar Folgefonna. Des de les ribes del fiord Hardangerfjord a Jondal, pots conduïr fins la Glacier Road, de 19 kilòmetres de llarg, fins al glaciar i el centre d’esquí. Fonna és un centre d’esquí d’estiu en el glaciar Folgefonna. Esquí alpí per a tota la família, freestyle park, pistes de fons i raquetes de neu. Opcions de caminates, impressionants vistes des de lo més alt del telecadira sobre el Hardangerfjord, el glaciar i el Mar del Nord.

Mapa de l’estació d’esquí d’estiu
Fonna Glacier Ski Resort

El nou Centre del Glaciar Folgefonna, amb el seu disseny arquitectònic únic, està ubicat molt a prop del propi glaciar. Experimenta la nova icona turística en la cima del glaciar Folgefonna. A més de les magnífiques vistes del gel, el fiord i les muntanyes de l’entorn, el centre del glaciar alberga l’equip del glaciar Folgefonni i l’estació d’esquí d’estiu Fonna Glacier Ski Resort. També hi trobaràs un excel·lent restaurant i cafeteria, instal·lacions de servei i sales de reunions en el nou projecte icònic: 1199 metres sobre el fiord de Hardangerfjord.

Edifici del Centre del Glaciar Folgefonna
Edifici del Centre del Glaciar Folgefonna

I finalment arriba l’hora de marxar de Jondal i agafar el ferry Jondal – Tørvikbygd, el qual passa cada hora i el trajecte dura uns 20 minuts. Els preus son 101kr pel cotxe amb conductor, 42kr pels adults, etc… Des de Tørvikbygd ens queden uns 90 kilòmetres fins a Bergen (tardarem una hora i mitja més o menys), i la nostra intenció és no parar enlloc més, ja que el tram de la ruta escènica entre Norheimsund fins a Steindalsfossen ja l’explorarem el dia que marxem de Bergen. Abans d’arribar a Norheimsund, passarem per Vikoy, on s’hi troba la Vikoy Church & Borgstova, que és l’església comunal del poble i la rectoria que bé mereixen una aturada.

Vikoy Church

I per la carretera E16 arribem a les immediacions de l’àrea “metropolitana” de Bergen. Abans d’accedir al centre de la ciutat, farem una última parada. Concretament ens aturarem als afores de Bergen per veure la Fantoft Stave Church, la qual està ubicada al barri de Paradis, en la Fantoftvegen, 38. L’antiga església de fusta de Fantoft, construïda originalment al poble de Fortun a Sogn en el 1150, i traslladada a Fantoft en el 1883, es va incendiar el 6 de juny de 1992. L’església de fusta de Fantoft es va reconstruïr com estava abans de l’incendi. Fantoft Stave Church (en noruec: Fantoft Stavkirke) és una església de fusta reconstruïda en el districte de Fana de la ciutat de Bergen (barri de Paradis). En el segle XIX, l’església va estar amenaçada de demolició, a l’igual que cents d’altres esglésies de fusta de Noruega. L’església fou comprada per el cònsul Fredik Georg Gade i es va salvar traslladant-la a trossets a Fantoft prop (ara a) Bergen en el 1883. Fora de l’església es troba una creu de pedra de Tjora a Sola. Després de l’incendi del 1992, aviat es va iniciar la reconstrucció i es va acabar en el 1997.

Fantoft Stave Church, als afores de Bergen

Durant els dies d’estiu, els horaris d’obertura de l’església son de les 10:30 a les 18:00h. Els preus son de 75kr pels adults, 50kr pels estudiants, i 35kr pels nens. Amb la Bergen Card et surt gratis.

Després de visitar l’església de Fantoft enfilem el camí al centre de Bergen per anar a buscar el nostre allotjament, i descansar una mica. El cotxe l’aparcarem al pàrquing central de ByGarasjen (aparcament cobert 24 hores). Per a més informació, clica aquí.

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (237,00Km / 4h i 59 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *