Se’ns presenta un dia espectacular i un dels més emocionants del viatge. Pel matí, agafarem el tren de Flåm, el Flåmsbana que ens portarà a l’emplaçament de Myrdal, a 867 metres d’alçada. Allí, on ja haurem llogat una bicicleta, farem el camí de tornada a Flåm en bicicleta (es tracta de la famosa ruta Rallarvegen). Arribats Flåm, agafarem el cotxe i creuarem el Lærdalstunnelen, el túnel de carretera més llarg del món, que ens durà al petit poblet de Lærdal, on visitarem la seva part antiga (Gamle Lærdalsoyri). Seguidament anirem a veure una de les millors esglésies de fusta de tot el país, i una de les més icòniques. Es tracta de la Borgund Stave Church. De tornada a Aurland, no agafarem el túnel, sinó la carretera de les muntanyes, la qual és una Scenic Road del país anomenada Aurlandsfjellet (The Snow Road) que ens durà a Aurland passant pel mirador impressionant de Stegastein Viewpoint. |
Índex: 1. Flåmsbana 2. Rallarvegen 3. Lærdalstunnelen 4. Gamle Lærdalsoyri 5. Borgund Stave Church 6. Aurlandsfjellet Scenic Road 7. Stegastein Viewpoint |
1. Flåmsbana
Sortim d’Aurland i ens dirigim al petit poblet de Flåm, a 9,4 kilòmetres (uns 11 minuts amb cotxe). Aparcarem a prop de l’estació de tren, i anirem a buscar les bicicletes que haurem llogat prèviament per internet. El lloguer de les bicicletes l’hem realitzat amb l’empresa Sykkelutleie Rallarveggen Flåm, en el mateix poble de Flåm. El lloguer de la bicicleta per un matí val uns 410kr per persona.
Tenim les bicis i pugem al Flåmsbana, que és una línia ferroviària amb vagons antics que es dirigeix cap a les muntanyes seguint la vall de Flåm (Flåmsdalen), amb una parada a la cascada Kjosfossen. Es tracta d’una de les principals atraccions turístiques de Noruega. El tren va de Flåm a Myrdal, a 867 metres sobre el nivell del mar. És un tren turístic de 20 kilòmetres de recorregut. Surt aproximadament cada hora i quart / hora i mitja. Nosaltres només pagarem el bitllet d’anada, que surt per uns 470kr pels adults i 118kr pels nens entre 6 a 17 anys.
El Tren de Flåm ha estat escollit com un dels viatges en tren més bonics del món, i és una de les principals atraccions turístiques de Noruega. El tren discorre des del final de l’Aurlandsfjord, un afleunt del Sognefjord, cap a les altes muntanyes, on es troba l’estació de Myrdal. El trajecte mostra lo millor de l’impressionant paisatge de l’oest de Noruega.
En el transcurs d’una sola hora, el tren et portarà des de Flåm, situat a nivell del mar junt al fiord de Sogn, cap a lo més alt de l’estació de muntanya de Myrdal, a 867 metres per sobre del nivell del mar. Myrdal és també una de les parades del ferrocarril de Bergen, lo que permet la correspondència entre el Tren de Flåm i els trens de la línia que circulen entre Oslo i Bergen. Per obtenir informació sobre els serveis de connexió amb la línia de Bergen i comprar bitllets, visita el lloc web de NSB: www.nsb.no
El Tren de Flåm és una de les línies de tren amb un ample de via normal amb més pendent del món, amb un gradient del 5,5% en el 80% del trajecte. El tren circula per un paisatge espectacular que permet veure la Ruta dels Caminers, vertiginoses vessants i rugents cascades, a més de passar per uns 20 túnels, i ofereix tants punts panoràmics que, per moltes persones, un sol viatge d’anada i tornada no és suficient.
La revista National Geographic Traveler ha escollit el Tren de Flåm com un dels deu millors viatges en tren d’Europa i, en el 2014, Lonely Planet Traveller va anar inclús més enllà i el va designar el millor viatge en tren del món. |
Si t’interessa reservar el teu bitllet de tren, ho pots fer online per aquest enllaç. De la mateixa manera adjuntem l’enllaç per obtenir els horaris del tren de Flåm, aquí.
2. Rallarvegen
Arribats a Myrdal, baixem del tren i ens preparem per fer la tornada en bicicleta. Encara estem en xoc pels paisatges que hem vist en l’anterior trajecte del tren de Flåm. Una de les imatges més espectaculars ha estat l’aturada de 5 minuts que el tren ha fet davant de la cascada Kjosfossen. El poderós Kjosfossen és un dels molts punts destacats del Ferrocarril de Flåm. La cascada té una caiguda total de 93 metres i només és accessible en tren. És possible experimentar Kjosfossen tot l’any, lo que li dóna al viatger la oportunitat de visitar una cascada rugent durant l’estiu i passar per una cascada coberta de neu i gel durant l’hivern.
Estem a punt de començar la ruta en bicicleta més famosa, que és l’últim tram de la ruta Rallarvegen. També es pot fer a peu. Els últims 20 kilòmetres coincideixen amb el tren de Flåm (la vall de Flåm). També podem baixar a la penúltima parada del tren (Vatnahalsen) i fer la ruta en bicicleta. En bicicleta la durada és d’una hora i quart més o menys i a peu, unes 5 hores. El viatge en tren fins a Myrdal i el descens a peu o en bicicleta ofereixen impressionants vistes de les següents majestuoses cascades: Kjosfossen, Kårdalsfossen, Rjoandefossen i Brekkefossen. Des de l’estació de Myrdal, l’últim tram de la carretera de Rallar baixa per la vall de Flåm fins a Flåm. La carretera des de Myrdal cobreix els últims 20 kilòmetres de la ruta ciclista més espectacular de Noruega. La carretera de Rallar és l’antiga via d’accés dels peons des de que es va construïr la línia de Bergen. La secció superior és una pista sense pavimentar, mentres que la secció inferior és una carretera asfaltada que transporta peatons locals i tràfic vehicular.
Un punt culminant del viatge en bicicleta és Myrdalsberget, on la ruta serpenteja a través de 21 corbes tancades, abans de seguir el fons de la vall i el riu Flåm cap al seu destí. La lleteria “Rallarrosa” a Kårdal és una granja tradicional de muntanya que ven formatge de cabra casolà. Aquest és un lloc encantador per prendre un descans i provar una especialitat local genuïna. A la meitat de la vall es troba el profund congost de Berekvam. Les granges en la vall estaven actives molt abans de que arribés el ferrocarril i les carreteres i encara estan en ús durant tot l’any. L’església de Flåm, construïda en el 1667, es troba en el centre del poble “antic” de Flåm per Håreina.
A l’estació de Vatnahalsen es troba un altre dels atractius d’aquesta Vall de Flåm. És la Flåm Zipline, la tirolina més llarga dels països nòrdics. Té 1381 metres de longitud (vas sobre els 100 km/h), amb un desnivell de 305m. Es recomana reservar online amb antelació. Adjunto el link, aquí.
Flåm Zipline és la línia tirolesa més llarga de la regió nòrdica, amb 1381m de llarg. La tirolina comença a Vatnahalsen, just al costat del ferrocarril de Bergen. Acaba a Kårdalen, prop de The Rallarrosa Mountain Farm, en la vall de Flåm. L’any de construcció i inici de l’activitat va ésser el 2018. Els horaris de funcionament de l’activitat és de les 9:30 a les 18:30h, i els preus son de 800kr pels adults i 600kr pels nens menors de 15 anys. També tens la possibilitat de llogar la bicicleta en aquest lloc.
Vatnahalsen en sí mateixa, és una atracció. Es tracta de la penúltima parada del tren de Flåm, i consisteix en un gran mirador natural i una zona de relax espectacular. Val la pena baixar-hi per veure-ho. A Vatnahalsen hi trobaràs pau i tranquil·litat entre muntanyes i fiords, en la cima de Flåmsdalen, amb un paisatge espectacular per tots cantons.
I arribem al poble de Flåm amb les bicis, però a uns 3km del seu centre, com dèiem, ens topem amb la Flåm Church, una església de fusta de 1667. El retaule, està datat en el 1681. De la mateixa època son les decoracions del cor, que mostren dibuixos de vinyes. La nau de l’església ha estat decorada en algun moment del segle XVIII amb imatges d’arbres de fulla caduca i diferents tipus d’animals. Aquestes imatges son úniques en el seu tipus com a art eclesiàstic. Durant la última restauració, es va trobar una vella peça de tel·la, que se sap que es va utilitzar com a antependi fins al 1930. Els experts del museu afirmaren que ha estat una capa de cavaller, feta a Venècia al voltant de 1300. Es diu que és la única d’aquest tipus que es troba a Noruega. L’església està oberta durant l’estiu i la seva entrada és gratuïta.
Finalitzada la ruta amb bicicleta, estem al poble de Flåm. No només val la pena la visita a l’església, sinó que també hi ha altres atraccions. Una d’elles és el Flåm Railway Museum, un Centre-Museu sobre el tren a la zona. L’entrada és gratuïta amb el bitllet del Flåmsbana. Està al costat de l’estació de tren de Flåm.
El museu ofereix una visió més profunda d’un dels ferrocarrils més empinats del món, així com també mostra la vida quotidiana dels enginyers que varen construïr aquesta línia única. Vàries exposicions et brinden la oportunitat d’aprendre més sobre el Ferrocarril de Flåm a través d’imatges, texte, objectes originals i presentacions en vídeo. Situat en l’antiga estació de tren de Flåm. El Museu del Ferrocarril de Flåm té una botiga de records que ofereix articles i articles amb el logotip del Ferrocarril de Flåm, així com amb altres artesanies i records noruecs.
Una altra de les activitats que s’hi poden practicar des de Flåm és un Fjordsafari. Es tracta d’una empresa d’exploració de l’Aurlandsfjord / Næroyfjord. Tenen varies rutes i preus.
I per finalitzar amb les atraccions i activitats des de Flåm, us recomanem també l’empresa Njord Kayac Centre, on pots llogar caiacs, piragües i canoes. També fan sortides. Per exemple, el lloguer de mig dia de caiac val uns 680kr per persona.
3. Lærdalstunnelen
Continuem la nostra ruta cap a Lærdal. Per arribar-hi haurem de creuar el túnel de carretera més llarg del món, el Lærdalstunnelen. Té un total de 24,5 kilòmetres. El què més ens va agradar del túnel és la seva espectacular il·luminació. Com podeu suposar, no hi ha peatge i creuar el túnel és gratuït.
Amb 24,5 kilòmetres, el túnel de Lærdal és el túnel de carretera més llarg del món. La carretera uneix Aurland i Lærdal, en el cor de Sogn, i ofereix una connexió sense ferry entre Oslo i Bergen. Un viatge d’anada i tornada ple de contrastos consisteix en creuar el túnel de Lærdal, llavors passar pel fiord de Flåm i retornar per l’impressionant altiplà de Aurlandsfjellet en la popular ruta de la neu entre Aurlandsvangen i Lærdalsøyri. Aquesta és una oportunitat per experimentar la muntanya des de fora i des de dins. Si tens temps, has de visitar l’església de fusta de Borgund de 800 anys d’antiguitat a Lærdal, una de les esglésies de fusta més visitades i fotografiades. L’església de fusta de Borgund i el seu centre de visitants estan oberts de maig a setembre. En el centre hi ha informació sobre el patrimoni de l’església de fusta, exposició, cafeteria i botiga. Però tornem al túnel. El túnel es va inaugurar en el mes de novembre de 2000. La il·luminació és un factor central: cada 6 kilòmetres s’eixampla l’àrea i aquestes cambres rocoses estan equipades amb una il·luminació especial. En el túnel s’hi instal·len equips de seguretat i vigilància.
4. Gamle Lærdalsoyri
Creuem el túnel i arribem a Lærdal, on ens aturarem per contemplar i visitar el seu casc històric de fusta, anomenat Gamle Lærdalsøyri, que és un casc antic protegit de casetes de fusta. Cases construïdes i protegides del 1700-1800.
Lærdalsøyri és el centre administratiu del municipi de Lærdal en el comptat de Vestland. El poble està ubicat al llarg del riu Lærdalselvi, on desemboca en el Lærdalsfjorden, un brancal del Sognefjorden principal. Old Lærdalsøyri està en el centre del poble i està catalogat com un “poble patrimonial” nacional i els turistes vénen a veure el centre antic de la ciutat amb les seves 161 cases de fusta que daten de 1700 a 1800. Old Læerdalsøyri solia ser un port comercial entre l’est i l’oest de Noruega. Està ubicat prop del cap del Sognefjord, un dels fiords més llargs de Noruega, lo que significava que els vaixells marítims podien transportar mercaderies terra endins abans de aterrissar-les en el poble per el viatge per terra cap a l’est de Noruega. El camí utilitzat per aquest transport fou el “Camí del Rei sobre Filefjell”. Una part d’aquest camí es pot admirar a Vindhella, una vegada un camí revolucionari a Noruega. Molt a prop també es pot veure l’església de fusta de Borgund.
En el mateix poble de Lærdal ens hi trobarem el Norwegian Wild Salmon Centre, ubicat a Oyraplassen nº14. Es tracta del museu noruec del salmó salvatge. El museu ha portat el riu Lærdal al centre i pots experimentar el salmó en el seu veritable element: sí, quasi pots tocar-lo. Gaudeix d’aquesta exhibició de mitjans enriquits i obtingues una comprensió més profunda del salmó salvatge de l’Atlàntic. Dins de l’exposició, pots seguir el salmó a través de la seva criança en el riu, la seva migració cap a l’oceà, de retorn al fiord i el seu afluent fins que es troba amb la cascada per la que no pot passar. Què es troba el salmó en el seu camí? Què ha significat el salmó per els habitants d’aquí? Què en sabem sobre l’estat del medi ambient del salmó? Com afecten els humans la vida del salmó abans i ara? Com es veu el futur?
En el museu s’utilitza cinema, sò, grans projeccions i imatges. Pels que vulguin més informació, disposen de pantalles interactives. Hi ha concursos i desafiaments per a joves i grans. Pots fer-ho tot en 20 minuts o passar tot el dia. El museu parla sobre la meravellosa vida del salmó; la relació entre el salmó i els humans; els conflictes d’interès relacionats amb el salmó i els seus hàbitats; la capacitat del salmó per adaptar-se i sobreviure i com la gestionem; i el futur: Com es veu el futur del salmó a la llum del canvi climàtic i el consum humà de la naturalesa? En el museu s’obté una comprensió més profunda del salmó i la seva vida dins d’un marc més ampli. Es volen obrir noves perspectives com a base per a la reflexió, crear el desig de saber més, l’interès i l’entusiasme per preservar el salmó salvatge i els seus hàbitats, i no menys important brindar-li al visitant una bona experiència.
Els preus per entrar al museu son de 140kr pels adults i 60kr pels nens entre 6 i 16 anys.
A Lærdal també s’hi troba una galeria d’art anomenada Gjesmegalleriet, la qual son obres de Hans Gjesme. L’horari d’obertura de la galeria és de 11:00 a 16:00h durant els dies d’estiu, i els preus per entrar-hi son de 110kr pels adults, 80kr pels estudiants, i entrada gratuïta per nens i joves de 7 a 17 anys.
I un dels altres atractius a Lærdal és el Tele & Postal Museum, el museu de la història de les telecomunicacions. En la bonica Gamle Lærdalsøyri hi trobaràs el telemuseu i el post museu de Lærdal. El museu petit i ben administrat té una obertura d’estiu i l’entrada gratuïta. El Telemuseu està dedicat a la història dels serveis de telègraf i telèfon a Lærdal des de 1858, L’exposició de Lærdal és del “Museu Folclòric de Maihaugen” a Lillehammer.
5. Borgund Stave Church
Continuarem la nostra ruta cap a la vall de Lærdalen, i en concret, cap a la visita de la Borgund Stave Church, uns 28 kilòmetres a l’est de la vall. Es tracta de l’església de fusta més popular del país, de l’any 1183. Hi ha un edifici al costat que és el Centre de Visitants i que també funciona com a museu. També és on es compren les entrades. L’horari de funcionament del recinte durant els mesos d’estiu és de 9:30 a 17:30h i els preus per accedir a l’església son de 110kr pels adults, i 80kr pels estudiants i joves.
El Centre de Visitants de Borgund et dóna la benvinguda perquè gaudeixis de la vista de Lærdalsdalen i Kongevegen a Lærdal. En el centre de visitants hi trobaràs una exposició sobre les esglésies de fusta i el seu impacte en la vida religiosa en l’Edat Mitjana. Aquí també hi trobaràs l’exposició “troballes vikingues úniques” del proper assentament viking de Bjørkum, trobat en el 2009. Les troballes de la era vikinga primerenca (650-850 dC) fóren molt riques i contenen una de les pintes vikingues més boniques del món.
L’església de fusta de Borgund és un exemple únic d’impressionant arquitectura medieval i és una fita distintiva en la ruta turística de Lærdal. L’església medieval de fusta de Borgund es va construïr al voltant de l’any 1180 i és una de les esglésies de fusta millor conservades de Noruega. Borgund és considerada l’església medieval de fusta entre les esglésies medievals de fusta: la més autèntica de totes, amb la seva construcció esgraonada, amb galeries, deambulatoris, nau central elevada, blasons en arcs i revestiments en forma de petxina en els sostres i murs. L’església medieval de fusta de Borgund s’ha utilitzat molt sovint com a model al restaurar altres esglésies d’aquestes característiques. Aquest bonic edifici de cap a 1180 està ricament decorat amb caps de dracs, altres dissenys d’animals i ornamentació en forma de vinya. L’interior medieval de l’església de fusta sembla estar quasi intacta al pas dels anys. El terra de fusta i els bancs junt als murs de la nau també s’han conservat parcialment en el seu estat original.
Com hem dit anteriorment, junt a l’església hi ha un apassionant centre de visitants amb una exposició sobre les esglésies medievals de fusta de Noruega i la singular època dels vikings (segle IX). També aquí hi ha un cafè, una botiga de recursos i un canviador de nadons. L’església medieval de fusta de Borgund es troba en una ruta històrica, a meitat de camí entre la zigzaguejant carretera de Vindhellavegen i la carretera de Sverrestigen, que son ideals per passejar. Comença en l’església i desitja una espectacular excursió d’anada i tornada que dura 1 hora i mitja.
A prop de Borgund existeix una caminada circular que val molt la pena. Es tracta de la Round Trip Vindhella – Sverrestigen, que té una longitud de 4,6km i es fa de 1 hora i mitja a 2 hores i mitja. Té una dificultat mitjana. El viatge d’anada i tornada Vindhella-Sverrestigen és un dels més populars al llarg de Kongevegen a través de Filefjell, i creua un vast paisatge històric. La ruta segueix Vindhella en un sentit i Sverrestigen en l’altre. Pots començar en qualsevol direcció per Rimskjold/Husum en l’oest o per l’església de fusta de Borgund a l’est. Alternativament, pots començar el viatge d’anada i tornada en el punt de partida real de Vindhellavegen, 350 metres a l’est del centre de visitants de l’església de fusta. Si comences per l’església de fusta, camina darrera de la nova església vermella i segueix les senyals. L’aparcament està disponible prop de Svartegjel. Desafortunadament, el centre de visitants no ofereix estacionament per a caminants Kongevegen.
6. Aurlandsfjellet Scenic Road
Visitada l’església de fusta, continuarem la nostra ruta pensant amb el retorn a Aurland. Anirem a buscar la carretera panoràmica escènica nacional de Aurlandsvegen, anomenada Aurlandsfjellet. Té 47 kilòmetres i va dels 0 metres d’alçada del fiord als 1308m d’alçada. S’anomena “Snow Road” i va de Lærdalsøyri a Aurlansvagen. De fiord a fiord a través d’una muntanya àrida marcada notablement per la neu, i amb la vista de Aulandsfjorden com a gran final. Aquesta ruta escènica et donarà moltes impressions poderoses, i els contrastos entre el fiord i la alta muntanya on hi ha neu en el terra son convincents la major part de l’any. Un dels trets més característics d’aquesta ruta és el paisatge desolat i aparentment intacte per el que discorre. L’excepció és la línia elèctrica, que dóna testimoni de la presència d’éssers humans. Combinat amb el Túnel de Lærdal, això fa un viatge circular únic des de Gamle Lærdalsøyri fins a Aurlandsvangen. La carretera està tancada a l’hivern, però el tram des d’Aurlandsvangen està obert tot l’any fins al mirador de Stegastein.
La ruta escènica noruega Aurlandsfjellet discorre entre Lærdalsøyri i Aurlandsvangen. Conduïr a través del Túnel de Lærdal, el túnel de carretera més llarg del mín amb una longitud de 24,5km, et permetrà gaudir d’un meravellós viatge d’anada i tornada. El què a vegades deixa la impressió més forta en els visitants de Aurlandsfjellet és la sensació d’estar en un lloc on hi ha pocs rastres d’éssers humans. Aquí, la qualitat està en les petites coses, com tocar la neu o summergir els dits dels peus en un llac de muntanya gelat. El paisatge desolat és bastant singular. El recorregut va del fiord a la muntanya, del frondós vall al rocós desert d’alta muntanya. La “carretera de neu” sobre Aurlandsfjellet ofereix molts i forts contrastos, i el mirador de Stegastein és un lloc natural per aturar-se en el descens de la muntanya. La carretera entre Aurlandsvangen a l’Aurlandsfjorden i Lærdalsøyri al Sognefjorden és un excel·lent punt de partida per a grans caminades amb magnífiques vistes dels fiords.
La primera fita que ens trobarem partint des de Lærdalsøyri és l’àrea-mirador de Vedahaugane. Ascendint des de la vall de Erdalen, el camí segueix una sèrie de corbes pronunciades, llavors creua la línia d’arbres i porta la vista a través de valls i muntanyes. A Vedahaugane pots gaudir de la vista de les muntanyes, la vall i les cimes del massís de Jotunheimen des d’un lloc protegit. Una passarel·la i un banc “infinit” es corben elegantment allunyant-se de la carretera, pujant suaument cap a dalt i llavors de retorn a la vall. El passeig et porta a una provocativa obra d’art. L’artista de la intervenció és Mark Dion, i l’arquitecte paisatgista és l’estudi LJB AS – Lars Berge.
A prop de l’anterior àrea ens trobarem a la següent: Flotane. Aquí estàs en un nou paisatge de suaus crestes i àmplies planúries, amb pics i glaceres en la distància. Després d’interminables ascensos des de la riba del mar cap a la muntanya, només quan arribes a la cima de Flotane a Aurlandsfjellet sents realment que estàs “en la cima”. La zona de descans amb bancs i instal·lacions de servei obté tota la seva electricitat de panells solars, unint així bellesa, funcionalitat i respecte per el medi ambient.
I recorrent la ruta panoràmica, abans d’arribar a l’imponent mirador de Stegastein, ens aturarem a un aparcament molt especial a peu de carretera. Aparcarem el cotxe en l’aparcament anomenat “Mt. Prest Hike Parking Lot”. El parking es troba a 10 kilòmetres del centre d’Aurland. La nostra intenció és un cop estacionats fer una petita caminada panoràmica cap a la cresta de la muntanya obtenint grans vistes cap a l’altra banda, l’Aurlandsfjord. La caminada anar i tornar és d’uns 30 a 45 minuts, i la caminada es diu “Fjordview Walk”. Les vistes son les que compensen. L’Aurlandsfjord des de la carena és una imatge atemporal, com si s’hagués parat el temps!
Quan hi vam arribar aquí ens hi vam quedar. No sé quanta estona ens hi vam passar però va valdre absolutament la pena arribar-nos-hi.
Des del mateix aparcament també hi parteix una altra caminada, la “Prest Summit”. Prest, a 1.478 metres sobre el nivell del mar, ofereix vistes panoràmiques del fiord Aurlandsfjord. Aquesta és una caminada brillant per a tota la família. No és una caminada molt llarga, però algunes parts del camí son empinades, i a vegades, hi ha grans caigudes als dos costats. Per arribar al punt de partida, passa per la plataforma d’observació Stegastein sobre Aurland. Hi ha un aparcament just després de la granja Bjørgo (a google maps diu “Mt. Prest Hike Parking Lot”). Hi ha un bon camí marcat tot el camí. La primera part, cap a Hovden, és suau però es torna més empinada cap amunt. Hi ha una caiguda en picat a Røyrgrindgjelet, on el camí baixa abruptament cap a les granges sota de Prest. Les millors vistes del paisatge dels fiords, Aurland i Flåm s’obtenen des de la balisa a 1.363 metres sobre el nivell del mar. El pic real en sí està un xic més de 100 metres cap amunt, en alçada, això és. Si lo teu és un viatge més llarg, pots continuar fins a Blåskavlen (1.809 metres sobre el nivell del mar), que és el pic més alt del municipi d’Aurland. El viatge a Prest té al voltant de 2,5 kilòmetres de llarg i has d’esperar passar un xic més de 3 hores per anar i tornar.
7. Stegastein Viewpoint
I seguim amb la ruta amb el cotxe i arribem a l’últim dels miradors de l’Aurlandsfjord, anomenat Stegastein Viewpoint. L’elegant plataforma d’observació a Stegastein dóna la sensació de flotar en l’espai. La plataforma d’observació abarca els 30 metres sobre els pins. A 650 metres sobre l’Aurlandsfjord amb el seu frontal de vidre, ofereix una vista única del paisatge del fiord. Stegastein roman obert tot l’any. L’edifici de serveis s’ha col·locat lleugerament sobre la vora del penya-segat per a permetre als visitants gaudir de la vista majestuosa, al temps que garantitza la privacitat dels que estan dins. Els arquitectes de la intervenció son Todd Saunders y Tommie Wilhelmsen.
Experimenta la espectacular plataforma d’observació Stegastein amb vista panoràmica a 650 metres sobre l’Aurlandsfjord. Un viatge turístic imperdible per qualsevol visitant. Aquesta estructura, que sobresurt 30 metres de la vessant de la muntanya, a 650 metres sobre el fiord, ofereix un panorama inigualable. És difícil imaginar una vista més sorprenent del fiord, les muntanyes i el paisatge circumdant. Una vista per a deixar sense alè i un lloc perfecte per a fotos memorables de vacances. Stegastein és un dels miradors més fotografiats de la regió. El Mirador de Stegastein forma part de la Ruta Turística Nacional que va de Aurland a Lærdal, coneguda popularment com “La ruta de la neu”.
I passat Stegastein acabem la ruta escènica arribant a Aurland. El viatge del dia ha acabat, però nosaltres encara us recomanem un parell d’atraccions més de la vall d’Aurland, Aurlandsdalen.
A 13 kilòmetres d’Aurland, hi ha un mirador de la vall d’Aurland, anomenat Lavisberget. Es troba a la carretera 50 a 600 metres d’alçada.
També hi ha un trekking interessant a la vall d’Aurland, Aurlandsdalen. La vall d’Aurlandsdalen té 40 kilòmetres de llargada, i és coneguda com el gran canó noruec. A més, és una coneguda ruta per als muntanyencs. Va de Geiteryggen a Vassbygdi. Una de les millors caminades és de Osterbo Fjellstove a Vassbygdi, unes 6 o 7 hores de ruta.
La vall d’Aurland té 40 kilòmetres de llarg i es va produïr durant molt de temps com a carretera de carruatges per a mercaderies i ramats per els grangers locals en la seva ruta cap als mercats de l’est de Noruega. Aquesta pintoresca vall que va de les muntanyes cap al fiord és visitat per molts senderistes que esperen experimentar la salvatge bellesa de l’oest de Noruega. A més del seu entorn natural de muntanya, la vall és la llar de cert patrimoni cultural en forma de granges i pastures abandonats. En una data tant relativament recent com 1850, havia 10 granges i minifundis en la vall de Aurland. La carretera turística és coneguda per la varietat i l’espectacularitat dels seus paisatges. La vall té molts miradors, tals com la granja de muntanya Sinjarheim i la cova VetlaHelvete, de la que es diu que no té fi. |
Si tinguéssim més dies d’estada a Aurland, valdria la pena explorar la seva vall, Aurlandsdalen.
Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (142,00Km / 2h i 31 minuts):