I amb una mica de tristesa avui ens acomiadem de Geiranger. Però ho farem amb lo millor que ho podem fer, recorrent una nova ruta escènica nacional, aquesta anomenada de Geiranger a Trollstiggen (Geiranger – Trollstigen Scenic Route). Ens aturarem al mirador de les àguiles (Ørnesvingen) i assaborirem cada aturada a la ruta prevista com mai. Finalment, arribarem a l’impressionant mirador de Trollstigen, mirador de la vall i de l’espectacular carretera zigzaguejant que ens durà a la finalització de la carretera escènica, a prop d’Åndalsnes. Continuarem amb la nostra ruta fins a la ciutat d’Ålesund. |
Índex: 1. Geiranger – Trollstigen Scenic Route |
1. Geiranger – Trollstigen Scenic Route
La ruta escènica noruega Geiranger – Trollstigen va des de Sogge Bru a Romsdalen i Langvatnet fins a Strynefjellet (carretera 63). En part d’aquest tram, ham d’agafar un ferry de Eidsdal a Linge. Es tracta d’una experiència de conducció al llarg d’una ruta turística rica en tradició amb l’espectacular paisatge característic de l’oest de Noruega. Una experiència de conducció al llarg d’una ruta escènica establerts des de fa molt temps amb l’espectacular paisatge de muntanyes i fiords de la costa oest, que atreu als turistes que viatgen per carretera o en vaixell. Geiranger – Trollstigen ofereix nombrosos punts destacats, i les onze corbes tancades de Trollstigen, així com la vista des de Ørnesvingen fins al fiord de Geiranger, poden accelerar el teu pols.
Valls frondosos, granges de maduixes protegides, muntanyes escarpades i miradors que segurament et marejaran ofereixen algunes de les vistes més pintoresques de Noruega. Permeteu-vos suficient temps per al viatge; les parades seran benvingudes, ja sigui per acceptar el desafiament d’una caminada a la cima o simplement per a gaudir de la vista. Durant segles, la ruta Trollstigen ha estat important per els viatgers entre Valldal i Åndalsnes. Primer com a camí, llavors com a camí de ferradura, fins que es va iniciar la carretera Trollstigvegen en el 1916. Parts del sender del paquet original encara son visibles i transitables a peu.
Agafar el ferry en el fiord t’aproparà a les famoses cascades de Dei Sju Systre (“les Set Germanes”), Friaren (“el Pretendent”) i Brudesløret (“el Vel de la Núvia”), mentres que al mateix temps et permetrà experimentar el fiord més famós del món, el fiord de Geiranger, que està en la llista de llocs del Patrimoni Mundial de la Unesco. La ruta escènica noruega Geiranger – Trollstigen ofereix una gran quantitat d’opcions de senderisme en un paisatge increíble i espectacular de fiords i muntanyes. Una altra caminada atractiva però molt empinada és la caminada fins la granja de muntanya abandonada de Skageflå, que pot començar amb un viatge en bot per el fiord de Geiranger. El sender des de Trollstigen fins el llac Bispevatnet ofereix un passeig tranquil sota les imponents muntanyes. Al peu de Trollstigen, pots fer un passeig circular fàcil al llarg del riu que cau en cascada.
La ruta escènica té 104 kilòmetres de longitud, un desnivell que va de 0 a 1.038m, i s’ha de creuar un fiord amb un ferry. La ruta va de Langvatnet a Sogge Bru. Ja que ahir ens en vàrem anar a pujar el Dalsnibba amb el cotxe, considerem que el tram de ruta fins a Langvatnet ja l’hem fet (també vàrem aturar-nos al mirador de Flydalsjuvet), i la ruta la iniciarem a Geiranger mateix.
Sortim de Geiranger per la carretera 63 en direcció a Eidsdal, direcció nord. Al cap de 7,1 kilòmetres del poble de Geiranger, estem pujant i arribant a Ørnesvingen, mirador espectacular del Geirangerfjord (s’anomena el mirador de les àligues).
Ørnevegen és el nom de les onze corbes tancades que pugen per la vessant empinada i verda de Geiranger cap a Eidsdal. En la part superior s’hi troba el mirador de Ørnesvingen, amb la seva pròpia cascada. Des d’aquí, la vista s’obre cap a Geiranger, a través del fiord Geirangerfjord amb les seves vessants quasi perpendiculars, les cascades “Seven Sisters” i el llogaret de muntanya Knivsflå. L’estudi d’arquitectura que ha fet el projecte és 3RW – Sixten Rahlff. L’arquitecte paisatgista ha estat Smedsvig Landskapsarkitekter AS, i l’artista que hi ha intervingut és May Elin Eikaas-Bjerk.
Estem en el tram de carretera panoràmica entre Geiranger a Eidsdal, que en total hi ha una distància de 25 kilòmetres. A Eidsdal agafarem el ferry cap a Linge. Si el voleu reservar ho podeu fer aquí, amb l’empresa Fjord 1. A Linge hi ha una moderna terminal, amb mirador i àrea de descans. Es tracta de la ruta 1054. Cada 30-40 minuts surt un ferry i la durada de trajecte és de 13 minuts. Els preus son de 78kr pel cotxe i el conductor, i 36kr per persona adulta.
Des del moll de transbordadors de Linge, el transbordador va i vé a través del fiord Norddalsfjord fins a Eidsdal.El moll del ferry té una espaiosa sala d’espera amb badies i grans finestrals amb vistes al fiord, així com el seu propi hort. L’estudi d’arquitectura de la intervenció ha estat Knut Hjeltnes AS Sivilarkitekter MNAL.
Ara ens queda la segona part de la carretera panoràmica, la que va de Valldal a Åndalsnes, un tram panoràmic de 48 kilòmetres. A 19,4 kilòmetres de Linge es troba l’àrea-mirador de Gudbrandsjuvet, ubicat al Valldalen Valley. Es tracta d’un mirador amb cafè obert de 10:00 a 17:00h.
El mirador del congost de Gudbrandsjuvet està bellament ubicat en la vall de Valldalen, amb vessants escarpades, el riu i el congost a curta distància. Durant mil·lenis, el riu Valldøla ha obert grans sots i formacions intrincades en la roca. La plataforma d’observació té la forma d’una guirnalda en el terreny i condueix al cafè Gudbrandsjuvet, que es troba en la mateixa vora del riu escumós. La cafeteria està oberta durant la temporada d’estiu, tots els dies. L’estudi d’arquitectura de la intervenció ha estat Jensen & Skodvin Arkitektkontor.
I finalment, recorrent la ruta escènica, arribem a l’última atracció i l’ultim mirador-àrea de descans. És el lloc més icònic de la ruta. S’anomena Trollstigen. Es tracta d’un mirador de la carretera de corbes i de la vall. Veiem alguna senyal de perill de trolls. És un modern mirador amb una cafeteria.
Trollstigen t’acosta a aquest paisatge salvatge i meravellós. Els camins i graons que condueixen als miradors conviden al viatger a passejar. La plataforma d’observació més gran sobresurt sobre una cornisa per flotar 200 metres sobre la carretera Trollstigen que serpenteja per l’empinada vessant de la muntanya. La plataforma té varis miradors adequats tant per el visitant audaç com per el cautelós. L’arquitecte de la intervenció ha estat Reiulf Ramstad Arkitekter AS.
Una gran allau ha colpejat l’edifici del cafè en l’altiplà de Trollstigen. Els danys soferts a l’edifici son extensos. Desafortunadament, la cafeteria estarà tancada en l’estiu de 2023. |
Trollstigen, la carretera dels trolls, és una peça impressionant de construcció de carreteres on la carretera serpenteja i puja al llarg de les empinades vessants de les muntanyes. Cada corba té el seu propi nom, la majoria d’ells en honor a un dels capataços que dirigia les quadrilles de construcció que varen construïr la carretera. Les recolzades i les corbes testifiquen de l’habilitat dels constructors, construïts sobre la base de la roca de les empinades vessants de les muntanyes, o excavats a mà en la pròpia muntanya. La carretera és molt estreta amb una pendent del 9%, però s’han incorporat bosses de pas i el tràfic normalment flueix sense problemes. La longitud màxima permesa dels vehicles és de 13,10 metres. Trollstigen és a la vegada fascinant i una prova dels nervis, i si no tens un bon cap per les alçades, potser hauries de deixar que algú més conduís. La carretera, que està tancada durant els mesos d’hivern, és visitada actualment per al voltant de 600.000 viatgers i turistes entre juny i octubre/novembre, lo que la converteix en un dels llocs turístics més populars de Noruega. El camí en el seu punt més alt té 852 metres sobre el nivell del mar, i es troba en el terme municipal entre Rauma i Norddal.
Des del nord, Trollstigen és la porta d’entrada a Destination Geirangerfjord, l’àrea geogràfica de Trollstigen. El camí generalment s’obre a principis del mes de maig/juny i es tanca quan arriba la neu, generalment a principis del més d’octubre/novembre. Trollstigen, amb la seva característica cascada, Stigfossen, està envoltada d’imponents muntanyes, arribant als impressionants 1.600 metres sobre el nivell del mar. A l’oest es pot veure el Mont Bispen (1462m), Kongen (1614m) i Dronninga (1544m). A l’est els rocosos Stigbotthornet (1583m) i Storgrovfjellet (1629m). L’antic camí de terra ha estat restaurat i és el sender preferit i emocionant per aquells que desitgen experimentar Trollstigen a peu.
La carretera fou inaugurada el 31 de juliol de 1936 per el llavors rei de Noruega Haakon VII, qui en la cerimònia inaugural li va donar a la carretera el nom de Trollstigveien (el tram entre Øvstestølen i Bøsetra). La població de Valldal portava molt de temps esperant millors comunicacions per carretera sobre la serra, i ara per fí tenien algo a celebrar. Durant varis centenars d’anys (1533-1875), el mercat de Romsdals (The Mart) havia estat un esdeveniment anual fundamental per el comerç i la vida social de la zona, per lo que l’accés a les muntanyes era un factor important per els grangers que compraven i veníen tant cavalls com ramaderia. Els grangers d’ambdós costats de la muntanya havíen treballat dur i durant molt de temps sense cap pagament per a construïr un camí, i en el 1891 hi havia un camí per a carretes/carretera que conduïa als centres de població més propers a la muntanya en ambdós costats. En el 1905 es varen iniciar les obres d’un camí per a cavalls i genets sobre la muntanya. El camí es va acabar en el 1913, però encara hi havia només un camí de terra en la secció més empinada. Tanmateix, les coses anaven guanyant velocitat, i l’enginyer del departament Nils Hovdenak, que havia planificat el camí dels cavalls, va pressionar perquè s’ampliés el camí dels cavalls/carretera per acomodar el tràfic rodat. En una carta del 5 d’octubre de 1916, el Partit Laborista va donar el vist-i-plau perquè s’iniciéssin les obres de construcció de la carretera Valldalen-Romsdalen. Les obres varen començar en el costat de Valldal, amb la construcció de nous ponts sobre el riu Valldøla prop de Gudbrandsjuvet (1919), a Hoel (1921) i Krike (1926-1927). El treball va començar en el costat de Romsdal en el 1928, i 8 anys més tard es va poguer obrir l’impressionant camí sobre la muntanya.
I a 13 kilòmetres al nord del mirador de Trollstigen, ens trobem amb el final de la ruta escènica, ja que agafarem el trencall que hi ha a la carretera 63, per anar-nos-en en direcció a Ålesund. Farem ruta tranquil·lament fins a Ålesund. Hi ha uns 110 kilòmetres per les carreteres E136 i E39. Hi vàrem estar més o menys uns 90 minuts a arribar-hi. Aquí deixarem la planificació del dia d’avui, ja que a les alçades del viatge que estem, també convé deixar-hi espais per anar per lliure i descansar. Com a molt, farem una petita volta pel centre d’Ålesund. Demà al matí visitarem aquesta ciutat més a fons.
Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (193,00Km / 3h 40min):